Syfte Landskronaborna ska känna trygghet när de vistas ute i sin stad.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Syfte Landskronaborna ska känna trygghet när de vistas ute i sin stad."

Transkript

1 1 Polisiär synlighet Medborgarnas känsla av trygghet förstärks i takt med att polisens synlighet ökar. Många människor ser en fotpatrullerande polis som en garant för att det råder lugn i närområdet. Under 2017 skall lokalpolisen i Landskrona fortsätta att arbeta med synlighet i prioriterade områden och uppsökande verksamhet på skolor och i butiker. Polisens volontärer är en del i detta arbete. Landskronaborna ska känna trygghet när de vistas ute i sin stad. Att den upplevda tryggheten ska bibehållas till förmån för allehanda publika arrangemang och aktiviteter i Landskrona Att minska antalet polisanmälda fall av våld i offentlig miljö, i jämförelse med samma period föregående år. Bibehållen polisiär synlighet i Landskrona stad genom att ha uniformerad personal i yttre tjänst hela dygnet, med särskilt fokus på de tidpunkter - kvällar och helgkvällar/nätter - då den upplevda otryggheten och risken att utsättas för brott är som störst. Fotpatrullering ska eftersträvas och utvecklas i den mening att det skall bedrivas kontinuerligt och som en naturlig del i den dagliga verksamheten så ofta som möjligt. Fortsatt synlighet och samverkan i sammanhang som till exempel "Landskronadagen", Landskrona Karnevalen" och andra aktiviteter som arrangeras i centrum samt besöka butiker och andra verksamheter i samband med fotpatrullering. Polisens volontärer ingår som en del i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i dessa sammanhang. Trafikkontroller på tider och platser som, utöver kontrollens primära syfte, även bidrar till att den polisiära synligheten och närvaron ökar. Polisområdets och Polismyndighetens gemensamma resurser som till exempel rytteri och ordningsgrupp ska i mån av möjlighet bidra till den polisiära synligheten i Landskrona. Trygghetsmätningen andelen som känner sig trygga ute på kvällen andelen som avstått från aktivitet på grund av upplevd otrygghet. Statistik antalet polisanmälda fall av misshandel utomhus, butiksrån och personrån utomhus.

2 2 Trygg stad Fysiska faktorer har stor betydelse för känsla av trygghet i det offentliga rummet. Väl omhändertagna och välskötta platser upplevs generellt som tryggare än platser som är slitna, igenvuxna och utsatta för klotter, nedskräpning och skadegörelse. Det är även positivt, ur ett trygghetsperspektiv, att en plats är lätt att överblicka och enkel att orientera sig i. Under 2017 kommer vi i Landskrona att arbeta för att öka tryggheten på offentliga platser. Arbetet kommer att ta sin utgångspunkt från de trygghetsvandringar vi genomför tillsammans med boende och fastighetsägare. Att skapa en miljö som upplevs tryggare och säkrare med hjälp av bättre belysning och insatser mot nedskräpning och klotter på öster. Att utveckla samarbetet med privata fastighetsägare i syfte att skapa en livsmiljö som upplevs välskött och trivsam. Offentliga platser ska belysas på ett sätt som bidrar positivt till upplevelsen av trygghet och säkerhet. De boende på öster ska känna att deras närmiljö är trivsam, hel och ren. En god och välplanerad ljussättning av stadens miljöer kan bidra till att skapa en bättre upplevelse av trygghet och säkerhet samt minska riskerna för möjlighet till brott. Med stöd av information från stadens synpunktshantering avseende belysning ske lämpliga områden för trygghetsvandring med fokus på belysning väljas ut. Innan trygghetsvandringen genomförs av tjänstemän från staden ska medborgarna via en digital trygghetsvandring ges möjlighet att lämna sina synpunkter. Även fastighetsägare ska involveras i arbetet då belysning på fasader och vid entréer påverkar helhetsupplevelsen. Tidplan trygghetsvandring December 2016 med stöd av information från stadens synpunktshantering väljs områden för trygghetsvandring ut. Januari/februari 2017 medborgarna kan genom att delta i en digitala trygghetsvandring lämna synpunkter på temat belysning. Mars 2017 tjänstemän från Landskrona stad genomför trygghetsvandringar i de områden som valts ut April 2017 en tidsplan för när de brister som framkommit ska åtgärdas arbetas fram. Maj 2017 och framåt fysiska åtgärder och diskussioner med fastighetsägare. För att skapa en attraktivare miljö på öster har stora resurser lagt på ombyggnationer i området. Det förekommer dock fortfarande mycket nedskräpning, klotter och skadegörelse. Under 2017 ska Landskrona stad, förutom genom vårt ordinarie arbete med att minska denna problematik i området, arbeta för att engagera fastighetsägarna i området. Med hjälp av Landskrona Stadsutveckling och arbetet bolaget driver med trygghetscertifiering kan teknikoch serviceförvaltningen nyttja kontakten med fastighetsägare för att väva samman

3 fastighetsägaransvaret för miljön i anslutning till byggnaderna med certifieringen. Detta arbeta kommer att påbörjas under våren. Medborgarnas sammantagna upplevelse av nedskräpning och skadegörelse ska inte upplevas som ett problem (enligt Polisens trygghetsmätning). Minst 70 % av medborgarna ska vara nöjda med stadens insatser mot klotter, renhållning och skadegörelse samt för renhållning (enligt Polisens trygghetsmätning). Minst 70 % av medborgarna anser att belysningen är tillräcklig för att uppleva trygghet (enligt Kritik På Teknik/SKL).

4 3 Medborgardialog I syfte att öka engagemanget och delaktigheten i lokalsamhället kommer Landskrona stad och Polisen under 2017 att genomföra gemensamma medborgardialoger. Frågeställningarna tar sin utgångspunkt i de problemområden och samarbetspunkter som staden och polisen kommit överens om att prioritera under Resultatet av medborgardialogerna kommer att ligga till grund för arbetet med att ta fram medborgarlöften. Genom att involvera medborgarna utveckla det brottförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Att få fram medborgarnas bild och erfarenhet av ett ämnesområde (till exempel trygghet i centrum) eller av ett geografiskt område (till exempel Karlslundsområdet) Att utifrån medborgardialogerna ta fram ett medborgarlöfte. 1. Processen inleds med en medarbetardialog. I dialogen vävs omvärldsanalys och statistik samman till en gemensam problembild. Medarbetardialogen samordnas med uppstarten av framtaget av 2018/19 års överenskommelse mellan Landskrona stad och polisen. 2. Utifrån resultatet av medarbetardialogen väljs ett ämnesområde eller ett geografiskt område ut och frågeställningar arbetas fram gemensamt av trygghetssamordnaren, Landskrona stad och kommunpolisen. 3. I maj och juni genomförs medborgardialogerna. Utifrån erfarenheter från 2016 års medborgardialoger kommer dialogerna att ske såväl i mindre grupper som i forum som tillåter alla intresserade medborgare att föra fram sin bild och erfarenhet av det ämnet eller geografiska plats som vi valt ut för medborgardialogen Resultatet sammanställs och analyseras i augusti månad. 4. I september diskuterar medarbetare inom Landskrona stad och polisen hur de problemområden som medborgarna lyft fram kan förebyggas eller vilka insatser som polis och kommun kan genomföra för problemen ska försvinna. 5. Ett förslag till medborgarlöfte arbetas fram av trygghetssamordnaren, Landskrona stad och kommunpolisen. Förslaget läggs fram för beslut i BRÅ och i polisens lokala ledningsgrupp under senhösten. Har medborgardialoger genomförts? Har vi vid dialogträffarna kommit i kontakt med en mångfald av medborgarna i Landskrona? Har synpunkterna från medborgardialogerna resulterat i ett medborgarlöfte?

5 4 Organiserad brottslighet Den organiserade brottsligheten är föränderlig. Olika modus, samverkansformer och samhällsförändringar ger nya brott. De senaste åren har vi kunnat se en ökad våldsanvändning inom den organiserade brottligheten. Detta drabbar i första hand andra kriminella, men riskerar även att drabba tredje man. De kriminellas inflytande i vissa utsatta geografiska områden bedöms ha ökat. Det påverkar medborgarna som bor där och försvårar en positiv samhällsutveckling. Det ställer också ökade krav på polisen och andra samhällsaktörer som arbetar i dessa områden. Under 2017 kommer Landskrona stad och polisens insatser mot den organiserade brottsligheten att intensifieras. Genom förebyggande insatser minska nyrekryteringen till den organiserade brottsligheten och genom polisiära insatser försvåra för den organiserade brottsligheten att verka i området. Att öka tryggheten Att stärka rättsstatens funktion i området Att med hjälp av mammorna i området stärka det förebyggande arbetet riktat mot barn och unga. Insatserna inom denna bilaga kommer att koncentreras till det geografiska området Koppargården. Området är utvalt utifrån att det av polisen definierats som ett av 53 områden i Sverige som i olika grad är utsatt både för allvarlig brottslighet och socioekonomiska faktorer. Arbetet är långsiktigt och vi ser att de insatser som beskrivs nedan fortsätter även efter Polisen kommer att ha ett fortsatt fokus på Koppargården. De kommer att basera sitt arbete på underrättelsestyrda kontroller och insatser med fokus på vapen, våld, narkotika och otillåten påverkan. Under 2009 startade ett myndighetsövergripande samarbete upp med målet att de som systematiskt utnyttjar systemet och/eller begår brott ska mötas av myndigheter som är enade och samarbetar för att komma åt den organiserade brottsligheten. Under 2017 kommer denna samverkansgrupp ha ett särskilt fokus på individer boende i Koppargården. Polisen kommer även att arbeta med upplevd ökad polisiär närvaro i syfte att skapa goda relationer till de boende i Koppargården och därmed minska det myndighetsförakt som återfinns i området. Sedan tidigare finns kontaktpoliser utsedda på Pilängskolan. Deras uppgift är bland annat att skapa positiva möten mellan elever och Polisen. Under 2017 kommer områdespoliserna även att genomföra minst två besök på respektive Tusenskönans förskola Pilängsgårdens förskola och Drömmens förskola. Mammor är en viktig del i det förebyggande arbetet som riktas mot barn och unga. Genom att stärka mammorna i Koppargården kan vi hitta en ny väg i det förebyggande arbetet mot barn och unga. I Österrike har programmet Mothers Schools bedrivits i syfte att förebygga rekrytering till våldsbejakande extremism. Huvudsyftet är att genom mammorna stärka ungdomens band med familjen. Många mammor har en annan relation till sina barn än vad papporna har och har oftare lättare att uttrycka sina känslor. I Fittja och Rinkeby har en grupp mammor börjat nattvandra varje fredag och lördag. Nattvandringen startade upp som en reaktion på oroligheterna i områdena. t med vandringarna är flera - att hålla ordning och reda på sina barn och barnbarn, att hjälpa polisen och samhället, men även att skapa

6 gemenskap för kvinnorna. Under tredje kvartalet 2016 och första tertialet 2017 ska arbetsgruppen inom denna bilaga, med inspiration från programmet Mothers schools och de nattvandrande mammorna i Fittja och Rinkeby, arbeta fram ett förslag till projekt som vänder sig till mammorna på Koppargården. Den faktiska verksamheten startar upp under hösten Under våren 2017 kommer ett arbete med sociala insatsgrupper att starta upp. Under 2017 vänder sig insatsen till barn och ungdomar som bor i Koppargården eller övriga områden i Karlslundsområdet. Arbetsmetoden utgår från samverkan på individnivå med regelbundna möten där alla berörda myndigheters representanter och individer deltar, under socialtjänstens ledning. Samverkan på individnivå görs möjlig genom ett samtycke från den unge eller den unges vårdnadshavare. Andel personer som i polisens trygghetsmätning uppger att de är trygga i område Karlslund? Andel personer som i polisens trygghetsmätning uppger att ungdomar som bråkar och slåss är ett problem i Karlslund? Antal besök av polisen på angivna förskolor. Antalet mammor som engagerats i det förebyggande arbetet. Antalet ungdomar från Koppargården som är aktuella inom arbetet med sociala insatsgrupper.

7 5 Insatser mot cannabis och tobaksrökning En viktig orsak till att fler ungdomar använder cannabis är att många inte känner till riskerna. De tror att det inte är farligare än att ta en öl. Samtidigt som kunskaperna om risker som är förknippade med cannabis ökar inom forskarvärlden sprids en motsatt bild, framför allt via internet. Landskrona stad och Polisen kommer att satsa på opinionsbildning men även fortsätta sitt arbete med insatser för att öka upptäcktsrisken. Insatserna ska riktas såväl till skol- och fritidspersonal som till föräldrar och elever. Arbetet kommer att kopplas samman med det arbete som bedrivs på såväl nationell som regional nivå. Att öka samverkan kring drogförebyggande insatser i syfte att stärka skydds- och friskfaktorer och därmed minska förekomsten av cannabis bland unga samt att färre unga börjar röka tobak. Detta arbete ska huvudsakligen ske genom att stärka den breda opinion mot cannabis som redan finns och på så sätt motverka liberaliseringen. Det övergripande målet är att minska nyrekryteringen och efterfrågan av cannabis bland unga samt att färre börjar använda tobak. att öka utbildningsnivån för olika målgrupper för att minska bruket av cannabis och tobak att via insatser försvårar för de som inte är myndiga att köpa och bruka tobak att via polisiära insattser minska tillgång på narkotika Kartläggning Det finns olika variabler som visar hur narkotika och tobakssituationen är i Landskrona/Sverige. Därför kommer ett kompendium att skapas där olika undersökningar redovisas t.ex. folkhälsoenkäter, skolhälsosamtalen, polisstatistik och mätningar av droger i avloppsvattnet. Dessutom kommer personer som arbetar med frågorna att få lämna sina åsikter. Detta skall underlätta att följa utvecklingen i tid och vad man skall arbeta vidare med. Utbildningsinsatser Fokus på utbildningsinsatser kommer att vara till elevhälsan och hela verksamhetsområdet för barn och unga (utredning/öppenvård barn och unga, familjehem och familjerätten). I mån av tid kommer även andra verksamhetsområde att få ta del av detta. Utbildningsinsatser kommer att bestå av att öka deras drogkunskapsnivå och öka deras medvetenhet om det drogförebyggande arbetet som görs. Kartläggningsmaterialet kommer att vara en del av utbildningsinsatsen. Offentliggöra arbetet Under året kommer vid minst ett tillfälle utbildnings-, fritids och socialnämnden att få information om bilagan. Dessutom kommer olika aktiviter som görs att offentliggöras via olika sociala medier och information/arbetsmaterial kommer att spridas på olika sätt. Tanken är att öka den politiska och allmänhetens medvetenhet i frågorna. Skapa och upprätthålla kontakter Det är viktigt att uppehålla etablerade kontakter och skapa nya kontakter i det förebyggande arbetet. Därför kommer det att prioriteras att samverkas med några ideella föreningar för att delge dem information och tobak och cannabis samt hur de kan förebygga.

8 Tobak Enligt vissa studier uppger minderåriga att det har blivit lättare att köpa tobak själva hos tobakshandlaren. Därför kommer arbetsmetoden kontrollköp att göras för att motverka detta. Det finns även ett samband med att om ens vårdnadshavare inte röker då är sannorlikheten mindre att ungdomen börjar använda tobak och cannabis. Därför kommer det att anordnas hjälp till föräldrar att sluta röka. Indikatorer Folkhälsoenkätsvaren Hälsoenkätsvaren Polisen statistik gällande narkotikabrott Intervjuer med de som arbetar med narkotika och tobaksfrågor Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) Mätning av droger i avloppsvattnet Genomförandet av aktiviteterna i bilagan redovisas vid tertialredovisningarna år 2017 via underlag från ANDT-samordnaren till Trygghetssamordnaren.

9 6 Drogfri träningsmiljö på gym och idrottsanläggningar I samverkan med gym och idrottsföreningar ska en träningskultur som är fri från prestationshöjande preparat och droger säkerställas. Verksamheten ska bygga på samverkan mellan myndigheter, föreningar, träningsanläggningar och idrottslärare. Det kommer att bedrivas genom informationsinsatser, oanmälda dopingtester samt vägledning till vård och rehabilitering. Att ge gympersonalen ökad kunskap om dopinganvändandets konsekvenser och hur man kan arbeta aktivt förebyggande, samt samverka med berörda aktörer och sprida kunskap till utvalda målgrupper och allmänheten. Att användningen av doping i Landskrona minskar Att samtliga gym i Landskrona fortsätter arbeta enligt Prodismodellen Att medvetenheten om doping ökar bland aktiva medlemmar på gym och i föreningar Samverkan Samverkan mellan Landskrona stad, polisen och de lokala gymmen ska vidmakthållas. Minst fyra samverkansträffar ska genomföras och vid en av dessa träffar kommer en extern föreläsare att bjudas in. Kartläggning och omvärldsanalys En kartläggning och omvärldsanalys kommer att genomföras. t är att: 1) Följa upp års enkätundersökning. 2) Skapa en bättre bild av attityden för dopingpreparat i Landskrona 3) Analysera hur brukandet av dopingpreparat är i Landskrona i jämförelse med övriga Skåne och Sverige. Utbildning Ett utbildningstillfälle riktat till ungdomar över 15 år ska genomföras. Temat kommer att vara inom området hälsa, kost och doping. Den personal som är ny på gymmen ska även i fortsättningen erbjudas prodisutbildningen. Personal som redan har genomgått grundutbildningen kommer att ges möjlighet att genomgå en fortsättningsutbildning. Informationsspridning Arbetet med att ta fram digital information om doping till gymmens bildskärmar kommer att slutföras. Vid två tillfällen kommer information om Prodis att spridas, därutöver kommer Prodis nationella uppmärksamhetsvecka mot doping att genomföras. Skapa och behålla kontakter Polisen kommer besöka gymmen fyra gånger, med uniform och civilt. Folkhälsosamordnaren och/eller ANDT samordnaren besöker varje gym vid minst 4 tillfällen under året. et är att skapa en konstruktiv relation med personal och de aktiva. Dopingkontroll När polisen har misstankar om att någon använder dopingpreparat kommer kontroller att genomföras.

10 Genomförandet av aktiviteterna i bilagan redovisas vid tertialredovisningen 2017 via underlag från Folkhälsosamordnaren till Trygghetssamordnaren.

11 7 Samarbete skola-socialtjänst-polis Skolan, socialtjänsten och polisen är viktiga aktörer i det förebyggande arbetet mot riskbeteende bland unga. Samarbetet ser olika ut på stadens olika skolor. På någon skola fungerar det mycket bra, på andra är det sämre. Ett positivt exempel är kontaktpolisverksamheten som kommer att vara fortsatt prioriterad. Under 2017 ska samarbetet mellan skola, socialtjänst och polis utvecklas genom fler, mer strukturerade och närmare kontakter. t med aktiviteterna inom detta samarbetsområde är att skapa enklare, rakare och bättre kontaktvägar och öka samverkan mellan skola, socialtjänst och polis. Att göra polisens och fältgruppens närvaro naturlig i skolmiljön. Att skapa ett strukturerat samarbete mellan skola, socialtjänst och polis. Att öka elevernas känsla av trygghet på de aktuella skolorna. Lokalpolisområde Landskrona kommer att fortsätta ha kontaktpoliser på 5-8 förutbestämda skolor. Urvalet av skolor sker i samråd med utbildningsförvaltningen. Kontaktpolisen ska ha en bestämd kontaktperson på sin skola, lämpligen kuratorn. Skolans kontaktperson ansvarar för att förmedla information till övrig personal. Kontaktpolisen och kontaktpersonen ska gemensamt och med delat ansvar upprätthålla och utveckla kommunikationen mellan skola och polis. sättningen är att kontaktpoliserna och fältgruppen vardera ska besöka sin skola minst en gång i månaden (ej juni, juli och augusti). Under 2017 kommer tre SSP-nätverk att bildas i Landskrona. Grupp 1: Västervångskolan och Glumslövs skola Grupp 2: Seminarieskolan, Sandåkerskolan och Asmundtorps skola Grupp 3: Gymnasieskolan och kommunala aktivitetsansvaret I grupperna ska rektor och/eller kurator från respektive skola ingå tillsammans med en representant från respektive fältgruppen, sektionen fritid och polisen. Grupperna träffas en gång per månad, med uppehåll under sommaren och jul/nyår och följer en fast dagordning. Huvudansvaret inom respektive grupp ligger på skolans representant/er. Arbetet kommer att starta upp i februari då ett uppstartsmöte kommer att genomföras. Arbetet inom de tre nätverksgrupperna följs upp tre gånger per år i samband med uppföljningen av denna bilaga. Antal skolor med utsedda kontaktpoliser och kontaktperson (skolan). Antal genomförda besök av kontaktpoliser/fältgruppen på respektive skola. Antalet nätverksgrupper som är igång och arbetar. Hur har tryggheten på de skolor som ingår i något av de tre SSP-nätverken utvecklats? (Qualis)

12 8 Hot och kränkningar på nätet Genom nätet har kränkningar och mobbning kommit att anta en delvis ny skepnad. Exempelvis kan enstaka kränkningar komma att få stor spridning och leva kvar under lång tid. Det är tydligt att potentiella kränkningar på nätet är en källa till oro bland unga människor. Nätkränkningar är ett reellt problem för unga människor som samhället ännu inte har hittat några bra former för att hantera. Under 2017 ska vi fortsätta utveckla det arbete som påbörjades inom ramen för överenskommelsen 2015/16. Att öka komptensen och stärka kunskapen hos barn, unga och vuxna om risker med hot och kränkningar för att kunna förebygga detta på nätet. att skapa en bättre förstålse hos barn, ungdomar och föräldrar vad nätmobbning kan leda till att uppmärksamma och förebygga hot och kränkningar på nätet att erbjuda föräldrar och andra vuxna stöd och information i ämnet Snacka om hat Styrgruppen för bilagan hot och kränkningar på nätet kommer att arbeta vidare med att hitta nya former för stöd till föräldrar och anställda inom staden i förebyggande syfte. et är även att under 2017 utveckla en stöd plattform där alla som arbetar med frågan ska kunna hitta tillgänglig information om hur man kan arbeta och förebygga hot och kränkningar på nätet. Styrgruppen vill vidareutveckla hemsidan snackaomhat.se till en stöd hemsida. Marknadsförning Styrgrupen vill öka marknadsföreningen av hemsidan snacka om hat samt sprida informationen som finns inom ämnet hot och kränkningar på nätet. Utbildning Fokus på utbildningsinsatser kommer att vara till personer som möter barn och unga på fritiden. Med detta menar vi förenings aktiva ledare, fritidsledare och annan personal inom kommunal verksamhet. Indikatorer polisstatistik gällande ämnet hälsoenkätsvaren LUPP Vilka insatser har genomförts under år? Vilka har deltagit?

13 9 Hedersrelaterat våld och förtryck Hedersrelaterat våld och förtryck innebär inskränkningar i barns och ungas livsutrymme. Brottsliga handlingar som mord, misshandel, frihetsberövande, olaga hot och ofredande begås med hedersbegreppet som motiv. Gärningspersonerna är ofta familjemedlemmar, släktningar eller andra medlemmar av gemenskapen. Under 2017 kommer vi att ha fokus på arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Landskrona stads insatser riktade mot hedersrelaterat våld och förtryck, både vad det gäller offer och förövare ska fortsätta utvecklas under det närmaste året främst genom förebyggande insatser och tidig upptäck. Denna bilaga ska särskilt bidra med att både stödja arbetet som pågår samt höja kompetensen hos de professioner som träffar barn, unga och vuxna som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Öka förståelsen och kunskapen hos skola, socialtjänst och polis kring hedersrelaterat våld och förtryck Utveckla samverkan och samordning inom området Utveckla och tydliggöra hedersnätverkets uppdrag I Landskrona stad finns ett nätverk som arbetar med frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Representanter från bland annat socialtjänst, skola och sjukvård är några av de aktörer som medverkar i nätverket. Nätverkets uppdrag är främst att ge stöd och råd till kolleger som träffar på problematiken, men också att sprida kunskap för att nå de utsatta. Under 2017 ska nätverket förtydliga sitt uppdrag och utveckla spridningsmetoder för att öka kunskapen för frågan. Handbok i att hantera hedersrelaterat våld I nätverket för hedersreaterat våld är en handbok framtagen som vänder sig till personal i förskola, skola, socialtjänst och sjukvård. Denna handbok ska under 2017 revideras samt användas mer aktivt i kunskapsspridningssyfte. Kärleken är fri Kärleken är fri är en metod som rädda barnen tagit fram som är ett samverkansprojekt mellan skola, socialtjänst, polis och frivilligorganisationer. Kärleksveckan har varit genomförda på olika högstadier och gymnasieskolor har under ett par års tid och varit mycket uppskattat. Att fortsätta att sprida kunskap på våra skolor och anordna minst en vecka på någon skola varje termin är något som vi önskar fortsätta med även under Fria Zoner Fria Zoner är en arbetsmetod som just nu prövas på en gymnasieskola i Landskrona. Utbildningsförvaltningen ska titta på om detta ska genomföras på fler skolor och om egen personal ska utbildas för att kunna hålla dessa grupper.

14 Workshop dialog café I bilaga års polisöverenskommelse som handlade om våld i nära relationer gjordes en workshop och dialog café runt ämnet. Olika professioner var representerade på workshopen och efter utvärdering visade det sig att denna form av kunskapsspridning och samverkan var lyckad. Liknande workshop med dialog café kommer att anordnas under 2017 i ämnet hedersrelaterat våld och förtryck. Har de aktiviteter som nämns ovan genomförts?

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2017

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2017 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2017 2 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2017 Denna överenskommelse är Landskrona stads och lokalpolis - område Landskronas

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 2 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 Denna överenskommelse är Landskrona stads och lokalpolisområde

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2015/16

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2015/16 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2015/16 2 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2015/16 Denna överenskommelse är Landskrona stads och lokalpolisområde

Läs mer

Medborgardialog kommer att genomföras på ett antal olika platser i Landskrona. Utifrån medborgardialogerna kommer medborgarlöften att upprättas.

Medborgardialog kommer att genomföras på ett antal olika platser i Landskrona. Utifrån medborgardialogerna kommer medborgarlöften att upprättas. 1(18) 1 Polisiär synlighet Medborgarnas känsla av trygghet förstärks i takt med att Polisens synlighet ökar. Många människor ser en fotpatrullerande Polis som en garant för att det råder lugn i närområdet.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019 1(5) Datum 2017-06-20 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019 Denna överenskommelse är Svalövs kommuns och polisens gemensamma åtgärdsplan för åren

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun träffar följande överenskommelse avseende samverkan

Läs mer

Bilagor till överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/2019

Bilagor till överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/2019 Bilagor till överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/2019 Innehåll Trygghet... 2 1. Hot spots riktad patrullering... 2 2. Trygghet i offentliga byggnader... 3 3. Medborgardialog...

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2013/14

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2013/14 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2013/14 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2013/14 Denna överenskommelse är Landskrona stads och Närpolisen i Landskronas

Läs mer

Uppföljning Trygghetsmätningen andelen som känner sig trygga ute på kvällen andelen som avstått från en aktivitet på grund av upplevd otrygghet.

Uppföljning Trygghetsmätningen andelen som känner sig trygga ute på kvällen andelen som avstått från en aktivitet på grund av upplevd otrygghet. 1(18) 1 Polisiär synlighet Medborgarnas känsla av trygghet förstärks i takt med att Polisens synlighet ökar. Många människor ser en fotpatrullerande Polis som en garant för att det råder lugn i närområdet.

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (8) Datum Dnr, Oxelösunds kommun 2016-01-24 KS.2015.144 Diarienr (åberopas) Handlingsplan 2016-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan Oxelösunds

Läs mer

Aktivitetsplan för UmeBrå

Aktivitetsplan för UmeBrå Aktivitetsplan för UmeBrå 2019 2020 Om UmeBrå UmeBrå är Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd. UmeBrå styrgrupp består av representanter från kommunen, polisen och landstinget. Styrgruppen

Läs mer

Lokala medborgarlöften i Jönköpings kommun 2018 Uppföljning av medborgarlöften för Jönköpings kommun

Lokala medborgarlöften i Jönköpings kommun 2018 Uppföljning av medborgarlöften för Jönköpings kommun Lokala medborgarlöften i Jönköpings kommun 2018 Uppföljning av medborgarlöften för Jönköpings kommun Polisens och kommuns arbete med medborgarlöften följs upp tertialsvis. Medborgarlöften Jönköpings kommun

Läs mer

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg Handlingsplan 2019 För det Brottsförebyggande arbetet 2 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse mellan Borås Stad och Polismyndigheten, Lokalpolisområde Borås Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten, lokalpolisområde Borås, träffar följande överenskommelse

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun 1. Inledning Denna samverkansöverenskommelse syftar till att formalisera och ytterligare utveckla samarbetet mellan

Läs mer

Samverkansöverenskommelse gällande brottsförebyggande arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet i Tomelilla Kommun

Samverkansöverenskommelse gällande brottsförebyggande arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet i Tomelilla Kommun Samverkansöverenskommelse gällande brottsförebyggande arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet i Tomelilla Kommun 2016-2020 Bakgrund Denna samverkansöverenskommelse är avsedd att gemensamt för

Läs mer

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 atrollhättans Stad Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 Bakgrund Trollhättans Stad och polisområde östra Fyrbodal

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Reviderad handlingsplan 2018

Reviderad handlingsplan 2018 1 Samverkansöverenskommelse Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg 2017-2018 Reviderad handlingsplan 2018 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Ansvarig för genomförande och uppföljning är säkerhetssamordnaren.

Ansvarig för genomförande och uppföljning är säkerhetssamordnaren. Handlingsplan 2019 1. Trygghetsvandringar följa brottsutvecklingen i syfte att identifiera särskilt brottsutsatta platser. Dessa platser prioriteras vid arbetet med trygghetsvandringar i BRå s regi. utifrån

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2017 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2017-03-08 8 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Bakgrund I februari 2007 beslutade Rikspolisstyrelsen om nationella direktiv angående samverkan mellan Polismyndigheter

Läs mer

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Jag kommer berätta om

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 2017-2018 med bilaga : Handlingsplan för 2017 Överenskommelse Vara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Boden

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Boden Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Boden 2010-2011 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Boden 2010-2011 Denna överenskommelse är Boden kommuns och Områdespolisen i Bodens gemensamma

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (9) Datum 2016-01-24 (reviderad) Diarienr (åberopas) Dnr, Oxelösunds kommun KS.2015.144 Handlingsplan 2017-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan

Läs mer

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Överenskommelse som gäller från 2018-03-03 är löpande och kan sägas upp av båda parter. Överenskommelsen syftar till att tillsammans

Läs mer

Ronneby kommun och Polismyndighetens Samverkansöverenskommelse i Brottsförebyggande arbete

Ronneby kommun och Polismyndighetens Samverkansöverenskommelse i Brottsförebyggande arbete Ronneby kommun och Polismyndighetens Samverkansöverenskommelse i Brottsförebyggande arbete Inledning Samverkansöverenskommelsen mellan Polismyndigheten och Ronneby kommun ska ligga till grund för det operativa

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Bilaga 1 till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Järfälla och Järfälla kommun Oktober 2016 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående

Läs mer

Medborgarlöfte Essunga 2019

Medborgarlöfte Essunga 2019 Vårt löfte till Dig Polisen och Essunga kommuns gemensamma medborgarlöfte för 2019 är att förebygga och förhindra bruk av droger i skolmiljö, i trafiken och på övriga offentliga platser samt att förebygga

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

Ärende 11 Strategisk samverkansöverenskommelse för ökad trygghet samt bekämpning och förebyggande av brott 2016 2019

Ärende 11 Strategisk samverkansöverenskommelse för ökad trygghet samt bekämpning och förebyggande av brott 2016 2019 Ärende 11 Strategisk samverkansöverenskommelse för ökad trygghet samt bekämpning och förebyggande av brott 2016 2019 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2015-12-22 KS 2015.0434 Handläggare Cecilia Ljung Kommunstyrelsen

Läs mer

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017.

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017. TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:9-106 2017-01-09 1/2 Medborgarlöfte Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Strängnäs

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2016 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2016-06-02 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-05-17, 75 För revidering ansvarar:

Läs mer

Samverkan Trygg och säker stad

Samverkan Trygg och säker stad Samverkan Trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse kommun och polis - samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete Nationell handlingsplan (RPS 2008) Handbok Samverkan i lokalt brottsförebyggande

Läs mer

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Överenskommelsen bygger på fem steg... 3 Inledning...

Läs mer

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 2017-10-31 Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2017-12-18 246 Vallentuna kommun ska vara en trygg och säker kommun för människor och företag att bo, leva och växa i. Detta

Läs mer

Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten region syd/lokalpolisområde Kalmar

Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten region syd/lokalpolisområde Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Sofie Lagercrantz 2016-08-17 KS 2016/0688 50163 Kommunstyrelsen Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun 2019-01-30 Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2019-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommundirektören Utarbetad av: Säkerhetssamordnare,

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Handlingsplan Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun

Handlingsplan Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun Handlingsplan 2011 - Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun 2011-08-30 1. Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan polis och kommun

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Lokala medborgarlöften i Lund 2015

Lokala medborgarlöften i Lund 2015 2015-04-21 Lokala medborgarlöften i Lund 2015 Kvartalsrapport 1 1. En tryggare trafiksituation Inventera trafikskyltarna i området samt tydliggöra vilka regler som gäller för fotgängare och cyklister i

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa Folkhälsoplan 2015-2018 Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Folkhälsoplanen 2015-2018 Folkhälsoplanens mål och därmed handlingsplan bygger

Läs mer

Årsrapport 2015 ANDT samordnaren (Alkohol-, narkotika-, doping- och tobak)

Årsrapport 2015 ANDT samordnaren (Alkohol-, narkotika-, doping- och tobak) 1(5) Individ - och familjeförvaltningen 151211 Utredning/öppna insatser Stefan Åberg Vår Referens Årsrapport 2015 ANDT samordnaren (Alkohol-, narkotika-, doping- och tobak) Arbetsgivare Alkohol och drogsamordnarens

Läs mer

Samverkansavtal mellan Polisen och Östhammars Kommun

Samverkansavtal mellan Polisen och Östhammars Kommun Sidan 1 av 6 Samverkansavtal mellan Polisen och Östhammars Kommun Parter Lokalpolisområde Östhammar och Östhammars kommun. Trygg i Östhammars Kommun (TRÖ) Det lokala brottsförebyggande rådet, Trygg i Östhammars

Läs mer

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum BILAGA 3 Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum I samtliga forum ingår uppdraget att rapportera till TSR Kungsholmens trygghets- och säkerhetsråd (TSR) Syfte Utveckla en hög kvalitet i det trygghetsskapande

Läs mer

Samverkan för ökad trygghet och säkerhet i Trelleborg.

Samverkan för ökad trygghet och säkerhet i Trelleborg. Samverkan för ökad trygghet och säkerhet i Trelleborg. Samverkansplan 2011-2012 Innehåll Bakgrund... 1 Nulägesbeskrivning... 2 Drogvaneundersökning 2009... 2 Övergripande mål... 4 Fokusområden... 4 Fokusområde

Läs mer

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare.

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Folkhälsoprogram 2016 2019 Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Timrå en stark kommun i en växande region

Läs mer

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i..

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Långsiktig samverkan mellan Polisen och SDF inom Göteborgs stad 1 Arbetsprocessen 6. Uppföljning 1. Lägesbild 5. Aktivitet Åtgärd 4.

Läs mer

Mål Minska antalet ungdomar som röker Minska antalet ungdomar som någon gång provat narkotika

Mål Minska antalet ungdomar som röker Minska antalet ungdomar som någon gång provat narkotika 1(18) 1 Stärka personalkompetensen inom området Droger Oftast är lärare den yrkeskår, som parallellt med familjen, först kan se symptomen av ungas droganvändning. För att underlätta tidigt upptäckt är

Läs mer

Brottsförebyggande program

Brottsförebyggande program Brottsförebyggande program 2015-09-24 Antaget i Kommunstyrelsen 2016-03-07, 53 Innehåll Inledning 2 Bakomliggande strategiska dokument 2 Organisation av det brottsförebyggande arbetet 3 Syfte 3 Arbete

Läs mer

Förlängning av samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta för

Förlängning av samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta för KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Carina Börjesdotter Datum 2015-11-09 Diarienummer KSN-2015-2027 Kommunstyrelsen Förlängning av samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2016-11-29 2016/723 100 Handläggare Säkerhetschef Anders Nählstedt Kommunledningskontoret Kommunstyrelsen 0451-26 80 21 anders.nahlstedt@hassleholm.se Samverkansöverenskommelse

Läs mer

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 Tillsammans mot brott Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 2 Syfte Skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället. Stimulera

Läs mer

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun 2012-2013 Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan

Läs mer

Handlingsplan. för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2016-06-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: s ledningsrupp Utarbetad av: Brottsförebyggande

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Antagen 141127

Verksamhetsplan 2015. Antagen 141127 Verksamhetsplan 2015 Antagen 141127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 SYFTE OCH MÅL... 3 AKTIVITER FÖR 2015... 4 SAMVERKANSGRUPPER 2015... 4 LÄNSSAMVERKAN KOMMUN POLIS... 4 LÄNSGRUPPEN MOT VÅLD I NÄRA

Läs mer

=5. Anna Rolf Björklund, Patrik Wallin, Maria Lindborg

=5. Anna Rolf Björklund, Patrik Wallin, Maria Lindborg 1+1+1+1=5 Anna Rolf Björklund, Patrik Wallin, Maria Lindborg Årets förebyggande kommun 2012 Örebro kommun bedriver ett långsiktigt, hållbart förebyggande arbete. Politiska beslut, program, planer, uppföljning

Läs mer

Uppföljning medborgarlöfte 2017

Uppföljning medborgarlöfte 2017 Uppföljning medborgarlöfte 2017 Löfte Aktiviteter 2017 1. Kommunen och polisen ska utveckla samverkan med civilsamhället och övriga aktörer. 2. Kommunen och polisen ska utveckla arbetet med trygghetsvandringar,

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten, Dorotea kommun, Lycksele kommun, Sorsele kommun, Storumans kommun, Vilhelmina kommun och Åsele kommun Del 1 2017 2018 VILHELMINA KOMMUN VUALTJEREN TJIELTE

Läs mer

Enkät till stadsdelen om det ANDT-förebyggande arbetet

Enkät till stadsdelen om det ANDT-förebyggande arbetet Enkät till stadsdelen om det ANDT-förebyggande arbetet Frågorna i denna enkät avser stadsdelarnas ANDT-förebyggande arbete under 2014. Syftet med enkäten är att fånga upp stadsdelarnas arbete på det ANDT-förebyggande

Läs mer

Samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte för Sölvesborgs kommun år Innehåll och uppföljning

Samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte för Sölvesborgs kommun år Innehåll och uppföljning Samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte för Sölvesborgs kommun år 2018 Innehåll och uppföljning 1 Samverkansområden 2017-2020 Trygghetsvandringar Våld i nära relation Trygghetsmätningar Minska tillgång

Läs mer

Brottsförebyggande rådets åtgärdsplan

Brottsförebyggande rådets åtgärdsplan Brottsförebyggande rådets åtgärdsplan FÖR STRÖMSTADS KOMMUN 2017 ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN INLEDNING En ny överenskommelse om samverkan mellan polis och kommun görs varje år sedan 2010. Samverkansöverenskommelsen

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse Skara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg 2017-2018 Ersätt med datum Samverkan för ökad trygghet Skara kommun och Polismyndigheten Region Väst, Lokalpolisområde Västra

Läs mer

Samverkan Trygg och säker stad

Samverkan Trygg och säker stad Samverkan Trygg och säker stad Malmö Trygg och säker stad 2012-2016 Övergripande mål Att öka den upplevda tryggheten bland Malmöborna och minska utsattheten för brott. Indikatorer: Trygghetsmätning, aktuell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande Kommunstyrelsesalen kl. 13.00 15.00 Margareta Fredriksson (L) Kommunstyrelsen, folkhälsorådet Jan-Vidar Seljegren (S) Omsorgsnämnden, folkhälsorådet Marie Edvinsson

Läs mer

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Rebecka Pomering Telefon: 08-50833011 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Ett stadsövergripande handlingsprogram

Läs mer

Handlingsplan Tryggare Vallentuna KS

Handlingsplan Tryggare Vallentuna KS Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 6 KS 2017.475 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-11-30 204 Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 (KS 2017.475) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

KLK 2018/918

KLK 2018/918 TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2018-11-07 KLK 2018/918 Handläggare Säkerhetschef Anders Nählstedt Kommunledningskontoret Anders.Nahlstedt@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen följande

Läs mer

Uppföljning Medborgarlöfte i Piteå 2015 Mellan lokalpolisområde Piteå älvdal samt Piteå kommun

Uppföljning Medborgarlöfte i Piteå 2015 Mellan lokalpolisområde Piteå älvdal samt Piteå kommun Uppföljning Medborgarlöfte i Piteå 2015 Mellan lokalpolisområde Piteå älvdal samt Piteå kommun Inledning Metoden Medborgarlöfte är en del av det nationella brottsförebyggande och trygghetssakapande arbetet

Läs mer

Ronneby kommun och Polismyndighetens Samverkansöverenskommelse i Brottsförebyggande arbete

Ronneby kommun och Polismyndighetens Samverkansöverenskommelse i Brottsförebyggande arbete Ronneby kommun och Polismyndighetens Samverkansöverenskommelse i Brottsförebyggande arbete Inledning Samverkansöverenskommelsen mellan Polismyndigheten och Ronneby kommun ska ligga till grund för det operativa

Läs mer

Mål för Nässjö kommuns brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete

Mål för Nässjö kommuns brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete 1 (5) Datum 2016-03-10 Diarienummer KS 2016-69 Handläggare Izabell Martinsson Åberg Direkttelefon 0383-46 77 59 E-postadress Izabell.martinssonaberg@raddningstjansten.com Kommunstyrelsen Mål för Nässjö

Läs mer

LOKALA UPPSALA. Verksamhetsberättelse för det lokal brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2014-01-01-2014-12-31

LOKALA UPPSALA. Verksamhetsberättelse för det lokal brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2014-01-01-2014-12-31 yppsala "KOMMUN KOMMUNLEDNINGS KONTORET Handläggare Datum Carina Börjesdotter Samordnare Lokala brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2015-03-04 UPPSALA KOMMUNSTYRELSE mk 2015-03- 2 7 Diarienr.)/ SA

Läs mer

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun 2018-2022 Policy och handlingsplan * Alkohol Narkotika Dopning Tobak INNEHÅLL Policy...3 Inledning...3 Vision...3 Syfte...3 Åtaganden...3 Uppföljning

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Grundskolan år 8 2018 Ambjörn Thunberg 1 Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring tobak och alkohol. Syftet med drogvaneundersökningen

Läs mer

Uppföljning medborgarlöfte tertial 2,

Uppföljning medborgarlöfte tertial 2, Uppföljning medborgarlöfte tertial 2, 2017-10-06 Löfte Aktiviteter Tertial 2 1. Kommunen och polisen ska utveckla samverkan med civilsamhället och övriga aktörer. Möte med nattvandrargrupper inför Valborg

Läs mer

Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel)

Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel) Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel) Viktig information I enkäten används följande begrepp. Medborgarlöftesarbete Detta inkluderar allt arbete kopplat till medborgarlöften, exempelvis operativt arbete

Läs mer

Brottsförebyggande Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet samt handlingsplan Polis-kommun

Brottsförebyggande Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet samt handlingsplan Polis-kommun Brottsförebyggande Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet samt handlingsplan Polis-kommun 2015-2018 Antagen av kommunstyrelsen 2016-04-13 67 1(8) Dokumentet Brottsförebyggande är framtaget

Läs mer

Uppföljning av medborgarlöften för Habo kommun

Uppföljning av medborgarlöften för Habo kommun Lokala medborgarlöften i Habo kommun 2017 Uppföljning av medborgarlöften för Habo kommun Polisens och kommuns arbete med medborgarlöften följs upp tertialsvis. Medborgarlöften Habo kommun 2017 Vi ska arbeta

Läs mer

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun 2016-11-01 Sid 1/7 Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun Del 1- rapport Inledning Denna kartläggning är en första överblick över brotts- och trygghetssituationen i Lysekils kommun. Kartläggningen

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

En drogfri miljö för barn och unga

En drogfri miljö för barn och unga Reviderad 2018-07-12 En drogfri miljö för barn och unga Riktlinjer, rutiner och åtgärder kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för alla som arbetar med barn och ungdomar i grund-

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 ~pmmunstyrelsens handling nr 63/2012 Polismyndigheten i söderman~ands vän _ Katrineholms kommun ~ Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 Avtalande parter Polismyndigheten Södermanland och Katrineholms

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 6 Dnr KS/2017:359

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 6 Dnr KS/2017:359 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-01-08 1 (2) Sida 6 Dnr KS/2017:359 Handlingsplan och medborgarlöfte i enlighet med överenskommelse mellan Mjölby kommun och Polismyndigheten

Läs mer

Norsjö kommuns lokal brotts- och drogförebyggande arbete

Norsjö kommuns lokal brotts- och drogförebyggande arbete Norsjö kommuns lokal brotts- och drogförebyggande arbete Norsjö kommuns förebyggargrupp består av representanter från sociala (IFO, Individ- och familje omsorg), elevhälsan, rektorer, fritidsgård, flyktingverksamhet,

Läs mer

Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte

Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte Syftet med handlingsplanen är att konkretisera insatserna i kommunen

Läs mer

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan i Nyköpings kommun 2013.

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan i Nyköpings kommun 2013. Polisområde Syd Datum Diarienummer 2012-12-19 Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan i Nyköpings kommun 2013. Handlingsplan kopplad till samverkansavtal 2011-2014. Fokusområden

Läs mer

En drogfri miljö. för barn och unga

En drogfri miljö. för barn och unga En drogfri miljö för barn och unga Denna skrift beskriver vad som gäller kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för grund- och grundsärskolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Innehåll Politisk förankring. Trygg i Göteborg

Läs mer

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-29 252 1 Inledning... 3 2 Lägesbilder... 3 2.1 Nationell lägesbild... 3 2.2 Lägesbild i Värmdö kommun... 3 3 Värmdö kommuns

Läs mer

Kallelse till Huddinge brottsförebyggande råd

Kallelse till Huddinge brottsförebyggande råd HUDDINGE BROTTSFÖREBYGGANDE RÅD KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till brottsförebyggande råd Tid Torsdag den 10 december 2015, klockan 15:00 Plats A-salen Ärenden Diarienummer 1 Godkännande av föredragningslistan

Läs mer

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i Polismyndigheten och ÅKF: 2017:14 Dnr: ATVKS 2019-00147 168 Antagen: Kommunstyrelsen 131, 2017-10-04 Reviderad: Kommunstyrelsen 77, 2019-04-03

Läs mer

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2016/392 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: xx september

Läs mer