Kommunplan 2015(reviderad ) Älvdalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunplan 2015(reviderad ) Älvdalen"

Transkript

1 Kommunplan 2015(reviderad ) Älvdalen

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Planeringsförutsättningar Verksamhetsplan Ekonomi Bortom planperioden... 9 Älvdalen, Reviderad Kommunplan (9)

3 1 Inledning 2015 blir ett utmanande och spännande år för Älvdalens kommun. Vi går in i 2015 med en ny politisk organisation styrd av en ny majoritet och en ny tjänstemannaorganisation. På grund av detta har därför kommunplanen för 2015 reviderats. Under 2015 kommer ett omfattande arbete att genomföras för att ta fram en vision och målbilder för kommunen och med anledning av detta kommer 2015 att vara lite grann av ett mellanår när det gäller övergripande mål för verksamheten. 2 Planeringsförutsättningar Kommunen har gjort en planering utifrån höstens valresultat och den nya majoritetens prioriteringar av verksamheten. Vidare har en ekonomisk analys av verksamhetsåret 2014 gjorts samt kända framtida förändringar. Målet är att ännu bättre tillmötesgå kommunmedborgarnas behov av service, vård och omsorg samt att utföra de uppgifter kommunen är ålagd att göra. Förändringar Fritidsgårdarna öppnas igen i kommunal regi. Arbetet med att ta bort de så kallade delade turerna fortsätter. Älvdalens kommun kommer under året att ta fram en vision under ledning av kommunfullmäktiges ordförande och presidium. Översiktsplanearbetet för hela kommunen kommer att påbörjas under året. Arbetet med ta fram en kommunövergripande vatten- och avloppsplan påbörjas. För att finansiera ovanstående minskas driftbidraget till Älvdalens vatten och avfall AB med 1,8 mkr. Lagen om valfrihet inom hemtjänsten införs inte inom kommunen. Byggnationen av den nya skolan påbörjas under hösten. För att finansiera arbetsmarknadsenheten flyttas 1,8 mkr från Vård- och omsorgsförvaltningen till Samhällsutvecklingsförvaltningen. Kommunkoncernens investeringsbehov ska redovisas och tillsammans med Kommuninvest ska koncernens lånebehov identifieras. Kommunen öppnar under året ett nytt kontaktcenter där medborgarna på ett enklare och bättre sätt får hjälp med sina ärenden. Kommunen kommer att ta ett fortsatt stort ansvar för bredbandsutvecklingen i kommunen. 3 Verksamhetsplan 3.1 God hushållning Älvdalens kommun ska ha en ändamålsenlig och effektiv verksamhet med hög kvalitet som genomsyras av ett servicetänkande. Älvdalen, Reviderad Kommunplan (9)

4 Kommunövergripande mål Kommunen ska varje år ha ett ekonomiskt överskott för att ha en buffert för oförutsedda händelser samt kunna ge aktieägartillskott till bolagen för att de ska kunna amortera sina lån. Förvaltningarna ska använda sina resurser så effektivt som möjligt och eftersträva att rationalisera och effektivisera sin verksamhet. Förvaltningarna ska också hålla sig inom tilldelad ram. Förvaltningarna ska alltid hålla en hög kvalitet i sina verksamheter med fokus på att ge kommunmedborgarna en god service. 3.2 Delaktighet All personal i Älvdalens kommun ska känna delaktighet, trygghet och förtroende i sitt arbete. Kommunövergripande mål All personal i Älvdalens kommun ska känna att de alltid har en möjlighet att påverka sin arbetssituation. Det ska finnas ett samarbete byggt på förtroende mellan såväl chefer på olika nivåer och mellan medarbetare och chefer. Detta samarbete skapar en kreativ, solidarisk och ansvarstagande vi-känsla, som genomsyrar hela organisationen. Förvaltningarna använder befintliga samarbetsformer och skapar nya sådana för att åstadkomma denna känsla. 3.3 Demokrati Medborgarna i Älvdalen ska känna att de även mellan valen har en god möjlighet att påverka verksamheten inom kommunen utöver det som redan finns i form av medborgarförslag och frågestunden vid sammanträden med kommunfullmäktige samt de olika råden för ungdomar och äldre och handikappade. För att våra nya medborgare ska kunna delta i samhällsutvecklingen krävs ett väl utvecklat integrationsarbete. Kommunövergripande mål Kommunmedborgarna ska på nya sätt ges möjlighet att påverka kommunens verksamhet. Våra nya medborgare ska känna sig trygga och finna sig väl tillrätta i vår kommun. 3.4 Miljö All kommunal verksamhet påverkar vår miljö på ett mer eller mindre negativt sätt. Det kan gälla allt från el- och pappersförbrukning till utsläpp vid alla olika transporter. Ofta finns en stark koppling mellan ekonomi och miljö.genom att spara och använda produkter mer effektivt minskas miljöpåverkan ochpengar sparas. Men det finns även andra beteenden som också ger miljöeffekter. Kommunövergripande mål Älvdalens kommun ska eftersträva att verksamhetens påverkan på miljön minskar. Älvdalen, Reviderad Kommunplan (9)

5 3.5 Invånarna ska bli fler Ett överlevnadsmål för Älvdalens kommun är att invånarantalet ökar. Det är bara på det sättet vi kan få resurser att hålla en långsiktigt hög kvalitet i kommunens olika verksamheter och kunna behålla och utveckla dessa. En viktig förutsättning för detta är goda möjligheter för det privata näringslivet att utvecklas. Kommunövergripande mål Befolkningen i Älvdalens kommun ska vid årets slut inte vara färre än vid årets början. 4 Ekonomi Ekonomisk översikt Sveriges kommuner och landsting (SKL) redovisar i cirkulär 14:59 budgetförutsättningarna för åren Efter en stark avslutning på fjolåret har svensk ekonomi i år utvecklas förhållandevis svagt. Det främsta skälet är en fortsatt svag internationell utveckling och därmed en fortsatt svag svensk export. Svensk BNP beräknas i år växa med 1,9 procent. Nästa år ser förutsättningarna bättre ut och BNP beräknas då växa med 2,9 procent. Arbetsmarknaden har utvecklats betydligt bättre än BNP och fortsätter att generera ökad sysselsättning. Den starka ökningen av arbetskraften har dock inneburit att arbetslösheten bitit sig fast kring 8 procent. Den kommer nu successivt minska ned till omkring 6,5 procent Underskottet i den offentliga sektorns finanser minskar långsamt men stannar ändå på minus 0,5 procent 2018, betydligt lägre än det mål som riksdag och regering ställt upp för sparandet om ett plus på 1 procent. Prisutvecklingen har under en tid varit mycket svag. Konsumentprisindex har sedan slutet av 2011 varit i stort sett oförändrat. Trots relativt svag tillväxt har sysselsättningen stått emot och utvecklats förvånansvärt bra. Samtidigt har antalet personer i arbetskraften fortsatt att växa. På sikt är det naturligtvis bra, men med den begränsade efterfrågan på arbetskraft har det inneburit att arbetslösheten har bitit sig fast runt 8 procent. Vi räknar dock med att arbetslösheten sjunker under Det är det stora tillskottet av utrikes födda som gjort det möjligt för arbetskraften och sysselsättning att öka snabbt sedan Födda utanför Europa utgör en betydande andel av sysselsättningsökningen. Gruppen svarade för av ett totalt plus på personer. Älvdalen, Reviderad Kommunplan (9)

6 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges BNP* 1,3 1,9 2,9 3,2 2,3 1,9 Sysselsättning, timmar* 0,4 2,1 1,5 1,1 0,7 0,4 Arbetslöshet, nivå 8,0 7,9 7,4 6,6 6,5 6,5 Timlön, nationalräkenskaperna 2,0 2,0 3,0 3,2 3,4 3,5 Timlön, konjunkturlönestatistiken 2,5 2,8 3,0 3,2 3,4 3,5 Konsumentpris, KPIX 0,5 0,1 0,9 1,8 1,9 1,9 Konsumentpris, KPIF 0,9 0,5 1,3 1,9 2,0 2,0 Konsumentpris, KPI 0,0 0,2 0,6 2,1 3,2 3,1 Realt skatteunderlag** 1,5 1,6 2,4 1,8 1,5 1,2 *Kalenderkorrigerad utveckling. **Korrigerat för regeländringar. Skatteunderlaget skjuter fart 2015 Det slutliga taxeringsutfallet visade att skatteunderlagstillväxten år 2013 var lite lägre än vi räknade med i prognosen från den 2 oktober. Prognosen för år bygger på den samhällsekonomiska bild som sammanfattas ovan. Efter ett par år där skatteunderlagets ökning hållits tillbaka av måttlig sysselsättningsutveckling (2013) och den automatiska balanseringen av allmänna pensioner (2014) ser det ut att skjuta fart nästa år (se nedan). Det är flera faktorer som bidrar till att ökningstakten blir högre 2015 än Dels blir indexeringen av pensionerna högre samtidigt som vi förutser större löneökningar. Dessutom påverkas utvecklingen av ändringar i skattelagstiftningen; i motsats till 2014 sker inte någon höjning av grundavdragen för pensionärer 2015 men avdragsrätten för pensionssparande minskar. Skatteunderlagstillväxt och bidrag från vissa komponenter Procent respektive procentenheter Sysselsättning Timlön Övrigt Exkl. regeleffekter Realt Summa Källa: Skatteverket och SKL. Skatteunderlaget fortsätter att växa i god takt perioden ut. Ökningstakten avtar dock efter 2015, främst till följd av att arbetade timmar inte längre ökar i samma utsträckning i och med att Älvdalen, Reviderad Kommunplan (9)

