Statistiska centralbyrån Statistics Sweden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statistiska centralbyrån Statistics Sweden"

Transkript

1 Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Svar på Tal eller en liten undersökning för en lektionstimme Nu även med tipsrad & facit!

2 Innehållsförteckning 1. Tipsrad 2. Ett exempel på hur en liten statistisk undersökning kan genomföras på en lektionstimme 3. Så söker du i Statistisk årsbok 4. Exempel på annorlunda och roliga frågor som kommit till SCB:s informationsservice 5. Facit till Tipsraden

3 Tipsraden (Svaren finner du i Statistisk årsbok 2006) 1 Vilken kommun har längst sträcka kust och strand? Kiruna Stockholm Gotland 2 Hur många brott anmäldes till polisen under 2004? Vad var dyrast år 2004? 1 kg köttfärs 400 g djupfryst 1 kg herrgårdsost torskfilé 4 Hur många rektorer fanns i grundskolan 2004/05? Hur många valsedlar var ogiltiga i Riksdagsvalet 2002? Hur många idrottsföreningar runt om i landet tillhör handbollsförbundet? Hur många älgar sköts under jaktsäsongen 2004? Hur många husvagnar fanns i trafik år 2004? Hur många SMS tror du skickades 2004? Två miljarder En miljard 10 miljoner 10 Hur mycket motsvarar en krona år 1900 i dagens (år 2004) penningvärde? 8:34 16:85 47:42 11 Vilken veckodag föddes flest antal barn? Måndag Tisdag Onsdag 12 Hur många personer begick självmord under år 2002? Hur många liter glass åt vi år 2002? 13 miljoner liter 53 miljoner liter 113 miljoner liter

4 Ett litet exempel på hur en statistisk undersökning går till (Kan med fördel genomföras på en lektionstimme i en högstadieklass/gymnasieskoleklass) Vi utgår från följande sakproblem: Klassen skall för elevkaféets räkning ta reda på hur mycket småpengar eleverna brukar ha på sig under skoltid. Vi frågar oss: Vad behöver vi veta för att belysa vårt problem? Behöver vi över huvud taget göra en statistisk undersökning? VAD behöver undersökas VEM ska vi undersöka HUR ska resultatet presenteras? HUR ska vi samla in uppgifterna? Fråga också vad som är möjligt att undersöka? Vad har vi för resurser i pengar, personer och tid? Jo, vi har tillgång till just oss själva i det här klassrummet, just nu och cirka 40 minuter framåt. Några resurser i form av pengar för t.ex. porto och dylikt har vi inte. Låt stå! VEM? VAD? HUR? Vi ska försöka få igång en diskussion om vilka vi egentligen skulle vilja undersöka för att belysa elevkaféets sakproblem. Helst kanske alla elever i samtliga klasser borde vara med i undersökningen. Men det går ju inte utan vi måste begränsa oss. Eftersom vi inte har tid och möjlighet att undersöka alla klasser i skolan begränsar vi oss till vår klass. Bestäm sedan om frånvarande klsskamrater borde vara med. Om vi bestämmer oss för att ta med även de frånvarande eleverna blir också de objekt i undersökningspopulationen. Vi kanske kan ringa till dem. Lyckas vi inte få tag på dem blir de bortfall. Låt stå! VEM? VAD? HUR? Eleverna i S2A (inkl. sjuka)

5 Vi enas om följande definition av population: Eleverna i klass S2A inklusive frånvarande). Eftersom populationen är så liten bestämmer vi oss för att göra en totalundersökning i klassen. I annat fall måste vi dra ett slumpmässigt urval. Vi formulerar vårt sakproblem så här: Hur mycket småpengar brukar eleverna ha på sig under skoltid. Vad menar vi med småpengar? Är det samma som mynt? Knappast numera, väl? Är t.ex en tjuga eller femtiolapp småpengar? Skulle det vara av intressant att visa på eventuella skillnader mellan några grupper? Det kan ur pedagogosk synpunkt vara intressant att få två eller tre redovisningsgrupper, t.ev. flickor-pojkar, storrökare-måttliga rökare-inte rökare. Redovisningsgrupperna bestäms här med hjälp av bakgrundsvariablel, t.ex. kön eller rökare. Skriv upp förslag emellanåt och revidera dem. Vad ska egentligen mätas? Vad menar vi med ha på sig? Vid vilken tidpunkt på dagen? I dag eller vilken dag som helst? Fortsätt att diskutera variabeln till dess att alla enas om en formulering, t.ex.: Hur mycket pengar har pojkar resp flickor på sig idag (nu). Låt stå! VEM? Eleverna i S2A (inkl. sjuka) VAD? Hur mycket pengar har killar resp tjejer på sig idag (nu) HUR? Ska undersökningens resultat presenteras i form av en totalsumma, ett medelvärde eller i en tabell? Det är viktigt att bestämma det innan vi bestämmer hur vi ska gå vidare med undersökningens uppläggning. Låt oss därför göra en tabellplan. Vi kanske enas om en så n här: Flickor Pojkar Totalt HUR? 0:0-9:50 10:00-24:50 25:00- Totalt Bortfall När vi kommit så här långt är det dags att bestämma sig för en mätmetod. Hur ska undersökningen genomföras? Vilken mätmetod ska vi använda? De vanligaste metoderna är intervju och enkät. Det lämpliga i vårt fall är enkät. Vi formulerar frågor som belyser de variabler vi tidigare enats om. Frågorna i vår enkät ska mäta det vi enades om när vi diskuterade VAD som skulle mätas. Och så här kan enkätfrågorna slutligen bli efter diskusion:

6 1) Hur mycket pengar har du på dig just nu?...kr...öre 2) Kön Tjej Kille Den mätmetod vi ska ha är alltså enkät. I det här fallet behöver vi inte sända dem perr post som i verkliga undersökningar utan vi kan samla in dem direkt. Någon tryckt blankett behövs inte heller utan var och en tar ett papper och gör sin egen blankett. Läraren eller någon elev gör kanske ett försök att ringa till de frånvarande. Eller också avstår man och de frånvarande blir då automatiskt bortfall. Eleverna räknar sina pengar och skriver in sin summa och sitt kön på sitt papper. Nu utnämner vi ett par elever till dator. Men först samlar vi in blanketterna. Datorn noterar därefter svaren, sorterar dem och framställer en tabell enligt planen. Räkna svaren! Har alla svarat eller finns det bortfall? Hade vi några sjuka som vi inte fick tag på? Kan alla svar tydas eller uppstår kodningsproblem? Vi antar att deltagarna i vårt undersökningsexempel skrivit följande på sina lappar: Tjejer 23,50 24,00 Inga 12, ,50 92,50 50,00 45,50 25,00 33,00 25,50 47,00 45,50 Killar 35,00 24,00 42,50 25,00 tre tior 23,50 Värdena förs sedan in i tabellen! Observera att vi var tvugna att byta klasser eftersom eleverna hade mer pengar än väntat! 0:0-19:50 20:00-39:50 40:00- Svarande Bortfall Flickor III IIII I IIII 2 Pojkar IIII I 1 Totalt Den slutliga tabellen får detta utseende: 0:0-19:50 20:00-39:50 40:00- Svarande Bortfall Flickor Pojkar Totalt Diskutera resultatet! Diskutera också undersökningens kvalitet och dra gemensamt en slutsats som ni kan delge kaféägaren. Observera att vi bara kan dra slutsatser om den undersökta populationen - vår klass - och inte hela skolan. Undersökningen gäller en bestämd dag: Är den representativ? Är vår klass speciell på något sätt? Skiljer den sig från de övriga klasserna i skolan t.ex. vad gäller fickpengar? Har ovanligt många eller ovanligt få elever betalda veckoslutsjobb eller kvällsjobb?

7 En statistisk undersökning - de viktigaste momenten Population Ram Urval Sakproblem Statistiskt problem Variabler Tabellplan Mätmetod Mätinstument Tabellframställning Datainsamling Granskning Rättning Kodning Dataregistrering Analys Publicering Ett statistiskt problem är ett problem som kan besvaras med utnyttjande av statistisk metodik Objekt är de personer, föremål, händelser eller likande, vilkas egenskaper eller attityder man vill studera. En population är summan av de personer, föremål eller andra objekt som man önskar information om. Ramen är en lista eller förteckning över undersökningspopulationens objekt. Ett urval är en delmängd av den aktuella populationen. Urvalet tas ut med hjälp av statistiska metoder från ramen och man undersöker bara de utvalda objekten. Från urvalet kan man sedan dra slutsatser om hela den population som man drog urvalet ur. En variabel är en storhet som kan anta olika värden hos olika objekt som observeras. En variabel kan vara: kontinuerlig (kan anta vilket värde som helst inom ett intervall t.ex. ålder, längd) diskret (kan anta endast vissa åtskilda värden (t.ex. barnantal, antal bostadsrum) En variabel kallas: kvantitativ då den antar numeriska värden (t.ex. ålder, inkomst) kvalitativ då den antar icke-numeriska värden (t.ex. kön, civilstånd) En tabellplan är en samling tomma tabeller som undersökningens resultat så småningom ska presenteras i. Mätmetoden är det sätt på vilket man skaffar information om undersökningsvariablerna. Man kan utnyttja en eller flera av följande metoder: registerdata, brevenkät, telefonintervju, besöksintervju. Mätinstrumentet är en blankett med de frågor man formulerat. Datainsamlingen ger till resultat ifyllda enkäter eller intervjusvar Databearbetningen kan delas upp i följande moment: Kodning som innebär att svaren översätts till ett enhetligt språk Dataregistrering innebär att uppgifterna överförs till datorläsbart medium Granskning i syfte att komplettera ofullständigheter och rätta fel i det insamlade materialet. Tabellframställningen görs utifrån den på förhand fastställda tabellplanen. Analys och publicering är det sista steget i processen. Då sammanställs resultaten i en publikation.

8 Så här söker du i Statistisk årsbok för Sverige Ja, att söka faktauppgifter i en bok av typ Statistisk årsbok är ju ganska enkelt. Det finns väl i huvudsak två vägar att gå. Låt oss bara kort redogöra för dessa. (Ni kanske har riktiga böcker på skolan också.) 1 Gå till sakregistret Sakregistret är för det mesta den bästa ingången. Sakregistret finner du längst bak i boken och det är uppbyggt i alfabetisk ordning av de vanligaste orden som svarar mot bokens innehåll. Det innebär att ord från tabellers rubriker liksom namn på kolumner och förspalter är vad du framför allt finner i sakregistret. Ordvariationerna är naturligtvis begränsade och du bör, om du inte finner det ord du söker, tänka ut synonyma ord och söka på dem. Försök även med övergripande sökord, så kan du på så sätt närma dig området och frågan du vill ha svar på. Observera att det finns två sakregister på svenska det första för tabeller och det andra för diagram. Exempel : Vad var årsmedeltalet för konsumentprisindex 2003? Steg 1: I sakregistret slår du på konsumentprisindex. Ordet finns ihop med årsmedeltal, dvs. exakt det du söker. Du hänvisas till tabell 407 och 408. Steg 2: Och se där, i tabell 407 får du svaret 278,1. 2 Olika förteckningar en alternativ väg Det finns tillfällen då innehållsförteckning och tabellförteckning kan vara lämpliga ingångar till årsboken. Innehållsförteckningen finns i början av boken medan tabellförteckningarna inleder varje ämneskapitel. Att söka på det här sättet kräver hyfsade för att inte säga goda förkunskaper om det man söker. Annars är det framför allt om du vill orientera dig om ett kapitels innehåll som denna väg är intressant. Exempel: Hur många SMS skickas under ett år? Steg 1: Du slår upp innehållsförteckningen på sidan 6 och drar ganska snart slutsatsen att om det ska finnas någon sådan uppgift i årsboken så bör den finnas i kapitlet Informations- och kommunikationsteknik. Steg 2: Du bläddrar fram till kapitlet ifråga (ler åt vinjettbilden) och kollar sedan tabellförteckningen. Tabellerna verkar vara dom rätta. 300:an var ju intressant men innehöll inte dom sökta uppgifterna. Men titta! I 301:an fanns det du sökte! Visserligen inte så där hemskt specificerat men du fick i alla fall reda på att det skickades nästan två miljarder SMS ( ) under Oj!!! (Lider även du av SMS-tumme?)

9 3 Årsboken som vägvisare Årsbokens uppgifter är oftast hämtade från andra böcker eller rapporter. Det framgår också av källhänvisningarna till tabellerna. Redan där kan man alltså få tips om hur man får fram ytterligare data. Är inte källhänvisningen tillräcklig finns möjligheten att gå till avsnittet Statliga statistiska publikationer. Där ges en bred bild av publikationer som ges ut regelbundet eller av mer tillfällig karaktär. Finns det du söker inte där kan nästa steg bli att kontakta aktuell utgivare. Till hjälp för det finns en adressförteckning över myndigheter som ger ut officiell statistik. Hittar du inte de uppgifter du söker eller vet du inte vart du ska vända dig kan du alltid kontakta SCB:s Informationsservice, tel Men nu är det ju inte i boken utan på webben du ska söka Det är väl egentligen inte så stora skillnader mellan att bläddra i en helt vanlig bok efter uppgifter och att söka motsvarande uppgifter på webben. Om du först går in på och sedan väljer Specialingången Klassrummet och därefter går vidare med hjälp av länken Årsboken kommer du just till den sida där du hittar årsboken. Som du ser kan man välja mellan att jobba i en stor pdf-fil som omfattar hela boken eller i mindre pdf-filer omfattande ett specifikt ämneskapitel. Vad man väljer är en smaksak båda har såväl fördelar som nackdelar. Väljer man den stora pdf-filen kan man söka precis som man gjorde i den riktiga boken. Och det är ju lätt och bekvämt. Dessutom stämmer pdf-filens sidangivelser helt och hållet med bokens. Nackdelen är att det kan gå trögt eftersom filen är så stor. Vill man hålla sig till små filer går ju sökandet snabbare. Men om man ska utgå från sakregistret får man först ta upp Kapitlet Övrigt där sakregistren finns. Och efter att man sökt efter en hänvisning där får man öppna den fil som innehåller kapitlet ifråga där uppgiften finns. Är man på det klara med i vilket kapitel svaret man söker bör finnas, så väljer man naturligtvis direkt den filen och kollar i tabellförteckningen där. En annan nackdel med de små pdf-filerna sidnumrering inte stämmer överens med bokens varje ny pdf-fil börjar ju med sidan 1. Ett bekvämt sätt att söka på är att använda Acrobat-sökning, det är en sökmotor som ingår i det program som pdf-filerna visas i. En Acrobatsökning går till så här: Efter att du valt kapitel och står på vinjettsidan (sida 1) klickar du på kikaren uppe i verktygsraden. En dialogruta kommer då upp där du kan skriva in ditt sökord. Skriv in det och klicka på knappen sök. Direkt efter att du gjort det visas du på ordet där det uppträder för första gången i pdf-filen. Du hittar det lätt eftersom det utmärks med en blå färgplatta. Tycker du inte det verkar bra kan du klicka på den mindre kikaren med pil i verktygsraden. Du kommer då till nästa ställe ordet finns i filen. Och så kan du hålla på.

10 Exempel: Du är intresserad av väder och speciellt vill du veta lite mer om temperaturen runt om i Sverige. Steg 1: Du kollar om det finns en lämplig pdf-fil; och konstaterar snabbt att du bör välja filen Väder och miljö. Steg 2: Du klickar på länken och kommer till filens vinjettsida. Steg 3: Du klickar på stora kikaren och i dialogrutan som poppar upp på skärmen skriver du lämpligen temperatur och trycker på knappen Sök. Steg 4: Du hamnar i tabellförteckningen där ordet Årsmedelstemperaturens blir blått (tab. 8). Du kollar vidare genom att klicka på lilla kikaren med pil (förkortas hädanefter LK) och blir kvar på nästan samma ställe. Det är bara det att nu är det det engelska ordet temperature som blir blått. Du använder LK igen och ordet Sommartemperatur i tab. 9 blir blått. LK igen och temperatures blir blått. Nästa blåa ord bli Medeltemperatur följt av temperature i tab. 11. Men efter ännu ett klick på LK hamnar du direkt i diagram 8, först i rubriken på orden Årsmedeltemperatur och temperature, därefter blir nästa markering på ordet Temperaturdiagrammet i den grå textrutan (ordet förekommer där två ggr). Och efter nästa klick på LK blir det blått i den övre av de två diagrammen ordet som markerats är Medeltemperaturen. Vid nästa klick blir samma ord blått i diagrammet under. Sen bär det med nästa LK-klick av till tabell 9 där ordet Sommartemperatur i rubriken blånar följt av engelska temperature. Vid de två följande klicken blir ordet Temperatur i tabellens huvud blått, varefter det engelska ordet temperature blir blått två gånger också i huvudet. Efter den sista markeringen poppar det upp en inforuta på skärmen, som talar om att sökningen nu är färdig. Tryck på avbryt för att återgå till pdf-filen, och då till den tabell du fann bäst. Som du ser av sökningen ovan stannade sökningen av vid alla ord som hade bokstavsföljden temperatur i sig. Om du bara önskade söka på ordet temperatur skulle du i dialogrutan som dök upp då du klickade på den stora kikaren inte bara ha skrivit temperatur utan även ha kryssat i rutan Matcha hela ord. Hade du gjort så hade du bara fått två träffar i dokumentet. Ty det enskilda ordet temperatur förekommer bara två gånger i dokumentet och det är i huvudet på tabell 9. Av detta kan du lära tja vadå. Att det ena kanske är bättre i vissa fall och det andra i andra fall eller vice versa. Nej, efter allt det här tuggandet är det bara för dig att försöka finna det du söker i Statistisk årsbok. Lycka till!

11 Tag lite mera te, sade påskharen allvarligt till Alice. Jag har inte fått något alls ännu, svarade Alice i förnärmad ton, så jag kan inte ta mera. Du menar att du inte kan ta mindre, sade hattmakaren, det är mycket lätt att ta mer än ingenting. Ur Alice i underlandet av Lewis Carrol

12 Exempel på frågor och rop om hjälp som kommit till SCB:s informationsservice Undrar hur många gatlyktor det finns i Sverige. Har ni statistik över det? Jag undrar om ni har eller om ni kan ge mig tips på var jag kan hitta statistik över hur många av s.k. utbrända personer som spelar något instrument eller kanske sjunger i kör? Min erfarenhet efter att ha träffat några utbrända personer är att ingen av dessa höll på med musik och då fick jag tanken till att försöka forska vidare i detta. Hej! Jag undrar om ni löser statistikuppgifter till privata personer. Nämligen har jag 3 st uppgifter som måste lösas och jag undrar om ni kan göra det åt mig? Hej! Vi är en klass på gymnasieskolan i Strömsund som håller på med en undersökning gällande grävmaskinsägare i Nederländerna. Vi har väldigt svårt för att hitta statistik över detta och då undrar vi om vi kunde få hjälp av er? Hej! Jag skulle vilja veta hur många ord det svenska språket egentligen innehåller i förhållande till det franska. Jag tror det är en myt att svenskan är så fattigt och franskan så rikt! Sedan undrar jag om ni har statistik på hur många kalas det ordnas i Sverige; barnkalas, födelsekalas typ 30-, 40-årskalas. Tja kalas i allmänhet. Jag undrar om banan är en frukt likaså om kokosnöt är en frukt? Hur många män finns det som har mer än 5 barn. Hur många män finns det som har mer än 17 barnbarn? Världsproduktionen av olja är idag 60 miljoner fat per dag. Hur många fat olja extra per dag skulle behöva produceras om kineserna körde lika mycket bil som amerikanarna? Hej! Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med en liten fråga angående studsbollar. Finns det någon EU-standardisering på vilken diameter en studsboll minst skall ha? Ungefär hur många kommersiella budskap/intryck nås en person av dagligen? Hejsan, jag heter Sara och jag är upprörd över en sak. Jag skulle vilja göra en undersökning för att se om det är fler som också är upprörda över den saken. Hur gör jag? Jag vill ha uppgift om antalet laxar som vandrat upp genom laxtrappan i Jokkfall belägen i Kalix älv.

13 Jag fick hem ett brev med en frågeblankett och på den stog det citat Ingen kan se vad just du har svarat och jag svarade aldrig för jag vill inte yttra mig om mina åsikter om jag inte vill det. En vecka senare fick jag en påminnelse att jag inte svarat. Om ingen kan se vad just jag har svarat, hur vet då ni att jag inte svarat? Vill ha ett svar! Finns det någon undersökninggjord om det finns ett samband mellan kroppslängd och inkomst? (ev. förmögenhet). Hej! Jag har en fråga. När det gäller skönlitteratur, hur många procent av böckerna är skrivna i jag-form respektive berättarperspektiv. Hej! Det har under längre tid varit debatt att män ofta har högre lön än kvinnor. Finns det statistik på om kvinnor som genomgått könsbyte fått höjd lön och tvärtom? Hej jag skulle vilja ha reda på hur ofta kvinnor respektive män tittar sig själva i spegeln. Kan ni hjälpa till med det? Hej jag håller på att skriva ett tal som uppgift i svenska. Det handlar om hur jag tror att skolan kan bli en bättre och trevligare upplevelse om dagarna vore kortare. Jag behöver dock lite basfakta. Finns det några undersökningar som: 1) visar hur länge i genomsnitt man kan ta in och bearbeta information innan hjärnan säger stopp. 2) visar att korta lektioner på högst en timme är mer produktiva effektiva än monsterpass på två-tre timmar 3) visar att långa skoldagar verkar stressande på studenten och är uttröttande och utbrända 4) visar att långa skoldagar minskar tid till läxläsning och fritid 5) visar att kortare skoldagar minskar tristessfaktorn i skolan och gör den mer uthärdlig Tack på förhand!

14 Facit tipsrad Fråga Svar Finns i tabell: 1 Kiruna Herrgårdsost st miljarder : Onsdagar miljoner liter 426

Statistiska centralbyrån Statistics Sweden. En liten statistikundersökning för en lektionstimme

Statistiska centralbyrån Statistics Sweden. En liten statistikundersökning för en lektionstimme Statistiska centralbyrån Statistics Sweden En liten statistikundersökning för en lektionstimme Innehållsförteckning Ett litet exempel på hur en statistisk undersökning går till Exempel på frågor och rop

Läs mer

Hur går en statistisk undersökning till?

Hur går en statistisk undersökning till? Hur går en statistisk undersökning till? Gången i en statistisk undersökning framgår av bilden och är i stort sett densamma i en verklig undersökning, t ex folk- och bostadsräkningen, som i en miniundersökning.

Läs mer

Hur gör de egentligen?

Hur gör de egentligen? Hur gör de egentligen? bra statistik alltså! Vad är statistik? Ordet statistik kan ha olika betydelser. Vanligen menar man sifferuppgifter om förhållandena i samhället. Ursprungligen var det ordagrant

Läs mer

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Denna datorövning fokuserar på att upptäcka samband mellan två variabler. Det görs genom att rita spridningsdiagram och beräkna korrelationskoefficienter

Läs mer

Kvinnor och män i statistiken 11

Kvinnor och män i statistiken 11 Kvinnor och män i statistiken I detta kapitel ska statistikprocessen beskrivas mycket översiktligt. Här ges också exempel på var i processen just du kan befinna dig. Var finns statistik om kvinnor och

Läs mer

Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik

Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik F2 Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik Planeringen av en statistisk undersökning Tre huvudfrågor: Vem ska undersökas? Vad ska undersökas? Hur ska

Läs mer

Statistikens betydelse och nytta för samhället

Statistikens betydelse och nytta för samhället Statistikens betydelse och nytta för samhället SCB i Varför är SCB i Almedalen? Utveckla, framställa och sprida statlig statistik Förse våra användare med statistik som underlag för beslutsfattande, debatt

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 STOKASTISKA VARIABLER 1. Ange om följande stokastiska variabler är diskreta eller kontinuerliga: a. X = En slumpmässigt utvald person ur populationen är arbetslös, där x antar

Läs mer

Varför föds det så få barn?

Varför föds det så få barn? Maj 2000 Bilaga 1 Varför föds det så få barn? Under 1990-talet har barnafödandet sjunkit mycket kraftigt i Sverige och i dag har vi den lägsta nivå som någon gång observerats i vårt land. Vi vet inte riktigt

Läs mer

Laboration 3: Urval och skattningar

Laboration 3: Urval och skattningar S0004M Statistik 1 Undersökningsmetodik. Laboration 3: Urval och skattningar Denna laboration handlar om slumpmässiga urval. Dessa urval ska användas för att uppskatta egenskaper hos en population. Statistiska

Läs mer

samma sätt. Spara varje uppgift som separat Excelfil. För att starta Excel med Resampling-pluginet, välj Resampling Stats for Excel i Start-menyn.

samma sätt. Spara varje uppgift som separat Excelfil. För att starta Excel med Resampling-pluginet, välj Resampling Stats for Excel i Start-menyn. LABORATION 1: SANNOLIKHETER Lös Uppgift 1-8 nedan. Första uppgiften har ledning steg för steg, resterande uppgifter löser du på samma sätt. Spara varje uppgift som separat Excelfil. För att starta Excel

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Excel-guide. Introduktion

Excel-guide. Introduktion Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010, men om ni vill använda ett annat program för att lösa uppgifterna

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Läs noggrant informationen nedan innan du börjar skriva tentamen

Läs noggrant informationen nedan innan du börjar skriva tentamen Tentamen i Statistik 1: Undersökningsmetodik Ämneskod S0004M Totala antalet uppgifter: Totala antalet poäng Lärare: 5 25 Mykola Shykula, Inge Söderkvist, Eva Lövf Tentamensdatum 2016-03-21 Skrivtid 09.00-14.00

Läs mer

SCB-STATISTIKEN FÖR ELEVER I GRUND- SKOLA/FÖRSKOLEKLASS

SCB-STATISTIKEN FÖR ELEVER I GRUND- SKOLA/FÖRSKOLEKLASS c l a e s. j o h a n n e s s o n @ u t b i l d n i n g. s t o c k h o l m. s e UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDE L NINGEN IKT-ENHETEN SID 1 (7) 2013-10-14 TILL BOSKOADMINISTRATÖREN Varje år

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR OCH KODNING

FRÅGEFORMULÄR OCH KODNING F8 FRÅGEFORMULÄR OCH KODNING Förberedelser inför undersökningen och frågeformuläret: 1. Tidigare undersökningar Om formulär finns, hur fungerade det? Kvaliteten? 2. Registeruppgifter/sekundärdata Samma

Läs mer

Föreläsning 1. 732G60 Statistiska metoder

Föreläsning 1. 732G60 Statistiska metoder Föreläsning 1 Statistiska metoder 1 Kursens uppbyggnad o 10 föreläsningar Teori blandas med exempel Läggs ut några dagar innan på kurshemsidan o 5 räknestugor Tillfälle för individuella frågor Viktigt

Läs mer

Framsida På framsidan finns:

Framsida På framsidan finns: Framsida På framsidan finns: Rubriken på hela arbetet Namnet på den eller de som gjort arbetet Klass Någon form av datering, t.ex. datum för inlämning eller vilken termin och vilket år det är: HT 2010

Läs mer

Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel

Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel 1 Histogram är bra för att dem på ett visuellt sätt ger oss mycket information. Att göra ett histogram i Excel är dock rätt så bökigt.

Läs mer

Allmänna val, valresultat 2010 ME0104

Allmänna val, valresultat 2010 ME0104 BV/DEM 2010-11-02 1(6) Allmänna val, valresultat 2010 ME0104 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU0501

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU0501 2014-11-10 1(7) Samhällets utgifter för kultur Referensår 2012 2013 Produktkod KU0501 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Syfte Syftet med den här laborationen är att du ska lära dig använda några grundfunktioner i Microsoft Excel.

Syfte Syftet med den här laborationen är att du ska lära dig använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010 och Excel 2013, men om ni vill använda ett annat program för

Läs mer

Lathund för rapporter och statistik i Synergi

Lathund för rapporter och statistik i Synergi Lathund för rapporter och statistik i Synergi 1 (28) Inledning 3 Fliken sökning... 4 Fliken Avancerad sökning... 5 Fliken Rapportutformning... 9 Tips på Sökningar och presentationer 11 Alla enhetens ärenden

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

Titel. Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis)

Titel. Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis) Titel Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis) Författare: Kurs: Gymnasiearbete & Lärare: Program: Datum: Abstract

Läs mer

Så använder du Skogsstyrelsens statistikdatabas

Så använder du Skogsstyrelsens statistikdatabas Datum 2017-12-01 1(3) Så använder du Skogsstyrelsens statistikdatabas Statistikdatabasen är gratis att använda. Om du använder uppgifter ur databasen anger du Skogsstyrelsen som källa. Om du gör egna bearbetningar

Läs mer

Bildbaskontoret. Bruksanvisning. Handitek. anpassar tekniken till människan BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET

Bildbaskontoret. Bruksanvisning. Handitek. anpassar tekniken till människan BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET Bildbaskontoret Bruksanvisning Handitek BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET anpassar tekniken till människan Innehållsförteckning Introduktion... 3 Datorkrav...3 Om bildbaser... 4 Vad är en bildbas?...4 Varför

Läs mer

Lathund ClaroRead Plus v6

Lathund ClaroRead Plus v6 Lathund ClaroRead Plus v6 sid 2. sid 3. sid 4. sid 5. sid 6. sid 7. sid 8. sid 9. sid 10. Starta ClaroRead Plus. Inställningar för verktygsraden. Välja röst och språk. Läsa upp text. Inställningar för

Läs mer

Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel

Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel 26 APRIL 2013 Inledning Excel är inte konstruerat för att i första hand utföra statistiska beräkningar, men en hel del sådant kan ändå göras.

Läs mer

En introduktion till. en webb baserad tjänst för enkäter av olika slag. version 4.4

En introduktion till. en webb baserad tjänst för enkäter av olika slag. version 4.4 En introduktion till en webb baserad tjänst för enkäter av olika slag version 4.4 Sida 1/26 - INNEHÅLL - 1 Allmänt...3 2 Allmänt om tjänsten...3 2.1 Strukturen...3 2.2 Vad behövs för att köra i gång?...3

Läs mer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Vad är statistik?

Läs mer

Statistikens grunder. Mattias Nilsson Benfatto, Ph.D

Statistikens grunder. Mattias Nilsson Benfatto, Ph.D Statistikens grunder Mattias Nilsson Benfatto, Ph.D Vad är statistik? Statistik är en gren inom tillämpad matematik som sysslar med insamling, utvärdering, analys och presentation av data eller information.

Läs mer

Manual för Excelprogrammet

Manual för Excelprogrammet Manual för Excelprogrammet Inledning Denna manual beskriver hur Excelprogrammet används, med fokus på hur man rent praktiskt lägger in sina data och navigerar sig runt. Manualen är upplagd enligt en stegvis

Läs mer

Planeringen av en statistisk undersökning

Planeringen av en statistisk undersökning F2 Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik (kap 2.5, 4) Planeringen av en statistisk undersökning Tre huvudfrågor: Vem ska undersökas? Vad ska undersökas?

Läs mer

Information om årets enkät samt skolbladen för elevenkäten 2012 vad de olika tabellerna och diagrammen visar

Information om årets enkät samt skolbladen för elevenkäten 2012 vad de olika tabellerna och diagrammen visar elevenkät 2012 - informationsblad 3 Malmö stad Barn och Ungdom Projekt kvalitetsarbete Malmö 2012-11-21 Information om årets enkät samt skolbladen för elevenkäten 2012 vad de olika tabellerna och diagrammen

Läs mer

Beskrivande statistik Kapitel 19. (totalt 12 sidor)

Beskrivande statistik Kapitel 19. (totalt 12 sidor) Beskrivande statistik Kapitel 19. (totalt 12 sidor) För att åskådliggöra insamlat material från en undersökning används mått, tabeller och diagram vid sammanställningen. Det är därför viktigt med en grundläggande

Läs mer

732G01/732G40 Grundläggande statistik (7.5hp)

732G01/732G40 Grundläggande statistik (7.5hp) 732G01/732G40 Grundläggande statistik (7.5hp) 2 Grundläggande statistik, 7.5 hp Mål: Kursens mål är att den studerande ska tillägna sig en översikt över centrala begrepp och betraktelsesätt inom statistik.

Läs mer

Uppföljningsundersökning. Lärare. Teknisk rapport

Uppföljningsundersökning. Lärare. Teknisk rapport Uppföljningsundersökning Lärare Teknisk rapport Inledning Enheten för statistik om utbildning och arbete vid Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde under perioden mars - juni 2011 en postenkät på uppdrag

Läs mer

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Öppna en ny arbetsbok genom att gå upp i Arkivmenyn och där välja Nytt ange Arbetsbok. Eller klicka på knappen för ny arbetsbok. Du skall nu göra en kalkyl för ett

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (9) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Historisk statistik om utbildning Ämnesområde Utbildning och forskning Statistikområde Befolkningens utbildning Produktkod UF0550 Referenstid

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (17) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Lönestrukturstatistik, statlig sektor (SLS) Ämnesområde Arbetsmarknad Statistikområde Löner och arbetskostnader Produktkod AM0104

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU05

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU05 2016-10-17 1(6) Samhällets utgifter för kultur Referensår 2014 2016 Produktkod KU05 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 STOKASTISKA VARIABLER 1. Ange om följande stokastiska variabler är diskreta eller kontinuerliga: a. X = En slumpmässigt utvald person ur populationen är arbetslös, där x antar

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 STOKASTISKA VARIABLER 1. Ange om följande stokastiska variabler är diskreta eller kontinuerliga: a. X = En slumpmässigt utvald person ur populationen är arbetslös, där x antar

Läs mer

SOU 2012:65 Bilaga 2 499

SOU 2012:65 Bilaga 2 499 SOU 2012:65 Bilaga 2 Källa: Svenska Förläggareföreningen. Anm.: Ovanstående är en uppskattning av nettoeffekterna av förändringar i vilka förlag som är med i föreningen som Svenska Förläggareföreningen

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2018-11-22 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Samhällets utgifter för kultur Ämnesområde Kultur och fritid Statistikområde Samhällets utgifter för kultur Produktkod KU05 Referenstid 2017 2018-11-22 2 (7) Statistikens

Läs mer

Allmänna val, valresultat 2006 ME0104

Allmänna val, valresultat 2006 ME0104 BV/DEM 2008-04-08 1(7) Allmänna val, valresultat 2006 ME0104 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Nya EU-förordningar. Manual om hur man använder EUR-Lex avancerade sökfunktion

Nya EU-förordningar. Manual om hur man använder EUR-Lex avancerade sökfunktion Nya EU-förordningar Manual om hur man använder EUR-Lex avancerade sökfunktion Kom igång Gå till EUR-Lex webbplats: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv. Gå till sökrutan i mitten av sidan på

Läs mer

Frågeformulär och kodning. Se även psykologistencilen samt ur Fråga rätt; finns i extrakopiebunten. Förra gången (F2) Planering av en undersökning

Frågeformulär och kodning. Se även psykologistencilen samt ur Fråga rätt; finns i extrakopiebunten. Förra gången (F2) Planering av en undersökning Frågeformulär och kodning F3 Se även psykologistencilen samt ur Fråga rätt; finns i extrakopiebunten. Förra gången (F2) Planering av en undersökning Problem, frågeställning typ av undersökning (ex survey),

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 BV/UA 2013-03-27 1(10) Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Vilken skillnad gör det var du placerar det? Prova båda.

Vilken skillnad gör det var du placerar det? Prova båda. Micro:bit- Namnskylt Vi börjar med att döpa programmet till något. Till exempel ditt namn. Det gör du längst ner i mitten. Nu ska vi göra ett enkelt program som med lysdioderna skriver ditt namn. När du

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer

Tentamen på. Statistik och kvantitativa undersökningar STA101, 15 hp. Torsdagen den 24 e mars Ten 1, 9 hp

Tentamen på. Statistik och kvantitativa undersökningar STA101, 15 hp. Torsdagen den 24 e mars Ten 1, 9 hp MÄLARDALENS HÖGSKOLA Akademin för ekonomi, samhälle och teknik Statistik Tentamen på Statistik och kvantitativa undersökningar STA101, 15 hp Torsdagen den 24 e mars 2016 Ten 1, 9 hp Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Guide Hur du anmäler dig till e-utbildning i Utbildningsportalen

Guide Hur du anmäler dig till e-utbildning i Utbildningsportalen Guide för Kontrollmyndigheter- sid 1 (7) Guide Hur du anmäler dig till e-utbildning i Utbildningsportalen Välkommen att gå utbildningar på Livsmedelsverkets Utbildningsportal! För att få tillgång till

Läs mer

Uppgifternas tillförlitlighet. 1. Allmänt. 2. Datainsamling, ram 1 och referensperiod 2. Bilaga 2

Uppgifternas tillförlitlighet. 1. Allmänt. 2. Datainsamling, ram 1 och referensperiod 2. Bilaga 2 Bilaga 2 Uppgifternas tillförlitlighet Följande kvalitetsdeklaration redovisar först vissa statistiska aspekter på framställningen av statistiken, därefter följer i mer resonerande form redovisning av

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? En ny tjej börjar i Los klass. Lo tycker att hon verkar cool och spännande eftersom hon inte ser ut som alla andra. Genast börjar klassens ledare, Tea, att vara

Läs mer

Dokumentation av rapportmall

Dokumentation av rapportmall Dokumentation av rapportmall Utgivningsår: 2003 Författare: Eva Erbenius Samhällsmedicin Centrum för Tillämpad Näringslära Box 175 33 Wollmar Yxkullsgatan 19 118 91 Stockholm Innehåll Inledning... 3 Rapportens

Läs mer

Laboration 3: Urval och skattningar

Laboration 3: Urval och skattningar S0004M Statistik 1 Undersökningsmetodik. Laboration 3: Urval och skattningar Denna laboration handlar om slumpmässiga urval. Dessa urval ska användas för att uppskatta egenskaper hos en population. Statistiska

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Lathund för rapporter och statistik i Synergi

Lathund för rapporter och statistik i Synergi Lathund för rapporter och statistik i Synergi Sid1 (28) Inledning 3 Fliken sökning 4 Fliken Avancerad sökning 5 Fliken Rapportutformning 9 Tips på Sökningar och presentationer 11 Kort Ärenderapport 11

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

JavaScript del 2 DocumentWrite, Prompt och ParseInt

JavaScript del 2 DocumentWrite, Prompt och ParseInt JavaScript del 2 DocumentWrite, Prompt och ParseInt Senast kollade vi lite på vad JavaScript är för något, hur man skapar variabler samt hur vi kan skicka ut ett meddelande till användaren genom alert.

Läs mer

Gör så här för att rapportera:

Gör så här för att rapportera: Cykla och gå till jobbet 2012 Gör så här för att rapportera: OBS! Se till att du har anmält dig innan du gör detta. Om du inte vet hur man gör, klicka här. Steg 1: Skriv ut redovisningspapperet Gå till

Läs mer

Valresultat, Allmänna val

Valresultat, Allmänna val Valresultat, Allmänna val 2002 ME0104 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Medborgarinflytande A.2 Statistikområde Allmänna val A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja A.4 Ansvarig/Beställare

Läs mer

Europaparlamentsval, valresultat 2009 ME0109

Europaparlamentsval, valresultat 2009 ME0109 Enheten för demokratistatistik 2009-12-16 1(7) Europaparlamentsval, valresultat 2009 ME0109 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

Gäller version Användarinstruktion för Hogia Approval Manager Elektronisk attest av leverantörsfaktura

Gäller version Användarinstruktion för Hogia Approval Manager Elektronisk attest av leverantörsfaktura Gäller version 2011.2 Användarinstruktion för Hogia Approval Manager Elektronisk attest av leverantörsfaktura Välkommen som användare av Hogia Approval Manager, en programvara där du kommer att attestera

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson

Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson 12 mars 2011 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Bakgrund............................... 2 1.2 Syfte.................................. 2 1.3 Metod.................................

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Selma - Manual Kurslitteratur

Selma - Manual Kurslitteratur Selma - Manual Kurslitteratur Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning KURSLITTERATUR... 3 KURSLITTERATUR... 3 SKAPA EN NY LITTERATURLISTA... 3 NY LITTERATURLISTA... 3 NY LITTERATURLISTA EFTER FÖRLAGA...

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan 1 Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Så här vill patienter berätta för sjukvården om sina levnadsvanor. Resultat av en befolkningsundersökning 2016

Så här vill patienter berätta för sjukvården om sina levnadsvanor. Resultat av en befolkningsundersökning 2016 Så här vill patienter berätta för sjukvården om sina levnadsvanor Resultat av en befolkningsundersökning 2016 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge

Läs mer

Checklista för systematiska litteraturstudier 3

Checklista för systematiska litteraturstudier 3 Bilaga 1 Checklista för systematiska litteraturstudier 3 A. Syftet med studien? B. Litteraturval I vilka databaser har sökningen genomförts? Vilka sökord har använts? Har författaren gjort en heltäckande

Läs mer

Pivottabeller. Del 2. Dan-Rune Hanssen

Pivottabeller. Del 2. Dan-Rune Hanssen Pivottabeller Del 2 Dan-Rune Hanssen Innehållsförteckning Beräknade fält... 3 Använd kalkylbladsfunktioner i beräknade fält... 6 Ändra formel i beräknat fält... 7 Autoformat i pivottabell... 8 Pivotdiagram...

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

Europaparlamentsval, valresultat

Europaparlamentsval, valresultat Europaparlamentsval, valresultat 2004 ME0109 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Medborgarinflytande A.2 Statistikområde Allmänna val A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4

Läs mer

EXAMINATION KVANTITATIV METOD

EXAMINATION KVANTITATIV METOD ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B, Vetenskaplig metod EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-09 (090209) Examinationen består av 8 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Frågorna 4-7 är knutna till

Läs mer

Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997

Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997 1 Beskrivning av statistiken Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997 UF0105 0 Administrativa uppgifter om produkten 0.1 Benämning Gymnasieskolan: Sökande och intagna 0.2 Statistikområde Skolväsende och

Läs mer

Datainmatning TÄNKTA BETECKNINGAR. Variabelnamn/kolumnbeteckning, Dummyvärden, som matas in beroende på aktuellt svarsalternativ

Datainmatning TÄNKTA BETECKNINGAR. Variabelnamn/kolumnbeteckning, Dummyvärden, som matas in beroende på aktuellt svarsalternativ Åke Aronsson och Studentlittertur Att komma igång med SPSS 1 Kapitel 7: Att komma igång med SPSS Syftet med detta avsnitt är att ge en introduktion till SPSS 9.0 för Windows 95/98/NT. I det här avsnittet

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg: Barn och personal per 15 oktober 2009 UF0123

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg: Barn och personal per 15 oktober 2009 UF0123 BV/UA 2010-03-30 1(7) Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg: Barn och personal per 15 oktober 2009 UF0123 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel

Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel ANVISNINGAR Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel Detta häfte innehåller kortfattade anvisningar om hur ni använder Excel under denna laboration. Be om hjälp när/om ni tycker att

Läs mer

Betygsgränser: Tentan kan ge maximalt 77 poäng, godkänd 46 poäng, väl godkänd 62 poäng

Betygsgränser: Tentan kan ge maximalt 77 poäng, godkänd 46 poäng, väl godkänd 62 poäng OMTENTAMEN FÖR DELKURSEN: VETENSKAPLIG METOD, 7,5 HP (AVGA30:3) Skrivningsdag: Tisdag 14 januari 2014 Betygsgränser: Tentan kan ge maximalt 77 poäng, godkänd 46 poäng, väl godkänd 62 poäng Hjälpmedel:

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET 1(6) STATISTISKA INSTITUTIONEN Per-Erik Isberg

LUNDS UNIVERSITET 1(6) STATISTISKA INSTITUTIONEN Per-Erik Isberg LUNDS UNIVERSITET 1(6) STATISTISKA INSTITUTIONEN Per-Erik Isberg Simulering i MINITAB Det finns goda möjligheter att utföra olika typer av simuleringar i Minitab. Gemensamt för dessa är att man börjar

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Kostnader för utbildningsväsendet 2000-2004

Kostnader för utbildningsväsendet 2000-2004 Kostnader för utbildningsväsendet 2000-2004 UF0514 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Befolkningens utbildning A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella

Läs mer

Vem ska undersökas? Vem ska undersökas? Planeringen av en statistisk undersökning. Tre huvudfrågor: Vad ska undersökas? Hur ska undersökningen göras?

Vem ska undersökas? Vem ska undersökas? Planeringen av en statistisk undersökning. Tre huvudfrågor: Vad ska undersökas? Hur ska undersökningen göras? F2 Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik (kap 2.5, 4) Planeringen av en statistisk undersökning Tre huvudfrågor: Vem ska undersökas? Vad ska undersökas?

Läs mer

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg Introduktion till kursbyggarverktyg Contento Svenska AB Hornsgatan 103 117 28 Stocholm Table of Contents KAPITEL 1 Introduktion 2 Begrepp

Läs mer

POLITIK och DEBATT svenska + SO

POLITIK och DEBATT svenska + SO POLITIK och DEBATT svenska + SO Vad ska vi göra? Vi ska ihop med SO:n lära oss om allianser och olika politiska partier. Vi ska även lära oss att argumentera muntligt och skriftligt. Hur? Jo, genom att

Läs mer

1700 - talets Piteå. En CD-skiva utgiven till Carina Bäckströms minne

1700 - talets Piteå. En CD-skiva utgiven till Carina Bäckströms minne 1700 - talets Piteå En CD-skiva utgiven till Carina Bäckströms minne Carina Bäckström (1960-1998) var under många år en hängiven släktforskare. Efter att från början gjort släktutredningar om sin egen

Läs mer