Utmaningar inom avloppsvattenrening i Sverige. Ann Mattsson, Anders Fransson, VAK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utmaningar inom avloppsvattenrening i Sverige. Ann Mattsson, Anders Fransson, VAK"

Transkript

1 Utmaningar inom avloppsvattenrening i Sverige Ann Mattsson, Anders Fransson, VAK

2 Vad är den största utmaningen? Det som är svårast? Det som ger störst resultat? Här: Det som vi tycker verkar svårt och som bör göras i Sverige.

3 Utmaningar- avloppsrening Energi Övriga resurser Flexibilitet Kompakt och ytsnålt Avancerad rening t.ex. läkemedel Avancerad slambehandling och fosforutvinning? Passar in i samhället

4 Utmaningar Energi + Övriga resurser Flexibilitet Passar in i samhället Förbättrad rening (N, P, annat?)

5 Energi och Resurshushållning El Värme Kemikalier Kiss och bajs Vatten Arbete Pengar Biogas

6 Prioriterade områden avlopp och miljö.

7 Energi och Resurshushållning - Biogas Biogas är idag det miljömässigt bästa fordonsbränslet. Därför bör rötgasen som bildas vid reningsverken i ökad grad uppgraderas till fordonsbränsle. Svenskt Vatten har delfinansierat rapporten: Den svenska biogaspotentialen från inhemska restprodukter, Förutom potentialen nämns vissa metoder och tekniker för att öka utbytet av biogas. Vi är endast i början av en utveckling för ökad framställning av fordonsgas t.ex. genom ökat gasutbyte. SVU bör uppmana till FoU inom området ökad framställning och nyttjande av gas ur avlopp. Satsningar på biogasprojekt med teknisk inriktning görs i samråd med SGC (Svenskt Gastekniskt Center) för avstämning mot "utvecklingsprogram avseende biogasteknik ".

8 Energi och Resurshushållning - Energi Energi är en prioriterad fråga i hela samhället. I vattentjänstsektorn står de avloppsreningsverken för merparten av såväl energiförbrukningen och möjligheter att återvinna energin i processer. Energifrågan och speciellt energieffektivisering har stor betydelse för både ekonomi och miljö. En målsättning är att minska användningen av högvärdig energi. Svenskt Vatten har beviljats 25,5 miljoner kr från Energimyndigheten till Energiprojektet för energieffektiviseringsåtgärder. För att ytterligare stimulera utvecklingen efterfrågas FoU-projekt inom detta område.

9 Energi och Resurshushållning - Växtnäring Återföring av växtnäring från avlopp. Gällande delmål för återföring av fosfor: - senast år 2015 ska minst 60 procent av fosforföreningarna i avlopp återföras till produktiv mark, varav minst hälften bör återföras till åkermark. Miljömålsberedningen föreslår följande mål: Resurshushållningen i livsmedelskedjan ökar till 2015 genom att; matavfallet minskar med 20 % till 2015 jämfört med 2010, minst 40 % av matavfall ska hanteras biologiskt så att växtnäring och energi Samt en justering av fosformålet: Resurshushållningen i livsmedelskedjan ökar till 2015 genom att: -Minst 60 procent av fosforföreningarna i avlopp tas tillvara och återförs till produktiv mark, varav minst hälften återförs till åkermark. Uppströmsarbete, hygienisering av slam och alternativa slambehandlingsmetoder är viktiga förutsättningar för återföring av växtnäring.

10 Hygienisering av slam Hygienisering av slam är ett krav som kommer att skärpas beträffande all användning av slam. Hygieniseringen är nödvändig för att slam ska kunna nyttjas i olika sammanhang t.ex. på odlingsmark. För att ytterligare öka förtroendet för slamanvändning är hygienisering av slammet viktigt. Det behövs FoU i Sverige avseende hur hygienisering kan utföras samt energioptimering av tekniken.

11 Alternativ slamhantering Alternativ slamhantering till återföring av fosfor till åkermark via slam behöver utvecklas eftersom allt slam sannolikt inte kommer att återföras till åkermark. Det finns därför ett stort behov av att undersöka en stor bredd av alternativa lösningar till återföring av fosfor ur slam. Branschen bör ta fram mer kunskap om metoder och tekniker genom egen FoU alternativt följa utvecklingen internationellt. Intressant teknikutveckling är exempelvis torkning med granulering eller förbränningsteknik med utvinning av fosfor kan behöva utvecklingsstöd från SVU.

12 Energi och Resurshushållning Ex: Förstå COD, Kolkälla, El, Gas, Värme. Balanser, samband och avvägningar. Modellering. Nyckeltal. Samarbete. Kemikalier eller biologi. Kemikalier eller energi. Bio-P, slambehandlingsmetoder. Kolkälla/kväverening/Rejektvattenhantering Utvinning av resurser/destruktion av näring

13 Klimatförändring: Mer regn ger högre flöden Högre kostnader Större utsläpp

14 Varför? Smittspridning - bakterier, virus, parasiter med mera Nedskräpning papper, avföring etc. Syreförbrukning avföring, matrester med mera Övergödning näringsämnen fosfor och kväve Andra föroreningar? metaller, läkemedelsrester etc. Andra krav/problem?

15 Ökad befolkning = mer Kväve Och ännu mer ju mer kött vi äter!

