KULTURRÅDETS ÅRSREDOVISNING 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KULTURRÅDETS ÅRSREDOVISNING 2007"

Transkript

1 KULTURRÅDETS ÅRSREDOVISNING 2007

2

3 INNEHÅLL FÖRORD...5 RESULTATREDOVISNING Verksamheten i sammanfattning...6 VERKSAMHETSGREN KUNSKAPSUPPBYGGNAD Statistik Forskning och utveckling Rapporter och utredningar VERKSAMHETSGREN INFORMATION OCH KOMMUNIKATION Informationsverksamhet Kommunikationsverksamhet VERKSAMHETSGREN BIDRAGSGIVNING Teater, dans och musik Litteratur, bibliotek och kulturtidskrifter Konst, museer och utställningar Länskonsulenter, centrumbildningar och ideella organisationer BARN OCH UNGA INTERNATIONELLT KULTURUTBYTE OCH SAMARBETE NATIONELLA MINORITETERS KULTUR JÄMSTÄLLDHET KULTUR FÖR FUNKTIONSHINDRADE, KULTUR OCH HÄLSA SAMT KULTUR I ARBETSLIVET SYSSELSÄTTNINGSÅTGÄRDER INOM KULTUROMRÅDET (ACCESSPROJEKT) LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE (ALMA). 67 PERSONAL FINANSIELL REDOVISNING Sammanställning av väsentliga uppgifter 75 Resultaträkning 77 Balansräkning 78 Anslagsredovisning 80 Tilläggsuppgifter och noter 81 BILAGOR Bilaga 1 Ledamöter i arbetsgrupper Bilaga 2 Ledamöter i referensgrupper Bilaga 3 Tabeller Bilaga 4 Samtliga bidragsmottagare

4

5 FÖRORD Kulturpolitiken är ett förhållandevis litet område för samhällsinsatser och är i hög grad beroende av förändringar i omvärlden. Utveckling och förnyelse är därför en ständig strävan för Kulturrådets verksamhet. För att vidga och utveckla kulturområdet är de löpande kontakterna med kommuner, landsting, regioner och myndigheter kring gemensamma insatser inom kulturpolitikens område av stor betydelse. De regionala förändringarna har medfört ett allt mer intensifierat samarbete inom andra politikområden. Likaså har de internationella aspekterna i Kulturrådets verksamhet fått ökad betydelse. Detta innebär att Kulturrådet har börjat arbeta mer strategiskt i de internationella kulturfrågorna, med utgångspunkt i den plan Kulturrådet lämnade till regeringen i början av verksamhetsåret. Barn- och ungdomsfrågorna genomsyrar Kulturrådets hela verksamhet. Under 2007 har Kulturrådet arbetat med att förbereda satsningen Skapande skola genom att utreda hinder och framgångsfaktorer för kultur i skolan. Inom ramen för programmet Dans i skolan arrangerades Sveriges första biennal om dans i skolan. Viktigt har varit att stimulera till ökat samarbete mellan institutioner och fria grupper och att fortsätta det långsiktiga och strategiska arbetet med bland annat dansens fortsatta utveckling. Utveckling och förnyelse gäller även för den fortsatta effektiviseringen av den direkta bidragshanteringen. Bedömningsunderlaget ska utvecklas ytterligare för att tydligare synliggöra utövarnas verksamhetsmässiga prestationer och ekonomiska situation och hur de uppfyller olika kulturpolitiska prioriteringar. Under det gångna året har Kulturrådet bistått Kulturutredningen respektive Effektivitetsrevisionen med betydande mängder material som tydligt illustrerar bredden av den verksamhet som Kulturrådet har att hantera. Att Kulturrådet nu har en styrelse med fullt ansvar medför att myndigheten har god beredskap för att möta de förändringar som kan komma inte bara i anslutning till Kulturutredningen utan också genom andra samhällsförändringar. Kennet Johansson Generaldirektör

6 RESULTATREDOVISNING VERKSAMHETEN I SAMMANFATTNING Kulturrådets verksamhet är inriktad mot att förverkliga den nationella kulturpolitiken som beslutats av Sveriges riksdag och regering. Det övergripande målet är att göra kultur av hög kvalitet tillgänglig för så många som möjligt. Kulturrådet arbetar på olika sätt för att bidra till att utveckla samspelet mellan de statliga, regionala och kommunala insatserna i syfte att slå vakt om en nationell kulturpolitik, främja kulturell mångfald och geografiskt jämlik fördelning av kulturutbudet. Kulturrådet presenterar kunskapsunderlag i form av statistik, forskning, översyner och utredningar, fördelar bidrag till kulturlivet, informerar om kultur och kulturpolitik, medverkar i internationella kultursamarbeten och administrerar Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Kulturrådet har, utifrån de mål som Riksdagen fastställt, arbetat utifrån följande ledord under året Kulturrådet ska vara en stark aktör i det kulturpolitiska utvecklingsarbetet. Kulturrådet ska kännetecknas av kompetens, rättssäkerhet och medborgarservice. Verksamheten ska bedrivas med största möjliga effektivitet och organisationen ska vara så flexibel att det är möjligt att snabbt anpassa verksamheten till förnyade omvärldskrav. Målen för Kulturrådet är att Genom bidragsgivning, information, samverkan och andra åtgärder främja konstnärlig och kulturell förnyelse, främja kulturarvet och bruket av det inom konstarterna, folkbiblioteksväsendet och museerna samt vidga delaktigheten i kulturlivet och stimulera eget skapande. Bidra till att utveckla samspelet mellan de statliga, regionala och kommunala insatserna i syfte att slå vakt om en nationell kulturpolitik, främja kulturell mångfald och geografiskt jämlik fördelning av kulturutbudet. Verka för att kulturpolitiska aspekter på utvecklingen beaktas inom andra samhällsområden. Främja kulturpolitisk utvecklingsverksamhet samt förbättra metoderna för uppföljning och utvärdering av kulturpolitiken i syfte att öka och sprida den samlade kunskapen inom kulturområdet. 6(72)

7 Övergripande verksamhetsmål Ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv skall integreras i Statens kulturråds verksamhet. Ett barnperspektiv skall integreras i Statens kulturråds verksamhet, bl.a. genom att barns och ungdomars möjlighet till inflytande och delaktighet ökar. Internationellt och interkulturellt utbyte och samarbete skall öka och integreras i Statens kulturråds verksamhet. Verksamhetens totala intäkter och kostnader Intäkter av anslag Intäkter exkl. anslag Summa intäkter Förvaltningskostnader Summa kostnader Lämnade bidrag Summa transfereringar Kulturrådet tillhörde de myndigheter som före den 1 januari 2008 hade en styrelse med så kallat begränsat ansvar, men som därefter fått en ny styrelse med fullt ansvar. 7(72)

8 Kulturrådets organisationsstruktur Organisatoriskt är Kulturrådet indelat i tre avdelningar samt ett kansli för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Generaldirektören har en stab till sitt förfogande. För uppgifter i anslutning till arbetet med bidragsfördelningen finns av styrelsen utsedda arbets- och referensgrupper samt en jury för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Förvaltningskostnader fördelat per verksamhetsgren Bidragsgivning, 73% Kunskapsuppbyggnad, 17% Information och kommunikation, 10% Sedan 2006 är Kulturrådet indelat i tre verksamhetsgrenar; bidragsgivning, kunskapsuppbyggnad samt information och kommunikation. 8(72)

9 Inkomna och beslutade ärenden /kalenderår Totalt antal ärenden i KUR-diariet Varav antal Bidragsärenden Varav antal Oneline - ansökningar Acessansökningar Beviljade bidragsärenden Avslagna bidragsärenden Avskrivna, avvisade bidragsärenden Bordlagda bidragsärenden Övriga diarier ADM administrativa diariet STAT statistikdiariet 15 8 DIV diversediariet (inbjudningar m.m.) På grund av omläggning av diariet finns endast jämförbara uppgifter för två år. 2. På grund av ändrade rutiner för bidragsbeslut har ett stort antal ärenden förskjutits över kalenderårsgränsen. Antalet ärenden är därför inte jämförbart mellan Beslutsnivå Antal beslut Antal beslutade bidragsärenden Styrelse Ordföranden Arbetsgrupp GD Avdelningschef Verksamhetsgren Kunskapsuppbyggnad Under 2007 har fokus för arbetet inom ramen för kunskapsuppbyggnad varit på förbättringar i statistiken, utveckling i hanteringen av forskningsanslaget och strategier för denna samt på diverse översyner och rapporter. Sex rapporter publicerades i statistikserien Kulturen i siffror, varav tre inom 9(72)

10 ramen för den officiella statistiken. Därutöver publicerades, på uppdrag av regeringen, tio utvärderingar och översyner inom olika områden. Verksamhetsgren Information och kommunikation Fokus inom denna verksamhetsgren har under året varit på arbetet med att effektivisera och funktionalisera Kulturrådets webbplats, ta fram olika typer av informationsmaterial samt den mångfald av dialoger och möten som ägt rum dels i det dagliga arbetet i samband med fördelningen av de bidragsmedel Kulturrådet förfogar över, dels med andra myndigheter inom kulturområdet men också myndigheter inom andra politikområden. Verksamhetsgren Bidragsgivning Sammantaget delade Kulturrådet ut drygt 1,8 miljarder kronor i stöd 2007 till olika kulturverksamheter. Bidragen som Kulturrådet förfogar över omfattar stöd till regionala och lokala institutioner, fria grupper, litteraturoch fonogrambranscherna, föreningsliv och amatörverksamhet m.m. samt till konsulenter och arrangörer inom kulturområdet. Under året har arbetet inom denna verksamhetsgren präglats av frågan om avdragsrätt för mervärdesskatt, satsningar för barn och unga, utveckling av den professionella dansen, kulturlivets internationalisering samt utveckling av strategier för bidragshanteringen utifrån verksamhetsmässig prestation, ekonomisk situation och kulturpolitiska prioriteringar. 10(72)

11 VERKSAMHETSGREN KUNSKAPSUPPBYGGNAD Mål 1: God tillgång till relevant kulturstatistik av hög kvalitet Mål 2: Säkerställd och utökad kunskapsuppbyggnad inom Kulturrådets ansvarsområde Återrapporteringskrav Måluppfyllelse i förhållande till målet. Myndigheten ska även ge förklaringar till resultatet samt redovisa förslag till åtgärder i syfte att öka graden av måluppfyllelse. Åtgärder som vidtagits för att med en tidsmässig regelbundenhet och i lättillgänglig form offentliggöra de nationella kulturutgifterna på nationell, regional och lokal nivå. Åtgärder som har vidtagits för samverkan med berörda huvudmän för en förbättrad nationell kulturstatistik. Åtgärder som har vidtagits inom barn- och ungdomsområdet. Åtgärder som har vidtagits för att förbättra jämförbarheten av kulturstatistik mellan Sverige och andra länder. Deltagande i utvecklingsarbetet av en europeisk kulturstatistik. En framgångsrik nationell kulturpolitik förutsätter kunskap om kulturlivet och kulturpolitikens effekter. En av Kulturrådets viktigaste uppgifter är att kontinuerligt följa utvecklingen inom kulturområdet och ta fram rapporter och utredningar som kan fungera som underlag för regeringens beslut i kulturfrågor. Kulturrådet ansvarar också för den officiella statistiken inom kulturområdet och ger årligen ut rapporter som belyser aspekter av kulturen och kulturpolitiken. På regeringens uppdrag presenterar myndigheten även omvärldsanalyser, övergripande bedömningar av kulturlivets utveckling och vad som påverkar denna. Kulturrådet har därutöver i uppdrag att bidra till att den kulturpolitiska forskningen stärks och utvecklas. Fokus ligger på att stödja, stärka och utveckla forskning som kritiskt granskar kulturpolitiken och som kan ge underlag för beslut och planering inom kulturpolitiken. Statistik Framtagningen av statistik och statistikrapporter kräver stora insatser som inte alltid är direkt synliga. Kulturrådet har under 2007 lagt ned mycket arbete i statistikframställningens alla faser. I detta ligger också många 11(72)

12 kontakter med uppgiftslämnare, användare av statistiken, andra statistikproducenter och efterarbete i form av resultatspridning och inrapportering till årsböcker. Förbättringar i den officiella statistiken I syfte att tillgodose god tillgång till relevant kulturstatistik på hög nivå har Kulturrådet under 2007 publicerat tre årligen återkommande rapporter med officiell statistik Studieförbunden 2006, Folkbiblioteken 2006 samt Museer och konsthallar För att förbättra den nationella kulturstatistiken har Kulturrådet under året verkat för att tidigarelägga publiceringen av statistikrapporterna samt förbättra tillgängligheten till materialet. Tillgängligheten har förbättrats genom användning av kartor i rapporterna och genom att grunddata har lagts ut på Kulturrådets webbplats i samband med publiceringen av folkbiblioteksstatistiken. Även uppgifter om könsfördelningen av statistiken har förbättrats så långt det varit möjligt. Statistik om bibliotek För att utveckla biblioteksstatistiken i den riktning som användarna själva efterlyser, formulerades i samband med årets ordinarie statistikinsamling ett antal extrafrågor. Syftet med undersökningen var att prova ut ett antal nya frågor som i framtiden skulle kunna ingå i den ordinarie statistiken och som rör en del av bibliotekens verksamhet som hittills inte återspeglas. I detta utvecklingsarbete har ett fyrtiotal folkbibliotek fungerat som referensgrupp. Resultatet presenteras i början av Forskningsbibliotek Av tradition har Kungliga biblioteket stått för produktionen av statistik rörande forskningsbiblioteken. Kulturrådet är dock formellt ansvarig för denna statistik. Under året har Kulturrådet haft kontakt med Kungliga biblioteket för att inleda ett närmare samarbete kring forskningsbiblioteksstatistik och undersöka möjligheterna för en mer sammanhållen biblioteksstatistik. Skolbibliotek Det har sedan länge uttryckts ett behov av en ny insamling av statistik rörande skolbiblioteken. Kulturrådet träffade under 2007 företrädare för olika användare och aktörer kring skolbibliotek för att diskutera förutsättningarna för en ny statistikframställning och påbörjade därefter planeringen av en ny datainsamling under Statistik om teater, dans och musik Förutom den officiella statistiken producerar Kulturrådet andra kvantitativa sammanställningar inom olika delar av kulturområdet. 12(72)

13 Under 2007 publicerades rapporter om teater- och dansverksamhet gällande 2004 och 2005, samt motsvarande rörande musikområdet. Dessa rapporter omfattade endast de som fått bidrag från Kulturrådet. Även en rapport om det regionala utfallet sammanställdes. Det finns ett stort utvecklingsbehov när det gäller scenkonststatistik. De sammanställningar som i dag görs har stora brister i förhållande till de krav som ställs på statistik av god kvalitet. För att skapa en scenkonststatistik som inte utgår från återrapporteringarna av bidrag har Kulturrådet under 2007 påbörjat ett pilotprojekt inom dansområdet. Samtal har även förts med Riksteatern och Svensk Teaterunion (som driver Scendatabasen) om eventuella koordineringsmöjligheter när det gäller insamling och användning av uppgifter om scenkonsten i Sverige. Statistik om kulturvanor Under 2007 inledde Kulturrådet ett samarbete med Statistiska centralbyrån (SCB) med utgångspunkt i den senaste undersökningen om levnadsförhållanden (ULF-undersökningen) som har haft en fördjupning mot kultur och fritid. Kulturrådet har beställt en rapport som ska färdigställas och publiceras under Som ett komplement till denna undersökning har Kulturrådet under 2007 även samverkat med SOM-institutet (Samhälle Media Opinion) vid Göteborgs universitet och beställt nya frågor i 2007 års SOM-undersökning. Resultaten kommer att presenteras våren Kontakter togs också med Svenska Filminstitutet om ett framtida samarbete kring denna undersökning. Statistik om kultur för barn och unga En kort presentation av kulturstatistik gällande barn och unga gjordes i rapporten Kulturliv och skola, hinder och framgångsfaktorer för samverkan (Rapport 2007:8). I pilotprojektet kring dansstatistik utformades ett frågeformulär där bland annat uppgifter om antalet skolföreställningar och produktioner för barn och unga efterfrågas. Jämförbarheten av kulturstatistik mellan Sverige och andra länder För att diskutera möjligheterna att förbättra jämförbarheten av kulturstatistik mellan Sverige och andra länder deltog Kulturrådet vid det 24:e nordiska statistikermötet som ägde rum i Reykjavik. Kulturrådet arrangerade även ett möte med danska Biblioteksstyrelsen 2007, där bland annat Svenska Filminstitutet deltog. 13(72)

14 Kulturrådet deltog dessutom på ett tvådagarsseminarium som Statistics Finland anordnade för att bland annat diskutera likheter och olikheter i statistikarbetet vid olika myndigheter i de nordiska länderna. Kulturrådet har också deltagit i ett nordiskt expertmöte för biblioteks- och museistatistik vid ABM- utvikling i Oslo där statistikproblem och möjligheter för samordning och jämförelser diskuterades. Europeisk kulturstatistik I syfte att bevaka och utveckla den europeiska kulturstatistiken deltog Kulturrådet under 2007 i en studieresa till Eurostat i Luxembourg och i ett europeiskt seminarium i Lissabon under Portugals ordförandeskap i EU, där behoven av europeisk kulturstatistik avhandlades. Kulturrådet bidrog under 2007 med en stor del av det årliga underlaget till uppdateringen av kapitlet om Sverige i kompendiet som den europeiska organisationen EricArts producerar. I kompendiet finns information om europeiska länders kulturpolitik inklusive kulturstatistiska uppgifter. Jämställdhetsperspektiv på statistiken Kulturrådet har under året undersökt den egna statistiken ur ett jämställdhetsperspektiv. I Kulturrådets officiella statistikrapporter redovisades samtliga tillgängliga könsuppdelade uppgifter i tabeller, diagram och text. Kulturrådets ambition är att kontinuerligt utveckla statistiken ur ett könsperspektiv. Forskning och utveckling Kunskapsstrategi Kunskapsuppbyggnaden inom Kulturrådets ansvarsområde innebär en kontinuerlig bevakning av forskning och kunskapsutveckling på många olika områden. Under 2007 har Kulturrådet på uppdrag av regeringen utarbetat en kunskapsstrategi för sitt verksamhetsområde (Dnr KUR 2007/3692). I strategin tar Kulturrådet upp en rad olika konkreta kunskapsbehov inom kulturområdet på såväl medborgar- som organisations- och samhällsnivå. I strategidokumentet poängteras betydelsen av att kunskapsutveckling sker i olika former genom utredningar, utvärderingar, forskning, statistik. Av kunskapsstrategin framgår att undersökningar på individnivå är särskilt angelägna eftersom medborgarnas faktiska deltagande och upplevelse av hinder är en central måttstock för kulturpolitiken. Förutom de redan nämnda insatserna kring ULF- och SOMundersökningarna, har Kulturrådet under 2007 beviljat forskningsmedel till en undersökning om långtidseffekter av kulturellt deltagande. En rapport om detta kommer att lämnas i början av (72)

15 Samverkan och dialog inom forskningsområdet Under 2007 deltog Kulturrådet i en workshop anordnad av Centrum för kulturpolitisk forskning vid Högskolan i Borås och Riksbankens jubileumsfond med titeln Kulturens autonomi. Workshopen samlade ett tjugotal forskare, tjänstemän och kulturpolitiskt engagerade personer till diskussioner inför en större forskningsansökan till Riksbankens jubileumsfond. I samband med att Centrum för kulturpolitisk forskning planerar att etablera en masterutbildning med inriktning mot kulturpolitik och kulturadministration har Kulturrådet bidragit med synpunkter på en ansökan om medel för att utveckla denna utbildning. Kulturrådet har under 2007 ombetts delta i en referensgrupp kring det planerade masterprogrammet. Kulturrådet anordnade i samarbete med Riksbankens jubileumsfond ett seminarium där det europeiska nätverket LabforCulture presenterade sin verksamhet och sin webbplats för aktörer inom kulturlivet. Under 2007 var Kulturrådet värd för ett möte med den nordiska kontaktgruppen för kulturpolitik och kulturpolitisk forskning. På mötet presenterades aktuella kulturpolitiska frågor samt forskningsprojekt och forskningsmiljöer i respektive länder. Kulturrådet deltog också i den tredje nordiska konferensen för kulturpolitisk forskning vid Senter for kultur- og idrettsstudiar vid Høgskolen i Telemark. Bevakning av kulturpolitiska frågor i ett globalt sammanhang har främst skett genom Kulturrådets deltagande i Unescorådet. Under 2007 ägde Unescos generalkonferens rum i Paris med Kulturrådets representant som ansvarig för det svenska deltagandet i kulturkommissionen. Bidrag till forskning och utveckling Kulturrådet disponerar medel till forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet. De projekt som får stöd utförs i de flesta fall vid, eller i nära samverkan med, universitet och högskolor. 15(72)

16 Bidrag till forskning och utveckling Tkr Ansökt belopp Utbetalade medel Både antalet ansökningar och beloppen för ansökningar om bidrag till forskning och utveckling har ökat avsevärt mellan 2005 och Det är svårt att avgöra varför ökningen har varit så stor under perioden. Faktorer som kan tänkas ha påverkat är att informationen är väl tillgänglig på webbplatsen, att handläggningen är relativt snabb och okomplicerad i förhållande till andra forskningsfinansiärer samt att medlen är öppna för många olika projektformer och teman. Exempel på forskningsprojekt projekt som fått bidrag är Efterfrågan på boklån från norska och svenska folkbibliotek som är en komparativ statistisk/ekonometrisk analys av efterfrågan på böcker från kommunala folkbibliotek i Sverige och Norge. Projektet genomförs vid Telemarksforskning i Norge. En studie av Drömmarnas Hus projekt FRAMÅT, som arbetar med en ny modell för att mäta effekter av kulturarbete bland unga, som genomförs i samarbete med Malmö högskola. Centrum för kulturpolitisk forskning vid Högskolan i Borås driver ett forskningsprojekt med finansiering från Kulturrådet som studerar hur den pågående internationaliseringen och decentraliseringen av kulturpolitiken påverkar ansvarsfördelningen mellan olika nivåer på det kulturpolitiska området lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Ett projekt om Kulturella aktiviteters långsiktiga effekter på hälsa och social rörlighet; som genomförs vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet. Kulturrådet disponerar även medel för forskning och utveckling för ansvarsmuseerna. Även de sex ansvarsmuseernas ansökningar om forsknings- och utvecklingsmedel har ökat under perioden (72)

17 Bidrag till ansvarsmuseernas forskning Tkr Ansökt belopp Utbetalade medel Ökningen i ansökt belopp är mycket stor och beror till viss del på att den ansökningsblankett som har tagits fram även efterfrågar summan som äskas för hela projektet, inte bara de medel som söks för ett enskilt år. Därmed ingår den äskade totalsumman i uppgiften avseende Samtidigt bör nämnas att museerna i allt bredare utsträckning väljer att ansöka om större, fleråriga projekt. De forskningsprojekt som Kulturrådet beviljat bidrag och som finansieras med medel destinerade till ansvarsmuseernas forskning och utveckling rör oftast museispecifika ämnen. Men några projekt har en mer allmän kulturpolitisk inriktning som exempelvis Världskulturmuseets projekt om mänskliga kvarlevor och återlämnandeproblematik. Rapporter och utredningar Kulturrådet har på regeringens uppdrag genomfört följande översyner och utvärderingar under Förändringar i mervärdesskatten Kulturrådet återrapporterade och redovisade utfallet av de prioriteringar och bedömningar som gjorts vid bidragsgivningen inom scenkonstområdet med anledning av förändringarna i avdragsrätten för mervärdesskatt. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 19 februari 2007 (Dnr KUR 2007/ 379). 17(72)

18 Internationaliseringen av kulturområdet Kulturrådet redovisade en plan för främjandet av internationaliseringen inom rådets ansvarsområde. Planen innebär bland annat en ökad omvärldsbevakning, samordning mellan offentliga aktörer och information. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 5 mars 2007 (Dnr KUR 2007/1576). Besöksutveckling för museer Tre sammanfattande redovisningar har lämnats till Kulturdepartementet om besöksutvecklingen vid de statliga museer som omfattas av fri entré för barn och ungdomar upp till 19 år samt förändringen i besöksutvecklingen jämfört med föregående år. Uppdragen redovisades till Kulturdepartementet den 16 april, 12 juli samt den 16 oktober 2007 (Dnr KUR 2007/28). EU:s strukturfondsprogram Kulturrådet har i samarbete med Riksantikvarieämbetet, Stiftelsen Svenska Filminstitutet och Riksarkivet redovisat antalet svenska projekt med kulturanknytning som beviljats stöd via EU:s strukturfondsprogram och gemenskapsinitiativ samt hur mycket EU-medel som utbetalats. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 20 april 2007 (Dnr KUR 2007/2438). Utvärdering av medlen för funktionshindrades tillgång till kultur En översyn har gjorts av de särskilda medel som Kulturrådet haft till förfogande för att främja funktionshindrades deltagande i kulturlivet. I översynen lade Kulturrådet fram ett antal förslag för att förbättra förutsättningarna inom området. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 15 maj 2007 (Dnr KUR 2007/1725). Sysselsättningsåtgärder inom kulturområdet Accessprojektet, sysselsättningsåtgärder inom kulturområdet, har under året delutvärderats. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 13 juni 2007 (Dnr KUR 2007/2794). Verksamheten med länskonsulenter Verksamheten med länskonsulenter inom områdena dans, konst och mångkultur har redovisats. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 29 juni 2007 (Dnr KUR 2007/2815). Offentliga kulturutgifter Kulturrådet redovisade under året de statliga kulturinsatserna för 2006 i ett regionalt perspektiv. De totala offentliga kulturutgifterna presenteras vartannat år, vilket innebär att uppgifter avseende 2007 kommer att redovisas hösten Under 2007 påbörjades ett arbete för att utveckla och förbättra redovisning och analys i samråd med berörda intressenter. 18(72)

19 Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 6 juli 2007 (Dnr KUR 2007/463). EU:s ramprogram Kultur 2000 Kulturrådet utvärderade i samarbete med Riksantikvarieämbetet hela programperioden för Kultur 2000, EU:s kulturprogram I rapporten pekar Kulturrådet på ett antal åtgärder som skulle kunna vidtas för att stimulera ett ökat svenskt deltagande i det nya programmet. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 15 augusti 2007 (Dnr KUR 2007/3967). Samverkan Kulturliv och skola Kulturrådet identifierade, i samråd med relevanta parter, framgångsfaktorer och hinder för samverkan mellan kulturliv och skola inom skolans ramar med utgångspunkt i skolans respektive kulturlivets mål och uppdrag. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 18 oktober 2007 (Dnr KUR 2007/4360). Nationella uppdrag Kulturrådet har utvärderat de nationella uppdragen med fokus på i vilken utsträckning de bidragit till utveckling och förnyelse inom respektive kulturområde samt om de varit ekonomiskt effektiva. I rapporten pekade Kulturrådet bland annat på betydelsen av att det i framtiden finns rörliga resurser som ger möjlighet till konstnärlig förnyelse och gränsöverskridande verksamheter. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 14 november 2007 (Dnr KUR 2007/2761). Musikallians Sedan tidigare finns det inom scenkonstområdet både en teater- och dansallians. Kulturrådet har under året haft i uppdrag att samordna arbetet med att organisera en musikallians. Uppdraget redovisades till Kulturdepartementet den 20 november 2007 (Dnr KUR 2007/3809). 19(72)

20 VERKSAMHETSGREN INFORMATION OCH KOMMUNIKATION Mål 1: Ett ökat intresse för kultur, med utgångspunkt i myndighetens bidragsgivning och kunskapsuppbyggnad. Mål 2: Genom bidragsgivning och kunskapsuppbyggnad få ett större utbud av och en ökad tillgänglighet till kultur, bl.a. genom samverkan på nationell, regional och lokal nivå. Återrapporteringskrav Måluppfyllelse i förhållande till målet. Myndigheten ska även ge förklaringar till resultatet samt redovisa förslag till åtgärder i syfte att öka graden av måluppfyllelse. Informationsverksamhet Kulturrådet har regeringens uppdrag att informera om kultur och kulturpolitik. Kulturrådet ger ut tryckta publikationer i form av utredningar och statistiska rapporter samt arrangerar seminarier och konferenser för att sprida kunskap och föra dialog med kulturlivets aktörer. Kulturrådet informerar även löpande om myndighetens verksamhet via bland annat webbplatsen och om Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) via Under året har informationsgruppen bland annat bistått handläggarna i presskontakter och informationsspridning, samt genomfört sedvanligt informationsarbete som till exempel pressmeddelanden, trycksaksframställning och uppdatering av webbplatsen. Några projekt, bland annat Access och Dans i skolan, har krävt särskilda informationsinsatser. Service till media Kulturrådet har under 2007 anlitat nyhetsförmedlaren Newsdesk, för att snabbare och effektivare exponera nyheter från myndigheten. Det innebär bland annat bättre service gentemot frilansjournalister och mindre tidningsredaktioner som via Newsdesk kan hitta samtliga pressmeddelanden, rapporter och annat som Kulturrådet vill informera om. Denna tjänst kompletterar Kulturrådets nyhetsservice via webbplats och direktutskick till media. 20(72)

21 Webbplatserna Kulturrådet bytte under 2007 webbpubliceringsverktyg till EPiServer. Kulturrådet har tre webbplatser ( samt Intranätet) som administreras med hjälp av det nya publiceringsverktyget som ger Kulturrådet möjlighet att erbjuda nya tjänster och bättre funktionalitet. Webbplatserna togs successivt i drift under Under året analyserade en intern arbetsgrupp myndighetens informationsbehov, vilket ledde till åtgärder på myndighetens intranät samt kring den interna informationsspridningen. I samband med bytet av webbpubliceringsverktyg, som nu är densamma för både Kulturrådets externa och interna webbplats, har strukturen på intranätet förändrats och innehållet reviderats. Rapporter och andra trycksaker Kulturrådet ger ut tryckta publikationer i form av utredningar och statistiska rapporter. Samtliga rapporter finns att hämta kostnadsfritt på webbplatsen Under 2007 har följande titlar publicerats: 2007:1 Momsrapport 2007:2 Plan för Kulturrådets arbete med internationell verksamhet :3 Budgetunderlag :4 Årsredovisning :5 Översyn av medel för funktionshindrades tillgång till kultur 2007:6 Access 2007:7 Utvärdering av EU:s ramprogram Kultur :8 Kulturliv och skola 2007:9 Översyn av de nationella uppdragen 2007:10 Musikallians I statistikserien Kulturen i siffror har följande rapporter publicerats: 2007//1 Musik //2 Teater och dans //3 Statliga kulturinsatser 2006 i regionalt perspektiv 2007//4 Studieförbunden //5 Folkbiblioteken //6 Museer & konsthallar 2006 Därutöver gav Kulturrådet ut katalogen Barnböcker Ungdomsböcker Upplagan av denna uppgick till exemplar, varav aktivt beställts eller delats ut på mässor och övriga arrangemang. Kulturrådet har dessutom tagit fram ett allmänt informationsmaterial om 21(72)

22 myndighetens uppdrag vilket även har översatts till engelska, informationsmaterial om EU:s kulturprogram, om Tillgänglig scenkonst, om projektet Dans i skolan samt presentationsmaterial för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Bok & Biblioteksmässan Kulturrådet medverkade på 2007 års bokmässa i Göteborg. Kultur för barn och unga var, liksom mässans tema, även temat i Kulturrådets programpunkter. Kulturrådet arrangerade ett seminarium om läsfrämjande ur ett internationellt perspektiv, Banco del Libro ett vinnande koncept. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA), årets Barnbokskatalog, utvecklingsprogrammet Dans i skolan samt Kulturrådets statistikrapporter belystes i rådets monter. Kulturrådet och Kungliga biblioteket presenterade även en vision för nationellt bibliotekssamarbete. Kulturkontakt Sverige Kulturkontakt Sverige är informationskontor för EU:s kulturfrågor och informerar om och hjälper till med genomförandet av EU:s kulturprogram. Riksantikvarieämbetet och Statens kulturråd svarar tillsammans för Kulturkontakt Sverige, varvid Riksantikvarieämbetet ansvarar för kulturarvet och Kulturrådet för konstarterna och kulturella aktiviteter. Kulturkontakt Sverige har under 2007 genomfört fyra seminarier om EU:s kulturprogram, varav tre i samarbete med andra arrangörer i landet. Två särskilda seminarier om EU:s översättningsstöd har organiserats. Därutöver har Kulturkontakt Sverige medverkat i andra seminarier och informerat om programmet. Kontaktkontoret har också bistått enskilda kulturaktörer med råd och teknisk assistans kring aktuella kulturprojekt, gett ut sex nummer av ett nyhetsbrev med information om vad som händer inom kulturområdet i Norden och Europa samt tagit fram en folder som presenterar erfarenheter från några av de projekt med svensk huvudarrangör som fått bidrag från EU:s kulturprogram Kultur Kulturrådet har under 2007 även utvärderat det svenska resultatet av Kultur Utvärderingen visade att Sverige varit relativt framgångsrikt, även om antalet svenska ansökningar har minskat under perioden. Kulturkontakt Sverige har deltagit i fem samordningsmöten i Bryssel, Berlin och Lissabon. Kulturkontakt Sverige deltog också i EU-kommissionens kulturkonferens, Crossing Borders Conncecting Cultures, Kultur macht Europa i Berlin i juni och i EU-kommissionens Cultural Forum i Lissabon samt besökte Sibiu i Rumänien (Europeisk Kulturhuvudstad 2007). 22(72)

23 Med anledning av EU-kommissionens Meddelande om en europeisk agenda för kultur i en globaliserad värld arrangerade Kulturkontakt Sverige under 2007 tillsammans med Kulturdepartementet en hearing för att inhämta synpunkter från svenska kulturaktörer. Kommunikationsverksamhet Under verksamhetsgrenen Bidragsgivning framgår betydelsen av löpande kontakter med kommuner, landsting, regioner och myndigheter kring gemensamma insatser inom kulturpolitikens område för att säkerställa gemensamma investeringar. Kulturrådet bygger successivt upp en allt bättre kunskap om det regionala och lokala utbudet vilket förbättrar möjligheterna att göra strategiska överväganden i samband med bland annat dialoger med företrädare för olika regioner liksom inom ramen för den löpande ärendehanteringen. Regionala dialoger I dialoger av övergripande karaktär möter Kulturrådets ledning politisk ledning och chefstjänstemän för i första hand landsting/regioner. Motsvarande dialoger kan också äga rum med några större kommuner. Under året har Kulturrådet genomfört regionala dialoger med Gotlands kommun, Region Dalarna, Region Östsam och Stockholms stad. Dialogerna har förberetts gemensamt av Kulturrådet och kulturchefen i respektive landsting/region. Både förberedelserna och återkopplingen är betydelsefulla för resultatet av de regionala dialogerna. Ett resultat av dialogerna är att en samsyn utvecklas mellan den centrala, regionala och lokala nivån när det gäller insatser inom kulturområdet och att de samlade kulturinsatserna därmed kan öka. Dialogerna bidrar också till att tydliggöra Kulturrådets roll och uppgifter inom kulturområdet. Under året påbörjade Kulturrådet arbetet med att vidareutveckla strategin för de regionala frågorna. Samverkan med andra myndigheter och politikområden Kulturrådet, Riksarkivet och Riksantikvarieämbetet har av regeringen fått ett ökat ansvar för att medverka i den regionala utvecklingsprocessen. Andra exempel på myndighetssamverkan som följer med Kulturrådets ansvarsområden är samverkan med Folkhälsorådet i arbetet med kultur och hälsa, Handisam inom ramen för rådets sektorsansvar inom handikappolitiken samt med Sida, Svenska institutet och Utrikesdepartementet när det gäller internationaliseringen av Kulturrådets arbete. Inom ramen för kultur i skolan har Kulturrådet även ett samarbete 23(72)

24 med Myndigheten för skolutveckling och Skolverket. Ett ytterligare exempel på myndighetssamarbeten som Kulturrådet medverkar i är det inom ABM-centrum (arkiv, bibliotek och museer). Tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Kungliga biblioteket, Riksarkivet, Nordiska museet och Naturhistoriska riksmuseet har Kulturrådet under året arbetat för att skapa en ökad tillgänglighet till institutionernas samlingar. ABM-centrum drivs i projektform och har sin placering på Kungliga biblioteket. Tematiskt myndighetsarbete Regeringen gav den 20 juni 2007 i uppdrag åt ett antal myndigheter, däribland Kulturrådet, att stärka sitt tvärsektoriella samarbete för hållbar regional tillväxt. Arbetet bedrivs inom ramen för tre sektoriella tematiska myndighetsgrupper, där Kulturrådet medverkar i gruppen Innovation och förnyelse. För myndighetsgruppen är Nutek (Verket för näringslivsutveckling) sammanhållande myndighet och gruppen redovisade gemensamt sitt handlingsprogram till regeringen den 12 november Arbetet kommer att bedrivas under hela 2008 för att slutrapporteras under Regional konkurrenskraft Kulturrådet har i särskild skrivelse 2007 gjort en första redovisning av hur myndigheten avser att medverka till att genomföra den nationella strategin för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning Kulturrådet framhöll i skrivelsen att kulturområdet är intressant för flera delar av den nationella strategin samt att ett varierat kulturutbud av hög kvalitet är betydelsefullt för en god livsmiljö. Kultur och regional utveckling Kulturrådet har sedan länge nära samverkan och dialog med de instanser på regional nivå som har ansvaret för de regionala kulturfrågorna. I linje med beslut 2001 om den regionala utvecklingspolitiken, där kulturpolitiken lyftes fram som en viktig del, har Kulturrådet även utvecklat en nära samverkan med de andra kultursektorsmyndigheterna Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet och Svenska Filminstitutet. Under 2007 har Kulturrådet, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet samt Sveriges Kommuner och Landsting gemensamt bedrivit det så kallade KRUS-projektet (Kultur i regionala utvecklingsprogram/strategier). Projektet syftar till att synliggöra kulturens roll i det regionala utvecklingsarbetet. I projektet ingår representanter från Nutek och ITPS (Institutet för tillväxtpolitiska studier). Under året har den gemensamma arbetsgruppen haft möten runt om i landet med tjänstemän som är ansvariga för det regionala utvecklingsarbetet och kulturarbetet i landsting/regioner samt med företrädare för regional utveckling och kulturmiljöfrågor inom länsstyrelserna. 24(72)

25 Storstadspolitiken Storstadspolitiken omfattar såväl frågor om hur god utveckling kan främjas i storstädernas mest utsatta stadsdelar som hur förutsättningar för tillväxt skapas i storstadsregionerna och hur den kommer alla till del. I den av Kulturrådet under året genomförda utvärderingen av de nationella uppdragen konstaterades att dessa speciellt varit betydelsefulla i socialt utsatta storstadsområden för att ge barn och ungdomar tillgång till mötesplatser och kulturella upplevelser. Målet med storstadspolitiken är också att bryta den diskriminerande sociala och etniska segregationen i storstadsregionerna och att verka för jämlika och jämställda levnadsvillkor för storstädernas invånare. Detta genomsyrar hela Kulturrådets bidragsgivning. Kulturrådet bidrar bland annat till målet genom att all form av bidragsgivning prövas utifrån ett mångfalds-, jämställdhetsoch tillgänglighetsperspektiv. Under 2007 gjordes särskilda prioriteringar till teaterinstitutioner som gjort ansträngningar för att nå nya publikgrupper, speciellt utanför storstädernas innerstadsområden. 25(72)

26 VERKSAMHETSGREN BIDRAGSGIVNING Mål: Ett omfattande och varierat kulturutbud av hög kvalitet för alla i hela landet Återrapporteringskrav Måluppfyllelse i förhållande till målet. Myndigheten skall även ge förklaringar till resultatet samt redovisa förslag till åtgärder i syfte att öka graden av måluppfyllelse. Totala bidragsgivningen fördelad på ansökt och beviljat belopp samt bidragsmottagare uppdelat på institutioner, övrig kulturverksamhet samt geografisk spridning. Insatser för barns och ungas tillgång till kultur samt Kulturrådets insatser för att stärka kulturens roll i skolan. Insatser för att identifiera och undanröja hinder för tillgänglighet till kultur. Särskild vikt ska läggas på funktionshindrades tillgång till kultur. Lokal, regional respektive statlig finansiering. Omfattningen av bidragsgivningen till länskonsulenterna. Kulturrådet strävar efter att vidareutveckla bidragsgivningen som strategiskt kulturpolitiskt instrument. Genom analyser av bidragsbehoven, i samarbete med kommuner och landsting, arbetar Kulturrådet för att de offentliga insatserna ska göra mesta möjliga nytta. Det kan till exempel gälla att prioritera ett särskilt konstområde, att stärka arrangörsledet eller att på olika sätt se till tillgängligheten i vid bemärkelse och perspektiv som kulturell mångfald, jämställdhet eller kultur för barn och ungdomar ges större utrymme. Det kan också handla om att se över bidragsförordningar och riktlinjer så att de är anpassade till kulturlivets behov och skapa möjligheter för kulturlivet att utvecklas. Utbetalade medel per konstområde Teater, dans och musik, 63% Litteratur, bibliotek och kulturtidskrifter, 11% Konst, museer och utställningar, 22% Konstområdesövergripande, 4% 26(72)

27 Antal 3000 Antal ansökningar och antal beviljade ansökningar för regionala institutioner, fria grupper och branscher Antal ansökningar Antal bifall Regionala institutioner Fria grupper Branscher Tkr Ansökt och beviljat belopp för regionala institutioner, fria grupper och branscher Ansökt belopp Beviljat belopp Regionala institutioner Fria grupper Branscher Ansökt belopp för branscher avser fonogram och tidskrifter. För litteratur söks inga belopp på grund av stödets konstruktion. 27(72)

28 I bidragsgivning är den geografiska fördelningen en av de aspekter som Kulturrådet beaktar. Det är därför av största vikt att se bidragsfördelningen i relation till befolkningen i länet/regionen. Som framgår av bilderna ser fördelningen mycket olika ut beroende på om hänsyn tas till befolkningsunderlaget eller inte. En viktig del av Kulturrådets arbete inom ramen för bidragsgivningen utgörs av de löpande kontakterna med företrädare och representanter för kulturliv, landsting, regioner och kommuner. En förutsättning för att bidragen från Kulturrådet till de regionala institutionerna ska kunna ligga kvar på samma nivå från år till år är att huvudmännen minst ska ligga kvar på föregående års finansieringsnivå. I bedömningen av den ekonomiska situationen inom bidragsfördelningen till de regionala scenkonstinstitutionerna har Kulturrådet bland annat sett över statens andel av den offentliga finansieringen och diskuterat strategier för utveckling av denna. 28(72)

29 Tkr Regional och lokal medfinansiering Kulturrådet Landsting/region Kommun Scenkonst Museer Bibliotek Som framgår av diagrammet låg Kulturrådets andel av finansiering högst inom scenkonstområdet. Regional och lokal medfinansiering Kulturrådet, 34% Landsting/region, 33% Kommun, 33% Totalt sett står Kulturrådet, lanstingen/regionerna och kommunerna för ungefär lika stora delar av de regionala institutionernas finansiering. 29(72)

30 Teater, dans och musik Inom scenkonstområdet fördelar Kulturrådet bidrag till institutioner, regionala länsmusikorganisationer och fria grupper över hela landet samt till arrangörer inom teater-, dans- och musikområdet. Många verksamheter riktar i hög grad sin verksamhet till barn och unga. Bidrag fördelades under året till 17 länsteatrar, fyra stadsteatrar, fyra dansensembler, fyra musikteaterinstitutioner samt till 13 orkestrar. Bidrag fördelades även till landsting/regionförbund för regional musikverksamhet. Den regionala musikverksamheten bedrivs av en eller flera aktörer i regionen och ibland i samverkan med en teaterinstitution eller en orkester. Bidragen till scenkonstinstitutionerna i Skåne fördelades inom ramen för försöksverksamheten med ändrad regional fördelning av kulturpolitiska medel. Scenkonstinstitutionernas verksamhetsbidrag Kulturrådet prövar bidragen utifrån respektive institutions/organisations verksamhetsmässiga prestation, ekonomiska situation samt utifrån kulturpolitiska prioriteringar. Under året har detta bedömningsarbete ytterligare systematiserats och utvecklats. Anpassningen av förändringarna i avdragsrätten för mervärdesskatt fick under året stora konsekvenser för beredningen av bidragen. Kulturrådet lämnade en rapport över utfallet av momsuppdraget som redovisade hur varje institution påverkats ekonomiskt. I samband med hanteringen av momsfrågan granskades varje institutions verksamhet utifrån omfattningen av verksamheten i ett treårsperspektiv och den ekonomiska situationen belystes. Mot bakgrund av att ett stort antal institutioner berördes av förändringarna i avdragsrätten för mervärdesskatt kom detta att ha stor betydelse för flertalet institutioners ekonomiska situation, med hänvisning till både betydande tillskott i form av retroaktivt återbetald moms och en minskning av bidragen för 2007 på grund av anpassningen. Detta gällde emellertid inte för de institutioner/organisationer som fick sin återbetalning efter den 20 december Det ökade ekonomiska utrymmet för institutionerna på grund av den nya lagstiftningen av mervärdesskatten uppgick enligt beräkningar till cirka 26,5 miljoner kronor. Till skillnad från tidigare år skrevs 2007 individuellt motiverade beslut för samtliga scenkonstinstitutioner och mottagare av bidrag för regional musikverksamhet. 30(72)

31 Inom ramen för bidragsgivningen till institutionerna fördelades totalt drygt 718 miljoner kronor i verksamhetsbidrag till institutionerna samt till landsting/regionförbund för regional musikverksamhet under Liksom tidigare år genomfördes ökade insatser för musikteaterverksamhet med sikte på att tillgodose kraven på ett varierat utbud. För att ta hänsyn till behovet av ett större utbud av professionell dansverksamhet på flera håll i landet ökades också bidragen till ett antal institutioner som avsåg att utveckla sådan verksamhet. I bidragsgivningen prioriterades även några institutioner där huvudmännen gjort nya åtaganden för sådan kulturpolitiskt prioriterad verksamhet som tar sikte på barn och unga. Det statliga stödet ökades även för några teatrar som gjort stora ansträngningar för att nå nya publikgrupper, särskilt utanför storstädernas innerstadsområden. Med hänvisning till de högre kostnader som institutionerna i norra Sverige har och det faktum att de geografiska avstånden innebär omfattande turnékostnader valde Kulturrådet också att särskilt prioritera några verksamheter i norra Sverige. För att kunna genomföra kulturpolitiska prioriteringar, skapa utrymme för konstnärlig förnyelse samt för att få bättre balans i den statliga andelen av finansieringen konstområdena emellan genomförde Kulturrådet inför 2007 en generell minskning av bidragen till regional musikverksamhet med två 31(72)

32 procent från föregående års nivå. Under 2007 fortsatte arbetet med en systematisk genomlysning av samtliga bidragsmottagare inom scenkonstområdet utifrån ekonomisk situation, verksamhetsmässig prestation och kulturpolitiska prioriteringar. Detta i syfte att möjliggöra ytterligare omprioriteringar inom anslaget. Utvecklingsbidrag till scenkonstinstitutionerna Förutom verksamhetsbidragen till institutionerna fördelar Kulturrådet även särskilda utvecklingsbidrag. På detta sätt kan Kulturrådet stödja riktade insatser mot de kulturpolitiska målen. För 2007 uppgick dessa bidrag till cirka 13,6 miljoner kronor. För att utveckla samspelet mellan de statliga, regionala och kommunala insatserna i syfte att slå vakt om en nationell kulturpolitik fäste Kulturrådet under 2007 i högre grad än tidigare uppmärksamhet vid den regionala förankringen och utökade regionala och/eller kommunala medel till de projekt som beviljats utvecklingsbidrag. tkr Ansökt och beviljat belopp för utvecklingsbidrag inom teater-, dans- och musikområdet Ansökt belopp Beviljat belopp Från 2006 till 2007 har både antalet ansökningar och det ansökta beloppet för utvecklingsbidragen ökat. 32(72)

33 Utvecklingsbidragens inriktning inom scenkonstområdet 2005 (tkr) 2006 (tkr) 2007 (tkr) Dans Barn och unga/skolsamarbeten Genus/jämställdhet Kulturell mångfald Samarbeten mellan professionella och amatörer Ny publik/arrangörsutveckling Samverkan över länsgränserna Internationellt samarbete Samverkan över konstområdesgränserna Samverkan med det fria kulturlivet Övrigt Med anledning av att anslagsnivån för bidraget till samverkan med tonsättare höjdes inför 2007 samt det sena beskedet om att verksamhetsbidragen skulle anpassas på grund av ändrade regler för avdragsrätten för mervärdesskatt avsattes ett lägre belopp för utvecklingsbidrag Som framgår av tabellen prioriterades projekt med inriktning på att nå nya publikgrupper, dansområdet och samverkan med det fria kulturlivet. Även projekt med inriktning på samverkan över konstområdesgränser och internationellt samarbete har lyfts fram. Handlingsprogrammet för dans År 2005 presenterade Kulturrådet ett handlingsprogram för den professionella dansen med ett antal prioriterade insatser för åren Förutom de fyra dansensembler för professionell dans som finns inom ramen för Kulturrådets bidragsgivning ges även stöd till fria dansgrupper, arrangörsstöd, Dansnät Sverige, daglig träning, särskilda dansinsatser, Dansalliansen, Danscentrum, danskonsulentverksamhet, verksamhetsbidrag till de regionala scenkonstinstitutionernas dansverksamhet samt utvecklingsbidrag till de regionala scenkonstinstitutionernas dansverksamhet. 33(72)

kulturrådets skriftserie 2008:1 årsredovisning kulturrådet

kulturrådets skriftserie 2008:1 årsredovisning kulturrådet kulturrådets skriftserie 2008:1 årsredovisning 2007 kulturrådet Statens kulturråd, Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se Tryck:

Läs mer

Uppdrag, mål och verksamhet

Uppdrag, mål och verksamhet Uppdrag, mål och verksamhet Innehåll: Inledning sid 4, Kulturrådets uppdrag sid 6, Kulturrådets prioriteringar sid 9, Kulturrådets verksamhetsområden sid 10, Kulturrådets övriga uppdrag sid 16, De kulturpolitiska

Läs mer

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 2010-06-09 Beslutsbilaga S 2010:21 Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 Inledning Kulturrådet överlämnade Handlingsprogrammet för den professionella dansen (KUR 2005/2366)

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

KULTURRÅDET i förnyelse och utveckling verksamhetsplan 2008

KULTURRÅDET i förnyelse och utveckling verksamhetsplan 2008 Stefan Stenberg BESLUTSBILAGA S 2008:15 KULTURRÅDET i förnyelse och utveckling verksamhetsplan 2008 Om verksamhetsplanens hantering och utveckling Verksamhetsplanen, som beslutas av styrelsen, har sin

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Det här är Kulturrådet. Myndighet under Kulturdepartementet Ca 75 anställda Styrelse Referens- och arbetsgrupper samt sakkunniga

Det här är Kulturrådet. Myndighet under Kulturdepartementet Ca 75 anställda Styrelse Referens- och arbetsgrupper samt sakkunniga Det här är Kulturrådet Myndighet under Kulturdepartementet Ca 75 anställda Styrelse Referens- och arbetsgrupper samt sakkunniga Kulturrådets uppdrag Kulturrådet har till uppgift att, med utgångspunkt i

Läs mer

Kulturrådets internationella strategi

Kulturrådets internationella strategi Kulturrådets internationella strategi 2016 2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att stärka den konstnärliga utvecklingen samt skapa en mångfald och kvalitet i kulturutbudet genom

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

1. Fastställande av föredragningslista. Styrelsen föreslås fastställa förslaget till föredragningslista. 2. Rapport från generaldirektören Bilaga 1

1. Fastställande av föredragningslista. Styrelsen föreslås fastställa förslaget till föredragningslista. 2. Rapport från generaldirektören Bilaga 1 1. Fastställande av föredragningslista föreslås fastställa förslaget till föredragningslista. 2. Rapport från generaldirektören Bilaga 1 KUR 2007/878 3. Anmälan av styrelsens protokoll s protokoll Sty

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

12-23. 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI. Riktlinjer för budgetåret 2014 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet

12-23. 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI. Riktlinjer för budgetåret 2014 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet REGERINGEN Kulturdepartementet 12-23 Regeringsbeslut 63 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 271 26 102 52 Stockholm Ku2013/2461/RFS (delvis) Riktlinjer för budgetåret 2014

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer

Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer Kulturrådet beslutar att anta följande

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se GD2018:151 Sid 1 (5) Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Fastställda av Kulturrådets

Läs mer

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l.

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l. KULTURRÅDET Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@ku)turradet.se www.kulturradet.se BESLUT 2019-02-05 Sid 1 (2) Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional

Läs mer

KULTURRÅDETS ÅRSREDOVISNING 2008

KULTURRÅDETS ÅRSREDOVISNING 2008 KULTURRÅDETS ÅRSREDOVISNING 2008 1(197) inkl bil INNEHÅLL FÖRORD... 7 INTRODUKTION TILL KULTURRÅDETS VERKSAMHET... 10 RESULTATREDOVISNING... 13 Kulturrådets verksamhet i sammanfattning 2008... 13 Verksamhetsgren

Läs mer

Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet Svenska Filminstitutet Enhet le.ciw^vq Rafl-dar. 2011-12- 2 7 Regeringsbeslut 67 REGERINGEN DnrSFI SO f ( - 2011-12-15 Ku2011/1960/RFS (delvis) Kulturdepartementet Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Kulturfakta.

Kulturfakta. Page 1 of 7 Subscribe Past Issues Tra Nyhetsbrev från Kulturanalys Norden View this email in your browser Kulturfakta Välkommen till Kulturanalys Nordens nyhetsbrev Kulturfakta. Här lyfter vi fram nyheter

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Denna information syftar till att ge den sökande en allmän orientering av bidraget.

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 2

Sammanfattning. Bilaga 2 Bilaga 2 Kultursamverkansutredningen har haft i uppdrag av regeringen att utarbeta ett förslag till införande av den nya modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet som riksdagen

Läs mer

Riktlinjer för budgetåret 2013 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Riktlinjer för budgetåret 2013 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet Svenska Filminstitutet Enhet l ^.cft/vww.cx Regiat. 2013 "01-09 Regeringsbeslut 16 REGERINGEN D*SHaO 2>- I 5" 2012-12-20 Ku2012/1898/RFS (delvis) Kulturdepartementet Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box

Läs mer

Årsredogörelse 2008 kulturrådets skriftserie 2009:2

Årsredogörelse 2008 kulturrådets skriftserie 2009:2 Årsredogörelse 2008 kulturrådets skriftserie 2009:2 Tryck: KPH Trycksaksbolaget AB/Intercopy AB, 2009 Foto omslag: Hugo Glendinning, Göteborg dans och teater festival Statens kulturråd 2009 ISSN 1654-210x

Läs mer

BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116

BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116 BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116 Uppföljning av enkät om tillgängligheten till kulturlivet För att genomföra det aktuella uppdraget skickade Kulturrådet i februari 2009 ut en webbaserad enkät till ett urval

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvagen l-5j 08 519 264 kulturradet@kultur'r'adet.se kulturrådet. se GD 2019:146 ADH 2619/108 5. 1(5) r för statsbidrag för samverkan med komponister Fastställda av

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012 Kultur och regional utveckling Karlstad 12 mars 2012 Med 1995 års kulturutredning etablerades synen på kultur som utvecklingsfaktor i kulturpolitiken Utredningen framhöll kulturens betydelse som kreativitetsutlösande

Läs mer

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de KULTURRÅDET BESLUT 2015-01-29 82015:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2015 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834,

Läs mer

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne... 58 KOMPETENSFÖRSÖRJNING... 60 Personalförsörjning... 60 Kompetensutveckling... 61 Arbetsmiljö och

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne... 58 KOMPETENSFÖRSÖRJNING... 60 Personalförsörjning... 60 Kompetensutveckling... 61 Arbetsmiljö och INNEHÅLL FÖRORD... 4 VERKSAMHETEN I SAMMANFATTNING 2010... 6 Prestationsredovisning utifrån Kulturrådets huvudprocesser... 8 Bidragsgivning... 8 Kunskapsunderlag... 9 Informationsinsatser... 9 BIDRAGSGIVNING...

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

>venska Filminstitutet

>venska Filminstitutet B l " g* REGERINGEN Regeringsbeslut 1:53 2014-12-22 Ku2014/1241/MFI Ku2014/2121/RFS (delvis) Kulturdepartementet Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 271 26 102 52 Stockholm >venska Filminstitutet inkom

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (8) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Bilaga Sty 2010:11 Dnr KUR 2010/5938. Kulturrådets strategi för regionala tillväxtfrågor 2011 2013

Bilaga Sty 2010:11 Dnr KUR 2010/5938. Kulturrådets strategi för regionala tillväxtfrågor 2011 2013 Bilaga Sty 2010:11 Dnr KUR 2010/5938 Kulturrådets strategi för regionala tillväxtfrågor 2011 2013 Sty 2010:11 2(18) Inledning I regleringsbrevet 2010 har Kulturrådet fått i uppdrag att ta fram en långsiktig

Läs mer

KULTURRÅDETS UPPDRAG. Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet.

KULTURRÅDETS UPPDRAG. Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. KULTURRÅDETS UPPDRAG Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Statens kulturråd har till uppgift att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen, verka för kulturens utveckling

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Riktlinjer för statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017

Riktlinjer för statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017 Regeringen Regeringsbeslut 60 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 271 26 102 52 Stockholm Riktlinjer för statens bidrag till Stiftelsen Svenska

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (7) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Avtal 1 LÅNGSIKTIGT UPPDRAG

Avtal 1 LÅNGSIKTIGT UPPDRAG Avtal mellan Stockholms läns landsting genom kulturnämnden, nedan kallat landstinget, och den ekonomiska föreningen Stockholms Läns Blåsarsymfoniker (SLB), rörande driften av regional musikverksamhet i

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet Spela samman - En ny modell for statens stöd till regional kulturverksamhet Sida 1 av 2 dh 1'1 ---::R-=E~G~E R~I-:-:N GS KA:--:-":N"=-S~LI"'::':ET=- 0204 Spela samman - En ny modell för statens stöd till

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

Sverige behöver en ny kulturvanestatistik

Sverige behöver en ny kulturvanestatistik MYNDIGHETEN FÖR KULTURANALYS Sverige behöver en ny kulturvanestatistik Kulturpolitiska rekommendationer 2013:1 Sammanfattning Aktuell och tillförlitlig statistik om hur kultur produceras och konsumeras

Läs mer

2002-12-19 Ku2002/2702/Sam (delvis) Ku2002/ Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 27126 102 52 Stockholm

2002-12-19 Ku2002/2702/Sam (delvis) Ku2002/ Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 27126 102 52 Stockholm Koncept Regeringsbeslut Kulturdepartementet 2002-12-19 Ku2002/2702/Sam (delvis) Ku2002/ Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 27126 102 52 Stockholm och återrapporteringskrav för budgetåret 2003 avseende

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

Uppsala län... 46 Södermanlands län... 48 Östergötlands län... 49 Jönköpings län... 50 Kronobergs län... 51 Kalmar län... 52 Gotlands län...

Uppsala län... 46 Södermanlands län... 48 Östergötlands län... 49 Jönköpings län... 50 Kronobergs län... 51 Kalmar län... 52 Gotlands län... ÅRSREDOVISNING 2009 INNEHÅLL FÖRORD... 7 KULTURRÅDETS VERKSAMHET I SAMMANFATTNING 2009... 9 Ärendemängder m.m.... 10 Bidragsgivning... 12 Säkerställd och utökad kunskap... 13 Regional och lokal samverkan...

Läs mer

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER TA VARA PÅ SCENKONSTENS MÖJLIGHETER! Kulturen var inte valets viktigaste fråga, men nu är det dags att lyfta fram den. Den kommande regeringen

Läs mer

Kommittédirektiv. Koordinator för samverkan inom storstadspolitikens lokala utvecklingsarbete. Dir. 2006:66

Kommittédirektiv. Koordinator för samverkan inom storstadspolitikens lokala utvecklingsarbete. Dir. 2006:66 Kommittédirektiv Koordinator för samverkan inom storstadspolitikens lokala utvecklingsarbete Dir. 2006:66 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare

Läs mer

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet.

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet. 1 Riksorganisationen Folkets Hus och Parkers remissyttrande över betänkandet Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11). Folkets Hus och Parker (FHP) är positiva

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Villkor för bidraget framgår av beslutsbilaga l.

Villkor för bidraget framgår av beslutsbilaga l. KULTURRÅDET BESLUT 2014-12-12 Dnr KUR 2014/7087 Ärende Fördelning av bidrag till läsfrämjande insatser till projekt Sommarboken 2015, KUR 2014/7087. Sökande Kultur i Väst, org.nr. 232 100-0131, Rosenlundsgatan

Läs mer

Det här är Kulturrådet

Det här är Kulturrådet Det här är Kulturrådet Det är av nationellt intresse att det finns ett vitalt kulturliv i hela landet. I ett demokratiskt samhälle är kulturen en mötesplats för samtal och en plats där spänningar mellan

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

KREATIVA PLATSER år 1

KREATIVA PLATSER år 1 Guide för sökande 2017 av bidraget KREATIVA PLATSER år 1 en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? Vilka områden kan söka? Hur mycket pengar finns att söka?

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Läs mer

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015.

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. Konstnärsnämndens styrelse Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. 1. Bakgrund Internationalisering och globalisering är några av de viktigaste

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010 1(2) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010 Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västra Götalandsregionen (VGR) vill gemensamt

Läs mer

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013 Clas-Uno Frykholm Myndighetens uppgifter är! Att med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen utvärdera, analysera och redovisa effekter av

Läs mer

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA)

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Framtid i Access Projektplan Fastställd av styrgruppen 2006-11-28 Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Bakgrund ABM-centrum är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. biblioteket, Statens ljud-

Läs mer

Delrapportering av Kulturrådets översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivning till fria teater- och dansgrupper

Delrapportering av Kulturrådets översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivning till fria teater- och dansgrupper 2005-06-28 KUR 2005:120 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Kulturrådets översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivning till fria teater- och dansgrupper Kulturrådet fick i 2005

Läs mer

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2018 06 28 Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2019-2022 Övergripande synpunkter Kultur- och bildningsplanen beskriver, på ett ingående sätt, pågående

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

1. Fastställande av föredragningslista. Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista.

1. Fastställande av föredragningslista. Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 1. Fastställande av föredragningslista föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2. Rapport från generaldirektören Bilaga 1 3. Anmälan av till styrelsen inkomna skrivelser Inkomna

Läs mer

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Utvärdering av kultursamverkansmodellen Tre slutsatser Den statliga styrningen av den regionala kulturpolitiken är fortsatt stark,

Läs mer

Styrelsens verksamhetsplan 2015-16

Styrelsens verksamhetsplan 2015-16 Styrelsens verksamhetsplan 2015-16 Övergripande - långsiktig inriktning på verksamheten Blekinge Läns Bildningsförbund skall vara folkbildningens träffpunkt i Blekinge för diskussioner om gemensamma aktiviteter

Läs mer

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen 0 KULTURRADET BESLUT GD 2010:352 2010-10-04 Dnr KUR 2010/4183 Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen Sökande Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Nybrokajen 13, 111 48 Stockholm,

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Naturhistoriska riksmuseet Sida 1 av 11 Regeringsbeslut 28 2003-12-11 Ku2003/2590/ (delvis), m.fl. Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Naturhistoriska

Läs mer

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen Bakgrund

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen Bakgrund Rapport Datum 2013-01-15 Dnr 101-4716-2011 Version 1.0 Avdelning Verkssekretariatet Författare Marianne Lundberg Kulturarvslyftet rapport till Kulturdepartementet i anslutning till årsredovisningen 2012

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Upprop för den fria scenkonsten

Upprop för den fria scenkonsten Upprop för den fria scenkonsten inbjudan till dialog Fördubbla anslagen Den fria professionella scenkonsten är idag en självklar del av det svenska kulturlivet som bidrar till en dynamisk, högklassig och

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Beslutsbilaga 2015-11-05 Sty 2015:37 Dnr: ADM 2015/138 Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Kvalitativ redovisning (beskrivande text) 1. Hur har landstinget/regionen

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

KULTURRADET Styrelsen

KULTURRADET Styrelsen O KULTURRADET Styrelsen PROTOKOLL Sty 2010:10 2010-10-27 DnrAdm 2010/3 Tid Onsdag den 27 oktober kl. 13.00-17.00 Plats Närvarande ledamöter Anmält förhinder Kulturrådets lokaler i Filmhuset, Stockholm

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Regeringen beslutar att följande riktlinjer ska gälla för bidraget till Stiftelsen Svenska Filminstitutet för budgetåret 2011.

Regeringen beslutar att följande riktlinjer ska gälla för bidraget till Stiftelsen Svenska Filminstitutet för budgetåret 2011. Regeringsbeslut 38 REGERINGEN 2010-12-16 Ku2010/2028/SAM (delvis) Kulturdepartementet Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 27126 102 52 STOCKHOLM Riktlinjer för budgetåret 2011 avseende statens bidrag

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Bo Olls Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-02-17 Diarienummer: RUN 2015-429

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till

Läs mer

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan 2005-04-21 Bilaga 1 1 Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan Verksamhetsplan för det nationella utvecklingsprogrammet för dans i skolan mellan NCFF, Myndigheten för skolutveckling, Statens kulturråd

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Region Skåne avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Region Skåne avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Region Skåne avseende kulturverksamhet 2009 2010 Statens kulturråd (Kulturrådet) och Region Skåne vill gemensamt utveckla och fördjupa

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

tillgänglighet i hela landet kulturrådets omvärldsanalys 2006

tillgänglighet i hela landet kulturrådets omvärldsanalys 2006 tillgänglighet i hela landet kulturrådets omvärldsanalys 26 Statens kulturråd, Box 7843, 13 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 8 519 264 Fax: 8 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se

Läs mer

Kulturfakta.

Kulturfakta. Page 1 of 9 Subscribe Past Issues Tra Nyhetsbrev från Kulturanalys Norden View this email in your browser Kulturfakta Välkommen till Kulturanalys Nordens nyhetsbrev Kulturfakta. Här lyfter vi fram nyheter

Läs mer