FRÅGOR OM NATURGASMARKNADEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRÅGOR OM NATURGASMARKNADEN"

Transkript

1 FRÅGOR OM NATURGASMARKNADEN 1. KONSUMENTENS RÄTT TILL INFORMATION 1. Var kan jag hitta information om hur man byter naturgasförsäljare? I Finland kan konsumenterna av naturgas inte byta naturgasleverantör. Naturgasen måste köpas av den leverantör vars nät man har anslutit sig till. 2. Vilka rättigheter har jag som naturgaskonsument? Du har rätt att ansluta dig till gasnätet och erhålla överföringstjänster av nätinnehavaren till ett rimligt pris. Du har rätt att ingå gasförsäljningsavtal med den leveransskyldiga naturgasleverantören. Du har rätt att få upplysningar om hur nättjänsten och energipriset är uppbyggda. 3. Var kan jag få mera information om olika betalningssätt? Naturgasleverantören och konsumentmyndigheterna (konsumentrådgivarna och Konkurrens- och konsumentverket) lämnar information om olika betalningssätt. 4. Var kan jag få mera information om vilka åtgärder för energieffektivitet som genomförts på mitt område? Motiva Oy tillhandahåller experttjänster för att effektivisera energiförbrukningen och öka andelen förnybar energi i förbrukningen. Bolagets tjänster ger service till den offentliga förvaltningen, företag och samfund samt konsumenter. Mer information: Vissa landskap har en regional energibyrå som ger råd och utbildning i energieffektivitet. De flesta energibolag ger också råd i energieffektivitet. 5. Vem ansvarar för konsumentfrågor i Finland? Konkurrens- och konsumentverket utövar allmän tillsyn över konsumenternas rättigheter i samhället. Verket har bland annat i uppgift att övervaka att inga otillbörliga kommersiella förfaranden eller vilseledande uppgifter förekommer och att inga oskäliga avtalsvillkor används i konsumentavtal. Konsumentrådgivarna ger handledning och bistår avgiftsfritt konsumenten i enskilda tvistemål mellan en konsument och en näringsidkare, se

2 2. NATURGASAVTAL OCH FAKTURERING 6. Vilka uppgifter ska naturgasleverantören åtminstone ange på fakturan? På naturgasfakturan ska leverantören redovisa för de avgifter som priset på naturgasenergin och överföringen består av. För varje avgift ska antalet enheter, priset per enhet och den totala summan anges. Vidare ska de totala summorna för naturgasenergi respektive överföring samt skattebeloppen och grunderna för bestämning av skatterna och den totala summan av alla avgifter anges på fakturan. Fakturor till konsumenter ska innehålla information om hur kundklagomål kan framföras. På fakturan ska naturgasleverantören också ge kunden information om avtalets giltighetstid. Det finns mer detaljerade bestämmelser om innehållet i uppskattnings- och utjämningsfakturor. 7. Vart ska jag vända mig om min faktura inte innehåller dessa uppgifter? I första hand ska kunden kontakta det bolag som sänt fakturan och i andra hand Energimyndigheten. Energimyndigheten övervakar efterföljandet av naturgasmarknadslagen och de bestämmelser som utfärdats med stöd av lagen. Vilka uppgifter som ska ingå i fakturan har för Finlands del fastställts i Energimyndighetens föreskrift om specificering av fakturor på naturgasenergi och naturgasöverföring. Vilka uppgifter som åtminstone ska anges på fakturan nämns i föregående punkt. 8. Var kan jag ta reda på min faktiska förbrukning under en viss period, t.ex. per år eller månad? Den faktiska förbrukningen framgår av mätarställningen. Nätinnehavaren ansvarar för avläsningen av mätaren. En del konsumenter kan också avläsa mätaren själv. Konsumenten får minst en gång per år en utjämningsfaktura som baserar sig på den avlästa eller anmälda mätarställningen. 9. Vilka uppgifter bör jag be naturgasleverantören om innan jag ingår avtal? Enligt naturgasmarknadslagen ska följande uppgifter anges i det avtal som ingås med naturgastjänsteleverantören: 1) tjänsteleverantörens namn och adress; 2) vilka tjänster som erbjuds, tjänsternas kvalitet och tidpunkten för den ursprungliga uppkopplingen; 3) eventuella underhållstjänster; 4) på vilka sätt kunden kan få aktuell information om tariffer och underhållskostnader; 5) avtalets giltighetstid, villkoren för hur avtalet och tjänsterna förlängs eller upphör samt eventuell rätt till uppsägning och om ett tidsbundet avtal kan sägas upp utan extra kostnad; 6) uppgifter om konsumentens rätt till skadestånd och annan kompensation om kvaliteten på prestationen eller tjänsten inte motsvarar det som överenskommits; 7) uppgifter om tillgängliga förfaranden för reklamation och lösning av tvister samt hur sådana processer väcks; 8) uppgifter om konsumentens rättigheter, som anges på fakturorna eller på naturgasföretagens webbplatser.

3 Avtalsvillkoren ska vara rättvisa och delges konsumenten innan ett avtal ingås eller bekräftas. Villkoren ska ges innan ett avtal ingås eller bekräftas även när ett avtal ingås på förmedling av en tredje part. 10. När avtalet om leverans av naturgas har ingåtts, var kan jag få fullständiga uppgifter om avtalets innehåll, t.ex. om alla standardvillkor? Naturgasleverantören och förbrukaren ingår ett avtal om försäljning av naturgas. Avtalet kan ingås skriftligt, muntligt eller elektroniskt. Naturgasleverantören bekräftar ett muntligt avtal genom att sända en skriftlig bekräftelse tillsammans med tillbörliga villkor och tariffer. Om avtalet har ingåtts skriftligen får konsumenten villkoren i samband med att avtalet ingås. 11. Vilka är de allmänna grunderna för uppsägning av ett leveransavtal, särskilt ifall - jag flyttar till en ny adress? - jag hyr ut min bostad/mitt hus till någon annan? Avtalet om försäljning av naturgas upphör om det sägs upp eller hävs. Uppsägningstiderna fastställs i avtalet om naturgasförsäljning. Naturgasleverantören kan inte säga upp ett avtal om försäljning av naturgas om konsumenten omfattas av leveransskyldighet. 12. Var får jag reda på vilka uppsägningsvillkor som gäller min naturgasleverantör? Uppsägningsvillkoren ingår i avtalsvillkoren. 13. Har jag rätt att säga upp avtalet om naturgasleverans om priset ändras? Du har rätt att säga upp ett naturgasavtal som gäller tills vidare med den uppsägningstid som anges i avtalet. jag flyttar till en annan bostad? Ja, ett avtal som är i kraft tills vidare kan alltid sägas upp vid flyttning. 14. Jag har flyttat till en annan ort. Måste jag fortfarande betala de fakturor som gäller min gamla adress? Naturgasleverantören sänder en slutfaktura efter att avtalet upphört. Slutfakturan måste betalas. Om konsumenten sagt upp avtalet för sent har leverantören rätt att fakturera konsumenten till uppsägningstidens slut även om konsumenten redan skulle ha flyttat till annan adress. Kom ihåg att meddela naturgasbolaget att du flyttar senast två veckor före flytten. 15. Hur går behandlingen av klagomål till hos min naturgasleverantör? Vilken praxis för lösning av tvister tillämpas i min region? Vem kan jag vända mig till för att få gratis rättshjälp? Hur naturgasleverantören behandlar klagomål kan framgå av avtalet eller bekräftelsen, annars kan man fråga leverantören direkt om detta.

4 Om konsumenten inte når samförstånd med bolaget kan han avgiftsfritt överlämna sitt ärende till Konsumenttvistenämnden för avgörande. Konsumenttvistenämndens avgöranden är inte förpliktande, men många företag följer dem. Konsumenten kan även föra ärendet till en allmän domstol. Konsumentrådgivarna bistår konsumenten i enskilda tvistemål mellan en konsument och en näringsidkare. 16. Finns det minimikrav på naturgasleveransernas kvalitet? Har jag rätt till kompensation om de avtalade kvalitetskraven inte uppfylls? Naturgasleveransen är felaktig om kvaliteten på naturgasen eller leveranssättet inte motsvarar det som kan anses vara avtalat eller om faktureringen av kunden är felaktig eller fördröjd. Leveransen anses dock inte vara felaktig även om faktureringen är felaktig eller fördröjd, om försäljaren påvisar att felet eller dröjsmålet beror på en omständighet som försäljaren inte kunnat påverka. Om inte annat har överenskommits, är en naturgasleverans felaktig om naturgasen till sin kvalitet inte motsvarar den standard som följs i Finland eller om gasleveransen kontinuerligt eller vid upprepade tillfällen varit avbruten och avbrottet inte kan betraktas som ringa efter att hänsyn tagits till orsaken och förhållandena. Naturgaskonsumenten har rätt till ett prisavdrag som motsvarar felet samt till skadestånd för den skada han lidit på grund av felet. Om förutsättningarna för prisavdrag och skadestånd stadgas i naturgasmarknadslagen. (Se även frågan 37) 17. Vilka åtgärder ska naturgasleverantören vidta innan leveranserna kan avbrytas på grund av en obetald faktura? Naturgasleveranserna kan avbrytas om konsumenten i väsentlig grad försummat betalningen av avgifterna till minutförsäljaren eller distributionsnätsinnehavaren, eller annars väsentligt brutit mot förpliktelserna i avtalet. Om betalningarna har försummats på grund av betalningssvårigheter som konsumenten har råkat i på grund av allvarlig sjukdom, arbetslöshet eller annan särskild omständighet i huvudsak utan egen förskyllan, får leveransen avbrytas tidigast två månader efter betalningens förfallodag. Naturgasleveransen kan dock inte avbrytas på grund av uteblivna betalningar förrän det gått fyra månader från den obetalade fakturans förfallodag under perioden från början av oktober till slutet av april i en byggnad eller en del av byggnad som används som stadigvarande bostad och vars uppvärmning är beroende av naturgas. 18. Vad ska jag göra om jag anser att avtalsvillkoren har ändrats utan att jag blivit korrekt informerad? Vem kan jag kontakta? I första hand bör du kontakta naturgasleverantören och diskutera frågan. Vid behov kan du anmäla ärendet till Energimyndigheten eller Konkurrens- och konsumentverket.

5 3. NATURGASFÖRBRUKNING OCH PRISSÄTTNING 19. Hur kan jag särskilja pris, underhållsavgift och tariff på fakturan? I fakturan ska leverantören för varje avgift specificera antalet fakturerade enheter, priset per enhet samt det sammanlagda beloppet som debiteras. På de fakturor där leverantören debiterar för både överföring och energi ska en separat redogörelse för båda de debiterade beloppen ingå. 20. Vilka upplysningar ska naturgasleverantören ge om sitt faktureringssystem? Det finns inga detaljerade bestämmelser om detta. Kunden och energibolaget kan sinsemellan komma överens om bl.a. fakturans förfallodagar och faktureringsintervall. Om inget annat avtalats baserar sig faktureringen av naturgasförbrukningen på en uppskattad förbrukning som jämnas ut på basis av en meddelad eller avläst mätarställning en gång per år. Om man har avtalat om en mer precis fakturering baseras faktureringen på en mätarställning som kunden lämnar vid bestämda intervall. 21. Vilka bestämmelser har utfärdats om hurdan prissättningsmetod naturgasleverantören ska tillämpa? Nätinnehavaren ska offentliggöra de allmänna försäljningsvillkoren och -priserna för sina nättjänster samt grunderna för hur de bestäms. Nätinnehavaren ska i sin prissättning följa de metoder som Energimyndigheten på förhand fastställt för nätinnehavaren. Naturgasleverantören ska offentliggöra motsvarande prisuppgifter om energi som säljs till konsumenter och de kunder som omfattas av leveransskyldighet. 22. Kan jag debiteras förhands- eller anslutningsavgifter? Var kan jag få mera information om detta? Nätinnehavaren tar ut en avgift för att ansluta driftställen till nätet. Energimyndigheten har genom beslut fastställt de metoder som nätinnehavaren ska iaktta vid bestämning av avgifter som tas ut för anslutning. Enligt de allmänna villkoren för försäljning av naturgas har bolaget rätt att kräva en konsumentkund på en säkerhet eller en förhandsavgift om det finns starka skäl till det. Ett starkt skäl kan enligt villkoren vara t.ex. om det av konsumentens kreditupplysningar framgår att han är uppenbart oförmögen att klara av betalningarna enligt naturgasavtalet eller att naturgasleveranserna till konsumenten avbrutits på grund av försummade betalningar. 23. Har man nyligen publicerat någon översikt över priserna i min region? Energimyndigheten har på sina webbsidor prisuppgifter för naturgasförsäljning och - överföring. 24. Vilka olika betalningsalternativ kan jag välja mellan? Naturgasleverantören ska erbjuda konsumenterna olika sätt att betala fakturor. För försäljningen och överföringen av naturgas får konsumenten en faktura som han kan betala på önskat sätt t.ex. på bankkontor eller i nätbanken. Allt fler företag skickar även e-fakturor.

6 25. Tillämpar man prisreglering eller någon annan övervakning av priserna i min region? Har jag rätt att köpa naturgas till ett pris som fastställts av den nationella myndigheten? När det gäller naturgas är den försäljare som har en dominerande ställning på marknaden leveransskyldig. Leveransskyldighet innebär att en försäljare som har dominerande ställning på marknaden ska leverera naturgas till kunder som inte har andra ekonomiskt konkurrenskraftiga alternativ för anskaffning av naturgas. Priser som omfattas av leveransskyldigheten ska vara skäliga. Naturgaskonsumenter ska ha ett avtal om leverans av naturgas med det bolag som har leveransskyldighet. Att priserna på överföring av naturgas och avkastningen på nätverksamheten är skäliga övervakas med hjälp av metoder som fastställs separat för varje nätinnehavare. Energimyndigheten är tillsynsmyndighet. 26. Har jag rätt att välja vilken sorts mätare som ställs till mitt förfogande? Distributionsnätsinnehavaren äger mätapparaturen och ansvarar för den om inget annat avtalats i nättjänsteavtalet eller anslutningsavtalet. Om konsumenten själv vill skaffa och äga mätapparaten ska apparaten uppfylla distributionsnätsinnehavarens tekniska krav. För underhåll och kontroll av mätapparaten samt för eventuella fel hos apparaten ansvarar den avtalspart som äger mätapparaten eller har köpt mättjänsten av någon annan part än avtalsparten i avtalet om leverans av naturgas. Ansvaret innebär även utredning och reparation av fel samt att man till de parter som förutsätts i branschbestämmelserna lämnar de uppgifter som krävs för att man ska kunna rätta till fel i faktureringen som eventuellt orsakas av dessa fel. 27. Har det fastställts någon maximiperiod efter vilken leverantören ska meddela mig uppgifterna om min faktiska naturgasförbrukning? Det finns ingen detaljerad reglering om detta. Enligt de allmänna avtalsvillkoren ska uppskattningsfaktureringen jämnas ut minst en gång per år genom att leverantören sänder kunden en utjämningsfaktura som baserar sig på angivelsen eller avläsningen av mätarställningen. 28. När och hur avläses min mätare? När och hur mätaren ska avläsas anges i avtalet om leverans av naturgas. 29. Kan energipriserna höjas mitt i en avtalsperiod? Har man i min region vidtagit sådana offentliga åtgärder som reducerar risken för kännbar prisförhöjning under giltighetstiden för mitt leveransavtal? I avtal som gäller tills vidare kan priserna ändras inom ramen för naturgasmarknadslagen och avtalsvillkoren. I Finland finns det ingen reglering som gäller höjning av priset på naturgasenergi. 30. Vilken juridisk procedur ska en leverantör följa innan leveranspriset kan ändras? Naturgasleverantören ska sända konsumenten ett skriftligt meddelande om prishöjning en månad före höjningen. I meddelandet ska även anledningen till prishöjningen nämnas.

7 4. BYTE AV NATURGASLEVERANTÖR I Finland kan hushållen inte byta leverantör av naturgas. Naturgasen måste köpas av den leverantör vars nät man har anslutit sig till. 5. ATT ANSLUTA SIG TILL ETT NATURGASNÄT OCH INGÅ AVTAL 31. Vem ska jag kontakta för att ingå naturgasavtal för första gången? Du kan kontakta naturgasleverantören i din region. Om det är frågan om ett nytt driftställe som håller på att byggas och som inte har något anslutningsavtal ska du först kontakta den lokala distributionsnätsinnehavaren. 32. Måste jag ingå avtal om leverans av naturgas och med vem? Med den som säljer naturgasen ska du ingå ett försäljningsavtal om leverans av naturgasenergi och med distributionsinnehavaren ett nättjänsteavtal om överföring av naturgasen. Med ett leveransskyldigt bolag kan du ingå ett avtal som omfattar både försäljning av naturgas och den nättjänst som behövs för naturgasöverföringen. 33. Hur får jag reda på vem som är min naturgasleverantör? Naturgasleverantören framgår av avtalet och fakturan. 34. Vilken naturgasleverantör är skyldig att leverera naturgas till mig mot betalning utifrån ett formellt avtal? Vilken är min standardleverantör? I praktiken är det bolag vars naturgasnät du har anslutit dig till även skyldigt att leverera gas till dig mot betalning. Leveransen av gas förutsätter att man har ett gällande avtal med naturgasförsäljaren/nätinnehavaren. 35. Måste jag ingå avtal om att fysiskt ansluta mitt hushåll till energidistributionsnätet och med vem? Om ett småhus inte har anslutits till naturgasnätet ska avtal om nätanslutning ingås med den lokala distributionsnätsinnehavaren. När det gäller vånings- och radhus i bostadsaktiebolagsform är det husbolaget som fattar beslutet och ingår avtalet med distributionsnätsinnehavaren av bostadsaktiebolaget. 36. Vem kan jag kontakta om det blir avbrott i naturgasleveranserna? Vem kan jag vända mig till om jag har frågor av teknisk natur om leveranserna? Kontakta din naturgasleverantör. 37. Vem är ansvarig för de skador som avbrott i naturgasleveranserna orsakar mitt hushåll? Om ett avbrott i naturgasleveransen betraktas som ett fel har konsumenten rätt till ett prisavdrag som motsvarar minst två veckor av hans årliga avgift för överföringstjänsten. Dessutom kan konsumenten kräva skadestånd för en skada som han lidit på grund av ett leveransavbrott som betraktas som ett fel i naturgasleveransen, till exempel för att djupfrysta varor tinat eller någon apparat gått sönder.

8 Yrkanden om prisavdrag eller eventuellt skadestånd ska lämnas in till distributionsnätsinnehavaren. 38. Hur undviker jag att leveransen av den nödvändiga basenergin till hushållet (t.ex. värme och köksgas) avbryts om jag råkar i tillfälliga ekonomiska svårigheter? Konsumenter bör först kontakta distributionsnätsinnehavaren och försäljaren och berätta om situationen. Om betalningssvårigheterna är tillfälliga kan man komma överens om t.ex. förlängd betalningstid eller en betalningsplan. Om betalningarna uteblivit på grund av sjukdom, arbetslöshet eller annan särskild anledning får leveransen av naturgas avbrytas tidigast när det har gått två månader efter förfallodagen. Nätinnehavaren och försäljaren ska informeras om hindret så fort som möjligt. Naturgasleveransen får inte avbrytas på grund av uteblivna betalningar förrän det gått fyra månader från den obetalade fakturans förfallodag under perioden från början av oktober till slutet av april i en byggnad eller en del av byggnad som används som stadigvarande bostad och vars uppvärmning är beroende av naturgas. 39. Vad händer om min naturgasleverantör lämnar marknaden? Vem blir då min nya energileverantör? I Finland finns inga bestämmelser för situationer av det här slaget. 40. Var får jag information om vilka nödåtgärder som ska vidtas om det uppstår en nationell, regional eller lokal kris eller annan situation som medför allvarliga störningar i leveranserna? Information om lokala och regionala störningar fås av den egna nätinnehavaren, medan de allmänna medierna informerar om mer omfattande störningar. 6. BEHANDLING AV KLAGOMÅL 41. Var kan jag få mera upplysningar om hur behandlingen av klagomål går till hos min leverantör? Fakturor till konsumenter ska innehålla information om hur kundklagomål kan framföras. Frågor om behandlingen av reklamationer kan också riktas direkt till naturgasleverantören. 42. Använder min naturgasleverantör ombudsmän? Naturgasleverantörer anlitar vanligtvis inte utomstående ombudsmän utan behandlar klagomålen själva. 43. Jag behöver hjälp med att lösa en tvist med min naturgasleverantör. Finns det någon opartiska och oberoende aktör som kan hjälpa till avgiftsfritt i ett ärende av det här slaget? Konsumentrådgivarna hjälper enskilda konsumenter avgiftsfritt. Det lönar sig att vända sig till en konsumentrådgivare om man själv inte når samförstånd med företaget. Innan man kontaktar konsumentrådgivaren är det bra att göra en skriftlig reklamation till företaget.

9 Konsumenttvistenämnden behandlar avgiftsfritt tvister mellan konsumenter och näringsidkare. Avgörandena är inte tvingande för någondera parten men de flesta företagen följer dem. Konkurrens- och konsumentverket/konsumentombudsmannen bevakar allmänt konsumenternas rätt på marknaden. Bland annat förhandlar verket med näringsidkarna om standardavtalsvillkor, övervakar att reklamen och avtalsvillkoren följer lagen och ger allmänna råd per telefon. 44. Vilka lokala åtgärder har man vidtagit i min region för att skydda naturgaskonsumenter? Vem kan jag vända mig till för att få mera information om dessa åtgärder? Information om lokala åtgärder ges av det egna naturgasbolaget samt av konsumentmyndigheterna (konsumentrådgivarna och Konkurrens- och konsumentverket). 7. KONSUMENTSKYDD 45. Vem är ansvarig för konsumentfrågor i Finland? Vilka åtgärder har dessa organisationer vidtagit för att skydda konsumenterna? Konkurrens- och konsumentverket/konsumentombudsmannen. Verket övervakar bland annat att marknadsföringen och villkoren i konsumentavtalen är förenliga med lagen. Verket har även agerat i fall av otillbörlig marknadsföring. 46. Det finns bara en naturgasleverantör på mitt område så jag kan inte konkurrensutsätta min gas. Vem kan jag diskutera med om hur man kunde främja konkurrensen? I Finland är det inte möjligt att konkurrensutsätta anskaffningen av naturgas. 8. TILLGÅNG TILL NATURGAS VID BETALNINGSSVÅRIGHETER 47. Hur kan jag undvika att leveranserna avbryts om jag inte kan betala fakturan? Vad händer om jag inte reagerar på en betalningspåminnelse? I första hand är det bra att kontakta naturgasleverantören och berätta om läget. Om betalningssvårigheterna är tillfälliga kan man komma överens om t.ex. förlängd betalningstid eller en betalningsplan. Om betalningarna uteblivit på grund av sjukdom, arbetslöshet eller annan särskild anledning får leveransen av naturgas avbrytas tidigast när det har gått två månader efter förfallodagen. Nätinnehavaren och försäljaren ska informeras om hindret så fort som möjligt. Naturgasleveransen kan dock inte avbrytas på grund av uteblivna betalningar förrän det gått fyra månader från den obetalade fakturans förfallodag under perioden från början av oktober till slutet av april i en byggnad eller en del av byggnad som används som stadigvarande bostad och vars uppvärmning är beroende av naturgas. Naturgasmarknadslagen innefattar inga andra bestämmelser om ekonomiska svårigheter, utan det är i sista hand socialväsendet som ansvarar för kostnaderna för en

10 nödvändig produkt som naturgas. I naturgasmarknadslagen åläggs naturgasleverantörerna inte heller att stödja konsumenter med svag ekonomisk ställning genom t.ex. nedsatta priser. Utkomststödet är en sista form av utkomstskydd i situationer där en persons eller familjs inkomster och medel inte räcker till nödvändiga dagliga utgifter. 48. Vem kan jag kontakta för att få information om åtgärder som vidtagits till stöd för konsumenter med svag ekonomisk ställning? Du kan kontakta socialverket. Ekonomisk rådgivning och skuldrådgivning har som uppgift att bland annat ge privatpersoner information och råd om hur man planerar sin ekonomi och sköter sina skulder, hjälpa personer med att planera sin ekonomi, utreda möjligheter att lösa problem i den skuldsattas ekonomi och hjälpa den skuldsatta att reda ut möjligheter att förlika sig med sina borgenärer. Rådgivningen är avgiftsfri. 9. ENERGISPARTIPS 49. Hur kan jag minska förbrukningen för att få en mindre energifaktura? Många små ändringar i gamla vanor kan minska energiförbrukningen. Du kan till exempel: sänka inomhustemperaturen med en eller ett par grader, minska onödig användning av varmt vatten, om du bor i en gammal byggnad, ta reda på om det är möjligt att utföra reparationer eller ändringar som förbättrar energieffektiviteten. När du renoverar hemma kan du tänka på energieffektiviteten och välja lösningar därefter. I samband med en renovering kan du tänka på: att förbättra energieffektiviteten i ventilationen, att installera en eldstad eller en luftvärmepump, om det behövs extra isolering. När du bygger nytt ska du noggrant fundera på energibehovet och vilka uppvärmningsalternativ som står till buds. Under byggfasen finns utmärkta möjligheter att på ett kostnadseffektivt sätt påverka energibehovet hemma. Mer information om hur man kan förbättra energieffektiviteten finns (på finska) bl.a på

11 10. OTILLBÖRLIGT KOMMERSIELLT FÖRFARANDE 50. Vad avses med otillbörligt kommersiellt förfarande? Vad ska jag göra om jag utsätts för otillbörligt kommersiellt förfarande? Bland annat följande handlingssätt betraktas som otillbörliga: Det framgår inte tydligt av marknadsföringen att den är kommersiell och inte heller vem som står bakom marknadsföringen. Man ger osanna eller vilseledande uppgifter i marknadsföringen eller kundrelationen. Väsentlig information som konsumenten behöver för att fatta köpbeslut eller annat beslut om en konsumtionsvara utelämnas i marknadsföringen eller kundrelationen. Marknadsföringen eller kommunikationen i kundrelationen bedrivs aggressivt. Som aggressivt förfarande anses störning, tvång och andra påtryckningar på konsumenten som kan leda till att konsumenten fattar ett köpbeslut eller ett annat beslut om konsumtionsvara som han inte hade fattat utan påtryckningar. Om du upptäcker sådant förfarande kan du kontakta konsumentmyndigheterna (konsumentrådgivarna, Konkurrens- och konsumentverket). 51. Vad avses med vilseledande försäljningspraxis? Vad ska jag göra om jag utsätts för vilseledande försäljningspraxis? Med vilseledande försäljningspraxis avses att man ger osanna eller vilseledande uppgifter i marknadsföringen eller i kundrelationen som syftar till att konsumenten fattar köpbeslut eller annat beslut om konsumtionsvara som han inte hade gjort utan dessa uppgifter. Osanna eller vilseledande uppgifter kan gälla till exempel föremålet för köpet, varans pris eller leveranssättet. Om du blivit föremål för sådant förfarande kan du kontakta konsumentmyndigheterna (Konkurrens- och konsumentverket, konsumentrådgivarna). 52. Var kan jag klaga om jag anser att jag fått falska uppgifter före eller efter tecknandet av avtal? Först ska du kontakta den näringsidkare som gett informationen. Om frågan inte löses på det sättet kan du kontakta konsumentrådgivningen och vid behov föra frågan till konsumenttvistenämnden för avgörande.

FRÅGOR OM ELMARKNADEN

FRÅGOR OM ELMARKNADEN FRÅGOR OM ELMARKNADEN 1. KONSUMENTENS RÄTT TILL INFORMATION 1. Var kan jag hitta information om hur man byter elbolag? Information om byte av elbolag hittar du på Energimyndighetens webbplats och i den

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i naturgaslagen (2005:403); SFS 2011:713 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om naturgaslagen

Läs mer

Informationsplikt till konsument

Informationsplikt till konsument Informationsplikt till konsument Informationsskyldighet för elhandelföretag Informationsskyldighet vid upphörande av avtal 8 kap. 5 En elleverantör som levererar el till en elanvändare i en viss uttagspunkt

Läs mer

Energikonsumenternas. checklista

Energikonsumenternas. checklista Datum 1 Energikonsumenternas checklista Frågor och svar gasmarknaden Datum 2 Datum 3 Innehåll 1 Jag har frågor om naturgas 4 1.1 Priser för gashandel... 4 1.2 Priser för gasnät... 5 1.3 Avtal & villkor...

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument 2. Leverans av naturgas Leveransåtagande 2.1 För leverans av naturgas gäller vad som anges i naturgaslagen (2005:403), dessa allmänna avtalsvillkor

Läs mer

Elförsäljningsvillkor EFV 2014

Elförsäljningsvillkor EFV 2014 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf 1 Elförsäljningsvillkor EFV 2014 Innehåll: A. Allmänt, ingående av elförsäljningsavtal, förutsättningar för och påbörjande av elförsäljningen, förhållande till

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV NATURGAS TILL KONSUMENT

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV NATURGAS TILL KONSUMENT Gas 2013 K (rev) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV NATURGAS TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Energigas Sverige efter överenskommelse med Konsumentverket 1 Inledande bestämmelser

Läs mer

Gas. Allmänna avtalsvillkor Försäljning av naturgas till konsument

Gas. Allmänna avtalsvillkor Försäljning av naturgas till konsument Gas Allmänna avtalsvillkor Försäljning av naturgas till konsument Gäller från och med 2013-07-31 och tills vidare. Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument Allmänna avtalsvillkor

Läs mer

Folksams Kundportal för privatkunder

Folksams Kundportal för privatkunder 1 Folksams Kundportal för privatkunder Avtalsvillkor 25.5.2018 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för privatkunder (Kundportal) är en elektronisk

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

BESTÄLLNINGSVILLKOR. 1. Om Holmgrens

BESTÄLLNINGSVILLKOR. 1. Om Holmgrens BESTÄLLNINGSVILLKOR 1. Om Holmgrens Vid beställning med leverans till och uthämtning vid uthämtningsställen med adress Femvägsskälet 1, Femvägsskälet 4, Tagenevägen 30, Aröds industriväg 2, Norra Långebergsgatan

Läs mer

AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5)

AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5) AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5) Fråga 1 a) Skyldighet att betala förmedlingsarvode uppkommer då ett hyresavtal ingås eller uppdragsgivaren vägrar ingå ett hyresavtal som är förenligt

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument)

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) Bilaga 1 ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Husvagnsbranschens Riksförbund efter överenskommelse med Konsumentverket 1. Giltighet För

Läs mer

1. Marknadsföringslagen - Marknadslagar m frågor o svar

1. Marknadsföringslagen - Marknadslagar m frågor o svar Den här sammanställningen går först igenom allmän information om marknadsföringslagen. I slutet finns instuderingsfrågor med färdiga svar. Läs först texten och lär er därefter svaren på frågorna. Sedan

Läs mer

Gasbranschens rekommendationer till genomförandet av Energieffektiviseringsdirektivet med avseende på mätning och fakturering 2014

Gasbranschens rekommendationer till genomförandet av Energieffektiviseringsdirektivet med avseende på mätning och fakturering 2014 Gasbranschens rekommendationer till genomförandet av Energieffektiviseringsdirektivet med avseende på mätning och fakturering 2014 Dokumentets syfte, tillvägagångssätt samt bilagor SYFTE Syftet med detta

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER 1 (5) Har getts 4.10.2018 Diarienummer VH/1890/00.01.02/2018 Giltighet 4.10.2018 - Tills vidare ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER I II Användarvillkorens

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Del 1 Relevant lagstiftning A. Inledning Med uppsökande försäljning av el

Läs mer

Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal

Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal 1 Denna lag gäller för avtal varigenom en näringsidkare överlåter eller upplåter lös egendom till eller utför tjänster åt en konsument,

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR Gäller från 1.1.2011 YL ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR...2 YL 1 VISSA CENTRALA BEGREPP...2 YL 2 INFORMATION SOM SKA LÄMNAS INNAN FÖRSÄKRINGSAVTALET INGÅS...2 2.1 Försäkringsbolagets informationsplikt...2

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 1(6) ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1 Dessa anslutningsvillkor för elproducenter (AVP 2014) bifogas till

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument DEL 1 Relevant lagstiftning A. INLEDNING 1. Ange tydlig avsändare Enligt 3 kap. 23

Läs mer

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar. Konsumentkunskap Ordet konsumtion betyder förbrukning. Alla vi som använder saker och tjänster är konsumenter för vi förbrukar. De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

Läs mer

Avtalsvillkor för fjärrvärme

Avtalsvillkor för fjärrvärme Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf Avtalsvillkor för fjärrvärme T1/2010 www.kokkolanenergia.fi KARLEBY ENERGI AVTALSVILLKOR FÖR FJÄRRVÄRME INNEHÅLL I AVTALSVILLKOR FÖR FJÄRRVÄRME 1 Ingående av värmeavtal...

Läs mer

Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR EFV 2014

Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR EFV 2014 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR EFV 2014 Innehåll: A. Allmänt, ingående av elförsäljningsavtal, förutsättningar för och påbörjande av elförsäljningen, förhållande till nättjänsten,

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER B 4 UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER B 4.1 ANVISNINGAR OM UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKAT TJÄNSTER (3.9.2010) 1 Inledning Europeiska unionens direktiv 2006/123/EG har genomförts i Finland

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om hemkommun

Lag. om ändring av lagen om hemkommun RIKSDAGENS SVAR 99/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om hemkommun Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om ändring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler Publicerad den 29 juni 2018 Utfärdad den 20 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

ANSLUTNINGS- OCH FÖRSÄLJNINGSVILLKOR 1 (14)

ANSLUTNINGS- OCH FÖRSÄLJNINGSVILLKOR 1 (14) 1 (14) 1. Ingående av värmeavtal 1.1 Värmeleverantören och kunden ingår ett skriftligt värmeavtal om anslutning av värmeförbrukningsplatsen till fjärrvärmenätet och värmeleverans till leveranspunkten.

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 Ett uppdragsavtal ska sättas upp skriftligen eller elektroniskt, och på ett sådant sätt att avtalsvillkoren inte kan ändras ensidigt. Uppdragsgivaren ska ha tillgång till avtalsvillkoren också

Läs mer

I detta avtal överenskoms inte om Bolagets tjänster som levereras via flertjänstnätet, såsom till exempel bredbandstjänster och kabel-tvtjänster.

I detta avtal överenskoms inte om Bolagets tjänster som levereras via flertjänstnätet, såsom till exempel bredbandstjänster och kabel-tvtjänster. SPECIALVILLKOR FÖR ANSLUTNING TILL FLERTJÄNSTNÄT 1. Allmänt I dessa avtalsvillkor fastställs villkoren för anslutning av en i avtalet avsedd fastighet, byggnad, lägenhet eller ett motsvarande objekt (i

Läs mer

Elförsäljningsvillkor EFV 2014. Gäller fr.o.m 1.1 2015

Elförsäljningsvillkor EFV 2014. Gäller fr.o.m 1.1 2015 Elförsäljningsvillkor EFV 2014 Gäller fr.o.m 1.1 2015 Kymmenedalens El ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR EFV 2014 Innehåll: A. Allmänt, ingående av elförsäljningsavtal, förutsättningar för och påbörjande av elförsäljningen,

Läs mer

Elleveransvillkoren berörs av motsvarande förändringar som elförsäljnings- och nättjänstvillkoren, men de är inte skilt uppräknade.

Elleveransvillkoren berörs av motsvarande förändringar som elförsäljnings- och nättjänstvillkoren, men de är inte skilt uppräknade. Sammandrag över förändrade avtalsvillkor 1 (6) Elleveransvillkor ELV 2014: Elleveransvillkoren berörs av motsvarande förändringar som elförsäljnings- och nättjänstvillkoren, men de är inte skilt uppräknade.

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Adress Postnr Postort

Adress Postnr Postort Sidan 1 av 6 BESTÄLLNING / AVTAL Företagskund Företagsnamn Kontaktperson Adress Postnr Postort Organisationsnummer Tel Mobiltel E-post Tjänstebeskrivning (GEAB) tillhandahåller ett fiberpar för kunds bruk

Läs mer

ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR

ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR EFV 2010 Innehåll: A. Allmänt, ingående av elförsäljningsavtal, förutsättningar för och påbörjande av elförsäljningen, förhållande till nättjänsten,

Läs mer

Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf. elförsäljningsvillkor EFV 2010

Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf. elförsäljningsvillkor EFV 2010 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf elförsäljningsvillkor EFV 2010 Innehåll: A. Allmänt, ingående av elförsäljningsavtal, förutsättningar för 5 och påbörjande av elförsäljningen, förhållande till

Läs mer

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges.

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges. KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Verksjuristen Patrik Havermann 2015-02-20 2013/414 Marknadsdomstolen SÖKANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Eniro 118 118 AB, 556476-5294 Gustav

Läs mer

1.1 Dessa allmänna villkor gäller för alla tjänster som Umbra Juridiska med

1.1 Dessa allmänna villkor gäller för alla tjänster som Umbra Juridiska med Allmänna villkor Giltiga från och med den 5 mars 2015 Villkoren omfattar elva (11) punkter och fem (5) sidor 1. Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för alla tjänster som Umbra Juridiska med

Läs mer

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09 Anslutningsvillkor för elproduktion (AVP 09) Sida 1 av 6 ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1 Dessa anslutningsvillkor för elproducenter (AVP 09)

Läs mer

Vanda Energi Abs elförsäljningsvillkor

Vanda Energi Abs elförsäljningsvillkor Vanda Energi Abs elförsäljningsvillkor Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR EFV 2010 Innehåll: A. Allmänt, ingående av elförsäljningsavtal, förutsättningar för och påbörjande

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER B 4 UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER B 4.2 ANVISNINGAR OM DISTANSFÖRSÄLJNING AV ADVOKATTJÄNSTER (3.9.2010, ändr. 12.5.2014) 1. Inledning Bestämmelser om distansförsäljning av konsumtionsnyttigheter

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Gas 2013 N Gäller fr o m 1 januari 2015 och tillsvidare Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Allmänna avtalsvillkor är utarbetade

Läs mer

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa PM Datum 2015-04-16 2014/1165 Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa Bakgrund Som en del av arbetet i Bredbandsforums Villagrupp har Konsumentverket under början av 2015 genomfört

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 A) Nej, det får den inte. Att betala arvode för ett tips som leder till att ett uppdragsavtal ingås och till att förmedlingsarvode betalas är enligt 2 kap. 1 i konsumentskyddslagen marknadsföring

Läs mer

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND 1(7) MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND Avtal mellan.och gällande utbildning av service- eller. Innehållsförteckning Sid nr 1. AVTALSPARTER OCH KONTAKTPERSONER 2 2. OMFATTNING 3 3.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

Elanslutningsvillkor AV 05

Elanslutningsvillkor AV 05 Elanslutningsvillkor AV 05 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1. Dessa villkor skall bifogas till ett anslutningsavtal som gäller anslutning av en elförbrukningsplats till ett eldistributionsnät

Läs mer

Abonnemangsavtal. Avtal avseende medlems anslutning och access av fibernät med Södra Kinds Fiber Ekonomiska Förening. Postnummer

Abonnemangsavtal. Avtal avseende medlems anslutning och access av fibernät med Södra Kinds Fiber Ekonomiska Förening. Postnummer Namn Abonnemangsavtal Avtal avseende medlems anslutning och access av fibernät med Södra Kinds Fiber Ekonomiska Förening. Anslutningsadress Postnummer Ort Fakturaadress om annan än anslutningsadress Postnummer

Läs mer

TJÄNSTEAVTAL - ÖSTRA GUSTAFS FIBERNÄTVERK EKONOMISK FÖRENING

TJÄNSTEAVTAL - ÖSTRA GUSTAFS FIBERNÄTVERK EKONOMISK FÖRENING TJÄNSTEAVTAL - ÖSTRA GUSTAFS FIBERNÄTVERK EKONOMISK FÖRENING Detta avtal är upprättat i två likalydande exemplar mellan nedanstående medlem (nedan kallad Medlem) och Östra Gustafs Fibernätverk ekonomisk

Läs mer

Användningsvillkor för Vasa stads kollektivtrafiks Waltti-nätbeställningstjänst och Waltti webbshop

Användningsvillkor för Vasa stads kollektivtrafiks Waltti-nätbeställningstjänst och Waltti webbshop 9.1.2019 Användningsvillkor för Vasa stads kollektivtrafiks Waltti-nätbeställningstjänst och Waltti webbshop 1. Allmänt Dessa användningsvillkor för nättjänster tillämpas på den Waltti-nätbeställningstjänst,

Läs mer

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1 AVSNITT 2 Koll på cashen 1 Ordlista 24-månadersavtal ett avtal där du binder dig att betala en viss kostnad i 24 månader, för till exempel en mobiltelefon. Abonnemang ett löpande avtal som ger dig tillgång

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 Tillämplig lag: Lagen om förmedling av fastigheter och hyreslägenheter a) Ett uppdragsavtal ska sättas upp skriftligen eller elektroniskt så att uppgifterna inte kan ändras ensidigt och så att

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv. om gemensamma regler för den inre marknaden för el

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv. om gemensamma regler för den inre marknaden för el EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.2.2017 COM(2016) 864 final ANNEXES 1 to 5 BILAGOR till Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om gemensamma regler för den inre marknaden för el {SWD(2016)

Läs mer

1.5 Med avtalsparter avses säljaren av laddningstjänsten och användaren av det uppladdningsbara fordonet tillsammans.

1.5 Med avtalsparter avses säljaren av laddningstjänsten och användaren av det uppladdningsbara fordonet tillsammans. 1 (7) LIIKENNEVIRTA LTD ALLMÄNNA VILLKOR FÖR LADDNINGSTJÄNSTEN 1 Tillämpningsområde och definitioner 1.1 Dessa allmänna villkor för tillhandahållandet av laddningstjänsten avser försäljning av laddningstjänsten

Läs mer

Energikonsumenternas checklista

Energikonsumenternas checklista Checklista - elmarknaden 2017-12-08 1 (23) Energikonsumenternas checklista Frågor och svar - elmarknaden Checklista - elmarknaden 2017-12-08 2 (23) Innehåll Energikonsumenternas checklista... 1 Frågor

Läs mer

Avtal (förslag) 1. Omfattning. 2. Avtalsparter. 3. Avtalshandlingar. 4. Avtalstid

Avtal (förslag) 1. Omfattning. 2. Avtalsparter. 3. Avtalshandlingar. 4. Avtalstid Avtal (förslag) Mellan Institutionen för systemteknik, Linköpings universitet, org 202100-3096 (nedan kallat ISY) och [namn på leverantör], org nr [leverantörens organsiationsnummer] (nedan kallad leverantören)

Läs mer

Energikonsumenternas. checklista

Energikonsumenternas. checklista Datum 1 Energikonsumenternas checklista Frågor och svar elmarknaden Datum 2 Datum 3 Innehåll 1 Jag har frågor om elmarknaden 4 1.1 Priser för elhandel... 4 1.2 Priser för elnät... 5 1.3 Avtal & villkor...

Läs mer

1. Inledande bestämmelser. EL 2012 K (rev) Datum 2015-02-27

1. Inledande bestämmelser. EL 2012 K (rev) Datum 2015-02-27 1(8) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Inflyttningsavgift? Tariff? Abonnemang Allmänna Avtalsvillkoren Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2012-12-07 2011/103 5 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/15 angående

Läs mer

Datum 2011-12-05 1(7)

Datum 2011-12-05 1(7) 1(7) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1 Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

Undersökning av elavtals särskilda villkor

Undersökning av elavtals särskilda villkor Undersökning av elavtals särskilda villkor Bakgrund har under många år fått ett stort antal klagomål på elleverantörer. Klagomålens karaktär har varierat och olika typer av problem på marknaden har dominerat

Läs mer

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SAUNALAHTIS MOBILA TELETJÄNSTER

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SAUNALAHTIS MOBILA TELETJÄNSTER SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SAUNALAHTIS MOBILA TELETJÄNSTER 1.6.2012 Allmänt och tillämpningsområde Dessa särskilda villkor för tjänsten tillämpas på de mobila teletjänster som Saunalahti tillhandahåller sina

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor

Läs mer

3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv

3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv 3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv 3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv Avtalsvillkoren ur ett juridiskt perspektiv Utformningen av avtalsvillkoren Vad man särskilt

Läs mer

EL 2012 K (rev) 1(5) 2015-02-27

EL 2012 K (rev) 1(5) 2015-02-27 EL 2012 K (rev) 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

VILLKOR FÖR ANSLUTNINGAR AV ELFÖRBRUKNINGSPLATSER ( AV 05 )

VILLKOR FÖR ANSLUTNINGAR AV ELFÖRBRUKNINGSPLATSER ( AV 05 ) NYKARLEBY KRAFTVERK UUDENKAARLEPYYN VOIMALAITOS VILLKOR FÖR ANSLUTNINGAR AV ELFÖRBRUKNINGSPLATSER ( AV 05 ) Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf VILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELFÖRBRUKNINGSPLATSER (Elanslutningsvillkor,

Läs mer

Riktlinjer för debitering, kreditering och kravhantering. Motala kommun

Riktlinjer för debitering, kreditering och kravhantering. Motala kommun Riktlinjer för debitering, kreditering och kravhantering Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS 0231 Datum: 2012-11-26 Paragraf: KF 111 Reviderande instans: Datum: Gäller från:

Läs mer

Eltjänster. ANSLUTNINGSPRISLISTA Fasta anslutningar. Åbo Hamns prislista för tjänster 2014 Eltjänster 1/5. Allmänt. Anslutningsvillkor

Eltjänster. ANSLUTNINGSPRISLISTA Fasta anslutningar. Åbo Hamns prislista för tjänster 2014 Eltjänster 1/5. Allmänt. Anslutningsvillkor Eltjänster 1/5 Eltjänster Gäller fr.o.m. 1.6.2014 ANSLUTNINGSPRISLISTA Fasta anslutningar Allmänt I anslutningsprislistan ingår avgifterna för anslutning och inkoppling. Den som betalar anslutningsavgiften

Läs mer

Konsumentverket och Sweboat- Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsumentverket och Sweboat- Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dn r 2012-12-07 2011/103 : 3 80 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/16 om

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Energigas Sverige

KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Energigas Sverige Konsument verket KO KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 2013-01- 0 2 Dnr Ordn.nr l //c PROTOKOLL Dnr Datum 2011/86 2012-12-19 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Energigas

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag EL 2012 N (rev) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi.

Läs mer

Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ANSLUTNINGSVILLKOR (AV 2014)

Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ANSLUTNINGSVILLKOR (AV 2014) Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ANSLUTNINGSVILLKOR (AV 2014) 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1. Dessa anslutningsvillkor (AV 14) skall bifogas till ett anslutningsavtal som gäller anslutning

Läs mer

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa.

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa. 1 Ramavtal Detta ramavtal med dnr har träffats mellan Domstolsverket med organisationsnummer 202100-2742 och Företagsnamn med organisationsnummer Organisationsnummer. 2 Omfattning Ramavtalet omfattar Cisco

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Konsumenträttsliga riktlinjer

Konsumenträttsliga riktlinjer Konsumenträttsliga riktlinjer MARKNADSFÖRING GÄLLANDE UPPBINDNING AV MOBILTELEFONER OCH ANSLUTNINGAR Den nya bestämmelsen om uppbindning i kommunikationsmarknadslagen trädde i kraft 1.4.2006. Enligt lagens

Läs mer

Ljungby Bredband. Besöksadress Garvaren Plan 2. www.ljungbybredband.se kundtjanst@ljungbybredband.se. Postadress Garvaren 341 60 Ljungby

Ljungby Bredband. Besöksadress Garvaren Plan 2. www.ljungbybredband.se kundtjanst@ljungbybredband.se. Postadress Garvaren 341 60 Ljungby Allmänna villkor för privata bredbandstjänster gällande fiber & ADSL. 1. ALLMÄNT 1.1 Inledning Dessa Allmänna villkor gäller mellan Bredband och fysisk person nedan kallad Kunden till vilken Bredband tillhandahåller

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument EL 2012 K (rev) 1(5) Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument Allmänna avtalsvillkor utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR PÅ ÅLAND (EFV 09)

ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR PÅ ÅLAND (EFV 09) Elförsäljningsvillkor (EFV 09) Sida 1 av 11 ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR PÅ ÅLAND (EFV 09) Innehåll: A. Allmänt, ingående av elförsäljningsavtal, förutsättningar för och påbörjande av elförsäljningen, förhållande

Läs mer

ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR PÅ ÅLAND (EFV 09)

ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR PÅ ÅLAND (EFV 09) Elförsäljningsvillkor (EFV 09) Sida 1 av 11 ELFÖRSÄLJNINGSVILLKOR PÅ ÅLAND (EFV 09) Innehåll: A. Allmänt, ingående av elförsäljningsavtal, förutsättningar för och påbörjande av elförsäljningen, förhållande

Läs mer

SYSTEM FÖR KONSTGJORT GRUNDVATTEN I ÅBOREGIONEN LEVERANS AV VATTEN TILL PARGAS STAD AVTAL 1 AVTALSPARTER

SYSTEM FÖR KONSTGJORT GRUNDVATTEN I ÅBOREGIONEN LEVERANS AV VATTEN TILL PARGAS STAD AVTAL 1 AVTALSPARTER (Översättning) SYSTEM FÖR KONSTGJORT GRUNDVATTEN I ÅBOREGIONEN LEVERANS AV VATTEN TILL PARGAS STAD AVTAL 1 AVTALSPARTER Säljare Köpare Turun Seudun Vesi Oy Mariegatan 1 20100 ÅBO FO-nummer 0141915-3 Pargas

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto Speciella villkor för 1 (5) Inlåningsränta Inlåningsräntan är fast under hela insättningsperioden. Beräkning och betalning av inlåningsränta Ränta beräknas från insättningsdagen till förfallodagen, exklusive

Läs mer

SAMARBETSAVTAL Mall 21.10.2009

SAMARBETSAVTAL Mall 21.10.2009 1 P:\ARK\TEMI\FI-TE\yhteistoimintasopimus.doc SAMARBETSAVTAL Mall 21.10.2009 Avtalsparter: 1) Kommun 2) Företag Syftet med och föremålet för avtalet Med detta avtal har avtalsparterna kommit överens om

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR 1(8) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Energiföretagen Sverige efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Uppdrag och dess omfattning. Avtalsparter

Uppdrag och dess omfattning. Avtalsparter 1 (6) Handläggare Heléne Hill Samhällsbyggnadsdirektör 08-535 365 48 Helene.hill@huddinge.se Datum 2017-10-13 Avtalsparter I direktupphandling av Konsult för utredning av -Möjliga verktyg där äldre planers

Läs mer

Villkor för e-fakturaservice för företagskunder

Villkor för e-fakturaservice för företagskunder Villkor för e-fakturaservice för företagskunder Gäller fr.o.m. 01.1. 2013 Nedanstående avtalsvillkor tillämpas mellan Banken och Kunden vid hanteringen av e- som kunden sänder och/eller mottar via en elektronisk

Läs mer

Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten

Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten Dessa avtalsvillkor tillämpas när Företaget ansluter sig till Pålitlig Partnertjänsten genom att lämna in en fullmakt till Suomen Tilaajavastuu Oy (senare ST).

Läs mer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/273 2012-12-17 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Läs mer

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem 1 Parter Mellan nedanstående parter, kommunen och leverantören har följande avtal träffats. Kommunen: Stenungsunds kommun Strandvägen

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR KONSUMENT för leverans av fjärrvärme som används i enskilt bruk (Utarbetade av Svensk Fjärrvärme tillsammans med Konsumentverket) 1. Inledande bestämmelser 1.1. a) Dessa almänna

Läs mer

Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck.

Dessa villkor (Avtalsvillkoren) gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Avtalsvillkor Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Allmänt Media-Tryck säljer böcker i olika format via Internet till dess kunder ("Kund") i Sverige och

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen le= Swedish Energy Markets lnspectorate

e Energimarknadsinspektionen le= Swedish Energy Markets lnspectorate 1~1 e Energimarknadsinspektionen le= Swedish Energy Markets lnspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(9) Stockholms Elbolag AB Profilvägen 4 246 43 Löddeköping Föreläggande avseende debitering och konsumentinformation

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument Allmänna avtalsvillkor utarbetade av energiföretagen sverige efter överenskommelse med konsumentverket. EL 2012 K (rev 2) Gäller från 2019-04-01

Läs mer

Däckverkstadens Reparationsvillkor

Däckverkstadens Reparationsvillkor Däckverkstadens Reparationsvillkor Avtal mellan Däckspecialisternas Riksförbund och Konsumentverket gällande från och med 1 januari 1998 med ändringar den 1 januari 2003 2. Däckverkstadens reparationsvillkor

Läs mer