Innehållsförteckning MINNESANTECKNINGAR. Mellanbygdens vattenråd - VRO9 styrgruppsmöte Onsdagen den 9 november i Bureå kl 9-15, Burefast lokaler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehållsförteckning MINNESANTECKNINGAR. Mellanbygdens vattenråd - VRO9 styrgruppsmöte Onsdagen den 9 november i Bureå kl 9-15, Burefast lokaler"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR Mellanbygdens vattenråd - VRO9 styrgruppsmöte Onsdagen den 9 november i Bureå kl 9-15, Burefast lokaler Närvarande vid mötet: Mellanbygdens fiskeintressen genom Johannes Lindberg, Naturskyddsföreningen genom Bertil Brånin, Vattenråd Norr genom Ann Salomonsson, Storskogsbruket/Holmen skog genom Torbjörn Åhman Robertsfors kommun genom Tommy Johansson Dalkarlsåns avrinningsområde genom Jan Åberg Justerare: Johannes Lindberg Innehållsförteckning 1.Val av ordförande/sekreterare/tidhållare + godk. av dagordning Planering av 2012 års verksamhet...2 Nätverksmöte Sommaraktivitet = exkursion till Sävarån...2 Vattenrådsdagar hålls i maj Mötesagenda för VRO9 fastställd för 2012: Rapport från regionala höstmöten med kommuner Brev till kontaktpolitiker Exkursion i Bureå Diskussion: ansökan om kr extra Diskussion: ansökan projekt för lokala åtgärdprogram Vattennytt laget runt Övrigt...5 1(6)

2 MINNESANTECKNINGAR Val av ordförande/sekreterare/tidhållare + godk. av dagordning Bertil, Jan, Ann Dagordningen godkändes Genomgång av föregående protokoll 2. Planering av 2012 års verksamhet Nätverksmöte Beslut: möte den 21 mars 2012 i Robertsfors ca kl med temat kommunernas möjligheter att utvecklas genom vattendirektivet Riktar sig särskilt till kommunerna. Alla övriga är också välkomna. På mötet bjuds också beredningsekretariatet (vattenrådets kontaktpersoner på länsstyrelsens) Pressmeddelande om träffen, skickas ca två dagar innan det sker. Styrgruppen och alla andra intresserade träffas samma dag kl 9-12 för att besluta om vattenrådets ekonomi och styrgrupp för 2012, samt gå igenom aktuella punkter för vattenrådets arbete. (Inspirerat av Skellefteälvens vattenråd, som i år satsar på medlemsmöte m. kontaktpolitiker under dagtid Erfarenheten för VRO9 är att inte många ur nätverket kommer på möten. Kommunmötena var positiva: citat: jag åkte hit för att vara artig, men det här var nog det bästa möte jag har varit med på, - politiker på kommunmöte. JAN: +kontaktar Mats J meddelar om Bygdeträsket prio, samt frågar om BS kan komma på mötet och informera +pressmeddelande och inbjudan till reportrar/media +mejl går ut till styrgruppen med förfrågan om att befintliga vill sitta kvar (mandatet är 1 år), samt med förfrågan om vilka andra intressen som kan inbjudas till styrgruppen. TOMMY: +kollar möjlighet att vara på kommunhuset, inkl fika. Sommaraktivitet = exkursion till Sävarån Beslut: Exkursion i juni eller augusti till Sävarån Exkursion till Sävarån (med styrgruppsmöte 1h före), Juni eller Augusti? TEMA: åtgärder i vatten, vilka möjligheter finns och hur ser juridiken ut Möjliga guider: Stefan Gotthardsson (holmen), Stefan Ågren (Umeå Kommun), person som är kunnig inom juridiken kring återställning. 2(6)

3 Målgruppen: skogsnäringen, markägare, norra skogsägarna, södra västerbottens vattenråd. JOHANNES: ringer till Stefan Ågren angående medverkan på exkursion JAN: samordnar SKOGSSTYRELSEN: kan de vara med och skicka inbjudan till markägare? ANN S: undersöker vilka personer som är bra på att föra ut juridiska kunskaper kring vatten Uppsnappat under diskussionen diskussionen: ANN S: kammarkollegiet på seminarium om kraftigt modifierade vatten (KMV) i Vindeln. Exempel: damm vem ska åtgärda, vattenrådet, juridiskt- kammarkollegiet säger markägaren är ansvarig. Intressant att lyfta att markägaren har det juridiska ansvaret, men inte möjligtvis behöver betala även egenkontroll är markägarens juridiska ansvar TOMMY: ur den enskilda markägaren perspektiv finns många obesvarade frågor när t.ex. en damm förfaller: Måste jag underhålla eller riva? Krävs vattendom? Har jag råd? Sådan frågor är viktiga att vi reder ut. JOHANNES: Film om Ruskträskbäckens restaurering finns. Stefan Ågren är kontaktperson. Vattenrådsdagar hålls i maj 2012 Ordnas av vattenmyndigheten. Mötesagenda för VRO9 fastställd för 2012: 1. Telefonmöte/eller meljkontakt i januari/februari 2. Styrgruppsmöte (2-3h) + nätverksmöte i mars (21/3) 3. Kort styrgruppsmöte (1h) i samband med exkursionen 4. Styrgruppsmöte i november (4-5h) 3. Rapport från regionala höstmöten med kommuner. Vattenråd norr och Robertsfors kommun informerar: 4st möten hålls i BD, 3st i AC. Uppslutningen var ca 15 kommunanknutna personer per möte Mötena behövdes och var uppskattade. R-fors hade med båda politikerna. Kommuntyrelsen i Robertsfors vill ha information om kommunens möjligheter och roll. Gärna genom att Vattenrådet besöker kommunen ca 30min i december. Lämpligt att berätta om kommunenrnas roll för att genomföra vattendirektivet och att flagga för att vi har matnyttigt möte i mars. 4. Brev till kontaktpolitiker VRO9:s utgångspunkt för samverkan med politikerna redogörs i brevet. Beslut: efter några ändringar kan brevet skickas. Det är inte en inbjudan till mötet i mars. 5. Exkursion till Harrsjöbäcken och lekbottnar i Bureälven Harrsjöbäcken som rinner genom Bureå samhälle, är ett kemiskt påverkat vatten, med bottnar som draperas av metallfällningar. 3(6)

4 Konduktiviteten var ca 130uS/cm vilket är förhöjt och tyder på påverkan från sulfidjord som oxiderat i den torrlagda Harrsjön: se denna karta: Att ph i Harrsjöbäcken låg över >6 kan tyda på att vattnet påverkas av kalkrikt skalgrus, vilket dock inte hindrar metallfällning och utflöde av metaller till Bureälvens mynning Fisk vandrar ibland upp i bäcken, men frågan är om det sker reproduktion med tanke på den dåliga kemin och metallfällningarna. Ett vandringshinder finns ganska nära havet i Bureå samhälle. Vattenrådets lekbottenkurs i Bureälven aug 2011 resulterade mycket ny kunskap och ett starkt lokalt engagemang. Kursen och efterföljande idéella insatster resulterade i att 17 områden med lekbottnar skapades i Bureälven innan slutet av september i lagom tid innan leken, stor fisk iakttogs i närheten till flera av lekbottnarna. Totala antalet skapade lekbottnar (över 1m2) uppgår till 17 st. Skellefteå kommun utförde under sommaren 2011 inventering via elfiske vid 8 lokaler i nedre delar av Bureälven, dessa platser var i anslutning till skapade lekbottnar och fortsatt uppföljning via elfiske borde kunna visa resultat på lekbottnarnas effekt. Besök vid älven visade också exempel på hur restaurering med tröskling kan ge negativa effekter om de utgörs på fel sätt eller om förändringar i vattenflöde påverkas, under den torra perioden på sommaren blir många av trösklarna i Bureälven direkta vandringshinder som även stoppar flödet i älven vilket är negativt för fisken då vattentemperaturen blir hög, syresättningen dålig och fisken allmänt har svårt att röra sig i älven. Stora behov finns att åtgärda dagens problem i Bureälven, detta kommer troligtvis att innebära en omfattande restaurering. Skellefteå kommun har påbörjat arbetet med en omfattande inventering av älven och dess biflöden. 6. Diskussion: ansökan om kr extra Beslut: ansökan ska skickas med vissa ändringar. Specificerar antalet timmar som krävs. Och förtydligar att det rör sig om VRO9 utom Skellefteå, som behöver en översyn av vattenförekomsternas indelning. Ansökan bör hänvisa till de prioriteringar som lämnades in. JAN: Kolla exakt datum för SMHI:s deadline. 7. Diskussion: ansökan projekt för lokala åtgärdprogram Beslut: vattenrådet går vidare med ansökan, som bör skickas så snart som möjligt. Alla är överens om att nuvarande åtgärdprogram (excelfilen) inte räcker för att skapa lokalt intresse. När förslaget är klart: Jan och Tommy tar hjälp av Karin Elofsson, för att försöka knyta projektet till Robertsfors kommun. Ur diskussionen. Jönköping har vattenblad för alla avrinningsområden, men något liknande finns inte i norr. Ann tycker inte att vi ska trycka vattenbladen, men däremot skriva ut vid behov Vattenbladet : mycket viktigt med bra layout och disposition. Arbetsnamn: Många bäckar små 4(6)

5 8. Vattennytt laget runt Fiskeintressen (Johannes) undrar vilka kustvattendrag i mellanbygden som varit laxförande. Frågan är aktuell: Bureälven är nämligen inte med på listan över laxälvar i laxförvaltingsplanen, trots att laxfiske förekommit länge i Bureälven. Alla älvar med historiska bestånd av lax ska klassas som "potentiella laxälvar", men att älvarna är felaktigt klassade och inte finns med i laxförvaltningsplanen är förmodligen inget unikt för Bureälven. Vattenråden kan gärna uppmärksamma felklassade älvar och påpeka felen till Länsstyrelsen så att det kan göras en komplettering mot laxförvaltningsplanen så att älvar blir rätt klassade. Johannes visade också en plan för fiskevårdande åtgärder längs Bureälven. Planen skrevs av L. Larsson år Vattenråd norr (Ann): Utvärdering på gång. 143 personer är tillfrågade. Handledning för vattenråden är på remiss. VRO11 (södra västerbotten) är värd för Torvseminarium. Seminariet motiveras av att 4-5 projekt är på gång inom södra västerbotten. torvföretag, länsstyrelsen, universitet, och aktörer från Finland. Datum blir den 8 eller 9 februari 2012 i Lycksele. Miljösamverkan västerbotten projekt för samordning av deras myndighetsuppgifter Lena Friborg. Många åtgärdspunkter som till stor del berör vattendirektivet. Vattenmyndigheten tar över ansvar för övergripande samordning av vattenråd, hemsidorna, övergripande samverkan. Beredningssekretariaten på LST samverka utåt mot vattenråden. Storskogsbolagen: (Torbjörn) Ger exempel på att Holmen skog i dagarna byter från trummor till broar på tre platser kr kostar varje bro, som måste hålla för 60ton. Torbjörn berättar också att stora trummor (två meters) kan klyvas och användas som halvtrummor. VRO9 (Jan) ställer frågan om vattenrådet vill vara med och satsa värdet av sitt eget arbete (25 000kr) som resurs i en fortsättning av projekt Vattenråd Norr. Svaret blir ja, med tillägget att styrgruppens tid i samverkan med det projektet har ett värde utöver de kr som den juridiska personen eller kontaktpersonen behöver. Robertsfors kommun och naturskyddsföreningen har inget att tillägga. Skogsstyrelsen hälsar (via Kajsa Wivstad) att Hänsyn till vatten tydliggörs i föreskrifter till skogsvårdslagen, se pressmedelandet: Umeå kommun hälsar (via Jonas Svensson) De nya vattenskyddsföreskrifterna för Vindelälvsåsen ska ut på samråd med fastighetsägarna, har samråtts med myndigheter, kommer förhoppningsvis att tas av kommunfullmäktige senast innan sommaren 2012 (norra delen av området, runt Tavelsjön, ligger i VRO 9). Återställningsåtgärderna i Sävarån är igång 5(6)

6 9. Övrigt Diskussionen vattenråd vs vattenvårdsförbund: fördel vattenvårdsförbund: mer resurser nackdel: att bara de som betalar får vara med. För lokala aktörer (sportfiskeklubbar mm) finns behov av kontaktlistor till resurspersoner inom t.ex. länsstyrelsen. Därmed inte sagt att nuvarande kontakt, Mats.E.Johansson, fungerar. Redan i dagsläget tar Mats emot och förmedlar frågor från vattenråden (dvs alla vattenintresserade på lokal nivå). 6(6)

MINNESANTECKNINGAR. Möte för Mellanbygdens vattenråd den 14 mars 2012 kl 9 15 i Robertsfors Lokal: ledningscentralen i kommunhuset

MINNESANTECKNINGAR. Möte för Mellanbygdens vattenråd den 14 mars 2012 kl 9 15 i Robertsfors Lokal: ledningscentralen i kommunhuset Möte för Mellanbygdens vattenråd den 14 mars 2012 kl 9 15 i Robertsfors Lokal: ledningscentralen i kommunhuset MINNESANTECKNINGAR A) Jan Åberg presenterade vattenrådsarbetet och mötets syfte, B) Presentation

Läs mer

Telefonmöte för Mellanbygdens vattenråd Den 6 december 2012 kl 9:00

Telefonmöte för Mellanbygdens vattenråd Den 6 december 2012 kl 9:00 Mötesdeltagarna presenterar sig: Telefonmöte för Mellanbygdens vattenråd Den 6 december 2012 kl 9:00 1. Bo Göran Persson, Skellefteå kommun 2. Rolf Lindgren, Skellefteå kraft AB 3. Bertil Brånin, SNF Umeå

Läs mer

Protokoll. 9:00 Mötets öppnande

Protokoll. 9:00 Mötets öppnande Protokoll 9:00 Mötets öppnande Årsmöte för Mellanbygdens vattenråd den 17 mars 2017 i Robertsfors (Kommunhuset, KS-rummet) 1. Val av sekreterare, ordförande och tidhållare Jan, Ulrika, Tony Frågan om dagordningens

Läs mer

Lokal delaktighet och samverkan

Lokal delaktighet och samverkan Lokal delaktighet och samverkan Riksmöte 2010 för vattenorganisationer 27 september Johanna Alm & Ann Salomonson Projekt Norr sprojekten i Bottenviken (bilden är tillagd efter föredraget utifrån vad som

Läs mer

Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010.

Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010. SÖDRA VÄSTERBOTTENS VATTENRÅDSOMRÅDE VRO11 Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010. Plats: Stadshuset,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. Pite älv ek. förenings lokal, Älvsbyn, Kl

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. Pite älv ek. förenings lokal, Älvsbyn, Kl PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN Minnesanteckningar från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. Pite älv ek. förenings lokal, Älvsbyn, 2015-09-23. Kl. 13.00 Närvarande: Jan Isaksson,

Läs mer

Årsmöte för Mellanbygdens vattenråd den 17 mars i ROBERTSFORS (Kommunhuset, KS-rummet)

Årsmöte för Mellanbygdens vattenråd den 17 mars i ROBERTSFORS (Kommunhuset, KS-rummet) Årsmöte för Mellanbygdens vattenråd den 17 mars i ROBERTSFORS (Kommunhuset, KS-rummet) MINNESANTECKNINGAR Sammanfattning av centrala frågor som togs upp vid mötet och som bör följas upp: Storskogsbruket

Läs mer

Noteringar från gruppdiskussionerna på workshopen 19/5. Övergripande tema: VATTENRÅDSARBETET IDAG OCH IMORGON

Noteringar från gruppdiskussionerna på workshopen 19/5. Övergripande tema: VATTENRÅDSARBETET IDAG OCH IMORGON Noteringar från gruppdiskussionerna på workshopen 19/5 Övergripande tema: VATTENRÅDSARBETET IDAG OCH IMORGON FRÅGA 1 Aktiviteter och arbetsformer som kan utveckla vattenråden, t ex: A) Hur öka/ta tillvara

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Program - Samråds- och vattenrådsmöte

Program - Samråds- och vattenrådsmöte Program - Samråds- och vattenrådsmöte 2009-03-31 18:30 Välkommen, Lennart Lindelöf, ordf. styrgruppen 18:35 Sofia Perä, Länsstyrelsen, presenterar Miljökvalitetsnormer, Åtgärdsprogram, Förvaltningsplan

Läs mer

Kort bakgrund om vattenförvaltningen. Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Kort bakgrund om vattenförvaltningen. Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Kort bakgrund om vattenförvaltningen Varför r en särskild s vattenförvaltning? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

Anteckningar från möte med Göta älvs vattenråd , kl på GR

Anteckningar från möte med Göta älvs vattenråd , kl på GR Anteckningar från möte med Göta älvs vattenråd 2008-11-04, kl. 13.00 på GR Närvarande: Hans Oscarsson, Vattenmyndigheten och Länsstyrelsen Bo Svärd, Naturskyddsföreningen i Göteborg Svante Brandin, Miljöförvaltningen

Läs mer

Samordningsmöte med kontaktpersoner för vattenråden i Västerbottens län

Samordningsmöte med kontaktpersoner för vattenråden i Västerbottens län 1 Samordningsmöte med kontaktpersoner för vattenråden i Västerbottens län Tid: Tisdag 24 januari kl. 10.00 15.00 Plats: Länsstyrelsen, Umeå Lokal: Vildmannen Deltagare: Bo-Göran Persson (VRO 7-8), Jan

Läs mer

PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN. Vad är nätverket? Vad gör nätverket?

PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN. Vad är nätverket? Vad gör nätverket? PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN Vad är nätverket? Vad gör nätverket? Vattenråden i Bottenviken Krav på bred förankring kommuner, föreningar, näringsliv Indelat i: Nätverk Styrgrupp/AU

Läs mer

Bernt Moberg. Framtiden för laxen?

Bernt Moberg. Framtiden för laxen? Bernt Moberg Framtiden för laxen? 3 , Testeboån Vattendirektivet det viktigaste som hänt fiskevården. Vattenrådet är en mötesplats för ökad demokrati i vattenförvaltningen. Vattenrådet är en kunskapsspridare

Läs mer

Konferens Levande laxälvar 1 februari 2017

Konferens Levande laxälvar 1 februari 2017 Konferens Levande laxälvar 1 februari 2017 Ers Majestät, Statsrådet, Konferensdeltagare Hjärtligt välkomna till Umeå, till Västerbotten och till denna konferens. En konferens där vi helhjärtat ska ägna

Läs mer

Minnesanteckning från medlemsmöte, Piteälvens Vattenråd. Folket hus, Älvsbyn Kl

Minnesanteckning från medlemsmöte, Piteälvens Vattenråd. Folket hus, Älvsbyn Kl PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN Minnesanteckning från medlemsmöte, Piteälvens Vattenråd. Folket hus, Älvsbyn. 2012-04-25. Kl. 15.00 Närvarande: Jan Isaksson, Pite Älv Ekonomisk Förening,

Läs mer

Telefonmöte styrgruppen för Ume- Vindelälvens vattenråd VRO10

Telefonmöte styrgruppen för Ume- Vindelälvens vattenråd VRO10 UME-VINDELÄLVENS VATTENRÅD, VRO10 Telefonmöte styrgruppen för VRO10 Tidpunkt: 2010-03-04, kl. 13:15-14:40 Form: Telefonmöte Deltagarlista: Ann Salomonsson, Region Västerbotten Daniel Holmqvist, Vindelälvens

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. Pite älv ek. förenings lokal, Älvsbyn, Kl

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. Pite älv ek. förenings lokal, Älvsbyn, Kl PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN Minnesanteckningar från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. Pite älv ek. förenings lokal, Älvsbyn, 2018-10-25. Kl. 13.00 Närvarande: Jan Isaksson,

Läs mer

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition Organisation vattenråd * Sprider information * Sammanställer synpunkter * Kontaktorgan till länsstyrelsen Vattenråd - alla intressenter i nätverket Arbetsgrupp Arbetsutskott Kontaktpersoner Medlem Medlem

Läs mer

Vattenrådsmöte för Södra Västerbottens vattenråd VRO 11

Vattenrådsmöte för Södra Västerbottens vattenråd VRO 11 SÖDRA VÄSTERBOTTENS VATTENRÅD, VRO11 Vattenrådsmöte för VRO 11 Tidpunkt: 2010-02-25, kl 10:00-15:00 Plats: Region Västerbotten, Umeå Deltagarlista: Olov Norgren, Holmen Andreas Unée, Lappland Goldminers

Läs mer

Anteckningar från vattenrådsmöte, Piteälvens vattenrådsområde, Älvsbyn Lokal: Vuxenskolan Älvsbyn. Tid:

Anteckningar från vattenrådsmöte, Piteälvens vattenrådsområde, Älvsbyn Lokal: Vuxenskolan Älvsbyn. Tid: (Piteälven, Lillpiteälven, Rokån och Jävreån) Anteckningar från vattenrådsmöte, Piteälvens vattenrådsområde, Älvsbyn 2011-11-23 Lokal: Vuxenskolan Älvsbyn. Tid: 14.00. Närvarande: Se deltagarlista bilaga

Läs mer

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten Samverkan Deltagarnas olika perspektiv är den viktigaste resursen i arbetet. Genom samverkan och dialog kan man kan hitta nya sätt att lösa gamla problem! Definition Ett vattenråd är en frivillig sammanslutning

Läs mer

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Direkttelefon Referens 0910-73 76 77 2008-11-17 Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Bo-Göran Persson Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Delrapport inom projektet - Kustvattendrag inom Skellefteå

Läs mer

Sammanträdesdatum 1 (4)

Sammanträdesdatum 1 (4) PROTOKOLL Årsmöte Ölands vattenråd Sammanträdesdatum 1 (4) 2012-02-29 Protokoll fört vid årsmöte för Ölands vattenråd i Föreningshuset, Glömminge, klockan 19.00-22.00 den 29 februari, 2012. 1 Mötets öppnande.

Läs mer

Tidigare kunde fiskevård handla om att slå ihjäl så mycket storgädda som möjligt.

Tidigare kunde fiskevård handla om att slå ihjäl så mycket storgädda som möjligt. Tidigare kunde fiskevård handla om att slå ihjäl så mycket storgädda som möjligt. Eller så sågs utsättningar av främmande arter/stammar som en viktig fiskevård. Idag vet de med intresse för fiskevård att

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Syfte Syftet med arbetsplanen är att gynna samverkan kring vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

FLISIK. För LIvskraftiga Småvatten I Kvarkenregionen. Långsiktig förvaltning av små vattendrag. Miniseminarium , Umeå Lotta Haldin

FLISIK. För LIvskraftiga Småvatten I Kvarkenregionen. Långsiktig förvaltning av små vattendrag. Miniseminarium , Umeå Lotta Haldin FLISIK För LIvskraftiga Småvatten I Kvarkenregionen Långsiktig förvaltning av små vattendrag Miniseminarium 2014-01-22, Umeå Lotta Haldin Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten 10.3.2014

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för att stödja vattenrådets arbete

Läs mer

Mellanbygdens vattenråd

Mellanbygdens vattenråd Mellanbygdens vattenråd Presentationens huvudpunkter: Varför finns vattenrådet? Hur arbetar vattenrådet? Vilka är vattenrådets produkter och tjänster? Nutida och framtida generationers behov är sveriges

Läs mer

Möte med Kalix- & Töreälvens vattenråds styrgrupp Överkalix 2008-08-22

Möte med Kalix- & Töreälvens vattenråds styrgrupp Överkalix 2008-08-22 1 Möte med Kalix- & Töreälvens vattenråds styrgrupp Överkalix 2008-08-22 Närvarande: Gunnar Nilsson, Överkalix kom, mötesordf. Harry Winbjörk; LKAB Natasha Lyckholm, LKAB Åsa Sjöblom; Boliden, Aitikk Tommy

Läs mer

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012 Planera för vatten! Workshop i Östersund 3 maj 2012 Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna Vilka behov finns av planering för vatten? Vilka är hindren för en fungerande planering för vatten?

Läs mer

Minnesanteckningar från Styrgruppsmöte 1 i Lycksele VRO 10

Minnesanteckningar från Styrgruppsmöte 1 i Lycksele VRO 10 1 2008-10-24 Minnesanteckningar från Styrgruppsmöte 1 i Lycksele VRO 10 Plats: Lycksele Stadshus Tid: kl 11-15 torsd 16 okt - 08 Närvarande Frånvarande Ingela Forsberg Lycksele Kommun Dan Dalemalm Umeälvens

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 12 1(5) Datum -11-05 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 5 november klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Detta är Kattegatts kustvattenråd. Innehåll

Detta är Kattegatts kustvattenråd. Innehåll Ver 1(5) Datum 2015-03-03 Detta är Kattegatts kustvattenråd Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Geografiskt område... 2 3. Kustvattenrådets syfte... 3 4. Organisation... 3 4.1 Deltagare i Kattegatts kustvattenråd...

Läs mer

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Program 6 april 2016 9.30 Välkomstfika 10.00 Välkomna! Syfte med dagen Vad har hänt inom

Läs mer

Biologisk återställning av Vindelälven Erfarenheter och utveckling senaste 15-åren Daniel Holmqvist, Ume/Vindelälvens Fiskeråd

Biologisk återställning av Vindelälven Erfarenheter och utveckling senaste 15-åren Daniel Holmqvist, Ume/Vindelälvens Fiskeråd Biologisk återställning av Vindelälven Erfarenheter och utveckling senaste 15-åren Daniel Holmqvist, Ume/Vindelälvens Fiskeråd Finansiärer: Europeiska kommissionen, Havs och Vattenmyndigheten, Länsstyrelsen

Läs mer

Levande laxälvar. Program. Nationell vattenkonferens i Umeå 18-20 augusti 2015. H.M. Konung Carl XVI Gustaf medverkar

Levande laxälvar. Program. Nationell vattenkonferens i Umeå 18-20 augusti 2015. H.M. Konung Carl XVI Gustaf medverkar Levande laxälvar Nationell vattenkonferens i Umeå 18-20 augusti 2015 H.M. Konung Carl XVI Gustaf medverkar Program Välkommen till Nationell vattenkonferens i Umeå 18-20 augusti Hjärtligt välkommen till

Läs mer

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Andra samråd som pågår tidslinjer Prioriterade ämnen (1 nov-30 april) Arbetsprogram och tidtabell Översikt

Läs mer

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Samhällsbyggnad, Miljösektionen Sofi Eklund 0571-282 08 sofi.eklund@eda.se 1(5) PROTOKOLL (3/2017) Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Plats och tid: Beslutande: Arvika kommun, Lokal Skive

Läs mer

VA-samverkan i Västerbotten

VA-samverkan i Västerbotten VA-samverkan i Västerbotten Inger Olofsson samordnare för Region Västerbotten VA- samverkan = VA-sen Den 16 mars 2009 Lycksele träffades Roland Jakobsson Bjurholm Bert-Henrik Henriksson Dorotea Elenor

Läs mer

VRO 3 Kalix- och Töreälvens VRO. Här föds 30% av all vildlax som fångas i Östersjön!

VRO 3 Kalix- och Töreälvens VRO. Här föds 30% av all vildlax som fångas i Östersjön! VRO 3 Kalix- och Töreälvens VRO Här föds 30% av all vildlax som fångas i Östersjön! VRO3 organisation Styrgrupp och nätverk Försöker utnyttja/utveckla lokalförankringen i vattenrådet Odlar samspelet mellan

Läs mer

ReMiBar. fria vandringsvägar i vattendrag

ReMiBar. fria vandringsvägar i vattendrag ReMiBar fria vandringsvägar i vattendrag REMIBAR fria vandringsvägar i vattendrag I Norrbotten och Västerbotten pågår projektet Remibar vars mål är att åtgärda vandringshinder för fisk och andra vattenlevande

Läs mer

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt. Del av nationellt delegationsmöte. Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt. Del av nationellt delegationsmöte. Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt. Del av nationellt delegationsmöte. Tid: Måndagen den 1 juni 2015 Plats: Piperska muren, Stockholm Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. Pite älv ek. förenings lokal, Älvsbyn, Kl

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. Pite älv ek. förenings lokal, Älvsbyn, Kl PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN Minnesanteckningar från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. Pite älv ek. förenings lokal, Älvsbyn, 2017-10-10. Kl. 13.00 Närvarande: Jan Isaksson,

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 5 1(5) Datum 2017-02-07 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Tisdag 7 februari klockan 10:00 12:00 via Skype Ronny Löfstrand Sveaskog

Läs mer

Referensgruppmöte med Suseåns Vattenråd på Kvibille Gästis

Referensgruppmöte med Suseåns Vattenråd på Kvibille Gästis Referensgruppmöte med Suseåns Vattenråd 2013-01-28 på Kvibille Gästis Närvarande: Sven-Olov Johansson (ordf), Lennart Larsson, Agneta Åkerberg, Ingrid Lönn, Lars-Anders Måttgård, Lennart Bengtsson, Ingvor

Läs mer

Återkopplingsmöte. efter Samråd Södra Västerbottens Vattenrådsområde. Samrådsmöte VRO 11 Umeå

Återkopplingsmöte. efter Samråd Södra Västerbottens Vattenrådsområde. Samrådsmöte VRO 11 Umeå Återkopplingsmöte efter Samråd 2009 Södra Västerbottens Vattenrådsområde Samrådsmöte VRO 11 Umeå 2009-11-12 Vattenrådets remissvar Revidering av klassningar - som bygger på remissvar - som bygger på nya

Läs mer

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Vattenförvaltningen i Sverige ska utvecklas i samverkan med dem som berörs. Att sprida information och att involvera berörda organisationer

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

Samrådsredogörelse

Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse 2009-2014 - Åtgärdande av vandringshinderför fisk i nedre del av Storbäcken Projekt: Samrådsredogörelse 2009-2014: Åtgärdande av vandringshinder för fisk i nedre del av Storbäcken. Ort

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Kvibille Gästis 2014-05-21 Närvarande Markägare och arrendatorer: Karl-Olof Johnsson, Göran Andreasson, Thomas Nydén och Lars

Läs mer

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås.

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås. Anteckningar 2014-10-23/24 1(4) Närvarande: Maria Pihlajärvi Per Linnér Malin Hultegård Karolina Hedlund Annelie Vestergren Yngve Blomberg Inger Alf-Johansson Göran Kugelberg Linnéa Salbark Karin Sigvardsson

Läs mer

Lokal a tga rdsplan fo r Acksjo ns avrinningsomra de Delrapport fo r a r 2012

Lokal a tga rdsplan fo r Acksjo ns avrinningsomra de Delrapport fo r a r 2012 Klarälvens vattenråd Lokal a tga rdsplan fo r Acksjo ns avrinningsomra de Delrapport fo r a r 2012 Anna Sjörs Utkast 1 jan 2013 Bakgrund Lokal åtgärdsplan för Acksjön avrinningsområde ett pilotprojekt

Läs mer

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Foto: Tony Söderlund Bakgrund Flottningen av timmer var som mest omfattande i Sverige mellan 1850-1950. Detta var den metod

Läs mer

Bilaga 4 Mall för årsredovisning

Bilaga 4 Mall för årsredovisning Bilaga 4 Mall för årsredovisning Rapportering och ansökan av verksamhets bidrag för vattenråd Alla vattenråd som har en överenskommelse med Vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: 2014-09-22, 9.00-12.00 Plats: Riverside, Uddevalla Beslutande Ej närvarande styrelseledamöter Övriga deltagare Ordförande Justerare Sekreterare Underskrifter: Sekreterare Elin

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Skype, kl. 13.15-15.30 ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö- och klimatsamverkan Christina

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Minnesanteckning från styrgruppen för Ume-Vindelälvens vattenrådsområdes telefonmöte 2009-01-28

Minnesanteckning från styrgruppen för Ume-Vindelälvens vattenrådsområdes telefonmöte 2009-01-28 Samhällsbyggnadsförvaltningen Planeringsenheten Datum Vår ref. 1 (5) 2009-01-28 Dnr: 2008 0993 UME- OCH VINDELÄLVENS VATTENRÅD Minnesanteckning från styrgruppen för Ume-Vindelälvens vattenrådsområdes telefonmöte

Läs mer

VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här?

VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här? VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här? attenrådens dag Värmland 2013 Program Vattenrådens dag 21 februari 2013 09.30-10.00 Välkommen och introduktion Länsstyrelsen 10.00 10.30 Arne Magnus Hekne och Trine Frisli

Läs mer

Återkopplingsmöte. efter Samråd Umeälven vid Blåviksjön. Foto: ChriStina Strömberg

Återkopplingsmöte. efter Samråd Umeälven vid Blåviksjön. Foto: ChriStina Strömberg Återkopplingsmöte efter Samråd 2009 VRO 10 Lycksele 2009-11-24 ChriStina Strömberg och Hans Erik Johansson Umeälven vid Blåviksjön. Foto: ChriStina Strömberg sjöar och Ekologisk status Bedömningen är gjord

Läs mer

Noteringar och bilder från exkursionen till Vormbäcken och Lidsbäcken den 16 augusti 2011.

Noteringar och bilder från exkursionen till Vormbäcken och Lidsbäcken den 16 augusti 2011. Exkursion Vormbäckens samverkansgrupp 1(7) Noteringar och bilder från exkursionen till Vormbäcken och Lidsbäcken den 16 augusti 2011. Deltagare: Daniel Holmqvist, Vindelälvens Fiskeråd; Rolf Örnberg, Rökå,

Läs mer

Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2

Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2 PROTOKOLLSUTDRAG Nämnden för hållbart samhälle NHS 110 Sammanträdesdatum 2014-12-10 1/2 NHS/2014:63-432 Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2 Förslag till beslut Nämnden för hållbart samhälle beslutar

Läs mer

Karl-Henrik Nanning. Tisdagen 20 april, kl. 13.00, Malmö

Karl-Henrik Nanning. Tisdagen 20 april, kl. 13.00, Malmö 12 mars 2010 1 Plats och tid Riksdagshus 7-9, Stockholm, fredag den 12 mars, kl. 10.00-14.30 ande Kurt Kvarnström, Södra Dalarnas samordningsförbund Alvi Berglund, Finsam Östersund Marie Litholm, Samordningsförbundet

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte, VO College i Kalmar län

Regionalt styrgruppsmöte, VO College i Kalmar län Regionalt styrgruppsmöte, VO College i Kalmar län Datum för mötet: 2015 09 22 Kl. 9:00 12:00 Plats för mötet: Oskarshamn Nova s Huvudbyggnad (Varvsgatan 13) Närvarande: Esbjörn Grandalen, processledare

Läs mer

Vattenförvaltning och planering i Sverige och BV Lycksele Bo Sundström

Vattenförvaltning och planering i Sverige och BV Lycksele Bo Sundström Vattenförvaltning och planering i Sverige och BV 2011-2015 Lycksele 111020 Bo Sundström Bättre samverkan stat kommuner i vattenarbetet! Mötets mål: Effektiv regional dialog och samverkan 1. Förvaltning/planering,

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Yttrande över Samrådshandlingarna Vattenmyndigheten Bottenviken

Yttrande över Samrådshandlingarna Vattenmyndigheten Bottenviken Yttrande över Samrådshandlingarna Vattenmyndigheten Bottenviken2015 2021 Yttrande inklusive för Vindelälven med exempel från Vindelns kommun I remissen är förslaget att uppnå god vattenkvalité rakt över.

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Restaurering av vattendrag

Restaurering av vattendrag Restaurering av vattendrag från teori till praktik Erik Degerman & Anton Halldén SLU, Institutionen för akvatiska resurser & Länsstyrelsen i Jönköpings län 2012 10 23 Planeringssnurran idag och i framtiden

Läs mer

Protokoll fört vid ÖBF:s Styrelsemöte den 6 december 2016

Protokoll fört vid ÖBF:s Styrelsemöte den 6 december 2016 Protokoll fört vid ÖBF:s Styrelsemöte den 6 december 2016 Närvarande Frånvarande Björn Axelsson, Britt Axelsson, Harald Mårtensson, Jan Nyman, Alexander Johansson, Lars Björkman, Seija Nyström och lars

Läs mer

Protokoll från Styrgruppsmöte 2 för projekt SeaGIS Videomöte den 16 oktober 2012

Protokoll från Styrgruppsmöte 2 för projekt SeaGIS Videomöte den 16 oktober 2012 Protokoll från Styrgruppsmöte 2 för projekt SeaGIS Videomöte den 16 oktober 2012 1. Mötets öppnande och konstaterande av styrgruppsmedlemmar samt deltagare. Mötet öppnades klocka 09.10 av projektledare

Läs mer

Åtgärder för god vattenstatus

Åtgärder för god vattenstatus Åtgärder för god vattenstatus Miljöskyddsdagar 2013-10-23 Ann Salomonson ... den årliga rapporteringen om åtgärdsarbetet 1. Samtliga myndigheter och kommuner som omfattas av detta åtgärdsprogram behöver

Läs mer

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Sid 1 Plats: Galtsjöns Wärdshus, Ronneby Tid: 24 oktober 2011, kl.1000-1200, 1300-1500 Närvarande: Inez Arbrahamzon, ordförande

Läs mer

Innehåll: Vision. Riktlinjer. Mål. Organisation - Medlemmar - Ledningsgrupp - Ordförande - Verksamhetsledare - Kommungrupper. Ekonomi.

Innehåll: Vision. Riktlinjer. Mål. Organisation - Medlemmar - Ledningsgrupp - Ordförande - Verksamhetsledare - Kommungrupper. Ekonomi. Verksamhetsplan 2006-2009 Innehåll: Vision Riktlinjer Mål Organisation - Medlemmar - Ledningsgrupp - Ordförande - Verksamhetsledare - Kommungrupper Ekonomi Övrigt Vision med Mera Skog i Västerbotten Medlemsföretagen/organisationerna

Läs mer

Vattenmyndighetens kommunikation och samverkan i distriktet. Susanna Hansen Vattenmyndigheten NÖVD 17 oktober 2013

Vattenmyndighetens kommunikation och samverkan i distriktet. Susanna Hansen Vattenmyndigheten NÖVD 17 oktober 2013 Vattenmyndighetens kommunikation och samverkan i distriktet Susanna Hansen Vattenmyndigheten NÖVD 17 oktober 2013 Avgränsning Kommunikation och samverkan inom distriktet Strategin gäller tillsvidare Plan

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Länsstyrelsen i Göteborg, kl. 13.00-15.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor)

Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor) 1(7) Västansjö Samfällighetsförening c/o Gerd-Marie Alenius gerd-marie.alenius@umu.se Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor) Länsstyrelsen godkänner att

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Samverkansgruppen 3 regleringsmagasin GEP i Lycksele, Lycksele kommun Åsa Widén Greger Jonsson

Samverkansgruppen 3 regleringsmagasin GEP i Lycksele, Lycksele kommun Åsa Widén Greger Jonsson Samverkansgruppen 3 regleringsmagasin GEP i Lycksele, Lycksele kommun Åsa Widén Greger Jonsson Bilder i presentationen: Åsa Widén Rapport från Samverkansgruppen 3 regleringsmagasin God Ekologisk Potential

Läs mer

Styrgruppens möte den 8 februari 2017

Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Protokoll Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Möte via Skype den 8 februari, kl. 10.00-11.30 Syftet med mötet är i huvudsak att fastställa styrdokumentet 2017-2020, kommunikationsplanen samt verksamhetsberättelsen

Läs mer

Viktiga punkter i det fortsatta arbetet! Niklas Holmgren Samråd Alvesta

Viktiga punkter i det fortsatta arbetet! Niklas Holmgren Samråd Alvesta Viktiga punkter i det fortsatta arbetet! Niklas Holmgren 2018-01-24 Samråd Alvesta Samråd som pågår Prioriterade ämnen (1 nov-30 april) Arbetsprogram och tidtabell Översikt väsentliga frågor Västerhavet,

Läs mer

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd Kommunikationsplan för Södermanlands miljö- och klimatråd Bakgrund Miljö- och klimatrådets syfte är att vara en arena för en bred diskussion kring de viktigaste miljöutmaningarna och de prioriteringar

Läs mer

Sura sulfatjordar strategier och åtgärder för bättre vattenkvalitet i små kustmynnande vattendrag

Sura sulfatjordar strategier och åtgärder för bättre vattenkvalitet i små kustmynnande vattendrag Sura sulfatjordar strategier och åtgärder för bättre vattenkvalitet i små kustmynnande vattendrag Åberg J. 2017a. Miljöproblemet sura sulfatjordar - Ett kunskapsunderlag och en beskrivning av Länsstyrelsen

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten

Miljösamverkan Västerbotten miljosamverkanvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten Uppföljnings- och erfarenhetsutbytesträff Delprojektet Inventering av nedlagda deponier 7 november 2013 Inventering av nedlagda deponier Deltagande

Läs mer

Magnus Haglund öppnade mötet. Jonas Jonsson hade anmält frånvaro.

Magnus Haglund öppnade mötet. Jonas Jonsson hade anmält frånvaro. Kommunchefsmöte, Umeåregionen Beslutande: Håkan Wretling, Bjurholms kommun Karin Ahnqvist, Robertsfors kommun Karolina Johansson, Vännäs kommun Magnus Haglund, Örnsköldsviks kommun, ordförande Per-Eric

Läs mer

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Fiskevårdsplan för Viskan Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene Viskans vattenråd har från Länsstyrelsen i Halland ansökt om och beviljats statsbidrag

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Water Co-Governance for sustainable eco systems

Water Co-Governance for sustainable eco systems Water Co-Governance for sustainable eco systems Ökat deltagande och genomförande i vattenförvaltningen 2016-2019 Peter Nolbrant peter.nolbrant@havochvatten.se Varför lokalt deltagande? Samverkan är en

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Styrelseprotokoll för Säters FVOF Datum (onsdag) Tid 18:00 Protokoll nr :1 Plats Säters Folkets Hus

Styrelseprotokoll för Säters FVOF Datum (onsdag) Tid 18:00 Protokoll nr :1 Plats Säters Folkets Hus Styrelseprotokoll för Säters FVOF Datum 2017-02-15 (onsdag) Tid 18:00 Protokoll nr. 43 2017:1 Plats Säters Folkets Hus Närvarande Anders Norman Patrik Andersson Tore Fahlholm Leif Eriksson, suppleant 1

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för 1 Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för Projektets namn: Fiska med alla Sökande kommun: Timrå Kontaktperson på kommunen: Stefan Grundström Förvaltning/avdelning:

Läs mer

Samverkan och samråd

Samverkan och samråd Samverkan och samråd Länsstyrelsens beredningssekretariat samverkat med ett stort antal aktörer under hela förvaltningscykeln Vattenmyndighetens FP ÅP MKN MKB dokument för samråd i 6 månader Samverkan

Läs mer

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2016-08-29 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00 14.45 Ordförande: Berit Martinsson Vice ordförande:

Läs mer

Branschorg. Vattenmynd. Kommuner LST. Ideella org. Andra mynd. Enskilda

Branschorg. Vattenmynd. Kommuner LST. Ideella org. Andra mynd. Enskilda Länsstyrelsens roll i åtgärdsarbetet Christian Weyer, Beredningssekretariatet för vattenförvaltningen vid Länsstyrelsen i Stockholms län, (Arbetsområden: samverkan och info) Branschorg. Vattenmynd. Kommuner

Läs mer