16 Reningsteknik, inklusive dag- och bräddvatten Det väntar strängare reningskrav för många avloppsreningsverk när det gäller närsalter, ramdirektivets prioriterade kemiska ämnen, läkemedel, smittämnen.. Drivkrafterna för utvecklad reningsteknik de närmaste 10 åren är (förutom ökad energieffektivisering) EU:s avloppsvattendirektiv, Helcom/BSAP med efterföljande fosfor och kväveavgifter, Ramdirektivet för vatten, EU:s marina direktiv, Badvattendirektivet, samt möjliga nationella krav på hygienisering av utgående avloppsvatten. Med grund i Mistra-Pharma och Stockholms Miljömiljardsprojekt om Läkemedel bör en kunskapssamman-ställning tas fram.

17 Tillflöde till Ryaverket, m 3 /s Varaktighet för tillflödet dagvatten kombinerat system Inläckage ansluten drän egenförbrukning alla VA-verk spillvatten dagar per år

18 Reningsteknik, inklusive dag- och bräddvatten Dagvatten och bräddvatten kommer att få ökad betydelse i arbetet med att klara Ramdirektivet för vatten. Även risken för mikrobiologisk smitta till råvattentäkter och badvattendirektivet kommer att utgöra en ökad drivkraft för teknikutveckling och effektivare monitoring för dagvatten och bräddvattenutsläpp.

19 Reningsteknik, inklusive dag- och bräddvatten Tillskottsvatten Onödigt vatten för reningsverken. Viktigt att se ledningsnät och reningsverk som en helhet, bland annat för att minska utsläpp via bräddningar. Utveckla verktyg/modeller för att arbeta med hela systemet. Åtgärder bedöms efter platsens aktuella förutsättningar med miljökvalitetsnormer (MKN) enligt Ramdirektivet för vatten som grund. Bör lyftas fram som ett gemensamt projekt då tillskottsvatten med tillhörande bräddningar berör såväl DRIK, RÖK och VAK.

20 Arbetsmiljö - är viktigt Särskilt för mikrobiologiska hälsorisker finns särskilda förutsättningar vid avloppshantering som inte andra aktörer kommer att hantera återstår formuleringsarbete.

21 Uppströmsarbete Det är viktigt att alla som är anslutna till kommunala avloppsnät hjälps åt att förhindra att oönskade ämnen förs till avloppssystemet. Detta kallas allmänt för uppströmsarbete. Med uppströmsarbete avser vi arbete för att se att svårnedbrytbara föroreningar och andra oönskade ämnen inte kommer in i avloppssystemet vid källan, från hushåll, från industri, service eller annan verksamhet. Uppströmsarbetet är viktigt av flera skäl bl.a. för trovärdighet i slamarbetet. Svenskt Vatten och medlemmarna har tagit på sig en stor roll i detta arbete via REVAQ. Det finns dock många kunskapsluckor när det gäller källor samt arbetssätt och åtgärder, ett stort FoU-behov föreligger.

22 Flexibilitet och passa in i samhället Använda samma anläggningsdelar till olika ändamål. För att klara varierade flöden och sammansättning. Avancerad styrning kräver processkunskap. Anpassa strukturer efter nya behov planera för detta.

23 Varför spara plats? Water treatment plant 500m2 4 p =125 m2/p 60 m2 2 p 10 floors = 3 m2/p Wastewater treatment plant m2 0,1-0,2 m2/p

24

25 Considerations Energy, chemical use Capital cost Footprint Biofilm, MBR, etc High rate AS Chemical BNR Low rate BNR

26 Fingaller Kemikalielager+ Polymerberedning+ Dosering Fördelningskanal försedimentering Sandfång Plats för pumpledning till direktfällning.

27 Krav från omgivningen! Nya dyra bostäder Rekreation Naturreservat Inte synas! Inte lukta! Inte höras!

28 Skärpta utsläppskrav? Inte Rekreation påverka! Naturreservat

29 Passa in i samhället Kompakt a processer, men energieffektiva. Biofilm, special för rejekt. Kemiska processer? Processkontroll för att använda kompakta, flexibla och energieffektiva processer Lukt och process? Hydraulik för att förstå och utnyttja bassängerna rätt.

30 Prioriterade områden avlopp och miljö.

31 Energi och Resurshushållning - Biogas Biogas är idag det miljömässigt bästa fordonsbränslet. Därför bör rötgasen som bildas vid reningsverken i ökad grad uppgraderas till fordonsbränsle. Svenskt Vatten har delfinansierat rapporten: Den svenska biogaspotentialen från inhemska restprodukter, Förutom potentialen nämns vissa metoder och tekniker för att öka utbytet av biogas. Vi är endast i början av en utveckling för ökad framställning av fordonsgas t.ex. genom ökat gasutbyte. SVU bör uppmana till FoU inom området ökad framställning och nyttjande av gas ur avlopp. Satsningar på biogasprojekt med teknisk inriktning görs i samråd med SGC (Svenskt Gastekniskt Center) för avstämning mot "utvecklingsprogram avseende biogasteknik ".

32 Energi och Resurshushållning - Energi Energi är en prioriterad fråga i hela samhället. I vattentjänstsektorn står de avloppsreningsverken för merparten av såväl energiförbrukningen och möjligheter att återvinna energin i processer. Energifrågan och speciellt energieffektivisering har stor betydelse för både ekonomi och miljö. En målsättning är att minska användningen av högvärdig energi. Svenskt Vatten har beviljats 25,5 miljoner kr från Energimyndigheten till Energiprojektet för energieffektiviseringsåtgärder. För att ytterligare stimulera utvecklingen efterfrågas FoU-projekt inom detta område.

33 Energi och Resurshushållning - Växtnäring Återföring av växtnäring från avlopp. Gällande delmål för återföring av fosfor: - senast år 2015 ska minst 60 procent av fosforföreningarna i avlopp återföras till produktiv mark, varav minst hälften bör återföras till åkermark. Miljömålsberedningen föreslår följande mål: Resurshushållningen i livsmedelskedjan ökar till 2015 genom att; matavfallet minskar med 20 % till 2015 jämfört med 2010, minst 40 % av matavfall ska hanteras biologiskt så att växtnäring och energi Samt en justering av fosformålet: Resurshushållningen i livsmedelskedjan ökar till 2015 genom att: -Minst 60 procent av fosforföreningarna i avlopp tas tillvara och återförs till produktiv mark, varav minst hälften återförs till åkermark. Uppströmsarbete, hygienisering av slam och alternativa slambehandlingsmetoder är viktiga förutsättningar för återföring av växtnäring.

34 Hygienisering av slam Hygienisering av slam är ett krav som kommer att skärpas beträffande all användning av slam. Hygieniseringen är nödvändig för att slam ska kunna nyttjas i olika sammanhang t.ex. på odlingsmark. För att ytterligare öka förtroendet för slamanvändning är hygienisering av slammet viktigt. Det behövs FoU i Sverige avseende hur hygienisering kan utföras samt energioptimering av tekniken.

35 Alternativ slamhantering Alternativ slamhantering till återföring av fosfor till åkermark via slam behöver utvecklas eftersom allt slam sannolikt inte kommer att återföras till åkermark. Det finns därför ett stort behov av att undersöka en stor bredd av alternativa lösningar till återföring av fosfor ur slam. Branschen bör ta fram mer kunskap om metoder och tekniker genom egen FoU alternativt följa utvecklingen internationellt. Intressant teknikutveckling är exempelvis torkning med granulering eller förbränningsteknik med utvinning av fosfor kan behöva utvecklingsstöd från SVU.

36 Reningsteknik, inklusive dag- och bräddvatten Det väntar strängare reningskrav för många avloppsreningsverk när det gäller närsalter, ramdirektivets prioriterade kemiska ämnen, läkemedel, smittämnen.. Drivkrafterna för utvecklad reningsteknik de närmaste 10 åren är (förutom ökad energieffektivisering) EU:s avloppsvattendirektiv, Helcom/BSAP med efterföljande fosfor och kväveavgifter, Ramdirektivet för vatten, EU:s marina direktiv, Badvattendirektivet, samt möjliga nationella krav på hygienisering av utgående avloppsvatten.. Med grund i Mistra-Pharma och Stockholms Miljömiljardsprojekt om Läkemedel bör en kunskapssammanställning tas fram.

37 Reningsteknik, inklusive dag- och bräddvatten Dagvatten och bräddvatten kommer att få ökad betydelse i arbetet med att klara Ramdirektivet för vatten. Även risken för mikrobiologisk smitta till råvattentäkter och badvattendirektivet kommer att utgöra en ökad drivkraft för teknikutveckling och effektivare monitoring för dagvatten och bräddvattenutsläpp.

38 Reningsteknik, inklusive dag- och bräddvatten Tillskottsvatten Onödigt vatten för reningsverken. Viktigt att se ledningsnät och reningsverk som en helhet, bland annat för att minska utsläpp via bräddningar. Utveckla verktyg/modeller för att arbeta med hela systemet. Åtgärder bedöms efter platsens aktuella förutsättningar med miljökvalitetsnormer (MKN) enligt Ramdirektivet för vatten som grund. Bör lyftas fram som ett gemensamt projekt då tillskottsvatten med tillhörande bräddningar berör såväl DRIK, RÖK och VAK.

39 Arbetsmiljö - är viktigt Särskilt för mikrobiologiska hälsorisker finns särskilda förutsättningar vid avloppshantering som inte andra aktörer kommer att hantera återstår formuleringsarbete.

40 Uppströmsarbete Uppströmsarbetet. Det är viktigt att alla som är anslutna till kommunala avloppsnät hjälps åt att förhindra att oönskade ämnen förs till avloppssystemet. Detta kallas allmänt för uppströmsarbete. Med uppströmsarbete avser vi arbete för att se att svårnedbrytbara föroreningar och andra oönskade ämnen inte kommer in i avloppssystemet vid källan, från hushåll, från industri, service eller annan verksamhet. Uppströmsarbetet är viktigt av flera skäl bl.a. för trovärdighet i slamarbetet. Svenskt Vatten och medlemmarna har tagit på sig en stor roll i detta arbete via REVAQ. Det finns dock många kunskapsluckor när det gäller källor samt arbetssätt och åtgärder, ett stort FoU-behov föreligger.

SVENSKT VATTEN UTVECKLING PRIORITERADE OMRÅDEN

SVENSKT VATTEN UTVECKLING PRIORITERADE OMRÅDEN SVENSKT VATTEN UTVECKLING PRIORITERADE OMRÅDEN Prioriterade områden är sådana FoU områden som anses särskilt viktiga för de kommunala vattentjänsterna. Svenskt Vatten Utveckling hänvisar till de samhällsutmaningar

Läs mer

Utveckling. Svenskt Vatten. Ekonomi, organisation och kommunikation

Utveckling. Svenskt Vatten. Ekonomi, organisation och kommunikation Svenskt Vatten Utveckling Ekonomi, organisation och kommunikation Samverkan inom och mellan kommunala organisationer samt med näringsliv På många håll i Sverige pågår en strukturomvandling inom de kommunala

Läs mer

Certifiering av avloppsslam

Certifiering av avloppsslam Vad handlar certifieringssystemet om: Certifiering av avloppsslam Henrik Tideström Vad -verken kan göra g för f r att uppnå Riksdagens miljömål samtidigt som -lösningarna ska vara ekonomiskt hållbara h

Läs mer

Lennart Mårtensson Docent miljöteknik

Lennart Mårtensson Docent miljöteknik Slam och föroreningar läget idag Lennart Mårtensson Docent miljöteknik Laqua Research Group Forskar om miljökonsekvenser orsakat av avfallshantering och andra aktiviteter. Är ett samarbete mellan Högskolan

Läs mer

EU, EUREAU och svensk avloppsvattenrening med kikaren riktad mot Lund Anders Finnson Svenskt Vatten

EU, EUREAU och svensk avloppsvattenrening med kikaren riktad mot Lund Anders Finnson Svenskt Vatten EU, EUREAU och svensk avloppsvattenrening med kikaren riktad mot 2009-2012 Lund 081111 Anders Finnson Svenskt Vatten Svenskt Vatten företräder VA-verken och VA-bolagen i Sverige Livsmedel och miljövårdinsatser

Läs mer

Hur arbetar Karlstads kommun med att minska föroreningar och bräddningar till Vänern?

Hur arbetar Karlstads kommun med att minska föroreningar och bräddningar till Vänern? Hur arbetar Karlstads kommun med att minska föroreningar och bräddningar till Vänern? Vatten och avlopp i siffror 150 mil ledningar (62 mil vatten-, 41 mil spillvatten- och 43 mil dagvattenledningar, plus

Läs mer

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN VAD ÄR AVLOPPSVATTEN SPILLVATTEN Förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar

Läs mer

Sverige ett land av vatten

Sverige ett land av vatten Sverige ett land av vatten 1 En presentation om 2 Svenskt Vatten den främsta organisationen att slå vakt om vattnets kvalitet företräder de kommunala huvudmännen och de bolag och kommunalförbund som bildats

Läs mer

FoU-dag Biogas från avfall och slam

FoU-dag Biogas från avfall och slam FoU-dag Biogas från avfall och slam Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar 400 medlemmar

Läs mer

Kommittédirektiv. Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam. Dir. 2018:67. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam. Dir. 2018:67. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam Dir. 2018:67 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning Spridning av avloppsslam bör fasas ut och ersättas

Läs mer

Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp

Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp Samrådsmöte för Dalälven 19 februari 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten och rena sjöar

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REQ Organiska ämnen i -systemen, SWECO 20110916 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten, rena sjöar och hav - 2 1 3 Varför REQ?

Läs mer

VA-teknik Södra. prövar ny teknik för hållbar avloppshantering. Karin Jönsson (VA-teknik, LTH)

VA-teknik Södra. prövar ny teknik för hållbar avloppshantering. Karin Jönsson (VA-teknik, LTH) VA-teknik Södra prövar ny teknik för hållbar avloppshantering Karin Jönsson (VA-teknik, LTH) Den här presentationen Kort om VA-teknik Södra Exempel på utmaningar VA-teknik Södra bidrar till lösningarna

Läs mer

2010-03-11. 2010-03-10 Daniel Hellström Svenskt Vatten Utveckling

2010-03-11. 2010-03-10 Daniel Hellström Svenskt Vatten Utveckling Framtidsfrågor för Svenskt VA Framtidsfrågor för Svenskt VA - ur ett kommunalt FoU-perspektiv 2010-03-10 Daniel Hellström Svenskt Vatten Utveckling Prioriterade områden enligt SVU Behov av satsning på

Läs mer

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Varje år renar vi på Käppalaförbundet ungefär 50 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Det renade vattnet släpper

Läs mer

Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan. Anna Maria Sundin Linköping 7 mars Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1

Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan. Anna Maria Sundin Linköping 7 mars Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan Anna Maria Sundin Linköping 7 mars 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan och återföring av fosfor

Läs mer

Nr 2015-12, Utvärdering av filter i dagvattenbrunnar en fältstudie i Nacka kommun

Nr 2015-12, Utvärdering av filter i dagvattenbrunnar en fältstudie i Nacka kommun Nr 2015-12, Utvärdering av filter i dagvattenbrunnar en fältstudie i Nacka kommun 40 filter som bestod av en blandning av furubark och träflis. För de flesta av de undersökta ämnena går det inte att konstatera

Läs mer

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Vi tittar på Kan vi leverera hälsomässigt säkert vatten idag och i framtiden? Status,

Läs mer

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN VISION Svensk forskning, innovation och samverkan mellan vattensektorns aktörer ska skapa uthålliga och globalt konkurrenskraftiga vattentjänster, produkter

Läs mer

Svenskt Vatten Utveckling

Svenskt Vatten Utveckling SVU 2009 Svenskt Vatten Utveckling Satsning på högskolor och universitet har resulterat i bildandet kluster Gemensam utlysning med Formas Arbeta vidare med prioriterade områden Oktober 2009 Daniel Hellström

Läs mer

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF Slamfrågan Möte 7 okt 2009 SpmO Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF sunita.hallgren@lrf.se 08-7875156 Punkter Miljömål Ny lagstiftning på gång viktig milstolpe Slamfrågan komplex LRF & avloppsfraktioner

Läs mer

En hållbar slamhantering Vad innebär det? Utmaningar och möjligheter

En hållbar slamhantering Vad innebär det? Utmaningar och möjligheter En hållbar slamhantering Vad innebär det? Utmaningar och möjligheter Vad vi har idag: En reningsanläggning Växthusgaser ut N N 2 O C CO 2 C CH 4 Bräddning Tungmetaller Mikroplaster MP N N 2 O Avloppsvatten

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

Nyckeltal för reningsverk verktyg för effektivare resursanvändning

Nyckeltal för reningsverk verktyg för effektivare resursanvändning Nyckeltal för reningsverk verktyg för effektivare resursanvändning Peter Balmér och Daniel Hellström peter.balmer@telia.com daniel.hellstrom@svensktvatten.se Är svenska avloppsreningsverk energieffektiva?

Läs mer

Fosforförordningen-vad händer nu? #NAM17 i Växjö 25 januari 2017

Fosforförordningen-vad händer nu? #NAM17 i Växjö 25 januari 2017 Fosforförordningen-vad händer nu? #NAM17 i Växjö 25 januari 2017 Anders Finnson Svenskt Vatten Inflöden av oönskade ämnen till kretsloppen Säkert dricksvatten av god kvalitet Miljö och resurseffektiva

Läs mer

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder.

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder. 9 Vatten och avlopp Tillgång till friskt dricksvatten och rening av avlopp är grundläggande funktioner i samhället. I Dalarna finns tillgång till grundvatten och ytvatten av god kvalitet och kvantitet.

Läs mer

Ramdirektivet för f r Vatten

Ramdirektivet för f r Vatten Ramdirektivet för f r Vatten Näringsbelastning till vattenmiljöerna, erna, reningsverkens bidrag och möjliga m styrmedel Föreningen Vatten 20100317 Anders Finnson Svenskt Vatten Vattenpoesi Ramdirektivet

Läs mer

Naturvårdsverket ska göra en kartläggning av olika fosforresurser i samhället.

Naturvårdsverket ska göra en kartläggning av olika fosforresurser i samhället. Regeringsbeslut I:9 2012-02-02 M2012/317/Ke Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag om hållbar återföring av fosfor Regeringens beslut Naturvårdsverket ska göra en kartläggning av

Läs mer

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Kommunalt VA-bolag Bildades 2009 Sex ägarkommuner 230 000 invånare 160 medarbetare Därför bildades NSVA Säkrar VA-kompetens i regionen Optimal utveckling av

Läs mer

10 Vatten och avlopp (VA)

10 Vatten och avlopp (VA) 10 Vatten och avlopp (VA) De miljömål som är viktigast för sektorns verksamhet är Giftfri miljö, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet och God bebyggd miljö. Tillgång

Läs mer

Sverige ett land av vatten

Sverige ett land av vatten Sverige ett land av vatten Livsmedlet vatten Hygien Övrigt Mat och dryck WC Disk Tvätt Fokus frågor - En aktiv politik för uthålliga vattentjänster Fokus frågor - Ökat investeringsbehov Fokus frågor -

Läs mer

Vattenstämman 14 maj Kretsloppssamhälle eller förbränningssamhälle eller både och?

Vattenstämman 14 maj Kretsloppssamhälle eller förbränningssamhälle eller både och? Vattenstämman 14 maj 10.30-12.00 Kretsloppssamhälle eller förbränningssamhälle eller både och? Linda Gårdstam, Naturvårdsverket, Naturvårdsverkets Regeringsuppdrag fosfor, (20 minuter) Anders Finnson,

Läs mer

Välkommen till Öresundsverket

Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket ligger i centrala Helsingborg och är det största av ett tiotal avloppsreningsverk inom NSVA. Det byggdes 1974 och tar idag hand om spillvatten

Läs mer

Växjö väljer termisk hydrolys varför och hur?

Växjö väljer termisk hydrolys varför och hur? Växjö väljer termisk hydrolys varför och hur? Anneli Andersson Chan, Sundets processingenjör avlopp och biogas VA-avdelningen, Tekniska förvaltningen avloppsreningsverk 5 år prövotid Sundets avloppsreningsverk

Läs mer

Utredningen giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam

Utredningen giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam Utredningen giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam M2018:08 Utredningen giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam 1 Utredningens organisation Särskild utredare - Gunnar

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-19

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-19 Vatten Avlopp Kretslopp Energi- och miljöcentrum miljardsatsning på central avloppsrening och kraftvärme Anders Fransson och Martin Dahl, Borås Energi och Miljö Om Borås Energi och Miljö Ägare: Borås Stad

Läs mer

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Tillsammans för världens mest hållbara stad Avloppsslam en viktig resurs som innehåller många växtnäringsämnen När man renar avloppsvatten från samhället

Läs mer

Biogas i skogsindustrin. Anna Ramberg, Holmen (Hallsta Pappersbruk)

Biogas i skogsindustrin. Anna Ramberg, Holmen (Hallsta Pappersbruk) Biogas i skogsindustrin Anna Ramberg, Holmen (Hallsta Pappersbruk) Förutsättningar Papper & Massaindustrin genererar mycket processavloppsvatten. Innehåller stora mängder löst COD. Renas idag biologiskt

Läs mer

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun Ett giftfritt avlopp Information till företag i Jönköpings kommun 1 AVLOPPSRENING OCH KRETSLOPP RENINGSVERKEN I kommunen finns 20 avloppsreningsverk. Simsholmens och Huskvarnas reningsverk är de två största.

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Miljöarbete pågår. Vi renar avloppsvatten från en halv miljon människor

Miljöarbete pågår. Vi renar avloppsvatten från en halv miljon människor Miljöarbete pågår Vi renar avloppsvatten från en halv miljon människor Mycket bra studiebesök. Man får lära sig att avlopp är ett stort miljöproblem, hur problemet löses och hur man kan hjälpa till litegrann

Läs mer

Tillsammans för världens mest hållbara stad

Tillsammans för världens mest hållbara stad Tillsammans för världens mest hållbara stad Bräddning i Stockholm från kombinerat ledningsnät BERÄKNINGAR, PROPORTIONER OCH ÅTGÄRDSNIVÅ MATHIAS VON SCHERLING, PROJEKT UTREDNING OCH UTVECKLING Nödbrädd

Läs mer

Mycket bra studiebesök. Man får lära sig att avlopp är ett stort miljöproblem, hur problemet löses och hur man kan hjälpa till litegrann själv.

Mycket bra studiebesök. Man får lära sig att avlopp är ett stort miljöproblem, hur problemet löses och hur man kan hjälpa till litegrann själv. Miljöarbete pågår Mycket bra studiebesök. Man får lära sig att avlopp är ett stort miljöproblem, hur problemet löses och hur man kan hjälpa till litegrann själv. Tack för ett mycket givande besök. Barnen

Läs mer

Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp

Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp Miljösamverkan östra Skaraborg Vänern Mariestad Töreboda Lidköping Götene Karlsborg Skara Tibro Skövde Falköping Tidaholm Hjo Vättern

Läs mer

Hur kan vi arbeta för att fasa ut farliga kemikalier? Stockholms kemikalieforum 2 december 2010

Hur kan vi arbeta för att fasa ut farliga kemikalier? Stockholms kemikalieforum 2 december 2010 Hur kan vi arbeta för att fasa ut farliga kemikalier? Stockholms kemikalieforum 2 december 2010 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten och rena sjöar - Men vem tvättar

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Carnelius

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Carnelius Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Carnelius 2018-11-12 2016-5146 0480-450305 Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: VESHOLMARNA 1 Sökande: Kalmar Arv Tegelviken Ärende: Yttrande över ansökan om tillstånd

Läs mer

2013 23 Avgasning av slam för ökad reningskapacitet och förbättrade slamegenskaper (projekt 12 114)

2013 23 Avgasning av slam för ökad reningskapacitet och förbättrade slamegenskaper (projekt 12 114) 2013 23 Avgasning av slam för ökad reningskapacitet och förbättrade slamegenskaper (projekt 12 114) Kvävgas bildas vid denitrifikation och stängs in i slamflockar som sjunker sämre Avgasning av aktivt

Läs mer

anders.finnson@svensktvatten.se

anders.finnson@svensktvatten.se Vattendirektivet - Svenskt Vattens syn på åtgärdsprogram och prispolitik KSLA 2010-06-0101 anders.lind@svensktvatten.se se anders.finnson@svensktvatten.se Generella synpunkter om Vattenmyndigheternas arbete

Läs mer

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder Hållbara kretslopp mellan stad och land Nära mat, Luleå 2012-09-24 26 januari 2016 Janne Linder Varför jordbruk? Varför jordbruk? Producera mat, foder, energi mm Positiva bieffekter: öppet landskap, biologisk

Läs mer

Teknikmarknad Teknikmarknad 2013-03-20

Teknikmarknad Teknikmarknad 2013-03-20 Teknikmarknad 2013-03-20 Torbjörn Andersson Uppströms eller nedströms? Kartläggning avseende läkemedelsrester, växtnäring och energi Möjligheter i fastigheten Energi Matavfall Vatten Avlopp Mikrobiologiskt

Läs mer

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallsplan 2018 2022 Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallstrappan För ett mer hållbart nyttjande av jordens begränsade resurser behöver vi minimera vårt avfall och öka återanvändningen.

Läs mer

Riktlinjer. Fö r utslä pp äv ävlöppsvätten frä n industrier öch ändrä verksämheter. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan.

Riktlinjer. Fö r utslä pp äv ävlöppsvätten frä n industrier öch ändrä verksämheter. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Fö r utslä pp äv ävlöppsvätten frä n industrier öch ändrä verksämheter Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer

Välkommen till Lundåkraverket

Välkommen till Lundåkraverket Lundåkraverket Välkommen till Lundåkraverket Lundåkraverket ligger i södra Landskrona och är det näst största reningsverket inom NSVA. Det togs i drift redan 1962, men har sedan dess byggts ut och förändrats

Läs mer

Forskning och utveckling som finansieras av Svenskt Vatten Utveckling

Forskning och utveckling som finansieras av Svenskt Vatten Utveckling Forskning och utveckling som finansieras av Svenskt Vatten Utveckling Detta dokument beskriver inom vilka områden Svenskt Vatten finansierar forskning och utveckling. Områden redovisade i detta dokument

Läs mer

Vilka utmaningar ser vi framöver? Vad har gjorts för att möta dem? KARIN JÖNSSON

Vilka utmaningar ser vi framöver? Vad har gjorts för att möta dem? KARIN JÖNSSON Vilka utmaningar ser vi framöver? Vad har gjorts för att möta dem? KARIN JÖNSSON Utmaning - Något som kräver ansenlig ansträngning, men som ändå attraherar KARIN JÖNSSON Innehåll Olika typer av krav (när

Läs mer

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Revaq-certifiering och lakvattenfrågor hur ser Revaqs regelverk ut? 7 september 2017 Anders Finnson, Svenskt Vatten Svenskt Vattens vision: Sverige ska ha Friskt

Läs mer

något för framtidens lantbrukare?

något för framtidens lantbrukare? Avloppsgödsel något för framtidens lantbrukare? Envisys vårmöte 9-10 juni 2009 Helsingsborg Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF sunita.hallgren@lrf.se 08-7875156 Punkter Miljömål LRF & avloppsfraktioner

Läs mer

Rena fakta om Gryaab och ditt avloppsvatten.

Rena fakta om Gryaab och ditt avloppsvatten. Rena fakta om Gryaab och ditt avloppsvatten. Foto: Bert Leandersson Ryaverket är ett av Nordens största reningsverk. Här renas cirka 4 000 liter vatten per sekund. Illustration: Anders Lyon Du spolar,

Läs mer

Behov och möjligheter att kommunicera åtgärder på gården till handel och konsument

Behov och möjligheter att kommunicera åtgärder på gården till handel och konsument Behov och möjligheter att kommunicera åtgärder på gården till handel och konsument Ingmar Börjesson, Lantmännen R&D Svåra frågor och möjligheter Kadmium, slam och växtnäring Forskningsprojekt som tar grepp

Läs mer

Anna Maria Sundin NAM18, Linköping 31 januari 2018

Anna Maria Sundin NAM18, Linköping 31 januari 2018 AVANCERAD RENING AV AVLOPPSVATTEN FÖR AVSKILJNING AV LÄKEMEDELSRESTER BEHOV, TEKNIK OCH KONSEKVENSER Anna Maria Sundin NAM18, Linköping 31 januari 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Kommittédirektiv. Minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete. Dir. 2018:11. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018

Kommittédirektiv. Minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete. Dir. 2018:11. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018 Kommittédirektiv Minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete Dir. 2018:11 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur övergödningen

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Förutsättningar, önskemål/förväntningar och problem Stina Thörnelöf Innehåll Olika typer av förorenat vatten SVOA:s riktlinjer för avledning till

Läs mer

Välkommen till Torekovs reningsverk

Välkommen till Torekovs reningsverk Torekovsverket Välkommen till Torekovs reningsverk Torekovs avloppsreningsverk ligger i södra delen av Torekovs tätort och togs i drift på 1960-talet. Det byggdes senast ut 2001. Verket tar idag hand om

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk Januari 2012 till december 2012 Principskiss av reningsverken. www.stockholm.se/miljoforvaltningen Från Stockholmvattens Va AB:s miljörapport

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar Varför prioriterar Sverige fosforavskiljning i markbaserade anläggningar Jane Hjelmqvist Enheten för miljöfarlig verksamhet Miljörättsavdelningen Möjligtvis två frågor... Varför prioriterar vi fosforavskiljning?

Läs mer

Om mig. Varför finns vi? Vad är VA-kluster Mälardalen?

Om mig. Varför finns vi? Vad är VA-kluster Mälardalen? Vad är VA-kluster Mälardalen? Bengt Carlsson Inst. för informationsteknologi, Uppsala universitet Om mig Forskar sedan 1991 (bl a) på styrning, modellering och simulering av avloppsreningsverk (tonvikt

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Nytt avloppsreningsverk i Lidköping

Nytt avloppsreningsverk i Lidköping Nytt avloppsreningsverk i Lidköping presentation av teknisk förstudie, oktober 2016 Bakgrund Lidköpings kommuns vision om att växa och utvecklas kräver ett nytt avloppsreningsverk. Det nuvarande reningsverket

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Styrprocessen 2017 2016-03-15 Tyresö kommun / 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde VA... 3 1.1 Slutsatser - Samlad bedömning

Läs mer

Bromsa inte chans att återvinna fosfor

Bromsa inte chans att återvinna fosfor Bromsa inte chans att återvinna fosfor Flera debattartiklar på Brännpunkt har påtalat behovet av återvinning av fosfor från reningsverk fritt från föroreningar. Tekniken finns, men inget händer i Sverige

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning 400 medlemmar kommuner, kommunbolag - Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering

Läs mer

Forskning och utveckling som finansieras av Svenskt Vatten Utveckling

Forskning och utveckling som finansieras av Svenskt Vatten Utveckling Forskning och utveckling som finansieras av Svenskt Vatten Utveckling Detta dokument beskriver inom vilka områden Svenskt Vatten finansierar forskning och utveckling. Områden redovisade i detta dokument

Läs mer

Varför resurshushållning och kretslopp för avlopp? - den naturvetenskapliga bakgrunden. Historisk tillbakablick (renhållning& återvinning)

Varför resurshushållning och kretslopp för avlopp? - den naturvetenskapliga bakgrunden. Historisk tillbakablick (renhållning& återvinning) Fil kand, Tekn Lic. Tillämpad ekologi Peter Ridderstolpe naturnära kretsloppsanpassade reningstekniker för dagvatten spillvatten och lakvatten. Små avlopp - miljöpåverkan, teknik för rening och återvinning

Läs mer

Framtidens avloppsvattenrening

Framtidens avloppsvattenrening Framtidens avloppsvattenrening Behovet av samverkan på FoU-anläggningar för att bemästra framtiden och skapa utveckling. Bakgund > 2 miljarder människor har vattenbrist Sjukdomar på grund av dålig vattenkvalitet

Läs mer

Vilka va-system behöver samhället i framtiden? Per-Arne Malmqvist Urban Water Management Sweden

Vilka va-system behöver samhället i framtiden? Per-Arne Malmqvist Urban Water Management Sweden Vilka va-system behöver samhället i framtiden? Per-Arne Malmqvist Urban Water Management Sweden Innehåll Om framtiden Globalt Sverige Forskning Hur få det att hända Reflektioner Framtiden Prognoser Man

Läs mer

Rapporter från regeringsuppdrag om läkemedel HaV-projekten

Rapporter från regeringsuppdrag om läkemedel HaV-projekten Rapporter från regeringsuppdrag om läkemedel HaV-projekten 2017-01-25 Margareta Lundin Unger Havs- och vattenmyndigheten margareta.lundin-unger@havochvatten.se 1 Problembild - läkemedel Undersökningar

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla Dagordning De nya föreskrifterna Miljörapportering för avloppsreningsverk Begreppet Max GVB och dess betydelse EU-rapportering Aktuella prövningar Behov av återkommande träffar? 1 Ny föreskrift NFS 2016:6

Läs mer

Biogasanläggningen i Boden

Biogasanläggningen i Boden Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

FOSFORUTVINNING UR AVLOPPSSLAM FINNS TEK- NIKEN IDAG?

FOSFORUTVINNING UR AVLOPPSSLAM FINNS TEK- NIKEN IDAG? PM FOSFORUTVINNING UR AVLOPPSSLAM FINNS TEK- NIKEN IDAG? Henrik Tideström och Lars Alvin, Sweco Environment, mars 2010 Frågan om fosforutvinning ur avloppsslam har blivit aktuell igen. Den 16 november

Läs mer

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten ...utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Riksdagsbeslut 2010 Generationsmålet:

Läs mer

Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om. investeringsstöd för hållbar återföring av fosfor. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om. investeringsstöd för hållbar återföring av fosfor. Svar på remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (7) 2014-02-28 Handläggare Jonas Dahllöf 08-508 466 06 jonas.dahllof@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-03-20 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om investeringsstöd

Läs mer

Är strängare miljökrav alltid bättre för miljön? Sofia Andersson , NAM19

Är strängare miljökrav alltid bättre för miljön? Sofia Andersson , NAM19 Är strängare miljökrav alltid bättre för miljön? Sofia Andersson 2019-02-07, NAM19 Vad händer med reningsverkens miljöpåverkan när utsläppskraven skärps? Var uppkommer miljöpåverkan på ett reningsverk?

Läs mer

Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter

Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter Vattenstämman 23 maj 2018 Anders Finnson FN:s Agenda 2030 (17 mål med 169 delmål) Svenskt Vattens vision: Sverige ska ha Friskt dricksvatten,

Läs mer

Frågor & svar om REVAQ, uppströmsarbete, fosfor och slam

Frågor & svar om REVAQ, uppströmsarbete, fosfor och slam Frågor & svar om REVAQ, uppströmsarbete, fosfor och slam Vad är REVAQ? REVAQ är ett certifieringssystem för hållbar återföring av växtnäring, minskat flöde av farliga ämnen till reningsverk och hantering

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp

Riktlinjer för utsläpp Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från yrkesmässig verksamhet Råd och regler för anslutning till avloppsanläggningarna i Halmstads och Laholms kommuner Fastställd av nämnden för Laholmsbuktens VA

Läs mer

Regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor uppdatering

Regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor uppdatering Regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor uppdatering Regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor - uppdatering 2014: 31 mars, 160 remissvar 2014: vår+sommar, Mdep gör sammanställning av remissvar

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni 2015 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Urban Granfeldt Patrik Fornander Christer

Läs mer

Miljöpåverkan från avloppsrening

Miljöpåverkan från avloppsrening Miljöpåverkan från avloppsrening Erik Levlin Kgl. Tekniska Högskolan, Inst. Mark och Vattenteknik, Stockholm, Sverige Miljöpåverkan från avloppsrening Övergödning från utsläpp av näringsämnena Kväve och

Läs mer

BDT-vatten Bad-, Disk- och Tvättvatten från hushåll, även kallat gråvatten och BDT-avlopp.

BDT-vatten Bad-, Disk- och Tvättvatten från hushåll, även kallat gråvatten och BDT-avlopp. Ordlista avlopp Aktivt slam Biologiskt slam för rening av avloppsvatten bestående av bakterier och andra mikroorganismer som bryter ned avloppsvattnets innehåll av organiskt material vid tillgång på syre.

Läs mer

Sammanställning av Vattenmyndigheten Norra Östersjöns frågor för samrådssvar. E-post: diariet.stadsbyggnadskontoret@norrkoping.se

Sammanställning av Vattenmyndigheten Norra Östersjöns frågor för samrådssvar. E-post: diariet.stadsbyggnadskontoret@norrkoping.se BILAGA 3 1(7) Bilaga 3 Sammanställning av Vattenmyndigheten Norra Östersjöns frågor för samrådssvar Kontaktuppgifter Norrköpings kommun E-post: diariet.stadsbyggnadskontoret@norrkoping.se Frågor om Förslag

Läs mer

Vegetation som föroreningsfilter

Vegetation som föroreningsfilter Campus Helsingborg, OPEN CAMPUS 17/11/2012, Miljöstrategi Vegetation som föroreningsfilter Torleif Bramryd Miljöstrategi Lunds universitet, Campus Helsingborg VEGETATIONENS BETYDELSE I STADSMILJÖN -Rekreation

Läs mer

10 Vatten och avlopp (VA)

10 Vatten och avlopp (VA) 10 Vatten och avlopp (VA) De miljömål som är viktigast för sektorns verksamhet är Giftfri miljö, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet och God bebyggd miljö. Tillgång

Läs mer

På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund, Naturvårdsverket

På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund, Naturvårdsverket På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2013-12-04 1 Naturvårdsverket presenterar: Kartläggning av fosforresurser

Läs mer

Rent vatten idag och i framtiden

Rent vatten idag och i framtiden Biogas i Sundsvall Rent vatten idag och i framtiden Micael Löfqvist Vd Övergripande gå igenom: MittSverige Vatten AB Ska VA-huvudmännen syssla med Biogas / Fordonsgas? Mål och resursplan 2011 (MRP) Sundsvalls

Läs mer