Ett nytt sätt att höra. När hörapparaten inte längre räcker till

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett nytt sätt att höra. När hörapparaten inte längre räcker till"

Transkript

1 Ett nytt sätt att höra När hörapparaten inte längre räcker till

2 2 Hörseln är det sinne som gör oss delaktiga i ljudvärlden och som bäst låter oss interagera med andra människor. Om någon bad mig att ringa ett samtal kände jag ett starkt obehag. Jag var rädd för att göra bort mig på grund av de missförstånd som skulle kunna uppstå. Charlotte New cochleaimplantat sedan 2006

3 3 Att förlora hörseln innebär att man förlorar en livlina till både familj, vänner och arbete samt att man går miste om en stor del av den sociala interaktionen. Saker som förut var en självklar del av vardagen, t.ex. att prata i telefon och samtal kring middags bordet, blir ansträngande och i vissa fall till och med sådant man drar sig för. Om din hörsel har försämrats gradvis kan det tyvärr vara så att du inte märkt den försämring som pågått under en längre tid. Det kan hända att du lever med sämre hörförmåga än du anar och helt enkelt accepterar den försäm rade hörseln som ofrånkomlig. Om så är fallet är du inte ensam. Många människor kämpar på i åratal innan de söker hjälp. Du har kanske också känslan av att du får ett annorlunda bemötande än tidigare? Något som kan ha givit dig sämre självförtroende och gjort dig mindre självständig. Kanske har dina närmaste märkt att du är tröttare eller mer tillbakadragen och inte längre har samma lust att delta i sociala sammanhang.

4 4 Hörselnedsättning och dess konsekvenser Att förlora hörseln är värre än att helt enkelt inte höra. Det försämrar din livskvalitet och påverkar även personerna i din närhet. Upplevelsen kan vara mycket traumatisk och leda till att du känner dig isolerad och oförmögen att till fullo delta i familje aktiviteter och sociala aktiviteter. Kanske du inte kan sköta ditt arbete på samma sätt som du brukade. Att känna så är helt normalt. Dövhet är känt för att vara en viktig orsak till varför man inte arbetar. Arbetslöshet bland personer med hörselnedsättning är mycket högre än det nationella genomsnittet, och studier visar även att hörsel skadade tjänar mindre än personer med normal hörsel 1. Känner du så är det viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Befolkningen blir allt äldre och därmed blir hörselnedsättning också allt vanligare, men tillståndet behandlas inte överallt i tillräcklig utsträckning. I likhet med många andra är du kanske inte ens medveten om att det finns andra lösningar tillgängliga? Forskning har visat att ett proaktivt angreppssätt på hörselnedsättning har en positiv inverkan på den allmänna hälsan 2. Det finns till och med bevis som pekar på att en effektiv behandling av hörselnedsättning kan fördröja eller bromsa uppkomsten av demens och försämrad kognitiv förmåga 3. Genom att hantera hörselnedsättningen på ett annat sätt kan du återfå känslan av oberoende och känna dig mer säker både på jobbet och hemma; viktiga faktorer för ett långt, rikt och hälsosamt liv.

5 5 Ett rikare liv Eventuellt tycker du att digitala hörapparater av hög kvalitet har hjälpt fram tills nu. Men vad gör man när hörapparater inte längre räcker till? Föreställ dig att kunna samtala med vänner på ett stimmigt café eller att kunna prata med dina barnbarn när de leker i en blåsig park. Tänk dig att kunna svara i telefon och vara säker på att du förstår personen som ringer, eller att kunna delta i en livlig diskussion runt mötesbordet på jobbet. I slutet av en lång och hektisk dag kan aktiviteter som att lyssna på musik eller att titta på TV återigen bli något avkopplande istället för att utgöra en källa till frustration. Med dagens teknik kan detta bli mer eller mindre möjligt för den som får ett cochleaimplantat. Cochleaimplantat, eller CI som det också kallas, förbättrar livskvaliteten genom att bryta igenom bubblan av tystnad och föra dig tillbaka ut i en värld med ljud. Att delta i samtal blir enklare och att lyssna blir överlag mindre tröttande. Att åter kunna höra beskrivs av många som att de fått sitt liv tillbaka. I hörselvården som, liksom all sjukvård i Sverige, är skattefinansierad ingår cochleaimplantat som en behandlingsform för användare som anses ha nytta av det oavsett ålder4. Tyvärr nöjer sig många med dålig hörsel i upp till tio år innan de beslutar sig för att leta efter andra lösningar 5. Vissa vet inte att cochleaimplantat kan hjälpa dem. Andra väntar helt enkelt tills de blivit helt döva innan de överväger ett implantat. Den vanligaste kommentaren från människor som fått ett implantat är att de önskar att de hade skaffat ett tidigare. Ingen ska behöva kämpa med dövhet när det finns en lösning. Om hörselnedsättning påverkar både ditt eget liv och livet för människorna omkring dig är det dags för en nystart. Cochleaimplantatet har givit mig större självförtroende och min familj märkte snabbt hur mitt tal förbättrades. Janet Hinsley cochleaimplantat sedan 2006

6 6 Att höra igen med cochleaimplantat Med naturlig hörsel färdas ljudvågor genom hörselgången och får trumhinnan och tre ben i mellanörat att vibrera. Dessa vibrationer skickas till cochlean, vilket får små hårceller att röra sig och producera nervimpulser som skickas längs hörselnerven till hjärnan, där de uppfattas som ljud. En hörapparat förstärker ljudvågorna när de kommer in i örat, vilket förstärker ljudet. Cochleaimplantat fungerar annorlunda genom att det skickar ljudet direkt till hörselnerven och därmed kringgår de förlorade hörselfunktionerna. Upplevelsen är lite annorlunda jämfört med naturlig hörsel men hjärnan anpassar sig snabbt till de nya förnimmelserna och ljuden. Är cochleaimplantat rätt lösning för dig? Vänta inte tills hörseln är helt borta. Du kan ha nytta av ett cochleaimplantat tidigare än du tror. Stämmer något av följande påståenden för dig? Inte ens med mina hörapparater kan jag längre: tala i telefon eftersom jag inte hör vad personen jag pratar med säger. titta på TV utan att ha undertextning på. förstå tal utan stor ansträngning, särskilt i bullriga miljöer och om rösten inte är bekant. alltid höra viktiga signaler som t.ex. dörrklockan och trafiksirener. enkelt gå ut, utan att ha med mig en vän eller närstående med normal hörsel som kan hjälpa mig om det behövs. Om du känner igen dig själv i något av påståendena ovan kan du vara en kandidat för ett cochleaimplantat. Vi rekommenderar att du vänder dig till din hörselvårdsklinik för mer information och för en professionell bedömning. Första steget är att ta reda på vilka alternativ som finns.

7 7 Varför nu? Cochleaimplantattekniken har utvecklats avsevärt under de senaste åren och kan nu ge ännu bättre hörförmåga än tidigare. Implantaten är noggrant utformade för att skydda och bevara eventuell kvarvarande hörsel. De är lätta att både använda och anpassa, även för miljöer där det är svårt att höra. Allt eftersom du vänjer dig vid cochleaimplantatet kan du räkna med att lättare kunna delta i samtal vid sociala sammankomster och på arbetet. De flesta med dagens cochleaimplantat kan titta på TV, prata i telefon utan större svårigheter, lyssna på musik och helt enkelt bara njuta av vardagens alla ljud.

8 8 Hur är det egentligen att leva med cochleaimplantat? Det bästa sättet att beskriva vilken positiv inverkan ett cochleaimplantat kan ha är naturligtvis att låta några användare berätta om sina upplevelser. Kanske kan du känna igen dig själv i några av dessa erfarenheter? Ellef Bender Pensionerad polis och aktiv golfspelare. CI på båda sidorna. Jag älskade mitt jobb som polis vid Glostrup polisstation i Köpenhamn men hängde plötsligt inte med i det som sades. Missuppfattningar uppstod dagligen. Arbetslivet tog slut. Läkaren gav besked: Det var som att se ner över Hamburg efter andra världskriget bara ruiner och förstörelse! Det var mina öron det gällde. År 2012 opererades jag på båda sidor samtidigt för att få cochleaimplantat (CI). Enligt hörselteknikerna hade ingen före mig hört så snabbt och korrekt efteråt. Ljuduppfattning och hörförståelse tränades upp. Snart låg jag över medel i ord/minut med och utan läppläsning. Livet med CI Det tog tid för mig att förstå vilket mirakel som hade skett. Nu sitter jag i trädgården, lyssnar till naturen och kan uppfatta vilken riktning de olika ljuden kommer ifrån. Jag njuter av musik, känner igen melodier, röster och går på konserter. Idag välkomnar jag livet, samtal och skratt. Jag sköter hus, hem och hund, spelar golf och är aktiv konstant. Jag fick en ny chans. Jag tvekade inte utan tog den: När jag nu ser tillbaka är CI det bästa som hänt mig i livet.

9 9 Carina Säfström Administratör som varken räds främmande resmål eller motorcykelträffar. CI på ena sidan. Jag fick allt svårare att tolka ord och förstå sammanhang. Bakgrundsljuden störde. Ansvaret på jobbet på intensiven pressade mig. Jag satt på helspänn för att inte missa sekundsnabba larm. Så jag blev den femte i släkten som fick cochleaimplantat (CI). Det tog tid och kraft att ta till sig ord och ljud på nytt. Förståelsen av enstaviga ord var 12 % före CI och 80 % efter. Idag är den 100 %. Jag gjorde ett vägval och jobbar nu halvtid som administratör. Jag räds varken främmande resmål eller motorcykelträffar. Det är mitt liv och mina förutsättningar som gäller. Min familj Jag tillhör en världsunik svensk-finsk familj, där många är gravt hörselskadade eller döva. Fyra i min mors syskonskara på sju barn fick CI och ett kvalitativt förändrat liv i pensionsåldern. Alla har ett idogt arbetsliv bakom sig en administratör, en kemist, en inom barn- och äldreomsorgen samt en innovatör i byggbranschen. Nu njuter de av livet. De gör det med råge. Dagens aktiviteter är en mix av skidåkning, fjällvandring, vinterbad, brödbak, porslinsmålning, och husbilsfärder ända till Marocko. Min familj har aldrig tänkt: Det kan vi inte göra, eftersom vi inte hör. Vardagen har fått fungera ändå. Nu har CI öppnat upp våra liv. Vi kan bara skatta oss lyckliga.

10 10 John GUSTAFSSON Golvläggare med en passion för musik. CI på ena sidan. Jag var femton år med hela livet framför mig. Då fick jag beskedet att min hörselnedsättning skulle leda till total dövhet. Jag var helt oförberedd. Som barn drabbades jag ofta av öroninflammationer med antibiotikakurer som följd. Det brast i både hörsel och balans. Jag var nästan döv på höger öra, hade nedsatt hörsel på mitt vänstra, tinnitus samt diagnosen Cogans syndrom. Efter år av sjukhusbesök fick jag cochleaimplantat (CI). Livet med CI Det var tufft i jobbet som golvläggare med alla entoniga slipljud. Men mitt självförtroende växte. Jag känner mig nu mer delaktig och ber folk repetera, när jag inte förstår. Det kan fortfarande vara svårt med riktningsförmågan. Varifrån kommer ljudet? Hur ska det definieras? Jag älskar musik och spelar gitarr så mycket jag hinner. Dataspel, ljudböcker och ett brinnande intresse för all slags sport ingår i vardagen. Jag är oerhört tacksam för mitt CI och menar: Tveka aldrig inför operationer som kan förändra livet. Man kanske måste kasta sig ut i det okända utan skyddsnät, men tänk på alla år som väntar med ett nytt självförtroende och en ny livskvalitet.

11 11 Ingrid Asplund En livsnjutare, föreläsare och aktiv CI ambassadör. CI på båda sidorna. I 50-årsåldern insåg jag, att jag var hörselskadad. Detta låg i släkten, men det var smärtsamt, att även jag drabbades, så jag försökte gömma och glömma hörapparaten. Jag bedömdes lämplig för cochleaimplantat (CI) och har det nu på båda sidor. Livet med CI Plötsligt uppfattade jag ljuden omkring mig. Det kändes som om en miljon lyckoslantar ramlat ner från himlen. Jag skrev i min dagbok: Äntligen hör jag det igen. Fåglarnas kvitter, droppande kranar, telefonsignal, skor som knarrar, klockan som tickar. Jag njuter varje dag. Här fanns det ingen god fe med ett trollspö, utan det var jag som måste träna upp och väcka min hörsel. Jag läste högt för mig själv och min hund för att vänja mig vid min röst. Drivkraften i mitt liv är att våga ställa krav samt att kunna påverka samhället socialt och politiskt. Detta hade aldrig fungerat utan CI. Jag är engagerad i Köpings kommun som ersättare i Kommunfullmäktige, ersättare i Vård- och omsorgsnämnden, ledamot i Handikapprådet samt ordförande i lokalföreningen HÖRSEL KÖPING. Därtill är jag ambassadör för CI och stöttar blivande patienter som mentor. Kort sagt: Vi har ingått ett livslångt äktenskap mina CI och jag. Vi kommer att älska varandra i nöd och lust till livets slut.

12 12 Vad kan du göra nu? Om du redan överväger ett cochleaimplantat, be din audionom eller hörselläkare om att få bli remitterad till en CI-klinik. På kliniken kommer de att göra en bedömning huruvida du skulle kunna ha nytta av ett CI. En specialist kommer att hjälpa dig att fastställa vad du behöver och hitta det system som ger dig bästa möjliga hörsel. När det väl är dags att sätta in implantatet går resten som på räls. De flesta kan återvända till sitt vanliga liv redan några dagar efter operationen. Den externa ljudprocessorn kopplas på några veckor senare samtidigt som hela systemet aktiveras. Det är då du kommer att börja höra igen! Du kommer att få stöd och lyssningsövningar för att lära dig använda ditt CI och för att hjälpa hjärnan att tolka de nya ljudsignalerna. Jag kan delta i samtal igen. Jag behöver inte anstränga mig för att höra. Danny Bates cochleaimplantat sedan 2009

13 Att vänja sig vid att höra igen med ditt CI är en spännande resa. Moderna cochleaimplantat är lättanvända och din audionom kommer att justera inställningarna efter dina behov. Precis som med allting nytt kommer du även att uppskatta alla experttips och råd för att du ska få ut mesta möjliga i alla situationer. 13

14 14 Ta steget Att förlora hörseln är en tragedi. Det påverkar dig känslomässigt, praktiskt och psykologiskt. Du behöver dock inte lida i tysthet. Det är dags att gå vidare och ta steget tillbaka till en värld full av ljud. Läs mer på Internet. Hemsidetips: Prata med familj, vänner och kollegor. Hur påverkar min hörselnedsättning dem? Vad kommer att förändras när jag får hörseln tillbaka? Prata med en CI-specialist. Skulle cochleaimplantat kunna vara rätt lösning för mig? Skulle cochleaimplantat kunna hjälpa mig att...? Med cochleaimplantat, skulle jag kunna...? Be om att få träffa en användare av cochleaimplantat från Cochlear, eller någon som kan hjälpa dig att förstå om ett cochleaimplantat är rätt lösning för mig. Jag förstod vartenda ord Lättnadskänslan var obeskrivlig. Liz Arendt cochleaimplantat sedan 2004

15 15 Referenser 1 Saxon J, Holmes A, Spitznagel R. Impact of a Cochlear Implant on Job Functioning. The Journal of Rehabilitation 2001;67(No 3) 2 Salomon J, et al. Common values in assessing health outcomes from disease and injury: disability weights measurement study for the Global Burden of Disease Study The Lancet 2012;380;9859: Lin F. Implications of Hearing Loss for Older Adults. Audiology & Neurotology 2012;17(Suppl 1):4-6 4 Mosnier I. Cochlear Implant Outcomes in the Elderly. Audiology & Neurotology 2012;17(Suppl 1): Lamb B, Archibold S. Adult Cochlear Implantation: Evidence and Experience. The Ear Foundation 2013

16 Cochlear Nordic AB Konstruktionsvägen 14, Mölnlycke, Sverige Tel: E-post: Var man remitterar potentiella kandidater I Sverige finns det sju kliniker som utför cochleaimplantat-operationer. Lund CI-teamet Audiologiska avd. Skånes Universitetssjukhus Lund Tel: E-post: Göteborg CI-teamet Gröna stråket 11, plan 1 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Tel: E-post: Linköping CI-teamet Öronkliniken Universitetsjukhuset i Linköping Linköping Tel: E-post: Örebro CI-teamet Audiologiska mottagningen A-huset, våning 6 Universitetssjukhuset Örebro Örebro Tel: E-post: Uppsala Teamet för hörselimplantat Hörsel-och balanssektionen Hörselsektionen, ingång Akademiska sjukhuset Uppsala Tel: E-post: Umeå CI-teamet Audiologiska avd. Norrlands Universitetssjukhus Umeå Tel: E-post: Stockholm CI-sektionen, M43 Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Stockholm Tel: (vx) E-post: Cochlear, Hear now. And always och den ellipsformade Cochlearlogotypen är antingen varumärken eller registrerade varumärken som ägs av Cochlear Limited. N36856F ISS1 JUN14 Swedish Translation and adaptation of N36713F ISS1

VIS. Policy. Riksförbundet Vuxendöva i Sverige. kring olika typer av Hörselimplantat

VIS. Policy. Riksförbundet Vuxendöva i Sverige. kring olika typer av Hörselimplantat Riksförbundet Vuxendöva i Sverige Policy kring olika typer av Hörselimplantat ska ses som ett komp- lement till Intressepolitiska program och ska uppdateras regelbundet. Policyn har framtagits av CI-grupp

Läs mer

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar Upptäck din Discover hörsel your hearing Förstå hörselnedsättningar Förstå En röst kan vara djupt rörande och förmedla tankar och känslor. Varje talat ord består av ljud och toner som skapar förståelse

Läs mer

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt Återvinn din hörsel Använd dina hörapparater framgångsrikt Välkommen tillbaka till ljudens värld Nu när du har tagit steget till att återvinna din hörsel kommer det att vara nödvändigt att göra vissa omställningar.

Läs mer

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörsel- och dövverksamheten Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörseln, ett av våra sinnen Hörseln är ett av våra allra viktigaste sinnen för att kunna kommunicera med våra

Läs mer

2. Nedsatt hörsel orsaker och konsekvenser

2. Nedsatt hörsel orsaker och konsekvenser 2. Nedsatt hörsel orsaker och konsekvenser Sammanfattning Skador på hörselorganet kan ge upphov till olika former av störningar, främst hörselnedsättning. Hörselnedsättning kan ha sin grund i skador i

Läs mer

Barnplantorna. Cochleaimplantat en fantastisk möjlighet för döva att få höra. Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat

Barnplantorna. Cochleaimplantat en fantastisk möjlighet för döva att få höra. Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat Barnplantorna Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat Cochleaimplantat en fantastisk möjlighet för döva att få höra Foto: Lasse Burell Sommaren 1995 bildades Barnplantorna i

Läs mer

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap.

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap. Hur jag föreläser Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken Dialog/diskussion ställ frågor,

Läs mer

Normal och nedsatt hörsel

Normal och nedsatt hörsel Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken 2011-08-25 Johan Adler (Hörselkliniken) Barns

Läs mer

Trygg hjälp när hörseln inte räcker till

Trygg hjälp när hörseln inte räcker till Trygg hjälp när hörseln inte räcker till Sinnesro för dig och dina nära och kära Säkerhet, självständighet och sinnesro skänker livskvalitet och det är något som du förtjänar när du blir äldre. Det är

Läs mer

BARNPLANTABLADET SEPTEMBER 2014

BARNPLANTABLADET SEPTEMBER 2014 8 Svensk välfärd: Hörsel på båda öronen, men bara om du inte behöver CI! Habilitering med cochleaimplantat för döva/gravt hörselskadade är en riktig framgångssaga, som har överträffat till och med läkares

Läs mer

Information om Baha ett benförankrat hörselsystem

Information om Baha ett benförankrat hörselsystem Information om Baha ett benförankrat hörselsystem Baha en svensk uppfinning Brist på information om Baha Filippa fick höra vid tre månaders ålder 1 Sommaren 1995 bildades Barnplantorna i Göteborg av fyra

Läs mer

Roger i hemmet och i sociala sammanhang

Roger i hemmet och i sociala sammanhang Roger i hemmet och i sociala sammanhang Nya möjligheter för kommunikation Njut av de viktigaste ögonblicken Moderna hörapparater är fantastiska hjälpmedel som låter människor höra sina nära och kära bättre.

Läs mer

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör Få ut mer av dina hörapparater Phonaks trådlösa tillbehör Modern hörapparatsteknik gör det bekvämt att lyssna och höra i de flesta situationer. Men när du talar i telefon, ser på TV eller befinner dig

Läs mer

Nya möjligheter att höra bättre med Comfort Digisystem

Nya möjligheter att höra bättre med Comfort Digisystem Nya möjligheter att höra bättre med Comfort Digisystem Det moderna samhället kräver nya lösningar Att kunna samspela med andra och ha förmåga att delta aktivt är viktigt i vår tid. I dagens samhälle finns

Läs mer

8. Skaderisker och komplikationer

8. Skaderisker och komplikationer 8. Skaderisker och komplikationer Sammanfattning Skador och komplikationer har observerats i samband utprovning och användande av hörapparater. Skador av allvarlig natur är dock sällsynta. En allvarlig

Läs mer

Roger på jobbet. Nya möjligheter för kommunikation

Roger på jobbet. Nya möjligheter för kommunikation Roger på jobbet Nya möjligheter för kommunikation Koncentrera dig på att dina arbetsuppgifter, inte på din hörsel En modern arbetsplats kan vara en komplicerad lyssningsmiljö, med dålig akustik, gruppmöten,

Läs mer

20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten

20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten 20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten har ökat. Allt oönskat ljud kallas för buller. Det

Läs mer

Jag fick kämpa för att få ett cochleaimplantat

Jag fick kämpa för att få ett cochleaimplantat Jag fick kämpa för att få ett cochleaimplantat Bakgrund År 1986 till 1993 arbetade jag på ett daghem Snäckan. På den tiden fanns där det första barnet i Sverige som fick CI. När hon kom till oss var hon

Läs mer

Pneumokocker. vaccinera mot onödigt lidande. PNEUMOKOCKER KAN LEDA TILL DÖVHET Vissa riskgrupper vaccineras redan. I flera länder vaccineras alla barn

Pneumokocker. vaccinera mot onödigt lidande. PNEUMOKOCKER KAN LEDA TILL DÖVHET Vissa riskgrupper vaccineras redan. I flera länder vaccineras alla barn Pneumokocker vaccinera mot onödigt lidande PNEUMOKOCKER KAN LEDA TILL DÖVHET Vissa riskgrupper vaccineras redan I flera länder vaccineras alla barn UPPSKATTNINGSVIS HÄLFTEN av alla barn som vistas på daghem

Läs mer

teckenspråk gynnar därför varandra i en språkligt kommunikativ utveckling.

teckenspråk gynnar därför varandra i en språkligt kommunikativ utveckling. Därför tvåspråkighet Alla barn med hörselskada ska tidigt i livet utveckla både svenska och teckenspråk så att de senare kan välja vilken typ av kommunikation de vill använda. Det är valfrihet. På riktigt.

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

SR P1 Plånboken : Från några 100-lappar till flera tusen för att kunna höra

SR P1 Plånboken : Från några 100-lappar till flera tusen för att kunna höra SR P1 Plånboken : Från några 100-lappar till flera tusen för att kunna höra Utskrift av Plånboken i Sveriges Radio i P1, 2013-06-26, om kostnader för hörapparater Björn Häger, programledare: Vi börjar

Läs mer

VIBRANT SOUNDBRIDGE. ett mellanöreimplantat. Information för Hörselvården

VIBRANT SOUNDBRIDGE. ett mellanöreimplantat. Information för Hörselvården VIBRANT SOUNDBRIDGE ett mellanöreimplantat Information för Hörselvården Denna informationsskrift 2010 är framtagen i samarbete med: Konrad S. Konradsson, Hörselsektionen, VO-ÖNH Neurodivisionen, Akademiska

Läs mer

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Comfort Digisystem Microphone DM90 - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Välkommen till den mobila revolutionen Idag är mobiltelefonen en stor del av vår vardag, vi använder den i arbetet, på fritiden

Läs mer

Pneumokocker. vaccinera mot onödigt lidande. PNEUMOKOCKER KAN LEDA TILL DÖVHET Vissa riskgrupper vaccineras redan. I flera länder vaccineras alla barn

Pneumokocker. vaccinera mot onödigt lidande. PNEUMOKOCKER KAN LEDA TILL DÖVHET Vissa riskgrupper vaccineras redan. I flera länder vaccineras alla barn Pneumokocker vaccinera mot onödigt lidande PNEUMOKOCKER KAN LEDA TILL DÖVHET Vissa riskgrupper vaccineras redan I flera länder vaccineras alla barn UPPSKATTNINGSVIS HÄLFTEN av alla barn som vistas på daghem

Läs mer

Öronspolning - Vårdrutiner och riktlinjer för delegering

Öronspolning - Vårdrutiner och riktlinjer för delegering 2010-10-15 839-2009:V105 1 (5) Öronspolning - Vårdrutiner och riktlinjer för delegering Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Inledning och syfte... 1 Vaxproppar och hörapparater... 2 Förutsättningar... 2

Läs mer

Den som spar han har!

Den som spar han har! Syns inte bilderna? Klicka här... Den som spar han har! Vilken konstig sommar det blev! Många har besviket kommit tillbaka till jobb och skola från en blöt och kall semester. Vi får minnas allt det positiva

Läs mer

Världens första digitala minimottagare

Världens första digitala minimottagare Världens första digitala minimottagare Comfort Digisystem Receiver DT10 Receiver DT10 är minimottagaren med Comfort Digisystems unika ljudkvalitet. Den är enkel att använda, smidig att konfigurera och

Läs mer

Hörseltjänst Göteborg

Hörseltjänst Göteborg Hörseltjänst Göteborg Leg Audionom Karin Ilstedt Nordstadstorget 6 411 05 GÖTEBORG Tel 031-761 08 01 Tidsbokad mottagning www.horseltjanst.se karin.ilstedt@horseltjanst.se maj 2014 2 Hörseltjänst erbjuder:

Läs mer

Hörseln. Ytterörat. Örat har tre delar ytterörat, inneörat och mellanörat.

Hörseln. Ytterörat. Örat har tre delar ytterörat, inneörat och mellanörat. Våra sinnen Hörseln Örat har tre delar ytterörat, inneörat och mellanörat. Ytterörat I ytterörat finns öronmusslan och hörselgången. Öronmusslan fångar in ljudet som åker in i hörselgången. I hörselgången

Läs mer

Håriga öron är det bästa som finns!

Håriga öron är det bästa som finns! Håriga öron är det bästa som finns! Hej kompis! Visste du att alla har hår i öronen? Ja, du kanske trodde det bara var en och annan gammal farbror som har det, men sanningen är att vi alla har hår i örat.

Läs mer

PRODUKTKATALOG I. MED-EL Cochlea implantat system med kroppsburen processor CisPro +.

PRODUKTKATALOG I. MED-EL Cochlea implantat system med kroppsburen processor CisPro +. PRODUKTKATALOG I MED-EL Cochlea implantat system med kroppsburen processor CisPro +. Möllerström Medical AB Slagthuset 211 20 Malmö Tel: 040 17 63 50 Fax: 040 17 63 59 kundtjanst@mollerstrommedical.com

Läs mer

Cochleaimplantat. "att återskapa ett sinne" CI konferens

Cochleaimplantat. att återskapa ett sinne CI konferens k Cochleaimplantat "att återskapa ett sinne" CI konferens Örebro 2 juni 2012 Planering. Arbetet med att ta fram VIS nya Policy kring olika typer av Hörselimplantat var avklarat, nästa steg var att föreslå

Läs mer

Fånga röster var du än är, vad du än gör

Fånga röster var du än är, vad du än gör Fånga röster var du än är, vad du än gör Interagera Vi är övertygade om att varje röst är viktig. Det är röster som är vår länk till världen och låter oss interagera med våra nära, våra vänner och vår

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Personer med autism lider ofta av stress

Personer med autism lider ofta av stress Artikel ur Specialpedagogik 1/06 Text och foto: Camilla Törngren Personer med autism lider ofta av stress Människor som blir utbrända får oftast stöd av sina kollegor, nära och kära. Men när personer med

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Cochlear Baha 4-systemen Fler möjligheter till bättre hörsel hela livet

Cochlear Baha 4-systemen Fler möjligheter till bättre hörsel hela livet Cochlear Baha 4-systemen Fler möjligheter till bättre hörsel hela livet BENLEDNING: Fler möjligheter till ett rikare liv 2 Vi upplever och tolkar världen runt omkring oss med våra fem sinnen: syn, lukt,

Läs mer

Cochleaimplantat från laboratoriet till klinisk verklighet

Cochleaimplantat från laboratoriet till klinisk verklighet Sid 1 Cochleaimplantat från laboratoriet till klinisk verklighet Referat av konferensen Frontiers in Medicine at Nobel Forum: Cochlear implants from bench to bedside den 11 maj 2006, Nobel Forum, Karolinska

Läs mer

Till dig som använder hörapparat

Till dig som använder hörapparat patientinformation Hörselverksamheten Till dig som använder hörapparat Hörselnedsättning och hörapparat De flesta personer med hörselnedsättning får hjälp av hörapparat. Utbudet på hörapparater är stort

Läs mer

Osynlighet som ger dig tryggheten att utforska fler av livets rika ljudlandskap

Osynlighet som ger dig tryggheten att utforska fler av livets rika ljudlandskap Life is on Vi är lyhörda för behoven hos alla dem som är beroende av våra kunskaper, idéer och omsorger. Genom att utmana teknologins gränser på ett kreativt sätt utvecklar vi innovationer som hjälper

Läs mer

Cochleaimplantat (CI) hos vuxna

Cochleaimplantat (CI) hos vuxna Cochleaimplantat (CI) hos vuxna Vårdprogram för Landstinget i Jönköpings läns vuxna CI-patienter. 2014-01-21 Inledning Vårdprogrammet för CI-patienter är länsövergripande och har tagits fram i länets CI-team.

Läs mer

Område: Hjälpmedel till personer med hörselnedsättning/dövhet. Innehållsförteckning

Område: Hjälpmedel till personer med hörselnedsättning/dövhet. Innehållsförteckning t Område: Hjälpmedel till personer med hörselnedsättning/dövhet Gilitigt från och med 2010-01-01 Reviderad den 2014-11-07 Innehållsförteckning 04 Hjälpmedel vid personlig medicinsk behandling 04 27 Stimulatorer

Läs mer

Vår hörsel. Vid normal hörsel kan vi höra:

Vår hörsel. Vid normal hörsel kan vi höra: Vår hörsel Vår hörsel är fantastisk! Vid ett telefonsamtal kan vi med hjälp av det första eller två första orden oftast veta vem som ringer Vid normal hörsel kan vi höra: från viskning till öronbedövande

Läs mer

Andelen hörselskadade ökar med stigande ålder

Andelen hörselskadade ökar med stigande ålder Andelen hörselskadade ökar med stigande ålder Andel hörselskadade bland äldre 65-74 år: 28 % 75-84 år: 39 % 85-110 år: 46 % Källa: SCB, genomsnitt 2008-2012 På sjukhus och äldreboenden är det inte ovanligt

Läs mer

Landstingsdrivna vårdcentraler och Rehabverksamheter: rehabiliteringskliniken och Lasarettsrahab. Primärvårdsrehab, Vuxenhabilitering

Landstingsdrivna vårdcentraler och Rehabverksamheter: rehabiliteringskliniken och Lasarettsrahab. Primärvårdsrehab, Vuxenhabilitering Rehabiliteringskliniken är naturskönt belägen vid sjön Trummen på Sigfridsområdet i Växjö. Rehabiliteringskliniken flyttade från Centrallasarettet till Sigfridsområdet 2001. Kliniken erbjuder en tilltalande,

Läs mer

Bär den. Älska den. Glöm den.

Bär den. Älska den. Glöm den. Bär den. Älska den. Glöm den. Kommunicera, delta, var dig själv En promenad i parken hör löven som prasslar i vinden. Samtal i en myllrande folkmassa delta och var dig själv utan ansträngning. Prata i

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

Jag vet mitt värde. Bli trygg och delaktig i din blodförtunnande behandling genom självtestning

Jag vet mitt värde. Bli trygg och delaktig i din blodförtunnande behandling genom självtestning Jag vet mitt värde Bli trygg och delaktig i din blodförtunnande behandling genom självtestning Kan självtestning vara något för dig? Äter du blodförtunnande läkemedel som kräver regelbundna kontroller

Läs mer

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör Få ut mer av dina hörapparater Phonaks trådlösa tillbehör Phonaks hörapparater är högfunktionella lösningar med syfte att återansluta människor till ljudvärlden. Även om ny teknik gör det möjligt att

Läs mer

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter 1 Börja samtalet med tjejerna idag! Starta samtalet en kort introduktion Denna bok är skrivit med ett syfte. Syftet är att ge dig de redskapen som krävs, för att träffa människor. Varken mer eller mindre.

Läs mer

Att leva med Inkontinens

Att leva med Inkontinens Att leva med Inkontinens Att leva med inkontinens Det är viktigt att söka hjälp och inte lida i det tysta Under lång tid bar Kerstin Järneberg på en hemlighet. Till sist tog hon mod till sig och sökte

Läs mer

Att höra och berätta. Special Report Nr. 1. Grundläggande information om hörsel

Att höra och berätta. Special Report Nr. 1. Grundläggande information om hörsel Special Report Nr. 1 Basic Information on Hearing Grundläggande information om hörsel Att höra och berätta Vad hörselskador egentligen innebär Varför cochleaimplantat kan vara till hjälp Fördelar för barn

Läs mer

PROGRAM. Minnen från Sundsgården 2013. Familjekurs på Sundsgårdens Folkhögskola Helsingborg, 26 juli 31 juli 2015

PROGRAM. Minnen från Sundsgården 2013. Familjekurs på Sundsgårdens Folkhögskola Helsingborg, 26 juli 31 juli 2015 PROGRAM Minnen från Sundsgården 2013 Familjekurs på Sundsgårdens Folkhögskola Helsingborg, 26 juli 31 juli 2015 För familjer med barn med CI, Baha, hörapparat eller mellanöreimplantat. Söndag den 26 juli

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut - ett framtidsyrke, september 2011 Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91 86210 96 3 Grafisk form: Malin Stedt

Läs mer

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering.

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering. Skånes universitetssjukhus Minneskliniken i Lund Omvårdnadsplan för TRIVSEL Vårdtagare nr 1, född 1922, diagnos ospecifik demens Läkemedel: Datum: Kontaktperson: Bakgrund: Änkeman sedan flera år, har 2

Läs mer

Vad är hörselnedsättning?

Vad är hörselnedsättning? Vård vid nedsatt hörsel Sammanfattning Hörselvården organiseras på många olika sätt i landet. Det finns också stora variationer när det gäller huvudmännens rutiner att ta ut avgifter för att prova ut hörapparater.

Läs mer

Hur kan man mäta hörsel? Ann-Christin Johnson Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige

Hur kan man mäta hörsel? Ann-Christin Johnson Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige Hur kan man mäta hörsel? Ann-Christin Johnson Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige Ljudstyrka mäts i decibel (db) Några exempel Stor risk för hörselskada Risk för hörselskada Svårt att uppfatta tal

Läs mer

Stark, trådlös anslutning till din tv, mobiltelefon......och andra viktiga enheter

Stark, trådlös anslutning till din tv, mobiltelefon......och andra viktiga enheter Stark, trådlös anslutning till din tv, mobiltelefon......och andra viktiga enheter Det har aldrig varit enklare att ansluta sig ReSound Unite är en serie trådlösa tillbehör som gör att du kan ansluta din

Läs mer

Psykologiska konsekvenser av elolycksfall

Psykologiska konsekvenser av elolycksfall Elsäkerhetsdagen 14 oktober 2015 Psykologiska konsekvenser av elolycksfall Sara Thomée, psykolog och forskare Arbets- och miljömedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset sara.thomee@amm.gu.se Arbets- och

Läs mer

Visit När hörseln inte räcker till

Visit När hörseln inte räcker till Visit När hörseln inte räcker till Sinnesro för dig och dina nära och kära Säkerhet, självständighet och sinnesro skänker livskvalitet och det är något som du förtjänar när du blir äldre. Det är också

Läs mer

Slippa vara rädd för sjukvården

Slippa vara rädd för sjukvården Slippa vara rädd för sjukvården Enkät med ME/CFS-sjuka i Norrland Gjord av RME Västernorrland, med medlemmar över hela Norrland Mer än åtta av tio saknar kunskap om sjukdomen hos sina läkare. Väntan på

Läs mer

TILDA 1 år från operation till inkoppling

TILDA 1 år från operation till inkoppling TILDA 1 år från operation till inkoppling Bakgrund Carola och Peter Nilsson från Karlshamn är ett föräldrapar, som tidigt tog kontakt med Barnplantorna redan i samband med att det upptäcktes att Tilda

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

Ta hand om din gamla hund. VIKTIGT. Smulan går dagligen slalom mellan Ninas ben. Det stärker musklerna i bakbenen.

Ta hand om din gamla hund. VIKTIGT. Smulan går dagligen slalom mellan Ninas ben. Det stärker musklerna i bakbenen. VIKTIGT. Smulan går dagligen slalom mellan Ninas ben. Det stärker musklerna i bakbenen. 36 Nr 10 2010 Låt de sista åren bli de bästa Visst är nosen grå, hörseln och synen dålig, men vad gör det? Den gamla

Läs mer

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska Enureskademien

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska Enureskademien Frågor och svar om sängvätning Broschyren är utgiven av Svenska Enureskademien Hur vanligt är det med sängvätning? De flesta barn blir torra i 2 3 årsåldern, i regel tidigare på dagen än på natten. När

Läs mer

Hörapparater: Vad är viktigt för användaren? Peter Nordqvist, Tekn. Dr. Forskningsinstitutet Hörselbron

Hörapparater: Vad är viktigt för användaren? Peter Nordqvist, Tekn. Dr. Forskningsinstitutet Hörselbron Hörapparater: Vad är viktigt för användaren? Peter Nordqvist, Tekn. Dr. Forskningsinstitutet Hörselbron Hörselbron Forskningsinstitutet Hörselbron AB startades av Hörselskadades Riksförbund i februari

Läs mer

intressepolitiskt program

intressepolitiskt program intressepolitiskt program Antaget av Hörselskadades Riksförbunds kongress 2012 HRFs vision HRFs vision är ett samhälle där alla hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Ett samhälle där

Läs mer

Nacksmärta efter olycka

Nacksmärta efter olycka Nacksmärta efter olycka Nacksmärta efter olycka Varje år drabbas 10.000-30.000 personer i Sverige av olyckor som kan ge nacksmärta. Vanligast är s.k. whiplash våld som uppkommer när man sitter i en bil

Läs mer

Hörselvården och hörhjälpmedlen idag och i framtiden

Hörselvården och hörhjälpmedlen idag och i framtiden Hörselvården och hörhjälpmedlen idag och i framtiden Kan det bli bättre eller kanske sämre? KTH Ljud- och Bildbehandling; Svensk Teknisk Audiologisk Förening Översikt Har hörapparaterna blivit bättre?

Läs mer

Aktiv Kommunikation. 5 års erfarenheter av Aktiv Kommunikation. Marie Öberg Med Dr/ Leg Audionom Hörselvården Linköping marie.oberg@liu.

Aktiv Kommunikation. 5 års erfarenheter av Aktiv Kommunikation. Marie Öberg Med Dr/ Leg Audionom Hörselvården Linköping marie.oberg@liu. Aktiv Kommunikation 5 års erfarenheter av Aktiv Kommunikation Marie Öberg Med Dr/ Leg Audionom Hörselvården Linköping marie.oberg@liu.se Disposition Bakgrunden till Aktiv Kommunikation Vad ingår i Aktiv

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra.

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende Ordförklaring Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende innebär att man inte längre kan styra över sitt drickande. Alkoholberoende

Läs mer

Målmedveten hörsel och varseblivning Dina kunder anförtror dig

Målmedveten hörsel och varseblivning Dina kunder anförtror dig Hör ditt hem Målmedveten hörsel och varseblivning Dina kunder anförtror dig sina hörselproblem: Smart Alert System ger ett meningsfullt och mycket enkelt tillfälle att utöka hjälpen till dem och samtidigt

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

reportaget Fartvindsmodellen hjälper runda barn Fysioterapi

reportaget Fartvindsmodellen hjälper runda barn Fysioterapi Fartvindsmodellen 10 Fysioterapi nr 4 / 2009 hjälper runda barn Vid Obesitascentrum i Göteborg får barn och ungdomar med svår fetma hjälp. En viktig del av behandlingen är aktivitetsträning. Hos sjukgymnasten

Läs mer

Vad är afasi? Swedish

Vad är afasi? Swedish Vad är afasi? Swedish Du kom förmodligen i kontakt med afasi för första gången för en tid sedan. I början ger afasin anledning till en hel del frågor, sådana som: vad är afasi, hur utvecklas det, och vilka

Läs mer

Comfort Digisystem. Hörselprodukter för en enklare arbetsdag

Comfort Digisystem. Hörselprodukter för en enklare arbetsdag Comfort Digisystem Hörselprodukter för en enklare arbetsdag Unika lösningar för arbetslivet med den här broschyren vill vi berätta om Comfort Digisystem, vår serie hörselprodukter med unika funktioner

Läs mer

Vad är en genetisk undersökning?

Vad är en genetisk undersökning? 12 Vad är en genetisk undersökning? Originalet framtaget av Guy s and St Thomas Hospital, London, UK, och London IDEAS Genetic Knowledge Park, januari 2007. Detta arbete är finansierat av EuroGentest,

Läs mer

FÖRENINGSINFO. Audionomerna. 10 år. i SRAT. En del av SRAT

FÖRENINGSINFO. Audionomerna. 10 år. i SRAT. En del av SRAT FÖRENINGSINFO Audionomerna 10 år i SRAT En del av SRAT Innehåll Audionomerna 10 år i SRAT... 3 Från 0 till över 80 procent på tio år... 4 Temadagarna fortbildning... 4 Utveckling av yrke och anställningsvillkor

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Karolina Källoff karolina.kalloff@mah.se Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi

Läs mer

Rehabilitering och habilitering för personer med syn- och hörselnedsättning. Syn-, hörsel- och dövverksamheten

Rehabilitering och habilitering för personer med syn- och hörselnedsättning. Syn-, hörsel- och dövverksamheten Rehabilitering och habilitering för personer med syn- och hörselnedsättning Syn-, hörsel- och dövverksamheten Syn- hörsel- och dövverksamhetens uppdrag är rehabiliterings- och habiliteringsinsatser för

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- och diskussionsmaterial till webbutbildningen i BPSD-registret Materialet kan användas som underlag för gruppdiskussioner vid till exempel arbetsplatsträffar

Läs mer

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust?

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust? Spelet om hälsan Vägval för neurosjukvården - vinst eller förlust? Landsting Sjukhus Aktuellt väntetidsläge Aktuellt väntetidsläge till neurologisk specialistsjukvård Väntetider i vården. SKLs hemsida.

Läs mer

Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta

Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta Att leva med smärta Jag får ny energi av att stå på scenen Hon var kall och ouppvärmd och repeterade inte i en riktig danssal, den där olycksaliga dagen. Petra

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

Långvarig smärta. 12 13 september 2011, Stockholm. Inspirerande och utvecklande dagar för dig som sjukgymnast! Talare:

Långvarig smärta. 12 13 september 2011, Stockholm. Inspirerande och utvecklande dagar för dig som sjukgymnast! Talare: Långvarig smärta Inspirerande och utvecklande dagar för dig som sjukgymnast! Aktuell forskning kring smärta och behandling Sambandet mellan fysiologi och psykologi Hur motivera patienten att bli mer aktiv

Läs mer

Bruksanvisning Digital hörapparat av modellen bakom-örat

Bruksanvisning Digital hörapparat av modellen bakom-örat Beltone TBR Bruksanvisning Digital hörapparat av modellen bakom-örat Bruksanvisning Tinnitus-ljudstimulator TBR62 1 En ny ljudstimulator från Beltone Vi gratulerar dig till ditt val av ljudstimulator från

Läs mer

Stockholm en stad för alla... utom för hörselskadade! En rapport om tillgängligheten för hörselskadade i Stockholms stad

Stockholm en stad för alla... utom för hörselskadade! En rapport om tillgängligheten för hörselskadade i Stockholms stad Stockholm en stad för alla... utom för hörselskadade! En rapport om tillgängligheten för hörselskadade i Stockholms stad Del II, en uppföljning 2010 Stockholm en stad för alla utom för hörselskadade! Del

Läs mer

i Uppsala län Tekniska hjälpmedel, lördagen den 22 februari, Studieförbundet Vuxenskolan Vad finns det, hur funkar det och vad kan vi få?

i Uppsala län Tekniska hjälpmedel, lördagen den 22 februari, Studieförbundet Vuxenskolan Vad finns det, hur funkar det och vad kan vi få? i Uppsala län December 2013 Tekniska hjälpmedel, lördagen den 22 februari, Studieförbundet Vuxenskolan Vad finns det, hur funkar det och vad kan vi få? Boka lördagen den 22 februari nästa år mellan kl

Läs mer

Mod, är det att hoppa

Mod, är det att hoppa Utmana rädslan Mod är årets tema på Allt för hälsan-mässan. Utan mod fastnar du lätt i livet och kan bli överkörd av andra. Ta din rädsla i hand, våga mer och du kommer att må bättre. text Maria Gerolfson

Läs mer

Vad är en genetisk undersökning? Information för patienter och föräldrar

Vad är en genetisk undersökning? Information för patienter och föräldrar Vad är en genetisk undersökning? Information för patienter och föräldrar 2 Vad är en Genetisk Undersökning? Denna informationsskrift berättar vad en genetisk undersökning är, varför Du skall överväga en

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Med kokleaimplantat i arbetslivet

Med kokleaimplantat i arbetslivet Med kokleaimplantat i arbetslivet en intervjustudie Nyköping 2014-02-07 Författare: Kerstin Persson Handledare: Carin Benjaminson Sammanfattning Bakgrund Kokleaimplantat är ett delvis inopererat hörhjälpmedel

Läs mer

Ett annorlunda liv. -men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos

Ett annorlunda liv. -men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos Ett annorlunda liv -men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos Det kan ta tid att acceptera sin diagnos. Hur länge varierar från person till person. Informationen här

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

Barns hörsel. Information till föräldrar

Barns hörsel. Information till föräldrar Barns hörsel Information till föräldrar Att bygga för framtiden Innehåll Att bygga för framtiden 3 Hur vi hör 4 Hörselnedsättning hos barn 7 Milstolpar inom kommunikation 12 Tecken på hörselsvårigheter

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer