Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning"

Transkript

1 Utbildningsnamn: Vindkraftstekniker i kallt klimat Omfattning: 400 YH-poäng Ansvarig utbildningsanordnare: Storumans Lärcentra Utbildningsnummer:

2 Grunduppgifter Utbildningens namn Vindkraftstekniker i kallt klimat Utbildningens omfattning i yrkeshögskolepoäng Utbildningen omfattar 400 YH-poäng. Ansvarig utbildningsanordnare Storumans Lärcentra Organisationsnummer Organisationsform Primärkommuner Besöks- och postadress Postadress: Organisation: Postadress: Postnr/ort: Storumans Lärcentra Skolgatan Besöksadress: <samma som postadress> Telefonnummer och webbadress Telefon: Webbadress: Uppgifter om eventuella externa utbildningsanordnare Org.nummer: Org.namn: Lernia AB Kontaktperson: Mol, Hakan Telefon: Epostadress: hakan.mol@lernia.se Dotterbolag: False Org.nummer: Org.namn: Luspengymnasiet i Storuman Kontaktperson: Rombe, Mikael Telefon: Epostadress: mikael.rombe@storuman.se Dotterbolag: False Org.nummer: Org.namn: C2 Vertical Safety AB Kontaktperson: Pella, Mart Telefon: Epostadress: mart.pella@c2safety.com Dotterbolag: False Sida 2(10)

3 Org.nummer: Org.namn: Högskolan på Gotland Kontaktperson: Aldén, Liselotte Telefon: Epostadress: Dotterbolag: False Org.nummer: Org.namn: Chalmers tekniska högskola i Göteborg Kontaktperson: Arehag, Marie Telefon: Epostadress: marie.arehag@chalmers.se Dotterbolag: False Utbildningen Utbildningens mål Kurser Utbildningens mål är att utbilda kvalificerade vindkraftstekniker med inriktningen kallt klimat. Specifika förutsättningar som kyla, is, frost, mörker som kommer att kräva nytänkande vid underhållsarbete, vilket är vardagen för de som kommer att underhålla vindkraftverk i närområdet. Som utbildad vindkraftstekniker kan man jobba som drift- och underhållstekniker samt servicetekniker inom vindkraftsbranschen men även inom andra områden som ex. vattenkraft. Som vindkrafttekniker har du extra kompetens inom klättring, egen säkerhet och räddning. Efter genomgången utbildning skall den studerande kunna Arbeta med service, drift och underhåll vid vindkraftanläggningar i kallt klimat i enlighet med i branschen tillämpliga regelverk gällande säkerhet, miljö med mera Arbeta med viss planering, övervakning, felsökning, åtgärdande av fel och brister samt dokumentation och uppföljning av denna verksamhet Förstå betydelsen av drift- och underhållsarbete och även kunna arbeta med administrativa delen av driften av en vindkraftanläggning. Uföra höghöjdarbete enligt svensk och internationell standard, vilket inkluderar underhållsarbete på hög höjd, fallskydd och räddning. Den utbildade ska även vara väl medveten om de specifika förutsättningar som råder i kallt klimat och ha god inblick i hur de är en del i den hållbara utvecklingen. Vindkraftsteknikerna ska kunna hantera de tekniska hjälpmedel (IT-verktyg, datorer) som är nödvändiga. Sida 3(10)

4 Utbildningen har 16 huvudmoment/delkurs(er). Vindkraft i kallt klimat - en introduktion (15p) Kursen ska ge den studerande bil av utbildningens målsättning genom en presentation av arbetslivet och yrkesrollen, i kallt/arktiskt klimat. Studenterna kommer att arbeta i grupp och projektarbete ingår även kring vilket förutsättningar som finns i Västerbottens inland. Vindkraft i kallt klimat Matematik (15p) Kursen ska ge den studerande de kunskaper som krävs för att klara av de tekniska kurser som bygger upp den här utbildningen. Matematiken tar sin utgångspunkt i Matematik B och valda delar av Matematik C och D. Stor tyngdvikt läggs vid ekvationslösning. Tekniskt engelska (10p) Kursen ska ge den studerande de kunskaper i teknisk engelska som krävs av yrkesrollen för att läsa manualer, skriva rapporter och protokoll samt kommunicera om tekniska angelägenheter företagsinternt och med kunder över hela världen. Underhållsteknik (30p) Kursen ska ge den studerande grundläggande kunskaper och förståelse för driftsäkerhets- och underhållsfrågor i samband med nyanskaffning av en maskin eller helt produktionssystem. Kursen ska ge fördjupade kunskaper om underhållets tekniska, organisatoriska, miljömässiga och ekonomiska roll inom industrin och om utvecklingstrender inom underhållstekniken. Slutligen ska kursen även ge den studerande fördjupade kunskaper i kvalitetsmätningar och problemlösning. Förarbevis snöskoter och fyrhjuling ingår i kursen. Elteknik (25p) Kursen ska ge den studerande kunskaper om likström och enfas växelström. Kursen ska också ge kunskaper i mätning, mätvärdesbearbetning och beräkning av elektriska storheter samt utveckla förmågan att välja rätt instrument i olika situationer. Kursen ska dessutom utveckla förmågan att analysera mätvärden och därigenom lägga grunden till felsökning inom el- och elektronikområdet. Slutligen ska kursen ge den studerande utvecklad förmåga att välja och använda såväl oscilloskop som andra tekniska hjälpmedel. Digital Elektronik (15p) Kursen ska ge den studerande kunskaper om funktion och arbetssätt i vanliga analoga och digitala elektronikkomponenter och kretslösningar. Kursen ska dessutom ge kunskaper om komponenternas symboler och beteckningar samt utveckla förmågan att tolka elektronikkretsscheman. Slutligen ska kursen även ge färdighet i mätteknik, enklare förbindningsteknik och felsökning samt kunskap om de komponentegenskaper som är viktiga ur miljö- och säkerhetssynpunkt. Vibrationsteknik (10p) Sida 4(10)

