Effekterna av borttagandet av studerandevillkoret för Arbetslöshetskassan Alfa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Effekterna av borttagandet av studerandevillkoret för Arbetslöshetskassan Alfa"

Transkript

1 :1 Effekterna av borttagandet av studerandevillkoret för Arbetslöshetskassan Alfa

2 2 (35)

3 I regleringsbrevet för 2007 gav regeringen Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) i uppgift att redovisa och analysera effekter för den kompletterande arbetslöshetskassan Alfa utifrån det slopade studerandevillkoret. Analysen skall även innehålla förslag på hur det under utgiftsområde 13 uppförda anslaget 22:9 Bidrag till administration av grundbeloppet kan förändras. Redovisningen skall vara regeringen tillhanda senast den 15 februari Denna rapport utgör IAF:s redovisning till regeringen. Rapporten har utarbetats inom IAF på Tillsynsenheten av Henrik Eriksson, Jessica Idbrant, Christer Norrman och Carina Wiksholm. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, startade sin verksamhet i Katrineholm den 1 januari IAF svarar för den samlade tillsynen och andra statliga uppgifter som gäller arbetslöshetsförsäkringen. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF Box Katrineholm Tfn: E-post: iaf@iaf.se 3 (35)

4 4 (35)

5 Innehåll Sammanfattning... 7 Bakgrund och genomförande Metod och data Alfa-kassans volymutveckling Antalet anslutna och icke anslutna Antal ersättningstagare Antal ersättningstagare och avslagsbeslut Antal ersättningsdagar Slutsatser Studerandevillkoret Antal ersättningsbeslut Effekterna av slopat studerandevillkor Slutsatser Säsongsvariationer Avslagsbeslut Alfa-kassans beräkningar Slutsatser Olika ärendetyper Utredningsskyldighet Arbetsvillkor eller studerandevillkor Nytt ärende eller pågående ärende Avslag Utbetalning av ersättning Slutsatser Administrationskostnaderna och anslaget Fördelningen av administrationskostnader i relation till volymförändringarna Anslaget i relation till den administrativa avgiften Volymernas effekt på administrationskostnaderna Sammanfattande slutsatser (35)

6 6 (35)

7 Sammanfattning Regeringens har uppdragit åt IAF att redovisa och analysera effekter för Alfa-kassan av att studerandevillkoret för rätt till arbetslöshetsersättning upphör från och med I denna rapport redovisar IAF hur kassans ärendevolymer för ersättningstagare som inte är anslutna till kassan kommer att minska till följd av förändringen och hur detta påverkar Alfakassans verksamhet. I rapporten konstateras att ärendevolymen, det vill säga antal ersättningsärenden och avslagsbeslut för nämnda grupp, kommer att minska med cirka 30 procent till följd av att studerandevillkoret upphör som grund för rätt till arbetslöshetsersättning. Alfa-kassan har i sin bedömning redovisat en minskad ärendevolym av i stort sett samma storleksordning. Minskningstakten har i rapporten illustrerats med utgångspunkt från en tänkt motsvarande förändring tidigare år. Ärendevolymen kommer att minska successivt från och med 2007, men full effekt får förändringen först efter en längre tid eftersom ersättningsrätt under en ersättningsperiod kan hållas vid liv under lång tid. Huvuddelen av minskningen av ärenden sker under det första året, främst genom att nya ersättningsärenden bortfaller. De ärenden under de närmaste åren som gäller ersättning grundat på studerandevillkoret är dock inte helt jämförbara med motsvarande ärenden till och med av flera skäl. Efter februari 2007 prövas inte några nya ärenden som gäller studerandevillkoret. Fortsättningsvis kvarstår endast den del av ärendehanteringen som gäller arbetslöshetsersättningen under en löpande ersättningsperiod. Vidare kan noteras att en relativt liten del av avslagsärendena gäller studerandevillkoret. Utvecklingen på arbetsmarknaden under det närmaste året kommer dessutom enligt aktuella prognoser att innebära en större minskning av arbetslösheten än vad som varit fallet under det senaste året. Även slopandet av ersättningsrätten under sommarlov påverkar Alfa-kassans ärendevolym som gäller grundbeloppet till icke anslutna. Sammantaget bedömer IAF att arbetsmängden för Alfakassans hantering av ärenden för icke anslutna minskar något mer än vad som gäller totala antalet ärenden i de bedömningar enligt ovan som gjorts av IAF respektive Alfa-kassan. En försiktig uppskattning är enligt IAF att arbetsmängden för 7 (35)

8 dessa ärenden kommer att minska med i storleksordningen 35 procent när full effekt av förändringen inträffat. Vid ett eventuellt genomförande av en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring kommer Alfa-kassans uppdrag för ersättningstagare som inte är anslutna till kassan att upphöra, varför hela denna volym ersättningsärenden bortfaller. Vilken roll Alfakassan kommer att ha inom ramen för en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring är inte utrett. Alfa-kassans anslag för 2006 (22:9 Bidrag till administration av grundbeloppet) uppgick till tkr. Därutöver tog kassan ut administrationsavgifter på 7 kronor per ersättningsdag av ersättningstagarna, vilket innebar tkr i intäkter. Sammantaget uppgick kostnaderna för denna del av kassans verksamhet till tkr, vilket ledde till ett underskott i denna del av verksamheten på tkr. Alfa-kassans administrationskostnader för denna del av verksamheten ökade mellan 2005 och 2006 med c a 11 miljoner kronor trots att antalet ersättningstagare minskade från ca till ca Kostnadsökningen har bland annat en bakgrund i att kassan tidigare haft en otillräcklig service till ersättningstagarna. IAF har inte haft möjlighet att inom ramen för detta uppdrag ta ställning till om denna stora kostnadsökning varit motiverad i alla delar. De närmaste åren bör kostnaderna kunna minskas successivt. En större minskning av kostnader för Alfa-kassan innebär dock med nödvändighet personalneddragningar. Den tid som krävs för en sådan omställning styrs av lagar och avtal och är frågor som IAF inte kan ta ställning till. Detta är en fråga som bör tas upp mellan regeringen och Alfa-kassan i en kommande förändring av avtalet om kassans särskilda uppdrag och som, enligt IAF:s mening, även bör omfatta avvecklingskostnader för kassan. Storleken på Alfa-kassans anslag de närmaste åren hänger också samman med den administrationsavgift som kassan kan ta ut av ersättningstagarna och som för närvarande uppgår till 7 kronor per ersättningsdag. Båda dessa delar av finansieringen av Alfa-kassans uppdrag påverkas således bland annat av i vilken takt kassans kostnader kan minskas med anledning av att studerandevillkoret upphör. Kassans kostnader för den anslags- och avgiftsfinansierade delen av verksamheten bör alltså kunna minska motsvarande volymminskningen de närmaste åren. Men när antalet 8 (35)

9 ersättningsdagar minskar så minskar också kassans intäkter från administrationsavgiften. Mot denna bakgrund är det inte möjligt för IAF att dra några bestämda slutsatser om hur kassans anslag för administration av grundbeloppet bör förändras de närmaste åren till följd av det ändrade uppdraget och minskande ärendevolymerna. Hur snabbt kostnaderna kan minskas är en fråga som endast Alfakassan kan redovisa när beslut fattats om hur och när nödvändiga förändringar kan komma till stånd. Detta bör enligt IAF:s mening regleras i ett förnyat avtal mellan regeringen och Alfa-kassan. 9 (35)

10 Bakgrund och genomförande Enligt regleringsbrevet för budgetåret 2007 disponerar IAF anslaget 22:9 ap.3 Bidrag till administration av grundbeloppet. Anslagsbeloppet får användas till delfinansiering av de nödvändiga administrationskostnader som den kompletterande arbetslöshetskassan Alfa (Alfakassan) har för handläggningen av grundförsäkringen, för personer som inte är anslutna till arbetslöshetskassan och inte är medlemmar i annan arbetslöshetskassa. IAF skall betala ut anslagsbeloppet till Alfa-kassan med en tolftedel per månad. För budgetåret 2007 uppgår anslaget till tkr uppgick anslaget till tkr. IAF har också uppdraget att senast den 15 februari 2007 till regeringen redovisa och analysera effekter för Alfakassan utifrån det slopade studerandevillkoret. Analysen skall även innehålla förslag på hur anslaget kan förändras, mot bakgrund av minskande ärendevolymer. IAF har i fyra tidigare rapporter under åren 2004 till och med 2006 redovisat slutsatser och rekommendationer rörande Alfa-kassans kostnadsutveckling. Avtalet mellan staten och Alfa-kassan ändrades från och med den 1 januari Detta innebär att staten numera svarar för en delfinansiering av de administrationskostnader som Alfa-kassan har för handläggningen av grundförsäkringen. Detta sker till ett fast belopp per kalenderår. Utbetalningen sker en gång i månaden med en tolftedel av anslagsbeloppet. Tidigare var beloppet inte fast och staten stod för hela kostnaden. I kombination med det statliga anslaget skall Alfa-kassan sedan oktober 2004 enligt lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor också ta ut en avgift av de personer som får ersättning enligt grundförsäkringen. Avgiften skall bidra till att täcka arbetslöshetskassans administrationskostnader för de så kallade icke anslutna ersättningstagarna. Gruppen icke anslutna vid Alfa-kassan är enkom ersättningstagare vilket inte är fallet vad gäller de anslutna. De anslutna i Alfa-kassan är att likställa med medlemmar i andra arbetslöshetskassor. Merparten av de som fått ersättning enligt studerandevillkoret återfinns bland de icke anslutna ersättningstagarna. 10 (35)

11 Från och med den 1 januari togs det så kallade studerandevillkoret bort, det vill säga möjligheten att via studier kvalificera sig för arbetslöshetsersättning. Med vissa övergångsbestämmelser upphör därmed all prövning av ersättningsrätten i ärenden som gäller studerandevillkoret. Därefter kvarstår sådana ärenden endast i den del som gäller fortlöpande utbetalning av ersättning för arbetslösa dagar så länge ersättningsperioden består. Denna förändring är särskilt märkbar hos Alfa-kassan som hanterar den största andelen ersättningstagare som erhåller ersättning enligt grundbeloppet. Av det totala antalet ersättningstagare med grundbelopp 2005 stod Alfa-kassan för c a 67 procent. Knappt hälften, 48 procent, av dessa hade kvalificerat sig för ersättning genom att ha uppfyllt studerandevillkoret. Även 2006 stod Alfakassan för c a 67 procent av samtliga grundbeloppstagare och av dessa utgjorde 51 procent ersättningstagare som grundat sin rätt till ersättning på studerandevillkoret. Denna rapport avser att belysa hur borttagandet av studerandevillkoret kommer att påverka Alfa-kassan vad gäller ärendevolymer och därmed även dess intäkter och kostnader. Utifrån detta görs en analys av hur förändringarna påverkar storleken på det statliga anslaget och den administrationsavgift som Alfa-kassan tar ut från ersättningstagare med grundbeloppet. Metod och data Rapporten har utarbetats genom intagande av uppgifter direkt från Alfa-kassan och genom datauttag från IAF:s databas A-stat. Dessa data har analyserats och presenteras i denna rapport. Utöver denna analys har IAF fört en dialog med Alfa-kassan samt låtit Alfa-kassan faktagranska uppgifterna i rapporten. Ovanstående information har resulterat i denna rapports slutsatser. Uppgifter kan skilja sig något åt beroende på vilken källa uppgiften är hämtad från. Källan för uppgifterna anges i anslutning till respektive diagram eller tabell. De uppgifter som hämtats från Alfa-kassan avseende 2006 är 1 En sökande som, innan ändringarna i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring trädde i kraft, har uppfyllt villkoren i upphävda 18 eller 19 får tillgodoräkna sig detta vid prövning av rätt till ersättning vid arbetslöshet vad gäller den första ersättningsperioden efter ikraftträdandet. Ansökan om rätt till ersättning måste dock ha kommit in till arbetslöshetsarbetslöshetskassan senast vid utgången av februari (35) 11

12 preliminära, då Alfa-kassan ännu inte slutgiltigt fastställt sin årsredovisning för Alfa-kassans volymutveckling Antalet anslutna och icke anslutna Utvecklingen över tiden vad gäller volymer har sett olika ut för anslutna respektive icke ansluta i Alfa-kassan. Antalet anslutna har sedan Alfa-kassan bildades 1998 hela tiden ökat. Antalet icke anslutna sjönk mellan åren 1998 och 2002 för att sedan stiga. Dock skedde en förändring mellan 2005 och 2006 då antalet icke anslutna åter igen sjönk. Se diagram 1. Antalet icke anslutna kommer att fortsätta minska åtminstone till och med 2007, inte minst mot bakgrund av att studerandevillkoret har slopats. Enligt Alfa-kassans preliminära utfall för 2006 uppgick antalet personer som var anslutna till arbetslöshetskassan till den 31 december Om denna siffra står sig så ökade de anslutna med 12 procent mellan 2005 och Mellan 2004 och 2005 var ökningen 16 procent. Därmed har en viss avmattning skett det senaste året. Alfa-kassan prognostiserar att ökningen av antalet anslutna kommer att avta under 2007 och hamna på en nivå strax över Antalet icke anslutna som fick arbetslöshetsersättning under 2006 uppgick till personer enligt Alfakassans preliminära siffror. För helåret 2005 var siffran Mellan 2005 och 2006 skedde således en minskning med 8 procent. Mellan 2004 och 2005 ökade antalet icke anslutna med 3,5 procent. Enligt Alfakassans prognos kommer antalet icke anslutna att ha minskat till c a vid utgången av Om denna siffra visar sig stämma kommer antalet icke anslutna att ha sjunkit med 19 procent mellan 2006 och Antalet icke anslutna förväntas fortsätta minska under Utvecklingen vad gäller antalet anslutna och icke anslutna illustreras i diagram (35)

13 Diagram 1. Källa: Alfa-kassan Utveckling antalet anslutna och icke anslutna Antal År Anslutna Icke anslutna Antal ersättningstagare Det totala antalet personer som har erhållit arbetslöshetsersättning från Alfa-kassan har ökat stadigt sedan Ökningen har fram till och med 2005 omfattat både anslutna och icke anslutna. Se diagram 2. I och med att antalet icke anslutna minskade mellan 2005 och 2006 minskade också antalet ersättningstagare som inte är anslutna till Alfa-kassan. Det är en följd av att samtliga personer i kategorin icke anslutna är ersättningstagare vilket inte är fallet vad gäller de som är anslutna till arbetslöshetskassan. Diagram 2. Källa: Alfa-kassan Antal ersättningstagare för anslutna respektive icke anslutna Antal ersättningstagare Anslutna Icke anslutna År (35) 13

14 2006 uppgick, enligt Alfa-kassans preliminära siffror, det totala antalet ersättningstagare till personer, av dessa var 66 procent icke anslutna till arbetslöshetskassan var det totala antalet ersättningstagare Av dessa var 70 procent icke anslutna. Mellan 2005 och 2006 skedde således en minskning av antalet ersättningstagare med 3,5 procent. Mellan 2005 och 2006 ökade antalet anslutna ersättningstagare med 8 procent medan antalet icke anslutna ersättningstagare minskade med 8 procent. Vad gäller anslutna ersättningstagare prognostiserar Alfa-kassan med att dessa, som enligt preliminära siffror uppgick till personer 2006, kommer att hamna kring personer under Sammanfattningsvis kommer det totala antalet ersättningstagare, enligt arbetslöshetskassans prognos, att minska med 20 procent under Anslutna ersättningstagare beräknas minska med 21 procent medan icke anslutna beräknas minska med 19 procent jämfört med 2006 års siffror. Antal ersättningstagare och avslagsbeslut Liksom i de två senaste rapporterna från IAF om Alfakassan redovisas också en sammanställning av antalet ersättningstagare tillsammans med antalet avslagsbeslut. Att även avslagsbesluten tas med har följande förklaring: en sökande som får avslag på sin ersättningsansökan inkluderas inte i den statistik som redovisar antalet ersättningsärenden och ersättningstagare. Avslagsbesluten har dock också föregåtts av handläggning och tar viss tid och resurser i anspråk och bör därför också tas med fattade Alfa-kassan totalt avslagsbeslut. Detta enligt arbetslöshetskassans egna preliminära siffror för året. 86 procent av det totala antalet avslagsbeslut gällde personer som inte var anslutna till arbetslöshetskassan. Antalet avslagsbeslut 2005 uppgick till och då avsåg 88 procent icke anslutna personer. En ökning av det totala antalet avslagsbeslut med 16 procent skedde alltså mellan 2005 och Mellan 2004 och 2005 ökade antalet avslagsbeslut med 25 procent. I diagram 3 har antalet avslagsbeslut lagts samman med antalet ersättningstagare i ett försök att belysa omfatt- 14 (35)

15 ningen av den verksamhet som hör till respektive kategori, d v s anslutna i förhållande till icke anslutna. Diagram 3. Källa: Alfa-kassan Ersättningstagare och avslagsbeslut per kategori Antal Anslutna Icke anslutna År I diagrammet syns att antal ersättningstagare och avslagsbeslut vad gäller de anslutna hela tiden har ökat mellan åren 2002 och Vad gäller de icke anslutna har även där skett en stadig ökning förutom under det senaste året, d v s mellan 2005 och Mellan dessa år ökade de anslutnas volymer med 12 procent medan de icke anslutnas sjönk med 1 procent. Det bör noteras att resursåtgången för arbetslöshetskassans avslagsbeslut inte motsvarar resursåtgången för bifallsbeslut om arbetslöshetsersättning, som innebär en fortlöpande utbetalning av ersättning för arbetslösa dagar. Detta kommer att kommenteras ytterligare under rubriken Olika ärendetyper nedan. (35) 15

16 Diagram 4. Källa: Alfa-kassan Respektive kategoris andel av total ärendemängd (ersättningstagare och avslagsbeslut) 100,0% 50,0% Icke anslutna Anslutna 0,0% Icke anslutna 79,0% 77,4% 76,4% 75,0% 72,7% Anslutna 21,0% 22,6% 23,6% 25,0% 27,3% Totalt uppgick antalet avslagsbeslut och ersättningstagare till enligt arbetslöshetskassans preliminära siffror för helåret Icke anslutnas andel uppgick till 73 procent var totalsiffran och de icke anslutnas andel 75 procent. Enligt dessa siffror har således en ökning skett totalt mellan 2005 och 2006, men de icke anslutnas andel har minskat. De icke anslutnas andel av antalet ersättningstagare tillsammans med antalet avslagsbeslut har minskat med drygt 6 procent sedan Sannolikt minskar de icke anslutnas andel ytterligare under Total ärendemängd under 2007 påverkas både av hur arbetslösheten utvecklas och av den förändring som avskaffandet av studerandevillkoret innebär. Antal ersättningsdagar Under 2006 betalade Alfa-kassan ut arbetslöshetsersättning för totalt ersättningsdagar enligt det preliminära utfallet. Till personer som inte var anslutna till arbetslöshetskassan betalades ersättning ut för 65 procent av det totala antalet dagar var motsvarande siffra totalt och 68 procent för icke anslutna. De icke anslutnas andel minskade således medan de anslutnas ökade mellan 2005 och Mellan 2005 och 2006 minskade det totala antalet utbetalda ersättningsdagar med 10 procent. Mellan 2004 och 2005 skedde däremot en ökning av antalet utbetalda ersättningsdagar med 4 procent. Alfa-kassans prognos för 2007 pekar på en minskning av antalet ersättningsdagar totalt och för bägge kategori- 16 (35)

17 erna. Skälet är dels att arbetslösheten är på neråtgående och att studerandevillkoret tagits bort från och med den 1 januari Minskningen i antalet ersättningsdagar kommer att påverka Alfa-kassans inkomster i och med att minskade ersättningsdagar innebär minskade administrationsavgifter från icke anslutna ersättningstagare. Arbetslöshetskassan prognostiserar med att antalet ersättningsdagar totalt minskar med c a 23 procent mellan 2006 och Antal ersättningsdagar vad gäller de icke anslutna beräknas minska med 34 procent. Slutsatser En minskning har skett under 2006 vad gäller antal ersättningstagare och ersättningsdagar. Alfa-kassan uppger dock att antalet avslagsbeslut fortsätter att öka och gör att arbetslöshetskassans arbetsvolymer totalt ändå ökar. Avslagsärenden är dock allmänt sett mindre resurskrävande än ersättningsärenden då ersättningsärendet kräver fortsatt administration för utbetalningar av ersättning för arbetslösa dagar efter att själva beslutet är fattat. Minskningen av antalet ersättningstagare och ersättningsdagar bedöms fortsätta under Att antalet ersättningsdagar för de icke anslutna sjunker så drastiskt påverkar intäkterna negativt, eftersom Alfa-kassan tar ut en avgift per ersättningsdag från grundbeloppstagarna. Studerandevillkoret Från den 1 mars 2007 kommer inte några nya beslut om ersättning på studerandevillkoret att fattas. Då ca 67 procent av alla grundbeloppstagare har fått ersättning från Alfa-kassan och 51 procent av dessa har kvalificerat sig på studerandevillkoret kommer det att få stora effekter på Alfa-kassans ärendemängd och resursförbrukning kommande år. I tabell 1 och 2 nedan ges en bild av hur många ersättningstagare och ersättningsdagar studerandevillkoret står för i förhållande till ersättning enligt arbetsvillkoret hos Alfa-kassan. (35) 17

18 Tabell 1. Antalet ersättningstagare* år 2005 och 2006 uppdelat på inkomstrelaterad ersättning/grundbelopp och studerande-/arbetsvillkoret. Källa: A-stat Inkomstrelaterad Grundbelopp År 2005 År 2006 Arbetsvillkoret Studerandevillkoret Arbetsvillkoret Studerandevillkoret Totalt *Antalet ersättningstagare i tabellen dubbelräknas till viss del på grund av att samma person under perioden kan ha fått såväl grundersättning som inkomstrelaterad ersättning eller fått sin ersättning baserad på studerandevillkoret samt arbetsvillkoret. Överskattningen av antalet ersättningstagare i tabellen är cirka tre procent. Andelen ersättningstagare som fick ersättning utbetald baserat på studerandevillkoret utgjorde 38 procent 2005 och 39 procent Tabell 2. Antalet dagar år 2005 och 2006 uppdelat på inkomstrelaterad ersättning/grundbelopp och studerande-/ arbetsvillkoret. Källa: A-stat År 2005 År 2006 Inkomstrelaterad Arbetsvillkoret Studerandevillkoret Grundbelopp Arbetsvillkoret Studerandevillkoret Totalt Andelen ersättningsdagar som utbetalas till ersättningstagare med ersättning baserad på studerandevillkoret utgjorde 37 procent 2005 och 39 procent Minskningen i antalet utbetalda ersättningsdagar är större än minskningen i antalet ersättningstagare som får ersättning utbetald, vilket innebär att den arbetslösa tiden per ersättningstagare har förkortats. Trots att antalet ersättningstagare med inkomstrelaterad ersättning ökade mellan år 2005 och 2006 så minskar antalet utbetalda dagar till denna grupp. Antal ersättningsbeslut I tabellen nedan visas antalet nya ersättningsperioder med grundbeloppet som Alfa-kassan beviljat år 2005 och 2006 uppdelat på studerandevillkoret och arbetsvillkoret. 18 (35)

19 Tabell 3. Antalet personer som januari till och med augusti år 2005 och 2006 beviljades en ny * ersättningsperiod. Källa: A-stat Arbetsvillkoret Studerandevillkoret Månad År 2005 År 2006 År 2005 År 2006 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti Totalt *I siffrorna ingår de personer som ursprungligen beviljades en ny ersättningsperiod hos en annan arbetslöshetskassa men under år 2005 respektive 2006 valde att gå över till Alfa-kassan. Antalet personer som fått en ny ersättningsperiod beviljad år 2006 är betydligt färre än 2005 oavsett vilket ersättningsvillkor som ligger till grund för ersättningsperioden. Totala antalet beviljade ersättningsperioder under januari till och med augusti 2006 var alltså Av dessa stod studerandevillkoret för 34 procent. Antalet nya ersättningsperioder år 2005, januari till och med augusti, var varav perioder baserade på studerandevillkoret stod för 36 procent. Effekterna av slopat studerandevillkor I tabell 4 och 5 har IAF redovisat hur effekterna hos Alfa-kassan skulle ha blivit om studerandevillkoret hade slopats den 1 januari IAF har valt att studera antalet personer som fick grundbeloppet utbetalt under tidsperioden den 1 december 2004 till den 31 december 2006 (tabell 4) samt antalet utbetalda ersättningsdagar med grundbelopp från samma period (tabell 5). I tabell 4 redovisas: antalet ersättningstagare med grundbelopp ( uppdelat på totalt, studerandevillkoret och arbetsvillkoret ) som skulle fått ersättning mellan den 1 december 2004 och den 31 december 2006 om studerandevillkoret hade tagits bort den 1 januari den procentuella förändringen av utfallet av antalet ersättningstagare om studerandevillkoret hade tagits bort den 1 januari 2005 (35) 19

20 den procentuella förändringen av justerade utfall av antalet ersättningstagare om studerandevillkoret hade tagits bort den 1 januari Justerat utfall är utfallet då studerandevillkoret tagits bort minus det faktiska utfallet, det vill säga ett utfall justerat för konjunkturella effekter. Tabell 4. Effekterna på antalet ersättningstagare vid borttagandet av studerandevillkoret. Källa: A-stat Månad Dec 2004 April 2005 Aug 2005 Dec 2005 April 2006 Aug 2006 Dec 2006 Grundbelopp, antal personer Antal procentuell förändring Studerandevillkoret bort Studerandevillkoret bort Justerat utfall Alla Studerande Arbetsvillkor Alla ,3% -7,6% Studerande ,1% -16,5% Arbetsvillkor ,5% Alla ,8% -14,0% Studerande ,1% -30,7% Övriga ,4% Alla ,4% -32,3% Studerande ,6% -70,6% Arbetsvillkor ,9% Alla ,4% -32,7% Studerande ,1% -71,5% Övriga ,1% Alla ,5% -32,8% Studerande ,7% -71,6% Arbetsvillkor ,0% Alla ,8% -35,2% Studerande ,1% -77,0% Arbetsvillkor ,5% I tabell 5 redovisas samma sak som i tabell 4 fast med ersättningsdagar istället för ersättningstagare. 20 (35)

21 Tabell 5. Effekterna på antalet ersättningsdagar vid borttagandet av studerandevillkoret. Källa: A-stat Månad Dec 2004 April 2005 Aug 2005 Dec 2005 April 2006 Aug 2006 Dec 2006 Grundbelopp, antal dagar Antal Studerandevillkoret bort Alla Studerande procentuell förändring Studerandevillkoret bort Justerat utfall Arbetsvillkor Alla ,9% -6,4% Studerande ,6% -14,3% Arbetsvillkor ,1% Alla ,3% -13,4% Studerande ,4% -30,2% Övriga ,6% Alla ,3% -37,5% Studerande ,8% -84,2% Arbetsvillkor ,7% Alla ,6% -31,2% Studerande ,7% -70,1% Arbetsvillkor ,6% Alla ,6% -28,9% Studerande ,0% -64,8% Arbetsvillkor ,6% Alla ,2% -33,7% Studerande ,6% -75,7% Arbetsvillkor ,0% Tabellerna illustrerar ett tänkt stopp för nya beslut om ersättning på studerandevillkoret och hur ersättningstagare och utbetalda ersättningsdagar skulle ha minskat vid vissa tidpunkter efter stoppet. Anledningen till ovanstående resonemang är för att kunna dra en parallell till konsekvenserna av införandet av de nya reglerna den 1 januari 2007 då studerandevillkoret tas bort. Tabellerna visar liknande siffror för december 2006 både för ersättningstagare och ersättningsdagar. Tabell 5 visar emellertid att avtrappningen av antalet ersättningsdagar går något fortare än antalet ersättningstagare. Detta kan eventuellt förklaras av deltidsarbetslöshet och att deltidsarbetslösa tar ut färre dagar per vecka än heltidsarbetslösa. Deltidsarbetslösa har ersättningsperioder som omfattar längre kalendertid än heltidsarbetslösa. I december 2005 hade antalet ersättningstagare på studerandevillkoret minskat med nära 71 procent (se tabell 4). Ett år senare hade antalet ersättningstagare minskat med nära 77 procent. Motsvarande siffror när det gäller antalet ersättningsdagar är 84 procent respektive 76 procent. (35) 21

22 I diagram 5 visas de procentuella förändringarna månad för månad. Diagram 5. Effekterna på antalet ersättningstagare med grundbelopp och ersättningsdagar vid borttagandet av studerandevillkoret, den 1 december 2004 till den 31 december Källa: A-stat % 20% 10% Ersättningstagare 0% -10% -20% -30% Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec -40% -50% -60% Stud bort Faktiskt utfall JUSTERAD effekt 30% 20% 10% Ersättningsdagar 0% -10% -20% -30% Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec -40% -50% -60% Värt att notera är att antalet ersättningstagare hela tiden minskar, medan minskningen av antalet ersättningsdagar har en varierande nedgående trend. Fler ersättningsdagar betalades ut i december 2005 än i april Detta visar att personer återkommer till försäkringen en eller flera gånger efter olika uppehåll i ersättningsperioden. Utbetalningar från en ersättningsperiod kan alltså pågå under mycket lång tid. Dessa ärenden kommer Alfa-kassan att få hantera som utbetalningsärenden under en mycket lång period framöver. 22 (35)

23 Slutsatser IAF har visat att det totala antalet ersättningstagare med grundbelopp minskade under den undersökta perioden, 32 procent på 12 månader och 35 procent på 24 månader. Vad gäller antalet ersättningstagare med studerandevillkoret så var minskningen 71 respektive 77 procent under samma månader. Minskningarna hade dock varit större om hänsyn även tagits till konjunkturella förändringar. Siffrorna visar dock bara volymminskningen på två års sikt, vilket blir tydligt när antalet ersättningsdagar studeras på samma vis. De visar att en del ersättningstagare blir långvariga i försäkringen. Vad detta innebär för volymer för Alfa-kassan att hantera efter det första året är svårt att säga något om. IAF har också visat att antalet beslut om nya ersättningsperioder avseende studerandevillkoret 2006 var 34 procent av antalet nya beslut om ersättningsperioder med grundbelopp under perioden den 1 januari till den 31 augusti. Om relationen blir densamma under 2007 kommer antalet nya ärenden att minska med motsvarande siffra. Säsongsvariationer Alla arbetslöshetskassor berörs av säsongsvariationer vad gäller antalet ansökningar om arbetslöshetsersättning. Extra tydligt är detta under sommarmånaderna. Detta beror på att studerande i vissa fall har kunnat få arbetslöshetsersättning under ferieuppehållet. Att vissa studerande kunde ha rätt till arbetslöshetsersättning reglerades genom en av IAF:s föreskrifter. Denna föreskrift har tagits bort från och med den 1 januari Samtliga arbetslöshetskassor kommer alltså ha färre ansökningar att behandla under sommaren 2007 än tidigare år. Till viss del kommer detta också att påverka de grupper som fått ersättning på studerandevillkoret hos Alfa-kassan tidigare år, vilket kan illustreras med diagrammet nedan. (35) 23

24 Diagram 6. Antalet ersättningstagare hos Alfa-kassan med studerandevillkoret som deklarerat arbetslös tid och fått ersättning samt antalet ersättningsdagar som ersättningstagare med studerandevillkoret deklarerat arbetslös tid och fått ersättning för. Källa: A-stat År 2004 År 2005 År Antal ersättningstagare Antal ersättningsdagar Vecka Diagrammet visar att året börjar med ett högt antal ersättningstagare. Kurvan faller sedan snabbt till och med någon gång i slutet på mars. En tydlig ökning syns sedan igen från och med början av juni. Antalet ersättningstagare är som högst några veckor därefter. Antalet ersättningstagare ligger sedan på en relativt hög nivå till och med augusti. Den ökning av ersättningstagare som syns tiden juni till och med augusti kommer till stor del att utebli under Kännetecknande för ökningen av ersättningsärenden under sommarmånaderna har till den största delen bestått av så kallade pågående ärenden. Det vill säga personer som fått sin ersättningsperiod beviljad vid ett tidigare tillfälle och återkommer till den. Skälet till att de återkommer är att de är studerande som 24 (35)

25 är arbetslösa under ferien, och enligt tidigare regler kunde man då ha rätt till ersättning. Denna förändring i regelverket kommer att påverka Alfa-kassans volymer. Avtrappningen av personer med ersättning på studerandevillkoret och övriga med grundbeloppet i försäkringen, kommer sannolikt att från och med den 1 mars 2007 gå något snabbare än vad som illustreras av tabell 4 och 5. Hur mycket större avtrappningen kommer att bli till följd av att studerande inte kommer att ha rätt till ersättning under sommaruppehållet är inte möjligt att förutspå med precision. Det bör också nämnas att det inte är osannolikt att dessa personer ändå återvänder till försäkringen vid ett senare tillfälle och till samma ersättningsperiod. Detta beror på att avslutade studier i de flesta fall är så kallad överhoppningsbar tid. Även om de inte kan återkoppla till en ersättningsperiod vid ett ferieuppehåll, så kan de göra det efter att studierna är avslutade. Utan tvivel kommer dock regeln att ersättning inte längre kan lämnas under ferier att innebära totalt sett färre ansökningar att behandla. De ansökningarna blir många gånger också relativt enkla att hantera. Avslagsbeslut En arbetslöshetskassas volymer kan mätas genom att ersättningstagare och utbetalda ersättningsdagar räknas. Dock anges inte i en sådan volym antal avslagsbeslut (se avsnitt Antal ersättningstagare och avslagsbeslut sid. 14). Alfa-kassan uppger att de ger avslag på 30 procent av ansökningarna om ersättning på studerandevillkoret. Detta skall sättas i relation till övriga ärenden där avslag lämnas i 63 procent av ansökningarna. Av den totala ärendevolymen, avslag såväl som bifall, utgör avslag på studerandevillkoret endast 8 procent. Detta illustrerar ett förhållande som inte framgår av tabell 4 och 5, nämligen att avtrappningen av arbetsmängden beträffande ickeanslutna sker långsammare än vad som syns där. Om tabellerna skulle kunna kompletteras med ärenden med avslag så skulle avtrappningen minska i mindre utsträckning satt i relation till den kvarvarande totala ärendevolymen. (35) 25

26 Anslutna med ersättning på studerandevillkoret Ett annat förhållande som tabellerna inte visar är att även anslutna kan få ersättning på studerandevillkoret. Finansieringen av administrationen för de anslutna är skild från den av de icke anslutna. Detta innebär att en del av de ärenden som finns medräknade i tabellerna inte finansieras genom det statliga anslaget och den avgift per dag som icke anslutna betalar. Motsvarande förhållande gäller även för anslutna med grundbelopp baserat på arbetsvillkoret. Kostnaden för administrationen av sådana ärenden täcks istället av att de anslutna betalar vanlig avgift för anslutning (motsvarande medlemsavgift i andra arbetslöshetskassor). Eftersom de inte belastar det statliga anslaget bör de räknas bort. Emellertid antar IAF att antalet anslutna som får ersättning på studerandevillkoret är få. Uppgift om hur stor den aktuella gruppen är finns inte, varken hos Alfa-kassan eller IAF. Alfa-kassans beräkningar Alfa-kassan har själva utarbetat en prognos för hur ärendemängden kommer förändras till följd av det slopade studerandevillkoret. Alfa-kassan uppger att den totala ärendemängden hos arbetslöshetskassan kommer att minska med 27 procent när det slopade studerandevillkoret nått full effekt. Alfa-kassan anser att full effekt uppnås under Under 2007 bedömer Alfa-kassan att minskningen blir 14 procent. Slutsatser IAF har tidigare redogjort för hur en trolig minskning av ersättningstagare och ersättningsdagar kommer att se ut hos Alfa-kassan till följd av det slopade studerandevillkoret. Redogörelsen är dock inte fullödig och andra variabler kommer att påverka ärendemängden totalt. Antalet avslagsbeslut saknas i IAF:s statistik och exempel på variabler som påverkar är att rätten till ersättning under ferier tas bort. Alfa-kassans egen statistik visar att avslag på ansökningar på studerandevillkoret är underrepresenterade i förhållande till antalet avslag på arbetsvillkoret. Det totala antalet avslag för icke anslutna kommer således minska mindre än antalet ersättningsdagar och ersättningstagare. Alfa-kassans beräkning säger att ärendemängden hos arbetslöshetskassan totalt minskar med 27 procent till och med 2008 till följd av slopandet av studerandevillkoret. IAF:s bedömning är att ärendemängden, det vill säga det totala antalet ersättningsären- 26 (35)

27 den och avslagsbeslut kommer att minska med cirka 30 procent till och med 2008 till följd av borttagandet av studerandevillkoret. Resursförbrukningen för Alfa-kassan minskar dock mer än ärendemängden. Avslagsbeslut är mindre resurskrävande än ersättningsärenden och all nyprövning av ersättningsärenden upphör efter den 28 februari Till detta kommer också att arbetslösheten enligt aktuella prognoser kommer att minska mer än vad som antagits i kalkylen. Olika ärendetyper Alfa-kassan, liksom andra arbetslöshetskassor, har ärenden av olika karaktär att hantera. Utifrån frågeställningarna i denna rapport är det relevant att analysera vilken typ av ärenden som försvinner på grund av att studerandevillkoret tas bort, och vilka ärenden som blir kvar. Utredningsskyldighet Rätten till ersättning skall prövas i en viss ordning. Detta ställer i normalfallet krav på att arbetslöshetskassan fullständigt utreder ett ärende innan beslut kan fattas om avslag eller bifall. Extra tydligt framgår detta i IAF:s föreskrifter till a lagen ( 1997:238 ) om arbetslöshetsförsäkring. Bland annat innebär detta skyldighet att kartlägga den sökandes ramtid. I vissa ärenden är detta mycket enkelt, till exempel om den sökande bara haft ett arbete på heltid de 12 månader som föregick ansökan om arbetslöshetsersättning. I andra situationer kan det bli fråga om att kartlägga upp till sex år bakåt i tiden. Arbetsvillkor eller studerandevillkor Det som först indikerar vilket villkor som kan komma ifråga vid en prövning av ersättningsrätt, är vilka handlingar en person sänder till en arbetslöshetskassa. Självklart finns också fall där personer initialt klargör mot vilken bakgrund han eller hon gör anspråk på ersättning. Arbetsvillkoret skall prövas i första hand, men om en sökande inte sänt handlingar som indikerar att arbete utförts, utan i stället sänt handlingar som påvisar studier, ligger naturligtvis en prövning av ersättningsrätt på studerandevillkoret vid handen. I slutänden är det emellertid det som finns inom ramtiden som avgör på vilket villkor som ersättning kan lämnas. Eftersom studerandevillkoret har tagits bort kan arbetslöshetskassorna hantera (35) 27

28 sådana ansökningar på ett annat sätt efter den 28 februari Studerandevillkoret prövas inte alls, arbetslöshetskassan får istället utreda om studierna istället kan vara överhoppningsbar tid och om studierna föregåtts av arbete i sådan omfattning att ett arbetsvillkor är uppfyllt. Ansökningar som inkommer efter den 28 februari 2007 från personer som inte har kännedom om att studerandevillkoret tagits bort kan kräva en sådan utredning. Nytt ärende eller pågående ärende Ett ärende betraktas som nytt om en ansökan kommer från en person som inte kan återanknyta till en tidigare påbörjad ersättningsperiod, eller tidigare inte haft ersättning från en arbetslöshetskassa. Det får inte gå mer än 365 dagar från det att ersättning senast lämnades för att en person ska kunna återanknyta till en ersättningsperiod. Det kan också vara fråga om att det finns överhoppningsbar tid under den tid som förflutit sedan ersättning senast lämnades. Om det finns sådan får längre tid ha förflutit. I ett nytt ärende skall ersättningsrätten prövas från början. Arbetslöshetskassan skall i första hand konstatera om personen uppfyllt arbetsvillkoret eller studerandevillkoret. Därtill kommer prövning om medlemstid, eller för Alfa-kassan, anslutningstid. Om den sökande kan beviljas ersättning på arbetsvillkoret skall en normalarbetstid och en dagsförtjänst fastställas. I ett pågående ärende är alla beräkningsgrunder för ersättningen redan fastställda i och med att ersättningsperioden är beviljad sedan tidigare. Det som en arbetslöshetskassa måste utreda i ett pågående ärende är vad tiden sedan senaste ersättningsdagen bestod i. Intyg skall lämnas och mot bakgrund av detta kan arbetslöshetskassan bedöma om ersättningsrätt finns eller ej. Detta innebär inte att alla pågående ärenden är lätta att hantera, det kan röra sig om en omfattande tidsperiod som arbetslöshetskassan måste kartlägga. Generellt gäller emellertid att en ansökan i ett pågående ärende är lättare att hantera än en prövning av ett helt nytt ärende. Inom ramen för hanteringen av studerandevillkoret så kommer de nya ärendena att försvinna. De pågående ärendena kommer dock att finnas kvar. 28 (35)

29 Avslag När arbetslöshetskassan kartlagt hela ramtiden och konstaterat att en sökande inte kan återknyta till en tidigare ersättningsperiod, eller att ett arbetsvillkor inte är uppfyllt, så fattar arbetslöshetskassan ett avslagsbeslut. Hur krävande sådana ärenden är generellt sett, är svårt att uppskatta. Volymerna av avslagsbeslut på studerandevillkoret var emellertid små hos Alfa-kassan. Utbetalning av ersättning För en person som beviljats ersättning sker utbetalningarna till stor del per automatik och utbetalningarna hanteras via arbetslöshetskassornas administrativa IT-system, OAS. För alla arbetslöshetskassor gäller, utom för Sveriges fiskares arbetslöshetskassa, att kassakorten tas emot av en skanningscentral, där kassakorten läses in i OAS. Om kassakorten stämmer överens med vad som finns registrerat i ärendet i övrigt, och inga förändringar skett, genererar kassakorten utan vidare påseende en utbetalning. Om kassakortet visar avvikelser, eller att förändringar skett, måste kassakortet godkännas manuellt av arbetslöshetskassans handläggare. Avvikelser kan till exempel vara att arbete inte utförts i enlighet med registrerade uppgifter. Förändringar kan vara att arbete påbörjats eller avslutats. Vid vissa tidpunkter under perioden skall också vissa prövningar göras. Årsanmälan skall begäras in och behandlas regelbundet liksom arbetsgivarintyg, om exempelvis deltidsarbete utförs. Utbetalning av ersättning och de prövningar som är kopplade till det kommer att fortsätta hos Alfa-kassan. Detta gäller i de ärenden där villkoret är uppfyllt senast den 31 december 2006 och där ansökan inkommit senast den 28 februari Slutsatser IAF har ovan beskrivit vilka ärenden med anknytning till studerandevillkoret som kommer att finnas kvar hos Alfakassan efter att studerandevillkoret avskaffats och vilka som försvinner. Ett antal prövningar av nya ärenden försvinner redan 2007, men lagändringen får troligtvis inte fullt utslag förrän flera år senare. Det är rimligt att tro att ansökningar inom ramen för en redan beslutad ersättningsperiod kommer att fortsätta att inkomma och belasta Alfa-kassans organisation under flera år. På (35) 29

30 längre sikt, när lagändringen fått fullt utslag i Alfa-kassans verksamhet, innebär det en betydande minskning av volymer. Pågående ärenden kommer att finnas kvar för hantering, men bör försvinna ungefär i den takt som visas i tabell 4. I takt med att ansökningar om ersättning på studerandevillkoret försvinner kommer också dessa avslagsbeslut att försvinna. Förutsättningar för en enkel och mer rationell hantering av de nya ärenden med ansökningar på studerandevillkoret som inkommer efter den 28 februari 2007 kan finnas. Sammantaget kommer både avslagsärenden och pågående ärenden att finnas kvar i Alfa-kassans hantering. De ärendena är i allmänhet lättare att hantera än nya ärenden, varför Alfa-kassans arbetsmängd kommer att bli något mindre än vad som framgår i tabell 4. Tilläggas kan att ett ärende som innebär bifall genererar merarbete under obestämd tid, då ersättning skall utbetalas och regelbundet prövas enligt de rutiner som finns beskrivna ovan. Ett avslagsbeslut är avslutat möjligen efter omprövning, och i undantagsfall efter överklagan, medan ett bifall blir ett ärende som finns kvar hos arbetslöshetskassan för regelbunden hantering. Administrationskostnaderna och anslaget Fördelningen av administrationskostnaderna mellan icke anslutnas verksamhet och anslutnas verksamhet under de senaste tre åren illustreras i diagram 7. Diagram 7. Källa: Alfa-kassan Respektive kategoris andel av administrationskostnaderna 100,0% 80,0% Andel 60,0% 40,0% 20,0% 0,0% Icke anslutna 69,3% 67,3% 65,6% Anslutna 30,7% 32,7% 34,4% År Icke anslutna Anslutna 30 (35)

31 Diagram 7 visar att den andel av Alfa-kassans administrationskostnader som avser de icke anslutna har minskat mellan 2004 och Fördelningen mellan åren 2005 och 2006 visar att avståndet fortsätter att minska mellan de olika kategorierna. Fördelningen låg på cirka 66 procent på de icke anslutna respektive 34 procent på de anslutna år Fördelningen av administrationskostnader i relation till volymförändringarna I diagram 4 (sid. 16) presenteras respektive kategoris andel av den totala ärendemängden, det vill säga antal ersättningstagare tillsammans med antal avslagsbeslut. Vid en jämförelse mellan åren 2005 och 2006 framgår att förskjutningen i total ärendemängd fortsätter från icke anslutna till anslutna, som tar en allt större del av total ärendemängd. Denna trend motsvaras av en liknande förskjutning när det gäller fördelningen av administrationskostnaderna. Av denna analys kan utläsas att en volymförändring har motsvarande effekt på fördelningen av administrationskostnaderna. Viktigt att påpeka är att det i den totala ärendemängden inte ingår telefonsamtal, besvarande av e-post och ärenden som rör anslutning. Samtliga dessa faktorer spelar in när administrationskostnaderna fördelas mellan anslutna och icke anslutna. Anslaget i relation till den administrativa avgiften I oktober 2004 infördes det en administrativ avgift för de som får grundbelopp utbetalat från Alfa-kassan och som inte är medlemmar i någon annan arbetslöshetskassa eller är anslutna till Alfa-kassan. Avgiften var från början 6 kronor per ersättningsdag efter avdrag för skatt. Avgiften höjdes inför 2006 till 7 kronor per ersättningsdag. Inför förändringarna i försäkringen 2007 har Alfa-kassan inkommit med en ansökan om att få höja avgiften per ersättningsdag till 13 kronor, det vill säga med 85 procent. Skälet till denna stora avgiftshöjning är enligt Alfakassan den nedgång i antalet ersättningsdagar som väntas under Dessutom hänvisar Alfa-kassan till att administrationskostnaderna, som under 2006 ökat med ett stort överskridande av tillgängliga medel som följd, ligger kvar på en jämförbar nivå under Administrationskostnaderna består huvudsakligen av personal- (35) 31

32 kostnader (cirka 58 procent). Under motsvarande period, det vill säga 2006 och 2007, har anslaget varit i stort sett detsamma. Av nedanstående tabell framgår: Alfakassans avgift för de icke anslutna, Alfa-kassans administrationskostnader för de icke anslutna, det anslag IAF tilldelat Alfa-kassan samt Alfa-kassans resultat avseende de icke anslutnas verksamhet. Tabell: 6. Alfa-kassans finansiering de senaste tre åren avseende icke anslutnas verksamhet (tkr) Källa: Alfa-kassan Prognos 2007 Antal icke anslutna Avgift per ersättningsdag 4 004* ** (total intäkt per år) Anslag från IAF * Administrationskostnad för icke anslutna Över-/ underskott ** * I oktober 2004 infördes avgiften men avtalet ändrades inte förrän den 1 januari ** Överskottet är en prognos från Alfa-kassan utifrån en avgift på 13 kronor/ersättningsdag. Med den modell för finansiering av Alfa-kassans uppdrag gentemot de icke anslutna, som infördes den 1 januari 2005, är det endast avgiften per ersättningsdag som är rörlig och påverkbar för Alfa-kassans del. I takt med att volymerna ökat och Alfa-kassan haft problem med tillgänglighet och handläggningstider så har också administrationskostnaderna ökat. Vid det senaste rapporttillfället 2 visade IAF att Alfa-kassan redovisat långsiktiga lösningar på hur den skulle få handläggningstider och tillgänglighet på telefon till en acceptabel nivå. Lösningarna för att komma tillrätta med problemen har varit att satsa på ett väl fungerande IT-stöd och anställning av en ITchef. Dessutom har Alfa-kassan bytt till större lokaler i huvudkontoret i Sundbyberg för att där kunna bemanna en extra försäkringsgrupp och få lokaler för att kunna hålla utbildning och kompetensutveckling centralt i organisationen. Satsningarna har gett resultat och Alfakassan har kommit tillrätta med problemen och har nu en väl fungerande bemanning på telefon och handläggningstider som de senaste månaderna generellt har legat på acceptabla två veckor. Detta har dock genererat en kraftig ökning av administrationskostnaderna vilket i sin tur påverkar avgiften som alltså Alfa-kassan ansökt om att få höja till 13 kronor per ersättningsdag för Se IAF:s rapport 2006:16 Kostnadsutvecklingen för administrationen av grundbeloppet, Arbetslöshetsarbetslöshetskassan Alfa. 32 (35)

33 Volymernas effekt på administrationskostnaderna Administrationskostnaderna består till största delen av kostnader för personal, lokaler, kontor, telefon och post. Även om volymerna i antal ärenden minskar under 2007 finns det endast vissa strukturella administrationskostnader som följer volymen. Alfa-kassan har under senhösten infört anställningsstopp och dragit ned på övertid samt prioriterat bort vissa andra mindre satsningar för att minska kostnaderna. För att minska administrationskostnaderna i motsvarande grad som volymerna förväntas sjunka krävs neddragningar av Alfa-kassans verksamhet. Ärende- och arbetsmängden i Alfa-kassan kommer enligt IAF:s bedömning att minska successivt i storleksordningen procent under innevarande och nästa år. Det bör innebära att arbetslöshetskassans kostnader framöver för denna verksamhet bör kunna minskas med motsvarande. Vilken tid och vilka former som krävs för en sådan neddragning av verksamheten är dock en fråga som enbart Alfa-kassan kan redovisa. Sammanfattande slutsatser Regeringens uppdrag till IAF är att redovisa och analysera effekter för Alfa-kassan i och med att studerandevillkoret för rätt till arbetslöshetsersättning upphör från och med IAF har belyst hur arbetslöshetskassans ärendevolymer minskar till följd av denna förändring. Det sker en successiv minskning av ärendevolymen från och med 2007, men full effekt får förändringen först efter en längre tid eftersom ersättningsärenden under en ersättningsperiod kan hållas vid liv under lång kalendertid. I rapporten konstateras att ärendevolymen, antal ersättningsärenden och avslagsbeslut, som gäller grundbeloppet för arbetslösa som inte är anslutna i arbetslöshetskassan, minskar med cirka 30 procent till följd av slopandet av studerandevillkoret. Alfa-kassan har i en bedömning till IAF också redovisat en minskad ärendevolym av i grovt sett samma storleksordning. Minskningstakten i kalendertid har i rapporten illustrerats med utgångspunkt från en tänkt motsvarande förändring tidigare år. (35) 33

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 (10) Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 Allmänt... 2 2 Antalet personer som fått arbetslöshetsersättning... 3 2.1 Inkomstrelaterad ersättning/grundbelopp... 3 2.2 Normalarbetstid...

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13 Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi Rapport 2017:13 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Vi

Läs mer

Omfattning av arbete före period med arbetslöshetsersättning

Omfattning av arbete före period med arbetslöshetsersättning Fakta PM 4:2006 Omfattning av arbete före period med arbetslöshetsersättning Effekten vid en höjning av arbetsvillkoret i försäkringen från 70 till 80 timmar i månaden De förändringar som regeringen har

Läs mer

Antal nya beslut om arbetslöshetsersättning grundad på studerandevillkoret 2005

Antal nya beslut om arbetslöshetsersättning grundad på studerandevillkoret 2005 Fakta PM 5:2006 Antal nya beslut om arbetslöshetsersättning grundad på studerandevillkoret 2005 Under 2005 beviljades drygt 19 000 personer arbetslöshetsersättning som grundade sig på studier. Av denna

Läs mer

Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 ap.3 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa)

Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 ap.3 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) 2005-07-19 Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 ap.3 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) Sidan 2 (23) I regleringsbrevet för 2005 gav regeringen Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

DS 2009:46, A2009/2824/AE

DS 2009:46, A2009/2824/AE 1 (5) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr: 2009/1421 M1 Remissvar avseende regeringens pm Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen temporära förändringar i arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

2. Fritt fall i arbetslöshetsförsäkringen

2. Fritt fall i arbetslöshetsförsäkringen 2. Fritt fall i arbetslöshetsförsäkringen - Allt fler arbetslösa i Sverige saknar a-kassegrundad ersättning Februari 2013 Innehåll Inledning...2 Bakgrund...2 Vilka får a-kasseersättning och aktivitetsstöd?...3

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2014:19 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/61 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av

Läs mer

Anne-Marie Qvarfort. Kopia för kännedom: Arbetslöshetskassan Alfa Dnr 2009/422TO 1 (1)

Anne-Marie Qvarfort. Kopia för kännedom: Arbetslöshetskassan Alfa Dnr 2009/422TO 1 (1) 2009-09-06 Dnr 2009/422TO 1 (1) Generaldirektör Anne-Marie Qvarfort 0150-48 70 30 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport om IAF:s pågående granskning av Arbetslöshetskassan Alfa Arbetslöhetskassan

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa 2014:30 Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/253 4.1 Kommunalarbetarnas

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor... Innehåll Sammanfattning... 3 1 Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...5 2 Inledning... 9 3 Gällande rätt... 13 3.1 Medlemsavgiften till en

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Alfa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Alfa 2013:36 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Alfa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/446 4.1 Arbetslöshetskassan Alfa

Läs mer

Normalarbetstid bakgrund och syfte

Normalarbetstid bakgrund och syfte PM 2011-01-25 Normalarbetstid bakgrund och syfte Konsekvenser om a-kassan inte längre får uppgift om den sökandes arbetade tid Bakgrund Begreppet normalarbetstid infördes när lagen om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa 2013:16 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/190

Läs mer

Ersättningstagare som får grundbelopp från arbetslöshetskassan

Ersättningstagare som får grundbelopp från arbetslöshetskassan Fakta PM 3:2006 Ersättningstagare som får grundbelopp från arbetslöshetskassan Utgångspunkten för denna PM är att drygt 96 000 personer, det vill säga drygt 15 procent, endast erhöll arbetslöshetsersättning

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Fastighets arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Fastighets arbetslöshetskassa 2013:34 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Fastighets arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/173 4.1 Fastighets arbetslöshetskassa

Läs mer

Genomströmningstider för utbetald arbetslöshetsersättning 2013

Genomströmningstider för utbetald arbetslöshetsersättning 2013 2014:5 Genomströmningstider för utbetald arbetslöshetsersättning 2013 Rapport till regeringen enligt IAF:s regleringsbrev för 2013 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/28

Läs mer

Mer information om medlemsantal, finansieringsavgifter, medlemsavgifter och nyckeltal Innehåll

Mer information om medlemsantal, finansieringsavgifter, medlemsavgifter och nyckeltal Innehåll Mer information om medlemsantal, finansieringsavgifter, medlemsavgifter och nyckeltal Innehåll 1 Medlemsantal... 3 1.1 Regelverk om medlemsantal... 3 2 Finansieringsavgifter... 4 2.1 Regelverk om finansieringsavgiften...

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa 2014:8 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/666 4.1 Akademikernas

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Hotelloch restauranganställdas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Hotelloch restauranganställdas arbetslöshetskassa 2014:29 Förstagångsprövade företagarärenden vid Hotelloch restauranganställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/362 4.1

Läs mer

Ekonomigranskning 2015

Ekonomigranskning 2015 2015:32 Ekonomigranskning 2015 Granskning initierad av IAF Ekonomigranskning 2015 Granskning initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har granskat arbetslöshetskassornas årsredovisningar

Läs mer

2004-04-01. Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa)

2004-04-01. Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) 2004-04-01 Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet (Arbetslöshetskassan Alfa) Kostnadsutvecklingen för anslaget 22:8 Bidrag till administration av grundbeloppet

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa 2014:17 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/663 4.1 Sveriges

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring; SFS 2009:666 Utkom från trycket den 16 juni 2009 utfärdad den 4 juni 2009. Enligt riksdagen beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Arbetslöshetsersättning som grundar sig på studerandevillkoret

Arbetslöshetsersättning som grundar sig på studerandevillkoret FAKTA-PM 3:2005 Arbetslöshetsersättning som grundar sig på studerandevillkoret Möjligheterna att hitta arbete för den som är nytillträdande på arbetsmarknaden, t.ex. nyexaminerade, försämras i regel mer

Läs mer

Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen

Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen 2013:2 Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/770 Finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen Uppföljning

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Vision

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Vision 2013:26 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Vision Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/385 4.1 Arbetslöshetskassan

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid IF Metalls arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid IF Metalls arbetslöshetskassa 2013:33 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid IF Metalls arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/721 4.1 IF Metalls arbetslöshetskassa

Läs mer

IAF:s granskning av ersättningsärenden: Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

IAF:s granskning av ersättningsärenden: Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa PM 1 (5) 2011:24 IAF:s granskning av ersättningsärenden: Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Sammanfattning Den 17 och 18 november 2010 utfördes en ärendegranskning av ett urval av förstagångsprövade

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa 2014:9 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/446 4.1 Byggnadsarbetarnas

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa 2015:7 Förstagångsprövade företagarärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/538 4.1 Sveriges

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid STs arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid STs arbetslöshetskassa 2013:28 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid STs arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/720 4.1 STs arbetslöshetskassa

Läs mer

Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet

Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet 2008-04-04 1 (5) IAF Informerar Nr 2 Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet Den 7 april 2008 träder nya regler med förändringar i rätten till ersättningen vid deltidsarbetslöshet

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa 2014:10 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/746

Läs mer

Informationsutbytet mellan arbetslöshetskassorna, CSN och Försäkringskassan

Informationsutbytet mellan arbetslöshetskassorna, CSN och Försäkringskassan 2006-12-23 2006:23 Informationsutbytet mellan arbetslöshetskassorna, CSN och Försäkringskassan 2 I regleringsbrevet för 2006 har regeringen gett IAF ett återrapporteringsuppdrag gällande det elektroniska

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Handelsanställdas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Handelsanställdas arbetslöshetskassa 2014:28 Förstagångsprövade företagarärenden vid Handelsanställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/254 4.1 Handelsanställdas

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation 2013:12 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/343

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar

Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar 2013:3 Arbetslöshetskassornas eget kapital och finansiella placeringar Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2012/673 Arbetslöshetskassornas eget

Läs mer

Effekterna av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen Rapport 2

Effekterna av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen Rapport 2 2007-10-31 Dnr 2007/832 MO 2007:24 Effekterna av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen Rapport 2 2 I regleringsbrevet för 2007 gav regeringen IAF i uppgift att redovisa effekterna av förändringarna

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa 2013:37 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/745 4.1 Farmacitjänstemännens

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2018:12

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2018:12 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2017 Rapport 2018:12 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 14 Arbetsmarknadsdepartementet 2016-12-20 A2016/02466/A A2016/00780/A A2016/01487/A m.fl. Se bilaga 1 Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 64122 Katrineholm Regleringsbrev

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital

Arbetslöshetskassornas eget kapital 2016:12 Arbetslöshetskassornas eget kapital Uppföljning initierad av IAF Dnr: 2016/55 Arbetslöshetskassornas eget kapital Uppföljning initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har

Läs mer

2016:25 Företag utan verksamhet. Uppföljning initierad av IAF

2016:25 Företag utan verksamhet. Uppföljning initierad av IAF 2016:25 Företag utan verksamhet Uppföljning initierad av IAF Dnr: 2016/66 Samtliga arbetslöshetskassor Arbetslöshetskassornas samorganisation Företag utan verksamhet Uppföljning initierad av IAF Inspektionen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 22 Arbetsmarknadsdepartementet 2015-12-17 A2015/03285/A A2015/01040/A A2015/03257/SV (delvis) Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 64122 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda

Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda Fakta PM 2:2006 Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda En underrättelse om ifrågasatt ersättningsrätt från en arbetsförmedling till en arbetslöshetskassa är ett centralt underlag

Läs mer

Kommittédirektiv. Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Dir. 2007:100. Beslut vid regeringssammanträde den 28 juni 2007. Sammanfattning av uppdraget

Kommittédirektiv. Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Dir. 2007:100. Beslut vid regeringssammanträde den 28 juni 2007. Sammanfattning av uppdraget Kommittédirektiv Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring Dir. 2007:100 Beslut vid regeringssammanträde den 28 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall föreslå hur den nuvarande arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Arbetslöshetsersättning inom EU Finland

Arbetslöshetsersättning inom EU Finland Fakta PM 5:2007 Arbetslöshetsersättning inom EU Finland Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har sammanställt information om de ersättningssystem som motsvarar den svenska arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 2 mars 2018 KLAGANDE OCH MOTPART AA MOTPART OCH KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Kom igång med din ansökan!

Kom igång med din ansökan! Kom igång med din ansökan! Hej! Vi vet att arbetslöshetsförsäkringens regler och uttryck kan vara svåra att förstå. Ring oss gärna, på 0770-77 77 88, om du undrar över något eller behöver hjälp med att

Läs mer

Förordning (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Förordning (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring 1 of 5 08/03/2010 14:01 SFS 1997:835 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1997-11-13 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2009:1599 Förordning

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 2016:26 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Dnr: 2016/55 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Inspektionen

Läs mer

R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1

R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1 R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1 Föredragande: Wenneberg Uppslagsord: Arbetslöshetsförsäkring normalarbetstiden skulle beräknas på anställning i såväl Sverige

Läs mer

Fråga om rätt till arbetslöshetsersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen. under en pågående period av arbetslöshet.

Fråga om rätt till arbetslöshetsersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen. under en pågående period av arbetslöshet. HFD 2018 ref. 12 Fråga om rätt till arbetslöshetsersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen när medlemsvillkoret uppfylls först under en pågående period av arbetslöshet. 7, 12, 15 och 15 a lagen (1997:238)

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Ledarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Ledarnas arbetslöshetskassa 2013:30 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Ledarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/683 4.1 Ledarnas arbetslöshetskassa

Läs mer

Samtliga arbetsinkomster under ramtiden har medräknats i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen.

Samtliga arbetsinkomster under ramtiden har medräknats i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen. HFD 2017 ref. 47 Samtliga arbetsinkomster under ramtiden har medräknats i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen. 25 a första stycket lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 22 juni 2017 KLAGANDE OCH MOTPART AA Ombud: Förbundsjurist Markus Sjöstedt Unionen 105 32 Stockholm MOTPART OCH KLAGANDE Inspektionen för

Läs mer

DOM. 2014-06- 2 5 Meddelad i Stockholm. Ombud: Förbundsjurist Unionen, Juridiska och fårsäkringssektionen l 05 32 Stockholm

DOM. 2014-06- 2 5 Meddelad i Stockholm. Ombud: Förbundsjurist Unionen, Juridiska och fårsäkringssektionen l 05 32 Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 03 DOM 2014-06- 2 5 Meddelad i Stockholm Sida l (7) Mål nr 3538-13 f A F /Inspektion"" fdlr arbets! Os hl!ttfl.!t>i! k r l ng en KLAGANDE Ink 2014-07- O 1 Dn r Ombud: Förbundsjurist

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet Produktion och arbetsmarknad FÖRDJUPNING Ersättning vid arbetslöshet Arbetslösheten förväntas stiga kraftigt framöver. Denna fördjupning belyser hur arbetslöshetsförsäkringens ersättningsgrad och ersättningstak

Läs mer

Arbetslöshetsersättning inom EU Belgien

Arbetslöshetsersättning inom EU Belgien Fakta PM 2:2007 Arbetslöshetsersättning inom EU Belgien Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har sammanställt information om de ersättningssystem som motsvarar den svenska arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen REMISSYTTRANDE 1 (4) 2014-03-24 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2013:64), A2013/3986/A Sammanfattning Sammanfattande

Läs mer

Kom igång med din ansökan!

Kom igång med din ansökan! Kom igång med din ansökan! Hej! Vi vet att arbetslöshetsförsäkringens regler och uttryck kan vara svåra att förstå. Ring oss gärna, på 0770-77 77 88, om du undrar över något eller behöver hjälp med att

Läs mer

Arbetslöshetskassornas avslagsbeslut till följd av ofullständigt underlag vid förstagångsprövningar

Arbetslöshetskassornas avslagsbeslut till följd av ofullständigt underlag vid förstagångsprövningar 2015:10 Arbetslöshetskassornas avslagsbeslut till följd av ofullständigt underlag vid förstagångsprövningar Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr:

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

Arbetslöshetsersättning inom EU Estland

Arbetslöshetsersättning inom EU Estland Fakta PM 4:2007 Arbetslöshetsersättning inom EU Estland Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har sammanställt information om de ersättningssystem som motsvarar den svenska arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 18 Arbetsmarknadsdepartementet 2017-12-18 A2017/02437/A A2017/02382/SV (delvis) A2017/00855/A Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Arbetslöshetsersättning. Personalfrågor Ansvariga för arbetsmarknadspolitiska frågor Ändringar i arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshetsersättning. Personalfrågor Ansvariga för arbetsmarknadspolitiska frågor Ändringar i arbetslöshetsförsäkringen Cirkulärnr: 2001:12 Diarienr: 2001/0070 P-cirknr: 2001-2:5 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Arbetsmarknadspolitik Arbetslöshetsersättning Lars-Gösta Andréen Förhandlingssektionen Datum: 2001-01-15

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2017:14

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar Rapport 2017:14 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2016 Rapport 2017:14 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring.

Läs mer

Vid beräkning av normalarbetstid skall en ramtid om tolv månader läggas ut.

Vid beräkning av normalarbetstid skall en ramtid om tolv månader läggas ut. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Uno Ströberg Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om ändring i inspektionens föreskrifter (IAFFS 2006:6) om ändring i inspektionens föreskrifter

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa 2015:18 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Småföretagarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/159 Småföretagarnas

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid GS arbetslöshetskassa

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid GS arbetslöshetskassa 2016:8 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid GS arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/675 GS arbetslöshetskassa Box 1152 111 81 Stockholm Granskning av beslut efter inkomna

Läs mer

Kom igång med din ansökan!

Kom igång med din ansökan! Kom igång med din ansökan! Hej! Vi vet att arbetslöshetsförsäkringens regler och uttryck kan vara svåra att förstå. Ring oss gärna på 0770-77 77 88 om du undrar över något eller behöver hjälp med att fylla

Läs mer

IAF:s granskning av företagarärenden: Handelsanställdas arbetslöshetskassa

IAF:s granskning av företagarärenden: Handelsanställdas arbetslöshetskassa PM 2010-09-15 1 (3) Dnr 2010/537 2010:18 IAF:s granskning av företagarärenden: Handelsanställdas arbetslöshetskassa Sammanfattning Den 31 maj till 1 juni 2010 utfördes en ärendegranskning på Handelsanställdas

Läs mer

Mer om regelverket för företagare kan läsas här.

Mer om regelverket för företagare kan läsas här. Regelverket för arbetslöshetsförsäkringen skiljer sig mellan anställda och företagare. Det finns flera orsaker till det. Den viktigaste är att det är betydligt enklare att definiera när en anställd blir

Läs mer

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring IAF föreslår

Läs mer

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring 1 (5) Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2013. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara

Läs mer

Arbetslöshetskassornas administrationskostnader

Arbetslöshetskassornas administrationskostnader 2016:27 Arbetslöshetskassornas administrationskostnader Rapport initierad av IAF Arbetslöshetskassornas administrationskostnader Rapport initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Läs mer

Granskning av Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Granskning av Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2009-12-30 Dnr: 2009/301 T3 Granskning av Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Granskningar under 2009 med IAF:s slutsatser och planerad uppföljning under 2010. En breddad och fördjupad granskning av arbetslöshetskassornas

Läs mer

Historik - Karensvillkoret och ersättningsperiodens längd 1 Föreskriftsrätt

Historik - Karensvillkoret och ersättningsperiodens längd 1 Föreskriftsrätt 1 (10) Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2013. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara

Läs mer

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring a rbetslöshetsförsä kring en 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

Arbetslöshetsersättning inom EU Tyskland

Arbetslöshetsersättning inom EU Tyskland Fakta PM 11:2007 Arbetslöshetsersättning inom EU Tyskland Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har sammanställt information om de ersättningssystem som motsvarar den svenska arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Cirkulärnr: 1996:122 Diarienr: 1996/2259 P-cirknr: :35 Arbetsmarknadspolitik, Arbetslöshetsersättning

Cirkulärnr: 1996:122 Diarienr: 1996/2259 P-cirknr: :35 Arbetsmarknadspolitik, Arbetslöshetsersättning Cirkulärnr: 1996:122 Diarienr: 1996/2259 P-cirknr: 1996-2:35 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Arbetsmarknadspolitik, Arbetslöshetsersättning Lars-Gösta Andréen Datum: 1996-08-28 Mottagare: Rubrik:

Läs mer

Arbetslöshetskassornas kontroll av kassakort vid deltidsarbete

Arbetslöshetskassornas kontroll av kassakort vid deltidsarbete 2014:4 Arbetslöshetskassornas kontroll av kassakort vid deltidsarbete Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/342 Samtliga or Arbetslöshetskassornas

Läs mer

5. Fler unga utanför arbetslöshetsförsäkringen. Allt färre unga kvalificerar sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen i Sverige

5. Fler unga utanför arbetslöshetsförsäkringen. Allt färre unga kvalificerar sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen i Sverige 5. Fler unga utanför arbetslöshetsförsäkringen Allt färre unga kvalificerar sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen i Sverige Mars 213 Innehåll Inledning... 2 Bakgrund: Kraftigt försämrad arbetslöshetsförsäkring...

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Unionens arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Unionens arbetslöshetskassa 2014:16 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Unionens arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/665 4.1 Unionens arbetslöshetskassa

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 10 Arbetsmarknadsdepartementet 2018-12-21 A2018/02004/A A2018/00158/A A2018/01994/SV (delvis) Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

2. Fritt fall i arbetslöshetsförsäkringen

2. Fritt fall i arbetslöshetsförsäkringen 2. Fritt fall i arbetslöshetsförsäkringen - Allt fler arbetslösa saknar a-kassegrundad ersättning i Västra Götalands kommuner Februari 2013 Innehåll Inledning...2 Bakgrund...2 Vilka får a-kasseersättning

Läs mer

Vilka personer söker arbete i Europa med svensk arbetslöshetsersättning?

Vilka personer söker arbete i Europa med svensk arbetslöshetsersättning? Fakta om arbetslöshetsförsäkringen 2012:1 Vilka personer söker arbete i Europa med svensk arbetslöshetsersättning? Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2011/876 Vilka personer

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per april 2013

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per april 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2013-05-10 UAN-2013-0092 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per april 2013

Läs mer

AMS utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna

AMS utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna Dnr. 2005/2041 2005-10-31 AMS utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna 2 Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS) utbetalning av statsbidrag till arbetslöshetskassorna I regleringsbrevet för 2005 har

Läs mer

Yttrande i mål nr. 2973-12 Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa./. NN

Yttrande i mål nr. 2973-12 Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa./. NN 1 (6) Yttrande i mål nr. 2973-12 Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa./. NN Kammarrätten i Sundsvall har begärt att Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) ska yttra sig. IAF lämnar

Läs mer

Historik Deltidsarbetslöshet

Historik Deltidsarbetslöshet Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2018. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara en kortfattad

Läs mer

HFD 2015 ref 21. Lagrum: 47 a lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring

HFD 2015 ref 21. Lagrum: 47 a lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring HFD 2015 ref 21 Synnerliga skäl att pröva en för sent inkommen ansökan om arbetslöshetsersättning har i visst fall ansetts föreligga när sökanden avvaktat en domstolsprövning av arbetslöshetskassans beslut

Läs mer

Rapport: Så påverkar den nya deltidsregeln de arbetslösas ersättningsrätt. Exempel från Akademikernas a-kassa

Rapport: Så påverkar den nya deltidsregeln de arbetslösas ersättningsrätt. Exempel från Akademikernas a-kassa Rapport: Så påverkar den nya deltidsregeln de arbetslösas ersättningsrätt. Exempel från Akademikernas a-kassa Maj 2017 Fler kommer att kunna deltidsarbeta och få a-kassa under en längre tid när en ny deltidsregel

Läs mer

Tillfälliga förändringar i arbetslöshetsförsäkringen utifrån förändringar i sjukförsäkringen

Tillfälliga förändringar i arbetslöshetsförsäkringen utifrån förändringar i sjukförsäkringen 2010-10-29 Dnr 2010/301 2010:25 Tillfälliga förändringar i arbetslöshetsförsäkringen utifrån förändringar i sjukförsäkringen En uppföljning med redovisning till regeringen enligt regleringsbrevet för IAF

Läs mer

Enskilt anslutna i arbetslöshetskassorna

Enskilt anslutna i arbetslöshetskassorna FAKTA-PM 1:2005 Enskilt anslutna i arbetslöshetskassorna Enligt lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor ska personer kunna ansluta sig direkt till en arbetslöshetskassa utan att vara medlem i ett fackförbund

Läs mer

Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2010 2015 (avsnittet om sjukförsäkringen)

Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2010 2015 (avsnittet om sjukförsäkringen) Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2010 2015 (avsnittet om sjukförsäkringen) 1 Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp Vid årsskiftet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 20 mars 2014 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

ARBETSMARKNADSRAPPORT 2007 Kvartal 4

ARBETSMARKNADSRAPPORT 2007 Kvartal 4 ARBETSMARKNADSRAPPORT 7 Kvartal 4 Bästa arbetsmarknaden för Jusekmedlemmar under -talet Andelen Jusekmedlemmar med ersättning från Akademikernas erkända a-kassa, AEA, har fortsatt sjunka under 7. Under

Läs mer

IAF:s granskning av företagarärenden: Svensk handels och arbetsgivarnas arbetslöshetskassa

IAF:s granskning av företagarärenden: Svensk handels och arbetsgivarnas arbetslöshetskassa PM 2010-06-14 1 (3) Dnr 2010/43 2010:10 IAF:s granskning av företagarärenden: Svensk handels och arbetsgivarnas arbetslöshetskassa Sammanfattning Den 15-16 februari 2010 utfördes en ärendegranskning på

Läs mer