Rev: Detaljplan VÄSTKUSTBANAN GENOM VARBERG Varbergs stad Varbergs kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rev: Detaljplan VÄSTKUSTBANAN GENOM VARBERG Varbergs stad Varbergs kommun"

Transkript

1 PROGRAM (9) Dnr: 2002/957 Detaljplan VÄSTKUSTBANAN GENOM VARBERG Varbergs stad Varbergs kommun Orienteringskarta

2 PROGRAM 2(9) Programområdet Programområdet utgörs av den korridor för tunnel, anslutande bana samt bangård som tagits fram i samband med järnvägsutredningen. Området utgör förutom själva spårområdet även mark för bulleråtgärder, schakt, påslag med mera kring spåret. Banans och tunnelns sträckning illustreras ovan och under varje delrubrik. Se även planområdeskartan i slutet av dokumentet, för mer detaljerad karta hänvisas till järnvägsutredningen som finns tillgänglig på Stadsbyggnadskontoret. Bakgrund Utbyggnad av Västkustbanan Varberg-Hamra, det vill säga från 1,2 km norr om Getteröbron i norr fram till utbyggt dubbelspår vid Hamra i sydost, är den sista etappen av banan genom Halland. Banan kommer att gå i en cirka 3 km lång tunnel under staden. Principavtal har träffats mellan kommunen och Banverket om utbyggnaden och kommunens medverkan i finansieringen. Banverket har år 2000 genomfört en förstudie omfattande tre olika systemlösningar på järnvägen genom Varberg: utbyggnad utmed befintlig sträckning, i tunnel under staden och öster om staden längs med motorvägen. Dessutom har ett nollalternativ med befintlig bana studerats. Förstudien var föremål för omfattande remisshantering. Banverket har med hänsyn till i förstudien redovisade positiva effekter avseende främst samhällsutveckling, trafik och miljö och med stöd av inkomna yttranden från Varbergs kommun, länsstyrelsen, Hallandstrafiken med flera år 2001 beslutat att järnvägsutredning avseende dubbelspår genom Varberg ska omfatta systemalternativ tunnel under staden och Nollalternativet. Under år 2001 utarbetades järnvägsutredning där två alternativa tunnelsträckningar, stadsmiljötunnel (SMTÖ) och Centrumtunnel (CT) studerades. Alternativ SMTÖ redovisade resecentrum cirka 200 m norr om nuvarande station, CT redovisade resecentrum cirka 350 m nordost om nuvarande station och med en östligare tunnelsträckning än SMTÖ. Med hänsyn till bland annat det mer centrala stationsläget och färre rivningar har Varbergs kommun liksom länsstyrelsen förordat att alternativ SMTÖ ska utgöra grunden för järnvägsplan och detaljplanering. Projektering samt framtagande och beslut om järnvägsplan och detaljplaner beräknas ta cirka 3 år. År 2001 antagen översiktsplan ÖP 2000 redovisar ny järnvägssträckning i tunnel med centralt stationsläge. Järnvägsplanering och program överensstämmer med ÖP Järnvägsprojektet genom Varberg måste detaljplaneras på sträckan från planerad ny bangård norr om Getterövägen fram till Österledens sträckning sydost. Arbetet kommer att ske i sex delar som nedan beskrivs var för sig. Detaljplanerna avses behandlas parallellt och skall samordnas med Banverkets arbete med järnvägsplan. I järnvägsplanen kommer ytterligare riskanalys och miljökonsekvensanalys (med MKB) att tas fram.

3 PROGRAM 3(9) DEL1 Omfattar spårområde och ny bangård från cirka 1,2 km norr om Getterövägen fram till och med Getterövägen. Detaljplanen ska omfatta befintligt och nytt bangårds- och spårområde från 1,2 km norr om Getterövägen till strax söder om Getterövägen. Norr om Getterövägen ska planeras en ny bangård på västra sidan om huvudspåren. Gamla deponin Dumpen blir berörd av bangårdsutbyggnaden och massor ska läggas upp och formas till skyddande åsar mot naturreservatet. Planen ska bl.a. reglera järnvägens läge i plan och de skyddsanordningar, exempelvis stängsel, och bullerskärmar i form av terrängformationer som erfordras. Planen ska också reglera infart och tillgänglighet till bangården och byggnader och anläggningar mellan bangården och naturreservatet. Bangården planeras få infart från Getterövägen. Bangården kan komma att användas för farligt gods vilket ställer särskilda krav på inhägnad, tillgänglighet för räddningstjänsten och skydd mot förorening av Natura-2000 området. Bangården kopplas ihop med hamnspåret vilket effektiviserar rangering och förbättrar möjligheterna till kombinerade tåg-/båttransporter. Befintligt dagvattendike och lakvatten från deponin skall hanteras i planen. Detaljplanen ska redovisa erforderliga ledningsområden med mera. Eventuella anläggningar för att hantera tillbud på bangården som kan påverka naturreservatet skall utredas. Brandvattenförsörjning skall anordnas med brandposter. Arbetet ska bedrivas i samråd bland annat med kommunens gatuförvaltning, miljö- och hälsoskyddskontor och räddningstjänst. Getterövägen utgör riksintresse för transporter. Riksintresset bedöms inte påverkas av järnvägen när den färdigställts. Inom och intill planområdet ska bullerstörningar utredas och åtgärder vidtas. Vidare ska hanteringen av massor på deponin studeras, liksom skyddsområdet mot naturreservatet.

4 PROGRAM 4(9) DEL2 Reglerar området från Getterövägen fram till de blivande plattformarnas norra ände vid gamla lokstallarna. Detaljplanen ska omfatta befintligt och nytt bangårds- och spårområde från Getterövägen till nya plattformarnas norra ände. I södra delen av området sänker sig banan under marknivån och ligger i ett betongtråg som breddas mot plattformarna. Järnvägens nya dragning och utrymmet för det betongtråg som banan läggs i vid nedfarten mot stationen medför att vissa delar av befintlig industrimark måste tas i anspråk. Se programkartan. Planen ska bl.a. reglera järnvägens läge i plan och de skyddsanordningar i form av stängsel och bullerskärmar som kan erfordras. Mark som inte längre behövs för järnvägen kommer att övergå till industriändamål. Betongtrågets utformning avseende inverkan i stadsbilden skall behandlas i planen. Sänkningen av banans läge medför påverkan på VA-ledningar mm. Befintliga dagvattenledningar från staden och befintligt öppet dike skall hanteras i planen. Detaljplanen ska reglera dessa frågor i samråd med kommunens gatuförvaltning och miljö- och hälsoskyddskontor. Utrymning av och räddningstjänstens tillgänglighet till nedsänkta bandelar skall behandlas liksom risker med utströmmande rök eller gas vid olycka. Sänkningen av banläget medför förändringar av grundvattennivåer och betongtråget hindrar genomströmning av vatten under mark. Marken i området är förorenat på grund av tidigare markanvändning. Tågtrafiken kan medföra buller- och vibrationsstörningar som måste behandlas i detaljplanen som ska ange erforderliga åtgärder. Schaktbotten kommer att ligga under havsvattennivån men skyddas mot översvämning av omgivande mark. I ljuset av framtida havsvattenhöjningar måste schaktet och tunnelmynningen vallas in så att ett så gott skydd som möjligt erhålls. Troligen behöver tunneln ha en stängningsmekanism som extra säkerhet vid extrema havsvattennivåer. Ytterligare utredning krävs i detaljplan/järnvägsplan.

5 PROGRAM 5(9) DEL3 Behandlar resecentrum som funktion, de nedsänkta plattformarna och anslutning till marknivån. Eventuella tillkommande funktioner (kontor, handel, och dylikt) samt byggnadernas volym och disposition behandlas i parallell planprocess. Nuvarande barngårds framtida användning har varit föremål för en arkitekttävling. Fortsatt planering av området kommer att samordnas med planering för ny järnvägsstation, resecentrum och kring funktioner. Detaljplanen ska omfatta den nya järnvägssträckningen i betongtråg invid stationsläget och betongtunnel fram till tunneln når berg vid kvarteret Berget. Delar av Västra Vallgatan kan komma att ingå. Planen ska bland annat reglera järnvägens läge i plan och de skyddsanordningar i form av stängsel och bullerskärmar som kan erfordras. Betongtrågets utformning avseende inverkan i stadsbilden skall behandlas i planen. Sänkningen av banans läge medför påverkan på dag-, spill-, och färskvattenledningar. Dragning av ledningar förbi och under den nedsänkta banan kommer att kräva komplicerade tekniska lösningar och skall hanteras i planen. Utbyggnad kommer att medföra avstängning av Västra Vallgatan och svårigheter att nå järnvägsstationen. Temporära lösningar behöver studeras i planen. Detaljplanen ska reglera dessa frågor i samråd med kommunens gatuförvaltning och miljö- och hälsoskyddskontor. Utrymning av tunneln och räddningstjänstens tillgänglighet till tunnelmynningen skall behandlas, liksom risker kopplade till utströmmande rök eller gas vid olycka i tunneln. Sänkningen av banläget medför förändringar av grundvattennivåer och betongtråget hindrar genomströmning av vatten under mark. Markområdet är sedan tidigare förorenat på grund tidigare markanvändning. Tågtrafiken kan medföra buller- och vibrationsstörningar som måste behandlas i detaljplanen som ska ange erforderliga åtgärder. DEL4 Gäller bergtunneln från kv. Berget vid Engelbrektsgatan och fram till Västkustvägen strax öster om Sörseområdet. Projektet innebär tillägg och ändringar i ett antal gällande detaljplaner för att kunna möjliggöra tunnelbygget. Detaljplaneändringarna ska omfatta en cirka 60 m bred zon kring den planerade järnvägstunneln som kan bestå av en dubbelspårstunnel med en separat räddningstunnel eller två enkelspårstunnlar. I trakten av Mariedal och Sörsehallen ska en utrymnings- och arbetstunnel anläggas från järnvägstunneln. Här ska zonen breddas för att också utrymningstunneln ska ingå i planändringarna. Tunnlar-

6 PROGRAM 6(9) nas läge i plan och höjd med spårläge och takhöjd ska anges. Planerna ska medge servitut eller 3D fastighetsbildning för att använda marken för järnvägstunnel samt redovisa de restriktioner på markanvändningen som tunnelbygget kan medföra. Järnvägens förläggning i tunnel erfordrar omläggning av befintligt VA-nät mm. Detaljplaneändringarna ska redovisa erforderliga ledningsområden mm. Projekteringen blir en del av hela järnvägsprojekteringen och ska bedrivas i samråd med bland andra kommunens gatuförvaltning och miljö- och hälsoskyddskontor. Även grundvattenfrågor samt effekter på djupborrade brunnar och bergvärme ska behandlas. Särskilda miljöhänsyn För denna del av detaljplaneprojektet utgör stomljudsbuller, vibrationer, elektromagnetiska fält och förändringar av grundvattnet möjliga miljökonsekvenser. Planändringarna ska redovisa de högsta stomljuds- och vibrationsnivåer som accepteras. DEL5 Skall reglera utrymningstunnelns mynning i markplanet och marken däromkring. Detaljplanen ska omfatta utrymningstunnelns mynning vid Kattegattsvägen och de anslutningsvägar och andra förändringar på marken som projektet kan medföra. Del av anlagda sportplaner kan komma att tas i anspråk varför dessa kan behöva disponeras om.

7 PROGRAM 7(9) Viss omläggning av befintligt VA-nät kan bli aktuellt i området. Då tunnelmynningen normalt inte kommer att användas påverkas inte trafiksituationen i området annat än vid tunnelns byggande. Under byggnadstiden kommer utrymningstunneln troligen att användas för transport av en del av sprängmassorna från tunneln. Vid anläggningen av tunneln kan störningar från uttransport av material förekomma. Dessa kommer att beskrivas i MKB för järnvägsplanen. När järnvägstunneln är i drift blir det inga särskilda miljökonsekvenser vid utrymningstunneln förutom att stadsbilden påverkas. DEL6 Omfattar tunnelsträckning och bansträckning från Västkustvägen till Österleden samt vissa markområden i omgivningen. Detaljplanen ska omfatta en cirka 60 m bred zon kring den planerade järnvägstunneln, ett tidigare ej planlagt naturområde söder om sjukhuset i marknivå ovanför tunneln samt ett område kring järnvägens sträckning ovan jord fram till och med korsningen med Österleden. Detaljplanen ska här utöver järnvägsområdet omfatta de bullerskyddande anläggningar i form av planterade åsar med mera som erfordras. Järnvägens och tunnelns läge i plan ska regleras liksom bullerskydd och stängsel. Planen ska medge servitut eller 3D-fastighetsbildning för att använda mark för järnvägstunnel och redovisa de högsta buller- och vibrationsnivåer som accepteras. Planen ska också omfatta Österledens korsning med järnvägen i form av järnvägsunderfart inkluderande separat gång- och cykelväg. Utformning av bana, omgivande vallar och gc-väg ska medge en framtida eventuell järnvägshållplats med plattformar längs huvudspåren. Brearedsbäcken korsar bansträckningen söder om tunnelmynningen och ska ledas i dykarledning under banan vilket kan komma att kräva pumpning. Kommunens huvudledningar för vatten och avlopp från Träslövsläge och Södra Näs samt dagvattenledningar från nordost går längs Österledens sträckning och ska ledas om vid korsningen med järnvägen. Österleden kommer att behöva byggas om när järnvägen dras fram. Arbetet ska bedrivas i samråd med bland andra kommunens gatuförvaltning och miljö- och hälsoskyddskontor.

8 PROGRAM 8(9) Tunneldelen medför stomljudsbuller, vibrationer och förändringar av grundvattennivåer. Delen ovan jord innebär bullerstörningar och vibrationer som ska bemästras bland annat med bullerskyddande åsar och vallar. Även landskapsbilden påverkas påtagligt. Dykarledningen i Brearedsbäcken kommer att utgöra ett vandringshinder om det finns havsvandrande fisk i bäcken. Utbyggnad Utbyggnadsskedet av västkustbanan kommer att leda till ett flertal störningsmoment och krav på samordning. Dessa kommer att utredas som del av järnvägsplanen, men skall också behandlas i detaljplanerna. Under byggtiden uppkommer miljöeffekter genom påverkan från verksamheter under respektive ovan jord. Under jord sker borrning, sprängning, neddrivning av sponter och transporter med fordon som ger upphov till vibrationer i marken, som i sin tur kan ge upphov till störningar i form av buller (stomljud) och temporär sänkning av grundvattenytan. Längs större delen av tunnelsträckningen finns bebyggelse i stort sett rakt ovanför tunneln vilket kräver särskilda åtgärder vid borrning och sprängning. Ovan jord förekommer störningar från transporter, buller från eventuella krossverk och tillfälliga intrång för arbetsvägar, upplag med mera. Konsekvenserna kan leda till tillfälliga störningar eller permanenta skador. Tunnelsprängningen och grävning av tråget resulterar i stora mängder massor av varierande typ. Dessa kan delvis återanvändas i projektet medan delar behöver avyttras på andra ställen. Oavsett så genereras en stor mängd transporter och behov av ytor för krossning och mellanlagring. Eftersom utbyggnaden förväntas ta flera år behöver detaljplanerna redovisa hur massorna kommer tas om hand och vilka de huvudsakliga transportvägarna blir. Då det norra tunnelpåslaget ligger i stadens centrala delar förutses arbetena innebära störningar på trafiken i centrum. Västra Vallgatan kommer att vara avstängd under delar av utbyggnadstiden Arbetena kommer att generera buller och damm och detaljplanerna skall redovisa hur dessa störningar kan minskas och vilka temporära lösningar som förutses behövas under utbyggnadsskedet. Utbyggnaden kan komma att påverka Getterövägen som utgör riksintresse för transporter. Utbyggnad av räddningspåslaget kan komma att påverka in- och utfart till kommunala anläggningar kring Mariedalsskolan, temporära lösningar bör utredas. Troligen kommer ytor som idag är del av Påskbergsvallen att behöva nyttjas som arbetsområde. Tidvis kan uttransport av massor genom räddningspåslaget innebära störningar längs Kattegattsvägen. Delar av banan ligger nära Getteröns naturreservat. Särskild hänsyn måste tas vid utbyggnad av dessa delar och MKB skall redovisa eventuella störningar på naturreservatet under utbyggnadsskedet. Tunnelutbyggnaden innebär att befintligt spår väster om staden tas bort och att vissa skärningar fylls igen. Massor kring den befintliga banan kan vara förorenade vilket skall undersökas och vid behov åtgärdas. Miljökonsekvenser Miljökonsekvenser har studerats i miljökonsekvensbeskrivning för järnvägsutredningen och kommer att analyseras vidare i till programmet hörande behovsbedöm-

9 PROGRAM 9(9) ning. En gemensam miljökonsekvensbeskrivning för alla sex detaljplanerna och järnvägsplanen kommer att upprättas. De största konsekvenserna vid en utbyggnad av järnvägen är påverkan på stadsstrukturen. Genom utbyggnaden med tunnel under Varberg ges möjlighet att skapa en god kontakt mellan staden och havet genom att nuvarande barriär försvinner. Dessutom frigörs centralt belägen mark för nybyggnation. Utbyggnaden av järnvägen bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling. De ur miljösynpunkt sannolikt största problemen vid en utbyggnad är påverkan på människor till följd av buller, elektromagnetiska fält och själva byggandet av järnvägen/tunneln. Miljökonsekvenser beskrivs vidare i den till programmet hörande behovsbedömningen. Särskilda utredningar Utöver miljökonsekvenser måste utredningar göras för: grundvattenfrågor, VAanläggningar, risk och säkerhet under bygg- respektive driftskede (tunnel och bangård kommer att omfattas av lagen om skydd mot olyckor), förorenade massor, och behov av arkeologiska utgrävningar. Genomförande Ett särskilt genomförandeavtal ska upprättas mellan Banverket och kommunen i samband med framtagande av detaljplaner. Genomförandet kommer att kräva fastighetsrättsliga åtgärder i form av servitut och/eller fastighetsregleringar. Programmet kommer att genomföras i fem nya detaljplaner och ändringar i ett flertal detaljplaner i centrum och södra innerstaden. Genomförandeavtalet skall även omfatta åtgärder längs befintlig bansträckning som ersätts. Tidplan Samrådsbeslut planprogram KSau dec 2007 Antagande planprogram KS jan 2009 Samrådsbeslut detaljplan BN samordnas med Järnvägsplan Utställningsbeslut dp BN Godkännande dp BN Antagande av detaljplan KF Samråd Samråd har skett med bland andra Gatuförvaltningen, Planeringskontoret, Miljö- och Hälsoskyddskontoret, Räddningstjänsten och Banverket. STADSBYGGNADSKONTORET Göran Johansson Henrik Levin

Banverket har tillsammans med kommunen under flera år utrett utbyggnaden genom Varberg. Den första banutredningen var klar redan 1992.

Banverket har tillsammans med kommunen under flera år utrett utbyggnaden genom Varberg. Den första banutredningen var klar redan 1992. Historik Regering och riksdag har beslutat att Västkustbanan skall byggas ut till dubbelspår. Stora delar är redan utbyggda och på vissa håll pågår byggnadsarbeten. Det huvudsakliga motivet för utbyggnaden

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Planläggningsbeskrivning 2016-03-30 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Varbergstunneln. Översikt kilometer Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln. Översikt kilometer Västkustbanan, Varberg-Hamra Vad ska byggas? Trafikverket planerar för en utbyggnad till dubbelspår av Västkustbanan genom Varberg. Stationen flyttas till ett läge norr om befintlig stationsbyggnad med plattformar nedsänkta i ett

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(5) Dnr 518/2014 FASTIGHETEN KATTARP 13:67 KATTARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighetsägaren Ab Helsingborgshem inkom med ansökan om detaljplaneändring den 10 april 2014. SYFTE

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Godkänt av BN 2007-11-26 255 PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Maj 2007, kompletterat i november 2007 1(5) Planprogram UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL I INSJÖN

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000. Påverkan av olika alternativ

Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000. Påverkan av olika alternativ PM Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000 Påverkan av olika alternativ TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Järnvägssträckning

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för

Läs mer

Upphävande av del av detaljplaner inom område för Saltsjögatans nya dragning i Söder tälje stadskärna P 1600 A

Upphävande av del av detaljplaner inom område för Saltsjögatans nya dragning i Söder tälje stadskärna P 1600 A Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Upphävande av del av detaljplaner inom område för Saltsjögatans nya dragning i Söder tälje stadskärna P 1600 A Upprättad 2011-03-08 Laga kraft 2011-04-20 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Dnr: 642/2017 Upprättad 20 oktober 2017 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av detaljplan (akt 1283K-15703) genom upphävande för fastigheten Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Helsingborgs stad

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014.

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014. FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014. 2 MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM EN MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDEN. Stockholm är en av Europas snabbast växande städer. Varje år

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

Förslag till beslut Tillväxtutskottet föreslår Regionstyrelsen besluta att godkänna projektavtal för Västlänken daterat

Förslag till beslut Tillväxtutskottet föreslår Regionstyrelsen besluta att godkänna projektavtal för Västlänken daterat TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-01-10 RS170155 Förvaltning Verksamhet/avdelning Björn Johansson Strateg Regionstyrelsen Västsvenska paketet projektavtal Västlänken Förslag till beslut Tillväxtutskottet

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för E20 förbi Vårgårda

Planbeskrivning Detaljplan för E20 förbi Vårgårda Datum 2017-08-30 Diarienummer 2017-000326 1(8) Planbeskrivning Detaljplan för E20 förbi Vårgårda Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 [7] Plannummer: 10-38x Referens Åsa Hansson LAGA KRAFT den 2015-07-16 Botkyrka kommun Stadsbyggnadsenheten DETALJPLAN FÖR Yrkesskolan 2 och del av 3 m.fl. Tumba, Botkyrka kommun... GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Sidan 1 Förvaltning för utbyggd tunnelbana. Nya tunnelbanan Emma Sahlman, presskommunikatör Kalle Persson, samordnare miljöprövning

Sidan 1 Förvaltning för utbyggd tunnelbana. Nya tunnelbanan Emma Sahlman, presskommunikatör Kalle Persson, samordnare miljöprövning Sidan 1 Nya tunnelbanan Emma Sahlman, presskommunikatör Kalle Persson, samordnare miljöprövning Sidan 2 Innehåll Bakgrund Vad ska vi bygga? Tid & pengar Byggtiden De fyra projekten Planläggning och miljöprövning

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk 1(5) KS 2011/0111 Exploateringsavtal för anläggande av transformatorstation för Svenska Kraftnät inom Djursholm 2:7, 2:14 och Danderyd 2:143 mm Bakgrund Svenska Kraftnät planerar att inom ramen för Stockholms

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29

Läs mer

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDL1NG 1 (7) Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län Norregatan,

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN 2011-20093-53 STADSBYGGNADSKONTORET SID 1 (5) 2008-11-2325 Handläggare: Eric Tedesjö Tfn 08-50827569 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN Förslag till beslut

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Studie Transportkorridor. Mölndalsåns dalgång Underlag till Fördjupad Översiktsplan. BILAGA Transportkorridoren

Studie Transportkorridor. Mölndalsåns dalgång Underlag till Fördjupad Översiktsplan. BILAGA Transportkorridoren Studie Transportkorridor Mölndalsåns dalgång Underlag till Fördjupad Översiktsplan BILAGA Transportkorridoren Februari 2012 INNEHÅLL 1 NORRA DELEN 2 2 MELLERSTA DELEN 6 3 SÖDRA DELEN 10 Beställare: Trafikverket

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

ORGANISATORISKA FRÅGOR FASTIGHETSRÄTTSLIGA FRÅGOR

ORGANISATORISKA FRÅGOR FASTIGHETSRÄTTSLIGA FRÅGOR 2010-02-02 Justerad 2010-05-11 Dp 5060 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för TRAFIKPLATS NAFFENTORP (vid korsningen mellan Pildammsvägen och Yttre Ringvägen) i Naffentorp, i Malmö ORGANISATORISKA

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta med tillhörande bestämmelser. Till detaljplanen hör:

PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta med tillhörande bestämmelser. Till detaljplanen hör: 1 LAGA KRAFT HANDLING Enkelt planförfarande Tillägg till detaljplanen Funäsdalen 16:47 m.fl. Hamra 1 gällande avstyckade fastigheten Funäsdalen 16:149, Hamra, Tänndalen, Härjedalens kommun, Jämtlands län.

Läs mer

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18)

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) SMEDJEBACKENS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Detaljplan för SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) Smedjebackens kommun, Dalarnas län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Enkelt planförfarande Upprättad: 2010-11-29

Läs mer

Varbergstunneln. Översikt kilometer Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln. Översikt kilometer Västkustbanan, Varberg-Hamra Vad ska byggas? Trafikverket planerar för en utbyggnad till dubbelspår av Västkustbanan genom Varberg. Stationen flyttas till ett läge norr om befintlig stationsbyggnad med plattformar nedsänkta i ett

Läs mer

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/11 Planområde Antagen

Läs mer

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö datum 2014-10-27 diarienummer 2014-884 Dp 5402 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att utreda möjligheten

Läs mer

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar BRVT 2006:03:09 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Underlagsrapporter 03 Byggskedet 04 Gestaltning 05 Grundvatten 06 Kapacitet

Läs mer

Sammanfattning PLANBESKRIVNING 1(5)

Sammanfattning PLANBESKRIVNING 1(5) PLANBESKRIVNING 1(5) Detaljplan Hamn och industri vid Getterövägen - Getakärr 9:6, 9:1 och del av Getterön 2:1 - Varbergs kommun Sammanfattning Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för Varbergs hamn

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad Antagandehandling Stadsbyggnadsavdelningen 2013-02-27 HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta

Läs mer

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29 109 Samrådstid:

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Samrådsredogörelse

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum 2008-xx-xx x PM Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. RATTEN, m.fl i Bromölla, Bromölla kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ALLMÄNT Handlingar Plankarta med förslag till planbestämmelser Plan- och genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Spårområde vid kv Tegen Granskning: 18 mars 15 april 2013 Öppet hus: 27 mars 2013 kl. 17-19, Solna stadsbibliotek

Läs mer

Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden

Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden Alingsås kommun Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden Göteborg 2016-03-21 Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden Datum 2016-03-21 Uppdragsnummer 1320000906-012 Utgåva/Status Förhandskopia

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ferdinand 9 i stadsdelen Sundby

Startpromemoria för planläggning av Ferdinand 9 i stadsdelen Sundby STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-10-17 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ferdinand 9 i stadsdelen Sundby Förslag

Läs mer

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning 5. A LT E R AT I V Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning Delen Tomteboda Solna E18 Spårområde Hagalund Kallhäll Jakobsberg Frösunda Kista Barkarby Spånga E4 Solna Sundbyberg

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

PLANERINGSAVDELNINGEN Eksjö Kommun. Detaljplan för Kv. Pumpen m fl, Eksjö Stad. Planprogram. Dnr: 2007-0422-111

PLANERINGSAVDELNINGEN Eksjö Kommun. Detaljplan för Kv. Pumpen m fl, Eksjö Stad. Planprogram. Dnr: 2007-0422-111 PLANERINGSAVDELNINGEN Eksjö Kommun Detaljplan för Kv. Pumpen m fl, Eksjö Stad Planprogram Eksjö, 12 december 2007 Samrådshandling Dnr: 2007-0422-111 Medverkan Detta planprogram har upprättats av Planeringsavdelningen

Läs mer

Detaljplan för delar av Ubbarp 8:16 och Hester 5:3, Hesters Industriområde, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för delar av Ubbarp 8:16 och Hester 5:3, Hesters Industriområde, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län 1 2008-09-25 Antagandehandling Dnr: KS 2006.0650 MSB 2006.1136 Detaljplan för delar av Ubbarp 8:16 och Hester 5:3, Hesters Industriområde, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling Antagandehandling 2009-10-27 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Förskolan Vilda Tilda, del av Grössbyn 1:82 Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län Enkelt Planförfarande 1 Enkelt Planförfarande

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun 2012-12-04 Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att avgöra om aktuell

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Innehållsförteckning Planbeskrivning HANDLINGAR 1 BAKGRUND OCH SYFTE 1 TIDIGARE

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. detaljplan för. Unnaryds Prästgård 15:9 m.fl. om planen kommer att innebära betydande miljöpåverkan

BEHOVSBEDÖMNING. detaljplan för. Unnaryds Prästgård 15:9 m.fl. om planen kommer att innebära betydande miljöpåverkan BEHOVSBEDÖMNING detaljplan för Unnaryds Prästgård 15:9 m.fl. om planen kommer att innebära betydande miljöpåverkan 2010-10-13 Inledning Enligt Förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar skall

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 25 maj 2016 2 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg Borås Planläggningsprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun

Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun 1 (12) Dnr PLAN.2013.16 Planbeskrivning Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun PLANFÖRFARANDE Byggnadsnämnden beslutade 2013-12-10 ( 167) att uppdra till plan och bygglovskontoret att ta fram förslag

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

PLANBESKRIVNING med genomförandebeskrivning. DETALJPLAN FÖR Kvarter Tåget i Södra industriområdet,i Aneby tätort, Aneby kommun

PLANBESKRIVNING med genomförandebeskrivning. DETALJPLAN FÖR Kvarter Tåget i Södra industriområdet,i Aneby tätort, Aneby kommun 2012-03-02 Dnr 2012-0133-214 / 203 Laga kraft 2012-06-01 PLANBESKRIVNING med genomförandebeskrivning DETALJPLAN FÖR Kvarter Tåget i Södra industriområdet,i Aneby tätort, Aneby kommun Upprättad av Aneby

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Samråd 22 november 2012 Patrik Fridh, projektledare Dagordning Presentation Bakgrund Ny bro över Göta älv; förslag och konsekvenser Prövningsprocesser

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra 1 2014-10-25 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Informationsmöten 25 oktober 2014 kl 11, 13 och 15 Folkets Hus, Varberg Trafikverket, Varbergs kommun, Jernhusen och Region Halland Varbergstunneln

Läs mer

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala 2009-09-02 Komplettering terrängstudie

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Almen 1-7 inom Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Almen 1-7 inom Umeå kommun, Västerbottens län Sida 1 av 7 Undersökning av Diarienummer: BN-2018/02274 Datum: 2019-02-08 Handläggare: Maria Hildén, Tyréns AB för fastigheten Almen 1-7 inom, Västerbottens län Undersökning av behovet att göra en miljöbedömning

Läs mer

VA-Utredning Hensbacka, Smedberget

VA-Utredning Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN VA-Utredning Hensbacka, Smedberget Göteborg VA-Utredning Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan Sahl Kjell

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Moje 5:102 (Dooriaparkeringen)

Moje 5:102 (Dooriaparkeringen) 1 (6) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Moje 5:102 (Dooriaparkeringen) Gagnefs kommun Plan- och genomförandebeskrivning Planprocessen enkelt/normalt planförfarande Samrådsskede Granskningsskede

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning och behovsbedömning Upprättad: 2017-01-09

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4

Läs mer

Tillhörande detaljplan för del av

Tillhörande detaljplan för del av B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för del av H A L M S TA D 1 0 : 1, S p å r v ä e l b y t e FURET/SANNARP, HALMSTADS KOMMUN Plan E308 K Enkelt förfarande,

Läs mer

Miljösatsning för framtidens avloppsrening i Stockholm

Miljösatsning för framtidens avloppsrening i Stockholm Miljösatsning för framtidens avloppsrening i Stockholm MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING 1 Mer information om projektet Stockholms framtida avloppsrening finns på: www.svoa.se/sfa Prenumerera

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Samråd för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort

Samråd för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort 2016-11-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2015/31-219 Kommunstyrelsen Samråd för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort Yttrande till Stockholms läns landsting under samråd Förslag till beslut

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Laga kraft

Laga kraft GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1(5) Planavdelningen 2013-02-04 Dp 2009-18965-54 Elin Lundbäck Tfn 08-508 271 31 Detaljplan för Förbifart Stockholm Hanstamotet i stadsdelarna Akalla och Hansta i Stockholm Dp 2009-18965-54

Läs mer

.N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

.N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL .N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL... Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-10 12 PU 103115 Mölndals stads yttrande angående kungörelse om tillstånd att anlägga Västlänkens och Olskrokens

Läs mer