== Ideologisk utgångspunkt och övergripande strategi == === Fokus ===

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "== Ideologisk utgångspunkt och övergripande strategi == === Fokus ==="

Transkript

1 == Ideologisk utgångspunkt och övergripande strategi == === Fokus === För detta förslag till Regionpolitiskt partiprogram har vi valt att, utöver de grundläggande principerna om kunskap, kultur och skyddat privatliv, även lägga fokus på rättssäkerhet och vård som en mänsklig rättighet. Det handlar inte om några nya ideologiska ställningstaganden eftersom dessa värderingar redan är en del av partiets nuvarande principprogram, snarare att man skiftar tyngdpunkten till det som är relevant för Regionpolitiken. === Patienterna === Frågan om patienternas rättigheter och rättssäkerheten inom vården ser vi som potentiellt viktigaste frågan i Regionvalet 2010, inte bara i Västra Götaland eller för just Piratpartiet. Den politik som drivits på riksnivå under de senaste 4 åren när det gäller sjukförsäkring och den allt hårdare inställningen till de sjukskrivna har gjort frågan om patienträttigheter viktigare än någonsin. Det handlar inte om att verka för att fler får bidrag, det handlar om att stärka rättssäkerheten inom vården och garantera den mänskliga rätten till vård. === Personalen === Samtidigt behöver vi vara försiktiga när vi debatterar vård och ödmjuka inför faktumet att sjukvården i regionen utgörs av oerhört kompetent personal och att ansvaret för människors liv ligger i deras händer varje dag. Därför bör vi aldrig ha en retorik som utgår ifrån sjukvårdspersonalen som motståndare eller hinder för patienternas rättigheter. För de situationer då patienter och sjukvårdspersonalens intressen står i konflikt med varandra behöver vi därför se lika mycket till sjukvårdspersonalens rättigheter som patienternas. === Dialog === Vi behöver också vara ödmjuka inför vårdfrågornas komplexitet och hur de berör både vårdpersonal och patienter på ett sätt som vi aldrig kan veta bättre än dem. Det är därför väldigt viktigt att inför alla ställningstaganden hålla en öppen dialog med berörda parter och dess företrädare för att förutse konsekvenserna så korrekt som möjligt. Samtidigt ger det oss en möjlighet att förankra våra ställningstaganden redan innan vi tagit dem och visar då på både lyhördhet och respekt för dem som vår politik berör. === Rätt till vård === Andra frågor som är aktuella i samhällsdebatten redan nu och som vi tror kommer fortsätta vara aktuella genom hela valkampanjen är de om papperslösas rätt till vård och integritetsfrågor inom vården i allmänhet. Överhuvudtaget verkar de frågor som är aktuella inom Regionpolitiken ligga

2 väldigt nära våra grundläggande principer om integritet, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter, och vår strategi är naturligtvis att nyttja det till fullo. === Arbetssätt === Hur vi agerar om vi kommer in i regionfullmäktige är extremt svårt att förutsäga. I Västra Götalandsregionen gäller inte de nationella spelreglerna. Dels så har Sjukvårdspartiet suttit på nyckelmandat, dels så har S, C och FP samregerat under de 2 senaste mandatperioderna. Det verkar finnas en viss önskan hos allianspartierna att agera som på riksnivån, men man ska inte utesluta att nuvarande allians håller. Det kan också tänkas att nya konstellationer uppstår för att förhindra att Piratpartiet hamnar i någon maktställning. Det finns många extremt välbetalda jobb för politiker i ledningen för regionen och kraven på kompetens är inte speciellt högt ställda. Det gör att vi med vår profil kan upplevas som ett hot av de etablerade partierna. === Vågmästare === Sammanfattningsvis så har vi ett smalt program som är ett derivat av Piratpartiets principprogram med extra tyngd lagd på de frågor som vi finner är mest relevanta för Regionpolitiken. Vi ämnar få vår vilja fram genom en vågmästarställning mycket lik den Piratpartiet har för riksdagen med undantag för en stark lokal politisk organisation som ska passas in i balansvågen. == Patienträtt är en medborgarrätt == När vi blir sjuka och står i behov av vård, då ligger våra liv bokstavligt talat i händerna på vårdgivaren. Att alla som står i behov av vård har rätt till vård har länge varit självklart och det är naturligtvis så än idag. === Vårdgivaren === Den som avgör huruvida man står i behov av vård är vårdgivaren, för vem skulle annars vara mer lämpad att göra den bedömningen? Dock är ju även de människor som kan göra misstag. Ibland är pressen att hålla igen med resurserna väldigt stor och ibland kan faktiskt patienten vara den som känner sig själv bäst. Vilka möjligheter har då patienten att hävda sin rätt? === Problem med rättssäkerheten === Vi i Piratpartiet ser en rad problem med rättssäkerheten inom vården idag som vi vill göra något åt:

3 '''Problem:''' Idag särbehandlas anmälningar till HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) beroende på om anmälan kommer från enskild eller från Socialstyrelsen. HSAN är den instans man gör sin anmälan till när man anser att någon anställd inom vården (gäller både privat och offentlig) begått ett fel. Anmälan från enskild begränsas av dagens regelverket till att aldrig leda till mer än erinran eller varning. '''Lösning:''' Gör HSANs befogenheter att döma och utdela disciplinåtgärder oberoende av huruvida anmälan kommer från Socialstyrelsen eller enskild samt utöka HSANs befogenheter till att även kunna vidta åtgärder för rättelse. '''Problem:''' Ordföranden i HSAN är den som enskilt avgör utgången av anmälningar till HSAN i alldeles för stor utsträckning. '''Lösning:''' Begränsa HSAN ordförandens befogenheter till att enbart kunna avgöra själv om anklagelsen gäller mindre förseelse. Mindre förseelse kan anses vara sådan anklagelse som på sin höjd leder till erinran eller varning. I alla andra ärenden bör ett beslut föregås av en överläggning med nämndens ledamöter enligt sedvanliga rutiner för svensk domstol. '''Problem:''' Få känner till sina juridiska rättigheter inom vården och många har inte råd med juridisk rådgivning. När det gäller LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är det t.o.m. så att handläggaren är den som ska bistå den enskilde vid överklagandet av sitt eget beslut. '''Lösning:''' Ge alla patienter och anhöriga rätt till gratis och oberoende juridisk rådgivning inför en eventuell prövning av ett ärende hos HSAN eller Länsrätten. '''Problem:''' Som enskild har varken anmälande eller svarande part rätt till juridiskt ombud i HSAN och att på egen hand skaffa sig juridisk representation kan för den enskilde vara mycket kostsamt. '''Lösning:''' Den enskilde, oavsett om denne är anmälande eller svarande part, bör erbjudas gratis och oberoende juridisk representation i ärenden hos HSAN.

4 == Rätten att fatta beslut om sin egen hälsa == Inom sjukvården så är det idag vanligt att läkare och annan vårdpersonal fattar beslut som har långtgående konsekvenser för patientens hälsotillstånd utan att konsultera vederbörande, eller utan att på ett adekvat sätt förklara vad prover och ingrepp innebär. Piratpartiet anser att det är nödvändigt för den mänskliga värdigheten att alla som har förmågan att fatta livsavgörande beslut skall ha en rimlig möjlighet att göra detta utifrån kunskaper som det är sjukvårdens skyldighet att förmedla. Berörd personal bör därför erbjudas fortbildning i att pedagogiskt förklara innebörden i olika åtgärder. En specialisering för läkare inom medicinsk pedagogik bör övervägas. == Vård med respekt för patientens privatliv == Rätten till skyddat privatliv är en grundlagsskyddad sådan som ingen myndighet bör göra inskränkningar i omotiverat, det gäller även vården. Många rutiner finns redan idag för att skydda patienternas privatliv så som de vårdanställdas tystnadsplikt m.m. Varför det framförallt inom vården är så viktigt att skydda den personliga integriteten beror på att vikten av att vara anonym ibland kan vara så pass viktigt för den enskilde att man värderar det mer än den egna hälsan. Skälen kan vara många och behöver inte alls bero på att man gjort något fel. Patientens hälsa är hur som helst något som alltjämt bör stå i det främsta rummet inom vården. === Problem kring patienters privatliv === Utifrån den principen ser vi i Piratpartiet en rad områden där skyddet för patienternas privatliv kan och bör stärkas ytterligare: '''Problem:''' Patienter begärs rutinmässigt uppvisa identitetshandlingar eller identitetsuppgifter i allt för stor utsträckning utan relevans för det aktuella sjukvårdsärendet, vilket leder till att högst personliga uppgifter i journaler exponeras i onödan. '''Lösning:''' Krav på legitimering bör aldrig vara motiverat med mindre än något medicinskt eller annat hälsorelaterat skäl som är relevant för det aktuella sjukvårdsärendet, och inte under några som helst omständigheter vara en förutsättning för akut sjukvård eller vård som inte kan anstå.

5 '''Problem:''' Det är idag mycket svårt eller rent av omöjligt för en patient att granska uppgifterna i sina journaler eller hur de hanteras av vårdens personal. Utan möjligheten att granska hanteringen av sina personliga uppgifter är det inte heller möjligt för patienten att försvara sin personliga integritet. '''Lösning:''' Digitalisera och bokför all journalhantering i en central databas, inklusive information om vem, var, hur och när för varje gång någon bereder sig tillgång till en journal. Vid ev ändringar av uppgifter i journal bör spårbarheten för vilka ändringar som görs alltjämt upprätthållas och tidigare uppgifter alltjämt möjliga att tillgå, utom när uppgifterna saknar den berörde patientens, förmyndarens eller på annat sätt anförtrodd persons samtycke. Tillgängliggör sedan varje patients journal och tillhörande uppgifter om dess hantering för den enskilde patienten eller behörig företrädare, både via Internet och i pappersform. Behörig företrädare är förmyndare eller god man. === Om uppgifter som förs in i journal: === * Undantag för regeln om att låta patienten ta del av sin journal bör endast vara möjligt genom att en läkare specialiserad inom psykologi/psykiatri bedömmer patienten som psykiskt labil eller på annat sätt mentalt olämplig för att ta del av sin journal. Dock bör ett sådant undantag alltjämt vara möjligt att bestrida i HSAN och per automatik upphöra att gälla så snart patienten kan anses ha den mentala hälsan åter. * Samtliga uppgifter som förs in i journal bör vara motiverade med medicinska skäl eller annan relevans för berörd patients hälsotillstånd och med största möjliga respekt för patientens personliga integritet. * Samtliga uppgifter som förs in i journal bör ha angiven tid för hur länge uppgifterna får lagras utifrån hur länge uppgifterna kan anses vara relevanta för patientens hälsotillstånd. Inga uppgifter bör lagras omotiverat eller godtyckligt länge och med automatik raderas efter angiven tid löpt ut. Ändring av lagringstiden bör ej ske utan den berörda patientens eller dennes behöriga företrädares samtycke. == Sjukvård som en mänsklig rättighet ==

6 En mänsklig rättighet kallar man det när man talar om rättigheter som inte villkoras av etnisk tillhörighet, hudfärg, kön, språk, religion, sexuell läggning, politisk uppfattning eller social ställning. Mänskliga rättigheter är universella och gäller i hela världen, oavsett land, kultur eller andra omständigheter. Bland dessa rättigheter ser Piratpartiet rätten till sjukvård. Dock har inte alla samma rätt till vård i Sverige idag, något som följande problem och förslag på lösningar utgör exempel på: === Problem kring rätt till vård === '''Problem:''' En papperslös definieras oftast som en person som uppehåller sig i ett land utan medborgarskap, uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd. I praktiken kan dock inte vårdpersonal särskilja en papperslös från någon som av någon annan anledning inte kan verifiera sin identitet med någon form av identitetshandling. Att bedömma patientens ålder är i det läget ännu svårare. '''Lösning:''' Vården bör behandla alla som av en eller annan anledning inte kan styrka sin medborgarskap eller identitet lika och inte förväntas kunna bedömma om patienten vistas legalt i landet, begått någon kriminell handling eller uppnått en viss ålder. '''Problem:''' Papperslösa över 18 år erbjuds inte mer än akut sjukvård idag som den papperslöse får betala själv, helt utan subventioner. Detta leder till att människor inte söker vård i tid med onödigt lidande och ökade kostnader som följd. '''Lösning:''' Rätten till sjukvård bör ses som en mänsklig rättighet och inte villkoras av nationellt medborgarskap, ålder, juridisk status eller betalningsförmåga. '''Problem:''' Många papperslösa söker idag inte vård i tid för att de är rädda att bli överlämnade till myndigheterna. Detta leder till onödigt lidande och ökade kostnader. '''Lösning:''' Läkare och anställda inom vården har en tystnadsplikt som även bör inbegripa en plikt att inte delge andra myndigheter några uppgifter som berör en papperslös person. == Vård ur ett humanistiskt perspektiv ==

7 Intagning till läkarutbildningen sker idag utifrån betyg och resultat på nationella prov. Läkarutbildningen är populär och högsta betyg krävs för att komma in. Tyvärr är provresultat och betyg en väldigt dålig mätare för hur duktig man blir som läkare. I provinsen Ontario i Kanada har man med framgång gjort ett urval till läkarlinjen som endast kräver måttligt goda betyg, medan man däremot kräver mycket höga värden på empatisk förmåga i psykologiska tester och bedömningar. Man har därigenom fått betydligt fler läkare som behandlar sina patienter ur ett holistiskt och humanistiskt perspektiv. I stället för att bara bota symptom hanterar läkaren även stressfaktorer kring kärnproblemet, vilket leder till färre komplikationer, kortare vårdtid och nöjdare patienter. Piratpartiet vill att Västra Götalandsregionen gör lokala försök med ändrad antagning till studier på läkarlinjen. Vi är medvetna om att det inte är regionen som är huvudman för läkarutbildningen, men som en av landets största arbetsgivare för utexaminerade läkare har man ett inflytande och ansvar som gör frågan relevant. == IT som hjälpmedel för funktionshindrade == För framförallt funktionshindrade ger informationsteknologin nya möjligheter att delta i samhället som annars är mycket svårt. Det gör mycket för den funktionshandikappades upplevelse av att ha samma människovärde som andra, trots handikapp. Därför anser vi att funktionshindrades rätt till särskild stöd och service även bör inbegripa dator och internet. == En skola som både lär och lär ut == Västra Götalandsregionen driver sju naturbruksgymnasier, sju folkhögskolor och Biologiska yrkeshögskolan i Västra Götaland. Den fria kunskapsspridningen är en mycket viktig del av Piratpartiets värderingar och att utrusta skolelever med färdigheterna som behövs för att både tillgodose sig och själva sprida kunskap vidare är grundläggande förutsättningar. Därför vill vi verka för följande: * Lärarna skall erbjudas fortbildning så att de håller sig a jour med utvecklingen så de kan både förstå och vara med i vad eleverna gör. Lärare som är närvarande och delaktiga får en bra relation till sina elever medans lärares frånvarande engagemang för vad eleverna gör vid sina datorer lätt får samma effekt som lärares frånvaro på skolgården. * För att våra unga ska kunna växa upp till att bli framgångsrika deltagare i det fria informationssamhället måste vi förse dem med en gedigen kunskap om den nya informationstekniken. Det gäller så väl den praktiska kunskapen om hur man använder tekniken som frågor kring hur man på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt agerar på nätet.

8 * Skolorna bör i den utsträckning det är möjligt satsa på att höja datortätheten bland eleverna. Varje dator är att jämföra med inköpet av ett helt bibliotek med kunskap och kultur. Skolan bör dessutom erbjuda trådlös uppkoppling för alla elever med bärbar dator eller andra mobila enheter med trådlös anslutningsmöjlighet för största möjliga tillgänglighet. * Ett Internetbaserat arkiv för kollektiv kunskap där lärare enkelt kan dela med sig av pedagogiska laborationer, komma i kontakt med andra lärare och arbeta kollaborativt bör upprättas. Det bör även vara en del av lärarnas fortbildning att instrueras i hur arkivet används. Syftet är att på relativt kort tid bygga upp ett stort samägt material som alla lärare och skolor kan använda sig av i undervisningen. * Med världens all information och desinformation bara ett par knapptryck bort blir färdigheterna för att söka, bearbeta, värdera, kritiskt granska och ifrågasätta information mer viktigt än förmågan att kunna lära sig innantill. Av den anledningen behöver skolan bli mer inriktad på att lära hur eleverna lär sig själva än att lära ut ett visst förbestämt kunskapsinnehåll. * IT-relaterad undervisning bör alltid utformas på så sätt att eleverna görs medvetna om mångfalden av IT-system och gärna låta eleverna pröva lite olika alternativ om resurserna för det finns. Annars är alltid öppen källkod och öppna standarder att föredra och enskilda IT-leverantörers intellektuella egendomar att undvika. == Full insyn och påverkansmöjlighet == * Alla offentliga register och handlingar inom offentlig verksamhet skall tillgängliggöras via Internet och under lämplig Creative Commons licens. * Det ska vara enkelt för invånarna att via Internet kunna framföra sin åsikt om förslag och beslut till ledamöterna i Regionfullmäktige. * Ledamöter i Regionfullmäktige skall uppmuntras att med den nya informationsteknologin både ta del av och besvara invånarnas åsikter om aktuella frågor inom Regionpolitiken.

9 == Effektivare och miljövänligare förvaltning == * All pappershantering i dagens förvaltning bör ses över för att helt eller så långt det är möjligt ersättas av modern informationsteknik. * All personal inom förvaltningen bör fortbildas i användningen av modern informationsteknik. * All tillämpning av informationsteknik i förvaltningen bör vara anpassad för verksamheten och inte tvärtom. Kraven på driftsäkerhet och väl fungerande tillämpning bör vara högt ställda. == Bevara, tillgängliggör och sprid == * Allt nyskapande av kunskap och kultur som finansieras med bidrag från landstinget skall så långt det är möjligt upptas och tillgängliggöras kostnadsfritt för allmänheten, både via Internet och de kommunala biblioteken. Digitalt lagringsformat utan begränsningar i form av DRM eller liknande är att föredra för minsta möjliga spridningshinder. * Allt nyskapande av kunskap och kultur som finansieras med bidrag från kommunen skall tillgängliggöras under lämplig CC-licens. == Färdas säkert och med privatlivet i behåll == * Fler säkerhetsvakter på Västtrafiks bussar och tåg istället för mer kameraövervakning. * All registrering om resenärer som lagras i Västtrafiks databaser bör ses över grundligt och i de fall hanteringen brister med avseende resenärernas personliga integritet bör åtgärder vidtas med snarast möjliga verkan. == Vad mer vill vi göra? == * Samtlig programvara som används inom landstingets alla verksamheter bör i största möjliga utsträckning vara baserad på öppen källkod och öppna standarder med syftet att vara oberoende av

10 enskild mjukvarulevernatör och ha programvara vars funktionalitet är möjlig för vem som helst att granska. * All programvara utvecklad inom offentlig verksamhet eller utvecklad med offentliga medel skall tillgängliggöras under en fri mjukvarulicens. * Kommuner och landsting bör samarbeta för att aktivt bearbeta etablerade kunskapsintensiva företag att förlägga hela eller delar av sin verksamhet i Västra Götaland. * Ingen del av landstingets förvaltning eller ingående verksamheter bör tillämpa någon form av censur eller filtrering av någon enskilds kommunikation, oavsett om kommunikationen kan anses vara privat eller en del av yrkesutövandet. * Ingen del av landstingets förvaltning eller ingående verksamheter bör tillämpa någon form av övervakning eller registrering av någon enskilds privata kommunikation eller kommunikation som på annat sätt inte kan anses vara en del av yrkesutövandet. * I alla delar av landstingets verksamhet är det viktig med policies för hur personlig information hanteras och förstörs för att minimera eventuell inskränkning i den personliga integriteten. '''Kort sagt, vi vill verka för ett framåtsträvande och rättssäkert Västra Götaland som står upp för respekt och mänskliga rättigheter!'''

11 == Strategisk plan för Piratpartiet i Västra Götalandsregionen == Västra Götalandsregionen består utav 18% av Sveriges befolkning och därmed bör Piratpartiet vara en del av den regionala politiken som förs där. Västra Götalandsregionens fullmäktige är inte alltid uppdelad enligt klassisk blockpolitik utan ibland styrs regionen av blocköverskridande majoriteter. Det gör att vågmästarrollen kan vara svår att uppnå men det bör fortfarande vara vår strävan och huvudstrategin när det är möjligt.i annat fall bör piratpartiet så snart valet är över undersöka om möjligheten finnas att ingå i den blocköverskridande majoriteten.lyckas inte det, kommer piratpartiet sitta i opposition. === Makten i Regionen=== Den som står överst eller den som fått flest röster på valsedeln är den som får representera Piratpartiet i regionfullmäktige. I fullmäktige finns i princip ingen makt. Frågorna är nästan utan undantag beredda och beslutade efter majoritetsledningens önskemål. Naturligtvis inträffar undantag. Om media är intresserat av att bevaka vad som händer på fullmäktige så kan en ledamot agera på sådant sätt att frågeställningen kommer ut i media. Vanligtvis är medieintresset svalt. Efter valet så vill det största partiet konsolidera en majoritet. Har partiet inte egen majoritet så måste det samarbeta med något eller några andra partier. När den processen är klar så kan visserligen minoriteten redovisa synpunkter i alla frågor. Majoriteten brukar vanligtvis inte ta hänsyn till dessa. ===Regionens organ=== Regionen har en mängd beredande/diskuterande organ. Den viktigaste är regionsstyrelsen där den verkliga makten finns. Sedan finns en mängd tunga nämnder och styrelser som Hälso- och sjukvårdsutskottet, miljönämnden, kulturnämnden m.fl. Dessa tillsätts av regionfullmäktige där de folkvalda tar plats. Partierna schackrar/förhandlar nu med varandra för att maximera utdelningen för det egna partiet. Dvs, man vill få in så mycket eget folk man kan och få plats i så många nämnder/styrelser som möjligt. Ju fler platser det egna partiet får desto färre platser får andra partier. Fördelningen av antalet platser som finns till förfogande är en komplicerad process som blir enkel efter valresultatet. Det beror på hur partier positionerar sig tillsammans och till varandra. ===Förhandla för att erhålla positioner=== Piratpartiet måste alltså fråga ett antal partier vad de kan erbjuda för slags platser om man går samman med mandaten för att maximera utdelningen. Detta är en rent teknisk fråga där man inte binder upp sig politiskt att stötta det ena eller andra partiet i de frågor som kommer upp. Naturligtvis kan motkrav komma på att man skall stötta i de politiska frågorna. Om man nu vill få insyn i hur regionen fungera politiskt och administrativt så gäller det att få tillgång till så många platser som möjligt. Viktigast är att få en plats i regionstyrelsen och/eller i andra tyngre nämnder. ===Nuvarande politiska situation=== Sedan valet 2006 styrs Västra Götalandsregionen av en majoritet som bildats av Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet. I regionfullmäktige finns också ledamöter från Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet. Många politiker i regionfullmäktige är politiker på sin fritid eller på deltid.

12 PP bör föra samtal med alla partier innan valet och påtala att vi kan tänka oss att samarbeta med dem givet att vi får inflytande över våra frågor. PP kan, givet att vi får lika många antal röster i regionvalet som i EU-valet 2009 dvs röster få 12 platser av 149 i valet Så valet går ut på att mobilisera alla potentiella röstande att gå och rösta på Piratpartiet även i regionvalet. ===Praktiskt arbete=== Piratpartiet har ingen tidigare erfarenhet av regionsarbete vilket gör att valrörelsen också måste innehålla utbildning av de personer som är påtänkta för en plats i regionsfullmäktige. Det är även viktigt att dessa personer får möjlighet och tid att åka runt så mycket som möjligt i regionen, eftersom att personerna har mer påverkan på resultatet än i t.ex kommunval. ===Mycket är redan beslutat=== De frågor som formellt beslutas av regionfullmäktige har redan behandlats och beretts i nämnder och i regionsstyrelsen och där har besluten redan fattats. Många av de frågor som kommer upp i fullmäktige är tämligen ointressanta som politiska objekt. För det mesta är ärendena beredda av tjänstemän. Dessa har för det mesta betydligt större kunskaper i ärendet än partiernas ledamöter. (Däremot finns ofta bättre kunskap ute bland vanligt folk än vad såväl tjänstemän som politiker kan prestera). ===Motioner=== För att få upp frågor till behandling i Regionstyrelse/fullmäktige skriver man motion/er. Det finns ett antal frågeställningar som Piratpartiet i regionen kan ta upp i form av motion. Dessa bör man naturligtvis försöka ge så stor medial uppmärksamhet som möjligt. För att minska insynen för folk och för de som inte tillhör majoritetsstyret har regionen bolagiserat regionala verksamheter. Platserna som står till förfogande i regionala bolag är mycket begränsat. ===Tänkvärt=== * Det är väldigt lätt att slita ut sig i en massa oviktiga frågor så man skall vara uppmärksam på detta och ägna sin tid åt de för Piratpartiet viktiga frågorna. * Om Piratpartiet skulle komma i en ren vågmästarställning i regionen så måste man veta vilka frågor som man vill ha igenom för att ge sitt mandat åt den som då får majoritet. * Det är också omöjligt att veta vilka frågor som kommer att dyka upp under de kommande åren. Om det dyker upp en fråga där Piratpartiet omöjligtvis kan stödja sittande majoritet så måste man även då bestämma hur man skall agera - antingen avbryta samarbetet eller rösta nej och därmed ta konsekvenserna av det. ===Regionsgrupp=== I regionsgruppen ingår - alla invalde i regionfullmäktige - alla ordinarie i nämnder/med förtroendeuppdrag för regionen - alla reserver till ovanstående VL:ar eller någon VL utser att respresentera VL. Alla får deltaga om de vill och alla har yttrande och rösträtt vid beslut om hur Piratpartiet skall hantera uppkomna politiska frågor. På regionssgruppens möten har alla KL i regionen rätt att närvara och yttra sig. VL kan välja att låta en vvl vara kontaktpersoner till landstingsgruppen. Alla regionsgruppens möten bör vara öppna så alla medlemmar får deltaga och även yttra sig - förutom i de fall det finns särskilda skäl till det. Exakt hur gruppen möts och vem som är sammankallande bestämmer gruppen själv. Tills gruppen bestämmer sammankallande/gruppens arbetsformer så har först invalde i fullmäktige uppgiften att sammankalla gruppen.

13 Regionsgruppen bör mötas med jämna mellanrum för erfarenhetsutbyte. Alla i gruppen tar gemensamt beslut om vilken politik Piratpartiet skall driva i enskilda frågor för att få igenom det politiska programmet. Vilken möjlighet Piratpartiet har att driva sina frågor beror mycket på vilken ställning man lyckas skaffa sig i förhandlingarna direkt efter valet.

Partiprogram för Piratpartiet i Kils kommun inför Kommunvalet 2010

Partiprogram för Piratpartiet i Kils kommun inför Kommunvalet 2010 Partiprogram för Piratpartiet i Kils kommun inför Kommunvalet 2010 Innehåll 1. Ideologisk utgångspunkt och övergripande strategi 1.1 Syfte 1.2 Utgångspunkt 1.3 Strategi 2. En skola som både lär och lär

Läs mer

Piratpartiet LinköpingKommunprogram version 1.1.3

Piratpartiet LinköpingKommunprogram version 1.1.3 Piratpartiet Linköping Kommunprogram version 1.1.3 Uppdaterad 2012-11-20 Piratpartiet LinköpingKommunprogram version 1.1.3 1. Ideologisk utgångspunkt och övergripande strategi 1.1 Syfte 1.2 Utgångspunkt

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Reglemente för Socialnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2013-11-21 180 Inledning Enligt 6 kap. 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet och

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Riktlinjer för vårdgivare

Riktlinjer för vårdgivare Riktlinjer för vårdgivare Policy Gömda flyktingar I vårt land finns det troligtvis över tiotusentals gömda flyktingar. Med gömda flyktingar menas personer som sökt och fått avslag på sin asylansökan och

Läs mer

Patientsäkerhetslagen Vad betyder den för dig och vården?

Patientsäkerhetslagen Vad betyder den för dig och vården? Patientsäkerhetslagen Vad betyder den för dig och vården? Ny lag för säker vård Alldeles för många patienter drabbas av onödiga vårdskador - vårdskador som hade kunnat förhindras med ett effektivare patientsäkerhetsarbete.

Läs mer

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland - större kraft att växa tillsammans större kraft att växa tillsammans Vad innebär det att bilda region? Landstinget tar över ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna Landstinget i Östergötland bytte

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Arbetsordning för etik- och besvärsnämnden (EBN) med regler för handläggning av etik- och besvärsärenden

Arbetsordning för etik- och besvärsnämnden (EBN) med regler för handläggning av etik- och besvärsärenden 2010 05 03 1 (7) Arbetsordning för etik- och besvärsnämnden (EBN) med regler för handläggning av etik- och besvärsärenden 1. EBN:s organisation Svenska psykoanalytiska föreningens stadgar 11 ger följande

Läs mer

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun Beslutad av omsorgs- och socialnämnden 2007-12-17 Varför en etikpolicy? Etik handlar om vilka handlingar och förhållningssätt

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM

HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM SVENSKA VÄRDERINGAR Grundlagarna är de sanna svenska värderingarna Vårt demokratiska

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2008:18. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatriskvård

Senaste version av SOSFS 2008:18. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatriskvård Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

PATIENTSÄKERHET RIKTLINJE FÖR PATIENTSÄKERHET

PATIENTSÄKERHET RIKTLINJE FÖR PATIENTSÄKERHET PATIENTSÄKERHET RIKTLINJE FÖR PATIENTSÄKERHET KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Uppdaterad: 2016-07-01 POLICY Uttrycker

Läs mer

YTTRANDE. Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm (S2018/03579/FS)

YTTRANDE. Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm (S2018/03579/FS) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning Datum 2018-10-10 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 64-2018 Sid 1 (5) Yttrande över departementspromemorian Åtgärder för en

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting Appendix 1 Valresultatet i kommuner och landsting Valresultatet i kommunerna Moderaterna Moderaterna går kraftigt bakåt i kommunsverige. Partiet ökar sina mandat i 18 kommuner men tappar mandat i 230.

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Andra delen; tema Demokrati och legitimitet av Per Rosén Landstinget i Östergötland 2005-12-02 Vem ska bestämma? Hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Faktahäfte Hälsa och sjukvård

Faktahäfte Hälsa och sjukvård Faktahäfte Hälsa och sjukvård Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt i konventionens artiklar

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

Blocköverskridande styren

Blocköverskridande styren Blocköverskridande styren Verkar generellt sett fungera bra till bl.a. många journalisters förvåning Kommunfullmäktigeledamöter i 290 kommuner(kolfu 2012) Åsikter om driftformer (offentliga eller privata)

Läs mer

Riktlinje för bedömning av egenvård

Riktlinje för bedömning av egenvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-10-23 Riktlinje för bedömning av egenvård BAKGRUND Enligt SOSFS 2009:6 är det den behandlande yrkesutövaren inom hälso- och sjukvården

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskolan Nolängen Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN Orsa kommun Alla behöver inte vara överens om allt I Orsa är samverkan en av de grundläggande förutsättningarna. Kommunen samarbetar med grannkommunerna

Läs mer

Etiska riktlinjer för. Utarbetade av Etikrådet och fastställda av Förbundsstyrelsen i Sveriges Farmaceuter

Etiska riktlinjer för. Utarbetade av Etikrådet och fastställda av Förbundsstyrelsen i Sveriges Farmaceuter Etiska riktlinjer för farmaceuter Utarbetade av Etikrådet och fastställda av Förbundsstyrelsen i Sveriges Farmaceuter Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Hur jämställd är representationen inom kommunala bolag i södra Örebro län?

Hur jämställd är representationen inom kommunala bolag i södra Örebro län? Bryr sig, Intresserar sig, Involverar, Aktiverar Hur jämställd är representationen inom kommunala bolag i södra Örebro län? Slutrapport från kartläggning av kvinnors och mäns representation i de kommunala

Läs mer

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-29 Sidan 2 av 6 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige 19 januari 2004, senast reviderad KF 26 september

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe

Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe GRUNDPRINCIPER OCH HÅLLPUNKTER Princip 1 Den gode mannen verkar för att alla beslut fattas i vad som är barnets bästa

Läs mer

Reglemente för Krisledningsnämnden

Reglemente för Krisledningsnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från: 15 mars 2016 Antagen: KF 7/2016 Reglemente för Krisledningsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS (M) frfattningssam lingföreskrifter Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. 1 Innehållsförteckning Vision Syfte FN:s konvention

Läs mer

ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE

ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE För Högskolan i Halmstad Fastställd i Högskolestyrelsen 2005-06-10 Reviderad 2006-06-09 Senast reviderad 2010-06-30 Ordning för disciplinärenden och avskiljande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Sida: 1 (6) REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

Läs mer

Remissvar på betänkandet SOU 2014:76 Fortsatt utveckling av förvaltningsprocessen och specialisering för skattemål.

Remissvar på betänkandet SOU 2014:76 Fortsatt utveckling av förvaltningsprocessen och specialisering för skattemål. Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Datum Vår beteckning (anges vid kontakt med oss) Er beteckning 2015-04-02 CJ Ju2014/7269/DOM Remissvar på betänkandet SOU 2014:76 Fortsatt utveckling av förvaltningsprocessen

Läs mer

Patientlagen och informationsplikten 2014:821

Patientlagen och informationsplikten 2014:821 Patientlagen och informationsplikten 2014:821 141117 Informationsplikten utvidgas och förtydligas Patienten ska få relevant information om sitt hälsotillstånd de metoder som finns för undersökning, vård

Läs mer

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Vilka regelverk gäller? Vad är nytt? Vad är

Läs mer

svenska valrörelsen Ulf Bjereld

svenska valrörelsen Ulf Bjereld Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Ulf Bjereld D e borgerliga partierna vill under namnet Allians för Sverige samordna sin politik och inför den svenska

Läs mer

Svenska regeringspartier (våra största partier)

Svenska regeringspartier (våra största partier) Demokrati Fria val: Ingen annan har rätt att bestämma vad väljaren ska rösta på och man har rätt att vara hemlig om vad man röstar på. Rösträtt: Alla har rätt att rösta i politiska val. I en demokrati

Läs mer

Rapport om införande av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län

Rapport om införande av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-10-25 136 Dnr PS 2012-0043 Rapport om införande av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län Förslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga; SFS 2003:406 Utkom från trycket den 23 juni 2003 utfärdad den 12 juni 2003. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om etikprövning av forskning som avser människor; SFS 2003:460 Utkom från trycket den 27 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Upprättad 16-01-15 1 Innehållsförteckning Mål

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i patientsäkerhetslagen (2010:659); SFS 2012:957 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Ny patientlag från 1 januari 2015 Vad är nytt? Anne Haglund Olmarker, chefläkare Maria Hansson, sjukhusjurist God hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. På dina villkor. Med sammanhållen journalföring kan den som vårdar dig se vilken

Läs mer

Reglemente för Myndighetsnämnden

Reglemente för Myndighetsnämnden Reglemente för Myndighetsnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2010-12-16 178 Inledning Enligt 6 kap 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet

Läs mer

Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna.

Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna. Folkpartiet Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna. 2) Varför är ålder med i beräkningen när man ser

Läs mer

Medarbetarstöd vid vårdskada. Medarbetarstöd vid vårdskada

Medarbetarstöd vid vårdskada. Medarbetarstöd vid vårdskada Medarbetarstöd vid vårdskada 1 En händelseanalys leder ofta till att den eller de personer som varit inblandade i en incident känner att bördan lyfts bort från deras axlar, då de flesta händelseanalyser

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till Bakgrund Regelverket är utarbetat utifrån erfarenheter i Landstinget i Uppsala län, där nästan 50 000 användare haft tillgång till

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015 Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling Herrängs förskola 2014/2015 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vår vision 3. Delaktighet i arbetet med planen 3.1 Barnens delaktighet

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan

Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 1(6) Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan Stockholmsprästen arbetar kvar i sin församling. Vilka garantier finns för att han inte begår nya

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Att anmäla behov av god man eller förvaltare

Att anmäla behov av god man eller förvaltare Att anmäla behov av god man eller förvaltare När den egna förmågan inte räcker till IBLAND BEHÖVER MAN HJÄLP Du som jobbar i socialtjänsten eller sjukvården kommer ibland i kontakt med personer som inte

Läs mer

PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente Rev Rev , 3 Rev , 11

PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente Rev Rev , 3 Rev , 11 1 (6) PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente. 2004-02-23 7 Rev 2007-04-23 18 Rev 2011-02-14, 3 Rev 2015-03-16, 11 Reglemente för Kultur- och utbildningsnämnden. 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Avskrift Reglemente för Socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om övriga nämnder i Kommunallagen samt vad som föreskrivs i speciallagstiftning gäller bestämmelser i detta reglemente. Sakområde 1 Socialnämnden

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Politikernas trygghetsundersökning Förtroendevaldas utsatthet och oro för hot, våld och trakasserier

Politikernas trygghetsundersökning Förtroendevaldas utsatthet och oro för hot, våld och trakasserier Politikernas trygghetsundersökning 2012 Förtroendevaldas utsatthet och oro för hot, våld och trakasserier Politikernas trygghetsundersökning 2012 Regeringsuppdrag: undersöka omfattningen och utvecklingen

Läs mer

Dialog Insatser av god kvalitet

Dialog Insatser av god kvalitet Dialog Insatser av god kvalitet Av 3 kap. 3 i socialtjänstlagen framgår att insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. För utförande av uppgifter inom socialtjänsten ska det finnas personal

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INDIVIDNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INDIVIDNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INDIVIDNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN Typ av styrdokument Reglemente Datum för fastställande 2017-09-21 Beslutsinstans Kommunfullmäktige Datum för revidering 2018-12-31 Dokumentansvarig Administrativa

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING Antagna på Riksteaterns kongress den 22 maj 2011 Inledande bestämmelser 1 Riksteaterföreningen., är medlem i Riksteatern genom både ändamåls- och demokratiparagraf.

Läs mer

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6)

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) Försvarsmaktens Värdegrund Vår värdegrund Syfte Förvarsmaktens värdegrund är en viljeförklaring. Den beskriver hur vi vill vara och hur vi vill leva, som individ, grupp

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (SFS 2006:544) reglerar kommunens organisation och befogenheter vid extraordinära händelser.

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Rutin fast vårdkontakt

Rutin fast vårdkontakt Arbetsområde: Rutin Fast Rutin fast För personer i ordinärt boende utses den fasta en bland hälsooch sjukvårdspersonal inom landstinget med undantag av de personer som är bedömda som hemsjukvårdspatienter.

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 Tid: 2016-03-02, kl 08:00-09:45 Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus 21 Organdonation en livsviktig verksamhet (SOU2015:84) dnr

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården och tandvården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer

Läs mer

Konsekvensanalys i det fall patientnämndens förvaltning i Stockholm ska handlägga klagomål på skolhälsovården

Konsekvensanalys i det fall patientnämndens förvaltning i Stockholm ska handlägga klagomål på skolhälsovården Förvaltningschef Staffan Blom PaN 2013-03-12 P 10 Dnr A1302-00049-56 ANMÄLAN 2013-02-15 Konsekvensanalys i det fall patientnämndens förvaltning i Stockholm ska handlägga klagomål på skolhälsovården Ärendet

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Hantering av loggkontroller och intrång i journal- och passagesystem

Hantering av loggkontroller och intrång i journal- och passagesystem Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (6) Hantering av loggkontroller och intrång i journal- och passagesystem Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Patientdatalagen 2008:355 (PDL) HSLF-FS

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet 1 of 9 2013-02-11 13:38 Stadgar för Vänsterpartiet Stadgar för Vänsterpartiet Antagna av Vänsterpartiets 39:e kongress 5-8 januari 2012 Innehåll Medlemskap 2 11

Läs mer

Sammanställning av enkät

Sammanställning av enkät 1. Svarande: Liberalerna:1 Moderaterna: 2 Kristdemokraterna: 2 svar (ett gemensamt dokument) Socialdemokraterna: 1 (meddelar att enkäter ej besvaras) Miljöpartiet: 2 2. Har du en uppfattning om hur storregioner,

Läs mer