7 konjunkturuppgången beräknas övergå till en situation med en ekonomi i balans Tabell 2. Olika skatteunderlagsprognoser Procentuell förändring SKL, dec 3,4 3,3 5,2 4,7 4,5 4,2 28,0 Reg, okt 3,7 3,3* 4,6* 5,5 5,3 4,6 30,2 SKL, 2 okt 3,5 3,5 5,1 5,1 4,8 4,5 29,5 ESV, sep 3,5 2,9 4,3 4,8 4,8 4,3 27,4 *Uppräkningsfaktor för utbetalning av kommunalskatt år 2015, enligt S+MP-regeringens beslut den 30 oktober. Regeringen utnyttjade den möjlighet som lagen ger att valår revidera uppräkningsfaktorerna efter utgången av september, dock senast en vecka efter att budgetpropositionen har lämnats till riksdagen. Källa: Ekonomistyrningsverket, regeringen, SKL. I samband med att Nationalräkenskaperna för tredje kvartalet publicerades gjordes också en revidering av nationalräkenskaperna historiskt. De reviderade nationalräkenskaperna visar att produktivitetsutvecklingen i ekonomin har varit betydligt svagare de senaste åren än enligt tidigare statistik och i princip är kvar på 2006 års nivå. Detta indikerar att förutsättningarna för produktivitetsökningar i svensk ekonomi, och därmed utrymmet för lönehöjningar, är mindre än vi tidigare trott. Mot den bakgrunden bygger vår aktuella kalkyl på lägre lönehöjningar än den förra åren fram till 2018, vilket är huvudförklaringen till att vi reviderat ner skatteunderlagstillväxten I viss mån bidrar även en svagare sysselsättningsutveckling och lägre inflationstal till nedrevideringen. God ekonomisk hushållning Kommunallagen ställer krav på god ekonomisk hushållning. Grundtanken bakom detta krav är att dagens kommunmedborgare ska finansiera sin egen kommunala välfärd och inte förbruka vad tidigare generationer tjänat ihop. God ekonomisk hushållning förutsätter därför överskott över tiden. Det behövs överskott för att finansiera investeringarna, annars måste kommunen öka sin upplåning eller frigöra resurser via till exempel försäljningar. Ett annat motiv är att de pensionsrättigheter som anställda tjänat in före 1998 i de flesta kommuner och landsting inte är finansierade. Ett tredje motiv för överskott är att det bör finnas en buffert för att kunna möta oväntade händelser eller sämre tider, utan att behöva göra drastiska nedskärningar i verksamheten. Balanskravet innebär i fortsättningen att underskott skall återställas inom tre år. Finansiella mål, Koncernen Kommunkoncernens resultat 2015 ska som lägst uppgå till 1% och fr o m % av kommunens intäkter i form av skatter och bidrag. Kommunkoncernens låneskuld ska fr o m 2019 successivt minskas med 1200 kr per invånare och år. Finansiella mål, Kommunen Kommunens resultat skall under planeringsperioden 2015 lägst uppgå till 4 mkr och lägst 8 mkr åren Älvdalen, Reviderad Kommunplan (9)

8 Fr o m 2015 skall kommunens investeringar i sin helhet finansieras med egna medel. Negativa budgetavvikelser får inte överstiga 1% av respektive förvaltnings nettobudget varje enskilt år i perioden. Drift och investeringsramar I nedanstående tabeller redovisas dels utfall 2013, innevarande års budget samt förslag till budgetramar för perioden Jmf med 2014 är det stora förändringar dels beroende på bolagiseringen av kommunens fastigheter och dels beroende på den nya organisationen fr om RAMAR Utfall Budget Plan Plan Plan Finansiering Skatter o bidrag Kommunal fastighetsavgift Intern ränta Räntor Pensionskostnader mm Återbetalning AFA Summa Jämfört med innevarande års budget ökar skatter och bidrag med ca 10 mkr per år perioden Det är en relativt bra utveckling som aktuell prognos redovisar. RAMAR Utfall Plan Plan Plan Plan Nämndernas verksamheter KS avsatt för löneökningar KS, KF, Inkl Servicenämnd o Kommunchef Tillkommer lokalkostnader Tillkommer kapitalkostnader Intern serviceförvaltning Tillkommer lokalkostnader Tillkommer kapitalkostnader Vård- och omsorgsförvaltning Tillkommer lokalkostnader Tillkommer kapitalkostnader Barn- och ungdomsförvaltning Tillkommer lokalkostnader Tillkommer kapitalkostnader Samhällsutvecklingsförvaltning Tillkommer lokalkostnader Tillkommer kapitalkostnader Summa exklusive kapitalkostnader Summa kapitalkostnader Summa inklusive kapitalkostnader Överskott/-Underskott Därav avskrivningar Förslaget till ramar ovan är gjord efter den nya organisationen.jämförande siffror för 2013 är därförinte framtagna på förvaltningsnivå. Siffror för 2014 och 2015 är inte heller till 100 % jämförbara. Ramarna är framtagna utifrån de planerade förändringar som framgår på sidan 3. Älvdalen, Reviderad Kommunplan (9)

