Beskrivning av Trygghet och säkerhet i Katrineholms kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beskrivning av Trygghet och säkerhet i Katrineholms kommun"

Transkript

1 Beskrivning av Trygghet och säkerhet i Katrineholms kommun

2 1 Trygghet och säkerhet i Katrineholms kommun Handlingsprogrammet beskriver hur Katrineholms kommun ska arbeta långsiktigt och systematiskt för ökad trygghet och säkerhet i kommunen. Det sammanfattar resultatet av flera utredningar, analyser och planer inom områdena skydd mot olyckor, brottsförebyggande arbete och krisberedskap. Detaljerade analyser och åtgärdsplaner finns i de underliggande dokumenten: Risk- och sårbarhetsanalys 2015 för Katrineholms kommun Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst: Direktionens vilja Samverkansavtal mellan Katrineholms kommun och Polismyndigheten Inriktning Katrineholm ska vara en trygg och säker kommun att leva och verka i. Kommunen ska verka för ett högt säkerhetsmedvetande och för att reducera risker. Invånare, besökare och företag ska kunna känna sig trygga och ha ett gott skydd och en god säkerhet. För att uppnå ökad trygghet och säkerhet för kommunens invånare ska kommunen ta ett samlat grepp om allt arbete mot kriser, olyckor och brott. Genom ett systematiskt, långsiktigt och målmedvetet arbete ska det inträffa färre oönskade händelser i kommunen. Konsekvenserna av oönskade händelser som ändå inträffar ska bli mindre. Kommunen, företag och medborgare ska öka sin förmåga att hantera oönskade händelser.

3 3 Riskbild Katrineholm Vart fjärde år kartlägger kommunen vilka oönskade händelser som kan inträffa i Katrineholm och hur de kan påverka människor, miljö och verksamheter. I detta arbete brukar man tala om vardagshändelser, allvarliga händelser och extraordinära händelser beroende på hur händelserna påverkar enskilda och samhället i stort. Vardagshändelser är olyckor och andra oönskade händelser som förväntas inträffa flera gånger per år i kommunen och som kan ge stora konsekvenser för de människor som påverkas men begränsade konsekvenser för samhället. Allvarliga händelser inträffar sällan men kan ge stora konsekvenser för många människor och viktiga verksamheter i samhället. Extraordinära händelser är mycket ovanliga men kan orsaka omfattande störningar i viktiga samhällsfunktioner som påverkar många människor, företag och verksamheter. Gränserna mellan dessa är inte helt tydliga.

4 Sannolikhet Vardagshändelser Händelser med stora konsekvenser för enskilda människor men med små konsekvenser för samhället: till exempel fallolycka, trafikolycka, lägenhetsbrand, bilstöld. Allvarliga händelser Händelser som påverkar många människor och verksamheter: till exempel en brand i ett vårdboende eller en järnvägsolycka med farligt gods. Extraordinära händelser Händelser som orsaka störningar i viktiga samhällsfunktioner: till exempel elavbrott, snöstorm eller förorenat dricksvatten. Konsekvens Kommunen måste förbereda sig för att kunna hantera alla typer av händelser. Ur kommunens analys växer en riskbild fram som vägleder kommunens arbete med att förebygga oönskade händelser och öka förmågan att hantera de oönskade händelser som inträffar. 3.1 Olyckor Varje år skadas människor vid olyckor i hemmiljö och på fritiden. Fallolyckor drabbar ofta äldre människor och kan få stora konsekvenser för den enskilde. Eftersom många olycksrisker är åldersberoende kan man förvänta sig att det inträffar fler olyckor när medelåldern i kommunen stiger. Det finns också många sjöar i Katrineholms kommun. Tillbud och olyckor inträffar varje år vid bad, under båtturer och på isar. Bristande vattenvana, simkunnighet och isvett kan leda till att personer kommer till skada. Alkoholpåverkan kan förvärra situationen.

5 I Katrineholm strålar flera större vägar samman. Olyckor med enstaka fordon leder varje år till att människor dör eller skadas allvarligt. På vägarna går transporter med farligt gods till industrier och terminaler i kommunen eller mellan orter utanför kommunen. Katrineholm är också en järnvägsknut med omfattande person- och godstrafik. Exempel på allvarliga händelser i trafiken är en bussolycka eller tågolycka med många skadade eller en olycka med farligt gods på väg eller järnväg. I värsta fall kan en olycka med farligt gods påverka stora delar av tätorten och störa samhällsviktiga verksamheter vilket kan leda till en extraordinär händelse. Bostadsbränder inträffar varje år och kan medföra personskador och egendomsskador. En större brand i en publik lokal, en skola, en vårdinrättning eller en industri skulle kunna påverka många människor och leda till andra allvarliga konsekvenser. Skogsbränder kan ge stora egendomsskador och kräva långvariga insatser från räddningstjänsten. 3.2 Sociala risker och brottslighet Det finns bostadsområden i kommunen där arbetslösheten är hög och utbildningsnivån låg. Tidvis är det oroligt där, särskilt i slutet av sommaren inför skolstarten. Bristande språkkunskaper, låg grad av självförsörjning och segregerat boende är faktorer som kan bidra till känslor av maktlöshet och utanförskap. I förlängningen kan detta leda till ohälsa, social oro och brottslighet. Missbruk av narkotika och dopingmedel förekommer och försäljningen av dessa är en viktig inkomstkälla för kriminella personer. Alkohol är inblandat i många händelser som leder till polisingripande. Våldshandlingar i nära relationer mellan människor är vanliga, till exempel misshandel eller sexuellt utnyttjande. Både män och kvinnor kan drabbas, men det är vanligare att kvinnor blir utsatta vid upprepade tillfällen eller behöver söka vård till följd av misshandel. Stöld och inbrott är vanliga brott. De drabbar människor ekonomiskt men också känslomässigt genom att brottsoffren känner sig kränkta och otrygga. Klotter och skadegörelse förfular miljön och kan leda till att vissa platser förslummas. Mängdbrottslighet blir ett samhällsproblem om medborgarna förlorar förtroendet för samhällets förmåga att skydda dem från brott.

6 Rekrytering av unga till kriminalitet pågår i kommunen. Människor som begår brott i unga år är i riskzonen. Familjen, bostadsmiljön och skolan spelar roll men också personliga egenskaper. Ju fler riskfaktorer som finns runt den unga desto större är faran att hen kommer att hamna i kriminalitet. Försök till rekrytering till våldsbejakande grupper kan inte uteslutas i kommunen. Kommunen behöver uppmärksamma frågan och följa utvecklingen. Människors upplevelse av livskvalitet bygger mycket på hur trygga de känner sig i samhället. Upplevd otrygghet kan bero på att det finns källor till otrygghet i samhället men även på brist på kunskap om verkliga förhållanden. 3.3 Störningar i viktiga samhällsfunktioner Störningar i viktiga samhällsfunktioner kan snabbt påverka många människor och samhällsviktiga verksamheter. Händelser som drabbar elförsörjning, elektroniska kommunikationer, vatten, fjärrvärme eller avlopp får konsekvenser för hela samhället och kan snabbt bli allvarliga eller extraordinära. Tekniska fel och ledningsbrott kan störa försörjningen av dricksvatten och fjärrvärme och mottagningen och reningen av avloppsvatten. Samhället är extremt beroende av el och en omfattande störning i elförsörjningen kommer att få konsekvenser för alla människor och samhällsfunktioner. Vissa verksamheter har installerad reservkraft och på andra platser kan man koppla in mobila reservkraftverk för att minska konsekvenserna. Trots detta kan en omfattande och långvarig störning i elförsörjningen bli mycket allvarlig.

7 Nästan alla privata och offentliga verksamheter i kommunen är beroende av IT och elektroniska kommunikationer. Ett avbrott i kommunens IT-system skulle påverka många viktiga samhällsfunktioner. Användningen av kontanter minskar i och med att allt fler betalningar sker med elektroniska system. Ett avbrott i de elektroniska betalningssystemen i Sverige skulle snabbt leda till stora problem med att handla varor och betala räkningar. Extremt väder kan störa elförsörjningen, telekommunikationerna och trafiken. Det kan påverka både enskilda människor och viktiga samhällsfunktioner som hemtjänst och räddningstjänst. Samhället är beroende av transporter. Många transporter sker på vägarna och är beroende av att det finns drivmedel till bilar, lastbilar och bussar. En omfattande och långvarig störning i försörjningen av drivmedel skulle kunna leda till en extraordinär händelse.

8 3.4 Klimatförändringar Klimatet förväntas generellt bli varmare. Nederbördsmängderna kommer att öka och ökningen kommer att bli störst på vintern och våren. Nederbörden kommer i högre grad som regn medan mängden snö kommer att minska. Fler extrema väderhändelser kan förväntas. Skyfall kan bli vanligare och leda till fler och allvarligare översvämningar. Långa perioder med värme och torka kan bli vanligare och öka risken för fler och större skogsbränder. Värmeböljor kan också vara påfrestande för äldre personer och för personer som har olika sjukdomar. 4 Skydd mot olyckor Kommunen ska arbeta för att människors liv och hälsa samt egendom och miljö har ett tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor. Den enskilde har ett stort ansvar i detta arbete. Med den enskilde menas alla människor, men även alla företag, organisationer och myndigheter. Den enskilde själv har det primära ansvaret för att skydda liv, egendom och miljö. Den enskilde har också ansvaret att inte orsaka olyckor. I första hand är det den enskilde som ska vidta och bekosta åtgärder för att förhindra olyckor och begränsa konsekvenser av de olyckor som inträffar. I Katrineholms kommun finns Västra Sörmlands Räddningstjänst (VSR) som ägs gemensamt av Katrineholms och Vingåkers kommuner. Huvuduppgiften är att arbeta förebyggande och stödja den enskilde så att denne kan ta sitt ansvar för att förhindra och begränsa olyckor. I andra hand ska VSR kunna gripa in när den enskilde själv inte klarar att hantera situationen. VSR har ett handlingsprogram som beskriver vilken förmåga kommuninvånarna kan förvänta sig av VSR idag och på några års sikt. Kommunen har formulerat mål för arbetet för skydd mot olyckor.

9 Kommunen vill bland annat att: antalet personer som skadas eller omkommer i olyckor ska minska över tid allmänheten ska få ökad kunskap och större förmåga att förebygga och hantera olyckor arbetet ska vara olycksförebyggande där män och kvinnors, flickor och pojkars säkerhet står i centrum För att nå dessa mål måste kommunen och VSR nå fram till den enskilde. Tillräckligt många måste förstå sin roll och sitt eget ansvar och känna sig motiverade att ta detta ansvar. Det behövs kommunikationsinsatser som anpassas till olika målgrupper. För att nå fram behöver VSR informera på många olika vägar: egen personal, försäkringsbolag, frivilliga organisationer, hemtjänst och grannsamverkan. VSR ska prioritera barn, ungdomar och äldre i det förebyggande arbetet. Hemmiljön ska prioriteras eftersom en majoritet av bränderna inträffar i hemmiljö eller under fritidsaktiviter.

10 5 Brottsförebyggande arbete Det behövs ett aktivt brotts- och skadeförebyggande arbete i kommunen. Det är ett långsiktigt arbete riktat till alla åldrar, miljöer och situationer. Att förebygga brott innebär att vidta åtgärder som minskar tillfällen till brott, att höja trygghetsfaktorn och att på olika sätt förhindra att flickor och pojkar kommer in på en brottslig bana. Belysning, övervakningskameror, alkohol- och drogförebyggande arbete, arbete mot våld i nära relationer samt stöd och hjälp till brottsoffer är viktiga delar av ett brottsförebyggande arbete. Kommunen ska ha en nära dialog med räddningstjänsten, polisen och andra aktörer. Det brotts- och skadeförebyggande rådet har i uppdrag att ytterligare förbättra det brottsförebyggande arbetet. I det rådet ingår säkerhetschef och förvaltningschefer från kommunen, polis och räddningstjänst samt det kommunala bostadsbolaget. Det brottsförebyggande arbetet sker med ett samverkansavtal mellan kommunen och polisen som grund och med stöd av flera nätverk. Det är viktigt att också involvera föreningsliv och frivilligorganisationer i arbetet. Kommunen och polisen har kommit överens om hur de ska arbeta gemensamt inom prioriterade områden. Två områden har pekats ut som särskilt viktiga: brottsförebyggande arbete och arbete för att motverka social oro. Arbete sker konkret inom olika delområden: Motverka organiserad brottslighet Minska narkotikaanvändningen Färre våldsbrott Mindre klotter och skadegörelse Förebygga inbrott och stölder God skol- och ungdomsmiljö Social insatsgrupp är ett samarbete mellan socialförvaltningen, polisen och skolan som används för att möta individer som är på väg in i ett kriminellt beteende. Det finns ett nätverk bland fastighetsägarna i kommunen som hjälper kommunen att nå ut med information om det brottsförebyggande arbetet och om särskilda händelser och åtgärder.

11 Det kommunala bostadsbolaget och kommunens förvaltningar genomför trygghetsvandringar tillsammans med polisen och ibland även med räddningstjänsten. Trygghetsvandringarna går genom olika stadsdelar eller kring särskilda platser som skolor och torg. Räddningstjänsten håller särskild uppsikt kring skolorna vid lov och särskilda helger för att förebygga brott. Kommunen har en handlingsplan för att motverka våldsbejakande extremism. Mycket av arbetet sker förebyggande bland annat med utbildning till kommunens personal. Det ska också finnas möjligheter till stöd för personal och anhöriga som känner oro för enskilda personer.

12 6 Krisberedskap Kommunens övergripande mål för arbetet med krisberedskap är att öka förmågan att bedriva samhällsviktig verksamhet utan avbrott samt att stärka förmågan att hantera extraordinära händelser. Katrineholms kommun undersöker vart fjärde år vilka extraordinära händelser som kan inträffa i kommunen och hur de kan påverka medborgarna och samhällsviktiga verksamheter. Denna risk- och sårbarhetsanalys lägger grunden för arbetet med att förebygga risker och undanröja hot för att bidra till ökad trygghet och säkerhet. Bland annat ska kommunen: utreda behovet av reservkraft vid ett elavbrott och ta fram en plan för att tillgodose detta ta fram plan för nödvattenförsörjning av samhällsviktig verksamhet i kommunen, särskilt omsorgsverksamheten ta fram en plan för drivmedelsförsörjning i samhällsviktig verksamhet som bedrivs av kommunen genomföra riskanalyser inriktade på informationshantering och IT inom kommunens samhällsviktiga verksamheter revidera krisledningsplanen och övnings- och utbildningsplanen utveckla arbetet med att integrera klimatanpassning i kommunens risk- och sårbarhetsanalys. Katrineholms kommun har en krisledning som kan leda och samordna åtgärder och insatser vid en extraordinär händelse. I krisledningen ingår dels förtroendevalda politiker i krisledningsnämnden, dels tjänstemän fördelade på en krisledningsgrupp där kommundirektören är chef och ett ledningsstöd som leds av en stabschef. Kommunens förtroendevalda och anställd personal deltar i utbildning och övning för att de ska kunna lösa sina uppgifter i krisorganisationen. Kommunen har även ett lokalt krishanteringsråd där andra viktiga aktörer i kommunen deltar som ett extra stöd i händelse av kris eller samhällsstörning.

13 I en kris måste kommunen i första hand använda sina resurser för att trygga de mest utsatta människorna i samhället som inte kan klara sig själva. Övriga måste i stor utsträckning klara sig själva med stöd av närstående och med vägledning av samhällets information. För att detta ska fungera måste den enskilde ha en god egen beredskap för att stå emot och hantera störningar i olika samhällsfunktioner. Rubrik Eventuell underrubrik Datum: Handläggare:

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN 1 Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och bedriva verksamhet i. INLEDNING Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17 (Dnr 2010/KS 0358 003 10) Tyresö kommun / 2010-12-01 3 (8) Innehållsförteckning 1 Grunder... 4 1.1 Samhällets

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Brottsförebyggande program

Brottsförebyggande program Brottsförebyggande program 2015-09-24 Antaget i Kommunstyrelsen 2016-03-07, 53 Innehåll Inledning 2 Bakomliggande strategiska dokument 2 Organisation av det brottsförebyggande arbetet 3 Syfte 3 Arbete

Läs mer

Policy för trygghet och säkerhet

Policy för trygghet och säkerhet Policy för trygghet och säkerhet Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-06-11 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för trygghet och säkerhet Kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (8) Datum Dnr, Oxelösunds kommun 2016-01-24 KS.2015.144 Diarienr (åberopas) Handlingsplan 2016-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan Oxelösunds

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Handlingsplan 2015. Samverkansöverenskommelse mellan. Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun

Handlingsplan 2015. Samverkansöverenskommelse mellan. Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun Handlingsplan 2015 Samverkansöverenskommelse mellan Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun ÖVERENSKOMMELSE Grästorps kommun och Polisområde Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun träffar följande överenskommelse avseende samverkan

Läs mer

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner www.hassleholm.se S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun 2015-2018 Program och handlingsplaner Innehållsförteckning Inledning 3 Redan framtagna och beslutade dokument för krisberedskap 3

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Bilaga till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Sollentuna och Sollentuna kommun 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående tabell

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (51) 2016-10-31 Kf Ks 339 10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/149-160 Västerviks kommun ska vara den tryggaste

Läs mer

Strategi för hantering av samhällsstörningar

Strategi för hantering av samhällsstörningar Strategi för hantering av Dokumenttyp: Övergripande Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 26 oktober 2017 Ansvarig: Räddningstjänsten Revideras: vart 4:e år Följas upp: Årligen Strategi för

Läs mer

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun med bilagorna Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Kinda kommun. Risk och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2005-02-28

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (9) Datum 2016-01-24 (reviderad) Diarienr (åberopas) Dnr, Oxelösunds kommun KS.2015.144 Handlingsplan 2017-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Bakgrund I februari 2007 beslutade Rikspolisstyrelsen om nationella direktiv angående samverkan mellan Polismyndigheter

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Riktlinjer Trygg och säker

Riktlinjer Trygg och säker 9:1 9:2 9:3 9:4 Handläggare Magdalena Lind 0152-29163 Kommunstyrelsen Riktlinjer Trygg och säker Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta Trygg och säker riktlinjer

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Handlingsplan för trygghetspunkter

Handlingsplan för trygghetspunkter Handlingsplan för trygghetspunkter Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Handlingsplan för trygghetspunkter Plan 2018-11-08 261 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 2017-2018 med bilaga : Handlingsplan för 2017 Överenskommelse Vara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Antagna av Kommunfullmäktige

Antagna av Kommunfullmäktige Mål för det brottsförebyggande arbetet i Motala kommun Antagna av Kommunfullmäktige 2002-09-23 1. Bakgrund Samhällsutvecklingen efter andra världskriget har bland annat inneburit en starkt ökad brottslighet.

Läs mer

Förlängning av samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta för

Förlängning av samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta för KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Carina Börjesdotter Datum 2015-11-09 Diarienummer KSN-2015-2027 Kommunstyrelsen Förlängning av samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Riktlinjer för trygghet och säkerhet

Riktlinjer för trygghet och säkerhet Riktlinjer för trygghet och säkerhet Förebyggande av olyckor och beredskap för allvarliga händelser Socialförvaltningen 2017 2 (12) Innehållsförteckning Innehåll 1 Grunder... 4 1.1 Tyresö kommuns säkerhetsarbete...

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun Brottsförebyggande program för Ronneby kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2012-04-26 Antagen: KF 121/2012 Innehållsförteckning Lokala brottsförebyggande rådets uppgift... 2 Ronneby

Läs mer

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden 2008-11-27 MÅLSÄTTNING Brotts- och drogförebyggande rådet (Brå) i Kristianstad skall verka för att: Öka tryggheten i kommunen

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan HANDLINGSPLAN Antagen, datum 2012-04-23 Sida 1(8) Kriskommunikationsplan Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Kommunledningskontoret 283 80 Osby Telefon 0479-52 80 00 vx Fax 0479-52 82 97 E-post

Läs mer

Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun

Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun Brottsförebyggande arbete i Piteå Samhället har allt att vinna på minskad brottslighet och ökad trygghet. Därför behövs ett planerat

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Miljö- och byggnadskontoret Maria Pålsson Bilaga 1 2013-03-15 1 (7) Dnr 2013/0039 Miljö- och byggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Bakgrund 2012-06-13 beslutade

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018

Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018 1(7) Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 20150921, 122 2(7) Innehåll Innehåll... 2 Mål för kommunens krisberedskap... 3 Riskbild...

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

Krisledningsplan för Östra Göinge kommun

Krisledningsplan för Östra Göinge kommun Ansvarig Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Krisledningsplan Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum KS 2015-06-17 65

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5 Kommunikationsplan för Kungsörs kommun vid kris Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-10, 83 KS-handling nr 30/2012 Planen ersätter tidigare antagen plan från 2005-09-26, 109 senast reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Datum 2018-11-28 1 av 5 Verksamhetsplan 2019 Antagen 2018-12-06 2 av 5 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors behov

Läs mer

Reviderad handlingsplan 2018

Reviderad handlingsplan 2018 1 Samverkansöverenskommelse Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg 2017-2018 Reviderad handlingsplan 2018 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Överenskommelsen bygger på fem steg... 3 Inledning...

Läs mer

Samverkansöverenskommelse gällande brottsförebyggande arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet i Tomelilla Kommun

Samverkansöverenskommelse gällande brottsförebyggande arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet i Tomelilla Kommun Samverkansöverenskommelse gällande brottsförebyggande arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet i Tomelilla Kommun 2016-2020 Bakgrund Denna samverkansöverenskommelse är avsedd att gemensamt för

Läs mer

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun Risk- och säkerhetspolicy Tyresö kommun 2012-09-13. Tyresö kommun / 2 (6) Innehållsförteckning 1 Mål för risk- och säkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Ansvar och omfattning... 4 4 Säkerhetsorganisation...

Läs mer

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun för Oxelösunds kommun Del 1 Övergripande beskrivning och åtgärdsplan Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Säkerhetsstrateg kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Medborgarlöfte Essunga 2019

Medborgarlöfte Essunga 2019 Vårt löfte till Dig Polisen och Essunga kommuns gemensamma medborgarlöfte för 2019 är att förebygga och förhindra bruk av droger i skolmiljö, i trafiken och på övriga offentliga platser samt att förebygga

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 2 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 Denna överenskommelse är Landskrona stads och lokalpolisområde

Läs mer

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-05 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Krisberedskap i Lunds kommun... 4 Grundprinciper i krishantering...

Läs mer

Så klarar vi krisen. Om krisberedskap och hotbilder i Kronobergs län

Så klarar vi krisen. Om krisberedskap och hotbilder i Kronobergs län Så klarar vi krisen Om krisberedskap och hotbilder i Kronobergs län I Kronoberg har vi varit med om både stormar och översvämningar. Händelser som fick svåra konsekvenser för vårt län. Men det gav också

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-05-24 Dnr 1^5 l0\^/0u*> Till Kommunstyrelsen Krisledningsplan Österåkers Kommun Sammanfattning I enlighet med Lag (2006:544) om kommuners

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2016-11-29 2016/723 100 Handläggare Säkerhetschef Anders Nählstedt Kommunledningskontoret Kommunstyrelsen 0451-26 80 21 anders.nahlstedt@hassleholm.se Samverkansöverenskommelse

Läs mer

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Lysekils Kommun Dokumentnamn: Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Dnr: LKS 2013-184 Handläggare: Christer

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Datum Sidan 2018-01-30 1 av 6 Verksamhetsplan 2018 Antagen 2017-12-07 2 av 6 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Bilaga 1 till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Järfälla och Järfälla kommun Oktober 2016 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående

Läs mer

Krisledningsplan för Hässleholms kommun

Krisledningsplan för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Krisledningsplan för Hässleholms kommun Program och handlingsplaner Diarienummer: 2015/376 170 Fastställt den: 2004-12-31 185 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar:

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Innehåll 1 Kommunikationsplan för Arboga kommun 5 1.1

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser. Socialförvaltningens ledningsplan

Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser. Socialförvaltningens ledningsplan Socialförvaltningen Datum: 2013-09-25 Socialförvaltningen Handläggare: Sara Brodin Direktnr: 0322-61 72 29 Beteckning: 2013.199 SN Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Socialförvaltningens

Läs mer

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017.

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017. TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:9-106 2017-01-09 1/2 Medborgarlöfte Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Strängnäs

Läs mer

Plan för brottsförebyggande åtgärder i Tingsryds kommun

Plan för brottsförebyggande åtgärder i Tingsryds kommun Dokumenttyp Plan Dokumentansvarig Brottsförebyggande rådet Fastställd 2010-01-28 1 (8) Version 1 Senast reviderad Diarienummer 2009/45 180 Plan för brottsförebyggande åtgärder i Tingsryds kommun 2 (8)

Läs mer

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 atrollhättans Stad Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 Bakgrund Trollhättans Stad och polisområde östra Fyrbodal

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun En trygg och säker kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 3 september 2001, 94 Dnr KS2006/458 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definition...

Läs mer

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Planen är tänk att ge en kort beskrivning av KRISBEREDSKAP och den verksamhet som bedrivs inom enheten.

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-13, 53 Dnr 2011/512 KS.052 Innehållsförteckning

Läs mer

Social grogrund och sociala risker hur hänger det ihop?

Social grogrund och sociala risker hur hänger det ihop? Social grogrund och sociala risker hur hänger det ihop? Per-Olof Hallin Urbana studier Malmö högskola Skjutningar i Malmö 2013-2013 Händelser som hotar grundläggande värden, funktioner, liv och hälsa

Läs mer

Innehåll i kvällens information

Innehåll i kvällens information Innehåll i kvällens information Olycks- och brottsförebyggande arbete Handlingsplan för arbete mot grov och organiserad brottslighet Förebyggande arbete - hot och våld mot förtroendevalda Trygg politiker

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Brottsförebyggande rådet 2013-05-27 10 (19) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 18 februari 2013, kl 08.30-11.00. Beslutande Björn Andersson, ordförande Anneli Bengtsson, vice kommunstyrelsens

Läs mer

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun 2016-11-01 Sid 1/7 Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun Del 1- rapport Inledning Denna kartläggning är en första överblick över brotts- och trygghetssituationen i Lysekils kommun. Kartläggningen

Läs mer

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 290 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2016-480

Läs mer

Handlingsprogram för extraordinära händelser

Handlingsprogram för extraordinära händelser Handlingsprogram för extraordinära händelser Antaget av kommunfullmäktige 2007-06-14 68 Innehållsförteckning Bakgrund och avgränsningar 5 Övergripande mål 4 Nationella mål 4 Inriktningsmål 4 Hur verksamheten

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Eriksson Per Datum 2015-11-06 Diarienummer KSN-2015-1931 Kommunstyrelsen Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap För åren 2016-2019 Strategi för krisberedskap Innehåll Inledning 3 Risk- och sårbarhetsanalys 3 Beskrivning åtgärder 3 Utvecklingsområden 4 Planering 4 Utbildning och övning 5 Geografiskt områdesansvar

Läs mer

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Innehåll Politisk förankring. Trygg i Göteborg

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor

Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN 106-0501/ 2007 SID 1 (5) Handläggare: Sture Svedjedal Telefon: 08/ 508 25 072 Till Socialtjänstnämnden Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads

Läs mer

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun 2019-01-30 Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2019-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommundirektören Utarbetad av: Säkerhetssamordnare,

Läs mer

PLAN FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET Ängelholms kommun

PLAN FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET Ängelholms kommun PLAN FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET 2018-2028 Ängelholms kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd Beslutsinstans Plan för trygghet och säkerhet Plan. 2018-08-27. KF. 2018-2028. Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse mellan Borås Stad och Polismyndigheten, Lokalpolisområde Borås Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten, lokalpolisområde Borås, träffar följande överenskommelse

Läs mer

M115 Kommittémotion. 3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om uppdrag till

M115 Kommittémotion. 3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om uppdrag till Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3228 av Beatrice Ask m.fl. (M) Brott mot äldre Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om uppdrag till Åklagarmyndigheten

Läs mer

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Beslutsdatum: 2015-09-10 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltlighetstid: 2015-2018 Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Säkerhetssamordnare Typ av dokument: Program PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Målet

Läs mer

LOKALA UPPSALA. Verksamhetsberättelse för det lokal brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2014-01-01-2014-12-31

LOKALA UPPSALA. Verksamhetsberättelse för det lokal brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2014-01-01-2014-12-31 yppsala "KOMMUN KOMMUNLEDNINGS KONTORET Handläggare Datum Carina Börjesdotter Samordnare Lokala brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2015-03-04 UPPSALA KOMMUNSTYRELSE mk 2015-03- 2 7 Diarienr.)/ SA

Läs mer

Krisledningsplan

Krisledningsplan Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-10-25 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-11-14 Krisledningsplan 2017-2018

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i Polismyndigheten och ÅKF: 2017:14 Dnr: ATVKS 2019-00147 168 Antagen: Kommunstyrelsen 131, 2017-10-04 Reviderad: Kommunstyrelsen 77, 2019-04-03

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer

PROGRAM. Nacka kommuns säkerhetsoch riskhanteringsarbete 2012-03-19 KFKS 2012/83-012

PROGRAM. Nacka kommuns säkerhetsoch riskhanteringsarbete 2012-03-19 KFKS 2012/83-012 PROGRAM Nacka kommuns säkerhetsoch riskhanteringsarbete 2012-03-19 KFKS 2012/83-012 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Läsanvisning... 3 2 Allvarlig händelse samt krisberedskap/ krishantering...

Läs mer