Ärendebeskrivning Information om uppföljning av utbildningsplan 2012.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärendebeskrivning Information om uppföljning av utbildningsplan 2012."

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till Dnr: 2011/100-BaUN-003 Barn- och ungdomsnämnden Information om uppföljning av utbildningsplan Ärendebeskrivning Information om uppföljning av utbildningsplan Bilagor Uppföljning av utbildningsplan /100-BaUN Skickad av: Marie Eklund - at892

2 Dnr: 2011/24-UAN Dnr: 2011/100-BaUN Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Eklund E-post: Uppföljning av utbildningsplan för Västerås stad ID:

3 2 (33) Innehåll 1 Inledning 3 2 Förskoleverksamhet 4 3 Förskoleklass 5 4 Grundskola 6 5 Grundsärskola 7 6 Fritidshem 8 7 Gymnasieskola 9 8 Gymnasiesärskola 10 9 Vuxenutbildning/ eftergymnasial utbildning En god miljö för lärande och personlig utveckling 12 Bilaga 1. Förskolans resultat på indikatorerna 14 Bilaga 2. Förskoleklassens resultat på indikatorerna 16 Bilaga 3. Grundskolans resultat på indikatorerna 17 Bilaga 4. Grundsärskolans resultat på indikatorerna 20 Bilaga 5. Fritidshemmens resultat på indikatorerna 21 Bilaga 6. Gymnasieskolans resultat på indikatorerna 22 Bilaga 7. Gymnasiesärskolans resultat på indikatorerna 25 Bilaga 8. Vuxenutbildningens/eftergymnasial utbildnings resultat på indikatorerna 26 Bilaga 9. Resultat på indikatorerna gällande en god miljö för lärande och personlig utveckling 28

4 3 (33) 1 Inledning Utbildningsplanen för denna period sträcker sig från 2011 till För att mäta det som avses har det varit nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt, göra omarbetningar av tidigare frågor eller utarbeta nya frågor som är tänkta att användas i pedagogiska nämndernas skolenkät för flera av indikatorerna. Vissa delar av det arbetet är nu gjort medan det på andra delar pågår ett arbete. Eftersom det är första gången vi kan följa upp vissa av indikatorerna som helhet visas både resultatet från de nya frågorna 2012 och resultatet från de äldre frågorna som målet följdes upp på förra året i de fall det är möjligt i bilagan. Uppföljningen är uppdelad så att det är ett avsnitt per verksamhet och där huvudmålet finns formulerat i rutan. Därefter kommer en kort punktformad sammanfattning av utvecklingen för de indikatorer som följs upp. Resultaten på varje indikator i sin helhet presenteras i bilagan.

5 4 (33) 2 Förskoleverksamhet I Västerås hålls den pedagogiska utvecklingen levande och lägger grunden för barns lärande samt ger barn en god självkänsla Förskolan upplevs i hög grad erbjuda alla barn en trygg miljö som lockar till lek och kreativitet, dock i något mindre omfattning när det gäller utemiljön jämfört med innemiljön. Förskolan upplevs i hög grad utveckla och stärka det svenska språket för alla barn. Något färre upplever att förskolan utvecklar modersmålet för barn med utländsk bakgrund. När det gäller huruvida förskolan stimulerar barns intresse och utveckling inom språk, matematik, naturvetenskap och teknik så upplever föräldrarna i hög grad att förskolan gör detta, något mindre när det gäller tekniken. Ett annat mål i utbildningsplanen är att förskolan ska hålla nere barngruppernas storlek och bibehålla personaltätheten. Här kan man se en successiv ökning av barngruppernas storlek vilket behöver analyseras och observeras framöver

6 5 (33) 3 Förskoleklass I Västerås ska övergången mellan förskola och skola leda till att olika lärkulturer möts och att nya samarbetsformer som gynnar barns lärande utvecklas Förskoleklassen påbörjar och stödjer barns läs- och skrivinlärning i hög grad då de arbetar med att stimulera barns språkliga medvetenhet och ge dem en god start på läsinlärningen genom Bornholmsmodellen. Många arbetar dessutom med skrivarverkstad. För att fånga upp elever som kanske behöver extra stimulans finns även förskoleklassen med i screeningplanen. Förskoleklassen har fokus på barns utveckling inom språk, matematik, naturvetenskap och teknik genom att alla förskoleklasser arbetar med matematik på olika sätt bland annat utematematik, I-pads, olika matematiska begrepp. Dock finns ett behov av kompetensutveckling på detta område. När det handlar om naturvetenskap och teknik finns NTA-lådor som passar i förskoleklassen. Där arbetar man t.ex. med Jämföra och mäta eller med Balansera och väga. Lådorna är mycket populära och stimulerar barnens intresse för naturvetenskap och teknik. Förskoleklassen ska garantera barnen pedagogisk ledd verksamhet tre timmar per dag och alla förskoleklassbarn har tre timmars daglig verksamhet som leds av utbildade pedagoger.

7 6 (33) 4 Grundskola I Västerås ska alla elever nå sin fulla potential och nå minst godkänt betyg i alla ämnen I utbildningsplanen är ett av målen att alla elever kan läsa, skriva och räkna i årskurs 3. Vi ser att andelen elever som nått kunskapsresultaten i svenska och matematik har ökat det sista året och nu når närmare nio av tio elever kraven. Utvecklingen gällande målet att alla elever ska ges förutsättningar att nå minst godkänt betyg i skolan samtliga ämnen i årskurs 6 och 9 är blandad. Den totala andelen elever som nått kunskapskraven i alla ämnen är densamma som 2011 men det framgår också att färre elever i den kommunala skolan i årskurs 9 som nått kraven i alla ämnen medan utvecklingen i de fristående skolorna är tvärtom. Målet att alla elever, oavsett årskurs, ges förutsättningar att nå samtliga mål enligt deras individuella utvecklingsplan kan inte mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under Utvecklingen för att meritvärdet ska öka på samtliga skolor är inte heller den entydig. Det totala meritvärdet för alla skolor har minskat från 2011 till 2012 men det är även här bland de kommunala skolorna som meritvärdet minskat medan det ökat bland de fristående. Variationen mellan skolorna är stor. Målet är att andelen elever som når ett genomsnittligt meritvärde på minst 250 poäng ökar vilket det också gjort successivt sedan 2010 även om det är i en liten omfattning. Det finns fortfarande utrymme till förbättringar för att alla elever ska uppleva att de fått god kunskap om studie- och yrkeslivet i skolan.

8 7 (33) 5 Grundsärskola I Västerås ska alla nå sin fulla potential och ges praktiska och teoretiska kunskaper för att klara ett självständigt vuxenliv Målet att alla elever, oavsett årskurs, ges förutsättningar att nå samtliga mål enligt deras individuella utvecklingsplan kan inte mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under Även inom grundsärskolan finns det utrymme till förbättringar för att alla elever ska uppleva att de fått god kunskap om studie- och yrkeslivet i skolan.

9 8 (33) 6 Fritidshem I Västerås arbetar alla efter en förankrad pedagogisk idé som lägger grunden till en positiv inställning för en innehållsrik och aktiv fritid Även inom fritidshemmen finns det utrymme för förbättringar för att skapa former för inflytande och delaktighet då barnen gett 3,40 på den fyrgradiga skalan om huruvida de får vara med och påverka och bestämma. Många barn upplever att deras fritids erbjuder en meningsfull fritid som utgår från deras behov och deras intressen. Många barn upplever också att fritidshemmen både har en rolig inne- och utemiljö som är utvecklande, trygg och säker utifrån deras ålder, mognad och behov.

10 9 (33) 7 Gymnasieskola I Västerås ska alla elever på varje skola och på varje program nå sin fulla potential samt nå en gymnasieexamen I utbildningsplanen är en av indikatorerna att alla elever ska få minst godkänt betyg i samtliga kurser. Fler elever har nått godkänt i flera av ämnena jämfört med I fyra av ämnena har det däremot skett en negativ utveckling. Målet att fler elever når examen från ett nationellt program efter tre år kan inte mätas denna gång då det måste tas fram manuellt och det behöver diskuteras på vilket sätt som blir mest rättvist att redovisa då denna indikator inte finns att mäta nationellt. Utvecklingen för att betygspoängen ska öka på samtliga program är densamma som 2011 men variationen mellan programmen är stor. På sex av de 16 nationella programmen har betygspoängen ökat medan resterande har minskat. Andelen elever som når en genomsnittlig betygspoäng på minst 15,5 poäng är densamma sedan 2011 men har minskat något sedan Målet att alla elever på yrkesinriktade program som läser kurser som ger allmän behörighet till högskolan ska följas kan inte mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under Det finns fortfarande utrymme till förbättringar för att alla elever ska uppleva att de fått god kunskap om studie- och yrkeslivet i skolan.

11 10 (33) 8 Gymnasiesärskola I Västerås ska alla elever förberedas för ett självständigt vuxenliv när det gäller arbete, boende och fritid Målet att alla elever ges förutsättningar att nå målet minst godkänt, eller motsvarande, i samtliga av utbildningens kurser utifrån deras individuella utvecklingsplan kan inte mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under Målet att alla elever, utifrån sina egna förutsättningar, ges möjlighet att inkluderas i ett nationellt program, antingen helt eller i enstaka kurser kan inte mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under Det är många som upplever att de fått god kunskap om studie- och yrkeslivet samt om boendefrågor och fritid i skolan men det finns fortfarande utrymme till förbättringar.

12 11 (33) 9 Vuxenutbildning/ eftergymnasial utbildning I Västerås ska alla som påbörjar en kommunal vuxenutbildning, utbildning i svenska för invandrare eller särskild utbildning för vuxna nå målen enligt sin individuella studieplan Det är en blandad utveckling då det gäller att de som påbörjar en vuxenutbildning ska fullfölja den i högre grad än tidigare. Något färre slutförde den grundläggande vuxenutbildningen 2012 jämfört med 2011 medan andelen som fullföljde den gymnasiala vuxenutbildningen i stort sett var densamma. Det är en blandad utveckling då det gäller att de som studerar svenska för invandrare ska klara påbörjad kurs med godkänt resultat. På två av de sex studievägarna nådde fler elever godkänt resultat medan det på de andra fyra studievägarna var färre som nådde godkänt. Trots detta så har Västerås ett resultat som är över riksgenomsnittet på fem av de sex studievägarna. Målet att de ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg ska ges möjlighet till ett kunskapslyft till och med de är 25 år kan inte mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under Inte heller indikatorn att särskild utbildning för vuxna erbjuder en variation av förberedande och individanpassade yrkesutbildningar kan mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under 2013.

13 12 (33) 10 En god miljö för lärande och personlig utveckling I Västerås ska ett bra arbetsklimat genomsyra alla verksamheter I målet för ett bra arbetsklimat inräknas tre områden; trygghet och trivsel, demokratiskt inflytande och delaktighet samt jämställdhet och jämlikhet. Varje område följs upp med hjälp av ett antal indikatorer. Trygghet och trivsel Överlag så känner både föräldrar och barn en stor trygghet i förskolan och skolan. Däremot finns det utrymme för att förbättra den upplevda arbetsron bland eleverna. Målet att varje verksamhet ska arbeta förebyggande i syfte att främja välbefinnande och hälsa hos barn, elever och studerande kan inte mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under När det gäller målet att ingen ogiltig frånvaro ska förekomma sås er vi att grundskolans frånvaro ökat något medan den sjunkit markant bland gymnasieskolorna under senaste året. De flesta verksamheterna har också minskat förekomsten av mobbing, både från annan elev och från vuxen och förekomsten av främlingsfientliga ord. Dock har mobbingen från annan elev och förekomsten av främlingsfientliga ord ökat i grundsärskolan och mobbingen av vuxna har ökat i gymnasiesärskolan. Demokratiskt inflytande och delaktighet När det gäller målet att barn, elever och studerande diskuterar och påverkar regler i verksamheten samt metoder och innehåll i undervisningen så finns det utrymme för förbättringar både när det gäller elevers upplevelse av att lärarna tar hänsyn till deras åsikter och huruvida de får vara med och påverka hur de arbetar i skolan. Målet att skolan tillämpar och lär ut ett demokratiskt arbetssätt och stödjer forum för barn- och elevinflytande kan inte mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under Inte heller målet att barn, elever och deras vårdnadshavare är delaktiga i samtal om dokumentationen av den individuella utvecklingen och verksamhetens inriktning går att följa idealiskt denna gång. Tittar man däremot på utvecklingen av hur många elever som upplever att de får vara med och påverka sin individuella utvecklingsplan så är det fler (i alla verksamheter) som angett att de kan det än tidigare. Men även här finns utrymme för förbättringar.

14 13 (33) Jämställdhet och jämlikhet Målet att varje verksamhet bedriver ett aktivt jämställdhetsarbete i syfte att förstärka flickors och pojkars lika möjligheter i skolan och livet kan inte mätas denna gång utan det kommer att påbörjas ett arbete med att ta fram mätmetod för detta under Trots att alla barn och elever ska kunna delta i skolans aktiviteter oberoende av vårdnadshavares ekonomi så är det elever som angett att de tvingats avstå från någon aktivitet som skolan anordnat på grund av privatekonomiska skäl. Vanligast är det i grundskolans årskurs 8, grundsärskolan och gymnasieskolan. Detta skulle behöva analyseras vidare då skolan ska vara avgiftsfri.

15 14 (33) Bilaga 1. Förskolans resultat på indikatorerna Indikator 1: Förskolan erbjuder alla barn en trygg miljö som lockar till lek och kreativitet. Förskolan upplevs i hög grad erbjuda alla barn en trygg miljö som lockar till lek och kreativitet, dock i något mindre omfattning när det gäller utemiljön jämfört med innemiljön Mitt barns förskola har en trygg lek- och lärmiljö, som lockar till lek och kreativitet inne 3,70 Mitt barns förskola har en trygg lek- och lärmiljö, som lockar till lek och kreativitet ute 3,54 Indexvärde totalt för båda 3,62 Källa: PN-enkäten, föräldrasvar Indikator 2: Förskolan utvecklar och stärker det svenska språket för alla barn Förskolan utvecklar och stärker det svenska språket för alla barn 3,76 Källa: PN-enkäten, föräldrasvar Förskolan upplevs i hög grad utveckla och stärka det svenska språket för alla barn. Indikator 3: Förskolan utvecklar modersmålet för barn med utländsk bakgrund Förskolan utvecklar modersmålet för barn med utländsk bakgrund 3,23 Källa: PN-enkäten, föräldrasvar Något färre upplever att förskolan utvecklar modersmålet för barn med utländsk bakgrund. Indikator 4: Förskolan stimulerar barns intresse och utveckling inom språk, matematik, naturvetenskap och teknik. Språk och matematik Mitt barns förskola är bra på att stimulera barnens intresse och utveckling inom språk 4,37 4,44 3,67 3,71 Mitt barns förskola är bra på att stimulera barnens intresse och utveckling inom matematik 3,70 Mitt barns förskola är bra på att stimulera 3,67

16 15 (33) barnens utveckling inom naturvetenskap Mitt barns förskola är bra på att stimulera barnens utveckling inom teknik 3,53 Källa: PN-enkäten, föräldrasvar OBS! Skalan har ändrats från femgradig till fyrgradig När det gäller huruvida förskolan stimulerar barns intresse och utveckling inom språk, matematik, naturvetenskap och teknik så upplever föräldrarna i hög grad att förskolan gör detta, något mindre när det gäller tekniken. Indikator 5: Förskolan håller nere barngruppernas storlek och bibehåller personaltätheten. Gruppstorlek och personaltäthet Gruppstorlek i förskola (15 februari 2010), totalt 15,5 15,2 15,4 15,7 Gruppstorlek i förskola (15 februari 2010), kommunal 16,4 16,5 16,5 16,9 Gruppstorlek i förskola (15 februari 2010), fristående 13,5 12,9 13,3 13,6 Personaltäthet i förskola (15 oktober 2011), totalt 5,2 5,1 5,2 5,3 Personaltäthet i förskola (15 oktober 2011), kommunal 5,3 5,1 5,3 5,4 Personaltäthet i förskola (15 oktober 2011), fristående 5,0 5,0 5,0 5,2 Källa: Pedagogiska nämndernas verksamhetsberättelse 2012 Gruppstorlekarna har under flera år legat stabilt runt 15 totalt sett men har nu ökat något närmare 16. Fortfarande har de kommunala förskolorna större barngrupp än de fristående förskolorna. Personaltätheten ligger strax över 5 för både de kommunala och de fristående förskolorna.

17 16 (33) Bilaga 2. Förskoleklassens resultat på indikatorerna Indikator 1: Förskoleklassen påbörjar och stödjer barns läs- och skrivinlärning. Förskoleklasserna arbetar med Bornholmsmodellen, som är ett sätt att stimulera barns språkliga medvetenhet och ge dem en god start på läsinlärningen. Många arbetar dessutom med skrivarverkstad, en metod läs- och skrivmentorerna ger utbildning i. För att fånga upp elever som kanske behöver extra stimulans finns även förskoleklassen med i vår screeningplan. Indikator 2: Förskoleklassen har fokus på barns utveckling inom språk, matematik, naturvetenskap och teknik. Mycket läsning och samtal i olika former ger barnen språklig stimulans bland annat genom Bornholmsmodellen, som är ett sätt att stimulera barns språkliga medvetenhet och ge dem en god start på läsinlärningen. Många arbetar dessutom med skrivarverkstad, en metod läs- och skrivmentorerna ger utbildning i. För att fånga upp elever som kanske behöver extra stimulans finns även förskoleklassen med i vår screeningplan. Alla förskoleklasser arbetar med matematik på olika sätt, men det finns ett behov av kompetensutveckling på detta område. Matematikutvecklaren har därför träffar med förskoleklassens lärare. Där har förskoleklassens personal bl.a. stimulerats till arbete med grundläggande begrepp, antalsuppfattning och matematiska utmaningar. Några förskoleklasser har fått I-pads och använder dessa bland annat i arbetet med matematik. Många förskoleklasser arbetar med utematematik. När det handlar om naturvetenskap och teknik har vi s.k. NTA-lådor som passar i förskoleklassen. Där arbetar man t.ex. med Jämföra och mäta eller med Balansera och väga. Lådorna är mycket populära och stimulerar barnens intresse för naturvetenskap och teknik. Indikator 3: Förskoleklassen garanterar barnen pedagogisk ledd verksamhet tre timmar per dag. Alla förskoleklassbarn har tre timmars daglig verksamhet som leds av utbildade pedagoger.

18 17 (33) Bilaga 3. Grundskolans resultat på indikatorerna Indikator 1: Alla elever kan läsa, skriva och räkna i årskurs 3. Andel godkända elever i respektive ämne Andelen godkända elever i svenska... 86,8 89,2 Andelen godkända elever i matematik 89,5 86,0 86,4 85,2 87,9 Källa: proaros, IST-analys Fler elever når målen i svenska och matematik i årskurs 3 jämfört med tidigare år. Indikator 2: Alla ges förutsättningar att nå minst godkänt betyg i skolan samtliga ämnen i årskurs 6 och 9. Andel elever som når minst godkänt betyg i skolans samtliga ämnen i årskurs Apalbyskolan 66,7 81,8 73,7 87,3 78,0 Bäckbyskolan 64,2 58,4 63,7 54,4 53,4 Irstaskolan 88,3 91,8 80,2 90,1 88,5 Kristiansborgsskolan 76,0 60,6 Nybyggeskolan 68,5 65,6 69,8 69,2 67,0 Rönnbyskolan 96,0 92,6 87,2 81,1 90,7 Skiljeboskolan 65,2 65,6 66,7 77,6 56,3 St Ilians skola 70,1 62,1 67,4 62,4 56,0 Tillbergaskolan 72,9 76,0 80,0 76,5 72,0 Viksängsskolan 86,9 82,8 86,1 90,2 88,7 Önstaskolan 79,1 77,5 71,4 87,0 82,1 Persboskolan 56,4 83,9 78,5 75,9 85,2 Totalt alla kommunala 73,6 74,2 75,5 77,4 73,4 Centuriaskolan 87,5 Fryxellska skolan 91,6 92,4 95,9 93,2 88,5 Kunskapsskolan 86,9 86,2 90,6 71,4 86,2 MBC skolan..... Pilträdsskolan 54,5 41,7 87,5 33,3.. Rotundaskolan 73,1 90,0 88,0 0 78,9 Västerås Waldorfskola Totalt fristående skolor 86,3 87,3 91,8 66,1 83,2 Totalt alla skolor 75,4 76,2 78,0 75,4 75,5 Källa: Skolverket.. = Resultatet baseras på färre än 10 elever och redovisas inte.. = Data saknas Andelen elever i årskurs 9 som nått godkänt i alla ämnen är densamma som 2011, andelen är högre bland elever i fristående skolor jämfört med elever i de kommunala

19 18 (33) skolorna. Det finns en stor variation mellan de olika skolorna huruvida eleverna nått minst godkänt betyg inom samtliga ämnen. Indikator 3: Alla elever, oavsett årskurs, ges förutsättningar att nå samtliga mål enligt deras individuella utvecklingsplan. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt för denna indikator. Det arbetet kommer att påbörjas under året. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2014 med avseende på Indikator 4: Meritvärdet ökar på samtliga skolor. Meritvärde per skola Apalbyskolan 196,9 222,9 211,3 235,6 216,9 Bäckbyskolan 178,6 178,7 185,3 177,7 184,9 Irstaskolan 218,0 226,4 219,9 227,5 228,9 Kristiansborgsskolan 214,6 199,9 Nybyggeskolan 200,0 195,7 203,8 199,5 205,0 Rönnbyskolan 223,5 208,4 209,6 217,5 215,5 Skiljeboskolan 199,7 188,9 197,2 210,3 176,4 St Ilians skola 210,0 194,4 206,6 193,3 174,8 Tillbergaskolan 199,8 205,1 214,0 209,9 211,3 Viksängsskolan 217,6 209,5 214,0 225,1 225,6 Önstaskolan 219,0 222,4 212,4 228,5 225,4 Persboskolan 177,6 210,3 209,2 206,4 212,3 Totalt alla kommunala 205,3 204,7 208,3 211,7 206,7 Centuriaskolan 229,4 Fryxellska skolan 231,9 241,0 236,7 229,8 236,6 Kunskapsskolan 232,2 243,0 249,3 225,9 242,3 MBC skolan Pilträdsskolan 191,5 186,3 215,5 174,2.. Rotundaskolan 210,6 212,8 217,8 200,2 203,2 Västerås Waldorfskola Totalt fristående skolor 228,4 237,2 235,7 220,0 228,1 Totalt alla skolor 208,7 209,7 212,6 213,2 211,4 Källa: Skolverket.. = Resultatet baseras på färre än 10 elever och redovisas inte.. = Data saknas Meritvärdet är något lägre än 2011 totalt sett. Det har dock skett en ökning av meritvärdet hos de fristående skolorna samtidigt som det minskat hos de kommunala skolorna. Sju av de 12 kommunala skolorna har ökat meritvärdet mellan åren 2011 och 2012 medan övriga fem minskat meritvärdet. Däremot har det skett en ökning av meritvärdet på alla fristående skolor.

20 19 (33) Indikator 5: Andelen elever som når ett genomsnittligt meritvärde på minst 250 poäng ökar. Andel elever som når ett genomsnittligt meritvärde på minst 250 poäng Apalbyskolan Bäckbyskolan Irstaskolan Kristiansborgsskolan Nybyggeskolan Rönnbyskolan Skiljeboskolan St Ilians skola Tillbergaskolan Viksängsskolan Önstaskolan Persboskolan Totalt alla kommunala Källa: IST-analys, egen bearbetning Andelen elever som når ett meritvärde på minst 250 poäng har ökat från 27 procent till 30 procent mellan 2010 och I sex av skolorna d.v.s. hälften av skolorna, har det skett en ökning av andelen elever som nått ett meritvärde på 2050 poäng eller mer, i en är andelen densamma medan den i de övriga fem minskat. Indikator 6: Alla elever får god kunskap om studie- och yrkeslivet Alla elever får god kunskap om studie- och yrkeslivet 3,26 Källa: PN-enkäten, föräldrasvar

21 20 (33) Bilaga 4. Grundsärskolans resultat på indikatorerna Indikator 1: Alla elever ges förutsättningar att nå samtliga mål enligt deras individuella utvecklingsplan. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt för denna indikator. Det arbetet har bara påbörjats. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2014 med avseende på Indikator 2: Alla elever får god kunskap om studie- och yrkeslivet Alla elever får god kunskap om studie- och yrkeslivet 3,73 Källa: PN-enkäten

22 21 (33) Bilaga 5. Fritidshemmens resultat på indikatorerna Både elever och föräldrar är generellt rätt nöjda med verksamheten Det finns vissa skillnader mellan olika fritidshem. Under 2012 fick proaros i uppdrag att identifiera vilka fritidshem som behöver säkerställa en god och ändamålsenlig inne- och utemiljö. Samtliga fritidshem, som inte tidigare fått besök av pedagogiska nämndernas stab, besöktes av två utvecklingsledare och en utredare, som sedan gav rektor en återkoppling kring styrkor och förbättringsåtgärder. För att förbättra det systematiska kvalitetsarbetet kommer rektor och några utvalda medarbetare få kompetensutveckling kring detta under fyra dagar 2013 Indikator 1: Fritidshemmen har former för inflytande och delaktighet På mitt fritidshem finns det former för hur vi får vara med och påverka och bestämma 3,40 Källa: PN-enkäten Indikator 2: Fritidshemmen erbjuder barnen en meningsfull fritid som utgår från barnens behov och intressen Jag erbjuds en meningsfull fritid som utgår från mitt behov och mina intressen 3,64 Källa: PN-enkäten Indikator 3: Fritidshemmen har en inne- och utemiljö som är ändamålsenlig, utvecklande, trygg och säker utifrån ålder, mognad och behov Mitt fritidshem har en rolig innemiljö som är utvecklande, trygg och säker utifrån min ålder, mognad och behov 3,72 Mitt fritidshem har en rolig utemiljö som är utvecklande, trygg och säker utifrån min ålder, mognad och behov 3,64 Indexvärde totalt för båda 3,68 Källa: PN-enkäten

23 22 (33) Bilaga 6. Gymnasieskolans resultat på indikatorerna Indikator 1: Alla elever får minst godkänt betyg i samtliga kurser. Andel som inte når målet i respektive ämne* Engelska A 1,6 1,0 1,9 1,7 0,9 Estetisk verksamhet 1,4 2,2 1,5 1,6 2,0 Idrott och hälsa A 4,4 2,3 4,6 3,5 4,1 Matematik A 3,4 2,8 5,3 5,3 4,2 Naturkunskap A 3,1 4,3 6,2 5,1 5,2 Religionskunskap A 6,5 5,9 6,7 4,8 4,9 Samhällskunskap A 4,8 3,7 4,3 3,9 3,2 Svenska A 0,3 0,2 1,5 1,3 1,3 Svenska B 6,4 3,9 5,8 7,2 5,4 Karaktärsämne 1 2,4 1,6 2,1 2,4 1,8 Karaktärsämne 2 4,7 3,7 2,9 3,6 2,6 Projektarbete 5,7 5,2 5,8 7,6 7,3 Källa: Siris, Skolverket * Av de som fått slutbetyg i gymnasieskolan, alla huvudmän Alla elever når inte betyget minst godkänt i samtliga kurser och det finns en variation mellan ämnena av hur stor andelen är som inte nått målet. Fler har elever nått godkänt 2012 jämfört med 2011 i åtta av de 12 ämnen som redovisas i tabellen ovan. Projektarbete tycks vara det ämne eleverna har svårast att nå godkänt i följt av Svenska B och Naturkunskap A. Indikator 2: Fler elever når examen från ett nationellt program efter tre år. Målet att fler elever når examen från ett nationellt program efter tre år kan inte mätas denna gång då det måste tas fram manuellt och det behöver diskuteras på vilket sätt som blir mest rättvist att redovisa då denna indikator inte finns att mäta nationellt

24 23 (33) Indikator 3: Den genomsnittliga betygspoängen ökar på samtliga program. Gymnasieprogram Barn- och fritidsprogrammet 13,0 12,7 13,7 13,7 12,8 Byggprogrammet 12,5 13,0 12,1 12,3 12,1 Elprogrammet 11,8 11,5 12,0 11,3 12,3 Energiprogrammet 11,0 11,2 12,3 11,4 12,0 Estetiska programmet 13,9 13,5 14,3 14,0 15,1 Fordonsprogrammet 11,6 12,0 11,6 11,2 11,5 Handels- och administrationsprogrammet 11,5 11,7 12,1 11,8 11,7 Hantverksprogrammet 14,8 14,5 15,3 14,6 14,3 Hotell- och restaurangprogrammet 13,0 11,6 11,5 11,3 11,8 Industriprogrammet ,5 12,1 10,6 Livsmedelsprogrammet.. 13,8 12,8 15,4 14,0 Medieprogrammet 11,6 12,4. 12,4 9,9 Naturvetenskapsprogrammet 16,3 16,0 16,2 16,0 16,6 Omvårdnadsprogrammet 12,6 13,1 12,7 12,8 11,5 Samhällsvetenskapsprogrammet 14,1 14,0 14,3 14,9 14,3 Teknikprogrammet 13,7 14,0 14,0 13,5 11,8 Totalt nationella program 13,7 13,7 13,8 13,8 13,6 Individuellt program ,4.. Specialutformat program 14,5 14,5 14,0 14,2 14,2 Fristående skolor 13,6 14,1 13,8 14,3 14,3 Gymnasieskolan totalt 13,8 13,9 13,8 13,9 13,9 Riket totalt 14,0 14,1 14,0 14,1 14,0 Källa: Skolverket.. = Resultatet baseras på färre än 10 elever och redovisas inte.. = Data saknas Den genomsnittliga betygspoängen är densamma som 2011 och det har legat stabilt under flera år. Betygspoängen har minskat något bland de kommunala gymnasieskolorna men är densamma som i fjol bland de fristående gymnasieskolorna. På sex av de 16 nationella programmen har betygspoängen ökat, resterande har sänkt betygspoängen. Det förekommer stora variationer i betygspoängen mellan programmen, det varierar från som lägst 9,9 till 16,6.

25 24 (33) Indikator 4: Andelen elever som når en genomsnittlig betygspoäng på minst 15,5 poäng ökar. Betygspoäng över 15,5 poäng ökar* Andelen elever som når en genomsnittlig betygspoäng på minst 15,5 poäng ökar 31,7 30,5 30,4 Källa: IST-Analys, egen bearbetning * Enbart kommunala gymnasieskolor Andel elever med en betygspoäng på minst 15,5 poäng är densamma mellan 2011 och 2012 men har minskat sedan Indikator 5: Andelen elever på yrkesinriktade program som läser kurser som ger allmän behörighet till högskolan följs. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt för denna indikator. Det arbetet har bara påbörjats. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2014 med avseende på Indikator 6: Alla elever får god kunskap om studie- och yrkeslivet Alla elever får god kunskap om studie- och yrkeslivet 3,07 Källa: PN-enkäten

26 25 (33) Bilaga 7. Gymnasiesärskolans resultat på indikatorerna Indikator 1: Alla elever ges förutsättningar att nå målet minst godkänt, eller motsvarande, i samtliga av utbildningens kurser utifrån deras individuella utvecklingsplan. Indikator 2: Alla elever, utifrån sina egna förutsättningar, ges möjlighet att inkluderas i ett nationellt program, antingen helt eller i enstaka kurser. För att mäta det som avses i indikator 1 och 2 är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt. Det arbetet har bara påbörjats. Det innebär att uppföljningen av dessa indikatorer kan göras först 2014 med avseende på Indikator 3: Alla elever får god kunskap om studie- och yrkeslivet Alla elever får god kunskap om studie- och yrkeslivet 3,56 Källa: PN-enkäten Indikator 4: Alla elever får god kunskap om boendefrågor och fritid Alla elever får god kunskap om boendefrågor och fritid 3,50 Källa: PN-enkäten

27 26 (33) Bilaga 8. Vuxenutbildningens/eftergymnasial utbildnings resultat på indikatorerna Indikator 1: Andelen elever som fullföljer en påbörjad utbildning ska öka. Studerande som slutfört kurs eller där kursen pågår Större städer Riket Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning eller påbyggnadsutbildning Källa: Skolverket Något fler studerande avbryter en påbörjad utbildning och något färre studerande slutförde den grundläggande vuxenutbildningen 2011 jämfört med När det gäller den gymnasiala vuxenutbildningen är andelen i stort sett densamma. Västerås andel ligger i nivå med riksgenomsnittet. Indikator 2: De ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg ska ges möjlighet till ett kunskapslyft till och med de är 25 år. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt för denna indikator. Det arbetet kommer att påbörjas under året. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2014 med avseende på Indikator 3: Alla som studerar svenska för invandrare klarar påbörjad kurs med godkänt resultat. Andel studerande som når godkänt resultat per studieväg. Större Studieväg städer Riket Studieväg 1A Studieväg 1B Studieväg 2B Studieväg 2C Studieväg 3C Studieväg 3D Källa: Siris, Skolverket Statistiken ändrades 2009 till att baseras på kalenderår, tidigare var det läsår. Totalt sett på alla studievägar så var det färre elever som nådde godkänt 2011 jämfört med På två av studievägarna var det dock fler som nådde godkänt och det var på studieväg 2C och 3D. Trots detta ligger andelen elever som nått godkänt högre än riksgenomsnittet på fem av sex studievägar.

28 27 (33) Indikator 4: Särskild utbildning för vuxna erbjuder en variation av förberedande och individanpassade yrkesutbildningar. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt för denna indikator. Det arbetet kommer att påbörjas under året. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2014 med avseende på 2013.

29 28 (33) Bilaga 9. Resultat på indikatorerna gällande en god miljö för lärande och personlig utveckling I målet för ett bra arbetsklimat inräknas tre områden; trygghet och trivsel, demokratiskt inflytande och delaktighet samt jämställdhet och jämlikhet. Varje område följs upp med hjälp av ett antal indikatorer. Trygghet och trivsel Indikator 1: Alla verksamhetsformer ska bedrivas i en miljö där det råder trygghet och arbetsro. Trygghet Arbetsro Förskola (föräldrasvar) 4,65 4,65 3,76 3,74 Förskola Grundskola åk 5 4,47 4,44 3,63 3,63 Grundskola åk 5 3,72 3,72 2,99 3,02 Grundskola åk 8 4,29 4,39 3,48 3,51 Grundskola åk 8 3,45 3,51 2,75 2,73 Grundsärskola år ,54 4,55 3,64 3,66 Grundsärskola år ,07 4,05 3,32 3,14 LärResursenheten år 4-9 4,06 3,80 3,35 3,64 LärResursenheten år 4-9 3,50 3,42 3,00 3,14 Mälarstrandsskolan år 8-9 4,27 4,41 3,33 3,67 Mälarstrandsskolan år 8-9 3,87 3,95 3,00 3,07 Fritidshem år 2 4,65 4,60 3,69 3,74 Fritidshem år 2 Gymnasieskola 4,42 4,48 3,58 3,62 Gymnasieskola 3,42 3,42 2,74 2,82 Gymnasiesärskola 4,36 4,53 3,54 3,68 Gymnasiesärskola 4,14 4,07 3,26 3,23 Vuxenutbildning SFI Källa: Pedagogiska nämndernas skolenkät Inkluderar både kommunal och fristående verksamheter * OBS! Skalan har ändrats från femgradig till fyrgradig Vuxenutbildning SFI Överlag ger föräldrar, barn och elever högt betyg på frågorna kring trygghet. Det är inga större skillnader sedan 2011 men tydligast förbättring upplevs i LärarResursenheten, Mälarstrandsskolan och i gymnasiesärskolan. När det gäller arbetsron så finns det fortfarande förbättringspotential. Indikator 2: Varje verksamhet ska arbeta förebyggande i syfte att främja välbefinnande och hälsa hos barn, elever och studerande. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt för denna indikator. Det arbetet kommer att påbörjas under året. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2014 med avseende på 2013.

30 29 (33) Indikator 3: Ingen ogiltig frånvaro ska förekomma. Ogiltig frånvaro (%) Grundskolan 3,7 3,7 3,8 4,0 Gymnasieskolan 7,7 7,7 7,3 5,4 Källa: IST-analys Avser vårterminen Den ogiltiga frånvaron har ökat något i grundskolan men minskat tydligt i gymnasieskolan. Indikator 4: Ingen mobbning eller annan kränkande behandling ska förekomma. Mobbing från annan elev (%) Mobbing från vuxen (%) Förskola Förskola Grundskola åk Grundskola åk Grundskola åk Grundskola åk Grundsärskola år Grundsärskola år LärResursenheten år LärResursenheten 8 år Mälarstrandsskolan år Mälarstrandsskolan år Fritidshem år 2 Fritidshem år 2 Gymnasieskola Gymnasieskola Gymnasiesärskola Gymnasiesärskola Vuxenutbildning SFI Källa: Pedagogiska nämndernas skolenkät Inkluderar både kommunal och fristående verksamheter Vuxenutbildning Elever i grundsärskolan och i gymnasiesärskolan som angett att de blivit mobbade av andra elever under det senaste läsåret har ökat. Likaså har andelen elever som uppgett att mobbingen från vuxna ökat på gymnasiesärskolan. Det har skett en tydlig minskning av mobbing både från andra elever och från vuxna på Mälarstrandsskolan. SFI

31 30 (33) Främlingsfientliga ord (%) Förskola Grundskola åk Grundskola åk Grundsärskola år LärResursenheten år Mälarstrandsskolan år Fritidshem år 2 Gymnasieskola Gymnasiesärskola Vuxenutbildning SFI Källa: Pedagogiska nämndernas skolenkät Inkluderar både kommunal och fristående verksamheter Trots att färre elever totalt sett upplever att de blivit utsatta för främlingsfientliga ord senaste läsåret så är det fortfarande många som upplever det. I grundsärskolan, som är undantaget, har dessutom andelen elever som upplever detta ökat mellan 2011 och 2012.

32 31 (33) Demokratiskt inflytande och delaktighet Indikator 1: Barn, elever och studerande diskuterar och påverkar regler i verksamheten samt metoder och innehåll i undervisningen. Idag finns inget sätt att följa upp indikatorn som helhet utan enbart om eleverna får vara med och påverkar arbetssättet skolan och om lärarna tar hänsyn till elevernas åsikter vilket redovisas nedan. Det finnsingen fråga gällande regler. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt eller skapa nya frågeställningar för denna indikator. Det arbetet pågår just nu. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2014 med avseende på Lärarna i min skola tar hänsyn till elevernas åsikter Förskola Jag får vara med och påverka hur vi arbetar i skolan Förskola Grundskola åk 5 3,46 3,35 Grundskola åk 5 3,87 3,92 3,24 3,03 Grundskola åk 8 2,91 2,95 Grundskola åk 8 3,20 3,41 2,64 2,57 Grundsärskola år ,63 3,51 Grundsärskola år ,24 4,18 3,38 3,31 LärResursenheten år 4-9 3,28 3,45 LärResursenheten år 4-9 3,43 3,21 3,09 3,10 Mälarstrandsskolan Mälarstrandsskolan år 8-9 3,15 3,35 år 8-9 3,89 3,65 3,17 2,97 Fritidshem år 2 Fritidshem år 2 Gymnasieskola 2,91 2,99 Gymnasieskola 3,15 3,16 2,71 2,67 Gymnasiesärskola 3,59 3,62 Gymnasiesärskola 3,99 4,14 3,61 3,44 Vuxenutbildning SFI Källa: Pedagogiska nämndernas skolenkät Inkluderar både kommunal och fristående verksamheter * OBS! Skalan har ändrats från femgradig till fyrgradig Vuxenutbildning Det är en blandad utveckling när det gäller om fler elever upplever att lärarna tar hänsyn till deras åsikter och att de får vara med och påverka hur de arbetar i skolan jämfört med I grundskolans årskurs5 och i grundsärskolan är det färre elever som upplever att lärarna tar hänsyn till deras åsikter. När det gäller hur de upplever möjligheten att få vara med och påverka hur de arbetar i skolan så är det en lägre andel elever i alla verksamheter som uppger att de får vara med och påverka jämfört med 2011 med undantag av elever i LärResursenheten där andelen är densamma. SFI Indikator 2: Skolan tillämpar och lär ut ett demokratiskt arbetssätt och stödjer forum för barn- och elevinflytande. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt för denna indikator. Det arbetet pågår just nu. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2014 med avseende på 2013.

33 32 (33) Indikator 3: Barn, elever och deras vårdnadshavare är delaktiga i samtal om dokumentationen av den individuella utvecklingen och verksamhetens inriktning. Idag finns inget sätt att följa upp indikatorn som helhet utan enbart om eleverna får vara med och bestämma sin individuella utvecklingsplan vilket redovisas nedan. Men det finns ingen fråga som har följt upp huruvida barn, elever och föräldrar är delaktiga i både samtal och dokumentation. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt eller skapa nya frågeställningar för denna indikator. Det arbetet pågår just nu. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2013 med avseende på Jag är med och bestämmer min individuella utvecklingsplan Förskola Grundskola åk 5 4,40 4,41 3,68 3,71 Grundskola åk 8 4,06 4,28 3,40 3,44 Grundsärskola år ,16 4,08 3,67 3,68 LärResursenheten år 4-9 3,73 3,68 3,38 3,51 Mälarstrandsskolan år 8-9 4,20 4,00 3,56 3,62 Fritidshem år 2 Gymnasieskola 3,50 3,64 2,99 3,01 Gymnasiesärskola 4,17 4,28 3,51 3,63 Vuxenutbildning SFI Källa: Pedagogiska nämndernas skolenkät Inkluderar både kommunal och fristående verksamheter * OBS! Skalan har ändrats från femgradig till fyrgradig Något fler i alla verksamheter är med och bestämmer sin individuella utvecklingsplan 2012 jämfört med Störst skillnad märks bland eleverna på LärResursenheten, Mälarstrandsskolan och bland eleverna på gymnasiesärskolan. Jämställdhet och jämlikhet Indikator 1: Varje verksamhet bedriver ett aktivt jämställhetsarbete i syfte att förstärka flickor och pojkars lika möjligheter i skolan och livet. För att mäta det som avses är det är nödvändigt att utarbeta nya tillvägagångssätt för denna indikator. Det arbetet pågår just nu. Det innebär att uppföljningen av denna indikator kan göras först 2014 med avseende på 2013.

34 33 (33) Indikator 2: Alla barn och elever deltar i skolans aktiviteter oberoende av vårdnadshavares ekonomi. Jag har av privatekonomiska skäl tvingats avstå från en aktivitet som skolan anordnat det senaste året 2012 Förskola Grundskola åk 5 2 Grundskola åk 8 5 Grundsärskola år LärResursenheten år Mälarstrandsskolan år Fritidshem år 2 Gymnasieskola 6 Gymnasiesärskola 3 Vuxenutbildning SFI

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2011/182-UAN-668 Marie Eklund - at892 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2011/182-UAN-668 Marie Eklund - at892 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-01-23 Dnr: 2011/182-UAN-668 Marie Eklund - at892 E-post: marie2.eklund@vasteras.se Kopia till Information om ingående resultatredovisning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. för Västerås stad 2011-2015. Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni 2011

UTBILDNINGSPLAN. för Västerås stad 2011-2015. Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni 2011 UTBILDNINGSPLAN för Västerås stad 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni 2011 Innehåll Utbildningsplan 3 En ledande skolstad 4 Vägen till en ledande skolstad 5 Kunskaps- och utvecklingsuppdrag

Läs mer

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Förskoleklass år 6 Fritidshemmet Läsåret 2013-2014 1. Kunskaps- och utvecklingsuppdrag Förskoleklass I Västerås stad ska övergången mellan förskola och skola leda

Läs mer

Information om det systematiska kvalitetsarbetet

Information om det systematiska kvalitetsarbetet Anita Rune - P6AR01 E-post: anita.rune@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-09-09 Dnr: 2013/2541-BaUN- 013 Barn- och ungdomsnämnden Information om det systematiska kvalitetsarbetet Ärendebeskrivning

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Rönnbyskolan. Rektor Tobias Åsell. Kommunal skola. Ca 500 elever på hela skolan, 206 elever år första högstadieklassen.

Rönnbyskolan. Rektor Tobias Åsell. Kommunal skola. Ca 500 elever på hela skolan, 206 elever år första högstadieklassen. Rönnbyskolan Rönnbyskolan Rektor Tobias Åsell Kommunal skola Ca 500 elever på hela skolan, 206 elever år 6-9 1999 första högstadieklassen lärare i tre spår Stor andel behöriga lärare Tillgång till stora

Läs mer

O vergripande resultatredovisning fo r gymnasiet.

O vergripande resultatredovisning fo r gymnasiet. 2013-08-28 Dnr: 2011/182-UAN Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Eklund E-post: marie2.eklund@vasteras.se O vergripande resultatredovisning fo r gymnasiet. ID: 2 (16) Innehåll Sammanfattning 3 1 Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Vad tycker du om skolan?

Vad tycker du om skolan? Vad tycker du om Fråga 1 Vilket år är Du född? År 19... Fråga 2 Går Du i grundskolan, gymnasieskolan eller går Du i Grundskolan Gymnasieskolan Går i skolan. Du behöver svara på fler frågor. Viktigt, skicka

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6287 Älmhults kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:6287 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Rodengymnasiet. Skolan erbjuder

Rodengymnasiet. Skolan erbjuder Rodengymnasiet Skolan erbjuder Barn- och fritidsprogrammet (BF) Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) Ekonomiprogrammet (EK) El- och energiprogrammet (EE) Estetiska programmet (ES) Fordons- och transportprogrammet

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 PM Enheten för utbildningsstatistik 2007-12-19 Dnr (71-2007:01035) 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 Kommunala skolor har, för jämförbara utbildningar, bättre studieresultat än fristående

Läs mer

Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012

Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012 Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012 Anette Christoffersson Utvecklingsledare Sid 1 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Nationella och lokala styrdokument...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:9438 Föreningen Backaskolan Org.nr. 846500-1777 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Backaskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 PM Enheten för utbildningsstatistik 2009-12-18 Dnr 71-2009-73 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2008/09 Eleverna som gick ut från gymnasieskolan våren 2009 var fler än någonsin. Såväl betyg

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram " Beslut Dnr 44-2015:9675 Drottning Blankas Gymnasieskola AB Org.nr. 556566-8794 Ann-Marie.Viala@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Drottning Blankas

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-01 PM Slutbetyg i grundskolans årskurs 9 2018 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2018. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-01 Uppdaterad med uppg. om övergång till gymn.skolan 2009-03-12 2008:00004 1 (7) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Slutbetyg enligt det mål- och

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2015:9775 Centrina utbildning Aktiebolag Org.nr. 556757-2234 info@centrina.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centrina Kviberg belägen i Göteborgs kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9775 Tillsyn i Centrina

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08 PM Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-18 Dnr 71-2008-00004 1 (6) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2007/08 Allt fler får slutbetyg i gymnasieskolan. Stora elevkullar och något bättre studieresultat

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (3) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 8 juni 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:40 Sekreterare

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% Beslut Dnr 44-2014:7787 Freinetskolan Mimer Ekonomisk Förening Org.nr. 769602-1117 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Freinetskolan Mimer belägen i Norrtälje kommun 2(10) Tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2015:9693 Plusgymnasiet AB Org.nr. 556578-9129 fredrik.ericsson@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Plusgymnasiet i Uddevalla belägen i Uddevalla

Läs mer

Rudbeck. Skolan erbjuder

Rudbeck. Skolan erbjuder Rudbeck Skolan erbjuder På Rudbeck, Valfrihetens gymnasium, skräddarsyr du din utbildning och gör din egen personliga studieplan. Du väljer. Vi ser till att du lyckas. Vi är en kursutformad skola som erbjuder

Läs mer

irn Beslut för grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Centrina Lindholmen belägen i Göteborgs kommun

irn Beslut för grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Centrina Lindholmen belägen i Göteborgs kommun irn Beslut Dnr 44-2015:9774 Centrina utbildning Aktiebolag Org.nr. 556757-2234 info@centrina.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centrina Lindholmen belägen i Göteborgs kommun 2(7) Dnr 44-2015:9774

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Enheten för utbildningsstatistik 2011-11-08 Dnr 71-2011:14 1 (12) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade systemet delades ut för första

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 1999:180 Utkom från trycket den 20 april 1999 utfärdad den 31 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Dnr 43-2017:5955 Vetlanda kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vetlanda kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Skolinspektionen Beslut

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-09-30 1 (15) Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2014. Syftet är att ge en

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan våren 2013

Slutbetyg i grundskolan våren 2013 Utbildningsstatistik 2013-09-30 1 (13) Slutbetyg i grundskolan våren 2013 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2013. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5110 Freinetskolan Kastanjen ekonomisk förening Org.nr. 769600-0590 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Freinetskolan Kastanjen belägen i Botkyrka kommun 2 (9) Tillsyn i

Läs mer

Bokslut och verksamhets- berättelse 2014. Gymnasieskola och vuxenutbildning

Bokslut och verksamhets- berättelse 2014. Gymnasieskola och vuxenutbildning 2015-02-10 Sidan 1 av 27 Bokslut och verksamhets- berättelse 2014 Gymnasieskola och vuxenutbildning Statistik Karin Mannström, Förvaltningsekonom Februari 2015 Dnr Kon 2015/17 2015-02-10 Sidan 2 av 27

Läs mer

Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens

Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens 1 Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens beslut 2015-04-21, 30. Mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015 GYMNASIEUTBILDNINGEN

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9595 Vittraskolorna AB Org.nr. 556458-6716 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vittra Gerdsken belägen i Alingsås kommun 2 (7) Tillsyn i Vittra Gerdsken har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5175 Kristna skolföreningen i Malmö Org.nr. 846002-6654 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Mariaskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9718 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Uppsala belägen i Uppsala kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9718 Tillsyn i IT

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Skolvägen 2 93144 SKELLEFTEÅ Tel http://wwwskelleftease/skola/grundskola Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Skellefteå Skellefteå 2482 Grundskola

Läs mer

Beslut för Gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för Gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2016:6149 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för Gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet i Skövde belägen i Skövde kommun 2 (7) Tillsyn i IT gymnasiet i Skövde

Läs mer

HTS-gymnasiet, Järfälla. Skolan erbjuder

HTS-gymnasiet, Järfälla. Skolan erbjuder Skolan erbjuder Handels- och administrationsprogrammet, Hantverksprogrammet inr frisör, Hotell- och turismprogrammet, Barn- och fritidsprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Skolans målsättning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9517 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Atheneskolan belägen i Gotlands kommun 2 (8) Tillsyn i Atheneskolan har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9854 Södermalmskyrkan Org.nr. 802003-3687 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Södermalmskyrkans Kristna skola belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Södermalmskyrkans

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9522 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Västra Alléskolan belägen i Helsingborgs kommun 2 (6) Dnr 44-2015:9522 Tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i Svenljunga kommun

Beslut. efter tillsyn i Svenljunga kommun Beslut Svenljunga kommun Beslut efter tillsyn i Svenljunga kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Post- och besöksadress Lund, Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Sågbäcksgymnasiet. Skolan erbjuder

Sågbäcksgymnasiet. Skolan erbjuder Skolan erbjuder Hos får du en verklighetsnära utbildning. Du får kunskaper som efterfrågas i arbetslivet och dina möjligheter att få jobb är stora. Alla program hos oss innehåller antingen praktik eller

Läs mer

Täby Enskilda Gymnasium. Skolan erbjuder

Täby Enskilda Gymnasium. Skolan erbjuder Skolan erbjuder är den äldsta fristående gymnasieskolan i Täby. Vi har funnits sedan 1999. Vi är en liten och intim skola där trivsel och trygghet sätts i främsta rummet. Vår skola präglas av en kreativ

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9723 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Örebro belägen i Örebro kommun 2 (7) Tillsyn i IT gymnasiet Örebro har

Läs mer

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-21 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (9) Marika Lyman Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Diarienummer 2013/BUN

Läs mer

Åva gymnasium. Skolan erbjuder

Åva gymnasium. Skolan erbjuder Skolan erbjuder är skolan där eleven står i centrum. Här får du möjlighet att växa och vara dig själv. Ett stegvis ökat ansvar gör studierna både roliga och intressanta. Här är skolan där möten mellan

Läs mer

Huvudmannens delredovisning avseende utveckling av utbildningen i förskoleklass och grundskola

Huvudmannens delredovisning avseende utveckling av utbildningen i förskoleklass och grundskola 2016-04-12 Handläggare Lisa Ringqvist Fanny Adebrink Ewa Norrström Anette Ekholm Avdelning styrning och kvalitet Skolinspektionen Huvudmannens delredovisning avseende utveckling av utbildningen i förskoleklass

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Orsaskolan Järnvägsgatan 20 790 ORSA Tel http://wwworsase Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Orsa Orsa 2034 Grundskola 19694910 Skolbladet

Läs mer

Fridegårdsgymnasiet. Skolan erbjuder

Fridegårdsgymnasiet. Skolan erbjuder Skolan erbjuder 6 Nationella program: Ekonomiprogrammet Fordonsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Skolans målsättning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5952 Vetlanda kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Vetlanda kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande vid

Läs mer

Åva gymnasium. Skolan erbjuder

Åva gymnasium. Skolan erbjuder Åva gymnasium Skolan erbjuder Åva gymnasium är skolan där eleven står i centrum. Här får du möjlighet att växa och vara dig själv. Ett stegvis ökat ansvar gör studierna både roliga och intressanta. Här

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Ärende 11 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-18 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Dnr: UN 17/078 Sammanfattning av ärendet Sammanfattningsvis

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Arlandagymnasiet. Skolan erbjuder

Arlandagymnasiet. Skolan erbjuder Skolan erbjuder är en stor skola, med en liten skolas atmosfär. Tryggheten, trivseln och gemenskapen är det som uppskattas mest av våra elever. En bidragande faktor är den goda kontakten mellan lärare

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ein, Skolinspektionen Beslut Dnr 44-2016:9439 Bryggeriets bildnings byrå (bbb) Org.nr. 846501-7070 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Bryggeriets Gymnasium belägen i Malmö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015 Enheten för utbildningsstatistik 15-09-30 1 () Slutbetyg i grundskolan, våren 15 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 15. Syftet är att ge en beskrivning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatrapport gymnasieskolor

Tjänsteskrivelse Resultatrapport gymnasieskolor Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-09 Vår referens Katarina Falk Utvecklingssamordnare Katarina.Falk@malmo.se Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse 2015-10-23 Resultatrapport

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola avseende läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport grundskola avseende läsåret 2014/2015 2015-03- 10 1 (7) Dnr: Kvalitetsrapport grundskola avseende läsåret 2014/2015 Skiljeboskolan Ansvarig Lars Nordin 1 Kvalitetsrapport grundskola och särskola Kvalitetsrapporten ska skickas till verksamhetschef,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola ein Beslut Dnr 44-2015:9647 Primaskolan i Sverige AB Org.nr. 556557-0958 Beslut för grundskola efter tillsyn Primaskolan Farsta belägen i Stockholms kommun Beslut 2 (6) Dnr 44-2015:9647 Tillsyn i Primaskolan

Läs mer

Beslut för Simrishamns kommun

Beslut för Simrishamns kommun Skolinspektionen Simrishamns kommun barnutbildninggsintrishamn.se Beslut för Simrishamns kommun efter tillsyn av utbildningen i Simrishamns kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Beskit Dnr 44-2015:9692 Plusgymnasiet AB Org.nr. 556578-9129 fredric.ericsson@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Plusgymnasiet i Göteborg belägen

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 44-2015:9751 Klaragymnasium AB Org.nr. 556630-3938 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Klara gymnasium Karlstad belägen i Karlstads kommun Box 23069, 104 36 Stockholm 2 (8) Dnr 44-2015:9751 Tillsyn

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun r'n Beslut Dnr 44-2015:4209 Assareds skolkooperativ Ek för. Org.nr. 716445-1390 jan.andersson@assaredsskolan.se styrelsen@assaredsskolan.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Assaredsskolan

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9724 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn j T gymnasiet Västerås belägen i Västerås kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9724 Tillsyn i IT

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Hagnässkolan Hagnäsvägen 1-3 19637 KUNGSÄNGEN Tel http://wwwupplands-brose/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6-16-ar/kommunala-skolor/hagnasskolanhtml Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Ab Skolinspektionen Dnr 43-2016:10935 Luleå kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Luleå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4338 Ideella Föreningen Estetiska skolan, Arvika Org.nr. 874002-0212 Beslut för grundskola efter tillsyn i Estetiska skolan, högstadiet belägen i Arvika kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Kvalitetsrapport 2017/2018. Grundsärskolan & Gymnasiesärskolan

Kvalitetsrapport 2017/2018. Grundsärskolan & Gymnasiesärskolan Kvalitetsrapport 2017/2018 Grundsärskolan & Gymnasiesärskolan Köpings kommun Rapporten skriven av: Anette Höjlin, 2018-09-0 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Inledning Innehåll

Läs mer

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371 el% Beslut Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Karlstads kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut Kunskapsskolan i Sverige aktiebolag Org.nr. 556566-1815 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kunskapsskolan Borlänge i Borlänge kommun Skolinspektionen Box 156,

Läs mer

Täby Enskilda Gymnasium

Täby Enskilda Gymnasium Gymnasium Skolan erbjuder Vi erbjuder: SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET tre inriktningar: -Samhällsvetenskap -Medier, information och kommunikation -Beteendevetenskap EKONOMIPROGRAMMET två inriktningar: -Juridik

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2015:9687 Plusgymnasiet AB Org.nr. 556578-9129 Fredrik.Ericsson@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Plusgymnasiet i Norrköping i Norrköpings

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand

Läs mer

Danderyds gymnasium. Skolan erbjuder

Danderyds gymnasium. Skolan erbjuder Skolan erbjuder Välkommen till Öppet hus på Danderyds Gymnasium måndagen den 28/11 är skolan för dig som vill gå en teoretisk utbildning och kombinera det med studier inom ett särskilt intresseområde.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2016:11243 Fria Läroverken i Sverige AB Organ'. 556917-2041 Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Fria Läroverken Linköping belägen i Linköpings kommun 2 (9)

Läs mer

Nynäshamns gymnasium. Skolan erbjuder

Nynäshamns gymnasium. Skolan erbjuder Skolan erbjuder är en skola med ca 612 elever (statistik per -02-15). Våra elever anser, enligt skolans årliga undersökningar, att vi har en trygg studiemiljö och bra lärare som lyssnar på elevernas åsikter

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bes if LA k - upektio] m Dnr 44-2015:4033 Täby Friskola Aktiebolag Org.nr. 556599-8860 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Täby Friskola-Enhagen belägen i Täby kommun Beftit 2 (7)

Läs mer

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder Tumba Gymnasium Skolan erbjuder Högskoleförbredande program: Ekonomiprogrammet - inriktningarna Ekonomi och Juridik Estetiska programmet - inriktningarna Estetik & media, Musik och Bild- & formgivning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola u.j Skolinspektionen Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i i Lidköpings kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Skolinspektionen

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod

Lägeskommun Kommunkod Skolblad avseende Nynäshamns gymnasium Kvarnvägen 4 4945 NYNÄSHAMN Tel http://wwwnynashamnse/gymnas Typ av huvudman Huvudman Kommunal Nynäshamn Lägeskommun Kommunkod Nynäshamn 09 Skolform Gymnasieskola

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram rin Beslut Dnr 44-2015:9719 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Beslut 2 (8) Dnr

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Omkring elever avslutade årskurs 9 våren av dem gick i någon av Nynäshamns kommunala grundskolor.

Omkring elever avslutade årskurs 9 våren av dem gick i någon av Nynäshamns kommunala grundskolor. BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017-10-30 Resultat i grundskolans årskurs 9 2017 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2017. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas SIRIS.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9807 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Växthuset belägen i Mölndals kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9807 Tillsyn i Växthuset

Läs mer

Matteusskolans systematiska kvalitetsarbete

Matteusskolans systematiska kvalitetsarbete Matteusskolan Sammanfattning måluppfyllelse 2017 Dnr: Sid 1 (7) 2018-01-29 Matteusskolans systematiska kvalitetsarbete På Matteusskolan bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete i syfte att ständigt utveckla

Läs mer

I Österlengymnasiets lokaler bedrivs även gymnasiesärskola och SFI-undervisning, den sistnämnda under annat huvudmannaskap.

I Österlengymnasiets lokaler bedrivs även gymnasiesärskola och SFI-undervisning, den sistnämnda under annat huvudmannaskap. ÖSTERLENGYMNASIET 1(8) KVALITETSREDOVISNING LÅ 2007/2008 Österlengymnasiet är en gymnasieskola belägen i Simrishamns tätort. Läsåret 2007/2008 fanns 589 elever och personalen uppgick till 79, varav 69

Läs mer