5 Kursen ska ge den studerande kunskaper om mätning av vibrationer på maskinutrustningar. Vidare ska kursen även ge kunskaper om vibrationers uppkomst och egenskaper och deras påverkan på driftsäkerhet och underhållsbehov. Hydraulik och mekanik (20p) Kursen ska ge den studerande kunskaper om hydraulikens uppbyggnad, funktion och användningsområden för service och underhåll av hydrauliska system. Arbetsmiljö (30p) Kursen ska ge den studerande kunskap om elarbetsmiljöns faror och möjligheter samt hur man kan påverka egen och andras arbetsmiljö för att förhindra psykisk och fysisk ohälsa. Kursen skall också ge kunskap om Arbetsmiljölagen (AML) och ge förståelse av arbetsmiljöns betydelse för individ, företag och samhälle. Vidare ska kursen ge kunskaper i Elsäkerhetsverkets föreskrifter för elinstallationer samt i s.k. heta arbeten enligt Brandförsvarsföreningens föreskrifter, samt kunskaper om arbete i kyla. Kursen går igenom olika typer av säkerhetsutrustning och tränar deltagarna i riskanalysarbete. Hjärt- och lungräddning ingår och egen säkerhet. Utbildningen ger certifiering enligt ESA grund (El-Säkerhets-Anvisning) och inom hjärt-och-lungräddning samt certifiering för höghöjdsarbete. Zon 1 och 2. Vindkraftsteknik - Tillförlitlighetsanalys av elkraftsystem, (40p) Kursen ska ge den studerande kunskap i att använda tillförlitlighetsanalys som ett verktyg för beslutsstöd för planering och underhåll av elkraftsystem. Efter genomgången kurs ska den studerande kunna analysera ett system med metoder och tekniker för tillförlitlighetsmodellering genom att bl.a. studera nätverksmetod, markovmodellering, livstidsmodeller samt känna till mer komplicerade metoder för analys av beroende komponenter och felintensiteter varierande med tid. Vindkraftsteknik - Vindkraftssystem (50p) Kursen ska ge den studerande en relevant bakgrund för att arbeta i vindkraftindustrin eller någon relaterad industri, som kraftproduktion eller nätbolag. Kursen innefattar många tekniska aspekter som aerodynamik, mekanik, fysisk och elektroteknik. Kursen ger kunskaper för underhåll av vindkraftverk. Den studerande får även inblick i bl.a. vindkraftindustrin, marknadsaspekter, vindturbindesign, miljöpåverkan, ekonomiska aspekter, nätanslutning, "stand-alone-system" och vindkraft till havs, på land och i arkiskt klimat. LIA, Lärande I Arbete, Service, drift och underhåll (50p) Kursen skall ge praktiska kunskaper om service-, drift och underhållsarbete. Efter kursen ska den studerande praktiskt kunna planera, lägga upp och genomföra förebyggande underhållsarbete, använda nödvändiga metoder för felsökning samt praktiskt hantera metoder och tekniker för reparationsåtgärder. LIA, Lärande I Arbete, Generatorer och transformatorer (25p) Sida 5(10)

6 Kursen skall ge specifika praktiska kunskaper i arbete med generatorer och transformatorer. Tillägnade kunskaper ska vara generella i det avseendet att de ska kunna överföras mellan olika fabrikat och modeller. Efter kursen ska den studerande praktiskt kunna redogöra för, och praktiskt kunna utföra isärtagning och montering av generatorer och av transformatorer, såväl mekaniskt som installationselektriskt. LIA, Lärande I Arbete, Kontrollanläggningar (25p) Kursen skall ge specifika praktiska kunskaper i arbete med kontrollanläggningar, såväl installationstekniskt som funktionsmässigt. Tillägnade kunskaper ska vara generella i det avseendet att de ska kunna överföras mellan olika fabrikat och modeller. Efter kursen ska den studerande praktiskt kunna redogöra för en kontrollanläggnings väsentliga delar och hur installation går till. Den studerande ska även kunna redogöra för, och bruka en kontrollanläggnings funktioner. Examensarbete (30p) Den studerande ska tillämpa i utbildningen förvärvade kunskaper och erfarenheter i ett examensarbete inom ett avgränsat område. Examensarbetet ska ge den studerande färdigheter i att självständigt och på ett korrekt akademiskt vis genomföra ett projekt innefattande avgränsning, planering, genomförande och utvärdering samt dokumentera detta. Efter examensarbetet ska den studerande kunna: Arbeta självständigt och målinriktat Dokumentera och presentera sitt projektarbete/sina studier på ett metodiskt sätt Applicera och använda sig av branschrelevanta ämneskunskaper Värdera och kritisera val av lösning Hållbar utveckling (10p) Kursen som planeras ska ge studenterna förståelse för samspelet mellan den ekonomiska, ekologiska och sociala utvecklingen i samhället. Hur vindkraftsutvecklingen kan vara en del av den hållbara utvecklingen. Lärande i arbete (LIA) Sida 6(10)

7 Lärande i arbete är en viktig del av utbildningen. Studenterna får tillfälle att se hur teoretiska moment omsätts i praktiken. De kommer att lära sig att utföra de praktiska moment som krävs för vindkraftstekniker ute i fält. Vilket innefattar service, underhåll, användandet av tekniska hjälpmeden och klättring. Förvärvandet av LIA-platser kommer att ske i samverkan mellan utbildningssamordnaren, ledningsgruppen och studenterna själva. Flera av personerna i ledningsgruppen kommer att hjälpa till med praktikplatser. Utöver detta är ambitionen att ordna andra LIA-företag i andra lämpliga företag. LIA delas upp i tre perioder, med olika inriktningar på minst två arbetsplatser. Under dessa veckor kommer studenterna lära sig om arbetet som vindkraftsteknier och även under de senare praktikperioderna att arbeta som vindkraftstekniker. Innehåller presenteras i utbildningsplanen. Varje deltagare får en handledare på praktikplatsen. Inför LIA träffas utbildningssamordnaren och handledare för att diskutera innehåll och upplägg av praktikperioden. Studenterna får en plan över de moment som ska gås igenom under LIA-perioden och vilka arbetsupppgifter som ska innefattas. Teoretiska moment i utbildningsplanen ska genom LIA kopplas samman med praktiska moment ute i fält. Studenter ska aktivt delta i det dagliga arbetet på arbetsplatsen. Kursdeltagarna dokumenterar skriftligen vad de genomför under LIA, som sedan sammanfattas i en rapport som godkänns av handledaren och utbildningsledaren. Alla studenter redovisar dessa rapporter för varandra, till dessa utvärderingar bjuds även ledningsgruppen in. Särskilda förkunskaper Krav på särskilda förkunskaper Motivering Minst betyget Godkänd i gymnasiekurserna Matematik A, Engelska A och Svenska/Svenska som andraspråk A+B. Vissa av ingående kurser är beräkningsintensiva, med stort inslag av matematiska beräkningar. Där förutsätts matematikkunskaper på minst nivån matematik A från gymnasiet. Kommunikation är en viktig del av både utbildningen och av arbetet som tekniker. För att kunna utföra arbetet på ett tryggt och säkert sätt förutsätts att man kan ta del av information på såväl svenska som engelska. Detta förutsätter goda kunskaper i dessa språk. Urvalsgrunder och urvalsprocessen Urvalsgrunder Sida 7(10)

8 Om antalet sökande överstiger antalet platser för utbildningen ska de sökande rangordnas enligt på förhand angivna urvalsgrunder (meriter). Se 3 kap 5-6 förordningen ( 2009:130) om yrkeshögskolan. De sökande som har de bästa meriterna antas till utbildningen. Vid urvalet tillämpas en meritvärdering baserad på gymnasiebetyg eller motsvarande, eftergymnasial utbildning och yrkeserfarenhet. Vid värderingen av betyg tillämpas ett liknande system som vid antagning till högskoleutbildning. Tre kvotgrupper tillämpas, sökande med gymnasiebetyg, sökande med betyg från folkhögskola samt sökande med resultat från högskoleprovet. Antalet platser fördelas i förhållande till antalet sökande inom varje kvotgrupp. För sökande med gymnasiebetyg beräknas ett jämförelsetal enligt samma modell som tillämpas för antagning till högskola, vilket ger ett maximalt jämförelsetal på 20,00. Till detta läggs sedan meritpoäng baserad på meriter utöver grundläggande behörighet enligt nedan: Betyg i gymnasiekursen matematik B eller högre ger 1 meritpoäng. Eftergymnasial utbildning inom teknik eller naturvetenskap ger 0,5p per termin heltidsstudier, maximalt 2p. Arbetslivserfarenhet från anställning eller motsvarande, minst halvtid, ger 1/12 p per månad vid heltid. Vid lägre anställningsgrad reduceras meritpoängen i motsvarande grad. Maximalt 2p. Totalt kan man alltså maximalt erhålla 5 meritpoäng. Jämförelsetal från betyg och meritpoäng summeras, och rangordningen görs utgående från detta jämförelsetal. Man kan då maximalt erhålla jämförelsetalet 25. För sökande med resultat från högskoleprovet sker rangordning efter provresultat. För sökande med omdöme från folkhögskola, som bedömts uppfylla kraven för behörighet till högskolestudier, sker rangordning efter studieomdömet enligt samma system som tillämpas vid antagning till högskola. Dokumentation av urvalsprocess I samband med ansökan till utbildningen skickar de sökande in sina betyg, intyg på arbetslivserfarenhet och eventuella resultat från högskoleprovet. Betygsvärdet bokförs och meritvärdet framräknas och sammanställs i skriftligt protokoll. Ledningsgruppen tillställs en sammanfattning av de sökandes meriter, och antar studenter i enlighet med urvalsgrunderna ovan. Beslutet om antagningen protokollförs. Utbildningens huvudsakliga upplägg Utbildningens organisationsbeskrivning Utbildningen som planeras kommer att bedrivas i lärcentras lokaler i Storuman, dessa är väl anpassade för studier på olika nivåer. Utbildningen som planeras kommer att drivas på full fart på plats i Storuman. Här finns tillgång till en större utbildningslokal där föreläsningar kommer att hållas, här finns en datasal och tillgång till matrum och ett närliggande bibliotek. I denna miljö kan studenterna få en lugn och trygg studiemiljö som underlättar för deras studier. Storuman som ort är liten och gemytlig och inbjuder till ett aktivt friluftsliv, ett lugnt samhälle som ger perfekta möjligheter till att lyckas med utbildningen. Utbildningens upplägg är en blandning mellan teoretiska och praktiska moment. Metoder för kunskapskontroll Kunskapskontroll kommer att ske på flera sätt, dels genom skriftliga och praktiska prov men även skriftliga och muntliga redovisningar av projektarbeten. LIA kommer att bedömas i samverkan mellan handledare och utbildningssamordnare. De teoretiska proven kommer också ge en direkt återkoppling om vilken kompetens studenterna tillförskaffar sig. En del kursmoment kommer att drivas som grupparbeten och projektarbeten vilket inkluderar gemensamma rapporter som redovisas inför studiekamrater, utbildningssamordnare och i stor utsträckning för ledningsgruppen. Sida 8(10)

9 Betygskriterier och betygskrav Betygskriterier för respektive kurs anges i kursplanen. Samtliga kurser och examensarbetet betygssätts med de tre betygsgraderna Icke Godkänd, Godkänd och Väl Godkänd. Examination genomförs antingen i samband med kursavslut av respektive kurs, eller fortlöpande i form av examinerande uppgifter under kursen. I händelse av icke godkänt resultat på tentamen kommer ytterligare ett tentamenstillfälle att erbjudas studenten, undantaget kursen i klättringsteknik zon 1 och 2. Omtentamen för att höja ett redan godkänt betyg medges inte. Lärarledd verksamhet som utbildningen omfattar Inom ramen för den skolförlagda delen av utbildningen ges föreläsningar, laborationer, seminarier och resurstillfällen. Ca 16 timmar per vecka är lärar/handledarlett, men kan variera mellan timmar beroende på vilken på vilken/vilka kurser som den studerande läser för tillfället. Handledarledd verksamhet som utbildningen omfattar Under LIA-perioden kommer ledningsgruppen att ha stort inflytande över hur de teoretiska och praktiska momenten vävs samman. Storumans lärcentra utbildar handledare på de olika LIA-platserna vilket gör att de är väl insatta i utbildningsplanerna och hur bedömningen av LIA-perioden ska genomföras. LIA som vindkraftstekniker kräver att handledaren finns tillgänglig stor del av tiden, vindkraftstekniker arbetar till stor del två och två. Examen och examenskrav Examenskrav Efter fullgjord utbildning kan den studerande efter ansökan erhålla examensbevis. Med fullgjord utbildning avses minst betyget Godkänt i var och en av de kurser som ingår i utbildningen. Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter ansökan erhålla utbildningsbevis som omfattar de kurser som fullgjorts med minst betyget Godkänt. Examensbeteckning Utbildningen ger kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Examensbenämning Kvalificerad yrkeshögskoleexamen Vindkraftstekniker i kallt klimat Kvalitetssäkring av utbildningen Sida 9(10)

10 Utbildningens kvalitetssäkringssystem följer de anvisningar som Myndigheten för yrkeshögskolan har fastställt enligt 2 kap 7 i förordningen (2009:130). Ledningsgruppen ansvarar för att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs och utbildningssamordnaren har det praktiska ansvaret för att kvalitetssäkring genomförs i utbildningen. Kvalitetssäkringen görs genom: Arbetet i ledningsgruppen sker i närvaro av en studentrepresentant som för alla studenters talan kring utbildningens genomförande, alla studenter har möjlighet att prata med utbildningssamordnaren som ser till att eventuella brister åtgärdas. En nära samverkan mellan studenter, utbildningssamordnare och ledningsgrupp. Utbildningsmålen säkerställs med hjälp av teoretiska prov, godkännande av LIA och godkänt examensarbete. Utbildningssamordnaren ska varje termin göra en uppföljning tillika kvalitetssäkring av utbildning och även åtgärda eventuella brister. Sida 10(10)

För dig med examen från gymnasieskolan (Gy11) Uppdaterad november 2014 För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning måste du ha vissa förkunskaper. Detta kallas att vara behörig. Förkunskapskraven

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher

Läs mer

Kvalitets - och processutvecklare 200 YH-poäng Trollhättan

Kvalitets - och processutvecklare 200 YH-poäng Trollhättan Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Kvalitets - och processutvecklare 200 YH-poäng Trollhättan Utbildningsnummer 201030520 Myndigheten för yrkeshögskolan Gäller utbildningsomgång 1 Grunduppgifter

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom Hotell- och besöksnäringen, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt

Läs mer

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Utbildningsnamn: Barnskötare med fördjupad inriktning mot förskola Omfattning: 200 YH-poäng Ansvarig utbildningsanordnare: KY-Akademien vid Studium Utbildningsnummer: 201044210 Grunduppgifter Utbildningens

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Myndighetens syn på. Lärande i arbete

Myndighetens syn på. Lärande i arbete Myndighetens syn på Lärande i arbete 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-07-6 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på lärande i arbete

Läs mer

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln!

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Med en kvalificerad yrkesutbildningsexamen i handel blir du attraktiv på arbetsmarknaden.

Läs mer

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning. Kvalificerad Äldreassistent 200 YH-poäng Trollhättan

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning. Kvalificerad Äldreassistent 200 YH-poäng Trollhättan Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Kvalificerad Äldreassistent 200 YH-poäng Trollhättan Myndigheten för yrkeshögskolan Gäller utbildningsomgång 1 Utbildningens namn: Kvalificerad Äldreassistent

Läs mer

Utbildningar inom området vindkraft. Foto: Fredrik Herrlander

Utbildningar inom området vindkraft. Foto: Fredrik Herrlander Utbildningar inom området vindkraft Foto: Fredrik Herrlander I enkäten: Framtidsbranschen Vindkraft efterfrågas många yrken på olika nivåer: Högskolenivå Gymnasienivå inkl. vuxenutbildning Yrkeshögskolenivå

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan inom yrkeshögskolan MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (9) Innehållsförteckning Introduktion... 3 1. Studiedokumentation inom yrkeshögskolan... 4 1.1 Ansvarsfördelning... 4 1.2 Kunskapskontroll och betygssättning...

Läs mer

Tilltra de till utbildningen

Tilltra de till utbildningen Tilltra de till utbildningen Vem kan söka? Vilka behörighetskrav gäller? Hur går antagningen till? Hur görs urvalet? Du som söker till vår Yh-utbildning Logistiker och Speditör har säkert en del frågor

Läs mer

Tillsyn, kvalitetsgranskning samt information om ny föreskrift för studiedokumentation

Tillsyn, kvalitetsgranskning samt information om ny föreskrift för studiedokumentation Tillsyn, kvalitetsgranskning samt information om ny föreskrift för studiedokumentation Inger Nordahl, Rafal Tomaszewski och Anne Christensen Stockholm 2016-04-07 Studiedokumentation Studiedokumentation

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Undersköterska med specialistkompetens inom demens 100 Yh-poäng, Motala/Mjölby Distans, halvfart Östsvenska Yrkeshögskolan AB Laxholmstorget 3, Norrköping www.osyh.se 1

Läs mer

Vidareutbildning till skorstensfejartekniker, 20 studiepoäng

Vidareutbildning till skorstensfejartekniker, 20 studiepoäng samhällsskydd och beredskap Utbildningsplan 1 (5) Handläggare Godkänd av Hans Källström Ersätter MSB:s utbildningsplan 2014-4885-1 Jan Wisén, biträdande chef UB Gäller från och med 2017-01-01 Vidareutbildning

Läs mer

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner Myndighetens syn på utbildningsplan och kursplaner 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-03-8 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på utbildningsplan

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Högskoleingenjörsutbildning i elektroteknik, 120 poäng. Electrical Engineering Programme, 180 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Högskoleingenjörsutbildning i elektroteknik, 120 poäng. Electrical Engineering Programme, 180 ECTS Dnr: 207/2005-510 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Högskoleingenjörsutbildning i elektroteknik, 120 poäng Electrical Engineering Programme, 180 ECTS Ansvarig

Läs mer

ht 2007-08-09 Viktig information till LIAhandledare LIA1! Ewa Ekholm 1

ht 2007-08-09 Viktig information till LIAhandledare LIA1! Ewa Ekholm 1 Viktig information till LIAhandledare LIA1! Ewa Ekholm 1 Inledning Den här informationen riktar sig till handledare som tar emot studerande under Lärande I Arbete (LIA) på KY - utbildningen Avancerad Våradministration,

Läs mer

DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG

DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG Programme for Computer Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Datum. Godkänd utbildning ger examen som skorstensfejare.

Datum. Godkänd utbildning ger examen som skorstensfejare. samhällsskydd och beredskap Utbildningsplan 1 (5) Handläggare Godkänd av Hans Källström Ersätter Utbildningsplan, Dnr: 2012-1311 Cecilia Looström, avdelningschef UB Gäller från och med 2016-01-01 Grundutbildning

Läs mer

YH-POÄNG Elinstallatör Allmän behörighet

YH-POÄNG Elinstallatör Allmän behörighet YH-POÄNG Elinstallatör Allmän behörighet En yrkesutbildning som ger dig möjlighet att söka behörighetsbevis hos Elsäkerhetsverket 120 YH-POÄNG Stor efterfrågan på elinstallatörer med ledarkompetens För

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Affärslogistik, 400 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? För att komma in på vår utbildning så behöver du vara behörig i två steg, dels den grundläggande behörigheten

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans allmänna råd om lärande i arbete; MYHFS 2015:3 Utkom från trycket den 8 juni 2015 beslutade den 19 maj

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildning till Vindkrafttekniker. 1,5-årig Yrkeshögskoleutbildning 300 YH-poäng = 60 veckor Delvis på distans

Yrkeshögskoleutbildning till Vindkrafttekniker. 1,5-årig Yrkeshögskoleutbildning 300 YH-poäng = 60 veckor Delvis på distans Yrkeshögskoleutbildning till Vindkrafttekniker 1,5-årig Yrkeshögskoleutbildning 300 YH-poäng = 60 veckor Delvis på distans Strömsunds kommun i Norra Jämtland med 12.000 invånare på en yta stor som Skåne

Läs mer

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-274/2005 Sida 1 (5) BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Biology, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades den 7 juni 2001 av

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Byggledare, 430 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points 1 INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS)

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Utbildningsplan Dnr CF 52-548/2005 Sida 1 (5) Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Robotics and Intelligent Systems International Master Programme, 80 points

Läs mer

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Värderingsförmåga och förhållningssätt

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Värderingsförmåga och förhållningssätt Magisterprogram, Teknik, hälsa och arbetsmiljöutveckling Master's Programme, Technology, Health and Work Environment Development, 60 credits 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o

Läs mer

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Utbildningsnamn: Processtekniker inriktning krossning, väg och beläggning Omfattning: 370 YH-poäng Ansvarig utbildningsanordnare: Vilhelmina Lärcentrum, Vilhelmina kommun Utbildningsnummer: 201042060 Grunduppgifter

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-535/2005 Sida 1 (5) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG Programme of Systems Analysis, 120 points Utbildningsprogrammet

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Drift- och Underhållsteknik

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Drift- och Underhållsteknik Drift- och Underhållsteknik Bakgrund Anläggningar för produktion av biogas är övervakade och reglerade av datoriserade system. Det är mycket viktigt att personalen som driver anläggningar för produktion

Läs mer

Sida 1 (7) DRIFTTEKNIKERPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Control and Maintenance Technician Programme, 120 higher education credits

Sida 1 (7) DRIFTTEKNIKERPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Control and Maintenance Technician Programme, 120 higher education credits AKADEMIN FÖR NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-520/2009 Sida 1 (7) DRIFTTEKNIKERPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Control and Maintenance Technician Programme, 120 higher education credits

Läs mer

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Utbildningens namn: Bergmaterialingenjör Ansvarig utbildningsanordnare: Storumans kommun, Lärcentrum Omfattning, poäng: 400 Studieort: Storuman Studieform: Bunden Studietakt: Heltid Diarienummer: YH 2013/1951

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar; SFS 2013:871 Utkom från trycket den 26 november 2013 utfärdad den 14 november 2013.

Läs mer

Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola

Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola 2015-03-30 IHM Business School Information om reell kompetens... 2 Behörighet till IHM Yrkeshögskola genom reell kompetens...

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Värderingsförmåga och förhållningssätt

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Värderingsförmåga och förhållningssätt Utbildningsplan Magisterprogram, Ergonomi och Människa-Teknik-Organisation Master's Programme, Ergonomics and Human-Technology-Organisation, 60 credits 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Värderingsförmåga och förhållningssätt

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Värderingsförmåga och förhållningssätt Utbildningsplan Magisterprogram, Teknik, hälsa och arbetsmiljöutveckling Master's Programme, Technology, Health and Work Environment Development, 60 credits 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen

Läs mer

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler Tillträdesregler för högskoleutbildningar Om du vill börja läsa en utbildning på grundnivå på universitet eller högskola måste du ha vissa förkunskaper för att kunna antas. Detta kallas för behörighet.

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen

Läs mer

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits)

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN MASKININGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Mechanical Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den

Läs mer

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs?

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Information till folkhögskolestuderande Folkhögskolornas informationstjänst 2012 Innehåll: Behörighet till högskolan

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Mjukvaruutvecklare och Mjukvarutestare, 400 Yh-poäng, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Utbildningens omfattning och innehåll. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Utbildningens omfattning och innehåll. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor Utbildningsplan Magisterprogram, Teknik, hälsa och arbetsmiljöutveckling Master's Programme, Technology, Health and Work Environment Development, 60 credits 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen

Läs mer

Diplomerad utbildningsledare inom yrkeshögskolan 2018/2019

Diplomerad utbildningsledare inom yrkeshögskolan 2018/2019 Diplomerad utbildningsledare inom yrkeshögskolan 2018/2019 Utbildningen genomförs av Plushögskolan på uppdrag av YHF (Yrkeshögskoleförbundet) som tagit fram kursplanerna utifrån de kunskapsmål som krävs

Läs mer

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-44/2007 Sida 1 (5) SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Development, 120 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Information om bedömning av reell kompetens

Information om bedömning av reell kompetens Information om bedömning av reell kompetens Reell kompetens Det är möjligt att söka till Lernia Yrkeshögskola på reell kompetens och få denna bedömd i förhållande till den grundläggande behörigheten för

Läs mer

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-523 /2006 Sida 1 (5) SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Spa Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 25 mars 2003 av fakultetsnämnden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK010 Teknik som skolämne, del 1, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 1, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-03-20

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Produktutformare, konfektionsbranschen, 410 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Utdrag ur Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning

Utdrag ur Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Utdrag ur Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Utbildningens namn: Flygtekniker Ansvarig utbildningsanordnare: Nordiskt FlygTeknikCentrum Aktiebolag Omfattning, poäng: 400 Studieort: Luleå Studieform:

Läs mer

PEAB09 Pedagogik, psykologi och sociologi. Verksamhetsförlagd utbildning inom personal- och arbetslivsområdet, 15 hp, grundnivå

PEAB09 Pedagogik, psykologi och sociologi. Verksamhetsförlagd utbildning inom personal- och arbetslivsområdet, 15 hp, grundnivå Sociologiska institutionen Avdelningen för pedagogik PEAB09 Pedagogik, psykologi och sociologi Verksamhetsförlagd utbildning inom personal- och arbetslivsområdet, 15 hp, grundnivå Postadress Box 114,221

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 9 december 2004.

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 9 december 2004. INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK UTBILDNINGSPLAN LJUDINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG Audio Engineering Programme, 120 credits Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Computer Engineering Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Computer Engineering Programme, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Computer Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades den 19 juni 2003 av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och

Läs mer

MARIN EL OCH ELEKTRONIK

MARIN EL OCH ELEKTRONIK MARIN EL OCH ELEKTRONIK Ämnet marin el och elektronik behandlar den elektronik, de elektriska installationer och elektriska system som förekommer i fritidsbåtar. Ämnet behandlar även materiallära samt

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om nationellt likvärdigt innehåll för utbildningar som uppfyller utbildningskraven för auktorisation

Läs mer

Elkraftingenjör, 180 hp

Elkraftingenjör, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Elkraftingenjör, 180 hp Electric Power Engineering, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TEKRG Grundnivå MIUN 2010/1733 Högskolepoäng

Läs mer

Myndighetens syn på. ledningsgruppsarbete. yrkeshögskolan

Myndighetens syn på. ledningsgruppsarbete. yrkeshögskolan Myndighetens syn på ledningsgruppsarbete inom yrkeshögskolan 1 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2011 Dnr: YH 2011/491 ISBN-nr: 978-91-978684-5-7 Elanders 2011 Ledningsgruppsarbete inom yrkeshögskolan

Läs mer

modern teknik värdering av källor och påståenden

modern teknik värdering av källor och påståenden 1 2 kreativitet fältstudier kommunikation argumentation hållbar utveckling analytiskt tänkande modern teknik värdering av källor och påståenden experiment och laborationer idéhistoriskt perspektiv 3 4

Läs mer

KURSPLAN Fjäll- och äventyrsledare 15/16, 300 p

KURSPLAN Fjäll- och äventyrsledare 15/16, 300 p KURSPLAN Fjäll- och äventyrsledare 15/16, 300 p Kurser Fjäll- och friluftsteknik Ledarskap och projektledning Lärande i arbete Aktivitetsturism 1 Lärande i arbete Aktivitetsturism 2 Natur och miljö Sjukvård

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Utbildningens namn: Medicinsk sekreterare - Läkarsekreterare Ansvarig utbildningsanordnare: Kristianstad kommun, Vuxenutbildningen Utbildningens omfattning: 400 Yh-poäng Studieort: Kristianstad Studieform:

Läs mer

Utbildningsplan för behörighetsgivande förutbildning Garment Technical Designer YH

Utbildningsplan för behörighetsgivande förutbildning Garment Technical Designer YH 1 (5) Utbildningsplan för behörighetsgivande förutbildning Garment Technical Designer YH00410-2018-2 Ansvarig utbildningsanordnare Borås Yrkeshögskola Omfattning 5 veckor Studieort Borås Studieform Bunden

Läs mer

Kvalificerad IT-Projektledare. en studiemedelsberättigad heltidsutbildning 260 YH-poäng

Kvalificerad IT-Projektledare. en studiemedelsberättigad heltidsutbildning 260 YH-poäng Kvalificerad IT-Projektledare en studiemedelsberättigad heltidsutbildning 260 YH-poäng YH-utbildningar är statsfinansierade eftergymnasiala yrkesutbildningar med stark koppling till arbetslivet. En YH-utbildning

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Malmö högskola / Gemensamt verksamhetsstöd Studentcentrum 1(5) Mars 2015 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det?

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping

Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping Vad händer när en ansökan kommer till Östsvenska Yrkeshögskolan AB? När en ansökan kommer in till oss på Östsvenska

Läs mer

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad 2010-01-01 --- 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå 1 Antagning

Läs mer

Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet 2018-11-05 Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det? Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet,

Läs mer

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Bilaga 1 Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Innehåll Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande

Läs mer

Marinel och elektronik

Marinel och elektronik Marinel och elektronik Ämnesplan: Marinel och elektronik Kurser: Båtel 1-2, Marinelektronik 1-2, Motorelektronik 1-2, Marinel och elektronik Ämnets syfte Undervisningen i ämnet marinel och elektronik ska

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom besöksnäringen, 300 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kvalificerad yrkesutbildning; SFS 2001:1131 Utkom från trycket den 14 december 2001 utfärdad den 6 december 2001. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Statligt

Läs mer

Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng

Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng Kursplanen är fastställd av ledningsgruppen för utbildningen den 16 juni 2010 och gäller från och med hösten 2010. Syfte Innehåll Mål Kursens syfte är att

Läs mer

Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng

Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng Kursplanen är fastställd av ledningsgruppen för utbildningen den 18 augusti 2010 och gäller från och med hösten 2010. Syfte Innehåll Mål Kursens syfte

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006.

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006. VÅR SYN PÅ Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006 Ledningsgruppsarbetet inom KY Ledningsgruppen för varje kvalificerad yrkesutbildning (KY) har mycket viktiga arbetsuppgifter.

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om nationellt likvärdigt innehåll för utbildningar som uppfyller utbildningskraven för fullständig

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK10 Teknik 1 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 1 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-12-20 och

Läs mer

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT12.

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT12. Utbildningsplan Masterprogram, teknik och ledning för energi- och miljösystem Master's Programme, Management and Engineering of Environment and Energy, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna

Läs mer

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

Att söka till högskolan

Att söka till högskolan Att söka till högskolan Vilka förkunskaper som krävs och hur dina betyg räknas Inger Ek Studievägledare Det svenska utbildningssystemet 2013-05-03 Kolla att du har rätt förkunskaper 3 Du behöver ha rätt

Läs mer

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE 2013-10-08 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE Innehåll: 1) Behörighet till högskolan (fr o m våren 2013, motsvarande Gy2011) 2) Behörighet till yrkeshögskolan (fr o

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. DRIFTTEKNIKERPROGRAMMET, 80 POÄNG Control and Maintenance Technician Programme, 80 points

UTBILDNINGSPLAN. DRIFTTEKNIKERPROGRAMMET, 80 POÄNG Control and Maintenance Technician Programme, 80 points INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK UTBILDNINGSPLAN DRIFTTEKNIKERPROGRAMMET, 80 POÄNG Control and Maintenance Technician Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Ny anordnare och utbildningsledare inom yrkeshögskolan

Ny anordnare och utbildningsledare inom yrkeshögskolan Ny anordnare och utbildningsledare inom yrkeshögskolan Om Mina anordnarsidor och den Inledande tillsynen Susann Bork & Ing-Marie Rosvall Söka användarkonto Fyll i blankett för ansökan om användarkonto

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Produktionsutvecklare, 300 p. Heltid i Linköping Vad händer när en ansökan kommer till Östsvenska Yrkeshögskolan AB? När en ansökan kommer in till oss på via vårt webbsystem

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK030 Teknik som skolämne, del 3, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 3, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-05-30

Läs mer