SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. Blad 1 (32)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. Blad 1 (32) 2007-05-02"

Transkript

1 Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 (32) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Almen, kommunkontoret i Strömsund, klockan Karin Stierna (c), ordförande Jan-Olof Andersson (m) Göran Edman (rd) Lennart Oscarsson (s) Mikael Stedt (s) Lars Andreasson (s) Eva Sjölander (s) Hans Wessén (rd) Anna Forsner Andersson (rd) Göran Espmark (c) Gert Norman (v) Jan-Olof Olofsson (m), tjg ersättare Mats Almer (rd), tjg ersättare Inger Vigren (s), tjg ersättare Maj-Britt Bergqvist (s), tjg ersättare Övriga närvarande Se nästa sida Utses att justera Lennart Oscarsson Justeringens Kommunkansliet, Strömsund, plats och tid Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ingrid Nilsson Ordförande..... Karin Stierna Organ Justerare... Lennart Oscarsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Datum då anslag Datum då anslag sätts upp tas ned

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Övriga Ingrid Nilsson, sekreterare närvarande Jörgen Pettersson, teknik- och serviceförvaltningen, 99 och 105 Bengt Svensson, teknik- och serviceförvaltningen, 99 och 105 Monica Grahn, vård- och omsorgsförvaltningen, 103 Åsa Engman, vård- och omsorgsförvaltningen, 103 Raya Nilsson, socialförvaltningen, 110 Stig Willman, kommunledningsförvaltningen, 112 och 113 Justering (sign)

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Godkännande av föredragningslistan Följande ändringar/tillägg görs i föredragningslistan: * Punkt 9 Tillämpning av VA-taxan utgår och behandlas av kommunstyrelsen den 29 maj * Nya ärenden: - Upphandling av matdistribution - Upphandling av kunskapsområden för ungdoms- och vuxenutbildning under läsåret 2007/ Regler för interkommunal ersättning för elever Ärendena behandlas efter punkt 17 i föredragningslistan. Justering (sign)

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Upphävande av beslut om utvidgat renhållningsansvar för farligt avfall Kommunfullmäktige har den 1 mars 1995, 6, beslutat om utvidgat renhållningsansvar för farligt avfall. I en skrivelse den 13 mars 2007 redovisar teknik- och serviceförvaltningen att regeringen har beslutat att ta bort kommunernas möjlighet att utvidga sitt avfallsansvar till att omfatta även industrins/företags farliga avfall. Ändringen i 15 avfallsförordningen träder i kraft den 1 juli 2007 och gör att Strömsunds kommun bör ändra tidigare beslut om utvidgat renhållningsansvar för farligt avfall. Genom ändringen upphävs den rättsliga grunden för kommunens utökade ansvar. Det finns inget som hindrar att kommunen på affärsmässig grund erbjuder sina tjänster till industri och företag, på samma sätt som sker i dag med annat avfall än hushållsavfall. Teknik- och serviceförvaltningen föreslår att kommunen formellt till den 1 juli 2007 upphäver beslutet om utökat ansvar. Beredning Arbetsutskottet 73/2007 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktiges beslut den 1 mars 1995, 6, om utvidgat renhållningsansvar upphävs fr.o.m. den 1 juli Justering (sign)

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Motion om sänkning av VA-taxan Hans Wessén, rättvis demokrati, har i en motion den 25 januari 2007 föreslagit att VA-taxan ska förändras genom att sänka både de fasta avgifterna och den rörliga avgiften. Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Förslag till svar har upprättats av kommunstyrelsens ordförande. Beredning Arbetsutskottet 76/2007 Yrkanden * Hans Wessén (rd) yrkar att motionen bifalles. * Karin Stierna (c) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Proposition Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. Omröstning Omröstning begärs. Följande omröstningsproposition fastställs. Den som stöder arbetsutskottets förslag röstar ja. Den som stöder Hans Wesséns yrkande röstar nej. Vid omröstningen avges 10 ja-röster och 5 nej-röster (se omröstningsbilaga). Justering (sign)

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen forts. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås i enlighet med upprättat förslag. Bilaga Reservationer Göran Edman (rd), Hans Wessén (rd), Anna Forsner Andersson (rd) och Mats Almer (rd) reserverar sig mot beslutet till förmån för Wesséns yrkande. Justering (sign)

7

8 STRÖMSUNDS KOMMUN FÖRSLAG TILL MOTIONSSVAR Kommunfullmäktige Svar på motion om VA-taxan I en motion den 25 januari 2007 föreslår Hans Wessén, rättvis demokrati, att VA-taxan ska förändras genom att sänka både de fasta avgifterna och den rörliga avgiften. Kommunfullmäktige antog den 28 februari 2006 en ny VA-taxa, vilken började att gälla fr.o.m. den 1 april Den nya taxan är nu uppbyggd enligt Svenska vatten- och avloppsverksföreningens basförslag, vilket ca 260 kommuner har byggt sin taxa efter. I och med införandet av den nya taxan är inte industrin subventionerad. Sedan tidigare har kommunstyrelsen i samband med budgetarbetet beslutat att både VA-verksamheten och renhållningsverksamheten ska vara intäktsfinansierad till 100 % inklusive OH-kostnader. En princip som vi anser ska fortsätta gälla även framöver. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 29 november 2006 att ge kommunchefen i uppdrag att utreda möjligheterna att bilda en egen resultatenhet för VA-verksamheten. Det arbetet pågår just nu men är ej färdigt. Samtidigt ses nu också avskrivningstiderna för investeringar över. Extra nedskrivningar har genomförts under ett antal år inom VA-verksamheten för att sänka kapitalkostnader och därmed kunna öka utrymmet för planerat underhåll. Med anledning av det arbete som nu pågår ser vi inte att det i dagsläget är aktuellt att göra några förändringar i VA-taxan. Motionen avslås.

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Medborgarförslag om Hjalmar Strömers dikter Jöns Broström, Bye, har i ett medborgarförslag den 17 december 2006 föreslagit att kommunfullmäktige aktivt ska verka för att en inspelning av Hjalmar Strömers tonsatta dikter kommer till stånd m.m. Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kultur- och fritidschefen har den 27 februari 2007 lämnat yttrande. Förslag till svar har upprättats av kommunstyrelsens ordförande. Beredning Arbetsutskottet 77/2007 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1 Medborgarförslaget besvaras i enlighet med upprättat förslag. Bilaga 2 Kultur- och fritidsavdelningen får i uppdrag att på lämpligt sätt verka för att få till stånd en skivinspelning. Justering (sign)

10

11 STRÖMSUNDS KOMMUN FÖRSLAG TILL SVAR Svar på medborgarförslag om inspelning av Hjalmar Strömers dikter Jöns Broström, Bye, har i ett medborgarförslag den 17 december 2006 föreslagit att Strömsunds kommun aktivt ska verka för att en inspelning av Hjalmar Strömers tonsatta dikter kommer till stånd. Hjalmar Strömers dikter torde som förslagsställaren skriver vara av intresse för en stor allmänhet och av värde som historiskt dokument. En skivinspelning med den musikaliska upphovsmannen och andra lokala medverkande, bland annat skolelever, tror vi kan vara av stort intresse och värde. Kommunen ger dock i regel inte ekonomiska bidrag till utgivning av inspelningar eller bokutgivningar. Däremot kan vi vara behjälpliga t.ex. genom att göra reklam för lokalt producerat material, hjälpa till att hitta annan typ av stöd eller köpa in ett antal skivor som används som gåvor eller reklam för Strömsunds kommun. Kultur- och fritidsavdelningen får i uppdrag att på lämpligt sätt verka för att få till stånd en skivinspelning. Medborgarförslaget i övrigt anses besvarat.

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Årsredovisning 2006 för Samordningsförbundet Strömsund Årsredovisning 2006 föreligger. Revisorerna har den 26 mars 2007 avlämnat revisionsberättelse och tillstyrker att styrelsen beviljas ansvarsfrihet och att samordningsförbundets årsredovisning godkänns. Beredning Arbetsutskottet 83/2007 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1 Styrelsen beviljas ansvarsfrihet för år Årsredovisningen 2006 godkänns. Jäv På grund av jäv deltar inte Maj-Britt Bergqvist (s) i handläggningen av ärendet. Justering (sign)

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Bidrag av bygdeavgiftsmedel Länsstyrelsen, Östersund, anhåller i en skrivelse den 27 februari 2007 om kommunens prioriteringar och yttrande över inkomna ansökningar om bygdeavgiftsmedel. Beredning Arbetsutskottet 84/2007 Yrkanden Gert Norman (v) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag med följande ändringar beträffande Strömsfonderna: * Bidrag tillstyrks med kronor till Strömsunds Bordtennisklubb för anskaffande av tävlingsbord (arbetsutskottets förslag: avstyrks) * Bidrag med kronor NLF till Strömsunds Golfklubb för anordnane av golfanläggning i Strömsund (arbetsutskottets förslag: NLF och övriga bygdemedel = kronor) * Bidrag med kronor NLF till IFK Strömsund för anskaffande av toalettbarack och stängsel till marknadsområdet (arbetsutskottets förslag: avstyrks) * Bidrag med kronor till Strömsunds Ridklubb för anläggning av en framridningsplan vid ridhus (arbetsutskottets förslag: avstyrks) Proposition 1 Ordföranden ställer proposition på arbetsutskottets förslag beträffande Fjällsjöfonderna och Frostvikenfonderna och finner bifall till detta. Proposition 2 Ordföranden ställer proposition på arbetsutskottets förslag och Gert Normans yrkande beträffande Strömsfonderna och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. Justering (sign)

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen forts. Kommunstyrelsens beslut 1 Ansökningarna tillstyrks och avstyrks enligt bilaga. 2 För samtliga ansökningar som avstyrks är motiveringen att det är brist på medel. Reservation Gert Norman (v) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Beslutsexpediering Länsstyrelsen Justering (sign)

15 STRÖMSFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Övre Lillvikens Vägsamfällighet Upprustning av enskilda vägen i Övre Lillviken Avstyrks Enligt arbetsutskottet Hallvikens VA-anläggningar Ek. Förening Upprustning av VA-nätet i Hallviken Avstyrks Enligt arbetsutskottet Hallvikens VA-anläggningar Ek. Förening Anordnande av avloppsreningsanläggning nr 1 i Hallviken Avstyrks Enligt arbetsutskottet Hallvikens VA-anläggningar Ek Förening Anordnande av avloppsreningsanläggningar nr 2 och 3 i Hallviken Avstyrks Enligt arbetsutskottet Tjärnnäsets Vägsamfällighet, Öhn, Strömsund Upprustning av enskilda vägen i Tjärnnäset, Öhn, Strömsund Avstyrks Enligt arbetsutskottet Renålandets Vattenförening Upprustning av vattenanläggning i Renålandet Avstyrks Enligt arbetsutskottet Lövberga Byalag Upprustning av Lövberga f.d. skola Avstyrks Enligt arbetsutskottet Pigg & Frisk i Jämtland AB, Strömsund Upprustning av bolagets lokal samt anskaffande av träningsredskap till aktivitetsanläggningen Avstyrks Enligt arbetsutskottet 1

16 STRÖMSFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Ringvattnets Bygdegårdsförening Upprustning av bygdegården i Ringvattnet (ytterligare bidrag) Avstyrks Enligt arbetsutskottet Vågdalens Hembygdsförening Upprustning av Vågdalens hembygdsgård Avstyrks Enligt arbetsutskottet Ringvattnets Vattenförening Byte av vattenpump och hydrofortank i stegringsstationen Enligt arbetsutskottet Västviks Vattenföretag Upprustning av byns gemensamma pumphusbyggnad Enligt arbetsutskottet Maria Knutsson, Flåsjöstrands Camping Förbättring av avloppssystemet vid Flåsjöstrands camping Avstyrks Enligt arbetsutskottet Havsnäs Vatten- och Avloppsföretag Ek. Förening Förbättring av VA-anläggningen i Havsnäs (ytterligare bidrag Enligt arbetsutskottet Heimlöuta Hembygdsförening, Kärrnäset Upprustning av Skalbäcksstugan (bergvärme) Enligt arbetsutskottet 2

17 STRÖMSFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Ströms Hembygdsförening Ombyggnad av f.d. fabriksbyggnad till ändamålsenlig museibyggnad Enligt arbetsutskottet Strömsunds Bordtennisklubb Anskaffande av tävlingsbord Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömsunds Trädgårdsförening Byggande av gärdsgård och entré vid geologiska trädgården i Strömsund Enligt arbetsutskottet Vägsamfälligheten Z 848 U, Gubbhögen Anskaffande av vägsladd Avstyrks Enligt arbetsutskottet EFS Missionsförening i Strömsund Upprustning av EFS Missionshus i Strömsund Avstyrks Enligt arbetsutskottet Camilla Wolgers, Öhn Upprustning av byggnader vid Beppemuseet Avstyrks Enligt arbetsutskottet Föreningen Tant Annys Hus, Strömsund Upprustning av Tant Annys Hus, samt anskaffande av trädgårdsredskap m.m Enligt arbetsutskottet Curlingklubben Wirgo, Strömsund Uppförande av curlinghall i Strömsund Avstyrks Enligt arbetsutskottet 3

18 STRÖMSFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Ringvattnets Framtidsförening Anordnande av bredband och mobiltelefontäckning i Ringvattnet Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömsunds kommun Anskaffande av minigolfbana och bänkar m.m. till Strömsunds camping och friluftsbad Avstyrks Enligt arbetsutskottet Järvsands Vägsamfällighet Anskaffande av vägsladd Avstyrks Enligt arbetsutskottet Faxebygdens Byalag, Täxan Upprustning av byalagets föreningshus (ytterligare bidrag), golv i matsalen Avstyrks Enligt arbetsutskottet Faxebygdens Byalag, Täxan Anskaffande av fotbollsmål Enligt arbetsutskottet Strömsunds Golfklubb Anordnande av golfanläggning i Strömsund (ytterligare bidrag) NLF Enligt arbetsutskottet Ulriksfors Idrotts- och Byutvecklingsförening Iordningställande av Byhuset i Ulriksfors (ytterligare bidrag), anskaffande av traktor samt anordnande av lekplats Enligt arbetsutskottet 4

19 STRÖMSFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Alanäsets Folketshusförening Upprustning av Folkets Hus i Alanäset (ytterligare bidrag), luftvärmepumpar Avstyrks Enligt arbetsutskottet Ringvattnets Vägsamfällighet Upprustning av byvägen i Ringvattnet Avstyrks Enligt arbetsutskottet Risselås/Vallens Byalag Anordnande av brygga vid Roa/Fångsjön m.m Avstyrks Enligt arbetsutskottet Risselås/Vallens Byalag Anordnande av parkering vid Risselås gamla skola m.m Avstyrks Enligt arbetsutskottet Vattudalens Båtklubb Byte av vågbrytare i småbåtshamnen, Strömsund Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömbrytarna, Strömsund Anskaffande av tränings- och styrkeredskap Enligt arbetsutskottet Ringvattnets Bönhusförening Upprustning av Ringvattnets bönhus, vatten och avlopp Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömsunds Bandysällskap Anskaffande av bandysarg, burar m.m Enligt arbetsutskottet 5

20 STRÖMSFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Vattudalens Båtklubb Upprustning av famla flottningskajen i Strömsund Avstyrks Enligt arbetsutskottet Östra Havsnäs Byförening Uppförande av aktivitets- och danslokal i Östra Havsnäs Avstyrks Enligt arbetsutskottet Furunäsets Vattensamfällighet Byggande av hus för hydrofor samt läggning av elkabel Avstyrks Enligt arbetsutskottet IFK Strömsund Anordnande av 7-manna gräsplan för fotboll på Strömsvallen Avstyrks Enligt arbetsutskottet IFK Strömsund Upprustning av skidstugan Byggda Avstyrks Enligt arbetsutskottet IFK Strömsund Anskaffande av fyra knattefotbollsmål Enligt arbetsutskottet IFK Strömsund Anskaffande av toalettbarack och stängsel till marknadsområdet (Dundermarknaden) Avstyrks Enligt arbetsutskottet Tullingsås Bykooperativ Ek. Förening Upprustning av kooperativets byggnader Åbo och Grönan Avstyrks Enligt arbetsutskottet 6

21 STRÖMSFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Strömsunds Ridklubb Anläggande av en framridningsplan vid Strömsunds ridhus Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömsunds Ridklubb Anskaffande av hinderstöd Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömsunds Motorklubb Anskaffande av transponder/tidtagningssystem Avstyrks Enligt arbetsutskottet Alanäsets Vatten- och Avloppsföretag Ek. Förening Installation av filteranläggning och UV-ljus i föreningens anläggning Avstyrks Enligt arbetsutskottet Tullingsås Förening för Vatten och Avlopp u.p.a. Utbyte av gamla vattenledningsnät i Tullingsås by Avstyrks Enligt arbetsutskottet Järvsands Vägsamfällighet Kostnader för bredbandsuppkoppling NLF Enligt arbetsutskottet Tullingsås Byförening Upprustning av bylokalen i Tullingsås Avstyrks Enligt arbetsutskottet Vattudalens Kulturbåtar Intresseförening Upprustning av fartyget M/S Tärnan av Karlstad samt anskaffande av brandsläckningsutrustning och räddningsbåtar Avstyrks Enligt arbetsutskottet 7

22 STRÖMSFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Strömsunds Skoterallians Investeringar för upprätthållande och förbättring av kommunens skoterledssystem, ytterligare bidrag (Ansökan även upptagen under Fjällsjöoch Frostvikenfonderna) Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömsunds kommun Bearbetning och nytryck av fiskeplan (Ansökan även upptagen under Fjällsjö- och Frostvikenfonderna) Enligt arbetsutskottet Medel att fördela Näringslivsfonden Övriga bygdemedel Summa NLF=Näringslivsfonden 8

23 FJÄLLSJÖFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Tusenkonstnären Ekonomisk Förening, Backe Upprustning av gamla bespisningen i Backe m.m Avstyrks Enligt arbetsutskottet Silsjönäs Byalag och Byutvecklingsgrupp Upprustning av bygdegården i Silsjönäs Avstyrks Enligt arbetsutskottet Birger Persson, Inviken Dikning från byväg fram till Sjougdnäs 1:4 samt byte av trumma Enligt arbetsutskottet Fjällsjöhallen AB, Backe Uppförande av allaktivitetshall i Backe (ytterligare bidrag) NLF Enligt arbetsutskottet Västra Ångermanlands Flygklubb Förlängning av befintligt landningsstråk på flygfältet i Rossön Avstyrks Enligt arbetsutskottet Rudsjö Folketshusförening Upprustning av Folkets Hus i Rudsjö Avstyrks Enligt arbetsutskottet Brevikuddens förening för Vatten och Avlopp, Backe Upprustning av vatten- och avloppsnät i Jansjö Avstyrks Enligt arbetsutskottet Tåsjöbergets Fritidsanläggningar Ek. Förening Upprustning av pistmaskin Enligt arbetsutskottet 1

24 FJÄLLSJÖFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Hotings Hembygdsförening Upprustning av Valågården Enligt arbetsutskottet Granbergets Samfällighetsförening Upprustning av enskilda vägen till Granberget Enligt arbetsutskottet Gabbi Levy, Motell Rossön Upprustning av Motell Rossön Avstyrks Enligt arbetsutskottet Nordfisk AB, Hoting Byggande av två dammar för put and take fiske efter öring och röding Avstyrks Enligt arbetsutskottet Norråkers Idrottsförening Anskaffande av dator, kopiator m.m Enligt arbetsutskottet Lena Harrysson, Övre Tåsjödalens Utpost, Norråker Upprustning av restaurangen i Norråker Avstyrks Enligt arbetsutskottet RSMH-Fjällsjö, Backe Upprustning av föreningens fastighet Backe 14:1, (ytterligare bidrag), sjövärme Avstyrks Enligt arbetsutskottet Rossöns Samhälls & Företagarförening Upprustning av föreningens fastighet samt utomhusscen i Bodumsparken Enligt arbetsutskottet 2

25 FJÄLLSJÖFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Enligt arbetsutskottet Rossöns Fiskevårdsområdesförening Anskaffande av bryggor till Bollstjärn m.m NLF Hoting Station Handelsbolag Upprustning av stationshuset m.m Avstyrks Enligt arbetsutskottet IFK Kyrktåsjö Uppförande av byggnad för förråd, omklädning m.m. vid fotbollsplanen Tåvallen i Kyrktåsjö Enligt arbetsutskottet Söredsta Medborgarhusförening Upprustning av föreningshuset i Söredsta Avstyrks Enligt arbetsutskottet Louice Jonsson, Z Fotvårdscenter, Hoting Anskaffande av utrustning för fotanalys och arbetsstol samt upprustning av ingång Avstyrks Enligt arbetsutskottet Louice Jonsson, Pensionat Vilan, Hoting Anskaffande av sängar, madrasser, fåtöljer, bord, täcken, snöslunga m.m Avstyrks Enligt arbetsutskottet Rossöns Golfklubb Förbättring av golfanläggningen i Rossön (ytterligare bidrag), värmepump, greenklippare, upprustning av banan Enligt arbetsutskottet 3

26 FJÄLLSJÖFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Västra Ångermanlands Travsällskap, Hoting Anordnande av tillfartsväg till Hotings travbana Avstyrks Enligt arbetsutskottet Bodums Bygdegårdsförening Upprustning av bygdegården i Bodum Enligt arbetsutskottet Rörströms Hembygdsförening Upprustning av föreningens fastighet Furuberg (ytterligare bidrag) Avstyrks Enligt arbetsutskottet Hotings Skoterklubb Anskaffande av pistmaskin eller snöskoter Avstyrks Enligt arbetsutskottet Storjolabygdens Intresseförening, Borgafjäll Anordnande av vindskydd, anskaffande av bord, bänkar m.m Enligt arbetsutskottet Landsombergets Lift AB, Backe Anskaffande av pistmaskin Avstyrks Enligt arbetsutskottet Hotings Byggnadsförening u.p.a. Upprustning av Folkets Hus i Hoting (ytterligare bidrag), tak NLF Enligt arbetsutskottet Västra Ångermanlands Travsällskap, Hoting Framtagande av bok och film/bildspel om Hotingtravet Avstyrks Enligt arbetsutskottet 4

27 FJÄLLSJÖFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Västra Ångermanlands Travsällskap, Hoting Byggande av läktare och totohus Enligt arbetsutskottet Hotings Sportfiskeklubb Anordnande av handikappramp vid Bjurtjärn samt flyttning av raststuga m.m Enligt arbetsutskottet Andersnäsets Vägsamfällighet Förbättring av vägbelysning, väg och bro i Andersnäset Enligt arbetsutskottet Norråkers Båtklubb Upprustning av brygga och båthamn i Norråker Enligt arbetsutskottet Tjärnnäsets Vägsamfällighet Upprustning av enskilda vägen i Tjärnnäset Avstyrks Enligt arbetsutskottet Reidar Lindman, Lapplia Museum, Skansnäset Iordningställande av loge Enligt arbetsutskottet Tåsjö Hembygdsförening Upprustning av utsiktstorn på Tåsjöberget (ytterligare bidrag) Enligt arbetsutskottet Hoting Turist AB Uppsättande av gärdsgårdsstaket Avstyrks Enligt arbetsutskottet 5

28 FJÄLLSJÖFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Hoting Turist AB Anskaffande av snöröjningsfordon inkl. sandspridare Avstyrks Enligt arbetsutskottet Hoting Turist AB Iordningställande av uteservering samt anskaffande av bord och stolar Avstyrks Enligt arbetsutskottet Hoting Turist AB Iordningställande av parkeringsplats, förbättring av området vid badplatsen samt anskaffande av bastu Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömsunds Skoterallians Investeringar för upprätthållande och förbättring av kommunens skoterledssystem, ytterligare bidrag (Ansökan även upptagen under Strömsoch Frostvikenfonderna) Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömsunds kommun Bearbetning och nytryck av fiskeplan (Ansökan även upptagen under Ströms- och Frostvikenfonderna) Enligt arbetsutskottet 6

29 FJÄLLSJÖFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Medel att fördela Näringslivsfonden Övriga bygdemedel Summa NLF=Näringslivsfonden 7

30 FROSTVIKENFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Roger Hellgren och Bo Fredriksson, Rogers Färg/Boforrest, Gäddede Anskaffande av skylift Avstyrks Enligt arbetsutskottet Byggnadsföreningen Folkets Hus i Stora Blåsjön Installation av två luft-/luftvärmepumpar i Folkets Hus samt anskaffande av bord m.m Enligt arbetsutskottet AB Hotell Gäddede Upprustning av Gäddede Hotell (ytterligare bidrag) Enligt arbetsutskottet Flyktingloppet Gäddede Sportklubb Anskaffande av skotersladd, dator och färgskrivare Enligt arbetsutskottet Blåsjöns Framtid Ek. Förening Upprustning av Blåsjöliftarna, Blåsjöns Fjällby, Restaurang Fjällripan och Ankarede servicehus (ytterligare bidrag) Enligt arbetsutskottet Frostvikens Jordbruksutveckling Ek. Förening Uppförande av småskaligt slakteri i Frostviken NLF Enligt arbetsutskottet Gäddede Camping och Stugby AB Upprustning av campingen och stugbyn samt anskaffande av inventarier m.m Enligt arbetsutskottet 1

31 FROSTVIKENFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Taxi Blåsjön AB Uppförande av garage, anskaffande av högtryckstvätt, taxametrar m.m Enligt arbetsutskottet Jormbygdens utveckling Ek. Förening Upprustning av affären i Jormlien (ytterligare bidrag) Enligt arbetsutskottet Strömsunds kommun Förstudie av möjligheter att lokalisera hög utbildning till Frostviken-området Avstyrks Enligt arbetsutskottet SAGA-föreningen, Gäddede Anskaffande av luftvärmepumpar och inventarier till SAGA m.m Enligt arbetsutskottet Frostvikens Turistförening/Frostviksfjäll Marknadsföring av Frostviken (ytterligare bidrag) NLF Enligt arbetsutskottet Forum Frostviken Ek. Förening Byggande av observatorium på Brännklumpen i Frostviken Avstyrks Enligt arbetsutskottet Frostvikens Sportfiskeklubb Byggande av bro över Junsterbäcken samt förbättring av spångningen av leden till Bleriken Avstyrks Enligt arbetsutskottet 2

32 FROSTVIKENFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Inger Långström, Blåsjöns Fjällcamp Upprustning av Fjällcampen (ytterligare bidrag), upprustning av lusthus, anskaffande av minikök m.m Avstyrks Enligt arbetsutskottet Blåsjöns Korpkrets Anskaffande av träningsredskap Avstyrks Enligt arbetsutskottet Kvarnbergsgården AB Installation av värmepump alt. anordnande av SPA-bad i Värdshuset, Gäddede Enligt arbetsutskottet Byggnadsföreningen Jormstugan Upprustning av Jormstugan (ytterligare bidrag) Enligt arbetsutskottet Joakim Winther, Winthers Bodega, Gäddede Anskaffande av bord och stolar till restaurang och uteservering Enligt arbetsutskottet Charlotte Karlsson, Stora Blåsjön Anskaffande av traktor och fyrhjuling, ordnande av foderhus m.m Enligt arbetsutskottet Magne Aagård, Gäddede Anskaffande av mikrofoner och ljud-/ljusutrustning Enligt arbetsutskottet 3

33 FROSTVIKENFONDERNA Sökande/ändamål Belopp Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens beslut Strömsunds Skoterallians Investeringar för upprätthållande och förbättring av kommunens skoterledssystem, ytterligare bidrag (Ansökan även upptagen under Fjällsjöoch Strömsfonderna) Avstyrks Enligt arbetsutskottet Strömsunds kommun Bearbetning och nytryck av fiskeplan (Ansökan även upptagen under Fjällsjö- och Strömsfonderna) Enligt arbetsutskottet Medel att fördela Näringslivsfonden Övriga bygdemedel Summa NLF=Näringslivsfonden 4

34 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Yttrande över betänkande SOU 2006:110 Regler för skydd och rättssäkerhet inom demensvården Socialdepartementet har skickat betänkandet av utredningen om skyddsåtgärder inom vård och omsorg för personer med nedsatt beslutsförmåga på remiss till bl.a. Strömsunds kommun för yttrande senast den 14 maj Socialnämnden beslutade den februari 2007 att ge chefen vid vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att upprätta förslag till yttrande som lämnas till kommunstyrelsen. Förslag till yttrande har upprättats av chefen för vård- och omsorgsförvaltningen. Beredning Arbetsutskottet 85/2007 Kommunstyrelsens beslut Yttrande avges enligt bilaga. Beslutsexpediering Socialdepartementet Justering (sign)

35 STRÖMSUNDS KOMMUN YTTRANDE 1 (3) Yttrande över betänkande SOU 2006:110 Regler för skydd och rättssäkerhet inom demensvården Sammanfattning De erfarenheter vi har inom området kring behovet av skydd och rättssäkerhet för målgruppen med demenssjukdom ligger i linje med utredarens tankar. Det behövs en ökad tydlighet kring frågorna och ett lagstöd inom ramen för socialtjänstlagen (SoL) och hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Vi ser att det är av stort värde om personal har stöd i svåra omvårdnadssituationer och inte ställs ensamma kring komplexa etiska dilemman och beslut. Det är bra om det bildas opinion kring frågorna som berör den enskildes liv och säkerhet. Detta ligger i linje med ett öppet samhällsklimat och dialog med medborgarna. Vi stödjer de nya lagreglerna som primärt syftar till att förbättra säkerheten och livskvaliteten för personer med nedsatt beslutsförmåga. Vi är positiva till att beslutsgången följer annan tvångslagstiftning. Dock ser vi även behov av att förtydliga regler kring det ordinära boendet mot bakgrund av att 50 % av landets kommuner ansvarar för hemsjukvården i ordinärt boende. Vi efterlyser även landstingets roll. Var finns specialistkompetens inom landstinget (regionsjukvård, specialistsjukvård, primärvård) i förhållande till målgruppens behov. Krav på läkarkompetensen behöver förtydligas. Ett genomgående mönster i utredningen är att nivåerna i utredningen varierar från detalj till allt för övergripande. S p 3a. Bostad med särskild service är den korrekta benämningen för särskild boendeform LSS.

36 STRÖMSUNDS KOMMUN YTTRANDE 2 (3) S p 3, 4, 5 samt 8. Lagförslag på detaljnivå kan medföra stora risker i de verksamheter som ska följa lagstiftningen. Det kan innebära att man snarare får en begränsning i att välja den lämpligaste åtgärden. Den snabba utvecklingen inom teknik- och IT-området skulle inom kort kunna innebära att helt nya lämpliga produkter finns som utgör gott skydd och mindre frihetsbegränsning. Hur har utredaren tänkt att besluten ska verkställas när beslut om tvång och begränsningsåtgärder fattas inom ram för SoL och åtgärder förväntas vidtagas inom ram för HSL genom de punkter som nämns i 4 p. 3,4,5. Inom hälso- och sjukvårdslagstiftningens ramar är det legitimerad personal som utifrån eget yrkesansvar utreder, bedömer och fattar beslut om lämpliga åtgärder. Legitimerade yrkesutövare arbetar ej på delegation på det sätt som det görs inom socialtjänstlagstiftningens område. S 217. I dessa frågor finns generellt ett stort behov av stöd och vägledning för vård- och omsorgspersonal kring etiska avvägningar samt etiska dilemman som uppstår i den dagliga omvårdnaden. Det behövs utbildning, handledning och kompetenshöjning för att medvetandegöra grunden för det etiska ställningstagandet där de fyra principerna enligt prioriteringsutredningen vägs in. Statens medicinsketiska råd (SMER) bör utarbeta stöd för etiskt förhållningssätt i frågor om skydd och rättssäkerhet för personer med demenssjukdom samt nedsatt beslutskompetens. Dessa bör även kunna utgöra ett stöd i frågor som rör vårddirektiv och framtidsfullmakter. S Vi känner oss i dag tveksamma till framtidsfullmakter. Vår erfarenhet är att den enskildes förhållningssätt till frågor om val av vård och behandling kan skifta över tid och med olika faser i livet. En möjlighet vore om SMER utarbetade vägledning i frågan. Förmynderskapsutredningen SOU 2004:112. För verksamheten blir det komplicerat om det införs flera olika ombud förutom god man som är legal företrädare. Vi skulle välkomna om god mans mandat i stället förtydligades. S 365. Socialnämnden kan enligt förslaget i detta betänkande fatta beslut om medicinsk undersökning eller utredning som grund för diagnos. Om den som ska genomföra medicinsk bedömning och utredning är en läkare saknar dock socialnämnden mandat att utse denne. Detta

37 STRÖMSUNDS KOMMUN YTTRANDE 3 (3) är som vi ser det ett stort bekymmer att kunna uppnå kommande lagstiftningsintention. Vi vet ej hur utredaren har sett på detta då frågan hänskjuts till Socialstyrelsen att reglera i föreskrift. S 365. Utredaren har inte nämnt vem som ska kunna vara delegat i någon av punkterna i betänkandet. Vägledning saknas alltså till såväl politiker i socialnämnd som verksamhetschefer. S Utredaren föreslår att medicinsk behandling med tvång inte ska tillåtas i ordinärt boende. Vi tillhör de kommuner som i samband med ÄDEL-reformen övertog hemsjukvården även i ordinärt boende. Våra erfarenheter från 1992 och framåt är att målgruppen dementa till lika delar finns i det särskilda som ordinära boendet. Resurserna i landstingets primärvård tycks inte behöva riktas mot denna målgrupp så länge de finns kvar i sitt ordinära boende vilket innebär förskjutning av större vårdansvar till kommunerna. Vi ställer oss tveksamma till en styrning som kan komma att leda till att dementa inte ska finnas kvar i det ordinära boendet. S 253, 395. Vi instämmer i utredarens beskrivning om behovet av läkarens specialistkompetens inom geriatrik, psykiatri eller allmänläkarkompetens. Detta kompetensbehov behöver kopplas samman med att PAL ska utses i frågor som rör den aktuella målgruppen. All legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal ska kunna ta sitt yrkesansvar och självständigt utreda, bedöma och fatta beslut om lämpliga åtgärder. En tvärprofessionell ansats till samverkan behövs.

38 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Revidering av översiktsplanen för Strömsunds kommun Enligt 4 kap 14 plan- och bygglagen (PBL) ska kommunfullmäktige minst en gång under varje mandatperiod ta ställning till översiktsplanens aktualitet. Planingenjörens yttrande Förslag Miljö- och byggnämnden tar sådana initiativ att arbetet med att revidera den kommunomfattande översiktsplanen för Strömsunds kommun kan påbörjas under första halvåret Bakgrund Gällande översiktsplan för Strömsunds kommun antogs av kommunfullmäktige den 24 april 1991, 12. Miljö- och byggavdelningen har arbetat med fördjupningar av översiktsplanen för vissa begränsade geografiska områden eller teman. Dessa är: Fördjupad översiktsplan för Hammerdal antagen den 1 mars 1995, 7 Fördjupad översiktsplan för Rossön antagen den 20 november 1995, 98 Fördjupad översiktsplan för Strömsunds tätort antagen den 24 april 2002, 26 Vindkraft i Strömsunds kommun antagen den 27 april 2005, 25 Trafikplan för Strömsunds centrum antagen den 13 juni 2006, 43 Kommunstyrelsen har nyligen beslutat att en revidering av översiktsplanen för vindkraft för kommunens södra del ska revideras. Miljö- och byggnämnden har den 15 mars 2007, 22, beslutat anhålla att kommunstyrelsen beslutar följande: 1 En revidering av den kommunomfattande översiktsplanen ska ske. Justering (sign)

39 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen forts. 2 Miljö- och byggnämnden får i uppdrag att närmare utreda och komma med förslag till hur planarbetet kan bedrivas. Beredning Arbetsutskottet 87/2007 Kommunstyrelsens beslut 1 En revidering av den kommunomfattande översiktsplanen ska ske. 2 Miljö- och byggnämnden får i uppdrag att närmare utreda och komma med förslag till hur planarbetet kan bedrivas. Beslutsexpediering Miljö- och byggnämnden Justering (sign)

40 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Vattenförbrukningen i Hammerdal Va-maskinist Gunnar Glantz har i en skrivelse till kommunstyrelsen den 10 februari 2007 påtalat problem med läckage på vattenledningarna i Hammerdal. I skrivelsen står angivet att medeldygnsflödet i verket uppgår till ca m 3 per dygn vilket överskrider verkets kapacitet som är m 3 per dygn. Yttrande den 29 mars 2007 från teknik- och serviceförvaltningen: Den mätning som refereras till är mätning av flödet i vattenverket. I mätbrunnen där allt vatten som produceras i verket passeras visar mätningen ett medeldygnsflöde om ca m 3 per dygn. Skillnaden har av konsult konstaterats bero på turbulens i ledningssystemet i anslutning till mätarnas placering i vattenverket. Detta innebär att problemen ej bedöms så stora som anges i skrivelsen. Dock finns problem som måste kartläggas och åtgärdas för att minska vattenflödet i Hammerdal. Man kan i dag inte säga om läckaget är på det kommunala ledningsnätet eller på privata serviceledningar, troligt är att det förekommer läckor på båda systemen. Uppskattning av utläckage vid ett vattentryck är på 5 bar. Ett hål i ledning på 5 mm ger ett utläckage på 30 m 3 per dygn samt ett totalt utläckage på m 3 per år. Hösten 2006 började en planering av läcksökning i Hammerdal med planerad uppstart våren En läcksökning av ett ledningsnät kräver en planering. Vid läcksökning används ett instrument som korrelerar ut de läckor som finns. Ledningarnas dimensioner samt material måste kartläggas för att korrelatorn som används vid läcksökning kompenserar för skillnader i material på ledningsnätet vid mätning för att läckornas placering med största säkerhet kan lokaliseras. Justering (sign)

41 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen forts. Beredning Arbetsutskottet 88/2007 Kommunstyrelsens beslut Skrivelsen besvaras i enlighet med teknik- och serviceförvaltningens yttrande. Beslutsexpediering Teknik- och serviceförvaltningen Gunnar Glantz Justering (sign)

42 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Tillämpning av VA-taxan Strömsunds Hyresbostäder AB har i en skrivelse den 9 mars 2007 hos kommunstyrelsen anhållit om nedsättning av brukningsavgifter för outhyrda lägenheter. Teknik- och serviceförvaltningen meddelar i en skrivelse den 2 april 2007 att man inte finner något stöd i vattentjänstlagen för att reducera brukningsavgifterna enligt bolagets begäran, vilket man anser stöds av PM från WSP Samhällsbyggnad. Kommunstyrelsens beslut den 24 oktober 2006, 195, gäller synsättet för beräkning av BTA-ytor och har således inget med byggnadsenhetsavgiften att göra. Beredning Arbetsutskottet 89/2007 Kommunstyrelsens beslut Ärendet utgår vid dagens sammanträde och behandlas den 29 maj Justering (sign)

43 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Yttrande över ansökan om bearbetningskoncession för torv inom Långmarksflon Länsstyrelsen har begärt miljö- och byggnämndens och kommunstyrelsens yttrande över en ansökan om bearbetningskoncession för torv inom Långmarksflon, Lövberga. Sökande är Svenska Cellulosa Skog AB, SCA. Miljö- och byggnämnden har den 27 mars 2007 lämnat yttrande. Beredning Arbetsutskottet 90/2007 Kommunstyrelsens beslut Yttrande avges enligt bilaga. Beslutsexpediering Länsstyrelsen i Jämtlands län Justering (sign)

44 STRÖMSUNDS KOMMUN YTTRANDE Yttrande över ansökan om bearbetningskoncession för torv inom Långmarksflon Strömsunds kommun har beretts tillfälle att yttra sig över ansökan från Svenska Cellulosa Skog AB, SCA. Enligt miljökonsekvensbeskrivningen och bearbetningsplanen kommer dräneringsvattnet från torvtäkten att först passera sedimenteringsdammar för att sedan släppas ut i en bäck som leder ut i Järilån. Miljöoch byggnämnden anser att även denna bäck ska skyddas mot skadlig påverkan från utsläpp av framför allt suspenderat material. Inte bara fiskarter som är intressanta för sportfisket bör skyddas utan hela ekosystemet. Vattenkontrollprogrammet bör utformas så att vattenprover tas vid de tidpunkter och de flöden då risken för höga halter av kväve, fosfor och suspenderat material är som störst. Prover bör tas på utgående vatten från sedimenteringsdammarna, i bäcken uppströms och nedströms utsläppet och i Järilån uppströms och nedströms bäckens utlopp. Företaget har angett att behållare för dieselolja, smörjolja och andra kemiska produkter kommer att förvaras i täta containrar så att eventuellt läckage samlas upp i containern. Även spillolja och annat avfall där läckage kan förekomma, bör förvaras på motsvarande sätt så att läckage till omgivningen förhindras. När förslag till efterbehandlingsplan är framtagen vill Strömsunds kommun få möjlighet att yttra sig över denna.

45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Upphandling av årlig tömning av enskilda slamanläggningar Teknik- och serviceförvaltningen har under de senaste åren fått signaler om att kostnaden för den årliga slamtömningen skulle vara lägre med annan utförare än dagens. Årligen töms ca enskilda slambrunnar i Strömsunds kommun. Det pris som renhållningsverksamheten ska betala till interna utföraren för tjänsten är för året 660 kronor per brunn. De signaler som kommit från marknaden tyder på att ett pris som är ca 30 % lägre torde kunna erhållas vid konkurrensutsättning. Teknik- och serviceförvaltningen föreslår i en skrivelse den 28 mars 2007 att kommunstyrelsen beslutar om att konkurrensutsättning genomförs för den årliga slamtömningen inför år Beredning Arbetsutskottet 91/2007 Kommunstyrelsens beslut Teknik- och serviceförvaltningen får i uppdrag att konkurrensutsätta den årliga tömningen av enskilda slamanläggningar inför år Beslutsexpediering Teknik- och serviceförvaltningen Justering (sign)

46 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Trafiksäkerheten vid Bikupan i Strömsund Personal och föräldrar har i en skrivelse den 15 november 2006 påtalat vårdslös bilkörning efter Verkstadsgatan. Bikupans förskola/skola och fritidshem ligger i nära anslutning till Verkstadsgatan, enligt karta, och undertecknarna av skrivelsen fruktar att det kan ske svåra trafikolyckor. De förelår nu att kommunen bygger ett farthinder på Verkstadsgatan. Det råder goda siktförhållanden på Verkstadsgatan efter avfart från E45 och fram till Ängsgatan. Gatan är också bred och kan därför inbjuda bilförare att hålla högre hastighet än tillåtet. Verkstadsgatan efter avfart från Alanäsvägen (väg 342) har två väghinder på var sida om infarten till Bredgårdskolan (Östra Egnahemsgatan). Från Alanäsvägen räknat råder också väjningsplikt för Östra Egnahemsgatan, Vallgatan och Ängsgatan. I denna körriktning är också sikten skymd tills man passerat Ängsgatan. Gatuingenjör Haglund finner det rimligt att bygga ett farthinder över Verkstadsgatan. Åtgärden kan finansieras inom ramen för förvaltningens anslag för vägunderhåll och kan utföras efter tjällossningen. Utredningschefen vid kommunledningsförvaltningen föreslår följande: Kommunstyrelsen ger teknik- och serviceförvaltningen i uppdrag att anlägga ett farthinder över Verkstadsgatan. Samråd om lämplig placering bör ske med verksamhetsansvariga för Bikupan. Beredning Arbetsutskottet 92/2007 Justering (sign)

47 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen forts. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen ger teknik- och serviceförvaltningen i uppdrag att anlägga ett farthinder över Verkstadsgatan. Samråd om lämplig placering bör ske med verksamhetsansvariga för Bikupan. Beslutsexpediering Teknik- och serviceförvaltningen Utredningschefen Personal och föräldrar Justering (sign)

48 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen Dnr Yttrande över betänkande SOU 2007:2 Från socialbidrag till arbete Socialdepartementet har skickat rubricerat betänkande på remiss till bl.a. Strömsunds kommun för yttrande senast den 21 maj Socialnämnden har den 18 april 2007, 52, lämnat förslag till yttrande. Synpunkter har även inhämtats från framtids- och utvecklingsförvaltningen. Kommunstyrelsens beslut Yttrande avges enligt bilaga. Beslutsexpediering Socialdepartementet Justering (sign)

49 STRÖMSUNDS KOMMUN YTTRANDE Betänkandet SOU 2007:2 Från socialbidrag till arbete Remissbehandling inom kommunen Socialnämnden har fått betänkandet som en underremiss och lämnat ett särskilt yttrande som bilägges. Kommunens framtids- och utvecklingsförvaltning, under kommunstyrelsen ansvarig för gymnasieskolan, vuxenutbildningen och högskoleutbildning, har också yttrat sig. Kommunens samlade synpunkter Strömsunds kommun kan i allt väsentligt stödja betänkandets slutsatser och förslag men vill uppmärksamma på följande: Lärlingsutbildning bör utvecklas i samverkan med näringslivet på ett tidigt stadium. Också elever i grundskolans högstadium bör inom ramen för studieplanerna ges möjlighet till en eller flera perioder med lärlingsarbete. Vad gäller miljönära jobb bör, sedan staten utformat riktlinjer, kommunerna få generösa bidrag för att kunna ge ungdomar sommarjobb och i vissa fall längre anställningar. Dessa jobb ska då ha ett samband med undervisningen om miljöfrågor i skolan.

50 Yttrande 1 (3) Ert dnr Socialförvaltningen Dnr Socialnämnden Strömsunds kommun Strömsunds kommun är av Socialdepartementet utsedd till remissinstans. Regeringen vill ha synpunkter på förslaget eller på materialet i betänkandet (SOU 2007:2). Utredningens förslag riktar sig i huvudsak till det stora flertal personer som i dag uppbär ekonomiskt bistånd på grund av arbetsmarknadsskäl. Förslagen i utredningen syftar bland annat till att på olika sätt förtydliga det ansvar som olika huvudmän har för ovan nämnda målgrupp. I betänkandet fastslås att det är viktigt att ett gemensamt samhällsekonomiskt tankesätt genomsyrar de olika huvudmännens arbete. Ett huvudtema i utredningen är att ett förbättrat samarbete behövs mellan aktörerna på det lokala planet, arbetsförmedling, försäkringskassa, socialtjänst, primärvård m.fl, när det gäller målgruppen. I utredningen föreslås att det bör skapas förbättrade möjligheter till finansiell samordning mellan berörda lokala myndigheter när det gäller rehabliteringsinsatser för målgruppen. Där sägs bland annat att en utvecklad finansiell samordning skulle medföra att de ekonomiska resurserna samlas under en gemensam styrning. Vilket i sin tur skulle leda till att det inte längre finns någon anledning att se den enskildes problembild som ansvar för någon annan. I beredningens förslag föreslås följande förändringar i socialtjänstlagen. 1 I 4 kap 4 socialtjänstlagen införs en ändring som innebär att de insatser som socialnämnden får begära att unga som uppbär försörjningsstöd under viss tid ska delta i, ska anvisas av arbetsförmedlingen när det gäller praktik eller andra arbetsmarknadsinsatser. Vidare införs en ny paragraf 4 kap 4 a, med innebörden att den verksamhet som socialnämnden får begära att unga som uppbär försörjningsstöd under viss tid ska delta i, ska anvisas av socialnämnden när det gäller kompetens-

51 2 höjande verksamhet som syftar till att stärka den enskildes möjligheter att kunna ta del av praktik eller arbetsmarknadsinsatser enligt 4 kap 4. Slutligen görs en följdändring i 4 kap, 6 socialtjänstlagen som klargör att vare sig den som deltar i praktik enligt 4 kap, 4 eller annan kompetenshöjande verksamhet enligt 4 kap 4 a ska betraktas som arbetstagare. 2 I syfte att stimulera övergången från bidragsberoende till arbete bör de ekonomiska incitamenten för att börjar arbeta förstärkas för enskilda som är beroende av ekonomiskt bistånd till sin försörjning. En förvärvsstimulans införs för personer som under en period av sex månader uppburit ekonomiskt bistånd enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen och, som 1 Fått arbete 2 Ökat sin arbetstid, eller 3 Bytt arbete och därigenom ökat sin arbetsinkomst. Förvärvsstimulansen innebär att vid beräkning av skälig levnadsnivå enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen ska bortses från den ökade arbetsinkomsten, dock högst kronor per månad, under den tid man arbetar och högst under en period av sex månader. Bestämmelsen om den föreslagna förvärvsinkomsten föreslås regleras genom att en ny paragraf med denna innebörd, 4 kap 1 a, införs i socialtjänstlagen. 3 I socialtjänstlagen införs ekonomiska incitament som gör att ungdomar under främst gymnasietiden upplever att det lönar sig att arbeta under ferier och lov. Vid beräkning av skälig levnadsnivå enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen för familjer som är beroende av ekonomiskt bistånd ska bortses från faktisk inkomst, högst ett halvt prisbasbelopp, för hemmavarande barn i grundskola och hemmavarande barn och ungdomar som inte fyllt 21 år och som studerar på gymnasienivå. Regeln ska omfatta hushåll med ekonomiskt bistånd, där föräldrarna är försörjningsskyldiga för hemmavarande barn i grundskola och för ungdomar som inte fyllt 21 år och som studerar på gymnasienivå. Bestämmelsen regleras genom att en ny paragraf med denna innebörd, 4 kap 1 b, införs i socialtjänstlagen. Genom denna reglering skapas en enhetlig regel för hur stor del av den intjänade inkomsten som den unge får behålla utan att det ekonomiska biståndet till familjen minskats.

52 3 Bedömning Betänkandet SOU 2007:2 har ingående belyst den komplexa problematiken som finns kring sysselsättning och bidragsberoende samt hur samhällets samlade rehabiliteringsinsatser är utformade. Beredningen har lämnat förslag på förändringar för att påverka de faktorer som styr enskilda personers möjligheter att komma in i arbetslivet och samtidigt minska deras behov av ekonomiskt bistånd. De förändringar av socialtjänstlagen som föreslås ser undertecknad som positiva. De bedömningar och förslag till förändring, som beredningen gör, och som berör andra samhällsområden uppfattas även de som positiva. På övrigt material i betänkandet har undertecknad inga synpunkter att lämna. Förslag till beslut: Socialnämnden föreslås att i sitt yttrande till kommunstyrelsen lämna sitt bifall till betänkandets förslag. STRÖMSUNDS KOMMUN Socialförvaltningen Raya Nilsson Enhetschef Bengt Försth 1:e socialsekreterare

Ansökningarna skickas på remiss till föreningar, partier m.fl. Förslag på prioriteringar har kommit in.

Ansökningarna skickas på remiss till föreningar, partier m.fl. Förslag på prioriteringar har kommit in. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-19 23 113 2015.160 048 Bidrag av bygdeavgiftsmedel Länsstyrelsen Jämtlands län anhåller i en skrivelse den 8 april

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2006-09-19 Blad 1 (15) Plats och tid Björken, kommunkontoret i Strömsund, kl. 11.00-15.00 Beslutande Lennart Oscarsson (s), ordförande Karin Stierna (c) Lars Andreasson

Läs mer

Sammanträdesdatum. Se nästa sida. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 51-64 Ingrid Nilsson. ... Karin Stierna

Sammanträdesdatum. Se nästa sida. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 51-64 Ingrid Nilsson. ... Karin Stierna Kommunstyrelsen 2008-03-04 Blad 1 (16) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Sammanträdesrum Almen, kommunkontoret i Strömsund, klockan 08.00-14.50 Karin Stierna (c), ordförande Jan-Olof Andersson

Läs mer

Susanne Hansson (s), ordförande Göran Bergström (s) Gudrun Hansson (s) Simon Högberg (m) Kerstin Engkvist (c), tjg ersättare

Susanne Hansson (s), ordförande Göran Bergström (s) Gudrun Hansson (s) Simon Högberg (m) Kerstin Engkvist (c), tjg ersättare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-02-26 Blad 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl. 8.30-17.00 Beslutande Susanne Hansson (s),

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdagen den 24 augusti 2010, klockan 08.00, i sammanträdesrum Almen, kommunkontoret i Strömsund.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdagen den 24 augusti 2010, klockan 08.00, i sammanträdesrum Almen, kommunkontoret i Strömsund. Kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdagen den 24 augusti 2010, klockan 08.00, i sammanträdesrum Almen, kommunkontoret i Strömsund. Kl. 08.00-09.00 Kl. 09.00-09.30 Kl. 09.30-10.00 VD, ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad 1 (10) 2011-01-13. Anders Andersson, kommunchef Barbro Blom, tf närvårdschef Stig Willman, sekreterare

Sammanträdesdatum Blad 1 (10) 2011-01-13. Anders Andersson, kommunchef Barbro Blom, tf närvårdschef Stig Willman, sekreterare Gemensam nämnd för närvård i Frostviken Blad 1 (10) 2011-01-13 Plats och tid Uddebo, Gäddede, kl 10.00-14.30 ande Övriga närvarande Ardis Lindman (s), ordförande Bengt Bergqvist (s) Karin Näsmark (s) Gunnar

Läs mer

Sammanträdesdatum. Ingrid Nilsson, sekreterare

Sammanträdesdatum. Ingrid Nilsson, sekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-04-29 Blad 1 (36) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Almen, kommunkontoret i Strömsund, klockan 08.00-17.15 Karin Stierna (c), ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum 2006-04-10

Sammanträdesdatum 2006-04-10 Gemensam nämnd för SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2006-04-10 Blad 1 (11) Plats och tid Forsgården, Gäddede, kl 10.00-14.45 Beslutande Ardis Lindman (s), ordförande Gunnar Geijer (c) Bojan Edfors (s) Mikael Stedt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2009-03-24 Blad 1 (35)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2009-03-24 Blad 1 (35) Kommunstyrelsen 2009-03-24 Blad 1 (35) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl. 08.00-18.15 Karin Stierna (c), ordförande Jan-Olof Andersson (m) Lennart Oscarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-06 1 (7)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-06 1 (7) arbetsutskott 2011-04-06 1 (7) Plats och tid Osby, onsdagen den 6 april 2011 kl 08.30-10.00 Kl. 10.00-12.00 deltog arbetsutskottets ledamöter i information om ekonomisk brottslighet Beslutande Anders Pettersson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2013-06-10 Blad 1 (5) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl.13.00-15.30 Jan Ohlson (s) John-Gunnar Wallin (s) Sigurd Näsström (s) Sture Danielsson (s)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL A Sammanträdesdatum Socialnämnden Blad 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL A Sammanträdesdatum Socialnämnden Blad 1 (15) A Socialnämnden 2017-06-22 Blad 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl. 8.15 14.00 Beslutande Karin Näsmark (S), ordförande Kent Wassdahl (S) Deanne Edin (S) Per Hedström

Läs mer

Kallelse/Underrättelse Handlingar till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse Handlingar till Sammanträde Antal 85 Utsändningdag Tisdagen den 26 januari 2010 Kallelse/Underrättelse Handlingar till Sammanträde Kommunstyrelsen Februari 2 Tisdag 2010 Se nästa sida! Utdelningsadress Postnummer Ortsnamn ontorsadress

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet

LULEÅ KOMMUN. Kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Kommunstyrelsen 2007-05-14 96 205 Arbets- och personalutskottet 2007-04-30 98 202 Socialdepartementet, Socialnämnden, Överförmyndarnämnden 07.93 73 majks13 Yttrande över betänkande Regler för skydd och

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl S ammanträdespro to ko 11 1(10) Plats och tid ande Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl. 8.00-12.00 Bo Ederström (M) ordförande Thomas Ragnarsson (M)

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Jobbstimulans inom det ekonomiska biståndet

Jobbstimulans inom det ekonomiska biståndet Socialutskottets betänkande Jobbstimulans inom det ekonomiska biståndet Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2012/13:94 Jobbstimulans inom det ekonomiska biståndet samt åtta motionsyrkanden

Läs mer

s Sammanträdesdatum Stig Willman, sekreterare Margareta Grundström, del av 22 Lars Rönnestrand, del av 22

s Sammanträdesdatum Stig Willman, sekreterare Margareta Grundström, del av 22 Lars Rönnestrand, del av 22 s Barn- och utbildningsnämnden 2006-04-25 Blad 1 (23) Plats och tid Kommunkontoret Strömsund, sammanträdesrum 1, kl 10.30-16.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Annie-Gerd Nyholm (s) ordförande

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-06-04 1 Innehållsförteckning Ärende 54 Redovisning av delegationsärenden... 4 55 Besök av Förbundschef Peter Hedfors från Samordningsförbundet Södra Vätterbygden... 5 56 Information från Medicinskt

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Anna Rönn. Socialkontoret 2008-03-12

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Anna Rönn. Socialkontoret 2008-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 17.00 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesdatum. Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica Dahlén (s) Hans Ringberth (s)

Sammanträdesdatum. Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica Dahlén (s) Hans Ringberth (s) Barn-, kultur- och utbildningsnämndens 2013-03-15 Blad 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Strömsund, sammanträdesrum Almen kl 10.00-11.00 Beslutande Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica

Läs mer

Skickas till Kommunstyrelsen Sektorchef, Lars Walter Verksamhetschef, Marianne Sjöström Verksamhetschef, Tomas Ahlin

Skickas till Kommunstyrelsen Sektorchef, Lars Walter Verksamhetschef, Marianne Sjöström Verksamhetschef, Tomas Ahlin Sammanträdesdatum Arbetsmarknads- och socialnämnden 2016-10-20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8(15) 132 Svar på medborgarförslag om att låta arbetslösa utföra enklare arbetuppgifter Dnr 2016/1253 Beslut Arbetsmarknads-

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-06-18 1 (5)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-06-18 1 (5) Kommunstyrelsen 2012-06-18 1 (5) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Nasa, måndagen den 18 juni 2012, klockan 08:00 09:00. Beslutande Britta Flinkfeldt Jansson (S), ordförande Mari-Teres Ögren (S),

Läs mer

Malin Svan (C) ANSLAG/BEVIS

Malin Svan (C) ANSLAG/BEVIS Barn- och ungdomsnämnden 2015-05-06 1 (7) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Hörsalen Kl. 17:00-17:45 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) 1:e vice ordförande Malin Svan (C) 2:e vice ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl Kultur- och fritidsnämnden 2012-05-31 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl 13.30-15.45 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Gemensam nämnd för SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2006-05-15 Blad 1 (10) Plats och tid Uddebo, Gäddede, kl 10.00-14.45 ande Ardis Lindman (s), ordförande Gunnar Geijer (c) Bojan Edfors (s) Bengt Bergqvist (s) Mikael

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg "KOMMUN NÄMNDENS FOR HALSA OCH OMSORG 1(11) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Storskogen, 15:00-17:30 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP),

Läs mer

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 41 Kommunfullmäktige 2011-05-25

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 41 Kommunfullmäktige 2011-05-25 Plats och tid Kommunhuset i Sjöbo, onsdagen den 25 maj 2011 kl. 19.00-19.40, ajournering kl. 19.10-19.25 för utdelning av utmärkelsen Årets ambassadör. Beslutande Thomas Quist, ordförande Roger Karlsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad 1 (12)

Sammanträdesdatum Blad 1 (12) Blad 1 (12) Barn-, kultur- och utbildningsnämnden Plats och tid Beslutande Övriga närvarande 2008-08-26 Kommunkontoret Strömsund, sammanträdesrum Björken, kl 08.30-13.30 Lars-Eric Bergman (m) ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.45 Beslutande ledamöter Aina Wåhlund, Ordförande (S), ej 64 Henrik Axelsson, 1:e vice ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-09-29 1 (12) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Måndagen den 6 oktober 2014. ... Bo Mazetti-Nissen (M)

Kommunfullmäktige 2014-09-29 1 (12) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Måndagen den 6 oktober 2014. ... Bo Mazetti-Nissen (M) Kommunfullmäktige 2014-09-29 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 29 september 2014 kl.18.30-19.30 Beslutande Einar Holmqvist (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) ej 104 Gusten Mårtensson

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-21:15 Inger Borgenberg (S),

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 10.30-11.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

4 Information av kommunrevisionen

4 Information av kommunrevisionen STRÖMSUNDS KOMMUN KUNGÖRELSE 2 Kommunfullmäktige 2011-04-13 Plats och tid Onsdagen den 27 april 2011, klockan 13.00, i Virveln på Folkets Hus, Strömsund Klockan 13.00 Ekonomichefen informerar om årsredovisning

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2012-08-28, kl 13:15 Beslutande: Anders Malm (M) tj ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Tony Asp (S) tj ersättare för Gun-Inger Sjögren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Blad 1 (32) Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Blad 1 (32) Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2019-04-16 Blad 1 (32) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl. 8.15-16.15 Susanne Hansson (s), ordförande

Läs mer

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen,

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen, Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset, Stora sessionsalen Tid Tisdagen den 4 oktober 2011, kl. 18.30-19.45 Beslutande Se nästa sida. Se nästa sida. Övriga deltagande Se nästa sida. Se nästa sida.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-01-28, kl. 13:15-15:05

Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-01-28, kl. 13:15-15:05 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-01-28, kl. 13:15-15:05 Beslutande: Anders Malm (M) tjänstgörande ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S) Marita

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet 2010-05-11 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet 2010-05-11 1 (6) Kommunala pensionärsrådet 2010-05-11 1 (6) Plats och tid Kommunhuset Strömsund, Almen kl 09.30-12.15 Beslutande Lars Edin (fp) Yngve Johansson (s) Inga-Brith Nilsson (c) Ulla Ivarsson (PRO) Anna-Lisa Palmqvist

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:42 RVI (Dnr 106-1027/2015) Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Folkets hus i Torsås, 2017-11-28, 17.00 17.30 Beslutande Henrik Nilsson Bokor, S ordförande Roland Swedestam, S Susanne Rosén, S Roger Isberg,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2013-03-05 35 Plats och tid Mobergsalen kommunhuset Emmaboda, 2013-03-05, 13:00 14:30 Beslutande Övriga deltagare Tema Ann-Marie Fagerström (s) ordförande Stig-Ove Andersson (s) Bo Eddie Rossbol (s) Jan-Olof

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

44 FÖREDRAGNINGSLISTA

44 FÖREDRAGNINGSLISTA 44 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum Sida 2015-04-16 16 (20) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2014/278 11 Svar på motion Om förändring av VAtaxan från Anette Bächi (MP) Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar Avslå

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1(8) statfanstorps SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträde Sammanträdesda tum: Sammanträdestid: Plats: Paragrafer: 2015-03-25 18.00-18.20 Rådhuset, sammanträdesrum Bjällerup A 29-32 Beslutande:

Läs mer

Per-Inge Pettersson, C Rosie Folkesson, S Gunilla Aronsson, C Tommy Ejnarsson, V Mikael Petersson, FP Carina Littorin 57

Per-Inge Pettersson, C Rosie Folkesson, S Gunilla Aronsson, C Tommy Ejnarsson, V Mikael Petersson, FP Carina Littorin 57 Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 14.00-16.20 Beslutande Lars Rosander,C Mattias Wärnsberg, S Åke Nilsson, KD Tomas Söreling, S Pär Edgren, M ej 57 Carola

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Socialnämnden 2012.12.12 1

Socialnämnden 2012.12.12 1 Socialnämnden 2012.12.12 1 Plats och tid Sammanträdesrum Verandan, kommunhuset kl 13.30-14.30 Beslutande Stefan Westergren (S) ordf Anders Palm-Lundin (S) Mikael Hernborg (S) Håkan Karlsson (C) Charlotte

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Plats och tid Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Marika Bjerstedt

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-02-14 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 10 januari 2012, klockan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.10-16.30 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-29 ande Övriga deltagande Inga-Maj Eleholt (C), ordförande Kenneth Magnusson (C) Christoffer Gullberg (M) Linda

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-01-21 Blad 1 (19)

Sammanträdesdatum 2015-01-21 Blad 1 (19) Barn-, kultur- och utbildningsnämnden 2015-01-21 Blad 1 (19) Plats och tid Folkets Hus Strömsund, sammanträdesrum Grelsgård kl 8.30-14.00 Beslutande Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Maud Fortuna

Läs mer

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 17 november 2015, klockan 13.30 16.40 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-06-09 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-06-09 1 Kommunstyrelsen 2009-06-09 1 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal kl 08.00-12.00 Beslutande Curt B Gustavsson (S), ordförande Christer Johansson (S) Anna-Karin Skatt-Holmlind (S) Berndt Gustafsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott - delegering 2008-11-03 37 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 13.00-16.30. Beslutande Jerry Johansson (s),

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, Onsdagen den 28 oktober 2009 kl 08.30 10.25 Beslutande: Lennart Engström (KD),tjg ordförande Göran Larsson (M) Liss Böcker (C) Eva Kullenberg (FP), tjg

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Folkets Hus, onsdagen 8 maj 2019, kl. 15.50-16.30 Ajournering 16.05-16.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Bilaga 1 (Sid 9-10) 1 Upprop. 2 Val av protokollsjusterare samt tillkännagivande av tid och plats för protokollets justering

Bilaga 1 (Sid 9-10) 1 Upprop. 2 Val av protokollsjusterare samt tillkännagivande av tid och plats för protokollets justering 2 Plats och tid för sammanträde Onsdagen den 16 juni 2010, klockan 13.00, i Virveln på Folkets Hus, Strömsund OBS! Sammanträdet kommer att kunna följas på webb-tv via kommunens hemsida www.stromsund.se.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S)

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-09 Kommunstyrelsen Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45 Utses att justera Benny Andersson (S) Justeringens plats och datum Kommunhuset

Läs mer

Sammanträdesdatum 2008-01-08. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 1-24 Ingrid Nilsson. Ordförande Karin Stierna. Justerare...

Sammanträdesdatum 2008-01-08. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 1-24 Ingrid Nilsson. Ordförande Karin Stierna. Justerare... Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2008-01-08 Blad 1 (31) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Almen, kommunkontoret i Strömsund, klockan 08.00-15.15 Karin Stierna (c), ordförande Jan-Olof Andersson

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-07-31 Handläggare: Joakim Olsson 08 508 19 207 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-08-24

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 25 februari 2009, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 25 februari 2009, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 25 februari 2009, kl 13.00 15.45 ande Hans Sternbro (s), ordförande 18-27, 29-33/09 Anne-Marie Fröjdh (c),

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 13.00-14.10 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid kl. 17.00-17.10 Beslutande Anders Berngarn (M) Christian Idström (M) Lars Arheden (M) Remco Andersson (FP) Lars Carlén

Läs mer

Kerstin Andersson (s), ordf Ann Knudsen (m) Ingegärd Karlsson (c), tj ersättare

Kerstin Andersson (s), ordf Ann Knudsen (m) Ingegärd Karlsson (c), tj ersättare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Dnr. 432/05 Plats och tid Omvårdnadsförvaltningen, Nya Kyrkogatan 21, Kristinehamn, Kl. 13.30 15.40 Beslutande Ledamöter Kerstin Andersson (s), ordf Ann Knudsen (m) Ingegärd

Läs mer

Omsorgskontorets sammanträdesrum Kl. 13:15 16:05 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Omsorgskontorets sammanträdesrum Kl. 13:15 16:05 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2014-06-05 1 (14) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Omsorgskontorets sammanträdesrum Kl. 13:15 16:05 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson (S) Ingemar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄK TIGES REVISORER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 13.15 17.00 Beslutande Leif Nilsson (S), ordföran de Stig Johansson (M) Anders Eriksson (C) Maire Lautakoski

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C) ordförande Karin Rydell (M) ersättare för Margaretha Gadde-Jennische

Läs mer

Utsändningdag Tisdagen den 23 februari 2010

Utsändningdag Tisdagen den 23 februari 2010 Antal 85 Utsändningdag Tisdagen den 23 februari 2010 Kallelse/Underrättelse Handlingar Mars 2 till Sammanträde Kommunstyrelsen Tisdag 2010 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdagen den 2 mars 2010,

Läs mer

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl Kommunstyrelsen 2012-01-13 1 (6) Plats och tid Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl 16.00-16.10 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Monica Svensson (S) Clas

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Kristina Pettersson (S) Jan Plantin (M) Elisabeth Wollein (S), ersättare för Inga-Lill Hellgren (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Kristina Pettersson (S) Jan Plantin (M) Elisabeth Wollein (S), ersättare för Inga-Lill Hellgren (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) - SOCIALA NÄMNDEN - Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30-10.45 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Kristina Pettersson (S) Jan Plantin (M) Elisabeth

Läs mer

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson Protokoll 1 (14) Plats och tid: Camp Igge, Iggesund klockan 08.30-15.30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Kåge Wallner (MP) ordf Birgitta Medin (M) Kerstin Karlsson (M) Agneta Palmqvist (M) Marcus

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Kallelse/Underrättelse Handlingar till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse Handlingar till Sammanträde Antal 78 Utsändningdag Tisdagen den 22 mars 2011 Kallelse/Underrättelse Handlingar till Sammanträde Kommunstyrelsen Mars 29 Tisdag 2011 Se nästa sida! Utdelningsadress Postnummer Ortsnamn ontorsadress

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2005-12-19 1 (10) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2005-12-19 kl. 19.00-19.10. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05 arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Plats och tid Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05 ande Anders Pettersson, ordförande (c) Karl-Gösta Bengtsson (tjänstgör för Erland Nilsson (s) Dag Ivarsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Protokoll 1 (7) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Ann-Helen Nilsson (C) Arne Nilsson (SD) Anslag/bevis

Protokoll 1 (7) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Ann-Helen Nilsson (C) Arne Nilsson (SD) Anslag/bevis Protokoll 1 (7) Plats och tid Politikerrummet, kommunhuset, 2019-02-12, kl. 13.00 15.45 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Christian Björkqvist, kanslichef, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer