Kursplan. Historia och religion inriktad mot undervisning och lärande i samhällsorienterande ämnen i grundskolans senare år.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursplan. Historia och religion inriktad mot undervisning och lärande i samhällsorienterande ämnen i grundskolans senare år."

Transkript

1 Kursplan Institutionen för humaniora Kurskod GIX121 Dnr 02:13D Beslutsdatum Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Historia och religion inriktad mot undervisning och lärande i samhällsorienterande ämnen i grundskolans senare år. History and religion directed towards teaching and learning in secondary school. Historia och religion Poängtal 40 Nivå 1-20 inom resp historia och religionsvetenskap Kursplanen gäller från Inplacering i utbildningssystemet Inriktningen ingår i lärarutbildningen och riktas till lärare för skolans senare år. Den kan även läsas som fristående kurs, varvid de verksamhetsförlagda delarna i kursen kan utbytas mot fältstudier i kombination med litteraturstudier. Förkunskaper För tillträde till inriktningen krävs att den studerande är antagen till programmet för lärarutbildning, inriktning Historia och religion inriktad mot undervisning och lärande i samhällsorienterande ämnen. För tillträde till inriktningen som fristående kurs krävs grundläggande behörighet samt SvB, EngB, ShA, MaA alternativt lärarexamen.

2 Syfte Inriktningen syftar till att: - uppöva ett kritiskt tänkande och till att ge den studerande möjlighet att erhålla kunskaper och insikter om de stora dragen i såväl världshistorien som om världsreligionerna. Särskilt fokus läggs på dels tolkning och förståelse av olika livsuppfattningar och värderingar som möter i ett pluralistiskt samhälle, dels på de uttryck som resursfördelning, konflikter och förtryck har antagit under olika tider - den studerande ges möjlighet att få en övergripande uppfattning om ämnena historia och religionsvetenskap som universitetsämnen i lärarutbildningen och som skolämnen inom SO-blocket den studerande självständigt och tillsammans med andra ska kunna planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisning i skolans senare år i enlighet med aktuella styrdokument den studerande ges möjlighet att utveckla sin egen läs- och skrivförmåga genom att aktivt arbeta med olika slags texter samt delta i ett processorienterat skrivande - den studerande ska ges möjlighet att tillägna sig en vetenskaplig och didaktisk bas för undervisning i ämnet och kunna behärska informations- och kommunikationsteknik (IKT) i undervisningen - den studerande ska ges möjlighet att nå kunskap om och att tillämpa vetenskapliga metoder Ett kompletterande mål för all utbildning inom det humanistiska området är förmågan att korrekt använda svenska språket i tal och skrift.

3 Innehåll Delkurs 1: Introduktionskurs, 6. Kursen skall ge en översiktlig orientering om vetenskapliga metoder och teorier med inriktning mot sådana som tillämpas inom ämnena historia och religion. Kursen ger orientering om grundläggande perspektiv i religioner och livsåskådningar samt behandlar några aktuella etiska frågeställningar. En kort orientering om vilka perspektiv som fokuseras på idag i de ingående ämnena ingår också. Kursen skall även ge en orientering om sökning av litteratur och källmaterial i bibliotek, arkiv och i olika databaser. I kursen ingår 1 verksamhetsförlagd utbildning. Delkurs 2: Religion, kultur och historia i Europa, 7. Översiktligt studium av interaktionen mellan politik, ekonomi, kultur och religion i en social kontext med särskilt fokus på kristendomens framväxt med betoning på frågor om dess roll i skilda samhällsstrukturer under olika epoker samt relationen till de maktbärande institutionerna. Hermeneutiska övningar ska ge medvetenhet om tolkningens problematik i samspel med kultur- och livsuppfattningar i olika tider. I kursen ingår 2 verksamhetsförlagd utbildning samt en valfri fördjupning med didaktisk inriktning. Delkurs 3: Globalhistoria, 7. Kursen överskrider de nationella gränserna och fokuserar på demografiska, kulturella, socioekonomiska och politiska rörelser ur ett globalt perspektiv med avsikt att den studerande skall finna de stora sammanhangen i världshistorien. Fokus kommer att ligga på att uppöva ett kritiskt tänkande och reflektera över förklaringar till rådande obalanser mellan fattiga och rika länder samt Sveriges roll i en global kontext. I kursen ingår 2 verksamhetsförlagd utbildning samt en valfri fördjupning med didaktisk inriktning. Delkurs 4: Text och tolkning Bibelvetenskap, 6 Kursen ger en första inblick i den exegetiska vetenskapsgrenen och omfattar Gamla och Nya Testamentet. Kursen behandlar därvid skrifternas tillkomsthistoria, litterära utformning, text- och kanonhistoria samt den tro och teologi som formuleras utifrån dessa texter. Hermeneutiska övningar ska ge medvetenhet om tolkningens problematik i samspel med kultur- och livsuppfattning i olika tider. I kursen ingår 1 verksamhetsförlagd utbildning. Delkurs 5: Förtryck, konflikter och konfliktlösning ur ett historisktdidaktiskt perspektiv. 7 Kursen fokuserar ur ett maktperspektiv på konfliktlösning under historiens gång. Tyngdpunkten ligger på och 1900-talens historia. Särskild uppmärksamhet ägnas åt urval och förmedling i läroböcker av vissa utvalda händelser. Betydelsen av klass, genus och etnicitet kommer att lyftas fram. I kursen ingår 2 verksamhetsförlagd utbildning samt en valfri fördjupning med didaktisk inriktning.

4 Delkurs 6: Världsreligionerna och moderna religionsbildningar, 7 Kursen ger kunskap om framväxt och nutida betydelse hos judendomen, islam, hinduismen och buddhismen. Genom ett religionsfenomenologiskt perspektiv systematiseras översiktligt religiösa fenomen, religiös erfarenhet och religionsvetenskapliga grundbegrepp. Religionsmöten i modern mångkulturell kontext uppmärksammas. I kursen ingår 2 verksamhetsförlagd utbildning. Inlärningen sker i integrerad form där teoretiska studier varvas med verksamhetsförlagd utbildning. I samtliga delkurser ska den verksamhetsförlagda utbildningen anknyta till de olika delkursernas innehåll och ömsesidigt fördjupa studiet genom reflektion, iakttagelser och undersökningar av elevers utveckling och lärande. Målet med denna del av kursen är att den studerande ges tillfälle att väga de teoretiska ämnesaspekterna från de didaktiska fördjupningarna mot den praktiska lärandesituationen. Didaktiska aspekter på undervisning och lärande kommer naturligt att vara i fokus. I den verksamhetsförlagda utbildningen ingår ett självständigt arbete, vilket redovisas som en rapport och ingår i den studerandes individuella portfolio. Efter genomgången kurs ska den studerande: - kunna inta ett kritiskt förhållningssätt till kunskap och lärande - ha tillägnat sig kunskaper om det kulturella arvet från äldre tid och dess betydelse idag för samhällsutvecklingen - ha tillägnat sig kunskaper om resursfördelning och hållbar utveckling i ett historiskt och globalt perspektiv - ha tillägnat sig kunskaper om olika vetenskapliga metoder för granskning och tydning av de bibliska texterna samt ha förstått sambandet mellan dessa och den kultur, människosyn och etik som de givit upphov till - ha tillägnat sig kunskaper om konflikter och konfliktlösning i ett historiskt och globalt perspektiv med beaktande av klass, kön och etnicitet - ha tillägnat sig kunskap om världsreligionerna och den roll de spelar för människors förståelse och tolkning av sin livssituation i det samhälle de lever - kunna värdera didaktiska val utifrån relevanta ämneskunskaper - kunna i praktisk handling presentera och förmedla kunskap riktad till elever i skolans senare år Undervisningsformer Undervisningen består av storföreläsningar, lektionsundervisning och gruppövningar. Undervisningsdeltagande är obligatoriskt för delkurs 1 samt för den verksamhetsförlagda delen av inriktningen. Läromedel Redovisas i separat läromedelsförteckning.

5 Examination Betygsättning Övrigt Delkurs 2-6 examineras med muntliga eller skriftliga prov på de delar som inte är obligatoriska. Delkurs 1 samt de obligatoriska delarna av delkurs 2-6 examineras kontinuerligt genom obligatorisk närvaro samt genom bedömning av de skriftliga arbeten och rapporter som utförs utifrån både kvalitativa och progressiva aspekter. Den verksamhetsförlagda utbildningen examineras genom att förmågan att omsätta kunskaper i adekvat handling i förhållande till elever och skolans uppdrag prövas. Lärarstudentens professionella förhållningssätt examineras efter samråd med lärarutbildare i verksamheten. Den verksamhetsförlagda utbildningen examineras i två moment om 5 vardera i slutet av respektive termin. Vid betygssättning av den verksamhetsförlagda utbildningen används något av betygen Godkänd eller Underkänd. Vid betygssättning av övriga moment i kursen används något av betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. Verksamhetsförlagd utbildning omfattar 10 utlagd på delkurs 1 och 4 med 1 och delkurs med 2, 3, 5 och 6 med 2. Inriktningen ger tillsammans med en specialisering på nivån i historia eller religion behörighet motsvarande 40 p i resp historia eller religion. Inriktningen ingår i 60-sinriktningen SO. Ämnet geografi, som ingår som en del av denna kurs, ges först höstterminen Kursbevis Studerande som med godkänt resultat genomgått GIX121 som fristående kurs erhåller kursbevis.

6 Läromedelsförteckning Institutionen för humaniora Kurskod GIX121 Dnr 01:95D Beslutsdatum Kursens benämning Historia och religion inriktad mot undervisning och lärande i samhällsorienterande ämnen Poängtal 40 Författare/red. Titel, förlag och utgivningsår Sidor Delkurs 1: Introduktionskurs, 6 Almén, Edgar (red) Livstolkning och värdegrund. Att undervisa om religion, livsfrågor och etik. Linköpings universitet Skapande vetande, Andersson, Bo och Ingrid Sanderoth Vad är historia och Vad är geografi? Att utveckla begreppslig förståelse ett led i skapande av lärarprofessionalitet hos lärarstuderande. SO- Rapport nr 1996:02 Göteborgs universitet. S Collste, Göran Inledning till etiken. Studentlitteratur, Ekstrand, Thomas (red) Religionsvetenskap En inledning. Studentlitteratur Evans, Richard J Till historiens försvar. SNS förlag 2000, s 7-15, Larsson, Hans-Albin Historiedidaktiska utmaningar. Jönköping University Press, 1998, s

7 Perlsestam, Magnus (red.) Genusperspektiv i historia. Metodövningar. Studentlitteratur 2001, s 7-26, Stencilmaterial Ca 200 Summa 980 Delkurs 2: Religion, kultur och historia i Europa, 7 Berggren, Lars och Mats Greiff En svensk historia från vikingatid till nutid. (Studentlitteratur 2000) s Harrison, Dick Europa i världen. Medeltiden. Almqvist & Wiksell Hellström, Jan-Arvid Vägar till Sveriges kristnande. Atlantis Kurtén-Lindberg, Birgitta Medeltida människor Ett porträttgalleri. Historiska Media Nylund, Bo Teologi genom seklerna. Uppsala universitet (Tillhandahålles av läraren) 93 Said, Edward W. Culture & imperialism London : Vintage Delkurs 3: Global historia, 7 Summa 1373 Diamond, Jared Vete, vapen och virus. En kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste åren. Nordstedts Landes, David S. Nationers välstånd och fattigdom; Varför vissa länder är rika och andra fattiga. Prisma Summa 1162

8 Delkurs 4: Text och tolkning Bibelvetenskap, 6 Bibel 2000, Verbum Stockholm Albrektsson, Bertil & Ringgren, Helmer En bok om Gamla Testamentet. 5:e omarb.uppl. Malmö, Gleerups, Gerhardsson, Birger En bok om Nya Testamentet. 5:e uppl. Malmö, Gleerups, Kroksmark, Tomas Didaskalos. Undervisningsmetodik vid vår tideräknings början med särskild inriktning på Jesu undervisning. Daidalos, Trible, Phyllis God and the Rhetoric of Sexuality. Fortress Press Philadelphia, Summa 1234 Delkurs 5: Förtryck, konflikter och konfliktlösning, 7 Berggren, Lars och Mats Greiff En svensk historia från vikingatid till nutid. (Studentlitteratur 2000) s Bull, Edvard Arbetarrörelsens ställning i de tre nordiska länderna. Arkiv nr Evans, Richard J Till historiens försvar. SNS förlag 2000, s Olsson, Lars Då barn var lönsamma. Förlaget Morgonrodnad (1980) Olsson, Lars Betplockarna och första världskriget. HT 1991:1 s 40 Rystad, Göran & Sven Tägil (red) Första och andra världskriget. Studentlitteratur 9 tr

9 Rystad, Göran & Sven Det kalla kriget. Studentlitteratur 7 tr Tägil (red) Sassen, Saskia Gäster och främlingar. Daidalos Salomon, Kim Fred i vår tid. En studie i 80-talets fredsrörelse. Liber Förlag. Utrikespolitiska inst Thullberg, Per och Kjell Östberg (red) Zinn, Howard Den svenska modellen. Studentlitteratur 1994, s 5-74, Det amerikanska folkets historia. Ordfront 1999, kap Summa 1435 Delkurs 6: Världsreligionerna och moderna religionsbildningar, 7 Frisk, Liselott Nyreligiositet i Sverige. Ett religionsvetenskapligt perspektiv. Bokförlaget Nya Doxa, Holm, J Bowker, J (red) Women in Religions. Themes in Religious Studies. London Pinter, Hedin, Christer Abrahams barn. Vad skiljer och förenar judendom, kristendom och islam? Bokförlaget Arena, Härenstam, Kjell Kan du höra vindhästen? Religionsdidaktik om konsten att välja kunskap. Studentlitteratur, Jensen, Tim Religionshistoria Ritualer Mytologi Ikonografi. Bokförlaget Nya Doxa, Ottebäck, Jonas Islam, muslimer och den svenska skolan. Studentlitteratur, Summa 1617

10 Läromedelsförteckning Institutionen för humaniora Kurskod GIX121 Dnr 02:48D Beslutsdatum Kursens benämning Historia och religion inriktad mot undervisning och lärande i samhällsorienterande ämnen Poängtal 40 Författare/red. Titel, förlag och utgivningsår Sidor Delkurs 1: Introduktionskurs, 6 Almén, Edgar (red) Livstolkning och värdegrund. Att undervisa om religion, livsfrågor och etik. Linköpings universitet Skapande vetande, Andersson, Bo och Ingrid Sanderoth Vad är historia och Vad är geografi? Att utveckla begreppslig förståelse ett led i skapande av lärarprofessionalitet hos lärarstuderande. SO- Rapport nr 1996:02 Göteborgs universitet. S Collste, Göran Inledning till etiken. Studentlitteratur, Ekstrand, Thomas (red) Religionsvetenskap En inledning. Studentlitteratur Evans, Richard J Till historiens försvar. SNS förlag 2000, s 7-15, Larsson, Hans-Albin Historiedidaktiska utmaningar. Jönköping University Press, 1998, s Perlsestam, Magnus (red.) Genusperspektiv i historia. Metodövningar. Studentlitteratur 2001, s 7-26,

11 Stencilmaterial Ca 200 Summa 980 Delkurs 2: Religion, kultur och historia i Europa, 7 Berggren, Lars och Mats Greiff En svensk historia från vikingatid till nutid. (Studentlitteratur 2000) s Harrison, Dick Europa i världen. Medeltiden. Almqvist & Wiksell Hellström, Jan-Arvid Vägar till Sveriges kristnande. Atlantis Kurtén-Lindberg, Birgitta Medeltida människor Ett porträttgalleri. Historiska Media Nylund, Bo Teologi genom seklerna. Uppsala universitet (Tillhandahålles av läraren) 93 Ännu ej fastställd litteratur 250 Summa 1281 Delkurs 3: Global historia, 7 Diamond, Jared Vete, vapen och virus. En kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste åren. Nordstedts Landes, David S. Nationers välstånd och fattigdom; Varför vissa länder är rika och andra fattiga. Prisma Summa 1162 Delkurs 4: Text och tolkning Bibelvetenskap, 6 Bibel 2000, Verbum Stockholm

12 Albrektsson, Bertil & Ringgren, Helmer En bok om Gamla Testamentet. 5:e omarb.uppl. Malmö, Gleerups, Ekstrand, Thomas (red) Religionsvetenskap En inledning. Studentlitteratur Gerhardsson, Birger En bok om Nya Testamentet. 5:e uppl. Malmö, Gleerups, Trible, Phyllis God and the Rhetoric of Sexuality. Fortress Press Philadelphia, 1993, valda delar Ca 150 Stencilmaterial Ca 200 Summa 1251 Delkurs 5: Förtryck, konflikter och konfliktlösning, 7 Berggren, Lars och Mats Greiff En svensk historia från vikingatid till nutid. Studentlitteratur 2000 s Bull, Edvard Arbetarrörelsens ställning i de tre nordiska länderna. Arkiv nr Evans, Richard J Till historiens försvar. SNS förlag 2000, s Karlsson, Svante Freds- och konfliktkunskap. Studentlitteratur (1997) 2000 (3:e uppl.) 285 Olsson, Lars På tröskeln till folkhemmet. Baltiska flyktingar och polska koncentrationslägerfångar som reservarbetskraft i skånskt jordbruk kring slutet av andra världskriget. Förlaget Morgonrodnad, Olsson, Lars Betplockarna och första världskriget. HT 1991:1 s 40 Sassen, Saskia Gäster och främlingar. Daidalos Zinn, Howard Det amerikanska folkets historia. Ordfront 1999, kap

13 Alternativ fördjupning om första världskriget Martel, Gordon Stencilmaterial 75 The Origins of the First World War. London : New York : Longman, Stencilmaterial 50 Alternativ fördjupning om andra världskriget Overy, R J The origins of The Second World War. London Stencilmaterial 50 Alternativ fördjupning om Förintelsen Benz, Wolfgang The Holocaust. A German historian examines the 186 genocide. New York : Columbia University Press 1999 Stencilmaterial 50 Summa Ca 1450 Almén, Edgar (red) Delkurs 6: Världsreligionerna och moderna religionsbildningar, 7 Livstolkning och värdegrund. Att undervisa om religion, livsfrågor och etik. Linköpings universitet Skapande vetande, Collste, Göran Inledning till etiken. Studentlitteratur, Frisk, Liselott Nyreligiositet i Sverige. Ett religionsvetenskapligt perspektiv. Bokförlaget Nya Doxa, Hedin, Christer Abrahams barn. Vad skiljer och förenar judendom, kristendom och islam? Bokförlaget Arena, Jensen, Tim Religionshistoria Ritualer Mytologi Ikonografi. Bokförlaget Nya Doxa, Ottebäck, Jonas Islam, muslimer och den svenska skolan. 148 Studentlitteratur, 2000 Stencilmaterial Ca 200 Summa 1790 varav

14 Läromedelsförteckning Institutionen för humaniora Kurskod GIX121 Dnr 02:175D Beslutsdatum Kursens benämning Historia och religion inriktad mot undervisning och lärande i samhällsorienterande ämnen Poängtal 60 Författare/red. Titel, förlag och utgivningsår Sidor Delkurs 1: Introduktionskurs, 6 Almén, Edgar (red) Andersson, Bo och Ingrid Sanderoth Berggren, Lars och Mats Greiff Livstolkning och värdegrund. Att undervisa om religion, livsfrågor och etik. Linköpings universitet Skapande vetande, 2000 Vad är historia och Vad är geografi? Att utveckla begreppslig förståelse ett led i skapande av lärarprofessionalitet hos lärarstuderande. SO- Rapport nr 1996:02 Göteborgs universitet. S 3-24 En svensk historia från vikingatid till nutid. (Studentlitteratur 2000) s 7-12, 56-93, Collste, Göran Inledning till etiken. Studentlitteratur, Evans, Richard J Till historiens försvar. SNS förlag 2000, s 7-15, Larsson, Hans-Albin Perlestam, Magnus (red.) Historiedidaktiska utmaningar. Jönköping University Press, 1998, s Genusperspektiv i historia. Metodövningar. Studentlitteratur 2001, s 7-26, Stencilmaterial Ca 100 Summa 796

15 Delkurs 2: Religion, kultur och historia i Europa, 7 Berggren, Lars och Mats Greiff Harrison, Dick En svensk historia från vikingatid till nutid. (Studentlitteratur 2000) s 13-55, Europa i världen. Medeltiden. Almqvist & Wiksell Hellström, Jan-Arvid Vägar till Sveriges kristnande. Atlantis Jensen, Tim (red) Kurtén-Lindberg, Birgitta Religionshistori - Ritualer Mytologi Ikonografi. Nya Doxa, 1996 Medeltida människor Ett porträttgalleri. Historiska Media (Urval) Lilja, Sven Europa, Sverige, världen. Europeisk integration och expansion Lund Studentlitteratur valda delar. Ca 150 Stencilmaterial (Re) Ca 200 Summa 1349 Delkurs 3: Global historia, 7 Diamond, Jared Vete, vapen och virus. En kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste åren. Nordstedts Landes, David S. Nationers välstånd och fattigdom; Varför vissa länder är rika och andra fattiga. Prisma Delkurs 4: Text och tolkning Bibelvetenskap, 6 Summa 1162 Albrektsson, Bertil & Ringgren, Helmer Bibel 2000, Verbum Stockholm En bok om Gamla Testamentet. 5:e omarb.uppl. Malmö, Gleerups, 1992 Ca

16 Gerhardsson, Birger Jensen, Tim Trible, Phyllis En bok om Nya Testamentet. 5:e uppl. Malmö, Gleerups, 1989 Religionshistoria - Ritualer Mytologi Ikonografi, Nya Doxa, 1996 God and the Rhetoric of Sexuality. Fortress Press Philadelphia, 1993, valda delar 500 (Urval) 90 Ca 150 Stencilmaterial Ca 100 Summa 1194 Delkurs 5: Förtryck, konflikter och konfliktlösning, 7 Berggren, Lars och Mats Greiff Bull, Edvard En svensk historia från vikingatid till nutid. Studentlitteratur 2000 s Arbetarrörelsens ställning i de tre nordiska länderna. Arkiv nr Evans, Richard J Till historiens försvar. SNS förlag 2000, s Olsson, Lars På tröskeln till folkhemmet. Baltiska flyktingar och polska koncentrationslägerfångar som reservarbetskraft i skånskt jordbruk kring slutet av andra världskriget. Förlaget Morgonrodnad, Olsson, Lars Betplockarna och första världskriget. HT 1991:1 s 40 Sassen, Saskia Gäster och främlingar. Daidalos Sörlin, Sverker och Anders Öckerman Zinn, Howard Jorden en ö : en global miljöhistoria. Stockholm : Natur och kultur 1998 Det amerikanska folkets historia. Ordfront 1999, s Alternativ fördjupning om mellankrigstiden Stencilmaterial 75 Alternativ fördjupning om kalla kriget

17 Almén, Edgar (red) Frisk, Liselott Hedin, Christer Delkurs 6: Världsreligionerna och moderna Summa religionsbildningar, 7 Livstolkning och värdegrund. Att undervisa om religion, livsfrågor och etik. Linköpings universitet Skapande vetande, 2000 Nyreligiositet i Sverige. Ett religionsvetenskapligt perspektiv. Bokförlaget Nya Doxa, 1998 Abrahams barn. Vad skiljer och förenar judendom, kristendom och islam? Bokförlaget Arena, Jensen, Tim Ottebäck, Jonas Religionshistoria Ritualer Mytologi Ikonografi. Bokförlaget Nya Doxa, 1996 Islam, muslimer och den svenska skolan. Studentlitteratur, 2000 Urval Stencilmaterial Ca 200 Summa 1346 Delkurs 7: Naturlandskapet och kartografi, 5 Meddelas senare Delkurs 8: Stadslandskapet, 5 Meddelas senare Delkurs 9: Naturgeografi, 5 Meddelas senare Delkurs 10: Regionalgeografi, 5 Meddelas senare

Kursplan. Kurskod GIX123 Dnr 03:34 Beslutsdatum 2003-03-19

Kursplan. Kurskod GIX123 Dnr 03:34 Beslutsdatum 2003-03-19 Kursplan Institutionen för humaniora Tillstyrkt 2003-02-27 Kurskod GIX123 Dnr 03:34 Beslutsdatum 2003-03-19 Kursens benämning Engelsk benämning Historia och religion - undervisning och lärande i samhällsorienterande

Läs mer

Kursplan. Bibelvetenskap och religionshistoria. Biblical studies and History of Religion Religionsvetenskap

Kursplan. Bibelvetenskap och religionshistoria. Biblical studies and History of Religion Religionsvetenskap Kursplan Institutionen för humaniora Kurskod REX101 Dnr 02:146D Beslutsdatum 2002-11-05 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne RELIGIONSVETENSKAP, allmän kurs Bibelvetenskap och religionshistoria RELIGIOUS

Läs mer

K U R S P L A N. Religionsvetenskap allmän kurs. Religious studies general course. Svenska. Religionsvetenskap. Grundnivå

K U R S P L A N. Religionsvetenskap allmän kurs. Religious studies general course. Svenska. Religionsvetenskap. Grundnivå 1 Institutionen för humaniora K U R S P L A N Religionsvetenskap allmän kurs Religious studies general course Kurskod RE2101 Dnr HUM 2007/422-514 Beslutsdatum 2007-09-19 Beslutande organ Beredningsgruppen

Läs mer

Kursplan. Lärarutbildningen Institutionen för humaniora Institutionen för samhällsvetenskap. Kurskod GIX152 Dnr 06:108D Beslutsdatum 2006-09-12

Kursplan. Lärarutbildningen Institutionen för humaniora Institutionen för samhällsvetenskap. Kurskod GIX152 Dnr 06:108D Beslutsdatum 2006-09-12 1 Lärarutbildningen Institutionen för humaniora Institutionen för samhällsvetenskap Kursplan Kurskod GIX152 Dnr 06:108D Beslutsdatum 2006-09-12 Kursens benämning Det globala samhället Inriktning svenska

Läs mer

K U R S P L A N. Institutionen för humaniora. Historia, allmän kurs. History, general course

K U R S P L A N. Institutionen för humaniora. Historia, allmän kurs. History, general course 1 Institutionen för humaniora K U R S P L A N Historia, allmän kurs History, general course Kurskod HI1001 Dnr HUM 2007/609-514 Beslutsdatum 2007-12-10 Beslutande organ Beredningsgruppen för historia,

Läs mer

K U R S P L A N. Institutionen för humaniora. Historia, allmän kurs. History, general course

K U R S P L A N. Institutionen för humaniora. Historia, allmän kurs. History, general course 1 Institutionen för humaniora K U R S P L A N Historia, allmän kurs History, general course Kurskod HI1001 Dnr HUM 2007/70-514 Beslutsdatum 2007-01-09 Beslutande organ Beredningsgruppen för historia, religionsvetenskap

Läs mer

HÖGSKOLAN I VÄXJÖ KURSPLAN 1(2) Institutionen för humaniora 1997-12-17 Dnr 97:215

HÖGSKOLAN I VÄXJÖ KURSPLAN 1(2) Institutionen för humaniora 1997-12-17 Dnr 97:215 HÖGSKOLAN I VÄXJÖ KURSPLAN 1(2) Institutionen för humaniora 1997-12-17 Dnr 97:215 Kursplan för MÄNNISKAN I ETT FÖRÄNDERLIGT SAMHÄLLE II, historia, 5 poäng. HIA132 1 Fastställande, giltighet, inplacering

Läs mer

K U R S P L A N. Inriktning religionsvetenskap undervisning och lärande i ämnet religion i grundskolans senare år och gymnasiet

K U R S P L A N. Inriktning religionsvetenskap undervisning och lärande i ämnet religion i grundskolans senare år och gymnasiet 1 Institutionen för humaniora K U R S P L A N Inriktning religionsvetenskap undervisning och lärande i ämnet religion i grundskolans senare år och gymnasiet Religious studies Teaching and Learning in Upper

Läs mer

K U R S P L A N. Institutionen för humaniora. Historia, allmän kurs. History, general course

K U R S P L A N. Institutionen för humaniora. Historia, allmän kurs. History, general course 1 Institutionen för humaniora K U R S P L A N Historia, allmän kurs History, general course Kurskod HI1001 Dnr HUM 2008/290-514 Beslutsdatum 2008-09-09 Beslutande organ Beredningsgruppen för historia,

Läs mer

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Religious Studies 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Religionsvetenskap, 20 poäng för undervisningsområdet inom grundskolans senare del och gymnasieskolan, (21-40p)

Religionsvetenskap, 20 poäng för undervisningsområdet inom grundskolans senare del och gymnasieskolan, (21-40p) HÖGSKOLAN I HALMSTAD KURSPLAN Enheten för Lärarutbildning Dnr 512-2003-4246 Religionsvetenskap, 20 poäng för undervisningsområdet inom grundskolans senare del och gymnasieskolan, (21-40p) (Studies in religion

Läs mer

LRE110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng

LRE110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LRE110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Religious Studies 1 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplan. GEA513 Dnr 2001:3D Beslutsdatum Institutionen för samhällsvetenskap. Kurs kod. Poängtal 20. Nivå Kursplanen gäller från

Kursplan. GEA513 Dnr 2001:3D Beslutsdatum Institutionen för samhällsvetenskap. Kurs kod. Poängtal 20. Nivå Kursplanen gäller från Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurs kod GEA513 Dnr 2001:3D Beslutsdatum 2001-03-12 Kursens benämning Geografi, allmän kurs, 1-20 poäng Engelsk benämning Ämne Geography, General Course, 1-20

Läs mer

Kursplan. Sociology, General Course , tills vidare. Kursen ges som fristående enstaka kurs. Målet för kursen är att ge de studerande

Kursplan. Sociology, General Course , tills vidare. Kursen ges som fristående enstaka kurs. Målet för kursen är att ge de studerande Kursplan Kurskod SOA501 Dnr 2000-13D Beslutsdatum 2000-08-18 Engelsk benämning Ämne Sociology, General Course Sociologi Nivå 1-10 Kursplanen gäller från Inplacering i utbildningssystemet Förkunskaper Syfte

Läs mer

K U R S P L A N. Inriktning samhällsorienterande ämnen för verksamhet i förskola, förskoleklass och grundskolans tidiga år

K U R S P L A N. Inriktning samhällsorienterande ämnen för verksamhet i förskola, förskoleklass och grundskolans tidiga år 1 Institutionen för humaniora Institutionen för samhällsvetenskap K U R S P L A N Inriktning samhällsorienterande ämnen för verksamhet i förskola, förskoleklass och grundskolans tidiga år Orientation:

Läs mer

Kursplan. Institutionen för samhällsvetenskap. Kurskod GIX 122 Dnr 2003:74au Beslutsdatum

Kursplan. Institutionen för samhällsvetenskap. Kurskod GIX 122 Dnr 2003:74au Beslutsdatum Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod GIX 122 Dnr 2003:74au Beslutsdatum 2003-11-24 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Kursplanen gäller från Inplacering i utbildningssystemet

Läs mer

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO För grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6 ingår 30 hp i vart och ett av ämnena svenska, matematik, engelska.

Läs mer

Teacher Education in Studies of Religion: Specialization Course 30 ECTS

Teacher Education in Studies of Religion: Specialization Course 30 ECTS Institutionen för idé- och samhällsstudier Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 5000 E-post: studievagledare@religion.umu.se www.idesam.umu.se Dnr 2014-05-27 Sid 1 (6) Religionsvetenskap med

Läs mer

Kursplan. Kursen ges som fristående kurs. Kursens mål är att ge den studerande möjlighet att tillägna sig:

Kursplan. Kursen ges som fristående kurs. Kursens mål är att ge den studerande möjlighet att tillägna sig: Kursplan Institutionen för humaniora Kurskod REB140 Dnr 02:139D Beslutsdatum 2002-11-05 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne RELIGIONSVETENSKAP, allmän kurs RELIGIOUS STUDIES, General Course Religionsvetenskap

Läs mer

Kursplan. Institutionen för humaniora. Kurskod GUX141 Dnr 03:77 Beslutsdatum

Kursplan. Institutionen för humaniora. Kurskod GUX141 Dnr 03:77 Beslutsdatum Kursplan Institutionen för humaniora Kurskod GUX141 Dnr 03:77 Beslutsdatum 2003-03-13 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Svenska för de tidiga åren Swedish directed towards teaching and learning

Läs mer

Kursplan. Kurskod LIC160 Dnr 02:146 Beslutsdatum Comparative Literature, Bachelor s Course. Kursen ges som fristående kurs.

Kursplan. Kurskod LIC160 Dnr 02:146 Beslutsdatum Comparative Literature, Bachelor s Course. Kursen ges som fristående kurs. Kursplan Kurskod LIC160 Dnr 02:146 Beslutsdatum 2002-06-05 Engelsk benämning Ämne Litteraturvetenskap, kandidatkurs Comparative Literature, Bachelor s Course Litteraturvetenskap Nivå 41 60 Kursplanen gäller

Läs mer

Kursplan. Kursen ges som fristående kurs. För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet

Kursplan. Kursen ges som fristående kurs. För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet Kursplan Samhällsvetenskapliga institutionen Kurskod SOA 509 Dnr 2:17D Beslutsdatum 2-11-11 Engelsk benämning Ämne Kriminologi Criminology Sociologi Poängtal 10 Nivå 1-10 Kursplanen gäller från 3-01-01

Läs mer

Kursplan. Inst. för pedagogik. Kurskod PEA219 Dnr 262/00-51 Beslutsdatum 2000-12-12. Organisation, ledarskap och arbetslivspedagogik II

Kursplan. Inst. för pedagogik. Kurskod PEA219 Dnr 262/00-51 Beslutsdatum 2000-12-12. Organisation, ledarskap och arbetslivspedagogik II Kursplan Inst. för pedagogik Kurskod PEA219 Dnr 262/00-51 Beslutsdatum 2000-12-12 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Organisation, ledarskap och arbetslivspedagogik II Organization,

Läs mer

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Religious Studies 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplan. Sociologi, allmän kurs, 1-20 poäng. Sociology, General Course , tills vidare. Kursen ges som fristående kurs.

Kursplan. Sociologi, allmän kurs, 1-20 poäng. Sociology, General Course , tills vidare. Kursen ges som fristående kurs. Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod SOA511 Dnr 2000-13D Beslutsdatum 2000-08-18 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Sociologi, allmän kurs, 1-20 poäng Sociology, General Course Sociologi

Läs mer

Kursplan. Kurskod FMB102 Dnr 01:145 Beslutsdatum 2001-10-03. Kursen ges som fristående kurs

Kursplan. Kurskod FMB102 Dnr 01:145 Beslutsdatum 2001-10-03. Kursen ges som fristående kurs Kursplan Institutionen för humaniora Kurskod FMB102 Dnr 01:145 Beslutsdatum 2001-10-03 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne FILMVETENSKAP, allmän kurs Film Studies, General Course Filmvetenskap Poängtal

Läs mer

Kursplan 154/2001/51 138/ Arbetslivspedagogik och annan vuxenutbildning. Kursen är en fristående kurs

Kursplan 154/2001/51 138/ Arbetslivspedagogik och annan vuxenutbildning. Kursen är en fristående kurs Kursplan Inst. för pedagogik Kurskod PEA212 Dnr Dnr 154/2001/51 138/2002-51 Beslutsdatum Reviderad 2001-05-10 2002-06-11 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Arbetslivspedagogik och annan

Läs mer

Kursplan. Kurskod SVA133 Dnr 99:60D Beslutsdatum 1999-09-24. Swedish-Developm. of Children's Ability to Read and Write

Kursplan. Kurskod SVA133 Dnr 99:60D Beslutsdatum 1999-09-24. Swedish-Developm. of Children's Ability to Read and Write Kursplan Kurskod SVA133 Dnr 99:60D Beslutsdatum 1999-09-24 Engelsk benämning Ämne Swedish-Developm. of Children's Ability to Read and Write Svenska Nivå 1-5 Kursplanen gäller från 1999-07-01 Inplacering

Läs mer

Kurskod SPA 513 Dnr 2001:17 Beslutsdatum 2001-03-22. Socialpsykologi och mellanmänskliga relationer. Social Psychology and Interpersonal Relations

Kurskod SPA 513 Dnr 2001:17 Beslutsdatum 2001-03-22. Socialpsykologi och mellanmänskliga relationer. Social Psychology and Interpersonal Relations Kursplan Kurskod SPA 513 Dnr 2001:17 Beslutsdatum 2001-03-22 Engelsk benämning Ämne Social Psychology and Interpersonal Relations Socialpsykologi 10 Nivå 1-10 Kursplanen gäller från 2001-07-01 Inplacering

Läs mer

Kursplan. Kurskod PSB525 Dnr 2003:1D Beslutsdatum Psykologi, allmän inriktning, poäng. Kursen ges som fristående kurs.

Kursplan. Kurskod PSB525 Dnr 2003:1D Beslutsdatum Psykologi, allmän inriktning, poäng. Kursen ges som fristående kurs. Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod PSB525 Dnr 2003:1D Beslutsdatum 2003-01-14 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Psykologi, allmän inriktning, 21-40 poäng Psychology, General 21-40

Läs mer

Kursplan och läromedelsförteckning

Kursplan och läromedelsförteckning Kursplan och läromedelsförteckning Institutionen för humaniora Kurskod ENB102 Dnr 03:91D Beslutsdatum 2003-06-10 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne ENGELSKA - allmän kurs ENGLISH - General course

Läs mer

ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Kursplan. Organization, Leadership and Educational Working Life. Kursen är en fristående och en valbar kurs inom lärarutbildningsprogrammen

Kursplan. Organization, Leadership and Educational Working Life. Kursen är en fristående och en valbar kurs inom lärarutbildningsprogrammen Inst. för pedagogik Kursplan Kurskod PEA218 Dnr 134/2001-51 Beslutsdatum 2001-04-24 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Organisation, ledarskap och arbetslivspedagogik I Organization,

Läs mer

LSO110, Samhällsorienterande ämnen för tidigare åldrar 1, 30 högskolepoäng

LSO110, Samhällsorienterande ämnen för tidigare åldrar 1, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSO110, Samhällsorienterande ämnen för tidigare åldrar 1, 30 högskolepoäng Social science for Teachers in Primary School 1, 30 higher education credits Grundnivå / First cycle 1. Fastställande

Läs mer

Kursplan. Institutionen för humaniora. Kurskod NOX123 Dnr 99:154 Beslutsdatum Sociolingvistik. Kursens benämning.

Kursplan. Institutionen för humaniora. Kurskod NOX123 Dnr 99:154 Beslutsdatum Sociolingvistik. Kursens benämning. Kursplan Kurskod NOX123 Dnr 99:154 Beslutsdatum 1999 05 26 Engelsk benämning Ämne Sociolinguistics Nordiska språk Nivå 41 80 Kursplanen gäller från Inplacering i utbildningssystemet Förkunskaper Syfte

Läs mer

RHIK03, Religionshistoria: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng History of Religions: Level 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

RHIK03, Religionshistoria: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng History of Religions: Level 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna RHIK03, Religionshistoria: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng History of Religions: Level 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursplan. Institutionens namn Institutionen för samhällsvetenskap. Europa som politisk arena, 20 poäng. European Politics, 20 Swedish Credit Points

Kursplan. Institutionens namn Institutionen för samhällsvetenskap. Europa som politisk arena, 20 poäng. European Politics, 20 Swedish Credit Points Kursplan Institutionens namn Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod EUP 512 Dnr 2002:7D Beslutsdatum 2002-06-12 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Europa som politisk arena, 20 poäng European

Läs mer

Kursplan. Inst. för pedagogik 166/98 167/ Kurskod PEC263 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad. Pedagogik, poäng

Kursplan. Inst. för pedagogik 166/98 167/ Kurskod PEC263 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad. Pedagogik, poäng Kursplan Inst. för pedagogik Kurskod PEC263 166/98 167/00-51 Beslutsdatum 1998-06-02 2000-08-15 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Pedagogik, 41-60 poäng Education Pedagogik 20 poäng

Läs mer

Kursplan. Religionsvetenskap

Kursplan. Religionsvetenskap Kursplan Institutionen för humaniora Kurskod REC160 Dnr 99:131D Beslutsdatum 1999-12-06 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne RELIGIONSVETENSKAP, religionshistorisk inriktning, kandidatkurs HISTORY

Läs mer

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik prövning religionskunskap grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Religionskunskap, grundläggande Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Instruktioner och omfattning Prövningen

Läs mer

Kursplan. Personal- och kompetensutveckling, 20 poäng. Human Resource Management and Development, 20 points. Kursen läses som fristående kurs.

Kursplan. Personal- och kompetensutveckling, 20 poäng. Human Resource Management and Development, 20 points. Kursen läses som fristående kurs. Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod SOB592 Dnr 1999:58 Beslutsdatum 1999-05-27 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Personal- och kompetensutveckling, 20 poäng Human Resource Management

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR DIDAKTIK OCH PEDAGOGISK PROFESSION

INSTITUTIONEN FÖR DIDAKTIK OCH PEDAGOGISK PROFESSION INSTITUTIONEN FÖR DIDAKTIK OCH PEDAGOGISK PROFESSION L6SO10 Samhällsorienterande ämnen för lärare årskurs 4-6, 30 högskolepoäng Social Science for Teachers Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Kursplan. Inst. för pedagogik 356/ / Kurskod IDI202 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad

Kursplan. Inst. för pedagogik 356/ / Kurskod IDI202 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad Kursplan Inst. för pedagogik Kurskod IDI202 Dnr Dnr 356/01-51 38/2002-51 Beslutsdatum Reviderad 2001-12-11 2002-02-12 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Idrott och hälsa, fortsättningskurs

Läs mer

LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng

LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng Food and Meals in a Sustainable Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA-HUMANISTISKA ÄMNENAS DIDAKTIK OCH VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU, 10 poäng

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA-HUMANISTISKA ÄMNENAS DIDAKTIK OCH VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU, 10 poäng LÄRARHÖGSKOLAN i STOCKHOLM KURSPLAN 1:5 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA-HUMANISTISKA ÄMNENAS DIDAKTIK OCH VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU, 10 poäng Social Sciences and Humanities with an Educational Perspective,

Läs mer

Kursplan. Kulturgeografi, allmän kurs, 1-20 poäng. Human Geography, General Course, 1-20 points. Kursen läses som fristående kurs.

Kursplan. Kulturgeografi, allmän kurs, 1-20 poäng. Human Geography, General Course, 1-20 points. Kursen läses som fristående kurs. Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod KGA511 Dnr 1999:13D Beslutsdatum 1999-09-30 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Kulturgeografi, allmän kurs, 1-20 poäng Human Geography, General

Läs mer

Kursplan. Inst. för pedagogik 356/ / Kurskod MUA251 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad.

Kursplan. Inst. för pedagogik 356/ / Kurskod MUA251 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad. Kursplan Inst. för pedagogik Kurskod MUA251 Dnr Dnr 356/99-51 11/2000-51 Beslutsdatum Reviderad 1999-12-07 2000-01-25 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Musik 1-10 poäng Music 1-10

Läs mer

Kursplan. Dnr 2002:14D Beslutsdatum Medie- och kommunikationsvetenskap, poäng. Media and Communication, General Course, points

Kursplan. Dnr 2002:14D Beslutsdatum Medie- och kommunikationsvetenskap, poäng. Media and Communication, General Course, points Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod MKC532/ MKP531 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Dnr 2002:14D Beslutsdatum 2002-10-25 Medie- och kommunikationsvetenskap, 41-60 poäng Media and

Läs mer

KURSPLAN. Ledarskap och organisation, fortsättningskurs. Leadership and Organization. Institutionen för samhällsvetenskap Dnr: SVI 2008/29-514

KURSPLAN. Ledarskap och organisation, fortsättningskurs. Leadership and Organization. Institutionen för samhällsvetenskap Dnr: SVI 2008/29-514 Institutionen för samhällsvetenskap Dnr: SVI 2008/29-514 KURSPLAN Ledarskap och organisation, fortsättningskurs Leadership and Organization Kurskod LO 5322 Beslutsdatum 2008-05-19 Beslutande organ Styrelsen

Läs mer

Kursplan. Institutionen för humaniora Institutionen för samhällsvetenskap. Beslutsdatum 2004-06-01-02 2002-02-07

Kursplan. Institutionen för humaniora Institutionen för samhällsvetenskap. Beslutsdatum 2004-06-01-02 2002-02-07 Kursplan Institutionen för humaniora Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod GIX151 Dnr HUM 04:62D/72D SVI 2000:8 Beslutsdatum 2004-06-01-02 2002-02-07 Kursens benämning Engelsk benämning Undervisningsspråk

Läs mer

LRE 210, Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LRE 210, Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng LRE 210, Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Religious Studies 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursplan. Institutionen för samhällsvetenskap. Kurskod LOL541 Dnr 2001:11D Beslutsdatum 2001-08-23. Samhällsvetenskap. Poängtal 20.

Kursplan. Institutionen för samhällsvetenskap. Kurskod LOL541 Dnr 2001:11D Beslutsdatum 2001-08-23. Samhällsvetenskap. Poängtal 20. Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod LOL541 Dnr 1:11D Beslutsdatum 1-08-23 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Strategisk ledning, 20 poäng Strategical Management, 20 points Samhällsvetenskap

Läs mer

Kursplan. Kurskod DAA766 Dnr MSI 01/02:21 Beslutsdatum

Kursplan. Kurskod DAA766 Dnr MSI 01/02:21 Beslutsdatum Kursplan Matematiska och systemtekniska institutionen (MSI) Kurskod DAA766 Dnr MSI 01/02:21 Beslutsdatum 2001-10-12 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne IKT - Skola och lärande, del II ICT - Learning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE10 Religionskunskap I för Gymnasielärare, 30 högskolepoäng Religious Studies 1 for Teachers in Upper Secondary School, 30 higher education credits

Läs mer

Kursplan Sid 1 (4) Inst. för pedagogik. Kurskod PEA 211 Dnr 185/99-51 Beslutsdatum Kursens benämning. Pedagogik, allmän kurs

Kursplan Sid 1 (4) Inst. för pedagogik. Kurskod PEA 211 Dnr 185/99-51 Beslutsdatum Kursens benämning. Pedagogik, allmän kurs Inst. för pedagogik Kursplan Sid 1 (4) Kurskod PEA 211 Dnr 185/99-51 Beslutsdatum 1999-06-01 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Kursplanen gäller från Inplacering i utbildningssystemet

Läs mer

KURSPLAN Historia I, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Historia I, 30 högskolepoäng 1(7) KURSPLAN Historia I, 30 högskolepoäng History I, 30 credits Kurskod: LH1G14 Fastställd av: Nämnd för Fristående kurs 2014-05-20 Reviderad av: Utbildningschef 2016-06-01 Gäller fr.o.m.: Hösten 2016

Läs mer

LRE 110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng

LRE 110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng LRE 110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Religious Studies 1 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursplan. Institutionen för humaniora. Kurskod ENA101 Dnr 01:176 Beslutsdatum Poängtal 20. Nivå Kursplanen gäller från

Kursplan. Institutionen för humaniora. Kurskod ENA101 Dnr 01:176 Beslutsdatum Poängtal 20. Nivå Kursplanen gäller från Kursplan Institutionen för humaniora Kurskod ENA101 Dnr 01:176 Beslutsdatum 1-11-07 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne ENGELSKA - allmän kurs ENGLISH - General course Engelska Poängtal 20 Nivå 1-20

Läs mer

Att arbeta som lärare i förskolan. Preschool Teaching. Kursen är en specialisering i lärarutbildningen. Den erbjuds även som fristående kurs.

Att arbeta som lärare i förskolan. Preschool Teaching. Kursen är en specialisering i lärarutbildningen. Den erbjuds även som fristående kurs. Inst. för pedagogik Kursplan Kurskod GUX246 Dnr 219/2004-51 Beslutsdatum Reviderad 2004-11-16 2005-04-18 Kursens benämning Engelsk benämning Undervisningsspråk Ämne Poängtal ETCS poäng Nivå Att arbeta

Läs mer

Kursplan. Institutionens namn Institutionen för samhällsvetenskap

Kursplan. Institutionens namn Institutionen för samhällsvetenskap Kursplan Institutionens namn Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod EUP 522 Dnr 2002:97 Beslutsdatum 2002-12-12 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Juridik, statistik och utredningsmetodik, 20

Läs mer

HÖGSKOLAN I VÄXJÖ KURSPLAN 1(2) Institutionen för humaniora Dnr 98:110

HÖGSKOLAN I VÄXJÖ KURSPLAN 1(2) Institutionen för humaniora Dnr 98:110 HÖGSKOLAN I VÄXJÖ KURSPLAN 1(2) 1998-06-03 Dnr 98:110 Kursplan för SKRIVA SVENSKA. Skriftlig framställning för studier och arbetsliv, 5 poäng. SVA 114 1 Fastställande och giltighet Kursplanen är fastställd

Läs mer

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP FRÅN TÄBY UT I VÄRLDEN FÖRR I TIDEN GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP LIVSFRÅGOR I SAMHÄLLET Kursplan för de samhällsorienterande ämnena År 1-5 Rösjöskolan TÄBY KOMMUN Kursplan i geografi

Läs mer

Kursplan. Kurskod SSB141 Dnr 03:79D Beslutsdatum Kursen ges som fristående kurs

Kursplan. Kurskod SSB141 Dnr 03:79D Beslutsdatum Kursen ges som fristående kurs 1 Kursplan Institutionen för humaniora Kurskod SSB141 Dnr 03:79D Beslutsdatum 2003-06-11 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Svenska som andraspråk Swedish as a Second Language Svenska som andraspråk

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Humanistiska och teologiska fakulteterna

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Humanistiska och teologiska fakulteterna Humanistiska och teologiska fakulteterna CTRR10, Religious Studies and Theology: Space, Art, and Identity in Synagogue, Church, and Mosque, 15 högskolepoäng Religious Studies and Theology: Space, Art,

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOG202. SO för grundlärare F-3: Individ, samhälle, tid och rum, 15 högskolepoäng

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOG202. SO för grundlärare F-3: Individ, samhälle, tid och rum, 15 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska tillägna sig ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kunskaper och insikter i de samhällsorienterande ämnena samhällskunskap, religion, historia och

Läs mer

LHK260, Att leva i en globaliserad omvärld, 15 högskolepoäng

LHK260, Att leva i en globaliserad omvärld, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LHK260, Att leva i en globaliserad omvärld, 15 högskolepoäng Living in a Global Context, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursplan. Inst. för pedagogik. Kurskod GIX243 Dnr 16/2004-51 Beslutsdatum 2004-03-09. Musikdidaktik. Kursens benämning.

Kursplan. Inst. för pedagogik. Kurskod GIX243 Dnr 16/2004-51 Beslutsdatum 2004-03-09. Musikdidaktik. Kursens benämning. Kursplan Inst. för pedagogik Kurskod GIX243 Dnr 16/2004-51 Beslutsdatum 2004-03-09 Kursens benämning Engelsk benämning Undervisningsspråk Ämne Poängtal ECTS poäng Nivå Inplacering i utbildningssystemet

Läs mer

Kursmoment En översiktlig lokal konkretisering av Skolverkets kursplan lämnas i bilaga 2.

Kursmoment En översiktlig lokal konkretisering av Skolverkets kursplan lämnas i bilaga 2. Anvisningar för prövning Religionskunskap 1 Centralt innehåll och kunskapskrav Prövningen avser att mäta den prövandes kunskaper på de områden som anges i Skolverkets centrala innehåll för kursen Religionskunskap

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

ÄHIA22, Historia 2, 15 högskolepoäng History 2, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄHIA22, Historia 2, 15 högskolepoäng History 2, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄHIA22, Historia 2, 15 högskolepoäng History 2, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet

Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet Dnr: ENGL13/20172 Lärarutbildningsnämnden Engelska Kursplan Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet Kurskod: Kursens benämning: ENGL13 Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet

Läs mer

Kursplan 1(3) Ekonomihögskolan. Kurskod EBD310 Dnr EHV 2000:51 Beslutsdatum 2000-04-13. Företagandets ekonomi att skapa, driva och förnya

Kursplan 1(3) Ekonomihögskolan. Kurskod EBD310 Dnr EHV 2000:51 Beslutsdatum 2000-04-13. Företagandets ekonomi att skapa, driva och förnya 1(3) Kursplan Ekonomihögskolan Kurskod EBD310 Dnr EHV 0:51 Beslutsdatum 0-04-13 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Företagandets ekonomi att skapa, driva och förnya Enterprising and Business Development

Läs mer

Historia GR (A), 30 hp

Historia GR (A), 30 hp 1 (6) Kursplan för: Historia GR (A), 30 hp History BA (A), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression HI001G Historia Grundnivå (A) Inriktning (namn) Högskolepoäng 30.0

Läs mer

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG LÄRARHÖGSKOLAN i STOCKHOLM KURSPLAN 1:5 UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG Curriculum Studies and Communication, 10 Credit Points (15 ECTS) LÄRDOK-KOD: 1. BESLUT OCH RIKTLINJER

Läs mer

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Kursplan. Utvärderingsmetodik, temastudier samt projektkunskap och projektledning, 20 poäng. Evaluation methods and project management

Kursplan. Utvärderingsmetodik, temastudier samt projektkunskap och projektledning, 20 poäng. Evaluation methods and project management Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod SNC 533 Dnr 2003:1D Beslutsdatum 2003-01-14 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Utvärderingsmetodik, temastudier samt projektkunskap och projektledning,

Läs mer

Kursplan. Beslutsdatum 2001-09-11 2002-02-19 Kursens benämning Vårdvetenskap/Omvårdnad - hälsa. Caring Science with focus on Nursing - health

Kursplan. Beslutsdatum 2001-09-11 2002-02-19 Kursens benämning Vårdvetenskap/Omvårdnad - hälsa. Caring Science with focus on Nursing - health Kursplan Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete Kurskod VRA422 Dnr 196/1-510 23/2-510 Beslutsdatum 1-09-11 2-02-19 Kursens benämning Vårdvetenskap/Omvårdnad - hälsa Engelsk benämning Ämne Caring

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

K U R S P L A N. Religionsvetenskap, allmän kurs. Religious Studies, General Course. Svenska. Religionsvetenskap. Grundnivå

K U R S P L A N. Religionsvetenskap, allmän kurs. Religious Studies, General Course. Svenska. Religionsvetenskap. Grundnivå 1 Institutionen för humaniora K U R S P L A N Religionsvetenskap, allmän kurs Religious Studies, General Course Kurskod RE2001 Dnr HUM 2008/490-514 Beslutsdatum 2008-12-10 Beslutande organ Beredningsgruppen

Läs mer

Kursplan. Kurskod SSA120 Dnr 03:84 Beslutsdatum

Kursplan. Kurskod SSA120 Dnr 03:84 Beslutsdatum Kursplan Institutionen för humaniora Kurskod SSA120 Dnr 03:84 Beslutsdatum 2003-03-13 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Svenska som andraspråk Swedish as a Second Language Svenska som andraspråk

Läs mer

Historia GR (B), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp

Historia GR (B), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp 1 (6) Kursplan för: Historia GR (B), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp History BA (B), Upper Secondary Level Teacher Education, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Religion Livsfrågor och etik

Religion Livsfrågor och etik Delmål Delmål 2010-06-14 Religion Skolan strävar efter att eleven: utvecklar förståelse av ställningstaganden i religiösa och etiska frågor samt en grundläggande etisk hållning som grund för egna ställningstaganden

Läs mer

Kursplan. Kurskod GIX711 Dnr MSI 01/02:65 Beslutsdatum 2002-03-01

Kursplan. Kurskod GIX711 Dnr MSI 01/02:65 Beslutsdatum 2002-03-01 Matematiska och systemtekniska institutionen (MSI) Kursplan Kurskod GIX711 Dnr MSI 01/02:65 Beslutsdatum 2002-03-01 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Inriktning matematik/matematikdidaktik för de

Läs mer

Historia III - 15 hp - Kursplan

Historia III - 15 hp - Kursplan Page 1 of 5 Historia III - 15 hp - Kursplan Kurskod: ÄHIB23 Nivå: Grundnivå Ämnesgrupp: Historia (HI2) Ämne/områdeskod: Historia (HIA) Utbildningsområde: Humanistiska området 100% Huvudområde: Historia

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora Institutionen för kulturvetenskaper

Fakulteten för konst och humaniora Institutionen för kulturvetenskaper Dnr: 2015/2092 3.1.2 Kursplan Fakulteten för konst och humaniora Institutionen för kulturvetenskaper 1GN018 Samhällsorienterande ämnen för lärare i årskurs 4 6, 30 högskolepoäng Social Sciences for teaching

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplan. Företagsekonomi, allmän kurs. Business Administration, General Course. Företagsekonomi. Kursen ges som fristående kurs.

Kursplan. Företagsekonomi, allmän kurs. Business Administration, General Course. Företagsekonomi. Kursen ges som fristående kurs. 1(7 ) Kursplan Ekonomihögskolan Kurskod FEA330 Dnr EHVd 2004:35 Beslutsdatum 2004-09-06 Engelsk benämning Undervisningsspråk Ämne Företagsekonomi, allmän kurs Business Administration, General Course Svenska

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit3: Society and Individual, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1.

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Historia GR (A), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp

Historia GR (A), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp 1 (8) Kursplan för: Historia GR (A), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp History BA (A), Upper Secondary Level Teacher Education, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng Aesthetic educational activity 1, 30 higher education credits First Cycle / Grundnivå 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

Kursplan 1(5) Ekonomihögskolan. Kurskod EBD322 Dnr EHVd 2004:8 Beslutsdatum Etablering av affärsprocesser.

Kursplan 1(5) Ekonomihögskolan. Kurskod EBD322 Dnr EHVd 2004:8 Beslutsdatum Etablering av affärsprocesser. 1(5) Kursplan Ekonomihögskolan Kurskod EBD322 Dnr EHVd 4:8 Beslutsdatum 4-01-20 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Etablering av affärsprocesser The Establishing of Business Processes Tematiska studier

Läs mer