Plan för särskilt boende för äldre inom Region Gotland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för särskilt boende för äldre inom Region Gotland"

Transkript

1 Ärendenr SON 2012/198 Datum 22 maj 2012 David Taylor BILAGA 2 1 (17) Socialnämnden Plan för särskilt boende för äldre inom Region Gotland Bakgrund Social- och omsorgsnämndens tidigare strukturplan för särskilt boende finns uppdelad i två huvuddokument från 2005 och I december 2005 ( 128/05) gav social- och omsorgsnämnden förvaltningen ett antal uppdrag avseende särskilda boenden inom Gotlands kommun. Förprojekteringen vid Åkermanska, Kilåkern och Stuxgården inleddes och resulterade i beslut om ombyggnation av Kilåkern och Stuxgården. I februari 2006 antog nämnden riktlinjer för förmedling av seniorbostäder och omvandlingen av platser i servicehus till seniorbostäder påbörjades. I juni 2006 (SON 49) kompletterade förvaltningen med ytterligare uppgifter i faktaunderlaget till strukturplan för särskilt boende inför nämndens beslut om antalet särskilda boendeplatser i Burgsvik, Hemse, Roma och Katthammarsvik. Nämnden beslutade om nybyggnation om 30 platser särskilt boende i Burgsvik och att den fortsatta planeringen för Katthammarsvik var 30 platser, Roma 40 platser och Hemse 50 platser. I september 2007 (SON 99) antog social- och omsorgsnämnden ett funktionsprogram för särskilt boende. Funktionsprogrammet utgör en del av underlaget för beställning av nya äldreboenden eller ombyggnad av befintliga boenden. Funktionsprogrammet är ett levande dokument och det har uppdaterats ett antal gånger sedan Antalet platser i Hemse ändrades till 40 enligt beslut i socialnämnden i juni 2009 (SON 71) för att möjliggöra ytterligare köp av platser från privata vårdgivare som planerade utbyggnad. Strukturplanen är genomförd beträffande Stuxgården, Kilåkern, Sudergården, Roma äldreboende och Hemse. Inflyttningen i ombyggnadsdelen av Hemse äldreboende skedde Det som kvarstår är nybyggnation av ett äldreboende i Katthammarsvik. Nybyggnaden i Katthammarsvik skall bli klar för inflyttning

2 2 (17) Socialförvaltningen har nu gjort en analys över kommande behov av platser inom särskilt boende under perioden Som bilaga finns också en prognos över kommande behov av hemtjänsttimmar.

3 3 (17) Antal platser på enheter för särskilt boende maj 2012 Egen regi: Fältgatan Tingsbrogården Roma Äldreboende Syrengården Kilåkern Stuxgården Åvallegården Hemse äldreboende Iliansgården Entreprenad: Pjäsen (Attendo Care AB) Sudergården (Attendo Care AB) Enskild regi: Gotlands vård AB Solrosen Hattstugan Gotlands sjukhem 83 platser (varav 33 demens) 32 platser (demens) 50 platser (varav 10 demens) 19 platser (demens) 20 platser 36 platser (varav 12 demens) 23 platser 40 platser 30 platser (demens) 100 platser (varav 30 platser demens) 30 platser (varav 10 platser demens) 16 platser (demens) 10 platser (demens) 25 platser Totalt 514 platser varav: platser för särskilt boende (varav 202 demens) - 5 korttidsplatser - 2 trygghetsplatser Utöver platserna på särskilt boende finns även 32 korttidsplatser, varav en trygghetsplats, på korttidsenheten i Visby. Korttidsplatserna används för att ta emot äldre som har ett tillfälligt behov av heldygnsomsorg. Trygghetsplatserna erbjuds till äldre vars anhörige/närstående behöver tillfällig/oplanerad avlösning i dess omsorg av närstående. I avvaktan på färdigtställandet av det nya äldreboendet i Katthammarsvik har 8 extra korttidsplatser inrättats på Korttidsenheten i Visby samt 4 korttidsplatser på Kilåkern i Slite. Denna utökning beror på att många korttidsplatser blir belagda av personer som väntar på att få sitt beslut om särskilt boende verkställt. Inklusive den tillfälliga utökningen finns i dagsläget totalt 44 korttidsplatser. När äldreboendet i Katthammarsvik är klart är det meningen att samtliga tillfälliga korttidsplatser ska avvecklas. Korttidsenheten ska då återgå till att omfatta 32 korttidsplatser varav en trygghetsplats.

4 4 (17) Seniorboende - antal lägenheter 2012 Lägenheter som anvisas som Seniorboende: Åkermanska Gråbo Tjelvargränd Bogegatan Hagagatan Senapen Kilåkern Slite Vallemo Klintehamn Kråkan Hemse Totalt 50 lägenheter 100 lägenheter 39 lägenheter 10 lägenheter 24 lägenheter 13 lägenheter 16 lägenheter 32 lägenheter 29 lägenheter 313 lägenheter Inom de seniorboenden som tidigare var klassade som servicehus bor fortfarande 56 personer (mars 2012) som har beslut om särskilt boende. När antalet platser inom särskilt boende återfår rätt balans kommer beställarenheten att erbjuda dessa personer plats i ett sedvanligt särskilt boende om det visar sig att behovet av denna insats kvarstår. För närvarande anvisar socialförvaltningen lägenheter för seniorboende. Det finns en kö till dessa lägenheter och det enda kriteriet för att ställa sig i kön är att man har fyllt 65 år. Lägenheterna fördelas efter kötid. Storleken på kön varierar men i maj 2012 väntar 912 personer på en lägenhet i ett seniorboende (störst andel ansökningar är till Åkermanska stiftelsen och Gråbo, 472 respektive 195 personer). Under 2011 fördelades 52 lägenheter. Antalet personer i kön avspeglar inte något direkt behov. Många som står i kön tackar nej när det blir deras tur att bli anvisad en lägenhet. Det är socialförvaltningens avsikt att överlämna seniorbostäderna och bostadsförmedlingen till Gotlands Hem AB. Innan detta kan ske måste en lösning finnas som kompenserar hyresvärdarna för momsavdraget som Regionen för närvarande lyfter från de boendes hyra.

5 5 (17) Trygghetsboende Trygghetsboende är en boendeform för personer över 70 år. Boendeformen kan finnas som hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller som bostadsrätt. Ett trygghetsboende skall ha en högre grad av tillgänglighet än en vanlig bostad. Det skall finnas lokaler för de boendes samvaro och rekreation samt en viss bemanning under anvisade tider. Trygghetslarm och stöd och service till de boende ingår inte som del av ett Trygghetsboende utan får sökas som bistånd enligt socialtjänstlagen. Den bemanning som ingår i begreppet trygghetsboende kan bäst beskrivas som en värdinna som under anvisade tider kan bistå de boende med råd och vägledning och som också kan vara behjälplig vid anordning av gemensamma aktiviteter. Region Gotland är positiv till att det byggs trygghetsboende och skall stimulera uppkomsten av boendeformen genom bland annat planmonopolet och markanvisning. Regionen har inte just nu planer på att själv bygga trygghetsbostäder. Två trygghetsboenden planeras för närvarande, ett i Slite och ett i Visby. Totalt blir det upp till 147 lägenheter och flertalet med upplåtelseform bostadsrätt. Det finns olika meningar angående om förekomsten av trygghetsboenden kan påverka äldres behov av särskilt boende. Socialförvaltningen bedömer att det dröjer ett antal år innan det går att bevisa om förekomsten av trygghetsboende kan till exempel fördröja ett behov av heldygnsomsorg. Inga beräkningsfaktorer om eventuella behovsminskningar av denna anledning har tagits med i prognosarbetet. Korttidsplatser Antalet korttidsplatser diskuterades inledningsvis inför arbetet med äldreboendeplanen. Om rätt balans mellan behov och tillgång till äldreboendeplatser föreligger bör Korttidsenhetens 32 platser vara tillräckliga för att lösa tillfälliga behov. För närvarande pågår diskussioner om hur behovet av särskilda korttidsplatser för personer med demenssjukdomar kan få en bra lösning. En viss kö till permanentboende kommer alltid att finnas och behöver också finnas för att kunna garantera full beläggning på samtliga särskilda boenden. Ett korttidsboende kräver oftast högre personaltäthet och omfattande hälsooch sjukvårdsinsatser. Det är bra om verksamheten kan koncentreras till ett och samma ställe.

6 6 (17) Om det visar sig senare att flera korttidsplatser behövs kontinuerligt får ett särskilt projekt inledas vid sidan av föreliggande plan som är huvudsakligen inriktat på socialnämndens behov av permanenta platser. Platser för palliativ vård i livets slutskede Enligt de kvalitetskrav som socialnämnden har beslutat skall gälla för särskilt boende i såväl kommunal som enskild regi skall palliativ vård/vård i livets slut kunna erbjudas inom samtliga äldreboenden och korttidsboenden. Socialförvaltningen föreslår inte att några särskilda enheter för palliativ vård byggs inom ramen för den föreslagna utbyggnadsplanen för särskilt boende. Däremot bör en del av korttidsenheten i Visby inriktas mot vård i livets slutskede för dem som inte önskar eller kan vårdas i hemmet. Särskilt boende med inriktning demens eller andra specialinriktningar Samtliga särskilda boenden som byggs eller byggs om enligt specifikationerna fastställda i Funktionsprogrammet delas in i enheter på 10 lägenheter. Varje enhet på 10 lägenheter har ett eget gemensamt kök och allmänna utrymmen samt förråd, tvättstuga med mera. Vid behov kan en enhet omvandlas från exempelvis ett boende för somatiskt sjuka äldre till en enhet för personer med demenssjukdomar eller för andra målgrupper som kan ha behov av särskilda boendeenheter där personalen har specialkompetens. Antalet personer med behov av ett särskilt boende med demensinriktning beräknas öka i takt med att det blir allt fler äldre som dessutom lever allt längre. Risken att drabbas av demenssjukdomar innan man fyllt 60 år är väldigt låg men ökar därefter exponentiellt. Ålder Prevalens % ,5% % % % % % 95-45% (Källa: Statens beredning för medicinsk utvärdering, 2008.)

7 7 (17) Socialförvaltningen anser att flexibiliteten med uppdelningen på enheter med 10 lägenheter inom varje boende innebär att ingen särskild planering behövs utifrån specifika diagnoser i prognosarbetet. Det aktuella behovet kan styra hur ett särskilt boende disponeras vid nystart och även längre fram om behov av att omvandla enheter till enheter med annan specialinriktning uppstår. Andra kommuner har redan skapat eller för diskussioner om att skapa till exempel särskilda enheter för äldre från olika kulturer eller språkområden, äldre som är blinda, döva, äldre med Parkinsons sjukdom, äldre med husdjur, äldre med olika typer av demenssjukdom, yngre personer med demenssjukdomar, äldre med beroendeproblematik, äldre med utvecklingsstörning med mera. Det kan nämnas att inom Solna kommun finns det numera också särskilda boenden som de äldre kan välja utifrån boendets profil. Dessa boenden har inriktningarna Konst och hantverk, Film, teater, litteratur och historia, Mat och dryck, Sång, musik och dans, Natur och trädgård, Djur samt IT. Standarden på de äldre enheterna En översyn av vissa äldre enheter kommer att bli nödvändig inom ett antal år. Äldreboendet på Fältgatan i Visby, Åvallegården i Klintehamn samt Korttidsenheten i Visby kan eventuellt behöva ersättas med mera moderna lokaler. Socialstyrelsen har exempelvis uttryckt att det kan komma krav på enkelrum även för korttidsplatser. Möjligheter att bygga om bör undersökas men det kan oftast vara mer ekonomiskt hållbart att bygga nytt istället. Fastigheten på Fältgatan ägs inte av regionen och det kan vara mindre lämpligt för regionen att göra stora investeringar i fastigheter som ägs av andra. Det bedöms inte vara realistiskt att just nu ta med kostnader för att ersätta dessa platser i föreliggande planen som har som huvudsyfte att bygga ikapp ett växande behov av äldreboendeplatser. Frågan får behandlas när det finns balans mellan tillgång och efterfrågan och bättre möjligheter att tillgodose investeringsbehovet. Det rör sig om totalt 145 platser. Privata aktörer Vid några tillfällen har socialförvaltningen blivit uppvaktad av privata företag som har visat intresse för det framtida behovet av äldreboende inom regionen. Företagen är intresserad av att uppföra äldreboenden och att teckna avtal med socialnämnden för köp av platser. Ett av företagen har redan tillgång till tomtmark inom Visborgsområdet. Två enskilda vårdgivare som Regionen har tecknat ramavtal med från och med 2012 har planer på utbyggnad på sammanlagd 25 platser under den

8 8 (17) aktuella planperioden. Förvaltningen har inte fått datum för när platserna kan komma att vara tillgängliga men förvaltningen följer processen hos båda vårdgivare. Den ena vårdgivaren väntar på beslut om bygglov och den andra vårdgivaren har fått bygglov och nu undersöker möjligheter till finansiering. Dessa platser nämns i prognosen över hur behovet kan tillgodoses. Hemse äldreboende Antalet platser inom Hemse äldreboende vid den pågående ny- och ombyggnationen minskades från 50 till 40 för att lämna ekonomiskt utrymme för köp av ytterligare platser hos de två ovannämnda enskilda vårdgivarna. Hemse äldreboende har ändå planerats utifrån möjligheten att docka på ytterligare en enhet med 10 platser om behov uppstår. Dessa 10 platser finns med i förslaget till hur det framtida behovet kan tillgodoses. De 10 nya platserna är redan upptagna i socialnämndens investeringsplan för Var vill de äldre bo? I handläggarnas ansökningar och utredningar kan man se att de flesta önskemålen handlar om särskilt boende i centralorterna Visby och Hemse och till viss del också i Slite. Många äldre har barn och barnbarn som bor eller arbetar antingen i centralorten eller på fastlandet vilket också påverkar deras val. Handläggarenheten har en byteskö för äldre som inte kan få ett boende där de har önskat i samband med att behovet har uppstått. De personer som står i byteskön har huvudsakligen önskemål om att flytta från Burgsvik till Hemse eller från Roma till Visby. För närvarande står 13 personer i byteskön. Alltfler par (make/maka eller sambo) har idag varsitt beslut om särskilt boende och de allra flesta har önskemål om att flytta till samma boende. Endast enstaka par önskar att dela lägenhet på det särskilda boendet. De flesta önskar att bo i varsin lägenhet i varandras närhet. Socialnämnden har antagit riktlinjer för parboende där endast en av makarna har beslut om särskilt boende. Storleken på framtida särskilda boenden Regionen innehåller särskilda boenden med stor differens i antalet platser per boende. Minst inom regionen är Hattstugan med 10 platser och störst är Pjäsen med 100 platser. Hattstugan innehöll ursprungligen 8 platser men

9 9 (17) byggde ytterligare 2 platser för att klara ekonomin. Både Solrosen (16 platser) och Gotlands sjukhem (25 platser) planerar utbyggnad. De senast byggda/ombyggda boendeenheterna har innehållit 20 (Kilåkern), 30 (Sudergården), 40 (Hemse äldreboende) och 50 (Roma) platser. Det särskilda boendet i Katthammarsvik kommer att innehålla 30 platser. Det har visat sig att ett särskilt boende på 20 platser har svårt att klara kostnader för bemanning dygnet runt samt det hälso- och sjukvårdsansvar som omfattas. Ett boende på 30 platser har något bättre möjlighet men även på Sudergården måste regionen bidra till lösningen av hälso- och sjukvårdsutförandet genom att ansvara för sjuksköterskeinsatser på obekväm arbetstid. Framtida särskilda boenden bör omfatta platser för att kunna bära sina egna kostnader för bemanning samt hälso- och sjukvårdsansvar dygnet runt.

10 Ärendenr SON 2012/198 Datum 22 maj 2012 David Taylor BILAGA 2 10 (17) Befolkningsprognos Gotland Åldersgrupp /- % 1-20 år % år % år % år % år % år % år % år % 90- år % Totalt %

11 Ärendenr SON 2012/198 Datum 22 maj 2012 David Taylor BILAGA 2 11 (17) Kostnad Per Brukare och prognosarbetet Kostnad Per Brukare (KPB) är en metod för att beräkna kostnader per insats och brukare inom kommunal vård och omsorg. KPB används för att få fram bättre information om prestationer och kostnader inom socialtjänsten, något som i sin tur ger ett bättre underlag för styrning, uppföljning och förbättring av verksamheten. Kommunerna som medverkar lämnar in statistik, som analyseras utifrån brukarmix, produktivitet (hur mycket t.ex. en hemtjänsttimme kostar) och konsumtion (kostnad per invånare och åldersgrupp). Sammanlagt leder detta fram till en resultatanalys som visar vad kommunen får för pengarna. Genom att inom varje område analysera variationerna kan en kommun få underlag för att värdera vilka områden som bör prioriteras i ett förbättringsoch förändringsarbete. Olika kommuner kan jämföras inom dimensionerna brukarmix, produktivitet, konsumtion och resultat. Kostnad Per Brukare utvecklas tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting. Region Gotland är med i KPB sedan maj Från början omfattade KPB endast äldre- och handikappomsorg men numera omfattas även individ- och familjeomsorgen. Genom att följa utvecklingen av köp av heldygnsomsorg och att jämföra siffrorna med befolkningsutvecklingen kan KPB ta fram prognoser över framtida behov av heldygnsomsorg. Örebro kommun har anlitat KPB för att ta fram prognosen som används i kommunens äldreboendeplan. Förutsättningen för en sådan prognos är ett antagande att de äldres behov av heldygnsomsorg kommer att fortsätta att vara i ungefär samma omfattning som under de senaste åren. Socialförvaltningen har studerat ett antal kommuners äldreboendeplaner och sett att de flesta kommuner använder sin egen historia eller nuläge inför prognosarbetet. Omräknat till procentsatser i olika åldersgrupper som antas få behov av heldygnsomsorg är kommunernas procentsatser väldigt olika varandra. Ett planeringsverktyg som används inom den privata sektorn är att multiplicera åldersgruppen år med 2 % och att multiplicera åldersgruppen 80+ med 16% för att få en idé över kommande behov. För Gotlands del blir resultatet av en sådan beräkning orealistiskt högt.

12 12 (17) Förvaltningsledningen har diskuterat de olika beräkningsmodellerna och slutligen bestämt sig för att använda KPB-prognosen som underlag till planeringsarbetet. Prognosen utgår huvudsakligen ifrån befolkningsprognosen för åldersgruppen 65+ indelad i 5-års grupper. Det är möjligt att se fördelningen av antalet vårddygn på Regionens särskilda boenden i alla åldersgrupper och prognoser kan göras kopplade till prognoser för respektive grupps befolkningsutveckling. Det är också möjligt att se den procentuella beläggningen på Regionens äldreboenden och därmed bearbeta prognosen för att räkna fram antalet platser som behöver vara tillgängliga jämfört med antalet dygn som köps per helår. Socialförvaltningen har beräknat att utnyttjandegraden är i genomsnitt 97,5% och prognossiffrorna från KPB har bearbetats utifrån detta. (Samtliga platser är inte fyllda 365 dagar per år utan det uppstår tomgång vid in- och utflyttning, viss tid som den äldre får för att tacka ja eller nej till erbjuden plats samt ibland både kortare och längre tid i samband med uppsägning och tömning av lägenheten). Samma princip gäller för prognosen på hemtjänsttimmar. Totalen delas upp i förbrukning inom respektive åldersgrupp och en prognos görs utifrån befolkningsutvecklingen i respektive åldersgrupp.

13 Ärendenr SON 2012/198 Datum 22 maj 2012 David Taylor BILAGA 2 13 (17) Särskilt boende för äldre. Behovsprognos Redovisas: antal vårddygn. Åldersgrupp /- % 1-20 år % år % år % år % år % år % år % år % 90- år % Totalt * % Antal platser 100% beläggning Antal platser 97.5% beläggning Förändring av platser per år *Antal vårddygn år 2011 utgörs av belagda vårddygn på särskilt boende samt helårsbeläggning på 15 korttidsplatser. I genomsnitt per månad under 2011 var ungefär 15 korttidsplatser belagda av personer som väntade på att få sitt beslut om särskilt boende verkställt. Dessa 15 platser kan ses som ett grovt mått på det överskjutande behov som förelåg under året

14 Ärendenr SON 2012/198 Datum 22 maj 2012 David Taylor BILAGA 2 14 (17) Diskussion Det långsiktiga målet med denna plan är att skapa balans mellan behov och tillgång. Detta mål uppnås vid planperiodens slut men vägen dit från 2013 kommer att präglas av en viss osäkerhet. Planperioden börjar med en kortare period med balans mellan behov och tillgång och slutar också med möjlighet till balans. Under åren finns en osäkerhet angående när olika projekt kan bli klara. Det är viktigt att följa de enskilda vårdgivarnas planer och naturligtvis även utvecklingen inom beställarenhetens beslutsfattande för att kunna överväga alternativa lösningar i de perioder där obalans uppstår. Det är svårt att bygga platser precis i takt med de prognostiserade behovsändringarna för varje år. Det är inte heller ekonomiskt möjligt att bygga platser så pass långt i förväg att de sedan står tomma i avvaktan på beläggning. Under perioden 2012 till 2018 ökar behovet av platser inom särskilt boende med totalt 66 platser från 530 platser till 596 platser. När det nya äldreboendet i Katthammarsvik öppnar sommaren 2013 uppstår en tillfällig balans mellan behov och tillgång. Men redan 2014 uppstår en ny situation med platsbrist eftersom behovet beräknas öka med 6 platser från föregående år ökar behovet igen med ytterligare16 platser. Här är det tänkt att 10 platser skall byggas till vid Hemse äldreboende. De två enskilda vårdgivarna som planerar att bygga 17 respektive 8 platser kan fortfarande inte redovisa något exakt datum för sina projekt har behovet ökat med ytterligare 10 platser. Under perioden från öppnandet av det nya boendet i Katthammarsvik fram till dess att det blir klart när platserna hos de enskilda vårdgivarna kan bli tillgängliga är det inte lämpligt att avveckla samtliga tillfälliga korttidsplatser som för närvarande bedrivs inom Regionen. De 8 platserna på korttidsenheten i Visby bör finnas kvar för att stödja upprätthållande av balans mellan behov och tillgång fram tills dess at någon av de privata vårdgivarna har öppnat sina nya platser har behovet ökat med 13 platser.

15 15 (17) 2018 har behovet ökat med 13 platser. Under perioden 2014 till 2018 ökar behovet av platser enligt prognosen med totalt 60 platser. Under samma period planeras 85 nya platser: 10 Hemse 17 Gotlands sjukhem 8 Solrosen 50 Visborg Totalt sett kan det bli ett överskott på platser vid periodens slut. Om båda de enskilda vårdgivarnas planer slutligen inte verkställs kan det istället uppstå en brist. Närmare 2017 blir det möjligt att göra en analys över behovssituationen beträffande de 50 platserna på Visborg. Det kan exempelvis vara möjligt att reducera antalet plaster med 10, bygga så att kommande pådockning blir möjlig, eller bygga enligt grundidén i alla fall. Direkt efter innevarande planperiod uppstår fortsatta ökningar av behovet av nya platser. Just nu prognostiseras en ökning för perioden enligt följande: platser platser platser I början på 2017 får socialförvaltningen genomföra en analys av föreliggande plan samt ta fram en ny plan för särskilt boende för äldre för åren De tillfälliga korttidsplatserna bör förhoppningsvis ha kunnat avvecklas innan dess. Men om en större brist uppstår under 2016 på grund av uteblivet nybyggande måste socialförvaltningen finna nya tillfälliga lösningar i avvaktan på 2017-års större byggprojekt på Visborg.

16 16 (17) Handlingsplan De nya platserna som Regionen avser att tillskapa är redan upptagna i Regionens strategiska lokalförsörjningsplan. Hemse 10 platser 2015 och Visborg 50 platser De enskilda vårdgivarnas planer skall följas och socialförvaltningen skall uppehålla en löpande kontakt med båda vårdgivare. Inför 2016 skall tillfälliga lösningar planeras ifall ingen vårdgivare kan redovisa något datum för sina nya projekt. Socialförvaltningen skall följa utvecklingen beträffande behov och tillgång för att bestämma om och när det är lämpligt att lägga ner de 8 tillfälliga korttidsplatserna på korttidsenheten. Planen skall vara föremål för analys under början på 2017 och en ny plan skall då tas fram för perioden skall en ny bedömning göras avseende antalet platser som skall byggas på Visborg. Beställaren skall beräkna årsbudget för köp av plats inom särskilt boende för äldre enligt följande volymer (Obs! Helårsplatser och ej fysiska platser/lägenheter): platser platser platser platser platser platser

17 Ärendenr SON 2012/198 Datum 22 maj 2012 David Taylor BILAGA 2 17 (17) Bilaga Hemtjänstprognos Prognosen påverkas av en kraftig volymökning under 2011 och är därför osäker. Redovisas: antal hemtjänsttimmar. Åldersgrupp /- % 1-20 år % år % år % år % år % år % år % år % 90- år % Totalt %

Plan för särskilt boende för äldre inom Region. Bg Pg Org nr Webbplats

Plan för särskilt boende för äldre inom Region. Bg Pg Org nr Webbplats PLAN Plan för särskilt boende för äldre inom Region Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2017-09-20 Gäller 2017-2026 Ärendenr SON 2016/11 Version [1.0] Varför en plan för

Läs mer

BOENDEPLANERING FÖR ÄLDRE 2014, MED UTBLICK MOT Östra Söderort

BOENDEPLANERING FÖR ÄLDRE 2014, MED UTBLICK MOT Östra Söderort SID 1 (8) REV 2013-01-24 ERING FÖR ÄLDRE 2014, 2015-2016 MED UTBLICK MOT 2030 Östra Söderort SID 2 (8) BAKGRUND Boendeplanen för äldre uppdateras årligen av äldrenämnden i samband med flerårsbudgeten (treåringen).

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Lokalförsörjningsplan 2017-2026 Socialnämnden Inledning Det finns många osäkerhetsfaktorer i lokalförsörjningsplanen. Den ekonomiska situationen i samhället påverkar inflyttningen och nybyggnationen i

Läs mer

Regional äldreboendeplan för Hisingen gällande från 2011

Regional äldreboendeplan för Hisingen gällande från 2011 Regional äldreboendeplan för Hisingen gällande från 2011 1 Innehållsförteckning: Regional äldreboendeplan för region Hisingen gällande från 2010 Fel! Bokmärket är inte definierat. Befolkningsperspektiv,

Läs mer

Förslag till planering för boenden för äldre i Stockholms stad

Förslag till planering för boenden för äldre i Stockholms stad FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2008-12-18 Handläggare: Rebecka Strandberg Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje Antagen den 12 februari 2014 Korttidsboende Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen VON 2014/0068-6 003 Riktlinjen är fastställd av vård- och omsorgsnämnden den

Läs mer

Plan för hållbart boende

Plan för hållbart boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 218-3-8 OSN-218-174 Anders Stjernlöf Petra Sundström Maarit Rajamäki Omsorgsnämnden Plan för hållbart boende 218-222 Förslag till beslut

Läs mer

Beräkning av behov av äldreomsorg år

Beräkning av behov av äldreomsorg år TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2009-05-19 1 (12) Mia Ledwith Karin Alexandersson Dnr: Socialnämnden Beräkning av behov av äldreomsorg år 2009-2014 Förslag till beslut 1. Socialnämnden antar socialförvaltningens

Läs mer

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan)

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan) Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan 2019-2028 ( inklusive specifikation till investeringsplan) 1. Inledning Ett av äldrenämndens viktigaste mål är att Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer

Läs mer

Beräkning av behov av äldreomsorg åren

Beräkning av behov av äldreomsorg åren TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Datum Socialförvaltningen 2008-05-06 Staffan Agesand Karin Alexandersson Dnr: 64/08-011 Socialnämnden Beräkning av behov av äldreomsorg åren 2008-2013 FÖRSLAG TILL BESLUT

Läs mer

Seniorboende 75 lgh Seniorboende, Axelsberg i Hägersten-Liljeholmens stadsdel.

Seniorboende 75 lgh Seniorboende, Axelsberg i Hägersten-Liljeholmens stadsdel. VÄSTRA SÖDERORT (5) 05 SID 1 2011-01- REVIDERAD ÄLDREBOENDEPLAN 2 BILA BILAGA Platser i vård- och omsorgsboende, korttidsvård, profilboende, servicehus, trygghetsboende och seniorboende i Västra Söderort

Läs mer

2014-10-07. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen

2014-10-07. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen 2014-10-07 Planeringsdokument - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Oktober 2014 2(10) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Förord... 3 2 Historik (2004 2013)...

Läs mer

Boendeplanering för äldre i regionen Västra Söderort reviderad 2014

Boendeplanering för äldre i regionen Västra Söderort reviderad 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Dnr. 1.2.1.75-2014 Sida 1 (11) 2014-02-19 Handläggare Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd Boendeplanering för äldre i

Läs mer

Prognos för äldres behov av bostäder

Prognos för äldres behov av bostäder 2017-11-23 1 (12) Rapport Äldrenämnden Prognos för äldres behov av bostäder 2018 2030 Sammanfattning Rapporten, Prognos för äldrenämndens behov av bostäder 2018 2030, syftar till att ge en ram för en möjlig

Läs mer

Dnr Son 2013/259 Kartläggning av profilboenden och utredning av behovet av profilboenden i Järfälla

Dnr Son 2013/259 Kartläggning av profilboenden och utredning av behovet av profilboenden i Järfälla TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-03-01 Socialnämnden Dnr Son 2013/259 Kartläggning av profilboenden och utredning av behovet av profilboenden i Järfälla Förslag till beslut Socialförvaltningen s förslag 1.

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Granskning Håbo kommuns planering för den framtida äldreomsorgen

Granskning Håbo kommuns planering för den framtida äldreomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Roger Burström Mars 2017 Granskning Håbo kommuns planering för den framtida äldreomsorgen Håbo kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Uppdrag... 2 1.2. Bakgrund...

Läs mer

Yttrande över motion om rätt till boende

Yttrande över motion om rätt till boende Tjänsteutlåtande Handläggare 2016-11-10 Sandra Odenberg 08-590 972 77 Dnr: Sandra.Odenberg@upplandsvasby.se SÄN/2016:263 20354 Yttrande över motion om rätt till boende Förslag till beslut 1. Social- och

Läs mer

Boendeplanering för äldre i regionen Västra Söderort med utblick mot

Boendeplanering för äldre i regionen Västra Söderort med utblick mot Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Sida 1 (12) 2016-03-29 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2016-04-14 Boendeplanering

Läs mer

Behovsprognos för äldres behov av bostäder

Behovsprognos för äldres behov av bostäder 2016-12-07 1 (13) Rapport Äldrenämnden Behovsprognos för äldres behov av bostäder 2017-2030 Sammanfattning och slutsatser Det är svårt att bedöma hur Nacka kommuns ökade befolkningsmängd kommer att påverka

Läs mer

Boendeplan för äldre i regionen Västra Söderort 2020 med utblick mot 2040

Boendeplan för äldre i regionen Västra Söderort 2020 med utblick mot 2040 Västra Söderort Kontorsutlåtande Dnr 1.2.1.49-2018 Sida 1 (11) 2019-03-15 Handläggare Anna Yderhag Madeleine Peatt Telefon: 08-508 21 000 Till Äldreförvaltningen 2019-03-15 Boendeplan för äldre i regionen

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Dnr von/2018:35. Vård- och omsorgsnämnden godkänner boendeplan

Vård- och omsorgsnämnden Dnr von/2018:35. Vård- och omsorgsnämnden godkänner boendeplan ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Vård- och omsorgsnämnden 1999 2018-04-09 Dnr von/2018:35 3 Boendeplan 2018-2026(von/2018:35) Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden godkänner boendeplan 2018-2026. Sammanfattning

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Boendeplan 2015-2017. äldreomsorgen. Handläggare: Inga-Lena Palmgren

Social- och omsorgskontoret. Boendeplan 2015-2017. äldreomsorgen. Handläggare: Inga-Lena Palmgren Social- och omsorgskontoret Boendeplan 2015-2017 äldreomsorgen Handläggare: Inga-Lena Palmgren Innehållsförteckning Introduktion...3 Demografi...3 Nyttjandegrad...4 Aktuella förutsättningar...4 Vård- och...4

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-02-22 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 Datum Diarienummer 2015-09-08 2015/377 012 Planeringsdokument - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 2 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Historik (2004 2014)...

Läs mer

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2015-04-22 Handläggare, titel, telefon Lotta Rengart, ekonomistrateg 011-153312 Vård- och omsorgsnämnden Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till

Läs mer

23 Dnr Vo Handlingar - Förvaltningens utredning Beslut Vård- och omsorgsnämnden beslutar

23 Dnr Vo Handlingar - Förvaltningens utredning Beslut Vård- och omsorgsnämnden beslutar Vård- och omsorgsnämnden PROTOKOLL 2010-05-19 Koi'iVW.Instyro **, Sen 23 Dnr Vo0.2010.0085 REDOVISNING AV UTREDNINGSUPPDRAG I BUDGET 2010: SÄRSKILT BOENDE TILL PERSONER SOM FYLLT 90 ÅR Förvaltningens utredning

Läs mer

Förslag på avveckling av Tanto sjukhem och korttidsboende under 2004

Förslag på avveckling av Tanto sjukhem och korttidsboende under 2004 M A R I A - G A M L A S T A N S TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN 2004-01-22 S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G 2003-12-15 Handläggare: Gunilla Jalmarsson DNR 504-745/03 Till Stadsdelsnämnden Förslag på avveckling

Läs mer

Omvandling av platser inom särskilt boende för äldre

Omvandling av platser inom särskilt boende för äldre Tjänsteskrivelse 2016-11-25 Handläggare Carina Widmark Avtal- och utvecklingsenheten Vård- och omsorgsnämnden Omvandling av platser inom särskilt boende för äldre Förslag till beslut Förslaget att omvandla

Läs mer

Förslag till lokalförsörjningsplan 2015-2024

Förslag till lokalförsörjningsplan 2015-2024 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 3 november 2014 AN-2014/429.319 1 (8) HANDLÄGGARE Per Claug Tel 08-535 378 22 per.claug@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till lokalförsörjningsplan 2015-2024

Läs mer

Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014

Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014 Sida 1 (17) Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014 Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, HässelbyVällingby och Bromma stadsdelsnämnder Framtida behov av äldreomsorg i Västerort Sweco EuroFutures

Läs mer

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen 1 Rätt att bo tillsammans i särskilt boende I enlighet med socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet 1 c har äldre människor som beviljas plats i

Läs mer

Boendeplan enligt LSS,

Boendeplan enligt LSS, 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-24 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Boendeplan enligt LSS, 2017 2019 Dnr: 16/013 Sammanfattning av ärendet Omsorgsnämnden tar årligen fram en plan för utbyggnad

Läs mer

Handläggare Inga-Lena Palmgren

Handläggare Inga-Lena Palmgren 1 (2) Tjänsteskrivelse Utredarenheten, Kommunstyrelsens kontor Handläggare Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60 inga-lena.palmgren@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Kommundelsnämnderna Boendeplan inom äldreomsorgen

Läs mer

Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan

Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan 1 KUNGSÄNGEN och BRO Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan 2014 2020 PRO lämnar följande synpunkter på remiss angående revidering av Äldreplan 2014 2020. Remissvaret har disponerats enligt

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN Stockholms Trygghetsjour Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2016-09-26 Handläggare Annelie Svensson Telefon: 08-508 36 227 Till Äldrenämnden 2016-10-18 Revidering av tillämpningsanvisningar

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING -03-10 DNR SN.065 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per

Läs mer

Planering för boenden för äldre i Stockholms stad - svar på remiss

Planering för boenden för äldre i Stockholms stad - svar på remiss ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-12-23 Handläggare: Hanna Markkula Telefon: 08-508 10 133 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 090122 Planering för boenden

Läs mer

PROTOKOLL. Rose-Marie Stenbom. Ledningskontoret, Visborg. Pensionärsrådet Katrin Rindlaug, samordnare

PROTOKOLL. Rose-Marie Stenbom. Ledningskontoret, Visborg. Pensionärsrådet Katrin Rindlaug, samordnare PROTOKOLL Sammanträdesdag Pensionärsrådet 2015-12-01 Plats och tid Visborgsallén 19, Rådhuset, kl. 13.00-15.30 Närvarande Björn Jansson, ordf Maria Björkman Stefaan De Maecker Lars-Erik Wiss Rose-Marie

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN

Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2008.08.21 100 Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2008.08.21 Riktlinjer för bostadsbyggande i Gislaveds kommun 2008-2015

Läs mer

Rätt att välja boende

Rätt att välja boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Petra Sundström 2017-02-23 OSN-2017-0151 Rev 2017-03-13 Omsorgsnämnden Rätt att välja boende Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Oktober 2011 1 Innehållsförteckning: Äldreboendeplan Göteborgs stad 2012-2015...3 PLANEN...3 Plan 2012-2013, inriktning 2014-2015...3 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGARNA...3

Läs mer

Förslag till lokalförsörjningsplan 2016-2025

Förslag till lokalförsörjningsplan 2016-2025 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-11-01 AN-2015/391.111 1 (10) HANDLÄGGARE Elisabet Bern Öberg 08-535 378 70 Elisabet.Bern-Oberg@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till lokalförsörjningsplan

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Behov av stöd och service för personer 65 år och äldre

Behov av stöd och service för personer 65 år och äldre Behov av stöd och service för personer 65 år och äldre Prognos och beräkningar för år 2016-2020 SN 2015-06-17 Monika André Socialförvaltningen staben Tyresö kommun 2 (14) Innehållsförteckning Beskrivning

Läs mer

Behov av stöd och service för personer 65 år och äldre

Behov av stöd och service för personer 65 år och äldre Behov av stöd och service för personer 65 år och äldre Analys och beräkningar för år 2015-2019 2014-03-19 Ulla Gummeson socialförvaltningen staben Tyresö kommun / 2014-03-19 2 (16) Innehållsförteckning

Läs mer

Parboende i Hjo kommuns äldreboenden. Information till dig som medboende

Parboende i Hjo kommuns äldreboenden. Information till dig som medboende Parboende i Hjo kommuns äldreboenden Information till dig som medboende Information om parboende i Hjo kommuns äldreboenden Den som har behov av äldreboende har rätt att få flytta in på äldreboendet tillsammans

Läs mer

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden November 5 september 2018 Ekonomiavdelningen Mikael Stadin-Steffen Kommunstyrelsen Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden Bakgrund Äldrenämnden gav februari 2018 (21 februari 15) i uppdrag att

Läs mer

Boendeplanering för äldre i regionen västra Stockholm

Boendeplanering för äldre i regionen västra Stockholm s stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (11) 2018-02-21 Handläggare Sarah Chaara Telefon: 08-508 24 953 Till s stadsdelsnämnd 2018-03-22 Boendeplanering för äldre i regionen västra Stockholm Förvaltningens

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun Förord Den 1 november 2012 infördes en ny bestämmelse i socialtjänstlagen (4 kap. 1 c SoL) som innebär att äldre makar och sambor har rätt att fortsätta att bo tillsammans i ett särskilt boende även i

Läs mer

Särskilt boende - SoL

Särskilt boende - SoL Särskilt boende - SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Dnr VON-176/2013 003 Godkänd av ledningsgruppen 2013-04-08 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 14 maj 2013

Läs mer

Managementrapport 2014

Managementrapport 2014 Social- och omsorgskontoret Managementrapport 2014 Nämnd: Äldreomsorgsnämnden Månad: oktober Ekonomi tkr Resultat perioden Rättvisande resultat efter korrigeringar helårsresultat efter beslutade åtgärder

Läs mer

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län 1. Inledning 1.1 Sammanfattning av överenskommelsen Personer i behov av särskilt boende

Läs mer

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län 1. Inledning 1.1 Sammanfattning av överenskommelsen Personer i behov av särskilt boende

Läs mer

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 2018-10-08 Maria Frykegård Nämndsekreterare Telefon 08-555 010 08 maria.frykegard@nykvarn.se Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

3.4 Bakgrund till boendebehov för Vård och Omsorg

3.4 Bakgrund till boendebehov för Vård och Omsorg 3.4 Bakgrund till boendebehov för Vård och Omsorg 3.4.1 Nuläge Utbyggnad av Niklasbergsområdets särskilda boenden har hittills skett enligt boendeplan, 2011-2016. Linden stod klart 2011 med tillskott av

Läs mer

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86)

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen (1981:1370)

Läs mer

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-02-27 Dnr Son 2015/31 Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden lämnar

Läs mer

Boendeplanering för äldre 2015, med utblick mot 2040

Boendeplanering för äldre 2015, med utblick mot 2040 Sida 1 (11) 2014-01-27 rev 2014-02-12 för äldre 2015, 2016-2017 med utblick mot 2040 Östra Söderort Besök: Storforsplan 36, Farsta centrum Post: Box 113, 123 22 Farsta Tel växel: 08 508 18 000 E-post:

Läs mer

Uppdraget. Strategi för ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland

Uppdraget. Strategi för ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland Uppdraget Strategi för ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland Bakomliggande motiv Balansera och optimera följande faktorer: Tillgänglighet Kvalitet Kostnad Medel att tillgå Digitalisering Effektivisering

Läs mer

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-09-03 Socialnämnden Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Kastanjens korttidsplatser ställs

Läs mer

Enkätsvar från åldrarna 65+ Sidan 1 av 5

Enkätsvar från åldrarna 65+ Sidan 1 av 5 / Enkätsvar från åldrarna 65+ Sidan 1 av 5 Ålder 65-69 år 31.1% (201) 70-74 år 30.4% (197) 75-80 år 20.7% (134) 80-85 år 16.7% (108) Ej svarat 1.1% (7) Kön Kvinna 50.2% (325) Man 44.7% (289) Ej svarat

Läs mer

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd DALS-EDS KOMMUN Socialförvaltningen Biståndsenheten Vem kan ansöka om hjälp? Enligt Socialtjänstlagen har man rätt till bistånd om man inte själv

Läs mer

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE Facebook: facebook.com/kristdemokraterna Instagram: @kristdemokraterna, @buschebba Twitter: @kdriks, @BuschEbba Webbplats: www.kristdemokraterna.se E-post: info@kristdemokraterna.se

Läs mer

Handlaggare ~nga- ena Palmgren 08-523 038 60 inaa-lena.~almarenqsodertalie.se

Handlaggare ~nga- ena Palmgren 08-523 038 60 inaa-lena.~almarenqsodertalie.se Tjänsteskrivelse Social- och omsorgskontoret Handlaggare ~nga- ena Palmgren 08-523 038 60 inaa-lena.~almarenqsodertalie.se Äldreomsorgsnämnden Kommundelsnämnderna Lokaiif5rsörjningspIm - Boendeplan inom

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Bostadsmarknadsenkäten 2010 Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Befolkningsökning i Stockholms län 40 000 35 000 30 000 Inflyttningsnetto Födelsenetto 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 0 1991

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN UPPHANDLING OCH UTVE CKLING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0801-88/2012 2013-02-26 Handläggare: Marita Sundell 08-508 36 205 Revidering av tillämpningsanvisningar från 2012-04-24 Tillämpningsanvisningar

Läs mer

Behov av stöd och service för personer 65 år och äldre

Behov av stöd och service för personer 65 år och äldre Behov av stöd och service för personer 65 år och äldre Prognos och beräkningar för år 2016-2020 2015-05-20, xx Monika André Socialförvaltningen staben Tyresö kommun 2 (15) Innehållsförteckning Beskrivning

Läs mer

Eksjö kommun. Granskning om planeringen av särskilt boende för äldre. Revisionsrapport. KPMG AB 14 januari 2011

Eksjö kommun. Granskning om planeringen av särskilt boende för äldre. Revisionsrapport. KPMG AB 14 januari 2011 Granskning om planeringen av särskilt boende för Revisionsrapport KPMG AB 14 januari 2011 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 2 4. Om boendeformer för 2 4.1 Särskilt boende för 2 4.2 Seniorbostäder

Läs mer

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 91-11-2.6:9 SID 1 (6) SDN 2012-06-14 2012-06-04 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Blackebergs vård-

Läs mer

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun Förslag till riktlinjer för trygghetsboende Enköpings kommun 2017 Yulia Innehåll: Inledning 3 Beskrivning av boendeformen 5 Riktlinjer 7 Dokumentversion: 2016-11-18 Getty Images Inledning Enköpings kommun

Läs mer

Information om ej verkställda beslut

Information om ej verkställda beslut Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Dnr 1.2.1.-514-2017 Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Monica Holst Telefon: 08-50801373 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-11-23 Ulla Thorslund

Läs mer

Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior

Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior 1. Förord I Krokoms kommun fanns en tid när utflyttningen var så stor att bostadsfastigheter måste avvecklas. I modern tid har inga

Läs mer

Boendeplan För personer 65 år och äldre i Timrå kommun

Boendeplan För personer 65 år och äldre i Timrå kommun Boendeplan För personer 65 år och äldre i Timrå kommun kortsiktig planering perioden 2012-2014 långsiktig planering perioden 2015-2020 Fastställd av socialnämnden 2011 11 23 2(12) Innehåll Sida Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje 2015-03-23 Särskilt boende SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2015/00377 734 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 14 maj 2013 Riktlinjen

Läs mer

Boendeplan för vård och omsorg

Boendeplan för vård och omsorg Boendeplan för vård och omsorg 2016-2030 Jenz Ek Ekonom Anna Eklund Verksamhetschef Malin Lindén Ohlsson Socialchef 2016-11-14 Innehåll Boendeplan för vård och omsorg... 0 Sammanfattning... 2 Bakgrund...

Läs mer

Äldreboendeplanering för innerstaden 2018, med utblick mot 2030/40

Äldreboendeplanering för innerstaden 2018, med utblick mot 2030/40 Stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm Sida 1 (13) 2017-01-26 ahandläggare Christina Egerbrandt, Kungsholmen SDF Samia Choudhury, Norrmalm SDF Eva-Lena Eirefelt, Södermalm

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

ANPASSNING AV SÄRSKILDA BOENDEPLATSER

ANPASSNING AV SÄRSKILDA BOENDEPLATSER ANPASSNING AV SÄRSKILDA BOENDEPLATSER Utredning SOCIALFÖRVALTNING 2019-08-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING METOD... 3 UTREDNING... 3 DEMOGRAFI...3 Behov av särskilda boendeplatser... 4 Äldres boende... 6 STATISTIK

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Kostnad per brukare. Äldreomsorg - Presentation av KPB-jämförelsen utfall Christer Jedlén. Anna Holmqvist

Kostnad per brukare. Äldreomsorg - Presentation av KPB-jämförelsen utfall Christer Jedlén. Anna Holmqvist Kostnad per brukare Äldreomsorg - Presentation av KPB-jämförelsen utfall 2017 Anna Holmqvist anna.holmqvist@ensolution.se 0709-19 71 76 Christer Jedlén christer.jedlen@ensolution.se 0709-17 05 94 Fortsätter

Läs mer

Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden

Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-03-12 av Kommunstyrelsen Senast reviderad - Detta dokument gäller för Vård och omsorg Giltighetstid Tills

Läs mer

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53 Bilaga: Uppföljning av strategisk lokalförsörjningsplan 2015-2017 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning och individ och familjeomsorg Äldreomsorg Upplands Väsby kommun har olika

Läs mer

Förslag till lokalförsörjningsplan 2014 2023

Förslag till lokalförsörjningsplan 2014 2023 2013-11-14 AN-2013/569.182 1 (10) HANDLÄGGARE Elisabeth Bern 08-535 378 70 elisabeth.bern@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till lokalförsörjningsplan 2014 2023 Förslag till beslut Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Planeringsperspektivet. äldreomsorgen

Planeringsperspektivet. äldreomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Anders Törnqvist Johan Lidström Planeringsperspektivet i äldreomsorgen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedöming... 1 2. Inledning...

Läs mer

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) 2016-11-29 Agenda Solna stad i korthet Solna stads första trygghetsboende tankar kring utformning och funktion Upplägg kring trygghet

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Bilaga 3 Sammanställning av remissvar för Äldreomsorgsplan

Bilaga 3 Sammanställning av remissvar för Äldreomsorgsplan Bilaga 3 Sammanställning av remissvar för Äldreomsorgsplan 2016-2020 Sammanställt av Kenny Thärnström, Omsorgsnämndens au Remissvarare Syfte Prognos Säbo Prognos hemtjänst Boendeformer Fastigheternas utnyttjande

Läs mer

Socialnämndens bostads- och lokalförsörjningsplan

Socialnämndens bostads- och lokalförsörjningsplan 1(7) SOCIALFÖRVALTNINGEN 2019-04-17 Diarienummer: Handläggare: Therese Håkansson Direktnummer: 0733 41 12 35 E-post: Therese.hakansson@lomma.se Socialnämndens bostads- och lokalförsörjningsplan 2019 2030

Läs mer

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 2, 2018

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 2, 2018 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid. Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 128 Till Bromma stadsdelsnämnd inom avdelning Socialtjänst och fritid Förvaltningens

Läs mer

5. Omedelbar justering

5. Omedelbar justering SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSHINDER Handläggare: Yvonne Ekman Mohajerpour Telefon: 08-508 25157 SID 1 (6) 2009-03-25 DNR 006/396-2009 Till Skärholmens

Läs mer

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Omsorgsförvaltningen 1(5) Datum 2008-02-28 Handläggare Jerry Karlsson Omsorgsnämnden Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Inledning Regeringskansliet, Socialdepartementet har inbjudit Landskrona

Läs mer

Avveckling av Akalla vård- och omsorgsboende

Avveckling av Akalla vård- och omsorgsboende Svar Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Äldreomsorg Dnr 1.2.1.-316-2017 Sida 1 (5) 2017-09-26 Handläggare Annika Ekengren Telefon: 08-508 01 230 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-10-26 Förvaltningens

Läs mer

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende För dig som vill veta mer om Särskilt boende Innehåll Särskilt boende - så fungerar det... sidan 3 Så här söker du särskilt boende...sidan 3 Bo tillsammans...sidan 3 Så här fattas beslutet...sidan 4 Beslut...sidan

Läs mer

Bo bra hela livet. Barbro Westerholm. Äldreboendedelegationen

Bo bra hela livet. Barbro Westerholm. Äldreboendedelegationen Bo bra hela livet Barbro Westerholm Varför en utredning om äldreboenden? Bristen på platser i särskilda boenden När hemmets borg blev ett fängelse Den röda tråden i utredningen Vi lever inte för att bo.

Läs mer