4. Verksamhetsplan zor3-zor5, fritidsnämnden. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan Verksamhetsplan utbildningsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4. Verksamhetsplan zor3-zor5, fritidsnämnden. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan Verksamhetsplan utbildningsnämnden"

Transkript

1 Ärendet i korthet Med den av kommunfullmäktige beslutade kommunplan 2o1g-2o15 som grund ska nämnderna utarbeta och besluta om verksamhetsplaner (VP) för perioden. Enligt den kommunala författningssamlingen ska nämndernas verksamhetsplaner innehålla. de kommungemensamma mål som berör nämnden. nämndsspecifika mål. en övergripande fördelning av nämndens driftsbudget på avdelning/ verksamhetsblock eller dylikt. en övergripande fördelning av nämndens investeringsbudget på projekt Samtliga nämnder har utarbetat och fattat beslut om sin verksamhetsplan. Nämndernas planer bifogas. Kommunledningskontorets synpunkter: Samtliga nämnders verksamhetsplaner uppvisar överlag en god kvalitet och fciljer de mål och den budget som beslutats i kommunplan zor3-zor5. Handlingar r. Nämndernas verksamhetsplaner 2o1g-2o15 2. Kulturnämndens verksamhetsplan Verksamhetsplan utbildningsnämnden Verksamhetsplan zor3-zor5, fritidsnämnden Expedieras till Akt lusterandes Justerandes s gn Utdragsbestyrkande

2 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET DNR KS KRISTINA DAHL SID 1/2 CONTROLLER KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Nämndernas verksamhetsplaner Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige tackar för informationen om nämndernas verksamhetsplaner. Ärendet i korthet Med den av kommunfullmäktige beslutade kommunplan som grund ska nämnderna utarbeta och besluta om verksamhetsplaner (VP) för perioden. Enligt den kommunala författningssamlingen ska nämndernas verksamhetsplaner innehålla de kommungemensamma mål som berör nämnden nämndsspecifika mål en övergripande fördelning av nämndens driftsbudget på avdelning/ verksamhetsblock eller dylikt en övergripande fördelning av nämndens investeringsbudget på projekt Samtliga nämnder har utarbetat och fattat beslut om sin verksamhetsplan. Nämndernas planer bifogas. Kommunledningskontorets synpunkter: KOMMUNLEDNINGSKONTORET TUNA TORG 1, VALLENTUNA VALLENTUNA TFN FAX KOMMUN@VALLENTUNA.SE

3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET DNR KS SID 2/2 Samtliga nämnders verksamhetsplaner uppvisar överlag en god kvalitet och följer de mål och den budget som beslutats i kommunplan Handlingar 1. Nämndernas verksamhetsplaner Roland Beijer Kommundirektör Annika Hellberg Ekonomichef Ska expedieras till: Akten Handläggare

4 2013 Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan

5 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare... 6 God ekonomisk hushållning... 9 Tillväxt och utveckling Energi och miljö Budget Driftsbudget Investeringsbudget Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

6 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för Inledning Kommunplanen beskriver vad kommunen särskilt vill åstadkomma och fokusera på under den kommande treårsperioden. Styrmodell All utveckling i Vallentuna kommun ska bygga på den gemensamma visionen: "Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion." Kommunplanens 16 mål byggs upp runt fyra strategiska inriktningar: Kund/invånare God ekonomisk hushållning Tillväxt och utveckling Energi och miljö Under varje rubrik finns ett antal kommungemensamma mål. Dessa mål, tillsammans med de mål nämnderna själva antar, utgör sedan grunden för respektive nämnds verksamhetsplan. Nämnderna bryter ner kommunplanen i egna verksamhetsplaner och därefter formulerar förvaltningarna genomförandeplaner för att åstadkomma det som nämnderna beslutat om. Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

7 Nämndens uppgift Barn- och ungdomsnämndens uppgift är att med barnet och eleven i centrum ansvara för förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem. Barn- och ungdomsnämnden ansvarar också för öppen förskola och ungdomsmottagning. Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

8 Förutsättningar Staten reglerar barn- och ungdomsnämndens verksamheter främst genom skollag, arbetsmiljölag, skolförordning, läroplaner, kursplaner och betygskriterier. Riksdagen har tagit beslut om en ny skollag, nytt betygssystem och skärpta behörighetskrav för lärare, förskollärare och rektorer. Reformen innehåller även ny skolförordning, nya läroplaner och kursplaner. Riksdagen har beslutat att reformera gymnasieskolan och det påverkar också grundskolan, bl.a. till följd av ändrade behörighetskrav till yrkesprogram och högskoleförberedande program. Förändringarna har införts 1 juli Barn- och ungdomsnämnden har fastställt en implementeringsplan. Ett omfattande arbete pågår för implementeringen av reformerna. Barn- och ungdomsnämndens verksamhetsplan har sin utgångspunkt i den statliga styrningen av skolan och den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen. Verksamhetsplanen innehåller också de mål som barn- och ungdomsnämnden har fastställt för förskola, förskoleklass, fritidshem, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen arbetar på uppdrag från både barn- och ungdomsnämnden och utbildningsnämnden. Barn- och ungdomsförvaltningen är organiserad i 10 skolområden, gymnasium, resurscentrum, kostenhet och förvaltningskontor. Skolområdena omfattar förskolor, familjedaghem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem. Vallentuna kommun är en av Sveriges snabbast växande kommuner och växer med mellan 400 och 800 invånare per år. Befolkningen är ung och det medför ett stort behov av förskolor och grundskolor. Antalet barn i förskolan ökar också eftersom allt fler föräldrar efterfrågar omsorg för sina barn och dessutom börjar barnen i förskolan vid allt tidigare ålder. Detta har inneburit att andelen barn i åldern 1-5 år som har plats inom förskolan har ökat under de senaste åren och denna ökning förväntas fortsätta. Vallentuna kommun bygger fyra nya förskolor som startar under Under slutet av perioden planerar kommunen även att bygga om en skola och planera för en ny F-9 skola. Vallentuna kommun deltar fr.o.m i ett samarbete med andra kommuner kring gemensam brukarenkät till elever och vårdnadshavare, inom ramen för Våga Visa. Detta möjliggör jämförelse med andra kommuner. Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

9 Kommunens mål under treårsperioden Utgångspunkter Politiken ska skapa förutsättningar och undanröja hinder inte detaljstyra våra liv. Varje människa ska bemötas med värme, respekt och omtanke. Det gäller livets alla skeden. Stöd som ges ska syfta till att stärka individens och familjens egen förmåga att ta ansvar för utvecklingen. Kund/invånare Den borgerliga alliansens politik utgår från att alla människor är olika och har olika behov och önskemål. En annan utgångspunkt är människans eget ansvar och hennes rätt att fatta beslut om den egna vardagen. Valfriheten blir därmed en grundläggande förutsättning för det goda samhället. Vi ser gärna att fristående skolor som bidrar till att uppnå våra högt ställda mål etablerar sig i Vallentuna. Trygghet och studiero är förutsättningar för att eleverna ska kunna ta till sig kunskaper. Arbetet med skolans värdegrund ska därför stärkas så att alla elever kan känna sig trygga och ingen utsätts för mobbning. Fler nya förskolor ska öppnas för att fortsatt erbjuda barnomsorg i närområdet inom tre månader. För att garantera att alla barn erbjuds en god och trygg miljö ska kvalitets-granskningen av både kommunala och fristående förskolor utökas och förstärkas. Skolan är en av kommunens viktigaste uppgifter och nyckeln till individens möjligheter att lyckas i livet. Målet är att alla elever ska gå ut grundskolan med fullständiga betyg. Vallentunas gymnasium ska vara ett attraktivt val och mötesplats för ungdomar. Vallentuna ska vara ett tryggt samhälle för alla åldrar, vilket innefattar vård och omsorg, skola och den fysiska miljön. Den växande småstaden ska erbjuda trygga, tillgängliga bebyggelsemiljöer, grönområden, mötesplatser och stråk. Kommunens lokaler ska vara säkra och sunda. Den som behöver vård och omsorg skall känna sig trygg i vetskapen att den finns där när man behöver den. Vallentunas äldre ska ha god vård och kunna åldras i trygghet. Den egna förmågan att kunna bo kvar hemma så länge som man vill ska stödjas. Trygghet och tillgänglighet skall prioriteras i omsorgen, och den enskildes rätt till fria val ska stärkas. Kund/invånare Mål beslutade av kommunfullmäktige 1.Kund/invånare/företag ska vara nöjdamed den verksamhet och service som kommunen levererar. Medborgarundersökning - SCB:s Nöjd-Meborgar-Index (NMI) - Nöjd- Region-Index (NRI) och Nöjd-Inflytande-Index (NII) - Värden över rikets snitt. - Nöjd-Kund-Index (NKI) enligt Stockholm Business Alliance (SBA) minst 75% (mäts 2013) Barn- och ungdomsnämndens indikator: Brukarenkät. Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

10 -Andelen elever i åk 2, 5 och 8 i Vallentuna som är nöjda med sin skola ska vara högre än föregående år. -Andelen vårdnadshavare till barn i förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola (åk 2, 5 och 8) i Vallentuna som är nöjda med verksamheten ska vara högre än föregående år. 2. Invånare ska kunna välja utförare av kommunalt finansierade tjänster inom förskola, grundskola, gymnasium och inom Socialnämndens stöd- och omsorgsverksamheter. - Brukarenkät, nöjdhet med den erbjudna valfriheten Barn- och ungdomsnämndens indikator: Brukarenkät - Minst 90 % av vårdnadshavarna anser att deras barn går i den förskola/grundskola som de önskar. 3. Alla som har behov av kommunens tjänster ska uppleva att det är enkelt, snabbt och smidigt att få sitt ärende behandlat. - Ökad tillgänglighetsindikator - Tid från beslut till verkställighet, stickprov Barn- och ungdomsnämndens indikator: Statistik. - Statistik som visar erbjudande av plats i förskola. 4. Vallentunas gymnasium ska var ett attraktivt val för våra och andra kommuners elever. - Eleverna vid Vallentuna gymnasium är nöjda med verksamheten. - Vallentuna gymnasium erbjuder flera olika gymnasieprogram, både yrkesprogram och högskoleförberedande. - Andelen elever som är etablerade på arbetsmarknaden eller i studier två år efter avslutad gymnasieutbildning är högre än genomsnittet i riket. 5. Vallentunas grundskolor ska, vid slutet av perioden, tillhöra den bästa tiondelen av Sveriges skolor Vallentunas grundskolor tillhör de 45 bästa kommunerna enligt senaste Öppna jämförelser Vallentunas grundskolor tillhör de 30 bästa kommunerna enligt senaste Öppna jämförelser. Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

11 7. Alla kommunala verksamheter ska i samverkan bidra till att skapa trygghet. - Medborgarundersökning: SCB:s Nöjd-Meborgar-Index (NMI) inom området trygghet. Värde över rikets snitt. - LUPP, ungdomsenkät, kontinuerlig ökning. - Mötesplatser för samverkan som skapar mervärde för invånare. Mål beslutade av barn- och ungdomsnämnden Elever ska erbjudas en stimulerande lärmiljö Brukarenkät och statistik - Antalet digitala lärverktyg ska öka. - Elever ska vid behov erbjudas kompensatoriska hjälpmedel - Andel behöriga lärare ska öka - Andel elever som tycker att lärarna gör lektionerna intressanta ska öka. - Andelen elever i åk 5 och 8 som tycker att skolarbetet gör dem så nyfikna att de får lust att lära sig mer ska öka. - Andelen elever i åk 5 och 8 som tycker att lärarna talar om för dem när de lyckats bra ska öka. - Andelen vårdnadshavare som tycker verksamheten/skolarbetet är stimulerande för deras barn ska öka. - Andelen elever i åk 2, 5 och 8 som upplever att de har god studiero ska öka. Elever ska ges god vägledning inför framtida studier och yrkesval. Brukarenkät och statistik. - Andelen elever i gymnasieskolan åk 1 som är nöjda med den information och vägledning de fick i grundskolan inför gymnasievalet ska vara högre än föregående år. - Andel elever som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar två år efter avslutad gymnasieutbildning ska tillhöra den högsta tiondelen i riket. - Andel elever som etablerat sig på arbetsmarknaden två år efter avslutad gymnasieutbildning ska tillhöra den högsta tiondelen i riket. - Andelen elever som behåller sitt språkval tom åk 9 är högre än föregående år enligt data från Extens. Fritidshemmet förenar omsorg och pedagogik Brukarenkät och statistik. Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

12 - Andelen barn som trivs i fritidshemmet ska vara högre än föregående år. - Andelen vårdnadshavare som är nöjda med verksamheten i fritidshemmet ska vara högre än föregående år. - För varje fritidshem finns det mål och planer för den pedagogiska verksamheten. Förskolan förenar omsorg och pedagogik - Andel behöriga förskollärare ska öka - Andelen vårdnadshavare som är nöjda med verksamheten i förskolan ska öka - Andelen vårdnadshavare som ser att förskolan medvetet arbetar mot kränkande handlingar ska öka - Antal förskolor som har och arbetar efter en matematikplan ska öka. Betygen ska vara högre än förväntat värde enligt Skolverkets mätning. Betygsstatistik. - Andelen elever som går ut grundskolan med minst betyget godkänt i alla ämnen ska vara högre än det förväntade värdet för Vallentuna enligt Skolverkets mätning (Salsa). - Meritvärdet för årskurs 9 ska vara högre än det förväntade värdet för Vallentuna enligt Skolverkets mätning (Salsa). Resultaten på de nationella proven ska vara högre än föregående år - Andel godkända elever på de nationella proven ska öka Betygen ska ha god överensstämmelse med resultaten på de nationella proven Statistik -Betygen ska i relation till de nationella proven ha större överensstämmelse i kommunen än för riket. God ekonomisk hushållning En god och sund ekonomi är en förutsättning för att kunna förverkliga den politiska visionen. Det innebär att vi har en god ekonomisk hushållning för att kunna möta oförutsedda konjunktursvängningar eller demografiska förändringar. Dagens kommunmedborgare ska finansiera sin egen kommunala välfärd och inte skjuta upp betalningen till framtida generationer. För att uppnå en bättre kvalitetssäkring av verksamheterna ska ökade resurser till uppföljning prioriteras. Att finansiella mål uppfylls betyder att kommunens verksamheter ges stabila ekonomiska förutsättningar att arbeta efter. Vidare är en hög måluppfyllelse för verksamheten ett bevis på ett bra utfall för satsade skattemedel. Kommunplanen kompletteras av fler styrdokument, så som planer, policies Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

13 och riktlinjer som kommunfullmäktige har antagit. Uppfylls dessutom utpekade förbättringsområden i verksamheterna borgar det för en ökad kvalitet och en effektivare verksamhet framöver. God ekonomisk hushållning Mål beslutade av kommunfullmäktige 9. Verksamheterna ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet. - Positivt ekonomiskt resultat - Kommunfullmäktiges måluppfylllelse - Kostnad per betygspoäng lägre än jämförbara kommuner - Kostnad för särskilt äldreboende lägre än jämförbara kommuner 10. Vi ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare. - Andel chefer som genomgått internt utbildningsprogram - Kontinuerlig utvärdering av rekryteringsprocessen - Andel behöriga lärare ska öka - Andel förskolärare ska öka Barn- och ungdomsnämndens indikator: Statistik. - Andel rektorer som har slutfört eller deltar i den statliga rektorsutbildningen ska öka. Tillväxt och utveckling Vallentuna bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer och näringslivsutveckling. Vallentunas goda strategiska läge lockar till fortsatt kraftig inflyttning. Vår ambition är att ca 400 bostäder per år skall färdigställas under mandatperioden och utbyggnaden fördelas till samtliga tätorter i kommunen. Gestaltningsfrågorna, d.v.s. bebyggelsens utformning, kommer att prioriteras under mandatperioden. Strävan är att åstadkomma en bebyggelse i harmoni med omgivningen. All samhällsplanering tar sin utgångspunkt ur översiktsplanen. Ett gott företagsklimat är en nyckelfaktor för att ge fler möjlighet till goda arbetsplatser inom kommunen. Vallentuna ska aktivt marknadsföras som en kommun med goda boendemiljöer, bra skolor, rikt föreningsliv, goda kommunikationer och ett positivt näringslivsklimat. Tillväxt och utveckling Mål beslutade av kommunfullmäktige Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

14 11. Vallentuna bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer - Antal byggda bostäder, minst 300 stycken i genomsnitt per år - Årlig befolkningstillväxt + 2% - Årligt antal arbetstillfällen + 2% Barn- och ungdomsnämndens indikator: - Förskoleplats kan erbjudas alla barn inom 3 månader från ansökningstillfället - Skolplats i närliggande skola kan erbjudas alla elever 13. Öka samarbetet mellan privat, ideell och offentlig sektor för ökad kundnytta - Redovisning och bedömning av samarbeten under mandatperioden med avsikt att leda till ökad kundnytta. 14. Utveckling och förvaltning av Vallentuna kommuns byggnads- och markinnehav ska hanteras så att värdet för kommuninvånarna ökar - Framtagande av strategisk plan för Vallentuna byggnads- och markinnehav - Individuella affärsplaner för samtliga byggnader - Procentandel av den totala omslutningen för akutunderhåll ska minska - Långsiktiga underhållsplaner Energi och miljö Vallentunas energiplanering skall ske inom ramen för ett hållbart samhälle, vilket inne-bär effektiv energianvändning, förnybar energi, uthållig utvinning och produktion. Vi skall planera för en kombination av god ekonomisk tillväxt, fortsatt befolkningsökning och en ökad rörlighet såväl inom som till och från regionen. Alternativa uppvärmnings-metoder för kommunens lokaler och verksamheter ska övervägas vid ny- och ombyggnad. Vi anser att alla måste dra sitt strå till stacken för att samhället skall bli långsiktigt håll-bart. Vi har alla ett personligt ansvar för miljön och vi måste därför alla också ta ansvar för vår egen livsstil. Vi sätter miljöfrågorna högt på dagordningen och fortsätter att arbeta för att göra Vallentuna till en miljömedveten kommun. Arbetet med att miljöcertifiera kommunens verksamheter enligt ISO ska inledas under mandatperioden. Energi och miljö Mål beslutade av kommunfullmäktige 15.Utvecklingen av Vallentuna ska vara långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lösningar för miljö och energi. Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

15 - Implementera miljöpolicy - Källsortering av sopor - Energiförbrukningen i kommunens fastigheter ska minska Barn- och ungdomsnämndens indikator: Statistik - Mängden matavfall ska vara lägre än föregående år. Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

16 Budget Driftsbudget Driftsbudget per område, mnkr Område * Prognos Budget Plan Plan Barn- och ungdomsnämnden K Barn- och ungdomsnämndens rambudget I N 79,7 82,3 85,4 89,0 K I Skolpeng N 543,9 562,8 584,4 609,9 K I N * K=kostnad, I=intäkt, N=netto Investeringsbudget Investeringsbudget per projekt, mnkr Projekt Prognos Budget Plan Plan Totalt Investeringsbudget Barnungdomsnämnden projekt Årligt anslag 4,0 4,0 4,0 4,0 16,0 Ormstaskolan, om/tillbyggnad (KS/SBF) 45,0 100,0 100,0 245,0 Hjälmstaskolan (KS/SBF) 2,8 4,0 6,8 Kårsta skola/förskola (KS/SBF) Duschar omklädningsrum (KS/SBF) Förskola nordöstra (t.ex Karlavägen) (KS/SBF) Förskola södra Kragstalund barn (KS/SBF) Skola nybyggnation Åbygläntan (KS/SBF) 4,0 4,0 4,0 4,0 14,5 20,0 34,5 14,5 20,0 34,5 25,0 35,0 60,0 Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

17 Projekt Prognos Budget Plan Plan Totalt Lovisedalsskolan om- /tillbyggnad F-9 (KS/SBF) Lokal Vallentuna friskola i gymnasiet (KS/SBF) Förskola nordöstra Åby ängar 80 barn (KS/SBF) 42,0 42,0 12,0 6,0 18,0 4,0 11,0 20,0 35,0 Grundskola Kristineberg 20,0 50,0 70,0 Totalt 87,0 134,8 174,0 174,0 569,8 Totalt projekt kan innehålla flera år än vad som visas ovan. Barn- och ungdomsnämnden, Verksamhetsplan (14)

18 2013 Fritidsnämnden Verksamhetsplan

19 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 7 Kund/invånare... 7 God ekonomisk hushållning... 9 Tillväxt och utveckling Energi och miljö Budget Driftsbudget Investeringsbudget Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

20 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för Inledning Kommunplanen beskriver vad kommunen särskilt vill åstadkomma och fokusera på under den kommande treårsperioden. Styrmodell All utveckling i Vallentuna kommun ska bygga på den gemensamma visionen: "Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion." Kommunplanens 16 mål byggs upp runt fyra strategiska inriktningar: Kund/invånare God ekonomisk hushållning Tillväxt och utveckling Energi och miljö Under varje rubrik finns ett antal kommungemensamma mål. Dessa mål, tillsammans med de mål nämnderna själva antar, utgör sedan grunden för respektive nämnds verksamhetsplan. Nämnderna bryter ner kommunplanen i egna verksamhetsplaner och därefter formulerar förvaltningarna genomförandeplaner för att åstadkomma det som nämnderna beslutat om. Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

21 Nämndens uppgift Fritidsnämndens uppgift är att vara huvudman för kommunens fritidsfrågor, främja en meningsfull fritid för kommunens invånare, ansvara för kommunens sport- och fritidsanläggningar, bedriva och samordna kommunens förebyggande ungdomsarbete samt stödja föreningslivet. Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

22 Förutsättningar Fritidsnämnden idag Fritidsnämndens verksamheter har kommuninvånaren i fokus och arbetar direkt mot alla kommuninvånare som generell målgrupp. Prioriterade grupper för verksamheterna är barn- och ungdomar, samt personer med funktionsnedsättning. Fritidsnämnden är, bortsett från den rent politiska verksamheten, organisatoriskt uppdelad i fritidsförvaltningens fyra ekonomiska enheter, administration, idrotts- och friluftsenheten, ungdomsenheten samt föreningsbidrag. Under administrationen (själva Fritidskontoret, som rent fysiskt kommer att få sin hemvist i nya Kulturhuset), ligger hela förvaltningens centrala administration, bland annat ekonomi- och personalfunktion, planering, samordning och uppföljning. Här finns kommunens trygghetssamordnare och fritidskonsulent med inriktning på barn och ungdomar med funktionsnedsättning, samt föreningssamordnare och föreningsassistent som handlägger ekonomiska bidrag till föreningar och administrerar uthyrning av kommunens idrotts- och friluftsanläggningar, samlingslokaler, båtplatser, mm. Här finns även förvaltningens kommunikationssamordnare som ser till att information inom förvaltningen och utåt i kommunen är korrekt, uppdaterad och lättillgänglig. Idrotts- och friluftsenheten ansvarar för drift och underhåll av kommunens idrotts- och friluftsanläggningar, lokaler, spår, leder och inte minst skridskobanan på Vallentunasjön. Enheten ansvarar för att hålla anläggningarna igång och ser till att de hålls efter och att de håller hög kvalitet. Enheten arbetar ständigt med att optimera driften av anläggningarna, anpassa tillgängligheten till kommuninvånarnas önskemål samt med att ständigt ge samtliga brukare ett gott bemötande så att kommunens idrotts- och friluftsanläggningar är attraktiva mötesplatser. Ungdomsenheten arbetar för att fritidsgårdarna är drogfria och attraktiva mötesplatser för ungdomar. Fritidsledarna och fältgruppen arbetar förebyggande och främjande genom att stärka ungdomars identitet och självkänsla och verkar för att skapa ett tryggare samhälle. Enheten samordnar ungdomsprojekt på kommunal och regional nivå och ser till att informera och marknadsföra utbudet av ungdomskultur i kommunen. Enheten "Föreningsbidrag" arbetar med att skapa bra förutsättningar för ett väl fungerande föreningsliv i Vallentuna kommun. Det görs genom kartläggning av föreningars behov av stöd och hjälp, utbetalning av ett antal olika typer av bidrag samt fördelning och bokning av kommunens samtliga idrottslokaler och planer. Inom enheten läggs mycket fokus på att utveckla och stödja föreningars barn- och ungdomsverksamhet. Det gör man genom att årligen fördela av fritidsnämndens beslutade föreningsbidrag såsom verksamhetsbidrag, anläggningsbidrag, speciella bidrag etc. Framåtblick Fritidsnämnden har och står inför ett antal inspirerande utmaningar då vi tex för något år sedan tagit över huvudmannaskapet för kommunens samtliga skolidrottshallar. Inför 2013 har en tät dialog förts med samhällsbyggnadsförvaltningen som från årsskiftet är hyresvärd för byggnaderna på Vallentuna IP och Kvarnbadet. I samråd med andra förvaltningar och verksamheter kommer idrotts- och friluftsenheten att arbeta med att ta fram både lång- och kortsiktiga underhållsoch investeringsplaner. Nova blir kvar i sina lokaler i Ungdomens hus och en ny fritidsgård har under året etablerats i Bällstaberg. Utmaningen för perioden blir att etablera Bällstaberg som träffpunkt och att även göra en nystart för Nova. Under 2012 har en stor personalomsättning skett på fritidsförvaltningen, främst på fritidskontoret och i fältgruppen. Fältgruppen kommer under perioden att prioritera arbetet med att etablera sig hos kommunens ungdomar och organisationer. Föreningsbidragssidan kommer under 2013 att fokusera på att förbättra tillgängligheten genom utveckling av webbaserade tjänster för bidragshantering. Förenklade regler för bidragsansökningar kommer förhoppningsvis att främja ökade föreningsaktiviteter. Arbetet med att förbättra kommunikationen med föreningslivet och kartlägga föreningars behov av hjälp och stöd kommer att utvecklas under perioden för verksamhetsplanen. Fritidsnämndens uppdrag att: vara huvudman för kommunens fritidsfrågor, främja en meningsfull fritid för kommunens invånare, ansvara för kommunens sport- och fritidsanläggningar, bedriva och Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

23 samordna kommunens förebyggande ungdomsarbete samt stödja föreningslivet, ställer höga krav på gott ledar och medarbetarskap, förmåga att sammanföra Vallentunabornas viljor och önskemål med politiska målformuleringar, samt vara lyhörda för trender och förändringar i samhället. Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

24 Kommunens mål under treårsperioden Utgångspunkter Politiken ska skapa förutsättningar och undanröja hinder inte detaljstyra våra liv. Varje människa ska bemötas med värme, respekt och omtanke. Det gäller livets alla skeden. Stöd som ges ska syfta till att stärka individens och familjens egen förmåga att ta ansvar för utvecklingen. Kund/invånare Den borgerliga alliansens politik utgår från att alla människor är olika och har olika behov och önskemål. En annan utgångspunkt är människans eget ansvar och hennes rätt att fatta beslut om den egna vardagen. Valfriheten blir därmed en grundläggande förutsättning för det goda samhället. Vi ser gärna att fristående skolor som bidrar till att uppnå våra högt ställda mål etablerar sig i Vallentuna. Trygghet och studiero är förutsättningar för att eleverna ska kunna ta till sig kunskaper. Arbetet med skolans värdegrund ska därför stärkas så att alla elever kan känna sig trygga och ingen utsätts för mobbning. Fler nya förskolor ska öppnas för att fortsatt erbjuda barnomsorg i närområdet inom tre månader. För att garantera att alla barn erbjuds en god och trygg miljö ska kvalitetsgranskningen av både kommunala och fristående förskolor utökas och förstärkas. Skolan är en av kommunens viktigaste uppgifter och nyckeln till individens möjligheter att lyckas i livet. Målet är att alla elever ska gå ut grundskolan med fullständiga betyg. Vallentunas gymnasium ska vara ett attraktivt val och mötesplats för ungdomar. Vallentuna ska vara ett tryggt samhälle för alla åldrar, vilket innefattar vård och omsorg, skola och den fysiska miljön. Den växande småstaden ska erbjuda trygga, tillgängliga bebyggelsemiljöer, grönområden, mötesplatser och stråk. Kommunens lokaler ska vara säkra och sunda. Den som behöver vård och omsorg skall känna sig trygg i vetskapen att den finns där när man behöver den. Vallentunas äldre ska ha god vård och kunna åldras i trygghet. Den egna förmågan att kunna bo kvar hemma så länge som man vill ska stödjas. Trygghet och tillgänglighet skall prioriteras i omsorgen, och den enskildes rätt till fria val ska stärkas. Kund/invånare 1. Kund/invånare/företag ska vara nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar. - Medborgarundersökning: SCB:s Nöjd-Medborgar-Index (NMI), Nöjd-Region-Index (NRI) och Nöjd-Inflytande-Index (NII). Värden över rikets snitt. - Nöjd-Kund-Index (NKI) enligt Stockholm Business Alliance (SBA) minst 75 (mäts 2013) Nämndsmål: 90% av besökarna i våra verksamheter är nöjda med sitt besök och bemötande. Nämndsindikatorer: Kundenkäter utförs på bemannade anläggningar/ verksamheter årligen under perioden. Mål för perioden , att införa kvalitetsdeklarationer är delvis uppfyllt, men utgår. 2. Invånare ska kunna välja utförare av kommunalt finansierade tjänster inom förskola, grundskola, gymnasium och inom Socialnämndens stöd- och omsorgsverksamheter. Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

25 - Brukarenkät, nöjdhet med den erbjudna valfriheten. Nämndsmål: Kommunmålet avser ej nämnd. 3. Alla som har behov av kommunens tjänster ska uppleva att det är enkelt, snabbt och smidigt att få sitt ärende behandlat. - Ökad tillgänglighetsindikator. - Tid från beslut till verkställighet, stickprov. Nämndsmål: Under perioden införs e-tjänster gällande lokalbokning och bidragshantering. Nämndsindikatorer: Webbsystem för lokalbokning och närvarorapportering/ bidragsansökan. Elektroniska passersystem kopplade till bokningar införs på en idrottshall. 4. Vallentunas gymnasium ska vara ett attraktivt val för våra och andra kommuners elever. - Eleverna vid Vallentuna gymnasium är nöjda med verksamheten. - Vallentuna gymnasium erbjuder flera olika gymnasieprogram, både yrkesprogram och högskoleförberedande. - Andelen elever som är etablerade på arbetsmarknaden eller i studier två år efter avslutad gymnasieutbildning är högre än genomsnittet i riket. Nämndsmål: Kommunmålet avser ej nämnd. 5. Vallentunas grundskolor ska, vid slutet av perioden, tillhöra den bästa tiondelen av Sveriges skolor Vallentunas grundskolor tillhör de 45 bästa kommunerna enligt senaste Öppna jämförelser Vallentunas grundskolor tillhör de 30 bästa kommunerna enligt senaste Öppna jämförelser. Nämndsmål: Kommunmålet avser ej nämnd. 6. Utbudet av kultur och rekreation ska bidra till ökad livskvalitet. - Medborgarundersökning: SCB:s Nöjd-Medborgar-Index (NMI) inom området fritid och kultur. Värde över rikets snitt. Nämndsmål: Kommunens friluftsanläggningar är attraktiva, tillgängliga och kända Nämndsindikatorer: Kundenkäter utförs under planperioden, kontinuerlig ökning. Mål för perioden att arbeta för att Hälsans stig etableras är delvis uppnått, men utgår. Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

26 7. Alla kommunala verksamheter ska i samverkan bidra till att skapa trygghet. - Medborgarundersökning: SCB:s Nöjd-Medborgar-Index (NMI) inom området trygghet. Värde över rikets snitt. - LUPP, ungdomsenkät, kontinuerlig ökning. - Mötesplatser för samverkan skapar mervärde för invånare. Nämndsmål: Fritidsnämndens samtliga verksamheter samarbetar med övriga berörda nämnder samt berörda myndigheter och organisationer för ungdomsgruppen Fler vuxna ute på gatorna. Nämndsindikatorer: Se ovan, nattvandringsbidrag, statistik nattvandring 8. Vallentuna kommun ska underlätta för människor att leva ett självständigt liv och att vara självförsörjande. - Andel individer med försörjningsstöd ska minska Nämndsmål: Under 2013 fokuserar fritidsnämnden särskilt på att skapa en meningsfull fritid för ungdomar och funktionsnedsatta. Fokus på ökat utbud och tillgänglighet. Nämndsindikatorer: Avstämning funktionshinderrådet, regionalt samarbete. Antalet aktiviteter för funktionsnedsatta ökar inom och utanför Vallentuna. Antalet utövare ökar. Mål för perioden att fokusera på meningsfull fritid för funktionsnedsatta är uppnått och utvecklas till nytt mål God ekonomisk hushållning En god och sund ekonomi är en förutsättning för att kunna förverkliga den politiska visionen. Det innebär att vi har en god ekonomisk hushållning för att kunna möta oförutsedda konjunktursvängningar eller demografiska förändringar. Dagens kommunmedborgare ska finansiera sin egen kommunala välfärd och inte skjuta upp betalningen till framtida generationer. För att uppnå en bättre kvalitetssäkring av verksamheterna ska ökade resurser till uppföljning prioriteras. Att finansiella mål uppfylls betyder att kommunens verksamheter ges stabila ekonomiska förutsättningar att arbeta efter. Vidare är en hög måluppfyllelse för verksamheten ett bevis på ett bra utfall för satsade skattemedel. Kommunplanen kompletteras av fler styrdokument, så som planer, policies och riktlinjer som kommunfullmäktige har antagit. Uppfylls dessutom utpekade förbättringsområden i verksamheterna borgar det för en ökad kvalitet och en effektivare verksamhet framöver. God ekonomisk hushållning 9. Verksamheterna ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet. - Positivt ekonomiskt resultat. - Kommunfullmäktiges måluppfyllelse - Kostnad per betygspoäng lägre än jämförbara kommuner Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

27 - Kostnad för särskilt äldreboende lägre än jämförbara kommuner Nämndsmål: Se över taxor och avgifter och öka nyttjandegraden i anläggningarna. Nämndsindikatorer: Budget i balans, bokningsstatistik. Mål för perioden att ett brett utbud skapas med fritidsnämndens tilldelade resurser, målet är uppnått och utgår. 10. Vi ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare - Andel chefer som genomgått internt utbildningsprogram - Kontinuerlig utvärdering av rekryteringsprocessen - Andel behöriga lärare ska öka - Andel förskolelärare ska öka Nämndsmål: Förvaltningens samtliga chefer genomgår LUP. Nämndsindikatorer: LUP Mål för perioden att samtliga fritidsledare ska ha relevant utbildning för verksamheten, målet är uppnått och utgår. Tillväxt och utveckling Vallentuna bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer och näringslivsutveckling. Vallentunas goda strategiska läge lockar till fortsatt kraftig inflyttning. Vår ambition är att ca 400 bostäder per år skall färdigställas under mandatperioden och utbyggnaden fördelas till samtliga tätorter i kommunen. Gestaltningsfrågorna, d.v.s. bebyggelsens utformning, kommer att prioriteras under mandatperioden. Strävan är att åstadkomma en bebyggelse i harmoni med omgivningen. All samhällsplanering tar sin utgångspunkt ur översiktsplanen. Ett gott företagsklimat är en nyckelfaktor för att ge fler möjlighet till goda arbetsplatser inom kommunen. Vallentuna ska aktivt marknadsföras som en kommun med goda boendemiljöer, bra skolor, rikt föreningsliv, goda kommunikationer och ett positivt näringslivsklimat. Tillväxt och utveckling 11. Vallentuna kommun bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer. - Antal byggda bostäder, minst 300 stycken i genomsnitt per år - Årlig befolkningstillväxt +2 % - Årligt antal arbetstillfällen +2 % Nämndsmål: Långsiktig investeringsplan, i samverkan med andra berörda nämnder. Nämndsindikatorer: Delaktighet i planprocesser. Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

28 12. Vallentuna kommun ska på ett aktivt sätt attrahera kunskapsföretag och vara en företagsvänlig kommun. - Nöjd-Kund-Index (NKI) enligt Stockholm Business Alliance (SBA) minst 75 (mäts 2013) - Antal nystartade företag - Andelen kunskapsföretag i kommunen, årlig ökning (30 % år 2014) Nämndsmål: Kommunmålet avser ej nämnd. 13. Öka samarbetet mellan privat, ideell och offentlig sektor för ökad kundnytta. - Redovisning och bedömning av samarbeten under mandatperioden med avsikt att leda till ökad kundnytta Nämndsmål: Fritidsnämnden arbetar för att aktivt stödja samverkan mellan föreningsliv, näringslivet och kommunen ang arrangemang, turneringar, träningsläger i Vallentuna kommun. Nämndsindikatorer: Fritidsnämnden tar fram ett fritidspolitiskt program under tiden för verksamhetsplanen. Antalet arrangemang ökar under perioden. Mål för perioden att arbeta för att stödja föreningslivet i kommunen, samt stimulera extra insatser för ett drogfritt Vallentuna, målet delvis uppfyllt och finns i planen med i mål nr Utveckling och förvaltning av Vallentuna kommuns byggnads- och markinnehav ska hanteras så att värdet för kommuninvånarna ökar - Framtagande av strategisk plan för Vallentunas byggnads- och markinnehav. - Individuella affärsplaner för samtliga byggnader. - Procentandel av den totala omslutningen för akutunderhåll ska minska - Långsiktiga underhållsplaner Nämndsmål: Kommunmålet avser ej nämnd. Energi och miljö Vallentunas energiplanering skall ske inom ramen för ett hållbart samhälle, vilket innebär effektiv energianvändning, förnybar energi, uthållig utvinning och produktion. Vi skall planera för en kombination av god ekonomisk tillväxt, fortsatt befolkningsökning och en ökad rörlighet såväl inom som till och från regionen. Alternativa uppvärmningsmetoder för kommunens lokaler och verksamheter ska övervägas vid ny- och ombyggnad. Vi anser att alla måste dra sitt strå till stacken för att samhället skall bli långsiktigt hållbart. Vi har alla ett personligt ansvar för miljön och vi måste därför alla också ta ansvar för vår egen livsstil. Vi sätter miljöfrågorna högt på dagordningen och fortsätter att arbeta för att göra Vallentuna till en miljömedveten kommun. Arbetet med att miljöcertifiera kommunens verksamheter enligt ISO ska inledas under mandatperioden. Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

29 Energi och miljö 15. Utvecklingen av Vallentuna ska vara långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lösningar för miljö och energi. - Implementera miljöpolicy och lokala miljömål - Källsorteringen av sopor ska öka - Energiförbrukningen i kommunens fastigheter ska minska Nämndsmål: Samtliga fordon och maskiner ska drivas på miljövänligt bränsle. Samtliga verksamheter källsorterar. Nämndsindikatorer: Uppdaterad fordonsförteckning. Mål för perioden att energiintensiva verksamheter genomlyses är uppnått. Målet att arbeta fram en miljöplan för fritidsnämnden är inte uppnått, men utgår. 16. För att uppfylla miljökvalitetsnormerna i enlighet med vattendirektivet vid omklassningen 2021 ska åtgärder vidtas för sjöar och vattendrag i kommunen. - VA-plan ska tas fram, klar 2014 Nämndsmål: Kommunmålet avser ej nämnd. Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

30 Budget Driftsbudget Driftsbudget per område, mnkr Område * Prognos Budget Plan Plan Totalt K I N Politisk verksamhet K I 0 0 N Administration K I N Idrotts- och friluftsenheten K I N Ungdomsenheten K I N Föreningsbidrag K I 0 0 N * K=kostnad, I=intäkt, N=netto Investeringsbudget Investeringsbudget per projekt, mnkr Projekt Prognos Budget Plan Plan Totalt projekt Omklädnadspaviljong, VIP Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

31 Projekt Prognos Budget Plan Plan Totalt Friidrottsutrustning, VIP Digitalt ljudsystem, Nova Konstgräs, Össeby IP Konstgräs, Bällstaberg Belysning, elljusspår, Brottby Digitala lås, RCO Upprustning VEDA Övriga konstgräsplaner Idrottsanl. Kristineberg, Övrig utrustning Totalt Totalt projekt kan innehålla flera år än vad som visas ovan. Fritidsnämnden, Verksamhetsplan (14)

32 2013 Kommunstyrelsen Verksamhetsplan

33 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare... 6 God ekonomisk hushållning... 7 Tillväxt och utveckling... 8 Energi och miljö... 9 Budget Driftsbudget Investeringsbudget Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

34 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för Inledning Kommunplanen beskriver vad kommunen särskilt vill åstadkomma och fokusera på under den kommande treårsperioden. Styrmodell All utveckling i Vallentuna kommun ska bygga på den gemensamma visionen: "Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion." Kommunplanens 16 mål byggs upp runt fyra strategiska inriktningar: Kund/invånare God ekonomisk hushållning Tillväxt och utveckling Energi och miljö Under varje rubrik finns ett antal kommungemensamma mål. Dessa mål, tillsammans med de mål nämnderna själva antar, utgör sedan grunden för respektive nämnds verksamhetsplan. Nämnderna bryter ner kommunplanen i egna verksamhetsplaner och därefter formulerar förvaltningarna genomförandeplaner för att åstadkomma det som nämnderna beslutat om. Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

35 Nämndens uppgift Kommunstyrelsens uppgift är att leda och samordna samhällsutvecklingen i Vallentuna genom planering och uppföljning av kommunens verksamheter och ekonomi. Kommunstyrelsen är kommunens centrala personalorgan med ansvar för att en gemensam personalpolitik utvecklas och efterlevs. Kommunstyrelsen ansvarar också för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor, turist- och besöksnäringsfrågor, en effektiv IT-struktur, översiktsplanering och samverkan med övriga delar av samhället. I ansvaret ingår också den översiktliga planeringen av mark och vatten, en god livsmiljö i kommunen samt energiplanering och energihushållning. Kommunstyrelsen skall vidare fullgöra kommunens uppgifter avseende den översiktliga planeringen och ansvaret för exploatering och infrastruktur. Liksom den strategiska planeringen för trafik- och miljöfrågor. Kommunala funktionshinderrådet är ett rådgivande organ under kommunstyrelsen. Kommunala pensionärsrådet är ett rådgivande organ under kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

36 Förutsättningar Vallentuna kommun är inne i en långvarig tillväxtfas och växer stadigt med mellan 500 och invånare per år vilket gör Vallentuna till en av landets snabbast växande kommuner. Befolkningen beräknas öka med cirka personer (cirka 25 procent) mellan Befolkningen är ung sett till genomsnittskommunen, vilket ställer krav på stora satsningar på skolor och fritidsaktiviteter. Befolkningsprognosen visar också att antalet invånare som är 65 år eller äldre kommer att öka. Detta innebär att kommunen måste anpassa bostäder till äldres behov och planera för utökad äldreomsorg. Av den yrkesverksamma delen av befolkningen (16-64 år) pendlar två tredjedelar ut till arbetsplatser i andra kommuner. Kommunens ambition är att allt fler av kommunens invånare ska kunna arbeta och verka i Vallentuna. Bra kommunal service, förbättrade kommunikationer och en positiv utveckling av näringslivet ger kommunen goda framtidsmöjligheter i Vallentuna. Befolkningsutvecklingen har stor betydelse för planeringen av den kommunala verksamheten, bland annat vid lokalisering och dimensionering av investeringar som skolor, barnomsorg, äldreomsorg och fritidsanläggningar. Vallentuna kommun antog i maj 2010 en ny översiktsplan. I denna anges, att i Vision Stockholm Nordost är målet att Vallentuna kommun 2030 har invånare och arbetsplatser. För att uppnå detta mål behöver till exempel cirka bostäder byggas under perioden Det nya vattendirektivet har förändrat kraven på planering och byggande. Även de nya lagreglerna om tagande och givande av muta, införda 1 juli 2012, samt lagen om offentlig upphandling (LOU) påverkar och styr arbetet inom kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

37 Kommunens mål under treårsperioden Utgångspunkter Politiken ska skapa förutsättningar och undanröja hinder inte detaljstyra våra liv. Varje människa ska bemötas med värme, respekt och omtanke. Det gäller livets alla skeden. Stöd som ges ska syfta till att stärka individens och familjens egen förmåga att ta ansvar för utvecklingen. Kund/invånare Den borgerliga alliansens politik utgår från att alla människor är olika och har olika behov och önskemål. En annan utgångspunkt är människans eget ansvar och hennes rätt att fatta beslut om den egna vardagen. Valfriheten blir därmed en grundläggande förutsättning för det goda samhället. Vi ser gärna att fristående skolor som bidrar till att uppnå våra högt ställda mål etablerar sig i Vallentuna. Trygghet och studiero är förutsättningar för att eleverna ska kunna ta till sig kunskaper. Arbetet med skolans värdegrund ska därför stärkas så att alla elever kan känna sig trygga och ingen utsätts för mobbning. Fler nya förskolor ska öppnas för att fortsatt erbjuda barnomsorg i närområdet inom tre månader. För att garantera att alla barn erbjuds en god och trygg miljö ska kvalitets-granskningen av både kommunala och fristående förskolor utökas och förstärkas. Skolan är en av kommunens viktigaste uppgifter och nyckeln till individens möjligheter att lyckas i livet. Målet är att alla elever ska gå ut grundskolan med fullständiga betyg. Vallentunas gymnasium ska vara ett attraktivt val och mötesplats för ungdomar. Vallentuna ska vara ett tryggt samhälle för alla åldrar, vilket innefattar vård och omsorg, skola och den fysiska miljön. Den växande småstaden ska erbjuda trygga, tillgängliga bebyggelsemiljöer, grönområden, mötesplatser och stråk. Kommunens lokaler ska vara säkra och sunda. Den som behöver vård och omsorg skall känna sig trygg i vetskapen att den finns där när man behöver den. Vallentunas äldre ska ha god vård och kunna åldras i trygghet. Den egna förmågan att kunna bo kvar hemma så länge som man vill ska stödjas. Trygghet och tillgänglighet skall prioriteras i omsorgen, och den enskildes rätt till fria val ska stärkas. Kund/invånare Kund/invånare/företag ska vara nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar. - Medborgarundersökning: SCB:s Nöjd-Medborgar-Index (NMI), Nöjd-Region-Index (NRI) och Nöjd- Inflytande-Index (NII). Värden över rikets snitt. - Nöjd-Kund-Index (NKI) enligt Stockholm Business Alliance (SBA) minst 75 (mäts 2013). Alla som har behov av kommunens tjänster ska uppleva att det är enkelt, snabbt och smidigt att få sitt ärende behandlat. Indikator - Ökad tillgänglighetsindikator. - Tid från beslut till verkställighet, stickprov. Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

38 Utbudet av kultur och rekreation ska bidra till ökad livskvalitet. - Medborgarundersökning: SCB:s Nöjd-Medborgar-Index (NMI) inom området fritid och kultur. Värde över rikets snitt. Alla kommunala verksamheter ska i samverkan bidra till att skapa trygghet. - Medborgarundersökning: SCB:s Nöjd-Medborgar-Index (NMI) inom området trygghet. Värde över rikets snitt. - LUPP, ungdomsenkät, kontinuerlig ökning. - Mötesplatser för samverkan skapar mervärde för invånare. God ekonomisk hushållning En god och sund ekonomi är en förutsättning för att kunna förverkliga den politiska visionen. Det innebär att vi har en god ekonomisk hushållning för att kunna möta oförutsedda konjunktursvängningar eller demografiska förändringar. Dagens kommunmedborgare ska finansiera sin egen kommunala välfärd och inte skjuta upp betalningen till framtida generationer. För att uppnå en bättre kvalitetssäkring av verksamheterna ska ökade resurser till uppföljning prioriteras. Att finansiella mål uppfylls betyder att kommunens verksamheter ges stabila ekonomiska förutsättningar att arbeta efter. Vidare är en hög måluppfyllelse för verksamheten ett bevis på ett bra utfall för satsade skattemedel. Kommunplanen kompletteras av fler styrdokument, så som planer, policies och riktlinjer som kommunfullmäktige har antagit. Uppfylls dessutom utpekade förbättringsområden i verksamheterna borgar det för en ökad kvalitet och en effektivare verksamhet framöver. God ekonomisk hushållning Verksamheterna ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet. - Positivt ekonomiskt resultat. - Kommunfullmäktiges måluppfyllelse. Vi ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare. Indikator - Andel chefer som genomgått internt utbildningsprogram. - Kontinuerlig utvärdering av rekryteringsprocessen. Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

39 Tillväxt och utveckling Vallentuna bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer och näringslivsutveckling. Vallentunas goda strategiska läge lockar till fortsatt kraftig inflyttning. Vår ambition är att ca 400 bostäder per år skall färdigställas under mandatperioden och utbyggnaden fördelas till samtliga tätorter i kommunen. Gestaltningsfrågorna, d.v.s. bebyggelsens utformning, kommer att prioriteras under mandatperioden. Strävan är att åstadkomma en bebyggelse i harmoni med omgivningen. All samhällsplanering tar sin utgångspunkt ur översiktsplanen. Ett gott företagsklimat är en nyckelfaktor för att ge fler möjlighet till goda arbetsplatser inom kommunen. Vallentuna ska aktivt marknadsföras som en kommun med goda boendemiljöer, bra skolor, rikt föreningsliv, goda kommunikationer och ett positivt näringslivsklimat. Tillväxt och utveckling Vallentuna kommun bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer. - Antal byggda bostäder, minst 300 stycken i genomsnitt per år. - Årlig befolkningstillväxt +2 %. - Årligt antal arbetstillfällen +2 %. Vallentuna kommun ska på ett aktivt sätt attrahera kunskapsföretag och vara en företagsvänlig kommun. - Nöjd-Kund-Index (NKI) enligt Stockholm Business Alliance (SBA) minst 75 (mäts 2013). - Antal nystartade företag. - Andelen kunskapsföretag i kommunen, årlig ökning (30 % år 2014). Öka samarbetet mellan privat, ideell och offentlig sektor för ökad kundnytta. - Redovisning och bedömning av samarbeten under mandatperioden med avsikt att leda till ökad kundnytta. Utveckling och förvaltning av Vallentuna kommuns byggnads- och markinnehav ska hanteras så att värdet för kommuninvånarna ökar - Framtagande av strategisk plan för Vallentunas byggnads- och markinnehav. - Individuella affärsplaner för samtliga byggnader. - Procentandel av den totala omslutningen för akutunderhåll ska minska. - Långsiktiga underhållsplaner. Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

40 Energi och miljö Vallentunas energiplanering skall ske inom ramen för ett hållbart samhälle, vilket inne-bär effektiv energianvändning, förnybar energi, uthållig utvinning och produktion. Vi skall planera för en kombination av god ekonomisk tillväxt, fortsatt befolkningsökning och en ökad rörlighet såväl inom som till och från regionen. Alternativa uppvärmnings-metoder för kommunens lokaler och verksamheter ska övervägas vid ny- och ombyggnad. Vi anser att alla måste dra sitt strå till stacken för att samhället skall bli långsiktigt håll-bart. Vi har alla ett personligt ansvar för miljön och vi måste därför alla också ta ansvar för vår egen livsstil. Vi sätter miljöfrågorna högt på dagordningen och fortsätter att arbeta för att göra Vallentuna till en miljömedveten kommun. Arbetet med att miljöcertifiera kommunens verksamheter enligt ISO ska inledas under mandatperioden. Energi och miljö Utvecklingen av Vallentuna ska vara långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lösningar för miljö och energi. Indikator - Implementera miljöpolicy och lokala miljömål. - Källsorteringen av sopor ska öka. - Energiförbrukningen i kommunens fastigheter ska minska. För att uppfylla miljökvalitetsnormerna i enlighet med vattendirektivet vid omklassningen 2021 ska åtgärder vidtas för sjöar och vattendrag i kommunen. Indikator - VA-plan ska tas fram, klar Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

41 Budget Driftsbudget Driftsbudget per område, mnkr Område * Prognos Budget Plan Plan Kommunstyrelsen totalt K 174,0 185,5 189,2 192,6 I -55,4-51,0-51,0-51,0 N 118,6 134,5 138,2 141,6 Kommunledningskontoret K 85,2 82,9 84,5 86,3 I -19,6-15,0-15,0-15,0 N 65,6 67,9 69,5 71,3 Samhällsbyggnadsförvalt. K 72,0 79,8 80,9 82,5 I -35,8-36,0-36,0-36,0 N 36,2 43,8 44,9 46,5 KS OF K 0 4,0 5,0 5,0 I N 0 4,0 5,0 5,0 Räddningstjänst K 16,8 18,8 18,8 18,8 I N 16,8 18,8 18,8 18,8 * K=kostnad, I=intäkt, N=netto Kommunstyrelsen- samhällsbyggnadsförvaltningens resultatenheter Område * Prognos Budget Plan Plan TunaFastigheter K 174,0 180,6 184,2 187,9 I -174,0-180,6-184,2-187,9 N Avfallsverksamheten** K 17,7 19,1 19,1 19,1 I -17,3-19,1-19,1-19,1 N -0, Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

42 ** Avfallsverksamheten finansieras helt via avgifter och har att hantera över- respektive underskott över åren. Verksamhetens resultat ingår inte i kommunens totala resultat. För att få budget i balans så beräknas tidigare års totala överskott på 1,3 mnkr tas i anspråk. En översyn av avfallstaxan pågår med förslag på höjning för att täcka ökade kostnader. Investeringsbudget Investeringsbudget per projekt, mnkr Projekt Prognos Budget Plan Plan Totalt projekt Turism / Besök 0,6 0,6 0,0 0,0 1,2 It-utrustning 3,0 3,0 3,0 3,0 12,0 KSOF Årligt anslag 2,0 2,0 2,0 2,0 8,0 KS KLK Totalt 5,6 5,6 5,0 5,0 21,2 Cykelväg Kårsta-Ekskogen 8,0 12,0 0,0 0,0 20,0 Upprustning torgytor 38,2 0,0 0,0 0,0 38,2 Vallentuna trafikplats 49,5 0,0 0,0 0,0 49,5 Enkelt avhjälpta hinder 1,0 0,0 0,0 0,0 1,0 Cykelvägsskyltning 0,0 0,5 0,0 0,0 0,5 Skördevägen 1,5 0,0 0,0 0,0 1,5 Tellusparken 0,0 2,5 0,0 0,0 2,5 Vattenvård Vallentunasjön 1,5 0,0 0,0 0,0 1,5 PCB inventering/ sanering 2,0 2,5 0,0 0,0 4,5 Invent. behov nya gc-vägar 0,5 0,0 0,0 0,0 0,5 Väg 268 (medfinansiering) 0,0 0,0 0,0 45,0 45,0 Utbyte kvicksilverbelysning 0,0 5,0 5,0 5,0 15,0 Årligt anslag energi 3,0 3,0 3,0 3,0 12,0 Årligt anslag trafiksäkerhet 3,0 3,0 3,0 3,0 12,0 KS SBF Totalt 108,2 28,5 11,0 56,0 191,7 Totalt 113,8 34,1 16,0 61,0 212,9 Totalt projekt kan innehålla flera år än vad som visas ovan. Kommunstyrelsen, Verksamhetsplan (11)

43 2013 Kulturnämnden Verksamhetsplan

44 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 7 Kund/invånare... 7 God ekonomisk hushållning... 9 Tillväxt och utveckling Energi och miljö Budget Driftsbudget Investeringsbudget Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

45 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för Inledning Kommunplanen beskriver vad kommunen särskilt vill åstadkomma och fokusera på under den kommande treårsperioden. Styrmodell All utveckling i Vallentuna kommun ska bygga på den gemensamma visionen: "Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion." Kommunplanens 16 mål byggs upp runt fyra strategiska inriktningar: Kund/invånare God ekonomisk hushållning Tillväxt och utveckling Energi och miljö Under varje rubrik finns ett antal kommungemensamma mål. Dessa mål, tillsammans med de mål nämnderna själva antar, utgör sedan grunden för respektive nämnds verksamhetsplan. Nämnderna bryter ner kommunplanen i egna verksamhetsplaner och därefter formulerar förvaltningarna genomförandeplaner för att åstadkomma det som nämnderna beslutat om. Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

46 Nämndens uppgift Kulturnämndens uppgift är att stödja och främja kulturlivet i kommunen, bedriva kulturskola, leda biblioteksverksamhet och annan kommunal kulturverksamhet, erbjuda ett allsidigt kulturutbud som komplement till föreningars och enskildas insatser, ta tillvara, vårda och levandegöra Vallentunas kulturarv och svara för kommunens konstinköp samt fullgöra utsmyckningsuppdrag. Kulturnämnden är huvudman för Vallentuna Teater. Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

47 Förutsättningar Kulturnämndens verksamheter har kommuninvånaren i fokus och arbetar direkt mot alla kommuninvånare som generell målgrupp. Prioriterade grupper för verksamheterna är barn- och ungdomar, nyinflyttade samt personer med funktionsnedsättning. Kundunderlaget ökar därför med ökad demografisk tillväxt. Kulturnämnden har under senare år fått ett breddat kulturuppdrag med bland annat Kulturskolans verksamhet 2010 och huvudmannaskapet för Vallentuna Teater Kulturnämnden driver följande verksamheter: Kultur samordnar kulturprojekt, ger ekonomiskt bidrag till föreningar och studieförbund samt informerar om och marknadsför kulturutbudet i kommunen. Samverkar och koordinerar programverksamheten i förvaltningen och samarbetar med fritidsförvaltningens ungdomsverksamhet och skolorna. Förvaltar och driver Vallentuna Teater. Värnar, vårdar och visar kommunens kulturmiljöer, ansvarar för kommunens konst, genomför utsmyckningsuppdrag och dokumenterar kommunen i bildarkivet. Bibliotek arbetar för att utveckla en modern och angelägen biblioteksverksamhet med hög tillgänglighet i det fysiska och virtuella rummet, med ett rikt utbud av medier och samhällsinformation med serviceinriktad personal och riktad verksamhet till olika målgrupper, driver huvudbibliotek i Vallentuna och filialbibliotek i Karby, Kårsta, Lindholmen samt biblioteksverksamhet vid äldreboenden. Kulturskolan tillhandahåller undervisning, produktioner och konserter som bidrar till en meningsfull fritid för alla kunder. Stor vikt läggs vid samspel i ensemble- och orkesterverksamhet samt i ämnesöverskridande samarbeten. Lärarna är kulturbärare som representerar ett pedagogiskt och kulturellt nav kring musik, dans, teater/drama, bild/form och musikterapi. Kulturskolan arbetar även för att ge särskilt motiverade elever en yrkesförberedande utbildning med lärare som har både bredd och spetskompetens. Byggnationen av Vallentuna Kulturhus och Bibliotek slutförs under hösten Kulturnämnden samverkar med övriga nämnder för att kulturhuset ska bli den levande mötesplats och det lokala centrum för kunskapsutveckling och kulturell utveckling som beskrivs i den politiska visionen i kommunens översiktsplan (ÖP). Tillsammans med kulturförvaltningen flyttar också fritidsförvaltningen in i huset. Under 2013 väntar de stora utmaningarna med att skapa identitet för kulturhuset och verksamheterna, så att vi attraherar alla Vallentunas invånare, näringslivet och besökare i kommunen. En viktig fråga blir politiska uppdrag för marknadsföring av kommunen hur ska bilden av Vallentuna se ut? Vallentuna Kulturhus och Bibliotek är ett led i att sätta Vallentuna på kartan och en del i utvecklingen av en attraktiv stadsmiljö. Under året nyinvigs också Vallentuna Teater, som är kommunens stora scen för alla kommunens större evenemang och konferenser. Kulturskolan utvecklar sitt kvalitetsarbete och stärker samarbetet med skolan, man utreder också nya lokaler som är bättre anpassade för egna verksamheter och samarbeten vilket också innebär effektivare lokalanvändning för kommunen. Under 2014 räknar nämnden med att verksamheterna och samarbetena inom kommunen och med föreningar pågår. Kulturnämnden är med och utvecklar bilden av Vallentuna. Besökstrycket för våra kulturlokaler kommer att bli så stort att resursförstärkningar krävs för driften av biblioteket och kulturverksamheterna, där Vallentuna Teater ingår. Tendenser för detta kommer att kunna bedömas och signaleras redan under Vår prognos är att ca t kr kommer att krävas i ramförstärkning för biblioteksmedier, personalresurser och verksamhetsutveckling. Under 2015 förväntar vi oss en fortsatt besöksboom samt verksamheter och samarbeten som ytterligare har utvecklats. Nu kommer kommunen att kunna se framgångarna av de resurser som lagts ner och vi uppfyller ÖP visionen för Vallentuna Kulturhus och Bibliotek som en levande mötesplats och ett lokalt centrum för kunskapsutveckling och kulturell utveckling! Både lokalerna och verksamheterna är Attraktiva, Långsiktigt hållbara, Flexibla, Tillgängliga, Nyskapande och Roliga för barnen. Vi tror också vi har goda möjligheter att vinna utmärkelsen Årets Kulturskola! Biblioteksplanen är viktig för kulturnämndens uppdrag. Kvalitetsgarantier är antagna av kulturnämnden, barn- och ungdomsnämnden, utbildningsnämnden och socialnämnden under våren Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

48 2012. Den övergripande planen behandlas åter hösten Biblioteksplanen utgör också en viktig pusselbit i den Kulturpedagogiska plan, som är under arbete. Den beskriver kultursamarbeten och gemensamma synsätt för estetiska lärprocesser, tillsammans med skolan. Skapande Skola är en konkret del i detta samarbete. Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

49 Kommunens mål under treårsperioden Utgångspunkter Politiken ska skapa förutsättningar och undanröja hinder inte detaljstyra våra liv. Varje människa ska bemötas med värme, respekt och omtanke. Det gäller livets alla skeden. Stöd som ges ska syfta till att stärka individens och familjens egen förmåga att ta ansvar för utvecklingen. Kund/invånare Den borgerliga alliansens politik utgår från att alla människor är olika och har olika behov och önskemål. En annan utgångspunkt är människans eget ansvar och hennes rätt att fatta beslut om den egna vardagen. Valfriheten blir därmed en grundläggande förutsättning för det goda samhället. Vi ser gärna att fristående skolor som bidrar till att uppnå våra högt ställda mål etablerar sig i Vallentuna. Trygghet och studiero är förutsättningar för att eleverna ska kunna ta till sig kunskaper. Arbetet med skolans värdegrund ska därför stärkas så att alla elever kan känna sig trygga och ingen utsätts för mobbning. Fler nya förskolor ska öppnas för att fortsatt erbjuda barnomsorg i närområdet inom tre månader. För att garantera att alla barn erbjuds en god och trygg miljö ska kvalitets-granskningen av både kommunala och fristående förskolor utökas och förstärkas. Skolan är en av kommunens viktigaste uppgifter och nyckeln till individens möjligheter att lyckas i livet. Målet är att alla elever ska gå ut grundskolan med fullständiga betyg. Vallentunas gymnasium ska vara ett attraktivt val och mötesplats för ungdomar. Vallentuna ska vara ett tryggt samhälle för alla åldrar, vilket innefattar vård och omsorg, skola och den fysiska miljön. Den växande småstaden ska erbjuda trygga, tillgängliga bebyggelsemiljöer, grönområden, mötesplatser och stråk. Kommunens lokaler ska vara säkra och sunda. Den som behöver vård och omsorg skall känna sig trygg i vetskapen att den finns där när man behöver den. Vallentunas äldre ska ha god vård och kunna åldras i trygghet. Den egna förmågan att kunna bo kvar hemma så länge som man vill ska stödjas. Trygghet och tillgänglighet skall prioriteras i omsorgen, och den enskildes rätt till fria val ska stärkas. Kund/invånare 1. Kund/invånare/företag ska vara nöjda eller mycket nöjda med den verksamhet och service som kulturnämnden levererar. - Nöjd-Medborgar-Index för Kultur ska öka för varje mätning, mätning utförs vartannat år (utgångsvärde är NMI 2009; 54 och 2011; 60). Ansvarig för uppföljning: förvaltningschef. Mätning sker Alla som har behov av kulturnämndens tjänster ska uppleva att kontakten med verksamheter och handläggare fungerar enkelt, snabbt och smidigt. -verksamheterna håller hög tillgänglighet - Verkställighet av politiska beslut sker skyndsamt - Kulturskolan mäter sin kvalitet och tillgänglighet årligen (med metoden Qualis), med start Brukarenkät Kulturhuset och Biblioteket under år 2013 Ansvarig för uppföljning: förvaltningschef och enhetschefer. Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

50 6. Utbudet av kultur och rekreation ska bidra till ökad livskvalitet. Interaktivitet och delaktighet ska forma utbudet i verksamheterna och bidra till ökad livskvalitet. - Nöjd-Medborgar-Index för Kultur ska ligga över rikets snitt (utgångsvärde är NMI 2009; 54 och ). - Enkät genomförs under 2012, med efterfrågan av verksamhet inför 2013, som arbetas in i verksamheter LUPP ungdomsenkät, frågor gällande kultur utvärderas - mötesplatser för samverkan ska skapa mervärde för invånare Ansvarig för utvärdering: förvaltningschef och enhetschefer a) Vallentuna Kulturhus och Bibliotek ska bli en levande mötesplats och ett lokalt centrum för kunskapsutveckling och kulturell utveckling. - planering och utvärdering av verksamheter sker utifrån ÖP vision och ledorden: Attraktiv, Långsiktigt hållbar, Flexiblel, Tillgänglig, Nyskapande och Roliga för barnen. Ansvarig för utvärderingen: förvaltningschef och enhetschefer b) Utbudet av offentliga program för kulturskolan, kultur, teater och biblioteksverksamheten ska hålla hög kvalitet, vara nyskapande och visa på bredd. - Mäta antal deltagande elever från kulturskolan - Mäta antal nya samarbeten som leder till ökad kvalitet - Mäta antal genrer - Mäta antal offentliga program - Mäta antal personer som besöker Ansvarig för utvärdering: förvaltningschef och enhetschefer c) Samarbetet med elever och skolor ska öka och utvecklas genom Skapande Skola projekt och framtagandet av en kulturpedagogisk plan, som ska stötta skolans kulturuppdrag. - Skapande Skola projekten utvärderas och utvecklas tillsammans med eleverna och skolan. - En kulturpedagogisk plan antas under Ansvarig för utvärdering: förvaltningschef och enhetschefer d) Satsningar på film ska fortsätta och utvecklas, med fokus på att få se, lära, göra. - Filmsatsningar redovisas och utvärderas. Ansvarig för utvärdering: filmhandläggare e) Marknadsföring och information är viktigt för att invånarna ska känna till och ta del av och medverka i utformningen av utbudet av kulturaktiviteter. Marknadsföringen av kulturnämndens verksamheter är en viktig pusselbit i Bilden av Vallentuna. - kommunikationsplan upprättas årligen och redovisas för kulturnämnden. Ansvarig för uppföljning: kommunikationssamordnare 7. Kulturnämndens verksamheter ska i samverkan bidra till att skapa trygghet. I samverkan med kommunens övriga verksamheter, föreningslivet och näringslivet ska kulturnämndens verksamheter verka för att skapa trygghet för kommunens invånare. - LUPP-enkät (ungdomsenkät) genomförs för kultur- och fritidsområdet, - Antalet mötesplatser som skapar mervärde för invånare ska öka, - Boken-kommer och andra aktiviteter för ökad trygghet redovisas för kulturnämnden. Ansvarig för uppföljning: förvaltningschef och enhetschefer Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

51 8. Kulturnämnden ska bidra till att människor ska kunna leva ett självständigt liv och att vara självförsörjande - Kulturnämndens verksamheter ska ta emot personer som arbetstränar. - Samarbetet med socialförvaltningens dagliga verksamheter ska öka. - Volontär-verksamhet för kultur utreds under 2012 och införs under perioden. - Biblioteket bidrar till att minska behov av försörjningsstöd genom arbetet med det livslånga lärandet, med studieverkstad, it-handledning, kurslitteratur, språkkurser och information från olika utbildningsanordnare. Ansvarig för uppföljning: förvaltningschef och enhetschefer God ekonomisk hushållning En god och sund ekonomi är en förutsättning för att kunna förverkliga den politiska visionen. Det innebär att vi har en god ekonomisk hushållning för att kunna möta oförutsedda konjunktursvängningar eller demografiska förändringar. Dagens kommunmedborgare ska finansiera sin egen kommunala välfärd och inte skjuta upp betalningen till framtida generationer. För att uppnå en bättre kvalitetssäkring av verksamheterna ska ökade resurser till uppföljning prioriteras. Att finansiella mål uppfylls betyder att kommunens verksamheter ges stabila ekonomiska förutsättningar att arbeta efter. Vidare är en hög måluppfyllelse för verksamheten ett bevis på ett bra utfall för satsade skattemedel. Kommunplanen kompletteras av fler styrdokument, så som planer, policies och riktlinjer som kommunfullmäktige har antagit. Uppfylls dessutom utpekade förbättringsområden i verksamheterna borgar det för en ökad kvalitet och en effektivare verksamhet framöver. God ekonomisk hushållning 9. Verksamheten ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet. Fokus på effektivisering och självservice ska öka, e-tjänster ska utvecklas, biblioteket inför sorteringsrobot under 2012, kvalitetsarbetet ska fortsätta. - Balanserad ekonomi, - Hög måluppfyllelse - Hög kompetens bland medarbetarna - God tillgänglighet och kvalitet i verksamheterna. Ansvarig för uppföljning: ekonomihandläggare 10. Kulturnämnden ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare. Ledarutveckling för chefer genomförs under året. Kompetensutveckling för medarbetare och arbete med kundfokus, arbete med ständiga förbättringar, medarbetarenkät genomförs årligen. - Antal chefer som genomgått internt utbildningsprogram redovisas, - Arbete med ständiga förbättringar redovisas, - Andel behöriga lärare ska öka, - Medarbetarenkät redovisas. Ansvarig för uppföljning: förvaltningschef Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

52 Tillväxt och utveckling Vallentuna bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer och näringslivsutveckling. Vallentunas goda strategiska läge lockar till fortsatt kraftig inflyttning. Vår ambition är att ca 400 bostäder per år skall färdigställas under mandatperioden och utbyggnaden fördelas till samtliga tätorter i kommunen. Gestaltningsfrågorna, d.v.s. bebyggelsens utformning, kommer att prioriteras under mandatperioden. Strävan är att åstadkomma en bebyggelse i harmoni med omgivningen. All samhällsplanering tar sin utgångspunkt ur översiktsplanen. Ett gott företagsklimat är en nyckelfaktor för att ge fler möjlighet till goda arbetsplatser inom kommunen. Vallentuna ska aktivt marknadsföras som en kommun med goda boendemiljöer, bra skolor, rikt föreningsliv, goda kommunikationer och ett positivt näringslivsklimat. Tillväxt och utveckling 11. Vallentuna kommun bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer. - Kommunantikvarien och konsthandläggaren ska bidra aktivt till samhällsplaneringen med fokus på kulturmiljövärden och gestaltning av det offentliga rummet. Ansvarig för uppföljning: kommunantikvarie och konsthandläggare a) Nämnden bevakar handlingsplanen i ÖP Kommunantikvarien ska delta i planarbetet, pågående och antagna planer redovisas för kulturnämnden. Ansvarig för uppföljning: kommunantikvarie b) Kulturnämndens arbete med konstnärliga utsmyckningsuppdrag redovisas. Policy för Vallentuna kommuns arbete med konstnärlig gestaltning följs upp. - Arbete enligt policy redovisas. Ansvarig för uppföljning: konsthandläggare. 12. Kulturnämnden ska uppmärksamma och samarbeta med kunskapsföretag och stötta Vallentuna som en företagsvänlig kommun. - Samarbeten med företag/kunskapsföretag och hantverkare/konsthantverkare och antal gemensamma program/evenemang redovisas för nämnden. - Utveckling av samarbeten med koppling till kulturarvsturism. - Mål för Runriket antas och följs upp årligen av kulturnämnden. Ansvarig för uppföljning: förvaltningschef och enhetschefer 13. Öka samarbetet mellan privat, ideell och offentlig sektor för ökad kundnytta. - Redovisning av samarbeten som leder till ökad kundnytta, bl.a. genom samarbeten med andra förvaltningar, föreningar, näringsliv och volontärer kring Tellus/Teatern och Vallentuna Kulturhus och Bibliotek. Ansvarig för uppföljning: förvaltningschef och enhetschefer Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

53 Energi och miljö Vallentunas energiplanering skall ske inom ramen för ett hållbart samhälle, vilket inne-bär effektiv energianvändning, förnybar energi, uthållig utvinning och produktion. Vi skall planera för en kombination av god ekonomisk tillväxt, fortsatt befolkningsökning och en ökad rörlighet såväl inom som till och från regionen. Alternativa uppvärmnings-metoder för kommunens lokaler och verksamheter ska övervägas vid ny- och ombyggnad. Vi anser att alla måste dra sitt strå till stacken för att samhället skall bli långsiktigt håll-bart. Vi har alla ett personligt ansvar för miljön och vi måste därför alla också ta ansvar för vår egen livsstil. Vi sätter miljöfrågorna högt på dagordningen och fortsätter att arbeta för att göra Vallentuna till en miljömedveten kommun. Arbetet med att miljöcertifiera kommunens verksamheter enligt ISO ska inledas under mandatperioden. Energi och miljö 15. Kulturnämnden bidrar till att utvecklingen av Vallentuna kommun blir långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lösningar för miljö och energi. - Kommunantikvarien deltar i arbetet med Lokala miljömål, - Källsorteringen av sopor fortsätter i verksamheterna, - Vallentuna Kulturhus och Bibliotek värms med bergvärme, energismarta lösningar eftersträvas i verksamheterna - Kommunens miljötema uppmärksammas i verksamheternas offentliga program/evenemang. Ansvarig för uppföljning: förvaltningschef och enhetschefer, kommunantikvarie Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

54 Budget Driftsbudget Driftsbudget per område, mnkr Område * Prognos Budget Plan Plan Kulturnämndens Driftsbudget Kulturnämnd K 260 I 0 N 260 Administration K I -40 N Studieförbund K 300 I -300 N 0 Kulturverksamhet K I -185 N Vallentuna Teater K I -7 N Bibliotek K I -296 N Kulturskola K I N Kulturnämndens ram K I N Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

55 * K=kostnad, I=intäkt, N=netto Investeringsbudget Investeringsbudget per projekt, mnkr Projekt Prognos Budget Plan Plan Totalt projekt : Årligt investeringsanslag 0,2 0,2 0,2 0,2 5006: Kulturhus, bibliotek lös inredning 20,5 5007: RFID-chippning av media Vallentuna Kulturhus och Bibliotek-SBN 33, : Vallentuna teater Totalt 53,7 0,2 0,2 0,2 Totalt projekt kan innehålla flera år än vad som visas ovan. Kulturnämnden, Verksamhetsplan (13)

56 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADNÄMNDEN FÖRSLAG TILL Verksamhetsplan

57 Innehåll 1. Inledning Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens uppgift Förutsättningar Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens mål under treårsperioden...5 Kund/invånare...5 God ekonomisk hushållning...6 Energi och miljö Driftsbudget...8

58 Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för Inledning Kommunplanen beskriver vad kommunen särskilt vill åstadkomma och fokusera på den kommande treårsperioden. All utveckling i Vallentuna kommun ska bygga på den gemensamma visionen. Vision Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion. I kommunplanen finns kommungemensamma mål grupperade utifrån fyra strategiska inriktningar: Kund/invånare God ekonomisk hushållning Tillväxt och utveckling Energi och miljö I denna verksamhetsplan ingår nämndspecifika mål, vilka bygger på de kommungemensamma målen i kommunplan

59 2. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens uppgift Nämnden har som uppgift att fullgöra kommunens myndighetsutövning enligt gällande lagstiftning inom miljö- och hälsoskyddsområdet och att besluta om bygglov, förhandsbesked mm i enlighet med Plan- och bygglagen, besluta om bostadsanpassningsbidrag samt vissa trafikärenden. Nämnden ansvarar också för kommunens kart- och mätverksamhet. 3. Förutsättningar Vallentuna kommun har sedan 1970-talet haft en jämn och hög befolkningstillväxt och under hösten 2012 var invånarantalet nära Stockholmsregionen fortsätter vara en stark tillväxtmotor i landet och tillväxttakten tycks inte avta. Vallentuna kommun antog i maj 2010 en ny översiktsplan. I översiktsplanen anges att i Vision Stockholm Nordost är målet att Vallentuna kommun 2030 har invånare och arbetsplatser. För att nå detta behöver t ex ca bostäder byggas under perioden I takt med att Vallentuna kommun utvecklas kommer ökade krav att ställas på bland annat kundfokus, effektivitet och tillgänglighet. Plan- och bygglagstiftningen förändrades under Enligt vattendirektivet behöver kommunerna arbeta med flera olika åtgärder inom såväl planering som vid byggande och tillsyn. Inom tillsynen handlar det om dels miljöfarliga verksamheter och påverkan på vattenkvaliteten, dels om enskilda avlopp, men även om hanteringen av dricksvattentäkter. 4

60 4. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens mål under treårsperioden Kund/invånare Den borgerliga alliansens politik utgår från att alla människor är olika och har olika behov och önskemål. En annan utgångspunkt är människans eget ansvar och hennes rätt att fatta beslut om den egna vardagen. Valfriheten blir därmed en grundläggande förutsättning för det goda samhället. Tidigare politiska beslut innebär att miljö- och hälsoskyddstillsynen ska vara riskbaserad, vilket innebär att om en verksamhet genom t ex god egenkontroll minskar riskerna för människors hälsa och miljön ska blir föremål för mindre tillsyn. De verksamheter som betalar årlig tillsynsavgift inom miljö- och hälsoskyddsområdet motsvarande 8 timmar eller mer ska bli föremål för minst ett tillsynsbesök per år. Vallentuna kommun är sedan 2011 medlemmar i Bygglovalliansen och kan i och med det medlemskapet delta med andra kommuner i gemensamt utvecklingsarbete för förbättrad bygglovhantering med avseende på flera olika parametrar däribland kundnöjdhet. Mål Kund/invånare/företag ska vara nöjda eller mycket nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar. Nöjd-kund-index i bygglovalliansens undersökning ska uppgå till 60: : : 2014 Alla som har behov av kommunens tjänster ska uppleva att det är enkelt, snabbt och smidigt att få sitt ärende behandlat. Handläggningstiden för planenligt bygglov inom detaljplan ska inte överstiga 3 veckor. 5

61 God ekonomisk hushållning En god och sund ekonomi är en förutsättning för att kunna förverkliga den politiska visionen. Det innebär att vi har en god ekonomisk hushållning för att kunna möta oförutsedda konjunktursvängningar eller demografiska förändringar. Dagens kommunmedborgare ska finansiera sin egen kommunala välfärd och inte skjuta upp betalningen till framtida generationer. För att uppnå en bättre kvalitetssäkring av verksamheterna ska ökade resurser till uppföljning prioriteras. Grundförutsättning för nämndens arbete är att den som tar nämndens tjänster i anspråk ska stå för kostnaderna för tjänsten. Det gäller dock inte obefogade klagomål inom miljö- och hälsoskyddsområdet, tillsyn enligt PBL samt avslag på ansökan om lov eller förhandsbesked enligt PBL. Inom kart- och mätområdet (inkl GIS) så ska de kartor som levereras till kund finansieras av kunden, medan arbetet med övrigt inom området ska finansieras av skattemedel då de aktiviteterna är för det allmänna. I enlighet med tidigare politiska beslut eftersträvas att kostnadstäckningen för bygglovverksamheten ska uppgå till 90 %, att kostnadstäckningen för miljö- och hälsoskydd ska uppgå till 70 % samt att kostnadstäckningen för kart- och mättjänster till kund ska uppgå till 100 %. Mål Verksamheterna ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet. En ny bygglovtaxa som bygger på timkostnader ska tas fram under perioden. Tjänstedeklarationer ska tas fram för de åtgärder som berör större antal privatpersoner. 6

62 Energi och miljö Vallentuna kommun har under senare år höjt ambitionsnivån i miljöarbetet. Miljöoch samhällsbyggnadsnämnden ansvarar i och med tillsyn och prövning enligt miljöbalken samt plan- och bygglagen för att lagkraven inom områdena uppfylls. Vallentuna kommun ingår i ett gemensamt bolag för avfallshantering (SÖRAB) avseende avfallshantering i nio kommuner i Stockholms län. SÖRAB har tagit fram en gemensam avfallsplan som antagits i respektive kommun. I avfallsplanen, som sträcker sig fram till 2020, finns mål som berör nämndens verksamhetsområde. Åtgärdsprogrammet för vatten som tillkommit på grund av Vattendirektivet innebär att ett stort antal aktörer, däribland landets kommuner har krav på sig att vidta olika åtgärder för att uppnå, och bibehålla, god vattenkvalitet i hav, sjöar, vattendrag och grundvatten. Nämnden och dess föregångare genomför sedan 2009 en planerad kontinuerlig tillsyn av enskilda avloppsanläggningar i kommunen. Mål Utvecklingen av Vallentuna ska vara långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lösningar för miljö och energi. Avfallsplanens mål avseende den lokala myndighetstillsynen ska uppfyllas. Nämnden ska fram till 2016 ha skaffat underlag för tillsyn av samtliga miljöfarliga verksamheter i kommunen. För att uppfylla miljökvalitetsnormerna i enlighet med vattendirektivet vid omklassningen 2021 ska åtgärder vidtas för sjöar och vattendrag i kommunen. Åtgärderna i åtgärdsprogrammet enligt vattendirektivet avseende den lokala myndighetstillsynen ska genomföras. Nämnden ska vara drivande i arbetet för tillsynsåtgärder enligt miljöbalken inom Åkerströmmens avrinningsområde. 7

63 5. Driftsbudget 5.1 Tabell 1 Budgetram tkr, MSN Finansieras via skattemedel Budget 2012 Plan 2013 Plan 2014 Verksamhetsblock Kostnader MSN Bygglov och tillsyn Kart- och mätverksamheten Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedel Bostadsanpassning Totalt Intäkter Bygglov och tillsyn Kart- och mätarbeten Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedel Totalt Nettoram

64 2013 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan

65 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare... 6 God ekonomisk hushållning... 9 Tillväxt och utveckling Energi och miljö Budget Driftsbudget Investeringsbudget Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

66 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för Inledning Kommunplanen beskriver vad kommunen särskilt vill åstadkomma och fokusera på under den kommande treårsperioden. Styrmodell All utveckling i Vallentuna kommun ska bygga på den gemensamma visionen: "Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion." Kommunplanens 16 mål byggs upp runt fyra strategiska inriktningar: Kund/invånare God ekonomisk hushållning Tillväxt och utveckling Energi och miljö Under varje rubrik finns ett antal kommungemensamma mål. Dessa mål, tillsammans med de mål nämnderna själva antar, utgör sedan grunden för respektive nämnds verksamhetsplan. Nämnderna bryter ner kommunplanen i egna verksamhetsplaner och därefter formulerar förvaltningarna genomförandeplaner för att åstadkomma det som nämnderna beslutat om. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

67 Nämndens uppgift Utbildningsnämndens uppgift är att ansvara för gymnasieskola inom kommunen och låta elever fritt få välja gymnasieskola och gymnasiesärskola. Utbildningsnämnden ansvarar också för vuxenutbildning, svenska för invandrare och uppföljning av alla åringar. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

68 Förutsättningar Staten reglerar utbildningsnämndens verksamheter främst genom skollag, arbetsmiljölag, gymnasieförordning, ämnesplaner och betygskriterier. Riksdagen har tagit beslut om en ny gymnasieskola, ny skollag, nytt betygssystem och skärpta behörighetskrav för lärare och rektorer. Förändringarna har införts 1 juli Utbildningsnämnden har fastställt en implementeringsplan. Ett omfattande arbete pågår för implementeringen av reformerna. Utbildningsnämndens verksamhetsplan har sin utgångspunkt i den statliga styrningen av skolan och den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen. Verksamhetsplanen innehåller också de mål som utbildningsnämnden har fastställt för gymnasieskola och vuxenutbildning. Barn- och ungdomsförvaltningen arbetar på uppdrag från både utbildningsnämnden och barn- och ungdomsnämnden. Barn- och ungdomsförvaltningen är organiserad i 10 skolområden, gymnasium, resurscentrum, kostenhet och förvaltningskontor. Skolområdena omfattar förskolor, familjedaghem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem. Vallentuna kommun deltar i samarbetet med övriga kommuner i Stockholms län om gemensam gymnasieregion. Det innebär i korthet att eleverna i Stockholms län antas på samma villkor på utbildningarna i länet. Detta gäller även för fristående gymnasieskolor. Utbildningsnämnden fortsätter samarbetet med Danderyd, Täby och Vaxholm kring vuxenutbildningen. Kunskapscentrum Nordost (KCNO) är etablerat som gemensamt vägledningscenter och hanterar ansökningar till grundläggande vuxenutbildning, svenska för invandrare och gymnasial vuxenutbildning. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

69 Kommunens mål under treårsperioden Utgångspunkter Politiken ska skapa förutsättningar och undanröja hinder inte detaljstyra våra liv. Varje människa ska bemötas med värme, respekt och omtanke. Det gäller livets alla skeden. Stöd som ges ska syfta till att stärka individens och familjens egen förmåga att ta ansvar för utvecklingen. Kund/invånare Den borgerliga alliansens politik utgår från att alla människor är olika och har olika behov och önskemål. En annan utgångspunkt är människans eget ansvar och hennes rätt att fatta beslut om den egna vardagen. Valfriheten blir därmed en grundläggande förutsättning för det goda samhället. Vi ser gärna att fristående skolor som bidrar till att uppnå våra högt ställda mål etablerar sig i Vallentuna. Trygghet och studiero är förutsättningar för att eleverna ska kunna ta till sig kunskaper. Arbetet med skolans värdegrund ska därför stärkas så att alla elever kan känna sig trygga och ingen utsätts för mobbning. Fler nya förskolor ska öppnas för att fortsatt erbjuda barnomsorg i närområdet inom tre månader. För att garantera att alla barn erbjuds en god och trygg miljö ska kvalitets-granskningen av både kommunala och fristående förskolor utökas och förstärkas. Skolan är en av kommunens viktigaste uppgifter och nyckeln till individens möjligheter att lyckas i livet. Målet är att alla elever ska gå ut grundskolan med fullständiga betyg. Vallentunas gymnasium ska vara ett attraktivt val och mötesplats för ungdomar. Vallentuna ska vara ett tryggt samhälle för alla åldrar, vilket innefattar vård och omsorg, skola och den fysiska miljön. Den växande småstaden ska erbjuda trygga, tillgängliga bebyggelsemiljöer, grönområden, mötesplatser och stråk. Kommunens lokaler ska vara säkra och sunda. Den som behöver vård och omsorg skall känna sig trygg i vetskapen att den finns där när man behöver den. Vallentunas äldre ska ha god vård och kunna åldras i trygghet. Den egna förmågan att kunna bo kvar hemma så länge som man vill ska stödjas. Trygghet och tillgänglighet skall prioriteras i omsorgen, och den enskildes rätt till fria val ska stärkas. Kund/invånare Mål beslutade av kommunalfullmäktige 1. Kund/invånare/företag ska vara nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar. Medborgarundersökning: - SCB:s Nöjd-Medborgar-Index (NMI). Värden över rikets snitt. - Nöjd-Region-Index (NRI). Värden över rikets snitt. - Nöjd-Inflytande-Index (NII). Värden över rikets snitt. - Nöjd-Kund-Index (NKI) enligt Stockholm Business Alliance (SBA) minst 75% (mäts 2013) Utbildningsnämndens indikator: Brukarenkät. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

70 - Minst 80 % avvallentunas elever i åk 1 i gymnasieskola i Vallentuna, fristående gymnasieskola och annan kommun är nöjda med verksamheten. - Minst 80 % av elever i åk 2 vid Vallentuna gymnasium är nöjda med verksamheten 2. Invånare ska kunna välja utförare av kommunalt finansierade tjänster inom förskola, grundskola, gymnasium och inom Socialnämndens stöd- och omsorgsverksamheter. Brukarenkät - Nöjdhet med den erbjudna valfriheten. Utbildningsnämndens indikator: - Vallentuna kommun ingår i samverkansavtalet för kommunala gymnasieskolor i Stockholms län. 3. Alla som har behov av kommunens tjänster ska uppleva att det är enkelt, snabbt och smidigt att få sitt ärende behandlat. - Ökad tillgänglighetsindikator. - Tid från beslut till verkställighet, stickprov. 4. Vallentunas gymnasium ska vara ett attraktivt val för våra och andra kommuners elever. - Eleverna vid Vallentuna gymnasium är nöjda med verksamheten. - Vallentuna gymnasium erbjuder flera olika gymnasieprogram, både yrkesprogram och högskoleförberedande. - Andelen elever som är etablerade på arbetsmarknaden eller i studier två år efter avslutad gymnasieutbildning är högre än genomsnittet i riket. Utbildningsnämndens indikatorer: - Vallentuna gymnasium ska öka sin andel av det totala antalet gymnasieelever. - Minst 50% av eleverna i årskurs 8 ska känna till Vallentuna gymnasiums profil. 7. Alla kommunala verksamheter ska i samverkan bidra till att skapa trygghet. - Medborgarundersökning: SCB:s Nöjd-Medborgar-Index (NMI) inom området trygghet. Värde över rikets snitt. - LUPP, ungdomsenkät, kontinuerlig ökning. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

71 - Mötesplatser för samverkan skapar mervärde för invånare. Utbildningsnämndens indikator: Brukarenkät. - Minst 95 % av elever i åk 1 i gymnasieskola i Vallentuna, fristående gymnasieskola och annan kommun känner sig trygga på sin skola. - Minst 95 % av elever i åk 2 vid Vallentuna gymnasium känner sig trygga på sin skola. - Andelen elever i åk 2 som upplever att det är arbetsro ska öka jämfört med föregående år. Mål beslutade av utbildningsnämnden Elever ska erbjudas en stimulerande lärmiljö Brukarenkät och statistik. - Minst 80 % av eleverna i åk 2 vid Vallentuna gymnasium upplever att de stimuleras till utveckling och lärande. - Elever ska vid behov erbjudas kompensatoriska hjälpmedel. - Andel behöriga lärare ska öka God vägledning inför framtida studier och yrkesval. Brukarenkät och statistik. - Minst 70% av eleverna i årskurs 2 är nöjda med den information och vägledning som de får genom skolan inför framtida studier och yrkesval. - Andel elever som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar två år efter avslutad gymnasieutbildning ska tillhöra den högsta tiondelen i riket. - Andel elever som etablerat sig på arbetsmarknaden två år efter avslutad gymnasieutbildning ska fortsätta tillhöra den högsta tiondelen i riket. Hög andel elever som uppnår grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier. Slutbetyg. - Andelen elever från ett studieförberedande program vid Vallentuna gymnasium som uppnått grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier ska minst motsvara genomsnittet för riket. - Andelen elever från ett yrkesprogram vid Vallentuna gymnasium som uppnått grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier ska minst motsvara genomsnittet för riket. - Andelen kommuninvånare som är 20 år och har grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier ska minst motsvara genomsnittet för riket. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

72 Goda kunskapsresultat vid Vallentuna gymnasium. Slutbetyg. - Betygspoäng per program i Vallentuna gymnasium ska minst motsvara genomsnittet för riket. - Resultaten på de nationella ämnesproven ska minst motsvara genomsnittet för urvalet i den nationella insamlingen. Andelen elever som fullföljer utbildningen inom fyra år ska vara över riket. Slutbetyg. - Andelen elever vid Vallentuna gymnasium som fullföljt utbildningen inom fyra år ska minst motsvara genomsnittet för riket. - Andelen elever folkbokförda i Vallentuna i gymnasieskola i Vallentuna, fristående gymnasieskola eller annan kommun, som fullföljt utbildningen inom fyra år ska minst motsvara genomsnittet för riket. Mål för kunskapscenter nordost (KCNO) Vuxenstuderande har godkända kursbetyg. Statistik, KCNO. - Mer än 95 % inom gyvux och mer än 90 % inom grvux har godkända kursbetyg. Vuxenstuderande är sammantaget nöjda med verksamheten på sin skola. Enkätundersökning KCNO. - Resultat från enkätundersökningar visar att mer än 85 % är nöjda med verksamheten på sin skola. Vuxenstuderande anser att KCNO sammantaget erbjuder god service. Enkätundersökning KCNO. - Resultat från enkätundersökningar visar att mer än 90 % anser att KCNO erbjuder god service. God ekonomisk hushållning En god och sund ekonomi är en förutsättning för att kunna förverkliga den politiska visionen. Det innebär att vi har en god ekonomisk hushållning för att kunna möta oförutsedda konjunktursvängningar eller demografiska förändringar. Dagens kommunmedborgare ska finansiera sin egen kommunala välfärd och inte skjuta upp betalningen till framtida generationer. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

73 För att uppnå en bättre kvalitetssäkring av verksamheterna ska ökade resurser till uppföljning prioriteras. Att finansiella mål uppfylls betyder att kommunens verksamheter ges stabila ekonomiska förutsättningar att arbeta efter. Vidare är en hög måluppfyllelse för verksamheten ett bevis på ett bra utfall för satsade skattemedel. Kommunplanen kompletteras av fler styrdokument, så som planer, policies och riktlinjer som kommunfullmäktige har antagit. Uppfylls dessutom utpekade förbättringsområden i verksamheterna borgar det för en ökad kvalitet och en effektivare verksamhet framöver. God ekonomisk hushållning Mål beslutade av kommunfullmäktige 9. Verksamheterna ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet. - Positivt ekonomiskt resultat - Kommunfullmäktiges måluppfyllelse - Kostnad per betygspoäng lägre än jämförbara kommuner. - Kostnad för särskilt äldreboende lägre än jämförbara kommuner. 10. Vi ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare. - Andel chefer som genomgått internt utbildningsprogram - Kontinuerlig utvärdering av rekryteringsprocessen - Andel behöriga lärare ska öka - Andel förskolelärare ska öka Utbildningsnämndens indikator: - Andelen behöriga lärare vid Vallentuna gymnasium ska vara minst 80%. Tillväxt och utveckling Vallentuna bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer och näringslivsutveckling. Vallentunas goda strategiska läge lockar till fortsatt kraftig inflyttning. Vår ambition är att ca 400 bostäder per år skall färdigställas under mandatperioden och utbyggnaden fördelas till samtliga tätorter i kommunen. Gestaltningsfrågorna, d.v.s. bebyggelsens utformning, kommer att prioriteras under mandatperioden. Strävan är att åstadkomma en bebyggelse i harmoni med omgivningen. All samhällsplanering tar sin utgångspunkt ur översiktsplanen. Ett gott företagsklimat är en nyckelfaktor för att ge fler möjlighet till goda arbetsplatser inom kommunen. Vallentuna ska aktivt marknadsföras som en kommun med goda boendemiljöer, bra skolor, rikt föreningsliv, goda kommunikationer och ett positivt näringslivsklimat. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

74 Tillväxt och utveckling Mål beslutade av kommunfullmäktige 13. Öka samarbetet mellan privat, ideell och offentlig sektor för ökad kundnytta - Redovisning och bedömning av samarbeten under mandatperioden med avsikt att leda till kundnytta 14. Utveckling och förvaltning av Vallentuna kommuns byggnads- och markinnehav ska hanteras så att värdet för kommuninvånarna ökar - Framtagande av strategisk plan för Vallentunas byggnads- och markinnehav - Individuella affärsplaner för samtliga byggnader - Procentandel av den totala omslutningen för akutunderhåll ska minska - Långsiktiga underhållsplaner Energi och miljö Vallentunas energiplanering skall ske inom ramen för ett hållbart samhälle, vilket inne-bär effektiv energianvändning, förnybar energi, uthållig utvinning och produktion. Vi skall planera för en kombination av god ekonomisk tillväxt, fortsatt befolkningsökning och en ökad rörlighet såväl inom som till och från regionen. Alternativa uppvärmnings-metoder för kommunens lokaler och verksamheter ska övervägas vid ny- och ombyggnad. Vi anser att alla måste dra sitt strå till stacken för att samhället skall bli långsiktigt håll-bart. Vi har alla ett personligt ansvar för miljön och vi måste därför alla också ta ansvar för vår egen livsstil. Vi sätter miljöfrågorna högt på dagordningen och fortsätter att arbeta för att göra Vallentuna till en miljömedveten kommun. Arbetet med att miljöcertifiera kommunens verksamheter enligt ISO ska inledas under mandatperioden. Energi och miljö Mål beslutade av kommunfullmäktige 15. Utvecklingen av Vallentuna ska vara långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lösningar för miljö och energi. - Implementera miljöpolicy och lokala miljömål - Källsortering av sopor ska öka - Energiförbrukningen i kommunens fastigheter ska minska Utbildningsnämndens indikatorer: - Vallentuna gymnasium arbetar enligt ansökt certifiering. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

75 Budget Driftsbudget Driftsbudget per område, mnkr Område * Prognos Budget Plan Plan Utbildningsnämnden K Utbildningsnämndens rambudget I N 30,2 29,5 29,2 29,0 K I Gymnasieskolpeng N 128,9 126,1 125,6 125,1 K I N * K=kostnad, I=intäkt, N=netto Investeringsbudget Investeringsbudget per projekt, mnkr Projekt Prognos Budget Plan Plan Totalt Investeringsbudget Utbildningsnämnden projekt Årligt anslag 0,5 0,5 0,5 0,5 Lokal Vallentuna friskola i gymnasiet (KS/SBF) 6,0 6,0 12,0 Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

76 Projekt Prognos Budget Plan Plan Totalt Totalt 6,5 6,5 0,5 0,5 Totalt projekt kan innehålla flera år än vad som visas ovan. Utbildningsnämnden, Verksamhetsplan (13)

77 2013 Socialnämnden Verksamhetsplan

78 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 7 Kund/invånare... 7 God ekonomisk hushållning... 9 Tillväxt och utveckling... 9 Energi och miljö Budget Driftsbudget Investeringsbudget Socialnämnden, Verksamhetsplan (12)

79 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för Inledning Kommunplanen beskriver vad kommunen särskilt vill åstadkomma och fokusera på under den kommande treårsperioden. Styrmodell All utveckling i Vallentuna kommun ska bygga på den gemensamma visionen: "Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion." Kommunplanens 16 mål byggs upp runt fyra strategiska inriktningar: Kund/invånare God ekonomisk hushållning Tillväxt och utveckling Energi och miljö Under varje rubrik finns ett antal kommungemensamma mål. Dessa mål, tillsammans med de mål nämnderna själva antar, utgör sedan grunden för respektive nämnds verksamhetsplan. Nämnderna bryter ner kommunplanen i egna verksamhetsplaner och därefter formulerar förvaltningarna genomförandeplaner för att åstadkomma det som nämnderna beslutat om. Socialnämnden, Verksamhetsplan (12)

80 Nämndens uppgift Socialnämndens uppgift är att ansvara för att kommunens äldreomsorg, omsorg om funktionshindrade, missbruksvård samt individ- och familjeomsorg fungerar väl. Det görs genom en rättssäker handläggning av individärenden enligt socialtjänstlagen (SoL), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt annan lagstiftning inom det sociala området. Socialnämnden har även ansvar för familjerådgivning, handläggning av färdtjänstresor samt tillstånd och tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen. Socialnämnden, Verksamhetsplan (12)

81 Förutsättningar Socialnämnden i Vallentuna kommun står inför stora utmaningar under kommande planperiod. Just nu befinner vi oss i en lågkonjunktur som påverkar Vallentuna precis som övriga landet. Vallentunas befolkning ökar och kommunens demografiska utveckling går mot fler äldre och stor inflyttning av barnfamiljer. Detta kommer att innebära ökade behov av insatser från socialtjänsten. Verksamheterna inom socialnämndens ansvarsområde är starkt lagreglerade och kraven ökar från lagstiftaren när det gäller kvalitet och uppföljning. Ett särskilt fokus ligger här på uppföljning av placerade barn, vilket kommer att kräva utökade handläggarresurser. Från 1 januari 2014 kommer socialstyrelsens föreskrifter om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden att börja gälla. Den föreskriver krav på individuella bedömningar av insatser (hemtjänst inom särskilt boende), vilket i sin tur kan innebära ökade krav på bemanning inom särskilda boenden och mer resurser för individuella bedömningar inom myndighetsutövning. Socialförvaltningen har sedan mitten av 1990-talet verksamhetssystemen Sofia omfale och Sofia IFO. Det här är de datasystem som anställda inom förvaltningen använder för registrering gällande allt från handläggning, utredning och beslut till utförardokumentation och hälso- och sjukvårdsdokumentation. Eftersom de nuvarande systemen är omoderna och håller på att avvecklas av leverantören, är förvaltningen i stort behov av ett nytt system. Upphandling sker under hösten 2012 och planen är att implementera ett nytt system under Ett intensivt år är med andra ord att vänta, där extra resurser i både tid och pengar kommer att krävas. Förhoppningen är att från 2014 ha ett system som är både mer lättarbetat och som ger bättre möjligheter att ta fram olika typer av statistik mm. Målet för hälso- och sjukvården enligt hälso- och sjukvårdslagen är att erbjuda en god hälsa och en vård på lika villkor. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård kommer att öka under planperioden genom att hemsjukvården planeras övergå från landstinget till kommunen. Kommunerna blir då huvudman för sjukvård för vuxna som bedrivs i den enskildes hem, med undantag av läkarinsatser. Uppdraget avser basal hemsjukvård. Hur detta kommer att påverka kommunen praktiskt och ekonomiskt är i dagsläget osäkert. Diskussioner pågår bl.a. vad gäller skatteväxling och mer konkret vilka uppgifter som ska föras över till kommunerna. En annat viktigt hälso- och sjukvårdsfråga är läkemedelsanvändning för våra äldre. Under planperioden kommer ett fortsatt fokus att riktas mot denna fråga. Forskning visar att många äldre har ett flertal läkemedel som i värsta fall motverkar varandra. Socialnämnden, Verksamhetsplan (12)

82 Bostäder för socialnämndens målgrupper är även fortsättningsvis ett prioriterat område. Insatser som kan ges i den enskildes bostad är i de flesta fall mer effektiva både vad gäller goda resultat för den enskilde och utifrån ekonomiska aspekter. Saknar den enskilde en bostad kanske det enda alternativet blir en dyr institutionsplacering. Framöver kommer behovet av bostäder yterliggare att öka utifrån kommunens åtaganden vad gäller nyanlända flyktingar och ensamkommande barn och ungdomar. Socialförvaltningen kommer fortsätta att utveckla samarbetet med samhällsbyggnadsförvaltningen gällande utvecklingen av bostadsfrågan i kommunen. De av kommunfällmäktige anvisade driftsramarna för planperioden innebär stora utmaningar för socialnämnden. Beräkningar visar att det blir svårt att rymma volym- och kostnadsökningar inom givna ramar. De kommunala enheternas budgetar har i denna beräkning endast räknats upp med hänsyn till det effektiviseringskrav och justering av sociala avgifter och internränta som anges i kommunplanen. Ca 45% av socialnämndens totala budgetram avser placeringar och andra insatser som utförs av en extern vårdgivare. Kostnaderna för dessa regleras i avtal. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) rekommenderar kommuner att använda OPI (Omsorgsprisindex) för uppräkning av avtal inom vård och omsorg. OPI baseras till 80% på lönekostnadsförändring och 20% på inflationstakt enligt konsumentprisindex. Trots effektiviseringskravet kommer alltså samtliga avtalsreglerade kostnader att räknas upp fullt ut. Uppräkningen för 2013 beräknas kosta 5,2 mkr, vilket är 3,1 mkr mer än vad denna del av ramen räknats upp med. För att klara effektiviseringskravet måste därför en större besparing göras inom de kommunala enheterna och/eller volymer minskas och/eller andra åtgärder sättas in. För att rymma samtliga verksamheter inom anvisade ramar har volymer generellt sett räknats upp mycket marginellt eller inte alls. Det största tillskottet är lagt inom äldreomsorgen och samtliga platser inom Väsbygårdens äldreboende återfinns nu i budget, vilket inte var fallet Driftsramarna är snäva, men socialnämnden kommer även fortsättningsvis att arbeta för att hålla ner kostnaderna och hitta kostnadseffektiva lösningar. Målet är att bedriva verksamheterna inom givna ramar. Socialnämnden, Verksamhetsplan (12)

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan 2014 Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2014-2016. Inledning Kommunplanen är

Läs mer

ANTAGEN AV UN 2011-12-08 DNR UN 2011.195 2 0 1 2-2 0 1 4 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Verksamhetsplan

ANTAGEN AV UN 2011-12-08 DNR UN 2011.195 2 0 1 2-2 0 1 4 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Verksamhetsplan ANTAGEN AV UN 2011-12-08 DNR UN 2011.195. 2 0 1 2-2 0 1 4 UTBILDNINGSNÄMNDEN Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2012-2014 Innehåll Utbildningsnämndens verksamhetsplan... 1 1. Inledning... 1 2. Utbildningsnämndens

Läs mer

Kommunstyrelsen. Verksamhetsplan 2014-2016

Kommunstyrelsen. Verksamhetsplan 2014-2016 2014 Kommunstyrelsen Verksamhetsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare... 6 God

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016 2014 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare...

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017 2015 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2015-2017. Inledning Kommunplanen är antagen

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (21)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (21) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (21) Fritidsnämndens arbetsutskott 2015-02-05 9 Verksamhetsplan fritidsnämnden 2015-2017 (FN 2014.100) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Fritidsnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse Verksamhetsplan fritidsnämnden

Tjänsteskrivelse Verksamhetsplan fritidsnämnden V A L LENTUNA KOMMUN T JÄNSTESKRIVELSE F Ö RVALTING 2 0 1 5-0 1-06 D N R FN 2 014.1 00 P ERNIL LA JÄRV EROTH SI D 1/1 K U LTUR- OCH FRITIDSCHEF 0 8-587 85 3 3 1 P E RNILLA.JARVEROTH @VALLENTUNA.SE F R

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Verksamhetsplan

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Verksamhetsplan 2014 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare...

Läs mer

Socialnämnden. Verksamhetsplan

Socialnämnden. Verksamhetsplan 2013 Socialnämnden Verksamhetsplan 2013-2015 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 7 Kund/invånare... 7 God

Läs mer

Socialnämnden. Verksamhetsplan

Socialnämnden. Verksamhetsplan 2015 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2015-2017. Inledning Kommunplanen är antagen av

Läs mer

Socialnämnden. Verksamhetsplan

Socialnämnden. Verksamhetsplan 2014 Socialnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 7 Kund/invånare... 7 God

Läs mer

Tjänsteskrivelse Verksamhetsplan kulturnämnden

Tjänsteskrivelse Verksamhetsplan kulturnämnden VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2015-01-09 DNR KN 2015.002 PERNILLA JÄRVEROTH SID 1/1 KULTUR- OCH FRITIDSCHEF 08-587 853 31 PERNILLA.JARVEROTH@VALLENTUNA.SE KULTURNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens verksamhetsplan 2015-2017

Tjänsteskrivelse Socialnämndens verksamhetsplan 2015-2017 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-11-19 DNR SN 2014.222 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens verksamhetsplan 2015-2017

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

Kommunstyrelsens verksamhetsplan KS

Kommunstyrelsens verksamhetsplan KS Kommunstyrelsens verksamhetsplan 2017-2019 13 KS 2016.074 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-10-18 164 Kommunstyrelsens verksamhetsplan 2017-2019 (KS 2016.074)

Läs mer

Kommunstyrelsen Verksamhetsplan

Kommunstyrelsen Verksamhetsplan 2018 Kommunstyrelsen Verksamhetsplan 2018-2020 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...4 Kommunens strategiska inriktningar och mål...5 Här växer människor

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Kommunstyrelsens verksamhetsplan KS

Kommunstyrelsens verksamhetsplan KS Kommunstyrelsens verksamhetsplan 2019-2021 8 KS 2018.001 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-12-18 225 Kommunstyrelsens verksamhetsplan 2019-2021 (KS 2018.001)

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tertialrapport, januari-april FN

Tertialrapport, januari-april FN Tertialrapport, januari-april 216 7 FN 216.31 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 216-5-19 PROTOKOLLET ÄR OJUSTERAT 35 Tertialrapport, januari-april 216 (FN 216.31)

Läs mer

Vallentuna Tertialrapport januari-april, Vallentuna kommun

Vallentuna Tertialrapport januari-april, Vallentuna kommun T E R T I AL 1 2014 Vallentuna Tertialrapport januari-april, Vallentuna kommun Ekonomisk analys Sammanfattning Det ekonomiska utfallet per april Det bokförda resultatet för kommunen per 30 april är 23,2

Läs mer

Vallentuna Januari-april, samtliga nämnder

Vallentuna Januari-april, samtliga nämnder T E R T I AL 1 Vallentuna Januari-april, samtliga nämnder Innehållsförteckning Ekonomisk analys... 3 Resultaträkning tertial 1... 4 Driftsredovisning... 4 Investeringsredovisning... 6 Måluppfyllelse nämndens

Läs mer

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar.

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar. VALLENTUNA KOMMUN Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 20L3-03-2L 12 (16) 53e Månadsuppföljning februari, samtl ga nämnder (KS.093) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Nämndsplan BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan - BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3 1.3 Nämndens

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-12-01 80 IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020 (UN 2016.040) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden 2019 Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Innehållsförteckning Vallentuna där människor och idéer växer...3 Nämndens uppgift...5 Kommunens strategiska inriktningar och mål...6 Här växer människor

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING DNR BUN PIA KRON SID 1/2 EKONOM

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING DNR BUN PIA KRON SID 1/2 EKONOM VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING -05-20 DNR BUN.140 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Barn- och ungdomsnämndens

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Dnr: UN2018/494 Antagen: 2019-01-31 Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden - antagen_2 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Utbildningsnämndens uppdrag och verksamhet...

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Aktiv Fritid Vallentuna

Aktiv Fritid Vallentuna Aktiv Fritid Vallentuna Föreningsmöte 14 april 2015 Fritidsnämnden Aktiv Fritid 14/4 2015 Kvällens hållpunkter 19.00 Fritidsnämnden ny mandatperiod Nämndens uppgift och planer för perioden 19.20 Kultur-

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

561 Delårsrapport, januari- august 2OL3 (FN ) r. Tjänsteskrivelse zor3-o9-r7 2. Delårsrapport, januari-augusti zor3 VALLENTUNA KOMMUN

561 Delårsrapport, januari- august 2OL3 (FN ) r. Tjänsteskrivelse zor3-o9-r7 2. Delårsrapport, januari-augusti zor3 VALLENTUNA KOMMUN VALLENTUNA KOMMUN Fritidsnäm ndens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I - 10-03 7 (10) 561 Delårsrapport, januari- august 2OL3 (FN.006) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Fritidsnämnden godkänner

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2017 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...4 Kommunens strategiska inriktningar och mål...5

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Målarbete för mandatperioden

Målarbete för mandatperioden Målarbete för mandatperioden 2015-2018 Vårt uppdrag vårt ansvar Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem, grundskola, särskola och socialtjänst

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick Rev 2011-10-12 Sid 1 (6) Dnr 11BUN108 Handläggare Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick 2013-2015 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Skolpeng fr.o.m. 1 januari KS

Skolpeng fr.o.m. 1 januari KS Skolpeng fr.o.m. 1 januari 2017 15 KS 2016.442 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-10-18 166 Skolpeng fr.o.m. 1 januari 2017 (KS 2016.442) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS 2016.142 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-05-30 101 Resultatöverföring från 2015 års bokslut (KS 2016.142) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Bygg- och miljötillsynsnämnden

Bygg- och miljötillsynsnämnden 2019 Bygg- och miljötillsynsnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...5 Kommunens strategiska inriktningar och mål...6 Här

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

5s0. 1. Tjänsteskrivelse,2ol3-o5-2o 2. Tertial r, zor3 UN VALLENTUNA KOMMUN. Verksamhetsuppfoljning 20L3, tertial 1 (UN 20t3.090) Ärendet i korthet

5s0. 1. Tjänsteskrivelse,2ol3-o5-2o 2. Tertial r, zor3 UN VALLENTUNA KOMMUN. Verksamhetsuppfoljning 20L3, tertial 1 (UN 20t3.090) Ärendet i korthet VALLENTUNA KOMMUN Utbildni ngsnämndens arbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I -06-04 6 (17) 5s0 Verksamhetsuppfoljning 20L3, tertial 1 (UN 20t3.090) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Uppdatering av näringslivspolicy 30 KS

Uppdatering av näringslivspolicy 30 KS Uppdatering av näringslivspolicy 30 KS 2017.536 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-05-17 DNR KS 2017.536 MAGNUS ISBERG SID 1/1 NÄRINGSLIVSUTVECKLARE MAGNUS.ISBERG@VALLENTUNA.SE

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Läsanvisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden,

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Johan Skog (M) (ordförande), Anna-Clara Nord Ekerling (L) (vice ordförande)

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Johan Skog (M) (ordförande), Anna-Clara Nord Ekerling (L) (vice ordförande) 1 (1) Plats och tid Åbyrummet kl 08:00-09:30 ande närvarande Johan Skog (M) (ordförande), Anna-Clara Nord Ekerling (L) (vice ordförande) Övriga närvarande Henrik Lennermark (Utbildningschef), Margareta

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden 2018 Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...4 Kommunens strategiska inriktningar och mål...5 Här växer

Läs mer

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

Kulturnämnden. Verksamhetsplan

Kulturnämnden. Verksamhetsplan 2018 Kulturnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag... 3 Nämndens uppgift... 4 Kommunens strategiska inriktningar och mål... 5 Här växer människor

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden DIARIENUMMER UN 2016.040 VALLENTUNA GYMNASIUM IT-plan 2017-2020 Antagen av utbildningsnämnden 2016-12-08 87 IT-plan 2017-2020 Innehåll IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020... 1 1 Inledande ord... 1 2

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden, Myndighetsnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-12-06 110 Barn- och ungdomsnämndens Verksamhetsplan 2018-2020 (BUN 2017.470) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Barn-

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-21 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (9) Marika Lyman Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Diarienummer 2013/BUN

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområden Förskolan Grundskolan Fritidshem Grundsärskolan Integrationscentrum Moravägens HVB-hem Planeringsförutsättningar

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Återrapportering av ungdomsverksamheten 5 FN

Återrapportering av ungdomsverksamheten 5 FN Återrapportering av ungdomsverksamheten 5 FN 2017.036 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 2017-10-05 55 Återrapportering av ungdomsverksamheten (FN 2017.036) Beslut

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Medborgarundersökning 2016

Medborgarundersökning 2016 Medborgarundersökning 2016 Medborgarna om 1. Kommunen som en plats att bo och leva i Nöjd Region Index (NRI) 2. Kommunens verksamheter Nöjd Medborgar Index (NMI) 3. Inflytande i kommunen Nöjd Inflytande

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Uppdelning av kultur- och fritidsförvaltningen till två förvaltningar 18 KS

Uppdelning av kultur- och fritidsförvaltningen till två förvaltningar 18 KS Uppdelning av kultur- och fritidsförvaltningen till två förvaltningar 18 KS 2016.274 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-05-30 123 Uppdelning av kultur- och fritidsförvaltningen till två förvaltningar

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Målnivåer och indikatorer

Målnivåer och indikatorer Ledningsstöd och Service Mikael Torberntsson, utvecklingssekreterare Mikael.torberntsson@ostragoinge.se Tel: 044-775 60 8 Mob: 0709-53 60 88 Sida 1 av 5 2015-11-04 Skrivelse Dnr 2015/01659 Målnivåer och

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Ett socialt hållbart Vaxholm

Ett socialt hållbart Vaxholm 2014-10-02 Handläggare Dnr 144/2014.009 Madeleine Larsson Kommunledningskontoret Ett socialt hållbart Vaxholm - Vaxholms Stads övergripande strategi för Social hållbarhet 2014-2020 Vaxholms Stads övergripande

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2018 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag... 3 Nämndens uppgift... 4 Kommunens strategiska inriktningar och mål... 5 Här växer

Läs mer

Beslut för förskola. rn en, Skolinspektionen. efter tillsyn i Götene kommun. Beslut Dnr : Götene kommun

Beslut för förskola. rn en, Skolinspektionen. efter tillsyn i Götene kommun. Beslut Dnr : Götene kommun rn en, Skolinspektionen j Dnr 43-2016:10690 Götene kommun barn.utbildningsnamnden@gotene.se för förskola efter tillsyn i Götene kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-11-24 312 Budget barn- och ungdomsnämnden 2016 (BUN 2015.659) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Näringslivsprogram 2018

Näringslivsprogram 2018 1(5) Näringslivsprogrammets syfte Styrningen i Täby utgår från kommunens vision att Täby ska utvecklas med frihet och trygghet för en hållbar framtid. Visionen om frihet och trygghet definieras bland annat

Läs mer

't( 1. Tjänsteskrivelse: Förslag som säkerställer ett positivt resultat zor3 2. Bilaga Förslag på åtgärder VALLENTUNA KOMMUN

't( 1. Tjänsteskrivelse: Förslag som säkerställer ett positivt resultat zor3 2. Bilaga Förslag på åtgärder VALLENTUNA KOMMUN VALLENTUNA KOMMUN Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m manträdesprotokol I 20L3-O2-t4 t4 (t7) 926 Förslag som säkerställer ett positivt resultat 2013 (KS 2012.580) Beslut Arbetsutskottet ställer sig

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick Rev 2010-09-01 Sid 1 (6) Dnr Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick 2012-2014 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt kommunövergripande mål

Läs mer

Tjänsteskrivelse Utredning naturskola

Tjänsteskrivelse Utredning naturskola VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-02-24 DNR BUN 2013.172 ELISABETH JOHANSSON SID 1/2 ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Utredning naturskola Förslag

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer