På upptäcktsfärd i kyrkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "På upptäcktsfärd i kyrkan"

Transkript

1 På upptäcktsfärd i kyrkan Biskopskulla Fittja Fröslunda Gryta Giresta Hjälsta Holm Kulla Långtora Nysätra

2 Saker som finns i (nästan) alla kyrkor Det finns vissa saker som vi kan hitta i nästan alla kyrkor. Här hemma, runt om i Sverige och i andra länder. Några av de sakerna berättar vi om här. Bilden här i boken kanske inte ser ut som det gör i din kyrka. Då kan det vara spännande att fundera på varför! Hittar du de här sakerna i din kyrka? Dopfunt En dopfunt är en skål i sten, trä eller metall. Den kan vara liten eller stor. När någon ska döpas häller vi vatten i dopfunten, och ber en bön för att vattnet ska välsignas och förvandlas till något heligt som är mer än vanligt vatten. Sedan tar prästen lite vatten i handen och häller försiktigt tre gånger på huvudet på den som döps. Både barn och vuxna kan döpas. Ett barn eller en vuxen som döps blir medlem i kyrkan och hör resten av livet till Guds stora familj För länge sedan doppades ett barn som döptes ned i vattnet helt och hållet. Därför kan gamla dopfuntar ibland vara väldigt stora. Dopfunten var och är en av de viktigaste sakerna i kyrkan. Text Lagunda församling. Omslagsbild fotograf Emma Carlsson. Övriga bilder från Svenska kyrkans bildbyrå IKON. Illustrationer Argument förlag

3 Altare Altaret är ett bord av sten eller trä. Det står oftast längst fram i kyrkan. Det allra första altaret var ett vanligt matbord. Innan det hade byggts kyrkor samlades människor som trodde på Gud och Jesus hemma hos varandra för att sjunga, be och dela bröd och vin tillsammans. Jesus lärde oss att göra så, och vid altaret äter de som vill fortfarande tillsammans. Det är inte vanlig mat utan en särskild sorts bröd och vin precis som Jesus lärde ut för nästan tvåtusen år sedan. Altaret är en av de viktigaste platserna i kyrkan. Där får vi känna att vi hör ihop med många människor. Många fler än de som finns i kyrkan samtidigt som vi just idag. Ofta finns en altarring, eller en halv ring runt altaret. När vi tänker oss att ringen fortsätter runt hela altaret kan vi också tänka oss att det finns många fler som är med i samma ring runt hela jorden! På altaret står ofta ett kors, kanske också blommor och ljus. Ovanför altaret kan det finnas en tavla, eller en skulptur, eller en målning som ska hjälpa oss att tänka på Gud och på Jesus när vi tittar mot altaret i kyrkan.

4 Predikstol Vad då för stol? När vi pratar om en möbel som är gjord för att någon ska stå vid den och tala säger vi ofta talarstol. Att predika är att tala, eller berätta, om tro och om Gud och att förklara vad som står i Bibeln. Det kan prästen göra från en predikstol. På 1500-talet ändrades mycket inom kyrkan i Sverige och i delar av norra Europa. Då blev predikan med förklaringar till Bibeln så att man började bygga predikstolar i kyrkorna. De placerades högt upp så att prästen skulle både höras och synas bra överallt i kyrkan. Ofta fick predikstolarna dekorationer, skulpturer och målningar så de skulle vara både högtidliga och vackra. Sådant arbete gjordes vid olika tidpunkter i olika kyrkor. Man betalade gärna extra för att en snickare eller målare som var särskilt populär just då skulle göra arbetet så det skulle bli så fint och nytt som möjligt. Därför är predikstolarna en av de saker i kyrkan som det syns bäst på när den är gjord, eftersom vad som man tyckte var extra fint kunde ändra sig ganska fort. Man kunde också tycka olika i olika delar av Sverige, och ännu mer olika blir det när vi ser predikstolar i kyrkor i andra länder. Sådant gör det spännande att hitta och titta i kyrkor! Idag används inte alltid predikstolen i kyrkan. Prästen kan predika från en enklare talarstol som står på golvet långt fram i kyrkan i stället.

5 Orgel Orgeln är det största av alla musikinstrument. Den har pipor som byggts för att härma ljudet från olika instrument och bland annat därför blir ljudet från en orgel så speciellt. Redan i Egypten 200 år f Kr byggde man en sorts orglar som drevs med vatten. De blev fort populära och spreds genom Europa. Så småningom kom man på att orglar kunde drivas med luft i stället. Det var när man uppfann bälgar, sådana bälgar som också finns på dragspel Under medeltiden kom orglar in i kyrkorna, och från början stod de längst fram i koret. Då användes de mest i den musik som prästen sjöng för församlingen. Efter 1500-talet blev det vanligare med psalmer som alla fick sjunga med i och då blev orgeln viktig för att ge stöd till sången. Från 1600-talet och framåt började man bygga större orglar som lät mer som orglarna idag. Då flyttades orgeln ofta till den bakre delen av kyrkan där det fanns mer plats. Därifrån kunde den också ge ännu bättre stöd till församlingens sång i psalmerna. Idag finns mer än 3000 orglar i kyrkor runt om i Sverige. De allra flesta av dem används fortfarande till musik i gudstjänster och till konserter. Har du provat att spela på en orgel? Om du vill försöka kan du prata med den som spelar i kyrkan.

6 Kyrkklocka Sedan långt tillbaka har kyrkklockor använts för att samla människor och kalla på uppmärksamhet. De har kallat till gudstjänst, ringt för glädje och sorg, men också ringt till varning när det var krig eller när det brann så många behövde hjälpa till. Kyrkklockorna hjälpte också människor att hålla tiderna under dagen.först hade man små handklockor att ringa i. I några kyrkor finns sådana klockor kvar också idag. Sveriges första stora kyrkklockor levererades från Tyskland till den kristna kyrkan i Birka på 830- talet. Då hade de stora kyrkklockorna som placerades i kyrktorn eller klockstaplar börjat bli vanliga över hela den kristna världen. Klockringningen sköttes av klockaren som också tog hand om kyrkan och hjälpte prästen. En klockare skulle leda sången i kyrkan och i en lag som kom år 1686 stod det att han också skulle lära människor att läsa och skriva kom en ny lag om skolor i Sverige och då behövde klockaren inte längre vara lärare. Ändå var det länge vanligt att läraren också var klockare och kyrkomusiker. Idag hänger klockorna i kyrkans torn eller en särskild klockstapel utanför kyrkan. Kyrkklockor ringer ofta när helgen börjar klockan sex på lördag kväll, för att berätta att en gudstjänst ska börja, och dessutom under gudstjänsten när prästen berättar att någon har dött.

7 Symboler (bilder) att leta efter i kyrkan Kors Eftersom några människor som levde samtidigt som Jesus tyckte att han både ljög och gjorde farliga saker, dödade de honom på sätt som var vanligt på den tiden. Han blev korsfäst, alltså fastsatt på ett kors. När vi ser ett kors i kyrkan tänker vi på hur Jesus dog. Men vi tänker också på varför han dog. På att han valde att göra det för att rädda alla som tror på honom. Och dessutom tänker vi på att han blev levande igen Jesus vann med Guds hjälp över döden. Korset är den vanligaste symbolen i kyrkan. Ibland ser vi ett kors med Jesus på. Då kallas det ett krucifix. Duva Duvan är en symbol för den helige Anden en kraft som vi inte ser men får från Gud. När Jesus började vandra runt och tala, be och berätta blev han först döpt i floden Jordan. Det står i Bibeln att en duva då kom ned till Jesus som en bild av den helige Anden samtidigt som man hörde Guds röst.

8 Ljus Jesus sa: Jag är världens ljus. Den som tror på mig skall inte vandra i mörker utan ha livets ljus. När livet känns svårt kan vi tända ett ljus. Då blir det lättare att komma ihåg att ett ljus även om det är litet alltid är starkare än mörkret. Och att Gud är med oss också när det känns som mörkast. Lamm Lammet var en vanlig symbol under Jesu tid. I Bibeln talas det på flera ställen om Jesus som Guds lamm. Det man menar då är att när Jesus dör på korset gör han det som ett oskyldigt lamm, som dör för alla människors skull. Fisk Fisken är en av de äldsta symbolerna för Kristus. När man på grekiska skriver Jesus Kristus, Guds son, Frälsare och tar den första bokstaven i varje ord får man förkortningen ICHTHYS. På grekiska betyder det fisk. De första kristna som riskerade att bli hårt straffade för sin tro använde fisken som ett hemligt tecken. Kanske ritade någon en fisk i sanden och den som såg tecknet visste att här fanns någon annan som var kristen.

9 XP Tupp Många tycker det ser ut som PX, men man ska läsa det som XP. Det är också en grekisk förkortning. Det grekiska alfabetet är lite annorlunda än vårt alfabet, och det man på grekiska skriver som X och P skriver vi som CH och R. Det är de första bokstäverna i namnet som på grekiska stavas CHRistos alltså Kristus. Kyrktuppen är en symbol för vaksamhet. Vaksamhet betyder att vara vaken och uppmärksam. Jesus säger att den som vill följa honom ska vara uppmärksam på tecken som kan visa att det snart är dags för honom att komma tillbaka. Triangel eller trifolium En triangel, eller ett trifolium som är en blomma med tre blad, visar att Gud är treenig. Treenig är ett ord som används ofta i kyrkan och som kan vara svårt att förstå. Det betyder att vi tror på en enda Gud, men att Gud också är tre: han är samtidigt Fadern som skapar oss, Sonen Jesus som befriar oss, och Anden som ger oss liv och kraft. Ibland har en triangel ett öga i sig. Då tänker vi på Gud som någon som är allseende, någon som ser allt och vakar över människorna.

10 A och O Skepp eller båt Kyrkans placering Ibland finns i kyrkan bokstäverna A och O, fast skrivna på grekiska som A och Ω. A är den första bokstaven och Ω den sista i det grekiska alfabetet. I Bibeln talas om Gud som A och Ω, alltså den förste och den siste. Gud är både början och slutet av allt, och finns i allt som sker i världen och i livet. Eller med vårt alfabet A och Ö och alla bokstäver däremellan. Ibland finns det bilder av skepp i kyrkorna. Ett skepp är en bild för själva kyrkan, och det man menar är att man i ett stadigt skepp kan resa tryggt också när det blåser mycket. Vi får resa med skeppet kyrkan över stormiga hav som en bild av att livet kan kännas svårt och stormigt och komma till en lugn och fin strand på andra sidan. Visste du att hur kyrkan är placerad också är en symbol? De allra allra flesta kyrkor är byggda så altaret ligger åt öster och ingången åt väster. Solen går upp i öster och man tänker sig att Kristus en gång ska komma tillbaka som solen i öster. Öster förknippas också med paradiset. Därför tittar vi åt det hållet i kyrkan. Väster är motsatsen - det gamla livet som man lämnar bakom sig. (Också lekkyrkan i Kyrkstugans trädgård ligger med altaret i öster och ingången i väster.)

11 Människor i kyrkans bilder Du känner nog igen Jesus på många bilder i kyrkan. Men det finns också fler människor på bilder eller som skulpturer i våra kyrkor. Människor som det står om i Bibeln, eller som har gjort särskilda saker så att vi vill komma ihåg dem. Maria, mamma till Jesus I Bibeln kan vi läsa om när ängeln Gabriel kom till Maria och sa att hon skulle föda en pojke, som var Guds son. Vi kan också läsa om när Maria födde Jesus i ett stall. Senare när Jesus är vuxen, är Maria med när hennes son Jesus blir korsfäst, dödad och läggs i graven. De här berättelserna, och många fler, finns som bilder i kyrkorna. Bilder av Maria med det lilla nyfödda barnet i knät, eller när Maria gråter nedanför korset, är vanliga. Ofta har hon blå kläder på sig i bilderna. Den blå färgen är en symbol för himlen. Evangelister de som skrev ner berättelserna om Jesus liv Ibland kan vi se fyra skulpturer ganska nära varandra, som verkar höra ihop men ändå är olika. De håller ofta i varsin bok, och bredvid sig har de varsin symbol: människa, lejon, oxe och örn. Det är bilder av de fyra evangelisterna Matteus, Markus, Lukas och Johannes. De skrev ner berättelser om Jesus, så att vi kan läsa dem än idag. Helgon Ett helgon är någon som levt i särskild kontakt med Gud och gjort så speciella saker att människor vill komma ihåg honom eller henne som en förebild. I många kyrkor ber man inte bara till Gud och Jesus utan också till helgonen. Här i Svenska kyrkan ber vi inte till helgonen på det sättet, men det finns fortfarande kvar berättelser och bilder som ska påminna oss om dem. Vanligt i kyrkorna här är bilder och skulpturer av Sankt Stefan, Sankt Petrus, Sankt Paulus, Johannes döparen och Sankta Birgitta.

12 Hitta och titta i kyrkan I den här lilla boken finns bilder på sådant du kan titta efter när du kommer in i en kyrka. Både i kyrkor här hemma, och i andra kyrkor i hela världen. Det finns också förklaringar till hur saker används, och vad olika bilder betyder. När du hittar och tittar i flera kyrkor kommer du nog att upptäcka att samma sak kan se ut på många olika sätt. Kanske kan du så småningom gissa hur gammal en sak är bara genom att titta på den. Eller var den kommer ifrån. Men det viktigaste är inte att kunna och veta mycket, utan att vilja upptäcka. Att vara nyfiken och fortsätta hitta och titta i kyrkan. Glöm inte att stanna ibland och fundera på hur många som varit i den här kyrkan före dig. Tänk på alla som jobbat med att bygga och måla, sy och snida. På alla som suttit i bänkarna, sjungit, lyssnat, tittat på tak och målningar och skulpturer, och gått på golvet precis där du sätter dina fötter. Idag får du och jag vara här och upptäcka på vårt sätt. Ibland säger man på vuxenspråk att kyrkan är ett levande kulturarv. Kulturarv brukar vi kalla musik, konst, byggnader och traditioner som funnits länge, och som vi tillsammans har ärvt (=fått) av alla de människor som levt före oss. När kulturarvet är levande betyder det att vi idag också får leva mitt i allt det här vi får alla vara med och hjälpa till så att det inte glöms bort utan får fortsätta finnas. Därför är det viktigt att vi är många som hittar och tittar och lär oss mer! Ha så roligt när du hittar och tittar i kyrkan!

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Kyrkogångsbok för konfirmander

Kyrkogångsbok för konfirmander Kyrkogångsbok för konfirmander 2008-2009 Datum: Det är vi kyrkobesökare som är kyrkan, byggnaden. Det är vi som är Guds familj. Hälsa på någon kyrkobesökare som du inte känner! Låt gudstjänstens präst

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Himlen, Guds vackra hem

Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (19 JANUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd.

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN! Vid år 0 var Kanaans land/israel/palestina under romerskt styre. Romerska lagar Judarna förtrycktes Höga skatter MARIA OCH JOSEF Maria

Läs mer

1 ATT GÅ SIN EGEN VÄG

1 ATT GÅ SIN EGEN VÄG Du ritar i sanden 1 ATT GÅ SIN EGEN VÄG De går en pilgrimsvandring, den unga killen och hans kompisar. Så kommer de till en korsning, och kompisarna viker av åt höger, men han, han är ganska säker på att

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd. Det är om honom

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60 Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Översatt av: Christian Lingua Bearbetad av: Lyn Doerksen Berättelse 54 av 60 Svenska Licens: Du har

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet TRO OCH TVIVEL "Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se." (Hebreerbrevet 11:1). Tron på Gud innebär inte

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Den första påsken

Bibeln för barn presenterar. Den första påsken Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Bearbetad av: Lyn Doerksen Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen Kors och kärlek Nr 4 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet KORSET När man går in i en kyrka ser man ofta ett kors över altaret eller på något annat ställe i kyrkorummet. Korset är en symbol för Jesu

Läs mer

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32 1 Herrdals kapell 20130616 Det är jag var inte rädda Matt 14:22-32 I Herrdals kapell utanför Kungsör finns en altartavla som föreställer bibelberättelsen om när Jesus och Petrus går på vattnet. I mitten

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Dopet. Allt om dopet. - en början på något nytt. Dopgudsjänst Faddrar Vanliga frågor Vad ska vi sjunga med mera...

Dopet. Allt om dopet. - en början på något nytt. Dopgudsjänst Faddrar Vanliga frågor Vad ska vi sjunga med mera... Dopet - en början på något nytt Allt om dopet Dopgudsjänst Faddrar Vanliga frågor Vad ska vi sjunga med mera... Välkommen till dop Utgiven av Svenska kyrkan i Kalmar Södra Vallgatan 25, 392 31 Kalmar E-post:

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Bibeln för barn. presenterar. Den första påsken

Bibeln för barn. presenterar. Den första påsken Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Bearbetad av: Lyn Doerksen Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

Spår Första samlingen Lärjungar

Spår Första samlingen Lärjungar Inledande bön Gud, vår Fader, vi tackar dig för att du alltid söker efter oss. I skapelsen ser vi spår av din kärlek; kom och befria oss från allt som hindrar vårt gensvar på din godhet. Herre Jesus Kristus,

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 36 av 60

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 36 av 60 Bibeln för barn presenterar Jesu födelse Skriven av: Edward Hughes Översatt av: Christian Lingua Illustrerad av: M. Maillot Bearbetad av: E. Frischbutter; Sarah S. Berättelse 36 av 60 Svenska Licens: Du

Läs mer

en vägledning för föräldrar

en vägledning för föräldrar BARNEN OCH NATTVARDEN en vägledning för föräldrar Ibland blir barnen välsignade i samband med nattvarden och ibland tar hela barnfamiljen del av både bröd och vin. Hur ska man som förälder förhålla sig

Läs mer

Välkommen till 100% konfirmand

Välkommen till 100% konfirmand Välkommen! 2016-2017 2 Välkommen till 100% konfirmand Så här fungerar det! Du som konfirmand skall samla ihop minst 100 poäng! Det finns 4 olika block. se sida 5, blocken har mellan 40-50 möjliga poäng

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober 1 Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober Bakgrund Franciskus hör till ett av våra mest uppskattade helgon. Han föddes 1182 i Umbrien i Italien som son till en rik tyghandlare. Som

Läs mer

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD Procession med vigselparet kan förekomma under klockringning inledande musik. Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik annan instrumental- vokalmusik. Fast

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen Samtal med Gud Nr 6 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet VÅR FADER Den viktigaste kristna bönen är den bön som Jesus lärde sina lärjungar. I den lär han oss att be till Gud som vår far: Vår Fader,

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Lektion 12 Dopets sakrament Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Ordet sakrament har förståtts på många olika sätt av olika religiösa grupper. Kanske vore det vara bra om vi sade klart, här och nu, vad

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

PÅSKDAGEN PÅSKDAGEN (ÅR C) (31 MARS 2013) Tidsram: minuter. Joh 20: 1-9

PÅSKDAGEN PÅSKDAGEN (ÅR C) (31 MARS 2013) Tidsram: minuter. Joh 20: 1-9 PÅSKDAGEN (ÅR C) (31 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 20: 1-9 PÅSKDAGEN Maria från Magdala och två lärjungar vid graven Tidigt på morgonen efter sabbaten, medan det ännu var mörkt, kom Maria från

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Det som det kretsar kring

Det som det kretsar kring Kristendom Det som det kretsar kring Grundtankar Gud är kärleken Denna kärlek visar sig i Jesus när han offras för mänsklighetens skull. Av nåd, gratis utan motprestation, blir människan genom detta upprättad

Läs mer

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Psalm Inledningsord Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han

Läs mer

välkommen till dop var du än står i livet

välkommen till dop var du än står i livet välkommen till dop var du än står i livet Du är sedd, du är älskad finns det något vackrare att säga? Det är precis detta som vi säger till alla barn och vuxna när de döps i vår församling. Lerums församling

Läs mer

Om altartavlan. i Brännkyrka kyrka. Glaskonstverk av Bertil Vallien Orrefors Kosta Boda

Om altartavlan. i Brännkyrka kyrka. Glaskonstverk av Bertil Vallien Orrefors Kosta Boda Om altartavlan i Brännkyrka kyrka Glaskonstverk av Bertil Vallien Orrefors Kosta Boda Livsresan Altartavlan i Brännkyrka kyrka kommer från Orrefors Kosta Boda. Den är gjord av Bertil Vallien på Åfors

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Jesu födelse

Bibeln för barn presenterar. Jesu födelse Bibeln för barn presenterar Jesu födelse Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: M. Maillot Bearbetad av: E. Frischbutter; Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR Flytta en lektion till Katedralen! Nu vill vi satsa lite extra på gymnasieskolorna i Linköping och Katedralen i Linköping vill erbjuda

Läs mer

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag 1 Kor. 15:12-22 Men om det nu förkunnas att Kristus har uppstått från de döda, hur kan då några bland er säga att det inte finns någon

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009!

KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009! KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009! RIKSKOLLEKT SVENSKA KYRKANS UNGA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG 22 MARS 2009 KOLLEKTMATERIAL 2009 JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

När Jesus döptes av Johannes hördes: 1. Anden säga Du är min älskade son, du är min utvalde. X. En röst säga Detta är min älskade son, följ honom.

När Jesus döptes av Johannes hördes: 1. Anden säga Du är min älskade son, du är min utvalde. X. En röst säga Detta är min älskade son, följ honom. Fråga 1. När Jesus döptes av Johannes hördes: 1. Anden säga Du är min älskade son, du är min utvalde. X. En röst säga Detta är min älskade son, följ honom. 2. En röst från himlen säga Du är min älskade

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Bibeln för barn. presenterar. Jesu födelse

Bibeln för barn. presenterar. Jesu födelse Bibeln för barn presenterar Jesu födelse Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: M. Maillot Bearbetad av: E. Frischbutter; Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Bakgrund Den 1 oktober firar kyrkan S:ta Teresa av Jesusbarnet, även kallad Thérese av Lisieux, jungfru och kyrkolärare. I dagens samling

Läs mer

PÅSKDAGEN PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 5 APRIL Tidsram: minuter. Joh 20: 1-9

PÅSKDAGEN PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 5 APRIL Tidsram: minuter. Joh 20: 1-9 PÅSKDAGEN PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 5 APRIL 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 20: 1-9 Maria från Magdala och två lärjungar vid graven Tidigt på morgonen efter sabbaten, medan det ännu var mörkt, kom Maria

Läs mer

Vigselgudstjänst. eller. P: Äktenskapet välsignas av Gud, himmelens och jordens skapare. Kärleken är Guds gåva att ta emot och ge vidare.

Vigselgudstjänst. eller. P: Äktenskapet välsignas av Gud, himmelens och jordens skapare. Kärleken är Guds gåva att ta emot och ge vidare. Vigselgudstjänst MUSIK SAMLINGSORD Gudstjänsten kan inledas med Orgelmusik annan instrumental vokalmusik Fast moment (obligatoriskt) i Guds, den treeniges namn. Samlingsord med föreslagna liknande ord.

Läs mer

JESU DOP HERRENS DOP (ÅR B) Tidsram: minuter. Mark 1:7-11

JESU DOP HERRENS DOP (ÅR B) Tidsram: minuter. Mark 1:7-11 JESU DOP HERRENS DOP (ÅR B) Tidsram: 20-25 minuter. Mark 1:7-11 Johannes förkunnade: Efter mig kommer den som är starkare än jag, och jag är inte värdig att böja mig ner och knyta upp hans sandalremmar.

Läs mer

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Vår tro Vår tro går ut på att tro på vår Gud och Jesus. Genom Jesus Kristus visar Gud sin kärlek och genom sin Ande ger han kraft och hopp. Vi tror på att Gud

Läs mer

JESUS BLIR DÖPT I JORDAN

JESUS BLIR DÖPT I JORDAN JESUS BLIR DÖPT I JORDAN HERRENS DOP (ÅR A) (12 JANUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matteus 3:13-17 Sedan kom Jesus från Galileen till Johannes vid Jordan för att döpas av honom. Men Johannes ville hindra

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer