Definition av indikatorer i ULF

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Definition av indikatorer i ULF"

Transkript

1 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(47) Definition av indikatorer i ULF Nedan visas hur indikatorerna i undersökningarna av levnadsförhållanden har definierats i statistikredovisningen. Innehåll: Arbetsmiljö... 2 Boende... 8 Ekonomi Fritid Materiella tillgångar Hälsa Medborgerliga aktiviteter Sociala relationer Sysselsättning Trygghet Utbildning... 46

2 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2(47) Arbetsmiljö Tunga lyft dagligen i arbetet Behöver du lyfta tungt i ditt arbete? Personer som har svarat ja på frågan "Behöver du lyfta tungt i ditt arbete?" samt på följdfrågan uppgett att man lyfter tungt dagligen. I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Kraftiga skakningar eller vibrationer i arbetet Utsätts du för kraftiga skakningar eller vibrationer i ditt arbete? Personer som har svarat ja på frågan "Utsätts du för kraftiga skakningar eller vibrationer i ditt arbete?" I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Upprepade och ensidiga rörelser i arbetet Innebär ditt arbete mycket upprepade och ensidiga rörelser? Personer som har svarat ja på frågan "Innebär ditt arbete mycket upprepade och ensidiga rörelser?" I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Dagligen svettig av kroppsansträngning i arbetet Blir du dagligen svettig av kroppsansträngning i ditt arbete? Personer som har svarat ja på frågan "Blir du dagligen svettig av kroppsansträngning i ditt arbete?" I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Fysiskt belastande eller ansträngande arbete Behöver du lyfta tungt i ditt arbete? Utsätts du för kraftiga skakningar eller vibrationer i ditt arbete? Innebär ditt arbete mycket upprepade och ensidiga rörelser? Blir du dagligen svettig av kroppsansträngning i ditt arbete? Personer som har svarat ja på minst en av frågorna om tunga lyft, kraftiga skakningar eller vibrationer, upprepade och ensidiga rörelser och dagligen svettig av kroppsansträngning. I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet.

3 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 3(47) Buller i arbetet, hela tiden och öronbedövande Är det bullrigt där du arbetar? Personer som har svarat ja på frågan "Är det bullrigt där du arbetar?" och därefter på de två följdfrågorna uppgett att det bullrar hela tiden och öronbedövande. I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Stillasittande arbete Är ditt arbete alltför stillasittande? Personer som har svarat ja på frågan "Är ditt arbete alltför stillasittande?". I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Olycksfall i arbetet senaste 12 månaderna Har du råkat ut för något olycksfall i arbetet under de senaste 12 månaderna? Personer som har svarat ja på frågan "Har du råkat ut för något olycksfall i arbetet under de senaste 12 I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Arbetar vid dator Arbetar du något vid dator? Personer som har svarat ja på frågan "Arbetar du något vid dator?". I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Arbetar vid dator halva arbetstiden eller mer Arbetar du något vid dator? Personer som har svarat ja på frågan "Arbetar du något vid dator?" och på följdfrågan uppgett att man arbetar vid dator halva arbetstiden eller mer. I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Arbetar vid dator och besväras av detta i hög grad eller någon mån Arbetar du något vid dator? Personer som har svarat ja på frågan "Arbetar du något vid dator?" och på följdfrågan uppgett att man i hög grad eller någon mån besväras av för mycket arbete vid dator. I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Möjligheter att lära nya saker i arbetet

4 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 4(47) Har du stora möjligheter att lära nya saker i ditt arbete? Personer som har svarat ja på frågan "Har du stora möjligheter att lära nya saker i ditt arbete?". I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Psykiskt ansträngande arbete Är ditt arbete psykiskt ansträngande? Personer som har svarat ja på frågan "Är ditt arbete psykiskt ansträngande?". I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Enformigt arbete Är ditt arbete enformigt? Personer som har svarat ja på frågan "Är ditt arbete enformigt?". I procent av alla som har arbete som huvudaktivitet. Saknar inflytande över planering av arbetet I vilken grad har du inflytande över planeringen av ditt arbete? Personer som på frågan "I vilken grad har du inflytande över planeringen av ditt arbete?" svarat "inget inflytande". I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Saknar inflytande över eget arbetstempo I vilken grad har du inflytande över ditt eget arbetstempo? Personer som på frågan "I vilken grad har du inflytande över ditt eget arbetstempo?" svarat "inget inflytande". I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Saknar inflytande över förläggning av arbetstid I vilken grad har du inflytande över förläggningen av din arbetstid? Personer som på frågan "I vilken grad har du inflytande över förläggningen av din arbetstid?" svarat "inget inflytande". I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet.

5 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 5(47) Saknar inflytande över förläggning av semester I vilken grad har du inflytande över när du har möjlighet att ta ut din semester? Personer som på frågan "I vilken grad har du inflytande över när du har möjlighet att ta ut din semester?" svarat "inget inflytande". I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Saknar inflytande över förläggning av plats för arbete I vilken grad har du inflytande över var du utför ditt arbete - på arbetsplatsen, i bostaden eller någon annanstans? Personer som på frågan "I vilken grad har du inflytande över var du utför ditt arbete - på arbetsplatsen, i bostaden eller någon annanstans?" svarat "inget inflytande". I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Uppsägning av personal Har det på din arbetsplats under de senaste 12 månaderna förekommit någon uppsägning av personal? Personer som har svarat ja på frågan "Har det på din arbetsplats under de senaste 12 månaderna förekommit någon uppsägning av personal? " I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Utflyttning av verksamhet Har det på din arbetsplats under de senaste 12 månaderna förekommit någon utflyttning av verksamhet till annan ort? Personer som har svarat ja på frågan "Har det på din arbetsplats under de senaste 12 månaderna förekommit någon utflyttning av verksamhet till annan ort? I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet.

6 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 6(47) Någon form av hot mot anställningstryggheten Har det på din arbetsplats under de senaste 12 månaderna förekommit......någon uppsägning av personal?" någon utflyttning av verksamhet till annan ort?" varsel om uppsägning av personal eller om permittering?"...någon annan form av nedskärning eller inskränkning? Personer som har svarat ja på minst en av följande frågor: "Har det på din arbetsplats under de senaste 12 månaderna förekommit......någon uppsägning av personal?" någon utflyttning av verksamhet till annan ort?" varsel om uppsägning av personal eller om permittering?"...någon annan form av nedskärning eller inskränkning?" I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Omorganisation Har det på din arbetsplats under de senaste 12 månaderna förekommit någon omorganisation? Personer som har svarat ja på frågan "Har det på din arbetsplats under de senaste 12 månaderna förekommit någon omorganisation? I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Arbetar enbart dagtid Arbetar du enbart på dagtid? Personer som har svarat ja på frågan "Arbetar du enbart på dagtid?". (Dagtid avser alla dagar.) I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Arbetar kväll Arbetar du enbart på dagtid? Arbetar du något mellan klockan och 22.00? Personer som har svarat nej på frågan "Arbetar du enbart på dagtid?" och därefter svarat ja på följdfrågan "Arbetar du något mellan klockan och 22.00?" I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet.

7 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 7(47) Arbetar natt Arbetar du enbart på dagtid? Arbetar du något mellan klockan och 06.00? Personer som har svarat nej på frågan "Arbetar du enbart på dagtid?" och därefter svarat ja på följdfrågan "Arbetar du något mellan klockan och 06.00?" I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Arbetar både kväll och natt Arbetar du enbart på dagtid? Arbetar du något mellan klockan och 22.00? Arbetar du något mellan klockan och 06.00? Personer som har svarat nej på frågan "Arbetar du enbart på dagtid?" och därefter svarat ja på båda följdfrågorna "Arbetar du något mellan klockan och 22.00?" och "Arbetar du något mellan klockan och 06.00?". I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet. Arbetar skift eller schema Arbetar du enbart på dagtid? Arbetar du skift eller efter någon annan typ av schema där arbetstiden är förlagd till olika tider på dygnet? Personer som har svarat nej på frågan "Arbetar du enbart på dagtid?" och därefter svarat ja på följdfrågan "Arbetar du skift eller efter någon annan typ av schema där arbetstiden är förlagd till olika tider på dygnet?" I procent av alla anställda som har arbete som huvudaktivitet.

8 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 8(47) Boende En eller tvåfamiljsvilla Bor du i en friliggande villa eller småhus, radhus eller kedjehus, flerbostadshus med lägenheter eller i någon annan typ av bostad? 1. Friliggande villa/småhus (Eneller tvåfamiljs) 2. Sammanbyggt radhus eller kedjehus 3. Flerbostadshus 4. Annat (Dvs. annat svar än 5-8) 5. Studenthuskorridor. 6. Inneboende 7. Gruppboende 8. Sjukhem/annan institution. Den intervjuade har svarat friliggande villa/småhus. Flerbostadshus Bor du i en friliggande villa eller småhus, radhus eller kedjehus, flerbostadshus med lägenheter eller i någon annan typ av bostad? 1. Friliggande villa/småhus (Eneller tvåfamiljs) 2. Sammanbyggt radhus eller kedjehus 3. Flerbostadshus 4. Annat (Dvs. annat svar än 5-8) 5. Studenthuskorridor. 6. Inneboende 7. Gruppboende 8. Sjukhem/annan institution. Den intervjuade har svarat flerbostadshus. Hyresrätt Intervjufråga: "På vilket 1. Äger Den intervjuade har svarat sätt disponerar Du/Ni 2. Hyresrätt Hyresrätt. bostaden?". Något av 3. Bostadsrätt svarsalterrnativen: 4. Tjänstebostad Hyresrätt i första eller 5. Bor hyresfritt andra hand, tjänstebostad, inneboende (ej vuxna 6. Bor i bostad som betalas av socialen barn hos sina föräldrar) eller på något annat sätt. Ej institutionsboende 7. Annat

9 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 9(47) Bostadsrätt Intervjufråga: "På vilket 1. Äger Den intervjuade har svarat sätt disponerar Du/Ni 2. Hyresrätt Bostadsrätt. bostaden?". Något av 3. Bostadsrätt svarsalterrnativen: 4. Tjänstebostad Hyresrätt i första eller 5. Bor hyresfritt andra hand, tjänstebostad, inneboende (ej vuxna 6. Bor i bostad som betalas av socialen barn hos sina föräldrar) eller på något annat sätt. Ej institutionsboende 7. Annat Äganderätt Intervjufråga: "På vilket 1. Äger Den intervjuade har svarat sätt disponerar Du/Ni 2. Hyresrätt Bostadsrätt. bostaden?". Något av 3. Bostadsrätt svarsalterrnativen: 4. Tjänstebostad Hyresrätt i första eller 5. Bor hyresfritt andra hand, tjänstebostad, inneboende (ej vuxna 6. Bor i bostad som betalas av socialen barn hos sina föräldrar) eller på något annat sätt. Ej institutionsboende 7. Annat Trångboddhet enligt norm 2 Ange antal rum. Hur många personer finns det i bostaden? Antal rum anges i klartext. Indikatorn är härledd utifrån uppgifter om antal personer respektive rum i bostaden Trångboddhet enligt norm 3 Ange antal rum. Hur många personer finns det i bostaden? Antal rum anges i klartext. Indikatorn är härledd utifrån uppgifter om antal personer respektive rum i bostaden Hög utrymmesstandard Ange antal rum. Hur många personer finns det i bostaden? Antal rum anges i klartext. Indikatorn är härledd utifrån uppgifter om antal personer respektive rum i bostaden Normal utrymmesstandard Ange antal rum. Hur många personer finns det i bostaden? Antal rum anges i klartext. Indikatorn är härledd utifrån uppgifter om antal personer respektive rum i bostaden

10 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 10(47) Medelantal boende per 100 rumsenheter Ange antal rum. Hur många personer finns det i bostaden? Antal rum anges i klartext. Indikatorn är härledd utifrån uppgifter om antal personer respektive rum i bostaden

11 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 11(47) Ekonomi Saknar mindre kontantmarginal Skulle du/ditt hushåll inom en månad klara av att betala en oväntad utgift på 8000 kr utan att låna eller be om hjälp? Ja Nej Den intervjuade har svarat Nej Ekonomiska problem Har det under de senaste 12 månaderna hänt att du/ni kommit efter med betalningen av avgiften till bostadsrättsföreningen/ hyran för bostaden? Ja Nej Har ingen hyra Den intervjuade har svarat Ja på någon av dessa tre frågor Har det under de senaste 12 månaderna hänt att du/ni kommit efter med betalningen av räntor och amorteringar för bostaden? Ja Nej Har inga räntor/amorteringar Har det under de senaste 12 månaderna hänt att du/ni kommit efter med betalningen av räkningar för el, gas, vatten, sophämtning eller likande? Ja Nej Har inga sådana utgifter

12 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 12(47) Fritid Semesterresa minst en vecka under de senaste 12 månaderna Har du under de senaste 12 månaderna på din fritid gjort någon resa i Sverige eller utomlands som varat minst en vecka? Vi tänker även på sådant som campingsemester, vara ute i fritidsbåt eller besöka släkt och vänner? JA-svar på intervjufrågan: "Har du under de senaste 12 månaderna på din fritid gjort någon resa i Sverige eller utomlands som varat minst en vecka? Vi tänker även på sådant som campingsemester, vara ute i fritidsbåt eller besöka släkt och vänner?" Tillgång till fritidshus Äger du något fritidshus, husvagn eller annat fritidsboende där du kan vara i minst en vecka per år om du vill? Har du på annat sätt tillgång till något sådant fritidsboende (där du kan vara i minst en vecka per år om du vill)? Har svarat JA på frågan "Äger du något fritidshus, husvagn eller annat fritidsboende där du kan vara i minst en vecka per år om du vill?" eller svarat JA på följdfrågan "Har du på annat sätt tillgång till något sådant fritidsboende (där du kan vara i minst en vecka per år om du vill)?" Strövat i skog och mark minst en gång Har du under de senaste 12 månaderna strövat i skog och mark för att få en naturupplevelse, plocka svamp eller bär? Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under de senaste 12 månaderna)? 1: Flera gånger i veckan (mer än 60 gånger) 2: Någon gång i veckan (21-60 ggr) 3: Någon gång i månaden (6-20 ggr) kvartalet eller mer sällan (1-5 ggr) Personer som på frågan "Har du under de senaste 12 månaderna strövat i skog och mark för att få en naturupplevelse, plocka svamp eller bär?" svarat "JA" och på följdfrågan "Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under de senaste 12 månaderna)?" svarat med något av svarsalternativen 1-4 Strövat i skog och mark mer än 5 gånger Har du under de senaste 12 månaderna strövat i skog och mark för att få en naturupplevelse, plocka svamp eller bär? Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under de senaste 12 månaderna)? 1: Flera gånger i veckan (mer än 60 gånger) 2: Någon gång i veckan (21-60 ggr) 3: Någon gång i månaden (6-20 ggr) kvartalet eller mer sällan (1-5 ggr) Något av svarsalternativen 1-3

13 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 13(47) Strövat i skog och mark mer än 20 gånger Har du under de senaste 12 månaderna strövat i skog och mark för att få en naturupplevelse, plocka svamp eller bär? Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under de senaste 12 månaderna)? 1: Flera gånger i veckan (mer än 60 gånger) 2: Någon gång i veckan (21-60 ggr) 3: Någon gång i månaden (6-20 ggr) kvartalet eller mer sällan (1-5 ggr) Något av svarsalternativen 1-2 Motionerar inte alls på fritiden Motionerar du sammanhängande minst 30 minuter? Personer som på frågan "Motionerar du sammanhängande minst 30 minuter?" svarat med svarsalternativet 1: Praktiskt taget aldrig. Motionerar minst någon gång Motionerar du sammanhängande minst 30 minuter? Personer som på frågan "Motionerar du sammanhängande minst 30 minuter?" svarat med något av svarsalternativen 2: Lite då och då 3: Ungefär en gång i veckan 4: Minst två gånger i veckan Motionerar minst en gång i veckan Motionerar du sammanhängande minst 30 minuter? Personer som på frågan "Motionerar du sammanhängande minst 30 minuter?" svarat med något av svarsalternativen 3: Ungefär en gång i veckan 4: Minst två gånger i veckan Motionerar minst två gånger i veckan Motionerar du sammanhängande minst 30 minuter? Personer som på frågan "Motionerar du sammanhängande minst 30 minuter?" svarat med svarsalternativet 4: Minst två gånger i veckan

14 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 14(47) Idrottat utomhus mer än 20 gånger de senaste 12 månaderna Har Du under de senaste 12 månaderna idrottat eller motionerat utomhus? Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)? Personer som dels svarat JA på intervjufrågan "Har Du under de senaste 12 månaderna idrottat eller motionerat utomhus?" samt på den uppföljande frågan "Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)?" svarat antingen 1: Flera gånger i veckan (mer än 60 ggr) eller 2: Någon gång i veckan (21-60 ggr) Idrottat inomhus mer än 20 gånger de senaste 12 månaderna Har Du under de senaste 12 månaderna idrottat eller motionerat i någon inomhusanläggning? Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)? Personer som dels svarat JA på intervjufrågan "Har Du under de senaste 12 månaderna idrottat eller motionerat i någon inomhusanläggning?" samt på den uppföljande frågan "Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)?" svarat antingen 1: Flera gånger i veckan (mer än 60 ggr) eller 2: Någon gång i veckan (21-60 ggr) Besökt teater, konsert, museum eller liknande minst 1 gång de senaste 12 månaderna månaderna varit på teater, konsert, museum eller liknande kulturevenemang? Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)? 1: Flera gånger i veckan (mer än 60 ggr) eller 2: Någon gång i veckan (21-60 ggr) eller 3: Någon gång i månaden (6-20 ggr) eller kvartalet eller mer sällan (1-5 ggr) Personer som dels svarat JA på intervjufrågan "Har du under senaste 12 månaderna varit på teater, konsert, museum eller liknande kulturevenemang?" samt på den uppföljande frågan "Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)?" svarat med något av alternativen 1-4

15 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 15(47) Besökt teater, konsert, museum eller liknande mer än 5 gånger de senaste 12 månaderna månaderna varit på teater, konsert, museum eller liknande kulturevenemang? Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)? 1: Flera gånger i veckan (mer än 60 ggr) eller 2: Någon gång i veckan (21-60 ggr) eller 3: Någon gång i månaden (6-20 ggr) eller kvartalet eller mer sällan (1-5 ggr) Personer som dels svarat JA på intervjufrågan "Har du under senaste 12 månaderna varit på teater, konsert, museum eller liknande kulturevenemang?" samt på den uppföljande frågan "Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)?" svarat med något av alternativen 1-3 Besökt teater, konsert, museum eller liknande mer än 20 gånger de senaste 12 månaderna månaderna varit på teater, konsert, museum eller liknande kulturevenemang? Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)? 1: Flera gånger i veckan (mer än 60 ggr) eller 2: Någon gång i veckan (21-60 ggr) eller 3: Någon gång i månaden (6-20 ggr) eller kvartalet eller mer sällan (1-5 ggr) Personer som dels svarat JA på intervjufrågan "Har du under senaste 12 månaderna varit på teater, konsert, museum eller liknande kulturevenemang?" samt på den uppföljande frågan "Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)?" svarat med något av alternativen 1-2 Bokläsning varje vecka månaderna läst böcker på din fritid?" (Ej talböcker) Har du läst i stort sett varje vecka eller mer sällan? Aldrig bokläsning Personer som dels svarat JA på frågan "Har du under senaste 12 månaderna läst böcker på din fritid?" (Ej talböcker) samt på den uppföljande frågan "Har du läst i stort sett varje vecka eller mer sällan?" svarat enligt alternativ 1 nedan: 1: Varje vecka (en eller flera gånger) 2: Mer sällan månaderna läst böcker på din fritid? (Ej talböcker) Personer som svarat NEJ på frågan "Har du under senaste 12 månaderna läst böcker på din fritid?" (Ej talböcker).

16 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 16(47) Läst skönlitteratur varje vecka månaderna läst skönlitteratur på din fritid? (romaner, deckare, noveller etc.) Har du läst det i stort sett varje vecka eller mer sällan? Personer som dels svarat JA på frågan "Har du under senaste 12 månaderna läst skönlitteratur på din fritid?" (romaner, deckare, noveller etc.) samt på den uppföljande frågan "Har du läst det i stort sett varje vecka eller mer sällan?" svarat enligt alternativ 1 nedan: 1: Varje vecka (en eller flera gånger) 2: Mer sällan Lyssnat på talböcker varje vecka månaderna lyssnat på talböcker på din fritid?" (romaner, deckare, noveller etc.) Har du lyssnat i stort sett varje vecka eller mer sällan? Personer som dels svarat JA på frågan "Har du under senaste 12 månaderna lyssnat på talböcker på din fritid?" (romaner, deckare, noveller etc.) samt på den uppföljande frågan "Har du lyssnat i stort sett varje vecka eller mer sällan?" svarat enligt alternativ 1 nedan: 1: Varje vecka (en eller flera gånger) 2: Mer sällan Tillgång till dator i hemmet Har du i bostaden tillgång till dator? Personer som svarat JA på frågan "Har du i bostaden tillgång till dator?" Tillgång till Internet i hemmet Har du i bostaden tillgång till Internet? Personer som svarat JA på frågan "Har du i bostaden tillgång till Internet?" Använder dator på fritiden åtminstone någon gång månaderna använt någon dator på din fritid? (OBS behöver inte avse egen dator Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)? Svarsalternativ 1-4

17 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 17(47) Använder dator på fritiden en gång i veckan eller oftare månaderna använt någon dator på din fritid? (OBS behöver inte avse egen dator Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)? Svarsalternativ 1-3 Använder dator på fritiden flera ggr i veckan eller varje dag månaderna använt någon dator på din fritid? (OBS behöver inte avse egen dator Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)? Svarsalternativ 1-2 Använder dator på fritiden varje dag månaderna använt någon dator på din fritid? (OBS behöver inte avse egen dator Ungefär hur många gånger eller hur ofta (under senaste 12 månaderna)? Svarsalternativ 1

18 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 18(47) Åtminstone någon gång använt Internet på fritiden för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-5 En gång i månaden eller oftare använt Internet på fritiden att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-4

19 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 19(47) En gång i veckan eller oftare använt Internet på fritiden för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-3 Flera ggr i veckan eller oftare använt Internet på fritiden för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-2

20 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 20(47) Varje dag använt Internet på fritiden för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" Svarsalternativ 1 Åtminstone någon gång använt Internet på fritiden för att ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (ej e-post) månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om du inte räknar med e- post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Om du inte räknar med e-post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-5

21 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 21(47) En gång i månaden eller oftare använt Internet på fritiden för att ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (ej e-post) månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om du inte räknar med e- post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Om du inte räknar med e-post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-4 En gång i veckan eller oftare använt Internet på fritiden för att ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (ej e-post) månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om du inte räknar med e- post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Om du inte räknar med e-post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-3

22 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 22(47) Flera ggr i veckan eller oftare använt Internet på fritiden för att ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (ej e-post) månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om du inte räknar med e- post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Om du inte räknar med e-post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-2 Varje dag använt Internet på fritiden för att ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (ej e-post) månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om du inte räknar med e- post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: "Om du inte räknar med e-post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)?" Svarsalternativ 1

23 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 23(47) Åtminstone någon gång använt Internet på fritiden för att betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: " Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)? Svarsalternativ 1-5 En gång i månaden eller oftare använt Internet på fritiden för att betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: " Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)? Svarsalternativ 1-4

24 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 24(47) En gång i veckan eller oftare använt Internet på fritiden för att betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: " Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)? Svarsalternativ 1-3 Flera ggr i veckan eller oftare använt Internet på fritiden för att betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: " Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-2

25 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 25(47) Varje dag använt Internet på fritiden för att betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)? 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig Personer som svarat JA på frågan " månaderna använt Internet på din fritid?" (OBS behöver inte avse Internet på egen dator). Om "NEJ" har frågan följts av förtydligandet: "Även om du inte använt någon dator, har du på något annat sätt t.ex. genom mobiltelefon använt internet på din fritid under de senaste 12 Om "JA" har följande fråga ställts: " Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" Svarsalternativ 1 Åtminstone någon gång använt Internet på fritiden 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig För skattningen av frekvensen av Internetanvändningen totalt har ovanstående tre frågor räknats samman: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" eller "Om du inte räknar med e-post, hur ofta brukar du då ha direkt kontakt med andra genom att chatta, spela on-line-spel eller liknande (på din fritid)? " eller "Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-5

26 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 26(47) En gång i månaden eller oftare använt Internet på fritiden 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig För skattningen av frekvensen av Internetanvändningen totalt har ovanstående tre frågor räknats samman: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" eller "Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" eller "Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-4 En gång i veckan eller oftare använt Internet på fritiden 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig För skattningen av frekvensen av Internetanvändningen totalt har ovanstående tre frågor räknats samman: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" eller "Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" eller "Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-3

27 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 27(47) Flera ggr i veckan eller oftare använt Internet på fritiden 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig För skattningen av frekvensen av Internetanvändningen totalt har ovanstående tre frågor räknats samman: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" eller "Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" eller "Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" Svarsalternativ 1-2 Varje dag använt Internet på fritiden 5: Någon gång i kvartalet eller mer sällan 6: Aldrig För skattningen av frekvensen av Internetanvändningen totalt har ovanstående tre frågor räknats samman: "Hur ofta brukar du gå in på Internet för att söka efter något, ladda ner saker, titta på bilder eller lyssna på musik (på din fritid)?" eller "Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" eller "Hur ofta brukar du betala räkningar, boka, beställa eller köpa något på internet (på din fritid)?" Svarsalternativ 1

28 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 28(47) Materiella tillgångar Äger fritidshus Äger du/ni något fritidshus husvagn eller annat fritidsboende där du/ni kan minst en vecka per år om du/ ni vill? Ja Nej Den intervjuade har svarat Ja på frågan. Tillgång till fritidshus Har du/ni på något annat sätt tillgång till ett sådant fritidsboende där du/ni kan vara i minst en vecka per år om du/ ni vill? Ja Nej Den intervjuade har svarat Ja på frågan. Tillgång till dator i hemmet Har du i bostaden tillgång till dator? Ja Nej Den intervjuade har svarat Ja på frågan. Tillgång till internet i hemmet Har du i bostaden tillgång till internet? Ja Nej Den intervjuade har svarat Ja på frågan. Tillgång till bil Har du eller någon annan i hushållet tillgång till bil? Ja Nej Den intervjuade har svarat Ja på frågan.

29 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 29(47) Hälsa Gott hälsotillstånd Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? Är det mycket gott, gott, någorlunda, dåligt eller mycket dåligt? Har svarat med alternativen gott eller mycket gott på frågan: Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? Är det mycket gott, gott, någorlunda, dåligt eller mycket dåligt? Dåligt hälsotillstånd Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? Är det mycket gott, gott, någorlunda, dåligt eller mycket dåligt? Har svarat med alternativen dåligt eller mycket dåligt på frågan: Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? Är det mycket gott, gott, någorlunda, dåligt eller mycket dåligt? Svåra besvär av långvarig sjukdom Har någon långvarig sjukdom, besvär efter olycksfall eller annan svaghet eller tar regelbundet medicin för något och sjukdomen/besvären är svåra eller mycket svåra. Svår värk i rygg eller höft Har svarat med alternativet Ja, svåra besvär på frågan om ryggsmärtor, ryggvärk, höftsmärtor eller ischias. Svår värk i skuldror, nacke/axlar Har svarat med alternativet Ja, svåra besvär på frågan om värk i skuldror, nacke eller axlar.

30 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 30(47) Svår värk i händer, armbågar eller knän Har svarat med alternativet Ja, svåra besvär på frågan om värk eller smärta i händer, armbågar eller knän. Svår värk Har svarat med alternativet Ja, svåra besvär på åtminstone en av tre frågor om värk värk i skuldror, nacke eller axlar - ryggsmärtor, ryggvärk, höftsmärtor eller ischias - värk eller smärtor i händer, armbågar, ben eller knän. Har besvär av ängslan, oro eller ångest Har svarat med något av alternativen Ja, lätta besvär eller Ja, svåra besvär på en direkt fråga om man har besvär av ängslan, oro eller ångest. Har svåra besvär av ängslan, oro, ångest Har svarat med alternativet Ja, svåra besvär på en direkt fråga om man har besvär av ängslan, oro eller ångest. Har besvär med sömnen Har svarat Ja på en fråga om man har besvär med sömnen. Överviktiga eller feta Body Mass Index (BMI) > 25. BMI räknas fram som kvoten mellan kroppsvikt (i kg) och den kvadrerade kroppslängden (i meter) (Vikt/(längd*längd))

31 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 31(47) Feta Body Mass Index (BMI) > 30. BMI räknas fram som kvoten mellan kroppsvikt (i kg) och den kvadrerade kroppslängden (i meter) (Vikt/(längd*längd)) Andningsorganens sjukdomar Diagnos i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Exempelvis astma och kronisk luftrörskatarr. Cirkulationsorganens sjukdomar Diagnos i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Exempelvis reumatisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, hjärnblödning, åderförkalkning, blodpropp, hemorrojder, högt/lågt blodtryck. Hjärtsjukdomar Diagnos i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Exempelvis hjärtinfarkt. Högt blodtryck Diagnos i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Högt blodtryck och därmed sammanhängande sjukdomar.

32 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 32(47) Endokrina systemets sjukdomar Diagnos i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Endokrina systemets sjukdomar, nutritionsrubbningar, ämnesomsättningssjukdomar och rubbningar i immunsystemet. Exempelvis struma, diabetes och näringsbrist. Diabetes Diagnos av diabetes i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Hudsjukdomar Diagnos i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Exempelvis psoriasis, nässelfeber, liktornar och hudförhårdnader. Matsmältningsorganens sjukdomar Diagnos i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Exempelvis sår i magsäcken, blindtarmsinflammation, bukbråck, leversjukdomar och gallstenssjukdomar. Nervsystemets och sinnesorganens sjukdomar Diagnos i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Exempelvis hjärnhinneinflammation, parkinsons sjukdom, multipel skleros, cerebral pares, epilepsi, migrän, sjukdomar i ögon, hörselnedsättning.

33 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 33(47) Skelettet och rörelseorganens sjukdomar Diagnos i enlighet med ICD-9 (WHO:s klassifikation av sjukdomar). Exempelvis reumatoid artrit, artros, mjukdelsreumatism, benhinneinflammation. Har rörelsehinder Kan inte springa en kortare sträcka och kan dessutom inte stiga på en buss obehindrat eller ta en kortare promenad. Har svårt rörelsehinder Personer som är svårt rörelsehindrade är de rörelsehindrade (se ovan definition) som dessutom behöver hjälp av annan person eller hjälpmedel (t.ex. rullstol eller käpp) för att förflytta sig. Har nedsatt hörsel Hit räknas personer som har problem att höra vad som sägs i samtal mellan flera personer (även om de använder hörapparat). Har nedsatt syn Hit räknas personer som även med glasögon/linser har problem med att se och urskilja vanlig text i en dagstidning.

34 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 34(47) Läkarbesök för egen sjukdom under en tremånadersperiod Har besökt läkare för egen sjukdom någon gång under den tremånadersperiod som närmast föregick intervjutillfället. Tandläkarbesök under en tolvmånadersperiod Har varit hos tandläkare (eller tandhygienist) någon gång under de tolv kalendermånader som närmast föregick intervjutillfället. Ej tillgodosett vårdbehov Har de senaste 12 månaderna någon gång ansett sig i behov av läkarvård men inte sökt vård. Ej tillgodosett tandläkarbehov Har de senaste 12 månaderna någon gång ansett sig i behov av tandvård men inte sökt vård. Röker dagligen Röker du dagligen? Andel som svarat "JA" på intervjufrågan "Röker du dagligen?" Snusar dagligen Snusar du dagligen? Andel som svarat "JA" på intervjufrågan "Snusar du dagligen?"

35 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 35(47) Röker och/eller snusar dagligen Röker du dagligen? Snusar du dagligen? Andel som svarat "JA" på någon av frågorna "Röker du dagligen?" eller "Snusar du dagligen?"

36 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 36(47) Medborgerliga aktiviteter Medlem i politiskt parti Är du medlem i något politiskt parti? Har svarat JA på frågan "Är du medlem i något politiskt parti?" Varit på möte med politiskt parti senaste året Har du under de senaste 12 månaderna varit på något möte eller arrangemang som något politiskt parti anordnat? Har svarat JA på frågan Har du under de senaste 12 månaderna varit på något möte eller arrangemang som något politiskt parti anordnat? Är aktiv i politiskt parti Är du medlem i något politiskt parti? Deltar du aktivt i partiets verksamhet? Är medlem i politiskt parti och har svarat JA på frågan "Deltar du aktivt i partiets verksamhet?" Medlem i facklig organisation Är du medlem i en fackförening eller företagarorganisation? Har svarat JA på frågan Är du medlem i en fackförening eller företagarorganisation?. Anställda år Varit på möte med facklig organisation det senaste året Har du under de senaste 12 månaderna varit på något möte eller arrangemang som en fackförening eller företagarorganisation anordnat? Har svarat JA på frågan Har du under de senaste 12 månaderna varit på något möte eller arrangemang som en fackförening eller företagarorganisation anordnat?. Anställda år

37 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 37(47) Är aktiv i facklig organisation Är du medlem i en fackförening eller företagarorganisation? Deltar du aktivt i (fackföreningens/ företagarorganisationens) verksamhet? Är medlem i facklig organisation och har svarat JA på frågan "Deltar du aktivt i (fackföreningens/ företagarorganisationens) verksamhet?". Anställda år Överklagar själv myndighetsbeslut Skulle du själv kunna författa en skrivelse och överklaga ett beslut av en myndighet? Har svarat JA på frågan "Skulle du själv kunna författa en skrivelse och överklaga ett beslut av en myndighet?" Klarar ej att själv överklaga myndighetsbeslut Skulle du själv kunna författa en skrivelse och överklaga ett beslut av en myndighet? Känner du någon som du vet att du skulle kunna få hjälp av i ett sådant fall? Vet du vart man kan vända sig för att få hjälp i sådana situationer? Har svarat NEJ på samtliga dessa tre frågor: "Skulle du själv kunna författa en skrivelse och överklaga ett beslut av en myndighet?" "Känner du någon som du vet att du skulle kunna få hjälp av i ett sådant fall?" "Vet du vart man kan vända sig för att få hjälp i sådana situationer?" Deltar oftast i politiska diskussioner Har svarat att påstående 4 passar bäst in på dem själva och hur de brukar göra när samtal kommer in på politik. 1. Jag brukar inte bry mig om att lyssna när folk börjar prata om politik. 2. Jag brukar nog lyssna, men jag lägger mig aldrig i diskussionen. 3. Det händer ibland, men inte så ofta, att jag säger vad jag själv tycker. 4. Jag brukar för det mesta vara med i diskussionen och säga min åsikt".

Definition av indikatorer i ULF/SILC

Definition av indikatorer i ULF/SILC STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(48) Definition av indikatorer i ULF/SILC Nedan visas hur indikatorerna i undersökningarna av levnadsförhållanden har definierats i statistikredovisningen. Innehåll: Arbetsmiljö...

Läs mer

Definition av indikatorer i ULF/SILC

Definition av indikatorer i ULF/SILC 1(58) Definition av indikatorer i ULF/SILC Nedan visas hur indikatorerna i undersökningarna av levnadsförhållanden har definierats i statistikredovisningen. Innehåll Arbetsmiljö... 2 Boende... 5 Ekonomi...

Läs mer

Definition av indikatorer i ULF/SILC

Definition av indikatorer i ULF/SILC 1(61) Definition av indikatorer i ULF/SILC Nedan visas hur indikatorerna i undersökningarna av levnadsförhållanden har definierats i statistikredovisningen. Innehåll Arbetsmiljö... 2 Boende... 5 Ekonomi...

Läs mer

Definition av indikatorer i ULF/SILC

Definition av indikatorer i ULF/SILC 1(64) Definition av indikatorer i ULF/SILC Nedan visas hur indikatorerna i undersökningarna av levnadsförhållanden har definierats i statistikredovisningen. Innehåll Arbetsmiljö... 2 Boende... 7 Ekonomi...

Läs mer

Ohälsans trappa 2004

Ohälsans trappa 2004 Har långvarig sjukdom. Procent av arbetare i olika åldersgrupper. Alla 16 64 år 16 29 år 30 44 år 45 64 år Har sådan sjukdom 49 35 42 62 svår sjukdom (svåra eller mycket svåra besvär) 22 14 16 30 sjukdom

Läs mer

Hälsa på lika villkor?

Hälsa på lika villkor? Hälsa på lika villkor? Befolkningsundersökning Norrbotten 26 Fysisk hälsa Långvarig sjukdom eller långvarigt hälsoproblem, Norrbotten 1 9 8 Norrbotten Riket 7 6 5 4 3 2 1 16-29 3-44 45-64 65-84 16-29 3-44

Läs mer

Folkhälsoenkäten 2010

Folkhälsoenkäten 2010 Folkhälsoenkäten 2010 : Resultat för Norrlandslänen och övriga Sverige FoUU staben Västerbottens läns landsting 901 89 UMEÅ I Innehållsförteckning Förord III Hälsa 1 Välbefinnande 20 Läkemedel 44 Vårdutnyttjande

Läs mer

Folkhälsoenkäten 2010

Folkhälsoenkäten 2010 Folkhälsoenkäten 2010 : Resultat för Folkhälsonämndsområdena i Västerbotten, övriga Norrland och övriga Sverige FoUU staben Västerbottens läns landsting 901 89 UMEÅ I Innehållsförteckning Förord III Hälsa

Läs mer

Hälsa på lika villkor? År 2010

Hälsa på lika villkor? År 2010 TABELLER Hälsa på lika villkor? År 2010 Norrbotten Innehållsförteckning: Om undersökningen... 2 FYSISK HÄLSA... 2 Självrapporterat hälsotillstånd... 2 Kroppsliga hälsobesvär... 3 Värk i rörelseorganen...

Läs mer

Tabell 1 Bedömning av det egna hälsotillståndet 81 Tabell 2 Bedömning av hälsotillståndet jämfört med jämnåriga 82 Tabell 3 Långvarig sjukdom och

Tabell 1 Bedömning av det egna hälsotillståndet 81 Tabell 2 Bedömning av hälsotillståndet jämfört med jämnåriga 82 Tabell 3 Långvarig sjukdom och %LODJD7DEHOOELODJD 79 %LODJD 7DEHOOELODJD,QQHKnOO 6LGD Tabell 1 Bedömning av det egna hälsotillståndet 81 Tabell 2 Bedömning av hälsotillståndet jämfört med jämnåriga 82 Tabell 3 Långvarig sjukdom och

Läs mer

Hälsa på lika villkor?

Hälsa på lika villkor? Hälsa på lika villkor? Befolkningsundersökning 26 Om äldre Sekretariatet/KS Långvarig sjukdom med starkt eller lättare nedsatt arbetsförmåga eller hindrande i vardagslivet, 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1 45-64 65-84

Läs mer

Presentation av. Kiruna Gällivare Jokkmokk Älvsbyn Boden Luleå Haparanda Norrbotten Riket. Hälsa på lika villkor? 2006

Presentation av. Kiruna Gällivare Jokkmokk Älvsbyn Boden Luleå Haparanda Norrbotten Riket. Hälsa på lika villkor? 2006 Presentation av NLL, Sekretariatet, Kerstin Sandberg Hälsa på lika villkor? Andel med långvarig sjukdom, 1- år (åldersstand.) 1 9 7 5 3 1 Källa: Hälsa på lika villkor? Andel med svår värk i nacke, skuldror

Läs mer

Hälsa på lika villkor? År 2010. Luleå kommun. Tabeller med bostadsområden

Hälsa på lika villkor? År 2010. Luleå kommun. Tabeller med bostadsområden Hälsa på lika villkor? År 2010 Luleå kommun Tabeller med bostadsområden Innehållsförteckning: FYSISK HÄLSA... 3 Självrapporterat hälsotillstånd... 3 Andra hälsobesvär... 5 Hjärt- och kärlbesvär... 6 Mediciner

Läs mer

Tabellbilaga Hälsa på lika villkor 2018

Tabellbilaga Hälsa på lika villkor 2018 Tabellbilaga Hälsa på lika villkor 2018 Län Norrbotten År: 2018 Jämförelser mellan län och riket åldern 16-84 år samt mellan män och kvinnor Skillnader större eller lika med ca. +/-2 är "verkliga" (statistiskt

Läs mer

NORD. OH presentation. Hälsa, levnadsvanor mm NORD. Kiruna Pajala. Gällivare. Jokkmokk

NORD. OH presentation. Hälsa, levnadsvanor mm NORD. Kiruna Pajala. Gällivare. Jokkmokk OH presentation Hälsa, levnadsvanor mm Kiruna Pajala Gällivare Jokkmokk Hälsa på lika villkor? 6 År 6 Övriga länet Andel Andel -15 år 17 % 17 % 16-29 år 15 % 17 % KIRUNA 3-44 år 18 % 19 % 54 54396 437

Läs mer

Onödig ohälsa. Hälsoläget bland personer med funktionsnedsättning. Sörmland 2010. Magnus Wimmercranz www.fhi.se\funktionsnedsattning

Onödig ohälsa. Hälsoläget bland personer med funktionsnedsättning. Sörmland 2010. Magnus Wimmercranz www.fhi.se\funktionsnedsattning Onödig ohälsa Hälsoläget bland personer med funktionsnedsättning Sörmland 2010 Magnus Wimmercranz www.fhi.se\funktionsnedsattning Resultat Att så många har en funktionsnedsättning Att så många av dessa

Läs mer

Hälsa på lika villkor? År 2006

Hälsa på lika villkor? År 2006 TABELLER Hälsa på lika villkor? År 2006 Norrbotten riket Innehållsförteckning: Om undersökningen 1 Fysisk hälsa.1 Medicin mot fysiska besvär 9 Psykisk hälsa 12 Medicin mot psykiska besvär. 15 Tandhälsa

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

1. Har du någon eller några av följande hälsoproblem eller sjukdomar som varat eller kommer vara minst 6 månader?

1. Har du någon eller några av följande hälsoproblem eller sjukdomar som varat eller kommer vara minst 6 månader? STATISTISKA CENTRALBYRÅN ANNEX III 1(5) Ad hoc-tillägg till AKU: Om funktionshinder INTRODUKTION: Den här gången har vi också några frågor om människors begränsningar i arbetet och vad det innebär. Frågorna

Läs mer

Om vuxna år. Sjukdomsbördan Förekomst av sjukdom Självupplevd hälsa Hälsovanor

Om vuxna år. Sjukdomsbördan Förekomst av sjukdom Självupplevd hälsa Hälsovanor Om vuxna 25-64 år Sjukdomsbördan Förekomst av sjukdom Självupplevd hälsa Hälsovanor 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Vuxna (25 64 år) Detta är en bred åldersgrupp att beskriva ur hälsosynpunkt.

Läs mer

Norrbotten. Hälsoenkät för 30-åringar i Norrbotten

Norrbotten. Hälsoenkät för 30-åringar i Norrbotten Norrbotten Hälsoenkät för 30-åringar i Norrbotten Personnummer:... Blodtryck:... Längd:... BMI:... Vikt:... Midjemått:... Bakgrund 1. Är du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilken kommun bor du i? 1

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET I den här enkäten ställer vi frågor om mat och sovvanor, fysisk aktivitet och fritid, skola och arbetsmiljö, trivsel och relationer och din hälsa som sen utgör

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget om delmål m.m. inom ramen för En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011 2016

Redovisning av regeringsuppdraget om delmål m.m. inom ramen för En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011 2016 Redovisning av regeringsuppdraget om delmål m.m. inom ramen för En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 11 16 Dnr VERK 11/442 15 mars 12 www.fhi.se Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Om äldre (65 och äldre)

Om äldre (65 och äldre) Om äldre (65 och äldre) Självupplevd hälsa Förekomst av sjukdom Hälsovanor 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 De äldres hälsa (65 år eller äldre) Åldrandet i sig är ingen sjukdom men i det

Läs mer

Bilaga 2 Data från hälsosamtal

Bilaga 2 Data från hälsosamtal Data från hälsosamtal 2012-2015 I denna bilaga redovisas mer utförliga tabeller med rådata som stått till grund till de figurer och tabeller som redovisas i rapporten: Så mår östgötarna Rapport utifrån

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET I den här enkäten ställer vi frågor om mat och sovvanor, fysisk aktivitet och fritid, skola och arbetsmiljö, trivsel och relationer och din hälsa som sen utgör

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET I den här enkäten ställer vi frågor om mat och sovvanor, fysisk aktivitet och fritid, skola och arbetsmiljö, trivsel och relationer och din hälsa som sen utgör

Läs mer

Hälsokontroll allmän/utökad

Hälsokontroll allmän/utökad Hälsokontroll allmän/utökad Personuppgifter Personnummer: Namn: Adress: Postnummer: Telefon dagtid: Mobiltelefon: Mail: Civilstånd: Ort: Datum för besöket: Ansvarig SSK: (fylls i av Adocto) Företag/Privatperson:

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET I den här enkäten ställer vi frågor om mat och sovvanor, fysisk aktivitet och fritid, skola och arbetsmiljö, trivsel och relationer och din hälsa som sen utgör

Läs mer

METABOL INTERVENTION (MINT) DEN SVENSKA IMPACT-STUDIEN. Patientenkät - Bas

METABOL INTERVENTION (MINT) DEN SVENSKA IMPACT-STUDIEN. Patientenkät - Bas METABOL INTERVENTION (MINT) DEN SVENSKA IMPACT-STUDIEN Patientenkät - Bas Namn: Personnummer: Datum: Att tänka på när du fyller i enkäten: Det finns inga svar som är rätt eller fel, det är din personliga

Läs mer

Sammandrag av rapporterade besvär, levnadsvanor och vårdkonsumtion i några av länets kommuner. Källa: befolkningsenkät 2006

Sammandrag av rapporterade besvär, levnadsvanor och vårdkonsumtion i några av länets kommuner. Källa: befolkningsenkät 2006 Sammandrag av rapporterade besvär, levnadsvanor och vårdkonsumtion i några av länets kommuner. Källa: befolkningsenkät 2006 Andel med långvarig sjukdom, 16-84 år (åldersstand. ) Norrbotten 41 43 42 Jokkmokk

Läs mer

aldrig sällan ibland ofta mycket ofta (1) - Hur ofta besväras du av huvudvärk

aldrig sällan ibland ofta mycket ofta (1) - Hur ofta besväras du av huvudvärk Sömn-enkät Namn:... Datum: Instruktioner: I denna sömn-enkät förekommer flera olika typer av frågor. Vissa frågor ska besvaras med att Du kryssar i rutan för ja eller nej. På några frågor ska Du försöka

Läs mer

Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän

Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän VÄLFÄRD 19 Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän Semesterresande, tillgång till fritidshus och fritidsvanor efter klass och kön år 1984 18 Författare: Mats Larsson, Enheten för avtalsfrågor

Läs mer

INTERVJUARENS FORMULÄR Familjetyp 1

INTERVJUARENS FORMULÄR Familjetyp 1 Statistiska Centralbyrån 701 89 Örebro (019-176000) Institutet för social forskning 106 91 Stockholm (08-162000) Levnadsnivåundersökningen 2010 - Barn och ungdomar INTERVJUARENS FORMULÄR Familjetyp 1 Familjetyp:

Läs mer

Hälsoundersökning liten/allmän/utökad

Hälsoundersökning liten/allmän/utökad Hälsoundersökning liten/allmän/utökad Personuppgifter Personnummer Telefon Namn Mail Adress Ansvarig SSK (fylls i av Adocto) Postnummer och ort Datum för besöket Företag/privatperson Tjänstgöringsgrad

Läs mer

RJL 2015/524. Namn: Personnummer: Datum: individuell plan. Genomförandeplan. Min vilja

RJL 2015/524. Namn: Personnummer: Datum: individuell plan. Genomförandeplan. Min vilja individuell plan Genomförandeplan Min vilja 1 lag LSS LSS ska stödja personer med funktionsnedsättning att leva som andra. Delaktighet och inflytande betyder att du kan vara med i planering runt dig och

Läs mer

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater. 17.4.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 97/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 317/2010 av den 16 april 2010 om antagande av specifikationer för 2011 års ad hoc-modul om sysselsättning för personer

Läs mer

Tilläggsfrågor i ULF 2007

Tilläggsfrågor i ULF 2007 Tilläggsfrågor i ULF 2007 1 2 Tilläggsfrågor i ULF 2007 2007 års datainsamling utgör ett så kallat dubbelår med år 2006. Det innebär att samma frågor ställs under båda åren. I februari 2007 tillkom dock

Läs mer

HÄLSA 2007 OM LIV & MILJÖ

HÄLSA 2007 OM LIV & MILJÖ + + HÄLSA 2007 OM LIV & MILJÖ + + Varför och hur görs Hälsa 2007? Samhället och människors levnadsvanor förändras. Vilka är orsakerna till vår tids ohälsa? Hur ser livsvillkoren för personer som drabbats

Läs mer

En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010

En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010 En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010 Hälsa på Lika Villkor? Avgörande är förstås kunskap om hur befolkningen mår och att kunna följa hälsan samt dess bestämningsfaktorer över tid. Varför

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 1(18) Barn-ULF 2015-05-26 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 Innehåll: Barn 10-18 år... 2 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 2 Barns ekonomi och materiella resurser... 4 Barns fritid och

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET I den här enkäten ställer vi frågor om din hälsa, levnadsvanor, trivsel, relationer och skolmiljö. Frågorna utgör grunden för ditt hälsosamtal. I samband med samtalet

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

INTERVJUARENS FORMULÄR Familjetyp 3

INTERVJUARENS FORMULÄR Familjetyp 3 Statistiska Centralbyrån 701 89 Örebro (019-176000) Institutet för social forskning 106 91 Stockholm (08-162000) Levnadsnivåundersökningen 2010 - Barn och ungdomar INTERVJUARENS FORMULÄR Familjetyp 3 Familjetyp:

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

SCB ULF/SILC 2013. Frågeformulär ULF/SILC (tvärsnitt)

SCB ULF/SILC 2013. Frågeformulär ULF/SILC (tvärsnitt) SCB ULF/ 2013 Frågeformulär ULF/ (tvärsnitt) 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Boende 1... 6 Hushåll... 10 Boende 2... 18 Barntillsyn... 27 Hälsa... 31 Barnhälsa... 60 Fritid... 67 Sysselsättning...

Läs mer

SCB ULF-SILC 2010. Frågeformulär ULF SILC (tvärsnitt)

SCB ULF-SILC 2010. Frågeformulär ULF SILC (tvärsnitt) SCB ULF- 2010 Frågeformulär ULF (tvärsnitt) 2 3 INTDATUM Intervjudatum INLED1 EFTER SEDVANLIG PRESENTATION AV UNDERSÖKNINGEN... För att få en bild av hur levnadsförhållandena ser ut kommer vi att fråga

Läs mer

Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän

Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän VÄLFÄRD 14 Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän Semesterresande, tillgång till fritidshus och fritidsvanor efter klass och kön år 1984 13 Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten Innehåll

Läs mer

Liv & hälsa en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Nyköping

Liv & hälsa en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Nyköping Liv & hälsa 2008 - en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor Nyköping Liv & hälsa 2008 Befolkningsundersökningen Liv & hälsa genomförs i samarbete mellan landstingen i Uppsala, Sörmlands,

Läs mer

Datakällor och definitioner Statistikverktyget- Folkhälsa på karta

Datakällor och definitioner Statistikverktyget- Folkhälsa på karta Datakällor och definitioner Statistikverktyget- Folkhälsa på karta Följande dokument redovisar datakällor och definitioner för indikatorerna i Statistikverktyget på Folkhälsa på karta. Samtliga indikatorer

Läs mer

Norra Sveriges MONICAundersökning

Norra Sveriges MONICAundersökning Personnummer:_ Namn: MONICA-nummer: Norra Sveriges MONICAundersökning En kampanj mot hjärt-kärlsjukdom och diabetes 2009 FRÅGEFORMULÄR DEL 2 + 2009 Sida - 1 + Frågor rörande LIVSKVALITET OCH SOCIALT STÖD

Läs mer

I länet uppger 72 procent av kvinnorna och 76 procent av männen i åldern 16-84 år att de mår bra vilket är något högre än i riket.

I länet uppger 72 procent av kvinnorna och 76 procent av männen i åldern 16-84 år att de mår bra vilket är något högre än i riket. Hälsa Hur en person upplever sitt allmänna hälsotillstånd har visat sig vara ett bra mått på hälsan. Självskattad hälsa har ett starkt samband med dödlighet. Frågan är mycket värdefull för att följa befolkningens

Läs mer

Medicinsk hälsodeklaration

Medicinsk hälsodeklaration Medicinsk hälsodeklaration Personnummer Namn Fyll i blanketten och ta med den till Rekryteringsmyndigheten. Den medicinska hälsodeklarationen är ett viktigt underlag när du ska testas för en utbildning

Läs mer

Arbetsförmågeindex. Grupp / avdelning. Ekonomi. Yrke. Testyrke. Ansvariga

Arbetsförmågeindex. Grupp / avdelning. Ekonomi. Yrke. Testyrke. Ansvariga Arbetsförmågeindex Denna webbsida tillhandahålls av Arbets- och miljömedicin på Göteborgs Universitet. Arbets- och miljömedicin arbetar för hälsofrämjande arbetsmiljö. Arbetsförmågeindex Enkäten innehåller

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Hälsa på lika villkor?

Hälsa på lika villkor? Hälsa på lika villkor? EN UNDERSÖKNING OM HÄLSA OCH LIVSVILLKOR I SVERIGE 2014 Hjälp oss att underlätta bearbetningen av dina svar Enkäten läses maskinellt. När du besvarar enkäten ber vi dig därför att:

Läs mer

Semestervanor Semesterresande och fritidshus efter klass och kön år Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten

Semestervanor Semesterresande och fritidshus efter klass och kön år Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten FAKTAMATERIAL/STATISTIK Semestervanor 2009 Semesterresande och fritidshus efter klass och kön år 1984 2009 Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten Innehåll = Sammanfattning... 3 = Semestervanor år

Läs mer

Välkommen till dialogmöte kring Onödig Ohälsa

Välkommen till dialogmöte kring Onödig Ohälsa Välkommen till dialogmöte kring Onödig Ohälsa Helsingborg 25 februari 15 Hur ser det ut statistik från Region Skånes folkhälsoenkäter Peter Groth 1 Rapport från folkhälsoinstitutet 8 Onödig ohälsa En stor

Läs mer

ARBETSKRAFTSUNDERSÖKNINGENS AD HOC-UNDERSÖKNING 2013: ARBETSPLATSOLYCKOR OCH ARBETSRELATERADE SJUKDOMAR

ARBETSKRAFTSUNDERSÖKNINGENS AD HOC-UNDERSÖKNING 2013: ARBETSPLATSOLYCKOR OCH ARBETSRELATERADE SJUKDOMAR ARBETSKRAFTSUNDERSÖKNINGENS AD HOC-UNDERSÖKNING 2013: ARBETSPLATSOLYCKOR OCH ARBETSRELATERADE SJUKDOMAR Målgrupp: 5. rotationsgruppens sysselsatta och personer som tidigare arbetat (KA1=1 eller KA2=1 eller

Läs mer

Funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden 4:e kvartalet 2008. En tilläggsundersökning till arbetskraftsundersökningen, AKU.

Funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden 4:e kvartalet 2008. En tilläggsundersökning till arbetskraftsundersökningen, AKU. Sammanställning av Funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden 4:e kvartalet 2008. En tilläggsundersökning till arbetskraftsundersökningen, AKU. Publikation 2009:3, utgiven av Arbetsförmedlingen och

Läs mer

Att tänka på innan du börjar:

Att tänka på innan du börjar: Årskurs 7 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

A FÖRSLAG TILL FRÅGOR int I SVERIGE rensad FH-ad hoc:en om funktionshinder

A FÖRSLAG TILL FRÅGOR int I SVERIGE rensad FH-ad hoc:en om funktionshinder 1(6) A FÖRSLAG TILL FRÅGOR int I SVERIGE rensad FH-ad hoc:en om funktionshinder Ges till 16-64-åringar. INTRODUKTION: Den här gången ställer vi också några frågor som ges samtidigt i hela EU. De handlar

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Presentation av Arbetsorsakade besvär 2018 Arbetsmiljöverkets officiella statistik om arbetsmiljö och arbetsskador

Presentation av Arbetsorsakade besvär 2018 Arbetsmiljöverkets officiella statistik om arbetsmiljö och arbetsskador Presentation av Arbetsorsakade besvär 2018 Arbetsmiljöverkets officiella statistik om arbetsmiljö och arbetsskador 28 november 2018 Arbetsorsakade besvär 2018 Undersökningen om arbetsorsakade besvär Kartlägger

Läs mer

Vad menas med byggnadsrelaterad ohälsa och hur kan man undersöka om sådan förekommer?

Vad menas med byggnadsrelaterad ohälsa och hur kan man undersöka om sådan förekommer? Vad menas med byggnadsrelaterad ohälsa och hur kan man undersöka om sådan förekommer? Presentation vid SWESIAQs höstmöte på Högskolan i Gävle den oktober Robert Wålinder Arbets- och miljömedicin Akademiska

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig-kort 2017

Ungdomsenkät Om mig-kort 2017 Ungdomsenkät Om mig-kort 2017 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten är frivillig Du kan hoppa över frågor som du inte kan eller vill svara på Enkäten är

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

LEVNADSFÖRHÅLLANDEN RAPPORT 127. Hälsa 2012 2013

LEVNADSFÖRHÅLLANDEN RAPPORT 127. Hälsa 2012 2013 LEVNADSFÖRHÅLLANDEN RAPPORT 127 Hälsa 2012 2013 I.Pa nectiam, si non comnima ionsequo endi deria volores edipid quia pos et harum quateni as nihitaquid quiat earum vent volorit autem nonsequo consequis

Läs mer

SVARSKORT 15 A SVARSKORT 18

SVARSKORT 15 A SVARSKORT 18 SVARSKORT 15 A 1 PÅ LANDSBYGDEN 2 I SAMHÄLLE MED MINST 500 INVÅNARE 3 I SMÅSTAD, UPP TILL 10 000 INVÅNARE 4 I MELLANSTOR STAD 5 I STORSTAD (STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ) 6 UTOMLANDS SVARSKORT 18 01 MAKE/MAKA/SAMBO

Läs mer

Hälsodeklaration. Namn:... Personnummer:... Datum:...

Hälsodeklaration. Namn:... Personnummer:... Datum:... Hälsodeklaration Vid mottagningsbesöket kommer vi att upprätta en journal för att garantera dig bästa möjliga vård. För att underlätta journalskrivningen ber vi dig fylla i denna hälsodeklaration hemma.

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 2018 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna

Läs mer

Hälsa på lika villkor?

Hälsa på lika villkor? Hälsa på lika villkor? En undersökning om hälsa och livsvillkor i Jönköpings län och Marit Eriksson Folkhälsoavdelningen Landstinget i Jönköpings län Disposition Bakgrund, syfte och metod Svarsfrekvens

Läs mer

Karolinska Institutet Äldrecentrum

Karolinska Institutet Äldrecentrum Karolinska Institutet Äldrecentrum Phase I Att fylla i själv Efter Sjuksköterskeintervju Var vänlig använd kulspetspenna! 1. Proband nr: K SN1.0LOPNR 2. Namn: SN1.0FNAME SN1.0ENAME 3. Kön SN1.0SEX 1 Man

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2015

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2015 SÄRSKILT BOENDE - 20 1 (1) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden. Underlaget

Läs mer

Ansökan gruppförsäkring för Sveriges Åkeriföretag

Ansökan gruppförsäkring för Sveriges Åkeriföretag Skicka in din ansökan/hälsodeklaration/avanmälan i ett portofritt kuvert och skriv: Frisvar Förenade Liv Gruppförsäkring AB, Svarspost 121310901, 110 00 Stockholm Ansökan gruppförsäkring för Sveriges Åkeriföretag

Läs mer

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Besvär i rörelseorganen Rörelseorganen är ett samlingsnamn på skelett, muskler, senor och ledband och besvär och rapporteras oftast från nacke, skuldra,

Läs mer

Hälsa på lika villkor

Hälsa på lika villkor Hälsa på lika villkor Resultat från nationella folkhälsoenkäten Gunnel Boström www.fhi.se Rapport nr A :2 A :2 ISSN: -2 ISBN: 91-727--X REDAKTÖR: GUNNEL BOSTRÖM HÄLSA PÅ LIKA VILLKOR 3 Innehåll FÖRORD...

Läs mer

Hälsofrågor i Gymnasiet

Hälsofrågor i Gymnasiet Elevhälsoenkät Norrbotten Läsår 2018/2019 Hälsofrågor i Gymnasiet Namn: Personnummer: Mobilnummer: Längd: Skola: Klass: Vikt: Frågorna i den här enkäten handlar om din hälsa och dina levnadsvanor. Det

Läs mer

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar Luleåbornas hälsa Fakta, trender, utmaningar Inledning Den här foldern beskriver de viktigaste resultaten från två stora hälsoenkäter där många luleåbor deltagit. Hälsa på lika villkor? är en nationell

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 LIV & HÄLSA UNG 2014 Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 Vad är liv & hälsa ung? Syftet är att beskriva ungdomars livsvillkor, levnadsvanor och hälsa Skolår 7 och 9, år 2 på gymnasiet Undersökningen genomförs

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

Tack för att du har visat intresse för att söka anställning hos oss!

Tack för att du har visat intresse för att söka anställning hos oss! Tack för att du har visat intresse för att söka anställning hos oss! Vi bifogar en anställningsansökan som vi vill att du fyller i mycket noggrant och bifogar de handlingar* som framgår av bilageförteckningen.

Läs mer

Hälsa på lika villkor?

Hälsa på lika villkor? Hälsa på lika villkor? EN UNDERSÖKNING OM HÄLSA OCH LIVSVILLKOR I SVERIGE 2016 Hjälp oss att underlätta bearbetningen av dina svar Enkäten läses maskinellt. När du besvarar enkäten ber vi dig därför att:

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 3 av 5 Friheter och förmåner i arbetet 2003 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1960 X LO 03.03 100 satser Frågor som behandlas i den tredje rapporten Vilka friheter

Läs mer

Vad tycker du om din hemtjänst?

Vad tycker du om din hemtjänst? Vad tycker du om din hemtjänst? Sommar 2011 Alla äldre har rätt till en hemtjänst med god kvalitet. För att kunna förbättra och utveckla hemtjänsten för personer som är 65 år och äldre genomförs denna

Läs mer

Hälsoenkäter bland elever årskurs 7, Norrbotten år 2002

Hälsoenkäter bland elever årskurs 7, Norrbotten år 2002 Hälsoenkäter bland elever årskurs 7, Norrbotten år 2002 Tabellbilaga med presentation för olika länsdelar. Ansvarig för inhämtning av data, databearbetning och redovisning: Kerstin Sandberg, Sekretariatet,

Läs mer

DELAKTIG ELAKTIGHET T

DELAKTIG ELAKTIGHET T RAPPORT 97 Behov ov Lika Lika Lika villkor villkor villkor TILLGÄNGLIGHET Levnadsförhållanden INTEGRITET DELAKTIG ELAKTIGHET T Funktionshindrade 1988 1999 OBEROENDE Stöd Arbete Lars Häll Cecilia Skjöld

Läs mer

Hälsofrågor till elever i gymnasiet och information om samtycke för överföring av data till Region Dalarna

Hälsofrågor till elever i gymnasiet och information om samtycke för överföring av data till Region Dalarna Hälsofrågor till elever i gymnasiet och information om samtycke för överföring av data till Region Dalarna I den här enkäten ställer vi frågor om din hälsa, levnadsvanor, trivsel, relationer och skolmiljö.

Läs mer

Semestervanor för arbetare och tjänstemän

Semestervanor för arbetare och tjänstemän FAKTAMATERIAL/STATISTIK Semestervanor för arbetare och tjänstemän Semesterresande och tillgång till fritidshus efter klass och kön år 1984 2011 Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten Innehåll = Sammanfattning...

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 3 av 5 Friheter och förmåner i arbetet 2003 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1959 6 LO 03.03 100 satser Fem rapporter Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap

Läs mer

Hälsofrågor i årskurs 7

Hälsofrågor i årskurs 7 Elevhälsoenkät Norrbotten Läsår 2018/2019 Hälsofrågor i årskurs 7 Namn: Personnummer: Mobilnummer: Längd: Skola: Klass: Vikt: Frågorna i den här enkäten handlar om din hälsa och dina levnadsvanor. Det

Läs mer

Folkhälsodata 2000-2012 Befolkning i åldern 18-80 år. Kommun: Helsingborg

Folkhälsodata 2000-2012 Befolkning i åldern 18-80 år. Kommun: Helsingborg Folkhälsodata -12 Befolkning i åldern 18- år : Helsingborg resultat tänk på följande vid tolkning av andelar och trender: I varje kommun exklusive Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad består urvalet

Läs mer

Öppna Jämförelser särskilt boende (SÄBO) Degerfors kommun

Öppna Jämförelser särskilt boende (SÄBO) Degerfors kommun 213 214 F 1 Hur bedömer du ditt Allmänna hälsotillstånd? Mycket gott Ganska gott 23 18-5 Någorlunda 53 5-3 Ganska dåligt 16 25 9 Mycket dåligt 9 8-1 F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? Nej 38

Läs mer

Personuppgifter: Efternamn, samtliga förnamn, tilltalsnamnet understruket Födelseår -månad -dag -nummer

Personuppgifter: Efternamn, samtliga förnamn, tilltalsnamnet understruket Födelseår -månad -dag -nummer Jag söker anställning som i huvudsak: Uniformerad bevakning Civil bevakning Ordningshållning Plats för foto Arbetstid: Heltid Halvtid / Deltid Behov Sommarvikariat Dag Natt Kväll Helg Personuppgifter:

Läs mer

Livskvalitetsfrågeformulär till barn / ungdomar

Livskvalitetsfrågeformulär till barn / ungdomar Livskvalitetsfrågeformulär till barn / ungdomar HEJ! Vi skulle vilja att du svarar på några frågor om hur du har mått under de senaste fyra veckorna. De här frågorna rör den typ av problem som ungdomar

Läs mer

Hälsa på lika villkor

Hälsa på lika villkor Hälsa på lika villkor Resultat från nationella folkhälsoenkäten Cecilia Wadman Gunnel Boström Ann-Sofie Karlsson www.fhi.se Rapport nr A--1 A :1 ISSN: -82 ISBN: 8-1-2-- REDAKTÖR: GUNNEL BOSTRÖM HÄLSA PÅ

Läs mer

Ansökan medlemsförsäkring

Ansökan medlemsförsäkring Skicka in din ansökan/hälsodeklaration i ett portofritt kuvert och skriv: Frisvar Förenade Liv Gruppförsäkring AB, Svarspost 121310901, 110 00 Stockholm Ansökan medlemsförsäkring Ansökan, autogiroanmälan

Läs mer

Faktaunderlag om semestervanor 2008 FAKTAMATERIAL/STATISTIK

Faktaunderlag om semestervanor 2008 FAKTAMATERIAL/STATISTIK Faktaunderlag om semestervanor 2008 FAKTAMATERIAL/STATISTIK LO juni 2010 Sommar och semester är något som berör alla, oavsett vilken bakgrund man har eller socioekonomisk grupp man tillhör. Varje år packar

Läs mer

Hur läser jag tabellerna?

Hur läser jag tabellerna? Liv och hälsa 17 Hur läser jag tabellerna? Diagrammen presenteras med en rubrik överst och en beskrivning av frågeställningen längst ned på bilden. Tjejernas resultat redovisas till vänster och killarnas

Läs mer

TORSÅS KOMMUN ÅRSKURS 2 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN ÅRSKURS 2 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN. 2012 ÅRSKURS 2 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer