Intresset ökar för smart specialisering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Intresset ökar för smart specialisering"

Transkript

1 Intresset ökar för smart specialisering Fokus, flexibilitet och samarbete. Det var tre nyckelord under Tillväxtverket andra konferens om smart specialisering den 4 oktober Inbjudan lockade 140 personer från regioner, universitet, kluster och näringsliv till Karlstad för att tillsammans ta smart specialisering (S3) till nästa nivå. Smart specialisering passar regioner. Det konstaterade regionrådet Stina Höök, Värmland, men önskade samtidigt att den nationella nivån skulle se regionerna som en resurs för att utveckla områden som digitalisering och kompetensförsörjning. Även Tim Brooks från Tillväxtverket betonade vikten av att fokusera och menade att varje region bör ta fram ett fåtal saker man är bra på och satsa på dem. Tillväxtverket har ett regeringsuppdrag vad gäller smart specialisering och detta innebär i korthet att stödja regioner med att ta fram strategier för smart specialisering, samla aktörer för erfarenhetsutbyte och sprida kunskap i regionerna och nationellt. Liksom många andra betonade han att det handlar om att gräva där man står, ta hjälp av andra och låta arbetet ta tid. När regionerna har gjort sin del av jobbet ligger det på den nationella nivån att stötta med kunskap där potentialen är störst. Från Näringsdepartementet konstaterade kanslirådet Anders Lindholm att det har hänt en hel del sedan förra konferensen. Han imponerades bland annat av regionernas beslutsamhet och insikt om vikten av att fokusera. Enligt honom passar tankarna med smart specialisering (S3) naturligt in i regionernas arbetssätt och många kopplar redan S3 till sina övriga program och strategier. Han beskriver arbetet som en innovation i metodutveckling som gör det lättare att nå aktörer i verkligheten. S3-plattform gör det lättare att hitta samarbetspartners Regioner som söker nya samarbetspartners kan hitta flera verktyg på nätet. Ett av dem är S3-plattformen som bland annat erbjuder hjälp att utveckla strategier. Plattformen startade 2011 och omfattar denna höst 18 EU-länder, 168 EU-regioner samt sex regioner utanför EU. Databasen är indelat i teman som gör det lätt att både visa sin egen specialitet och hitta nya samarbetspartner. 1(7)

2 Jens Sörvik från EU-kommissionen menade att S3-plattformen stöttar regioner som vill skapa synergier mellan Horisont 2020 och Struktur- och investeringsfonderna. En bra och väl förankrad S3-strategi hjälper regioner att välja vilka bollar de ska fånga och vilka de ska passa. Han betonade att det ofta lönar sig att ta frågan ett extra varv och nämnde Värmlands fokus på IT i offentlig verksamhet som ett bra exempel. Enligt honom handlar S3 mer om att mobilisera och föra dialog än om att skaffa pengar och han skulle gärna se att Sveriges regioner samverkade mer med europeiska regioner. Blekinge har kanske kapacitet att delta i några få samarbeten medan en region som Bayern kanske deltar i hundra. Det viktiga är att både bygga på de mönster och beteenden som finns och tillföra något nytt. Han menade också att Sverige prioriterar industriell modernisering mer än övriga Europa och nämnde även det europeiska regionala initiativet, The Vanguard Initiative, som ett framgångsexempel vad gäller att länka samman regioner. För att vara med i initiativet krävs politiskt stöd och beslut. Även Edgar van Leest, från den prisbelönta teknikregionen Brainport i Holland, talade om kraften i att samarbeta och uppmanade deltagarna att hitta en strategi och hålla fast vid den och ändå vara flexibel och kunna anpassa verksamheten efter omvärlden. En framgångsfaktor är, enligt honom, att företrädare för Brainport ofta träffar företagsledare och universitet för att lära känna och bättre förstå varandras styrkeområden. Enligt honom står ofta mindre och medelstora företag för den största tillväxten och han jämförde Brainports strategier och arbetssätt med deras. Han rådde regionerna att bygga på sin egen industriella historia förutspådde Building Blocks som nästa generations strategi. Börja med att fråga er vad just ni kan göra bäst, utveckla en bördig mylla att växa i och bygg regionala värdekedjor. Ökat samarbete mellan lärosäten och näringsliv Akademin för Smart Specialisering som är ett samarbete mellan Karlstads universitet och Region Värmland i syfte att förnya såväl värmländskt näringsliv som offentlig sektor och forskning. Genom att delta i aktiviteter, göra ansökningar, skapa stora projekt och få större forsknings- och demoanläggningar till Värmland ska vi utveckla smarta sätt att skapa värde för ägare och samhälle, sa Anders Olsson från regionen och berättade om ambitionen att rulla ut tio projekt som knyter an till grundutbildning och bygga kunskapstrianglar med företag, samhällsaktörer och finansiärer. Några regionala fokusområden är Skoglig bioekonomi och Digitalisering av välfärdstjänster. 2(7)

