Analys av metaller, organiska tennföreningar och irgarol i sediment i anslutning till båttvätt i Käppalahamnen på Lidingö.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Analys av metaller, organiska tennföreningar och irgarol i sediment i anslutning till båttvätt i Käppalahamnen på Lidingö."

Transkript

1 1 Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Laboratoriet för akvatisk miljökemi Stockholms universitet Docent Britta Eklund Rapport Analys av metaller, organiska tennföreningar och irgarol i sediment i anslutning till båttvätt i Käppalahamnen på Lidingö. Uppdragsgivare: Håll Sverige Rent (HSR) (Kontaktperson: Jessica Ångström) Uppdragstagare: ITM, Institutionen för tillämpad miljövetenskap, Stockholms universitet.

2 2 Bakgrund och uppdrag Inför båtsäsongen 2008 installerades en båttvätt i Käppalahamnen på Lidingö. Målet för Håll Sverige Rent (HSR) tillsammans med Lidingö stad var att ge båtägare ett mekaniskt alternativ till användning av giftläckande båtbottenfärger. Käppalahamnen ligger nästan längst ut på Lidingö och har ett bra läge intill en av många använd farled mellan Mälaren/Stockholm och skärgården längre ut. För att följa upp eventuell påverkan i samband med användning av båttvätten uppdrogs åt docent Britta Eklund vid Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM), Stockholms universitet att utföra provtagning och analys av sediment på olika platser i hamnen. Detta skulle göras dels före och dels efter installation och användning av båttvätten. Sedimenten skulle analyseras med avseende på ämnen som är och har varit vanligt förekommande i båtbottenfärger såsom metallerna koppar, bly och zink liksom de tennorganiska föreningarna tributyltenn (TBT) och dess nedbrytningsprodukter dibutyltenn (DBT) och monobutyltenn (MBT). För att få ett begrepp om hur mycket av dessa substanser som ansamlades i uppsamlingsbassängen under båttvätten skulle prover tas även från detta sediment i samband med upptagningen av båttvätten efter säsongen På det uppsamlade sedimentet skulle analys utföras på samma substanser som ovan plus ämnet irgarol.

3 3 Material och metoder Provtagningsplats Käppalahamnen ligger nästan längst ut på Lidingö vid Halvkakssundet som är en del av den väl frekventerade farleden mellan Stockholm/Mälaren och Stockholms skärgård. Läget gör att båtbottentvätten är lätt åtkomlig för många båtar. Hamnen har 172 båtplatser och på uppläggningsplatsen ovanför hamnen finns plats för vinterförvaring av 85 båtar. Provtagningsstationer Provtagningspunkternas placering framgår av kartan i figur 1. I samtliga fall analyserades ytsedimentet (0-2cm). För att få en uppfattning om halterna i sedimenten innan båttvätten installerades togs tre prover i själva hamnbassängen (innerst i hamnbassängen = stn 1, mitt i hamnbassängen = stn 2 och ytterst i hamnbassängen = stn 3) och dessutom togs två sedimentproppar vardera framför (stn 4) och bakom (stn 5) där båttvätten skulle placeras. Två referensprover (ref 1 och ref 2) togs också utanför själva hamnområdet. Denna provtagning ägde rum Efter säsongens slut ( ) togs återigen dubbelprover framför och bakom båttvätten och mitt i hamnbassängen. Istället för ytterligare prov utanför hamnen togs två stycken djupare sedimentproppar i hamnbassängen för att kunna belysa eventuella skillnader mellan ytsedimentet och 10 cm längre ner i sedimentet. Provtagningarna utfördes av Jörgen Ek, Britta Eklund och Erik Ytreberg från ITM, Stockholms universitet med Tomas Gilbert från Lidingö kommun som båtförare. Käppalahamnen Ref A 4 Figur 1 Kartan visar provtagningsstationerna i Käppalahamnen, Ref B

4 Sedimentproverna har tagits med en rörprovtagare av Willnertyp. De översta 2 cm av sedimentproppen skars av m.h.a. en skiktskärare och samlades upp i en syratvättad provtagningsburk av polypropylen (se figur 2). Sedimentproverna frystes och frystorkades vid ITM innan analys. Samtliga ytsediment analyserades med avseende på koppar, bly och zink. För analys av organiska tennföreningar och irgarol gjordes samlingsprover av dubbelproverna från respektive provtagningsstation. 4 Fig 2. De översta 2 cm av sedimenten provtogs. I samband med upptag av båttvätten tömdes uppsamlingsbassängen på allt ansamlat sediment med hjälp av en pump som var placerad på bassängbotten. Detta arbete utfördes av Ragnsells (Kontaktperson Kjell Gustafsson). Arbetet utfördes i omgångar genom att materialet pumpades upp i tio stycken 200 liters behållare. Där fick det uppumpade materialet sedimentera tio dygn varefter ovanstående vatten dekanterades av och kärlen fylldes på med nytt material från uppsamlingsbassängen. Detta pågick i omgångar tills allt material var upptaget. Från de tio uppsamlingskärlen samlades till slut det sedimenterade materialet i en behållare som rymde 200 L. Denna blandning provtogs efter omblandning och 5 liter levererades till ITM. Här fick provet stå och sedimentera i en vecka varefter det ovanstående vattnet dekanterades av och det kvarvarande sediment fylldes på burkar. Sedimentet frystorkades och skickades därefter till ALS Scandinavia AB för analys. Kemiska analyser Torrviktsbestämning har utförts på samtliga prover för att kunna relatera halten av de analyserade ämnena till torrviktsbasis. Sedimentproverna har behandlats och analyserats med avseende på sitt metallinnehåll av ASL Scandinavia AB i Luleå. Uppslutning av sedimentproverna för metallanalys har utförts enligt svensk standard SS och analys har utförts med ICP-MS enligt svensk och internationell standard SS-EN ISO Bestämning av organiska tennföreningar och irgarol har utförts av ASL Scandinavia AB i Täby. Bestämning av organiska tennföreningar gjordes enligt DIN och laboratoriet är ackrediterad för metoden. För bestämning av irgarol användes GC-MS. För denna analys är ALS Scandinavia AB inte ackrediterade.

5 5 Resultat Temperatur, salthalt, djup och glödningsförlust Temperaturen och salthalten i ytvattnet var vid juniprovtagningen 12,4 C och 3,8 och vid oktoberprovtagningen 10,8 C och 2,6. Djupet vid de olika provtagningsplateserna var för referensstation A 10 m, för referensstation B 17 m, innerst och mitt i hamnbassängen 7 m och ytterst 12 m. Både framför och bakom båttvätten var det 13,5 m djupt. Mängden organiskt material uttryckt som glödningsförlust visas i nedanstående tabell. Tabell 1. Glödningsförlust i % av torrsubstansen i sediment tagna i Käppalahamnen och Referens Hamnbassäng Före tvätt (stn 4) Efter tvätt (stn 5) Uppsamlingsbass. juni 2,2 ± 0,2 17,6 ± 0,2 16,7 ± 0,14 18,8 ± 0,07 oktober 17,6 ± 1,3 14 ± 0,07 14,8 ± 0,07 30,7 ± 0,71 Det låga värdet på referensstationerna på 2,2 % bekräftade våra observationer att botten var mycket stenig. I hamnområdet i juni låg alla värden mellan 16,7 och 18,8 %. I oktober hade den relativa mängden organiskt material sjunkit i sedimenten i anslutning till båttvätten som då låg 13,9 och 14,8 %. Det ansamlade materialet från uppsamlingsbassängen hade koncentrerats en hel del innan analys och hade då en organisk halt på nästan 31 %. Metaller Koppar-, zink och blyhalter i samtliga provtagna ytsediment i Käppalahamnen och strax utanför under sommaren 2008 redovisas i tabell 1 i bilagan. I figur 3 nedan visas medelvärden av replikaten med respektive standardavvikelse från de olika områdena. Medelvärdena på de båda referensstationerna med standardavvikelser är för koppar 37 ± 1,6, för bly 38 ± 3,1 och för zink 97 ± 2,6 mg/kg torrsubstans (TS). Referensvärdena är signifikant lägre (ANOVA, p< 0,005) för alla tre metaller jämfört med värdena inne i hamnområdet. Här är halterna ganska jämna i ytsedimenten och ligger för koppar på 130 ± 20, för bly 123 ± 20 och för zink 354 ± 47 mg/kg TS baserat på samtliga stationer inom hamnområdet. I oktober var samtliga värden förhöjda jämfört med i juni. Medelvärdena med standardavvikelser var då 243 ± 96, 131 ± 16 och 654 ± 388 mg/kg TS för koppar, bly respektive zink. När det gäller koppar är höjningen i hamnbassängen och innan båttvätten signifikant höjd (t-test, p<0,001) medan höjningen efter båttvätten inte är signifikant (förmodligen beroende på för stora skillnader mellan de två provpunkterna). För bly är höjningen signifikant höjd i oktober (t-test, p<0,05) både före och efter båttvätten men inte för hamnbassängen. Zink är endast signifikant höjd (t-test, p<0,005) innan båttvätten. Skillnaden efter båttvätten blir inte signifikant beroende på de få data och ojämna värdena.

6 6 Figur 3. Metallhalter i anslutning till en båttvätt i Käppalahamnen Staplarna anger medelvärden med felstaplar uttryckta som standardavvikelse. I samband med oktoberprovtagningen togs två stycken sedimentproppar där även skiktet 8-10 cm analyserades. För alla tre metaller var värdena högre i det djupare sedimentlagret. Med parat t-test för alla par av metalldata fås signifikansnivån p < 0,05. Resultaten visas i figur 4. Figur 4. Halter av koppar, bly och zink i ytsedimentet och på 8-10 cm djup från två sedimentproppar tagna mitt i hamnbassängen i Käppalahamnen

7 7 Halter av organiska tennföreningar Resultaten av analys av tributyltenn (TBT), dibutyltenn (DBT) och monobutyltenn (MBT) framgår av figur 5 och tabell 2 i bilagan. Eftersom analysen har utförts på ett samlingsprov av replikaten från respektive plats går det inte att beräkna några spridningsmått. Vid samtliga provtagningsplatser var halterna av alla tre mätta tennorganiska föreningar högre vid oktoberprovtagningen jämfört med proverna tagna i juni. I samtliga sedimentprover är även halten av modersubstansen TBT väsentligt högre än de två nedbrytningsprodukterna DBT och MBT. Fördelningen av (MBT + DBT)/TBT brukar användas som ett mått på hur långt nedbrytningen har skett. För samtliga ytprovssediment ligger denna kvot på mellan 0,40 och 0,58 (se tabell 2 i bilagan). Tennorganiska föreningar i ytsediment (0 2 cm) i Käppalahamnen 700 t e n 600 im d se 500 rt to 400 g / k g 300 µ monobutyltenn, MBT dibutyltenn, DBT tributyltenn, TBT Halter Halter Figur 5. Diagrammet visar halterna av tributultenn (TBT) och dess nedbrytningsprodukter dibutyltenn (DBT) och monobutyltenn (MBT) i sediment från olika platser i Käppalahamnen, I figur 6 jämförs skiktet på 8-10 cm djup med halterna i motsvarande ytsediment i hamnbassängen. TBT halten här låg på 790 µg/kg TS. Resultatet visade att halterna längre ner var ungefär i samma storleksordning för både MBT, DBT och TBT som vid ytan. Kvoten för (MBT+DBT)/TBT låg här på 0,29.

8 8 Halter av organiska tennföreningar i hamnbassängen i Käppalahamnen 0 2 cm MBT DBT TBT 8 10 cm µg/kg torrt sediment Figur 6. Diagrammet visar halterna av tributultenn (TBT) och dess nedbrytningsprodukter dibutyltenn (DBT) och monobutyltenn (MBT) i ytsediment och ca 1 dm ner i sediment från hamnbassängen i Käppalahamnen, Halter av metaller, organiska tennföreningar och irgarol från uppsamlingsbassängen under båttvätten i Käppalahamnen, Det våta sediment som bildades av 5 L prov vägde totalt 302 g och som torrvikt efter frystorkning 34 g. Detta innebär att 200 L blir 40 gånger mer dvs ca 12 kg vått sediment motsvarande 1,36 kg torrt sediment. Halterna av dubbelproverna som togs redovisas i tabell 1 och 2 i bilagan och medelvärdena redovisas i tabell 2 nedan. Irgarolhalten uppmättes i uppsamlingsbassängen till 0,11 ± 0,03 mg/kg TS. I tabell 2 redovisas också den totala mängden av olika substanser som hade ansamlats i bassängen och även hur mycket detta blev per tvättad båt. Totalt hade 531 båttvättar av sammanlagt 435 båtar utförts under säsongen 2008 (information från Ann Gilbert, Lidingö kommun). I beräkningen nedan har siffran 435 använts. Tabell 2. Halter och totala mängder i uppsamlingsbassängen under båttvätten i Käppalahamnen, 2008 samt beräknad mängd per tvättad båt (435 st). MBT DBT TBT Irgarol Koppar Bly Zink Koncentration, mg/kg TS 0, ,3 0, Totalt ansamlat, mg 0,25 2,7 14 0, Mängd per båt, mg 0,0006 0,0063 0,03 0, ,52 462

9 9 Diskussion och slutsatser Metallhalter Sedimenten från de två referenspropparna utanför Käppalahamnen hade båda kopparhalter som enligt Naturvårdsverkets bedömningsgrunder klassas som tydlig avvikelse (> 30 mg/kg TS). För bly och zink blev klassningen liten avvikelse (mellan 25 och 40 mg bly/kg TS respektive mellan 85 och 130 mg zink/kg TS). Alla övriga mätta sedimentprover inne från hamnområdet hade halter av alla tre metaller som innebar mycket stor avvikelse från av Naturvårdsverket uppsatta jämförvärden för förorenade sediment (koppar > 80, bly > 110, zink > 360 mg/kg TS). Undantaget var zinkhalter i juni före och efter båttvätten där halterna låg mellan 200 och 360 mg/kg TS vilket endast innebär stor avvikelse ( Om man ser till medelvärdet så har både koppar och zinkhalter nästan fördubblats i Käppalahamnen under säsongen medan det för bly endast skett en blygsam ökning. Eftersom både koppar och zink förekommer allmänt i båtbottenfärger så är detta den troliga källan. Detta stärks av de förhöjda metallhalterna efter båttvätten. De uppmätta metallvärden i Käppalahamnen stämmer bra överens med halter uppmätta på prover tagna 2007 i en marina på Hundudden på Djurgården (Eklund et al 2008). Som jämförelse kan också nämnas att halterna i Strömmen låg i början av 2000-talet på 300, 300 och 620 mg/kg TS för respektive koppar, bly och zink (Sternbeck et al. 2003) dvs något högre än i Käppalahamnen. I centrala Stockholmsområdet var spannet för koppar mellan 120 och 300, för bly mellan 100 och 300 och för zink mellan 300 och 900 mg/kg TS (Sternbeck et al 2003) vilket stämmer väl överens med nivåerna i Käppalahamnen. I kustområden längre ut ligger enligt samma rapport halterna för koppar mellan 6 och 50, för bly mellan 30 och 90 och för zink mellan 80 och 260 mg/kg TS. Detta innebär att halterna i hela centrala Stockholmsområdet är starkt påverkat av metallföroreningar och förhållandena Käppalahamnen är i nivå vad som kan förväntas för området som helhet. Halter av tennorganiska föreningar I juni, innan båttvätten hade installerats fanns de högsta värdena i hamnbassängen med 340 µg tributyltenn (TBT)/kg TS. Därefter ökade halterna av tennorganiska föreningar i Käppalahamnen för alla tre mätta föreningar från juni till oktober och TBT halten uppmättes då till 660 µg/kg TS. De högsta ökningarna av TBT observerades i själva hamnbassängen och efter båttvätten där det hade skett en fördubbling eller mer under säsongen. Detta indikerar att det fortfarande sker läckage av TBT från båtarna både när de ligger förtöjda och vid avborstning i båttvätten. Eftersom TBT har varit förbjudet för användning i Sverige på båtar < 25 m sedan 1989 (89/677/EEG) och på stora fartyg sedan 2003 och att det dessutom finns ett internationellt förbud för TBT i båtbottenfärger (AFS 2001) är det sannolikt svårt att få tag på sådana färger och mindre troligt att sådana färger fortfarande används. Det troligaste är att de tennorganiska föreningarna kommer från underliggande färglager. Jämfört med halter uppmätta av IVL så ligger halterna av TBT på mellan 40 och 560 i centrala Stockholm för att sjunka längre ut i skärgården ner till mellan µg TBT/kg

10 TS (Sternbeck et al. 2003). Ofta kan halterna vara betydligt högre i marinor vilket en marina på Djurgården är ett exempel där halter på upp till 1400 µg TBT/kg TS uppmättes i 2007 (Eklund et al 2008). Sveriges geologiska undersökningar (SGU) har också gjort mätningar runt svenska kusten där de högsta halterna, uppemot 8000 µg TBT/kg TS som regel påvisas i marinor och i småbåtshamnar (Cato 2003, 2007). Vid provtagningen i Käppalahamnen analyserades även ett prov från hamnbassängen från skiktet 8-10 cm under sedimentytan. Vilka år detta skikt motsvarar går inte att säga utan direkta mätningar eftersom det beror på de hydrologiska förhållandena i området. Som en jämförelse kan dock nämnas att i hamnar som Oslo och Drammen uppmättes sedimentationshastigheter på 1-2 cm/år (Cornelissen et al 2008). Om denna siffra används så är sedimentet 10 cm ner ca 10 år gammalt Detta skikt visade på en något högre halt (790 µg TBT/kg TS) jämfört med ytsedimentet (660 µg TBT/kg TS). Även metallhalterna är något högre i det djupare skiktet, vilket tyder på något minskad tillförsel av dessa substanser under senare år. Halterna av MBT och DBT som bildas då TBT bryts ner var jämfört med halten av moderssubstansen låga överlag. Av den totala mängden av dessa tre substanser utgjorde TBT mellan 63 och 69 % i juni och mellan 35 och 47 % i oktober. I provet från 8-10 cm djup var motsvarande siffra 77 %. Om man dessutom studerar kvoten mellan nedbrytningsprodukterna och moderssubstansen ((MBT+DBT)/TBT) får man mellan 0,4 och 0,58 för alla sedimenten. Dessa höga procentsiffror respektive låga kvoter tyder på att det inte har skett någon särskild nedbrytning av TBT i sedimenten i Käppalahamnen utan att det snarare finns en konstant tillförsel. Nedbrytningshastigheten ökar som regel ju varmare det är. I en studie från Oslo och Drammen, som ligger på ungefär samma breddgrader som Stockholmsområdet, uppskattades halveringstiden av TBT till år (Cornelissen et al. 2008). Denna halveringstid är under förutsättning att inte nytt TBT tillförs. I denna studie hade de också räknat ut kvoten mellan nedbrytningsprodukterna och TBT ((MBT+DBT)/TBT). För Oslo fick de i snitt 0,5 och för Drammen 0,1 vilket är i nivå med vad det blev i Käppalahamnen. Detta innebär att även om all TBT-innehållande färg tas bort från båtarna kommer det att ta lång tid innan det försvinner från miljön. Uppsamlingsbassäng Sedimentet från uppsamlingsbassängen visade mycket höga halter av metallerna koppar och zink men nästan ingen ökning av bly. För koppar var halterna jämfört med medelvärdet för alla stationer i hamnområdet i oktober 350 gånger högre och för zink 226 gånger högre. Detta innebär att både koppar och zink tvättas av båtarna. När det gäller TBT halter var dessa ca 20 gånger högre i uppsamlingsbassängen jämfört med medelvärdet för övriga data i oktober. De totala mängder som ansamlades i uppsamlingsbassängen var 14 mg TBT, 117 g koppar, 0,23 g bly och 200 g zink. Jämfört med vad som samlades upp under båttvätten i Trosa 2007 är TBT halterna ca 60 gånger lägre medan för koppar och zink var det 17 respektive 9 gånger högre mängder under Käppalahamnens båttvätt. Räknar man istället per båt så blir siffrorna mer likvärdiga för de två tvättarna med ca 300 mg koppar per båt och för zink 1000 mg/båt i Trosa och 460 mg/båt i Käppala. För att få en uppfattning vad detta innebär kan man räkna på hur mycket koppar som finns i en kopparbaserad västkustfärg. 1 L färg kan innehålla allt från 10 till 50 % koppar i viktprocent, men det vanligaste ligger på runt 20 %. Detta innebär att en burk består av ca 10

11 200 g koppar, vilket är ca 1000 gånger högre än vad som tvättades bort per båt (230 mg). Därmed så tvättas det bort ca 1/1000 färgburk per båt i båttvätten = 1 ml. När det gäller halterna per båt av TBT blev det endast 0,03 mg i Käppala jämfört med Trosas 4 mg per båt. Varför skillnaden är så stor när det gäller TBT finns ingen uppenbar förklaring till. Totalt visar de högre halterna i uppsamlingsbassängen jämfört med de omgivande sedimenten att uppsamlingsbassängen fungerar som anordning för att samla upp mycket av de giftiga ämnen som lossnar från båtskroven. Att den inte är perfekt i sin utformning påvisas genom de förhöjda halter av samtliga mätta ämnen efter båttvätten. Trots att uppsamlingsbassängen har förlängts till 11 m jämfört med 8 m i tidigare båttvättar, så är det uppenbarligen inte tillräckligt för att fånga in allt material från tvättningen. En möjlig orsak kan vara att det avtvättade materialet inte hinner sjunka innan båten tas ur tvätten och i samband med att båten åker ut följer en del material med och sedimenterar istället utanför bassängen. Sammanfattningsvis kan sägas att de substanser som idag läcker ut när båtarna tvättas är förmodligen en kombination av rester av gamla färger och nya färger. Detta gäller både vid användning av båttvätt och när båtarna högtryckspolas i samband med höstupptagning. De färger som finns för Östersjöbruk sägs alla fungera genom fysikalika principer. Tyvärr har det visat sig att flera av dessa fysikaliskt verkande färger ändå innehåller något som läcker ut och som påverkar icke målorganismer negativt och som i vissa fall till och med är mer giftiga än de gamla kopparfärgerna (Karlsson och Eklund, 2004, Karlsson et al. 2006). När det gäller de båtägare som utnyttjade båttvätten i Käppalahamnen visade det sig, i en enkätundersökning som Håll Sverige rent utförde, att ca en fjärdedel av båtägarna aldrig hade målat sin båt (HSR 2009). I samma undersökning visades också att de främsta anledningarna till att man använde båttvätten var att det var bekvämt och att man ville ta hänsyn till miljön. Detta tyder på att det finns många båtägare som gärna kan tänka sig att låta bli och använda giftläckande färger och istället förlita sig på en helt mekanisk rengöring av sina båtar. Ju fler som handlar enligt detta ju mindre gifter kommer att spridas ut och i förlängningen bör det inte behövas några uppsamlingsanordningar under båttvättar. 11 Stockholm Projektledare Britta Eklund, ITM Referenser AFS Convention International Convention on the Control of Harmful Anti-Fouling Systems on Ships, International Maritime Organization, IMO. Cato, I Organotin compounds in Swedish sediments an overlooked environmental problem. Swedish Geological Survey, report 2003, 4, 6-8.

12 Cato, I Havet Eklund, B., Holm, J., Ek, J Analys av metaller och närsalter i anslutning till båttvätt i Trosa hamn. Rapport till Trosa kommun Eklund, B., Holm, K., Ek, J Analys av metaller i anslutning till båttvätt i Trosa hamn. Rapport till Naturvårdsverket och Trosa kommun Eklund, B., Holm, K Analys av metaller, organiska tennföreningar, irgarol och polyaromatiska kolväten i sediment i anslutning till båttvätt och båtupptagningsplatser i Trosa hamn. Rapport till Trosa kommun Eklund, B Halter av organiska tennföreningar, irgarol och PAH i sediment från olika typer av hamnar i Stockholmsområdet. Rapport till Sjöfartsverket Håll Sverige Rent, Enkätundersökning, båtbottentvätten i Käppala, sommaren Johansson, E., Wester-Herber, M., Eklund, B Utvärdering av enkät bland båtägare I Trosa om användning och åsikter gällande båttvätt, båtbottenfärger, miljö och ansvar. Rapport till Trosa kommun, Länsstyrelsen i Södermanland, Kemikalieinspektionen och Sjöfartsverket Karlsson, J., Eklund, B New biocide-free antifouling paints are toxic. Marine Pollution Bulletin, 49, Karlsson, J., M. Breitholtz and B. Eklund. (2006) A Practical Ranking System to Compare Toxicity of Anti-fouling Paints. Marine Pollution, 52, Kemikalieinspektionen Debourg, C., Johnson, A., Lye, C., Törnquist, L och Unger, C. Antifouling products- Pleasure boats, commercial vessels, nets, fish cages and other underwater equipment. KemI Report 2/93. Kemikalieinspektionen Eriksson, U., Lindgren, P., Olsson B och Unger, C Antifoulingprodukter, fritidsbåtar. - KemI PM-beslut. Kemikalieinspektionen, Kemiska ämnen i båtbottenfärger en undersökning av koppar, zink och irgarol 1051 runt Bullandö marina Kemikalieinspektionen, Rapport Nr 2/06 Länsstyrelsen i Södermanlands län, Båtbottenfärger i Sörmländska natur- och småbåtshamnar. Organiska tennföreningar, koppar, zinkpyretion ochirgarol i ytsediment. Rapport Nr 2007:11. Sternbeck, J., Brorström-Lundén, E., Remberger, M., Kaj, L., palm, A., Junedal, E., Cato, I WFD Priority substances in sediments from Stockholm and the Svealand coastal region. IVL rapport B

13 13 Bilaga Tabell 1. Metallhalter av koppar, bly och zink i sedimentprover tagna i Käppalahamnen vid två olika tillfällen under båtsäsongen Värdena anger metallhalt i mg per kg torrvikt av sedimenten. Vid oktoberprovtagningen analyserades även sediment från två proppar från djupskiktet 8-10 cm. Station Koppar mg/kg TS ytsediment 0-2cm mg/kg TS ytsediment 0-2cm mg/kg TS djupsediment 8-10 cm Referens utanför hamnen, A 37,7 Referens utanför hamnen, B 35,4 Hamnbassäng, innerst, stn Hamnbassäng, mitt, stn och och 188 Hamnbassäng, ytterst, stn Båttvätten, före, stn 4 prov Båttvätten, före, stn 4 prov Båttvätten, efter, stn 5 prov Båttvätten, efter, stn 5 prov Uppsamlingsbassäng, Uppsamlingsbassäng, Bly Referens utanför hamnen, A 35,8 Referens utanför hamnen, B 40,2 Hamnbassäng, innerst, stn Hamnbassäng, mitt, stn och och 179 Hamnbassäng, ytterst, stn Båttvätten, före, stn 4 prov Båttvätten, före, stn 4 prov Båttvätten, efter, stn 5 prov Båttvätten, efter, stn 5 prov Uppsamlingsbassäng, Uppsamlingsbassäng, Zink Referens utanför hamnen, A 94,9 Referens utanför hamnen, B 98,5 Hamnbassäng, innerst, stn Hamnbassäng, mitt, stn och och 473 Hamnbassäng, ytterst, stn Båttvätten, före, stn 4 prov Båttvätten, före, stn 4 prov Båttvätten, efter, stn 5 prov Båttvätten, efter, stn 5 prov Uppsamlingsbassäng, Uppsamlingsbassäng,

14 Tabell 2. Halter av tennorganiska föreningar i sediment från Käppalahamnen och från uppsamlingsbassängen under båttvätten Samtliga data är samlingsprov från två olika proppar från respektive provtagningsplats. MBT = monobutyltenn, DBT = dibutyltenn och TBT = tributyltenn. Provtagningsplatser MBT µg/kg TS juni DBT µg/kg TS juni TBT µg/kg TS juni (MBT+ DBT)/ TBT juni MBT µg/kg TS oktober DBT µg/kg TS oktober TBT µg/kg TS oktober 14 (MBT+ DBT)/ TBT oktober Referens 7, ,45 Hamnbassäng , ,40 Båttvätten, före , ,51 Båttvätten, efter , ,50 Uppsamlingsbass, Uppsamlingsbass,

Reviderad version

Reviderad version Av Britta Eklund Reviderad version 2008-03-12 Sammanfattning Sediment från olika typer av hamnar i Stockholmsområdet har analyserats för sitt innehåll av organiska tennföreningar, irgarol och polyaromatiska

Läs mer

Analys av miljöfarliga ämnen på land och i sediment vid båtuppläggningsplatser

Analys av miljöfarliga ämnen på land och i sediment vid båtuppläggningsplatser Britta Eklund Institutionen för tillämpad miljövetenskap, ITM Stockholm Universitet Analys av miljöfarliga ämnen på land och i sediment vid båtuppläggningsplatser Ca 700 000 båtar totalt i Sverige Varav

Läs mer

Föroreningsproblematiken vid marinor, varv och båtuppläggningsplatser

Föroreningsproblematiken vid marinor, varv och båtuppläggningsplatser SIDAN 1 Föroreningsproblematiken vid marinor, varv och båtuppläggningsplatser Maria Pettersson, Miljöförvaltningen i Stockholm Ca 1 miljon fritidsbåtar i Sverige SIDAN 2 Östersjön Få arter för varje funktion

Läs mer

Gifter i havsmiljön Hur onödig användning kan minskas till gagn för hälsa och miljö.

Gifter i havsmiljön Hur onödig användning kan minskas till gagn för hälsa och miljö. Gifter i havsmiljön Hur onödig användning kan minskas till gagn för hälsa och miljö. Britta Eklund Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Stockholms universitet Risk/nytta analys 1992 o 1998

Läs mer

Metaller och miljögifter i Stockholms sediment

Metaller och miljögifter i Stockholms sediment MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖANALYS TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-11-07 Handläggare: Katrin Holmström Telefon: 08-508 28885 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-11-22 p.24 Metaller och miljögifter i Stockholms

Läs mer

Britta Eklund Institutionen för tillämpad miljövetenskap, ITM Stockholm Universitet

Britta Eklund Institutionen för tillämpad miljövetenskap, ITM Stockholm Universitet Britta Eklund britta.eklund@itm.su.se Institutionen för tillämpad miljövetenskap, ITM Stockholm Universitet Miljömål 4 och 10 Giftfri miljö Hav i balans samt levande kust och skärgård 2012-03-11, Eklund,

Läs mer

TBT i Västerås Anna Kruger, Västerås stad anna.kruger@vasteras.se

TBT i Västerås Anna Kruger, Västerås stad anna.kruger@vasteras.se TBT i Västerås Anna Kruger, Västerås stad anna.kruger@vasteras.se Västerås - Insjöhamn Mälarhamnen AB - Flera småbåtshamnar 4000 båtplatser inom kommungränsen i Mälaren 3100 båtplatser kommunala 4 båttvättar

Läs mer

Bilaga 2, Sedimentprovtagning

Bilaga 2, Sedimentprovtagning Uppdragsnr: 10151375 1 (9) Bilaga 2, Sedimentprovtagning Val av plats för provpunkter Provpunkternas läge valdes utifrån kommunens uppgifter om placering och utformning av kommande pir och bryggor. Även

Läs mer

Det går inte att visa bilden. Risker vid sanering av båtbottenfärg

Det går inte att visa bilden. Risker vid sanering av båtbottenfärg Det går inte att visa bilden. Risker vid sanering av båtbottenfärg 1 (4) Datum Information om risker vid sanering av båtbottenfärg Det har kommit till Transportstyrelsens kännedom att kunskapen varierar

Läs mer

Miljöteknisk undersökning av sediment, Varbergs hamn

Miljöteknisk undersökning av sediment, Varbergs hamn Miljöteknisk undersökning av sediment, Varbergs hamn Rapport avseende sjömätningar samt provtagning av sediment utförda april 2017 För: Varbergs kommun Upprättad: 2017-06-12 Uppdrag: 1217-057 Varbergs

Läs mer

Västervik

Västervik Västervik 2017-10-30 Infomöte om båtbottenfärger inom SNFs informationskampanj Britta Eklund, docent Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) Miljömål i Sverige Giftfri miljö Levande

Läs mer

Kemikalier i fokus. Organiska tennföreningar i musslor och fisk från Västerås. Tomas Viktor. Del 1 Laboratoriestudier

Kemikalier i fokus. Organiska tennföreningar i musslor och fisk från Västerås. Tomas Viktor. Del 1 Laboratoriestudier Kemikalier i fokus Organiska tennföreningar i musslor och fisk från Västerås Tomas Viktor Del 1 Laboratoriestudier Akvarieförsök på laboratoriet med stormusslor exponerade för TBT (tributyltenn) Del 2

Läs mer

BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT

BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT Uppdragsnr: 183246 1 (7) BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT Föroreningshalten i sediment i Söderhamnsfjärden har undersökts i flera omgångar i syfte att identifiera starkt förorenade områden och med

Läs mer

Undersökning av sediment i Borstahusens hamn i Öresund

Undersökning av sediment i Borstahusens hamn i Öresund Undersökning av sediment i Borstahusens hamn i Öresund Underlag för tillståndsansökan av underhållsmuddring Toxicon Rapport 001-15 LANDSKRONA JANUARI 2015 Sedimentundersökning i Borstahusens hamn Fredrik

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV INFORMATION OM FÖRORENINGAR VID BÅTUPPSTÄLLNINGSPLATSER I STOCKHOLM

SAMMANSTÄLLNING AV INFORMATION OM FÖRORENINGAR VID BÅTUPPSTÄLLNINGSPLATSER I STOCKHOLM Bilaga 3 MILJÖFÖRVALTNINGEN M I L J Ö ANALYS SID 1 (6) 2013-04-19 pm SAMMANSTÄLLNING AV INFORMATION OM FÖRORENINGAR VID BÅTUPPSTÄLLNINGSPLATSER I STOCKHOLM Sammanfattning Undersökningar av markföroreningar

Läs mer

RAPPORT. Båtbottenfärger i Sörmländska natur- och småbåtshamnar. Organiska tennföreningar, koppar, zink, zinkpyrition och irgarol i ytsediment

RAPPORT. Båtbottenfärger i Sörmländska natur- och småbåtshamnar. Organiska tennföreningar, koppar, zink, zinkpyrition och irgarol i ytsediment RAPPORT ISSN 1400-0792 Nr 2007:11 Båtbottenfärger i Sörmländska natur- och småbåtshamnar Organiska tennföreningar, koppar, zink, zinkpyrition och irgarol i ytsediment Regional miljöövervakning, 2006 Titel:

Läs mer

Undersökning av metaller och organiska ämnen i abborre från Anten och Mjörn

Undersökning av metaller och organiska ämnen i abborre från Anten och Mjörn Undersökning av metaller och organiska ämnen i abborre från Anten och Mjörn 2013-03-07 Dnr 2012-1750 1(6) Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 2 Provtagning och analys... 2 Provtagning... 2 Analys...

Läs mer

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar Jakobsbergs Båtsällskap (JBS)

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar Jakobsbergs Båtsällskap (JBS) Happy Boat rapportnummer 17-2 Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar Jakobsbergs Båtsällskap (JBS) Britta och Göran Eklund 2017-03-13 Betalningsmottagare Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

Miljöförvaltningens rådgivande referensvärden för utfasning av biocider på båtskrov

Miljöförvaltningens rådgivande referensvärden för utfasning av biocider på båtskrov s rådgivande referensvärden för utfasning av biocider på båtskrov Det finns idag inga nationella riktvärden för vad som ska anses vara höga eller låga halter av olika metaller på båtskrov. Skrovmålet,

Läs mer

Undersökning av sediment utanför Skåre hamn, Gislöv hamn och Smyge hamn samt tång i Smyges hamnbassänger

Undersökning av sediment utanför Skåre hamn, Gislöv hamn och Smyge hamn samt tång i Smyges hamnbassänger Undersökning av sediment utanför Skåre hamn, Gislöv hamn och Smyge hamn samt tång i Smyges hamnbassänger Underlag för muddringsarbeten i hamnar Toxicon Rapport 020-16 LANDSKRONA APRIL 2016 Sediment- och

Läs mer

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar Göta Segelsällskap (GSS)

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar Göta Segelsällskap (GSS) Happy Boat rapportnummer 17-9 Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar Göta Segelsällskap (GSS) Britta och Göran Eklund 2017-05-11 Betalningsmottagare Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

Provtagning av vatten och sediment för analys av organiska och ickeorganiska miljögifter vid sjön Trekanten, Liljeholmen, Stockholm

Provtagning av vatten och sediment för analys av organiska och ickeorganiska miljögifter vid sjön Trekanten, Liljeholmen, Stockholm Provtagning av vatten och sediment för analys av organiska och ickeorganiska miljögifter vid sjön Trekanten, Liljeholmen, Stockholm av Pasi Peltola Innehållsförteckning PROVTAGNING OCH ANALYS 3 RESULTAT

Läs mer

Bottenfärg (biocidfärg) miljökonsekvenser och tillsynsplan. Maria Svanholm, enhetschef Miljöanalys, Stockholms miljöförvaltning

Bottenfärg (biocidfärg) miljökonsekvenser och tillsynsplan. Maria Svanholm, enhetschef Miljöanalys, Stockholms miljöförvaltning Bottenfärg (biocidfärg) miljökonsekvenser och tillsynsplan Maria Svanholm, enhetschef Miljöanalys, Stockholms miljöförvaltning Föroreningsproblematik, mark, vatten och sediment Småbåtshamnar, marinor i

Läs mer

Undersökning av sediment i Malmö hamnområden

Undersökning av sediment i Malmö hamnområden Undersökning av sediment i Malmö hamnområden Analys av tungmetaller år 2013 Toxicon rapport 068-13 Härslöv januari 2014 www.toxicon.com Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Material

Läs mer

Båtbottenfärger ett miljöproblem

Båtbottenfärger ett miljöproblem Båtbottenfärger ett miljöproblem Användning sedan mycket lång tid tillbaka för att skydda båtskrov från påväxt av vattenlevande organismer Olika aktiva giftiga ämnen har använts: Bly TBT (tributyltenn)

Läs mer

Figur 1. Flygfoto över hamnen där provtagna lokaler är utmärkta

Figur 1. Flygfoto över hamnen där provtagna lokaler är utmärkta 1 Analys av imposex hos nätsnäckor utanför Varbergs hamn 2012. Utförd av Marina Magnusson Insamling av nätsnäckan Nassarius nitidus utfördes av Marine Monitoring AB i Varbergs hamn på uppdrag av Länsstyrelsen

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

XRF som verktyg vid undersökning av förorenade båtuppläggningsplatser

XRF som verktyg vid undersökning av förorenade båtuppläggningsplatser XRF som verktyg vid undersökning av förorenade båtuppläggningsplatser - mätningar på mark och båtskrov Maria Lagerström Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) Upplägg 1. Bakgrund Bottenmålning

Läs mer

Gifter från båtverksamhet

Gifter från båtverksamhet Gifter från båtverksamhet Dagens kunskap, möjligheter till åtgärder? Britta Eklund Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Stockholms universitet Britta.eklund@itm.su.se Problemet Vem/vilka är

Läs mer

Rapport till Västerhaninge Båtsällskap

Rapport till Västerhaninge Båtsällskap Rapport till Västerhaninge Båtsällskap Efter styrelsebeslut i Västerhaninge båtsällskap ombads Happy Boat att mäta halter av koppar, zink och tenn på båtskroven av 30 stycken av föreningens båtar. Detta

Läs mer

Rapport till Västerhaninge Båtsällskap

Rapport till Västerhaninge Båtsällskap Rapport till Västerhaninge Båtsällskap Efter styrelsebeslut i Västerhaninge båtsällskap ombads Happy Boat att mäta halter av koppar, zink och tenn på båtskroven av 30 stycken av föreningens båtar. Detta

Läs mer

XRF som verktyg vid undersökning av förorenade båtuppläggningsplatser

XRF som verktyg vid undersökning av förorenade båtuppläggningsplatser XRF som verktyg vid undersökning av förorenade båtuppläggningsplatser - mätningar på mark och båtskrov Maria Lagerström Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) Upplägg 1. Bakgrund Bottenmålning

Läs mer

Undersökning av vatten, ytsediment och ytjord vid Segelsällskapet Brunnsvikens (SSB) båtklubb i Brunnsviken

Undersökning av vatten, ytsediment och ytjord vid Segelsällskapet Brunnsvikens (SSB) båtklubb i Brunnsviken ITM-rapport 211 Undersökning av vatten, ytsediment och ytjord vid Segelsällskapet Brunnsvikens (SSB) båtklubb i Brunnsviken av Britta Eklund Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM), Stockholms

Läs mer

Rapport till Västerhaninge Båtsällskap

Rapport till Västerhaninge Båtsällskap Rapport till Västerhaninge Båtsällskap Efter styrelsebeslut i Västerhaninge båtsällskap ombads Happy Boat att mäta halter av koppar, zink och tenn på de kvarvarande ca 30 omätta båtskroven av föreningens

Läs mer

XRF-mätningar av båtbottnar inom SNF:s informationskampanj Ren båtbotten utan gifter i Västervik

XRF-mätningar av båtbottnar inom SNF:s informationskampanj Ren båtbotten utan gifter i Västervik Happy Boat rapportnummer 17-14 XRF-mätningar av båtbottnar inom SNF:s informationskampanj Ren båtbotten utan gifter i Västervik Britta och Göran Eklund 2017-11-01 Betalningsmottagare Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

BERGBADET OCH BARNBADET, ÄLGÖ MILJÖTEKNISK PROVTAGNING AV SEDIMENT OCH YTVATTEN producerad av WSP (uppdrag 10182642)

BERGBADET OCH BARNBADET, ÄLGÖ MILJÖTEKNISK PROVTAGNING AV SEDIMENT OCH YTVATTEN producerad av WSP (uppdrag 10182642) 2013-06-14 BERGBADET OCH BARNBADET, ÄLGÖ MILJÖTEKNISK PROVTAGNING AV SEDIMENT OCH YTVATTEN producerad av WSP (uppdrag 10182642) Rapport Bergbadet och Barnbadet, Älgö Nacka kommun Miljöteknisk provtagning

Läs mer

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar Hunduddens varvsförening

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar Hunduddens varvsförening Happy Boat rapport nummer 19-1 Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar Hunduddens varvsförening Britta och Göran Eklund 2019-01-05 Betalningsmottagare Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar. Torshälla Segelsällskap

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar. Torshälla Segelsällskap Happy Boat rapport nummer 28 Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar. Torshälla Segelsällskap Britta och Göran Eklund 2018-11-07 Betalningsmottagare Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

Sedimentprovtagning i småbåtshamnar i Stenungsund

Sedimentprovtagning i småbåtshamnar i Stenungsund Sedimentprovtagning i småbåtshamnar i Stenungsund Anna Zeffer Per-Olof Samuelsson Stenungsunds kommun 2011 Sedimentprovtagning i småbåtshamnar i Stenungsund Provtagningen stöds av Naturvårdsverkets (nuvarande

Läs mer

Erfarenheter och beteende hos båtägare

Erfarenheter och beteende hos båtägare Erfarenheter och beteende hos båtägare resultat av två enkätstudier Maria Elfström Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Stockholms universitet Syftet med undersökningarna Kartlägga båtägares

Läs mer

Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar. Framtagna av HaV, på uppdrag av regeringen, för att minimera miljöpåverkan i augusti 2012

Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar. Framtagna av HaV, på uppdrag av regeringen, för att minimera miljöpåverkan i augusti 2012 Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar Framtagna av HaV, på uppdrag av regeringen, för att minimera miljöpåverkan i augusti 2012 Havs- och vattenmyndigheten Bildades 1 juli 2011 Frågor från

Läs mer

Maria Florberger, Golder Associates AB. Bohuskustens vattenvårdsförbunds kontrollprogram år 2006 och 2011

Maria Florberger, Golder Associates AB. Bohuskustens vattenvårdsförbunds kontrollprogram år 2006 och 2011 Maria Florberger, Golder Associates AB Bohuskustens vattenvårdsförbunds kontrollprogram år 2006 och 2011 Golders uppdrag 1. Inläsning av data (sediment, biota) i en databas för kontrollprogrammen Västra

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Undersökningar i en Stockholmsgradient Effektbasera metodik för sediment. Erfarenheter från studier i förorenade områden.

Undersökningar i en Stockholmsgradient Effektbasera metodik för sediment. Erfarenheter från studier i förorenade områden. 21-11-15 Effektbasera metodik för sediment. Erfarenheter från studier i förorenade områden. Undersökning av sediment Britta Eklund Institutionen för tillämpad miljövetenskap, ITM Stockholm University Halter

Läs mer

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar hos Nynäshamns Segelsällskap

Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar hos Nynäshamns Segelsällskap Happy Boat rapportnummer 18-7 Bestämning av tenn, koppar, zink, och bly på båtbottnar hos Nynäshamns Segelsällskap Britta och Göran Eklund 2018-04-27 Betalningsmottagare Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

av organiska tennföreningar

av organiska tennföreningar Organiska tennföreningar ett hot mot livet i våra hav Ingemar Cato, SGU / Marina Magnusson, Åke Granmo & Anders Borgegren, Göteborgs universitet Tributyltenn och andra organiska tennföreningar har länge

Läs mer

Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar.

Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar. Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar thomas.johansson@havochvatten.se Riktlinjer båtbottentvätt Bakgrund och syfte Båtbo&enfärg Bo#enmålning är den dominerande metoden för a# minimera påväxt

Läs mer

MOTALA STRÖMS VATTENVÅRDSFÖRBUND 2014 Bilaga 10 BILAGA 10

MOTALA STRÖMS VATTENVÅRDSFÖRBUND 2014 Bilaga 10 BILAGA 10 BILAGA Metaller i blåmussla år 37 Metodik Blåmusslor insamlades av Sveriges Vattenekologer den 1 september. Insamlingen genomfördes med hjälp av dykning på fem stationer utmed kusten (Tabell 1). På varje

Läs mer

Utvärdering av Axon Miljöteknik AB:s torvfilteranläggning för rening av spolvatten vid båttvättanläggningar

Utvärdering av Axon Miljöteknik AB:s torvfilteranläggning för rening av spolvatten vid båttvättanläggningar 1 (8) Utvärdering av Axon Miljöteknik AB:s torvfilteranläggning för rening av spolvatten vid båttvättanläggningar Upprättad av: Veronica Ribé och Patrik Klintenberg, MDH Godkänd av: Per Axelson, Axon Miljöteknik

Läs mer

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport 135/01

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport 135/01 UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER Rapport 135/1 LANDSKRONA JANUARI 22 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Material och metoder...4 Resultat och

Läs mer

Abborre i Runn Metaller i vävnader 2013

Abborre i Runn Metaller i vävnader 2013 Abborre i Runn Metaller i vävnader 20 Som en uppföljning till tidigare undersökningar år 1993 1, 1996 2, 1999-20 3, 4 infångades under sensommaren 20 abborre från centrala Runn för analys av metallinnehållet

Läs mer

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2011

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2011 Miljöförvaltningen Tungmetallbestämning i gräskulturer Landskrona 2011 Emilie Feuk Rapport 2012:7 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(12) Sammanfattning Miljöförvaltningen har odlat gräs i krukor som

Läs mer

TILLSTÅNDET I SMALSJÖN (BERGVIKEN) OCH MARMEN

TILLSTÅNDET I SMALSJÖN (BERGVIKEN) OCH MARMEN TILLSTÅNDET I SMALSJÖN (BERGVIKEN) OCH MARMEN med avseende på klorföreningar och metaller Länsstyrelsen Gävleborg 2001 Tillståndet i Bergviken-Marmen 2 Inledning 3 Material och metoder 3 Utvärdering 4

Läs mer

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2012

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2012 Miljöförvaltningen Tungmetallbestämning i gräskulturer Landskrona 2012 Emilie Feuk Rapport 2013:2 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona oc 2(12) Sammanfattning Miljöförvaltningen har odlat gräs i krukor

Läs mer

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN Översiktlig miljöteknisk sedimentundersökning längs planerad farledsyta WSP Sverige AB Gävle 2010-11-05 Uppdragsnummer: 10124632-05 Handläggare: Lisa Bergquist Granskning: Annika

Läs mer

Projekt Valdemarsviken

Projekt Valdemarsviken Projekt Geografiska verksamhetsområden F d Lundbergs läder Förorening från garveriverksamhet i Valdemarsvik under perioden1870-1960 (ca) Deponin Valdemarsviks kommun och Länsstyrelsen i Östergötlands län

Läs mer

Tillsyn av båtklubbar

Tillsyn av båtklubbar MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-08-15 Handläggare: Susanna Karlsson Telefon: 08-508 28 855 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-08-30 p. 18 Tillsyn av båtklubbar Svar på

Läs mer

KOMPLETTERANDE UNDERSÖKNINGAR I KÄLLOMRÅDET. Gotlandsfärjans påverkan på metaller i vattenmassan

KOMPLETTERANDE UNDERSÖKNINGAR I KÄLLOMRÅDET. Gotlandsfärjans påverkan på metaller i vattenmassan Sanering av Oskarshamns hamnbassäng KOMPLETTERANDE UNDERSÖKNINGAR I KÄLLOMRÅDET Gotlandsfärjans påverkan på metaller i vattenmassan Rapport nr Oskarshamns hamn : -- Författad av Per Östlund Studsvik RadWaste

Läs mer

Skottarevet, Kattegatt Provtagningsredskap: Ponar och Boxcorer Beställare: Triventus Consulting AB Littera: 210417 Koncentrationer av metaller, PAHer, PCBer, alifatiska och aromatiska kolväten Datum: 2005-12-15

Läs mer

Regelverk rörande båtbottenfärger

Regelverk rörande båtbottenfärger Miljöförvaltningen Avdelningen för hälsoskydd PM Sida 1 (5) 2017-05-10 Användning av båtbottenfärger som innehåller biocider regleras både genom miljöbalken och EU:s biocidförordning. Dessa lagstiftningar

Läs mer

TBT i Västerås hamnområdet. Anna Kruger, Västerås stad

TBT i Västerås hamnområdet. Anna Kruger, Västerås stad TBT i Västerås hamnområdet Anna Kruger, Västerås stad anna.kruger@vasteras.se Hur ser det ut i fjärden? Översta 2 cm Mälarprojektet i praktiken Djupare, rakare och bredare farled Större och modernare båtar

Läs mer

Provtagning av sedimentets ytgel i Oskarshamns hamnområde 2012

Provtagning av sedimentets ytgel i Oskarshamns hamnområde 2012 Institutionen för naturvetenskap Provtagning av sedimentets ytgel i Oskarshamns hamnområde 212 Stefan Tobiasson Maj 212 ISSN 142-6198 Rapport 21:2 Provtagning av sedimentets ytgel i Oskarshamns hamnområde

Läs mer

Skrovmålet 2018/ oktober 2016 Tekniska nämndhuset, Stockholm Lina Petersson, Transportstyrelsen

Skrovmålet 2018/ oktober 2016 Tekniska nämndhuset, Stockholm Lina Petersson, Transportstyrelsen Skrovmålet 2018/20 Nationell Båtmiljökonferens 19 oktober 2016 Tekniska nämndhuset, Stockholm Lina Petersson, Transportstyrelsen Båtlivets miljöfrågor Toalettavfall Ren båtbotten Båtmiljörådet Båtmotorer/Alkylat

Läs mer

Vad tittar vi på vid tillsyn på båtklubbar?

Vad tittar vi på vid tillsyn på båtklubbar? Solna Båtsällskap Linda Svensson, limnolog Magnus Johansson, miljöinspektör Disa Lanner, miljöinspektör 11 april 2018 Vad tittar vi på vid tillsyn på båtklubbar? Kemikalier och farligt avfall Uppmärkt

Läs mer

8. Sammanfattning av sedimentanalyser

8. Sammanfattning av sedimentanalyser I de två underliggande lagren som analyserats motsvarar kromhalten klass 5 i båda fallen. Resterande parametrar motsvarar klass 3 eller lägre. Kromhalten i område C är som högst i det understa analyserade

Läs mer

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport

UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER. Rapport UNDERSÖKNINGAR AV SEDIMENT I MALMÖ HAMNOMRÅDEN - ANALYS AV TUNGMETALLER Rapport 063-07 HÄRSLÖV NOVEMBER 2007 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Material och metoder...4 Resultat och

Läs mer

Tungmetaller i mossor. i Landskrona kommun. 1983, 1995 och 2006

Tungmetaller i mossor. i Landskrona kommun. 1983, 1995 och 2006 Miljöförvaltningen Tungmetaller i mossor i Landskrona kommun 1983, 1995 och 2006 Olle Nordell ekolog Rapport 2007:3 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Figur 1. Provtagningslokaler för mossa i Landskrona

Läs mer

Sedimentprovtagning Stora hamnkanalen och Rosenlundskanalen

Sedimentprovtagning Stora hamnkanalen och Rosenlundskanalen Projektnamn Västlänken Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV2014/88940 Skapad av Filnamn S.Sjölander E04-04-025-0500-0004 Godkänt av Godkänt datum Version M.Risell 2016-06-02 _ Prefix, Produktsammanställning/entreprenad

Läs mer

Sediment- och enkätundersökning utförd i en fritidsbåthamn i Stockholm -giftiga sediment och målade båtbottnar

Sediment- och enkätundersökning utförd i en fritidsbåthamn i Stockholm -giftiga sediment och målade båtbottnar Sediment- och enkätundersökning utförd i en fritidsbåthamn i Stockholm -giftiga sediment och målade båtbottnar Maria Elfström Självständigt arbete i tillämpad miljövetenskap 45 hp Handledare Britta Eklund,

Läs mer

Metaller i ABBORRE från Runn. Resultat 2010 Utveckling

Metaller i ABBORRE från Runn. Resultat 2010 Utveckling Metaller i ABBORRE från Runn Resultat Utveckling Abborre i Runn Metaller i vävnader Som en uppföljning till tidigare undersökningar år 1993 1, 2, - 3, 4 infångades under sensommaren abborre från centrala

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV INFORMATION OM FÖRORENINGAR VID BÅTUPPSTÄLLNINGSPLATSER I STOCKHOLM

SAMMANSTÄLLNING AV INFORMATION OM FÖRORENINGAR VID BÅTUPPSTÄLLNINGSPLATSER I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN M I L J Ö ANALYS SID 1 (6) 2013-04-19 pm SAMMANSTÄLLNING AV INFORMATION OM FÖRORENINGAR VID BÅTUPPSTÄLLNINGSPLATSER I STOCKHOLM Sammanfattning Undersökningar av markföroreningar har

Läs mer

Bilaga: Bestämning av kvicksilverhalt i sediment från södra Glan

Bilaga: Bestämning av kvicksilverhalt i sediment från södra Glan Bilaga: Bestämning av kvicksilverhalt i sediment från södra Glan Karin Berg, Malin Lundin och Jessica Petersson Miljövetarprogrammet Linköpings universitet, Campus Norrköping 8 november 2001 1 Inledning

Läs mer

Bestämning av kvicksilverhalt i sediment från södra Glan

Bestämning av kvicksilverhalt i sediment från södra Glan Bestämning av kvicksilverhalt i sediment från södra Glan Karin Berg, Malin Lundin och Jessica Petersson Miljövetarprogrammet Linköpings universitet, Campus Norrköping 24 oktober 2001 1 Inledning I dagens

Läs mer

MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat!

MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat! MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat! Marina Magnusson Upplägg Vad är TBT? Molekylstruktur Användning Var finns det? Spridning/ nytillskott Hur farligt? Halveringstid Påverkan

Läs mer

Båtägares uppfattningar om bottenbehandling, miljöfrågor och ansvarsfrågor kring båtverksamhet.

Båtägares uppfattningar om bottenbehandling, miljöfrågor och ansvarsfrågor kring båtverksamhet. ITM-rapport 226 Båtägares uppfattningar om bottenbehandling, miljöfrågor och ansvarsfrågor kring båtverksamhet. Enkätstudier bland båtägare i två båtklubbar i Stockholm 2007 och 2012. Maria Elfström Misse

Läs mer

Beslut angående anmälan om miljöfarlig verksamhet, båtbottentvätt, på Bergvik 15:1

Beslut angående anmälan om miljöfarlig verksamhet, båtbottentvätt, på Bergvik 15:1 VÄRMDÖ KOMMUN Marie Sundbom marie.sundbom@varmdo.se 570 481 98 Miljöinspektör DELEGATIONSBESLUT 268 Datum Dnr 2009-03-25 2009-000240 Coolstream Holding AB Bengt Nordfors Lillängsdalsvägen 1 134 61 INGARÖ

Läs mer

Förorening av båtuppläggningsplatser en sammanställning av utförda undersökningar i svenska kustkommuner

Förorening av båtuppläggningsplatser en sammanställning av utförda undersökningar i svenska kustkommuner ITM-rapport 208 Förorening av båtuppläggningsplatser en sammanställning av utförda undersökningar i svenska kustkommuner Av David Eklund och Britta Eklund Institutet för tillämpad miljöforskning Institute

Läs mer

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 EM LAB Strömsund 1 Förord Denna rapport är sammanställd av EM LAB (Laboratoriet för Energi och Miljöanalyser) på uppdrag av Indalsälvens Vattenvårdsförbund.

Läs mer

Tungmetaller och miljögifter i blåmusslor In-situ mätning i Oskarshamns hamn 2010 och 2011

Tungmetaller och miljögifter i blåmusslor In-situ mätning i Oskarshamns hamn 2010 och 2011 Institutionen för naturvetenskap Tungmetaller och miljögifter i blåmusslor In-situ mätning i Oskarshamns hamn 1 och 11 Susanna Andersson Maj 1 ISSN 1-6198 Rapport 1:8 Tungmetaller och miljögifter i blåmusslor

Läs mer

Miljöteknisk undersökning av sediment i ytterområdet. Avrop 1. Rapport nr O-hamn 2011:8. Oskarshamns kommun

Miljöteknisk undersökning av sediment i ytterområdet. Avrop 1. Rapport nr O-hamn 2011:8. Oskarshamns kommun Sanering av Oskarshamns hamnbassäng Miljöteknisk undersökning av sediment i ytterområdet Avrop 1 Rapport nr O-hamn 211:8 212-11-16 Per Björinger, NIRAS Environment Sid. 1(18) INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3

Läs mer

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Sanering av hamnbassängen i Oskarshamn SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Beräkning av frigörelse av metaller och dioxiner i inre hamnen vid fartygsrörelser Rapport nr Oskarshamns hamn 2010:7 Oskarshamns

Läs mer

Tennorganiska föreningar i sediment. Christina Tina Kindeberg

Tennorganiska föreningar i sediment. Christina Tina Kindeberg The The first first slide Tennorganiska föreningar i sediment Christina Tina Kindeberg Tennorganiska föreningar Analyserade tennorganiska föreningar TBT TrPhT MBT DPhT Monobutyltenn, MBT Dibutyltenn, DBT

Läs mer

Båtbottentvättning av fritidsbåtar

Båtbottentvättning av fritidsbåtar Båtbottentvättning av fritidsbåtar Riktlinjer augusti 2012 Havs- och vattenmyndighetens rapport 2012:10 Båtbottentvättning av fritidsbåtar Riktlinjer augusti 2012 Havs- och vattenmyndighetens rapport 2012:10

Läs mer

Analys av metaller med XRF-teknik anpassad för båtskrov hos Sätra varvsförening

Analys av metaller med XRF-teknik anpassad för båtskrov hos Sätra varvsförening Analys av metaller med XRF-teknik anpassad för båtskrov hos Sätra varvsförening Britta Eklund, docent Happy Boat AB 2016-09-08 1 Innehåll: Rapport Bilagor Bilaga 1 Resultaten från båtskrovsmätningarna

Läs mer

Protokoll Skrovmålet 2018/2020

Protokoll Skrovmålet 2018/2020 1(5) Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för Miljö Datum 2017-03-20 Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning Protokoll Skrovmålet 2018/2020 Tid: 9 mars 2017 Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö 1. Mötets

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Tyresö kommun. Tyresö Strand. Stockholm 2013-07-02

PM Miljöteknisk markundersökning. Tyresö kommun. Tyresö Strand. Stockholm 2013-07-02 PM Miljöteknisk markundersökning Tyresö kommun Tyresö Strand Stockholm 2013-07-02 Tyresö Strand PM Miljöteknisk markundersökning Datum 2013-07-02 Uppdragsnummer 1320000927 Utgåva/Status Undersökningsrapport

Läs mer

Giftfria båtbottenfärger visar sig vara giftiga

Giftfria båtbottenfärger visar sig vara giftiga Giftfria båtbottenfärger visar sig vara giftiga För att minska spridningen av gifter i det kustnära ekosystemet infördes förbjud mot att sälja båtbottenfärger med gifter som bekämpningsmedel för användning

Läs mer

Sammanfattning av rapporten

Sammanfattning av rapporten Sammanfattning av rapporten Evaluation of the contaminant status in sediment and fish in the Bothnian Bay. Titel Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Sammanfattning av rapporten. Evaluation of the contaminant

Läs mer

Riskbedömning av förorenad mark på en båtuppläggningsplats för fritidsbåtar

Riskbedömning av förorenad mark på en båtuppläggningsplats för fritidsbåtar ITM-rapport 205 Riskbedömning av förorenad mark på en båtuppläggningsplats för fritidsbåtar Lisen Johansson Institutionen för tillämpad miljövetenskap Department of Applied Environmental Science Riskbedömning

Läs mer

Har belastningen av metaller, PAH eller PCB i Stockholms vattendrag förändrats under perioden 1997-2002?

Har belastningen av metaller, PAH eller PCB i Stockholms vattendrag förändrats under perioden 1997-2002? Har belastningen av metaller, PAH eller PCB i Stockholms vattendrag förändrats under perioden 1997-2002? Magnus Rahmberg Christian Junestedt John Sternbeck B 1582 Maj 2004 Organisation/Organization IVL

Läs mer

Jämförande analys av förekomst av biocidmetaller på fritidsbåtsbottnar inom Stockholms stad under åren

Jämförande analys av förekomst av biocidmetaller på fritidsbåtsbottnar inom Stockholms stad under åren Happy Boat rapport nummer 19-2 Jämförande analys av förekomst av biocidmetaller på fritidsbåtsbottnar inom Stockholms stad under åren 2016-2018. Britta och Göran Eklund 2019-06-18 Betalningsmottagare Telefon

Läs mer

METALLER OCH ORGANISKA FÖRORENINGAR I SEDIMENT FRÅN MÄLAREN

METALLER OCH ORGANISKA FÖRORENINGAR I SEDIMENT FRÅN MÄLAREN 2018-11-30 METALLER OCH ORGANISKA FÖRORENINGAR I SEDIMENT FRÅN MÄLAREN METALLER OCH ORGANISKA FÖRORENINGAR I SEDIMENT FRÅN MÄLAREN KUND Länsstyrelsen i Västmanlands län KONSULT WSP Environmental Sverige

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Sida 1 av 15 2013-06-05 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Foto: Anneli Palm, Tyréns Sida 2 av 15 Inledning Rivning och

Läs mer

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl.

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl. KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD PM Översiktlig Miljöteknisk Antal sidor: 8 (inkl. denna) PM Översiktlig miljöteknisk Ör förskola, Sundbybergs stad 1 (4) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Sida 1 (10) Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

HÖGSKOLAN I KAL MAR. Grundämnen och organiska miljögifter i blåmusslor från odlingar i Kalmarsund. Naturvetenskapliga institutionen.

HÖGSKOLAN I KAL MAR. Grundämnen och organiska miljögifter i blåmusslor från odlingar i Kalmarsund. Naturvetenskapliga institutionen. ISSN: 1402-6198 Rapport 2009:1 HÖGSKOLAN I KAL MAR Grundämnen och organiska miljögifter i blåmusslor från odlingar i Kalmarsund April 2009 Jonas Nilsson Naturvetenskapliga institutionen Inledning På uppdrag

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering 2012-06-27 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering Foto: Helena Branzén, SGI Sida 2 av 14 Inledning Rivning och sanering av

Läs mer

Metaller i ABBORRE från Runn. Resultat 2011 Utveckling

Metaller i ABBORRE från Runn. Resultat 2011 Utveckling Metaller i ABBORRE från Runn Resultat Utveckling Abborre i Runn Metaller i vävnader Som en uppföljning till tidigare undersökningar år 1993 1, 1996 2, - 20 3, 4 infångades under sensommaren abborre från

Läs mer

UDDEVALLA KOMMUN NORDVIKS BRYGGA. PM Miljöteknisk undersökning av sediment

UDDEVALLA KOMMUN NORDVIKS BRYGGA. PM Miljöteknisk undersökning av sediment UDDEVALLA KOMMUN NORDVIKS BRYGGA PM Miljöteknisk undersökning av sediment Göteborg 2012-11-28 Ärendenr. 12-150 Handläggare Mattias Magnusson/David Scherman Tfn: 031-43 84 50 E-mail: info@geogruppen.se

Läs mer

Analys av imposex hos nätsnäckor (och slamsnäckor) utanför Halmstad hamn. Utförd av Marina Magnusson

Analys av imposex hos nätsnäckor (och slamsnäckor) utanför Halmstad hamn. Utförd av Marina Magnusson 1 Analys av imposex hos nätsnäckor (och slamsnäckor) utanför Halmstad hamn. Utförd av Marina Magnusson Insamling av nätsnäckan Nassarius nitidus utfördes av Marine Monitoring AB utanför Halmstad hamn på

Läs mer