9 RESULTATBUDGET Utfall Plan Plan Plan Plan Driftramar Därav avskrivningar Pensionskostnader Verksamhetens nettokostnader Skatteintäkter och statsbidrag, mm Finansnetto =Årets resultat Nettokostnadernas andel av skatteintäkterna 96,9% 97,1% 98,9% 98,0% 97,9% Långsiktigt resultatmål Avvikelse mot långsiktigt resultatmål Med ovan beskrivna planeringsförutsättningar uppfyllda blir resultatmålet 4 mkr 2015, 8 mkr 2016 och 9 mkr Det långsiktiga resultatmålet på 11 mkr uppnås således inte under perioden. FINANSIERINGSBUDGET Utfall Plan Plan Plan Plan Tillförda medel Resultat Avskrivningar Investeringsram Ovanstående tabell redovisar investeringsutrymmet under planeringsperioden, vilket utgörs av planerat resultat plus avskrivningar. Investeringarna preciseras i den särskilda investeringsplanen som KS beslutar om. 5 Bortom planperioden Inför höstens beslut om förvaltningarnas verksamhetsplaner mm för 2016 finns förhoppningsvis en av kommunfullmäktige antagen vision för Älvdalens kommun. Till denna vision ska det kopplas målbilder som sedan ska brytas ned till konkreta, så kallade SMARTA mål för förvaltningarna. För att inte föregripa det förestående arbetet finns i dagsläget ingen anledning att ytterligare säga något om 2016 och åren därefter förutom att VI MÅSTE BLI FLER INVÅNARE I ÄLVDALENS KOMMUN! Älvdalen, Reviderad Kommunplan (9)

Kommunplan 2015. Älvdalen

Kommunplan 2015. Älvdalen Kommunplan 2015 Älvdalen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Sammanfattning... 3 3 Planeringsförutsättningar... 3 4 Verksamhetsplan... 4 5 Ekonomi... 5 6 Bortom planperioden... 9 Älvdalen, Reviderad

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Kommunplan Älvdalen Kommunfullmäktiges ordförande Sven-Olof Åsberg. Kommunstyrelsens ordförande Kjell Tenn. Kommunchef Stefan Linde

Kommunplan Älvdalen Kommunfullmäktiges ordförande Sven-Olof Åsberg. Kommunstyrelsens ordförande Kjell Tenn. Kommunchef Stefan Linde Kommunplan 2013 Älvdalen 2013 Kommunfullmäktiges ordförande Sven-Olof Åsberg Kommunstyrelsens ordförande Kjell Tenn Kommunchef Stefan Linde Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Sammanfattning... 3 3

Läs mer

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 1 2013 2014 2015 2016 2017 2018 BNP* 1,3 1,9 2,9 3,2 2,3 1,9 Sysselsättning, timmar* 0,4 2,1 1,5 1,1 0,7 0,4 Öppen

Läs mer

BUDGETFÖRUTSÄTTNINGAR BUDGET 2016, PLAN

BUDGETFÖRUTSÄTTNINGAR BUDGET 2016, PLAN DALS-EDS KOMMUN BUDGETFÖRUTSÄTTNINGAR BUDGET 2016, PLAN 2017-2018 BOKSLUTS- OCH BUDGETDIALOG 2015-03-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Skatteunderlagsprognos... 3 Befolkningsprognos... 4 Skatteintäkter, generella

Läs mer

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 1 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 BNP* 2,9 1,3 0,9 2,7 3,6 3,8 2,9 Sysselsättning, timmar* 2,0 0,7 0,4 0,6 1,4

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 12/ Dnr SKL 16/04152 Mona Fridell

Ekonomi Nytt. Nr 12/ Dnr SKL 16/04152 Mona Fridell Ekonomi Nytt Nr 12/2016 2016-08-15 Dnr SKL 16/04152 Mona Fridell 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Budgetförutsättningar för åren 2015 2018

Budgetförutsättningar för åren 2015 2018 2015-02-19 1 (8) CIRKULÄR 15:7 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Måns Norberg m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Budgetförutsättningar för åren 2015 2018 I detta cirkulär presenterar vi: Ny skatteunderlagsprognos

Läs mer

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut 1 Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun 2017 - beslut 2 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 2015 2016 2017 2018 2019

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Mål och budget ram Övergripande finansiella mål

Mål och budget ram Övergripande finansiella mål Mål och budget ram 2015 Övergripande finansiella mål Utfall 2013 Budget 2014 Ram budget 2015 Ram plan 2016 Ram plan 2017 Ekonomi i balans Årets resultat, mnkr 27,5 12,2 2,2-10,5-24,3 Långfristiga skulder

Läs mer

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Ärende 18 DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Budgetsamordnare Monica Karlsson Biträdande kommunchef Kjell Fransson Läget i världen Återhämning men ingen högkonjunktur

Läs mer

Budgetförutsättningar för åren 2015 2019

Budgetförutsättningar för åren 2015 2019 2015-10-08 1 (10) CIRKULÄR 15:29 Ekonomi och styrning Mona Fridell m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Budgetförutsättningar för åren 2015 2019 I detta cirkulär presenterar vi: Ny skatteunderlagsprognos

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Budget 2010, plan 2011-2013 Årets resultat 2010 budgeteras till 19,3 mkr och nettoinvesteringarna inklusive beräknad ombudgetering uppgår till 123,6 mkr. Årets resultat motsvarar

Läs mer

Kompletterande budgetunderlag 2013-2015 April 2012. Västra Götalandsregionen

Kompletterande budgetunderlag 2013-2015 April 2012. Västra Götalandsregionen Kompletterande budgetunderlag 2013-2015 April 2012 Västra Götalandsregionen Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Vårpropositionen... 2 2.1 Regeringens bedömning av den samhällsekonomiska utvecklingen...

Läs mer

Budget 2015 samt Långtidsplan i Arvidsjaurs kommun

Budget 2015 samt Långtidsplan i Arvidsjaurs kommun Budget 2015 samt Långtidsplan 2016 2018 i Arvidsjaurs kommun Om arbetet med att omsätta resurser till mänskliga syften Antagen av kommunfullmäktige 2014 11 24 177 God ekonomisk hushållning (Kommunallagen

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Årets resultat budgeteras till 1, mkr och nettoinvesteringarna uppgår till 15,9 mkr varav ombudgetering 59,8 mkr. Årets resultat motsvarar 1,4 procent av skatteintäkter och generella

Läs mer

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015:

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015: 1 Budget 2015-2017 Budgetprocessen under valår Budgeten fastställdes av kommunfullmäktige den 18 december. Som regel beslutar kommunfullmäktige om budget vid sitt sammanträde i juni. Härmed är processen

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 11/ Dnr SKL 17/ Mona Fridell

Ekonomi Nytt. Nr 11/ Dnr SKL 17/ Mona Fridell Ekonomi Nytt Nr 11/2017 2017-08-17 Dnr SKL 17/ 04140 Mona Fridell 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nummer 13/2015 2015-08-17. Dnr SKL 15/3862 Mona Fridell m.fl. 08-452 79 10

Ekonomi Nytt. Nummer 13/2015 2015-08-17. Dnr SKL 15/3862 Mona Fridell m.fl. 08-452 79 10 Ekonomi Nytt Nummer 13/2015 2015-08-17 Dnr SKL 15/3862 Mona Fridell m.fl. 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Förutsättningar och omvärldsbevakning

Förutsättningar och omvärldsbevakning Förutsättningar och omvärldsbevakning 2.1 HÅLLBARHETENS TRE DIMENSIONER Mål för god ekonomisk hushållning i Ale kommun ska medverka till att varje generation tar ansvar för sin konsumtion av kommunal verksamhet

Läs mer

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 förutsättningar för åren 2016 2019 Ekonomin i kommuner och landsting har under ett antal år hållits uppe av engångsintäkter. År 2015 är sista

Läs mer

Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 7 maj 2019

Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 7 maj 2019 Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 7 maj 2019 Ekonomi- och verksamhetsplan 2020-2022 - budgetprocessen med ett ekonomifokus Kommunala integrationsrådet 7 maj 2019 Patrik Persson Controller,

Läs mer

God ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

God ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv RIKTLINJER FÖR God ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25 8 Giltighetstid Dokumentansvarig Fyra år efter antagandet Ekonomichef

Läs mer

Vad är prognosen för 2014

Vad är prognosen för 2014 Vad är prognosen för 2014 Annika Wallenskog Tillväxt 2 BNP i Sverige, säsongrensad Miljarder kronor i 2011 års priser resp. procentuell förändring från föregående kvartal i årstakt Källa: SCB och Sveriges

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv TJÄNSTESKRIVELSE 1(7) Kommunstyrelsens förvaltning Ekonomienheten Vipul Vithlani, Ekonomichef 0171-527 16 Vipul.Vithlani@habo.se Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Månadsrapport per april 2016 med årsprognos för Täby kommun

Månadsrapport per april 2016 med årsprognos för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Gunvor Lindberg Kommunstyrelsen 2016-06-07 Månadsrapport per april 2016 med årsprognos för Täby kommun Det prognostiserat resultat för år 2016 som baseras på utfallet per april uppgår

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nummer 16/2015 2015-10-08. Dnr SKL 15/4986 Mona Fridell m.fl. 08-452 79 10

Ekonomi Nytt. Nummer 16/2015 2015-10-08. Dnr SKL 15/4986 Mona Fridell m.fl. 08-452 79 10 Ekonomi Nytt Nummer 16/2015 2015-10-08 Dnr SKL 15/4986 Mona Fridell m.fl. 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Osby kommun Granskning av delårsrapport per

Osby kommun Granskning av delårsrapport per Osby kommun Granskning av delårsrapport per 2014-08-31 2014-10-01 Thomas Hallberg Syfte med granskningen Ernst & Young har på uppdrag av kommunrevisionen i Osby kommun gjort en översiktlig granskning av

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2015

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2015 Ekonomikontoret Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2015 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige på det ekonomiska

Läs mer

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation.... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Nämndernas budgetar

Läs mer

Månadsrapport februari 2018

Månadsrapport februari 2018 Månadsrapport februari Ekonomiskt utfall t o m februari 85,6 mkr Helårsprognos Budgeterat resultat 166 mkr 166 mkr Periodens resultat Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med februari uppgår

Läs mer

Budgetförutsättningar för åren

Budgetförutsättningar för åren 2013-02-14 1 (9) CIRKULÄR 13:6 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Mona Fridell m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Budgetförutsättningar för åren 2013 2016 I detta cirkulär presenterar vi: Ny skatteunderlagsprognos

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Planeringsförutsättningar. Utblick 2016-2019

Planeringsförutsättningar. Utblick 2016-2019 1 Planeringsförutsättningar Utblick 2016-2019 Globala situationen 2 3 Ekonomisk tillväxt Splittrat konjunkturläge i omvärlden Den globala konjunkturen står och stampar I delar av världsekonomin är utvecklingen

Läs mer

Cirkulärnr: 15:7 Diarienr: 15/0868 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 15:7 Diarienr: 15/0868 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 15:7 Diarienr: 15/0868 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Måns Norberg m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2015-02-19 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Budgetförutsättningar

Läs mer

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. December 2015 ESV 2015:65

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. December 2015 ESV 2015:65 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna December 2015 ESV 2015:65 Om ESV:s prognoser Ekonomistyrningsverket (ESV) gör oberoende pro gnoser och analyser av statens budget och den offentliga

Läs mer

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Jan Lorichs Ekonomichef Kommunstyrelsen Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer

Läs mer

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Antagna av KF 2013-11-19 107 2016-11-15 xx Maria Åhström 2016-10-20 Kommunstyrelsens förvaltning Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Cirkulärnr: 1999:24 Diarienr: 1999/0263. Herman Crespin. Datum:

Cirkulärnr: 1999:24 Diarienr: 1999/0263. Herman Crespin. Datum: Cirkulärnr: 1999:24 Diarienr: 1999/0263 Handläggare: Sektion/Enhet: Britta Hagberg Herman Crespin Finanssektionen Datum: 1999-02-01 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Budgetförutsättningar

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017 Ekonomiavdelningen Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige på det

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 08/ Dnr SKL 18/04933 Mona Fridell Planeringsförutsättningar för åren

Ekonomi Nytt. Nr 08/ Dnr SKL 18/04933 Mona Fridell Planeringsförutsättningar för åren Ekonomi Nytt Nr 08/2018 2018-10-19 Dnr SKL 18/04933 Mona Fridell 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetchefer Lt Finanschefer Lt Redovisningschefer Lt Landstingsekonomer Planeringsförutsättningar

Läs mer

Budgetförutsättningar för åren

Budgetförutsättningar för åren 2014-08-18 1 (10) CIRKULÄR 14:32 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Måns Norberg m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Budgetförutsättningar för åren 2014 2017 I detta cirkulär presenterar vi: Ny

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31 Delårsrapport För perioden 2015-01-01 2015-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2015-01-01-2015-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 03/ Dnr SKL 17/00979 Mona Fridell

Ekonomi Nytt. Nr 03/ Dnr SKL 17/00979 Mona Fridell Ekonomi Nytt Nr 03/2017 2017-02-16 Dnr SKL 17/00979 Mona Fridell 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nummer 03/ Dnr SKL 14/0912 Mona Fridell m.fl

Ekonomi Nytt. Nummer 03/ Dnr SKL 14/0912 Mona Fridell m.fl Ekonomi Nytt Nummer 03/2014 2014-02-14 Dnr SKL 14/0912 Mona Fridell m.fl. 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Lunds kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per Oktober 2014

Lunds kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per Oktober 2014 Lunds kommun Översiktlig granskning av delårsrapport per 2014-08-31 Oktober 2014 Magnus Helmfrid Auktoriserad revisor / Certifierad kommunal yrkesrevisor Alexander Carlsson Auktoriserad revisor / Certifierad

Läs mer

Ekonomirapporten. December Ekonomiska nuläget och utvecklingen i kommuner och landsting

Ekonomirapporten. December Ekonomiska nuläget och utvecklingen i kommuner och landsting Ekonomirapporten. December 2014 Ekonomiska nuläget och utvecklingen i kommuner och landsting Sammanfattning kommuner och landsting en procent kräver höjda statsbidrag och skatter Källa: Statistiska centralbyrån

Läs mer

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2015

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2015 PM 2017-02-02 1 (14) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Bo Legerius EJ Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2015 Sammanfattning De mest pricksäkra prognoserna av

Läs mer

Ekonomirapport 2015 efter januari månad

Ekonomirapport 2015 efter januari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2015-02-18 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2015 efter januari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Finansiell analys - kommunen

Finansiell analys - kommunen Finansiell analys - kommunen Vara kommuns årsresultat budgeteras till 6,2 mkr år, 11,1 mkr år, 11,6 mkr år och 11,8 mkr år. Nettoinvesteringarna år uppgår till 80,5 mkr inklusive beräknad ombudgetering

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Vision / Policy / Plan / Handlingsplan / Regler Kommunfullmäktige Antagningsdatum:

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av ekonomi, tertial 1. Ragunda Kommun

Revisionsrapport Uppföljning av ekonomi, tertial 1. Ragunda Kommun Revisionsrapport Uppföljning av ekonomi, tertial 1 Ragunda Kommun 12 juni 2015 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 4 Sammanfattning Resultatet för

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning 1(1) Gäller från Diarienummer 2013-01-01 2013/586 040 Antagen: kommunstyrelsen 2013-11-18 139. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Se bilaga 1(5) Datum 2013-05-29 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 06/ Dnr SKL 18/03758 Mona Fridell Planeringsförutsättningar för åren

Ekonomi Nytt. Nr 06/ Dnr SKL 18/03758 Mona Fridell Planeringsförutsättningar för åren Ekonomi Nytt Nr 06/2018 2018-08-16 Dnr SKL 18/03758 Mona Fridell 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetchefer Lt Finanschefer Lt Redovisningschefer Lt Landstingsekonomer Planeringsförutsättningar

Läs mer

Månadsrapport November 2010

Månadsrapport November 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari-november Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-november visar ett överskott på 174 mkr före finansiella poster, vilket är 93 mkr bättre

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1 Kf 164/2013 Dnr KS 2013/310 Reglemente för resultatutjämningsreserv (RUR) Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska fullmäktige besluta om riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.23) Riktlinjer för resultatutjämningsreserv Avsättning för åren 2010-2012 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Ekonomi - Resultatutjämningsreserv Ägare/ansvarig Elisabet Persson

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31 Delårsrapport För perioden 2012-01-01 2012-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2012-01-01-2012-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31 Delårsrapport För perioden 2008-01-01 2008-08-31 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2008-01-01 2008-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte prognos för helåret.

Läs mer

Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat

Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat Datum 2015-09-29 Handläggare Jan Öhlin Direkttelefon 0380-51 88 61 E-postadress jan.ohlin@nassjo.se Kommunstyrelsen Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat Sammanfattning

Läs mer

Budgetberedning inför 2015-2017 22 oktober 2014. Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalité och njuter av Österlen!

Budgetberedning inför 2015-2017 22 oktober 2014. Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalité och njuter av Österlen! Budgetberedning inför 2015-2017 22 oktober 2014 Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalité och njuter av Österlen! Beslutspunkter Skattesats Finansiell mål och verksamhetsmål för GEH

Läs mer

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13)

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13) Styrande dokument Måldokument Plan Sida 1 (13) Finansplan 2016-2018 Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015 Sida 2 (13) Inledning Landstingsfullmäktige fastställde i juni 2015 en strategisk plan

Läs mer

Utbildning förtroendevalda. Styrning, ledning och ekonomi 23 jan 2019

Utbildning förtroendevalda. Styrning, ledning och ekonomi 23 jan 2019 Utbildning förtroendevalda Styrning, ledning och ekonomi 23 jan 2019 Innehåll Intäkter och kostnader Lite om lagar o regler Styrning och ledning (styrsystem) Intern kontroll Budgetprocessen 2020 och framåt

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nummer 15/ Dnr SKL 13/5789 Mona Fridell m.fl

Ekonomi Nytt. Nummer 15/ Dnr SKL 13/5789 Mona Fridell m.fl Ekonomi Nytt Nummer 15/13 2013-10-10 Dnr SKL 13/5789 Mona Fridell m.fl. 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Månadsrapport juli 2012

Månadsrapport juli 2012 Månadsrapport juli 2012 Tillgänglighet till specialiserad vård Vårdgaranti och kömiljard Under semestermånaderna har färre verksamheter nått målen för vårdgaranti och kömiljard. Flera förbättringsarbeten

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

Kompletterande budgetunderlag 2016-2018

Kompletterande budgetunderlag 2016-2018 1 (7) Rapport Datum 2015-04-30 Västra Götalandsregionen Koncernstab Verksamhetsuppföljning, Ekonomi & Inköp Handläggare: Emil Gisslow Telefon: 070-082 57 26 E-post: emil.gisslow@vgregion.se Kompletterande

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS Datum 2009-10-19 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS SAMMANFATTNING Prognosen för helåret visar på ett överskott med 59,4 mnkr gentemot balanskravet. Det är en förbättring

Läs mer

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare.

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. OBS! Tiden. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Utskottens presidier och företrädare

Läs mer

Vad säger de ekonomiska prognoserna om framtiden? Niclas Johansson, SKL

Vad säger de ekonomiska prognoserna om framtiden? Niclas Johansson, SKL Vad säger de ekonomiska prognoserna om framtiden? Niclas Johansson, SKL Det går bra nu! Kommunernas preliminära resultat före extraordinära poster Ekonomirapporten maj 2017 Faktisk och potentiell sysselsättning

Läs mer

Budgetförutsättningar för åren

Budgetförutsättningar för åren 2012-10-11 1 (10) CIRKULÄR 12:46 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Mona Fridell m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Budgetförutsättningar för åren 2012 2016 I detta cirkulär presenterar vi: Ny

Läs mer

Ekonomirapporten. oktober 2012

Ekonomirapporten. oktober 2012 oktober 2012 1 BNP i Sverige och på våra viktigaste exportmarknader Årlig procentuell förändring 2 Internationell BNP-tillväxt Procentuell förändring 2010 2011 2012 2013 USA 3,0 1,7 2,2 2,2 Tyskland 3,6

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:51 Diarienr: 2001/0898. Siv Stjernborg. Datum:

Cirkulärnr: 2001:51 Diarienr: 2001/0898. Siv Stjernborg. Datum: Cirkulärnr: 2001:51 Diarienr: 2001/0898 Handläggare: Sektion/Enhet: Henrik Berggren Siv Stjernborg Finanssektionen Datum: 2001-04-26 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Budgetförutsättningar

Läs mer

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2017

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2017 PM 2019-01-15 1 (14) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Bo Legerius EJ Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2017 Sammanfattning Skatteunderlagsprognosbranschen är

Läs mer

Folkets Hus, Kungshamn torsdagen den 21 april 2016 kl Protokollet justeras den 25 april, kl på kommunkansliet.

Folkets Hus, Kungshamn torsdagen den 21 april 2016 kl Protokollet justeras den 25 april, kl på kommunkansliet. Plats och tid Folkets Hus, Kungshamn torsdagen den 21 april 2016 kl. 17.15-17.25. Beslutande Närvarande ersättare Mats Abrahamsson (M), ordförande Ronald Hagbert (M) Ulla Christensson Ljunglide (M) Nils

Läs mer

Budgetförutsättningar på nationell nivå Ekonomirapporten, oktober

Budgetförutsättningar på nationell nivå Ekonomirapporten, oktober Budgetförutsättningar på nationell nivå 2018-01-18 Ekonomirapporten, oktober 2017 1 Demografi Bild 4. Beskriver procentuell förändring av olika åldersgrupper om tio år jämfört med idag. Bilden visar att

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR)

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR) VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-04 DNR KS 2013.392 MARIE WALLIN SID 1/2 REDOVISNINGSANSVARIG 08-58785032 MARIE.WALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Fastställd av landstingsfullmäktige 2013-11-25 Reviderad av regionfullmäktige 2015-04-29 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2015-04-22

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 Kf 38/2017 Dnr KS 2016/319 Reglemente för ekonomistyrning, resultatutjämningsreserv och god ekonomisk hushållning Antagen av kommunfullmäktige 20

Läs mer

SVENSK EKONOMI. Lägesrapport av den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2009 års ekonomiska vårproposition

SVENSK EKONOMI. Lägesrapport av den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2009 års ekonomiska vårproposition SVENSK EKONOMI Lägesrapport av den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2009 års ekonomiska vårproposition OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 2009/2 Sid 1 (5) Lägesrapport av den svenska

Läs mer

Årsredovisning för Linköpings kommun 2011

Årsredovisning för Linköpings kommun 2011 1 (6) Kommunledningskontoret 2012-03-13 Dnr KS Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Årsredovisning för Linköpings kommun 2011 FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN 1. Kommunstyrelsen bedömer att kommunens mål för god

Läs mer

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva

Älvdalens kommun. Årsredovisning Populärutgåva Älvdalens kommun Årsredovisning 2017 Populärutgåva Utmaningar för kommunen men fortsatt stark framtidstro 2017 blev för Älvdalens kommun ett relativt lugnt år med både roliga och mindre roliga händelser.

Läs mer

Delårsrapport : Trelleborgs kommun

Delårsrapport : Trelleborgs kommun Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun 1 (6) Kommunfullmäktige Datum -04-30 Delårsrapport 1 - : Trelleborgs kommun Kommunfullmäktige 31 mars 1 Inledning I enlighet med kommunfullmäktigens beslut från november

Läs mer

Månadsrapport Maj 2010

Månadsrapport Maj 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-maj visar ett underskott på 2 mkr före finansiella poster, vilket är 89 mkr bättre än samma

Läs mer

Cirkulärnr: 13:53 Diarienr: 13/5789 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 13:53 Diarienr: 13/5789 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 13:53 Diarienr: 13/5789 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Mona Fridell m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2013-10-10 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Budgetförutsättningar

Läs mer

Budgetförutsättningar för åren 2014 2018

Budgetförutsättningar för åren 2014 2018 2014-12-19 1 (14) CIRKULÄR 14:59 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Måns Norberg m.fl. Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Budgetförutsättningar för åren 2014 2018 I detta cirkulär presenterar vi: Ny skatteunderlagsprognos

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 07/ Dnr SKL 17/02487 Mona Fridell

Ekonomi Nytt. Nr 07/ Dnr SKL 17/02487 Mona Fridell Ekonomi Nytt Nr 07/2017 2017-04-27 Dnr SKL 17/02487 Mona Fridell 08-452 79 10 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer