Ett nytt sätt att höra. När hörapparaten inte längre räcker till

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett nytt sätt att höra. När hörapparaten inte längre räcker till"

Transkript

1 Ett nytt sätt att höra När hörapparaten inte längre räcker till

2 2 Hörseln är det sinne som gör oss delaktiga i ljudvärlden och som bäst låter oss interagera med andra människor. Om någon bad mig att ringa ett samtal kände jag ett starkt obehag. Jag var rädd för att göra bort mig på grund av de missförstånd som skulle kunna uppstå. Charlotte New cochleaimplantat sedan 2006

3 3 Att förlora hörseln innebär att man förlorar en livlina till både familj, vänner och arbete samt att man går miste om en stor del av den sociala interaktionen. Saker som förut var en självklar del av vardagen, t.ex. att prata i telefon och samtal kring middags bordet, blir ansträngande och i vissa fall till och med sådant man drar sig för. Om din hörsel har försämrats gradvis kan det tyvärr vara så att du inte märkt den försämring som pågått under en längre tid. Det kan hända att du lever med sämre hörförmåga än du anar och helt enkelt accepterar den försäm rade hörseln som ofrånkomlig. Om så är fallet är du inte ensam. Många människor kämpar på i åratal innan de söker hjälp. Du har kanske också känslan av att du får ett annorlunda bemötande än tidigare? Något som kan ha givit dig sämre självförtroende och gjort dig mindre självständig. Kanske har dina närmaste märkt att du är tröttare eller mer tillbakadragen och inte längre har samma lust att delta i sociala sammanhang.

4 4 Hörselnedsättning och dess konsekvenser Att förlora hörseln är värre än att helt enkelt inte höra. Det försämrar din livskvalitet och påverkar även personerna i din närhet. Upplevelsen kan vara mycket traumatisk och leda till att du känner dig isolerad och oförmögen att till fullo delta i familje aktiviteter och sociala aktiviteter. Kanske du inte kan sköta ditt arbete på samma sätt som du brukade. Att känna så är helt normalt. Dövhet är känt för att vara en viktig orsak till varför man inte arbetar. Arbetslöshet bland personer med hörselnedsättning är mycket högre än det nationella genomsnittet, och studier visar även att hörsel skadade tjänar mindre än personer med normal hörsel 1. Känner du så är det viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Befolkningen blir allt äldre och därmed blir hörselnedsättning också allt vanligare, men tillståndet behandlas inte överallt i tillräcklig utsträckning. I likhet med många andra är du kanske inte ens medveten om att det finns andra lösningar tillgängliga? Forskning har visat att ett proaktivt angreppssätt på hörselnedsättning har en positiv inverkan på den allmänna hälsan 2. Det finns till och med bevis som pekar på att en effektiv behandling av hörselnedsättning kan fördröja eller bromsa uppkomsten av demens och försämrad kognitiv förmåga 3. Genom att hantera hörselnedsättningen på ett annat sätt kan du återfå känslan av oberoende och känna dig mer säker både på jobbet och hemma; viktiga faktorer för ett långt, rikt och hälsosamt liv.

5 5 Ett rikare liv Eventuellt tycker du att digitala hörapparater av hög kvalitet har hjälpt fram tills nu. Men vad gör man när hörapparater inte längre räcker till? Föreställ dig att kunna samtala med vänner på ett stimmigt café eller att kunna prata med dina barnbarn när de leker i en blåsig park. Tänk dig att kunna svara i telefon och vara säker på att du förstår personen som ringer, eller att kunna delta i en livlig diskussion runt mötesbordet på jobbet. I slutet av en lång och hektisk dag kan aktiviteter som att lyssna på musik eller att titta på TV återigen bli något avkopplande istället för att utgöra en källa till frustration. Med dagens teknik kan detta bli mer eller mindre möjligt för den som får ett cochleaimplantat. Cochleaimplantat, eller CI som det också kallas, förbättrar livskvaliteten genom att bryta igenom bubblan av tystnad och föra dig tillbaka ut i en värld med ljud. Att delta i samtal blir enklare och att lyssna blir överlag mindre tröttande. Att åter kunna höra beskrivs av många som att de fått sitt liv tillbaka. I hörselvården som, liksom all sjukvård i Sverige, är skattefinansierad ingår cochleaimplantat som en behandlingsform för användare som anses ha nytta av det oavsett ålder4. Tyvärr nöjer sig många med dålig hörsel i upp till tio år innan de beslutar sig för att leta efter andra lösningar 5. Vissa vet inte att cochleaimplantat kan hjälpa dem. Andra väntar helt enkelt tills de blivit helt döva innan de överväger ett implantat. Den vanligaste kommentaren från människor som fått ett implantat är att de önskar att de hade skaffat ett tidigare. Ingen ska behöva kämpa med dövhet när det finns en lösning. Om hörselnedsättning påverkar både ditt eget liv och livet för människorna omkring dig är det dags för en nystart. Cochleaimplantatet har givit mig större självförtroende och min familj märkte snabbt hur mitt tal förbättrades. Janet Hinsley cochleaimplantat sedan 2006

6 6 Att höra igen med cochleaimplantat Med naturlig hörsel färdas ljudvågor genom hörselgången och får trumhinnan och tre ben i mellanörat att vibrera. Dessa vibrationer skickas till cochlean, vilket får små hårceller att röra sig och producera nervimpulser som skickas längs hörselnerven till hjärnan, där de uppfattas som ljud. En hörapparat förstärker ljudvågorna när de kommer in i örat, vilket förstärker ljudet. Cochleaimplantat fungerar annorlunda genom att det skickar ljudet direkt till hörselnerven och därmed kringgår de förlorade hörselfunktionerna. Upplevelsen är lite annorlunda jämfört med naturlig hörsel men hjärnan anpassar sig snabbt till de nya förnimmelserna och ljuden. Är cochleaimplantat rätt lösning för dig? Vänta inte tills hörseln är helt borta. Du kan ha nytta av ett cochleaimplantat tidigare än du tror. Stämmer något av följande påståenden för dig? Inte ens med mina hörapparater kan jag längre: tala i telefon eftersom jag inte hör vad personen jag pratar med säger. titta på TV utan att ha undertextning på. förstå tal utan stor ansträngning, särskilt i bullriga miljöer och om rösten inte är bekant. alltid höra viktiga signaler som t.ex. dörrklockan och trafiksirener. enkelt gå ut, utan att ha med mig en vän eller närstående med normal hörsel som kan hjälpa mig om det behövs. Om du känner igen dig själv i något av påståendena ovan kan du vara en kandidat för ett cochleaimplantat. Vi rekommenderar att du vänder dig till din hörselvårdsklinik för mer information och för en professionell bedömning. Första steget är att ta reda på vilka alternativ som finns.

7 7 Varför nu? Cochleaimplantattekniken har utvecklats avsevärt under de senaste åren och kan nu ge ännu bättre hörförmåga än tidigare. Implantaten är noggrant utformade för att skydda och bevara eventuell kvarvarande hörsel. De är lätta att både använda och anpassa, även för miljöer där det är svårt att höra. Allt eftersom du vänjer dig vid cochleaimplantatet kan du räkna med att lättare kunna delta i samtal vid sociala sammankomster och på arbetet. De flesta med dagens cochleaimplantat kan titta på TV, prata i telefon utan större svårigheter, lyssna på musik och helt enkelt bara njuta av vardagens alla ljud.

8 8 Hur är det egentligen att leva med cochleaimplantat? Det bästa sättet att beskriva vilken positiv inverkan ett cochleaimplantat kan ha är naturligtvis att låta några användare berätta om sina upplevelser. Kanske kan du känna igen dig själv i några av dessa erfarenheter? Ellef Bender Pensionerad polis och aktiv golfspelare. CI på båda sidorna. Jag älskade mitt jobb som polis vid Glostrup polisstation i Köpenhamn men hängde plötsligt inte med i det som sades. Missuppfattningar uppstod dagligen. Arbetslivet tog slut. Läkaren gav besked: Det var som att se ner över Hamburg efter andra världskriget bara ruiner och förstörelse! Det var mina öron det gällde. År 2012 opererades jag på båda sidor samtidigt för att få cochleaimplantat (CI). Enligt hörselteknikerna hade ingen före mig hört så snabbt och korrekt efteråt. Ljuduppfattning och hörförståelse tränades upp. Snart låg jag över medel i ord/minut med och utan läppläsning. Livet med CI Det tog tid för mig att förstå vilket mirakel som hade skett. Nu sitter jag i trädgården, lyssnar till naturen och kan uppfatta vilken riktning de olika ljuden kommer ifrån. Jag njuter av musik, känner igen melodier, röster och går på konserter. Idag välkomnar jag livet, samtal och skratt. Jag sköter hus, hem och hund, spelar golf och är aktiv konstant. Jag fick en ny chans. Jag tvekade inte utan tog den: När jag nu ser tillbaka är CI det bästa som hänt mig i livet.

9 9 Carina Säfström Administratör som varken räds främmande resmål eller motorcykelträffar. CI på ena sidan. Jag fick allt svårare att tolka ord och förstå sammanhang. Bakgrundsljuden störde. Ansvaret på jobbet på intensiven pressade mig. Jag satt på helspänn för att inte missa sekundsnabba larm. Så jag blev den femte i släkten som fick cochleaimplantat (CI). Det tog tid och kraft att ta till sig ord och ljud på nytt. Förståelsen av enstaviga ord var 12 % före CI och 80 % efter. Idag är den 100 %. Jag gjorde ett vägval och jobbar nu halvtid som administratör. Jag räds varken främmande resmål eller motorcykelträffar. Det är mitt liv och mina förutsättningar som gäller. Min familj Jag tillhör en världsunik svensk-finsk familj, där många är gravt hörselskadade eller döva. Fyra i min mors syskonskara på sju barn fick CI och ett kvalitativt förändrat liv i pensionsåldern. Alla har ett idogt arbetsliv bakom sig en administratör, en kemist, en inom barn- och äldreomsorgen samt en innovatör i byggbranschen. Nu njuter de av livet. De gör det med råge. Dagens aktiviteter är en mix av skidåkning, fjällvandring, vinterbad, brödbak, porslinsmålning, och husbilsfärder ända till Marocko. Min familj har aldrig tänkt: Det kan vi inte göra, eftersom vi inte hör. Vardagen har fått fungera ändå. Nu har CI öppnat upp våra liv. Vi kan bara skatta oss lyckliga.

10 10 John GUSTAFSSON Golvläggare med en passion för musik. CI på ena sidan. Jag var femton år med hela livet framför mig. Då fick jag beskedet att min hörselnedsättning skulle leda till total dövhet. Jag var helt oförberedd. Som barn drabbades jag ofta av öroninflammationer med antibiotikakurer som följd. Det brast i både hörsel och balans. Jag var nästan döv på höger öra, hade nedsatt hörsel på mitt vänstra, tinnitus samt diagnosen Cogans syndrom. Efter år av sjukhusbesök fick jag cochleaimplantat (CI). Livet med CI Det var tufft i jobbet som golvläggare med alla entoniga slipljud. Men mitt självförtroende växte. Jag känner mig nu mer delaktig och ber folk repetera, när jag inte förstår. Det kan fortfarande vara svårt med riktningsförmågan. Varifrån kommer ljudet? Hur ska det definieras? Jag älskar musik och spelar gitarr så mycket jag hinner. Dataspel, ljudböcker och ett brinnande intresse för all slags sport ingår i vardagen. Jag är oerhört tacksam för mitt CI och menar: Tveka aldrig inför operationer som kan förändra livet. Man kanske måste kasta sig ut i det okända utan skyddsnät, men tänk på alla år som väntar med ett nytt självförtroende och en ny livskvalitet.

11 11 Ingrid Asplund En livsnjutare, föreläsare och aktiv CI ambassadör. CI på båda sidorna. I 50-årsåldern insåg jag, att jag var hörselskadad. Detta låg i släkten, men det var smärtsamt, att även jag drabbades, så jag försökte gömma och glömma hörapparaten. Jag bedömdes lämplig för cochleaimplantat (CI) och har det nu på båda sidor. Livet med CI Plötsligt uppfattade jag ljuden omkring mig. Det kändes som om en miljon lyckoslantar ramlat ner från himlen. Jag skrev i min dagbok: Äntligen hör jag det igen. Fåglarnas kvitter, droppande kranar, telefonsignal, skor som knarrar, klockan som tickar. Jag njuter varje dag. Här fanns det ingen god fe med ett trollspö, utan det var jag som måste träna upp och väcka min hörsel. Jag läste högt för mig själv och min hund för att vänja mig vid min röst. Drivkraften i mitt liv är att våga ställa krav samt att kunna påverka samhället socialt och politiskt. Detta hade aldrig fungerat utan CI. Jag är engagerad i Köpings kommun som ersättare i Kommunfullmäktige, ersättare i Vård- och omsorgsnämnden, ledamot i Handikapprådet samt ordförande i lokalföreningen HÖRSEL KÖPING. Därtill är jag ambassadör för CI och stöttar blivande patienter som mentor. Kort sagt: Vi har ingått ett livslångt äktenskap mina CI och jag. Vi kommer att älska varandra i nöd och lust till livets slut.

12 12 Vad kan du göra nu? Om du redan överväger ett cochleaimplantat, be din audionom eller hörselläkare om att få bli remitterad till en CI-klinik. På kliniken kommer de att göra en bedömning huruvida du skulle kunna ha nytta av ett CI. En specialist kommer att hjälpa dig att fastställa vad du behöver och hitta det system som ger dig bästa möjliga hörsel. När det väl är dags att sätta in implantatet går resten som på räls. De flesta kan återvända till sitt vanliga liv redan några dagar efter operationen. Den externa ljudprocessorn kopplas på några veckor senare samtidigt som hela systemet aktiveras. Det är då du kommer att börja höra igen! Du kommer att få stöd och lyssningsövningar för att lära dig använda ditt CI och för att hjälpa hjärnan att tolka de nya ljudsignalerna. Jag kan delta i samtal igen. Jag behöver inte anstränga mig för att höra. Danny Bates cochleaimplantat sedan 2009

13 Att vänja sig vid att höra igen med ditt CI är en spännande resa. Moderna cochleaimplantat är lättanvända och din audionom kommer att justera inställningarna efter dina behov. Precis som med allting nytt kommer du även att uppskatta alla experttips och råd för att du ska få ut mesta möjliga i alla situationer. 13

14 14 Ta steget Att förlora hörseln är en tragedi. Det påverkar dig känslomässigt, praktiskt och psykologiskt. Du behöver dock inte lida i tysthet. Det är dags att gå vidare och ta steget tillbaka till en värld full av ljud. Läs mer på Internet. Hemsidetips: Prata med familj, vänner och kollegor. Hur påverkar min hörselnedsättning dem? Vad kommer att förändras när jag får hörseln tillbaka? Prata med en CI-specialist. Skulle cochleaimplantat kunna vara rätt lösning för mig? Skulle cochleaimplantat kunna hjälpa mig att...? Med cochleaimplantat, skulle jag kunna...? Be om att få träffa en användare av cochleaimplantat från Cochlear, eller någon som kan hjälpa dig att förstå om ett cochleaimplantat är rätt lösning för mig. Jag förstod vartenda ord Lättnadskänslan var obeskrivlig. Liz Arendt cochleaimplantat sedan 2004

15 15 Referenser 1 Saxon J, Holmes A, Spitznagel R. Impact of a Cochlear Implant on Job Functioning. The Journal of Rehabilitation 2001;67(No 3) 2 Salomon J, et al. Common values in assessing health outcomes from disease and injury: disability weights measurement study for the Global Burden of Disease Study The Lancet 2012;380;9859: Lin F. Implications of Hearing Loss for Older Adults. Audiology & Neurotology 2012;17(Suppl 1):4-6 4 Mosnier I. Cochlear Implant Outcomes in the Elderly. Audiology & Neurotology 2012;17(Suppl 1): Lamb B, Archibold S. Adult Cochlear Implantation: Evidence and Experience. The Ear Foundation 2013

16 Cochlear Nordic AB Konstruktionsvägen 14, Mölnlycke, Sverige Tel: E-post: Var man remitterar potentiella kandidater I Sverige finns det sju kliniker som utför cochleaimplantat-operationer. Lund CI-teamet Audiologiska avd. Skånes Universitetssjukhus Lund Tel: E-post: ci-team@skane.se Göteborg CI-teamet Gröna stråket 11, plan 1 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Tel: E-post: junis.hagberg@vgregion.se Linköping CI-teamet Öronkliniken Universitetsjukhuset i Linköping Linköping Tel: E-post: ci@lio.se Örebro CI-teamet Audiologiska mottagningen A-huset, våning 6 Universitetssjukhuset Örebro Örebro Tel: E-post: audiologiska.kliniken@orebroll.se Uppsala Teamet för hörselimplantat Hörsel-och balanssektionen Hörselsektionen, ingång Akademiska sjukhuset Uppsala Tel: E-post: exp.audiologi@akademiska.se Umeå CI-teamet Audiologiska avd. Norrlands Universitetssjukhus Umeå Tel: E-post: hc.umea@vll.se Stockholm CI-sektionen, M43 Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Stockholm Tel: (vx) E-post: cochlea@karolinska.se Cochlear, Hear now. And always och den ellipsformade Cochlearlogotypen är antingen varumärken eller registrerade varumärken som ägs av Cochlear Limited. N36856F ISS1 JUN14 Swedish Translation and adaptation of N36713F ISS1

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar Upptäck din Discover hörsel your hearing Förstå hörselnedsättningar Förstå En röst kan vara djupt rörande och förmedla tankar och känslor. Varje talat ord består av ljud och toner som skapar förståelse

Läs mer

VIS. Policy. Riksförbundet Vuxendöva i Sverige. kring olika typer av Hörselimplantat

VIS. Policy. Riksförbundet Vuxendöva i Sverige. kring olika typer av Hörselimplantat Riksförbundet Vuxendöva i Sverige Policy kring olika typer av Hörselimplantat ska ses som ett komp- lement till Intressepolitiska program och ska uppdateras regelbundet. Policyn har framtagits av CI-grupp

Läs mer

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt Återvinn din hörsel Använd dina hörapparater framgångsrikt Välkommen tillbaka till ljudens värld Nu när du har tagit steget till att återvinna din hörsel kommer det att vara nödvändigt att göra vissa omställningar.

Läs mer

Få en bra start med hörapparat

Få en bra start med hörapparat Få en bra start med hörapparat Vad kan du förvänta dig? Gratulerar till din nya hörapparat. För att du skall veta vad du kan förvänta dig och kunna få ut så mycket som möjligt av din nya hörapparat rekommender

Läs mer

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörsel- och dövverksamheten Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörseln, ett av våra sinnen Hörseln är ett av våra allra viktigaste sinnen för att kunna kommunicera med våra

Läs mer

Att ha en hörselnedsättning i arbetslivet

Att ha en hörselnedsättning i arbetslivet Att ha en hörselnedsättning i arbetslivet - en information till dig som är arbetsgivare Lättläst svenska 1 Pontus Johansson Bild: Magnus Pehrsson 2 Med hjälpmedel orkar Pontus jobba heltid Pontus Johansson

Läs mer

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör Få ut mer av dina hörapparater Phonaks trådlösa tillbehör Modern hörapparatsteknik gör det bekvämt att lyssna och höra i de flesta situationer. Men när du talar i telefon, ser på TV eller befinner dig

Läs mer

Behovsplanering saknas inom CI-vården Tunnelseende hos ansvariga inom sjukvården

Behovsplanering saknas inom CI-vården Tunnelseende hos ansvariga inom sjukvården Foto: Karim Hatoum ORDFÖRANDEN HAR ORDET Behovsplanering saknas inom CI-vården Tunnelseende hos ansvariga inom sjukvården Vi är mitt uppe i ett skeende en utveckling utan slut. Sent 1980-tal CI-behandlades

Läs mer

Phonak CROS B. Livskvalitet är när du kan delta i samtal från alla riktningar.

Phonak CROS B. Livskvalitet är när du kan delta i samtal från alla riktningar. Phonak CROS B Livskvalitet är när du kan delta i samtal från alla riktningar. Mina CROSapparater gav mig ljudet och livet tillbaka. Ensidig hörsel Om du befinner dig i ett bullrigt rum och inte kan höra

Läs mer

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap.

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap. Hur jag föreläser Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken Dialog/diskussion ställ frågor,

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Normal och nedsatt hörsel

Normal och nedsatt hörsel Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken 2011-08-25 Johan Adler (Hörselkliniken) Barns

Läs mer

Nya möjligheter att höra bättre med Comfort Digisystem

Nya möjligheter att höra bättre med Comfort Digisystem Nya möjligheter att höra bättre med Comfort Digisystem Det moderna samhället kräver nya lösningar Att kunna samspela med andra och ha förmåga att delta aktivt är viktigt i vår tid. I dagens samhälle finns

Läs mer

2. Nedsatt hörsel orsaker och konsekvenser

2. Nedsatt hörsel orsaker och konsekvenser 2. Nedsatt hörsel orsaker och konsekvenser Sammanfattning Skador på hörselorganet kan ge upphov till olika former av störningar, främst hörselnedsättning. Hörselnedsättning kan ha sin grund i skador i

Läs mer

Normal och nedsatt hörsel

Normal och nedsatt hörsel Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken 2011-08-25 Johan Adler (Hörselkliniken) Barns

Läs mer

Trygg hjälp när hörseln inte räcker till

Trygg hjälp när hörseln inte räcker till Trygg hjälp när hörseln inte räcker till Sinnesro för dig och dina nära och kära Säkerhet, självständighet och sinnesro skänker livskvalitet och det är något som du förtjänar när du blir äldre. Det är

Läs mer

Information om Tinnitus

Information om Tinnitus Information om Tinnitus Guide för att hjälpa dig förstå och hantera din tinnitus Innehåll Din hälsa och dina mål 4 Vad är det för ljud du hör? 5 Vad orsakar tinnitus? 6 Tinnitus och din hjärna 7 Finns

Läs mer

Cochleaimplantat för vuxna möjlighet för ökad oberoende

Cochleaimplantat för vuxna möjlighet för ökad oberoende Cochleaimplantat för vuxna möjlighet för ökad oberoende Elina Mäki-Torkko överläkare, docent Öron-, näs- och halskliniken, Universitetssjukhuset i Linköping Hörselnedsättning - konsekvenser Minskad autonomi

Läs mer

Hörapparatbrukare och kommunikation. Goda råd som bidrar till god kommunikation

Hörapparatbrukare och kommunikation. Goda råd som bidrar till god kommunikation Hörapparatbrukare och kommunikation 5 Goda råd som bidrar till god kommunikation Detta är broschyr nummer 5 i en serie från Widex om hörsel och hörselrelaterade ämnen. Kommunikation När man har problem

Läs mer

Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör

Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör Johan Adler, läkare Hörsel- och Balanskliniken, B58 Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

100,000 människor världen runt kan höra igen tack vare ett Cochlear Baha -system

100,000 människor världen runt kan höra igen tack vare ett Cochlear Baha -system PRESSMEDDELANDE FÖR OMEDELBAR PUBLICERING 100,000 människor världen runt kan höra igen tack vare ett Cochlear Baha -system Göteborg den 28 augusti 2013. Sedan den allra första patienten år 1977 implanterades

Läs mer

KANSO syns inte. GLÄDJEN AV ATT HÖRA synliggjord

KANSO syns inte. GLÄDJEN AV ATT HÖRA synliggjord KANSO syns inte GLÄDJEN AV ATT HÖRA synliggjord KANSO, den nya diskreta hörsellösningen från Cochlear DIN FÖRMÅGA ATT UTTRYCKA DIG ÄR DET ENDA SOM AVSLÖJAR KANSO. Om KANSO Kanso är en hörsellösning, som

Läs mer

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Comfort Digisystem Microphone DM90 - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Välkommen till den mobila revolutionen Idag är mobiltelefonen en stor del av vår vardag, vi använder den i arbetet, på fritiden

Läs mer

ReSound på jobbet. Bättre arbetsmiljö för dig med nedsatt hörsel

ReSound på jobbet. Bättre arbetsmiljö för dig med nedsatt hörsel ReSound på jobbet Bättre arbetsmiljö för dig med nedsatt hörsel Introduktion Att höra på jobbet är inte en självklarhet för alla. Med nedsatt hörsel blir många arbetsmoment betydligt svårare, eller kanske

Läs mer

EN GUIDE FÖR DIG SOm ÄR AMBASSADÖR I DET GLOBALA AMBASSADÖRSPROGRAMMET

EN GUIDE FÖR DIG SOm ÄR AMBASSADÖR I DET GLOBALA AMBASSADÖRSPROGRAMMET COCHLEARS HANDBOK FÖR AMBASSADÖRER EN GUIDE FÖR DIG SOm ÄR AMBASSADÖR I DET GLOBALA AMBASSADÖRSPROGRAMMET Vi delar våra berättelser för att inspirera andra och hjälpa dem på deras resa till en bättre hörsel.

Läs mer

BARNPLANTABLADET SEPTEMBER 2014

BARNPLANTABLADET SEPTEMBER 2014 8 Svensk välfärd: Hörsel på båda öronen, men bara om du inte behöver CI! Habilitering med cochleaimplantat för döva/gravt hörselskadade är en riktig framgångssaga, som har överträffat till och med läkares

Läs mer

- Det kunde vara värre, och nu är jag ju friskförklarad, så det är alltid något, säger hon och delar med sig av ett pärlande smittande skratt.

- Det kunde vara värre, och nu är jag ju friskförklarad, så det är alltid något, säger hon och delar med sig av ett pärlande smittande skratt. - Det kunde vara värre, och nu är jag ju friskförklarad, så det är alltid något, säger hon och delar med sig av ett pärlande smittande skratt. Ulrika håller ut när det kör ihop sig Ulrika har en hörselnedsättning

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Barnplantorna. Cochleaimplantat en fantastisk möjlighet för döva att få höra. Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat

Barnplantorna. Cochleaimplantat en fantastisk möjlighet för döva att få höra. Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat Barnplantorna Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat Cochleaimplantat en fantastisk möjlighet för döva att få höra Foto: Lasse Burell Sommaren 1995 bildades Barnplantorna i

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Världens första digitala minimottagare

Världens första digitala minimottagare Världens första digitala minimottagare Comfort Digisystem Receiver DT10 Receiver DT10 är minimottagaren med Comfort Digisystems unika ljudkvalitet. Den är enkel att använda, smidig att konfigurera och

Läs mer

Roger i hemmet och i sociala sammanhang

Roger i hemmet och i sociala sammanhang Roger i hemmet och i sociala sammanhang Nya möjligheter för kommunikation Njut av de viktigaste ögonblicken Moderna hörapparater är fantastiska hjälpmedel som låter människor höra sina nära och kära bättre.

Läs mer

teckenspråk gynnar därför varandra i en språkligt kommunikativ utveckling.

teckenspråk gynnar därför varandra i en språkligt kommunikativ utveckling. Därför tvåspråkighet Alla barn med hörselskada ska tidigt i livet utveckla både svenska och teckenspråk så att de senare kan välja vilken typ av kommunikation de vill använda. Det är valfrihet. På riktigt.

Läs mer

Hörselrehabilitering - Så funkar det

Hörselrehabilitering - Så funkar det Hörselrehabilitering - Så funkar det Jeannette Hägerström Leg.audionom/ universitetsadjunkt Karolinska Institutet Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik Enheten för audiologi Alfred

Läs mer

Agenda. Psykologisk behandling vid tinnitus och ljudkänslighet: Internet- och gruppbaserad KBT-behandling. Vad gör vi psykologer?

Agenda. Psykologisk behandling vid tinnitus och ljudkänslighet: Internet- och gruppbaserad KBT-behandling. Vad gör vi psykologer? Agenda Psykologisk behandling vid tinnitus och ljudkänslighet: Internet- och gruppbaserad KBT-behandling Rikskonferens audionom- och pedagogdagarna 2017 Thomas Haak & Lisa Nordin Leg. psykologer Hörsel-

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Information om Baha ett benförankrat hörselsystem

Information om Baha ett benförankrat hörselsystem Information om Baha ett benförankrat hörselsystem Baha en svensk uppfinning Brist på information om Baha Filippa fick höra vid tre månaders ålder 1 Sommaren 1995 bildades Barnplantorna i Göteborg av fyra

Läs mer

Roger TM. i krävande lyssningssituationer. Hör bättre i buller och på avstånd

Roger TM. i krävande lyssningssituationer. Hör bättre i buller och på avstånd Roger TM i krävande lyssningssituationer Hör bättre i buller och på avstånd Överbryggar taluppfattningsproblem Dagens hörapparatsteknik är bra på att förbättra taluppfattningen. Men även de mest kraftfulla

Läs mer

Roger på jobbet. Nya möjligheter för kommunikation

Roger på jobbet. Nya möjligheter för kommunikation Roger på jobbet Nya möjligheter för kommunikation Koncentrera dig på att dina arbetsuppgifter, inte på din hörsel En modern arbetsplats kan vara en komplicerad lyssningsmiljö, med dålig akustik, gruppmöten,

Läs mer

Roger TM. på arbetet. Fokusera på arbetet istället för på att höra

Roger TM. på arbetet. Fokusera på arbetet istället för på att höra Roger TM på arbetet Fokusera på arbetet istället för på att höra Lyssna, kommunicera och delta På dagens arbetsplatser kan det vara svårt att höra tillräckligt bra. Lyckad kommunikation är ofta nyckeln

Läs mer

Hörapparaten som öppnar upp din värld

Hörapparaten som öppnar upp din värld Hörapparaten som öppnar upp din värld Delta aktivt i situationer som du tidigare har undvikit Har du svårt att följa med i samtal? Du har kanske erfarit hur det känns att sitta på en middag och anstränga

Läs mer

RADIOPROGRAMMET TEXTAT. RADIOPROGRAMMET FINNS PÅ

RADIOPROGRAMMET TEXTAT. RADIOPROGRAMMET FINNS PÅ LÄTTLÄST DATE-dejta Lovisa RADIOPROGRAMMET TEXTAT. RADIOPROGRAMMET FINNS PÅ WWW.DATE-LARMATERIAL.SE. Jag mådde väldigt dåligt under hela högstadiet. Jag kände mig väldigt oförstådd och ensam. Men, mina

Läs mer

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter 1 Börja samtalet med tjejerna idag! Starta samtalet en kort introduktion Denna bok är skrivit med ett syfte. Syftet är att ge dig de redskapen som krävs, för att träffa människor. Varken mer eller mindre.

Läs mer

Information till dig som bedriver verksamhet med HÖG MUSIK Vad är en hörselskada? Om örat utsätts för hög ljudnivå under lång tid, eller mycket hög ljudnivå under kort tid, kan hörseln försämras. Många

Läs mer

Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap B Kurs Audiologisk rehabilitering Kurskod: HÖ1401 Tentamenstillfälle Ordinarie tentamen.

Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap B Kurs Audiologisk rehabilitering Kurskod: HÖ1401 Tentamenstillfälle Ordinarie tentamen. Kod: Ämnesområde B Kurs Audiologisk rehabilitering Kurskod: HÖ1401 Tentamenstillfälle Ordinarie tentamen Datum 2012-05-30 Tid 3 timmar Kursansvarig Sara Båsjö Övrig information Resultat: Lärandemål Provkod:

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

Håriga öron är det bästa som finns!

Håriga öron är det bästa som finns! Håriga öron är det bästa som finns! Hej kompis! Visste du att alla har hår i öronen? Ja, du kanske trodde det bara var en och annan gammal farbror som har det, men sanningen är att vi alla har hår i örat.

Läs mer

DET ÅTERSKAPADE SINNET. om Knut som hör fast han är döv

DET ÅTERSKAPADE SINNET. om Knut som hör fast han är döv DET ÅTERSKAPADE SINNET om Knut som hör fast han är döv Cochleaimplantat (Cl) är det enda medicinska hjälpmedel som används kliniskt för att återskapa ett sinne. Kombinationen av en inopererad neuroprotes

Läs mer

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 KEDS Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått de senaste två veckorna. Formuläret

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Goda råd. till dig som ska skaffa hörapparat

Goda råd. till dig som ska skaffa hörapparat Goda råd till dig som ska skaffa hörapparat Hej! Är det dags att skaffa hörapparat? Kanske bara en apparat eller kanske för båda öronen? Oavsett om du är nybörjare eller har hörapparat sedan tidigare kan

Läs mer

Hörseltjänst Göteborg

Hörseltjänst Göteborg Hörseltjänst Göteborg Leg Audionom Karin Ilstedt Nordstadstorget 6 411 05 GÖTEBORG Tel 031-761 08 01 Tidsbokad mottagning www.horseltjanst.se karin.ilstedt@horseltjanst.se maj 2014 2 Hörseltjänst erbjuder:

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Jag fick kämpa för att få ett cochleaimplantat

Jag fick kämpa för att få ett cochleaimplantat Jag fick kämpa för att få ett cochleaimplantat Bakgrund År 1986 till 1993 arbetade jag på ett daghem Snäckan. På den tiden fanns där det första barnet i Sverige som fick CI. När hon kom till oss var hon

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem!

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem! JUNI 2003 För hemvändare och hemmaväntare Välkommen hem! 1 2 Den här broschyren riktar sig både till dig som kommer hem efter mission och till dig som väntat hemma. 3 Utgiven av Sida 2003 Avdelningen för

Läs mer

614 - Öron-näsa-hals I 1

614 - Öron-näsa-hals I 1 Grupp Åtgärdsnr Rekomendation Installation av tekniska hörhjälpmedel i hemmet (förstärkt dörr, telefonoch brandlarmssignal, teleslinga till TV) egenansvar för vuxna (över 19 år). 614 Öronnäsahals I 1 Gäller

Läs mer

MADRS-S (MADRS självskattning)

MADRS-S (MADRS självskattning) Sida av MADRS-S (MADRS självskattning) Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri, Karolinska Institutet, Stockholm. Namn Ålder Kön Datum Kod Summa Avsikten med detta formulär är

Läs mer

Jag vet mitt värde. Bli trygg och delaktig i din blodförtunnande behandling genom självtestning

Jag vet mitt värde. Bli trygg och delaktig i din blodförtunnande behandling genom självtestning Jag vet mitt värde Bli trygg och delaktig i din blodförtunnande behandling genom självtestning Kan självtestning vara något för dig? Äter du blodförtunnande läkemedel som kräver regelbundna kontroller

Läs mer

Tips till dig som är förälder till ett barn med hörselskada

Tips till dig som är förälder till ett barn med hörselskada Tips till dig som är förälder till ett barn med hörselskada Tvåspråkighet en väg till fullständig kommunikation Barn med hörselskada som går integrerat i hemskolan erbjuds vanligtvis inte att lära sig

Läs mer

Cochleaimplantat (CI) - att återskapa ett sinne

Cochleaimplantat (CI) - att återskapa ett sinne Cochleaimplantat (CI) - att återskapa ett sinne Karolina Falkenius Schmidt bitr.överläkare, teamansvarig ÖNH-kliniken Lund, SUS Karolina.Falkenius-Schmidt@skane.se Hörselnedsättning hos barn Ca 250 barn/år

Läs mer

Mångsidig, trådlös kommunikationsförstärkare Nu kan du höra:

Mångsidig, trådlös kommunikationsförstärkare Nu kan du höra: Mångsidig, trådlös kommunikationsförstärkare Nu kan du höra: TV Samtal Telefon Mobiltelefon Trådlös flexibilitet HearIt All är en hörsellösning som kommunicerar ljud och tal utan kablar. Med eller utan

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

TINNITUS THE NEVERENDING SOUND. DANGER ZONE 100 db and up

TINNITUS THE NEVERENDING SOUND. DANGER ZONE 100 db and up TINNITUS THE NEVERENDING SOUND DANGER ZONE 100 db and up 2 Vad xxx är tin Tinnitus är när det tjuter i öronen. Jämt. Det är mycket vanligare än man tror. Speciellt bland unga. Det vanligaste är att man

Läs mer

Kalles mamma får en psykos

Kalles mamma får en psykos Kalles mamma får en psykos Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Kalle bor i en lägenhet på Marmorgatan med sin mamma och pappa. Kalle går i 6-års gruppen på skolan. Kalles pappa är taxichaufför.

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten

20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten 20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten har ökat. Allt oönskat ljud kallas för buller. Det

Läs mer

Karolinska Exhaustion Scale

Karolinska Exhaustion Scale Karolinska Exhaustion Scale Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått den senaste veckan. Formuläret innehåller en rad

Läs mer

SR P1 Plånboken : Från några 100-lappar till flera tusen för att kunna höra

SR P1 Plånboken : Från några 100-lappar till flera tusen för att kunna höra SR P1 Plånboken : Från några 100-lappar till flera tusen för att kunna höra Utskrift av Plånboken i Sveriges Radio i P1, 2013-06-26, om kostnader för hörapparater Björn Häger, programledare: Vi börjar

Läs mer

Bär den. Älska den. Glöm den.

Bär den. Älska den. Glöm den. Bär den. Älska den. Glöm den. Kommunicera, delta, var dig själv En promenad i parken hör löven som prasslar i vinden. Samtal i en myllrande folkmassa delta och var dig själv utan ansträngning. Prata i

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Fånga röster var du än är, vad du än gör

Fånga röster var du än är, vad du än gör Fånga röster var du än är, vad du än gör Interagera Vi är övertygade om att varje röst är viktig. Det är röster som är vår länk till världen och låter oss interagera med våra nära, våra vänner och vår

Läs mer

8. Skaderisker och komplikationer

8. Skaderisker och komplikationer 8. Skaderisker och komplikationer Sammanfattning Skador och komplikationer har observerats i samband utprovning och användande av hörapparater. Skador av allvarlig natur är dock sällsynta. En allvarlig

Läs mer

Rehabilitering med cochleaimplantat för vuxna. Radi Jönsson VO Öron- näs- och halssjukvård Hörselimplantatmottagningen

Rehabilitering med cochleaimplantat för vuxna. Radi Jönsson VO Öron- näs- och halssjukvård Hörselimplantatmottagningen Rehabilitering med cochleaimplantat för vuxna Radi Jönsson VO Öron- näs- och halssjukvård Hörselimplantatmottagningen Etiska plattformen för prioriteringar i vården Människovärdesprincipen allas lika värde

Läs mer

Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg

Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg Kalmar 29 oktober 2013 Marianne Winqvist Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland Gruppintervjuer Boendestöd: tre grupper, 4+4+5

Läs mer

HÖRCENTRALENS TEAM FÖR VUXNA. Specialiststöd för dig som har nedsatt hörsel. regionuppsala.se

HÖRCENTRALENS TEAM FÖR VUXNA. Specialiststöd för dig som har nedsatt hörsel. regionuppsala.se HÖRCENTRALENS TEAM FÖR VUXNA Specialiststöd för dig som har nedsatt hörsel regionuppsala.se Specialiststöd för dig som har nedsatt hörsel Hörcentralen är den verksamhet inom Region Uppsala som erbjuder

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Intervjustudie. Barntraumateamet 2013-2014. Utförd av Doris Nilsson och Teresia Ängarne-Lindberg, IBL, Avd psykologi Linköpings Universitet

Intervjustudie. Barntraumateamet 2013-2014. Utförd av Doris Nilsson och Teresia Ängarne-Lindberg, IBL, Avd psykologi Linköpings Universitet Intervjustudie Barntraumateamet 2013-2014 Utförd av Doris Nilsson och Teresia Ängarne-Lindberg, IBL, Avd psykologi Linköpings Universitet Deltagare Totalt 29 st varav 15 ungdomar 14 föräldrar Deltagare

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Till dig som använder hörapparat

Till dig som använder hörapparat patientinformation Hörselverksamheten Till dig som använder hörapparat Hörselnedsättning och hörapparat De flesta personer med hörselnedsättning får hjälp av hörapparat. Utbudet på hörapparater är stort

Läs mer

Att leva med cochleaimplantat Information om CI

Att leva med cochleaimplantat Information om CI Att leva med cochleaimplantat Information om CI Nu finns teknologin som kan återskapa hörseln Att bli döv eller gravt hörselskadad efter sjukdom eller olycka är en traumatisk upplevelse. Men det behöver

Läs mer

Visit När hörseln inte räcker till

Visit När hörseln inte räcker till Visit När hörseln inte räcker till Sinnesro för dig och dina nära och kära Säkerhet, självständighet och sinnesro skänker livskvalitet och det är något som du förtjänar när du blir äldre. Det är också

Läs mer

DAGS FÖR ETT HÖRSELTEST? En undersökning om förekomsten av hörseltest från Hörselskadades Riksförbund (HRF/Novus 2011)

DAGS FÖR ETT HÖRSELTEST? En undersökning om förekomsten av hörseltest från Hörselskadades Riksförbund (HRF/Novus 2011) DAGS FÖR ETT HÖRSELTEST? En undersökning om förekomsten av hörseltest från Hörselskadades Riksförbund (HRF/Novus 2011) 2 en av tre arbetstagare har inte testat hörseln på över tio år. många av dem sliter

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Öronspolning - Vårdrutiner och riktlinjer för delegering

Öronspolning - Vårdrutiner och riktlinjer för delegering 2010-10-15 839-2009:V105 1 (5) Öronspolning - Vårdrutiner och riktlinjer för delegering Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Inledning och syfte... 1 Vaxproppar och hörapparater... 2 Förutsättningar... 2

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA!

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! DU HAR RÄTTIGHETER! Du får ut mer av Internet när du håller på dina rättigheter och uppför dig ansvarsfullt. Praktiskt taget alla har tillgång till Internet

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Jag var livrädd för att jag skulle anses oförmögen att ta hand om mitt barn!

Jag var livrädd för att jag skulle anses oförmögen att ta hand om mitt barn! Jag var livrädd för att jag skulle anses oförmögen att ta hand om mitt barn! Julia Mindell har trots sin unga ålder varit med om mycket och har en livshistoria som berör. När hon var 2 år förlorade hon

Läs mer

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar?

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis vintern 2004/2005 Så här i juletider när

Läs mer

Att leva med Inkontinens

Att leva med Inkontinens Att leva med Inkontinens Att leva med inkontinens Det är viktigt att söka hjälp och inte lida i det tysta Under lång tid bar Kerstin Järneberg på en hemlighet. Till sist tog hon mod till sig och sökte

Läs mer

GUIDE OM ÅLDERSFÖRÄMRAD HÖRSEL, FÖR ANHÖRIGA

GUIDE OM ÅLDERSFÖRÄMRAD HÖRSEL, FÖR ANHÖRIGA GUIDE OM ÅLDERSFÖRÄMRAD HÖRSEL, FÖR ANHÖRIGA Guiden innehåller information om försämrad hörsel, hörselundersökningen, om olika problem med hörseln och deras inverkan på att höra talet, samt om olika hjälpmedel.

Läs mer

Osynlighet som ger dig tryggheten att utforska fler av livets rika ljudlandskap

Osynlighet som ger dig tryggheten att utforska fler av livets rika ljudlandskap Life is on Vi är lyhörda för behoven hos alla dem som är beroende av våra kunskaper, idéer och omsorger. Genom att utmana teknologins gränser på ett kreativt sätt utvecklar vi innovationer som hjälper

Läs mer