Reserapport: Studieresa inom EVAA-projektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reserapport: Studieresa inom EVAA-projektet"

Transkript

1 Rapport VA-teknik, LTH Reserapport: Studieresa inom EVAA-projektet April 2013 Hamse Kjerstadius, VA-teknik LTH

2 1(8) PM Studieresa inom EVAA-projektet Representanter för Helsingborg stad, Öresundskraft, NSR och NSVA reste mars till fallstudieområden i Tyskland och Nederländerna som en del av utredningsarbetet kring etapp 2 inom EVAA-projektet. Under resan besöktes fallstudieområden som information tidigare inhämtats från inom EVAA-projektet och representanter från organisationer som driver dessa områden. Med på resan följde även representanter från VA-teknik vid Lunds Tekniska Högskola samt Emulsionen ekonomisk förening som båda utfört delstudier inom EVAA. EVAA-gruppen tillsammans med representanter för Emulsionen ek.för. och VA-teknik, Lunds Tekniska Högskola utanför Hamburg Wassers huvudkontor i Hamburg, Tyskland. Totalt besöktes tre fallstudieområden under resan: HafenCity (Hamburg, Tyskland) där vattenära stadsdelsrenovation och problematik med stigande havsvattenivåer diskuterades. Jenfelder Au (Hamburg, Tyskland) som kommer att bli Europas största stadsdelsområde med sorterande avloppsystem och innovativa behandlingsystem för klosettvatten och gråvatten när det står färdigkonstruerat år Noorderhoek (Sneek, Nederländerna) implementerat sorterande avloppssystem baserat på vakuum för flerfamiljs- och lägenhetshus. Området stod färdig 2006 och kommer då det står färdigt att bli Europas näst största system med sorterande avlopp när alla fastigheter är färdigkonstruerade 2015/2016. Resan leddes av Jens Gille (Helsingborgs stad) och Hamse Kjerstadius (VA-teknik LTH).

3 HafenCity (Hamburg, DE): Vattennära stadsdelsrenovation och problematik med stigande havsvattenivåer. 2(8) Stadsdelsprojektet HafenCity ligger i Hamburgs gamla hamnområde och har därmed många likheter med H+ området i Helsingborg som vattennära bebyggelse, ett centralt läge samt liknande områdesstorlek. Vidare hotas Hamburg, utöver tidvattensförändringar, av översvämningar från Elbe vilket återkommande har drabbat hamnområdet under historiens lopp. EVAA-gruppen besökte under en förmiddag området och fick en föreläsning om projektet HafenCity samt dess arbete med hållbarhet och stigande havsvattenivåer, besöket leddes av Thorsten Gödtel från informationsavdelningen på HafenCity GmbH, det stadsägda företag som leder implementeringen av HafenCity-projektet. Thorsten Gödtel har varit aktiv inom projektet sedan 2003 och är expert på översvämningsfrågor. Området HafenCity i hamburg. Foto med tillstånd av HafenCity Hamburg GmbH. Under mötet presenterades projektplanen för HafenCity-området samt de projekt som hittills realiserats. Mest slående för EVAA-gruppen var den hastiga utvecklingen för området. Grundritningen gjordes år 2000, de första boende flyttade in år 2005 (då lagerbyggnader i området fortfarande användes för kommersiellt bruk) och i dagsläget är stora delar av HafenCity färdigbyggda eller under konstruktion. Det som har gjort detta möjligt, förklarade Thorsten Gödtel, är att både mark och exploateringsbolag ägdes av staden och att det har funnikts en klar politisk vilja kring vad som skall implementeras i området. Ambitionen att uppnå en social mix har varit en viktig del i beslutsfattandet kring vilka som skall tillåtas köpa mark i området och subventionerade boenden för låginomsttagare blandas där med väletablerade företagskvarter för Kuehne Nagel, Der spiegel och Greenpeace tyska högkvarter. Denna metod underlättades av att HafenCity GmbH under de första åren hade fasta markpriser varför områden kunde erbjudas de organisationer som bedömdes mest lämpliga snarare än ges till högst bjudande.

4 3(8) Presentation av HafenCity samt rundvandring i området med Thorsten Gödtel från HafenCity GmbH. HafenCitys strategi för en anpassning till successivt stigande havsnivåer och extrema vattenstånd i Elbe har varit att höja marknivån 2-4 m för bostadsområden, bygga vattentåliga konstruktioner i källarplan samt i möjligaste mån undvika att de understa våningarna i varje hus är bostäder. Det ger en total höjdskillnad på 7-8 meter mot havsnivån. Inom området premieras också hållbart byggande och konstruktörer kan bygga efter en av flera nivåer inom HafenCitys miljöcertifiering. I början handlade det mest om att få till en etablering inom området, som tidigare varit otillgängligt för allmänheten. Men under den successiva utbyggnaden av området har kraven ökats på exploatörer att kunna visa upp ett hållbart koncept med lösningar såsom urbana odlingar, gröna tak och allmänna utrymmen som caféer mm i bottenplan premierats. Områdets lösningar för avfall och avlopp diskuterades även vid besöket och det konstaterades att inga områdesspecifika lösningar hade planlagts inom projektet även om miljöcertifieringssystemet gett upphov till att en del byggnader implementerat t ex vakuum- och gråvattensystem för att minska sin vattenkonsumtion. Ett fjärrvärmenät distribuerar värme i HafenCity, vilket är en ganska ovanlig lösning i Tyskland där man i många städer har ett gasnät och en eller flera gasbrännare i varje enskild lägenhet. I västra HafenCity är målet att uppvärmning skall ske till ett koldioxidutsläpp av 175 g CO 2 -eq per kwh och i östra delen är kravet 125 g CO 2 -eq per kwh. Några anläggningstyper som används är träflisbrännare, solvärmepaneler, biometanbränslecell, värmepumpar och som utsläppgränserna indikerar så kommer fortfarande fossilgas bidra med en ganska stor andel värme, precis som i övriga Tyskland. För mer information besök:

5 4(8) Jenfelder Au (Hamburg, DE) - Besök vid europas största stadsdelsområde med sorterande avlopp I området Jenfelder Au i Hamburg som tidigare rymde gamla militärbaracker byggs just nu Europas största stadsdelsområde med sorterande avloppssystem för klosettvatten och gråvatten. Projektet drivs av Hamburg Wasser, det stadsägda vatten- och avloppsbolaget, tillsammans med Hamburg stad och lokala byggherrar och kommer då det står färdigt år 2016 rymma boende för personer fördelat på 35 ha. De första invånarna beräknas kunna flytta in redan 2013/2014. Hela området samt de tekniska VA-lösningarna är en del av konceptet Hamburg Water Cycle (HWC) som utarbetas av Hamburg Wasser under de senaste 15 åren. Modellskiss av området Jenfelder Au i Hamburg. Bild med tillåtelse av IBA Hamburg. EVAA-gruppens besök leddes av Anne-Katrin Skambraks och Kim Augustin från Hamburg Wasser som båda arbetar inom Jenfelder Au projektet. Kim Augustin leder sedan 2006 avdelningen Future Technologies vid Hamburg Wasser och arbetar främst med analys och prognos kring framtida krav för vattenförsörjning och VA-system. Anne-Katrin Skambraks är projektledare vid samma avdelning och utvecklar konceptet HWC och dess implementering I området Jenfelder Au. Vid mötet med EVAA-gruppen diskuterades de tekniska lösningar för avlopps- och matavfallshantering som skall användas i området samt hur samordningen med byggherrar och berörda myndigheter sett ut under beslutsprocessen att implementera innovativa hållbara system i Jenfelder Au. Det kom vid besöket fram att Hamburg Wassers främsta drivkraft bakom HWC-konceptet var att minska energiförbrukningen för VA-hantering och därmed närma sig ett energineutralt boende. Det bör påpekas att hela Hamburg med omnejd motsvarande 2 miljoner personekvivalenter (pe) är anslutna till ett enda avloppsreningsverk (Europas största) som utan problem skulle kunna hantera belastningen från 2000 pe i Jenfelder Au. Den valda lösningen i Jenfelder Au är således driven av att utveckla konceptet HWC och undersöka möjligheterna för hållbar och mer energineutral teknik. Som en del i denna lösning har det beslutats att vakuumtoaletter kommer att implementeras i samtliga hushåll i området. Vidare har det skrivits in i byggkontrakten för områden, då Hamburg stad säljer tomter i området, att byggherrar måste installera dessa vakuumsystem. Att drivkraften var att öka energineutraliteten var intressant att höra för EVAA-gruppen då dennas egna utredningar visat att VA-systemen endast står för en bråkdel av den totala energikonsumtionen i ett bostadsområde (när transporter räknas in) varför sorterande VA-system enligt EVAA:s utredningar främst bör motiveras med hållbar, energisnål, återförsel av näringsämnen till jordbruksmark.

6 5(8) Kim Augustin från Hamburg Wasser presenterar Jenfelder Au projektet för EVAA-gruppen. För mer information besök:

7 6(8) Sneek Noorderhoek (Sneek, NL) - Bostadsområde med sorterande avlopp och eget avloppsreningsverk I småstaden Sneek i Nederländerna finns två kvarter där vakuumbaserade system för insamling av gråvatten, klosettavlopp samt matavfall har installerats. Båda områdena har kompakta små reningsverk i anslutning till bostadsområdena där organiskt material omvandlas till biogas, fosfor kan återvinnas i form av struvit och kväve renas med anammoxbakterier. Anläggningarnas kompakthet samt de minskade kostnaderna för att lägga vakuumavlopp istället för större vattenburna system gör systemen ekonomiskt gångbara enligt projektledare Brendo Meulman vid företaget DeSaH som är ansvariga för driften av systemen. Meulman menar vidare att det finns flera skäl att införa sorterande VA-system i mindre skala: Rena avlopp kan sorteras från oönskade vilket ökar kvalitén på de näringsämnen som kan återföras, transporter av både avloppsvatten och slam kan minskas samt att man undviker att bygga in sig i stora centraliserade VA-system som blir svåra att anpassa mot framtida förändringar på vattenkonsumtion samt krav på utsläppsnivåer och näingsåterförsel. Vidare medför den valda tekniken med vakuumsystem i Sneek, enligt representanten från VA-teknik vid LTH, att mycket kompakta avloppsreningsverk kan byggas utan behov av sedimentationsbassänger vilket gör avloppsreningsverk mer attraktiva att rymma i stadsnära miljö. Att ha ett reningsverk i närhet till boendet har gjort de boende i området Sneek Noorderhoek mer medvetna om sin vattenkonsumtion enligt Brendo Muelman. Bostäder i Sneek Noorderhoek. EVAA-gruppen besökte under resan området Sneek Noorderhoek som är den större av de båda kvarteren med vakuumsystem och är planerad för 250 hushåll varav ca 60 är konstruerade i dagsläget. Ett foto av dessa bostäder visas ovan. Hela området skall stå färdigt under Värd för besöket var Brendo Muelman (DeSaH) som är projektansvarig för de båda områdena och tidigare bodde i en lägenhet i det mindre av de två (Sneek Lemmerweg). Företaget DeSaH BV har sedan 2006 designat och konstruerat innovativa och hållbara sanitetslösningar och har nära kopplingar till Wetsus (Vattenteknologiskt forskningsinstitut i Leeuwarden, Nederländerna) och universiteten Groningen och Wageningen som båda är välkända inom avloppsvattenrening och biogasteknik. DeSaH är dotterbolag till jordbruksföretaget Landustrie.

8 7(8) Brendo Muelman från DeSaH guidar EVAA-gruppen under ett besök vid reningsverket vid Sneek Noorderhoek. I fotot till höger visas prover på avloppsvattenprover från vakuumtoalett respektive gråvattensinsamling upp. EVAA-gruppens besök hos DeSaH i Sneek innefattade en generell presentation av bostadsområdena med särskilt emfas på ekonomi och samarbetsprocessen mellan olika berörda organisationer och samarbetspartners som krävdes för att ro projekten i hamn. Vidare gav Brendo Muelman sin profesionella syn på framtiden för vakuumbaserade system för hushållsavlopp samt en jämförelse mellan implemnetering av sorterande avloppssystem i Tyskland och Holland. Budskapet som EVAAgruppen tog med sig från besöket var vikten av tydliga uppsatta mål och delmål för att ett projekt liknande det i Sneek skall kunna genomdrivas med en samstämmighet mellan byggherrar, beslutsfattare och berörda kommunala bolag. För mer information besök: (holländska med infoblad på engelska)

9 8(8) Sammanfattade lärdomar för EVAA-gruppen var: Inte i något av de besökta projektområdena har man undersökt på alla områden som kan rymmas inom begreppet hållbarhet utan istället fokuserat på några utvalda aspekter (t.ex. social hållbarhet i HafenCity respektive hållbara VA-lösningar för vattenresursanvändande och näringsåtervinning i Sneek). Att man i Hamburg, som har Europas största reningsverk (2 miljoner pe), väljer att satsa på ett decentraliserat försörjningssystem i Jenfelder Au. Det gör man för att det finns ett teknikoch miljöintresse hos Hamburg Wasser samt hos exploatörer/boende, och inte för att det är det är mest ekonomiska. Detta gäller även för systemet i Sneek. En klar politisk vilja och nära samarbete med exploateringsföretag gör stora förändringar möjliga under kort tid, vilket exemplet HafenCity visar. Kommentarer från VA-teknik, LTH (som utförde svartvattens- och matavfallsutredning inom EVAA) samt Emulsionen ekonomisk förening (som utförde gråvattensutredning inom EVAA) som deltog i resan utöver EVAA-gruppen: VA-teknik: Sorterande VA-system eller val av liknande hållbara lösningar kan antagligen inte motiveras enbart (eller alls) av ekonomiska skäl i norra Europa idag där vi har god tillgång till vatten och än så länge låga kostnader för (samt säker tillgång på) fossil fosfor. Det är därför andra värden som gör sådana lösningar vettiga att implementera. VA-teknik: Det starkaste argumentet för sorterande avloppssystem (baserat på vakuum) är att det går att kombinera ökad renhet på rötrest (vilket gör den mer attraktiv för fosforåterförsel till jordbruksmark) med ökad biogasproduktion samt ett mycket kompakt avloppsreningsverk utan behov av sedimenteringsbassänger, aktivt slam bassänger eller gravitationsförtjockare (dessa delar tar upp mycket yta och ligger ofta öppna mot atmosfären). Vidare medger samtliga sorterande system av svartvatten att (i min åsikt troliga) framtida krav på läkemedelsrester i utloppsvatten blir lättare att hantera då mindre volymer vatten behöver hanteras för att rena dessa (läkemedelsrester återfinns primärt i svartvattnet). Emulsionen: Den stora ekonomiska fördelen med ett separerande system där gråvatten behandlas mycket lokalt, gärna i enskild fastighet, bör poängteras. Då blir investering och underhåll av infrastruktur (avloppssystem) minimal. Detta bekräftades av Brendo Muelman i Sneek. Att sorterande system (för grå- och svartvatten) har en mycket god potential ur ekologiskt perspektiv ter sig för mig mycket tydligt.

Sorterande system för biogas från avlopp och matavfall

Sorterande system för biogas från avlopp och matavfall Sorterande system för biogas från avlopp och matavfall Resultat från VA-tekniks delstudie och studieresa Hamse Kjerstadius VA-teknik (LTH) Outline Bakgrund LTH s studie om matavfall och svartvatten Hållbara

Läs mer

Från avlopp till resurs. Elisabeth Kvarnström Urban Water Management RISE

Från avlopp till resurs. Elisabeth Kvarnström Urban Water Management RISE Från avlopp till resurs Elisabeth Kvarnström Urban Water Management RISE 1 2 Avlopp, vad är det? Svensk avloppssektors utveckling Då Nu, i det stora hela men Avloppssystemet anpassat för recipientoch hälsoskydd,

Läs mer

H+ Helsingborg. Mer nytta från avlopp och avfall - tre rör ut i H+ Oceanpiren. Uthålliga kommuner i Skåne juni 2017 Länsstyrelsen i Skåne

H+ Helsingborg. Mer nytta från avlopp och avfall - tre rör ut i H+ Oceanpiren. Uthålliga kommuner i Skåne juni 2017 Länsstyrelsen i Skåne MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖSTRATEGISKA AVDELNINGEN H+ Helsingborg Mer nytta från avlopp och avfall - tre rör ut i H+ Oceanpiren Uthålliga kommuner i Skåne 2020 16 juni 2017 Länsstyrelsen i Skåne Jens Gille

Läs mer

SAMLADE ERFARENHETER AV KÄLLSORTERANDE SYSTEM ERIK KÄRRMAN

SAMLADE ERFARENHETER AV KÄLLSORTERANDE SYSTEM ERIK KÄRRMAN SAMLADE ERFARENHETER AV KÄLLSORTERANDE SYSTEM ERIK KÄRRMAN Källsorterande system för spillvatten och matavfall erfarenheter, genomförande, ekonomi och samhällsnytta (kommande SVU-rapport) Erik Kärrman,

Läs mer

Stadsrenovering H+ Källsorterande system vid nybyggnation i Helsingborg. Hamse Kjerstadius

Stadsrenovering H+ Källsorterande system vid nybyggnation i Helsingborg. Hamse Kjerstadius Stadsrenovering H+ Källsorterande system vid nybyggnation i Helsingborg Hamse Kjerstadius Helsingborgs stad utvecklar tillsammans med VA-bolag, avfallsbolag och energibolag konceptet Tre rör ut som framtidens

Läs mer

Källsorterat avlopp för ökad biogasproduktion och ökad näringsåtervinning. Hamse Kjerstadius

Källsorterat avlopp för ökad biogasproduktion och ökad näringsåtervinning. Hamse Kjerstadius Källsorterat avlopp för ökad biogasproduktion och ökad näringsåtervinning Hamse Kjerstadius Helsingborgs stad utvecklar tillsammans med VA-bolag, avfallsbolag och energibolag konceptet Tre rör ut som framtidens

Läs mer

Smarta system. och listiga lösningar

Smarta system. och listiga lösningar Smarta system och listiga lösningar Ställningstagande utifrån rapporten Möjligheternas H+, samordning av de tekniska resursflödena energi, vatten, avlopp och avfall (EVAA), Etapp 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Enkla Processer spar energi

Enkla Processer spar energi Ny teknik inom avloppsvattenrening Enkla Processer spar energi Henrik Hansson Hydropress Huber AB Lund 2008-11-12 Ett Globalt FöretagF Mer än 50 dotterbolag, agenter och representanter världen över Nära

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

Hållbara system för biogas från avlopp och matavfall i H+området

Hållbara system för biogas från avlopp och matavfall i H+området Rapport VA-teknik, LTH Hållbara system för biogas från avlopp och matavfall i H+området Oktober 2012 Hamse Kjerstadius Åsa Davidsson Jes la Cour Jansen SAMMANFATTNING Denna studie utfördes av Hamse Kjerstadius,

Läs mer

Vilka utmaningar ser vi framöver? Vad har gjorts för att möta dem? KARIN JÖNSSON

Vilka utmaningar ser vi framöver? Vad har gjorts för att möta dem? KARIN JÖNSSON Vilka utmaningar ser vi framöver? Vad har gjorts för att möta dem? KARIN JÖNSSON Utmaning - Något som kräver ansenlig ansträngning, men som ändå attraherar KARIN JÖNSSON Innehåll Olika typer av krav (när

Läs mer

Stadsförnyelseprojektet H+ - resurssmarta avlopps-och avfallslösningar

Stadsförnyelseprojektet H+ - resurssmarta avlopps-och avfallslösningar Stadsförnyelseprojektet H+ - resurssmarta avlopps-och avfallslösningar Presentation på Skånes miljömålskonferens 2015 Jens Gille 2015-03-20 H+ På agendan Samverkan mellan kommunala bolag och staden på

Läs mer

Miljöteknik och gröna innovationer inom vatten/va - området

Miljöteknik och gröna innovationer inom vatten/va - området Miljöteknik och gröna innovationer inom vatten/va - området Ulf E Andersson Presentation på Inspiration Vatten 25-26 november 2013 1 Varför behövs teknikutveckling och innovationer inom vatten/va? Sverige

Läs mer

VA-teknik Södra. prövar ny teknik för hållbar avloppshantering. Karin Jönsson (VA-teknik, LTH)

VA-teknik Södra. prövar ny teknik för hållbar avloppshantering. Karin Jönsson (VA-teknik, LTH) VA-teknik Södra prövar ny teknik för hållbar avloppshantering Karin Jönsson (VA-teknik, LTH) Den här presentationen Kort om VA-teknik Södra Exempel på utmaningar VA-teknik Södra bidrar till lösningarna

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REQ Organiska ämnen i -systemen, SWECO 20110916 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten, rena sjöar och hav - 2 1 3 Varför REQ?

Läs mer

ECOMOTIVE A02 BIOLOGISK RENING FÖR BDT-VATTEN

ECOMOTIVE A02 BIOLOGISK RENING FÖR BDT-VATTEN JETS VACUUM SANITARY SYSTEMS VILLA OCH FRITIDSHUS ECOMOTIVE A02 BIOLOGISK RENING FÖR BDT-VATTEN KÄLLSEPARERING FRÅN JETS VARFÖR BÖR VI KÄLLSEPARERA AVLOPPSVATTNET? KOMPAKT, ENKEL, TRYGG OCH FRAMTIDSINRIKTAD

Läs mer

Nya avloppsreningsverket. en plats att spela fotboll på?

Nya avloppsreningsverket. en plats att spela fotboll på? Nya avloppsreningsverket en plats att spela fotboll på? CHARLOTTA MAGNERGÅRD OCH STINA WELANDER Avloppsreningsverkets framtid Varför utreder vi reningsverkets framtid? Hur ser det ut på andra håll i Sverige?

Läs mer

Blackwater & Food Waste Challenge

Blackwater & Food Waste Challenge Innovationsta vling: Blackwater & Food Waste Challenge - Inbjudan - Innehåll Inledning... 3 Syfte och mål med tävlingen... 3 Det handlar om toalett- och matavfall... 3 Varför sorterande avlopp- och matavfallssystem...

Läs mer

Behåll näringen på land! Finns det annan värdefull samhällsnytta?

Behåll näringen på land! Finns det annan värdefull samhällsnytta? Kretslopp i den kommunala VA-planen - Avlopp och kretslopp i Södertälje kommun - Hur kan kommunen påverka för mer kretslopp? - Vad styr fastighetsägaren? - Reflektioner Behåll näringen på land! Finns det

Läs mer

Upplägg. Vad begränsar biogasproduktion vid reningsverk? Hur kan FoU bidra till att reducera dessa begränsningar?

Upplägg. Vad begränsar biogasproduktion vid reningsverk? Hur kan FoU bidra till att reducera dessa begränsningar? Upplägg Utgångspunkt Vad begränsar biogasproduktion vid reningsverk? Hur kan FoU bidra till att reducera dessa begränsningar? Vad satsar vi på inom VA-teknik Södra Vad begränsar biogasproduktionen vid

Läs mer

åtta förslag för att sluta kretsloppet

åtta förslag för att sluta kretsloppet åtta förslag för att sluta kretsloppet Biogasrapport i sammanfattning mars 2012 Centerpartiet 2012-03-30 Vi har bara en planet. Men i dag förbrukas naturkapital som om det fanns flera jordklot i reserv.

Läs mer

Hållbar återvinning av näring

Hållbar återvinning av näring Hållbar återvinning av näring Om EkoBalans Lösningar för hållbar återvinning av näringsämnen från reningsverk, biogasanläggningar, jordbruk, livsmedelsindustri och förbränningsanläggningar Återföring av

Läs mer

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten WASTE WATER Solutions Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten Återvinning av termisk energi från kommunalt och industriellt avloppsvatten Uc Ud Ub Ua a kanal b avloppstrumma med sil från HUBER och

Läs mer

Vägledning för VeVa-verktyget Verktyg för hållbarhetsbedömning av VA-system i omvandlingsområden

Vägledning för VeVa-verktyget Verktyg för hållbarhetsbedömning av VA-system i omvandlingsområden CIT Urban Water Management AB Vägledning för VeVa-verktyget Verktyg för hållbarhetsbedömning av VA-system i omvandlingsområden Version 2010-03-12 VeVa-verktyget finns att hämta på CIT Urban Water Managements

Läs mer

Var ska det nya reningsverket byggas?

Var ska det nya reningsverket byggas? Var ska det nya reningsverket byggas? PRESENTATION AV LOKALISERINGSUTREDNING APRIL 2016 Resultat av lokaliseringsutredning för nytt reningsverk i Lidköping Här följer en sammanfattning av lokaliseringsutredningen.

Läs mer

Kungsbacka vattenrike

Kungsbacka vattenrike Grönt: Våtmarksanläggning avsedd att ytterligare rena det utgående avloppsvatten från reningsverket Rött: Tillsammans med natura 2000-området Kungsbackafjorden kan det bilda ett Kungsbacka vattenrike Kungsbacka

Läs mer

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Projektledare Harry Jonsson Individuell mätning är en del av Life+projektet Green Citizens of Europe, Sustainable living

Läs mer

Nytt avloppsreningsverk i Lidköping

Nytt avloppsreningsverk i Lidköping Nytt avloppsreningsverk i Lidköping presentation av teknisk förstudie, oktober 2016 Bakgrund Lidköpings kommuns vision om att växa och utvecklas kräver ett nytt avloppsreningsverk. Det nuvarande reningsverket

Läs mer

Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter

Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter Vattenstämman 23 maj 2018 Anders Finnson FN:s Agenda 2030 (17 mål med 169 delmål) Svenskt Vattens vision: Sverige ska ha Friskt dricksvatten,

Läs mer

E.ON Värme. Hållbar stadsutveckling i. Västra Hamnen

E.ON Värme. Hållbar stadsutveckling i. Västra Hamnen E.ON Värme Hållbar stadsutveckling i Västra Hamnen 2 I maj 2001 invigdes den europeiska bomässan Bo01 i Malmö. Redan från början var utgångspunkten att bomässan skulle lägga grunden för en attraktiv och

Läs mer

WehoPuts Reningsverk för flera fastigheter eller bysamhällen

WehoPuts Reningsverk för flera fastigheter eller bysamhällen 20 1200 Reningsverk för flera fastigheter eller bysamhällen Vad är avloppsvatten? Avloppsvatten är vatten som vi använder i det dagliga livet och som efter användning återförs till cirkulationen. Innan

Läs mer

Beslutsstöd inför stora investeringar inom VA - hållbarhetsanalyser och samhällsekonomiska bedömningar. Karin Carlsson Erik Kärrman

Beslutsstöd inför stora investeringar inom VA - hållbarhetsanalyser och samhällsekonomiska bedömningar. Karin Carlsson Erik Kärrman Beslutsstöd inför stora investeringar inom VA - hållbarhetsanalyser och samhällsekonomiska bedömningar Karin Carlsson Erik Kärrman Introduktion om projektet Huvudfråga Hur besluta om hållbara VA-lösningar?

Läs mer

EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ÅRS GARANTI ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR

EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ÅRS GARANTI ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP 15 GARANTI ÅRS VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR VÄLJ DITT ENSKILDA AVLOPP MED OMSORG När man ser hur många enskilda avloppssystem

Läs mer

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe.

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. U P O N O R I N F R A S T R U K T U R U P O N O R M I N I R E N I N G S V E R K P R O D U K T FA K TA 1-0 6 Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. Enskilda avlopp - problem och

Läs mer

Svar på motion av Annette Carlson (M): När vågar Borås spola WC:n

Svar på motion av Annette Carlson (M): När vågar Borås spola WC:n SP3 BESLUTSFÖRSLAG Svar på motion av Annette Carlson (M): När vågar Borås spola WC:n Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta Motionen förklaras besvarad. 2015-09-09 Tom Andersson Datum Kommunalråd

Läs mer

Teknikmarknad Teknikmarknad 2013-03-20

Teknikmarknad Teknikmarknad 2013-03-20 Teknikmarknad 2013-03-20 Torbjörn Andersson Uppströms eller nedströms? Kartläggning avseende läkemedelsrester, växtnäring och energi Möjligheter i fastigheten Energi Matavfall Vatten Avlopp Mikrobiologiskt

Läs mer

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallsplan 2018 2022 Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallstrappan För ett mer hållbart nyttjande av jordens begränsade resurser behöver vi minimera vårt avfall och öka återanvändningen.

Läs mer

VeVa-verktyg för VA-planering i spridd bebyggelse - bakgrund och erfarenheter från svenska kommuner

VeVa-verktyg för VA-planering i spridd bebyggelse - bakgrund och erfarenheter från svenska kommuner VeVa-verktyg för VA-planering i spridd bebyggelse - bakgrund och erfarenheter från svenska kommuner Avløpskonferensen 2012, Ås 25 april, 2012 Frida Pettersson Urban Water Bedriver utrednings- och utvecklingsverksamhet

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN

ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vision... 5 3 Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4 Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 5 Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 8 6 Destination

Läs mer

PM Energistrategi för H+ Bakgrund. Plusenergi. Energiberäkningar

PM Energistrategi för H+ Bakgrund. Plusenergi. Energiberäkningar Energistrategi för H+ Bakgrund Öresundskraft har sedan 2011-06-29 arbetat med den övergripande målsättningen att skapa ett effektivt och hållbart energisystem för H+. Arbetet har bedrivits av en projektgrupp

Läs mer

Rapport från European Nutrient Event, oktober, Basel, Schweiz

Rapport från European Nutrient Event, oktober, Basel, Schweiz Rapport från European Nutrient Event, 18 20 oktober, Basel, Schweiz Nätverksträff för fosfor och andra avloppsresurser Bo von Bahr 19 december 2017 RISE Research Institutes of Sweden Samhällsbyggnad Energi

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus Tema 2 konsekvenser för Karlstad TEMA 2 KONSEKVENSER FÖR KARLSTAD

PowerPoint-presentation med manus Tema 2 konsekvenser för Karlstad TEMA 2 KONSEKVENSER FÖR KARLSTAD PowerPoint-presentation med manus Tema 2 konsekvenser för Karlstad TEMA 2 KONSEKVENSER FÖR KARLSTAD Karlstad har ett utsatt läge! Översvämningsrisken i Karlstad Karlstads läge på och vid Klarälvsdeltat

Läs mer

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp YTTRANDE 1(12) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2016/02191/Nm Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Läs mer

The Sustainable City. 100 procent lokalt förnybar energi i Västra Hamnen

The Sustainable City. 100 procent lokalt förnybar energi i Västra Hamnen The Sustainable City 100 procent lokalt förnybar energi i Västra Hamnen E.ON möter de växande städernas miljöproblem med klimatsmarta och långsiktiga infrastrukturlösningar. Vi bygger morgondagens energisystem

Läs mer

Naturskyddsföreningen 2014-04-24

Naturskyddsföreningen 2014-04-24 Naturskyddsföreningen 2014-04-24 Agenda Profu - Överblick avfall och energi Bristaverket - Teknik och miljö Ragnsells - Restprodukter Vår idé om ett energisystem baserat på återvinning och förnybart Diskussion

Läs mer

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Revaq-certifiering och lakvattenfrågor hur ser Revaqs regelverk ut? 7 september 2017 Anders Finnson, Svenskt Vatten Svenskt Vattens vision: Sverige ska ha Friskt

Läs mer

Läkemedel i avloppsvatten. Marinette Hagman, NSVA, Sweden Water Research och Michael Cimbritz, LTH

Läkemedel i avloppsvatten. Marinette Hagman, NSVA, Sweden Water Research och Michael Cimbritz, LTH Läkemedel i avloppsvatten Marinette Hagman, NSVA, Sweden Water Research och Michael Cimbritz, LTH Rester av läkemedel i avloppsvatten Svårnedbrytbara Oftast vattenlösliga Kan vara biologiskt aktiva Kan

Läs mer

Vegetation som föroreningsfilter

Vegetation som föroreningsfilter Campus Helsingborg, OPEN CAMPUS 17/11/2012, Miljöstrategi Vegetation som föroreningsfilter Torleif Bramryd Miljöstrategi Lunds universitet, Campus Helsingborg VEGETATIONENS BETYDELSE I STADSMILJÖN -Rekreation

Läs mer

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten ...utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Riksdagsbeslut 2010 Generationsmålet:

Läs mer

1. Inledning Vision Eskilstuna Kommunföretag AB Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7

1. Inledning Vision Eskilstuna Kommunföretag AB Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vision... 5 3. Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4. Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 5. Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 8 6. Destination Eskilstuna AB... 9 7. Eskilstuna

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013 Förstudie: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Krokoms kommun Johan Lidström Januari 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Uppdrag och syfte... 1 1.3.

Läs mer

FRAMTIDA URBANA FÖRSÖRJNINGS- OCH RESURSSYSTEM FÖR SVARTVATTEN OCH MATAVFALL NYTT SYSTEM FÖR H+ FÖRSTUDIE FÖR INNOVATIONS- UPPHANDLING

FRAMTIDA URBANA FÖRSÖRJNINGS- OCH RESURSSYSTEM FÖR SVARTVATTEN OCH MATAVFALL NYTT SYSTEM FÖR H+ FÖRSTUDIE FÖR INNOVATIONS- UPPHANDLING FRAMTIDA URBANA FÖRSÖRJNINGS- OCH RESURSSYSTEM FÖR SVARTVATTEN OCH MATAVFALL NYTT SYSTEM FÖR H+ FÖRSTUDIE FÖR INNOVATIONS- UPPHANDLING 2(46) Beställare: NSVA och NSR Beställarens kontaktperson: Marinette

Läs mer

Nr 2015-12, Utvärdering av filter i dagvattenbrunnar en fältstudie i Nacka kommun

Nr 2015-12, Utvärdering av filter i dagvattenbrunnar en fältstudie i Nacka kommun Nr 2015-12, Utvärdering av filter i dagvattenbrunnar en fältstudie i Nacka kommun 40 filter som bestod av en blandning av furubark och träflis. För de flesta av de undersökta ämnena går det inte att konstatera

Läs mer

Om detta blir en lyckad dag

Om detta blir en lyckad dag Om detta blir en lyckad dag så känner ni er inspirerade av det spännande, ambitiösa H+projektet så har ni med er hem en tydlig bild av förutsättningarna så återkommer ni med en tankegång på hur ert företag

Läs mer

Marknadsanalys av substrat till biogas

Marknadsanalys av substrat till biogas Marknadsanalys av substrat till biogas Hur substratmarknaden bidrar till Biogas Västs mål på 1,2 TWh rötad biogas till 2020 Finansiärer VGR Avfall Sverige Region Halland Region Skåne Bakgrund Ökat intresse

Läs mer

ENSKILDA LÖSNINGAR FÖR AVLOPPS- OCH REGNVATTENSYSTEM

ENSKILDA LÖSNINGAR FÖR AVLOPPS- OCH REGNVATTENSYSTEM ENSKILDA LÖSNINGAR FÖR AVLOPPS- OCH REGNVATTENSYSTEM Marknadsledare på Små reningsanläggningar i Europa Individuella storcisterner med platt utförande AVLOPPSVATTEN Decenniers erfarenhet av decentraliserad

Läs mer

Arbetet pågår - klart 30 sep 2008. Hushållsnära avloppsfraktioner. Genomförande. Certifiering eller kvalitetssäkring?

Arbetet pågår - klart 30 sep 2008. Hushållsnära avloppsfraktioner. Genomförande. Certifiering eller kvalitetssäkring? Kvalitetssäkring Hushållsnära avloppsfraktioner Ola Palm Envisys vårmöte Avloppsslam 10 11 juni, 2008 Arbetet pågår - klart 30 sep 2008 Finansiärer i Länsstyrelsen i Stockholms län Svenskt vatten utveckling

Läs mer

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN VAD ÄR AVLOPPSVATTEN SPILLVATTEN Förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar

Läs mer

Lägesuppdatering 2015

Lägesuppdatering 2015 Verksamhetsanalys Inledning Kommunens markpolicy anger att det finns en strävan att främja en mångfald av lokaler för verksamheter. Kommunen ser gärna att en blandstad utvecklas i många områden. Där det

Läs mer

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Vi tittar på Kan vi leverera hälsomässigt säkert vatten idag och i framtiden? Status,

Läs mer

Om mig. Varför finns vi? Vad är VA-kluster Mälardalen?

Om mig. Varför finns vi? Vad är VA-kluster Mälardalen? Vad är VA-kluster Mälardalen? Bengt Carlsson Inst. för informationsteknologi, Uppsala universitet Om mig Forskar sedan 1991 (bl a) på styrning, modellering och simulering av avloppsreningsverk (tonvikt

Läs mer

STADS- INNOVATIONER - STÖD TILL SPETSTEKNIKER OCH AVANCERADE SYSTEM- LÖSNINGAR

STADS- INNOVATIONER - STÖD TILL SPETSTEKNIKER OCH AVANCERADE SYSTEM- LÖSNINGAR STADS- INNOVATIONER - STÖD TILL SPETSTEKNIKER OCH AVANCERADE SYSTEM- LÖSNINGAR Stockholm 23-24 mars Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-03-28 1 Sebastian Dahlgren- Axelsson, Innovationsstrateg

Läs mer

Framtidens kretsloppsanläggning

Framtidens kretsloppsanläggning Framtidens kretsloppsanläggning Kretsloppsanläggningen i Högbytorp förvandlar det som ingen vill ha till sådant som alla behöver. Här gör vi el, värme, biogas och biogödsel av avfall. Varför bygger vi

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

VA-forskning och VA-utbildning i södra Sverige

VA-forskning och VA-utbildning i södra Sverige VA-forskning och VA-utbildning i södra Sverige Jes la Cour Jansen Överblick Va-forskning inom VA-teknik bedrivs på flera institutioner på Lunds Tekniska Högskola och på flera andra högskolor och universitet

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR ESKILSTUNA KOMMUN

ÄGARDIREKTIV FÖR ESKILSTUNA KOMMUN ÄGARDIREKTIV FÖR ESKILSTUNA KOMMUN Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vision... 5 3 Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4 Eskilstuna Energi och Miljö AB... 6 5 Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 7 6 Parken Zoo

Läs mer

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp Länsbodarna Utbyggnad av allmänt avlopp Bakgrund Länsbodarna är ett område som konstaterats ha behov av verksamhetsområde för avlopp. Stora delar av området har täta jordlager och nära till berg som leder

Läs mer

Goda exempel. från investeringsprogrammen Klimp och LIP

Goda exempel. från investeringsprogrammen Klimp och LIP Goda exempel från investeringsprogrammen Klimp och LIP Naturvårdsverket mars 2010 ISBN: 978-91-620-8476-9 Grafisk form: Grace Communication Tryck: CM Gruppen Upplaga: 1 500 ex Goda exempel att inspireras

Läs mer

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Stefan Jonsson, Miljökontoret 1 Kretslopp med källsortering av avlopp Lokalt utsläpp från WC = 0 Modern återvinning av WC-avfall:

Läs mer

ALTERNATIVT SYSTEM FÖR AVLOPPSHANTERING I REGIONER MED VATTENBRIST

ALTERNATIVT SYSTEM FÖR AVLOPPSHANTERING I REGIONER MED VATTENBRIST ALTERNATIVT SYSTEM FÖR AVLOPPSHANTERING I REGIONER MED VATTENBRIST Exempel från Kina: CAOFEIDIAN INTERNATIONAL ECO-CITY 曹 妃 甸 国 际 生 态 城 Christina Odén och Peter Ullman Sweco Environment AB 1 Caofeidian

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

Verksamhetsberättelse WAiK 2012

Verksamhetsberättelse WAiK 2012 Verksamhetsberättelse WAiK 2012 1. Fakta om året som gått Antal medlemmar vid årets slut: 114 stycken Medlemsavgift: För privatpersoner 40 kr per år. För företag, andra föreningar och organisationer 200

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID

3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID 3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 3 / 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID 21/ SLUTSATSER Ön Sanden är en fantastisk och attraktiv plats

Läs mer

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN VISION Svensk forskning, innovation och samverkan mellan vattensektorns aktörer ska skapa uthålliga och globalt konkurrenskraftiga vattentjänster, produkter

Läs mer

ANSÖKAN OM MARKANVISNING

ANSÖKAN OM MARKANVISNING SID: 1 av 5 ANSÖKAN OM MARKANVISNING Sökande företag:... Kontaktperson:... Ansökan avser:... ANSÖKAN OM MARKANVISNING GÄLLER Enbart bostäder Bostäder och handel/verksamhet Enbart handel/verksamhet Annat

Läs mer

Förslag till nya regler om slam. Linda Gårdstam Naturvårdsverket

Förslag till nya regler om slam. Linda Gårdstam Naturvårdsverket Förslag till nya regler om slam Linda Gårdstam Naturvårdsverket Naturvårdsverket fick regeringsuppdrag Uppdrag av regeringen att utreda möjligheterna för en hållbar återföring av fosfor. Vad vi har gjort:

Läs mer

Vägen mot hållbara VAsystem. Anna Linusson, VD Svenskt Vatten

Vägen mot hållbara VAsystem. Anna Linusson, VD Svenskt Vatten Vägen mot hållbara VAsystem Anna Linusson, VD Svenskt Vatten Svenskt Vatten Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och människor tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Vilka

Läs mer

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Stockholmsregionens styrkor och utmaningar Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Det går bra för Stockholms län Ur ett tillväxtperspektiv står sig Stockholm i varje jämförelse 24 000 nystartade företag 2011

Läs mer

Framtidens livsmedel - Hållbara kretslopp

Framtidens livsmedel - Hållbara kretslopp Framtidens livsmedel - Hållbara kretslopp 2015-06-23 Henrik Nyberg Int NN 2014-02-10 1 Förändrade behov och beteende från konsumenter ställer nya krav på framtidens mat Nuläge: Import av fisk och grönsaker

Läs mer

Kvalitet & Engagemang

Kvalitet & Engagemang Kvalitet & Engagemang Ett nyhetsbrev från Danfo #1 2015 Helhetskonceptet Sanirent Malmö stad - en förebild för offentliga toaletter SaniRent Helhetskoncept för bibehålle Placering och utformning i all

Läs mer

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2 24 SEPTEMBER 2017

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2 24 SEPTEMBER 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING DÄR IDÉER BLIR VERKLIGHET Linköping är en av landets snabbast växande

Läs mer

Utmaningar inom avloppsvattenrening i Sverige. Ann Mattsson, Anders Fransson, VAK

Utmaningar inom avloppsvattenrening i Sverige. Ann Mattsson, Anders Fransson, VAK Utmaningar inom avloppsvattenrening i Sverige Ann Mattsson, Anders Fransson, VAK Vad är den största utmaningen? Det som är svårast? Det som ger störst resultat? Här: Det som vi tycker verkar svårt och

Läs mer

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF Slamfrågan Möte 7 okt 2009 SpmO Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF sunita.hallgren@lrf.se 08-7875156 Punkter Miljömål Ny lagstiftning på gång viktig milstolpe Slamfrågan komplex LRF & avloppsfraktioner

Läs mer

Va-policy Emmaboda kommun

Va-policy Emmaboda kommun Va-policy Emmaboda kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-16, 76, registernr. 54.4 Va-policy Emmaboda kommun Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade

Läs mer

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Josephine Nellerup Planeringsarkitekt FRP/MSA PLANCHEF Stadsbyggnadskontoret Josephine.nellerup@malmo.se PRIOTERADE INRIKTNINGAR Regional motor för

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalyser baserade på NNH

Risk- och sårbarhetsanalyser baserade på NNH 1 Risk- och sårbarhetsanalyser baserade på NNH Följande analyser baseras på nya nationella höjdmodellen, NNH, i kombination med data från Ronneby kommun. Kartor och höjdmodell är framställda med MapInfo

Läs mer

RÄDDA SKÄRGÅRDSHAVET GENOM ATT KLUBBA RÄTT. Hur kan kommunen skydda vattnen?

RÄDDA SKÄRGÅRDSHAVET GENOM ATT KLUBBA RÄTT. Hur kan kommunen skydda vattnen? RÄDDA SKÄRGÅRDSHAVET GENOM ATT KLUBBA RÄTT Hur kan kommunen skydda vattnen? AVLOPPSVATTNET I KOMMUNCENTREN Förstahandslösningen är kommunala avloppssystem. Avloppsvattenhanteringen bör förbättras i synnerhet

Läs mer

Revidering av Grundförutsättningar Torneträsk Riksgränsen 2013-05-28

Revidering av Grundförutsättningar Torneträsk Riksgränsen 2013-05-28 Revidering av Grundförutsättningar Torneträsk Riksgränsen 2013-05-28 Följande avsnitt är reviderade. I grunddokumentet är de markerade avsnitten markerade med rött kryss. Kapitel 2.7 har reviderats med

Läs mer

Vi utvecklar förutom värmerelaterade produkter och tjänster även inom EL, Gas och Kommunikation (fiber)

Vi utvecklar förutom värmerelaterade produkter och tjänster även inom EL, Gas och Kommunikation (fiber) Vi utvecklar förutom värmerelaterade produkter och tjänster även inom EL, Gas och Kommunikation (fiber) 1 Vi ägs av 4 kommuner och arbetar aktivt med att skapa en balans mellan affärsnytta och samhällsnytta.

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30 TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK Karlstad Uppdragsnummer 2004-30 VA-Konsulten Magnus Aronsson AB Granitvägen 28 653 50 Karlstad Telefon 070-307 87 75 arv:2004-30 Tillsta ndsanso kan:130521

Läs mer

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2-24 SEPTEMBER 2017

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2-24 SEPTEMBER 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2-24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING - DÄR IDÉER BLIR VERKLIGHET Linköping är en av landets snabbast växande

Läs mer

Villatomter i Vikaholm Praktisk information om kommunala tomter till dig som vill bygga eget hus. Vikaholm

Villatomter i Vikaholm Praktisk information om kommunala tomter till dig som vill bygga eget hus. Vikaholm Villatomter i Vikaholm Praktisk information om kommunala tomter till dig som vill bygga eget hus Vikaholm Ett modernt boende av högsta klass Vikaholm är ett nytt bostadsområde i Växjö. Det ligger söder

Läs mer