Berättelsen om ett bageri. (den lite längre versionen)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Berättelsen om ett bageri. (den lite längre versionen)"

Transkript

1 Berättelsen om ett bageri (den lite längre versionen)

2 Det var en gång... Precis som i sagornas värld börjar berättelsen om Almondy med Det var en gång......två unga herrar vid namn Kent Ahlqvist och Lennart Dahlbom var på besök i en liten semesterort på den svenska västkusten. Under besöket blev de bjudna en ovanlig tårta. Den var gjord med bottnar av mandel, varvade med smörkräm och sprödrostade mandelspån. Historien förtäljer inte hur mycket tårta de båda herrarna åt, men något vi helt säkert vet, är att tårtan bjöd på en smakupplevelse som skulle komma att förändra deras liv totalt. Visionen föds Två själar och en tanke. Kent och Lennart var överens om att denna tårta var det godaste de någonsin ätit. En smakupplevelse värd att sprida och delas av så många fler. Och det var just vad de beslöt sig för att göra. Visionen om det företag som skulle komma att heta Mandelbageriet var därmed född. Affärsidén utvecklas Kents bakgrund var inom försäljning; han sålde båtmotorer och utrustning till fritidsbåtar. Lennart gjorde lite av varje; allt från att driva ostbutik till att utforska Australien. Ingen av dem hade någon erfarenhet av vare sig bageri eller konditori. Deras ambition var att på ett rationellt sätt, i kommersiellt syfte, baka Mandeltårtor och sälja dem till konsumenter, restauranger och konditorier. Rättigheterna till tårtan köps Tillverkaren kontaktades och den 5 januari 1982 köper Kent och Lennart Mandelbageriet och rättigheterna till det hemliga receptet på Mandeltårtan för en köpeskilling om kr. Fast egentligen var det så här Kent och Lennart höll på att bygga en båt. De skulle segla jorden runt. Och för att finansiera båtbyggandet behövde de pengar. Idén med mandeltårtorna kom så lägligt! Vi driver bageriet, bygger färdigt båten och sen sticker vi, tänkte de. Och så börjar de att baka... Sagt och gjort. Nu gick allt med fart. Maskiner köptes in och produktionen startades i hyrda lokaler om 70 kvadratmeter på Aschebergsgatan i centrala Göteborg, där man också öppnade en liten butik. Ryktet om den vidunderligt goda Mandeltårta som fanns att köpa någonstans strax ovanför Vasaplatsen spred sig snabbt. Mandeltårtan blev redan från första stund uppfattad som unik. Den gick inte att jämföra med någon annan typ av bakverk. Kent och Lennart bakade tårtor så mycket de orkade. Och när den ene bakade tårtor, då byggde den andre på båten, en fin skapelse som fick namnet Gustav Wasa (efter modellen som var en Wasa 410).

3 1983 Redan ett år efter starten har företaget vuxit ur lokalerna den nya kunden, restauranggrossisten Martin Olsson, slukar i princip hela produktionskapaciteten. 800 rymliga kvadratmeter i Kungstens industriområde blir räddningen. I samband med detta ombildas företaget till ett aktiebolag, Mandelbageriet AB Det är dags för Mandelbageriet att lansera sin andra tårta på marknaden: Chokladmandeltårta. Basen i tårtan är densamma som tidigare. Bottnar av mandel som varvas med ljuvlig chokladkräm toppad med flagad mörk choklad. Det visar sig snabbt att de unga herrarna har gjort det igen. Responsen från kunderna är omedelbar och mycket positiv. Mandelbageriet har nu två mycket omtyckta, högkvalitativa tårtor. De är bakade med enbart naturliga råvaror. Och som om inte det är nog så är tårtorna dessutom glutenfria Med flera stora restauranggrossister som har tårtorna i sortimentet, finns Mandelbageriets tårtor sedan en tid tillbaka i hela Sverige. Nu är det dags för nästa äventyr. Tårtorna ska exporteras! Kent packar bilen full med tårtor (och sin blivande fru Heléne) och åker på tårtturné i grannlandet. Norge blir den första exportkunden Mandelbageriet skriver avtal med Unilever om distribution av tårtorna på den tyska storköksmarknaden. Därmed startar exporten till Tyskland och snart följer även länder som Österrike och England Företaget går bra. Men för att kunna gå vidare och expandera krävs kapital och år 1988 säljs Mandelbageriet till AB Sardus. Kent och Lennart stannar kvar som ansvariga för företaget, precis som tidigare Beslut tas att bygga en riktig tårtfabrik på Hisingen. Investeringen är ca. 30 miljoner kronor, vilket är mycket för ett företag som omsätter knappt 20 miljoner kronor. Det var ganska många som lyfte på ögonbrynen och såg orosmoln inför det lilla företagets utveckling. Men det är klart det ska gå! 1990 Första spadtaget i Norra Arendals Industriområde tas av Kent Ahlqvist den 22 oktober Den nybyggda, helautomatiska tårtfabriken tas i bruk på hösten. Mandelbageriet har nu tolv anställda och maxkapaciteten ligger på tårtor som kan bakas på en dag Kvalitetsledningssystemet ISO 9000 införs på bageriet.

4 1994 Utvecklingen går i stadig takt och Mandelbageriet etablerar sig på marknader i nya länder. För att undanröja eventuella hinder för ytterligare fortsatt expansion, bestäms att ett försök till management buyout ska göras. Kent lyckas via personliga kontakter intressera en norsk finansiär och efter många och långa förhandlingar kan Kent och Lennart köpa tillbaka företaget tillsammans med den norske finansiären, ett privatägt investmentbolag. Den 30 mars 1994 var alla avtal klara och Mandelbageriet AB blir ett helägt dotterbolag till Production Process International AB (senare omdöpt till Almondy Holding AB) Kent och Lennart är glada och lyckliga över att ha fått tillbaka sitt bageri och nu är de sugna på nya utmaningar! Under våren lanseras den tredje av Mandelbageriets tårtor: Äpplemandeltårta. En mandelbotten täckt med välsmakande äpplefyllning med kanel, garnerad med små vaniljkrämsblommor. Exporten går nu till tolv länder i Europa. Hittills har företaget koncentrerat försäljningen till storkökssektorn, men detta år lanseras tårtorna i en mindre storlek, i samtliga tre smaker, för att möta efterfrågan från detaljhandeln Tyskland har kommit att bli en av bageriets viktigaste marknader och med lokal representation skall försäljningen växa vidare. Ett försäljningsbolag i Hamburg bildas: Mandelbageriet Vertriebs GmbH Ett andra försäljningsbolag bildas, The Almond Baker Ltd i USA. Kontoret ligger i New York och helt plötsligt har mandeltårtan erövrat Manhattan (åtminstone ett pyttepytte litet kontorsrum där vi hyr in oss). Detta år inför vi också kvalitetssäkringssystemet HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) som är ett verktyg för analys och hantering av risker och är en grundläggande metodik för att säkra livsmedels kvalitet genom hela processen, från bageri till konsument. Tidningen Allt om Mat rankar Chokladmandeltårtan som Bäst i test. Mot slutet av året tecknar Mandelbageriet kontrakt med IKEA. Nu får göteborgsbagaren baka till 100 varuhus skriver Dagens Industri i en artikel den 11 juni Samarbetet med IKEA inleds i början av Ytterligare ett dotterbolag bildas. Denna gång Le Gâteau Amandine SARL i Frankrike. Under hösten lanseras tårtorna i en ny, unik och bekväm portionsförpackning under varumärket Almondy (som betyder med smak av mandel ). Den fiffiga allt-i-ett förpackningen innehåller en gaffel och har utvecklats för att möta den ökande efterfrågan av take-away produkter och det snabbt växande fastfood-segmentet.

5 1999 Burger King lanserar portionsförpackningen på sina restauranger i Europa. Mandelbageriet erhåller Göteborg&Co:s Companipris. Målmedveten satsning som skapar stabil verksamhet är en del av juryns motivering. Dessutom utses Kent Ahlqvist till Årets Livsmedelsexportör av Food From Sweden. Juryns motivering löd: Kent Ahlqvist har målmedvetet och på relativt kort tid byggt upp en långsiktig export för Mandelbageriets frysta tårtor. Exporten uppgår idag till ca 70 procent av omsättningen. Genom att satsa på en produkt med tydligt koncept har Mandelbageriet med hjälp av egna säljbolag samt systematisk och uthållig bearbetning av marknaderna i Tyskland, Frankrike och USA skapat en framgångsrik export Det har blivit dags för Mandelbagar n att gå i pension. Exporten har sedan länge tagit överhanden och ja, Mandelbageriet är kanske inte så lätt att uttala på andra språk än just svenska... Mandelbageriets klassiska tårtor samlas nu under det lite mer internationella varumärket Almondy och får samtidigt en ny förpackningsdesign som doftar hembakt. Portionsförpackningen belönas med den Skandinaviska Förpackningsbranschens pris, ScanStar, som årets förpackning i konsumentförpackningsklassen. Senare samma år belönas samma förpackning med den internationella utmärkelsen WorldStar från World Packaging Organization Mandelbageriet AB lanserar sitt fjärde original, Almondy Mandeltårta med DAIM, efter att ha ingått ett licensavtal med Kraft Foods, ägare till det kända och älskade varumärket DAIM. Almondy DAIM är en unik produkt som förenar de magiska smaker som utmärker både DAIM och den klassiska mandeltårtan spröda mandelbottnar som varvats med smörkräm, toppad med knäckiga DAIM dragéer och överdragen med Marabou mjölkchoklad. Och precis som alla våra andra tårtor är den bakad utan konserveringsmedel, utan färgämnen och så är den glutenfri. Redan under våren smyglanserades den nya tårtan på inte mindre än 150 IKEA-varuhus över hela världen och blev snabbt en stor försäljningsframgång. Smyglansering och smyglansering förresten... vi skrev ju World Premiere på förpackningen i så stora bokstäver vi bara kunde Mandelbageriet AB certifieras mot BRC (British Retail Consortium) Global Standard Food, en standard som bland annat omfattar HACCP. Certifieringen genomförs av DNV, Det Norske Veritas. Det franska säljbolaget läggs ned (det gick liksom inget vidare). Almondy DAIM når förstaplatsen i försäljningstoppen bland djupfrysta tårtor i Sverige och för att bereda plats för den vidare försäljningsutvecklingen tas Äpplemandeltårtan samt portionsförpackningarna ur sortimentet. Året avslutas med nytt utseende på förpackningarna. Almondy familjen får en lite modernare och enhetligare design och så har loggan blivit röd.

6 2003 Mandelbageriet, Mandelbagar n, Almondy, Almondy/Mandelbageriet Kärt barn har många namn sägs det och om det är så eller om det bara blivit lite rörigt genom årens lopp, det ska vi låta vara osagt. Men nu har vi bestämt oss, det blir bara ett namn framöver! Den 22 juli 2003 byter Mandelbageriet AB namn till Almondy AB. Övriga företag som berörs av namnbytet är moderbolaget (Almondy Holding AB) samt säljbolaget i Tyskland (Almondy Vertriebs-GmbH). Licensavtal skrivs med Masterfoods och under hösten lanseras ytterligare en tårta i familjen, Almondy Mandeltårta med SNICKERS. Tårtan består av spröda mandelbottnar varvade med nougatkräm, mjuk kola, rostade jordnötter och ett överdrag av mjölkchoklad Bageriet växer så det knakar. Sedan vi flyttade in i tårtfabriken i Arendal har vi byggt ut och byggt till, mer och mer för varje år. Men nu har vi byggt ändå ut till tomtgränsen och vi får ändå inte plats. Den 15 januari sätts spaden åter i marken. Denna gång på Torslanda Gamla Flygfält där ett nytt bageri om kvadratmeter ska byggas. Investeringen uppgår till 140 miljoner kronor och i det nya bageriet ska vi vid full drift kunna baka tårtor per dag Fredag den 4 februari är det produktionsstart i det nya bageriet. Den totala dagsproduktionen uppgick dessvärre bara till 216 (små chokladmandel-) tårtor men Lennart är ändå optimistisk inför framtiden. Kl 15:05 torsdag den 24 mars bakas den allra sista tårtan på tårtfabriken i Arendal. Och ja, det var en Mandeltårta! En epok är slut och en ny epok har börjat. I drygt en veckas tid bär vi flyttkartonger och sitter till sist med datorn i knäet när vi inte längre har några skrivbord. Den 1 april skruvar vi ner skylten på dörren och flyttar till ett nytt jättefint bageri. I september öppnas ett nytt säljbolag, Almondy Limited i London, för att serva både detaljhandel och storkökskunder i Storbritannien Vi har funderat lite och kommit fram till att innovation är en del av vår strategi för vidare tillväxt. Först ut på innovationsagendan är två oemotståndligt goda cheesecakes, som lanseras i maj. Även om cheesecakes är ett välkänt koncept är det en helt ny dessertkategori i frysdisken och något som knappt funnits i Sverige tills nu. Almondy Cheesecake Lemon och Almondy Cheesecake Raspberry är två lätta och fräscha desserter som består av spröd mandelbotten, frisk cream cheese och en härlig fruktspegel på toppen. Under hösten fortsätter satsningen på innovation och Mandeltårta med mörk choklad lanseras. Det är en kombination av oemotståndligt goda mandebottnar, en fyllig chokladkräm och ett täcke av riktigt mörk, härligt choklad med 60% kakao. Utmärkt för oväntat besök skriver Allt om Mat, nordens ledande mattidning, om vår nya tårta blev ett rekordår med en försäljningsökning på +30%. Omsättningen landade på 270 Mkr, vilket är en femdubbling sedan år 2000 då omsättningen var 54 Mkr.

7 2007 Innovationstakten fortsätter. I februari lanserade vi världens kanske mest klassiska dessert och gav oss in i kampen med spanjorer, fransmän och britter som länge tvistat om upphovsrätten till Crème Brûlée. Vår Crème Brûléetårta kombinerar en oemotståndligt god mandelbottnen med lenaste vaniljkräm (gjord med äkta vanilj såklart) under ett krispigt täcke av karamelliserat socker. Första kvartalet 2007 avslutades rekordstarkt med en försäljningsökning på +41% jämfört med samma period föregående år. Och som grädde på tårtan en all time high notering i mars 2007 med försäljning på över 30 Mkr. I maj publicerade konsultföretaget Ahrens Rapid Growth den årliga Tillväxtlistan listan över Sveriges snabbast växande företag. Almondy placerade sig på plats 48 med en genomsnittlig tillväxttakt om 30,89% de senaste fem åren. Inget annat livsmedelsföretag rankades högre. Kalastider för frysta tårtor skrev tidningen Affärsvärlden i en artikel den 9 maj. Lagom till sommaren (den som regnade bort) var det dags för rekord igen. Denna gång gällde det rekord i långt namn; vår nya tårta döpte vi till Almondy Cheesecake Vanilla with Strawberries. 100% sommargaranti utlovades i denna supergoda cheesecake som består av spröd mandelbotten som vi lagt samman med frisk cream cheese med äkta vanilj, hackade jordgubbar och jordgubbssås ripplad på toppen. Svensk sommar på förpackning helt enkelt. Strax före sommarsemestern kom beskedet som vi hoppats på så länge: Almondy listas hos den engelska livsmedelsjätten Tesco. Den 8 oktober är det försäljningsstart och Britterna tog verkligen emot tårtorna med förtjusning. I oktober tilldelades Almondy Svenska Exportpriset 2007 för att ha varit det mest framgångsrika svenska exportföretaget till Tyskland under året. 75 procent av vår försäljning kommer från export och Tyskland är den enskilt störta exportmarkanden. Svenska Exportpriset delas ut av Svenska Handelskammaren i Tyskland och Exportrådet, i samarbete med Svenska Ambassaden i Berlin och Generalkonsulatet i Hamburg. Almondy har med uthållighet och långsiktiga strategier nått väsentliga framgångar på den svåra tyska livsmedelsmarkanden var en del av juryns motivering till priset. Vi tackar och bugar! Summa summarum blev 2007 ett riktigt bra år. Men det finns mycket kvar att göra och vad är bättre då än att kavla upp ärmarna och återgå till tårtbakandet. Precis som Kent & Lennart en gång gjorde. Apropå Kent & Lennart. Du kanske undrar hur det gick med deras båt, Gustav Wasa, och jordenruntseglingen? Jodå, båten blev färdig och sjösattes sommaren 1982, men den kom aldrig längre västerut än Skagen. Tårtorna däremot, de finns i 33 länder världen över. Mer tårta åt folket 2008! Fortsättning följer

8 Faktasida Mandelbageriet grundades 1982 i Göteborg av två sanna entreprenörer; Kent Ahlqvist & Lennart Dahlbom bytte Mandelbageriet AB namn till Almondy AB. I Almondy-gruppen ingår idag fyra företag: Almondy Holding AB (moderbolag med huvudkontor i Torslanda), Almondy AB (bageriet i Torslanda), Almondy Vertriebs GmbH (säljbolag i Tyskland) samt Almondy Limited (säljbolag i England). Totalt är vi lite drygt 90 anställda. Omsättning år 2007 var ca 323 miljoner kronor, vilket fördelar sig på 70% till detaljhandeln och 30% till storkökssektorn. Almondy Mandeltårta med DAIM är Nordens mest sålda tårta. Varje dag bakar vi ca tårtor. 7 av 10 tårtor går på export och Tyskland är den enskilt största exportmarknaden. Kent Ahlqvist (bilden överst) som är en av de två grundarna till bageriet och som i mer än 20 år framgångsrikt var vår VD, vår visionär, vår påhejare och vår uppskattade kapten på skeppet, sålde sin andel i företaget i början av Detta för att ägna mer tid till familjen. Idag driver Kent en hästgård strax söder om Göteborg, kör grävskopa på tomten och har tusen järn i elden. Kent hävdar fortfarande att Mandeltårta original är den godaste tårtan i hela världen. Lennart Dahlbom (bilden i mitten), den andra av de två grundarna, är fortfarande delägare och aktiv i bageriet. Lennart är en riktig klurig figur, han vet lite om det mesta men mest om tårtor och maskiner som också är hans ansvarsområde. Något Lennart inte gillar är kontorsarbete så oftast hittar man honom någonstans inne bageriet bland kastruller & slevar där han provar nya recept och spännande smaker. Emellanåt får vi andra smaka på hans fantastiska tårtor och det gillar vi jättemycket!!! Vår VD sedan 1 september 2005 heter Marius Jerndahl (bilden längst ner). Innan Marius blev en av oss jobbade han med andra godsaker som chips och kakor (fast han började sin karriär med att sälja sallad i kruka!), senast som Försäljningsdirektör för Göteborgs Kex AB i Kungälv. Marius är ursprungligen från Norge, men när det gäller att Sverige vinner OS-guld i tex hockey säger han sig vara väldigt flexibel med sitt medborgarskap. Det tackar vi för.

9 Så här har vi sett ut genom åren

10 Bubblare på innelistan: Julfest 2006 som var dubbeltsuperkul (mot tidigare års julfester som bara varit superkul) Det här tror vi på inne Att baka Litet tårtbageri Entreprenörsanda Ute hos kunden Fart Enkelhet Innovation ute Att producera Storföretag Tjänstemannakultur Inne på kontoret Byråkrati Kärnfysik Status Quo

11 Rubriker på senare år Mandeltårtan erövrar Europa (Göteborgs-Posten, 7 april 1993) Bästa mandeltårtan väster om New York (Citynytt, augusti 1995) God idé gjorde bageri till industri (Göteborgs-Posten, 2 juni 1995) Tårtan som blev exportsuccé (Affärer & Företag, nr ) Tårtan föll IKEA i smaken (Dagens Industri, 11 juni 1997) Kents mandeltårta erövrar Manhattan (Allers, nr ) Pour ceux qui ont le gôut des bonnes choses /betyder ungefär: För dem som har smak för det goda/ (Le Monde du Surgelé, april 1997) Räddningen i frysen (Allt om Mat, nr ) Äter sig in på tyska marknaden (Dagens Industri, 9 december 1998) Godbit i nytt skal (Allt om Mat, nr ) Mandelbageriet prisad exportör (Metro, 13 april 1999) Gör tårta med global smak (Göteborg-Posten, 17 juni 1999) Halländsk förpackning bäst (Hallands Nyheter, 10 oktober 2000) Containrar byts mot tårtbageri (Göteborgs-Posten, 16 december 2003) Perfekt att ha på lut i frysen som efterrätt eller lyxig fika (Se & Hör, nr ) Tårtorna lockar fler (Butikens Värld, mars 2003) Seglatsen som slutade med tårtor till 30 länder (Butikens Värld, december 2004) Inga hack i Almondys expansionskurva (Entreprenör, nr ) Tårtan som reser jorden runt (Göteborgs-Posten, 24 januari 2005) Kalastider för frysta tårtor (Affärsvärlden, nr ) Nyanställningar på tårtbageriet Almondy (Göteborgs-Posten, 12 april 2006) Almondy kommer in hos Tesco (Fri Köpenskap, 8 augusti 2007) Indulgence with natural taste (The Grocer, 24 juni 2006) Almondy tror på brittiskt tårtkalas (Göteborgs-Posten, 10 augusti 2007) Almondy styrker posisjonen (Dagligvarehandleren, 28 juni 2006) Cheesecake med sommarsmak (Året Runt, nr ) Utmärkt för oväntat besök (Allt om Mat, nr ) Tårtjakt i frysdiskarna (Dagens Media, 15 augusti 2007) Swedish success (Café Culture, mars 2007) Almondy mest framgångsrika svenska företaget i Tyskland (Foodwire, 17 oktober 2007) Tyskland lyfter exportbolagen (Dagens Industri, 12 mars 2007) Xmas temptations (Crossed Grain, oktober 2007) Rekord för Almondy (Fri Köpenskap, 16 april 2007) Tårtbageriet Almondy tar Europa bit för bit (Market, 19 oktober 2007) Läckert efter maten (Året Runt, nr ) Prisad svensk tårta gör succé i Tyskland (Dagens Industri, 25 oktober 2007)

12 På bilderna ser vi... Sid 2 Överst: Lennart Dahlbom & Kent Ahlqvist, stolta bagare på Aschebergsgatan. Mitten: Kent levererar ägg och sen var det bara att ställa sig och knäcka äggen, för hand... Längst ner: Lennart kokar smörkräm i 10-liters kastruller. Sid 3 Överst: Vårt bageri på Varholmsgatan 1, Kungstens industriområde. Mitten: Chokladmandeltårta i en annonsbild från Längst ner: En tårtfabrik med adress Kärrlyckegatan 22. Sid 4 Överst: Äpplemandeltårta. Mitten: Kent med Malin Hammar (ansvarig för vårt bolag i USA) och Antoine-Guy Bréant (ansvarig för vårt bolag i Frankrike) Längst ner: Mandeltårta i portionsförpackning = en Almondy. Sid 5 Överst: Almondy Challenge, försökt till rekordsegling mellan Skagen och Marstrand av besättningen Rasmus Bergström & Peder Arvefors. Här siktas de utanför Gefveskär. Mitten: Almondy Mandeltårta med DAIM. Längst ner: Almondy familjen & vår nya förpackningsdesign som vi var jättestolta över. Sid 6 Överst: Licensavtalet för SNICKERS är klart. Kent skakar hand med Jesper Lauridsen från Masterfoods. Näst överst: Här byggs det för framtiden! Tredje överst: Mira, en av våra fantastiska bagare i Göteborg (hon har väl jobbat för bageriet sedan 1983 eller så) med sista tårtan som bakades på Kärrlyckegatan. Längst ner: Everybody say cheese... cake! Sid 7 Överst: Crème Brûléetårta. Mitten: Tårtan med det längsta namnet någonsin: Cheesecake Vanilla with Strawberries. Längst ner: Ola Holmsved och Vera Hessel från vårt bolag i Tyskland tar emot Svenska Exportpriset 2007 på en tillställning i Berlin den 17 oktober. Sid 8 Överst: Kent Bagarn Ahlqvist Mitten: Lennart Nisse Dahlbom Längst ner: Marius Jerndahl (han kanske får ett smeknamn såsmåningom) Sid 9 ojojoj så många olika logotyper vi haft genom åren Sid 10 Överst: Kent bakar bottnar. Mitten: Här är vi på mässan Det Goda Köket i Stockholm Under tre hektiska dagar delade vi ut smakprover. Längst ner: Produktutvecklar-Maria och Processutvecklar-Patrik på julfesten Vi hyrde gamla flygtornet som ligger bredvid bageriet i Torslanda och där var det klackarna i taket hela kvällen! Sid 11 Klippet med Dagsens sanning kommer från Göteborgs-Posten. Dessvärre saknas datum då det infördes, men det var någonstans runt

13 Det var allt för nu. Vill du veta mer är du alltid välkommen att kontakta oss. Almondy AB Box 127, SE Torslanda, Sverige (besöksadress: Flygfältsgatan 10, Torslanda) Tel: +46 (0) Almondy Vertriebs GmbH Grindelhof 63A, DE Hamburg, Tyskland Tel: +49 (0) Almondy Limited Atlas House, Third Avenue, Globe Park Marlow, Bucks, SL7 1EY, England Tel: +44 (0)

Livsmedelsindustrin i Sverige efter EU-inträdet. Carl Eckerdal, Chefekonom, Li

Livsmedelsindustrin i Sverige efter EU-inträdet. Carl Eckerdal, Chefekonom, Li Livsmedelsindustrin i Sverige efter EU-inträdet Carl Eckerdal, Chefekonom, Li Maten på våra bord är inte bara fullkomligt livsnödvändig den försörjer 1 av 10 svenskar Från ax till gör det själv kassan

Läs mer

Chokladbollar. Displaykartonger NYHET. Delikat chokladboll, rullad i kokos. 27 Delicatoboll 58 g, 35-p

Chokladbollar. Displaykartonger NYHET. Delikat chokladboll, rullad i kokos. 27 Delicatoboll 58 g, 35-p Chokladbollar NYHET Delikat chokladboll i extra stort format. 35 Stor Delicatoboll 90 g, 20-p Delikat chokladboll, rullad i kokos. 27 Delicatoboll 58 g, 35-p Krämig chokladboll med fyllig nougat, toppad

Läs mer

Att tänka på vid beställning Var ute i god tid Smakprover Tårtställning Hämtning av bröllopstårtan

Att tänka på vid beställning Var ute i god tid Smakprover Tårtställning Hämtning av bröllopstårtan Att tänka på vid beställning För att kunna ge er bästa service rekommenderar vi att ni i förväg kontaktar vald butik och stämmer av en tid för ert besök. Eventuella frågor om utförande, allergier eller

Läs mer

Recept för småsugna.

Recept för småsugna. Recept för småsugna. Smått och gott Kakor och godbitar i mindre storlek är det senaste på bakfronten! Och handen på hjärtat visst förenas det bästa av två världar? Det godaste goda och ett gott samvete

Läs mer

Allers stora glasstest!

Allers stora glasstest! REPORTAGE MAT & BAK Allers stora glasstest! STICKA & HANDARBETE Riktiga höjdare och några bottennapp. Allers testar årets glassnyheter! VINN FYNDA 24 MARS 2015 06.15 Bild: Shutterstock Vi kan inte garantera

Läs mer

Julens gåvor 2015. www.fruktbudet.se Tel 020-55 44 20

Julens gåvor 2015. www.fruktbudet.se Tel 020-55 44 20 Julens gåvor 2015 www.fruktbudet.se Tel 020-55 44 20 ÄR TOMTEN VAKEN? Det bästa med hösten är att julen närmar sig! Ett hett tips för att slippa stressa i sista sekunden är att fixa julklappar till kunder,

Läs mer

NYHETER 2012 OKTOBER

NYHETER 2012 OKTOBER NYHETER 2012 OKTOBER Nyhetslansering oktober 2012 I denna nyhetsbroschyr presenterar vi många intressanta och innovativa nyheter med flera inriktningar och användningsområden. Sammanslagningen mellan Unifine

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre.

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Gott på äldre dar Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Här har vi samlat recept på goda mellanmål och desserter där näringsinnehållet är

Läs mer

Prinsesstårta De Lux med hemkokt vaniljkräm 6-8 bit, 8-10 bit, 12-14 bit, 18-20 bit,

Prinsesstårta De Lux med hemkokt vaniljkräm 6-8 bit, 8-10 bit, 12-14 bit, 18-20 bit, Frukt- och mandeltårta 6-8 bit, 8-10 bit, 12-14 bit, 18-20 bit, Hemkokt vaniljkräm(mjölk, vanilj, pastöriserad äggula (konserveringsmedel E202, E211, E330), socker, majsstärkelse, smör), tårtbotten (ägg,

Läs mer

Våra godaste desserter

Våra godaste desserter Våra godaste desserter Låt dig inspireras Slutet gott, allting gott Vi är många som tycker att något sött hör till efter en god middag. Här har vi samlat några av våra allra godaste desserter, från exotisk

Läs mer

Från fotbollsplan till affärsplan

Från fotbollsplan till affärsplan Från fotbollsplan till affärsplan Berättelsen om Newbody PRODUKTION Newbody AB, Göteborg 2011 Telefon 031-709 56 50 TEXT Dahn Renholm ILLUSTRATIONER och GRAFISK FORM Ulf Swerin Tryckt på miljövänligt papper

Läs mer

GODISKATALOGEN JULEN 2011

GODISKATALOGEN JULEN 2011 GODISKATALOGEN JULEN 2011 EN GOD JUL En god jul Det ska pysslas, stökas, handlas och såklart bakas när julen står för dörren. Kakor, bröd och godis i massor! Härlig är stunden när allt är på plats och

Läs mer

Lansering av www.matvarden.se!

Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsstrategi för Sverige var med och påverka! För mat & dryck i Gävleborg NYHETSBREV NR 1 2015 MatVärdenvad gör vi 2015? Bra mat till fleroffentlig upphandling! Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsfrågan

Läs mer

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt 1000 varma tack för den informativa, kunskapsfyllda, lättillgängliga boken Glutenfritt gott och enkelt! Alla lättbakade, goda och säkra recept kommer

Läs mer

KONSTNÄRSKROCKEN program

KONSTNÄRSKROCKEN program KONSTNÄRSKROCKEN program Förra säsongen blev en succé! Ateljén fylldes med människor nyfikna på våra gästande artister. Det pratades och skrattades. Det lyssnades och funderades. Kort sagt blev kvällarna

Läs mer

FINGER FOOD SUGEN PÅ NÅT LITET EXTRA? GRAB A BITE! VI STAL DET BÄSTA FRÅN AMERIKA

FINGER FOOD SUGEN PÅ NÅT LITET EXTRA? GRAB A BITE! VI STAL DET BÄSTA FRÅN AMERIKA FINGER FOOD SUGEN PÅ NÅT LITET EXTRA? GRAB A BITE! VI STAL DET BÄSTA FRÅN AMERIKA SVENSKA FRYSAR BEHÖVER MER AMERIKA Vi är ett litet livsmedelsföretag med stora planer. Huvudkontoret ligger i Kristinehamn

Läs mer

INDEX-TRAUB Nordic AB firar 50 år

INDEX-TRAUB Nordic AB firar 50 år INDEX-TRAUB Nordic AB firar 50 år Öppet Hus 15 17 maj 2013 1963 grundades Svenska Traub AB som ett helägt dotterbolag till TRAUB AG. Över 4500 kurvstyrda och långt mer än 1000 CNC-styrda verktygsmaskiner

Läs mer

Ett paradis för. matälskare

Ett paradis för. matälskare s q rtuopv ms tuopv Ett paradis för matälskare s q rtuopv ms tuopv Hej och välkommen till ICA Stop i Täby s q rtuopv ms tuopv ms q rtuopvq rtuopv m suopv m suopv m Vare sig du brukar komma in till oss

Läs mer

Oficiell Distributör för Sverige: Scandinavia Handel & Rekrytering KB. www.scandinavia-rekrytering.se

Oficiell Distributör för Sverige: Scandinavia Handel & Rekrytering KB. www.scandinavia-rekrytering.se Oficiell Distributör för Sverige: Scandinavia Handel & Rekrytering KB www.scandinavia-rekrytering.se Handel med livsmedel och dagligvaror av bästa kvalité mellan Tjeckien och Sverige Uthyrning och rekrytering

Läs mer

INSTRUMENT- FABRIKEN

INSTRUMENT- FABRIKEN KONTOR LAGER Projekt INSTRUMENT- FABRIKEN 12-4000m 2 NORRA ULVSUNDA I BROMMA erbjuder ett fantastiskt läge i ett expansivt och centralt område med goda kommunikationer - till mycket konkurrenskraftiga

Läs mer

Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils

Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils the Blogg Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils Första dagen lördag 19/9 kl 12-16 Bengt Böhlin, från technichus var här och berättade hur vi skulle göra Lego bilar Emil

Läs mer

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar!

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Om oss Vi är tre tjejer som går tredje året på Handels- och administrationsprogrammet på Kungsängsgymnasiet här i Sala. Det här är vårt projektarbete. Vi har valt

Läs mer

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva.

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Vår Verklighet Vår Verklighet Gunnar Netz, vd Grönsakshallen Sorunda Vi har en vision Grönsakshallen Sorunda ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Det var en gång..

Läs mer

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st/kg. 33-904lös Franska Fyllda Gröna Äpplen 3kg

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st/kg. 33-904lös Franska Fyllda Gröna Äpplen 3kg 33-904lös Franska Fyllda Gröna Äpplen 44-5158lös 44-5158p 44-5158plexi 44-5145lös 44-5145p 44-5145plexi Engelsk Fudge Pepparkaka (styck inslagna i klar film) Engelsk Fudge Apelsin/Tranbär (styck inslagna

Läs mer

Kvartal 1 2006. Manpower Arbetsmarknadsbarometer. Manpower Employment Outlook Survey Sverige

Kvartal 1 2006. Manpower Arbetsmarknadsbarometer. Manpower Employment Outlook Survey Sverige Kvartal 1 26 Manpower Arbetsmarknadsbarometer Manpower Employment Outlook Survey Sverige Manpower Employment Outlook Survey Sverige Innehåll Sverige 3 Regionala jämförelser Branschjämförelser Globalt 8

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Livsmedelsföretagens hållbarhetsarbete MARIE SÖDERQVIST VD LIVSMEDELSFÖRETAGEN

Livsmedelsföretagens hållbarhetsarbete MARIE SÖDERQVIST VD LIVSMEDELSFÖRETAGEN Livsmedelsföretagens hållbarhetsarbete MARIE SÖDERQVIST VD LIVSMEDELSFÖRETAGEN VILKA ÄR VI? Livsmedelsföretagen är branschoch arbetsgivarorganisationen för livsmedelsföretag i Sverige. 850 medlemsföretag

Läs mer

Julens gåvor 2013. www.fruktbudet.se. www.fruktbudet.se Tel 020-55 44 20

Julens gåvor 2013. www.fruktbudet.se. www.fruktbudet.se Tel 020-55 44 20 Julens gåvor 2013 Tel 020-55 44 20 Några snabba klick på datorns tangenter - och vips har du fixat julens presenter! Det går fort när man har roligt och snart är det dags för vår största och godaste högtid

Läs mer

Delårsrapport januari september 2014

Delårsrapport januari september 2014 Delårsrapport januari september 2014 FÖR VMSPLAY AB (PUBL), ORG NR 556526-6748 Nio månader Nettoomsättningen uppgick till 7,9 Mkr Resultat före skatt uppgick till - 17,6 Mkr. Resultatet per aktie för årets

Läs mer

Blåbärscheesecake 12 bit 249kr

Blåbärscheesecake 12 bit 249kr Kungens Tårtor Tårtor levereras alla veckans dagar (måndag - söndag). Kom in till oss på Brödavdelningen och beställ i butiken eller ring oss på vårt direktnummer 08-517 50 834. Kvällar och helger ringer

Läs mer

Sveriges ledande grossist kompletta utbud 1000 produkter

Sveriges ledande grossist kompletta utbud 1000 produkter Välkommen till m e d p l i v i t tr a d e - s v e r i g e s l e d a n d e g r o s s i s t f ö r l i v s m e d e l s p r o d u k t e r f r å n s y d e u r o p a! Droga Kolinska Plivit Trade Plivit Trade

Läs mer

EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV

EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV STEAKHOUSE EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV BÄTTRE BURGARE FRÅN LINDSTRÖMS Vi är ett litet livsmedelsföretag med stora planer. Huvudkontoret ligger i Kristinehamn i Värmland men våra

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

Originalet sedan 1934

Originalet sedan 1934 Originalet sedan 1934 Det finns bara ett original Att Åkes Äkta Hönökakor är ett av Västsveriges mest kända varumärken är inte så konstigt. Ett genuint familjeföretag med en produkt som blivit en självklarhet

Läs mer

Bonnier Fakta, Stockholm www.bonnierfakta.se Mariann Andersson, 2012 Foto Martin Skredsvik Assistent och illustrationer Elisabeth Andersson Grafisk

Bonnier Fakta, Stockholm www.bonnierfakta.se Mariann Andersson, 2012 Foto Martin Skredsvik Assistent och illustrationer Elisabeth Andersson Grafisk Bonnier Fakta, Stockholm www.bonnierfakta.se Mariann Andersson, 2012 Foto Martin Skredsvik Assistent och illustrationer Elisabeth Andersson Grafisk form John Losciale Redaktör Cecilia Ljungström Repro

Läs mer

Tjäna pengar till klasskassan.

Tjäna pengar till klasskassan. DELA UT TILL KLASSREPRESENTANTEN Tjäna pengar till klasskassan. Sälj kakor, knäcke och godis! Våren 2015 Vi tjänade 64.759:- Gott och lätt att sälja! Vi tjänade 21.822:- Läs mer! Ett enkelt sätt att tjäna

Läs mer

Fika- & Mötesservice

Fika- & Mötesservice N 59 46.026', E 18 41.853' ROSLAGS 2013 Anno BAGERIET Ditt levererande hembageri Fika- & Mötesservice Mer än bara bakverk Bageriets Fräscha Sallader Serveras Med Nybakat Surdegsbröd & Valfri Dressing Ost/Skinksallad

Läs mer

Har du koll på dagarna?

Har du koll på dagarna? Har du koll på dagarna? Den här veckan hyllar vi kanelbullen och skickar ut en kasse fylld med godsaker för dig som älskar att baka. Och det passar dessutom perfekt eftersom det är Kanelbullens dag torsdagen

Läs mer

Bagare och konditor Kurser

Bagare och konditor Kurser Bagare och konditor Kurser Bröd och kaffebröd 40 yhp Undervisningen i kursen skall syfta till att de studerande utvecklar fördjupade kunskaper i rationell produktion och hantering av matbröd och kaffebröd

Läs mer

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter.

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 1 Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 7 Recept Foto: Holger Edström Fru Grills kardemummabröd med äpplen Ingredienser 35 bitar 200 g smör 2 st ägg 3

Läs mer

EKN:s Småföretagsrapport 2014

EKN:s Småföretagsrapport 2014 EKN:s Småföretagsrapport 2014 Rekordmånga exporterar till tillväxtmarknader Fyra av tio små och medelstora företag tror att försäljningen till tillväxtmarknader ökar det kommande året. Rekordmånga exporterar

Läs mer

Svensk export och import har ökat

Svensk export och import har ökat Svensk export och import har ökat utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel 2005 2007 Sverige exporterade jordbruksvaror och livsmedel för 41,5 miljarder under 2007 och importerade för 77 miljarder

Läs mer

KVANTUMS CATERING Läckraste maten för alla tillfällen!

KVANTUMS CATERING Läckraste maten för alla tillfällen! Tel: 018-56 60 57, kl 10-18 Välkommen till KVANTUMS CATERING Läckraste maten för alla tillfällen! Carina i Kvantums Cateringkök Beställ festmaten hos oss på Kvantums Catering. Ring: 018-56 60 57 mellan

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis Cafemysteriet Martin Widmark Helena Willis Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är klasskompisar

Läs mer

Recept med Canderel Green

Recept med Canderel Green Recept med Canderel Green Smoothies: Exotisk sötma Energi-smoothie Varma drycker: Lätt-capuccino Efterrätter och sötsaker: Bakade äpplen Päronmos Tigerkaka med pistasch Chokladkaka och vaniljsås Cheesecake

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

BAR «SPORTS «DINING «MUSIC «RETRO FOOD MENU

BAR «SPORTS «DINING «MUSIC «RETRO FOOD MENU BAR «SPORTS «DINING «MUSIC «RETRO FOOD MENU STARTERS Hot Buffalo Wings 1/2 78:- 1/1 139:- Heta kycklingvingar med blekselleri & blue cheese dip BBQ Chicken Wings 1/2 78:- 1/1 139:- Jalapeño Poppers 1/2

Läs mer

Bageri- och konditorikunskap Lärarhandledning

Bageri- och konditorikunskap Lärarhandledning Bageri- och konditorikunskap Lärarhandledning Denna lärarhandlednings utgångspunkt är kurserna Bageri och Konditori enligt Läroplanen GY11 och visar hur böckerna Bageri och Konditori, utgivna 2014 av Sveriges

Läs mer

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 TEXT: Rikard Lehmann. FOTO: Hampus Brefelt, The Studio, Malmö Vänd blad Fair Trade - ett vinnarekoncept för Paula och Kajsa i Terre de Femmes Det skiljer

Läs mer

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014 En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet B1 Sammanfattning För femte året i följd har Svensk Digital Handel (tidigare Svensk Distanshandel) tagit fram rapporten Digital

Läs mer

Läckerheter i snygga förpackningar

Läckerheter i snygga förpackningar Läckerheter i snygga förpackningar Godsaker PRIS 299:- / ART NR SILVER 1418 Sötsaker som fyller munnen med ljuvliga smaker. Spröda mandelskorpor, fikonmarmelad perfekt till en bit ost eller på en skorpa.

Läs mer

BESÖK TILL STÅLFORSSKOLAN FRÅN RIGAS 25. VIDUSSKOLA, LETTLAND 20 24/11 24/11 2013

BESÖK TILL STÅLFORSSKOLAN FRÅN RIGAS 25. VIDUSSKOLA, LETTLAND 20 24/11 24/11 2013 BESÖK TILL STÅLFORSSKOLAN FRÅN RIGAS 25. VIDUSSKOLA, LETTLAND 20 24/11 24/11 2013 Mellan den 20-24 November 2013 fick Stålforsskolan besök av den lettiska vänskolan. Många aktiviteter ägde rum under besöket

Läs mer

Utsikt över Europapark från ett torn.

Utsikt över Europapark från ett torn. DE SISTA DAGARNA I fredags morgon packade alla sina väskor och steg på bussen för att åka till Europapark! Bussresan gick ganska snabbt och väl framme fanns det massvis med olika attraktioner, allt från

Läs mer

Take Away. & färdigskuren frukt i lösvikt! 031-780 27 00 www.hebe.se

Take Away. & färdigskuren frukt i lösvikt! 031-780 27 00 www.hebe.se Take Away Fruktsallader & färdigskuren frukt i lösvikt! 031-780 27 00 www.hebe.se Färdigskuren frukt All vår färdigskurna frukt tillverkas i fullständigt livsmedelssäkra lokaler. Detta ger dig en produktsäkerhet

Läs mer

SMOOTHIES receptbok 103977.101

SMOOTHIES receptbok 103977.101 SMOOTHIES receptbok SMOOTHIES Smoothie är en fantastisk dryck som många gillar och som passar vid flera olika tillfällen. Det är ett perfekt komplement till dina vanliga måltider och kan avnjutas av både

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Mymlan Isenborg, Restaurang Surfers. Vinnare av tävlingen Gotlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Mymlan Isenborg, Restaurang Surfers. Vinnare av tävlingen Gotlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Mymlan Isenborg, Restaurang Surfers. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

I N S W E D E N B A K

I N S W E D E N B A K I N S W B A K E N Företag KNÄCK & BRÄCK AB Adress Östra Tunhem SE-521 94 Falköping Sweden Exports contact SWEDISH MENU AB Rörstrand Center, Fabriksgatan 4 SE-531 50 Lidköping, Sweden Phone: +46 (0)70-662

Läs mer

Foto: Martin Skredsvik

Foto: Martin Skredsvik RECEPTHANDBOK Framtagen i samarbete med Mariann Andersson, författaren bakom succén Baka med LCHF (Bonnier Fakta). Ni hittar hennes blogg på www.mariannslchf.se Foto: Martin Skredsvik Citronkaka Ca 14

Läs mer

FÖR ORDER! Telefon: +46 (0) 13 24 43 90 Mail: order@karamello.com

FÖR ORDER! Telefon: +46 (0) 13 24 43 90 Mail: order@karamello.com FÖR ORDER! Telefon: +46 (0) 13 24 43 90 Mail: order@karamello.com GODIS, PEPPARKAKOR & CHOKLAD 2014 1 REKLAM DU INTE FÅR NOG AV Karamello startade 1994 och sedan dess har vi arbetat med det vi kan bäst,

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsbranschen växer hela tiden och efterfrågan på utbildad arbetskraft ökar. Är du intresserad av nya trender inom mat & dryck? Har

Läs mer

SECO TOOLS AB. Bokslutskommuniké 2000

SECO TOOLS AB. Bokslutskommuniké 2000 1 SECO TOOLS AB Bokslutskommuniké 2000 Årets rörelseresultat är det bästa i Secos historia, 778 MSEK (572). Efterfrågetrenden i Europa fortsatt positiv, men successiv avmattning i USA. Satsningar i Asien

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Ingredienser TIPS: BAKVERK/SÖTSAKER Energikaka. 70 min

Ingredienser TIPS: BAKVERK/SÖTSAKER Energikaka. 70 min Energikaka Portioner 12 70 min 300 ml Fresubin DRINK valfri smak 200 g smör 200 g socker 4 ägg 200 g mjöl 10 g bakpulver ströbröd 300 ml apelsinjuice 100 g florsocker rostade mandelflingor Till garnering:

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

KVARTALSREDOGÖRELSE perioden januari september 2011 KVARTALSREDOGÖRELSE FÖR PERIODEN 2011-01-01 2011-09-30

KVARTALSREDOGÖRELSE perioden januari september 2011 KVARTALSREDOGÖRELSE FÖR PERIODEN 2011-01-01 2011-09-30 Lucent Oil AB (publ) KVARTALSREDOGÖRELSE FÖR PERIODEN 2011-01-01 2011-09-30 Perioden i sammandrag Koncernen Nettoomsättningen uppgick till 8 835 (7 267) tkr Rörelseresultat före avskrivningar uppgick till

Läs mer

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Produktsortiment Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Oviken Ost drivs av Kristina och Robert Åkermo. Förutom mejeriet så bedrivs skogsbruk, lite körslor med gårdens maskiner samt veterinär och

Läs mer

Inter IKEA Systems B.V. 2008 FRÅN EN LITEN STAD I SVERIGE TILL EN HEL VÄRLD AV BREVLÅDOR. ikea katalogen. IKEA.se

Inter IKEA Systems B.V. 2008 FRÅN EN LITEN STAD I SVERIGE TILL EN HEL VÄRLD AV BREVLÅDOR. ikea katalogen. IKEA.se Inter IKEA Systems B.V. 2008 FRÅN EN LITEN STAD I SVERIGE TILL EN HEL VÄRLD AV BREVLÅDOR. ikea katalogen IKEA.se Den 58:e IKEA katalogen trycks i 198 miljoner exemplar, på 27 språk och i 52 utgåvor. Den

Läs mer

Hemlagade middagar till dörren

Hemlagade middagar till dörren Hemlagade middagar till dörren Det nystartade företaget Ellens gryta erbjuder vällagade middagar med fokus på traditionellt långkok, inspirerade av mormor Ellens goda grytor. Vi träffade grundaren Ann-Louise

Läs mer

Om du inte kunde misslyckas, hur stort skulle du då drömma?

Om du inte kunde misslyckas, hur stort skulle du då drömma? Börja Drömma Belöningar & Erkännanden Om du inte kunde misslyckas, hur stort skulle du då drömma? Detta är bara början! Medan du bygger din Vemmaverksamhet, skapar du även din berättelse och sätter exempel

Läs mer

LOGISTIK ÄR SOM ELEKTRICITET VI KONSUMENTER

LOGISTIK ÄR SOM ELEKTRICITET VI KONSUMENTER PLATS 02 TILLVÄXTPROCENT 103 % Logent med lappen i bakfickan Logistikbranschen växer så det knakar. Men ingenstans knakar det mer än det gör i Logent AB. Hemligheten är mycket enkel: En lapp i bakfickan.

Läs mer

Choklad. Ekologisk & Fairtrade

Choklad. Ekologisk & Fairtrade Hösten 2015 Choklad 5 gr kvadrater. Art. 3590952 Vi trycker i CMYK eller PMS från 5.000 st. Vi kan även prägla i 1-färg, metallic (3590951). Våra smaker är: Mjölkchoklad: 30,5% kakao. Mörk choklad: 52%

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. för rollen som

Uppdragsbeskrivning. för rollen som Uppdragsbeskrivning för rollen som VD Välkommen till FDT 04/09 2015 EEL-koncernen, i vilken bland annat kedjorna ELON, Elkedjan samt Euronics Norge verkar, satsar stort i Luleå. Under det senaste året

Läs mer

Äkta svenskt hantverk

Äkta svenskt hantverk Äkta svenskt hantverk SIBES är ett av de ytterst få företag som finns kvar i Sverige som tillverkar kvalitetsbeslag. Vår tillverkning sker i egen fabrik i Småland. Vi har över 70 års erfarenhet av att

Läs mer

Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr. 1, 2013

Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr. 1, 2013 MATBITEN Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr. 1, 2013 Nyheter! Leksands knäckebröd - Fäbodknäcke original, Fäbodknäcke surdeg och Leksand brungräddat Vika bröd - Vika knäcke rundkaka och

Läs mer

RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET KOCK SERVITRIS ELLER SERVITÖR BAGARE OCH KONDITOR BUTIKSSÄLJARE INOM FÄRSKVAROR OCH DELIKATESS.

RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET KOCK SERVITRIS ELLER SERVITÖR BAGARE OCH KONDITOR BUTIKSSÄLJARE INOM FÄRSKVAROR OCH DELIKATESS. FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM VÄRNHEMSSKOLAN RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET KOCK SERVITRIS ELLER SERVITÖR BAGARE OCH KONDITOR BUTIKSSÄLJARE INOM FÄRSKVAROR OCH DELIKATESS. RESTAURANG OCH

Läs mer

Språkkunskaper ger export. Rapport från Företagarna september 2010

Språkkunskaper ger export. Rapport från Företagarna september 2010 Språkkunskaper ger export Rapport från Företagarna september 2010 Innehåll Sammanfattning... 3 Så gjordes undersökningen... 3 Företagare om internationella affärer... 4 Nästan hälften gör internationella

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Med en omsättning på mer än 84 miljarder kronor står våra svenska och utländska besökare för 13% av

Läs mer

&Innehåll. Inledning... 2-7

&Innehåll. Inledning... 2-7 ETT BAGERI MED HANTVERK och kärlek sortimentkatalog 2012/2013 1 &Innehåll Inledning... 2-7 Produkter: Surdegsbröd... 8-9 Frukost & Smörgåsbröd... 10-11 Cupcakes... 12 Muffins & Bullar... 14-15 Pajer...

Läs mer

Jays - Företagets bästa kvartal

Jays - Företagets bästa kvartal Jays - Företagets bästa kvartal I oktober i fjol lanserade Jays sin nya hörlur - a-jays Five - individuellt anpassad för Android, ios samt Windows Phone. Oktober var sista månaden i kvartal två 2013, vilket

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anders Mats, Montrab AB. Vinnare av tävlingen Dalarnas mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anders Mats, Montrab AB. Vinnare av tävlingen Dalarnas mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anders Mats, Montrab AB. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?... 2

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

Vi inleder med en bra start på året

Vi inleder med en bra start på året Delårsrapport Q1, januari-mars 2015 Vi inleder med en bra start på året Framtidens maskinoperatörer Nettoomsättning för perioden uppgick till 68,8 (59,6) MSEK Rörelseresultat för perioden uppgick till

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Stark avslutning på e-handelsåret 2010

Stark avslutning på e-handelsåret 2010 + 16 % e-barometern Stark avslutning på e-handelsåret 2010 Postens och HUI:s e-barometer visar att e-handelns försäljning steg med 15,6 procent under 2010 års sista kvartal. Det är den starkaste tillväxten

Läs mer

Prinsesstårta Sockerkaksbotten, grädde, vaniljkräm, grön marsipan, florsocker.

Prinsesstårta Sockerkaksbotten, grädde, vaniljkräm, grön marsipan, florsocker. Prinsesstårta Sockerkaksbotten, grädde, vaniljkräm, grön marsipan, florsocker. Innehåll: ägg, mjöl, socker, vatten, emulgeringsmedel E471, E 475, bakpulver (dinatriumdifosfat E 450, grädde, kärnmjölk,

Läs mer

Det är inte pengar som får världen att fungera.

Det är inte pengar som får världen att fungera. Den här broschyren är gjord i ett format som gör att du lätt kan sätta in den i en ringpärm. Det är nämligen en standard som kallas A4. Därför passar den också i en plastmapp, eller en hängmapp, eller

Läs mer

Safe at Sea AB (publ) Org.nr 556713-7947

Safe at Sea AB (publ) Org.nr 556713-7947 Safe at Sea AB (publ) Org.nr 556713-7947 Delårsrapport för perioden september 2011 maj 2012 Jämförelser i rapporten har, om inte annat angetts, skett med motsvarande period år 2010/2011. Safe at Sea AB:s

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Instrumentfabriken [ 200-4 000 m²]

Instrumentfabriken [ 200-4 000 m²] KONTOR OCH SHOWROOM PROJEKT Instrumentfabriken [ 200-4 000 m²] NORRA ULVSUNDA I BROMMA erbjuder ett fantastiskt läge i ett mycket expansivt och centralt område med goda kommunikationer. Under 1940-, 50-

Läs mer

Q3-2010 Jetshop gör handel på nätet enkelt och lönsamt för butiker och konsumenter

Q3-2010 Jetshop gör handel på nätet enkelt och lönsamt för butiker och konsumenter e-survey Q3-2010 Jetshop gör handel på nätet enkelt och lönsamt för butiker och konsumenter FÖRORD OCH KOMMENTAR Socala medier har nu på bred front slagit igenom som en naturlig del i kommunikation och

Läs mer

HISTORIA. Pralinens. Godis på solkonungens tid. Nyhetsbrev nr 1

HISTORIA. Pralinens. Godis på solkonungens tid. Nyhetsbrev nr 1 SWD121 016640 Nyhetsbrev nr 1 Pralinens HISTORIA Godis på solkonungens tid Inte oväntat föddes pralinen under Ludvig XIV njutningsfyllda dagar på 1600-talet. Mannen som fått äran genom att ge namnet till

Läs mer

30 mars-29 april. Första seglingen upp till Halkidiki! (halvöarna längst upp i Egeiska havet)

30 mars-29 april. Första seglingen upp till Halkidiki! (halvöarna längst upp i Egeiska havet) Resebrev nr 3, 2012 30 mars-29 april. Första seglingen upp till Halkidiki! (halvöarna längst upp i Egeiska havet) Det var inga större problem med att segla norr ut I Egeiska havet, vi visste att det all

Läs mer

2001-01-08. Farshid Heyati och Helen Nordqvist

2001-01-08. Farshid Heyati och Helen Nordqvist 2001-01-08 Farshid Heyati och Helen Nordqvist Innehållsförteckning Innehåll Sid Sammanfattning 1 Syfte..1 Genomförande...1 Historia..2 Affärsidé och mål..3 Marknader.4 Miljö och kvalitet..5 Gott & Blandat..6

Läs mer

RAPPORT2010. Konsumentföreningen Stockholm. Långkok eller färdiglagat? Föräldrajuryn om vardagsmaten. December 2010

RAPPORT2010. Konsumentföreningen Stockholm. Långkok eller färdiglagat? Föräldrajuryn om vardagsmaten. December 2010 RAPPORT2010 Konsumentföreningen Stockholm Långkok eller färdiglagat? Föräldrajuryn om vardagsmaten December 2010 För mer information: Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, 08-714 39 71, 070-341 55

Läs mer

Choklad. Ekologisk & Fairtrade

Choklad. Ekologisk & Fairtrade Hösten 2014 Choklad 5 gr kvadrater. Art. 3590952 Vi trycker i CMYK eller PMS från 5.000 st. Vi kan även prägla i 1-färg, metallic (3590951). Våra smaker är: Mjölkchoklad: 30,5% kakao. Mörk choklad: 52%

Läs mer

Tjäna pengar till klasskassan.

Tjäna pengar till klasskassan. DELA UT TILL KLASSREPRESENTANTEN Tjäna pengar till klasskassan. Sälj småbröd, knäcke och godis! Hösten 2014 2162 Gott och lätt att sälja! 1235 Läs mer! Ett enkelt sätt att tjäna 100-tals euro Varje år

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

L A U N A M N G SI DE

L A U N A M N G SI DE DESIGNMANUAL TYDLIG PROFIL Persson Hyrmaskiner arbetar med ett koncept för uthyrning av maskiner och utrustning som vi är stolta över. Vårt varumärke borgar för kunnig personal, hög standard på all service

Läs mer