ALSTRUM Komplettering 4 (10)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ALSTRUM Komplettering 4 (10)"

Transkript

1

2 ALSTRUM Komplettering Figur 1. Utdrag från SGU:s kartvisare ballast som visar täkter kring Karlstad.Område för täkten är markerat med röd ring. Lila trianglar markerar andra bergtäkter (nordväst och öster om Karlstad) samt grön trianglar markerar grustäkter (nordväst om Karlstad). Olika gröna färger markerar bergartsklass för väg där mörkgrön har högsta klass för vägmaterial (Klass1). Alstrum har klass 2 d v s näst högsta klass av fyra klasser. Endast de två täkterna längs mot nordväst från Karlstad har klass 2 eller bättre. Det geografiska avsättningsområdet styrs till stor del av transportavstånd eftersom kostnaden för transport av materialet blir ungefär lika med kostnaden för materialet vid ett transportavstånd om ca km. Normalt har en täkt ett avsättningsområde på maximalt ca 20 km beroende på hur konkurrensen i övrigt ser ut och vilken typ eller kvalitet på materialet som krävs. Det geografiska avsättningsområdet kan dock variera stort beroende på vilken kvalité som efterfrågas och tillgång från andra täkter. T ex så har flera av täkterna kring Karlstad asfaltsverk i täkterna som normalt medför ett betydligt större avsättningsområde för material i täkterna. Dessa verk försörjer såväl Karlstadsregionen som Dalsland och delar av Örebro län med beläggningsmaterial. Det medför i sin tur att delar av deras tillståndgivna volymer inte försörjer Karlstadsregionen. Det illustreras också tydligt genom kartan i figur 2 att täkterna längst mot nordväst även försörjer orter som Kil, Edsvalla, Vålberg och Grums. Strax utanför kartan söder om Grums i figur 2 finns nästa mindre bergtäkt i riktning mot sydväst. Nr (10) 2 (10)

3 ALSTRUM Komplettering Det ungefärliga geografiska avsättningsområdet för Alstrum är således Forshaga mot nordväst, Karlstad och Hammarö mot söder. Men även Deja och Molkom kan försörjas från Alstrum. Med ett avstånd av ca 15 km till vardera orten är Alstrum klart konkurrenskraftigt för de produkter som de mindre täkterna i norr om orterna t ex inte kan leverera eller inte har rätt kvalitet eller tillräcklig volym av etc. Figur 2. Karta som visar bergtäkter kring Karlstad med flera orter. Område för täkten är markerat med röd ring. Blå pluppar markerar andra bergtäkter. Behovet I tidigare ansökan gjordes en fördjupad behovsanalys 2010 (bilaga 1). Tyngdpunkten lades främst på bergmaterialet som ersättning till naturgrus och dess lämplighet som betongballast. Sedan dess ( ) har uttagen av naturgrus halverats och behovet av bergmaterial ökat ytterligare. För den närmaste framtiden kommer behovet troligtvis att öka än mer. I SGU: s rapport Grus, sand och krossberg 2015, Periodiska publikationer 2016:3, refereras till beräkningar av Boverket, där det uppdämda behovet av bostäder är en viktig och korrelerande faktor för ett ökat behov av bergmaterial. Figur 3 nedan visar hur byggnadsindex och ballastindex följer varandra. Under 2008 hade Sverige den högsta ballastproduktionen under 2000-talet och kom då upp i totalt 88 miljoner ton. Under 2015 var den totala produktionen nästan lika hög och 84 miljoner ton. Nr (10) 3 (10)

4 ALSTRUM Komplettering 4 (10) Figur 3. Diagram från SGU:s rapport Grus, sand och krossberg 2015 som visar byggproduktionsindex för perioden 2000 till och med juli 2016, och den totala ballastproduktionen omräknat till index. För 2016 visas en prognos för ballastproduktionen utifrån sambandet mellan mängden levererad ballast och byggproduktionsindex. Boverkets prognos för bostadsbyggandet visar på en bostadsproduktion på omkring nya bostäder per år fram till Det här betyder omräknat till behov av ballast att ballastproduktionen i Sverige behöver var i storleksordningen 100 miljoner ton per år. Antar vi en framtida takt på bostadsbyggandet på bostäder om året under en längre tid, vilket skulle behövas för att motsvara bostadsbehovet, betyder det att leveranserna av ballast behöver öka till minst 120 miljoner ton per år. Det medför således en ökning av mer än 40 % jämfört med leverad mängd 2015 (84 miljoner ton). Enligt uppgift är tillståndsgiven maximalt uttagbar mängd per år i de fem bergtäkterna kring Karlstad ca 2,1 miljoner ton. Skanskas täkt har här en märklig särställning med ett maximalt årligt uttag av 1 miljon ton och ett, som det verkar, icke tidsbegränsat tillstånd eller åtminstone till 2099 (obekräftade uppgifter). Skanska har som framgår av figur 2 (täkten närmast Kil) och genom asfaltsverk i täkten m m en betydligt större geografisk marknad som även täcker in stora delar av bl a Dalsland. Övriga fyra täkter har således ett årligt kapacitetstak på ca 1,1 miljoner ton. I Karlstad finns f n ett årligt behov av ca 1 miljoner ton. För Hammarö och Forshaga är det årliga behovet f n ca 0,15 till 0,20 miljoner ton vardera. Således ett totalt behov av 1,15 till 1,35 miljoner ton årligen. För 2015 har leveransen av ballast just varit drygt 1,3 miljoner ton för Karlstad (inkl Hammarö) och Forshaga (se tabell 1 nedan). Nr (10)

5 ALSTRUM Komplettering 5 (10) Tabell 1. Leveranser av ballast i ton per kommun. De kommuner som har färre än tre företag som levererar ballast har blivit sammansatta med andra kommuner för att bibehålla sekretess. (SGU: s rapport Grus, sand och krossberg 2015, Periodiska publikationer 2016:3) I Boverkets prognos som anges i SGU:s rapport Grus, sand och krossberg 2015, Periodiska publikationer 2016:3, kommer det behovet att öka med ca % de närmaste åren. För Karlstads del finns flera redan beslutade större projekt såsom nytt resecentrum för både väg och järnväg till 2019/20, utbyggnad av Gruvön samt nytt Logistikcentrum i Örebro som i bakvatten ger ytterligare utbyggnadsbehov i Karlstad såsom en länk mellan Mälardalen och Oslo. Ett par av de nu pågående täkterna står inför omprövning och en av dem har inte att få förnyat tillstånd. Ett ökat behov kan dock inte hastigt eller tillfälligt pareras med att nya täkter etableras eller att produktionen ökar i de täkter som finns utöver den tillståndsgivna mängden eftersom det tar åtminstone 2-5 år eller mer för att få ett nytt tillstånd eller ett ändringstillstånd om möjligt. Därför kan man inte ha en total tillståndsgiven volym för det beräknade regionala behovet utan det måste finnas kapacitet att kunna ta ut betydligt mer i regionen. Ur ett försörjningsperspektiv kan man knappast tala om att det finns ett faktiskt behov av nya täkter. Det är rent praktiskt alltid möjligt att transportera bergmateria från befintliga täkter längre bort från det aktuella behovet dock till priset av ökad klimatpåverkan, högre transportkostnader och merkostnader för stat och kommun. Frågan är hur försörjningen kan lösas med minsta möjliga klimatpåverkan och till en rimlig kostnad. En ordning med behovsprövning som fokuserar på den tekniskt möjliga försörjningsnivån missar både klimat- och kostnadsaspekter på bergmaterialförsörjningen. Nya täkter ökar dessutom konkurrensen. MÖD framhåller (M 2003:108) att En lokal marknad där samtliga leverantörers möjligheter att producera utnyttjas till fullo karaktäriseras ofta av bristande konkurrens. Anledningen är att när samtliga leverantörer slår i sitt kapacitetstak finns inte någon praktisk möjlighet för köparna att spela ut olika säljare mot varandra eller att byta leverantör. Nr (10)

6 ALSTRUM Komplettering 6 (10) Ökad konkurrens och kortare transporter innebär således både minskad klimatpåverkan och billigare bergmaterial för kunden. Uttaget i en bergtäkt styrs inte heller enbart av behovet utan av kvalitetskrav och andra faktorer. Undertecknad anser att de tillståndsgivna volymerna och maximalt årligt uttag åtminstone borde ligga minst 100 % över det behov som finns för dagen men helst ännu mer. Detta för att marknaden ska kunna fungera friktionsfritt, att beredskap finns för större oväntade projekt och material ska kunna levereras från den täkt som har det kortaste transportavståndet till slutkund. Man bör ha i åtanke att det inte är den tillståndsgivna volymen som bryts, förädlas och transporteras ut utan den volym som samhället har behov av. Marknaderna för bergtäkterna överlappar delvis varandra geografiskt och kvalitetsmässigt. Skulle konkurrensskälet helt tas bort, d v s att det bör finnas flera aktörer på marknaden, så fyller täkterna ändå olika funktioner beroende på olika kvalité. Av figur 1 ovan framgår det t ex att det inte finns någon bergtäkt på den östra sidan av Karlstadsregionen som har bättre kvalité än Alstrum. Det måste dock tydligt framhållas att en sund konkurrens förutsätter att utbudet är större än efterfrågan samt att flera olika aktörer är verksamma på den aktuella marknaden. Det gäller såväl geografiska marknaden som produktmarknaden. En stor kund av ballast material är den offentliga sektorn såsom Trafikverket, Landstingen och kommunerna som även de gynnas av en god konkurrens som håller nere materialpriserna och därmed ger mer för varje skattekrona. Därutöver så har nu aktuell täkt en fördel ur transportsynpunkt (och därmed ur miljösynpunkt) för försörjning av det geografiaska området nordost om Karlstad och mot Forshaga m fl orter. Enligt SGU och Boverket så är Sverige inne i och står inför en betydande tillväxt i byggande av bostäder och infrastruktur vilket innebär utmaningar för samhällsplaneringen. För ett samhälle som växer är det en nödvändighet att det finns tillgång på ballast för byggande, resurseffektivt och till en rimlig kostnad. Hållbar samhällsplanering handlar bland annat om att skapa attraktiva miljöer med ett hållbart stadsbyggande. Tydligare fokus bör här även läggas på möjligheterna att tillgodose behovet av material på ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt enligt SGU. Hållbar stadsutveckling och hållbara städer kräver att det finns en helhetssyn och en insikt om att samhällsbyggandet i sig är i behov av råvaror. Att inte planera för de här behoven kan innebära negativa konsekvenser för ekonomi och miljö, till exempel genom längre transportsträckor och högre priser på ballast och därmed högre kostnader för byggande. Nr (10)

7 ALSTRUM Komplettering 7 (10) Det största byggbehovet finns i storstadsregionerna och det är även här som konflikter angående täkter för bergmaterial är som störst. Grundläggande för möjligheterna att klara ett ökat byggande utan negativa konsekvenser för naturmiljön och människors hälsa är att samhället och näringslivet har beredskap för den framtida materialförsörjningen i dessa regioner. För att kunna etablera nya täkter är det viktiga att synliggöra områden med logistiska, miljömässiga och geologiskt goda förutsättningar för ballastproduktion. Alstrum är ett bra exempel på en lokalisering som uppfyller dessa kriterier genom att det i ett tidigt stadium ( bl a i Översiktsplan för Karlstad 2012) pekats ut som ett potentiellt område för ballastproduktion. När nu utfartsvägen, som tidigare var ett hinder för etablering, har fått en tillfredställande lösning enligt Trafikverket m fl, är detta det sista hindret för en etablering. Altrum är också nödvändig för att Karlstadsregionen ska ha en god och hållbar försörjning av ballastmaterial och resurseffektivt med minsta möjliga totala miljöpåverkan för regionen. 2. Användningsområden för bergmaterialet I SGU:s rapport, Grus, sand och krossberg 2015, Periodiska publikationer 2016:3, finns en bra översiktsbild av vad materialet kan tänkas användas till (se figur 4 nedan). Material från aktuell täkt kan användas till i stor samtliga dessa områden och exempel, förutom möjligen till järnvägsmakadam och högkvalitativt slitlager. Som järnvägsmakadam vill trafikverket helst ha basiska tunga bergarter utan innehåll av kvarts på grund av det tekniska och miljömässiga krav som ställs. De största volymerna (ca %) från en bergtäkt går dock till olika vägmaterial (sefigur 5 nedan).. Figur 4. Illustration från Norges Geologiska Undersökning i SGU.s rapport Grus, sand och krossberg 2015 som visar några av de användningsområden som finns för bergkross i vår vardag. För vissa områden anges att man använder grus och sand men de flesta användningsområden kan idag ersättas med bergkross Nr (10)

8 ALSTRUM Komplettering 8 (10) Figur 5. Användningsområden och leverans av ballast 2015 från SGU:s rapport Grus, sand och krossberg De användningsområden som producerad ballast från Alstrum avses att användas till är bl a ersättningsbara naturgrusprodukter från flertalet naturgrustäkter vars tillstånd inom snar framtid löper ut och som troligtvis inte förlängs. Naturgrusprodukter som skall ersättas till ballast är bl a sandningsand, sättsand och fyllnadssand. Även mursand och gjutgrus kan i en framtid vara möjliga att ersätta. Andra produkter som skall förse marknaden med ballastprodukter från Alstrum är material till vägbyggen, husbyggen, diverse övriga anläggnings, infrastrukturprojekt samt material till att underhålla och förstärka befintligt vägnät. Materialet är traditionell ballastmaterial som erosionsmaterial, makadam, förstärkningslager, obundet bärlager, obundet slitlager och fyllnadsmaterial. Eventuellt även material till asfalttillverkning och mobila asfaltverk kan komma i fråga. Bergmaterialet i Alstrum är relativt homogent vilket även ger bra möjlighet att använda materialet till betongballast. På SBMI:s (Sveriges BergMaterialIndustri) hemsida, finns en film som anger användningsområden för bergmaterial ( Bl a nämns transporternas stora betydelse för ekonomi och miljöpåverkan. Vid ett transportavstånd på ca km är, som tidigare nämnts, kostnaden för transporten lika stor som för försäljningspriset av det material som transporteras. Därför är det viktigt och har stor betydelse både ekonomiskt och för minskad miljöbelastning att bergtäkter är så nära slutanvändning eller kund som möjligt. Det är också en anledning till att det är viktigt och miljömässigt riktigt att täkterna har en jämn spridning och i olika väderstreck från en större stad där det konsumeras mest bergmaterial till olika form av byggande och anläggningsarbete (se figur 2 ovan). Lokaliseringen styrs naturligtvis även av tillgången på bra berg och olika motstående intressen samt miljöpåverkan i övrigt. Av figur 1 och 2 ovan kan det översiktligt konstateras att bergtäkten i Alstrum både har god kvalité och är väl lokaliserad utifrån transporter och logistik och i förhållande till andra täkter. Nr (10)

9 ALSTRUM Komplettering 9 (10) 3. Naturvärden och skydda arter längs den nya transportvägen En naturvärdesinventering har utförts för den nya anslutningssträckan och inoch utfart för bergtäkten (bilaga 2). I inventeringsrapporten anges att det inte finns några höga naturvärden eller arter att ta hänsyn till i vägsträckningen. 4. Kulturmiljövärden och den nya transportvägen Värmlands museum har på uppdrag av Sökande låtit utföra en besiktning och kulturmiljöutredning av den nya anslutningssträckan och in och utfart för bergtäkten (bilaga 3). Värmlands museum konstaterar att det inte finns några kulturvärden att ta hänsyn till utmed planerad vägsträckning. 5. Kompletterande bullerberäkning Länsstyrelsen önskar en uppdaterad bullerberäkning med anledning av att transportvägen har flyttats. Sökande kan inte se att det är miljömässigt motiverat att utföra ytterligare kompletterande bullerberäkningar. Som skäl för det ställningstagandet vill Sökande anföra följande. Transportvägen har flyttats norr ut och är därmed ytterligare mer än 500 m från närmaste bostad sedan tidigare ansökan. Kortaste avstånd från transportväg till närmaste bostadshus (fastigheten Alstrum 1:134) är nu ca 650 m mot tidigare ca 230 meter och 340 m till infart verksamhetsområdesgräns. Infart verksamhetsområdesgräns är nu drygt 650 m. Av bullerberäkningen utförd av ÅF framgår det också att bullerbidraget av lastning och uttransport beräknades till 37 dba som mest. Teoretisk beräkning med avståndsfördubbling innebär att bullerbidraget från transportvägen på ett avstånd av 460 m (istället för som tidigare 230 m), blir 31 dba. Det är nivåer som är under normalt bakgrundsljud vid tysta förhållanden (således utan rv 63). Avståndet är ca 650 m vilket innebör ytterligare någon dba lägre ljudnivå. Ovan anförda resonemang kan i och för sig anses som en beräkning men Sökande anser inte att det utöver det anförda är motiverat att göra ytterligare beräkningar. I övrigt är det inga förändrade förhållanden av betydelse utöver de som anförs i tidigare beräkning. Det kan dock nämnas att beräkningarna grundas på det teoretiska värstafallet med max ljudtryck från alla maskiner samtidigt ingående i beräkningen och medvindsfall i alla riktningar m m. Vid normal drift så är erfarenhetsmässigt bullernivåerna ca 6-8 db(a) lägre än de beräknade värdena. Nr (10)

10 ALSTRUM Komplettering 10 (10) 6. Uppdaterad riskanalys MPD önskar få en redogörelse för om det tillkommit ny bebyggelse inom det område som inventerats i samband med riskanalysen utförd av Nitro Consult AB Sökande har låtit upprätta en reviderad riskanalys som inte bara tar hänsyn till om ny bebyggelse har tillkommit utan även tar hänsyn till de förhållanden i övrigt som är ändrade sedan riskanalysen utfördes 2008 såsom ändrade avstånd m m. Riskanalysen finns bifogad som bilaga 3. En kommentar till uppgifter i riskanalysen när det gäller luftstötvåg, där Nitro Consult AB rekommenderar ett riktvärde (eg begränsningsvärde) för maximalt reflektionstryck till 250 Pa ska gälla avseende luftstötvåg. Normalt och i praxis anges begränsningsvärde för luftstötvåg som frifältsvärde och till 120 Pa. Frifältsvärde på 120 Pa motsvarar normalt ca 240 Pa som reflektionstryck. Vänligen GeoPro AB Stefan Klingberg Bilagor: 1. Fördjupad behovsanalys [2010] 2. Naturvärdesinventering för in och utfart för bergtäkten [ ] 3. Kulturmiljöutredning för in och utfart för bergtäkten [ ] 4. Uppdaterad riskanalys Nitro Consult AB [ ] Kopia för kännedom: Conrad Nisser, Alstrum 232, KARLSTAD Referenser SGU: s rapport Grus, sand och krossberg 2015, Periodiska publikationer 2016:3 SBMI :s hemsida, sverigesbergmaterialindustri.se. användningsområden för bergmaterial ( Nr (10)

ALSTRUM Komplettering 4 (12)

ALSTRUM Komplettering 4 (12) ALSTRUM Komplettering Figur 1. Utdrag från SGU:s kartvisare ballast som visar täkter kring Karlstad.Område för täkten är markerat med röd ring. Lila trianglar markerar andra bergtäkter (nordväst och öster

Läs mer

Metodutveckling för regional materialförsörjningsplanering

Metodutveckling för regional materialförsörjningsplanering Rapportering av regeringsuppdrag Metodutveckling för regional materialförsörjningsplanering Kristian Schoning februari 2017 Diarie-nr: N2013/4066/FIN SGUs dnr: 317-1572/2013 Husbyggnation i Uppsala och

Läs mer

Miljönyttan av nya bergmaterialtäkter Totalt produceras cirka 80 miljoner ton bergmaterial varje år i Sverige. Materialet utvinns ur och bearbetas i

Miljönyttan av nya bergmaterialtäkter Totalt produceras cirka 80 miljoner ton bergmaterial varje år i Sverige. Materialet utvinns ur och bearbetas i Miljönyttan av nya bergmaterialtäkter Totalt produceras cirka 80 miljoner ton bergmaterial varje år i Sverige. Materialet utvinns ur och bearbetas i täkter, dagbrott. Branschen som sådan har gamla anor,

Läs mer

Hållbar utveckling av Billingsryds bergtäkt. Skanska Asfalt och Betong AB Mars 2017

Hållbar utveckling av Billingsryds bergtäkt. Skanska Asfalt och Betong AB Mars 2017 Hållbar utveckling av Billingsryds bergtäkt Skanska Asfalt och Betong AB Mars 2017 Skövde växer Hur mycket bergmaterial behövs i Skövde under de kommande åren för att täcka behoven i takt med beräknad

Läs mer

Slite, Gotland. Vibrationsutredning täkttillstånd Bergtäkt: File hajdar och Västra brottet

Slite, Gotland. Vibrationsutredning täkttillstånd Bergtäkt: File hajdar och Västra brottet Vibrationsutredning täkttillstånd 2021-2041 Bergtäkt: File hajdar och Västra brottet Slite, Gotland Rapportnummer 0833 2602 R 03 D Datum 2017-12-12 Uppdragsgivare Cementa AB Att: Gunnar Hedin Handläggare:

Läs mer

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 1 (6) Till boende / företag kring bergtäkten på Klinte Klintebys 1:4, Gotland 2016-05-26 Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun underlag

Läs mer

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Enviplan AB Bullerutredning Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Bergtäkt 2015-09-27 Kenneth Karlsson, MiljöInvest AB, har på uppdrag av Enviplan AB genomfört en beräkning av

Läs mer

Presentation MinBaS dagen

Presentation MinBaS dagen MinBaS Mineral Ballast Sten MinBaS Innovation - VINNOVA Presentation MinBaS dagen 18 mars 2015 Hållbar bergmaterial- och mineralförsörjning, HBMF ett projekt inom MinBaS Innovation, Björn Lagerblad CBI,

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2016-02-01 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se johan.fallenius@regeringskansliet.se. Svar på remiss M2015/02675/R Prövning av miljöfarlig verksamhet Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI,

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet YTTRANDE Vårt dnr: 2014-10-17 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Ulrika Appelberg Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg

Läs mer

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål 2016-01-27 1 Uppdrag Tyréns AB har på uppdrag av TrondBygg Holding AB (markägaren till fastigheterna

Läs mer

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun. Trafikbuller för en framtida trafiksituation. Kompletterade PM till trafikbullerutredning.

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun. Trafikbuller för en framtida trafiksituation. Kompletterade PM till trafikbullerutredning. Handläggare Hässel Johan Tel +46105058427 Mobil +46701847427 Fax +46 31 7747474 johan.hassel@afconsult.com PM 549114-P01-100630 1 (5) Datum Kungälvs Kommun Lena Hasselgren Nämndhuset Box 2403 442 81 Kungälv

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

11671 Kv Bålet,Kv Häxan, Mjölby Trafikbullerutredning

11671 Kv Bålet,Kv Häxan, Mjölby Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 11671 Kv Bålet,Kv Häxan, Mjölby Trafikbullerutredning Rapport 11671-16010800.doc Antal sidor: 10 Bilagor: 01 04 Uppdragsansvarig Magnus Ingvarsson Jönköping

Läs mer

Kompletterande bullerberäkning för kvarteren Garvaren 2 och 6 samt Långholmen 1 och 3

Kompletterande bullerberäkning för kvarteren Garvaren 2 och 6 samt Långholmen 1 och 3 UPPDRAG Trafikanalys Västervik UPPDRAGSNUMMER 7000443 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Mathieu Boué DATUM 2015-11-25 Kompletterande bullerberäkning för kvarteren Garvaren 2 och 6 samt Långholmen

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation 1. Administrativa uppgifter: 2012-01-03 1 (6) Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott (8) Innehållsförteckning

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott (8) Innehållsförteckning Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-06-03 1(8) Innehållsförteckning Sida KSAU 127/19 Avtal för brytning av berg på Billingsryd... 3 KSAU 128/19 Anläggning för asfaltsproduktion vid Skåningstorpsvägen på

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060308 DOM 2017-12-08 Stockholm Mål nr M 2330-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-02-20 i mål nr M 5864-16, se

Läs mer

UTLÅTANDE. Synpunkter på Översiktsplanen har lämnats från tio instanser. Kommunala. Övriga

UTLÅTANDE. Synpunkter på Översiktsplanen har lämnats från tio instanser. Kommunala. Övriga UTLÅTANDE Synpunkter på Översiktsplanen har lämnats från tio instanser Sid. Regionala 1. Länsstyrelsen 2 2. Vägverket 7 3. Banverket 10 Kommunala Övriga 4. Karlstads kommun 12 5. Sunne kommun 15 6. Kils

Läs mer

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER ALTERNATIV LOKALISERING OCH UTFORMNING 1. Inledning Enligt miljöbalkens 2 kap 6 ska det för en verksamhet som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att

Läs mer

5.6 Miljö SVEDALA ÖVERSIKTSPLAN 2010

5.6 Miljö SVEDALA ÖVERSIKTSPLAN 2010 5.6 Avfallsupplag I kommunen finns inga upplag i drift. Avfallet transporteras till de regional upplagen i (Spillepengen) och (Albäck). 1992 genomförde Scandiaconsult en inventering av äldre avfallsupplag.

Läs mer

Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box Växjö

Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box Växjö Begäran anstånd 2014-03-27 Diarienummer 551-2301-2014 Dossienummer Sida 1(3) Miljöskyddsenheten Jan Mastera Länsmiljöingenjör 010-22 45143 Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 81 35103 Växjö VÄXJÖ

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Albin Hedenskog UPPRÄTTAD AV. Albin Hedenskog

UPPDRAGSLEDARE. Albin Hedenskog UPPRÄTTAD AV. Albin Hedenskog PM UPPDRAG Bullerutredning, Stenungsund PROJEKTNUMMER UPPDRAGSLEDARE Albin Hedenskog UPPRÄTTAD AV Albin Hedenskog DATUM 2011-03-16 Sammanfattning Kommun arbetar med att ta fram en ny detaljplan vid fastigheten

Läs mer

Leveranser av ballastmaterial åren (Mton) (The deliveries of aggregates , Mt)

Leveranser av ballastmaterial åren (Mton) (The deliveries of aggregates , Mt) Diagram 3.1 Leveranser av ballastmaterial åren 193 99 (Mton) (The deliveries of aggregates 193 99, Mt) Mton 14 12 År 1999 = 79,3 Mton inkl. beräknad kvantitet 1 8 6 4 2 Beräknad kvantitet Inrapporterad

Läs mer

Rapport - Detaljplan för Rished 7:1, Ale kommun

Rapport - Detaljplan för Rished 7:1, Ale kommun RAPPORT 1 (6) Handläggare Tel +46 10 505 84 38 Mobil +46 70 184 74 38 Fax +46 10 505 30 09 perry.ohlsson@afconsult.com Datum 2014-10-13 Uppdragsnr 596526 Ale kommun Plan- och byggavdelningen 449 80 Alafors

Läs mer

Prislista ABCD-län. Grus & Berg. Giltig fr.o.m

Prislista ABCD-län. Grus & Berg. Giltig fr.o.m Prislista ABCD-län Grus & Berg Giltig fr.o.m. 2016-05-01 www.swerock.se Stockholm Bergtäkt Gladö kvarn Produkter Pris Volymvikt Nr Sortering mm kr/ton cirka ton/m 3 301 Stenmjöl 0/4 125 1.7 302 Stenmjöl

Läs mer

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN Halmstads kommun, Stadskontoret, Samhällsbyggnad 2004-06-08 WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Tel: 035-18 11 00 Fax: 035-18 11 01 WSP Sverige AB Org

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Bergtäkt vid Billingsryd å Skövde 4:15-16

Bergtäkt vid Billingsryd å Skövde 4:15-16 Bergtäkt vid Billingsryd å Skövde 4:15-16 Miljöfarlig verksamhet enl. 6. kap. MB Täkttillstånd 2004-12-27 Brytning 200 000 ton/år Till och med 2019-12-31 Återställd 2021-12-31 Befintligt tillstånd Befintligt

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kulturmiljöutredning inför ny väg till planerad bergtäkt vid Alstrum. Alsters socken, Karlstads kommun, Värmlands län 2016:24

Kulturmiljöutredning inför ny väg till planerad bergtäkt vid Alstrum. Alsters socken, Karlstads kommun, Värmlands län 2016:24 Kulturmiljöutredning inför ny väg till planerad bergtäkt vid Alstrum Alsters socken, Karlstads kommun, Värmlands län 2016:24 1 VÄRMLANDS MUSEUM Kulturarv Box 335 651 08 Karlstad Tel: 054-701 19 00 Fax:

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1 (6) Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1. Administrativa uppgifter: 2011-10-02 Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

11478 Kärnekulla handelsområde, Habo Trafikbullerutredning

11478 Kärnekulla handelsområde, Habo Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri Kärnekulla handelsområde, Habo Rapport -14111400.doc Antal sidor: 7 Bilagor: 6 Uppdragsansvarig Jönköping 2014-11-28 k:\lime easy\dokument\\-14111400.doc Soundcon

Läs mer

Lövdungen 2 i Huddinge kommun

Lövdungen 2 i Huddinge kommun MiljöInvest AB Bullerutredning Lövdungen 2 i Huddinge kommun Reviderad 2018-02-10 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

PM, J D Stenqvist, Nissafors

PM, J D Stenqvist, Nissafors Soundcon AB Järnvägsgatan 9, 553 15 Jönköping, Sweden Phone +46 (0)36-440 98 80 www.soundcon.se Strandudden AB Jönköping 2017-03-13 Algustorp 8 330 27 Hestra Er referens: Mikael Eliasson Vår referens:

Läs mer

10933 Kv. Urmakaren, Kumla Trafikbullerutredning

10933 Kv. Urmakaren, Kumla Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10933 Kv. Urmakaren, Kumla Rapport 10933-13112200.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 5 Uppdragsansvarig Jönköping 2013-12-11 k:\lime easy\dokument\10933\10933-13112200.doc

Läs mer

Begäran om planändring för fastigheten Domnarvet 18 i stadsdelen Lunda

Begäran om planändring för fastigheten Domnarvet 18 i stadsdelen Lunda Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-01-19 Handläggare Fredrik Jensen Telefon 08-508 26 597 Till Stadsbyggnadsnämnden Begäran om planändring för fastigheten Domnarvet

Läs mer

Cirkulationsplats vid Djupedals idrottsplats i Mölnlycke. Bullerutredning vägtrafik. Nya bostäder

Cirkulationsplats vid Djupedals idrottsplats i Mölnlycke. Bullerutredning vägtrafik. Nya bostäder Handläggare Hässel Johan Tel +400847 Mobil +4670184747 Fax +46 1 7747474 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (14) Datum 01-01- Härryda Kommun André Berggren Planenheten 4 80 Mölnlycke Uppdragsnr 69847

Läs mer

LOMMARSTRANDEN, NORRTÄLJE PROVTAGNING BERGMASSOR PROVTAGNING BERGMASSOR. ÅF-Infrastructure AB. Handläggare Irene Geuken. Granskare Niclas Larsson

LOMMARSTRANDEN, NORRTÄLJE PROVTAGNING BERGMASSOR PROVTAGNING BERGMASSOR. ÅF-Infrastructure AB. Handläggare Irene Geuken. Granskare Niclas Larsson Handläggare Irene Geuken Tel +46 10 505 15 56 Mobil 072-238 30 99 E-post irene.geuken@afconsult.com Datum 2019-02-01 Projekt-ID 75393903 Rapport-ID Lommarstranden, Norrtälje Kund Norrtälje Kommun ÅF-Infrastructure

Läs mer

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län.

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. 1(5) Datum: 2013-02-07 Beteckning: 2013:68 Till berörda Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. (tidigare

Läs mer

Bullerutredning inför nybyggnation på fastigheten Lindberg 6:11 i Varbergs kommun. Planerade bostadshus

Bullerutredning inför nybyggnation på fastigheten Lindberg 6:11 i Varbergs kommun. Planerade bostadshus MiljöInvest AB Bullerutredning Bullerutredning inför nybyggnation på fastigheten Lindberg 6:11 i Varbergs kommun Planerade bostadshus 2015-09-09 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602

Läs mer

Välkommen till din kvalitetsleverantör

Välkommen till din kvalitetsleverantör kvalitet som håller Välkommen till din kvalitetsleverantör Nybrogrus AB bryter berg- och grusmaterial i tre egna bergtäkter och en naturgrustäkt. Huvudsakligen levererar vi produkterna lokalt, i Kalmar

Läs mer

11553 Sjöryd 1:20 i Mullsjö, Mullsjö kommun Trafikbullerutredning

11553 Sjöryd 1:20 i Mullsjö, Mullsjö kommun Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 11553 Sjöryd 1:20 i Mullsjö, Mullsjö kommun Rapport 11553-15030300.doc Antal sidor: 8 Bilagor: 01-05 Uppdragsansvarig Jönköping 2015-03-03 k:\lime easy\dokument\11553\11553-15030300.doc

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 97

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 97 NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2018-08-24 MÅLNR: M 5417-17 AKTBIL: 97 ALSTRUM - Mål nr M 5417-18 YTTRANDE 2 (9) I det fall att det inte finns något som rör målet i sak eller om yttrandet innehåller

Läs mer

Krökesbo 1:26, Boarp 1:60, Snuggarp 2:15 resp. Karsbo 2:5 resp. Källarp 2:1 Nässjö och Jönköpings kommun Jönköping Camilla Sarin

Krökesbo 1:26, Boarp 1:60, Snuggarp 2:15 resp. Karsbo 2:5 resp. Källarp 2:1 Nässjö och Jönköpings kommun Jönköping Camilla Sarin Skanska Asfalt och Betong AB 1(5) Samrådsunderlag Samråd enligt 13 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, Seveso Tre bergtäkter inom fastigheterna

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

PM TRAFIKBULLER - PLANERADE INFARTSVÄGAR, DETALJPLAN NORDTAG

PM TRAFIKBULLER - PLANERADE INFARTSVÄGAR, DETALJPLAN NORDTAG PM TRAFIKBULLER - PLANERADE INFARTSVÄGAR, DETALJPLAN NORDTAG Detta PM kompletterar tidigare genomförd bullerutredning som redovisas i rapport Rapport_10208609_150506. Förutsättningar, beräkningsantaganden

Läs mer

10686 Detaljplan för Kärrbogärdevägen Trafikbullerutredning

10686 Detaljplan för Kärrbogärdevägen Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10686 Detaljplan för Kärrbogärdevägen Rapport A 10686-11041200.doc Revidering 8 Antal sidor: 9 Bilagor: G01-06 Uppdragsansvarig Jönköping 2016-04-11 g:\kontakt\dokument\10686\10686-11041200.doc

Läs mer

RAPPORT TR Bilaga till program för detaljplan Airport City, Härryda kommun BULLERUTREDNING

RAPPORT TR Bilaga till program för detaljplan Airport City, Härryda kommun BULLERUTREDNING RAPPORT TR 112.1 Bilaga till program för detaljplan Airport City, Härryda kommun BULLERUTREDNING 211-5-5 Upprättad av: Roger Fred Granskad av: Ulf Olsson Godkänd av: Roger Fred Uppdragsnr: 112 Daterad:

Läs mer

BULLERUTREDNING. Östra Jakobsberg, Karlstad

BULLERUTREDNING. Östra Jakobsberg, Karlstad BULLERUTREDNING 2016-10-03 BULLERUTREDNING KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Box 117 1 04 Karlstad Besök: Lagergrens gata 8 Tel: +46 10 72200 WSP Sverige AB Org nr: 57-48 Styrelsens

Läs mer

10678 Vingpennan 1, Jönköping Trafikbullerutredning

10678 Vingpennan 1, Jönköping Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10678 Vingpennan 1, Jönköping Rapport 10678-13121900.doc Antal sidor: 9 Bilagor: 01 06 Uppdragsansvarig Jönköping 2013-12-20 k:\lime easy\dokument\10678\10678-13121900.doc

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Ljung 1:19 m fl i Ljung, Herrljunga kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4

PROJEKTRAPPORT Ljung 1:19 m fl i Ljung, Herrljunga kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 PROJEKTRAPPORT 12659 Ljung 1:19 m fl i Ljung, Herrljunga kommun Rapport 12659-18092100.doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum 2018-09-26

Läs mer

Natursten. Industrimineral SVERIGES NATURRESURSER. Metall, mineral, ballast, energitorv och grundvatten så här mycket producerar och använder vi!

Natursten. Industrimineral SVERIGES NATURRESURSER. Metall, mineral, ballast, energitorv och grundvatten så här mycket producerar och använder vi! Energitorv Industrimineral Koppar Natursten Ballast Guld Järnmalm SVERIGES NATURRESURSER Metall, mineral, ballast, energitorv och grundvatten så här mycket producerar och använder vi! Sveriges naturresurser

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kv Jägaren, Kumla Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 6

PROJEKTRAPPORT Kv Jägaren, Kumla Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 6 PROJEKTRAPPORT Kv Jägaren, Kumla Rapport -18061900.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 6 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Andreas Berg Datum 2018-06-14 www.soundcon.se Rapport -18061900 Innehåll

Läs mer

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 Upprättad av: Jesper Lindgren Granskad av: Peter Comnell Godkänd av: Jesper Lindgren RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Fjölebro etapp V, Kalmar Externbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 9 Bilagor: B05 06

PROJEKTRAPPORT Fjölebro etapp V, Kalmar Externbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 9 Bilagor: B05 06 PROJEKTRAPPORT 11475 Fjölebro etapp V, Kalmar Externbullerutredning Rapport 03 11475-17032301.doc Antal sidor: 9 Bilagor: B05 06 Uppdragsansvarig Andreas Berg Kvalitetsgranskare Torbjörn Appelberg Datum

Läs mer

4. Näringsliv. Kommunens viljeinriktning för näringslivet förslag på åtgärder

4. Näringsliv. Kommunens viljeinriktning för näringslivet förslag på åtgärder 4. Näringsliv MÅL det här vill kommunen uppnå Industri, handel och serviceföretag: Välbelägna och attraktiva områden för företag ska kunna erbjudas. Det ska finnas goda förutsättningar för både nyetableringar

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Trafikbullerutredning Bolinder Strand

Trafikbullerutredning Bolinder Strand Trafikbullerutredning Bolinder Strand Utredning med avseende på krav och riktvärden för trafikbuller Uppdragsgivare: JM AB Referens: Anders Joelson Ert referensnummer: P.061212.1.4.3.13 Vårt referensnummer:

Läs mer

Metodik för regional materialförsörjningsplanering (Redovisas 20141215) tillämpning av metodiken och användning av karttjänst. (Plan klar 20141215)

Metodik för regional materialförsörjningsplanering (Redovisas 20141215) tillämpning av metodiken och användning av karttjänst. (Plan klar 20141215) Metodik för regional materialförsörjningsplanering (Redovisas 20141215) Stödja länsstyrelserna vid tillämpning av metodiken och användning av karttjänst. (Plan klar 20141215) Kartlägga processen Länsstyrelsens

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2016-12- 08 PBN 2015 001672 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kåbo 49:1 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

PM VIBRATIONER FRÅN VÄGTRAFIK KVARNBÄCK 2B, 3 SAMT MAGLEHILL, HÖÖR

PM VIBRATIONER FRÅN VÄGTRAFIK KVARNBÄCK 2B, 3 SAMT MAGLEHILL, HÖÖR PM VIBRATIONER FRÅN VÄGTRAFIK KVARNBÄCK 2B, 3 SAMT MAGLEHILL, HÖÖR RAPPORT 2018-12-12 UPPDRAG 286645, Höör Maglehill mfl Trafk- och bullerutredning Titel på rapport: Status: Översiktlig bedömning av vibrationer

Läs mer

Lommarstranden i Norrtälje

Lommarstranden i Norrtälje Norrtälje kommun Lommarstranden i Norrtälje Trafikbullerutredning Uppdragsnr: 104 28 56 Version: 2 2017-10-18 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare:

Läs mer

Enligt Buller i planeringen, Boverkets allmänna råd 2008:1, bör värdena i tabell 1 inte överskridas vid nybyggnation av bostäder.

Enligt Buller i planeringen, Boverkets allmänna råd 2008:1, bör värdena i tabell 1 inte överskridas vid nybyggnation av bostäder. \\se.wspgroup.com\projects-gbg1\\10170168\5_beräkningar\trafikbuller\pm Canning - Uppdragsnr: 10170168 1 (3) PM Canning trafikbuller Källa: Google maps (2014-12-11) Sammanfattning Canning är ett område

Läs mer

Till Tord Lundborg Bygg- och miljökontoret För kännedom Kommunstyrelsen

Till Tord Lundborg Bygg- och miljökontoret För kännedom Kommunstyrelsen Socialdemokraterna i Mark 2012-10-30 Till Tord Lundborg Bygg- och miljökontoret För kännedom Kommunstyrelsen Synpunkter på utveckling av kommunens struktur i ett långsiktigt perspektiv, 15-20 år Socialdemokraterna

Läs mer

Karlstad Kommun. Alster-Busterud. Översiktlig bedömning av geotekniska förhållanden. Karlstad

Karlstad Kommun. Alster-Busterud. Översiktlig bedömning av geotekniska förhållanden. Karlstad Karlstad Kommun Karlstad Datum 2017-05-19 Uppdragsnummer 1320015222 Utgåva/Status V1 Daniel Särnmark Uppdragsledare Ramböll Sverige AB Östra Torggatan 2C 652 24 Karlstad Telefon 010-615 60 00 www.ramboll.se

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2050

Samråd om ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2050 YTTRANDE 1(6) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2016-06-10 33-864/2016 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2016-04-13 4011-12833-2016 Länsstyrelsen Stockholm Enheten för Samhällsplanering

Läs mer

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Beräkning av buller från väg och flygtrafik Uppdragsnummer: 150510 Beställare: Sixten Jaskari Rapport: R150510-1 Datum: 2015-09-15 Antal sidor: 6 Handläggare: Rickard Hellqvist Granskare:

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Harby 1:81 m fl, Trekanten, Kalmar kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4

PROJEKTRAPPORT Harby 1:81 m fl, Trekanten, Kalmar kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 PROJEKTRAPPORT Harby 1:81 m fl, Trekanten, Kalmar kommun Rapport -17032200.doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum 2017-03-24 www.soundcon.se

Läs mer

Nedanstående tabell redovisar kommunvis summan av samtliga kända grustillgångar.

Nedanstående tabell redovisar kommunvis summan av samtliga kända grustillgångar. Grusförsörjningsöversikt Syfte: Avsikten har varit att får en uppfattning om vilka grusresurser Tvåstad (Trollhättans och Vänersborgs kommuner) besitter. Denna kunskap kan användas vid långsiktig planering

Läs mer

Reningsverk Bydalen - Geologi

Reningsverk Bydalen - Geologi Geokonsult Åre Strandvägen 28 83005 Järpen Telefon 072 7192086 Johan.kjellgren@geokon.se www.geokon.se SWECO Environment Kjell Jonsson Reningsverk Bydalen - Geologi 2014-09-19 Bakgrund Med anledning av

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

BERG OCH GRUS EN TITT I BACKSPEGELN UR ETT EXPLOATERINGSPERSPEKTIV TANKAR INIFRÅN HUVUDET PÅ EN GRUSGUBBE

BERG OCH GRUS EN TITT I BACKSPEGELN UR ETT EXPLOATERINGSPERSPEKTIV TANKAR INIFRÅN HUVUDET PÅ EN GRUSGUBBE BERG OCH GRUS EN TITT I BACKSPEGELN UR ETT EXPLOATERINGSPERSPEKTIV TANKAR INIFRÅN HUVUDET PÅ EN GRUSGUBBE JONAS JOHANSSON BERG och GRUS i OSKARSHAMN, 2014-05-22 Familjeägt bolag med verksamheten grundad

Läs mer

Information om anmälan enligt miljöbalken

Information om anmälan enligt miljöbalken Information om anmälan enligt miljöbalken När ska en anmälan göras? Husbehovstäkter omfattas idag normalt inte av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken. Husbehovstäkter som kan komma att

Läs mer

PROJEKTRAPPORT. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 6

PROJEKTRAPPORT. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 6 PROJEKTRAPPORT Jönköpings Tändsticksfabrik 1 Rapport -16102700.doc Antal sidor: 5 Bilagor: 6 Uppdragsansvarig Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum www.soundcon.se Rapport -16102700 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Derome Timber AB, Varbergs kommun. Trafikbullerutredning för externa transporter.

Derome Timber AB, Varbergs kommun. Trafikbullerutredning för externa transporter. Handläggare Perry Ohlsson Telefon 010-505 84 38 Mobil 0701847438 E-post perry.ohlsson@afconsult.com Datum 2016-04-12 Uppdragsnummer 591440 Rapport 591440 A Beställare Derome Timber AB Derome Timber AB,

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Dörby 7:7, m fl i Smedby, Kalmar kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 16

PROJEKTRAPPORT Dörby 7:7, m fl i Smedby, Kalmar kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 16 PROJEKTRAPPORT Dörby 7:7, m fl i Smedby, Kalmar kommun Rapport -1811100.doc Antal sidor: 8 Bilagor: 16 Uppdragsansvarig Kvalitetsgranskare Datum 018-1-11 www.soundcon.se Rapport -1811100 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Kävlinge Arlöv, mötesspår vid Stävie

Kävlinge Arlöv, mötesspår vid Stävie GESTALTNINGSPROGRAM Kävlinge Arlöv, mötesspår vid Stävie Kävlinge och Lomma kommun, Skåne län Underlag till järnvägsplan, Projektnummer: 145670 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 211 18 Malmö Besöksadress:

Läs mer

Trafikbullerutredning Ullared 1:21 m.fl.

Trafikbullerutredning Ullared 1:21 m.fl. Handläggare Josefin Grönlund Tel +46105058458 Mobil +46701847458 E-post josefin.gronlund@afconsult.com Mottagare Samhällsbyggnadsavdelningen, Falkenbergs kommun Rickard Alström Datum 2018-11-19 Projekt-ID

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Trafikbullerutredning Förutsättningar för Kv Fröfjärden Uppdragsgivare: Skanska Sverige AB Referens: Oscar Månsson Uppdragsnummer: 620-710 Sundbypark Antal sidor + bilagor: 8 + 4 Rapportdatum: 2016-03-09

Läs mer

RAPPORT. Trafikbullerutredning. S Ljungkullen. Page 0 (5)

RAPPORT. Trafikbullerutredning. S Ljungkullen. Page 0 (5) Trafikbullerutredning S Ljungkullen Page 0 (5) Phone +46 10 505 50 64 Mobile +46725285016 E-mail mattias.lindqvist@afconsult.com Recipient Brickstone förvaltning AB Lars Erik Larson Date 2017-03-20 Project

Läs mer

TRAFIKBULLERUTREDNING KÄLLSTORPS INDUSTRIOMRÅDE

TRAFIKBULLERUTREDNING KÄLLSTORPS INDUSTRIOMRÅDE Rapport 15-026-1a 2015-02-16 6 sidor, 6 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel 0510-911 44 mikael.norgren@akustikverkstan.se Direkt: +46(0)73 024 28 02 TRAFIKBULLERUTREDNING

Läs mer

Buller vid kvarteret Hagalund 1:1

Buller vid kvarteret Hagalund 1:1 Rapport 2016:75, Version 1.2 Buller vid kvarteret Hagalund 1:1 - Borlänge kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Hagalund 1:1, Borlänge kommun Serie nr: 2016:75 Projektnr: 18261 Författare: Kvalitetsgranskning:

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2014-10-16 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se erika.nygren@regeringskansliet.se. Svar på remiss av Europeiska kommissionens förslag (COM(2014)397 final) Synpunkter inför kommande revidering

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Del av Fritiden 1 (Fritidsbadet) och del av Östra Förstaden 2:1, Ystad riskbedömning avseende transport och hantering av farligt gods i planområdets närhet

Läs mer

Detaljplan för Särö centrum, Västra området i Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning

Detaljplan för Särö centrum, Västra området i Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning Detaljplan för Särö centrum, Västra området i Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning 2015-06-05 n:\104\01\1040169\6 leverans\särö c västra området pm 2015-06- 05.docx 2 (9) Detaljplan för Särö centrum,

Läs mer

Bullerutredning på fastigheterna Barberaren 8 och Barberaren 9 i Katrineholms kommun

Bullerutredning på fastigheterna Barberaren 8 och Barberaren 9 i Katrineholms kommun MiljöInvest AB Bullerutredning Bullerutredning på fastigheterna Barberaren 8 och Barberaren 9 i Katrineholms kommun 2017-03-28 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel

Läs mer

2.14 Grundvatten, grus och berg

2.14 Grundvatten, grus och berg 2.14 Grundvatten, grus och berg Allmänt Grundvattenresurser Sveriges riksdag har formulerat 16 miljökvalitetsmål med tillhörande delmål. Däri sägs att grundvattenförande geologiska formationer av vikt

Läs mer

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35 ett förändrat klimat 2016 Datum 2016-03-29 1(2) Ansökan skickas med epost till reristrator@>smhi.se senast 31 mars 2016 Sökande organisation Myndighetens namn Statens geotekniska institut / SGI Adress

Läs mer

Bullerutredning, Kil 1:1, Nacka. TR R03 Rev D. Datum: Upprättad av: Leonard Kolman Granskad av: Olivier Fégeant

Bullerutredning, Kil 1:1, Nacka. TR R03 Rev D. Datum: Upprättad av: Leonard Kolman Granskad av: Olivier Fégeant Bullerutredning, Kil 1:1, Nacka TR101112 R03 Rev D Datum: 2015-09-07 Upprättad av: Leonard Kolman Granskad av: Olivier Fégeant Bullerutredning, Kil 1:1, Nacka Datum: 2015-09-07 Kund Jonas Nylander Exploateringsenheten

Läs mer

TR R01 Trädgårdsstaden etapp 3 - Tyresö kommun Bullerberäkning för del av Strandallén

TR R01 Trädgårdsstaden etapp 3 - Tyresö kommun Bullerberäkning för del av Strandallén TR10149614 R01 Trädgårdsstaden etapp 3 - Tyresö kommun Bullerberäkning för del av Strandallén 2011-03-23 Upprättad av: Mahbod Nayeri Granskad av: Andreas Novak TR10149614 R01 Trädgårdsstaden etapp 3 -

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Hagsätra Rågsved. Bullerutredning. Mars Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr (6)

Hagsätra Rågsved. Bullerutredning. Mars Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr (6) Hagsätra Rågsved Bullerutredning Mars 017 Mars 017 memo0.docx 01-03-814 Sweco Environment AB 1 (6) PM BULLER HAGSÄTRA RÅGSVED 017-0-16 Översiktlig studie av ljudmiljö Bedömningarna i denna PM är baserade

Läs mer