Ledningskontoret, Gävle Lodjuret,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ledningskontoret, Gävle Lodjuret,"

Transkript

1 Landstingsstyrelsen Datum Onsdagen den 28 maj 2008 Tid kl Plats Ledningskontoret, Gävle Lodjuret, Närvarande Ledamöter Ann-Margret Knapp (s) ordförande Tommy Berger (s) Ulf Nyrén (s) Lena Andreasson (s) Lennart Gard (s) Sigvard Ring (m) Agneta Wagner (m) Björn Brink (c) Alf Norberg (v) Carina Östansjö (fp) Stig Zettlin (svp) Lars-Erik Häggblom (kd) Maria Aspers (mp) Ersättare, ej Åke Bengtsson (s) tjänstgörande Maria Lind (s) , Björn Forsling (s) , Ingemar Kalén (kd) , , Politiska sekreterare Föredragande Sekreterare Särskilt kallade Mattias Kjellin (s) Lena Åberg (fp) Svante Lönnbark Christina Öster-Rangrost Tomas Storm 1 (20)

2 Bo Svedberg Irene Håberger del 114 Stefan Back 121 Stefan Jakobsson , 126 Ann-Christin Käll 126 Anne Östling Kütt 129 Gry Tjervaag Justering Landstingsstyrelsen utser Björn Brink att tillsammans med ordförande justera dagens protokoll. Landstingsstyrelseärenden 114 Aktuella informationer (Dnr M 31, LS 54/08) Återrapportering vårdgaranti Landstingsfullmäktige beslutade 32/2007 bland annat att utvecklingen av vårdgarantin skulle rapporteras inom ett år. Irene Håberger redovisar statistik över väntetider för besök, operation åtgärd och undersökning. Aktuell information finns på och Politiskt prioriteringsarbete Tomas Storm informerar om planer för det fortsatta prioriteringsarbetet i landstingsstyrelsen. Befolkningsträffar finns planerade till september/oktober. En arbetsgrupp bestående av tre politiker och tre tjänstemän bör tillsättas för att förbereda inplanerade befolkningsträffar. Månadsrapport april 2008 Bo Svedberg redogör för månadsrapport april 2008 samt ekonomisk prognos för år (20)

3 115 Anmälan av delegationsbeslut (Dnr M 50, LS 109/08) Anmäls och läggs till handlingarna beslut fattade med stöd av landstingsstyrelsens beslut 63/05 om personalansvarigt landstingsråds rätt att teckna lokalt verkande kollektivavtal. 116 Delgivningar Skrivelser m.m. enligt förteckning i bilaga 116 läggs till handlingarna. 117 Teckningsrätt i bank, bankgiro och plusgiro (Dnr N 20, LS 179/08) Med anledning av förändrad organisation behövs ett nytt beslut avseende teckningsrätter i bank, bankgiro och plusgiro. Nu gällande beslut LS 46/2004, är inte längre aktuellt. Uttag av likvida medel görs för löpande placeringar och pensionsförvaltningen och för löneutbetalningar och leverantörsbetalningar m.m. av medarbetare inom Lednings- och verksamhetsstöd Landstingsstyrelsen beslutar att bemyndiga någon av finanschefen ekonomidirektören i förening med en av ekonomidirektören budgetchefen redovisningschefen teckningsrätt i bank, bankgiro och plusgiro för uttag av likvida medel avseende löpande placeringar och pensionsförvaltningen 3 (20)

4 att ekonomidirektören får i uppdrag att utse personer som är behöriga att teckna bank, bankgiro och plusgiro inom Lednings- och verksamhetsstöd att landstingsstyrelsen beslut 46/2004 upphör att gälla. Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. 118 Komplettering av riksavtalet för utomlänsvård för att trygga tillgången till vård för intagna på anstalt och institution (Dnr A, LS 188/08) Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting beslutade vid sammanträde den 11 april 2008 att godkänna komplettering av rekommendationen riksavtalet för utomlänsvård för att trygga tillgången till vård för intagna på anstalt och institution med giltighet fr.o.m. den 1 oktober Vidare beslutade SKLs styrelse att rekommendera landsting/regioner att godkänna och tillämpa rekommendation. Landstingsstyrelsen beslutar att godkänna och tillämpa den rekommendation om komplettering av riksavtalet för utomlänsvård för att trygga tillgången till vård för intagna på anstalt och institution som Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting beslutade om vid sammanträde den 11 april Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. 4 (20)

5 119 Yttrande över revisionsrapport Granskning av åtgärder för en ekonomi i balans (Dnr N 20, LS 130/08) Landstingets revisorer har uppdragit till Komrev att genomföra en granskning av Åtgärder för en ekonomi i balans. Resultatet har sammanställts i en revisionsrapport. Hälso- och sjukvårdsnämnden har yttrat sig över rapporten. Landstingsstyrelsen beslutar att överlämna upprättad skrivelse till revisorerna. Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. 120 Yttrande över revisionsrapport Basgranskning Gävle sjukhus (Dnr A 1, LS 43/08) Landstingets revisorer att uppdragit till Komrev att genomföra en granskning av Gävle sjukhus med syfte att bedöma styrning och ledning av förvaltningen. Revisorerna har vidare granskat den löpande redovisningen och den interna kontrollen inom ett antal rutiner. Hälso- och sjukvårdsnämnden har yttrat sig över rapporten. Landstingsstyrelsen ansluter sig till det av hälso- och sjukvårdsnämnden upprättade yttrandet. Landstingsstyrelsen beslutar 5 (20)

6 att överlämna upprättad skrivelse till revisorerna. Yrkande Sigvard Ring (m) yrkar följande förändringar i yttrandet: Under avsnitt Styrning och ledning, första stycket, andra meningen ändras till Synpunkten att budgeten inte fungerar som styrinstrument delas av landstingsstyrelsen. Sista stycket, sista meningen ändras till Mot bakgrund av detta måste konstateras att budgeten inte fungerar väl som styrinstrument för vissa verksamheter vid Gävle sjukhus. Under avsnitt Avslutande kommentarer: Stycket ändras på så sätt att andra meningen tas bort ur texten. I yrkandet instämmer Agneta Wagner (m), Björn Brink (c), Carina Östansjö (fp), Stig Zettlin (svp) och Lars-Erik Häggblom (kd). Proposition 1 Bifall till arbetsutskottets förslag 2 Bifall till Sigvard Rings m.fl. yrkande Ordföranden finner att arbetsutskottets förslag vinner majoritet. Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. Särskilt yttrande Sigvard Ring (m), Agneta Wagner (m), Björn Brink (c), Carina Östansjö (fp), Stig Zettlin (svp) och Lars-Erik Häggblom (kd) lämnar följande särskilda yttrande: Vi anser att en budget, vilket revisorerna också påpekar, som är för lågt satt knappast kan fungera som ett bra styrinstrument. Det är svårt att betrakta en sådan budget som seriös av dem som ska arbeta inom budgetramarna. Ingen vet om den nya divisionsorganisationen kommer att ge förutsättningar för kostnadskontroll, inte heller kan man säga att 6 (20)

7 divisionschefernas förslag till effektiviseringar kommer att ge resultat eftersom dessa knappt diskuterats, än mindre beslutats. 121 Remissvar Åtgärdsplan för den kliniska forskningen (SoU 2008:7) (Dnr M 32, LS 116/08) Landstinget Gävleborg har beretts tillfälle att yttra sig över utbildningsdepartementets remiss Åtgärdsplan för den kliniska forskningen (SOU 2008:7). I utredarens uppdrag ingår att beskriva den kliniska forskningens förutsättningar i form av organisation, resurstilldelning och forskningens kvalitet liksom att belysa företagens förutsättningar för att genomföra kliniska prövningar i Sverige. Utifrån dessa beskrivningar lämnas förslag till åtgärdsplan, i syfte att generellt öka den kliniska forskningens kvalitet, konkurrenskraft och ge forskarna en bättre bas för sitt arbete. Förslag till svar har upprättats av ledningskontoret. Landstingsstyrelsen beslutar att avge remissvar i enlighet med upprättat förslag. Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. 122 Extra landstingsstyrelsesammanträde (Dnr M 20, XL 394/07) Landstingsstyrelsen beslutade vid sammanträdet den 26 september 2007, 152, om sammanträdesdagar för år (20)

8 Landstingsstyrelsen beslutar att lägga in ett extra landstingsstyrelsesammanträde tisdagen den 16 december Landstingsfullmäktigeärenden 123 Prioriteringsprocessen - förändring av avgifter och bidrag (Dnr M 31, LS 214/08) Divisionsledningarna för samtliga divisioner har tillsammans med sina verksamheter arbetat fram förslag för att reducera kostnaderna inom den egendrivna hälso- och sjukvården. Förslagen gäller förändringar av avgifter och bidrag, strukturförändringar och förändringar av vårdutbudet m.m. Hälso- och sjukvårdsnämnden har diskuterat förslagen och beslutat att överlåta åt landstingsstyrelsen att slutligt bereda förändringar av avgifter och bidrag för vuxna. Landstingsstyrelsen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att fastställa föreslagna förändringar av avgifter att gälla från den 1 juli 2008 att fastställa föreslagna förändringar av bidrag gälla från den 1 juli Yrkande Ordföranden yrkar att förslag om att införa en avgift för den som utnyttjar patienthotellet utgår förslag om att införa en avgift för ambulanstransport återremitteras nuvarande depositionsavgift 50 kronor för ett par kryckkäppar höjs till 260 kronor 8 (20)

9 förslag om att ej tillhanda skor vid olikstora fötter rubriceras som bidrag i stället för avgift. Carina Östansjö (fp) yrkar avslag på alla föreslagna förändringar av avgifter och bidrag utom avskaffandet av glutenbidrag och depositionsavgift på kryckkäppar. Lars-Erik Häggblom (kd) yrkar att förslaget om anpassning av bidraget till samtalsakuten undantas från kostnadsreducering till hälso- och sjukvården. Kristdemokraterna menar att dessa kronor som det handlar om inte ska dras bort från Samtalsakutens verksamhet. Samtalsakuten tar emot samtal från personer som är i kris och av olika anledningar utsätts för stark påfrestning. Man kallar det Friska livskriser till skillnad från psykisk sjukdom. Verksamheten ökar hela tiden då de blivit mer och mer kända. Den har också varit en stor avlastning för hälsocentralerna och tar hand om patienter akut eller inom 48 timmar. För personer i kris är det ovärderligt att det finns kompetent personal som kan ge stöd och hjälp direkt. Detta är också ett led i att förebygga självmord. Det rör sig i detta sammanhang inte om stora pengar men betyder väldigt mycket för personalens möjligheter att kunna ha möjlighet till fortbildning och på så sätt upprätthålla sin kompetens. I yrkandet instämmer Sigvard Ring (m), Agneta Wagner (m), Björn Brink (c), Carina Östansjö (fp) och Stig Zettlin (svp). Maria Aspers (mp) yrkar att de olika högkostnadsskydden ses över för att möjliggöra en eventuell samordning inom Landstinget Gävleborg. Proposition Sedan överläggningarna avslutats ställer ordföranden först proposition på yrkandet om återremiss av förslag om införande av avgift för ambulanstransport och finner att yrkandet bifalls. Förslaget skall alltså återremitteras. Därefter ställer ordföranden proposition på följande förslag och yrkanden: 1 Arbetsutskottets förslag om självkostnadsavgift för kryckkäppar 9 (20)

10 2 Ordförandens yrkande om höjd depositionsavgift för kryckkäppar Ordföranden finner att ordförandens yrkande vinner majoritet. Ordföranden ställer därefter proposition på vart och ett av arbetsutskottets förslag om införande resp. höjning av avgifter mot Carina Östansjös yrkande om avslag. Ordföranden finner att arbetsutskottets förslag i samtliga fall vinner majoritet. Ordföranden konstaterar även att förslag om att ej tillhandahålla skor vid olikstora fötter skall redovisas under rubrik bidrag i stället för under rubrik avgifter. Ordföranden ställer därefter proposition på följande förslag och yrkande: 3 Arbetsutskottets förslag om att avskaffa bidraget för transport av avlidna 4 Carina Östansjös yrkande Ordföranden finner att arbetsutskottets förslag vinner majoritet. Sammanträdet ajourneras kl Ordföranden ställer därefter proposition på följande förslag och yrkande: 5 Arbetsutskottets förslag om minskat bidrag till samtalsakuten 6 Lars-Erik Häggbloms m.fl. yrkande Ordföranden finner att Lars-Erik Häggbloms yrkande vinner majoritet. Landstingsstyrelsen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att fastställa följande förändringar av avgifter att gälla från den 1 juli 2008: höja nuvarande depositionsavgift från 50 kr till 260 kr för ett par kryckkäppar införa en avgift på 1500 kr för hörapparatutprovning höja avgiften på ortopediska skor från 400 kr till 800 kr höja avgiften på skor med onormal förslitning från 400 kr till 800 kr 10 (20)

11 höja avgiften för borttappade och skadade hjälpmedel från kr upp till kr införa en hjälpmedelsavgift på 100 kr på alla produkter som förskrivs som hjälpmedel införa en avgift på 100 kr för mottagningsbesök och eller hemsjukvårdsbesök av distriktssjuksköterska. att fastställa följande förändringar av bidrag gälla från den 1 juli 2008: avskaffa glutenbidraget avskaffa bidraget för transport av avlidna ej tillhandahålla skor vid olikstora fötter, undantag görs för när ortopedingenjörens kompetens krävs. att se över de olika högkostnadsskydden för att belysa möjligheten att införa ett gemensamt högkostnadstak i landstinget att följa upp och till landstingsstyrelsen inom ett år återrapportera resultatet av beslutade förändringar av avgifter och bidrag. Reservation Carina Östansjö (fp) lämnar följande skriftliga reservation: Den sammanlagda effekten av avgifter och bidrag beräknas till ca 12 miljoner/år. Vid första anblicken ett stort belopp, men i jämförelse med landstingets totala budget för hälso- och sjukvård på drygt 5 miljarder en liten summa. Vad som händer är att det leder till ekonomiska påfrestningar för vissa av länsinvånarna som redan betalar för sin vård genom höga skatter. jag är rädd för att förtroende för den offentligt finansierade och demokratiskt styrda vården krymper om avgifter/taxor ökar mer. Det finns dessutom risk att folkhälsan påverkas hos den del av befolkningen som har svag ekonomi, t.ex. äldre med låg pension, studenter, låginkomsttagare. Taxor är ett styrinstrument inte en finansiering när hälso- och sjukvården går med underskott. Det enda av förslagen som jag bedömer rimligt är avskaffandet av glutenbidraget eftersom glutenfria varor nu finns i stor utsträckning på marknaden utan högre kostnad. 11 (20)

12 124 Reviderad budget för år 2008 (Dnr N 20, LS 142/08) Efter att ha följt den ekonomiska utvecklingen under första kvartalet konstaterar landstingsstyrelsen att förutsättningar att uppnå budgeterat resultat för 2008 inte längre föreligger. Därför föreslår landstingsstyrelsen en revidering av 2008 års budget. Landstingets resultat för de tre första månaderna är -7,4 mnkr vilket är 10,4 mnkr lägre än budgeterat. Enligt inkomna prognoser från divisioner och förvaltningar är det prognostiserade resultatet 29,1 mnkr, en avvikelse med -104,9 mnkr. Därutöver föreligger ett nedskrivningsbehov av finansiella anläggningstillgångar med 30 mnkr. Landstingsstyrelsen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att hälso- och sjukvårdsnämndens budgetram 2008 ökas med 104,0 mnkr som finansieras från landstingsstyrelsens budget, prognostiserade budgetöverskott samt genom lägre resultat för landstinget att hälso- och sjukvårdsnämnden ska vidta ytterligare kostnadsreduceringar motsvarande minst 15 mnkr så att verksamhetens nettokostnader ryms inom den reviderade budgetramen att nämnden för Tillväxt och regional utvecklings budgetram 2008 ökas med 1,4 mnkr avseende bidrag till Länsmuseet Gävleborg och 0,786 mnkr avseende aktieägartillskott till Almi Företagspartner Gävleborg AB. Den ökade budgetramen finansieras genom lägre resultat för landstinget att Lednings- och verksamhetsstöd medges att redovisa ett resultat som är 8,0 mnkr lägre än budgeterade 2,0 mnkr vilket finansieras genom ett lägre resultat för landstinget att finansnettot och budgetreserven finansieras genom lägre resultat för landstinget med 45 mnkr att landstingets budgeterade resultat revideras till 61,9 mnkr 12 (20)

13 att planen för återställande av negativt resultat ändras så att resterande 38,1 mnkr återställs Yrkande Björn Brink (c) yrkar att hälso- och sjukvårdsnämndens budgetram 2008 ökas med 119,0 mnkr till 4 754,2 mnkr som finansieras från landstingsstyrelsens budget, prognostiserade budgetöverskott samt genom lägre resultat för landstinget. Att finansnettot redovisas till noll kr, som brukligt är. I yrkandet instämmer Sigvard Ring (m), Agneta Wagner (m), Carina Östansjö (fp), Stig Zettlin (svp) och Lars-Erik Häggblom (kd). Tommy Berger (s) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Sammanträdet ajourneras kl Proposition Sedan överläggningarna avslutats ställer ordföranden proposition på följande förslag och yrkanden: 1 Arbetsutskottets förslag (att-sats 1) 2 Björn Brinks m.fl. yrkande om ökad budgetram till 119,0 mnkr Ordföranden finner att arbetsutskottets förslag vinner majoritet. Björn Brink (c) begär votering. Följande voteringsordning upplästes och godkändes: den som bifaller arbetsutskottets förslag röstar ja, den som bifaller Björn Brinks m.fl. yrkande röstar nej. Vid omröstningen avges 7 ja-röster (Tommy Berger, Ulf Nyrén, Lena Andreasson, Lennart Gard, Alf Norberg, Maria Aspers, Ann-Margret Knapp) och 6 nej-röster (Sigvard Ring, Agneta Wagner, Björn Brink, Carina Östansjö, Stig Zettlin, Lars-Erik Häggblom). Landstingsstyrelsen beslutar alltså i enlighet med arbetsutskottets förslag. Därefter ställer ordföranden proposition på följande förslag och yrkande: 13 (20)

14 3 Arbetsutskottets förslag (att-sats 2) 4 Björn Brinks m.fl. yrkande avslag av att-sats 2 och att-sats 5 Ordföranden finner att arbetsutskottets förslag vinner majoritet. 5 Arbetsutskottets förslag om ett finansnetto om 30 mnkr 6 Björn Brinks m.fl. yrkande om ett finansnetto om 0 kr i att-sats 6 Ordföranden finner att arbetsutskottets förslag vinner majoritet. Landstingsstyrelsen beslutar alltså i enlighet med arbetsutskottets förslag. Reservation Sigvard Ring (m), Agneta Wagner (m), Björn Brink (c), Carina Östansjö (fp), Stig Zettlin (svp) och Lars-Erik Häggblom (kd) lämnar följande skriftliga reservation: Redan i november månad efter den synnerligen överraskande prognosen på stora negativa budgetavvikelser för 2007, som sedan vid årets slut ytterligare skulle försämras insåg vi undertecknare att budgeten för 2008 skulle bli omöjlig att hålla. Den var helt enkelt överspelad. I mars månad 2008 väckte vi ärendet om att en tilläggsbudget för 2008 skulle upprättas. Förslaget avslogs. Nu föreslås styrelsen ändå besluta om en sådan, nu kallad reviderad budget vilket får betraktas som samma sak. Vi konstaterar att styrelsen nu föreslås besluta att sänka resultatkravet till 1 % av nettokostnaderna i likhet med vårt förslag vilket är realistiskt. Eftersom skatteintäkter och statsbidrag beräknas öka kan en förstärkning ske som bör ge ett bättre resultat än så. Förslaget om att justera ner finansnettot avvisar vi av principiella skäl. Spekulation om hur placeringarna går är inget vi ska ägna oss åt, utan som vi hittills gjort göra en avstämning vid årets slut. Ibland är det plus ibland minus som redovisas. Finansnettot har dessutom inget att göra med återställandet av det egna kapitalet, varför det ur denna synpunkt är ointressant. Att ge hälso- och sjukvårdsnämnden ytterligare ett sparbeting så sent som i juni betraktar vi som oansvarigt. Vi vet inte något om vilka följder det får, 14 (20)

15 inget om förslagen till åtgärder, kort sagt det är inblanco. Att dessutom verkställa det så att det får 15 mnkr effekt under 2008 är orealistiskt. Vi reserverar oss till förmån för eget förslag. 125 Regionbildning - Ansökan om indelningsändring enligt SF 1979:411 samt begäran om att bilda Regionkommun Svealand i enlighet med Ansvarskommitténs förslag (SOU 2007:10) (Dnr M 31, LS 215/08) Med hänvisning till överenskommelse om färdplan för regionbildning i Svealand och Lag 1979:411 om ändring i Sveriges indelning i kommuner och landsting ansöker Landstinget Gävleborg om att en ändring i den landstingskommunala indelningen genomförs så att de nuvarande landstingen i Dalarna, Gävleborg, Örebro, Värmland och Uppsala from 1 januari 2011 tillsammans utgör en ny regionkommun i enlighet med Ansvarskommitténs förslag. Om landstingen i Sörmland och Västmanland så beslutar är det Landstinget Gävleborgs mening att även de bör ingå i kommande regionkommunbildning. Landstingsstyrelsen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att Landstinget Gävleborg till Sveriges regering inger en avsiktsförklaring tillsammans med landstingen i Dalarna, Örebro, Värmland och Uppsala att from 1 januari 2011 utgöra en ny regionkommun i enlighet med Ansvarskommitténs förslag att om landstingen i Sörmland och Västmanland så beslutar tillkännage en positiv inställning till att regionkommunbildningen även inkluderar dessa landsting. att uppdra till landstingsstyrelsen att genomföra nödvändiga åtgärder för att realisera ovanstående avsiktsförklaring. 15 (20)

16 Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. Särskilt yttrande Maria Aspers (mp) lämnar följande skriftliga yttrande: Miljöpartiet vill att en ny region ska vara mindre än nuvarande sjukvårdsregion. Det kan vara rimligt att bilda region med några av grannlandstingen, men vilka det är bör helst avgöras i folkomröstningar. Motiven för att bilda en mindre region är framförallt att minska negativa konsekvenser när det gäller demokratiskt underskott och ökad miljöbelastning. Detta beslut är ett steg i en process där vi inte vet vad slutresultatet blir. Vi vill inte stoppa processen men ändå markera att vi vill ha en mindre region än övriga partier i Landstinget Gävleborg. 126 Folktandvården Gävleborg AB Ändring av tandvårdstaxan (Dnr I 60, LS 217/08) Folktandvården Gävleborg AB har tagit fram ett förslag till ny tandvårdstaxa. Förslaget är en konsekvens av den nya tandvårdsreformen som träder i kraft den 1 juli 2008 och har sin grund i den preliminära referensprislista som hitintills presenterats från socialdepartementet. Det redovisade förslaget innebär med nödvändighet en total omarbetning jämfört med den nuvarande tandvårdstaxan och direkta jämförelser är därför mycket svåra att göra. Utgångspunkten för förslaget har varit en ungefärligt lika stor vårdvolym som idag samt att intäkterna måste öka med ca 3,7 %. Enligt gällande ägardirektiv skall bolaget tillämpa priser enligt av landstingsfullmäktige fastställd tandvårdstaxa. Vidare skall bolaget drivas enligt affärsmässiga grunder och med samhällsansvar som grund. Folktandvården Gävleborg AB:s förslag till beslut: 16 (20)

17 Landstingsstyrelsen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att fastställa det av Folktandvården Gävleborg AB upprättade förslaget till ny tandvårdstaxa att gälla från och med den 1 juli Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med Folktandvården Gävleborgs AB:s förslag. 127 Avgifter för studerande vid landstingets folkhögskolor fr.o.m. läsåret 2008/2009 (Dnr I 10, LS 222/08) Nämnden för Tillväxt och Regional Utveckling har diskuterat och tillstyrkt förslag till förändrade avgifter inför läsåret 2008/2009 upprättat av förvaltningen i samråd med folkhögskolornas rektorer. Förändringarna berör kost, helinackordering och övriga avgifter. Landstingsstyrelsen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att fastställa avgifter för studerande vid landstingets folkhögskolor från och med läsåret 2008/2009 enligt upprättat förslag. Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. 128 Stiftelsen Folkteatern i Gävleborgs län verksamhetsberättelse för år 2006 (Dnr I 102, LS 20/08) Stiftelsen Folkteatern i Gävleborgs län har avlämnat verksamhetsberättelse och revisionsberättelse för år (20)

18 Stiftelsen redovisar för år 2007 ett positivt resultat på tkr. I linje med tidigare förfarande har stiftelsens styrelse beslutat att överskottet läggs till tidigare inbalanserad reservering för framtida produktioner. Landstingsstyrelsen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att lägga verksamhetsberättelsen till handlingarna. Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. 129 Samlokalisering Laboratoriemedicin Gävle sjukhus (Dnr A 30, LS 235/08) Laboratoriemedicin i Gävleborg har sedan år 2005 arbetat med analys och formulering av verksamhetsstrategier. Med detta arbete som utgångspunkt har strategiska mål för Laboratoriemedicins fortsatta utveckling (effektivisering) och därmed möjligheter till rationaliseringar identifierats. För att kunna vidareutveckla verksamheterna krävs att enheterna för mikrobiologi, klinisk kemi och transfusionsmedicin sammanläggs inom samma lokaliteter på Gävle sjukhus. Sammantaget innebär detta att Laboratoriemedicin minskar sitt lokalbehov med ca 500 kvadratmeter. X-fastigheter har med den utgångspunkten gjort en grov uppskattad ombyggnadskostnad till 50 mkr. Genom en samlokalisering minskar behovet av framtida rekryteringar i samband med de pensionsavgångar som påbörjas under år Personalen vid alla tre nuvarande enheter kommer också att kunna samutnyttjas på ett effektivare sätt. 18 (20)

19 Ledningskontoret har upprättat skrivelser angående ombyggnation och samlokalisering av enheterna för klinisk mikrobiologi, klinisk kemi och transfusionsmedicin vid Gävle Sjukhus. Landstingsstyrelsen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att investera i samlokalisering av enheterna klinisk mikrobiologi, klinisk kemi och transfusionsmedicin vid Gävle sjukhus till en beräknad kostnad av 50 miljoner kronor. Investeringarna belastar 2008 och 2009 års investeringsbudgetar. Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag. 130 Valförteckning (Dnr M 38, LS 22/08, 228/08) Landstingsstyrelsen överlämnar upprättad valförteckning till landstingsfullmäktige. 131 Tidpunkt för nästa sammanträde Landstingsstyrelsen sammanträder nästa gång onsdagen den 18 juni 2008 i Furuvik. Vid protokollet Christina Öster-Rangrost 19 (20)

20 Justerat den 9 juni 2008 Ann-Margret Knapp Björn Brink Justeringen meddelad på landstingets anslagstavla den 11 juni 2008 intygar Solveig Meincke 20 (20)

Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S)

Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Landstingsstyrelsen Datum Tid 09.15 15.00 Plats Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret Närvarande Ledamöter Ann-Margret Knapp (S) ordförande Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Åke Bengtsson

Läs mer

Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Hannah-Karin Linck (C) Alf Norberg (V) Stig Zettlin (SVP) Ingemar Kalén (KD) Maria Aspers (MP)

Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Hannah-Karin Linck (C) Alf Norberg (V) Stig Zettlin (SVP) Ingemar Kalén (KD) Maria Aspers (MP) Landstingsstyrelsen Datum Tid Kl 09.15-15.45 Plats Kl 09.15 Länsmuseet Gävle tillsammans med Styrelsen för Region Gävleborg Kl 12.30 Ledningskontoret lokal Lodjuret, informations- och beslutsärenden Närvarande

Läs mer

Ledningskontoret, lokal Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Patrik Stenvard (M) Agneta Wagner (M)

Ledningskontoret, lokal Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Patrik Stenvard (M) Agneta Wagner (M) Landstingsstyrelsen Datum Tid Kl 09.15-15.45 Plats Ledningskontoret, lokal Lodjuret Närvarande Ledamöter Ann-Margret Knapp (S) ordförande Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Eva Tjernström

Läs mer

Ledningskontoret, lokal Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Lennart Gard (S) Patrik Stenvard (M)

Ledningskontoret, lokal Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Lennart Gard (S) Patrik Stenvard (M) Landstingsstyrelsen Datum Tid 09.15-16.00 Plats Ledningskontoret, lokal Lodjuret Närvarande Ledamöter Ann-Margret Knapp (S) ordförande Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Lennart Gard (S)

Läs mer

Datum 2014-09-16. Forsa folkhögskola, lokal Klångsta.

Datum 2014-09-16. Forsa folkhögskola, lokal Klångsta. Nämnden för tillväxt och regional utveckling Tid 09.15 13.05 Plats Forsa folkhögskola, lokal Klångsta. Närvarande Ledamöter Carina Holm (S) ordförande Kenneth Nilshem (C) Tommy Ljung (M) Åke Bertils (S)

Läs mer

Landstingsstyrelsen

Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Håkan Jansson (M), ordförande Maria Frisk (KD) Carina Ödebrink (S), 128-136 Anders Pansell (KD) ersätter Rune Backlund (C)

Läs mer

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP)

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP) Nämnden för tillväxt och regional utveckling Tid 17.15 18.05 Plats Hotell Aveny, Umeå Närvarande Ledamöter Carina Holm (S) ordförande Kenneth Nilshem (C) Tommy Ljung (M) Annika Huber (S) Ers. f Åke Bertils

Läs mer

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland Protokoll Sammanträdesdatum 2008-12-09 Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland Tid: Tisdagen den 9 december 2008 klockan 12.30-16.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo,

Läs mer

Landstingsstyrelsen 106-110

Landstingsstyrelsen 106-110 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-11 Landstingsstyrelsen 106-110 Tid: Måndagen den 11 juni 2007, kl 08:30-08:55 Plats: Rådhuset, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie Stenström (m) Dan Skantz

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Pelarsalen, Hudiksvalls sjukhus

Pelarsalen, Hudiksvalls sjukhus Landstingsstyrelsen Datum 2 april 2008 Tid kl 09.15-16.15 Plats Pelarsalen, Hudiksvalls sjukhus Närvarande Ledamöter Ann-Margret Knapp (s) ordförande Tommy Berger (s) Ulf Nyrén (s) Lena Andreasson (s)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Planeringsdelegationen Tid: , kl 09:00-13:35 Plats: Landstingets kansli, sal A

Planeringsdelegationen Tid: , kl 09:00-13:35 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(8) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Marcus Eskdahl (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 89. 88 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2016:102 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 58 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen den 22

Läs mer

Landstingsstyrelsen 46-70. Tid: 2011-03-22 kl 13:00-14:55 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 46-70. Tid: 2011-03-22 kl 13:00-14:55 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(10) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S), 46-62 Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta

Läs mer

Landstingsstyrelsen Tid: :00-15:45 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen Tid: :00-15:45 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(6) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Håkan Jansson (M), ordförande Anders Pansell (KD) ersätter Mia Frisk Anna-Carin Magnusson (S) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP)

Läs mer

Landstingsstyrelsens protokoll

Landstingsstyrelsens protokoll Landstingsstyrelsens protokoll Sammanträdet den 18 juni 2003 146 151 Yvonne Stålnacke (s), ordförande Kenneth Backgård (ns) Kent Ögren (s), vice ordförande Margareta Henricsson (ns) Marita Björkman (s)

Läs mer

Landstingsfullmäktige Närvarande: Se upprop 88.

Landstingsfullmäktige Närvarande: Se upprop 88. PROTOKOLL 1(6) Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: Se upprop 88. 87 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 106. 105 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Protokoll 1(8) Beredningen för demokrati och länsutveckling Datum: 2009-10-08

Protokoll 1(8) Beredningen för demokrati och länsutveckling Datum: 2009-10-08 Protokoll 1(8) Tid och plats för Sammanträdet Bergs kommun Svenstavik Tingshuset kl 9:00-16:00 Beslutande Stefan Wikén Gun-Marie Axelsson Gunnar Geijer Staffan Granström Karin Österberg Per-Olov Olsson

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-10-24 1 (4) 149 Patientavgifter fr o m 2014 Diarienummer 1301739 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(9) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta Svärd (MP) Håkan

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: Se upprop 122. 121 Öppnande Ålderspresident Håkan Sandgren förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2004-04-13 Ärendeförteckning Sid nr 80 Justering...3 81 Årsbudget 2005 med plan för 2006-2007 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommungemensamma verksamheter samt kommunstyrelsekontoret...4

Läs mer

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V)

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V) Protokoll 1(7) 2012-10-29 Tid och plats för Styrelserummet, Landstingshuset, Östersund den 29 oktober 2012, kl 10.00-10.25 Sammanträdet Beslutande Harriet Jorderud (S) Karin Österberg (MP) ej tjänstgörande

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Landstingsfullmäktige 99-114

Landstingsfullmäktige 99-114 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: Se upprop 100 99 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-11 Regionstyrelsen Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00 Plats Grand Hotel, Hotellgatan 1, Falkenberg 1 Justering Regionstyrelsen utser

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-25 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 25 maj 2011 klockan 09.00-12.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo, våning 3, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter: Mikaela

Läs mer

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering LANDSTINGET HALLAND FÖREDRAGNINGSLISTA MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN Tid: 2002-04-08, kl 10.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad 1 Justering att utse Björn Ahlkvist att jämte ordföranden justera

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARUFÖRSÖRJNINGEN I LANDSTINGEN I DALARNA, VÄSTMANLAND, SÖRMLAND, UPPSALA OCH ÖREBRO LÄN

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARUFÖRSÖRJNINGEN I LANDSTINGEN I DALARNA, VÄSTMANLAND, SÖRMLAND, UPPSALA OCH ÖREBRO LÄN 1 (6) REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARUFÖRSÖRJNINGEN I LANDSTINGEN I DALARNA, VÄSTMANLAND, SÖRMLAND, UPPSALA OCH ÖREBRO LÄN 1 Tillämpningsområde Detta reglemente gäller för den gemensamma nämnden,

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB FÖRSLAG 2017:61 s förslag till beslut Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 23 ( 62) PROTOKOLL 2017-0084 2017-08-29 Kl. 10:00-10:15 149-187 161 Arvode

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Datum TRU-Kontoret, Ruddamsgatan 30. Lokal Björnen. Carmen Lundkvist (FP) Jörgen Sjöstedt (MP) Torbjörn Hellström (SVP)

Datum TRU-Kontoret, Ruddamsgatan 30. Lokal Björnen. Carmen Lundkvist (FP) Jörgen Sjöstedt (MP) Torbjörn Hellström (SVP) Mall-ID 111220 Protokoll Nämnden för tillväxt och regional utveckling Tid 13.00 15.40 Plats TRU-Kontoret, Ruddamsgatan 30. Lokal Björnen Närvarande Ledamöter Carina Holm (S) Ordförande Kenneth Nilshem

Läs mer

Regionfullmäktige 52-64

Regionfullmäktige 52-64 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Närvarande: Se 54. Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum 52 Presentation av goda exempel från medarbetare och verksamheter Presentationer görs för följande områden: Britt-Marie

Läs mer

Socialnämnden (12)

Socialnämnden (12) Socialnämnden 2017-05-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 13:15-15:45 Ajournering kl.14:30-15:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 29 januari 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 13 Justering och fastställande av föredragningslista 3 14 Ekonomiuppföljning utfall och prognos mars 2017 4 15 Yttrande över revisionsrapport Intern kontroll 5 16 Etableringsboende

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2/2015 2015-03-02 Kl 10.00-12.00 LS 2015-0165 13-17 i Sammanträde med landstingsstyrelsens forskningsberedning Plats Skärgårdssalen, landstingshuset

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Planeringsdelegationen Tid: , 09:00-12:00 Plats: Landstingets kansli, sal A

Planeringsdelegationen Tid: , 09:00-12:00 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(5) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S) Rune Backlund (C) Esse Petersson (FP), ersätter Lena Skaring

Läs mer

Ärende 9. Svar på motion: Tillsätt en utredning om framtidens styrning (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA

Ärende 9. Svar på motion: Tillsätt en utredning om framtidens styrning (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA Ärende 9. Svar på motion: Tillsätt en utredning om framtidens styrning (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t avslå motionen. Svar på motion: Tillsätt en utredning om framtidens

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum

Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN I HALMSTAD 81-93 Tid: 2003-09-30 kl. 09:00 12:15 Plats: Närvarande: Ledamöter: Tjänstgörande ersättare Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum Stefan Bengtsson,

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl Social- och omvårdnadsnämnden 2011-09-27 1 (13) Plats och tid Paragraf 94-103 Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 15.15 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Christer Johansson (S) ordförande

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2010-05-11

Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2010-05-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum 1 (5) 2010-05-11 Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2010-05-11 P g a personuppgiftslagen (PUL) är vissa personuppgifter borttagna

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Protokoll 1(6) Ekonomiutskottet. Styrelserummet, hus 3, plan 3, Landstingshuset, 17 januari 2012, kl

Protokoll 1(6) Ekonomiutskottet. Styrelserummet, hus 3, plan 3, Landstingshuset, 17 januari 2012, kl Protokoll 1(6) Organ Plats och tid Styrelserummet, hus 3, plan 3, Landstingshuset, 17 januari 2012, kl.13.00-14.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Harriet Jorderud (S) Robert Uitto (S) Christer

Läs mer

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:3 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 133 1 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:91 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Stockholms kommun i anledning av principöverenskommelse om finansiering av Citybanan Föredragande landstingsråd: Dag Larsson

Läs mer

Enhetstaxa inom vården

Enhetstaxa inom vården BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kada Karlsson 2016-10-03 Dnr: RS 2016-694 Regionstyrelsen Enhetstaxa inom vården Bakgrund Enhetstaxa praktiseras redan idag av flera landsting och regioner, exempelvis Kalmar, Värmland

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-04-20 LS-LED09-696 48 Dags för gratis HPV vaccin även till länets pojkar! Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Läs mer

Primärvårdsnämnden i Halmstad

Primärvårdsnämnden i Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-02-03 Primärvårdsnämnden i Halmstad Tid: Tisdagen den 3 februari 2004 kl. 14:00 Plats: Primärvårdsförvaltningen, Torsgatan 1 1 Justering Primärvårdsnämnden i Halmstad

Läs mer

121 Remiss - Regional indelning - tre nya län

121 Remiss - Regional indelning - tre nya län 121 Remiss - Regional indelning - tre nya län Beslut Dnr KS 16/0223 2. överlämnar kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med Camilla Jansons (S) m.fl. tillägg, som yttrande över remissen till Finansdepartementet.

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

6 Kapitaltillskott till TioHundra AB LS

6 Kapitaltillskott till TioHundra AB LS 6 Kapitaltillskott till TioHundra AB LS 2018-0902 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-10-24 LS 2018-0902 Landstingsstyrelsen Extra medlemsbidrag till Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-16 Landstingsstyrelsen Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-02-23 LS-LED09-777 38 Investering i anläggning för destruktion av lustgas Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen ger landstingsdirektören i

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2008-06-16 Ärendelista Sid nr Justering...3 479 Mål och resursplan för 2009 med plan för ekonomin 2010-2011...4 480 Korrigering av tidigare beslut: Ansvar för elit- och evenemangsarenor

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunfullmäktige 2010 11 29 180 427 Kommunstyrelsen 2010 11 15 210 510 2010 10 18 31 4 Dnr 10.361 04 novkf15 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2011 2013 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Ärende 1. Kungörelse av sammanträdet Upprop 1

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Ärende 1. Kungörelse av sammanträdet Upprop 1 Kallelse/föredragningslista Kungörelse 2015-04-01 Kommunfullmäktige Tid 2015-04-13, kl. 19:00 Plats Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge Ärende 1. Kungörelse av sammanträdet 1 2.

Läs mer

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor ÄRENDE 10 2012-06-01 Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till

Läs mer

t. DsTiNGETSÖRMLAND Interpellation om underskotten i sjukvården

t. DsTiNGETSÖRMLAND Interpellation om underskotten i sjukvården SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI t. DsTiNGETSÖRMLAND Interpellation om underskotten i sjukvården Ink.den 2015-04- 1 4 Landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren anr, Hälso- och sjukvården står återigen

Läs mer

Landstingsstyrelsens protokoll

Landstingsstyrelsens protokoll Landstingsstyrelsens protokoll Sammanträdet den 16 maj 2008 113 118 Kent Ögren (s), ordförande Britt Westerlund (s), vice ordförande Björn Lundqvist (ns), ersättare Leif Bogren (s) Anna-Karin Johansson

Läs mer

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad Håkan Blomgren 2014-03-18 Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad 2014-03-21 Reviderad 2014-04-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Politisk organisation i Landstinget Blekinge 2015-2018 Landstingsfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 17.30 18.25 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S), ordförande Fredrik Jönsson (C) Stefan Pettersson (M), tjg ers för Olof

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009 Datum Vår beteckning REVISORERNA 2009-10-13 Rev/09066 Handläggare Direkttelefon Ert datum Er beteckning Bo H Eriksson 054-61 41 38 Landstingsfullmäktige Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009 Bakgrund

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2011-08-31 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 31 augusti 2011 klockan 09.00-12.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo, våning 3, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter: Mikaela

Läs mer

Landstingsfullmäktige Närvarande: Se upprop 66.

Landstingsfullmäktige Närvarande: Se upprop 66. PROTOKOLL 1(9) Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: Se upprop 66. 65 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:39 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller av nyanlända asylsökande/flyktingar

Läs mer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer ÄRENDE 8 LF februari 2012 Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, SD Yttrande

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-10-24 1 (4) 149 Patientavgifter fr o m 2014 Diarienummer 1301739 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår

Läs mer

Arvode till styrelse för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 13 LS

Arvode till styrelse för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 13 LS Arvode till styrelse för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 13 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning SLL Styrning och strategi Lolita Lekander 2017-07-17 s arvodesberedning

Läs mer

Motion: Skapa ett skydd för visselblåsare i Landstinget i Jönköpings län

Motion: Skapa ett skydd för visselblåsare i Landstinget i Jönköpings län Motion: Skapa ett skydd för visselblåsare i Landstinget i Jönköpings län Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Allmänpolitiska utskottet Protokollsutdrag

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

Torbjörn Rosdahl Christer G Wennerholm Helene Hellmark Knutsson

Torbjörn Rosdahl Christer G Wennerholm Helene Hellmark Knutsson Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 10/2013 246-260 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.05 Datum för justering: 2013-12-16 Datum för justering av : 251-252 Datum för anslag av : 251-252 Datum för anslag: 2013-12-17

Läs mer

Primärvårdsnämnden i Varberg 53-63

Primärvårdsnämnden i Varberg 53-63 Protokoll Sammanträdesdatum 2005-09-05 Primärvårdsnämnden i Varberg 53-63 Tid: Måndag 5 september 2005 kl 15:00-16:15 Plats: Konferensrummet 1:a vån, Vårdcentralen Västra Vall Ledamöter Karl-Gunnar Svensson

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 juni kl 14.00-14:35 Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Lars Rundgren (m) Bo Ivgren

Läs mer

JJIL Stockholms läns landsting

JJIL Stockholms läns landsting JJIL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen Fastighets- och investeringsberedningen PROTOKOLL 7/2016 2016-08-16 Kl. 09.00-10.00 LS 2016-0029 38-44 Sammanträde med landstingsstyrelsens fastighets-

Läs mer