FRÅGOR OM ELMARKNADEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRÅGOR OM ELMARKNADEN"

Transkript

1 FRÅGOR OM ELMARKNADEN 1. KONSUMENTENS RÄTT TILL INFORMATION 1. Var kan jag hitta information om hur man byter elbolag? Information om byte av elbolag hittar du på Energimyndighetens webbplats och i den webbtjänst för jämförelse av priser som tillhandahålls av Energimyndigheten ( Även konsumentmyndigheterna (konsumentrådgivarna, Konkurrens- och konsumentverket) kan ge råd i frågor om byte av elbolag. Information om hur elmarknaden fungerar och hur man byter elbolag finns också på Energiindustri rf:s webbplats (den här informationen finns bara på finska). 2. Vilka rättigheter har jag som elkonsument? Du har rätt att ansluta dig till elnätet och erhålla överföringstjänster av nätinnehavaren till ett rimligt pris. Du har rätt att välja och byta elförsäljare. Du har rätt att få information om elens ursprung och om hur priset på elenergin och nättjänsten är uppbyggt. 3. Var kan jag få information om olika betalningssätt? Bolagen som säljer och överför el samt konsumentmyndigheterna (konsumentrådgivarna och Konkurrens- och konsumentverket) ger information om olika betalningssätt. 4. Vilka uppgifter behöver jag för att kunna jämföra olika offerter på elenergi? I Energimyndighetens webbtjänst för jämförelse av priser ( visas en lista över elförsäljare (från den billigaste till den dyraste) som är beredda att leverera el till driftställen inom ett visst postnummerområde. När du använder prisjämförelsetjänsten behöver du ange postnumret till eldriftstället, den årliga förbrukningen (vid behov uppdelad i andelen natt- och dagel), avtalstypen och mätningssättet. Du kan jämföra offerterna i prisjämförelsetjänsten med de priser du hittar på din elräkning baserade på ditt nuvarande avtal, grundavgift ( /månad) och energiavgift (cent/kwh). 5. Var kan jag få information om vilka åtgärder som bidrar till energieffektivitet? Motiva Oy tillhandahåller experttjänster för att effektivisera energiförbrukningen och öka andelen förnybar energi i förbrukningen. Bolagets tjänster ger service till den offentliga förvaltningen, företag och samfund samt konsumenter. Mer information: Vissa landskap har en regional energibyrå som ger råd och utbildning i energieffektivitet. De flesta energibolag ger också råd i energieffektivitet.

2 Mer information om åtgärder som bidrar till energieffektivitet och en lista på regionala energibyråer finns på 6. Vem är ansvarig för konsumentfrågor i Finland? Konkurrens- och konsumentverket utövar allmän tillsyn över konsumenternas rättigheter i samhället. Verket har bland annat i uppgift att övervaka att inga otillbörliga kommersiella förfaranden eller vilseledande uppgifter förekommer och att inga oskäliga avtalsvillkor används i konsumentavtal. Konsumentrådgivarna ger handledning och bistår avgiftsfritt konsumenten i enskilda tvistemål mellan en konsument och en näringsidkare, se I elmarknadslagen anges skyldigheter för elförsäljare och elnätsinnehavare i syfte att förbättra konsumentens ställning. Energiverket utövar tillsyn över fullföljandet av skyldigheterna i elmarknadslagen. 7. Hur får jag reda på andelen olika bränslen i min elförbrukning? Elbolaget ska minst en gång per år redogöra för ursprunget för den elenergi som säljs i Finland. Redogörelsen ska ingå i elräkningen eller dess bilagor samt i marknadsföringsmaterialet och omfatta åtminstone följande kategorier: 1) fossila energikällor och torv, 2) förnybara energikällor samt 3) kärnkraft. 8. Var kan jag få mer detaljerad information om vilka energikällor elförsäljarna använder? Mer detaljerad information om vilka energikällor som används får du direkt av elförsäljaren. 9. Hur får jag reda på vilka energikällor elförsäljaren använder och huruvida försäljarens uppgifter om andelen grön el stämmer? Uppgifter om elens ursprung finns på elräkningen eller i elförsäljarens försäljnings- och marknadsföringsmaterial. Lagen om certifiering och angivande av elens ursprung förpliktar elförsäljaren att redogöra för dessa uppgifter. Enligt lagen ska elförsäljaren sörja för att uppgifternas tillförlitlighet kan säkerställas i minst sex år efter utgången av det kalenderår som uppgifterna gäller. Om elförsäljaren uppger felaktig information är detta lagstridigt förfarande. Energimyndigheten övervakar att lagen följs och Konkurrensoch Konsumentverket övervakar dessutom att de uppgifter som anges i marknadsföringen stämmer. 2. ELAVTAL OCH FAKTURERING 10. Vilka uppgifter ska elförsäljaren åtminstone ange på fakturan? Elräkningen ska innehålla information om alla avgifter som inverkar på elpriset, antalet enheter som faktureras, enhetspriset för varje avgift och vilket belopp som debiteras, totalbeloppet för fakturan samt grunderna för bestämning av skatterna och skatternas belopp. Fakturor till konsumenter ska dessutom innehålla information om hur kundklagomål kan framföras.

3 Det finns mer detaljerade bestämmelser om vilken information en uppskattningsfaktura, utjämningsfaktura eller en förbrukningsfaktura ska innehålla. 11. Vart ska jag vända mig om min faktura inte innehåller dessa uppgifter? I första hand ska kunden kontakta det bolag som sänt fakturan och i andra hand Energimyndigheten. Energimyndigheten övervakar efterföljandet av elmarknadslagen och de bestämmelser som utfärdats med stöd av lagen. Vilka uppgifter som ska ingå i fakturan har för Finlands del fastställts i Energimyndighetens föreskrift om specificering av fakturor på elförsäljning och eldistribution. Vilka uppgifter som åtminstone ska anges på fakturan nämns i föregående punkt. 12. Var kan jag ta reda på min faktiska förbrukning under en viss period, t.ex. per år eller månad? Elkonsumenten kan kontrollera uppgifter om sin förbrukning i nätinnehavarens webbtjänst eller på överföringsfakturan. I webbtjänsten kan kunden göra olika sökningar om förbrukningen under en viss period. 13. Vilka uppgifter bör jag be elförsäljaren om innan jag ingår avtal om elleverans? Elkonsumenten ska före ingående av avtal få åtminstone följande uppgifter: 1) tjänsteleverantörens namn och kontaktuppgifter; 2) vilka prestationer eller tjänster som erbjuds och deras kvalitet; 3) eventuella underhållstjänster som hör till den prestation eller tjänst avtalet gäller; 4) på vilket sätt elkonsumenten ges information om avgifterna som tillämpas på prestationerna eller underhållstjänsterna i avtalet; 5) avtalets giltighetstid samt villkoren för förnyande och upphävande av avtal; 6) vilka skadestånd eller andra kompensationer som gäller ifall kvaliteten på prestationen eller tjänsten inte motsvarar det som avtalats; 7) uppgifter om förfaranden för reklamation och lösning av tvister samt hur sådana processer väcks; 8) uppgifter om konsumentens rättigheter, vilka anges på fakturorna eller på säljarens webbplats. Ovan nämnda uppgifter ska antecknas i avtalet eller bekräftelsen enligt det som överenskommits. Med avtalet eller bekräftelsen ska konsumenten också får information om energikonsumentens checklista och adressen till Energimyndighetens webbplats, där listan finns att fås. Försäljaren ska på begäran ge konsumenten en kopia av checklistan. När du ber om en offert kan du också fråga bolaget om eventuella kommande prishöjningar inom den närmaste framtiden. På så sätt kan du lättare förutsäga prisutvecklingen. 14. Hur kan jag skaffa information om offerter på elenergi? I Energimyndighetens webbtjänst för prisjämförelse visas en lista över elförsäljare (från den billigaste till den dyraste) som är beredda att leverera el till eldriftställen inom ett visst postnummerområde. När du använder tjänsten behöver du ha tillgång till uppgifterna om eldriftställets postnummer, den årliga förbrukningen samt avtalstypen och mätningssättet.

4 Du kan be om offert genom att ringa eller sända e-post till elförsäljaren, via elbolagets webbplats eller med ett formulär som finns på Energimyndighetens webbplats. 15. Var kan jag få fullständiga uppgifter om avtalets innehåll, t.ex. om standardvillkoren, efter att avtal ingåtts? Om avtalet har ingåtts skriftligen får konsumenten villkoren i samband med att avtalet ingås. Om avtalet har ingåtts muntligen skickar säljaren efteråt en bekräftelse med avtalsvillkoren till konsumenten. Bekräftelsen ska skickas utan dröjsmål och senast inom två veckor från det att avtalet ingicks. 16. Vilka är de allmänna grunderna för uppsägning av ett elförsäljningsavtal, särskilt ifall - jag flyttar till en ny adress? - jag hyr ut min bostad/mitt hus till någon annan? - jag byter till en annan elförsäljare? För en konsument är uppsägningstiden för ett elförsäljningsavtal som gäller tills vidare alltid två veckor. Ett tidsbestämt avtal upphör när giltighetstiden går ut. Enligt allmänna avtalsvillkor har elkonsumenten i samband med flytt rätt att säga upp ett tidsbestämt avtal med två veckors uppsägningstid om inget annat avtalats i de enskilda avtalsvillkoren. 17. Var får jag reda på vilka uppsägningsvillkor som gäller för min elförsäljaren? Uppsägningsvillkoren ingår i avtalsvillkoren. I elmarknadslagen fastställs minimivillkor för uppsägning. Från dessa får man inte avvika till konsumentens nackdel. 18. Har jag rätt att säga upp avtalet om priset ändras? Ett tillsvidareavtal kan sägas upp med två veckors uppsägningstid. När det gäller tidsbestämda avtal kan priset inte ändras mitt i avtalsperioden. Även vid tidsbestämda avtal är det dock möjligt att komma överens om att priset binds t.ex. till lokalpriset på elbörsen, varvid priset följer ändringarna i referenspriset under hela avtalsperioden (jämför med bindning av låneränta till t.ex. euribor-räntan). jag flyttar till en annan bostad? Ett tillsvidareavtal kan sägas upp med två veckors uppsägningstid. Även ett tidsbestämt avtal kan sägas upp i samband med flytt om inget annat avtalats i de enskilda avtalsvillkoren. Om det i de enskilda avtalsvillkoren sägs att försäljningsavtalet inte kan sägas upp i samband med flytt ska avtalet överföras till kundens nya eldriftställe. 19. Jag har flyttat och bytt elförsäljare. Måste jag fortfarande betala elräkningar som gäller min gamla adress/från den tidigare elförsäljaren? Elförsäljaren sänder en slutfaktura efter det att avtalet upphört. Slutfakturan måste betalas.

5 Om konsumenten sagt upp avtalet för sent har försäljaren rätt att fakturera konsumenten till uppsägningstidens slut även om konsumenten redan skulle ha flyttat till annan adress. Kom ihåg att meddela elbolaget att du flyttar senast två veckor före flytten. De tidsbestämda avtal som förs över till det nya driftstället fortsätter att gälla som tidigare, och faktureras på basis av det nya driftställets uppgifter. Även i sådana fall ska elbolaget informeras i tid, så att bolaget kan meddela nätinnehavaren på det nya driftstället om flytten. 20. Hur går behandlingen av klagomål till hos min elförsäljare? Hurdan praxis för lösning av tvister kan jag tillämpa? Vem kan jag vända mig till för att få gratis rättshjälp? På fakturor som går till konsumenter ska elförsäljaren ge information om hur man kan göra ett kundklagomål. Information om hur en elförsäljare behandlar klagomål kan fås direkt av försäljaren eller kontrolleras i det egna avtalet eller i avtalsbekräftelsen. Försäljaren ska också varje år ge information på konsumentfakturorna om tillgängliga förfaranden för lösning av tvister. Om konsumenten inte når samförstånd med bolaget kan han avgiftsfritt överlämna sitt ärende till Konsumenttvistenämnden för avgörande. Konsumenttvistenämndens avgöranden är inte förpliktande, men många företag följer dem. Konsumenten kan även föra ärendet till en allmän domstol. Konsumentrådgivarna bistår konsumenten i enskilda tvistemål mellan en konsument och en näringsidkare. 21. Finns det minimikrav på elleveransernas kvalitet? Har jag rätt till kompensation om de avtalade kvalitetskraven inte uppfylls? Elleveransen är felaktig om elen till sin kvalitet inte motsvarar den standard som följs i Finland eller om elleveransen kontinuerligt eller vid upprepade tillfällen varit avbruten och avbrottet inte kan betraktas som ringa efter att hänsyn tagits till orsaken och förhållandena. Elkonsumenten har rätt till ett prisavdrag som motsvarar felet samt till skadestånd för den skada han lidit på grund av felet. Om förutsättningarna för prisavdrag och skadestånd stadgas i elmarknadslagen. (Se även frågorna 55 och 56.) 22. Vilka åtgärder ska elförsäljaren eller nätinnehavaren vidta innan elleveranserna kan avbrytas på grund av en obetald räkning? Elleveransen kan avbrytas om konsumenten i väsentlig grad försummat betalningen av avgifterna till minutförsäljaren eller distributionsnätsinnehavaren, eller annars väsentligt brutit mot förpliktelserna i avtalet. Innan elleveranserna avbryts ska bolaget sända elkonsumenten en skriftlig anmärkning om att betalningen försummats eller att det skett ett brott mot avtalet. En särskild förvarning om att elleveranserna kommer att avbrytas ska sändas tidigast två veckor efter anmärkningen. Elleveransen får avbrytas tidigast fem veckor efter att betalningen har förfallit eller att bolaget för första gången informerat elkonsumenten om något annat avtalsbrott och avtalsbrottet inte har avhjälpts i tid före den tidpunkt då elleveransen enligt varningen kommer att avbrytas.

6 23. Vad ska jag göra om jag anser att avtalsvillkoren har ändrats utan att jag blivit korrekt informerad? Först ska du kontakta distributionsnätsinnehavaren eller försäljaren för att diskutera frågan. Vid behov kan du anmäla ärendet till Energimyndigheten eller Konkurrens- och konsumentverket. 3. ELFÖRBRUKNING OCH PRISSÄTTNING 24. Hur kan jag särskilja pris, underhållsavgift och tariff på fakturan? I fakturan ska leverantören för varje avgift specificera antalet fakturerade enheter, priset per enhet samt det sammanlagda beloppet som debiteras. På de fakturor där leverantören debiterar för både överföring och energi ska en separat redogörelse för båda de debiterade beloppen ingå. 25. Vilka upplysningar ska elförsäljaren lämna om sitt faktureringssystem? Det finns inga detaljerade bestämmelser om detta. Kunden och energibolaget kan sinsemellan komma överens om bl.a. fakturans förfallodagar och faktureringsintervall Om inte annat har avtalats baserar faktureringen enligt de allmänna avtalsvillkoren på den avlästa elförbrukningen om det finns en fjärravläsbar mätare på driftstället. Om driftstället inte har en fjärravläsbar mätare grundar sig faktureringen på konsumentens uppskattade elförbrukning. Uppskattningsfaktureringen jämnas ut enligt den meddelade eller avlästa mätarställningen minst fyra gånger per år (avläsnings- eller utjämningsfaktura), om inte annat har avtalats. Om nätinnehavaren eller elförsäljaren inte får uppgifter om mätarställningen kan faktureringen baseras på en uppskattning som grundar sig på tidigare elförbrukning. 26. Vilka bestämmelser har utfärdats om hurdan prissättningsmetod elbolaget och nätinnehavaren ska tillämpa? Nätinnehavaren ska offentliggöra de allmänna försäljningsvillkoren och -priserna för sina nättjänster samt grunderna för hur de bestäms. Nätinnehavaren ska i sin prissättning följa de metoder som Energimyndigheten på förhand fastställt för nätinnehavaren. Elförsäljaren ska offentliggöra prisuppgifterna om energin som säljs till konsumenterna och de kunder som omfattas av leveransskyldighet. Elförsäljarna bestämmer självständigt om sina priser. 27. Kan jag debiteras förhands- eller anslutningsavgifter? Var kan jag få mera information om detta? Nätinnehavaren debiterar en avgift för att ansluta eldriftställen till nätet. Energimyndigheten har fastställt metoder för bestämning av anslutningsavgifter. Nätinnehavaren ska på begäran ge abonnenten en omfattande och tillräckligt detaljerad uppskattning om anslutningskostnaderna. Enligt de allmänna elavtalsvillkoren har elbolaget rätt att kräva konsumenten på en säkerhet eller en förhandsavgift om det finns starka skäl till det. Ett starkt skäl kan enligt villkoren vara t.ex. om det av konsumentens kreditupplysningar framgår att han är uppenbart oförmögen att klara av betalningarna enligt elavtalet eller att elleveranserna till konsumenten avbrutits på grund av försummade betalningar.

7 28. Har man nyligen publicerat någon översikt över priserna i min region? Energimyndigheten publicerar jämförelser av priser på elförsäljning och elöverföring på sin webbplats. 29. Vilka olika betalningsalternativ kan jag välja mellan? Elöverförings- och försäljningsbolaget ska erbjuda konsumenterna olika sätt att betala fakturor. För försäljningen och överföringen av el får konsumenten en faktura som han kan betala på önskat sätt t.ex. på bankkontoret eller i nätbanken. Allt fler företag sänder även e-fakturor. Du kan komma överens mera exakt med energibolaget om faktureringsintervall och förfallodagar. 30. Tillämpar man prisreglering eller någon annan övervakning av priserna i min region? Har jag rätt att köpa el till ett pris som fastställts av den nationella myndigheten? I Finland omfattas priset på elenergi av fri konkurrens, dvs. det existerar ingen prisreglering. För att säkerställa att alla konsumenter och andra småförbrukare har tillgång till el stadgas om minutförsäljarnas leveransskyldighet i elmarknadslagen. Leveransskyldighet innebär att en elförsäljare på en distributionsnätsinnehavares ansvarsområde (vanligtvis den försäljare som har den största marknadsandelen på området) ska leverera el till konsumenter och andra småförbrukare på offentliga villkor till och offentliga priser. Dessa priser ska vara skäliga. Skyldigheten att sälja el till offentliga priser gäller endast ett visst område som distributionsnätsinnehavaren är verksam inom. Elkonsumenten måste ha ett avtal om elleverans med det elbolag som har leveransskyldighet. Att priserna på elöverföring och avkastningen på nätverksamheten är skäliga övervakas med hjälp av metoder som fastställs separat för varje nätinnehavare. Energimyndigheten är tillsynsmyndighet. 31. Har jag rätt att välja vilken sorts elmätare jag får till mitt förfogande? Faktureringen av kundens elförbrukning baserar sig på mätarvärdena på elmätaren. Den lokala distributionsnätsinnehavaren ansvarar för anordnandet av mätningen av elförbrukningen. Distributionsnätsinnehavaren ska erbjuda olika mättjänster, så som allmän entidsmätning, tvåtidsmätning av natt- och dagförbrukning, säsongs- och timmätning. Vilken elmätare som installeras hos kunden bestäms av den mättjänst kunden valt. I Finland har man i regel övergått till timbaserad mätning av elförbrukningen. I elmarknadslagstiftningen definieras de funktionella minimikraven på timmätningsapparaturen. 32. Vem ska jag kontakta om jag vill ha en förbrukningsmätare? Många kunder är intresserade av hur mycket energi enskilda elapparater förbrukar och hur man kan förbättra energieffektiviteten vid användningen av apparaterna. För detta ändamål lånar de flesta elbolagen och de regionala energibyråerna ut förbrukningsmätare till sina kunder och invånare. Förbrukningsmätarna kan kopplas till ett vägguttag där de mäter elförbrukningen hos enskilda hushållsapparater. På vissa orter kan en förbrukningsmätare lånas på biblioteket.

8 33. När och hur avläses min elmätare? I Finland har man i regel övergått till timbaserad mätning av elförbrukningen. Om ett eldriftsställe köper elenergi per timme ska timmätaren avläsas minst en gång om dygnet. Elmätare som inte grundar sig på timmätning ska avläsas minst fyra gånger per år. Mätaren ska alltid avläsas när det sker ett byte av elbolag på ett eldriftsställe. När det gäller mätapparater som inte grundar sig på timmätning har nätinnehavaren dock rätt att uppskatta mätarställningen utifrån den tidigare elförbrukningen ifall konsumenten inte har meddelat mätarställningen inom rimligt tid efter att nätinnehavaren har begärt den. Nätinnehavaren har också rätt att uppskatta mätarställningen om mätaren har placerats så att kunden inte har tillgång till den. 34. Kan energipriserna höjas mitt i en avtalsperiod? Har man i min region vidtagit sådana offentliga åtgärder som reducerar risken för kännbar prisförhöjning under giltighetstiden för mitt leveransavtal? I ett avtal som gäller tills vidare kan priserna ändras inom de ramar som elmarknadslagen och avtalsvillkoren anger. När det gäller tidsbestämda avtal kan elenergipriset normalt inte ändras mitt i en avtalsperiod förutom på grund av ändrade skatter och andra offentliga avgifter. (Se dock även fråga 18 om elavtal med rörliga priser.) 35. Vilken juridisk procedur ska en elförsäljare iaktta innan elpriset kan ändras? Elförsäljaren ska skicka elkonsumenten ett skriftligt meddelande om prishöjningen en månad innan ändringen träder i kraft. I meddelandet ska även anledningen till prishöjningen nämnas. 4. BYTE AV ELFÖRSÄLJARE 36. Vilka elförsäljare är verksamma på mitt område? Du får lätt reda på vilka elförsäljare som erbjuder el i ditt postnummerområde i Energimyndighetens webbtjänst för jämförelse av elpriser på Hur säger jag upp mitt nuvarande elförsäljningsavtal och byter till en annan elförsäljare? För att byta elbolag räcker det att kontakta den nya elförsäljaren. Elförsäljaren kan säga upp det gamla avtalet med fullmakt från kunden. Fullmakten kan ges när det nya avtalet ingås. Det går också bra att själv säga upp avtalet med den gamla elförsäljaren, men enklast är det att kontakta den nya elförsäljaren som tar hand om allt för kundens räkning. 38. Vilka minimivillkor måste uppfyllas för att man ska kunna säga upp elavtalet vid byte av elförsäljare? Inga villkor har angetts för uppsägning av ett avtal som är giltigt tills vidare. Konsumenten kan med två veckors uppsägningstid fritt säga upp avtalet att upphöra när som helst. Ett tidsbestämt avtal upphör när giltighetstiden går ut. 39. Kan det bli avbrott i elleveranserna när jag byter elbolag? Leveransen av el avbryts inte vid byte av elförsäljare.

9 40. Vilka faktorer kan hindra mig från att byta elförsäljare? Ett gällande tidsbestämt avtal med den nuvarande elförsäljaren kan hindra dig att byta elförsäljare. Att ett tidsbestämt avtal avslutas mitt under avtalsperioden kan leda till en avtalsbrottssanktion, till exempel avtalsvite. Ett skäligt avtalsvite kan uppbäras av konsumenten, om man har avtalat om vitet och dess belopp i det individuella försäljningsavtalet. Enligt de allmänna elförsäljningsvillkoren kan konsumenten dock säga upp även ett tidsbestämt avtal på grund av flyttning eller om konsumentens elbehov väsentligt förändrats t.ex. vid en allvarlig sjukdom och det därför skulle vara orimligt för konsumenten att elavtalet fortsätter att gälla. 41. Vad kostar det att byta elförsäljare? Att byta elförsäljare är avgiftsfritt för elkonsumenten. 42. För hur lång tid kan en elförsäljare binda konsumenten med ett avtal? Elmarknadslagen anger ingen tidsgräns för tidsbestämda avtal. Om ett tidsbestämt avtal har ingåtts för mer än två år har konsumenten dock rätt att efter två år säga upp avtalet på samma sätt som ett avtal som är i kraft tills vidare. Till exempel om ett tidsbestämt avtal ingåtts för tre år har konsumenten rätt att efter två år säga upp avtalet med två veckors uppsägningstid. Om konsumenten har haft ett tidsbundet tvåårigt avtal kan avtalet inte automatiskt fortsätta med ett nytt tidsbundet avtal, utan elleverantören måste skaffa konsumentens uttryckliga samtycke till ett fortsatt avtal. 5. ATT ANSLUTA SIG TILL ELNÄTET OCH INGÅ ELAVTAL 43. Vem ska jag kontakta för att ingå elavtal för första gången? Du kan kontakta den önskade elförsäljaren. Om det är frågan om ett nytt driftställe som håller på att byggas och som inte har något anslutningsavtal ska du först kontakta den lokala distributionsnätsinnehavaren. 44. Måste jag ingå avtal om elförsäljning och nättjänst och med vem? Med den som säljer el ska du ingå ett försäljningsavtal om leverans av elenergi och med distributionsinnehavaren ett nättjänsteavtal om överföring av elenergi. Med ett leveransskyldigt bolag kan du ingå ett avtal som omfattar både försäljning av el och den nättjänst som behövs för elöverföringen. 45. Hur får jag reda på vilket som är min elförsäljare eller min nätinnehavare? I Finland kan elkonsumenterna fritt välja elförsäljare. Du får lätt reda på vilka elförsäljare som erbjuder el i ditt postnummerområde i Energimyndighetens webbtjänst för jämförelse av elpriser på Om du inte vet namnet på din nuvarande elförsäljare kan du kolla det på elräkningen. Elnätsavtalet ingår du med den distributionsnätsinnehavare som har verksamhet i din region. Om du så önskar kan elförsäljaren ingå elnätstavtalet för din räkning. Information om vilken distributionsnätsinnehavare som har verksamhet i din region får du bl.a. hos elförsäljaren eller Energimyndigheten.

10 46. Vilken elförsäljare är skyldig att leverera energi till mig mot betalning utifrån ett formellt avtal? Vem är min standardleverantör? I varje distributionsnätsinnehavares ansvarsområde finns det en leveransskyldig försäljare (vanligtvis den försäljare som har den största marknadsandelen i området) som inom detta ansvarsområde ska leverera el till konsumenter och vissa andra småförbrukare på offentliga villkor och offentliga priser. Dessa priser ska vara skäliga. I Finland har det inte stadgats om så kallade standardleverantör på samma sätt som man gjort i vissa andra europeiska länder. Leverans av elenergi förutsätter att konsumenten har ingått ett elförsäljningsavtal med en elförsäljare. Konsumenten kan fritt välja elförsäljare. 47. Måste jag ingå avtal om att fysiskt ansluta mitt hushåll till eldistributionsnätet och med vem? Om ett småhus eller en sommarstuga inte anslutits till elnätet ska man ingå avtal om nätanslutning med den lokala distributionsnätsinnehavaren. När det gäller vånings- och radhus i bostadsaktiebolagsform är det husbolaget som fattar beslutet och ingår avtalet med distributionsnätsinnehavaren av bostadsaktiebolaget. 48. Vem kan jag kontakta om det blir avbrott i elleveranserna? Vem kan jag vända mig till om jag har frågor av teknisk natur om leveranserna? Du kan kontakta den lokala distributionsnätsinnehavaren. 49. Vem är ansvarig för de skador som avbrott i elleveranserna orsakar mitt hushåll? Om det fastslås att elavbrottet betraktas som ett fel har konsumenten rätt till ett avdrag i elpriset som motsvarar två veckor av hans årliga avgift för överföringstjänsten. Alternativt kan elkonsumenten vara berättigad till en standardersättning om avbrottet har varit i över 12 timmar. Standardersättningen utbetalas på de grunder som stadgas i elmarknadslagen. Storleken på standardersättningen beror på avbrottets längd och elkonsumentens årliga avgift för nättjänsten. Därtill kan elkonsumenten yrka på ersättning för en skada som han lidit på grund av ett elavbrott som betraktas som ett fel i elleveransen. Yrkanden om prisavdrag, standardersättning eller eventuellt skadestånd ska lämnas in till distributionsnätsinnehavaren. 50. Hur undviker jag att leveransen av den nödvändiga basenergin till hushållet (t.ex. värme och köksel) avbryts om jag råkar i tillfälliga ekonomiska svårigheter? Konsumenter bör först kontakta distributionsnätsinnehavaren och säljaren. Om betalningssvårigheterna är tillfälliga kan man komma överens om t.ex. förlängd betalningstid eller en betalningsplan. Om betalningarna uteblivit på grund av sjukdom, arbetslöshet eller annan särskild anledning får elleveransen avbrytas tidigast när det har gått två månader efter förfallodagen. Nätinnehavaren och säljaren ska informeras om hindret så fort som möjligt. Elleveransen får inte avbrytas på grund av uteblivna betalningar förrän det gått fyra månader från den obetalade fakturans förfallodag under perioden från början av oktober till slutet av april i en byggnad eller en del av byggnad som används som stadigvarande bostad och vars uppvärmning är beroende av el.

11 51. Vad händer om min elförsäljare lämnar marknaden? Vem ska då sälja el till mig? Om elförsäljaren försvinner från marknaden, till exempel på grund av konkurs, får distributionsnätsinnehavaren inte avbryta elleveransen. Distributionsnätsinnehavaren ska fortsätta elleveransen till de kunder som omfattas av leveransskyldigheten tills Energimyndigheten fastställer en ny elförsäljare. Distributionsnätsinnehavaren ska meddela andra kunder än dem som omfattas av leveransskyldigheten om att leveransen kommer att avbrytas och därefter fortsätta elleveransen i tre veckor. Kunden kan också själv välja en ny elförsäljare. Du får lätt reda på vilka elförsäljare som erbjuder el i ditt postnummerområde i Energimyndighetens webbtjänst för jämförelse av elpriser på Var får jag information om vilka nödåtgärder som ska vidtas om det uppstår en nationell, regional eller lokal kris eller en situation som medför allvarliga störningar i elleveranserna? Information om lokala och regionala störningar fås av den egna nätinnehavaren, medan de allmänna medierna informerar om mer omfattande störningar. 6. BEHANDLING AV KLAGOMÅL 53. Var kan jag få noggrannare upplysningar om hur behandlingen av klagomål går till hos min elförsäljare eller min nätinnehavare. På fakturor som går till konsumenter ska bolaget ge information om hur man kan göra ett kundklagomål. I samband med faktureringen av konsumenter ska bolaget också varje år informera om förfaranden för lösning av tvister. Frågor om förfaranden för behandling av reklamationer kan också riktas direkt till elbolaget. 54. Anlitar min elförsäljare ombudsmän? Elförsäljarna anlitar vanligtvis inte utomstående ombudsmän utan behandlar klagomålen själva. 55. Jag behöver hjälp med att lösa en tvist med min elförsäljare eller min nätinnehavare. Finns det någon opartiska och oberoende aktör som kan hjälpa till avgiftsfritt i ett ärende av det här slaget? Konsumentrådgivarna hjälper enskilda konsumenter avgiftsfritt. Det lönar sig att vända sig till en konsumentrådgivare om man själv inte når samförstånd med företaget. Innan man kontaktar konsumentrådgivaren är det bra att göra en skriftlig reklamation till företaget. Konsumenttvistenämnden behandlar avgiftsfritt tvister mellan konsumenter och näringsidkare. Avgörandena är inte tvingande för någondera parten men de flesta företagen följer dem. Konkurrens- och konsumentverket/konsumentombudsmannen bevakar allmänt konsumenternas rätt på marknaden. Bland annat förhandlar verket med näringsidkarna om standardavtalsvillkor, övervakar att reklamen och avtalsvillkoren följer lagen och ger allmänna råd per telefon.

12 7. KONSUMENTSKYDDS- OCH KONKURRENSMYNDIGHETER 56. Vem är ansvarig för konsumentfrågor i Finland? Vilka åtgärder har dessa organisationer vidtagit för att skydda konsumenterna? Konkurrens- och konsumentverket/konsumentombudsmannen. Verket övervakar bland annat att marknadsföringen och villkoren i konsumentavtalen är förenliga med lagen. Konsumentverket har kontrollerat att standardavtalsvillkoren i elbranschen uppfyller de krav som konsumentskyddet ställer. Verket har även agerat i fall av otillbörlig marknadsföring av el. 57. Det finns bara en elförsäljare i min region, och därför kan jag inte konkurrensutsätta elen. Vem kan jag diskutera med om hur man kunde främja konkurrensen? I Finland tillhandahålls el i regel av flera försäljare på varje ort. Du får lätt reda på vilka elförsäljare som tillhandahåller el i ditt postnummerområde i Energimyndighetens webbtjänst för jämförelse av elpriser på Energimyndigheten tar emot frågor och kommentarer i anslutning till åtgärder som främjar konkurrensen inom elhandeln. 58. Vilken myndighet är ansvarig för främjandet av en sund och effektiv konkurrens? Energimyndigheten och Konkurrens- och konsumentverket. 8. TILLGÅNGEN TILL EL VID BETALNINGSSVÅRIGHETER 59. Hur kan jag undvika att elen stängs av om jag inte kan betala min räkning? Vad händer om jag inte reagerar på en betalningspåminnelse? Konsumenter bör först kontakta distributionsnätsinnehavaren och säljaren och berätta om situationen. Om betalningssvårigheterna är tillfälliga kan man komma överens om t.ex. förlängd betalningstid eller en betalningsplan. Om elkonsumenten inte reagerar på en betalningspåminnelse ska elförsäljaren eller distributionsnätsinnehavaren sända honom en separat varning om att elleveransen eller eldistributionen kommer att avbrytas. Varningen får sändas tidigast två veckor efter betalningspåminnelsen. Elleveransen eller eldistributionen får avbrytas tidigast fem veckor efter det att betalningen förfallit till betalning. Om betalningarna uteblivit på grund av sjukdom, arbetslöshet eller annan särskild anledning får elleveransen avbrytas tidigast två månader efter betalningens förfallodag, förutsatt att fakturautställaren har informerats om dessa omständigheter. Enligt elförsäljningsvillkoren får elleveranserna till konsumenten eller bostadsfastigheten inte avbrytas om den obetalda avgiften är mindre än 250 euro eller om det inte gått minst tre månader från förfallodagen för den äldsta obetalda räkningen. Elleveransen eller eldistributionen får inte avbrytas på grund av uteblivna betalningar förrän det gått fyra månader från den obetalade fakturans förfallodag under perioden från början av oktober till slutet av april i en byggnad eller en del av byggnad som används som stadigvarande bostad och vars uppvärmning är beroende av el.

13 Det finns inga andra lagpunkter i elmarknadslagen som behandlar ekonomiska svårigheter utan det är i sista hand socialväsendet som ansvarar för kostnaderna för en nödvändig produkt som el. 60. Vad ska jag göra om elen stängs av? Kontakta elbolaget och vid behov socialbyrån. 61. Hurdant stöd och skydd erbjuds för konsumenter som har en svag ekonomisk ställning? Under vilka förutsättningar kan jag klassificeras som konsument som är berättigad till stöd (konsument med svag ekonomisk ställning)? I elmarknadslagen stadgas ingenting om elleverantörens skyldighet att stödja konsumenter med svag ekonomisk ställning genom t.ex. nedsatta priser. Utkomststödet är en sista form av utkomstskydd i situationer där en persons eller familjs inkomster och medel inte räcker till nödvändiga dagliga utgifter. 62. Vem kan jag kontakta för att få information om åtgärder som vidtagits till stöd för konsumenter med svag ekonomisk ställning? Du kan kontakta socialbyrån. Ekonomisk rådgivning och skuldrådgivning har som uppgift att bland annat ge privatpersoner information och råd om hur man planerar sin ekonomi och sköter sina skulder, hjälpa personer med att planera sin ekonomi, utreda möjligheter att lösa problem i den skuldsattas ekonomi och hjälpa den skuldsatta att reda ut möjligheter att förlika sig med sina borgenärer. Rådgivningen är avgiftsfri. 9. ENERGISPARTIPS 63. Hur kan jag minska min elkonsumtion så att elräkningarna blir mindre? Många små ändringar i gamla vanor kan minska energiförbrukningen. Du kan till exempel: använda lågenergilampor, släcka lamporna i de rum du inte vistas i, stänga av apparaterna helt när du inte använder dem (inte lämna dem i standbyläge), sänka inomhustemperaturen med en eller ett par grader, bada bastu mer sällan om den hettas upp med el, minska onödig användning av varmt vatten, tänka på placeringen av vitvarorna (ställ t.ex. inte kylskåp alldeles bredvid spisen eller tvättmaskinen), utför service på apparaterna regelbundet enligt anvisningarna samt om du bor i en gammal byggnad, ta reda på om det är möjligt att utföra reparationer eller ändringar som förbättrar energieffektiviteten.

14 När du renoverar hemma kan du tänka på energieffektiviteten och välja lösningar därefter. I samband med en renovering kan du tänka på: att förbättra energieffektiviteten i ventilationen, att installera en eldstad eller en luftvärmepump, om det behövs extra isolering. När du bygger nytt ska du noggrant fundera på energibehovet och vilka uppvärmningsalternativ som står till buds. Under byggfasen finns utmärkta möjligheter att på ett kostnadseffektivt sätt påverka energibehovet hemma. Fler tips på hur du sparar energi finns bland annat på Motivas och de flesta elbolagens webbplatser. De flesta elbolag och distributionsnätsinnehavare har ingått ett energieffektivitetsavtal för energitjänster och därmed bundit sig till att ge råd om energieffektivitet. Mer information om hur man kan förbättra energieffektiviteten finns (på finska) bl.a på OTILLBÖRLIGT KOMMERSIELLT FÖRFARANDE 64. Vad avses med otillbörligt kommersiellt förfarande? Vad ska jag göra om utsätts för otillbörligt kommersiellt förfarande? Bland annat följande handlingssätt betraktas som otillbörliga: Det framgår inte tydligt av marknadsföringen att den är kommersiell och inte heller vem som står bakom marknadsföringen. Man ger osanna eller vilseledande uppgifter i marknadsföringen eller kundrelationen. Väsentlig information som konsumenten behöver för att fatta köpbeslut eller annat beslut om en konsumtionsvara utelämnas i marknadsföringen eller kundrelationen. Marknadsföringen eller kommunikationen i kundrelationen bedrivs aggressivt. Som aggressivt förfarande anses störning, tvång och andra påtryckningar på konsumenten som kan leda till att konsumenten fattar ett köpbeslut eller ett annat beslut om konsumtionsvara som han inte hade fattat utan påtryckningar. Om du upptäcker sådant förfarande kan du kontakta konsumentmyndigheterna (konsumentrådgivarna, Konkurrens- och konsumentverket). 65. Vad avses med vilseledande försäljningspraxis? Vad ska jag göra om utsätts för vilseledande försäljningspraxis? Med vilseledande försäljningspraxis avses att man ger osanna eller vilseledande uppgifter i marknadsföringen eller i kundrelationen som syftar till att konsumenten fattar köpbeslut eller annat beslut om konsumtionsvara som han inte hade gjort utan dessa uppgifter. Osanna eller vilseledande uppgifter kan gälla till exempel föremålet för köpet, varans pris eller leveranssättet.

15 Om du blivit föremål för sådant förfarande kan du kontakta konsumentmyndigheterna (Konkurrens- och konsumentverket, konsumentrådgivarna). 66. Var kan jag klaga om jag anser att jag fått falska uppgifter före eller efter tecknandet av avtal? Först ska du kontakta den näringsidkare som gett informationen. Om frågan inte löses på det sättet kan man kontakta konsumentrådgivarna och vid behov föra frågan till konsumenttvistenämnden för avgörande. 67. Var kan jag klaga om jag anser att min elförsäljare har bytts ut mot min vilja? Det lönar sig att i första hand kontakta elförsäljaren. Om frågan inte löses på det sättet kan du kontakta konsumentrådgivningen och vid behov föra frågan till konsumenttvistenämnden för avgörande.

Elförsäljningsvillkor EFV 2014

Elförsäljningsvillkor EFV 2014 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf 1 Elförsäljningsvillkor EFV 2014 Innehåll: A. Allmänt, ingående av elförsäljningsavtal, förutsättningar för och påbörjande av elförsäljningen, förhållande till

Läs mer

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09 Anslutningsvillkor för elproduktion (AVP 09) Sida 1 av 6 ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1 Dessa anslutningsvillkor för elproducenter (AVP 09)

Läs mer

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 1(6) ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1 Dessa anslutningsvillkor för elproducenter (AVP 2014) bifogas till

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR Gäller från 1.1.2011 YL ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR...2 YL 1 VISSA CENTRALA BEGREPP...2 YL 2 INFORMATION SOM SKA LÄMNAS INNAN FÖRSÄKRINGSAVTALET INGÅS...2 2.1 Försäkringsbolagets informationsplikt...2

Läs mer

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Elbytarguide Företag Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Dags att se över ditt elavtal och spara pengar till firman 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Sedan dess är det fritt fram

Läs mer

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto Speciella villkor för 1 (5) Inlåningsränta Inlåningsräntan är fast under hela insättningsperioden. Beräkning och betalning av inlåningsränta Ränta beräknas från insättningsdagen till förfallodagen, exklusive

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datum Diarienr 2014-02-12 1176-2013 SEVAB Strängnäs Energi AB Box 32 645 21 Strängnäs Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datainspektionens beslut

Läs mer

Överenskommelse angående Däckverkstadens reparationsvillkor. Stockholm den 21 februari 2003

Överenskommelse angående Däckverkstadens reparationsvillkor. Stockholm den 21 februari 2003 Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2003-02-21 2002/2916 Överenskommelse angående Däckverkstadens reparationsvillkor 1 Konsumentverket/KO och Däckspecialisternas Riksförbund (DRF) har träffat en överenskommelse

Läs mer

Esbo stads ekonomiska rådgivning och skuldrådgivning

Esbo stads ekonomiska rådgivning och skuldrådgivning 1 Esbo stads ekonomiska rådgivning och skuldrådgivning Om du har problem med pengar, kan den ekonomiska rådgivningen och skuldrådgivningen hjälpa dig. Du kanske har problem med att betala dina räkningar,

Läs mer

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330 Detta Kundavtal ("Avtalet") mellan Telecom3 Sverige AB ("T3") och den fysiska person som anges under punkten 1 nedan ("Kunden") gäller för de tjänster och den utrustning som T3 tillhandahåller Kunden från

Läs mer

Fördelar med en OPfondförsäkring INNEHÅLL. Det lönar sig att spara i försäkringar 3. Mångsidiga möjligheter 3

Fördelar med en OPfondförsäkring INNEHÅLL. Det lönar sig att spara i försäkringar 3. Mångsidiga möjligheter 3 OP-fondförsäkring PRODUKTFAKTA FÖR OP-FONDFÖRSÄKRING INNEHÅLL Det lönar sig att spara i försäkringar 3 Mångsidiga möjligheter 3 En OP-fondförsäkring som planerats just för dig 4 Avkastning på pengarna

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag AVTALSVILLKOR 1(8) Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag Gäller från och med 2013-11-01. 1 Allmänt 1.1, 556016-2561, nedan Skellefteå Kraft, förfogar över ett kommunikationsnät med bredbandskapacitet.

Läs mer

Vill du veta mer om el och elmarknaden?

Vill du veta mer om el och elmarknaden? Vill du veta mer om el och elmarknaden? På vår webbplats boraselnat.se finns ytterligare information liksom hos: Konsumenternas Energimarknadsbyrå, www.energimarknadsbyran.se, tel 08-522 789 50 Elpriskollen.se,

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR KONSUMENT för leverans av fjärrvärme som används i enskilt bruk (Utarbetade av Svensk Fjärrvärme tillsammans med Konsumentverket) 1. Inledande bestämmelser 1.1. a) Dessa almänna

Läs mer

Avtalsvillkor för fjärrvärme

Avtalsvillkor för fjärrvärme Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf Avtalsvillkor för fjärrvärme T1/2010 www.kokkolanenergia.fi KARLEBY ENERGI AVTALSVILLKOR FÖR FJÄRRVÄRME INNEHÅLL I AVTALSVILLKOR FÖR FJÄRRVÄRME 1 Ingående av värmeavtal...

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

FRÅGOR OM NATURGASMARKNADEN

FRÅGOR OM NATURGASMARKNADEN FRÅGOR OM NATURGASMARKNADEN 1. KONSUMENTENS RÄTT TILL INFORMATION 1. Var kan jag hitta information om hur man byter naturgasförsäljare? I Finland kan konsumenterna av naturgas inte byta naturgasleverantör.

Läs mer

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla.

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla. 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor avser anslutning av elektriska högspänningsanläggningar och överföring av el till eller från sådana anläggningar och ska tillämpas när parterna skriftligen har överenskommit

Läs mer

ANSLUTNINGS- OCH FÖRSÄLJNINGSVILLKOR 1 (14)

ANSLUTNINGS- OCH FÖRSÄLJNINGSVILLKOR 1 (14) 1 (14) 1. Ingående av värmeavtal 1.1 Värmeleverantören och kunden ingår ett skriftligt värmeavtal om anslutning av värmeförbrukningsplatsen till fjärrvärmenätet och värmeleverans till leveranspunkten.

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (12) Dnr: 2015:190 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx)

Läs mer

Aktia Personskydd. Produktfakta. Gäller fr.o.m. 1.1.2016. Ingående av avtal 2. Hälsotillståndet påverkar beviljandet av en försäkring 2

Aktia Personskydd. Produktfakta. Gäller fr.o.m. 1.1.2016. Ingående av avtal 2. Hälsotillståndet påverkar beviljandet av en försäkring 2 Aktia Personskydd Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.1.2016 Innehållsförteckning Ingående av avtal 2 Hälsotillståndet påverkar beviljandet av en försäkring 2 Avtalets innehåll 2 Förmånstagare 2 Adress- eller

Läs mer

Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster:

Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster: Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster: (gäller från och med den 1 december 2014) 1 ALLMÄNT 1.1 Dessa allmänna villkor gäller då Fält Communications AB ( Fältcom ) tillhandahåller tjänster

Läs mer

VÄNLIGEN LÄS FÖLJANDE HANDELSVILLKOR GRUNDLIGT INNAN DU BESTÄLLER VAROR FRÅN webshop.sivantos.se.

VÄNLIGEN LÄS FÖLJANDE HANDELSVILLKOR GRUNDLIGT INNAN DU BESTÄLLER VAROR FRÅN webshop.sivantos.se. HANDELSVILLKOR 1 ALLMÄN INFORMATION Försäljning från denna hemsida webshop.sivantos.se sker av Sivantos A/S ("Sivantos"), Knarrarnäsgatan 7, 164 40 Kista med denna e-postadress: webshop.se@sivantos.com.

Läs mer

Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag. Konsument Halmstad, budget- och skuldrådgivning

Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag. Konsument Halmstad, budget- och skuldrådgivning Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag Konsument Halmstad, budget- och skuldrådgivning Informationsmaterial för gode män/särskilt förordnade vårdnadshavare till ensamkommande barn I

Läs mer

FÖRSÄKRINGSVILLKOR GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Inkomstförsäkring för medlemmar i ST

FÖRSÄKRINGSVILLKOR GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Inkomstförsäkring för medlemmar i ST FÖRSÄKRINGSVILLKOR GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Inkomstförsäkring för medlemmar i ST ETT SAMARBETE MELLAN ST OCH BLIWA Bliwa Skadeförsäkring AB, Organisationsnr: 516401-6585 Box 5125, 102 43 Stockholm, Telefon:

Läs mer

VÄND INTE SIDA INNAN DU HAR FÅTT TILLÅTELSE TILL DET!

VÄND INTE SIDA INNAN DU HAR FÅTT TILLÅTELSE TILL DET! AHM-provet 5.9.2015 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna 1-3

Läs mer

Avtalsvillkor för tjänsten Pålitlig Partner

Avtalsvillkor för tjänsten Pålitlig Partner Avtalsvillkor för tjänsten Pålitlig Partner Tjänsten Pålitlig Partner är en del av Suomen Tilaajavastuu Oy:s ( ST ) tilaajavastuu.fi tjänst. Tjänsten Pålitlig Partner är ett verktyg för riskhantering,

Läs mer

Gäller från och med 2011-10-01

Gäller från och med 2011-10-01 1 (7) Gäller från och med 2011-10-01 1 Definitioner Arbetsdag: Avtalat Leveransdag: Beställning: Beställningsbekräftelse: Faktisk Leveransdag: Fastighetsnät: Fel: Hyresavtal: Klarrapport: Mindre anpassning

Läs mer

Nordea Låneskydd Plus

Nordea Låneskydd Plus Nordea Låneskydd Plus 1 (6) Nordea Låneskydd Plus Försäkringens syfte Med försäkring avses i dessa försäkringsvillkor den del i försäkringen Nordea Låneskydd Plus som omfattar skydden för arbetslöshet

Läs mer

Inkomstförsäkring för medlemmar i Farmaciförbundet

Inkomstförsäkring för medlemmar i Farmaciförbundet försäkringsvillkor Inkomstförsäkring för medlemmar i Farmaciförbundet gäller från 1 januari 2013 ett samarbete mellan farmaciförbundet och bliwa Innehåll Definitioner 2 1. Gemensamma bestämmelser 3 1.1

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för leverans av fjärrvärme som används för enskilt bruk

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för leverans av fjärrvärme som används för enskilt bruk ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för leverans av fjärrvärme som används för enskilt bruk Dessa avtalsvillkor har utarbetats av Svensk Fjärrvärme tillsammans med Konsumentverket. Antagna av Umeå Energi 2010-01-01.

Läs mer

Leveransvillkor för bredbandstjänster med fast prissättning / hemkunder

Leveransvillkor för bredbandstjänster med fast prissättning / hemkunder KARIS TELEFON AB 1.1.2004 Leveransvillkor för bredbandstjänster med fast prissättning / hemkunder 1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på leveranser av xdsl-bredbandstjänster och Fastighetstjänster

Läs mer

Avtal om av kommunen beviljat stöd

Avtal om av kommunen beviljat stöd 1 (6) Avtal om av kommunen beviljat stöd Projektet Bredband för alla 2015: Emsalö projektet Avtalsparter Beställare och Borgå stad (nedan Kommunen ) stödgivare Stadshusgatan 7 06100 BORGÅ FO-nummer 1061512-1

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT EL 2012 K (rev) 1(25) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Ändringarna i jordlegolagen trädde i kraft 1.2.2011

Ändringarna i jordlegolagen trädde i kraft 1.2.2011 Promemoria 1 (14) Ändringarna i jordlegolagen trädde i kraft 1.2.2011 Lagen om ändring av jordlegolagen och lagen om upphävande av 25 kap. 1 b 4 mom. i ärvdabalken trädde i kraft 1.2.2011. I det följande

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS. 1 Konsulttjänstens genomförande

ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS. 1 Konsulttjänstens genomförande Allmänna villkor Konsulttjänster - Resurs 1 (10) ALLMÄNNA VILLKOR KONSULTTJÄNSTER RESURS Dessa allmänna villkor gäller vid utförande av konsulttjänst där leverantören ställer viss resurs till kundens förfogande.

Läs mer

2. Förfrågningsunderlag, Kontrakt Sysselsättningsplatser med rehabiliterande insatser

2. Förfrågningsunderlag, Kontrakt Sysselsättningsplatser med rehabiliterande insatser Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2012-02-17 Upphandlingsansvarig ARBETSFÖRMEDLINGEN Tuula Lindström Upphandling Sysselsättningsplatser 2012 Af-2012/037227 Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen

Läs mer

OP-pensionsförsäkring

OP-pensionsförsäkring OP-pensionsförsäkring Produktfakta för OP-pensionsförsäkring INNEHÅLL Det lönar sig att spara för en tilläggspension 3 Lagstadgad arbetspension 3 En OP-pensionsförsäkring som planerats just för dig 4 Avkastning

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Snart hantverkare Ett övningshäfte för dig som utbildar dig till hantverkare.

LÄRARHANDLEDNING. Snart hantverkare Ett övningshäfte för dig som utbildar dig till hantverkare. LÄRARHANDLEDNING Snart hantverkare Ett övningshäfte för dig som utbildar dig till hantverkare. Snart hantverkare lärarhandledning Konsumentverket 2014 Projektledare/ansvarig utgivare: Konsumentverket Layout:

Läs mer

För att förenkla för dig som kund har vi nedan tagit fram några av de vanligaste frågorna kring avtalsvillkoren med tillhörande svar

För att förenkla för dig som kund har vi nedan tagit fram några av de vanligaste frågorna kring avtalsvillkoren med tillhörande svar VILLKOR Särskilda villkor för installation och nätanslutning av småhus med fiber Gällande fr o m 2015-12-01 För att förenkla för dig som kund har vi nedan tagit fram några av de vanligaste frågorna kring

Läs mer

FAKTURERING, VOLYM, BETALNINGSVILLKOR, DRÖJSMÅLSRÄNTA

FAKTURERING, VOLYM, BETALNINGSVILLKOR, DRÖJSMÅLSRÄNTA AVTAL Upphandling 119-05 Elenergi (El 2005-02) På de villkor som anges i nedanstående punkter i detta avtal, förbinder sig leverantören att leverera och kunden att ta emot avtalad elleverans. Handlingarnas

Läs mer

VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR, MOTORER OCH DELAR TILL DEM

VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR, MOTORER OCH DELAR TILL DEM VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR, MOTORER OCH DELAR TILL DEM 1.1.2012 VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR Båt- och motorverkstäder samt måleriverkstäder, som tillhör Båtbranschens Centralförbund Finnboats rf:s

Läs mer

KUNDAVTAL TELECOM 3 SVERIGE AB 1/5

KUNDAVTAL TELECOM 3 SVERIGE AB 1/5 1/5 Detta Kundavtal ("Avtalet") mellan Telecom3 Sverige AB ("T3") och den fysiska person som anges under punkten 1 nedan ("Kunden") gäller för de tjänster och den utrustning som T3 tillhandahåller Kunden

Läs mer

Nr 65 LANDSKAPSFÖRORDNING. om elmarknaden. Föredragen för Republikens President. Utfärdad i Mariehamn den 18 november 1999

Nr 65 LANDSKAPSFÖRORDNING. om elmarknaden. Föredragen för Republikens President. Utfärdad i Mariehamn den 18 november 1999 Nr 65 LANDSKAPSFÖRORDNING om elmarknaden Föredragen för Republikens President Utfärdad i Mariehamn den 18 november 1999 Med stöd av 9, 10, 12 14 a, 17, 19, 20 a, 21 och 66 ellagen för landskapet Åland

Läs mer

Explore Tours AB's Särskilda Resevillkor

Explore Tours AB's Särskilda Resevillkor Explore Tours AB's Särskilda Resevillkor Reservation för ändringar Explore Tours resor och program är unika. Det innebär också att vi inte till hundra procent kan garantera att den ursprungliga resplanen

Läs mer

1.5 Den part som har en fordran mot den andra parten har rätt till ränta enligt räntelagen (1975:635).

1.5 Den part som har en fordran mot den andra parten har rätt till ränta enligt räntelagen (1975:635). 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor avser anslutning av elektriska anläggningar och överföring av el till sådana anläggningar där anläggningsinnehavaren är en konsument. För anslutning och överföring av el

Läs mer

ÖPPEN FIBER STEG FÖR STEG

ÖPPEN FIBER STEG FÖR STEG ÖPPEN FIBER STEG FÖR STEG Guiden för dig som vill driva fiberfrågan. VILL DU HA ÖPPEN FIBER I DITT VILLAOMRÅDE? BLI FIBERAMBASSADÖR. Finns det intresse för fiber bland grannarna i ditt villaområde? Då

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET EL 2012 N (rev) 1(14) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

PS ONLINEAUKTIONER AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AUKTION ONLINE FÖR KONSUMENTER. 1. Bakgrund. 2. Budgivning och inropsavgift. 3. Objektsbeskrivning

PS ONLINEAUKTIONER AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AUKTION ONLINE FÖR KONSUMENTER. 1. Bakgrund. 2. Budgivning och inropsavgift. 3. Objektsbeskrivning PS ONLINEAUKTIONER AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AUKTION ONLINE FÖR KONSUMENTER 1. Bakgrund 1.1 Dessa allmänna villkor för köp via auktioner online ( Villkoren ) gäller när en konsument ( Kund ) gör ett köp

Läs mer

Avtal Ljusfesten. Ängelholms kommun. Villkoren i förfrågan tillsammans med vinnande anbud i upphandlingen bildar underlag för detta kontrakt.

Avtal Ljusfesten. Ängelholms kommun. Villkoren i förfrågan tillsammans med vinnande anbud i upphandlingen bildar underlag för detta kontrakt. 2013-04-10 ÄNGEUIOLMS Avtal Ljusfesten Ängelholms kommun 1 Avtal Ljusfesten 11 Allmänna avtalsvillkor Villkoren i förfrågan tillsammans med vinnande anbud i upphandlingen bildar underlag för detta kontrakt

Läs mer

Särskilda och allmänna resevillkor

Särskilda och allmänna resevillkor Särskilda och allmänna resevillkor För dig som reser med Travel By Excellence Teknisk arrangör RESOR MED ASIATISK OMSORG Index Sid. 0. Allmänna resevillkor....2 1. Avtalet...2 2. Betalning av priset för

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

Allmänna Villkor för Bättre Läge

Allmänna Villkor för Bättre Läge Allmänna Villkor för Bättre Läge Gäller Fr.o.m 2016-01-12 1 Inledning 1.1Dessa allmänna villkor gäller då Svenska Stadsnät AB ( SSAB ) till en småhusägare ( Fastighetsägaren ) tillhandahåller installation

Läs mer

Detta avtal gäller mellan TelliQ AB nedan kallad TelliQ och Kunden nedan kallad (Kund),

Detta avtal gäller mellan TelliQ AB nedan kallad TelliQ och Kunden nedan kallad (Kund), Tjänsteavtal TelliQ 2016-03-22 Detta avtal gäller mellan TelliQ AB nedan kallad TelliQ och Kunden nedan kallad (Kund), vid leverans av driftstjänster till TelliQ produkter. Avtalet träder i kraft i samband

Läs mer

KONTRAKT AVSEENDE SERVICEINSATSER, HEMTJÄNSTINSATSER OCH DELEGERAD HEMSJUKVÅRD

KONTRAKT AVSEENDE SERVICEINSATSER, HEMTJÄNSTINSATSER OCH DELEGERAD HEMSJUKVÅRD AVTALSMALL Mellan Vellinge kommun, organisationsnummer 202100-1033, 235 81 Vellinge, nedan kallad beställaren och (leverantörens namn), org nr, adress, nedan kallad utföraren, tecknas denna dag följande

Läs mer

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare:

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare: 1 (9) MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder Anordnare: 2 (9) Innehållsförteckning Sid nr 1 AVTALSPARTER 3 2 KONTAKTPERSONER FÖR AVTALET 3 3 AVTALSOMFATTNING

Läs mer

Du som har har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift

Du som har har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Du som har har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Vad kostar det? Radio- och tv-avgiften kostar 519 kronor för tre månader. Du kan betala varje månad om du har autogiro. Då kostar det 173 kronor

Läs mer

Information beträffande Skatteverkets regler vid svårigheter att betala skatter och avgifter

Information beträffande Skatteverkets regler vid svårigheter att betala skatter och avgifter Sidan 1 av 6 Nr 03/09 Stockholm 2009-01-20 Till Medlemmarna i EnergiFöretagens Arbetsgivareförening I detta cirkuläret kommer vi att informera om: * Information beträffande Skatteverkets regler vid svårigheter

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 16.11.2013

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 16.11.2013 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 16.11.2013 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 16.11.2013 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

AHM-PROVET 4.5.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (8)

AHM-PROVET 4.5.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (8) AHM-PROVET 4.5.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (8) Fråga 1 Punkt A max 3 p - Kostnaderna för renoveringen (10 000 euro) fogas till aktielägenhetens anskaffningsutgift. Kostnaderna får inte avdras vid inkomstbeskattningen,

Läs mer

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2016-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2016-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam Villkor Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2016-01-01 För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam A Innehåll A Innehåll... 3 B Vem får teckna försäkringen... 4 C När gäller försäkringen...

Läs mer

Allmänna villkor för hyresavtal

Allmänna villkor för hyresavtal 01.01.2016 Allmänna villkor för hyresavtal 1. Premisser Stiftelsens studentbostäder är avsedda att under studietiden utgöra bostäder för personer som på heltid studerar för grundexamen vid läroinrättningar

Läs mer

Brukskonto 1 (6) Särskilda och allmänna villkor 04.14

Brukskonto 1 (6) Särskilda och allmänna villkor 04.14 Brukskonto 1 (6) Särskilda villkor Definition av kontot Brukskonto är avsett för skötsel av dagliga bankärenden och omfattas inte av uttagsbegränsningar. Inlåningsränta Inlåningsränta på kontot: 0,00 %

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m.

AVTAL. Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m. AVTAL Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m. Parter Mellan Snabba Tryck AB, Cypressgatan 4, 621 58 VISBY nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen har

Läs mer

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se.

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se. Skuldsanering Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se. Du kan också ringa till oss på telefon

Läs mer

POSTEN FRIMÄRKEN. Avtal. Parter. Posten Meddelande AB. avseende uppdrag för. Organisationsnr. Organisationsnr 556711-5695.

POSTEN FRIMÄRKEN. Avtal. Parter. Posten Meddelande AB. avseende uppdrag för. Organisationsnr. Organisationsnr 556711-5695. Avtal avseende uppdrag för Diarienummer POSTEN FRIMÄRKEN Parter Posten Meddelande AB nedan kallad Posten Organisationsnr 556711-5695 nedan kallad Uppdragstagaren Organisationsnr Enhet Posten Frimärken

Läs mer

SÖDERTÄLJE GYM AB. Allmänna villkor för medlemskap i 8T. Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1.

SÖDERTÄLJE GYM AB. Allmänna villkor för medlemskap i 8T. Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1. Allmänna villkor för medlemskap i 8T Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1. Allmänt 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för avtal om medlemskap i 8T mellan

Läs mer

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte.

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. AHM-provet 16.5.2015 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna 1-3

Läs mer

PS ONLINEAUKTIONER AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AUKTION ONLINE FÖR NÄRINGSIDKARE. 1. Bakgrund. 2. Budgivning och inropsavgift. 3. Objektsbeskrivning

PS ONLINEAUKTIONER AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AUKTION ONLINE FÖR NÄRINGSIDKARE. 1. Bakgrund. 2. Budgivning och inropsavgift. 3. Objektsbeskrivning PS ONLINEAUKTIONER AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AUKTION ONLINE FÖR NÄRINGSIDKARE 1. Bakgrund 1.1 Dessa allmänna villkor för köp via auktioner online ( Villkoren ) gäller när en näringsidkare eller annan juridisk

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Sn 23.10.2014 Bilaga A-108 Stöd för närståendevård Principer Arvoden Anvisningar Information Gällande från 01.01.2015 INLEDNING Principerna för stöd för närståendevård i Lemlands kommun är utarbetade enligt

Läs mer

Anvisade elavtal. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Anvisade elavtal. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Anvisade elavtal Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 9 juni 2016 Ibrahim Baylan Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Villkor. Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar

Villkor. Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar Villkor Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01 För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar Innehållsförteckning 1 Gemensam försäkring... 4 1A

Läs mer

Villkor. Allmän information. S&A Sverige AB 556678-2677, september 2015

Villkor. Allmän information. S&A Sverige AB 556678-2677, september 2015 Villkor S&A Sverige AB 556678-2677, september 2015 Allmän information Långivare är S&A Sverige AB 556678-2677. S&A Sverige AB (Långivaren) förmedlar via Internet lån till privatpersoner (Låntagaren) som

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 30 april 2010 Nr 290 304 INNEHÅLL Nr Sidan 290 Betaltjänstlag... 1121 291 Lag om ändring av 7 kap. 19 i konsumentskyddslagen... 1144 292 Lag

Läs mer

2.1 Fastighet Med Fastighet avses fast egendom som angivits i Avtalet (definierat nedan).

2.1 Fastighet Med Fastighet avses fast egendom som angivits i Avtalet (definierat nedan). 1. Allmänt 1.1 Dessa allmänna villkor ( Villkoren ) gäller när du som husägare ( Fastighetsägaren ) tecknar avtal med Satellithuset i limmared ab, org nr 556180-4583, med adress Fabriksgatan 2, 51442 Limmared,

Läs mer

Webbtjänsten administreras och underhålls av Folksam Skadeförsäkring Ab och tjänsterna erbjuds av Folksam.

Webbtjänsten administreras och underhålls av Folksam Skadeförsäkring Ab och tjänsterna erbjuds av Folksam. 1 (5) Folksams Kundportal för privatkunder Avtalsvillkor 16.9.2014 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för privatkunder (Kundportal) är en elektronisk

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND OLE_PH3 1 *1449901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Du har

Läs mer

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN KAN_1_190614PP +

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN KAN_1_190614PP + KAN_1 1 *1169901* MEDBORGARSKAPSANSÖKAN Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om finskt medborgarskap. Om du ansöker om finskt medborgarskap även för minderåriga barn som du har vårdnaden om, ska

Läs mer

Sjukförsäkring. Extra inkomst vid sjukskrivning. Även för din partner!

Sjukförsäkring. Extra inkomst vid sjukskrivning. Även för din partner! Även för din partner! Du kan medförsäkra din registrerade partner, make/maka eller sambo till samma erbjudande. Sjukförsäkring Extra inkomst vid sjukskrivning Vid långvarig sjukdom kan din ekonomi påverkas

Läs mer

MOLNTJÄNSTAVTAL. Den punkt eller de punkter där Leverantören ansluter Tjänsten till ett allmänt elektroniskt kommunikationsnät.

MOLNTJÄNSTAVTAL. Den punkt eller de punkter där Leverantören ansluter Tjänsten till ett allmänt elektroniskt kommunikationsnät. MOLNTJÄNSTAVTAL MALL 1 PARTER # (nedan kallat Kunden ), organisationsnummer #, med adress # och # (nedan kallat Leverantören ), organisationsnummer #, med adress # (gemensamt benämnda Parterna ) har denna

Läs mer

Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag för detta avtal.

Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag för detta avtal. stockhalm' 2014-03-03 Avtalsnr. AF1 089 Sid 1/5 ÅNGELHOLMS KOMMUN 1 Avtal webb-tv AF1089 1.1 Allmänna avtalsvillkor Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag

Läs mer

Leveransavtalsvillkor

Leveransavtalsvillkor 1 (9) Leveransavtalsvillkor Leverans av kuverteringsmaskin och leverans av fullservice av kuverteringsmaskin Nedan följer de avtalsvillkor som ska gälla för leveransen. Avtalsvillkoren godkänns i sin helhet

Läs mer

Inkomstförsäkring för medlemmar i Vision

Inkomstförsäkring för medlemmar i Vision FÖRSÄKRINGSVILLKOR GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Inkomstförsäkring för medlemmar i Vision ETT SAMARBETE MELLAN VISION OCH BLIWA Bliwa Skadeförsäkring AB, Box 5125, 102 43 Stockholm Besöksadress: Biblioteksgatan

Läs mer

Fondförsäkring. Gäller från och med 2014-01-01.

Fondförsäkring. Gäller från och med 2014-01-01. Förköpsinformation 1/6 Fondförsäkring Pensionsplan för ombudsmän/funktionärer 1. Du kan själv påverka förvaltningen av din tjänstepension. Gäller från och med 2014-01-01. Kortfattad information Fondförsäkring

Läs mer

Vattentjänstverket. Allmänna leveransvillkor. KF 5.6.2003 66 kompletterad KF 22.4.2004 34 kompletterad KF 21.9.2006 48 kompletterad KF 23.9.

Vattentjänstverket. Allmänna leveransvillkor. KF 5.6.2003 66 kompletterad KF 22.4.2004 34 kompletterad KF 21.9.2006 48 kompletterad KF 23.9. 1 Vattentjänstverket Allmänna leveransvillkor KF 5.6.2003 66 kompletterad KF 22.4.2004 34 kompletterad KF 21.9.2006 48 kompletterad KF 23.9.2010 49 1 1. ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR OCH DEFINITIONER... 3 ALLMÄNNA

Läs mer

Service-/supportavtal

Service-/supportavtal 1(7) Förlaga till Service-/supportavtal Ref till Avtal Nyckelsystem mellan Kungl.biblioteket och Leverantören Kommentar: Avtalet utgör tillsammans med förfrågningsunderlaget och leverantörens svar på förfrågningsunderlaget

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2011

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2011 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2011 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Den överstigande delen läses inte. Ett svar med flera rader än en rad per ruta beaktas inte. Det

Läs mer

tka-kod:251054 Dnr OM 40/102/2013

tka-kod:251054 Dnr OM 40/102/2013 tka-kod:251054 Dnr OM 40/102/2013 Preciserande tjänstekollektivavtal gällande lönen för offentliga rättsbiträden. Avtalet uppgjordes den 25 mars 2013 mellan justitieministeriet och Förhandlingsorganisationen

Läs mer

Fiber till Tjuv- & Enholmen?

Fiber till Tjuv- & Enholmen? Fiber till Tjuv- & Enholmen? Nu gör vi ett nytt försök. Hittills har 21 fastigheter beställt anslutning. Vi behöver 35 för att dra igång projektet. Anmälan vill vi ha senast 30 juni 2016 Kontaktpersoner

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FINSK TIMMERHUSINDUSTRI 3/2010

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FINSK TIMMERHUSINDUSTRI 3/2010 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FINSK TIMMERHUSINDUSTRI 3/2010 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSUMENTKÖP OCH MONTERING AV TIMMERHUSPAKET OCH TIMMERPRODUKTER Denna anvisning innehåller allmänna avtalsvillkor för konsumentköp

Läs mer

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT Given i Helsingfors den 10 maj 1991 LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Allmänna stadganden 1 Den som har gjort en uppfinning eller den till vilken uppfinnarens

Läs mer

Skuldsanering. Är du så skuldsatt att du inte kan betala dina skulder? Så här ansöker du om skuldsanering. Kronofogdens bedömning

Skuldsanering. Är du så skuldsatt att du inte kan betala dina skulder? Så här ansöker du om skuldsanering. Kronofogdens bedömning I N F O R M A T I O N KFM 935 utgåva 7. Utgiven i MAJ 2008. Skuldsanering Är du så skuldsatt att du inte kan betala dina skulder? Om du inte kan betala dina skulder kanske du kan få skuldsanering. Med

Läs mer

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016 VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016 Nordea Pay är en app som laddas ned på mobila enheter och förmedlas av Nordea Bank Finland Abp (nedan banken). Appen innehåller tjänster som banken tillhandahåller.

Läs mer

TioHundraförvaltningen Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem 2010. Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem TioHundra

TioHundraförvaltningen Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem 2010. Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem TioHundra TioHundraförvaltningen Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem 2010 Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem TioHundra 2010 Sidan 1 av 6 Kap 2. Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem Mellan 1. TioHundranämnden

Läs mer

BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING I BUNKEFLOSTRAND

BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING I BUNKEFLOSTRAND BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING I BUNKEFLOSTRAND BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING Denna beställning avser en fiberinstallation till er fastighet och bör kopieras och förvaras

Läs mer

Allmänna villkor. DPOrganizer Ett verktyg från Beyano AB

Allmänna villkor. DPOrganizer Ett verktyg från Beyano AB Allmänna villkor DPOrganizer Ett verktyg från Beyano AB 1. Inledning 1.1 Dessa allmänna villkor ( Villkoren ) gäller för användning av DPOrganizer som är en programvara tillhandahållen av Beyano AB, org.

Läs mer

Företagsnamn:.. ( EDI-användaren ) Adress:... Organisationsnummer:

Företagsnamn:.. ( EDI-användaren ) Adress:... Organisationsnummer: SvK1000, v3.3, 2014-03-26 AVTAL 2015/1169 EDI-avtal för el- och naturgasmarknaden PARTER Affärsverket svenska kraftnät ( Svenska kraftnät ) Box 1200 172 24 Sundbyberg Organisationsnummer: 202100-4284 Företagsnamn:..

Läs mer

VILLKOR FÖR ANSLUTNING AV FRIVILLIGA PRODUKTER TILL RETURPACKS RETURSYSTEM

VILLKOR FÖR ANSLUTNING AV FRIVILLIGA PRODUKTER TILL RETURPACKS RETURSYSTEM ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANSLUTNING AV FRIVILLIGA PRODUKTER TILL RETURPACKS RETURSYSTEM 1. Bakgrund 1.1 Returpack har utarbetat ett system, nedan kallat Retursystemet, för återtagning och återvinning av aluminiumburkar

Läs mer

Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Team och tjänster. 2. Arvoden och kostnader 1(6)

Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Team och tjänster. 2. Arvoden och kostnader 1(6) Gäller från 1 januari 2015 ALLMÄNNA VILLKOR Dessa villkor gäller för alla tjänster som Bergh & Co Advokatbyrå AB ( Advokatbyrån eller vi ) tillhandahåller till sina klienter. Sveriges Advokatsamfunds vägledande

Läs mer