3 Akademin för Smart Specialisering sträcker sig från 2016 till 2020 och är en fortsättning på en avsiktsförklaring för perioden då tio nya professurer inrättades vid Karlstads universitet. Målet att den nya satsningen ska omsätta MSEK. Forskare lockas av riktiga utmaningar som är viktiga även för samhället, hävdade Margareta Dahlström från Karlstads universitet. Samtidigt betonade hon att forskare ofta behöver tillgång till data och kunskap från företag, organisationer och civilsamhället. Samverkansforskning är en lärprocess som förutsätter öppenhet, nyfikenhet och respekt och tar längre tid. Det är viktigt att formulera deltagarnas olika roller och nyttan för dem. Hon bjöd också in alla som vill veta mer om samverkansforskning till Reglabs Forskarforum den 29 november i Stockholm / Som exempel på ett bra exempel på samverkan nämnde hon klustret Paper Province inom skoglig bioekonomi i Värmland med omnejd Flexibel struktur underlättar samarbete John Goddard från Newcastle University, CURDS, redogjorde för utmaningar och möjligheter och betonade värdet av Quadruple helix partnerskap (regering, näringsliv, akademi och civilsamhället). Han myntade begreppet Open Innovation 2.0 som en förutsättning för att överbrygga de klyftor som motverkar innovationen. Han varnade bland annat för många universitets historiska neutralitet och pläderade för fler engagerade och ansvarsfulla universitet som vågar göra nya prioriteringar som leder till samarbete: Mindre lärosäten har ofta ett övertag tack vare en mer flexibel struktur. Han menade att detta kan vara en uppgift för samhället att ändra på och lekte med tanken att politiker skulle säga: Vi har ett universitet i vår stad men vad gör de för oss?. Han pratade också om värdet av att koppla samman S3 och stora utmaningar som integration, migration och klimathot. Några nycklar i detta arbete är: Open innovation New forms of knowledge New collaborative institutional and governance structures Incorporating civil society and citizen users The quadruple helix as a bridge För den som vill ta del av fler tankar om långsiktigt samarbete rekommenderade han universitetets slutrapport Newcastle City Futures 2065 Anchoring universities in urban regions through city foresight. 3(7)

4 Tematiska plattformar och strategiska klusterpartnerskap Carsten Schierenbeck, DG Grow, EU-kommissionen poängterade kluster som motor för innovation och industriell modernisering. När alla har hittat sina fokusområden kan vi snabba på innovationen genom att para ihop nya europeiska team som skapar nya värdekedjor. Han pratade också om att kluster kan skapa regionala värdekedjor och rekommenderade alla som vill veta mer att läsa Smart guide to Cluster Policy Några rekommenderade events: Event on Platform on Industrial Modernisation, Barcelona (17-18 nov 2016) High-level European Cluster Conference Cluster 4.0 Shaping Smart Industries and European Cluster matchmaking pre-event, Bryssel (30 nov-2 dec 2016) Stock-taking at GROW your REGION -conference (i mitten av 2017) Mer information på: Genusintegrering i Smart specialisering Människors kunskaper ska tillvaratas och omsättas i att lösa dagens och morgondagens samhällsutmaningar. Det är viktigt att kvinnor och män får samma förutsättningar att medverka i det forsknings- och innovationsarbetet som genomförs i smart specialisering. Vi vet att mixade grupper presterar bättre, stärker innovationsförmågan och tar vara på en mångfald av kunskap. Monika Jönsson från Region Dalarna gav exempel på hur genusarbete kan vara en del av smart specialisering: Värmland har använt ett genusperspektiv i sina analyser Dalarna har två prioriterade styrkeområden som är kvinnodominerade och två som är mansdominerade I Gävleborg lyfter man jämställdhet i klustret Fibre Optic Vallyes innovationsmiljö Monika påpekade också att man ska vara uppmärksam på att statistiska underlag kanske inte visar kvinnors och andra underrepresenterade gruppers innovationsförmåga, såsom exempelvis nyanlända. Svenska erfarenheter av att arbeta systematiskt med genus kan mycket väl spridas till andra regioner i Europa. 4(7)

5 Smart specialisering i interregionala samarbeten ERRIN är ett europeiskt nätverk för forskning och innovation i Europa och involverar i dagsläget (oktober 2016) 120 regionala aktörer. ERRIN främjar kunskapsutbyte mellan sina medlemmar, med fokus på gemensamma åtgärder och projektutveckling för att stärka den regionala forsknings- och innovationskapaciteten i Europa. Enligt företrädaren Richard Tuffs skiftar intresset i Europa från start-ups till scale-ups, vilket bland annat exemplifieras genom Interreg Europa:s nya initiativ policy learning platform. Syftet med denna policy learning platform är att sprida den kunskap som finns inom Interreg Europa till såväl projektpartners som till samhället övriga regionalpolitiska aktörer. Plattformen är indelad i fyra teman: Forskning och innovation Små och medelstora företags konkurrenskraft Ekonomiska beräkningar av låga koldioxidutsläpp Miljö och resurseffektivitet Inom varje tema finns bland annat: Kunskaps- och utbildningscentrum för politiska rekommendationer, tematiska studier, rapporter, utvärderingar, EU-nyheter, databaser med goda exempel, etcetera. Nätverk och partnerskap i form av bland annat aktiviteter och evenemang, databaser med goda exempel, etcetera. Expertstöd för politisk rådgivning och vägledning i syfte att förbättra den offentliga politiken utformning och genomförande. Expertstöd för policylärande inklusive expertgranskningar, tematiska seminarier etc Plattformarnas experttjänster finns tillgängliga någon gång första halvåret Läs mer på 5(7)

6 Workshop och parallella sessioner Under konferensdagen genomfördes en workshop där alla deltagare delades in i 13 grupper för att tillsammans diskutera: Möjligheter och utmaningar för regioner i framtiden? Hur kan SS bidra till utveckling i en svensk region efter 2020? Resultatet presenterades i en kollektiv power-point. Dagen avslutades med fyra parallella sessioner inom områdena: Bioekonomi Digitalisering Nyindustrialisering Smart specialisering i Östersjöområdet Några frågor efter slutredovisning: Hur närmar vi oss SME? Hur säkerställer vi innehållet i strategiska dokument? Var hittar vi goda exempel att lyfta i olika sammanhang? Har diskursen i Sverige ut jämfört med övriga Europa? Hur skapar vi nätverk och miniplattformar? Hur får vi universiteten att ta till sig regionens prioriteringar? Hur engagerar vi alla parter i regionen, till exempel politiker? Några förslag efter slutredovisning: Spana efter och kommunicera goda exempel. Ordna matchmaking-event för regioner (jämför Innovation Express som anordnar matchmaking för kluster en gång per år): Vad kan vi samverka kring? Hur kan vi bygga gemensamma värdekedjor? Skapa och underlätta transnationell samverkan genom att lära av misstag. Expertgranskning (peer review) SLUT 6(7)

7 7(7)

Micro Workshop. Wifi: Karlstad CCC Guest

Micro Workshop. Wifi: Karlstad CCC Guest Micro Workshop Wifi: Karlstad CCC Guest http://tinyurl.com/smartws Question 1 http://tinyurl.com/smartws What are the challenges and possibilities with Smart Specialisation in Sweden? Grupp 1 - Samarbeten

Läs mer

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Klusterutveckling Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Samverkan kring kluster 4Kluster för Innovation och Tillväxt VINNOVA och Tillväxtverket 4Kluster för Regional Utveckling Region Dalarna 4Lärprojektet

Läs mer

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna 2017-10-19 Utlysningsomgången Utlysningsomgång 2017:1, var öppen 12 december 2016 13 mars 2017 och prioritering skedde den 21 juni samma år Utlysning 2017:1 resulterade

Läs mer

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering Avsiktsförklaring om etablering av Akademin för smart specialisering 2016-2020 Avsiktsförklaring RV - Kau om Akademin för smart specialisering 2016-2020 Inledning Mellan Region Värmland (RV) och Karlstads

Läs mer

Vad är smart i smart specialisering?

Vad är smart i smart specialisering? Reglabs Sökmoln Lärprojektet Klusterutveckling Nätverket Klusternod Branschanalyser Innovationsindex och Förnyelseindex Innovationsstrategi Innovationsupphandling Lärresa till Midtjylland Open innovation

Läs mer

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Soundingboard 2.0 2014 Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Workshop: Hållbara städer Utveckla mötesplatser där människors behov är utgångspunkten för nya innovationer som i sin tur bidrar

Läs mer

Samverkan eller forskning? Eller båda? Anders Olsson Strateg forskning och innovation

Samverkan eller forskning? Eller båda? Anders Olsson Strateg forskning och innovation Samverkan eller forskning? Eller båda? Anders Olsson Strateg forskning och innovation Peer Review Team Frans van Vught, Twenteregionen Holland, ordförande Richard Yelland, OECD Lars Nordström, Göteborgs

Läs mer

Reglabs verksamhetsplan

Reglabs verksamhetsplan Reglabs verksamhetsplan 2016 20151217 INLEDNING Inför 2016 finns ett stort antal aktiviteter planerade. Många av dem har startat under 2015 eller tidigare, som seminarieserien Jobbregionen, utvecklingsprojekten

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

Innovativ omställning eller business as usual?

Innovativ omställning eller business as usual? Dialogpass: Innovativ omställning eller business as usual? Regional tillväxtpolitik i förändring 21 mars 2019 Näringsdepartementet 1 Regionalfonden Förhandlingar, regelverk och budget Dialog och förankring

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

Internationalisering av små och medelstora företag som drivkraft för svenska innovationer

Internationalisering av små och medelstora företag som drivkraft för svenska innovationer Internationalisering av små och medelstora företag som drivkraft för svenska innovationer Sammanställning från den nationella klusterkonferensen i Karlstad 8 9 februari, 2011 Dialog om en svensk innovationsstrategi

Läs mer

Nyheter från Bryssel

Nyheter från Bryssel Nyheter från Bryssel Läget i Bryssel just nu! Läget i Bryssel Mycket på gång just nu! Verksamheten börjar att ta form Fokus på projektrådgivning, partnersök, hjälp med kontakter i Bryssel, deltagande i

Läs mer

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket: IUC finns nära industriföretagen och har därför en god förståelse för deras vardag, utmaningar

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet

Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet om samverkan för hållbar utveckling med skogen som bas - i Västerbotten Tack för inbjudan att tala! Staffan Norin Regionchef Ja, hur kan skogen i Västerbotten bidra?

Läs mer

Träff om Smart specialisering

Träff om Smart specialisering Träff om Smart specialisering Erik Joachimsson 18 april 2018 Näringsdepartementet 1 Budgetpropositionen 2018 ett axplock - Satsning på socioekonomiskt eftersatta kommuner och områden. - Genomförande och

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman En smak av EU 2015 Lena Johansson-Skeri Anneli Norman 1 Dagens program Vad gör vi på Tillväxtverket? Vad är ett EU-projekt? Vad är ett regionalfondsprojekt? Hur ansöker man om stöd från regionalfonden?

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Region Dalarna, Region Värmland och Region Gävleborg presenterar

Region Dalarna, Region Värmland och Region Gävleborg presenterar Region Dalarna, Region Värmland och Region Gävleborg presenterar Nationella klusterkonferensen 2013 Resultat och effekter. Det var temat på den femte och sista nationella klusterkonferensen i Borlänge

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

(COM (2018) , 382, 390 och EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

(COM (2018) , 382, 390 och EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Handläggare Åsa Ängsback 023-77 70 53 asa.angsback@regiondalarna.se YTTRANDE Datum 2018-09-10 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer 2018/112 Sida 1(6) Ert diarienummer N2018-03829-RTS EU-kommissionens

Läs mer

Analyser i smart specialisering. Reglabs analytikernätverk David Paulsson, Monika Jönsson

Analyser i smart specialisering. Reglabs analytikernätverk David Paulsson, Monika Jönsson Analyser i smart specialisering Reglabs analytikernätverk David Paulsson, Monika Jönsson Norra Mellansverige Värmland, Dalarna och Gävleborg Tre länsvisa processer med smart specialisering Betydande gemensamt

Läs mer

Smart specialisering. Cecilia Johansson

Smart specialisering. Cecilia Johansson Smart specialisering Cecilia Johansson 2019-02-13 Smart specialisering Introducerades 2014 kopplat till användande av ERUF till forskning och innovation S3 syftar till att stärka regioners konkurrenskraft

Läs mer

Ekosystemtjänster utlysningar & nätverk i Bryssel

Ekosystemtjänster utlysningar & nätverk i Bryssel Ekosystemtjänster utlysningar & nätverk i Bryssel Utlysningar Bryssel Horisont2020 LIFE Horisont2020 3 fokusområden områden: Spetskompetens Industriellt ledarskap Samhälleliga utmaningar SC 5 Insatsområde:

Läs mer

Reglabs verksamhetsplan

Reglabs verksamhetsplan Reglabs verksamhetsplan 2017 20161117 INLEDNING Reglab är ett forum för lärande och kompetensutveckling inom regional utveckling, med 24 medlemmar och 17 partner. Den utveckling som pågått under några

Läs mer

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020.

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020 Örebro 2014-10-13 Ny programperiod! Nya förutsättningar! Börjar med program och plan ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ERUF

Läs mer

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 1 (6) Sammanfattning av arbetsprogram för samarbete mellan VINNOVA och SKL om: STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 Antagen av styrgruppen VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Ett innovationsklimat i världsklass Tillväxtverket Smart hållbar tillväxt 28 november 2012

Ett innovationsklimat i världsklass Tillväxtverket Smart hållbar tillväxt 28 november 2012 Ett innovationsklimat i världsklass Tillväxtverket Smart hållbar tillväxt 28 november 2012 Christer Christensen Regional Tillväxt Näringsdepartementet Jobb och konkurrenskraft Sverige i topp i många mätningar

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

UTVÄRDERING AV TEMATISKT MÅL 1

UTVÄRDERING AV TEMATISKT MÅL 1 UTVÄRDERING AV TEMATISKT MÅL 1 AGENDA Kort om metod Presentation två regioner Smart specialisering UTVÄRDERING AV TEMATISKT MÅL 1 METOD OCH EMPIRISKT UNDERLAG De operativa programmen utgångspunkten, kontextuell

Läs mer

Verksamhetsplan Reglab 2013

Verksamhetsplan Reglab 2013 Verksamhetsplan Reglab 2013 121113 INLEDNING Reglab är efter tre år en etablerad plattform för kunskaps- och kompetensutveckling inom regional utveckling och verksamheten växer successivt utifrån medlemmarnas

Läs mer

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub Catalyser Sahlgrenska Science Park driver Catalyser i samverkan med Business Region Göteborg Catalyser finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Gender Smart Arena. Gender Contact Point-dagen Paula Wennberg, Luleå tekniska universitet CDT

Gender Smart Arena. Gender Contact Point-dagen Paula Wennberg, Luleå tekniska universitet CDT Gender Smart Arena Gender Contact Point-dagen 2019-03-13 Paula Wennberg, Luleå tekniska universitet CDT Projektfakta Projektperiod: Juni 2018 Maj 2020 Projektbudget: 4,9 miljoner kronor Projektägare: Luleå

Läs mer

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Om Science Park Gotland Uppdrag Science Park Gotlands uppdrag är att bidra till hållbar* tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för tillväxtorienterat

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

Aurora Pelli Strategisk analytiker

Aurora Pelli Strategisk analytiker Flernivåstyre i praktiken 5 november 2014 Aurora Pelli Strategisk analytiker aurora.pelli@regionvasterbotten.se Om projektet Regional tillväxt på alla nivåer Mellan åren 2012-2014 Tillväxtverket och Region

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Tillväxt och innovation? Avancerade material

Tillväxt och innovation? Avancerade material Tillväxt och innovation? Avancerade material Peter Region Larsson Östergötland Prioriteringar i det regionala tillväxtarbetet Principer för prioriteringar: - Utveckling och förnyelse - Koppling till forskning

Läs mer

Ökad innovationskraft möjligheter bortom normen

Ökad innovationskraft möjligheter bortom normen Ökad innovationskraft möjligheter bortom normen STOCKHOLM, 28 MARS 2012 Dialogmötet har genomförts i samarbete med SLIM-projektet (Systemledning för innovativa miljöer och klusterprocesser i Norra Mellansverige),

Läs mer

Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt

Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt 15 nov 2012 Malin Lindberg, forskare vid Luleå tekniska universitet Ny politik för tillväxt & innovation Globalt (OECD) Europa (EU2020) Sverige (SNIS) Regionalt

Läs mer

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE OM TECHTANK Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s regleringsbrev 2017 Samordning av arbete kring öppen tillgång Kungl. biblioteket ska samordna arbetet med införande

Läs mer

INNOVATIONSKRAFT KALMAR LÄN HANDLINGSPROGRAM FÖR ÖKAD INNOVATIONSFÖRMÅGA I KALMAR LÄN

INNOVATIONSKRAFT KALMAR LÄN HANDLINGSPROGRAM FÖR ÖKAD INNOVATIONSFÖRMÅGA I KALMAR LÄN INNOVATIONSKRAFT KALMAR LÄN HANDLINGSPROGRAM FÖR ÖKAD INNOVATIONSFÖRMÅGA I KALMAR LÄN INNOVATIONSAGENDAN BAKGRUNDEN UPPDRAGET EN UTFLYKT I UNDERJORDEN RESULTAT VAD HÄNDER HÄRNÄST? JOHAN CARLSTEDT IVA ULF

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Doktorandprogram. Tjänsteinnovation i kollektivtrafik

Doktorandprogram. Tjänsteinnovation i kollektivtrafik Doktorandprogram Tjänsteinnovation i kollektivtrafik Som Excellence Center har vi ett särskilt ansvar att föra praktik och akademi närmare varandra och som ett led i att hitta nya former för kunskapsutveckling

Läs mer

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C Europeiska unionens råd Bryssel den 14 november 2014 (OR. en) 15160/14 NOT från: till: Föreg. dok. nr: Rådets generalsekretariat TOUR 22 IND 321 COMPET 607 POLMAR 27 ENV 883 EMPL 150 EDUC 318 CULT 125

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 SMART INNOVATION, 3D-PRINTING Projektet Smart innovation fortsatte med träffar under 2017. 3D-printing: Vilka är styrkorna med 3Dprinting? Hur långt har utvecklingen kommit? Olaf

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

VINNVÄXT A programme renewing and moving Sweden ahead

VINNVÄXT A programme renewing and moving Sweden ahead VINNVÄXT A programme renewing and moving Sweden ahead Regional growth through dynamic innovation systems Moa Eklund Energimyndigheten 28 april 2017 Först kort om Vinnova Om Vinnova 200 anställda Stockholm,

Läs mer

Vad gör en plats attraktiv?

Vad gör en plats attraktiv? Vad gör en plats attraktiv? Målbilder och genomförande i den kommunala utvecklingspolitiken Vad är det som gör att en plats uppfattas som intressant och attraktiv? Vad kan en kommun göra för att en plats

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

VINNOVAs roll i strukturfonderna. Koordinerande myndighet/dialogpartner vad gäller FoI

VINNOVAs roll i strukturfonderna. Koordinerande myndighet/dialogpartner vad gäller FoI VINNOVAs roll i strukturfonderna Koordinerande myndighet/dialogpartner vad gäller FoI Uppdrag: Nationella programmet Regeringen uppdrar åt Tillväxtverket, Energimyndigheten och Verket för innovationssystem

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Agenda för Smart Specialisering i Dalarna

Agenda för Smart Specialisering i Dalarna Agenda för Smart Specialisering i Dalarna Förord Dalarnas framtida välstånd beror är beroende av att det finns en god jordmån för företag att växa i. Dalarnas näringsliv har byggts upp utifrån ett stort

Läs mer

Internationella Värmland: Vad växlar vi upp?

Internationella Värmland: Vad växlar vi upp? Internationella Värmland: Vad växlar vi upp? Strategiska partnerskap Internationella projekt Programfokus Gränsöverskridande samarbete (Programnivå) Transnationellt samarbete (Program- och projektnivå)

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Klusterstrategin Värmlandsmodellen 2.0

Klusterstrategin Värmlandsmodellen 2.0 Klusterstrategin Värmlandsmodellen 2.0 och kommunikation som verktyg JanErik Odhe, Stål & Verkstad Anders Olsson Region Värmland Kommunikation som verktyg Tydlighet i förväntan från regionen? Hur uppkom

Läs mer

Mål och programområden

Mål och programområden Mål och programområden Övergripande mål för Socialfonden: Ökad tillväxt genom god kompetensförsörjning samt ett ökat arbetskraftsutbud. Två programområden: Programområde 1: Kompetensförsörjning Programområde

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Ett unikt samarbete mellan kommun och näringsliv. Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef Mats Kilander, projektledare

Ett unikt samarbete mellan kommun och näringsliv. Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef Mats Kilander, projektledare Ett unikt samarbete mellan kommun och näringsliv Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef Mats Kilander, projektledare Vinst återinvesteras i verksamheten. Våra verksamhetsområden Gymnasieskola Yrkeshögskola

Läs mer

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms)

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 1 Turismkonsumtionen ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca 170 000 sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 2 Besöksnäringen inte en bransch utan

Läs mer

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 REGLAB = Regional utveckling Lärande, analys, benchmarking Vi möts Vi lär Vi gör Medlemmarnas behov styr! Reglabs medlemmar Region Dalarna

Läs mer

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå 2018-01-31 Smart specialisering i Sveriges regioner uppdateras löpande Norrbotten Teknik- och tjänsteutveckling inom industrin Test- och övningsverksamhet

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Att ställa om till bioekonomi hur gör vi det i samverkan?

Att ställa om till bioekonomi hur gör vi det i samverkan? Att ställa om till bioekonomi hur gör vi det i samverkan? Skogen, bioekonomi & grön tillväxt Ett gränsregionalt perspektiv Sahlströmsgården, Torsby, 8-9 februari 2018 Margareta Dahlström Centrum för forskning

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY STRING STRING SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY Politiskt gränsregionalt samarbete Schleswig-Holstein, Hamburg Stadt (DE) Region Själland, Region Hovedstaden, Köpenhamns

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Innovationskraft i hela landet

Innovationskraft i hela landet Innovationskraft i hela landet Forum för hållbar regional tillväxt 19 maj 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Näringsdepartementet 1 Foto: Julia Sjöberg/Folio Det ska vara attraktivt att bo och jobba

Läs mer

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE (The Electronic Platform for Adult Learning in Europe) är en digital mötesplats för alla som arbetar med vuxnas lärande. EPALE en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE är en del av

Läs mer

Gemensamma synpunkter från SKL och regionerna inför Sammanhållningsforum

Gemensamma synpunkter från SKL och regionerna inför Sammanhållningsforum SKRIVELSE 2017-06-09 Dnr:17/02946 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Ellinor Ivarsson Europeiska Kommissionen DG Regional and Urban Policy B-1049 Bryssel, Belgien Gemensamma synpunkter från SKL

Läs mer

INTERREG EUROPA

INTERREG EUROPA INTERREG EUROPA 2014-2020 2017-04-05 Maria Eriksson Näringsdepartementet Näringsdepartementet 1 Näringsdepartementet 2 Näringsdepartementet 3 Interreg Europa Stödjer erfarenhetsutbyte med syfte att förbättra

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 3 juni 2016

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 3 juni 2016 Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Möte med strukturfondspartnerskapet 3 juni 2016 Läget i samtliga program Total beslutsram Av total ram Beslutat 2015 Beviljat/ (ansökningar) Skåne och Blekinge Småland

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri e Regeringen Regeringsbeslut 2016-11-24 N2016/07305/FÖF 14 Näringsdepartementet Sveriges export- och investeringsråd Klarabergsviadukten 70 111 64 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt

Läs mer

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Ett samarbete för att skapa ett hållbart arbetsliv och matchning, kompetens och rörlighet för ett livslångt lärande Visionen om ett hållbart arbetsliv

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i e-samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Del fyra: Det regionala utvecklingsansvaret Vad innebär det att ha regionalt utvecklingsansvar? Den 1 januari 2019 förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna och bildar

Läs mer

2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram. Lust att lära. kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet

2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram. Lust att lära. kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet 2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram Lust att lära kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet Inledning Kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet Kraftkälla för medborgare och lärande

Läs mer

DOKUMENTATION EUROPAFORUM NOVEMBER FALU GRUVA

DOKUMENTATION EUROPAFORUM NOVEMBER FALU GRUVA DOKUMENTATION EUROPAFORUM 2018 6 NOVEMBER FALU GRUVA Text: Maria Östh Foto: Håkan Jansson Sida 1 av 13 Den 6 november arrangerade Intresseföreningen Bergslaget tillsammans med Central Sweden, Region Dalarna,

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN TECHTANK TECHTANK.SE

VERKSAMHETSPLAN TECHTANK TECHTANK.SE VERKSAMHETSPLAN TECHTANK 2017 TECHTANK.SE 1 INLEDNING...4 VERKSAMHET 2017...4 KLUSTERUTVECKLING & MARKNADSFÖRING...5 AFFÄRSUTVECKLING & TILLVÄXT...6 TEKNIKUTVECKLING & INNOVATION...7 KOMPETENSUTVECKLING

Läs mer