Gröna Korridorer. Delrapport regeringsuppdrag. I samarbete med: Borlänge 26 september Ärendenr: TRV 2010/83737A. Till: Näringsdepartementet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gröna Korridorer. Delrapport regeringsuppdrag. I samarbete med: Borlänge 26 september Ärendenr: TRV 2010/83737A. Till: Näringsdepartementet"

Transkript

1 PM Ärendenr: TRV 2010/83737A Till: Näringsdepartementet Trafikverket Från: Trafikverket i samråd med Sjöfartsverket och Vinnova Delrapport regeringsuppdrag Gröna Korridorer Borlänge 26 september 2012 I samarbete med: 1(14)

2 Inledning Detta är en gemensam redovisning för de tre verken Vinnova, Sjöfartsverket och Trafikverket. Projektet Gröna Korridorer är ett regeringsuppdrag som påbörjades hösten 2010 och löper fram till årsskiftet 2012/2013. Inom ramen för projektet ska ett antal delrapporter lämnas och detta är en sammanfattning av vad som gjorts sedan förra avrapporteringen den 30 september 2011 samt statusrapport för pågående arbete och planerade insatser under uppdragets återstående tid. Målsättningen med Gröna korridorer är: Att genom olika utvecklingsprojekt driva arbetet med Gröna Korridorer mot nya effektiva och hållbara lösningar. Att etablera minst en Grön Korridor inom, till och från Norden där nya lösningar tillämpas. Att bevaka vad som sker inom området Gröna Korridorer och sprida kunskap kring dessa frågor. Arbetet med regeringsuppdraget Gröna Korridorer drivs av ett sekretariat under ledning av Kenneth Wåhlberg från Trafikverket. I sekretariatet ingår även ytterligare tre personer från Trafikverket Rikard Engström, Annelie Nylander och Anna Hansson, två från VINNOVA, Eva Schelin och Rein Jüriado samt Magnus Sundström från Sjöfartsverket. Sekretariatet rapporterar till en Styrgrupp där Carina R Nilsson som är Logistikforums representant, är ordförande. Övriga deltagare i styrgruppen är Jerker Sjögren-CLOSER, Stefan Back-Transportgruppen, Maria Jobenius-Scania, Stig Wiklund-Stora Enso, Eva Schelin -VINNOVA, Magnus Sundström- Sjöfartsverket, Kenneth Wåhlberg-Trafikverket, Annelie Nylander- Trafikverket och Anna Hansson från Trafikverket. Det finns också en storgrupp (fungerar som en referensgrupp) bestående av ca 150 personer från näringsliv och offentlig sektor. Sekretariatet arrangerar ett par heldagar per år då storgruppen får information om projektets framsteg samt möjlighet att ge inspel till arbetet med Gröna Korridorer. Arbetet under året har varit mycket intensivt. Genom föredrag, deltagande i konferenser, kontakter med EU-kommissionen och ministerierna i ett antal andra Europeiska länder samt i samverkan med andra aktörer och projekt har Gröna Korridorer blivit ett begrepp och en första grön korridor är under etablering. Målsättningen är att den ska invigas vid en internationell demodag i Malmö av Sveriges infrastrukturminister. Projektet Gröna korridorer löper ut den 31 dec 2012 och i samband med detta kommer en slutrapport överlämnas. 2(14)

3 Innehåll 1. Utvecklingsprojekt Etablering av två Gröna korridorer Oslo-Rotterdam Narvik-Neapel Bildande av partnerskap EU-kommissionens arbete med Gröna korridorer Informationsinsatser Finansiering av Gröna Korridorer Kommande aktiviteter (14)

4 1. Utvecklingsprojekt För att kunna utveckla Gröna Korridorer krävs det ökad kunskap om transport- och logistiklösningar, transportkorridorer, transporttekniker och policys och regelverk, samt vilken forskning och vilka demonstrationsprojekt som är gjorda inom respektive område. Mycket arbete har därför lagts ned på att samla in denna information. Inom ramen för uppdraget har vi även initierat projekt som vi ansett nödvändiga för att uppnå uppdragets mål, samt vävt in projekt i arbetet som redan pågår i något av verken som deltar i arbetet. Nedan beskrivs mer ingående hur detta arbete bedrivits. Korridorer, länkar och noder Infrastrukturen: järnväg, väg, sjö, terminal Transportteknik Följa godset, lyfta över, bränsle, smarta uppfinningar Transport och logistiklösningar Smarta lösningar, multimodalitet, kunskapshöjning, modeller, optimering, affärsmodeller, Policiesoch regelverk som stöd -Styrmedel, var man får köra, hur bred etc 4(14)

5 Under vintern 2011/2012 genomfördes en studie som syftade till att analysera vilka insatser som saknas för att få till stånd fungerande och affärsmässiga Gröna Korridorer (en s.k. gapanalysen). Huvudsakliga slutsatser från studien är att outnyttjad innovationspotential främst finns inom områdena infrastruktur, stödjande system, transportteknik och kunskap om slutkunder. Resultatet har varit till stöd i arbetet med att prioritera ansökningar som inkommit till VINNOVA och ansträngningar har också gjorts för att starta upp arbete inom de områden som identifierats. Under 2012 genomfördes en kartläggning av projekt med relevans för Gröna Korridorer. Runt 200 projekt från Sverige och andra länder kunde identifieras varav ett 40-tal ansågs vara högst intressanta. Lärdomar från dessa projekt bör bli en viktig utgångspunkt för ett eventuellt större demoprojekt om Gröna Korridorer. Några av dessa projekt kommer att visas upp vid en internationella demodagen den 12 december VINNOVA och Trafikverket ger basfinansiering till CLOSER, ett nationellt centrum för transporteffektivitet som startades CLOSER ska bli en viktig nod mellan akademin, myndigheter och företag samt plattform för transportinnovationer nationellt och internationellt, Avsikten med CLOSER är att det ska fungera som en plattform för att driva demonstrationsprojekt. Gröna Korridorer utgör ett av tre temaområden för CLOSER. MONA LISA MONALISA är ett innovations- och demonstrationsprojekt inom ramen för TEN-T och Motorways of the Sea. Projektet, som leds av Sjöfartsverket, syftar till effektivare och säkrare sjöfart med minskad negativ miljöpåverkan. Ett konceptdokument om dynamisk och proaktiv ruttplanering togs fram hösten 2011 och finns tillgängligt på projektets hemsida ( Fokus har därefter varit på att lösa de tekniska utmaningarna. Den första hårdvaran har utvecklats. Som ett resultat av det ökande intresset för dynamisk och proaktiv ruttplanering förs diskussioner med olika aktörer I syfte att utöka testbedden i MONALISA till att också omfatta Medelhavet - MONA LISA 2.0. som kommer att utgöra en påfartsramp för introduceringen av LEONARDO-konceptet (maritima versionen av flygets nya trafiklednings- och informationshanteringskoncept SESAR). 5(14)

6 Handboken och kalkylverktyg I projektet har en handbok med tillhörande kalkylverktyg tagits fram för att kunna mäta hur grön en transport är. Under första halvan av 2012 har handboken reviderats. Vid framtagandet av kalkylverktyget har mottot varit användarvänlighet. I utvecklingen av kalkylverktyget har Scania varit behjälpliga med att testa det och föreslå förändringar. Båda produkterna finns tillgängliga på projektets hemsida. Det är dock inte möjligt att se i vilken omfattning och på vilket sätt verktyget faktiskt använts. Under den internationella demonstrationsdagen kommer verktyget att kommuniceras och det kommer också att kunna vara ett verktyg för den kommitté som utser årets vinnare av priset för årets bästa demonstration/innovation. 6(14)

7 2. Etablering av två Gröna korridorer I samband med att regeringsuppdraget lämnades, pekades två Gröna Korridorer ut som projektet skulle arbeta med. Dessa två är: Oslo-Rotterdam Narvik-Neapel En modell för korridoretablering har tagits fram som innebär att ett antal steg behöver genomföras enligt följande: 1. Korridorens geografiska omfattning med länkar och noder klarläggas. 2. En inventering av korridorens egenskaper genomförs med avseende på bland annat vilken typ av gods som transporteras, vart det transporteras samt vilka de viktigaste aktörerna är i korridoren. 3. En analys av vilka brister som finns i transportsystemet görs. Inom denna analys ryms bland annat brister i infrastruktur, teknisk utveckling, informationssystem, returgods, fyllnadsgrad och administration. 4. Därefter undersöks vilka av dessa brister som redan tidigare identifierats och som finns med i någon form av beslutad åtgärdsplan som t.ex. andra aktörer i korridoren avser avhjälpa. En sammanställning av bristerna i korridoren görs sedan. 7(14)

8 5. Med bristanalysen som underlag tas en handlingsplan fram för hur bristerna i korridoren kan avhjälpas. 6. Slutligen knyts korridoren ihop av en avsiktsförklaring där alla inblandade partners tecknar en överrenskommelse med ett antal åtaganden som respektive part åtar sig att genomföra för att förverkliga handlingsplanen. 7. Dessa åtaganden följs sedan upp vid årliga konferenser. Ett annat syfte med de Gröna Korridorer är att skapa en testarena för utvecklingsprojekt där möjlighet ges att testa nya innovativa lösningar 2.1 Oslo-Rotterdam Korridoren Oslo Rotterdam följer en av norra Europas viktigaste godstransportvägar. Etableringen av denna korridor är i slutskede och korridoren kommer att invigas av Sveriges infrastrukturminister den 12 december Innan invigningen ska alla inblandade partners teckna en avsiktsförklaring (se 2.4) som syftar till att stärka den gröna korridoren. En stor del av arbetet med att etablera denna korridor genomförs inom ramen för ett par EU-finansierade strukturfondsprojekt; GreCOR som leds av Trafikverket och omfattar 14 partners i sex länder och som löper under åren Inom GreCOR jobbar man även intensivt med att teckna avsiktsförklaringar, COINCO North II som omfattar delen Oslo-Köpenhamn samt till viss del också STRING som syftar till att utveckla delen Malmö- Hamburg. 2.3 Narvik-Neapel Korridoren Narvik-Neapel knyter ihop viktiga transportflöden från norra Europas producenter till konsumenterna i södra Europa. Arbetet med etableringen av denna korridor har inte kommit lika långt som arbetet med korridoren Oslo-Rotterdam. I den nordligaste delen är emellertid arbetet i full gång inom ramen för strukturfondsprojektet BGLC, Bothnian Green Logistic Corridor. Dessutom har sekretariatet för Gröna Korridorer tagit fram en projektansökan för delen söder där om, från Mälardalen ner till Italien med arbetsnamnet SWIT. 2.4 Bildande av partnerskap Avsikten är att, innan tiden för regeringsuppdraget löper ut, avsiktsförklaringar ska vara träffade för korridoren Oslo - Rotterdam, mellan ett antal parter från respektive land i de länder som ingår i korridoren. En process pågår för närvarande med att skriva avsiktsförklaringar mellan aktörer i korridoren. Flera företag, regioner och akademier har uttryckt sig positiva till att delta i utvecklandet av den gröna korridoren på detta vis. 8(14)

