PROJEKTPLAN. Projekt Tullstorpsån. Från källa till mynning - ett unikt projekt!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTPLAN. Projekt Tullstorpsån. Från källa till mynning - ett unikt projekt!"

Transkript

1 PROJEKTPLAN Projekt Tullstorpsån Från källa till mynning - ett unikt projekt!

2 Sid 2 (49) Omslagsbild: Tullstorpsåns avrinningsområde Bakgrundskartor, Riksantikvarieämbetet, från Skånska Rekognoceringskartan, uppmätt av Fältmätningsbrigaden 1812 och Originalet finns på Krigsarkivet, Stockholm.

3 Sid 3 (49) Dokumenthistorik Version Datum Ändrad av Utförda förändringar JC Ny Projektplanen med bilagor finns inledningsvis i 12 exemplar. Projektplanen uppdateras fortlöpande av projektledaren. Namnen på innehavarna följer efter föreningens bildande. Pärm nummer Innehavare 1 Johnny Carlsson, projektledare Avsnitt: Dokumenthistorik/Pärminnehav Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: Datum:

4 Sid 4 (49) Innehållsförteckning Sidan Dokumenthistorik/ pärminnehav... 3 Innehållsförteckning.. 4 Bilagor 5 Direktiv... 6 Projektbeskrivning 7-18 Projektomfattning Mål Avgränsning Tidplan Kostnadsuppskattning Avslutskriterier Avvikelserapportering Beroenden.. 30 Beskrivning av ansvar Resurser.. 35 Uppdragsgivare.. 36 Projektgranskare. 37 Projektledare.. 38 Resurspersoner Övriga resurser Projektstart/Beslutspunkter Rapportering.. 42 Projektavslut.. 43 Nyckelantagande 44 Samverkan.. 46 Kommunikation/kommunikationsplan Kvalitetsplan.. 48 Risk och sårbarhetsanalys. 49 Avsnitt: Innehållsförteckning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: Datum:

5 Sid 5 (49) Bilagor Bilaga 1 Beskrivning av Kretsloppet Bilaga 2 Beskrivning av Vattendirektivet Bilaga 3 Samrådshandling för planerad biogasanläggning i Jordberga Bilaga 4 Planering, bedömning och prioritering av våtmarker Bilaga 5 Tidplaneskiss Bilaga 6 Beddinge Ängar Etapp 1 Restaurering av översilningsängar 2007 Bilaga 7 Beddinge Ängar Etapp 1 Kulturlandskapsunderlag 2007 Bilaga 8 Beddinge Ängar Etapp 2 Florainventering 2008 Bilaga 9 Beddinge Ängar Etapp 2 Fågelinventering 2008 Bilaga 10 Biotopkartering Länsstyrelsen 2008 Bilaga 11 Beddinge Ängar Etapp 3 Nytt alternativ 2009 planeras Bilaga 12 Fågelinventering hela Tullstorpsån 2009 planeras Bilaga 13 Fiskevårdsplan planeras Bilaga 14 Kulturlandskapsanalys planeras Bilaga 15 Examensarbete planeras Avsnitt: Bilagor Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: Datum:

6 Sid 6 (49) Direktiv Projekt Tullstorpsån Projekt Tullstorpsån, som är planerat att pågå mellan år , är utsedd som pilotprojekt i Trelleborgs kommuns kretsloppsprojekt, kallat Kretsloppet, bilaga 1 Kretsloppsprojektet avser ta fram, pröva och genomföra lösningar och åtgärder som samlat skall ge en så stor reduktion av näringsläckaget från lantbruket till havsområdet som är möjligt, i enlighet med Naturvårdsverkets Aktionsplan för Havsmiljön. Medlemmarna företräds av föreningen som bildas för att åstadkomma följande: - Minska kväve- och fosforläckaget från jordbruksmarken, utan att minska det ekonomiska värdet och avkastningen för lantbrukarna och fastighetsägarna. Verka för att åtgärder som vidtas inom projektet motsvarar ev. statliga eller kommunala utsläppsavgifter och dylikt. - - Medverka i att med vetenskapligt verifierbara och beprövade metoder mäta och påvisa läckageförändringar, påverkan på verksamheter, miljö och biologisk mångfald. - Medverka till heltäckande projektering, förändringar av åfåran och anläggning av våtmarker i och kring bäcken samt ansöka om och verka för fullständig finansiering av dessa delar. - Våtmarkerna kan användas för odling av vattenväxter som skördas för biogasproduktion. Avtal kring skörd och anläggning regleras i särskild ordning. - Samordna leveranser av växtmaterial från bäcken för biogasproduktion och fungera som avtalspart gentemot Biogasföretaget. - Skapa en vacker natur och en god miljö kring Tullstorpsån som befrämjar en attraktiv natur och en biologisk mångfald. Avsnitt: Direktiv Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 1 Författare: Styrelsen Godkänd av: Datum:

7 Sid 7 (49) Projektbeskrivning Det unika projektet! Detta projekt är unikt för att det gäller ett helt avrinningsområde med alla tillflöden och en hel å. Det är unikt för att det drivs av och på markägarnas initiativ och med utgångspunkt från deras vilja att skapa en hållbar lösning för deras å. Det finns också ett gemensamt intresse för samhället som sammanfaller: Privata intressen Det finns ett stort intresse hos markägare utmed hela Tullstorpsån att minska arbetsbördan med rensning av ån och att minska översvämningsrisken. Det finns också ett stort intresse att skapa våtmarker i avrinningsområdet. Ett antal våtmarker är redan i projekteringsskedet och kan förhoppningsvis börja anläggas vid årsskiftet år Kommunalt intresse Trelleborgs kommun har som målsättning att bevara landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion och värna om förutsättningarna för friluftsliv. Restaurering av Tullstorpsån skulle innebära en minskad risk för översvämningar, höjt rekreationsvärde och medverka till en god boendemiljö. Nationellt intresse Tullstorpsån är hårt belastat både näringsmässigt och biologiskt vilket även har följdeffekter på recipienten, Östersjöns, vattenkvalitet. Genom restaurering av Tullstorpsån minskas närings- och sedimenttransporten till Östersjön betydligt. Projektet kan kopplas till flertalet nationella miljömål, framförallt Levande sjöar och vattendrag, Myllrande våtmarker, Hav i balans samt levande kust och skärgård, Ingen övergödning och God bebyggd miljö EG: ramdirektiv för vatten, vattendirektivet vilket antogs år Målet är att uppnå en god vattenstatus i Europas grundvatten, sjöar, vattendrag och kustvatten. Riksdagen beslutade år 2004 att Sverige ska delas in i fem vattendistrikt med en vattenmyndighet i varje distrikt. Vattenmyndigheterna kommer att ha det övergripande ansvaret att se till att EU:s ramdirektiv för vatten genomförs i Sverige. Trelleborgs kommun tillhör vattendistrikt 4, d.v.s. Södra Östersjön. Beskrivning av vattendirektivet, bilaga 2 Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 1(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna/JC Godkänd av: JC Datum:

8 Sid 8 (49) Bakgrund Tullstorpsån är den längsta ån inom Trelleborgs kommun med ett avrinningsområde på ca 5740 ha och en längd på ca 30 km. Tullstorpsån rinner från Minnesberg/Alstad till Skateholm i söder där den mynnar ut i Östersjön. 85 % av avrinningsområdet består av åkermark, som genom åren har dikats ut för att åstadkomma en snabb avledning av vatten till ån. Samtidigt har ån rätats ut, botten har sänkts, planats ut och åkanterna har gjorts branta med en lutning på ca 1:1,5 för att vattnet så snabbt som möjligt ska rinna ut till recipienten Östersjön. Åns naturliga vattenfördröjande förmåga är utarmad och det snabba vattenflödet orsakar översvämningar samt omfattande näringsläckage från åkermarkerna vidare till havet. Tullstorpsån och Dalköpingeån, som har de största avrinningsområdena och flödena inom Trelleborgs kommun, står för de största uttransporterna av kväve till Östersjön. Tullstorpsån har även det största utflödet av fosfor. Näringstransporten från Tullstorpsån till Östersjön beräknas vara ca 250 ton/n/år och 4 ton/p/år. Tullstorpsån med avrinningsområde. Ån rinner från Minnesberg/Alstad i norr till Skateholm i söder och mynnar ut i Östersjön Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 2(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

9 Sid 9 (49) Den enformiga bottenstrukturen med låg variation av grunda partier och djuphålor samt sten och grus som kan fungera som habitat (boendemiljöer) för organismer, gör även att antalet växt- och djurarter är relativt lågt. Vegetationen domineras av vass som snabbt fyller ut ån, vilket kräver stora rensningsinsatser för att undvika problem med översvämningar. Den branta släntlutningen gör att det lätt blir erosion och ras i åkanterna som följer med åvattnet. Tullstorpsåns naturliga struktur bedöms vara starkt modifierad, den biologiska och kemiska statusen är dålig. Foto: Miljöförvaltningen, Trelleborgs kommun. Bilderna är tagna norr om Sjötorp vid Tullstorpsån i början på Mars år Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida:3(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

10 Sid 10 (49) Syfte Syftet med projektet är framförallt att lösa minska näringsläckaget, översvämningsproblematiken, skapa en god ekologisk status samt att underlätta skötseln av ån för markägarnas del. Projektet började i liten skala med att några markägare längs ån ville anlägga våtmarker. Under rådgivningsfasen när våtmarkerna planerades började en idé växa fram om hur man, istället för att sätta in enstaka åtgärder här och där, skulle kunna lösa problemen på ett mer effektivt och långsiktigt sätt genom att se hela ån i sin helhet och sätta in olika vattenvårdsåtgärder längs hela ån. Utifrån denna tanke har det spridits ett intresse hos markägarna att göra vid ån för att en gång för alla få en hållbar lösning för vattnet. Genom att återskapa en mer naturlig struktur på ån, utnyttjar man dess naturliga förmåga att dämpa vattenflöde, fånga upp närsalter och öka den biologiska mångfalden. I partier där det är möjligt, ska ån återfå en mer meandrande form med varierande bottendjup och flackare släntlutning. För att minska näringsläckaget från åkermarken ska skyddszoner anläggs längs ån och våtmarker anläggas i tillflödena. Avgränsade översvämningszoner ska skapas i lämpliga områden som fördröjer vatten, reducera näring och gynnar den biologiska mångfalden. Genom gemensamma insatser är det möjligt att få till stånd ett verkningsfullt vattenvårdsprojekt som inte bara underlättar skötseln för markägarnas del, utan även har betydande positiva effekter på näringsreduktionen, den biologiska mångfalden, rekreationsvärdet, viltvård och den bebyggda miljön. Bilderna illustrerar hur Tullstorpsån kan se ut i framtiden, från monokultur och höga vattenflöden (bilden till vänster) till biologisk mångfald och ekologisk hållbarhet (bilden till höger). Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 4(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

11 Sid 11 (49) Mål Näring Kväve, minskning av utsläpp till havet med 80 ton/n/år detta är en minskning med mer än 30 % och detta innebär att Totalkvävehalten skall minska med mer än 2 mg/l, från 6,3 till 4,0 mg/l. Fosfor, minskning av utsläpp till havet med 2,1 ton/p/år detta är en minskning med 52 % vilket innebär att Totalfosforhalten skall minska med mer än 70 µg/l, från 135 till 65 µg/l (halvering av mänskliga påverkan). Uppnå God status enligt VISS Biologi Återfå ett fungerande fisksamhälle med lekande öring, abborre, gädda, m.fl. detta förutsätter att man skapar ett fungerande insektsliv, lekzoner, översvämningszoner, inga vandringshinder m.m. Skapa ökad biologisk mångfald via våtmarker avseende växter, insekter, djur och fåglar. Uppnå God status enligt VISS Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 5(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

12 Sid 12 (49) Beskrivning av möjliga vattenvårdsåtgärder Meandring av ån I partier där det är möjligt ska åns naturliga meandrande form och varierande bottendjup återskapas. I naturligt meandrande åar bildas alltid en regelbunden frekvens av grunda steniga partier med högt vattenflöde (riffles) respektive djupa, lugna partier som består av fint sediment (pools). De steniga partierna utgör ett väldigt viktigt habitat för insekter, fiskyngel och organismer som är beroende av strömmande vatten för sin överlevnad, medan de djupa lugna partierna är viktiga habitat för organismer som inte trivs i starkt strömmande vatten. De djupa partierna är ofta viktiga tillhåll för fisk och andra organismer vid lågvattenflöde när samt under sommarmånaderna, eftersom vattentemperaturen i fördjupningarna hålls på en lägre nivå. Bilden illustrerar en regelbunden frekvens av steniga, grunda partier (riffle) och djupa, lugna partier (pool) som bildas i naturligt meandrande åar Variationen förekommer inte i åar som enbart består av fint sediment och raka linjer, därför är det viktigt att antingen meandra ån eller att arrangera partier med grövre material som bildar grundare strömmande partier. Variationen har inte bara positiva effekter på den biologiska mångfalden utan gynnar även näringsreduktionen. Det skapas syrerika områden vid rifflarna och mer syrefattiga områden i poolerna, vilket gynnar både nitrifikations- och denitrifikationsprocessen som minskar kvävehalten i vattnet. Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 6(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

13 Sid 13 (49) Kantavplaning / Bottenhöjning Genom att minska lutningen på åns kanter ökar kontaktytan mellan vatten och växtlighet, vilket bromsar vattenflödet, förhindrar sedimenttransport och minskar föroreningshalten i vattnet. I dagsläget är Tullstorpsåns väldigt djup med en släntlutning på 1:1,5 eller mer. Målet är att slänta av kanterna och höja botten i partier där möjligt, för att åstadkomma en lutning på 1:4 till 1:10. Tullstorpsån har i dagsläget en släntlutning på 1:1,5 vilket illustreras i bilden till vänster. Målet är att skapa en flackare lutning på 1:4 till 1:10 som illustreras i bilden till höger. Trädplantering beskuggning Ett effektivt sätt att minska tillväxten av vegetation i vattendraget är att plantera träd längs åkanten, främst på den södra sidan. Träden beskuggar vattendraget och hämmar vegetationens tillväxt, vilket kan minska rensningsintervallet avsevärt. Klibbal (Alnus glutinosa) är ett användbart trädslag eftersom den är anpassad till att leva vid våtmarker och vid stränder och tål därmed att stå i vatten. Grenarna når långt ut över vattendraget och ger bra skugga vilket även gynnar olika organismer. Sedimentfällor Sedimentfällorna består i djupare partier både i åfåran och i dess tillflöden som snabbt får vattnet att stanna upp och på det viset får partiklar som åker med vattnet chans att lägga sig på botten. Sedimentfällorna skall sen rensas med jämna mellanrum för att minska den totala sedimenttransporten. Denna åtgärd har flera funktioner som att minska fosfortransporten och skapa klarare vatten. Rensmassorna kan återföras till åkermarken och återför då bl.a. fosfor. Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 7(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

14 Sid 14 (49) Skyddszoner Lantbrukets aktivitet vid ett vattendrag ökar partikeltransporten till ån och därför är det viktigt att anlägga skyddszoner. En skyddszon är en 5-20 m bred remsa med permanent växtlighet som löper mellan vattendraget och åkermarken. Växtligheten fångar upp sediment och tar upp närsalter som följer med avrinningen från åkermarken. Skyddszoner kan framförallt ge en betydande minskning i fosforhalten, eftersom fosfor främst är bundet till partiklar som filtreras av växtligheten. Genom att minska sedimenttransporten till ån från omgivande marker, förbättras även levnadsvillkoren för flera bottenlevande organismer som då inte riskerar att blir begravda i sediment. Bl.a. öringens rom och yngel löper stor risk att kvävas till följd av igenslamning av åbottnar. Flödesbromsar I lämpliga partier längs ån ska det skapas översvämningsområden, där vattnet kan svämma över vid högflöde och sedan drar sig tillbaka till åfåran vid lågflöde. Översvämningsområdena bromsar upp vattenflödet, tar upp närsalter och är ett attraktivt habitat för vadarfåglar, grodor och andra organismer som trivs i grunt vatten. Bilden illustrerar ett översvämningsområde vid lågflöde, då den utgör en utmärkt levnadsmiljö för insekter, grodor, fåglar och andra organismer. Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 8(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

15 Sid 15 (49) I områden där åbotten faller snabbt i höjd, kan det finnas behov av att anlägga flödesbromsar som bildar vattentrappor. Flödesbromsarna kan byggas av stenar i olika storlekar. Illustration av flödesbromsar uppbyggda av stenar i varierande storlek, i partier med hög lutning på åbotten Återskapa stenbottnar Stenar i vattendrag utgör ett vikigt levnadssubstrat för mikroorganismer, insekter, maskar och snäckor, som i sin tur är viktig föda för vissa fiskar. I och med att stenarna har tagits upp ur vattendragen har även ytan för dessa organismer att leva på minskat, vilket har lett till att både antalet arter och individer minskat. Öringen är beroende av steniga bottnar eftersom de utgör en vikig källa till föda och fungerar som gömställe för ynglen. Öringen leker över grusbottnar i strömmande vattendrag och trivs inte i grumligt sedimentrikt vatten. Våtmarker Våtmarker gynnar den biologiska mångfalden, reducerar närsalter och jämnar ut vattenflöden. Genom att leda avrinningen från åkermarker genom en våtmark är det möjligt att reducera kväve och fosformängden betydligt. Det är viktigt att våtmarkerna både har grunda och djupa vattenområden som ger en riklig variation i växtarter och som i sin tur gynnar olika insekter, fåglar och djur mm. Våtmarker kan med fördel användas som betesmark vid lågvatten för att förhindra igenväxning och gynna organismer som trivs i spåren efter betesdjuren. Våtmarker kan med fördel anläggas på åkermark där avkastningen är relativt låg på grund t.ex. översvämningar. Det är också möjligt att skörda våtmarkerna och använda materialet till t.ex. biogasproduktion. Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 9(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

16 Sid 16 (49) Tullstorpsåns status i dagsläget Tabell 1. Klassning i VISS Mätpunkt: Tullstorpsån, Distrikt: 4 Södra Östersjön, Avrinningsområde: Kustområde, Delavrinningsområde: Nedom Tullstorpsån, Kommuner: Skurup och Trelleborg (VISS) Parameter Värde Klassificering Text Ekologisk status Dålig Bedömningen baseras på kvalitetsfaktorn fisk och på vattenkemiska resultat som visar på kraftig näringspåverkan Kemisk Status God Bedömningen baseras på mätdata från ett fåtal lokaler inom hela huvudavrinningsområdet. Ett mer detaljerat dataunderlag krävs. Artificiella vandringshinder Måttlig Bron vid Jordberga Sockerbruk utgör ett vandringshinder Fisk Dålig Enbart toleranta arter såsom ål, småspigg, abborre och gädda har fångats vid provfiske. Provfisket utfördes vid 2 tillfällen år 1989 på 6 lokaler längs huvudfåran samt vid ett tillfälle år 2004 i ett biflöde Mer utförligt provfiske krävs. Näringsämnen Kväve Fosfor 6,3 mg/l 135 µg/l Otillfredsställande Uppmätt medelvärde för totalkväve (TN) är mycket högt Totalfosforkoncentrationen behöver minska med 20 µg TP/l för måttlig status (till konc. 113 µg/l) och med 70 µg/l för god status (till konc. 65 µg/l). Övergödning Försurning ph Vattenfärg Alkalinitet 6,9-8,25 60mgPt/l 5300µekv/l Ja Hög Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 10(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

17 Sid 17 (49) Projektsteg Hittills har ett gediget arbete lagts ned på att genomföra rådgivningar med markägare inom åns avrinningsområde, där målet har varit att sprida information och diskutera möjliga närings- vattenvårdsåtgärder. Rådgivningsarbetet, som bedrivits sedan år 2004, har finansierats inom projektet Greppa Näringen, ett informations- och rådgivningsprojekt syftande till att stötta lantbrukarna med kunskap och verktyg för att minska kväve- och fosforförlusterna på ett kostnadseffektivt sätt. Ett flertal markägarträffar har hållits och de medverkande markägarna utmed Tullstorpsån är i dagsläget positiva till restaureringsprojektet. Med planeringsmedel från länsstyrelsen har miljöförvaltningen i Trelleborg aktivt kunnat medverka i att driva projektet framåt samt haft möjlighet att låta utföra en rad inventeringar, däribland en våtmarksinventering över hela avrinningsområdet där ett 50-tal intressanta våtmarkslägen identifierats. I rapporten beräknas bland annat kväverening, kostnadseffektivitet och miljönytta för varje våtmark. Projektledning Projektet skall drivas genom en ekonomisk intresseförening för Tullstorpsån, vilken skall fungera som den drivande organisationen i projektet. ens medlemmar ska bestå av markägarna i avrinningsområdet. Styrelsen skall bestå av representanter för markägare och andra intressenter med anknytning till ån. Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida:11(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna/JC Godkänd av: Datum:

18 Sid 18 (49) Kartläggning av ån och dess avrinningsområde En omfattande kartläggning av ån och dess avrinningsområde skall utföras för att få ett helhetsgrepp av området. Kartläggningen skall bland annat innehålla fastighetskartor, dikningsföretag, rådgivningsrapporter (som innehåller mer detaljerad information av varje fastighet och en principskiss på lämplig vattenvårdsåtgärd), befintliga vatten- och elledningar, biotopkartering, näringsstatus på ån m.m. Olika former av fältstudier skall utföras längs hela ån och dess avrinningsområde och skall innefatta topografiska inmätningar, vattenflödesuppskattningar m.m. Kartläggningen kommer att fungera som planeringsunderlag i arbetet med att bedöma lämpliga vattenvårdsåtgärder för olika områden utmed ån. All information ska samlas i en databas för utvärdering. Ett mer detaljerat förslag med lämpliga vattenvårdsåtgärder längs hela ån ska presenteras under början av Rådgivningar Rådgivningar ska hållas kontinuerligt med olika markägare under projektets gång, där förslag på lämpliga vattenvårdsåtgärder för varje enskild fastighet ska arbetas fram. Förslagen ska utformas utifrån markägarens intressen samt utifrån rekommenderad åtgärd baserad på kartläggningen. Projektering Hela projektet med alla olika delmoment skall detaljprojekteras etappvis. Efter kartläggningen kommer ån att indelas i etapper; med färdiga målsättningar för den sträckan, som sedan kan detaljprojekteras Våtmarkerna projekteras löpande på varje enskilt objekt. Miljöprövning Hela projektet skall miljöprövas i miljödomstolen. Det finns idag ett antal dikningsföretag i ån och som ansluter till ån. När man gör några förändringar i detta måste detta prövas om i miljödomstolen. Detta arbete kräver detaljerade handlingar och noggrant underlag. Avsnitt: Projektbeskrivning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 12(12) Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

19 Sid 19 (49) Projektets omfattning Projektet omfattar Tullstorpsån med avrinningsområde inom Trelleborgs kommun. Tullstorpsån vattenförekomst Kategori. Vattendrag Vattendragets tillrinningsområde är 57,4 km2. EU ID: SE Latitud: WGS 84/SWEREF99: , Longitud: WGS 84/SWEREF99: , Delavrinningsområde: Nedom Tullstorpsån: SE Delområde: 4 Skåne Södra Östersjön Projektet startas i februari 2009 och kommer att pågå i 5 år. Förberedelser Projektförberedelser har pågått sedan våren 2008 och inleddes med att projektidén presenterades för en del av markägarna längs ån. Vidare informerades under resten av året; Trelleborgs kommun, Länsstyrelsen och Vattenmyndigheten, med flera. Under hösten 2008 genomfördes en rad inventeringar längs ån. Genomförande Avsikten är att längs ån anlägga och restaurera våtmarker med totalt 80 hektar vattenyta. Samtidigt restaureras ån med biflöden, totalt en sträcka på ca 30 km vilket innebär nya vattendomar för de omfattade dikningsföretagen. Avsnitt: Projektomfattning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: Datum:

20 Sid 20 (49) Mål Näring Minska övergödningen av Östersjön genom att reducera kväveutsläppen med 80 ton/år vilket är en minskning med mer än 30 %. Detta innebär ett nedbringade av totalkvävehalten med mer än 2 mg/l, från 6,3 till 4,0 mg/l. Minska övergödningen till Östersjön genom att minska fosforutsläppen med 2,1 ton/år vilket är en minskning med 52 %. Detta innebär ett nedbringande av totalfosforhalten med mer än 70 µg/l, från 135 till 65 µg/l och motsvarar en halvering av mänsklig påverkan. Uppnå God status enligt VISS Biologi Öka den biologiska mångfalden genom att anlägga ett pärlband av våtmarker längs ån. Öka den biologiska mångfalden genom att restaurera och meandra å-fåran, anlägga kantzoner, plantera träd och beskugga ån och genom omfattande vatten- och fiskevårdsåtgärder få ett rikt insektsliv, fina lek- och uppväxtplatser för fisk, och därigenom skapa förutsättningar för ett livskraftigt fisksamhälle som med lekande öring, abborre och gädda. Åtgärderna kommer att skapa att gröna stråk av naturmark och vattenytor som sträcker sig från källflödena i backlandskapet ned till mynningsområdet i Skateholm. Dessa spridningszoner för flora och fauna är av största vikt för att kunna upprätthålla ett fungerande ekosystem. Uppnå God status enligt VISS Avsnitt: mål Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 1(2) Författare: Naturvårdsingenjörerna/JC Godkänd av: Datum:

21 Sid 21 (49) Mål Minskad skötsel av ån Träd- och buskplantering längs vattendraget ger ökad beskuggningen vilket effektivt motverkar igenväxningen vilket gör att rensningsbehovet minskar. Dessutom binder rötterna strandkanten så att erosionen minskar. Minskad risk för översvämningar Genom att låta ån meandra och breda ut sig istället för att vara som en rakt, djupt nerskuren kanal, minskas risken för översvämningar nedströms. Flödeshastigheten bromsas och vattenmagasineringsförmågan ökar vilket innebär dämpade flödestoppar. Kontinuerliga provtagningar i ån Beaktande innehållet i Länsstyrelsens rapport "Projekt Miljöövervakning Skåne" med EU:s ramdirektiv för vatten. På ett noggrant sätt kunna övervaka recipienten och samtidigt följa hur recipienten svarar d.v.s. hur recipientens kemiska och ekologiska status förändras över tid av de planerade åtgärderna som formulerats om i projektbeskrivningen. Ökade möjligheter till naturupplevelser, rekreation och jakt. De gröna zonerna av naturmark och vattenytor gör området mer lättillgängligt, attraktivt och besöksvänligt, vilket lockar många till ett rörligt friluftsliv med intressanta naturupplevelser och möjlighet till rekreation. Åtgärderna kommer också att bidra till ett ökat intresse och förståelse för miljö- natur och kulturfrågor samt vikten att bevara olika naturvärden för eftervärlden. Den varierande naturen kommer också att erbjuda ökade möjligheter till jakt och viltvård. Avsnitt: mål Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 2(2) Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: Datum:

22 Sid 22 (49) Avgränsning Projektet är avgränsat till Tullstorpsåns avrinningsområde inom Trelleborgs kommun. Avrinningsområde Kan också kallas dräneringsområde eller nederbördsområde. Ett avrinningsområde kan bestå av delavrinningsområden. Ett avrinningsområde omfattar både markytan och ytan av områdets sjöar. Om man däremot räknar endast markytan, varifrån vatten avrinner till sjöar och vattendrag i området, så benämns detta tillrinningsområde. - Enligt definitionen i Vattendirektivet är avrinningsområde "ett landområde från vilket all ytvattenavrinning strömmar genom en sekvens av åar, floder och möjligen sjöar till havet vid ett enda flodutlopp eller vid en enda flodmynning eller ett enda delta". - Ett sammanhängande markområde som avgränsas av vattendelare, där ytvattenavrinningen har en huvudriktning. Avrinningsområdet för ett vattendrag är det markområde där ytvatten direkt eller via diken, bäckar etc. tillförs vattendraget. - Ett område varifrån vatten avrinner till ett vattendrag. - Det område från vilket vatten dräneras till ett vattendrag uppströms punkten. Avrinningsområdet begränsas av höjdryggar, som delar flödet från regn och smältvatten åt olika håll. Gränsen för avrinningsområdet utgörs av vattendelaren. - Det område som från nederbörden samlar det vatten som rinner fram till en viss plats. Avrinningsområdet av en vattendelare, som följer höjdryggar. - Den totala landyta kring en sjö eller ett havsområde från vilken avrinning sker och från vilken direkta utsläpp transporteras med dess floder till den mottagande vattenmassan. Ju större område, desto mer substanser kan samlas upp för vidare transport till en mottagande vattenmassa. Definition från Vattenmyndigheternas ordlista. Avsnitt: Avgränsning Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

23 Sid 23 (49) Tidplan Projektet skall vara genomfört i sin helhet på fem år: År 2009 startar projektet samtidigt som förundersökningar genomförs. Under året planeras ett 10-tal våtmarker att anläggas. Åren 2010 till 2012 kommer det mesta av genomförandet av åtgärder att ske. År 2013 kommer avslutningsarbeten och uppföljningsarbeten att genomföras. 1 Tidplan - Projektförberedelser, utdrag månad År Beddinge Ängar Etapp 1 Förslag på översilning/våtmarker/kulturlandskapsunderlag oktober-december Idén att restaurera Tullstorpsån uppkom mars Presentation och förankring hos markägare april Presentation för kommun och länsstyrelse april Biotopkartering augusti Våtmarksinventering, planerings- bedömningsoch prioriteringsrapport Florainventering Beddinge Ängar Etapp 2 Fågelinventering, augusti december 2008 september Presentation för Vattenmyndigheten september Tullstorpsåns Intresseförenings interimsstyrelse bildas september Inmätning/projektering Jordberga - Källstorp november Kontakter för utökad recipientkontroll november Planering, informationsmöten m.m. december Projektplan, budgetarbete, planering och möten januari 2009 Avsnitt: Tidplan - Projektförberedelser Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 1(4) Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

24 Sid 24 (49) 2 Tidplan - Projektstart datum 2.1 Finansieringen säkerställd Nulägesanalys Bildande av Tullstorpsån ekonomisk förening Beslut om projektstart Provtagningsutrustning installeras Avsnitt: Tidplan - Projektstart Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 2(4) Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

25 Sid 25 (49) Tidplan för Våtmarker Restaurering och nyanläggning av våtmarker enl prioriteringslistan, bilaga Fastställande av projektplanen: Etapp År Vattenyta/hektar total våtmarksyta/ hektar Totalt hektar 80 hektar 200 hektar För beskrivning av våtmarkerna se bilaga 1: Dokumentet: Planering, bedömning och prioritering daterat Avsnitt: Tidplan - våtmarker Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 3(4) Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

26 Sid 26 (49) 4 Tidplan för Vattendraget Tid 4.0 Fastställande av projektplanen Etapp 1:1 Framtagande av underlag till ny vattendom delsträcka: Mynningen - Jordberga Etapp 1:2 Restaurering av delsträcka: Mynningen Jordberga Etapp 2:1 Framtagande av underlag till ny vattendom för delsträcka: Jordberga - Grönby Etapp 2:2 Restaurering av delsträcka: Jordberga - Grönby Etapp 3:1 Framtagande av underlag till ny vattendom för delsträcka: Grönby - källa 4.6 Etapp 4:1 Framtagande av underlag till ny vattendom för delflöden Etapp 3:2 Restaurering av delsträcka: Grönby - källa Etapp 4:2 Restaurering av delflöden 2013 För beskrivning av vattendraget se bilaga X: Dokumentet xxxxx daterat 2009-xx-xx (tages fram under år 2009) Avsnitt: Tidplan - Vattendrag Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 4(4) Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

27 Sid 27 (49) Kostnadsuppskattning Åtgärd Enhet Volym Apris Summa Meandring löpm Kantavplaning m Markersättning kantavplaning ha Sedimentfällor ha Skyddszoner ha Trädplantering st Flödesbromsar st Återskapa stenbottnar löpm Våtmarker ha Projektledning st Projektering st Miljöprövning st Undersökningar st Mätning vatten st Beräknad totalkostnad SEK Avsnitt: Kostnadsuppskattning Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Naturvårdsingenjörerna Godkänd av: JC Datum:

28 Sid 28 (49) Avslutskriterier Sidan under framtagande Avsnitt: Avslutskriterier Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

29 Sid 29 (49) Avvikelserapportering Sidan under framtagande Avsnitt: Avvikelserapportering Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

30 Sid 30 (49) Beroenden Enskilda Avlopp Trelleborgs kommuns fortsatta utbyggnad av avloppsnätet med anslutning till kommunala reningsverk. Fastighetsägares åtgärdande av icke godkända avloppsanläggningar som ej anslutes till det kommunala reningsverket. Trelleborgs kommuns Kretsloppsprojekt Beskrivning: bilaga 1 Trelleborgs kommuns Dagvattenprojekt Det planerade biogasprojektet i Jordberga Samrådshandling bilaga 3 kommentarer Dåligt fungerande enskilda avlopp kan sprida smitta till vattendraget. Utsläpp av otillräckligt renat avloppsvatten till vattendraget kan orsaka syrebrist i vattnet. Det bidrar också till övergödning, vilket leder till algblomning och igenväxning och ytterligare syrebrist. Kraftig övergödning och syrebrist kan leda till fiskdöd och minskad biologisk mångfald. Det är viktigt att de både projekten samordnas, detta kan bland annat säkras genom regelbundna möten. Dagvattenhanteringen behöver utvecklas för att minska mängden näring och föroreningar som når vattendragen och för att bibehålla grundvattennivåerna. En förbättrad dagvattenhantering kan också tillföra nya kvaliteter naturlandskapet och bidra till större biologisk mångfald. Exempel på åtgärder är att anlägga fördröjningsmagasin, våtmarker och dammar samt att anlägga eller återställa meandrande vattendrag. Förutsedd miljöpåverkan beskrivs i samrådshandlingen. Danisco är den största delägaren i dikningsföretaget Tullstorpsåns rensningsföretag av år 1965 Df. sträcker sig från Jordberga till mynningen Skateholm Avsnitt: Beroenden Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

31 Sid 31 (49) Uppdragsgivare är Tullstorpsån ekonomisk förening Uppdragsgivarens ansvar Finansierar projektet Beslutar om projektstart Beslutar om direktivet Utser projektledare och deltagare i arbetsgrupper Anger uppdragsgivarens och projektledarens ansvar och befogenheter Tar emot rapporter och resultat från projektet Har övergripande ansvar för att projektet når förväntat resultat Ge råd, stöd eller klara direktiv till projektledaren vid behov av förändringar Marknadsföra projektet både internt och externt Några av punkterna kan delegeras av intresseföreningen till styrelsen Avsnitt: Uppdragsgivarens ansvar Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1(5) Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: Datum:

32 Sid 32 (49) Styrelsens ansvar Fastställer projektplanen Kan medverka i eventuella riskanalyser Är en resurs för projektledaren i beslutsprocessen Garanterar att projekt följer den fastställda planen och klarar tidsramarna Övervakar kvalitén Vidtar åtgärder för att stödja att projektet genomförs, eventuellt genom nya beslut Godkänner del- och slutrapporter Godkänner fakturor över en viss beloppsnivå Avsnitt: Styrelsens ansvar Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 2(5) Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: Datum:

33 Sid 33 (49) Arbetsgruppernas ansvar Varje styrelseledamot skall ha ett ansvarsområde och till detta bör det knytas en referensgrupp med personer som kan adjungeras vid de olika mötena. Ansvarsområden: Kontakter med kommun och myndigheter m.fl. Bäcken och våtmarkernas fysiska utformning och anläggning Odling i våtmarker, leverans av växtmaterial Kontroll och verifiering av resultat och mätning. Metoder Ekonomi oh redovisning Avsnitt: Arbetsgruppernas ansvar Dokumentnr Utgåva:1 Sida:3(5) Författare: Otto von Arnold Godkänd av: Datum:

34 Sid 34 (49) Projektledarens ansvar Projektledaren leder och ansvarar för arbetet enligt den överenskomna planen. Den viktigaste uppgiften är att styra och driva projektet åt rätt håll så att förväntat resultat uppnås, inom givna tids- och resursramar. Projektledaren är arbetsledare för projektgruppen, samordnare av projektet, informatör till intressenter och rapportör till styrelsen. I förhållande till styrelsen har projektledaren följande uppgifter: Attestera fakturor till en viss beloppsnivå Förbereda och vara föredragande vid styrelsens möten. Lämna delrapporter kring projektets utveckling. Genast signalera om planen inte följs i någon del. Ta fram underlag för ställningstaganden. Ansvara inför styrelsen för att projektet når förväntade resultat inom angivna tids- och resursramar. Lämna slutrapport vid projektets slut. I förhållande till projektgruppen har projektledaren följande uppgifter: Föreslå projektmedarbetare. Bestämma arbetsmetoder tillsammans med projektgruppen. Fullfölja projektplanen i alla dess delar tillsammans med gruppen. Följa upp och samordna arbetet. Fördela arbetsuppgifter och ansvara för dokumentationen. Hantera de konflikter som kan dyka upp inom gruppen. Leda projektmöten, om inte gruppen bestämmer annat. Avsnitt: Projektledarens ansvar Dokumentnr Utgåva:1 Sida:4(5) Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: Datum:

35 Sid 35 (49) Projektgruppers ansvar Projektmedarbetaren förväntas: Delta i planeringen Utföra tilldelade arbetsuppgifter Dokumentera sina resultat Rapportera till projektledaren. Signalera och informera om avvikelser och eventuella förseningar. Avsnitt: Projektgruppers ansvar Dokumentnr Utgåva:1 Sida: 5(5) Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

36 Sid 36 (49) Resurser Markägarna Referensgrupp (kontaktas i samband med genomförandet.) Bokföring/ekonomi Intresseföreningar Fiskevårdsförening Naturskyddsföreningen Ornitologer Entreprenörer Grävare Inventerare Våtmarksplanerare Dokumenterare Bibliotekarie Avsnitt: Resurser Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

37 Sid 37 (49) Uppdragsgivare Tullstorpsån ekonomisk förening Interimsstyrelse Otto von Arnold, markägare, ordförande Johnny Carlsson, projektledare Claes-Erik Claesson, inspektor Per Eriksson, markägare Annika Hansson, Miljöförvaltningen - Kretsloppet Görgen Holmdahl/ Christina Björklund, Miljönämnden Olle Ingvarsson, markägare/lrf representant Claes Mononen sekreterare Leif Nilsson, Danisco Lennart Petrisi, markägare Haqvin Stiernblad, markägare Avsnitt: Uppdragsgivare Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

38 Sid 38 (49) Projektgranskare Ekonomi/bokföring Bo Anselmsson Västra Värlinge Trelleborg Mobiltelefon Avsnitt: Projektgranskare Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

39 Sid 39 (49) Projektledare Johnny Carlsson Adress: Tullstorpsån ekonomisk förening c/o Projektledare Johnny Carlsson Miljöförvaltningen Postadress: Rådhuset, Trelleborg Besöksadress: Algatan 13 Telefon Mobil E-post: Johnny Carlsson är tjänstledig från sin tjänst som miljöinspektör vid miljöförvaltningen i Trelleborg. Carlsson är under år 2009, med möjlighet till förlängning, anställd av Tullstorpsåns ekonomisk förening som projektledare i Tullstorpsåprojektet. Avsnitt: Projektledare Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: Datum:

40 Sid 40 (49) Resurspersoner våtmarker Resurspersoner Företag kompetensområde mobiltelefon Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna våtmarker, vatten, tillstånd och rapporter Ricky Nilsson Naturvårdsingenjörerna material och entreprenad Jenny Hedin Naturvårdsingenjörerna mätning och provtagning Gunilla Salomonsson Naturvårdsingenjörerna tillstånd, rapporter Heidi Tila Naturvårdsingenjörerna våtmarker Magnus Svensson Nöbbelövs Entreprenad Sammanställning över kontaktpersoner som kan vara viktiga för projektet finns hos projektledaren Avsnitt: Resurspersoner Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

41 Sid 41 (49) Övriga resurser Kontor med tillbehör (projektledaren har sin bas i Miljöförvaltningens lokaler på rådhuset) Företagsbil Avsnitt: Övriga resurser Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

42 Sid 42 (49) Start av projektet Finansieringen säkerställt för deletapp. Uppdragsgivaren beslutar om projektstart Beslutspunkter Starten av projektet innebär ett beslut om viljeinriktningen att genomföra hela projektet enligt projektplanen Milstolpar Delbeslut tas vid medelstilldelningstillfälle Finns det inte medel till ett helt delprojekt går man först in i delprojektet och ser om man kan skära idet. Går det inte p.g.a. ev. juridiska beslut eller andra absoluta förutsättningar, går man vidare till nästa delprojekt i projektplanen Avsnitt: Projektstart/Beslutspunkter Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

43 Sid 43 (49) Rapportering Från Till Tidpunkt en Finansiärerna Enligt överenskommelse Arbetsgrupp Styrelsen Enligt överenskommelse Styrelsen en Årsmötet och vid behov Projektledaren Styrelsen Fortlöpande/styrelsemöten Projektgrupp projektledaren Enligt överenskommelse Avsnitt: Rapportering Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

44 Sid 44 (49) Avslut av projektet Det är viktigt att ett projekt formellt avslutas och att resultatet överlämnas till ansvarig förvaltare. Uppdragsgivaren bör en tid efter projektavslut följa upp resultatet av projektarbetet. Projektdeltagarna skall veta när de är klara med sina åtaganden och uppdragsgivaren skall ha återrapportering av resultatet. Detta ska göras med en slutrapport över projektarbetet. Rapporten ger också projektledaren möjlighet att formulera sina erfarenheter så att även andra kan ta del av dem. När rapporten skrivs bör man tänka för vilken målgrupp man skriver för och också definiera denna. Inled med en sammanfattning som kort berör uppdraget, dess syfte, mål och resultat. Sammanfattningen ska också rikta sig till intressenter utanför projektet som behöver få en bild av huvuddragen i projektet. I övrigt skall rapporten disponeras så att uppdragsgivaren får nödvändig information om arbetet som utförts. Om det under projektarbetet skett avvikelser från uppdraget skall dessa redovisas och också motiveras. Projektet avvecklas när projektet är avrapporterat. Avsnitt: Projektavslut Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

45 Sid 45 (49) Nyckelantagande Sidan under framtagande Avsnitt: Nyckelantaganden Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

46 Sid 46 (49) Samverkan Sidan under framtagande Avsnitt: Samverkan Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

47 Sid 47 (49) Kommunikation e-postbrev hemsida på webben, anslagstavla, muntligt, möte, telefonkonferens? projektarkiv Kommunikationsplan Varje ledare för projekt en har kommunikationsplan för att vara säker på att rätt personer får rätt information på rätt sätt i rätt tid. Gå igenom de här frågorna i tur och ordning och du har en kommunikationsplan! Vad är kommunikationsproblemet? Vad är målet och vem är målgruppen? Vilka strategier är bästa vägen? Vem skall säga det? Vad ska jag säga? Hur ska jag säga det? Var ska jag säga det? När skall jag säga det? Sidan under framtagande Avsnitt: Kommunikation/plan Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

48 Sid 48 (49) Kvalitetsplan Avsnitt: Kvalitetsplan Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

49 Sid 49 (49) Risk- och sårbarhetsanalys Avsnitt: Risk- och sårbarhetsanalys Dokumentnr Utgåva:1 Sida:1 Författare: Johnny Carlsson Godkänd av: JC Datum:

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Kvibille Gästis 2014-05-21 Närvarande Markägare och arrendatorer: Karl-Olof Johnsson, Göran Andreasson, Thomas Nydén och Lars

Läs mer

Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2

Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2 Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2 Jordberga - Stävesjö Tullstorpsån ekonomisk förening 2014-08-21 1 Översiktskarta Tullstorpsån Etapp 2, Jordberga Stävesjö, Trelleborgs kommun Avrinningsområde

Läs mer

Projekt Tullstorpsån. Inventering av Tullstorpsån & biflöden med förslag på åtgärder

Projekt Tullstorpsån. Inventering av Tullstorpsån & biflöden med förslag på åtgärder Projekt Tullstorpsån Inventering av Tullstorpsån & biflöden med förslag på åtgärder Beställare: Tullstorpsån Ekonomisk förening 09-05-11 1 Bakgrund...3 1.1 Beskrivning av olika möjliga restaureringsåtgärder...

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

Våtmarker i odlingslandskapet effektiv vatten- och naturvård i lantbruket. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB

Våtmarker i odlingslandskapet effektiv vatten- och naturvård i lantbruket. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB Våtmarker i odlingslandskapet effektiv vatten- och naturvård i lantbruket Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB Naturvårdsingenjörerna AB Våtmarker, från rådgivning till färdig våtmark (arbetat i Greppa

Läs mer

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken- biotopvård för ökad biologisk mångfald Bakgrund Antalet rovfiskar minskar längst med kusten och påverkar ekologin i havet. När antalet

Läs mer

Pragmatiska lösningar på juridiska nötter. Katrine Möller Sörensen, projektledare Landskapsforum d oktober 2018

Pragmatiska lösningar på juridiska nötter. Katrine Möller Sörensen, projektledare Landskapsforum d oktober 2018 Pragmatiska lösningar på juridiska nötter Katrine Möller Sörensen, projektledare Landskapsforum d. 15-16. oktober 2018 Miljökvalitetsmål: Myllrande våtmarker. "Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande

Läs mer

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Om det du funderar på inte finns i ordlistan nedan går det även att leta i databasen över vatten i Sverige, VISS (VattenInformationsSystem Sverige). Där finns även

Läs mer

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenförvaltning i Europa God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenråd som förvaltingsform? Avgränsning Frivillighet Lokal förankring Finansiering av Vattenråd: - Startstöd

Läs mer

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan.

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. PROJEKTPLAN Projektnamn Användning Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. Kursiv röd text är råd, anvisningar och ev. exempel inom respektive avsnitt

Läs mer

VÅTMARKER I ESKILSTUNA

VÅTMARKER I ESKILSTUNA VÅTMARKER I ESKILSTUNA 2012-03-20 Våtmarksstråk mellan Eskilstuna och Torshälla Område 3, 4, 5 och 6 ligger i den gröna korridor som skiljer Eskilstuna och Torshälla åt. Område 3 ligger väster om Eskilstunaån,

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under sommaren 2010 genomfört en inventering av enskilda avlopp i Haninge kommun. Syftet

Läs mer

5 Stora. försök att minska övergödningen

5 Stora. försök att minska övergödningen 5 Stora försök att minska övergödningen Svärtaån Svärtaån är ett vattendrag i Norra Östersjöns vattendistrikt som har stor belastning av fosfor och kväve på havet. En betydande andel kommer från odlingslandskapet.

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Torshälla stads nämnd 2015-02-12 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2014:413 Ulrika Hansson 016-710 73 25 Torshälla stads nämnd Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns

Läs mer

Enskilda avlopps inverkan på algblomning och övergödning i Kyrkviken Utfört av Jörgen Karlsson, utredare Arvika 2010-12-30

Enskilda avlopps inverkan på algblomning och övergödning i Kyrkviken Utfört av Jörgen Karlsson, utredare Arvika 2010-12-30 Enskilda avlopps inverkan på algblomning och övergödning i Kyrkviken Utfört av Jörgen Karlsson, utredare Arvika 21-12-3 Arvika kommun, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden 5, Arvika Hemsida: www.arvika.se

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Olof Persson 1 Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har

Läs mer

NATUR, VATTEN OCH VÅTMARKER

NATUR, VATTEN OCH VÅTMARKER NATUR Tomelilla kommun rymmer många olika landskapstyper. Den sydöstra kommundelen präglas av det låglänta landskapet vid Österlenslätten. Kommunens mellersta del, vid det som kallas Södra mellanbygden,

Läs mer

Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun

Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun Nr Åtgärd Ansvarig Samarbetspartners 1. Fosforföreningenfosfonater inkluderas i förbudet mot fosfor i tvättmedel och maskindiskmedel

Läs mer

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Anuschka Heeb Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden

Läs mer

Tullstorpsån. från vattenrening. till Landskapsprojekt. Skånska Landskapsdagen 27 mars 2014. Otto von Arnold ordförande. Vy från visningssträckan

Tullstorpsån. från vattenrening. till Landskapsprojekt. Skånska Landskapsdagen 27 mars 2014. Otto von Arnold ordförande. Vy från visningssträckan Tullstorpsån från vattenrening till Landskapsprojekt Skånska Landskapsdagen 27 mars 2014 Otto von Arnold ordförande Vy från visningssträckan I Begynnelsen var vattnet Jordberga 1767 Ängen var åkerns moder

Läs mer

Referensgruppsmöte JordSkog

Referensgruppsmöte JordSkog Referensgruppsmöte JordSkog 2013-06-04 Upplägg - Kort genomgång av vattenförvaltningen och vad som är på gång under 2013-2014 - Ekologisk status - Ekologisk status och åtgärdsunderlag i Köpingsån Johan

Läs mer

ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT. Katrine Möller Sörensen, projektledare

ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT. Katrine Möller Sörensen, projektledare ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT Katrine Möller Sörensen, projektledare FÖRENINGEN Tullstorpsån Ekonomiska Förening 2009 Styrelsen, 7 markägare Vattenreglerings samfällighet Dikningsföretag Markägare inom

Läs mer

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan Statusklassning och vattendirektivet i Viskan EU s ramdirektiv för vatten och svensk vattenförvaltning VARFÖR EN NY VATTENFÖRVALTNING? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas,

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Vad innebär det att en sjö eller vattendrag inte har övergödningsproblem?

Vad innebär det att en sjö eller vattendrag inte har övergödningsproblem? Övergödning Vad innebär det att en sjö eller vattendrag inte har övergödningsproblem? Enligt vattendirektivet: * Den biologi som påverkas av övergödning visar på God eller Hög status Fisk Alger Bottendjur

Läs mer

Olika perspektiv på för mycket och för lite

Olika perspektiv på för mycket och för lite 1 Olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har olika syn på vattnet Samma aktör har olika syn på vattnet i olika situationer Är vattnet ett kvittblivningsproblem?

Läs mer

Bakgrundsinformation vattendirektivet

Bakgrundsinformation vattendirektivet 100 Gammalt mål hur påverkas lantbrukarna? 75 50 25 Nytt mål! Miljömålet BSAP VF Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt Martin Larsson martin.h.larsson@lansstyrelsen.se 0 2005 2010 2015

Läs mer

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 2 Jovars, det flyter utgångspunkten är ramdirektivet för vatten som antogs i december 2000!

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder Vattendrag processer, strukturer och åtgärder 11 juni 2013 Erika Nilsson Upplägg Varför åtgärder? Vattendrag och deras processer och strukturer Åtgärder Koppling till vattenförvaltning och miljömål Varför

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

Tullstorpsån ur ett kommunalt perspektiv

Tullstorpsån ur ett kommunalt perspektiv Tullstorpsån ur ett kommunalt perspektiv Trelleborgs kommun Cathrine Ek Avd chef/kommunekolog 14 november 2015 Projektet Tullstorps ån Ur ett kommunalt perspektiv Hur Trelleborg arbetar med vattenfrågor

Läs mer

Åtgärdsplan. Nävraåns Snärjebäckens Åbyån Surrebäckens Törnebybäckens Avrinningsområden. Foto våtmark i Snärjebäcken

Åtgärdsplan. Nävraåns Snärjebäckens Åbyån Surrebäckens Törnebybäckens Avrinningsområden. Foto våtmark i Snärjebäcken Åtgärdsplan Nävraåns Snärjebäckens Åbyån Surrebäckens Törnebybäckens Avrinningsområden 2012 Foto våtmark i Snärjebäcken Innehåll 1 Beskrivning av Nävraåns avrinningsområde... 2 2 Beskrivning av Snärjebäckens

Läs mer

Recipientkontroll 2013 Vattenövervakning Snuskbäckar

Recipientkontroll 2013 Vattenövervakning Snuskbäckar Loobäcken Recipientkontroll Vattenövervakning Snuskbäckar Sammanfattning Miljöskyddskontoret utför vattenprovtagning i av kommunens bäckar. Provtagningen sker på platser två gånger per år. Syftet med provtagningen

Läs mer

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning 1 Vattendragens biologiska värden 2 Träd och buskar i kanten Skuggar vattendraget hindrar igenväxning, lägre vattentemperatur Viktiga för däggdjur

Läs mer

Projekt inom Hushållningssällskapen Miljö

Projekt inom Hushållningssällskapen Miljö Projekt inom Hushållningssällskapen Miljö :: Fosforprojekt Förluster av fosfor från jordbruksmark i Stockholms- och Mälarregionen, sammanställning av rådgivningsanpassad information samt möjligheterna

Läs mer

Lagar och regler kring vattenanvändningen

Lagar och regler kring vattenanvändningen Inspiration Vatten 2013 Lagar och regler kring vattenanvändningen Karin Sjöstrand, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Lagar och regler kring vattenanvändning EU:s Ramdirektiv för vatten Trädde i kraft

Läs mer

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård TYGELSJÖBÄCKEN Dagvattenhantering och naturvård Tygelsjöbäcken Dagvattenhantering och naturvård De östra delarna av Tygelsjö har drabbats av källaröversvämningar vid kraftiga regn. Dessutom byggs ständigt

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Tullstorpsåprojektet

Tullstorpsåprojektet Tullstorpsåprojektet Våtmarksinventering del II Beställare: Tullstorpsån Ekonomisk förening 2012-11-15 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 4 2 Metod... 5 2.1 Uppdatering av våtmarkslägen... 5 2.2 Inventering

Läs mer

Rent vatten en resurs för regional utveckling Framtidens projekt och samverkan för en hållbar utveckling i Västerbotten, Lycksele 18 januari 2012

Rent vatten en resurs för regional utveckling Framtidens projekt och samverkan för en hållbar utveckling i Västerbotten, Lycksele 18 januari 2012 Rent vatten en resurs för regional utveckling Framtidens projekt och samverkan för en hållbar utveckling i Västerbotten, Lycksele 18 januari 2012 Mats Svensson 2012-01-26 1 Den nya myndigheten Havs- och

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

NYA BIOTOPKARTERINGSMODELLEN, MAJ 2017 BAKGRUND OCH VARIABLER

NYA BIOTOPKARTERINGSMODELLEN, MAJ 2017 BAKGRUND OCH VARIABLER 20170522 NYA BIOTOPKARTERINGSMODELLEN, MAJ 2017 BAKGRUND OCH VARIABLER Vad är biotopkartering? Vad är biotopkartering? Vad ska ingå i karteringen? Protokoll A, Del 1, 2 och 3 Protokoll A - Väsentliga förändringar

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Vad innebär vattendirektivet?

Vad innebär vattendirektivet? Vad innebär vattendirektivet? Hur står det till med vattenkvaliten i Marielundsbäcken i Suseåns avrinningsområde 2013-05-13 Jonas Svensson Samordnare för vattenförvaltningen i Hallands län Vattendirektivet

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

VÅTMARKER MED MÅNGA EFFEKTER -FUNKTION OCH BETYDELSE. Miljö och naturresurser, Vattendragens tillstånd, Anni Karhunen

VÅTMARKER MED MÅNGA EFFEKTER -FUNKTION OCH BETYDELSE. Miljö och naturresurser, Vattendragens tillstånd, Anni Karhunen VÅTMARKER MED MÅNGA EFFEKTER -FUNKTION OCH BETYDELSE Miljö och naturresurser, Vattendragens tillstånd, Anni Karhunen 8.12.2011 Utmärkt Gott Acceptabelt Försfarligt Dåligt VARFÖR VÅTMARKER? Ekologisk klassificering

Läs mer

Förundersökning inför biotopåtgärder i Tullstorpsån 2009

Förundersökning inför biotopåtgärder i Tullstorpsån 2009 Förundersökning inför biotopåtgärder i Tullstorpsån 2009 Tullstorpsån Ekonomiska förening Lund 2009-06-15 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Sid 1 (9) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING 3 2 INLEDNING 4 3 FÖRUNDERSÖKNINGAR

Läs mer

Våtmarker och fosfordammar

Våtmarker och fosfordammar Våtmarker och fosfordammar Bakgrund De flesta av de miljöåtgärder som rekommenderas lantbrukare i praktisk odling och de åtgärder som beskrivs i detta utbildningsmaterial syftar till att minska läckage

Läs mer

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Lantmäteriet 2008. Ur GSD-produkter ärende 106-2004/188F. Projekt Vattensamverkan är ett initiativ från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mycket av data är hämtad från databasen

Läs mer

Infomöten via LRF-lokalavdelningar

Infomöten via LRF-lokalavdelningar www.vattenkartan.se Infomöten via LRF-lokalavdelningar Finansierad via NV s våtmarksstrategi/havsmiljöpengar 2008, 2009 Vattendirektivet Greppa Näringen Våtmarker 64 åtgärder inom jordbruket för god vattenstatus

Läs mer

Nossans regleringsföretag av år 1922

Nossans regleringsföretag av år 1922 Nossans regleringsföretag av år 1922 REMISSYTTRANDE Dr nr.537-34925-2014 Till: vattenmyndigheten.vastragotaland@lansstyrelsen.se Synpunkter på förslag till miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Vattenförvaltningen i Sverige ska utvecklas i samverkan med dem som berörs. Att sprida information och att involvera berörda organisationer

Läs mer

Skriv ditt namn här

Skriv ditt namn här Skriv ditt namn här 2012-03-29 1 Björn Risinger Generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten 2012-03-29 2 En ny myndighet för havs- och vattenmiljö En tillbakablick 2012-03-29 3 HaV ansvarar för att genomföra

Läs mer

Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage

Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage Handläggare Datum Renate Foks 2015-03-01 0480 450173 Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage från Slakmöre dike Introduktion Norra Möre Vattenråd och Kalmar Norra Miljösektion (en sektion i

Läs mer

Vattenvårdsprogram Kävlingeån. Slänter utmed Sularpsbäcken ska sås in

Vattenvårdsprogram Kävlingeån. Slänter utmed Sularpsbäcken ska sås in Vattenvårdsprogram Kävlingeån Slänter utmed Sularpsbäcken ska sås in Nya intresseanmälningar, projekt inom Etapp 2 Ågerup 2:82 m.fl. Sjöbo kommun Nr. 544, Navröd Återskapande av Våtmark för näringsreduktion,

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Recipientkontroll 2015 Vattenövervakning Snuskbäckar

Recipientkontroll 2015 Vattenövervakning Snuskbäckar Mellbyån Recipientkontroll 5 Vattenövervakning Snuskbäckar Sammanfattning Miljöskyddskontoret utför vattenprovtagning i av kommunens bäckar. Provtagningen sker på platser två gånger per år. Syftet med

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

Regeringsuppdrag 51 b- Inventera behovet av och möjligheterna till restaurering av havsvikar och kustnära sjöar i Södra Östersjöns vattendistrikt.

Regeringsuppdrag 51 b- Inventera behovet av och möjligheterna till restaurering av havsvikar och kustnära sjöar i Södra Östersjöns vattendistrikt. Projektplan Fastställd av styrgruppen 080317 Regeringsuppdrag 51 b- Inventera behovet av och möjligheterna till restaurering av havsvikar och kustnära sjöar i Södra Östersjöns vattendistrikt. 1 Beställare

Läs mer

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden.

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. Kustnära avlopp Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. I Mönsterås kommun finns ca 1000 enskilda avloppsanläggningar.

Läs mer

GRISBÄCKEN steg 2. Fokus på vattenåtgärder i Grisbäckens avrinningsområde För att nå god ekologis status.. och lite till!

GRISBÄCKEN steg 2. Fokus på vattenåtgärder i Grisbäckens avrinningsområde För att nå god ekologis status.. och lite till! GRISBÄCKEN steg 2 Fokus på vattenåtgärder i Grisbäckens avrinningsområde För att nå god ekologis status.. och lite till! Inspirations källor under en längre tid Engagemang via ideella föreningar, gröna

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost REMISSYTTRANDE Till: vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.se Synpunkter på förslag till miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Södra Östersjöns

Läs mer

RESTAURERING AV VINSLÖVSSJÖN HÄSSLEHOLMS KOMMUN. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB

RESTAURERING AV VINSLÖVSSJÖN HÄSSLEHOLMS KOMMUN. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB RESTAURERING AV VINSLÖVSSJÖN HÄSSLEHOLMS KOMMUN Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB Projektet med Vinslövssjön startade 2013 med en förstudie Algblomning, vattenkvalité, fisk, sediment, uppgrundning

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar Varför prioriterar Sverige fosforavskiljning i markbaserade anläggningar Jane Hjelmqvist Enheten för miljöfarlig verksamhet Miljörättsavdelningen Möjligtvis två frågor... Varför prioriterar vi fosforavskiljning?

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag kl. 08:15-12:00

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag kl. 08:15-12:00 1 Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag 2018-04-19 kl. 08:15-12:00 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Peter Lanzén Anders Hygrell 53-56 Anne Kolni, tjg ers 57-71

Läs mer

Saxån-Braåns vattenvårdskommitté Handläggare Olle Nordell 2013-02-20

Saxån-Braåns vattenvårdskommitté Handläggare Olle Nordell 2013-02-20 Saxån-Braåns vattenvårdskommitté Handläggare Olle Nordell 2013-02-20 Verksamhetsplan för år 2013 och framåt 1 o 2. Vattenkontroll Beskriv de olika punkterna i kontrollprogrammet bättre Kontrollprogrammet

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning 2.2. Övergödning Övergödning av sjöar, vattendrag och kustvatten bedöms inte vara ett omfattande miljöproblem i Bottenhavets vattendistrikt (Figur 2). De viktigaste mänskliga källorna är tillförsel av

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (12) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Från idé till våtmark

Från idé till våtmark Från idé till våtmark - för dig som funderar på att anlägga en våtmark Upplevelsen är fantastisk! Martina Bärnheim har tillsammans med två markägare anlagt en stor våtmark. Våtmarken ligger på kanten till

Läs mer

Ivösjön en vattenförekomst i EU

Ivösjön en vattenförekomst i EU Ivösjön en vattenförekomst i EU Arbete i sex års cykler - 2009-2015 Mål: God ekologisk status Ingen försämring 1. Kartläggning 2. Kvalitetsmål och normer Klar 22 december 2007 Klar 22 december 2009 3.

Läs mer

Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar 1 Syfte Riktlinjerna och handlingsplanen skall tydliggöra nämndens uppdrag åt förvaltningen i det fortsatta arbetet med enskilda avlopp och

Läs mer

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt TMALL 0141 Presentation v 1.0 Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt 10.00 11.00 Varför bryr vi oss om vatten 11.00 11.30 Vad gäller enligt lagen, Länsstyrelsen Vattenverksamhet

Läs mer

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem?

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Länsstyrelsens uppdrag Uppdrag Länsstyrelsen ska samordna arbetet på regional och lokal nivå med anpassningen till ett förändrat klimat. Övergripande mål

Läs mer

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön SLUTRAPPORT 2010-12-22 Dnr 10BMN288-6 Länsstyrelsen i Gävleborgs län 801 70 Gäv le Slutrapport för Restaurering av Hillesjön Ur förordningen (2003:598) om statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt:

Läs mer

Allmänt om Tidanöringen

Allmänt om Tidanöringen Allmänt om Tidanöringen Insjö-öring Insjööring är öring som anpassats till att leva helt och hållet i sötvatten. De förändrades när de blev instängda i sjöar efter istiden. Tidanöringen utgör en av tre

Läs mer

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner.

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner. Miljöförstöring levnadsmiljöer försvinner. Vi befinner oss i en period av massutdöende av arter. Det finns beräkningar som visar att om trenden håller i sig kan nästan hälften av alla arter vara utdöda

Läs mer

TRELLEBORGS ÅAR Vattenundersökningar 2008

TRELLEBORGS ÅAR Vattenundersökningar 2008 TRELLEBORGS ÅAR Vattenundersökningar 2008 Miljöförvaltningen i Trelleborgs kommun Rapport nr 2/2009 Vattenundersökning av Trelleborgs åar 2008 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Resultat

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Verksamhetsplan för Åkerströmmens Vattenvårdsamverkan 2017

Verksamhetsplan för Åkerströmmens Vattenvårdsamverkan 2017 Verksamhetsplan för Åkerströmmens Vattenvårdsamverkan 2017 Innehållsförteckning VERKSAMHETSPLAN FÖR... 1 ÅKERSTRÖMMENS VATTENVÅRDSAMVERKAN... 1 2017... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 3 VISION...

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för 1 Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för Projektets namn: Fiska med alla Sökande kommun: Timrå Kontaktperson på kommunen: Stefan Grundström Förvaltning/avdelning:

Läs mer

Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet

Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet Vi behöver alla bra vattenkvalitet, och alla kan hjälpa till! Alseda Emåförbundets organisation RECIPIENTKONTROLL Övervakning

Läs mer

Styrdokument dagvatten

Styrdokument dagvatten DANDERYDS KOMMUN 1(7) Styrdokument dagvatten Antaget av kommunfullmäktige 2012-06-11 1. Syfte och mål Syftet med styrdokumentet för dagvatten är att fastställa strategi för dagvattenhantering i kommunen.

Läs mer

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Renate Foks 12 nov 2013 Hagbyån och Halltorpsån Utdrag från VISS, 12 nov 2013 Hagbyån Hagbyån Hagbyån Halltorpsån Halltorpsån gul = måttlig ekologisk status, grön=

Läs mer

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 Ett samarbete mellan Findus Sverige AB, Vegeåns Vattendragsförbund & lokala fiskeriintressen Förslag på åtgärder i samband med donation från Findus för restaureringsprojekt i

Läs mer

Samverkan och samråd

Samverkan och samråd Samverkan och samråd Länsstyrelsens beredningssekretariat samverkat med ett stort antal aktörer under hela förvaltningscykeln Vattenmyndighetens FP ÅP MKN MKB dokument för samråd i 6 månader Samverkan

Läs mer

Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund

Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde 2012 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund Sammanfattning Under 2012 har 1447 personer deltagit i guidade informationsturer

Läs mer