Handlingsplan fö r 2015 öch 2016 Strategisk plan fö r tandva rden i Regiön Ska ne.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan fö r 2015 öch 2016 Strategisk plan fö r tandva rden i Regiön Ska ne."

Transkript

1 Handlingsplan fö r 2015 öch 2016 Strategisk plan fö r tandva rden i Regiön Ska ne. Inledning och bakgrund Dokumentet Strategisk plan för tandvården i Skåne fastställdes av Regionfullmäktige den I samband med beslutet gavs uppdrag att ta fram konkreta årliga handlingsplaner. Denna handlinsplan avser åren 2015 och Handlingsplanen utgår från Strategisk plan för tandvården i Skåne. Följande åtta strategiska utveklingsområden från den strategiska planen utgör inriktningen för handlingsplanen: 1. Utveckla tandvårdens roll och insats i det hälsoinriktade arbetet 2. Ökat fokus på befolkningens behov och viktiga behovsgrupper i befolkningen 3. Kunskapsstyrning inom tandvården 4. Samverkan med övrig hälso- och sjukvård och andra samhällssektorer 5. Ökad patientfokusering patientfokuserad vård 6. Forskning och utveckling 7. Involvera utförare och externa aktörer i strategisk utveckling & uppföljning 8. Avtalsstyrning och uppföljning Till varje strategiskt utvecklingsområde finns ett antal inriktningsmål angivna. Totalt finns det 49 inriktningsmål i den strategiska planen. Inriktningsmålet anger ett mål eller en riktning för det som ska uppnås under planperioden. I handlingsplanen nedan anges de inriktningsmål som priorteras för perioden 2015 till och med För att nå uppsatta inriktningsmål krävs åtgärder som beskriver hur målet ska nås. Åtgärderna kan ha olika dignitet, vissa når inriktningsmålet ganska direkt medan andra är av den karaktären att det krävs åtgärder i flera steg för att inriktningsmålet ska kunna nås. Åtgärderna i handlingsplanen förutsätter en aktivitetsplanering som anger vilken aktivitet som ska ske, när den ska ske, när den ska vara klar, vem som ansvarar för aktiviteten samt när uppföljning ska ske. På årets första möte lämnas information till Tandvårdsutskottet eller motsvarande om aktivitetsplaneringen och uppföljning av denna för innevarande år. Handlingsplan för år 2015 och 2016 Under 2015 och 2016 planeras följande åtgärder för respektive inriktningsmål enligt nedan Inriktningsmålen är hämtade från Strategisk plan för tandvård. Under varje inriktningsmål beskrivs kortfattat planerad åtgärd (kursiv text) för perioden.

2 1 Utveckla tandvårdens roll och insats i det hälsoinriktade arbetet 1.1 Inriktningsmål: Samarbetet mellan barn- och ungdomstandvården och hälso- och sjukvården ska stärkas i syfte att tidigt identifiera ohälsa eller risk för ohälsa hos barn och ungdomar. Åtgärd: Tandvården ska delta i projekt med syftet att främja hälsosamma levnadsvanor, förebygga övervikt och fetma hos förskolebarn. Kunskapscentrum för barnhälsovårdansvar ansvarar för projektet. Projektet sker i samverkan med mödrahälsovård, barnhälsovård, primärvård, tandvård, förskola, elevhälsa och folkhälsostrateg. Även andra projekt kan bli aktuella 1.2 Inriktningsmål: Screening för barnfetma och hälsoinriktade insatser i riskgrupper, som t.ex. insatser mot tobaksbruk, benskörhet och hjärt-kärlsjukdomar, ska utvecklas i samverkan med övrig hälso- och sjukvård. Åtgärd: Enheten för tandvårdsstyrning ska i samverkan med övrig hälso- och sjukvård identifiera och definiera vilka insatser som ger störst hälsonytta och där tandvården är en lämplig arena för arbetet. Detta arbete ska omsättas i konkreta förslag som kan beaktas i ordinarie budgetprocess för Särskild vikt ska läggas på äldre, barn och ungdomar samt munhälsans roll i det generella folkhälsoarbetet. 1.3 Inriktningsmål: Tandhälsan ska utvecklas enligt WHO:s tandhälsomål för Europa innebärande att: År 2020 ska minst 80 procent av alla 6-åringar vara kariesfria År 2020 ska det genomsnittliga antalet kariesskadade tänder bland 12-åringar inte överstiga 1,5 År 2015 ska det genomsnittliga antalet kariesskadade tänder, bland den tredjedel av 12-åringar med den sämsta tandhälsan, understiga 3 kariesskadade tänder Åtgärd: Uppföljningsrapport av epidemiologisk data ska tas fram och ska finnas senast under första halvåret Inriktningsmål: Samverkan med övrig hälso- och sjukvård ska utvecklas i syfte att uppmärksamma livsstilsfrågor och identifiera riskpatienter. Åtgärd: Under perioden ska dialog inledas med folkhälsoavdelningen och övriga hälso- och sjukvården för att återkomma med förslag på insatser som främjar folkhälsoarbetet och där tandvården är en arena för arbetet 1.5 Inriktningsmål: Arbetet med riktade tandhälsoinsatser, ofta i samverkan med andra aktörer som ex. kommun, primärvård och föreningsliv, i områden med sämre tandhälsa än genomsnittet eller i socioekonomiskt utsatta områden ska fortsätta att utvecklas. Samverkan med skola och elevhälsa ska prioriteras. Åtgärd: Följa upp och analysera nuvarande arbete för att återkomma med förslag på förbättringsområde.

3 1.6 Inriktningsmål: Tandvårdens ersättningsmodeller ska utvecklas som stöd och incitament för det hälsoinriktade arbetet. Ohälsa och socioekonomiska villkor ska beaktas i detta. Åtgärd: Inom barn och ungdomstandvården ska CNI jämföras med epidemiologisk data för att utvärdera och analysera samt återkomma med förbättringsförslag.

4 2 Ökat fokus på befolkningens behov och viktiga behovsgrupper i befolkningen 2.1 Inriktningsmål: Ökad kunskap om befolkningens behov och olika behovsgrupper Behovsanalys. Åtgärd: Utveckla arbete och metoder för behovsanalys i samverkan med övrig hälso- och sjukvård inom regionen samt ur ett nationellt perspektiv 2.2 Inriktningsmål: Alla barn och ungdomar ska komma till tandvården på regelbundna besök. Åtgärd: Utvärdering och analys ska ske för att identifiera vilka barn som inte kommer till tandvården inom en given period samt återkomma med förslag på förbättringsarbete 2.3 Inriktningsmål: Behåll den generellt goda tandhälsan samtidigt som barn och ungdomar med sämre tandhälsa får riktade insatser. Åtgärd: Uppföljning och analys av nuvarande arbete för att återkomma med förslag på förbättringsområde 2.4 Inriktningsmål: Områden med sämre tandhälsa ska erhålla särskilt riktade insatser. Åtgärd: Uppföljning och analys av nuvarande arbete med syfte att identifiera förslag på lämpliga förbättringsåtgärder samt utreda möjligheten att utveckla mobil tandvård inom området 2.5 Inriktningsmål: Riktade insatser i områden med stor andel socioekonomiskt utsatta eller till grupper med särskilda behov. Åtgärd: Uppföljning och analys av nuvarande arbete med syfte att identifiera förslag på lämpliga förbättringsåtgärder samt utreda möjligheten att utveckla mobil tandvård inom området. Utreda möjlighet till tandvård för hemlösa på fler orter än i Malmö 2.6 Inriktningsmål: Berättigade ska erbjudas/erhålla munhälsobedömning och tandvårdsrådgivning oavsett boendeform. Åtgärd: Samverkan mellan kommuner, leverantör av uppsökande verksamhet och Region Skåne ska utvecklas, framför allt i syfte att tydliggöra aktörernas respektive ansvarsområde och identifiera lämpliga utvecklingsinsatser 2.7 Inriktningsmål: Berörd omvårdnadspersonal ska erbjudas utbildning i munhälsovård. Åtgärd: Samverkan mellan kommuner, leverantör av uppsökande verksamhet och Region Skåne ska utvecklas-samverkan ska ske minst årligen. Andra utbildningsmöjligheter som t.ex webbaserad utbildning ska utredas.

5 3 Kunskapsstyrning inom tandvården 3.1 Inriktningsmål: Alla utförare som arbetar på uppdrag av Region Skåne ska vara anslutna till och registrera i relevanta kvalitetsregister. Åtgärd: Utredning och analys av tekniska och odontologiska förutsättningar för att utförare av tandvård som arbetar på uppdrag av Region Skåne, ska kunna ansluta till och registrera i relevanta kvalitetsregister. 3.2 Inriktningsmål: Kvalitets- och resultatuppföljning ska utvecklas baserad på nationella kvalitetsindikatorer för God Tandvård. Åtgärd: Utvecklingsarbetet gällande kvalitet, resultat och uppföljning inom tandvården (KRUT) ska fortsätta för att både mjuka och hård parametrar ska utvecklas och identifieras för att användas kontinuerligt i uppföljning av den tandvård Region Skåne finansierar. 3.3 Inriktningsmål: Region Skåne ska verka för nationella riktlinjer/evidensbaserad behandling för barn- och ungdomstandvård samt äldre tandvård. Åtgärd: Vårdprogram riktlinjer/regelverk för tandvård ska minst årligen utvärderas och uppdateras. Uppvakta Socialstyrelsen om behovet av nationella riktlinjer för barn- och ungdomstandvård och för äldretandvård. 3.4 Inriktningsmål: Antibiotikaförskrivning i den skånska tandvården ska vara evidensbaserad och ändamålsenlig. Åtgärd: Utvärdering och analys av nyttan av tidigare utbildningsinsatser. Utvärderingen ska ge underlag till förslag på insatser som främjar en evidensbaserad och ändamålsenlig antibiotikaförskrivning Målet är att antibiotikaförskrivningen generellt ska minska i Skåne. 3.5 Inriktningsmål: Medverka till att nationellt och regionalt identifierade kunskapsluckor i tandvården blir föremål för extra insatser. Åtgärd: Odontologisk forskning i Region Skåne (OFRS) ska fortsätta sitt arbete enligt Forskningsplan för tandvården i Skåne och dess handlingsplan. Region Skåne ska medverka i nationella aktiviter inom området.

6 4 Samverkan med övrig hälso- och sjukvård och andra samhällssektorer 4.1 Inriktningsmål: Skapa arenor för samverkan med kommuner och andra samverkansparter Åtgärd: Samverkan mellan kommuner, leverantör av uppsökande verksamhet och Region Skåne ska utvecklas framför allt i syfte att tydliggöra aktörernas ansvarsområden samt att, identifiera lämpliga utvecklings- och samverkansområden. Andra viktiga områden är att skapa arenor för patientföreringar och brukarföreningar. 4.2 Inriktningsmål: Inom den uppsökande verksamheten ska en arena skapas för att utveckla samverkan mellan Region Skåne, kommunerna och leverantörerna för att skapa en gemensam process och tydliggöra ansvarsfördelningen Åtgärd: Samverkan och dialog mellan kommun, leverantör och Region Skåne ska ske minst årligen. Region Skåne är sammankallande. 4.3 Inriktningsmål: Ökad kunskap inom hälso- och sjukvården om förutsättningarna för att berättigade patienter ska få ta del av tandvård till hälso- och sjukvårdens avgiftssystem Åtgärd: Identifiera målgrupper, hur informationen ska spridas och vad som ska informeras samt struktur för hur detta ska ske. Framförallt ska F-tandvården lyftas och integreras i detta arbete så att F-tandvården blir känd för de målgrupper som är berättigade till denna tandvård 4.4 Inriktningsmål: Policys och riktlinjer för Barn som far illa ska implementeras fullt ut i barnoch ungdomstandvården Åtgärd: Utbildning ska erbjudas för all tandvårdspersonal i Skåne, kompletterad med fördjupning inom området för alla kontaktpersoner. Kontaktperson ska finnas på alla avtalade tandvårdsenheter inom barn- och ungdomstandvården.

7 5 Ökad patientfokusering patientfokuserad vård: 5.1 Inriktningsmål: Samtliga enheter/mottagningar som arbetar på uppdrag av Region Skåne ska erbjuda samtliga tillämpliga kontaktmöjligheter som e-tjänster via Mina vårdkontakter Åtgärd: Genomförande av nulägesanalys och identifiering av vad som måste ske för ett möjliggörande av att erbjuda e-tjänster via Mina Vårdkontakter, för medborgarna i Skåne inom tandvårdens område. Möjligheten att lista sig på ackrediterade tandvårdsenheter via Mina vårdkontakter är ett prioriterat område. 5.2 Inriktningsmål: Patienternas erfarenheter och upplevelser ska fångas upp genom patientenkäter inom de verksamhetsområden som finansieras av Region Skåne. Åtgärd: Enkät och metod för att fånga den patientupplevda kvaliteten, ska utvecklas och implementeras, i första hand inom allmän och specialiserad barn och ungdomstandvården.

8 6 Forskning och utveckling 6.1 Inriktningsmål: En plattform för forskningssamverkan ska skapas för att stödja och säkerställa samverkan mellan tandvårdens företrädare, högskolor och universitet Åtgärd: Odontologisk forskning i Region Skåne (OFRS) ska fortsätta sitt arbete enligt beslutad Forskningsplan och dess handlingsplan. Främja utvecklingen av samverkan mellan högskola och tandvårdens olika aktörer för att kunna säkerställa tandvårdens behov av utbildning med god kvalitet.

9 7 Involvera utförare och externa aktörer i strategisk utveckling & uppföljning 7.1 Inriktningsmål: Dialogmöte med vårdgivare och andra intressenter, inom allmän barn- och ungdomstandvård, specialiserad barn- och ungdomstandvård samt för Nödvändig tandvård- (N-tandvård), Tandvårds som led i sjukdomsbehandling under begränsad tid (S-tandvård)och Tandvård till dem med stora behov av tandvård på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning (F-tandvård), ska genomföras minst årligen. Åtgärd: Minst årligen återkommande dialogmöte, inom tandvårdens områden, för vårdgivare och utförare av tandvård i Skåne. 7.2 Inriktningsmål: Former för tematiska dialogmöten med professionen ska utvecklas som stöd för en ökad kunskapsstyrning av tandvården i Skåne. Åtgärd: Råd för dialog inom tandvårdens område mellan Region Skåne (politiker och tjänstemän) och utförare av tandvård i Skåne ska etableras.

10 8 Avtalsstyrning och uppföljning 8.1 Inriktningsmål: Systematisk fortlöpande avtalsuppföljning ska säkerställas i enlighet med Region Skånes principer för uppföljning. Åtgärd: Parametrar för avtalsuppföljning ska fortsätta att utvecklas, uppföljningsmall ska tas fram och samt planering av genomförande. Avtalsuppföljning ska ske kontinuerligt och vara underlag för analys och utvärdering. Rutiner för genomförande ska finnas. 8.2 Inriktningsmål: Utveckling av metoder för uppföljning av kvalitet, resultat och effektivitet ur ett befolkningsperspektiv ska prioriteras Åtgärd: Utvecklingsarbetet gällande kvalitet, resultat och uppföljning inom tandvården (KRUT) ska fortsätta för att både mjuka och hård parametrar ska utvecklas och identifieras för att användas kontinuerligt i uppföljning av den tandvård Region Skåne finansierar. 8.3 Inriktningsmål: Tillgången till funktionella och effektiva stödsystem för avtalsstyrning och uppföljning ska säkerställas. Åtgärd: Stödfunktioner ska finnas i IT-stöd för kontinuerlig uppföljning och återkoppling för tandvårdens alla ansvarsområde och avtal 8.4 Inriktningsmål: IT-stöd för kommunikation med och stöd till utförare/producenter ska säkerställas. Åtgärd: IT-stödet för tandvården ska fortsätta att utvecklas med hög kvalitet och säkerhet för att vara den naturliga och säkra kommunikationen mellan Region Skåne och tandvårdens utförare/producenter.

11 Uppföljning Uppföljning av handlingsplan ska ske minst årligen och redovisas till Tandvårdsutskottet eller motsvarande så att förändringar i handlingsplanen kan beaktas i det årliga budgetarbetet Generellt, för handlingsplanen, gäller att resultatet av utförd åtgärd ska omsättas i konkreta förslag och redovisas till tandvårdsutskottet eller motsvarande så att beaktande kan ske i ordinarie budget- och avtalsprocess Aktivitetsplan Åtgärderna i handlingsplanen förutsätter en aktivitetsplanering som anger vilken aktivitet som ska ske, när den ska ske, när den ska vara klar, vem som ansvara för aktiviteten samt när uppföljning ska ske i Tandvårdsutskottet eller motsvarande På årets första möte lämnas information till Tandvårdsutskottet eller motsvarande om aktivitetsplaneringen och uppföljningen av denna för innevarande år. Ekonomiska konsekvenser Eventuella ekonomiska konsekvenser kopplade till genomförandet av åtgärder och aktiviteter i denna handlingsplan ska beaktas i budget för 2015 och för 2016.

Handlingsplan till Strategiskplan för tandvården i Region Skåne

Handlingsplan till Strategiskplan för tandvården i Region Skåne Handlingsplan 2017-2018 till Strategiskplan för tandvården i Region Skåne Innehållsförteckning 1 Inledning och bakgrund... 3 2 Utveckla tandvårdens roll och insats i det hälsoinriktade arbetet... 4 3 Ökat

Läs mer

Strategisk plan för tandvården i Region Skåne

Strategisk plan för tandvården i Region Skåne Strategisk plan för tandvården i Region Skåne Innehållsförteckning 1 Inledning.3 2 Strategisk plan för tandvården 4 2.1 Vision och verksamhetsidé..4 2.2 Strategiska utvecklingsområden och inriktningsmål...4

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017 Särskilt tandvårdsstöd Augusti 217 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Regionens särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Regionens särskilda tandvårdsstödtandvårdsstöd omfattar tre olika delar; Tandvård till personer

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval Särskilt tandvårdsstöd Juli 216 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Landstingets särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Den 1 januari 213 infördes det så kallade Tredje steget som medförde att nya grupper erhåller stöd,

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Underlag för strategisk plan Tandvården i Region Skåne

Underlag för strategisk plan Tandvården i Region Skåne Underlag för strategisk plan Tandvården i Region Skåne Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Utgångspunkter för den strategiska planen...4 2.1 Region Skånes vision..4 2.2 Tandvårdslagen...4 2.3 Befolkningsperspektiv

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor - Stöd för styrning och ledning

Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor - Stöd för styrning och ledning Remissversion Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor - Stöd för styrning och ledning Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård 2015

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård 2015 Region Skånes handlingsplan för Hälsoinriktad hälso- och sjukvård 2015 Mars 2015 Inledning De allra flesta vuxna i Skåne mår bra eller mycket bra enlig Region Skånes senaste folkhälsorapport (2013). I

Läs mer

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård MAS riktlinje Munhälsa och tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom det lagstadgade tandvårdsstödet ansvar att organisera och finansiera viss tandvård till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 2012-02-24 Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 Forskningsplanen är framtagen i enighet mellan representanter för Region Skåne, Folktandvården Skåne, Privattandläkarna Skåne, Odontologiska

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

God och nära vård

God och nära vård God och nära vård God och nära vård - nationellt Samordnad utveckling för god och nära vård S 2017:01 Den särskilda utredaren Anna Nergårdh har i uppdrag att utifrån betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2)

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-11 Dnr 1600618 1 (6) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting 7 Tandvård Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den

Läs mer

Tandvård Lägesbeskrivning och utmaningar för en mer jämlik tandhälsa. Jenny Carlsson

Tandvård Lägesbeskrivning och utmaningar för en mer jämlik tandhälsa. Jenny Carlsson Tandvård Lägesbeskrivning och utmaningar för en mer jämlik tandhälsa Jenny Carlsson 2016-09-28 Befolkningens tandhälsa Barn och unga Positiv utveckling över tid där många barn och unga i dag är kariesfria

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Nationell patientenkät i Skåne. Utbildningsdag HSO Skåne 2012-03-27

Nationell patientenkät i Skåne. Utbildningsdag HSO Skåne 2012-03-27 Nationell patientenkät i Skåne Utbildningsdag HSO Skåne 2012-03-27 1 Vad mäter vi? Patienternas upplevelser och erfarenhet av vården Nationella mätningar (obligatoriskt) Primärvård Specialiserad vård somatik

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN MAS riktlinjer för hälso- och 9ukvård Detta styrdokument beslutades av Finansierlngsnämnden för äldreomsorg 2011 09 07 63 Dnr 11 FNÄ/131 MAS riktlinje Munhälsa oc tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom

Läs mer

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 2(9) Innehållsförteckning Nämndsplan 2013... 1 Inledning... 3 Laholmsnämndens uppdrag... 4 Nämndsplan 2013... 5 Delaktighet och dialog... 5 Kunskap om invånarna och

Läs mer

Nationella utmaningar i barn- och ungdomstandvården. Gunilla Klingberg Odontologiska fakulteten Malmö högskola

Nationella utmaningar i barn- och ungdomstandvården. Gunilla Klingberg Odontologiska fakulteten Malmö högskola Nationella utmaningar i barn- och ungdomstandvården Gunilla Klingberg Odontologiska fakulteten Malmö högskola Dialogfrågor Hur bygger vi framtidens goda och förebyggande tandvård för barn och unga? Hur

Läs mer

Lagar, förordningar och föreskrifter

Lagar, förordningar och föreskrifter Vad är tandvård? Lagar, förordningar och föreskrifter Tandvårdslagen Tandvårdsförordningen Lag om statligt tandvårdsstöd Förordning om statligt tandvårdsstöd Föreskrifter (Försäkringskassan, TLV, Socialstyrelsen)

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad Mål och inriktning - Nämndplan 2016 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2016 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2016 4 Invånarna och

Läs mer

Moderaternas förslag till Finansplan

Moderaternas förslag till Finansplan Moderaternas förslag till Finansplan 2018-2020 Inledning Regionfullmäktige fastställde i juni 2017 en strategisk plan med budget för åren 2018-2020. Moderaterna föreslog en alternativ strategisk plan som

Läs mer

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre.

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Introduktion I Sörmland har en väl fungerande samverkan utvecklats mellan Landstiget och länets 9 kommuner.

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg 01054 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2015 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 4 Invånarna

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Document classification: KPMG Public

Document classification: KPMG Public Förstudie tandvård Revisionsrapport Region Skåne KPMG AB 2017-09-05 Antal sidor 15 Antal bilagor 2 Region Skåne Förstudie tandvård KPMG AB 2017-09-05 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och svar på revisionsfrågor

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete 1 (5) 2019-04-11 Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete Bakgrund Hälsan i Stockholms län är allmänt god och den förväntade medellivslängden stiger för varje år. Hjärt- och kärlsjukdomar minskar, antalet

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting Cirkulärnr: 07:39 Diarienr: 07/2235 Handläggare: Håkan Vestergren Avdelning: Avd för vård och omsorg Sektion/Enhet: Hälsa och jämställdhet Datum: 2007-09-03 Mottagare: Kommunernas socialnämnder/äldreomsorgsnämnder

Läs mer

Tandhälsodata 2008. Landstinget Gävleborg

Tandhälsodata 2008. Landstinget Gävleborg Tandhälsodata 2008 Landstinget Gävleborg Barn- och ungdomstandvård Landstinget Gävleborgs Beställarenhet för Tandvård Upphandling och avtal Ledning och Verksamhetsstöd 2 Inledning Via insamlade uppgifter

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 6 Systemmätetal/mål 2016 Hälso- och sjukvård Diarienummer RJL 2016/296 Beslut

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-10-30 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar

Tandvårdsenheten informerar Tandvårdsenheten informerar Nummer 1 2015 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 maria.anna.johansson@regionostergotland.se Nytt namn Tandvårdsgruppen Tandvårdsenheten Ny medarbetare

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård INFORMATION 1(5) 6 februari 2006 hs 2005/0005 Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård...1 Bakgrund...1 Pressmeddelande...1 Tandvård

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Hylte Innehållsförteckning Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 6 Lokal och regional samverkan 6 Utvecklingsarbete

Läs mer

Kartläggnings- och uppföljningsarbete

Kartläggnings- och uppföljningsarbete Kartläggnings- och uppföljningsarbete Arbetssätt och metoder Nätverk uppdrag hälsa, utbildning, 2016-11-24, Anna Bengtsson Upplägg 1. Kartläggning vilka behovsgrupper behöver analyseras djupare? 2. Behovskartläggning

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning. Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC

Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning. Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC God vård? Hälso- och sjukvård ska vara kunskapsbaserad och ändamålsenlig säker patientfokuserad

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Tandvårdsenheten Landstingets resurs i tandvårdsfrågor ur ett länsperspektiv Administration och bedömningshandläggning av det reformerade tandvårdsstödet Administration av barn- och ungdomstandvård Landstingets

Läs mer

Överenskommelse om implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården

Överenskommelse om implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården ' Kommuner OVERENSKOMMELSE VBrt dnr Överenskommelse om implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården Överenskommelse mellan Sveriges Kommuner h ena sidan och Kommunerna i Blekinge

Läs mer

Yttrande över motion 2017:43 av Tara Twana (S) om att förebygga karies bland barn på förskolan

Yttrande över motion 2017:43 av Tara Twana (S) om att förebygga karies bland barn på förskolan Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjell Bjerrehorn TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-01-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-02-20 1 (3) HSN 2017-1815 Yttrande över motion 2017:43 av Tara Twana (S) om

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld. Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017

Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld. Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017 Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017 Agenda MYNDIGHETENS ROLL, UPPDRAG OCH ARBETSSÄTT UTMANINGAR ATT

Läs mer

RIKTLINJE FÖR TANDVÅRDSSTÖD I ÖREBRO KOMMUN.

RIKTLINJE FÖR TANDVÅRDSSTÖD I ÖREBRO KOMMUN. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Process Riktlinje för tandvårdsstöd i Örebro kommun Version 2 Giltig fr.o.m. 2015-11 Ersätter Diarienummer Processägare Processledare / ansvarig för revidering

Läs mer

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Folktandvården i Kronobergs län har i uppdrag att arbeta för en god tandhälsa i befolkningen genom en fortsatt satsning på förebyggande munhälsovård. Folktandvårdens

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes

Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes Inger Stenberg Övertandläkare Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes 171012 Specialkliniken för sjukhustandvård/oral medicin Göteborg inger.w.stenberg@vgregion.se Tandhälsan Påverkar psykisk sjukdom

Läs mer

Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi

Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi 2017-2020 FÖR EN ÄNNU BÄTTRE LÄKEMEDELSANVÄNDNING 1 1. Effektiv och säker läkemedelsanvändning Övergripande mål enligt Region Skånes Läkemedelsstrategi

Läs mer

Remissvar Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter

Remissvar Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter BESLUTSUNDERLAG 1/1 Regionstyrelsen Remissvar Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet Ett tandvårdsstöd för alla

Läs mer

RCC:s handlingsplan för ett rökfritt Sverige

RCC:s handlingsplan för ett rökfritt Sverige RCC:s handlingsplan för ett rökfritt Sverige RCC anser att Sveriges riksdag bör fatta ett beslut om ett årtal då Sverige ska vara rökfritt! Ett av de övergripande målen i den nationella cancerstrategin

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-04 Dnr 1600618 1 (7) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011

HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011 HSN 1004-0379 HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011 2010-10-29 Innehållsförteckning Syfte... 3 Inriktningsmål... 3 Delmål... 3 Hur kan vi som arbetar i HSN-förvaltningen bidra

Läs mer

Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten?

Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten? Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten? Margareta Eriksson Folkhälsostrateg, Med Dr Folkhälsocentrum, Utvecklingsavdelningen Region Norrbotten Hälsosamma levnadsvanor förebygger 80% av all kranskärlssjukdom

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Politiskt initiativ från Värmlandssamverkan om utvecklat förhållningssätt i samband med kostråd och kostutbud

Politiskt initiativ från Värmlandssamverkan om utvecklat förhållningssätt i samband med kostråd och kostutbud Tjänsteskrivelse 1 (5) Handläggare Agnetha Jonsson Politiskt initiativ från Värmlandssamverkan om utvecklat förhållningssätt i samband med kostråd och kostutbud Förslag till beslut 1. Regiondirektören

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Lokala nämndens uppdrag De lokala nämnderna verkar på uppdrag av regionfullmäktige och regionstyrelsen. I uppdraget ingår bland annat att bidra till utveckling av

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Maria Bjerstam Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning 6205 5 1 Hälsans bestämningsfaktorer 2 Implementering The story Någon får en idé om en ny metod

Läs mer

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Tyra Warfvinge Avdelningen för vård och omsorg tyra.warfvinge@skl.se 08-452 79 12 Överenskommelser? Används inom områden som

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning livet / Vem har rätt till hjälpen?... 2 Behovet av omvårdnad avgör... 2 Oavsett om man bor i särskilt boende eller hemma... 2 livet / Vad har man rätt till?... 3 Hjälpen består av

Läs mer

Förebyggande insatser med målet att förbättra och utjämna tandhälsan

Förebyggande insatser med målet att förbättra och utjämna tandhälsan Förebyggande insatser med målet att förbättra och utjämna tandhälsan Katarina Lundell Folktandvården Stockholms län AB 1 Folktandvården Stockholms län AB Allmäntandvård, 55 kliniker Akutmottagning St Eriks

Läs mer

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Regelbok för Vårdval primärvård 2019 Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Förslag till förändringar Målgrupp Ordet basal tas bort. Hälso-och sjukvård

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Styrkortens relationer 2006

Styrkortens relationer 2006 VISION VISION VISION VISION VISION Styrkortens relationer 2006 Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige Vision Strategier Huvudmannastyrning 3-årsbudget m.m Vision (LF) Strategier (LF) Hälso- och sjukvårds

Läs mer

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården 17-03-03 Anna Lundqvist Sveriges största tandvårdsorganisation Administrativ indelning allmäntandvård Vision och kärnvärden Frisk i munnen hela livet Service Hälsa

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för tandvård

Sammanträde i programberedningen för tandvård Sammanträde i programberedningen för Datum Onsdagen den 25 november 2015 Tid 14:00 16:00 Plats Södertörnssalen, landstingshuset Ledamöter (C) (KD) (V) Karin Fälldin Jane Gustavsson Tara Twana Arvid Öhlin

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Regionuppdrag för implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Regionuppdrag för implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdrag för implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Regional Levnadsvanedag för fysioterapeuter och dietister, Skövde 14 11 06 WHO konferens i Ottawa

Läs mer

Yttrande över Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor stöd för styrning och ledning

Yttrande över Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor stöd för styrning och ledning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Berg Anton Datum 2017-12-29 Diarienummer KSN-2017-3849 Kommunstyrelsen Yttrande över Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor

Läs mer

Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre?

Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre? Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre? Bättre psykiatrisk vård med samordnad kunskapsspridning och kunskapsutbyte Ing-Marie Wieselgren, registerhållare Louise Kimby, utvecklingsledare PsykosR

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

Resultat av ESF-finansierad förstudie om Finsams roll i framtidens välfärd. Stellan Berglund Skellefteå

Resultat av ESF-finansierad förstudie om Finsams roll i framtidens välfärd. Stellan Berglund Skellefteå Resultat av ESF-finansierad förstudie om Finsams roll i framtidens välfärd Stellan Berglund Skellefteå carina.cannertoft@skl.se Förstudie - Finsam Uppdrag Skapa underlag för en strategisk diskussion hur

Läs mer