9 I dessa avsiktsförklaringar ingår ett antal åtgärder som respektive part förbinder sig att genomföra inom en viss framtida tidsperiod för att göra transportkorridoren effektivare och mer långsiktigt hållbar. Inom ramen för bildandet av ett partnerskap för korridoren Oslo-Rotterdam sker en intensiv samverkan med Interreg-projektet GreCOR som Trafikverket leder. Detta innebär att arbete för närvarande pågår med att knyta kontakter med myndigheter, näringsliv och akademi i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och för GreCORs syften även i Storbritannien. Dessutom pågår ett arbete inför den internationella demonstrationsdagen med att kontakta andra ministerier (se avsnitt ang. informationsinsatser) och att skapa avsiktsförklaringar från aktörer som vill stödja utvecklandet av den första gröna korridoren i Europa. Innehållet i avsiktsförklaringarna kommer att röra alla delar i Gröna Korridorermodellen (dvs. infrastruktur, teknik, logistik och regelverk). 2.5 EU-kommissionens arbete med Gröna korridorer Det har varit viktigt att följa och påverka EU-kommissionens arbete med Gröna Korridorer. Sekretariatet har haft löpande kontakt med kommissionen och haft som mål att påverka och få med det gröna korridorperspektivet i revideringen av EU:s vitbok för transporter och även revideringen av EU:s Transportnät, det s.k. TEN-T. EU- kommissionen kommer att prioritera arbetet med att utveckla klimatsmarta transporter och i vitboken kan man läsa; EU behöver särskilt utvecklade godstransportkorridorer som optimerar energianvändningen, är utsläppssnåla och miljövänliga men även attraktiva på grund av att de är tillförlitliga, minskar trafikbelastningen och medför låga driftskostnader och administrativa kostnader. I januari 2013 kommer EU-kommissionens flaggskeppsprojekt inom Gröna Korridorer SuperGreen att avslutas med en konferens i Göteborg. Till denna slutkonferens är representant från regeringsuppdraget Gröna Korridorer inbjuden som talare. Det svenska sekretariatet för Gröna Korridorer har fortlöpande haft kontakter med SuperGreen och även arrangerat en konferens åt dem i Malmö. I november 2011 besökte delar av sekretariatet EU-kommissionen för att presentera det svenska arbetet med Gröna Korridorer. Vi blev då uppmanade att ansöka om medel för att etablera en Grön Korridor i det kommande Core Corridor Network som kommissionen skissade på i sin revidering av Transportnäten. Ansökan om medel, projektet SWIT, skickades in till kommissionens ansökningsomgång våren 2012 men fick 9(14)

10 tyvärr avslag. Ansökan kommer att bearbetas och skickas in som förslag på den ansökningsomgång som kommissionen planerar hösten (14)

11 3. Informationsinsatser Informationsinsatserna under året har bland annat bestått av informationsmöten (kallas vanligen stormöten), framtagande av informationsmaterial bl.a. togs en informationsbroschyr fram efter förra avrapporteringen, deltagande i ett antal konferenser som redovisas nedan samt aktuell och uppdaterad hemsida: Informationsmötena stormötena, har varit mycket uppskattade och med ökad kunskap om projektet har också deltagandet ökat. Sedan förra avrapporteringen har det hållits två stormöten. Ett med huvudtemat sammodalitet och ett med huvudtemat förpackningar. Båda mötena hade ca 50 deltagare. Idén om gröna korridorer har spridits till intressenter runtom i landet. Till exempel anordnade Sveriges Kommuner och Landsting en informationsdag i Bryssel i mars 2012 där mer än 100 svenska deltagare kunde få ta del av EU-kommissionens pågående arbete kring transportpolicy och infrastruktursatsningar. Nedan följer en uppräkning av de viktigaste evenemangen som personer från sekretariatet alt styrgruppen för regeringsuppdraget Gröna Korridorer deltagit i sedan förra avrapporteringen. ITS World Congress oktober 2011 i Orlando (USA), ett föredrag om det svenska initiativet hölls på världens största konferens inom intelligenta transportsystem. Transportforum i Linköping januari 2012, en redogörelse om regeringsuppdraget hölls på en av Sveriges största och viktigaste transportkonferenser med närmare 1800 deltagare. Den 3 februari 2012 informerades representanter från Danska Transport ministeriet om regeringsuppdraget samt den korridorinvigning som planeras i december Den 14 mars informerades representanter från Norges Transport ministerie och Jernbaneverket om regeringsuppdraget och den korridorinvigning som planeras i december Den 9 maj i Stockholm informerades Riksdagens järnvägsgrupp. Den 5 juni 2012 informerades representanter från Federal Ministry of Transport, Building and Urban Development i Berlin om 11(14)

12 regeringsuppdraget samt den korridorinvigning som planeras i december Seminarium om förpackningarnas betydelse i gröna korridorer 17 augusti 2012 i Stockholm, ett femtontal experter samlades för att diskutera hur förpackningar kan bidra till gröna transporter, även ett konsumentseminarium i ämnet hölls under våren 2012 i Karlstad. Transporteffektivitetsdagarna augusti 2012 i Göteborg, en session med två presentationer ägnades åt gröna korridorer på en konferens om effektiva transporter med 250 deltagare. Leipzig - en ansökan skickades in till 2012 Transport Achievement Award. Ansökan beskrev tanken med gröna korridorer och insatser inom det så kallade svenska initiativet utifrån ett nuläge och en önskad framtid. Vid mötet delades en informationsbroschyr ut om olika projekt ut varav Gröna korridorer var ett av dem. Utöver ovan nämnda informationsinsatser har representanter från sekretariatet för Gröna Korridorer informerat om verksamheten antingen som enskild aktivitet eller i samband med en annan presentation under följande tillfällen: 9 feb Göteborg Handelshögskolan vid GU 22 maj Göteborg Transport och Logistik 13 jun Malmö Scandria 24 aug Lund Doktorandutbildning 28 aug Göteborg 6 sep Berlin Ilotech 27 sep Fehmanbelt days i Lübeck 12(14)

13 4. Finansiering av Gröna Korridorer VINNOVA har tagit fram en sammanställning över alternativa finansieringsformer för utvecklingsprojekt inom EU:s ramprogram, strukturfonderna samt annan möjlig finansiering som identifierats. En sammanställning av dessa har presenterats för flera olika intressenter inom Gröna Korridorer,exempelvis storgruppen. På EU-nivå pågår arbetet med nya riktlinjerna för det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) där miljövänliga transportlösningar kan komma att ge högre bidrag från EU:s budget. Flera stora korridorprojekt är finansierade via EU:s strukturfonder och EU:s program för det transeuropeiska transportnätet (TEN-T). Sekretariatet följer noggrant detta arbete för att identifiera samverkansmöjligheter och följdfinansiering. Utvecklingen av EU:s Marco Polo II bevakas med målsättningen att påverka satsningarna så att de främjar Gröna Korridorer. Detta gäller även utvecklingen av EU:s strukturfonder och TEN-T som kommer att bevakas för ett möjligt positivt utfall för Gröna Korridorer. Projektmedel har beviljats för korridorrelaterade projekt både ur Östersjöprogrammet (Botnian Green Logistic Corridor) samt Nordsjöprogrammet (Coinco North, GreCor). 13(14)

14 5. Kommande aktiviteter Resultaten av de olika utvecklingsprojekten behöver spridas mer och inte minst till andra länder inom EU bl.a. i syfte att få en internationell uppslutning kring den svenska synen på begreppet Gröna Korridorer. Detta gäller även sättet att mäta effekterna av vidtagna åtgärder. Tanken är att Gröna Korridorer ska vara ett ständigt pågående arbete i syfte att främja grönare transporter. De gröna korridorerna bör följas upp även efter avslutat regeringsuppdrag genom årliga konferenser. Vid dessa följer man upp att alla parter fullföljt sina åtaganden samt visar nya innovationer som skulle kunna förbättra korridoren ytterligare med avseende på klimatsmarthet och logistik. Detta arbete ska hela tiden utvecklas och förslag till hur det fortsatta arbetet kan ske kommer att presenteras mer i detalj i slutrapporten för detta regeringsuppdrag. En slutrapportering för regeringsuppdraget Gröna Korridorer kommer att lämnas den 31 december Fram till dess har projektet en mycket intensiv fas framför sig. Nedan beskrivs i korta ordalag några utåtriktade aktiviteter som kommer att genomföras under denna period Stormöte Mötet är denna gång inriktat på studiebesök i Södertäljehamn och på Scania. På Scania kommer deltagarna bland annat att få se platooning På ITS World Congress kommer föredrag om Gröna Korridorer hållas Världens första Gröna Korridor invigs Den gröna Korridoren Oslo-Rotterdam kommer att invigas vid en ceremoni i Malmö till vilken infrastrukturministrarna från de fem länder som ingår i korridoren är inbjudna genom Näringsdepartementet i Sverige. Även generaldirektörerna från Trafikverket, Sjöfartsverket och VINNOVA är inbjudna Internationell demonstrationsdag I samband med korridorinvigningen arrangeras en internationell demonstrationsdag där ett 30-tal företag kommer att demonstrera innovationer som när de används gör trafiken klimatsmartare och effektivare. 14(14)

Gröna korridorer Populärversion av slutrapport december 2012

Gröna korridorer Populärversion av slutrapport december 2012 Gröna korridorer Populärversion av slutrapport december 2012 Bakgrund År 2007 lanserade EU-kommissionen begreppet Gröna korri dorer i sin logistikhandlingsplan. Kommissionen ville öka samarbetet över nationsgränser

Läs mer

Slutrapport Gröna Korridorer 20 december 2012

Slutrapport Gröna Korridorer 20 december 2012 PM Ärendenr: Trafikverket: TRV 2010/83737A VINNOVA: 2010-02066 Sjöfartsverket: 10-03063 Till: Näringsdepartementet Från: Trafikverket i samråd med Sjöfartsverket och Vinnova 2012-12-20 Slutrapport Gröna

Läs mer

Gröna Korridorer Nov 2011

Gröna Korridorer Nov 2011 Gröna Korridorer Nov 2011 Gröna Korridorer är ett initiativ från EU Kommissionen som syftar till att stärka näringslivets konkurrenskraft och skapa hållbara lösningar. 2 2011-11-07 3 2011-11-07 Gröna Korridorer

Läs mer

Gröna Korridorer i Sverige och EU

Gröna Korridorer i Sverige och EU Gröna Korridorer i Sverige och EU Jerker Sjögren Workshop IVA 2010-11-15 Godstransportsystemet 1 The decarbonisation challenge Gröna Korridorer Lanserat av EU-kommissionen 2007 Svenskt initiativ via Logistikforum

Läs mer

Handlingsplan Nationell satsning citylogistik 2012-2013

Handlingsplan Nationell satsning citylogistik 2012-2013 Handlingsplan Nationell satsning citylogistik 2012-2013 Bakgrund Ett nationellt nätverk för citylogistik har bildats med representanter för storstadsregionerna, Trafikverkets region Syd, Väst och Stockholm

Läs mer

GreCOR Green Corridor in the North Sea Region. Nicklas Hansson

GreCOR Green Corridor in the North Sea Region. Nicklas Hansson GreCOR Green Corridor in the North Sea Region Nicklas Hansson White Paper 2011 & TEN-T Senast 2050: Ökade transporter och förbättrad rörlighet med 60 % utsläppsminskning som mål. Jämfört med 1990 års nivåer.

Läs mer

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY STRING STRING SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY Politiskt gränsregionalt samarbete Schleswig-Holstein, Hamburg Stadt (DE) Region Själland, Region Hovedstaden, Köpenhamns

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Vill ni arbeta med transport och infrastruktur i Skandinavien?

Vill ni arbeta med transport och infrastruktur i Skandinavien? Vill ni arbeta med transport och infrastruktur i Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom transport från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar transport över

Läs mer

Gröna Korridorer och Marco Polo

Gröna Korridorer och Marco Polo Gröna Korridorer och Marco Polo Jerker Sjögren Marco Polo sökerkonferanse Gardermoen 2 februari 2010 Introduktion En dubbel utmaning den ekonomiska krisen och klimatfrågan Transporter del av problemet

Läs mer

GreCOR Green Corridor in the North Sea Region

GreCOR Green Corridor in the North Sea Region GreCOR Green Corridor in the North Sea Region Interreg Nordsjön Halmstad 20 november 2014 Sofie Vennersten, CLOSER Lindholmen Science Park CLOSER - Nationell arena för transporteffektivitet Closer är en

Läs mer

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar Dir. 2009:127 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de konsekvenser

Läs mer

Godsstrategi - från mål till åtgärder

Godsstrategi - från mål till åtgärder Godsstrategi - från mål till åtgärder 1 Roadmap to a single European transport area Mål 2050 Ökad rörlighet med minskade utsläpp Inga fossildrivna fordon i städer 40% hållbara drivmedel för flyget 40%

Läs mer

Svensk infrastruktur i det transeuropeiska transportnätet

Svensk infrastruktur i det transeuropeiska transportnätet Svensk infrastruktur i det transeuropeiska transportnätet TMALL 0141 Presentation v 1.0 Lena Erixon Generaldirektör Europaparlamentet och Rådets förordning nr 1315/2013 om unionens riktlinjer för utbyggnad

Läs mer

Göteborgs Stads strategiska påverkansarbete i Bryssel

Göteborgs Stads strategiska påverkansarbete i Bryssel Göteborgs Stads strategiska påverkansarbete i Bryssel Stadens samlade EU arbete Påverkan Hur gör vi? Representation i Bryssel Verksamhetsutveckling Erfarenhetsutbyte Profilering Prioritering av Kommunstyrelsen

Läs mer

Region Skåne och Tyskland

Region Skåne och Tyskland 12 augusti 14 Dnr 1401329 Region Skåne och Tyskland Prioriterade insatser 2014-2015 VERSION 1.4 BILAGA TILL INRIKTNING FÖR SAMARBETE 0 Inledning... 3 1 Forskning och innovation... 3 1.1 Historik... 3 1.2

Läs mer

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen?

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Lena Eckerberg, utvecklingschef Energikontor Sydost Projektutveckling och partnersök EU-finanisering Läs mer här >> EUs budget Fonder och program

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Svensk infrastruktur i det transeuropeiska transportnätet

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Svensk infrastruktur i det transeuropeiska transportnätet TMALL 0141 Presentation v 1.0 Svensk infrastruktur i det transeuropeiska transportnätet Europaparlamentet och Rådets förordning nr 1315/2013 om unionens riktlinjer för utbyggnad av det transeuropeiska

Läs mer

The Kvarken Multimodal link

The Kvarken Multimodal link The Kvarken Multimodal link TEN-T blev en del av EU-samarbetet efter Maastrichtfördraget 1992. Syftet är att en väl utbyggd infrastruktur gör det möjligt för unionsmedborgare, ekonomiska aktörer samt regionala

Läs mer

Hur kan företag påverka och bli påverkade av ambitioner (samverkansmodeller - informationssystem - teknik) Umeå 13 Nov 2013 Fredrik Bärthel

Hur kan företag påverka och bli påverkade av ambitioner (samverkansmodeller - informationssystem - teknik) Umeå 13 Nov 2013 Fredrik Bärthel tat, fråga, liknande Hur kan företag påverka och bli påverkade av ambitier (samverkansmodeller - informatissystem - teknik) Umeå 13 Nov 2013 Fredrik Bärthel ch punktlista Bothnian Green Logistics Corridor

Läs mer

Komplettering av Nationell strategi och handlingsplan för användning av Intelligenta transportsystem i Sverige

Komplettering av Nationell strategi och handlingsplan för användning av Intelligenta transportsystem i Sverige Komplettering av Nationell strategi och handlingsplan för användning av Intelligenta transportsystem i Sverige Kortversion Trafikverket 781 89 Borlänge 0771-921 921 www.trafikverket.se Transportstyrelsen

Läs mer

Lina Moritz Programansvarig CLOSER

Lina Moritz Programansvarig CLOSER Lina Moritz Programansvarig CLOSER lina.moritz@lindholmen.se CLOSER är en neutral plattform för samarbete, kunskapsutbyte och innovation för ökad transporteffektivitet Kunskapsnod Projekt och implementering

Läs mer

ITS Rådet. ITS statusrapport 2011

ITS Rådet. ITS statusrapport 2011 ITS Rådet ITS statusrapport 2011 Disposition Sammanfattning Inledning ITS-rådet I. Utveckla former för samarbete mellan näringsliv och myndigheter II. Öka det svenska agerandet i EU på ITS område III.

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet EUROPAPARLAMENTET 1999 Budgetutskottet 2004 8 november 2001 PE 306.835/1-18 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Francesco Turchi (PE 306.835) Transeuropeiska nät - årsrapport 1999 enligt artikel

Läs mer

Hur påverkar EU:s transportpolitik oss på hemmaplan?

Hur påverkar EU:s transportpolitik oss på hemmaplan? Hur påverkar EU:s transportpolitik oss på hemmaplan? Ebba Bjerkander Ebba.bjerkander@centralsweden.be 2016.03.18 Kontoret Eva Björk Director - Påverkansarbete inom sammanhållningspolitik Ebba Bjerkander

Läs mer

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 Antagen av North Swedens ägarråd 19 december 2007 Innehåll Introduktion...3 1. Bakgrund...3 1.1 Historik...3 1.2 Mål...3 1.3 Organisation... 3 2.

Läs mer

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Rein Jüriado Strateg TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Logistikdag Norr 8 november 2018 Vår vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2

Läs mer

ITS från potential till förutsättning

ITS från potential till förutsättning TMALL 0141 Presentation v 1.0 ITS från potential till förutsättning Avrapportering av regeringsuppdraget Norra Latin, Stockholm 14 maj 2014 Inledning 20 september 2013 5 maj 2014 14 maj 2014 2 PROGRAM

Läs mer

BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM?

BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? FAKTABLAD 1. BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? I linje med en förberedande åtgärd föreslagen av Europaparlamentet,

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Hållbar stadsutveckling. Forskning och innovation Satsningar och medfinans TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0

Hållbar stadsutveckling. Forskning och innovation Satsningar och medfinans TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Hållbar stadsutveckling Forskning och innovation Satsningar och medfinans 2017-01-20 Inriktning 2017 och pågående forskning Trafikverket bedriver/beställer forskning

Läs mer

- en storsatsning i samarbete mellan Handelshögskolan, Chalmers, näringslivet och offentlig sektor. Johan Woxenius

- en storsatsning i samarbete mellan Handelshögskolan, Chalmers, näringslivet och offentlig sektor. Johan Woxenius Logistikforskning k i - en storsatsning i samarbete mellan Handelshögskolan, Chalmers, näringslivet och offentlig sektor, Professor i sjöfartens transportekonomi och logistik 1 Våra styrkeområden Godstransporter!

Läs mer

Handlingsplan Antagen av kommittén

Handlingsplan Antagen av kommittén Handlingsplan 2013 Antagen av kommittén 2012-11- 14 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst.

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Minnesanteckningar Norrtågsmöte 2013-06-20, kl 10:00-13:00 svensk tid, Plats: Landstingshuset, Luleå

Minnesanteckningar Norrtågsmöte 2013-06-20, kl 10:00-13:00 svensk tid, Plats: Landstingshuset, Luleå 1/5 Minnesanteckningar Norrtågsmöte 2013-06-20, kl 10:00-13:00 svensk tid, Plats: Landstingshuset, Luleå Närvarande: - Kommunrepresentanter o Haparanda/Torneå, Göran Wigren o Kalix, Magnus Wiklund o Boden,

Läs mer

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Yttrande med anledning av EU-Kommissionens meddelande angående Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt

Läs mer

Policydokument för Den Skandinaviska Arenan

Policydokument för Den Skandinaviska Arenan Policydokument för Den Skandinaviska Arenan Den Skandinaviska Arenan Den Skandinaviska Arenan är ett politiskt samarbete för att knyta samman Öresundsregionen, Halland, Göteborg-Osloregionen*. Initiativet

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: maj 2014 Detta är årets femte rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

GreCOR Green Corridor in the North Sea Region. Pernilla Ngo

GreCOR Green Corridor in the North Sea Region. Pernilla Ngo GreCOR Green Corridor in the North Sea Region Pernilla Ngo White Paper 2011 & TEN-T Senast 2050: Ökade transporter och förbättrad rörlighet med 60 % utsläppsminskning som mål. Jämfört med 1990 års nivåer.

Läs mer

Regeringsuppdrag: Test- och demonstrations projekt med geostaket i urbana miljöer

Regeringsuppdrag: Test- och demonstrations projekt med geostaket i urbana miljöer TMALL 0145 0794 Presentation Widescreen bilder sommar v 1.0 Regeringsuppdrag: Test- och demonstrations projekt med geostaket i urbana miljöer Lina Olsson, CLOSER 20/3-2018 Stockholm Samverkan kring digitalisering

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Stockholmsregionens Europaförening (SEF) Stockholm, den 5 september 2013

Stockholmsregionens Europaförening (SEF) Stockholm, den 5 september 2013 Stockholmsregionens Europaförening (SEF) Stockholm, den 5 september 2013 Verksamhetsrapport maj-sep 2013 Ordinarie föreningsstämma 31 maj Godkänd årsrapport 2012 och ansvarsfrihet åt styrelsen Stockholmsregionens

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Logistik som utvecklingsstrategi

Logistik som utvecklingsstrategi Logistik som utvecklingsstrategi Umeå, Västerbotten och regionen i en ny situation: transportinfrastruktur som verktyg! Botniabanan Terminalutbyggnader Umeå hamn omstruktureras och kapacitetförstärks Tvärbanans

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Lägesrapport 2013 Grön produktion odla mat och jobb i staden

Lägesrapport 2013 Grön produktion odla mat och jobb i staden Mistra Urban Futures 2014-03-28 Lägesrapport 2013 Grön produktion odla mat och jobb i staden Lägesrapport för projekt med stöd från Delegationen för Hållbara Städer Projekt nummer: 14-71-10574862 Tidigare

Läs mer

Botniska korridoren. Trafikverkets branschråd för kommunikationer Luleå 18 november 2011. Maria Öberg Forskningsingenjör Luleå Tekniska Universitet

Botniska korridoren. Trafikverkets branschråd för kommunikationer Luleå 18 november 2011. Maria Öberg Forskningsingenjör Luleå Tekniska Universitet Botniska korridoren Trafikverkets branschråd för kommunikationer Luleå 18 november 2011 Maria Öberg Forskningsingenjör Luleå Tekniska Universitet Projektet.. Har en stark bakgrund (Mål2-projekt 2008-2011,

Läs mer

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Ingrid Lundberg Volvo Logistics Eric Nilsson Next Part Johan Axiö Sjöfartsverket Emil Fasten Trafikverket Ola Hjärtström Norrköpings Hamn och Stuveri Stig-Göran

Läs mer

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

Den bredare korridoren

Den bredare korridoren Den bredare korridoren Förslag till samverkan i Mellersta norden, Mo i Rana 12 november 2015 Göran Hallin Håkan Ottosson Jonas Hugosson Bakgrunden De nordiska ländernas transportsystem präglas av en tydlig

Läs mer

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket TMALL 0141 Presentation v 1.0 Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket 622,5 miljarder Utveckling 333,5 mdr kr Vidmakthållande väg 164 mdr kr Vidmakthållande järnväg 125 mdr + 90 mdr kr

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Förberedelser inför åtgärdsplanering Regionsamverkan Sydsverige TMALL 0141 Presentation v 1.0

Förberedelser inför åtgärdsplanering Regionsamverkan Sydsverige TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Förberedelser inför åtgärdsplanering 2018-2029 Regionsamverkan Sydsverige 2016-06-27 Från ägarens mål till genomförande Transportpolitiska mål 12 års sikt Åtgärdsplanering

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities MADE IN SWEDEN building on 100 years of innovation for waterwise communities INBJUDAN Unik möjlighet för svenska företag att delta i svensk monter på IWA World Water Congress & Exhibition 2020 Temat för

Läs mer

ITS i Planerings- och investeringsprocessen

ITS i Planerings- och investeringsprocessen ITS i Planerings- och investeringsprocessen Introduktion Trafikverket levererade 2014 ett förslag till en nationell strategi och handlingsplan för användning av ITS som svar på regeringens uppdrag. Arbetet

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Arbetsutskottet 1(6 1(6 Datum: 23 23 november, 2012 2009 Plats och tid Stadshuset i Strömstads kommun, 23 november, 2012 kl. 09.00 12.00 ande m tum Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist,

Läs mer

Ramprogram 2016/2017. Uppsala Äldrevänlig Stad. Äldreförvaltningen

Ramprogram 2016/2017. Uppsala Äldrevänlig Stad. Äldreförvaltningen Ramprogram 2016/2017 Uppsala Äldrevänlig Stad Beslut i KF 25 april att uppdra till äldrenämnden att ansöka om medlemskap i WHO:s nätverk för äldrevänliga städer och svara för fortsatta kontakter med nätverket

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

FINNS DET EN MÖJLIGHET ATT SKAPA EN KAPITALFOND FÖR LOKAL UTECKLING, UNDER KOMMANDE STRUKTURFONDSPERIOD?

FINNS DET EN MÖJLIGHET ATT SKAPA EN KAPITALFOND FÖR LOKAL UTECKLING, UNDER KOMMANDE STRUKTURFONDSPERIOD? 13/06/2005 FINNS DET EN MÖJLIGHET ATT SKAPA EN KAPITALFOND FÖR LOKAL UTECKLING, UNDER KOMMANDE STRUKTURFONDSPERIOD? - Svar, Ja! Tekniskt sett finns det inga hinder som omöjliggör att en kapitalfond upprättas

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

Granskningsgruppens arbetsplan 2010

Granskningsgruppens arbetsplan 2010 s arbetsplan 2010 Antagen av 2010-02-09 1 Förord I och med platsvalsbeslutet den 3 juni 2009 har förutsättningarna kring det planerade slutförvarssystemet i Sverige tydliggjorts för LKO-projektet. SKB:s

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med den sk. Göteborgsnoden

Minnesanteckningar från möte med den sk. Göteborgsnoden Anteckningar 2004-09-10 Anders Helsing Minnesanteckningar från möte med den sk. Göteborgsnoden Närvarande: Margareta Ringius, Tjörn Håkan Beskow, Göteborg Christer Samuelsson, Partille Bengt Christensen,

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Direktör, avdelningschef Bild 2 Sveriges innovationsmyndighet Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar

Läs mer

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008.

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Kommittédirektiv Höghastighetsbanor Dir. 2008:156 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för en utbyggnad av

Läs mer

EU-finansiering hur går det till och vad finns?

EU-finansiering hur går det till och vad finns? EU-finansiering hur går det till och vad finns? Göteborgsregionens kommunalförbund Linda Bell Projektkoordinator, GR Planering Rykten om EU-finansiering. Mycket Administration Svår ekonomi.. Krångligt!

Läs mer

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering Avsiktsförklaring om etablering av Akademin för smart specialisering 2016-2020 Avsiktsförklaring RV - Kau om Akademin för smart specialisering 2016-2020 Inledning Mellan Region Värmland (RV) och Karlstads

Läs mer

Workshop långa fordon Nationella HCT-programmet. Viktor Åkesson Schenker Consulting AB Göteborg

Workshop långa fordon Nationella HCT-programmet. Viktor Åkesson Schenker Consulting AB Göteborg Workshop långa fordon Nationella HCT-programmet Viktor Åkesson Schenker Consulting AB Göteborg 2019-01-24 AGENDA 13:00 13:15 13:15 13:25 13:25 13:35 13:35 13:45 13:45 13:55 13:55 14:05 14:05 14:15 Inledning

Läs mer

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

1. Godkännande av den preliminära dagordningen Kommenterad dagordning rådet 2010-06-14 Näringsdepartementet Internationella sekretariatet TTE-rådet (Transport) den 24 juni 2010 Kommenterad dagordning inför samråd med EU-nämnden den 18 juni 2010 1.

Läs mer

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING UTBILDNINGSCHEFSNÄTVERKET 171110 sandra.svensson@grkom.se Regeringens uppdrag 20170309 Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karlstads

Läs mer

BRT FÖR SVERIGE NÄSTA STEG I UTVECKLINGEN AV ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK

BRT FÖR SVERIGE NÄSTA STEG I UTVECKLINGEN AV ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK BRT FÖR SVERIGE NÄSTA STEG I UTVECKLINGEN AV ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK CHARLOTTE WÄREBORN SCHULTZ, VD X2AB STENERIK RINGQVIST, Projektledare BRT Guidelines X2AB:s verksamhetsidé Vi ska i nära samverkan

Läs mer

kraftsamling för miljö, energi och hållbara

kraftsamling för miljö, energi och hållbara kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar Game seminarium 13 oktober 2009 Västsvenska satsningar på framtidens energi- och miljöteknik Bertil Törsäter Två ansvarsområden Tillväxt och

Läs mer

Genomförande av ITS Handlingsplan Sjöfartsverket. Myndighetsmöte Arlanda Sky City 28 mars 2011

Genomförande av ITS Handlingsplan Sjöfartsverket. Myndighetsmöte Arlanda Sky City 28 mars 2011 Genomförande av ITS Handlingsplan Sjöfartsverket Myndighetsmöte Arlanda Sky City 28 mars 2011 Moderna och säkra sjövägar Service dygnet runt Framtidens sjöfart Marin ITS Tillämpningar för: e-navigation,

Läs mer

Verksamhetsplan 2010. www.northsweden.eu

Verksamhetsplan 2010. www.northsweden.eu Verksamhetsplan 2010 Innehåll Introduktion... 3 Bakgrund... 3 Organisation... 3 Huvudprocesser... 5 Verksamhetsplan 2010... 7 Norra Sverige i EU... 7 Regionalpolitik... 8 Gränssamarbete... 8 Transportpolitik...

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Arktis, antagna av rådet den 20 juni 2016.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Arktis, antagna av rådet den 20 juni 2016. Europeiska unionens råd Bryssel den 20 juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 20 juni 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 10172/1/16 REV 1 Ärende:

Läs mer

Social ekonomi övre Norrland (SEÖN)

Social ekonomi övre Norrland (SEÖN) Social ekonomi övre Norrland (SEÖN) Verksamhetsberättelse för 2018 SEÖN är den samlande och kända aktören för civila samhället i Norr- och Västerbotten, som ger röst till idéburna organisationer och är

Läs mer

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING KVALITETSNÄTVERKET 171208 sandra.svensson@grkom.se Regeringens uppdrag 20170309 Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karlstads

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

ITS rådet - en statusrapport om rådets uppgifter samt handlingsplanen 2012-08-23

ITS rådet - en statusrapport om rådets uppgifter samt handlingsplanen 2012-08-23 ITS rådet - en statusrapport om rådets uppgifter samt handlingsplanen 2012-08-23 Uppdraget Utveckla formerna för samarbete mellan myndigheter och näringsliv Ge råd i och påskynda Trafikverkets och andra

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet

Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Inledning Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Vår vision är ett hållbart energisystem Energimyndigheten

Läs mer

13745/18 ais/le/es 1 TREE.2.A

13745/18 ais/le/es 1 TREE.2.A Europeiska unionens råd Bryssel den 15 november 2018 (OR. en) 13745/18 TRANS 489 MAR 156 RAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Föreg. dok. nr:

Läs mer

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake ITS Arlanda 2011-03-29 Catherine Kotake Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-03-30 Smidigt för alla Välinformerande trafikanter och transportörer Samordnad information mellan trafikslagen

Läs mer

Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning och innovation

Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning och innovation FFI Programavtal 2009-01-01 1 (14) Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning och innovation 1. Parter Detta avtal ( Programavtal/-et ) ingås mellan nedan angivna parter, tillsammans

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA Kalmar sunds kommissionen VISBY 2 JULI 2012 AVSIKTSFÖRKL ARING ÖSTERSJÖINITIATIVET GEMENSAM AVSIKTSFÖRKLARING OM ÖSTERSJÖSAMVERKAN MELLAN

Läs mer

EU-projekt COINCO North II

EU-projekt COINCO North II 01054 1(6) TJÄNSTESKRIVELSE Josefin Selander, utvecklingsledare infrastruktur 035-179825 Datum Diarienummer 2011-08-31 RS110354 Regionstyrelsen EU-projekt COINCO North II Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Initiativtagare till projektet

Initiativtagare till projektet Initiativtagare till projektet Region Skåne LEADPARTNER Viktigt att visa på vårt engagemang i frågan. Viktigt att vara en Region som gör skillnad för omställning av transportsektorn. Ur Skånes regionala

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg PM 1 (6) Datum 2012-12-21 Handläggare Maria Jäderholm Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion järnvägsföretag Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg Bakgrund Branschrådet

Läs mer

Gunnar Björkman. SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm

Gunnar Björkman. SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm Gunnar Björkman SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm Digital Demo Stockholm Ett nytt sätt för samarbete i samhället Gunnar Björkman Innovationsdirektör Stockholms stad Stockholms långsiktiga utmaningar

Läs mer

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag?

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag? Svensk kompetens- & innovationsutveckling Var står vi idag? Göran Rudbäck FoU samordnare, SjöV Stockholm 8 november, 2012 Dagsläget...! År av utredningar En tydlig strategiprocess i maritima klustret Forsknings-

Läs mer

Geoinfo Jan Bergstrand

Geoinfo Jan Bergstrand Geoinfo 2012 Jan Bergstrand Trängsel i storstadsregionerna ska minska En strategi för trafikledning i storstad är framtagen tillsammans med berörda samarbetspartners klart 30 november 2011 (Från Trafikverkets

Läs mer

Landstingets EU-projektkontor

Landstingets EU-projektkontor Landstingets EU-projektkontor Kenneth Sjaunja EU-samordnare BILD 1 Landstingets målsättning är att Norrbotten ska vara en attraktiv samarbetspartner inom EU och att landstinget ska medverka i flera EU-samarbeten

Läs mer

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Bakgrund: Projekt Oberoende är ett samverkansprojekt mellan Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF), Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och A Non Smoking Generation

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer