Landstingets skydd mot oegentligheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingets skydd mot oegentligheter"

Transkript

1 Landstingets skydd mot oegentligheter en uppföljande granskning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER

2 REV37 2(11) Sammanfattning Landstingets revisorer genomförde år 2011 en granskning av landstingets skydd mot oegentligheter. Granskningen visade bland annat att landstinget saknar uppbyggda system för identifiering, hantering och rapportering inom oegentlighetsområdet. Landstingsstyrelsen delade revisionens bedömning i flera delar och gav landstingsdirektören i uppdrag att utreda hur oegentlighetsområdet tydligare kan belysas och utvecklas. Syftet med den granskning som nu gjorts är att följa upp och bedöma de åtgärder som landstingsstyrelsen vidtagits utifrån tidigare gjorda iakttagelser. Vår granskning visar att det på verksamhetsnivå finns ett behov och intresse att mer ingående arbeta kring områdets olika frågeställningar samt att utveckla detsamma. Samtidigt framkommer att något tydligt uppdrag kring att se över och utveckla oegentlighetsområdet aldrig kom att formuleras eller genomföras efter granskningen Vår övergripande bedömning är att situationen i stort är likartad den som konstaterades 2011 och att ett behov att tydliggöra och utveckla arbetet inom oegentlighetsområdet alltjämt föreligger.

3 REV37 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund Syfte, revisionsfråga, avgränsning och metod Revisionskriterier Resultat av granskningen Åtgärder kring styrdokument m.m Upphandlingsenheten Landstingsfastigheter Säkerhetschef Revisionell bedömning...10

4 REV37 4(11) 1 Bakgrund Ett fungerande skydd mot oegentligheter handlar ytterst om allmänhetens förtroende för landstinget som offentlig verksamhet men är även en viktig del i landstingets förmögenhetsskydd. Landstingets revisorer genomförde år 2011 en granskning av landstingets skydd mot oegentligheter. Granskningen visade bland annat att landstinget saknar uppbyggda system för identifiering, hantering och rapportering inom oegentlighetsområdet. De riskbedömningar som sker omfattar vanligtvis inte risker för oegentligheter och det bedömdes finnas ett behov att utveckla både riskanalyser samt specifika och generella kontroller inom området. Vidare bedömdes området inte vara tillräckligt integrerat i den interna kontrollen och det saknades i viss omfattning vägledande styrdokument. Landstingsstyrelsen delade revisionens bedömning i flera delar och gav landstingsdirektören i uppdrag att utreda hur oegentlighetsområdet tydligare kan belysas och utvecklas. 2 Syfte, revisionsfråga, avgränsning och metod Syftet är att följa upp tidigare granskning genom att granska och bedöma de åtgärder som vidtagits utifrån gjorda iakttagelser. Revisionsfrågor: o Har det utarbetats styrdokument inom området oegentligheter och är dessa väl förankrade i organisationen? o Hur ser riskbedömningen ut och hur hanteras identifierade risker? o Vilka kontrollaktiviteter finns för att hantera riskerna? o Finns kanaler för att rapportera eventuella oegentligheter? Granskningen är inriktad på att ur ett övergripande perspektiv bedöma utformningen av den interna kontrollen för landstingets skydd mot oegentligheter. Granskningen syftar inte till att upptäcka indikatorer på, eller eventuell förekomst av, oegentligheter. Granskningen har avgränsats till att beröra landstingsstyrelsens åtgärder utifrån de iakttagelser som gjordes vid den tidigare granskningen För en mer ingående redogörelse kring dessa iakttagelser samt revisionell bedömning hänvisas till 2011 års revisionsrapport.

5 REV37 5(11) I den granskning som nu gjorts har på verksamhetsnivå intervjuer och frågeställningar riktats mot internkontrollansvarig tjänsteman, chef, jurister samt controller inom upphandlingsenheten, chef för landstingsfastigheter samt chef för krisberedskap och säkerhet. De som lämnat uppgifter har fått möjlighet till sakgranskning av rapportens innehåll. 3 Revisionskriterier Med revisionskriterier avses de bedömningsgrunder som bildar underlag för revisionens analyser, slutsatser och bedömningar. Revisionskriterierna hämtas bl.a. från lagar, interna regelverk, policyer och fullmäktigebeslut. Granskningens revisionskriterier hämtas främst från kommunallagens 6 kap. 7 vilket beskriver nämndernas ansvar för verksamheten och den interna kontrollen. I övrigt hämtas revisionskriterier från landstingsinterna styrdokument och reglementen. Någon heltäckande eller uttömmande definition av området oegentligheter har inte formulerats. Granskningen har sin utgångspunkt i att en oegentlighet inträffar när ett avsiktligt fel/handling begås för att skapa sig en orättmätig eller olaglig fördel för egen eller närståendes vinnings skull. Exempel på oegentligheter enligt denna definition är muta, bestickning, förskingring, bedrägeri, stöld m.m. 4 Resultat av granskningen 4.1 Åtgärder kring styrdokument m.m. Av landstingsstyrelsens yttrande över revisionsrapport om landstingets skydd mot oegentligheter (2011) framgår bland annat att styrelsen delar revisorernas uppfattning att tydligare fokus på området skulle skapa ytterligare säkerhet. Området är brett och berör så gott som samtliga verksamheter och funktioner. Vidare framgår att styrelsen anser att rapporten innehåller flera bra synpunkter och förslag vilka man avser att beakta. Landstingsstyrelsen avsåg att ge landstingsdirektören i uppdrag att utreda och ge förslag på hur oegentlighetsområdet tydligare kan belysas och ingå i styrdokument och andra landstingsinterna regelverk. Fördelning av ansvarsområden skulle också ses över och tydliggöras, liksom hur eventuella avvikelser ska rapporteras och hanteras. I den tidigare granskningen konstaterades bland annat att det inom Landstinget Västernorrland finns ett flertal styrdokument, reglementen och rutinbeskrivningar där oegentlighetsperspektivet kan antas ingå eller vara aktuellt att belysa 1. En översiktlig genomgång visade att oegentlighetsperspektivet delvis finns representerat i ett antal styrdokument. 1 För mer ingående information kring styrdokument m.m. hänvisas till 2011års rapport.

6 REV37 6(11) Sammanfattningsvis konstaterades att det saknas centrala styrdokument som explicit behandlar eller ger vägledning inom området oegentligheter. Oegentlighetsperspektivet är inte klart uttryckt men finns delvis eller indirekt representerat i några av de befintliga styrdokumenten. Det saknas dock tydligt fokus på oegentligheter som exempelvis mutor, bestickning, förskingring, bedrägeri m.m. Vidare är landstingsstyrelsens eller övriga nämnders ståndpunkt inte tydligt utryckt i dessa frågor utifrån värdegrund, uppdrag eller olika verksamhetsområden. Kommentar I den granskning som nu gjorts framkommer att situationen i princip är densamma som konstaterades vid den tidigare granskningen som gjordes Några nya styrdokument som direkt berör oegentlighetsområdet har inte utarbetats men området finns likt tidigare delvis representerat i ett antal dokument och reglementen där det skett en viss uppdatering. Det nämns i intervju att det likt tidigare finns olika inbyggda systemskydd, exempelvis vid lönehantering, attester, utbetalningar m.m. Det framkommer i intervju att något tydligt uppdrag kring att se över och utveckla oegentlighetsområdet aldrig kom att formuleras eller genomföras (efter granskningen 2011). Det uppges att internkontrollområdet generellt har utvecklats under senare år med bland annat mer genomarbetade riskanalyser men oegentlighetsområdet har inte varit uppe för diskussion i dessa sammanhang. Det nämns att avvikelseområden som kan ses vara kopplade till eventuella oegentligheter lagts till i avvikelsehanteringssystemet Platina, exempelvis stöld och förlust av egendom. Hur eventuella oegentligheter ska rapporteras eller hanteras i övrigt har inte tydliggjorts. Några särskilda aktiviteter för att identifiera eller hantera risker inom området har inte utarbetats. 4.2 Upphandlingsenheten Likt i den tidigare granskningen uppges det finnas ett stort mått av medvetande inom verksamheten vad gäller oegentlighetsproblematiken kopplat till upphandlingsprocessen. Upphandlingsprocessen uppges ha utvecklats vad gäller struktur och dokumentation. När det gäller oegentlighetsperspektivet så finns det, likt tidigare, delvis representerat i upphandlingsprocessen exempelvis kring sekretess och jäv. Någon ytterligare utveckling har inte skett sedan tidigare granskning. När det gäller styrdokument som kopplar till oegentlighetsområdet så finns i kvalitetshandboken ( ) ett avsnitt kring, etik, mutor, bestickning och jäv. Kvalitetshandboken är under revidering och det framförs att skrivningarna kopplat till oegentlighetsområdet kan utvecklas och uppdateras.

7 REV37 7(11) Viss utveckling har skett exempelvis vad gäller riskanalyser rent generellt men detta har inte något samband med oegentlighetsområdet eller de iakttagelser som gjordes i tidigare granskning. Någon övergripande riskanalys har inte gjorts och det finns ingen egentlig rutin vad gäller riskanalyser gentemot oegentlighetsområdet. Några särskilda kontrollaktiviteter för att hantera risker inom området uppges inte ha utarbetats. Det framförs att det inom upphandlingsenheten finns ett restriktivt förhållningssätt och inte en tillåtande kultur. Detta är dock inte formellt styrt genom tydliga direktiv eller regler utan utgår till stor del från att medarbetarna vet och förstår vad som är rätt och fel. Det är således inte säkerställt att oegentligheter förhindras eller upptäcks. Upphandlingsenheten har inte fått några särskilda direktiv att arbeta med eller att utveckla området. Man är dock positiv till att utveckla upphandlingsprocessen så att den även omfattar ett innehåll av skydd mot oegentligheter. Som exempel nämns att man kan tänka sig att införa skriftlig försäkran att jäv inte föreligger vid start av upphandling. Det förekommer att medarbetare anmält jäv inför en upphandling vilket man menar visar att rutinen fungerar, en skriftlig försäkran skulle dock ytterligare skärpa upp rutinen. Det framhävs att det under pågående upphandling är nolltolerans vad gäller mottagande av gåvor, måltider m.m. Vid eventuella tveksamheter är rutinen att man stämmer av med närmsta chef om det är okej att tacka ja till exempelvis måltider vid studiebesök och liknande. Någon formell skriftlig rutin kring detta har dock inte tagits fram. Det nämns att, när det nya fakturasystemet införs så är det möjligt att utarbeta rutiner för rapportering kring hur verksamheterna gör sina inköp, kopplat mot avtalstrohet m.m. Man är dock osäker vilket mandat man har kring uppföljning av landstingets verksamheter. Det befintliga fakturasystemet kräver ett relativt stort mått av manuellt arbete för att arbeta med sådana kontroller och analyser. I och med att det nya fakturasystemet införs så menar man att verktygen för uppföljning och analys blir betydligt bättre. Upphandlingspolicyn har reviderats och beslutades av fullmäktige Policyn innehåller inte några direkta skrivningar som kopplar till oegentlighetsområdet men det nämns att formuleringar kring exempelvis vit arbetskraft finns med i policyn. Det framförs att den centralisering av inköp som skett under senare år kan ses som en del i att motverka oegentligheter då möjligheterna att exempelvis handla från närstående minskat.

8 REV37 8(11) Vad gäller utbildning så finns oegentlighetsområdet likt tidigare med som avsnitt i grundutbildning av LOU samt inom olika fortsättningskurser. Någon särskild utbildning inom området genomförs i övrigt inte. Kommentar Av våra intervjuer framgår att situationen i princip är densamma som konstaterades vid den tidigare granskningen som gjordes Vi noterar att det finns ett intresse inom verksamheten att aktualisera och diskutera området men några särskilda direktiv eller uppdrag har inte formulerats. Vårt intryck från intervjuerna är att verksamheten upplever det som otydligt hur rutinerna inom området ska utvecklas och att man helst ser att det tas ett landstingsgemensamt grepp kring dessa frågor. Det framkommer att ett arbete inletts med att uppdatera verksamhetens kvalitetshandbok vilket är positivt och vi rekommenderar att det i samband med detta aktualiseras och utreds hur oegentlighetsperspektivet kan tydliggöras och implementeras. 4.3 Landstingsfastigheter Det framkommer i intervju att de iakttagelser som gjordes i den tidigare granskningen i stort känns igen i hur situationen ser ut idag. Några centrala direktiv om att aktualisera och utveckla området har inte framförts utifrån de iakttagelser som gjordes Det uppges att området som berör oegentligheter upplevs eftersatt inom landstinget. Inom landstingsfastigheter har man bland annat reflekterat över bristen på centrala riktlinjer kopplat till de frågeställningar som kan sägas komma att beröra oegentlighetsområdet. Inom verksamheten har man arbetat en del internt kring dessa frågor där man har sett att det saknas tydliga interna förhållningsorder och riktlinjer. Bakgrunden till detta är att det kommit signaler från medarbetarna om en upplevd otydlighet i det interna regelverket kring vad som egentligen gäller. Detta har föranlett att man gjort en genomgång av befintliga styrdokument för att bland annat klargöra vilka förhållningsorder som finns uttalade kring exempelvis externa parters erbjudande om måltider, enklare gåvor och liknande. Någon tydlig vägledning menar man står inte att finna i befintliga styrdokument och det är även i flera stycken svårtolkat utifrån tillämpning. För att kunna gå vidare och hitta någon form av egen tillämpning så har landstingsfastigheter på APT tagit upp och diskuterat SKL:s skrivelse Om mutor och jäv - vägledning för anställda inom kommuner, landsting och regioner. Man menar dock att detta är en generell vägledning och här hade man helst sett dokumentet omsatt till vad som ska gälla inom Landstinget Västernorrland.

9 REV37 9(11) Det framförs att det i en stor organisation som landstinget bör vara tydligt uttalat centralt från ledningshåll vad som ska gälla landstingsgemensamt. Att verksamheterna själva ska upprätta egna riktlinjer, menar man kanske inte är rätt väg att gå. Det nämns att det exempelvis kunde finnas en gemensam etisk plattform varigenom landstingets olika verksamheter kan bryta ned problematiken för anpassning till de egna förutsättningarna. Det framförs vikten av att det måste finnas ett uttalat förhållningssätt kring dessa frågor från den högsta ledningen som anger tonen i organisationen. Vad gäller risker så uppges att den bransch och kontext som landstingsfastigheter befinner sig i kan sägas utgöra ett riskområde vilket inte minst olika händelser i omvärlden visat. Det framhålls dock att det har skett en förändrad omvärldssyn och större uppmärksamhet när det exempelvis gäller svart arbetskraft m.m. Arbetet mot oegentligheter har i branschen fått större fokus och dignitet jämfört med Inom landstingsfastigheter har inte framkommit några kända incidenter och det framhävs att man inom enheten anser sig ha en restriktiv praxis kring dessa frågor även om det inte alltid formellt regleras i skriftliga dokument. Som exempel nämns att landstingsfastigheter som beställare alltid står sina egna kostnader vid exempelvis studiebesök och liknande. Någon dokumenterad riskanalys har i övrigt inte gjorts och det har inte utarbetats rutiner vad gäller riskanalyser gentemot oegentlighetsområdet. Några särskilda kontrollaktiviteter för att hantera risker inom området har inte utarbetats men man menar att det ställs relativt höga krav på fakturaunderlagen för att kunna stämma av vad som levererats i form av produkter och tjänster. Vid avvikelse från projektbudget sker regelmässigt en genomgång och analys av orsak. Detta syftar inte särskilt till att utreda eventuella oegentligheter, men man menar att det indirekt kan utgöra ett moment i ett sådant kontrollsystem. Vad gäller rapportering och hantering av eventuella oegentligheter har landstingsfastigheter inte utarbetat några särskilda dokument/rutiner. Några särskilda utbildningar inom området genomförs inte inom landstingsfastigheter. Kommentar Det framkommer att flera av de iakttagelser som gjordes i den tidigare granskningen i stort är desamma som i dagsläget. Landstingsfastigheter har på eget initiativ tagit upp och diskuterat frågeställningar som rör området vilket vi menar är positivt. Vi kan dock konstatera att verksamheten upplever en otydlighet kring bland annat styrdokument samt att det finns ett behov av att klargöra vilka förhållningsorder som finns samt hur dessa ska tillämpas. Vi noterar särskilt att området har aktualiserats inom enheten genom initiering av medarbetarna vilket vi menar stärker uppfattningen om ett behov av stöd kring förhållningssätt och hantering i dessa frågor.

10 REV37 10(11) 4.4 Säkerhetschef I jämförelse med 2011 är det numera är tre personer (mot tidigare en person) som jobbar centralt med krisberedskap och säkerhet. Revidering har gjorts av policy, riktlinjer och katastrofmedicinska beredskapsplaner sedan dess. Oegentlighetsområdet har inte varit uppe till diskussion utan fokus ligger på krisberedskap och allmän säkerhet. Det har inte givits några direktiv att se över exempelvis mutor, bestickning eller svart arbetskraft. Det är heller inga områden som har prioriterats. Kommentar I den tidigare granskningen konstaterades att säkerhetschefen (som central resurs) inte har fått några direktiv eller att det förts diskussioner kring området oegentligheter kopplat till befintliga uppdrag. Det har heller inte utarbetats rutiner som säkerställer att eventuella oegentligheter kommer säkerhetschefens till kännedom. Vår bedömning var då att det är lämpligt att utreda vilken funktion och roll den centrala resursen kan utgöra vad gäller oegentlighetsområdet. Vår rekommendation, att det kan vara lämpligt att oegentlighetsområdet på ett mer tydligt och formellt sätt integreras i den centrala resursen, kvarstår. 5 Revisionell bedömning Granskningen ger vid handen att det till viss del har skett en utveckling inom internkontrollområdet generellt sett, med exempelvis riskanalyser samt uppdatering av olika styrdokument. Detta är dock inte avhängigt några specifika uppdrag mot bakgrund av de iakttagelser som gjordes i den tidigare granskningen kring landstingets skydd mot oegentligheter. Vårt övergripande intryck är därför att situationen i stort är likartad den som konstaterades 2011 och att ett behov att tydliggöra och utveckla området alltjämt föreligger. Positivt är att våra intervjuer pekar på ett intresse på verksamhetsnivå att mer ingående arbeta kring områdets olika frågeställningar och att utveckla detsamma. Det framstår dock fortfarande som otydligt vilka krav som ställs på förvaltningarna i form av etablering av resurser för skydd inom oegentlighetsområdet och det har inte kunnats visas att det skett någon större utveckling vad gäller system för exempelvis identifiering, hantering och rapportering inom området. Något som återkommer i våra intervjuer är att verksamheterna helst ser att ett gemensamt och landstingsövergripande grepp tas kring dessa frågor och vi menar att det är angeläget att landstingsstyrelsen tillser att detta sker.

11 REV37 11(11) Vi finner inte anledning att ändra vår bedömning att det inom landstinget finns ett restriktivt förhållningssätt och inte en tillåtande kultur vad gäller exempelvis mottagande av måltider och gåvor. Faktum kvarstår dock att det finns ett fortsatt förbättringsutrymme i att, genom formella riktlinjer och rutinbeskrivningar, sätta fokus på samt att tydliggöra, risker och hantering kring oegentligheter som exempelvis muta, bestickning, bedrägeri m.m. Vidare är landstingsstyrelsens ståndpunkt fortfarande inte tydligt utryckt i dessa frågor utifrån värdegrund, uppdrag eller olika verksamhetsområden. Vår sammanfattande bedömning är att landstingsstyrelsen ännu inte har säkerställt ett tillräckligt skydd mot eventuell förekomst av oegentligheter. Det finns, likt tidigare, anledning att se över området och att utveckla internkontrollsystemet kopplat till styrdokument, riskanalyser, kontrollaktiviteter, rapportering och hantering av eventuella oegentligheter. Vidare menar vi att det är angeläget att landstingsstyrelsen omgående tar ett samlat grepp och tillser att det uppdrag som gavs till landstingsdirektören efter den granskning som gjordes 2011 genomförs på så sätt som det var tänkt. Härnösand Revisor

Kundfordringar en uppföljande granskning

Kundfordringar en uppföljande granskning Kundfordringar en uppföljande granskning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 03 22 16REV47 2(7) Sammanfattning I vår tidigare granskning av kundfordringar uppmärksammades ett antal risker och

Läs mer

Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun

Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun www.pwc.se Revisionsrapport David Boman Johanna Kemppainen December 2015 Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 19/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 29:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 28/2015 April 2016 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv Revisorerna 2014-11-19 1 (1) Styrelsen i Ånge Fastighets- & Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv KPMG har på uppdrag

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor

Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-13 15REV80 2(9) Sammanfattning Övergripanden syfte/revisionsfråga är att granska och

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/17008 Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Rapport 4-17 2 Landstingets ärende- och beslutsprocess uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för

Läs mer

Granskning av processen för implementering av landstingsplanen

Granskning av processen för implementering av landstingsplanen Granskning av processen för implementering av landstingsplanen Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2016 12 14 16REV37 2(12) Sammanfattning I granskningen fokuseras på processen kring implementering

Läs mer

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 Betalkort Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1 BAKGRUND 1 2 UPPDRAG 1 2.1 Syfte 1 2.2 Avgränsningar 1 2.3 Revisionskriterier 1 2.4 Metod 2 3 LANDSTINGETS RIKTLINJE

Läs mer

Uppföljande granskning av kommunstyrelsens förebyggande arbete avseende mutor och oegentligheter

Uppföljande granskning av kommunstyrelsens förebyggande arbete avseende mutor och oegentligheter LESSEBO KOMMUN 2018-01-22 Kommunens revisorer Till Kommunstyrelsen Uppföljande granskning av kommunstyrelsens förebyggande arbete avseende mutor och oegentligheter EY har på uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Projekt med extern finansiering styrning och kontroll Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Kommunens beredskap avseende risker för korruption och oegentligheter Skellefteå kommun

Kommunens beredskap avseende risker för korruption och oegentligheter Skellefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Kommunens beredskap avseende risker för korruption och oegentligheter Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingets strategiska råd och grupper

Uppföljande granskning av landstingets strategiska råd och grupper PROMEMORIA Uppföljande granskning av landstingets strategiska råd och grupper Augusti 2015 Eva Röste Moe, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. GRANSKNINGENS

Läs mer

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen 2016-10-20 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 2.1. Syfte och avgränsning... 4 2.2. Revisionsfrågor... 4 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Rapport nr 29/2014 Mars 2015 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Diarienummer: REV 64:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV41 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte, revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport Regionens revisorer 2018-04-13 18REV8 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Remisser i vården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Remisser i vården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Remisser i vården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2014-03-19 13REV40 2(11) Sammanfattning Landstingets revisorer har under 2010 granskat landstingets hantering av remisser. Syftet med denna uppföljande

Läs mer

Följsamhet till regler och rutiner för attestering

Följsamhet till regler och rutiner för attestering Följsamhet till regler och rutiner för attestering Rapport nr 5/2016 December 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 10:2 2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND... 3 REGLER

Läs mer

Uppföljning avseende granskning kring Avtalstrohet

Uppföljning avseende granskning kring Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning kring Avtalstrohet Simon Lindskog Hanna Franck Larsson December 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV43 2(9) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har i samverkan med Sollefteå kommun bildat

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV37 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

Kommunens beredskap avseende EKO-frågor

Kommunens beredskap avseende EKO-frågor SLUTDOKUMENT Revisorerna 2017-03-13 För kännedom Samtliga nämnder Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Kommunstyrelsen Kommunens beredskap avseende EKO-frågor Vi har i egenskap av förtroendevalda

Läs mer

Folktandvårdens intäkter -uppföljning

Folktandvårdens intäkter -uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/16014 Folktandvårdens intäkter -uppföljning Rapport 9-16 Folktandvårdens intäkter uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av

Läs mer

Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-03-08 17REV10 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Generella IT-kontroller uppföljning av granskning genomförd 2012

Generella IT-kontroller uppföljning av granskning genomförd 2012 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2016-11-14 Johan Magnusson Rev/16020 Generella IT-kontroller uppföljning av granskning genomförd 2012 Rapport 12-16 Generella IT-kontroller - uppföljning Bakgrund

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Ånge 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV40 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Landstinget Kronoberg

Landstinget Kronoberg Revisionsrapport december 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Landstinget Kronoberg Implementering och efterlevnad av reglemente för intern kontroll Innehållsförteckning Sammanfattande diskussion

Läs mer

Uppföljande granskning av utbetalda ersättningar i Hälsovalet DECEMBER 2015

Uppföljande granskning av utbetalda ersättningar i Hälsovalet DECEMBER 2015 REV 29:2-2015 PROMEMORIA Uppföljande granskning av utbetalda ersättningar i Hälsovalet DECEMBER 2015 Susanne Hellqvist, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Mjölby kommuns revisorer. Förebyggande arbete i syfte att undvika mutor, korruption och oegentligheter

Mjölby kommuns revisorer. Förebyggande arbete i syfte att undvika mutor, korruption och oegentligheter www.pwc.se Förstudie Mjölby kommuns revisorer Hans-Lennart Stenqvist Förebyggande arbete i syfte att undvika mutor, korruption och oegentligheter Innehållsförteckning 1. Uppdraget... 1 1.1. Bakgrund och

Läs mer

Sollentuna kommun. Granskning av kommunens beredskap gällande etik, korruption och oegentligheter. Revisionsrapport.

Sollentuna kommun. Granskning av kommunens beredskap gällande etik, korruption och oegentligheter. Revisionsrapport. www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Jenny Nyholm Granskning av kommunens beredskap gällande etik, korruption och oegentligheter Sollentuna kommun Granskning av etik, korruption och oegentligheter Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunstyrelsens beredskap och arbete med etik,korruption och oegentligheter

Kommunstyrelsens beredskap och arbete med etik,korruption och oegentligheter Revisionssrapport Kommunstyrelsens beredskap och arbete med etik,korruption och oegentligheter Östersunds kommun Kjell Pettersson Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning

Läs mer

Projekthantering uppföljning

Projekthantering uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-05-14 Johan Magnusson Rev/18006 Projekthantering uppföljning Rapport 3-18 Projekthantering uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Rapport nr 07/2016 December 2016 Clara Wiklund, revisionskontoret Diarienummer: REV 25:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av efterarbetes- och uppföljningsprocessen efter avslutad upphandling inom Båstad Kommun.

Revisionsrapport. Granskning av efterarbetes- och uppföljningsprocessen efter avslutad upphandling inom Båstad Kommun. Revisionsrapport Granskning av efterarbetes- och uppföljningsprocessen efter avslutad upphandling inom Båstad Kommun. Januari 2012 Fredrik Andrén, Jur. Kand. Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning...

Läs mer

Upphandling och inköp

Upphandling och inköp www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor December 2014 Upphandling och inköp Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingets leverantörsregister

Uppföljande granskning av landstingets leverantörsregister DNR: REV 49:2-2015 PROMEMORIA Uppföljande granskning av landstingets leverantörsregister OKTOBER 2015 Rapport Ingrid Lindberg, revisionskontoret Innehåll 1 SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1 REKOMMENDATIONER...

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Innehåll 1. Inlediting... 2 1.1. Inledande information om organisationsförändring... 2

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Rapport nr 30/2013 Mars 2014 Eva Moe & Monika Norlin, Revisorer, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattning... 3 1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Emil Forsling Auktoriserad revisor Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Produktionsstyrelsen 2012-02-20 31 Dnr PS 2012-0018 Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering Förslag till

Läs mer

Ovanåkers kommun. Uppföljning av genomförda granskningar. Revisionsrapport. KPMG AB 8 februari 2011 Antal sidor: 7

Ovanåkers kommun. Uppföljning av genomförda granskningar. Revisionsrapport. KPMG AB 8 februari 2011 Antal sidor: 7 Uppföljning av genomförda granskningar KPMG AB 8 februari 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning 1 1.1.1 Bisysslor 1 1.1.2 Driftkostnader och investeringar 1 1.1.3 Moms 1 2. Uppdrag

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamheten. Sandvikens kommun

Granskning av upphandlingsverksamheten. Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamheten Nina Törling Erika Brolin September 2018 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2.

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Landstinget i Kalmar Län

Landstinget i Kalmar Län Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Landstinget Kalmar Län Landstinget i Kalmar Län Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund och syfte...3

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-03-17 Landstingsstyrelsen Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Ärendet Landstingsrevisorerna

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun 2 November 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 5 Sammanfattning

Läs mer

Styrning av behörigheter

Styrning av behörigheter Revisionsrapport Styrning av behörigheter i journalsystem Landstinget i Östergötland Janne Swenson Kerem Kocaer Jens Ryning Eva Andlert, cert. kommunal revisor Styrning av behörigheter i journalsystem

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Kerstin Sikander Cert. kommunal revisor Mars 2013 Landstinget i Jönköpings län Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund och revisionsfråga...

Läs mer

Granskning av stadens arbete med åtgärder och uppföljning avseende intern styrning och kontroll

Granskning av stadens arbete med åtgärder och uppföljning avseende intern styrning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Tilda Lindell Margareta Irenaeus Granskning av stadens arbete med åtgärder och uppföljning avseende intern styrning och kontroll Solna stad Åtgärder och uppföljning avseende

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2006 6:1 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Syftet Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2018 Revisionsrapport

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2018 Revisionsrapport Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2018 Revisionsrapport Regionens revisorer 2019-04-04 18REV66 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Rätt intäkter - uppföljning

Rätt intäkter - uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/16007 Rätt intäkter - uppföljning Rapport 2-16 Rätt intäkter uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Granskning av kommunens beredskap avseende EKO-frågor. Mora kommun

Granskning av kommunens beredskap avseende EKO-frågor. Mora kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens beredskap avseende EKO-frågor Mora kommun Leif Karlsson Hanna Franck Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 2 2 Inledning 4 2.1 Bakgrund 4 2.2 Revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter

Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter Region Gotland Revisionsrapport Datum 2011-03-10 Författare Lars Åke Claesson Innehåll 1. Inledning och revisionsfråga...

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund, Revisionskonsult Ramavtal Sundsvalls kommun Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Oktober 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning

Uppföljning av tidigare granskning Uppföljning av tidigare granskning Härnösands kommun Maj 2015 Innehåll Sammanfattning 1 Uppdrag och bakgrund 1 Revisionsfråga 1 Revisionskriterier 1 Svar på revisionsfrågan 1 1. Inledning 2 Uppdrag och

Läs mer

Granskning av glesbygdsmedicinskt centrum

Granskning av glesbygdsmedicinskt centrum Granskning av glesbygdsmedicinskt centrum Rapport nr 11/2017 December 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 30:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3

Läs mer

Landstingets internkontrollarbete år 2012

Landstingets internkontrollarbete år 2012 Landstingets internkontrollarbete år 2012 Rapport nr 33/2012 Mars 2013 Richard Norberg, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 2.1

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Rapport nr 04/2013 Juni 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1 Landstingsstyrelsen...

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Inledning... 1 Uppdrag och bakgrund... 1 Revisionsfråga... 1 Metod... 1 Intern

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden Mitt Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC Intern kontroll 2016 Revisionsrapport Vänersborgs kommun Henrik Bergh Mars 2017 Intern kontroll år 2o16 PWC Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 1.1. Sammanfattande bedömning 3 1.2. Förslag till åtgärd

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Landstingets miljöarbete uppföljning

Landstingets miljöarbete uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-11-20 Johan Magnusson Rev/18022 Landstingets miljöarbete uppföljning Rapport 13-18 1 Landstingets miljöarbete uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar

Läs mer

Revisionsrapport Självdeklaration Intern Kontroll

Revisionsrapport Självdeklaration Intern Kontroll Revisionsrapport Självdeklaration Intern Kontroll Mattias Johansson Philip Maazon Emelie Lönnblad Mattias Haraldsson Mats Malmberg Kristianstads kommun Januari 2013 Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2014 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2015 04 09 15REV29 2(11) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium

Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisorerna har uppdragit till

Läs mer

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedning nord, mitt, syd och öst- granskning

Läs mer

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer

Revisionsrapport Bisysslor Rutiner för kartläggning och rapportering. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Bisysslor Rutiner för kartläggning och rapportering. Härjedalens kommun Revisionsrapport Bisysslor Rutiner för kartläggning och rapportering Härjedalens kommun 23 juni 2016 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 2. Resultat... 4 3. Revisionell bedömning... 6 1 Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin. Vadstena kommun. Bisysslor bland anställda

Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin. Vadstena kommun. Bisysslor bland anställda Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin Vadstena kommun Bisysslor bland anställda t Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Revisionsfrågor...3 3.1. Avgränsning...3 3.2. Granskningens genomförande...3

Läs mer

Kommunstyrelsen och nämnder har ett särskilt ansvar för intern kontroll enligt kommunallagen (kap 6:1, 6:7).

Kommunstyrelsen och nämnder har ett särskilt ansvar för intern kontroll enligt kommunallagen (kap 6:1, 6:7). Arvidsjaurs kommlln Revisorerna Datum 2014-03-13 DO/St- '.J.tJ/'1 2014-03- i j ",. ' För kännedom: Socialnämnden Bam- och utbildningsnämnden Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Fullmäktiges presidium

Läs mer

Policy för intern kontroll

Policy för intern kontroll Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Styrdokument Dnr 160/2016 Policy för intern kontroll Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-06-13 50. Uppdateras före 2020-12-31. 1/6 Inledning I kommunallagen

Läs mer

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten SLUTDOKUMENT Revisorerna 180528 För kännedom Kommunstyrelsen Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Överförmyndarnämnden Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten Vi har i egenskap av

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över ledningssystemet år 2016

Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över ledningssystemet år 2016 Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över ledningssystemet år 2016 Rapport nr 06/2016 December 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 14:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Privata vårdgivare förstudie

Privata vårdgivare förstudie Revisionskontoret AM/KS Rev/15021 Privata vårdgivare förstudie Rapport 5-15 Privata vårdgivare, förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer