Introduktion. Fundera på: vad dessa ord betyder: dialekt, forska, tidiga, spår, f Kr var i världen man talar mandarin, hindi och bengali.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion. Fundera på: vad dessa ord betyder: dialekt, forska, tidiga, spår, f Kr var i världen man talar mandarin, hindi och bengali."

Transkript

1 Språkhistoria VT11

2 Introduktion Det finns många språk i världen. Det är ingen som vet exakt hur många. Det är nämligen svårt att skilja på vad som är språk och vad som är dialekt. Ibland säger man att det finns ungefär 3000 språk i världen, ibland talar man om 6000 språk eller fler. Alla språk tillhör en språkfamilj. Den språkfamilj som man vet mest om är denindoeuropeiska. Språk som tillhör denna familj talar man i Indien, Iran och i nästan hela Europa. I Indonesien finns över 300 språk som tillhör en familj som heter Malajo-polynesiska språk. Till exempel filippinska hör till denna familj. Ibland tror man att Thailändska är släkt med dessa språk, ibland är man osäker på om det är så. Man vet inte säkert idag eftersom det har forskats för lite om dessa språk. De språk man har hittat de tidigaste spåren ifrån är Afroasiatiska språk. Dessa språk talas i Nordafrika och Arabvärlden. Det finns olika grupper av afroasiatiska språk. En av grupperna heter semitiska språk, i denna grupp finns bland annat arabiskan. Arabiskan är ett stort språk som talas av många människor i stora delar av världen. De semitiska språken talades i ett land som hette Mesopotamien 3000 år f Kr. Ungefär år 800 f Kr då Islam föddes blev arabiskan det största språket i området. Språkens tio-itopp Mandarin: talas av ca 700 miljoner Engelska : talas av ca 320 miljoner. Spanska: talas av 270 miljoner. Hindi: Talas av 220 miljoner. Arabiska: Talas av 150 miljoner. Bengali: Talas av 150 miljoner. Ryska: Talas av 150 miljoner. Portugisiska: Talas av 140 miljoner. Japanska: Talas av 120 miljoner. Tyska: Talas av 100 miljoner. vad dessa ord betyder: dialekt, forska, tidiga, spår, f Kr var i världen man talar mandarin, hindi och bengali.

3 Indoeuropeiska det första språket Nästan alla europeiska språk kommer från samma språk, nämligen Indoeuropeiska. Genom åren har språken blivit olika varandra och vi förstår inte varandra i olika länder om vi inte lär oss det nya språket. Men om man jämför språkens grammatik och vissa ord så ser man många likheter. Det finns tre teorier om hur det indoeuropeiska språket spred sig över Europa: 1. För ungefär 5000 år sedan fanns det ett krigarfolk som levde ovanför Svarta havet, de ville se sig om i världen och göra sitt land större. När de vandrade ut i världen tog de också med sig sitt språk. 2. Turkiska jordbrukare flyttade norr ut eftersom jorden var bättre att bruka där. Då tog de med sig sitt språk. 3. En annan teori till varför vi talar olika språk är Bibelns version. Den anser att alla från början talade samma språk. Men en dag kom någon på att de skulle bygga ett torn till himlen, Babels torn, för att kunna ta sig in i Guds rike. När Gud såg vad människorna höll på att göra blev han arg och funderade ut ett lämpligt straff. Han kom på att om han gav alla olika språk så kunde de inte längre prata med varandra och då kunde de inte längre samarbeta. Detta fungerade och sedan den dagen talar människorna olika språk. Vilken teori som är den riktiga vet ingen säkert. Men man tror att de första människorna levde runt Svarta havet och talade samma språk, Indoeuropeiskan. Man vet också att människor hela tiden förändrar sitt språk. Vi flyttar och lär oss nya ord, vi hittar på egna ord och så småningom förändras språket. Men eftersom nästan alla europeiska språk kommer från samma språk kan man hitta många likheter. Titta till exempel på ordet månad. Svenska månad Spanska - mes Danska - måned Italienska - mese Norska - måned Ryska - mesyats Tyska - Monat Tjeckiska - mesi c Holländska - maand Albanska - muaj Engelska month Lettiska - menesis Franska - mois Grekiska - men Persiska mah När Indoeuropéerna erövrade nya länder lyckades de inte utrota alla språk. Det finns några gamla språk kvar, till exempel finskan, estniskan, och ungerskan. Dessa språk tillhör inte den indoeuropeiska språkfamiljen. De tillhör en språkfamilj som brukar kallas finskugriska språk. vad dessa ord betyder: likheter, teori, sprida sig, förändras, erövra, utrota

4 Språkträd Från Indoeuropeiskan bildades många andra språk. Några stora språkfamiljer är indoiranska språk, finskugriska språk, och europeiska språk. Till de indoiranska språken hör bland annat kurdiskan, iranska och indiska språk så som hindi. Till de finskugriska språken hör bland annat lapska, finska, estniska och ungerska. De europeiska språken kan delas in såhär: Urnordiska / runsvenska, ca år 400 e.kr 1225 Urnordiska är det äldsta nordiska språk forskarna känner till. Före urnordiskan har man inte kunnat hitta ett enda skrivet ord. Kanske beror det på att det förut inte funnits något alfabet i Sverige. Istället ritade människor bilder till varandra. Det första alfabetet i Sverige kallades för futharken. Det hade inga vanliga bokstäver utan runor. Runor ristades ofta in i trä.

5 Såhär såg runorna ut: Under denna tid lånade inte svenskan några ord från andra språk. Vårt ordförråd innehöll istället arvord. Det betyder ord som alltid har funnits i det svenska språket. Exempel på sådana ord är: bröd, fader, mjölk, måne, sten, vatten, äta. Fornsvenska, ca år 1225 e.kr Vid mitten av 1100-talet blev många svenska kristna. Kyrkan blev stor här. Alla sånger och texter i Bibeln var skrivna på latin. Det var oftast bara präster och andra utbildade människor som lärde sig latin, men så småningom tog det latinska alfabetet över efter runorna. Nu kom det nya yrken till Sverige som tillexempel präster och munkar, och derasarbetsuppgifter måste ha namn. Vi behövde nya ord och uttryck i svenskan. Då lånade vi ord från latin och grekiska. Från grekiska kom ord som apostel, biskop, profet, kyrka. Från latinet kom ord som kristen, konfirmation, altare, klocka, kloster, påve.

6 Lagarna skrevs på svenska Ungefär år 1220 började man skriva alla Sveriges lagar på fornsvenska. Den äldsta som man känner till är Västgötalagen. Den är från 1280-talet och är mycket känd i Sverige. Lagböckerna är de första böckerna på svenska, även om språket fortfarande var mycket påverkat av latinet. I många svenska hamnstäder bodde tyska köpmän och hantverkare. Därför fick svenskan många nya ord från tyskan. Exempel på ord som vi lånade från tyskan är: stad, fru, snickare, köpman, betala, räkna. Boktryckarkonst I slutet av 1400-talet lärde man sig i Sverige hur man trycker böcker. Förut hade alla böcker skrivits för hand och då fanns det inte många exemplar av varje bok. Men en man som hette Johan Gutenberg uppfann boktryckarkonsten. Det var en viktig uppfinning. Därför att Sverige som tidigare varit ett katolskt land blev nu ett protestantiskt land. Då behövde man trycka upp Bibelns texter som böcker. Men det var svårt att läsa språket i Bibeln. Det var översatt från latin och meningarna blev långa och konstiga. vad följande ord betyder: apostel, biskop, profet, kyrka, kristen, protestant, katolik, konfirmation, altare, kloster, påve. Äldre nysvenska, var ett viktigt år i Sverige. Då lät kungen, Gustav Vasa, trycka upp Bibeln på riktig svenska. Det gavs ut ungefär 2000 Biblar runt om i Sverige. Först nu får svenskarna ett gemensamt ordförråd. Man brukar säga att det är nu som svenskan blir svensk. Det blev prästernas uppgift att undervisa alla i läsning. Under 1600-talet börjar den svenska befolkningen att bli läskunnig. Under talet var Frankrike ett ledande land inom politik, krig och kultur. Rika svenskar älskade att blanda in franska ord i sitt språk. Vi har många lånord från just franskan. Exempel på sådana ord är: byrå, fåtölj, kalsonger, paraply, pjäs, poesi.

7 Yngre nysvenska, Ett viktigt årtal i svensk språkhistoria är Då kom den första svenska tidningen. Den hette Then Swänska Argus. Mannen som gav ut tidningen hette Olof Dalin. Olof Dalin Såhär såg den första tidningen ut Under 1800-talet kunde många läsa och skriva. Nu började man tycka att svenska var ett fint språk. Man ville göra det ännu finare, man ville att alla i Sverige skulle tala samma språk. Nu fick alla möjlighet att gå i skolan och lära sig tala rikssvenska, en svenska som var lika överallt i landet. Kung Gustav den III bildade Svenska akademin år Deras uppgift var att göra språket rent och att ge ut en ordbok. Svenska akademin finns fortfarande kvar och de ger ut Svenska akademins ordlista. vad följande ord betyder: byrå, fåtölj, kalsonger, pjäs, poesi, paraply, rikssvenska. Nusvenska ???? Under 1900-talet genomfördes en rättstavningsreform i Sverige. Det betyder att man tog bort vissa ord och bestämde hur andra ord skulle stavas. Under hela 1900-talet har svenskan fått många ord från engelskan. Vår teknik har blivit bättre,vi har TV, dator med Internet och så vidare. Det var mestadels engelsmän och amerikanare som lärde svenskar om teknik, därför fick vi många ord från dem. Exempel på engelska lånord är: surfa, maila, designa, shoppa. Idag har vi stor invandring i Sverige. Det betyder att vi får många nya ord från andra språk. Idag är det vanligt att vi lånar ord och uttryck från arabiskan och från länder runt Medelhavet. Ungdomar i förorterna blandar sina språk. Idag talar man ofta om invandrarsvenska eller Rinkebysvenska. Det betyder att ungdomar från Sverige och ungdomar från andra länder blandar ord och uttryck från olika språk och skapar sig ett eget språk. Språkets utveckling slutar aldrig. Vi skapar eller lånar nya ord och vår stavning och grammatik förändras. Det är det som är så spännande med språk! vad följande ord betyder: surfa, maila, designa, shoppa, förort. Sök information om Rinkebysvenska. Försök förklara med egna ord vad det är!

8 Arbetsuppgifter 1. Hur många språk finns det ungefär i världen? 2. Varför kan man inte säga exakt hur många språk det finns? 3. Vilken språkfamilj vet man mest om idag? 4. a) Vilka teorier finns det om Indoeuropeiskans spridning? b) Berätta det du vet om dem. c) Vilken teori tror du själv är mest sann? 5. Vilka gamla språk finns kvar som Indoeuropéerna inte lyckades erövra och vilken språkfamilj tillhör de? 6. a) Vad betyder arvord? b) Kan du ge exempel på några svenska arvord? 7. Nämn några indoiranska språk! 8. Nämn några finskugriska språk! 9. Måla ett språkträd över de indoeuropeiska språken! 10. Vad vet du om futharken? 11. a) Vad betyder lånord? b) ge några exempel på lånord! 12. Ungefär när tog de latinska bokstäverna över efter Futharken? 13. a) Varifrån lånade vi ord under fornsvensk tid? b) ge några exempel på lånord fråndenna tid! 14. a) Vad är Västgötalagen? b) Berätta vad du vet om Västgötalagen! 15. a) Ungefär vid vilken tid lånade vi många ord från Tyskan? b) Ge exempel på några tyska lånord! 16. Vem var Johan Gutenberg? 17. Varför var 1541 ett så viktigt år i svensk språkhistoria? 18. Berätta allt du vet om Then Swänska Argus! 19. a) Vad gör Svenska akademin? b) När bildades Svenska akademin? c) Vem bildade Svenska akademin? 20. Vad innebär rättstavningsreform? 21. Under vilken tidsperiod har vi fått många engelska lånord? 22. Vad menas med invandrarsvenska och Rinkebysvenska? 23. Vad innebär rikssvenska?

Läxförhör facit. Nya Mål 3 s.172-177 Kopiera inte det som står i texten, när ni svarar på frågorna, utan använd era egna ord!

Läxförhör facit. Nya Mål 3 s.172-177 Kopiera inte det som står i texten, när ni svarar på frågorna, utan använd era egna ord! Läxförhör facit Nya Mål 3 s.172-177 Kopiera inte det som står i texten, när ni svarar på frågorna, utan använd era egna ord! Språkens släktskap 1. Varför splittrades indoeuropeiskan i flera språk? Ett

Läs mer

Renässansen ca 1500-1700

Renässansen ca 1500-1700 800 f.kr. 500 e.kr. 1500 1700 1790 1830 1900 Antiken Medeltiden Renässansen Upplysning en Romantiken Realismen 1900-talet Renässansen ca 1500-1700 En av de mest anmärkningsvärda sakerna med renässansen,

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Integrationsverket På lätt svenska Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Trafikregler i Sverige Sverige en pocketguide

Läs mer

Behörighet i svenska och sen då?

Behörighet i svenska och sen då? 1 Behörighet i svenska och sen då? En undersökning om vad tidigare studenter på Behörighetsgivande kurs i svenska har valt att ägna sig åt efter avslutad kurs och om de anser att kursen har varit till

Läs mer

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr.

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Antiken varade mellan 800 f.kr. 500 e.kr. Men hur såg det ut i världen innan dess? Vi tar en snabbrepetition. För 2,5 miljoner år sedan börjar jägarstenåldern i Afrika,

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

25 frågor och svar om. katolsk tro

25 frågor och svar om. katolsk tro 25 frågor och svar om katolsk tro Innehållsförteckning 1. Vem är Gud? 2. Vem är Jesus? 3. Vad är Kyrkan? 4. Tillber katoliker Maria? 5. Är allt som står i Bibeln bokstavligen sant? 6. Varför behövs påven?

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen Vi är Melleruds Kristna Center Fånga visionen Framtidsbilden Vi ser en ung generation. där många följer Jesus...som är hängiven Jesus som är till välsignelse för alla släkter i regionen 1 Mos 12:2-3 Det

Läs mer

Uppgift 1. Hur såg den svenska staten på judar, romer och samer på 1600-talet?

Uppgift 1. Hur såg den svenska staten på judar, romer och samer på 1600-talet? Uppgift 1. Hur såg den svenska staten på judar, romer och samer på 1600-talet? Uppgiftsformulering: Vilka slutsatser kan du, med hjälp av källorna, dra om hur staten såg på dessa grupper på 1600-talet?

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Läsförståelse 29. TEKNIK och MEKANIK. Jonas Storm, Hökensåsskolan, Tidaholm www.lektion.se. Enkla maskiner ur Chambers encycplopedia, år 1728.

Läsförståelse 29. TEKNIK och MEKANIK. Jonas Storm, Hökensåsskolan, Tidaholm www.lektion.se. Enkla maskiner ur Chambers encycplopedia, år 1728. Läsförståelse 29 Enkla maskiner ur Chambers encycplopedia, år 1728. TEKNIK och MEKANIK Innehåll 1. Förord 2. Vad är teknik 3. Vad är mekanik 4. De enkla maskinerna 5. Blocket 6. Hjulet 7. Hävstången 8.

Läs mer

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett Islam - Gud är en - Koranen är Guds sanna ord - Följ de fem pelarna - Religion och vardagsliv är ett En muslim tror att gud är en, den som inte är säker på det kan inte kalla sig muslim. Gud heter Allah

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige

nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige Tips för att nå läsare med begränsade kunskaper i det svenska språket Detta är några råd om hur man når så många som möjligt med sin information,

Läs mer

ANTIKEN. Specialarbete Svenska Dagfolkhögskolan Trollhättan Vår-96

ANTIKEN. Specialarbete Svenska Dagfolkhögskolan Trollhättan Vår-96 ANTIKEN AnnSofie Svensson Specialarbete Svenska Dagfolkhögskolan Trollhättan Vår-96 1 EPOKER 3 ANTIKEN 4 MYKENE OCH TROJA 4 ILIADEN OCH ODYSSEN 5 FILOSOFI, KÄRLEK TILL VISHET 8 BIBELN 9 KRISTENDOMEN 9

Läs mer