Berättelsen om ett bageri. (den lite längre versionen)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Berättelsen om ett bageri. (den lite längre versionen)"

Transkript

1 Berättelsen om ett bageri (den lite längre versionen)

2 Det var en gång... Precis som i sagornas värld börjar berättelsen om Almondy med Det var en gång......två unga herrar vid namn Kent Ahlqvist och Lennart Dahlbom var på besök i en liten semesterort på den svenska västkusten. Under besöket blev de bjudna en ovanlig tårta. Den var gjord med bottnar av mandel, varvade med smörkräm och sprödrostade mandelspån. Historien förtäljer inte hur mycket tårta de båda herrarna åt, men något vi helt säkert vet, är att tårtan bjöd på en smakupplevelse som skulle komma att förändra deras liv totalt. Visionen föds Två själar och en tanke. Kent och Lennart var överens om att denna tårta var det godaste de någonsin ätit. En smakupplevelse värd att sprida och delas av så många fler. Och det var just vad de beslöt sig för att göra. Visionen om det företag som skulle komma att heta Mandelbageriet var därmed född. Affärsidén utvecklas Kents bakgrund var inom försäljning; han sålde båtmotorer och utrustning till fritidsbåtar. Lennart gjorde lite av varje; allt från att driva ostbutik till att utforska Australien. Ingen av dem hade någon erfarenhet av vare sig bageri eller konditori. Deras ambition var att på ett rationellt sätt, i kommersiellt syfte, baka Mandeltårtor och sälja dem till konsumenter, restauranger och konditorier. Rättigheterna till tårtan köps Tillverkaren kontaktades och den 5 januari 1982 köper Kent och Lennart Mandelbageriet och rättigheterna till det hemliga receptet på Mandeltårtan för en köpeskilling om kr. Fast egentligen var det så här Kent och Lennart höll på att bygga en båt. De skulle segla jorden runt. Och för att finansiera båtbyggandet behövde de pengar. Idén med mandeltårtorna kom så lägligt! Vi driver bageriet, bygger färdigt båten och sen sticker vi, tänkte de. Och så börjar de att baka... Sagt och gjort. Nu gick allt med fart. Maskiner köptes in och produktionen startades i hyrda lokaler om 70 kvadratmeter på Aschebergsgatan i centrala Göteborg, där man också öppnade en liten butik. Ryktet om den vidunderligt goda Mandeltårta som fanns att köpa någonstans strax ovanför Vasaplatsen spred sig snabbt. Mandeltårtan blev redan från första stund uppfattad som unik. Den gick inte att jämföra med någon annan typ av bakverk. Kent och Lennart bakade tårtor så mycket de orkade. Och när den ene bakade tårtor, då byggde den andre på båten, en fin skapelse som fick namnet Gustav Wasa (efter modellen som var en Wasa 410).

3 1983 Redan ett år efter starten har företaget vuxit ur lokalerna den nya kunden, restauranggrossisten Martin Olsson, slukar i princip hela produktionskapaciteten. 800 rymliga kvadratmeter i Kungstens industriområde blir räddningen. I samband med detta ombildas företaget till ett aktiebolag, Mandelbageriet AB Det är dags för Mandelbageriet att lansera sin andra tårta på marknaden: Chokladmandeltårta. Basen i tårtan är densamma som tidigare. Bottnar av mandel som varvas med ljuvlig chokladkräm toppad med flagad mörk choklad. Det visar sig snabbt att de unga herrarna har gjort det igen. Responsen från kunderna är omedelbar och mycket positiv. Mandelbageriet har nu två mycket omtyckta, högkvalitativa tårtor. De är bakade med enbart naturliga råvaror. Och som om inte det är nog så är tårtorna dessutom glutenfria Med flera stora restauranggrossister som har tårtorna i sortimentet, finns Mandelbageriets tårtor sedan en tid tillbaka i hela Sverige. Nu är det dags för nästa äventyr. Tårtorna ska exporteras! Kent packar bilen full med tårtor (och sin blivande fru Heléne) och åker på tårtturné i grannlandet. Norge blir den första exportkunden Mandelbageriet skriver avtal med Unilever om distribution av tårtorna på den tyska storköksmarknaden. Därmed startar exporten till Tyskland och snart följer även länder som Österrike och England Företaget går bra. Men för att kunna gå vidare och expandera krävs kapital och år 1988 säljs Mandelbageriet till AB Sardus. Kent och Lennart stannar kvar som ansvariga för företaget, precis som tidigare Beslut tas att bygga en riktig tårtfabrik på Hisingen. Investeringen är ca. 30 miljoner kronor, vilket är mycket för ett företag som omsätter knappt 20 miljoner kronor. Det var ganska många som lyfte på ögonbrynen och såg orosmoln inför det lilla företagets utveckling. Men det är klart det ska gå! 1990 Första spadtaget i Norra Arendals Industriområde tas av Kent Ahlqvist den 22 oktober Den nybyggda, helautomatiska tårtfabriken tas i bruk på hösten. Mandelbageriet har nu tolv anställda och maxkapaciteten ligger på tårtor som kan bakas på en dag Kvalitetsledningssystemet ISO 9000 införs på bageriet.

4 1994 Utvecklingen går i stadig takt och Mandelbageriet etablerar sig på marknader i nya länder. För att undanröja eventuella hinder för ytterligare fortsatt expansion, bestäms att ett försök till management buyout ska göras. Kent lyckas via personliga kontakter intressera en norsk finansiär och efter många och långa förhandlingar kan Kent och Lennart köpa tillbaka företaget tillsammans med den norske finansiären, ett privatägt investmentbolag. Den 30 mars 1994 var alla avtal klara och Mandelbageriet AB blir ett helägt dotterbolag till Production Process International AB (senare omdöpt till Almondy Holding AB) Kent och Lennart är glada och lyckliga över att ha fått tillbaka sitt bageri och nu är de sugna på nya utmaningar! Under våren lanseras den tredje av Mandelbageriets tårtor: Äpplemandeltårta. En mandelbotten täckt med välsmakande äpplefyllning med kanel, garnerad med små vaniljkrämsblommor. Exporten går nu till tolv länder i Europa. Hittills har företaget koncentrerat försäljningen till storkökssektorn, men detta år lanseras tårtorna i en mindre storlek, i samtliga tre smaker, för att möta efterfrågan från detaljhandeln Tyskland har kommit att bli en av bageriets viktigaste marknader och med lokal representation skall försäljningen växa vidare. Ett försäljningsbolag i Hamburg bildas: Mandelbageriet Vertriebs GmbH Ett andra försäljningsbolag bildas, The Almond Baker Ltd i USA. Kontoret ligger i New York och helt plötsligt har mandeltårtan erövrat Manhattan (åtminstone ett pyttepytte litet kontorsrum där vi hyr in oss). Detta år inför vi också kvalitetssäkringssystemet HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) som är ett verktyg för analys och hantering av risker och är en grundläggande metodik för att säkra livsmedels kvalitet genom hela processen, från bageri till konsument. Tidningen Allt om Mat rankar Chokladmandeltårtan som Bäst i test. Mot slutet av året tecknar Mandelbageriet kontrakt med IKEA. Nu får göteborgsbagaren baka till 100 varuhus skriver Dagens Industri i en artikel den 11 juni Samarbetet med IKEA inleds i början av Ytterligare ett dotterbolag bildas. Denna gång Le Gâteau Amandine SARL i Frankrike. Under hösten lanseras tårtorna i en ny, unik och bekväm portionsförpackning under varumärket Almondy (som betyder med smak av mandel ). Den fiffiga allt-i-ett förpackningen innehåller en gaffel och har utvecklats för att möta den ökande efterfrågan av take-away produkter och det snabbt växande fastfood-segmentet.

5 1999 Burger King lanserar portionsförpackningen på sina restauranger i Europa. Mandelbageriet erhåller Göteborg&Co:s Companipris. Målmedveten satsning som skapar stabil verksamhet är en del av juryns motivering. Dessutom utses Kent Ahlqvist till Årets Livsmedelsexportör av Food From Sweden. Juryns motivering löd: Kent Ahlqvist har målmedvetet och på relativt kort tid byggt upp en långsiktig export för Mandelbageriets frysta tårtor. Exporten uppgår idag till ca 70 procent av omsättningen. Genom att satsa på en produkt med tydligt koncept har Mandelbageriet med hjälp av egna säljbolag samt systematisk och uthållig bearbetning av marknaderna i Tyskland, Frankrike och USA skapat en framgångsrik export Det har blivit dags för Mandelbagar n att gå i pension. Exporten har sedan länge tagit överhanden och ja, Mandelbageriet är kanske inte så lätt att uttala på andra språk än just svenska... Mandelbageriets klassiska tårtor samlas nu under det lite mer internationella varumärket Almondy och får samtidigt en ny förpackningsdesign som doftar hembakt. Portionsförpackningen belönas med den Skandinaviska Förpackningsbranschens pris, ScanStar, som årets förpackning i konsumentförpackningsklassen. Senare samma år belönas samma förpackning med den internationella utmärkelsen WorldStar från World Packaging Organization Mandelbageriet AB lanserar sitt fjärde original, Almondy Mandeltårta med DAIM, efter att ha ingått ett licensavtal med Kraft Foods, ägare till det kända och älskade varumärket DAIM. Almondy DAIM är en unik produkt som förenar de magiska smaker som utmärker både DAIM och den klassiska mandeltårtan spröda mandelbottnar som varvats med smörkräm, toppad med knäckiga DAIM dragéer och överdragen med Marabou mjölkchoklad. Och precis som alla våra andra tårtor är den bakad utan konserveringsmedel, utan färgämnen och så är den glutenfri. Redan under våren smyglanserades den nya tårtan på inte mindre än 150 IKEA-varuhus över hela världen och blev snabbt en stor försäljningsframgång. Smyglansering och smyglansering förresten... vi skrev ju World Premiere på förpackningen i så stora bokstäver vi bara kunde Mandelbageriet AB certifieras mot BRC (British Retail Consortium) Global Standard Food, en standard som bland annat omfattar HACCP. Certifieringen genomförs av DNV, Det Norske Veritas. Det franska säljbolaget läggs ned (det gick liksom inget vidare). Almondy DAIM når förstaplatsen i försäljningstoppen bland djupfrysta tårtor i Sverige och för att bereda plats för den vidare försäljningsutvecklingen tas Äpplemandeltårtan samt portionsförpackningarna ur sortimentet. Året avslutas med nytt utseende på förpackningarna. Almondy familjen får en lite modernare och enhetligare design och så har loggan blivit röd.

6 2003 Mandelbageriet, Mandelbagar n, Almondy, Almondy/Mandelbageriet Kärt barn har många namn sägs det och om det är så eller om det bara blivit lite rörigt genom årens lopp, det ska vi låta vara osagt. Men nu har vi bestämt oss, det blir bara ett namn framöver! Den 22 juli 2003 byter Mandelbageriet AB namn till Almondy AB. Övriga företag som berörs av namnbytet är moderbolaget (Almondy Holding AB) samt säljbolaget i Tyskland (Almondy Vertriebs-GmbH). Licensavtal skrivs med Masterfoods och under hösten lanseras ytterligare en tårta i familjen, Almondy Mandeltårta med SNICKERS. Tårtan består av spröda mandelbottnar varvade med nougatkräm, mjuk kola, rostade jordnötter och ett överdrag av mjölkchoklad Bageriet växer så det knakar. Sedan vi flyttade in i tårtfabriken i Arendal har vi byggt ut och byggt till, mer och mer för varje år. Men nu har vi byggt ändå ut till tomtgränsen och vi får ändå inte plats. Den 15 januari sätts spaden åter i marken. Denna gång på Torslanda Gamla Flygfält där ett nytt bageri om kvadratmeter ska byggas. Investeringen uppgår till 140 miljoner kronor och i det nya bageriet ska vi vid full drift kunna baka tårtor per dag Fredag den 4 februari är det produktionsstart i det nya bageriet. Den totala dagsproduktionen uppgick dessvärre bara till 216 (små chokladmandel-) tårtor men Lennart är ändå optimistisk inför framtiden. Kl 15:05 torsdag den 24 mars bakas den allra sista tårtan på tårtfabriken i Arendal. Och ja, det var en Mandeltårta! En epok är slut och en ny epok har börjat. I drygt en veckas tid bär vi flyttkartonger och sitter till sist med datorn i knäet när vi inte längre har några skrivbord. Den 1 april skruvar vi ner skylten på dörren och flyttar till ett nytt jättefint bageri. I september öppnas ett nytt säljbolag, Almondy Limited i London, för att serva både detaljhandel och storkökskunder i Storbritannien Vi har funderat lite och kommit fram till att innovation är en del av vår strategi för vidare tillväxt. Först ut på innovationsagendan är två oemotståndligt goda cheesecakes, som lanseras i maj. Även om cheesecakes är ett välkänt koncept är det en helt ny dessertkategori i frysdisken och något som knappt funnits i Sverige tills nu. Almondy Cheesecake Lemon och Almondy Cheesecake Raspberry är två lätta och fräscha desserter som består av spröd mandelbotten, frisk cream cheese och en härlig fruktspegel på toppen. Under hösten fortsätter satsningen på innovation och Mandeltårta med mörk choklad lanseras. Det är en kombination av oemotståndligt goda mandebottnar, en fyllig chokladkräm och ett täcke av riktigt mörk, härligt choklad med 60% kakao. Utmärkt för oväntat besök skriver Allt om Mat, nordens ledande mattidning, om vår nya tårta blev ett rekordår med en försäljningsökning på +30%. Omsättningen landade på 270 Mkr, vilket är en femdubbling sedan år 2000 då omsättningen var 54 Mkr.

7 2007 Innovationstakten fortsätter. I februari lanserade vi världens kanske mest klassiska dessert och gav oss in i kampen med spanjorer, fransmän och britter som länge tvistat om upphovsrätten till Crème Brûlée. Vår Crème Brûléetårta kombinerar en oemotståndligt god mandelbottnen med lenaste vaniljkräm (gjord med äkta vanilj såklart) under ett krispigt täcke av karamelliserat socker. Första kvartalet 2007 avslutades rekordstarkt med en försäljningsökning på +41% jämfört med samma period föregående år. Och som grädde på tårtan en all time high notering i mars 2007 med försäljning på över 30 Mkr. I maj publicerade konsultföretaget Ahrens Rapid Growth den årliga Tillväxtlistan listan över Sveriges snabbast växande företag. Almondy placerade sig på plats 48 med en genomsnittlig tillväxttakt om 30,89% de senaste fem åren. Inget annat livsmedelsföretag rankades högre. Kalastider för frysta tårtor skrev tidningen Affärsvärlden i en artikel den 9 maj. Lagom till sommaren (den som regnade bort) var det dags för rekord igen. Denna gång gällde det rekord i långt namn; vår nya tårta döpte vi till Almondy Cheesecake Vanilla with Strawberries. 100% sommargaranti utlovades i denna supergoda cheesecake som består av spröd mandelbotten som vi lagt samman med frisk cream cheese med äkta vanilj, hackade jordgubbar och jordgubbssås ripplad på toppen. Svensk sommar på förpackning helt enkelt. Strax före sommarsemestern kom beskedet som vi hoppats på så länge: Almondy listas hos den engelska livsmedelsjätten Tesco. Den 8 oktober är det försäljningsstart och Britterna tog verkligen emot tårtorna med förtjusning. I oktober tilldelades Almondy Svenska Exportpriset 2007 för att ha varit det mest framgångsrika svenska exportföretaget till Tyskland under året. 75 procent av vår försäljning kommer från export och Tyskland är den enskilt störta exportmarkanden. Svenska Exportpriset delas ut av Svenska Handelskammaren i Tyskland och Exportrådet, i samarbete med Svenska Ambassaden i Berlin och Generalkonsulatet i Hamburg. Almondy har med uthållighet och långsiktiga strategier nått väsentliga framgångar på den svåra tyska livsmedelsmarkanden var en del av juryns motivering till priset. Vi tackar och bugar! Summa summarum blev 2007 ett riktigt bra år. Men det finns mycket kvar att göra och vad är bättre då än att kavla upp ärmarna och återgå till tårtbakandet. Precis som Kent & Lennart en gång gjorde. Apropå Kent & Lennart. Du kanske undrar hur det gick med deras båt, Gustav Wasa, och jordenruntseglingen? Jodå, båten blev färdig och sjösattes sommaren 1982, men den kom aldrig längre västerut än Skagen. Tårtorna däremot, de finns i 33 länder världen över. Mer tårta åt folket 2008! Fortsättning följer

8 Faktasida Mandelbageriet grundades 1982 i Göteborg av två sanna entreprenörer; Kent Ahlqvist & Lennart Dahlbom bytte Mandelbageriet AB namn till Almondy AB. I Almondy-gruppen ingår idag fyra företag: Almondy Holding AB (moderbolag med huvudkontor i Torslanda), Almondy AB (bageriet i Torslanda), Almondy Vertriebs GmbH (säljbolag i Tyskland) samt Almondy Limited (säljbolag i England). Totalt är vi lite drygt 90 anställda. Omsättning år 2007 var ca 323 miljoner kronor, vilket fördelar sig på 70% till detaljhandeln och 30% till storkökssektorn. Almondy Mandeltårta med DAIM är Nordens mest sålda tårta. Varje dag bakar vi ca tårtor. 7 av 10 tårtor går på export och Tyskland är den enskilt största exportmarknaden. Kent Ahlqvist (bilden överst) som är en av de två grundarna till bageriet och som i mer än 20 år framgångsrikt var vår VD, vår visionär, vår påhejare och vår uppskattade kapten på skeppet, sålde sin andel i företaget i början av Detta för att ägna mer tid till familjen. Idag driver Kent en hästgård strax söder om Göteborg, kör grävskopa på tomten och har tusen järn i elden. Kent hävdar fortfarande att Mandeltårta original är den godaste tårtan i hela världen. Lennart Dahlbom (bilden i mitten), den andra av de två grundarna, är fortfarande delägare och aktiv i bageriet. Lennart är en riktig klurig figur, han vet lite om det mesta men mest om tårtor och maskiner som också är hans ansvarsområde. Något Lennart inte gillar är kontorsarbete så oftast hittar man honom någonstans inne bageriet bland kastruller & slevar där han provar nya recept och spännande smaker. Emellanåt får vi andra smaka på hans fantastiska tårtor och det gillar vi jättemycket!!! Vår VD sedan 1 september 2005 heter Marius Jerndahl (bilden längst ner). Innan Marius blev en av oss jobbade han med andra godsaker som chips och kakor (fast han började sin karriär med att sälja sallad i kruka!), senast som Försäljningsdirektör för Göteborgs Kex AB i Kungälv. Marius är ursprungligen från Norge, men när det gäller att Sverige vinner OS-guld i tex hockey säger han sig vara väldigt flexibel med sitt medborgarskap. Det tackar vi för.

9 Så här har vi sett ut genom åren

10 Bubblare på innelistan: Julfest 2006 som var dubbeltsuperkul (mot tidigare års julfester som bara varit superkul) Det här tror vi på inne Att baka Litet tårtbageri Entreprenörsanda Ute hos kunden Fart Enkelhet Innovation ute Att producera Storföretag Tjänstemannakultur Inne på kontoret Byråkrati Kärnfysik Status Quo

11 Rubriker på senare år Mandeltårtan erövrar Europa (Göteborgs-Posten, 7 april 1993) Bästa mandeltårtan väster om New York (Citynytt, augusti 1995) God idé gjorde bageri till industri (Göteborgs-Posten, 2 juni 1995) Tårtan som blev exportsuccé (Affärer & Företag, nr ) Tårtan föll IKEA i smaken (Dagens Industri, 11 juni 1997) Kents mandeltårta erövrar Manhattan (Allers, nr ) Pour ceux qui ont le gôut des bonnes choses /betyder ungefär: För dem som har smak för det goda/ (Le Monde du Surgelé, april 1997) Räddningen i frysen (Allt om Mat, nr ) Äter sig in på tyska marknaden (Dagens Industri, 9 december 1998) Godbit i nytt skal (Allt om Mat, nr ) Mandelbageriet prisad exportör (Metro, 13 april 1999) Gör tårta med global smak (Göteborg-Posten, 17 juni 1999) Halländsk förpackning bäst (Hallands Nyheter, 10 oktober 2000) Containrar byts mot tårtbageri (Göteborgs-Posten, 16 december 2003) Perfekt att ha på lut i frysen som efterrätt eller lyxig fika (Se & Hör, nr ) Tårtorna lockar fler (Butikens Värld, mars 2003) Seglatsen som slutade med tårtor till 30 länder (Butikens Värld, december 2004) Inga hack i Almondys expansionskurva (Entreprenör, nr ) Tårtan som reser jorden runt (Göteborgs-Posten, 24 januari 2005) Kalastider för frysta tårtor (Affärsvärlden, nr ) Nyanställningar på tårtbageriet Almondy (Göteborgs-Posten, 12 april 2006) Almondy kommer in hos Tesco (Fri Köpenskap, 8 augusti 2007) Indulgence with natural taste (The Grocer, 24 juni 2006) Almondy tror på brittiskt tårtkalas (Göteborgs-Posten, 10 augusti 2007) Almondy styrker posisjonen (Dagligvarehandleren, 28 juni 2006) Cheesecake med sommarsmak (Året Runt, nr ) Utmärkt för oväntat besök (Allt om Mat, nr ) Tårtjakt i frysdiskarna (Dagens Media, 15 augusti 2007) Swedish success (Café Culture, mars 2007) Almondy mest framgångsrika svenska företaget i Tyskland (Foodwire, 17 oktober 2007) Tyskland lyfter exportbolagen (Dagens Industri, 12 mars 2007) Xmas temptations (Crossed Grain, oktober 2007) Rekord för Almondy (Fri Köpenskap, 16 april 2007) Tårtbageriet Almondy tar Europa bit för bit (Market, 19 oktober 2007) Läckert efter maten (Året Runt, nr ) Prisad svensk tårta gör succé i Tyskland (Dagens Industri, 25 oktober 2007)

12 På bilderna ser vi... Sid 2 Överst: Lennart Dahlbom & Kent Ahlqvist, stolta bagare på Aschebergsgatan. Mitten: Kent levererar ägg och sen var det bara att ställa sig och knäcka äggen, för hand... Längst ner: Lennart kokar smörkräm i 10-liters kastruller. Sid 3 Överst: Vårt bageri på Varholmsgatan 1, Kungstens industriområde. Mitten: Chokladmandeltårta i en annonsbild från Längst ner: En tårtfabrik med adress Kärrlyckegatan 22. Sid 4 Överst: Äpplemandeltårta. Mitten: Kent med Malin Hammar (ansvarig för vårt bolag i USA) och Antoine-Guy Bréant (ansvarig för vårt bolag i Frankrike) Längst ner: Mandeltårta i portionsförpackning = en Almondy. Sid 5 Överst: Almondy Challenge, försökt till rekordsegling mellan Skagen och Marstrand av besättningen Rasmus Bergström & Peder Arvefors. Här siktas de utanför Gefveskär. Mitten: Almondy Mandeltårta med DAIM. Längst ner: Almondy familjen & vår nya förpackningsdesign som vi var jättestolta över. Sid 6 Överst: Licensavtalet för SNICKERS är klart. Kent skakar hand med Jesper Lauridsen från Masterfoods. Näst överst: Här byggs det för framtiden! Tredje överst: Mira, en av våra fantastiska bagare i Göteborg (hon har väl jobbat för bageriet sedan 1983 eller så) med sista tårtan som bakades på Kärrlyckegatan. Längst ner: Everybody say cheese... cake! Sid 7 Överst: Crème Brûléetårta. Mitten: Tårtan med det längsta namnet någonsin: Cheesecake Vanilla with Strawberries. Längst ner: Ola Holmsved och Vera Hessel från vårt bolag i Tyskland tar emot Svenska Exportpriset 2007 på en tillställning i Berlin den 17 oktober. Sid 8 Överst: Kent Bagarn Ahlqvist Mitten: Lennart Nisse Dahlbom Längst ner: Marius Jerndahl (han kanske får ett smeknamn såsmåningom) Sid 9 ojojoj så många olika logotyper vi haft genom åren Sid 10 Överst: Kent bakar bottnar. Mitten: Här är vi på mässan Det Goda Köket i Stockholm Under tre hektiska dagar delade vi ut smakprover. Längst ner: Produktutvecklar-Maria och Processutvecklar-Patrik på julfesten Vi hyrde gamla flygtornet som ligger bredvid bageriet i Torslanda och där var det klackarna i taket hela kvällen! Sid 11 Klippet med Dagsens sanning kommer från Göteborgs-Posten. Dessvärre saknas datum då det infördes, men det var någonstans runt

13 Det var allt för nu. Vill du veta mer är du alltid välkommen att kontakta oss. Almondy AB Box 127, SE Torslanda, Sverige (besöksadress: Flygfältsgatan 10, Torslanda) Tel: +46 (0) Almondy Vertriebs GmbH Grindelhof 63A, DE Hamburg, Tyskland Tel: +49 (0) Almondy Limited Atlas House, Third Avenue, Globe Park Marlow, Bucks, SL7 1EY, England Tel: +44 (0)

Patrik på Nära Dej Skokloster vi underlättar för våra kunder och sparar tid åt dem

Patrik på Nära Dej Skokloster vi underlättar för våra kunder och sparar tid åt dem en tidning från menigo om butikskedjorna time och nära dej sommaren 2013 Servicehandel Time profileringen lockar fler kunder Enkel beställning via webb och mobil Egna arrangemang lockar hela bygden Patrik

Läs mer

Delårsrapport. Kronobergs län 2012 / 2013. Lärare: Rådgivare: Period:

Delårsrapport. Kronobergs län 2012 / 2013. Lärare: Rådgivare: Period: Delårsrapport Kronobergs län 2012 / 2013 Lärare: Rådgivare: Period: Martin Glawe Oscar Lundin, Ung Omsorg Sverige AB 01.09.2012-31.01.2013 Innehållsförteckning 1. 2. 4. 6. 7. 9. 10. 11. VD har ordet Produktutveckling

Läs mer

VOLATIS VÄRLD VÄXER FINLAND NORGE LETTLAND SVERIGE RYSSLAND DANMARK LITAUEN STORBRITANNIEN POLEN TYSKLAND ÖSTERRIKE UNGERN FRANKRIKE RUMÄNIEN

VOLATIS VÄRLD VÄXER FINLAND NORGE LETTLAND SVERIGE RYSSLAND DANMARK LITAUEN STORBRITANNIEN POLEN TYSKLAND ÖSTERRIKE UNGERN FRANKRIKE RUMÄNIEN 2011 2 INNEHÅLL Volatis värld växer 6 Volatis historia i korthet 8 Att äga är att ta ansvar 9 Stora kliv framåt 10 GSS-gruppen: Vett och etikett gjorde alla till vinnare 16 Corroventa: Ett fall för Corroventa

Läs mer

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15 SÅ E-HANDLAR VI: EROTISKA PRODUKTER NätSmart NUMMER 1 JANUARI 2010 EN TIDNING FRÅN E-BUTIK.SE DENISE RUDBERG: Min utopi om ett välfyllt kylskåp EN DAG MED: FRÖKEN FRÄKEN VITAMINVARUHUSET.SE 44 000 ordrar

Läs mer

En arbetsplats i världen

En arbetsplats i världen o m m ä n n i s k o r o c h v e r k s a m h e t e r i v å r a f a s t i g h e t e r Tema: Internationella företag En arbetsplats i världen Möt våra nya förvaltningschefer Nr.1 2007 LEDARE Öppnare, snabbare,

Läs mer

Tema: Säkerhet. Skånska stationer trotsar åläggande. Sommarbutiken - bygdens livsnerv. Shell och 7-Eleven i samarbete. Nr 5 2007

Tema: Säkerhet. Skånska stationer trotsar åläggande. Sommarbutiken - bygdens livsnerv. Shell och 7-Eleven i samarbete. Nr 5 2007 Trafikbutik i framtiden? Nr 5 2007 BRANSCHTIDNING FÖR TRAFIKBUTIKER OCH SERVICEHANDEL Skånska stationer trotsar åläggande Sommarbutiken - bygdens livsnerv Shell och 7-Eleven i samarbete Tema: Säkerhet

Läs mer

10/2011. Vid årsskiftet tar Klas Elm över ElektronikBranschen Årets Julklapp Surfplatta Temasidor om NAS & molnet

10/2011. Vid årsskiftet tar Klas Elm över ElektronikBranschen Årets Julklapp Surfplatta Temasidor om NAS & molnet 10/2011 Branschtidning för hemelektronik & vitvaror Årgång 69 Vid årsskiftet tar Klas Elm över ElektronikBranschen Årets Julklapp Surfplatta Temasidor om NAS & molnet Meg en ny mötesplats i ett nytt medielandskap!

Läs mer

Det bästa sättet att förutse framtiden är att skapa den.

Det bästa sättet att förutse framtiden är att skapa den. 2013 1 2 Det bästa sättet att förutse framtiden är att skapa den. Peter F. Drucker 1909 2005 3 14 Världen 2014 Annika Winsth är en av Sveriges främsta ekonomer. Här är hennes bild av året. Innehåll 70

Läs mer

HEJ! In business. Lycka till!

HEJ! In business. Lycka till! HEJ! Att som självständig operatör driva en McDonald s restaurang är något av det roligaste, mest utmanande och mest utvecklande som finns. Att tillsammans med teamet på restaurangen vidareutveckla McDonald

Läs mer

Innehåll. Inledning 6. Så driver vi Volati framåt 8. Tankar om affären med Kellfri 12. Så fogades TeamOlmed samman 16. Så arbetar Corroventas vd 22

Innehåll. Inledning 6. Så driver vi Volati framåt 8. Tankar om affären med Kellfri 12. Så fogades TeamOlmed samman 16. Så arbetar Corroventas vd 22 2010 VOLATI 2010 5 Innehåll Inledning 6 Så driver vi Volati framåt 8 Tankar om affären med Kellfri 12 Så fogades TeamOlmed samman 16 Så arbetar Corroventas vd 22 Martin investerar åt Volati 24 Volati stöder

Läs mer

Innehåll. både pressmeddelanden och rapporter i det ögonblick de offentliggörs. Hemsidan innehåller samtliga pressmeddelanden,

Innehåll. både pressmeddelanden och rapporter i det ögonblick de offentliggörs. Hemsidan innehåller samtliga pressmeddelanden, Årsredovisning 2001/2002 Innehåll Clas Ohlson ab (publ) Organisationsnummer: 556035-8672 Årsredovisning första maj 2001 till sista april 2002. Finansiell information 2 Bolagsstämma 2 Året i korthet 3 Intervju

Läs mer

Det började i en gul, gammal,

Det började i en gul, gammal, TJUGO ÅR 1994 2014 Det började i en gul, gammal, risig Volvo Ingen annan svensk aktiefond har utvecklats bättre än Didner & Gerge Aktiefond under de gångna tjugo åren. Grundarna Henrik Didner och Adam

Läs mer

WINN HOTEL GROUP NYTT HOTELL I STAN ÅRSREDOVISNING 2011 KREATIV ATOMBOMB TORSTEN ENGWALL

WINN HOTEL GROUP NYTT HOTELL I STAN ÅRSREDOVISNING 2011 KREATIV ATOMBOMB TORSTEN ENGWALL WINN HOTEL GROUP ÅRSREDOVISNING 2011 VÅR VERKSAMHET HANDLAR INTE OM HOTELL DEN HANDLAR OM MÄNNISKOR NYTT HOTELL I STAN WINN BUSINESS SCHOOL BÄST I KLASSEN KREATIV ATOMBOMB STÅR BAKOM HOTELLKONCEPT TORSTEN

Läs mer

NYHETER OCH NOTISER OM DRYCKER OCH UPPLEVELSER NR 4 DECEMBER 2013. Vin och fotboll i Pfalz Fruktiga franska likörer Eko på väg i Almansa

NYHETER OCH NOTISER OM DRYCKER OCH UPPLEVELSER NR 4 DECEMBER 2013. Vin och fotboll i Pfalz Fruktiga franska likörer Eko på väg i Almansa vinfo NYHETER OCH NOTISER OM DRYCKER #60 OCH UPPLEVELSER NR 4 DECEMBER 2013 Vin och fotboll i Pfalz Fruktiga franska likörer Eko på väg i Almansa Läs om Bodegas Piqueras och Marius Reserva på sidorna 12

Läs mer

Tema: Kaffe & bröd. Ny VD på 7-Eleven. Vem är den ideala kunden? På besök hos danska förbundet. Nr 1 2009

Tema: Kaffe & bröd. Ny VD på 7-Eleven. Vem är den ideala kunden? På besök hos danska förbundet. Nr 1 2009 Nr 1 2009 B R A N S C H T I D N I N G F Ö R T R A F I K B U T I K E R O C H S E R V I C E H A N D E L Ny VD på 7-Eleven Vem är den ideala kunden? På besök hos danska förbundet Tema: Kaffe & bröd Kurser

Läs mer

From SMS text messages, via email and print ads to Sales & Marketing Automation

From SMS text messages, via email and print ads to Sales & Marketing Automation Traveas, the story From SMS text messages, via email and print ads to Sales & Marketing Automation Traveas, the story, Sida 1 Kära aktieägare, Detta är vår historia; resan till det vi är idag. Vägen har

Läs mer

Industrifonden nytt investerar i stora bolag medan de är små

Industrifonden nytt investerar i stora bolag medan de är små Nr. 2 juni 2012 Industrifonden nytt investerar i stora bolag medan de är små Ut i världen naturligt för svenska tillväxtföretag Sidan 4 Coresonic sålt till MediaTek Sidan 3 Stor potential i Asien för Cellavision

Läs mer

Industrifonden nytt INdUStrIFoNdeN INVeSterar I Stora BoLaG MedaN de Är SMÅ

Industrifonden nytt INdUStrIFoNdeN INVeSterar I Stora BoLaG MedaN de Är SMÅ Nr. 2 april 2011 Industrifonden nytt INdUStrIFoNdeN INVeSterar I Stora BoLaG MedaN de Är SMÅ Hjulen i göteborg snurrar igen tema SiDAN 4 6 Foto: dick Gillberg/goteborg.com Qliktech är industrifondens bästa

Läs mer

Årsredovisning 2002/2003 Clas Ohlson AB 85 år

Årsredovisning 2002/2003 Clas Ohlson AB 85 år Clas Ohlson AB 85 år Årsredovisning 2002/2003 INNEHÅLL FINANSIELL INFORMATION 2 ÅRET I KORTHET 3 INTERVJU MED VD 4 AFFÄRSIDÉ, MÅL OCH STRATEGIER 6 MARKNAD 8 ORGANISATION 11 FÖRSÄLJNINGSKANALER 12 VARUMÄRKE

Läs mer

SMAKA PÅ SKÅNE. Om våra satsningar och erfarenheter av att utveckla en kulinarisk region

SMAKA PÅ SKÅNE. Om våra satsningar och erfarenheter av att utveckla en kulinarisk region SMAKA PÅ SKÅNE 2010 2015 Om våra satsningar och erfarenheter av att utveckla en kulinarisk region SMAKA PÅ SKÅNE 2015-09-18 VERSION 2.0 PRODUKTION: Smaka på Skåne, Livsmedelsakademin ANSVARIG UTGIVARE:

Läs mer

SMAKA PÅ SKÅNE. Om våra satsningar och erfarenheter av att utveckla en kulinarisk region

SMAKA PÅ SKÅNE. Om våra satsningar och erfarenheter av att utveckla en kulinarisk region SMAKA PÅ SKÅNE 2010 2015 Om våra satsningar och erfarenheter av att utveckla en kulinarisk region SMAKA PÅ SKÅNE 2015-09-18 VERSION 2.0 PRODUKTION: Smaka på Skåne, Livsmedelsakademin ANSVARIG UTGIVARE:

Läs mer

Bilistens kandidat - Tystberga trafik & butik

Bilistens kandidat - Tystberga trafik & butik Från Förbundet Rösta på årets station - gå in på www.bensinochbutik.se! Bilistens kandidat - Tystberga trafik & butik Bilistens kandidat finns i Tystberga strax utanför Nyköping, och man är den enda bensinstationen

Läs mer

Servicehandel. Anne i Hofors har ett riktigt glassläge vi säljer oerhört mycket glass!

Servicehandel. Anne i Hofors har ett riktigt glassläge vi säljer oerhört mycket glass! Servicehandel en tidning från menigo foodservice om butikskoncepten time och nära dej sommaren 2012 Förnyelsen av Nära Dej startar nu! Så ökar du din försäljning i sommar Du är värd för dina gäster i butiken

Läs mer

INNEHÅLL. Legal årsredovisning 35 68

INNEHÅLL. Legal årsredovisning 35 68 Års redo vis ning 2010 INNEHÅLL VD-ord 2 Strategi och mål 4 Marknad 6 KappAhls mode på kartan 8 Kundgrupper 10 Dam 12 Herr 14 Barn 16 Värde kedjan 18 Idé och design 19 Inköp 20 Produktion 20 Distribution

Läs mer

Årsredovisning 2013 ÅRS RED OVIS NING ALL TIME HIGH. Sammanflätade affärer SKAPAR FRAMGÅNG. Aktien Årsredovisning 2013 1

Årsredovisning 2013 ÅRS RED OVIS NING ALL TIME HIGH. Sammanflätade affärer SKAPAR FRAMGÅNG. Aktien Årsredovisning 2013 1 Årsredovisning 2013 ELECT R A G R U P P E N A B ÅRS RED OVIS NING ALL TIME HIGH Sammanflätade affärer SKAPAR FRAMGÅNG 2 0 1 3 Aktien Årsredovisning 2013 1 Årsredovisning 2013 Vi är stolta över de resultat

Läs mer

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark I Bastuträsk har man gjort korv till försäljning i 118 år, det är en fin Västerbottnisk mattradition som man ser att ägarna Mattias Berg och

Läs mer

e-barometern Q4 Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research e-barometern Q4 2011

e-barometern Q4 Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research e-barometern Q4 2011 e-barometern Q4 2011 Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln 1 e-barometern Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research »FÖRORD E-handeln av varor i Sverige omsatte förra

Läs mer

SPENDRUPS ÅRSREDOVISNING 1997

SPENDRUPS ÅRSREDOVISNING 1997 SPENDRUPS ÅRSREDOVISNING 1997 KALLELSE TILL BOLAGSSTÄMMA Ordinarie bolagsstämma hålls på Cirkus i Stockholm tisdagen den 12 maj 1998 klockan 13.. Rätt att deltaga i stämman har den aktieägare som dels

Läs mer

T T. God Jul. tidningen Ett magasin för svensk lantbruksnäring Producerad av Svenska Foder AB. Förutsättningar för framgång. Franchisemanifestet

T T. God Jul. tidningen Ett magasin för svensk lantbruksnäring Producerad av Svenska Foder AB. Förutsättningar för framgång. Franchisemanifestet tidningen Ett magasin för svensk lantbruksnäring Producerad av Svenska Foder AB T T TemaService Franchisemanifestet T 10 skäl att vara med i shop-in-shop Förutsättningar för framgång Pether Markne och

Läs mer

polynews Lite ur innehållet Nr 2 2015 Polykemi vinnare igen!!! Läs mer på sidan 20.

polynews Lite ur innehållet Nr 2 2015 Polykemi vinnare igen!!! Läs mer på sidan 20. polynews Nr 2 2015 Polykemi vinnare igen!!! Läs mer på sidan 20. Malin Folkesson, Plastforum Lite ur innehållet Svenska Rondo levererar till Best recycled product 2015... sid. 5 10 år i backspegeln...

Läs mer