FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den"

Transkript

1 FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den 2013

2 Kvalitetskontroll ett stöd i ditt kvalitetsarbete Kvalitetssäkring utgör revisions- och rådgivningsbranschens viktigaste medel för att ge allmänheten en garanti för att kvalificerade revisorer och revisionsföretag håller en jämn och hög kvalitetsnivå i sitt arbete. Som kvalificerad revisor tar du ansvar för att hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna och reglerna inom bland annat revision, redovisning, bolagsrätt och skatt. En hög kompetens bidrar till förtroendet för branschen och för revisionstjänsterna. För att få behålla din titel, och fortsätta att vara FAR-medlem, måste du därför hålla hög kvalitet i ditt arbete samt kontinuerligt vidareutbilda dig. FAR har sedan länge genomfört kvalitetskontroll av revisorsmedlemmar, och kontrollen är ett viktigt stöd för dig i ditt kvalitetsarbete. En godkänd kontroll är ett kvitto på att du levererar tjänster av hög kvalitet. I slutänden är det också en konkurrensfördel att kunna visa en kvalitetsstämpel i form av en godkänd kontroll. I den här foldern beskrivs hur kontrollen går till steg för steg. Dessutom får du praktiska tips på saker som är bra att tänka på innan kvalitetskontrollen äger rum. har du funderingar eller frågor är du alltid välkommen att vända dig till FARs kvalitetssekretariat på telefon Så fungerar FARs kvalitetsarbete för varje medlemskategori ska det finnas en kvalitetsnämnd. Kvalitetsnämnderna är oberoende organ som väljs av FARs stämma. Kvalitetsnämnden för revisionsverksamhet leder kvalitetskontrollen av FAR-medlemmar som är kvalificerade revisorer och lämnar en redogörelse för sin verksamhet till årsstämman. Till sin hjälp har kvalitetsnämnden kvalitetskontrollanter, som utgörs av FAR-medlemmar, samt av FARs kvalitetssekretariat.

3 Så går det till steg för steg 1. urval görs På våren gör FARs kvalitetssekretariat urvalet av vilka revisorer som ska kontrolleras. Urvalet görs på ett konsekvent sätt så att alla, som huvudregel, blir kontrollerade vart sjätte år. Kontrollerna sker på hösten samma år. 2. kontrollanterna får veta vilka de ska kontrollera Därefter får kvalitetskontrollanterna information om vilka revisorer de ska kontrollera. Om kontrollanten bedömer att det föreligger jäv i något ärende ska detta meddelas till kvalitetssekretariatet. 3. informationsbrev till den som ska kontrolleras Innan sommaren får alla som ska kontrolleras ett brev. Av brevet framgår vem som blivit utsedd till kontrollant. Om du som ska kontrolleras bedömer att det föreligger jäv gällande utsedd kontrollant ska detta meddelas till kvalitetssekretariatet. Kontrollantens arvode och eventuella kostnader i samband med resor och uppehälle betalas av det företag där den kontrollerade är anställd. Innan kvalitetskontrollen påbörjas ska kontrollanten upprätta och underteckna en uppdragsbekräftelse och denna bekräftelse ska godkännas av det företag som ska kontrolleras. Detta för att säkerställa att uppdraget kan utföras enligt de krav som kvalitetsnämnden ställer. 4. kvalitetskontrollen genomförs Kvalitetskontrollen genomförs någon gång under perioden 1 september till 31 december. 5. rapportering till kontrollerad När kontrollen är utförd sammanställer kontrollanten sin rapport som skickas till företagsledningen för det kontrollerade företaget som har två veckor på sig att lämna synpunkter på rapporten. Därefter skickar kontrollanten sin rapport och allt övrigt kontrollmaterial till kvalitetssekretariatet. 6. fars kvalitetssekretariat bereder ärendet Kvalitetssekretariatet bereder ärendena inför kvalitetsnämndens sammanträden. Vid behov kan kvalitetssekretariatet behöva återkomma till kontrollanten eller till den som blivit kontrollerad för frågor eller kompletterande uppgifter. 7. kvalitetsnämnden fattar beslut Kvalitetsnämnden går vid sina sammanträden igenom allt material och fattar beslut. Nämnden behandlar kontrollärenden i den takt de inkommer till kvalitetssekretariatet och är klara för beslut. När nämnden behöver kompletterande information för att kunna fatta ett beslut bordläggs ärendet till nästkommande sammanträde. 8. beslutbrev till den som kontrollerats Efter kvalitetsnämndens sammanträde skickar kvalitetssekretariatet ett beslutsbrev med information om kvalitetsnämndens beslut. FAR har drygt revisorsmedlemmar. Detta betyder att det är en stor grupp som kvalitetskontrolleras varje år. Kvalitetsnämndens ärendehantering löper från november till juni.

4 Jag hade en bra dialog med min kontrollant. Han hjälpte mig att ta fram check listorna och manualerna före kontrollen så att jag hade en chans att förbereda mig. Jag lärde mig otroligt mycket under kvalitetskontrollen. säger zinovia vavolidu, auktoriserad revisor, som blivit kvalitetskontrollerad. beskedet om kvalitetskontroll kom bara ett par dagar innan Zinovia Vavolidu väntade sitt första barn. Men trots den dåliga tajmingen blev kontrollen en positiv upplevelse för henne. Tidpunkten var inte bra för mig. Jag skulle gå på mammaledighet på måndagen och höll på att öppna den sista posten för att sedan gå hem, och brevet innehöll besked om kvalitetskontroll. Men min kontrollant var mycket flexibel. Jag fick skjuta på kontrollen några månader, jag ville inte ta det precis när jag satt med en nyfödd, säger Zinovia Vavolidu, godkänd revisor på Brantz AB. Kontrollantens erfarenhet och den ömsesidiga dialogen var två saker hon uppskattade mycket. Jag tyckte att han hade en bra inställning. Han var noga med att min dokumentation hade en röd tråd kopplad till min riskanalys och min utförda granskning men han gjorde detta med en positiv och praktisk attityd. Eftersom han själv hade egna uppdrag och många års erfarenhet av yrket så visste han verkligen vad det handlade om, säger Zinovia Vavolidu. Hon tycker att hon lärde sig otroligt mycket under kvalitetskontrollen och att det var givande att ha en äldre, erfaren kontrollant. Han hade många bra tips och råd och vissa saker kan man inte läsa sig till utan kommer genom livets skola. Han var väldigt generös och delade med sig av sin kunskap, säger hon. Zinovia Vavolidu rekommenderar alla att vara öppna för kontrollen och inte gå in i den med en negativ och skeptisk inställning. Har man själv en negativ inställning får man en dålig start med sin kontrollant, betonar hon. Ingen vill ju bli underkänd, men om den som ska kontrolleras är öppen och ställer frågor så blir kvalitetskontrollen mycket mer givande. Jag hade en bra dialog med min kon trollant. Han hjälpte mig att ta fram checklistorna och manualerna före kontrollen så att jag hade en chans att förbereda mig, säger Zinovia Vavolidu. För henne är kvalitetskontrollen ett kvitto på att hon gör ett bra jobb. Huruvida kunderna bryr sig om att det finns en kvalitets kontroll beror lite på vilka kunderna är framhåller hon. charlotta danielsson

5 Godkänd eller icke godkänd? i kvalitetskontrollen kan du bli: Godkänd Godkänd med kommentar om iakttagelser Ej godkänd i kombination med omkontroll alt. begränsad omkontroll (inom ett år) Ej godkänd i kombination med ett överlämnande till Revisorsnämnden kvalitetskontrollen omfattar två moment, dels de allmänna kontrollerna avseende ditt företags riktlinjer och rutiner, dels i normalfallet två-tre uppdragskontroller per enskild revisor. För det fall att ett av två kontrollerade uppdrag inte blir godkänt av kontrollanten ska ytterligare ett uppdrag kontrolleras. Av de granskade uppdragen ska sedan kontrollanten göra en sammanfattande bedömning. Den sammanfattande bedömningen framgår av den rapport som skickas till det kontrollerade företaget. Förbered dig inför kontrollen Det är alltid bra att vara förberedd inför en kvalitetskontroll. FAR sammanställer årligen de vanligaste bristerna. Här delar vi med oss av fallgroparna som enkelt kan undvikas. isqc 1-policy Många revisionsföretag är sena med implementeringen av ISQC 1. Vanligt förekommande är att den övervakningsprocess som ISQC 1 förutsätter ännu inte är inrättad. Krav på övervakningsprocess gäller alla revisionsföretag, oavsett antalet anställda. uppdragsavtal Följ upp att det verkligen finns uppdragsavtal. Mallar finns på FARs webbplats. kombiuppdrag Säkerställ att de föreskrivna gränsvärdena iakttagits på ett korrekt sätt. innehav av fastigheter eller värdepapper Tänk på att det inte är tillåtet för ett revisionsföretag, eller annat företag inom koncernen, att inneha fastighet där ingen revisionsverksamhet bedrivs eller där revisionsverksamhet bedrivs i ringa omfattning. Ett revisionsföretag, eller annat företag inom koncernen, får inte heller bedriva värdepappershandel. Kontakta gärna FARs föreningsjurister för vidare vägledning i dessa frågor. dokumentation av genomförda uppdrag Ibland är dokumentationen ofullständig vad gäller exempelvis riskanalys, väsentlighetsbedömning, urval, åtgärder och slutsatser dvs. den röda tråden saknas. Själva granskningsplanen är ofta bristfälligt dokumenterad, detsamma gäller granskningen av resultaträkningen (särskilt intäktsdelen) och årsredovisningen. granskning av varulager Det är viktigt att delta vid varulagerinventeringen eller, i tillämpliga fall, utföra tillräckliga alternativa granskningsåtgärder. tidpunkt för dokumentation Det förekommer fall där granskningsmoment är daterade efter revisionsberättelsens avlämnande. Detta är inte tillåtet. vidareutbildning Som kvalificerad revisor måste du vidareutbilda dig. Av FARs yrkesetiska regler framgår vilka krav som ställs.

6

7 Kvaliteten hos revisorerna har utvecklats positivt de senaste tio åren. det menar michael ottosson, revisorskontrollant, som varit engagerad i kvalitetskontrollen sedan en skräckblandad upplevelse. Så beskriver Michael Ottosson, godkänd revisor vid Revisorsringen i Eslöv AB, de första kvalitetskontrollerna han gjorde 1999 för dåvarande Svenska Revisorssamfundets, SRS, räkning. Jag har haft förmånen att kunna följa kvalitetsutvecklingen under dessa 14 år som jag har varit engagerad i kvalitetskontrollen. Det är fantastiskt roligt att se den kvalitetsförbättring som har skett i branschen. Ibland är jag tveksam till om vi har varit tillräckligt duktiga på att förmedla detta till omvärlden och prissätta vårt arbete rätt, säger han. Att vara kvalitetskontrollant är en av de arbetsuppgifter där Michael Ottosson känner sig som mest nyttig. Många revisorer, inklusive jag själv, går på kurser och träffar kollegor men vi pratar inte så mycket om praktisk revision, hantering av programvaror och så vidare. Jag känner att jag lär mig mycket själv när jag är ute och gör kontroller och jag får samtidigt möjlighet att träffa kollegor och dela med mig av mina erfarenheter, säger han. Han upplever att de allra flesta som blir kvalitetskontrollerade nu för tiden är väl förberedda och införstådda med vad kvalitetskontrollen handlar om. Och det är mycket tack vare de checklistor och manualer som finns att hämta på FARs hemsida. Är den som ska kontrolleras osäker inför en kvalitetskontroll brukar jag rekommendera att gå in på FARs hemsida och titta på materialet som finns där och göra ett självtest. Det är ju bara att hämta checklistorna och manualerna och titta igenom dem för att få en känsla för hur man ligger till, säger han. några av de vanligaste bristerna som upptäcks i kvalitetskontrollen av mindre revisionsbyråer är att policydokumentet enligt ISQC 1 är bristfälligt eller att det inte efterlevs i det praktiska arbetet. Hantering av kombiuppdrag och revisorns dokumentation, och då främst revisionsinsatser som avser granskning av varulager och resultaträkning, är vanligt förekommande brister. Genom att ta del av historiska brister via hemsidan och därefter fokusera på dessa skulle många brister enkelt kunna åtgärdas menar Michael Ottosson. FARs hemsida är en fantastisk informationskälla som fler måste börja använda. Som en förberedelse inför en kvalitetskontroll är hemsidan en bra utgångspunkt för en diskussion med kontrollanten, säger Michael Ottosson. Den anspänning och kanske även olust som vi kontrollanter tidigare träffade på i samband med kontrollerna är numera ofta utbytt till en positiv attityd där den granskade verkligen vill ha ut något av kontrollen. Framförallt är det revisorer i mindre byråer som via kontrollanten vill ha en inblick i hur andra revisorer arbetar praktiskt för att kunna utveckla sin egen byrå och sitt arbetssätt. FARs hemsida är en fantastisk informationskälla som fler måste börja använda. för att upprätthålla revisionsbranschens förtroende gentemot omvärlden måste den av FAR utförda kvalitetskontrollen vara en självklar del av den enskilde revisorns kvalitetssäkring. charlotta danielsson

8 FAR Box 6417, Stockholm Besöksadress: Kungsbron 2

FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den

FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den Kvalitetskontroll ett stöd i ditt kvalitetsarbete Kvalitetssäkring utgör revisions- och rådgivningsbranschens viktigaste medel för att ge allmänheten

Läs mer

FARs kvalitetskontroll så funkar den

FARs kvalitetskontroll så funkar den FARs kvalitetskontroll så funkar den Kvalitetskontroll ett stöd i ditt kvalitetsarbete titeln auktoriserad redovisningskonsult är en kvalitetsstämpel och ger en tydlig yrkesidentitet. Som auktoriserad

Läs mer

FAR:s. Kvalitetskontroll av redovisningsverksamhet så funkar den

FAR:s. Kvalitetskontroll av redovisningsverksamhet så funkar den FAR:s Kvalitetskontroll av redovisningsverksamhet så funkar den Kvalitetskontroll ett stöd i ditt kvalitetsarbete TITELN AUKTORISERAD REDOVISNINGSKONSULT FAR OCH AUKTORISERAD LÖNEKONSULT FAR är en kvalitetsstämpel

Läs mer

FARs Kvalitetskontroll av skatterådgivningsverksamhet

FARs Kvalitetskontroll av skatterådgivningsverksamhet FARs Kvalitetskontroll av skatterådgivningsverksamhet så funkar den Kvalitetskontroll ett stöd i ditt kvalitetsarbete och en marknadsfördel titeln auktoriserad skatterådgivare är en kvalitetsstämpel och

Läs mer

Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter

Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter Utgivna av FAR och Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF. 1. FAR och SRF ett samarbete kring auktorisationen av

Läs mer

FARs kvalitetskontroll erfarenheter och analyser med fokus på urvalsåret 2014

FARs kvalitetskontroll erfarenheter och analyser med fokus på urvalsåret 2014 erfarenheter och analyser med fokus på urvalsåret 2014 Maria Bengtson, FARs kvalitetssekretariat 29 september 2015 1 Inledning Syftet med kvalitetskontrollen är att bl.a. fungera som stöd för de enskilda

Läs mer

Enskilda kontroller - en översiktlig beskrivning av processen

Enskilda kontroller - en översiktlig beskrivning av processen Enskilda kontroller - en översiktlig beskrivning av processen Detta dokument är en bilaga till dokumentet Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter, punkt 8.

Läs mer

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Rapport 2018-03-08 Dnr 2017-1117 Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Sammanfattande bedömning Revisorsinspektionen (RI)

Läs mer

Basuppgifter - allmänna kontroller företagsledningen

Basuppgifter - allmänna kontroller företagsledningen Basuppgifter - allmänna kontroller företagsledningen Besöksdatum: Urvalsår: Byrå: Diarienr FAR: Namn på person som intervjuats: Byråledare ja/nej: SRF Byrånr: Kvalitetskontrollant: Antal ARK SRF, byrå:

Läs mer

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Rapport 2018-03-06 Dnr 2017-1130 Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Sammanfattande bedömning Revisorsinspektionen (RI)

Läs mer

Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter

Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter Utgivna av FAR och Srf konsulterna. 1. FAR och Srf konsulterna ett samarbete kring auktorisationen av redovisningskonsulter

Läs mer

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Rapport 2018-03-08 Dnr 2017-1115 Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Sammanfattande bedömning Revisorsinspektionen (RI)

Läs mer

www.pwc.com/se Revision av externt finansierade projekt 2014-04-02

www.pwc.com/se Revision av externt finansierade projekt 2014-04-02 www.pwc.com/se Revision av externt finansierade projekt Agenda Vad gör en revisor God revisionssed - ISA (International Standard on Auditing) Vad gör en auktoriserad/godkänd revisor? Finansiella rapporter

Läs mer

För båda bolagen avgav A-son revisionsberättelser utan modifiering, upplysning eller anmärkning.

För båda bolagen avgav A-son revisionsberättelser utan modifiering, upplysning eller anmärkning. BESLUT 2019-06-14 Dnr 2018-1284 Tillsynsärende godkände revisorn A-son Beslut: Revisorsinspektionen ger godkände revisorn A-son en erinran. 1 Inledning A-son har varit föremål för Revisorsinspektionens

Läs mer

Förtroendet för revisorer

Förtroendet för revisorer Förtroendet för revisorer En undersökning om hur stort förtroendet är bland företagsledare, politiker och allmänhet Maj 2011 Far, Box 6417, 113 82 Stockholm Besöksadress: Kungsbron 2, Tel. 08 506 112 00,

Läs mer

Läs mer på www.frejs.se

Läs mer på www.frejs.se Om oss Frejs är en byrå med ca 50 anställda och tre kontor. Vi har kompetensen och kapaciteten att vara revisorer och rådgivare åt kunder i alla storlekar. Vi är stora nog att kunna erbjuda erfarenhet

Läs mer

Rapport om Öppenhet och Insyn

Rapport om Öppenhet och Insyn Rapport om Öppenhet och Insyn R3 Revisionsbyrå KB Stockholm den 4/3 2019 Christina Kallin Sharpe Byråchef 1. Inledning Denna rapport om öppenhet och insyn offentliggörs i enlighet med Europaparlamentets

Läs mer

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Rapport 2018-03-08 Dnr 2017-1116 Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Sammanfattande bedömning Revisorsinspektionen (RI)

Läs mer

Kvalitetskontroll av godkända och auktoriserade revisorer samt registrerade revisionsbolag som utför lagstadgad revision i börsnoterade

Kvalitetskontroll av godkända och auktoriserade revisorer samt registrerade revisionsbolag som utför lagstadgad revision i börsnoterade PROMEMORIA 2010-06-29 Dnr 2009-940 SET Revisionsbyrå AB Verkställande direktören Box 1317 111 83 STOCKHOLM Kvalitetskontroll av godkända och auktoriserade revisorer samt registrerade revisionsbolag som

Läs mer

Kurser för dig som vill vara steget före! KURSÖVERSIKT VÅREN 2013. För dig som är: Revisor Kvalificerad revisor

Kurser för dig som vill vara steget före! KURSÖVERSIKT VÅREN 2013. För dig som är: Revisor Kvalificerad revisor Kurser för dig som vill vara steget före! KURSÖVERSIKT VÅREN 2013 För dig som är: Revisor Kvalificerad revisor Dags att planera in vårens kurser Här har vi samlat vårens kurser för dig som är revisor,

Läs mer

Revisorsnämndens författningssamling

Revisorsnämndens författningssamling Revisorsnämndens författningssamling Utgivare: Per Johansson ISSN 1401-7288 Föreskrifter om ändring i Revisorsnämndens föreskrifter (RNFS 2001:2) om villkor för revisorers och registrerade revisionsbolags

Läs mer

Revisionsrapport. Genomförande av Kvalitetsmätning. Inledning 2008-06-11 32-2008-0580. Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm.

Revisionsrapport. Genomförande av Kvalitetsmätning. Inledning 2008-06-11 32-2008-0580. Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm. Revisionsrapport Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm Datum Dnr 2008-06-11 32-2008-0580 Genomförande av Kvalitetsmätning Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Tullverket (TV) granskat

Läs mer

Systemkontroll - en översiktlig beskrivning av processen

Systemkontroll - en översiktlig beskrivning av processen Systemkontroll - en översiktlig beskrivning av processen Detta dokument är en bilaga till dokumentet Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter, punkt 9. Dokumentet

Läs mer

Kvalitetskontroll av auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse

Kvalitetskontroll av auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Rapport 2018-06-01 Dnr 2018-353 Kvalitetskontroll av auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Sammanfattande bedömning Revisorsinspektionen (RI) har slutfört

Läs mer

Dnr 2015-1189 2015-11-06 F 15. Förhandsbesked enligt 22 och 23 revisorslagen (2001:883)

Dnr 2015-1189 2015-11-06 F 15. Förhandsbesked enligt 22 och 23 revisorslagen (2001:883) Dnr 2015-1189 2015-11-06 F 15 F 15 Förhandsbesked enligt 22 och 23 revisorslagen (2001:883) Den omständigheten att andra företag i det nätverk, i vilket det registrerade revisionsbolaget Y KB ingår, tillhandahåller

Läs mer

Skräddarsydda kurser för dig som är redovisningskonsult. Redovisningskonsult

Skräddarsydda kurser för dig som är redovisningskonsult. Redovisningskonsult Skräddarsydda kurser för dig som är redovisningskonsult Redovisningskonsult Kurser våren 2014 Vi ordnar kompetensen Tillväxten kommer per automatik I rollen som redovisningskonsult är utbildning en förutsättning

Läs mer

Kvalitetskontroll av auktoriserade och godkända revisorer samt registrerade revisionsbolag som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse

Kvalitetskontroll av auktoriserade och godkända revisorer samt registrerade revisionsbolag som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 BESLUT 2017-05-05 Dnr 2016-1006 Kvalitetskontroll av auktoriserade och godkända revisorer samt registrerade revisionsbolag som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse Revisorsinspektionen

Läs mer

FAR:s disciplinnämnds BESLUT

FAR:s disciplinnämnds BESLUT FAR:s disciplinnämnds BESLUT meddelat i Stockholm den 16 maj 2017 DN 3 2017 ANMÄLARE FAR:s kvalitetsnämnd för redovisningsverksamhet MOTPART AA SAKEN Disciplinär åtgärd DISCIPLINNÄMNDENS AVGÖRANDE Disciplinnämnden

Läs mer

SFS nr: 2001:883. Revisorslag (2001:883)

SFS nr: 2001:883. Revisorslag (2001:883) SFS nr: 2001:883 Revisorslag (2001:883) 2 I denna lag avses med 1. revisor: en godkänd eller auktoriserad revisor, 2. godkänd revisor: en revisor som har godkänts enligt 4, 3. auktoriserad revisor: en

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

EtikR 4 Vidareutbildning

EtikR 4 Vidareutbildning ETIKR4 VIDAREUTBILDNING 1 FARS REKOMMENDATIONER I ETIKFRÅGOR EtikR 4 Vidareutbildning (februari 2015) Förord... 1 Krav... 1 Anvisningar... 1 Eempel på vidareutbildningsaktiviteter... 2 Formulär för personlig

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

FAR:s disciplinnämnds BESLUT

FAR:s disciplinnämnds BESLUT FAR:s disciplinnämnds BESLUT meddelat i Stockholm den 16 maj 2017 DN 5 2017 ANMÄLARE FAR:s kvalitetsnämnd för redovisningsverksamhet MOTPART CC SAKEN Disciplinär åtgärd DISCIPLINNÄMNDENS AVGÖRANDE Disciplinnämnden

Läs mer

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Här kommer en sammanfattning av utvärderingar från de som gick gruppledarutbildningen under våren 2013. Deltagarnas

Läs mer

Ny revisionsberättelse Från och med 2011 tillämpas ISA. Berättelsen du inte får missa...

Ny revisionsberättelse Från och med 2011 tillämpas ISA. Berättelsen du inte får missa... Ny revisionsberättelse Från och med 2011 tillämpas ISA Berättelsen du inte får missa... Ny utformning av revisionsberättelsen Från och med 2011 tillämpas ISA Känner du inte riktigt igen revisionsberättelsen

Läs mer

FUSIONSPLAN. Stockholm Vatten VA AB. Bolagskategori: Org.nr: Org.nr:

FUSIONSPLAN. Stockholm Vatten VA AB. Bolagskategori: Org.nr: Org.nr: FUSIONSPLAN MODERBOLAG Firma: Bolagskategori: Stockholm Vatten AB Privat Org.nr: 556210-6855 Säte: Stockholm DOTTERBOLAG Firma: Bolagskategori: Stockholm Vatten VA AB Privat Org.nr: 556175-1867 Säte: Stockholm

Läs mer

Revisorsinspektionens författningssamling

Revisorsinspektionens författningssamling Revisorsinspektionens författningssamling Utgivare: Per Johansson ISSN 2003-0525 (tryckt) ISSN 2003-0533 (online) Revisorsinspektionens föreskrifter (RIFS 2018:2) om villkor för revisorers och registrerade

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd Arbetsordning 2016 2018 Fastställd 2015-12-12 1 Arbetsordning för perioden 2016-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer tillsammans.

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

FRIIs Kvalitetskod. Ronald McDonald Barnfond. Utarbetad i samarbete mellan FRII och Öhrlings PricewaterhouseCoopers

FRIIs Kvalitetskod. Ronald McDonald Barnfond. Utarbetad i samarbete mellan FRII och Öhrlings PricewaterhouseCoopers FRIIs Kvalitetskod Ronald McDonald Barnfond 2012 Utarbetad i samarbete mellan FRII och Öhrlings PricewaterhouseCoopers Bilaga 2: Mall för kodrapport, FRIIs kvalitetskod (enligt alternativ 2, p 7.1) Kodmall

Läs mer

Reglemente för Kommunfullmäktiges Revisorer

Reglemente för Kommunfullmäktiges Revisorer Reglemente för Kommunfullmäktiges Revisorer 1 REGLEMENTE FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGES REVISORER Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2007 98. 1 Revisionens formella reglering För revisionsverksamheten gäller

Läs mer

Transparansrapport. Revisionsgruppen i Borås AB

Transparansrapport. Revisionsgruppen i Borås AB 1 www.revgr.se Transparansrapport Revisionsgruppen i Borås AB Årlig rapport avseende Revisionsgruppen i Borås AB:s revisionsverksamhet för räkenskapsåret 2015-09-01 2016-08-31 2 Innehåll Sid Inledning

Läs mer

FUSIONSPLAN. enligt 16 kap. 5 lag om ekonomiska föreningar. Övertagande förening VMF Qbera ekonomisk förening ( VMF Qbera )

FUSIONSPLAN. enligt 16 kap. 5 lag om ekonomiska föreningar. Övertagande förening VMF Qbera ekonomisk förening ( VMF Qbera ) FUSIONSPLAN enligt 16 kap. 5 lag om ekonomiska föreningar Övertagande förening Firma: VMF Qbera ekonomisk förening ( VMF Qbera ) Org.nr: 769604-6924 Säte: Falu kommun Överlåtande föreningar Firma: VMF

Läs mer

Södertälje kommuns revisorer. Arbetsordning. Antagen av kommunens revisorer 2015-01-29

Södertälje kommuns revisorer. Arbetsordning. Antagen av kommunens revisorer 2015-01-29 Södertälje kommuns revisorer Arbetsordning Antagen av kommunens revisorer 2015-01-29 1 Inledning Revisorernas verksamhet regleras i lag och i det av kommunfullmäktige beslutade reglementet för kommunrevisionen.

Läs mer

Revisionsreglemente för Piteå kommun

Revisionsreglemente för Piteå kommun Revisionsreglemente för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Revisionsreglemente för Piteå kommun Reglemente 2006-11-20 178 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Revisionsreglemente för Nyköpings kommun Revisionens formella reglering 2

Revisionsreglemente för Nyköpings kommun Revisionens formella reglering 2 1 Bil KF 112 Revisionsreglemente för Nyköpings kommun Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av den

Läs mer

REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER Gällande från den 26 februari 2018 Fastställt av kommunfullmäktige den 26 februari 2018, 34 REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER Revisionens formella reglering

Läs mer

Kvalitetskontroll av auktoriserade revisorer samt registrerade revisionsbolag som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse

Kvalitetskontroll av auktoriserade revisorer samt registrerade revisionsbolag som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Promemoria 2018-02-05 Dnr 2017-684 Kvalitetskontroll av auktoriserade revisorer samt registrerade revisionsbolag som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Inledning Det åligger Revisorsinspektionen

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016 Kommunicera och nå dina mål Kommunikationsstrategi 2013-2016 Lyssna och prata för att nå målen Östersunds kommun har tagit fram en kommunikationsstrategi som sträcker sig från 2013 till 2016. Den här foldern

Läs mer

Revisionsreglemente. Antaget av kommunfullmäktige , 119 Reviderat av kommunfullmäktige , 102

Revisionsreglemente. Antaget av kommunfullmäktige , 119 Reviderat av kommunfullmäktige , 102 Revisionsreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11, 119 Reviderat av kommunfullmäktige 2011-09-26, 102 Reglemente för Revisionen i Ödeshögs kommun Revisionens roll 1 Den övergripande revisionsuppgiften

Läs mer

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Foto: IBL Bildbyrå Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Klagomål är gåvor Vi betraktar klagomål från våra kunder, externa som interna, som gåvor. Rätt hanterat kan ett klagomål förändra

Läs mer

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Antagen av regionens revisorer 2015-01-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Ordförandes roll och arbetssätt... 2 3 Informell arbetsuppdelning

Läs mer

Lönesamtalet. Att tänka på

Lönesamtalet. Att tänka på Lönesamtalet Att tänka på Bakgrund Sedan slutet av 1980-talet är individuell lönesättning Vårdförbundets lönestrategi. Individuell lönesättning och utvecklingssamtal stämmer bättre med vår syn på kunskap

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Hjo kommun

Reglemente för revisorerna i Hjo kommun Reglemente för revisorerna i Hjo kommun Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2006-11-27 av Kommunfullmäktige 16 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Revisionen Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

Arbetsordning. Södertälje kommuns revisorer

Arbetsordning. Södertälje kommuns revisorer Södertälje kommuns revisorer Arbetsordning Antagen av kommunens revisorer 2012-05-31 och uppdaterade och kompletterad 2013-10-03 med en särskild arbetsordning för lekmannarevisorerna. 1 Inledning Revisorernas

Läs mer

Ragunda kommun Stiftelser

Ragunda kommun Stiftelser Ragunda kommun Stiftelser Revisionsoffert 2019-01-07 Revisionsoffert till Företaget 0 1 Vårt erbjudande Ragunda kommun förvaltar följande stiftelser: - Stiftelsen Nils Eriksson Minnesfond - Stiftelsen

Läs mer

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag,

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, SFS nr: 2001:883 Revisorslag (2001:883) 3 Revisorsnämnden skall 1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, 2. utöva tillsyn över revisionsverksamhet samt över revisorer

Läs mer

Granskning av årsredovisning i Samordningsförbundet Välfärd Nacka Avrapportering av revision per 31 december 2012 2013-04-09 Revisorerna i Samordningsförbundet Välfärd i Nacka Min granskning har genomförts

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik R Titel REVISIONSREGLEMENTE FÖR MELLERUDS KOMMUN

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik R Titel REVISIONSREGLEMENTE FÖR MELLERUDS KOMMUN Ersätter KF 11/96 Utbytt den Sign 1:5 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av

Läs mer

Revisionsreglemente för Malung-Sälens kommun

Revisionsreglemente för Malung-Sälens kommun Revisionsreglemente för Malung-Sälens kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-12-16 112 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Revisionens formella reglering... 3 Revisorernas antal och organisation... 3

Läs mer

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering 2012-03-15 Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Lönekontorets organisation

Läs mer

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Antal Poäng 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 14/14 52/70 2. Jag har fått fler

Läs mer

Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar

Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar Jag vore tacksam om Du ville ta ett par minuter till att fylla i denna anonyma kursutvärdering. Syftet är dels att få idéer om hur jag kan förbättra

Läs mer

Revisionsrapport. 1 Inledning. Revision av uppbördsprocessen Moms. Skatteverket 171 94 Solna. Datum Dnr 2012-02-03 32-2011-0544

Revisionsrapport. 1 Inledning. Revision av uppbördsprocessen Moms. Skatteverket 171 94 Solna. Datum Dnr 2012-02-03 32-2011-0544 Revisionsrapport Skatteverket 171 94 Solna Datum Dnr 2012-02-03 32-2011-0544 Revision av uppbördsprocessen Moms 1 Inledning Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Skatteverket granskat

Läs mer

Disciplinärende auktoriserade revisorn A-son

Disciplinärende auktoriserade revisorn A-son 1 BESLUT 2018-09-21 Dnr 2018-576 Disciplinärende auktoriserade revisorn A-son Revisorsinspektionen ger auktoriserade revisorn A-son en erinran. 1 Inledning A-son har varit föremål för Revisorsinspektionens

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Arbetsordning. Mjölby Kommuns Revisorer

Arbetsordning. Mjölby Kommuns Revisorer Arbetsordning Mjölby Kommuns Revisorer Mars 2012 ARBETSORDNINGEN OMFATTAR FÖLJANDE AVSNITT INLEDNING... 3 ORDFÖRANDENS ARBETSFORMER... 3 REVISORERNAS ARBETSFORMER... 3 SAKKUNNIGA... 3 TIDPLANER OCH FORMER

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i revisorslagen (2001:883); SFS 2016:430 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om revisorslagen

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER 1 (5) FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER Bilaga Revisionen 9/12 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument

Läs mer

Disciplinärende godkände revisorn A-son

Disciplinärende godkände revisorn A-son 1 BESLUT 2017-12-15 Dnr 2017-797 Disciplinärende godkände revisorn A-son Revisorsinspektionen ger godkände revisorn A-son en varning. 1 Inledning Revisorsinspektionen har underrättats om att godkände revisorn

Läs mer

5 tips för en mer harmonisk arbetsdag

5 tips för en mer harmonisk arbetsdag 5 tips för en mer harmonisk arbetsdag Innehållsförteckning Förord...4 Steg 1...6 Börja varje vecka med en tydlig plan...6 Steg 2...8 Skriv upp allt du ska göra på ett ställe...8 Steg 3...10 Lär dig att

Läs mer

Invalskrav för medlemskap i FAR

Invalskrav för medlemskap i FAR FAR BRANSCHORGANISATIONEN FÖR REDOVISNINGSKONSULTER, REVISORER OCH RÅDGIVARE Invalskrav för medlemskap i FAR (2016-04-05) Medlemskap beviljas av styrelsen efter ansökan. De krav som gäller för inval framgår

Läs mer

Reglemente för Vallentuna kommuns revisorer

Reglemente för Vallentuna kommuns revisorer Reglemente för Vallentuna kommuns revisorer Fastställd av kommunfullmäktige 2006-12-18 82 Reviderad 2003-06-17 80 Reviderad 2018-05-14 68 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen)

Läs mer

Svar på motion daterad 2014-05-03 från Maria Mattsson Norrtälje Västanvik 4:19, Mellanbergsvägen 3 Maria Mattsson påstår helt felaktigt att Västanviks samfällighetsförening enligt stadgarna skall ha en

Läs mer

REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015

REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015 REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015 Revisionens formella reglering återfinns i lagstiftningen och i det av landstingsfullmäktige beslutade revisionsreglementet. Enligt god revisionssed i

Läs mer

Dnr D 15

Dnr D 15 Dnr 2014-1473 2015-03-27 D 15 D 15 1 Inledning FAR har underrättat Revisorsnämnden (RN) om att godkände revisorn A-son har underkänts i en intern kvalitetskontroll utförd inom den revisionsbyrå där han

Läs mer

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning Uppföljning av revisionsgranskning Offentlig sektor KPMG AB 2012-10-02 Antal sidor: 6 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod

Läs mer

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen Information till Handledaren ett stöd i handledarrollen Inledning Totalt finns det tre olika former av praktik; Prao, som är för eleverna på högstadiet, APU (Arbetsplatsförlagd Utbildning) som ingår i

Läs mer

Ledarutveckling för ökad samsyn

Ledarutveckling för ökad samsyn Samsyn Struktur Glädje Ledarutveckling för ökad samsyn Webbaserat program för dig i politiskt styrd organisation som vill öka samsynen i verksamheten Platsoberoende ledarskapsprogram för chefer, arbets-

Läs mer

Reglemente för Skurups kommuns revisorer

Reglemente för Skurups kommuns revisorer Reglemente 1 (6) Reglemente för Skurups kommuns revisorer Innehåll Revisionens roll...2 Revisorernas antal och organisation...2 Revisorernas organisation...4 Revisionsberättelse...5 Lekmannarevisorer i

Läs mer

EtikU 5 Revisorers verksamhet

EtikU 5 Revisorers verksamhet FARS UTTALANDEN I ETIKFRÅGOR EtikU 5 Revisorers verksamhet (december 2009) ETIKU 5 REVISORERS VERKSAMHET 1 1 Inledning... 1 2 Revisors verksamhet... 1 3 Kolumnerna: Analysmodellen... 2 4 Raderna: Verksamheterna...

Läs mer

Ta mer plats på årsstämman och klargör revisorns roll och uppdrag

Ta mer plats på årsstämman och klargör revisorns roll och uppdrag Ta mer plats på årsstämman och klargör revisorns roll och uppdrag Årsstämman är aktiebolagets högsta beslutande organ. Det är där aktieägarna utövar sin rätt att besluta om bolagets angelägenheter samt

Läs mer

Bilda förening. så funkar det

Bilda förening. så funkar det Bilda förening så funkar det Vad är en förening? En förening kan startas av ett antal personer som har samma intresse och vill göra något tillsammans. En förening är demokratisk. Det betyder att du som

Läs mer

Tentamen i Ekonomistyrning, Företagsekonomi B (HT 2012) Datum: 2012-10-12. Lärare: Jan Greve. Tillåtna hjälpmedel: Inga

Tentamen i Ekonomistyrning, Företagsekonomi B (HT 2012) Datum: 2012-10-12. Lärare: Jan Greve. Tillåtna hjälpmedel: Inga Tentamen i Ekonomistyrning, Företagsekonomi B (HT 2012) Datum: 2012-10-12 Lärare: Jan Greve Tillåtna hjälpmedel: Inga Skrivningen omfattar sex sidor (inklusive försättsblad) och den är uppdelad i tre avsnitt

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.7

Laholms kommuns författningssamling 3.7 Laholms kommuns författningssamling 3.7 Reglemente för revisorerna i Laholms kommun; antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2006, 135 1, med ändring den 16 december 2014, 201 2. Revisionens roll 1

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

10 500 ekonomer väljer FAR Akademi varje år!

10 500 ekonomer väljer FAR Akademi varje år! 10 500 ekonomer väljer FAR Akademi varje år! KURSÖVERSIKT VÅREN 2013 För dig som är: Ekonomichef Redovisningsansvarig Redovisningsekonom Redovisningsassistent Controller Mycket bra kurs som varvade teori

Läs mer

Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument

Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument INNEHÅLL Inledning 3 1. Definitioner 3 2. Inför påringningen 3 3. Vid Påringning 3 3.1 Identifiering 3 3.2 Begränsningar i tid

Läs mer

Disciplinärende auktoriserade revisorn A-son

Disciplinärende auktoriserade revisorn A-son BESLUT FörvR dom 2018-02-16, mål nr 734-18, avslag KamR beslut 2018-07-24, mål nr 2877-18, ej prövningstillstånd HFD beslut 2018-10-18, mål nr 5045-18, ej prövningstillstånd 2017-12-15 Dnr 2017-1152 Disciplinärende

Läs mer

beslutade den 23 oktober 1997. Allmänna bestämmelser

beslutade den 23 oktober 1997. Allmänna bestämmelser Revisorsnämndens föreskrifter om villkor för revisorers och revisionsbolags verksamhet samt om godkännande, auktorisation och registrering (RNFS 1997:1) beslutade den 23 oktober 1997. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Dnr D 16

Dnr D 16 Dnr 2015-236 2016-02-25 D 16 D 16 1 Inledning Revisorsnämnden (RN) har underrättats om att godkända revisorn A-son har varit föremål för FAR:s kvalitetskontroll och att FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet,

Läs mer

Dnr F 1/05

Dnr F 1/05 Dnr 2005-44 2005-04-28 F 1/05 F 1/05 Ni har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked enligt 22 revisorslagen (2001:883) om Ni kan inneha revisionsuppdraget dels i den ideella föreningen Z i vilken

Läs mer

Specsavers Recruitment Services (SRS)

Specsavers Recruitment Services (SRS) Specsavers Recruitment Services (SRS) SRS är Specsavers interna rekryteringsteam, som arbetar uteslutande med att attrahera och rekrytera kompetent optikpersonal till våra nordiska butiker. Vårt mål är

Läs mer

REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER Författning 1.6 Antagen av kommunstyrelsen 6/17 REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

EFS en missionsrörelse i Svenska kyrkan. FRIIs Kvalitetskod. Redovisning av FRIIs kvalitetskod

EFS en missionsrörelse i Svenska kyrkan. FRIIs Kvalitetskod. Redovisning av FRIIs kvalitetskod EFS en missionsrörelse i Svenska kyrkan FRIIs Kvalitetskod Redovisning av FRIIs kvalitetskod 2012 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Övergripande principer i FRIIs kvalitetskod 3. Förhållningssätt

Läs mer

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om uppdragsavtal Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer