Myfab SME Access 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Myfab SME Access 2010"

Transkript

1 Utlysning Myfab SME Access 2010 En utlysning inom programmet Möjliggörande IKT.

2 2 1. Allmänt om programmet Möjliggörande IKT VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av effektiva innovationssystem. Med hjälp av analyser som identifierar hinder och möjligheter i systemen utformas program och utlysningar inom områden med tillväxtpotential. Dessa kan gälla både behovsmotiverad forskning och olika typer av aktörssamspel. VINNOVA har 2010 startat programmet Möjliggörande IKT. Syftet med programmet är att bidra till forskningsresultat som ger nya lösningar baserade på informations- och kommunikationsteknik, IKT. Resultaten från programmet avser att bidra till att stärka svenskt näringslivs internationella konkurrenskraft. Programmets mål är att bidra till utveckling av bl.a. innovativa tekniker, arkitekturer, metoder och verktyg som möjliggör utveckling av avancerade produkter och tjänster som bygger på informations- och kommunikationsteknik. Det sker genom finansiering av forskning i samarbeten mellan akademi, forskningsinstitut och industri. Programmet innebär ett aktivt deltagande för att åstadkomma systemeffekter, inte bara genom stöd till FoU-projekt utan även genom stöd till hela eller viktiga delar av innovationssystemet. Det innebär i sin tur spridning och användning av produkter och tjänster baserade på projektresultat till andra företag och branscher. Målet med programmet är därmed stärka svenskt näringsliv för att bidra till att Sverige behåller en ledande position eller på sikt blir världsledande, inom informations- och kommunikationsområdet. Inom programmet Möjliggörande IKT, har VINNOVA under år 2010 öppnat utlysningen Myfab SME Access Aktuell information om utlysningen, inbjudan och länk till ansökningsfunktionen finns på utlysningens webbsida på under Utlysningar. VINNOVA förbehåller sig rätten att när som helst under utlysningsperioden och utan särskild information justera denna utlysningstext. Inga ändringar kommer dock att göras under de två sista veckorna innan respektive deadline. Samtliga potentiella sökande rekommenderas därför att inför varje deadline hämta aktuell information på utlysningens webbsida. 2. Vilka utlysningen Myfab SME Access 2010 riktar sig till Utlysningen Myfab SME Access 2010 vänder sig till små och medelstora företag i Sverige som vill utnyttja den infrastruktur som byggts upp i Sverige inom akademin för att tillverka i renrum. Syftet är att främja och möjliggöra samarbete mellan de svenska små och medelstora företagen inom detta område och akademin. Detta för att skapa en starkare svensk kontext med ett större utnyttjande av infrastrukturen och samtidigt stärka konkurrenskraften hos de deltagande företagen. 3. Beskrivning av Myfab SME Access Bakgrund och motiv

3 3 Myfab är en nationellt distribuerad infrastruktur av kompetens och resurser för internationellt ledande avancerad elektronik, material- och halvledarteknik från renrumslaboratorier med gemensam rutin för bokning och processer. Myfab-samarbetet mellan Electrum, MC2 och Ångström har finansierats av VINNOVA i samarbete med KAW, SSF och VR. Mer än 130 företag har använt Myfab de senaste fem åren. 30 spin-off företag har startat från Myfab. Ett exempel på ett spin-off från Myfab är Silex, ett världsledande foundry för mikromekanik. Myfab innebär en möjlighet för svenska små och medelstora företag att skaffa affärsmässiga försteg genom att använda sådan kunskap och teknik i sina produkter och lösningar. Dock, ofta har små och medelstora företag begränsade resurser och kan vara tveksamma inför risken att kosta på sig att införa avancerad elektronik, material- och halvledarteknik för sina teknikplattformar, produkter och/eller lösningar. Med VINNOVA som stöd och medfinansiär förväntas denna tröskel att sänkas för många företag. 3.2 Syfte Syftet med utlysningen Myfab SME Access 2010 är att stimulera små och medelstora företag i Sverige att införa avancerad elektronik, material- och halvledarteknik för sina teknikplattformar, produkter och/eller lösningar. 3.3 Effekt- och resultatmål VINNOVA betraktar finansiering av innovationsprojekt och behovsmotiverad FoU som investeringar som på sikt ska främja en hållbar tillväxt i Sverige. VINNOVA förväntar sig att Myfab SME Access 2010 ger ökad spridning och användning av produkter och tjänster baserade på Myfabs resurser och kompetens till fler företag och branscher. Ett förväntat resultatmål för utlysningen år 2010, är minst två nya produktkoncept från svenska små och medelstora företag senast år 2012 som resulterar i utveckling av nya produkter och/eller lösningar. Ett förväntat effektmål för utlysningen år 2010, är minst en ny produkt senast år 2016 som resulterar i intäkt av försäljning och/eller licensiering. 3.4 Genomförande Projekt inom denna utlysning ska genomföras tillsammans med Myfab. Företaget måste visa att projektet svarar mot ett marknadsbehov och syftar till att främja utveckling av nya eller bättre produkter, tjänster och processer för kund. Projektet skall ha koppling till det sökande företagets affärsverksamhet och vara väl förankrat i en god kännedom om marknaden. Projektet ska gärna stärka företagets tillväxtmöjligheter och konkurrenskraft på en internationell marknad. Företagen får en faktura från huvudlabbet det anlitar inom Myfab. De eventuellt andra inblandade Myfab-labben och instituten blir underkonsulter som fakturerar huvudlabbet.

4 4 Företagets bidrag från VINNOVA uppgår till max 50% av det belopp som offereras från Myfab. Projektet skall vid ansökan bifoga offerten från Myfab och vid sin slutrapport bifoga fakturan från Myfab. Om denna faktura understiger offerten, skall företaget återbetala differensen så att VINNOVAs beviljade finansiering utgör maximalt 50 % av fakturan från Myfab. Övriga kostnader i projektet utanför Myfab-fakturan finansieras inte av VINNOVA. Medlen går i första hand för att täcka kostnader i renrummen (kopplade till LIMS). En liten del av budgeten kan också användas till institut eller forskningsresurser i kringområden, men dessa resurser administreras i så fall genom Myfab. Dessa kringtjänster skall dock hållas på en låg nivå, maximalt 10 % av totaltbudgeten. Det skall inte vara meningen att programmet överutnyttjas av instituten. Projektet måste startas senast 6 månader efter beviljande av medlen och avslutas inom 24 månader från projektets start. I det fall ett projekt inte kommer igång eller slutförs så är företaget återbetalningsskyldiga till VINNOVA. Sammanfattning: Företaget: Kontaktar Myfab, via dess hemsida eller genom ett av dess lab. Skriver ansökan med hjälp av labbet genom dess SME kontaktperson. Genomför projektet tillsammans med labbet (en viss del av genomförandet bör företaget delta i). Får upp till 50 % av fakturan från Myfab betald av VINNOVA. Beloppet får inte överstiga den budgeterade kostnaden i ansökan. Rapporterar till VINNOVA Myfab (genom sina respektive SME kontaktpersoner): Hjälper företaget att upprätta en preliminär processplan och att beräkna processkostnaderna Validerar att projektet är genomförbart till VINNOVA Kontaktpersonen håller i kontakter med företaget, samt bistår företaget med det projektstöd (ledning / utförande) som krävs för projektets genomförande VINNOVA: Granskar och beviljar ansökan. Följer upp projektets resultat och effekter Institut: Underleverantörer Fakturerar Myfab-labbet som är huvudlabbet i det relevanta projektet. Person inom institut kan i förekommande fall utses som små och medelstora företagkontaktperson. Detta regleras då genom konsultavtal, som ett projekt inom Myfab-labbet. Företag kan om de vill utnyttja instituten att utföra delmoment i uppdraget, istället för att utföra dessa själva. 4. Tidplan för utlysningen Följande tider gäller för utlysningen. Observera att ändringar kan göras:

5 5 Denna utlysning, Myfab SME Access 2010 Öppningsdatum: Sista ansökningsdag: , kl Sista datum för beslut: Tidigaste datum för projektstart: Utlysningens budget Utlysningen Myfab SME Access 2010 kommer att finansieras av VINNOVA med upp till 3 miljoner kronor, vilka utbetalas under år Krav på projekten Följande krav ska vara uppfyllda för att ansökan ska komma ifråga för VINNOVAs prövning: Beviljade projekt inom Myfab SME Access 2010 ska: Ligga i linje med den del av programmet som utlysningen avser och tydligt bidra till att uppfylla utlysningens och programmets mål. Kundvärdet, affärsnyttan och konkurrenssituationen för den affär som komponenten skall stödja måste vara tydligt beskriven. genomföras av ett projektteam bestående av Myfabs personal, i samarbete med personal från sökande små och medelstora företag, i aktiv samverkan mellan sökande små och medelstora företag och ett eller flera av laboratorierna i Myfab. startas senast 6 månader efter beviljande av medlen avslutas inom 24 månader från projektets start Projekten inom Myfab SME Access 2010 skall ha forsknings- eller utvecklingskaraktär. Rena produktionsarbeten utförs inte inom programmet. Däremot kan en del av ett projekt innehålla en studie för anpassning mot processer som är möjliga hos ett foundry. Bidrag inom Myfab SME Access 2010 kan ges till: Utbildning till små och medelstora företags; i form av renrumsutbildning och utbildning på utrustning i labben. Framtagning av kravspecifikation för komponent (max kr) Design (max kr) Maskframtagning (inom Myfab, ej på externa foundrys) Processning Analyser (inom Myfab) Kapsling Säkerställa processer mot framtida foundrys. (max kr) Bidrag inom Myfab SME Access 2010 ges inte till: Ren serie/volymsproduktion. Det är viktigt att projekten avgränsas väl och att det rör sig om forskning eller utveckling. Det är viktigt att ingen konkurrenssituation mot Silex, Svedice eller liknande företag uppstår. Utrustning utanför LIMS med mer än 10 % av budget.

6 6 Validering Kommersialisering Hyra av utrymme i labben allmän företags- och produktutveckling d.v.s. projekt som har karaktären av affärsutveckling, marknadsföring, löpande drift, installation av utrustning, kvalitetssäkring som är för verksamheten normalt förekommande modifiering av företagets tjänster, varor eller processer när detta inte kräver utveckling av ny kunskap eller bruk av befintlig kunskap på ett väsentligen nytt sätt projekt som huvudsakligen omfattar utbildningsinsatser och kurser Storlek på projekt Projektet ska innehålla en Myfab-del, med processplanering och processning som faktureras av Myfab till företaget. VINNOVA kan bevilja finansiering med upp till 50 % till företaget av Myfab-delen av projektkostnaderna, såsom angivet i ansökan. VINNOVA:s finansiering per projekt förväntas ligga inom intervallet SEK. Projektet kan även innehålla andra delar som inte faktureras Myfab. Dessa finansieras inte av VINNOVA inom ramen för utlysningen. Det är inte meningen att VINNOVA:s utlysning MyFab SME Access 2010 ska subventionera verksamhet som konkurrerar med kommersiella foundries. Storleken på Myfab-delen av projekten är begränsad, så att det bedöms saknas risk att det för konkurrens med foundrys. Summor per projekt, bedöms vara tillräckligt små för att inte riskera att ett foundry skulle ha velat åta sig uppdraget. 7. Krav på sökande Krav för samtliga erbjudanden Sökande företag måste ingå i definitionen för små och medelstora företag (SMF). Med SMF avses i MyFab SME Access 2010 ett företag som: har max 250 anställda är koncernmässigt oberoende 1 har högst 50 miljoner euro i årsomsättning eller högst 43 miljoner euro i balansomslutning Forskningsinstitut, utvecklingscentra, högskolor, universitet, kommuner, landsting eller motsvarande vars verksamhet bedrivs i aktiebolagsform räknas i detta sammanhang inte som SMF. Ovanstående aktörer är däremot välkomna att delta i projekten som samarbetspartners. Projektledaren som ansvarar för rapportering till VINNOVA ska vara anställd på företaget. Sökande företag måste ha en kapacitet både personellt och ekonomiskt som gör det troligt att 1 Med koncernmässigt oberoende menas att företag som är stödberättigade inte får ägas till mer än 25 % av ett eller flera företag som inte uppfyller definitionen av ett SMF. Begränsningen kan överskridas när företaget är delägt av offentliga investmentbolag, riskkapitalbolag och institutionella investerare. För detaljerad information se förordning (2008:762).

7 7 det sökta beloppet för projektet kan leda till avsett resultat. Sökande företag får maximalt ha mottagit stöd från VINNOVA motsvarande 10 miljoner kronor de senaste fem verksamhetsåren. Företaget ska vara ett befintligt aktiebolag som är registrerat hos Bolagsverket minst 1 år före tidpunkten för ansökan till VINNOVA. Företaget ska ha haft aktiv verksamhet under denna tid. Företaget ska det senaste verksamhetsåret ha en omsättning på minst 1 miljon kronor baserat på fakturering eller eget kapital på minst 1 miljon kronor. 8. Villkor Företaget får bidrag på offerten från Myfab för Myfab-delen av det ansökta projektet, efter beviljande från VINNOVA. Dock högst upp till 50% av beloppet på offerten. Projektet ska vid sin slutrapport bifoga fakturan från Myfab. Ifall denna faktura understiger offerten, skall företaget återbetala medel till VINNOVA så att VINNOVA:s finansiering utgör maximalt 50 % av fakturan från Myfab, för Myfab-delen av det ansökta projektet. Övriga kostnader i projektet utanför Myfab-fakturan finansieras inte av VINNOVA. Företagets egna insatser i projektet ska utgöra minst återstående betalning av av Myfabs faktura, för Myfab-delen av projektet så som beskriven i ansökan. En del av fakturan kan utgöras av förfinad processplanering för processer som ska användas i projektet enligt ansökans mål och syfte. Företaget ska dessutom finansiera aktiviteter så att projektmålen kan nås och utlysningens krav på projekt uppfylls. Företaget ska finansiera projektet för att uppnå såväl affärsmässiga mål som tekniska mål såsom beskrivet i ansökan. Detta för att uppfylla det beskrivna kundvärdet, affärsnyttan och konkurrensfördelar för den lösning som skall stödjas av tekniken framtagen i projektet, som beskrivet i ansökan. Företagets del av finansieringen, av projektet i sin helhet, ska vara säkerställd och tydligt presenterad i ansökan. För detta erbjudande från VINNOVA gäller att företaget, inom ramen för projektets ekonomi, kan anlita extra extern expertis utöver Myfab-delen av projektet. Sådan extra extern expertis ska finansieras av det ansvariga företaget. Samtliga kostnader i projektet ska vara reviderbara. Kostnader som är upparbetade före VINNOVA:s beslut godtas inte. Kreditupplysning kommer att tas på sökande företag. Företaget ska även, upp till fem år efter projektets löptid, proaktivt och på eget initiativ, informera VINNOVA om positiva effekter av projektet, av affärsmässig natur, så som till exempel produktlanseringar, till exempel i form av att företaget meddelar VINNOVA om press-releaser. 9. Hur man ansöker Ansökan om medel skickas till VINNOVA, som också är huvudman för programmet. VINNOVA granskar och beslutar om vilka projekt som skall beviljas medel.

8 8 Labbet inom Myfab som kommer att vara inblandat till huvuddelen av processningen måste dock ge en kvittens till VINNOVA om att projektet passar in i programmet, och att det är genomförbart. Företaget skall alltså ta kontakt med Myfab innan ansökan lämnas in. Företaget får också hjälp av kontaktpersonen på huvudlabbet att göra budgeten för processningen i labbet. En kontaktperson för företagen skall finnas på respektive lab. Denna person ansvarar för de projekten som har det egna labbet som huvudlab. (På Electrum kan denna person finnas i antingen KTH eller Acreos organisation. Personen utses av dekan och labchef). Denna kontaktperson hjälper också företaget att formulera en preliminär processplan och en budget till ansökan i förekommande fall, samt ger kvittens till VINNOVA om att ansökan är godkänd från labbets håll. Arbetet inför ansökan med den preliminära processplanen som krävs redovisad i ansökan, finansieras inte av VINNOVA. Ansökan lämnas in elektroniskt via ansökningstjänsten på VINNOVAs Intressentportal. Denna nås genom utlysningens webbsida på VINNOVAs webbplats. För att kunna lämna in en ansökan måste du först skapa ett användarkonto hos VINNOVA. Med hjälp av detta kan du sedan logga in på ansökningstjänsten. Har du redan ett användarkonto hos VINNOVA kan du använda detta. Observera att ansökningarna ska vara inne senast kl sista ansökningsdag. Var ute i god tid eftersom det kan bli kö under sista timman. Efter denna tidpunkt får inga kompletteringar göras av ansökan såvida inte VINNOVA begär in dem. För information om innehåll i ansökan, se Ansökans innehåll nedan. 10. Bedömning Ansökningarna/skisserna bedöms av VINNOVA, eventuellt i samråd med relevant labchef. VINNOVA fattar det formella beslutet om finansiering och meddelar detta beslut till samtliga sökande. Företagets projektansökan kommer att bedömas i konkurrens med andra ansökningar. Bedömningen sker primärt utifrån den skriftliga ansökan till VINNOVA. Sökanden kan också komma att intervjuas av VINNOVA. Bedömningen görs under sekretess av såväl intern som eventuell extern expertis. Eventuella externa experter tillsammans med VINNOVA:s interna bedömare ger rekommendationer, varefter VINNOVA fattar beslut. Bidrag lämnas med stöd av förordningen (2008:762) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation. VINNOVA tillkännager, efter varje bedömningstillfälle, vilka som blivit beviljade finansiering. Enligt förordningen (2000:1132) med instruktion för Verket för innovationssystem, 9, gäller att Beslut om att bevilja eller avslå en ansökan om medel inte kan överklagas. Beträffande kriterier vid bedömningen, se Bedömningskriterier nedan.

9 9 11. Sekretessfrågor, juridisk information Ansökningar till denna utlysning är som huvudregel allmänna handlingar, som allmänheten har rätt att ta del av. Detta gäller även ansökningar som avslås. Även VINNOVAs beslut och beslutsmotiveringar är allmänna handlingar. VINNOVA är dock skyldig att sekretessbelägga alla uppgifter om den enskildes affärs- eller driftsförhållanden, uppfinningar och forskningsresultat om det kan antas att den enskilde lider ekonomisk skada om uppgifterna offentliggörs. Det är i första hand den handläggare på VINNOVA som hanterar ansökningarna som bedömer om ansökan innehåller uppgifter som bör sekretessbeläggas. Närmare information om sekretessregler vid ansökan finns på webbsidan Sekretess vid ansökningar som kan nås från utlysningens webbsida. 12. Bedömningskriterier Följande kriterier kommer att tillämpas av VINNOVA vid bedömning av ansökningarna: 1. Behov och möjligheter. VINNOVA bedömer om projektet har ett tydligt behov med möjlighet för tillväxt och ökad konkurrenskraft för företaget. Att: Projektet stimulerar små och medelstora företag i Sverige som vill pröva på att tillverka i renrum, samt att generera nya företagskunder till Myfabs renrum, detta samtidigt som företagens konkurrenskraft kan stärkas. Projektet har en tydlig koppling till företagets affärsverksamhet (befintlig eller ny). Projektet är väl förankrat i kunskap om marknadens behov. Marknaden och möjligheten för tillväxt ska tydligt beskrivas och marknadsbehovet väl dokumenteras. Konkurrenssituationen (marknad och teknik) är tydligt beskriven. Projektet stärker företagets internationella konkurrenskraft. En övertygande beskrivning ges på konkurrensfördelar som resultatet av projektet avser att ge, exempelvis förbättrad pris/prestanda i förhållande till nuvarande lösningar, minskad miljöbelastning, stärkta immateriella tillgångar, minskade tillverkningskostnader och förbättrade marginaler 2. Kvalitet. VINNOVA bedömer kvalitet med avseende på potentiell innovation, teknisk & vetenskaplig kvalitet och originalitet, nyhetsvärde, affärsmodell samt kvalitet avseende kunskapshöjd och förnyelse av kunskap och kompetens. Att: Projektet leder till nya möjligheter, särskilt från företag som inte tidigare har använt egen innovativ halvledarteknik. Projektet resulterar i exempelvis nya produkter, tjänster eller processer. Projektet tillför företaget ny kunskap.

10 10 Projektet bidrar till att öka företagets förmåga (kunskap, kompetens, teknik) att utveckla nya produkter, tjänster och processer, exempelvis genom att etablera samarbete med externa partners inom FoU. 3. Genomförbarhet. VINNOVA bedömer företagets förmåga att genomföra projektet. Att: Företagets och projektteamets ledarskap, kompetens och nätverk väl svarar mot behoven och har tillgång till relevant affärsmässig och teknisk kompetens. Kan styrkas av tidigare erfarenhet av framgångsrikt företagande. Myfab-delen av projektet bör ju stödjas av även Myfabs kompetens Projektplanen är realistisk och av god kvalitet. Projektplanen ska innehålla väl genomarbetade realistiska mål, med en tydligt beskriven tid- och aktivitetsplan samt budget. Budgeten ska ha en tydlig koppling till aktivitetsplanen. Att finansieringen uppdelat på sökt belopp och medfinansiering är tydligt beskriven. Medfinansiering skall anges. Företaget har en tillräckligtgod finansiell ställning, lönsamhet och säkerställd kapitalförsörjning. Syftet är att bedöma om företaget kan tillgodogöra sig VINNOVA:s finansiering och klara en medfinansiering utan att riskera den löpande verksamheten. Företaget har tillgång till den utrustning som krävs för projektets genomförande, exklusive Myfab-delen Produktkonceptet är tillräckligt tekniskt och affärsmässigt moget för start för produktutveckling efter projektets slut 4. Exploaterbarhet/nyttiggörande. VINNOVA bedömer företagets förmåga till exploatering och nyttiggörande av projektets resultat, d.v.s. att från ett projektresultat kommersiellt nå ut till marknaden. Att: Det finns en tydlig beskrivning av hur projektet kan öka företagets tillväxt och internationella konkurrenskraft. Det finns en tydlig uppskattning av omsättningsökning och tillväxt kopplat till projektresultatet skall anges. Företaget visar finansiella förutsättningar för att kunna exploatera resultatet. Företaget kommer att äga och kan skydda projektresultatet. Bedömning av beskrivning av marknad och kunder för företaget och den tänkta produkten/lösningen. VINNOVA lägger stor vikt vid att den sökande tydligt redogör för om och i så fall hur projektet förhåller sig till pågående eller planerad verksamhet inom EU:s ramprogram och andra större internationella satsningar. Kriterierna kommer också att återkomma i uppföljningar, utvärderingar och effektanalyser. 13. Ansökans innehåll Ansökningstjänsten består av ett antal elektroniska blankettsidor som fylls i av sökanden. Till ansökan ska bifogas: en projektbeskrivning

11 11 en personalbilaga en offert från Myfab på Myfab-delen av det ansökta projektet. Endast dessa ovanstående nämnda bilagor kommer att beaktas vid ansökan. Bilagorna ska vara i pdf-format. Projektbeskrivningen ska vara på maximalt 10 st. A4-sidor med 12 punkters text. Den ska skrivas på svenska eller engelska och omfatta följande: Projekttitel på svenska och engelska Sammanfattning Projektets syfte kopplat till utlysningens syfte Projektets mål kopplat till utlysningens mål Projektets förväntade resultat och nytta. Beskrivning av det behov som projektet tar sikte på. T ex vilket problem som projektet avser att lösa/angelägenhetsgrad/vem gynnas av en lösning och kundvärdet, affärsnyttan och konkurrenssituationen för den affär som lösningen skall stödja.) Angreppssätt Genomförandeplan för projektet inkl tids- och aktivitetsplan, resursplan, budget m.m. Organisationnr och arbetsställe för de olika parterna i projektet I projektbeskrivningen ska genus-, jämställdhets- och mångfaldsaspekter beskrivas. I den mån aspekterna inte bedöms som relevanta, ska detta kommenteras. Ansökan ska innehålla projektsyfte, projektmål, projektplan, projektkostnader och finansiering. Projektet ska innehålla en Myfab-del, alltså den del som Myfab fakturerar företaget. Projektet kan även innehålla en övrig projektdel, utöver processplanering och processning i Myfab. Den övriga projektdelen ska syfta till att nå ända till projektmål vilka är relaterade till affärer för företaget. Myfab-delen av projektet, ska redovisas i form av processmål, preliminär processplan och processkostnader. Det ska alltså framgå vilka delar av projektets mål, aktiviteter och kostnaderna som utgör arbete i Myfab. Den preliminära processplanen som angiven i ansökan kan erfarenhetsmässigt behöva revideras under projektets utförande. Därför måste det finnas realistiska marginaler i ansökan med avseende på formuleringen av projektmålen, projektplanen och projektkostnaderna, detta både för Myfab-delen och projektet i sin helhet. Projektsyftet ska beskrivas, detta i såväl affärsmässiga som tekniska termer. Varför behövs och passar: Projektet affärsmässigt, för det sökande företaget Den tänkta lösningen tekniskt Myfabs resurser VINNOVA:s finansiering. Projektmålen ska redovisas, detta i såväl affärsmässiga mål som tekniska mål. Angivna mål ska vara specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsatta.

12 12 Projektplanen ska redovisas som leder till projektmålen. Projektplanen ska innehålla tidsatta arbetspaket/milstenar, tidsatta personresurser/roller/kompetenser samt ingående organisationer /(företaget, Myfab, externa konsulter ) Projektkostnaderna och resurserna ska redovisas som krävs för att utföra projektplanen. Kostnaderna ska redovisas i fyra olika tabeller: 1. Olika kostnadsslag (fasta, rörliga) och summerat. 2. Arbetspaket eller milstenar och summerat. 3. Personresurser/roller/kompetenser och summerat 4. Organisation (företaget, Myfab, externa konsulter ) och summerat. Projektfinansieringen ska redovisas som täcker projektkostnaderna. VINNOVA kan finansiera med upp till 50 % av Myfabs faktura, alltså Myfab-delen av projektkostnaderna. Dock kan VINNOVAs finansiering inte överstiga det belopp som är ansökt i ansökan. Personalbilagan ska innehålla relevanta CV för projektledaren och nyckelpersoner i projektteamet. För samtliga deltagare ska anges namn, ålder, kön, titel/funktion samt omfattning av medverkan i projektet. Personalbilagan ska per person vara på max 1 A4-sida med 12 punkters text. 14. Kontakt Kontaktpersoner för utlysningen är Ulf Öhlander, utlysningsansvarig Tel ulf.ohlander@vinnova.se Kontakt för frågor om ansökningsfunktionen är VINNOVAs IT-support, tel , helpdesk@vinnova.se

2010-09-07. rev 2010-10-08. Utlysning. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling

2010-09-07. rev 2010-10-08. Utlysning. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling 1 2010-09-07 rev 2010-10-08 Utlysning Forska&Väx 2010 Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling En utlysning inom programmet Forska&Väx. 2 1. Allmänt om Forska&Väx VINNOVAs

Läs mer

2009-12-15. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling. Utlysningstext

2009-12-15. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling. Utlysningstext 1 2009-12-15 Forska&Väx 2010 Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling Utlysningstext 2 1. Allmänt om Forska&Väx VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt genom

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Höstens ansökningsomgång. Forska&Väx Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling

Höstens ansökningsomgång. Forska&Väx Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling 1 2009-07-14 Höstens ansökningsomgång Forska&Väx 2009 Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling med särskilt budgetutrymme avsatt för satsningar på miljö- och energiteknikområdet

Läs mer

Utlysning Innovation och Design 2012

Utlysning Innovation och Design 2012 1 2012-05-14 Utlysning Innovation och Design 2012 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst.

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. 2012-08-16 Utlysning 2012 Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. En utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7)

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7) Utlysning 2011 hösten Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU en utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige

Läs mer

2008-09-05. Utlysning

2008-09-05. Utlysning 2008-09-05 Utlysning Forska&Väx 2008 Forska&Väx 1. Inbjudan Finansiering för små och medelstora företag innovation, forskning och utveckling Växa genom innovation, forskning och utveckling. Forska&Väx

Läs mer

Forska&Väx. Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation

Forska&Väx. Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation Forska&Väx Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder små och medelstora företag (SMF) att komma in med ansökan om ekonomiskt stöd

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-10-22 Öppen innovation och spetsanvändare 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Forskning och utveckling i små och medelstora företag. Utlysningstext

Forskning och utveckling i små och medelstora företag. Utlysningstext Forskning och utveckling i små och medelstora företag - stöd till forskningsinsatser för hållbar tillväxt Utlysningstext Ansökningsperiod för FoU-kort Avancerat: 2012-09-17 2012-10-31 Löpande ansökningar

Läs mer

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 21 september 2015 Reviderad Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända En utlysning inom programmet Social innovation. 1 Sammanfattning En utlysning

Läs mer

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-12-18 2013-05536 Reviderad Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2012-11-15 2012-02992 Reviderad 2012-02-25 Stöd för unga innovativa tillväxtföretag En utlysning inom programmet Innovativa SMF. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Kompetenscentrum stöd till SMF

Kompetenscentrum stöd till SMF UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer [170307] 2015-04704 Reviderad [170307] Kompetenscentrum stöd till SMF Stöd till Små- och Medelstora Företag för forskningsinsatser i Vinnovas kompetenscentrum En utlysning

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 121109 2012-01384 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation - samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter

Läs mer

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014)

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) UTLYSNING INNOVATIV PRODUKTFRAMTAGNING 1 (9) Datum Diarienummer 2014-03-24 2014-01488 Reviderad Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) Detta är den andra utlysningen

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-03-11 2014-01303 Reviderad 2014-01391 AO Datum för revidering VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen Utlysningen VINN NU 2014 genomförs

Läs mer

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-04-15 2013-01710 Reviderad 2013-04-24 Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet En utlysning inom det strategiska området Produktion och arbetsliv. 1 Sammanfattning

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation.

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation. UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-06-25 2014-03980 Reviderad -- Öppna datakällor 4 En utlysning inom programmet Öppen innovation. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker

Läs mer

INNOVAIR, Nationellt strategiskt innovationsprogram för flyg, 2

INNOVAIR, Nationellt strategiskt innovationsprogram för flyg,   2 SMF Flyg-programmet Syftet med denna utlysning i SMF Flyg-programmet Föreliggande, sker inom ramen för Innovair 1 och det Nationella flygforskningsprogrammet (NFFP). SMF-satsningen är kopplad till NRIA

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

2010-09-15. Rev 2010-09-23. Utlysning. VINN NU 2010 höst. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU

2010-09-15. Rev 2010-09-23. Utlysning. VINN NU 2010 höst. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU Rev 2010-09-23 Utlysning 2010 höst Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU även med målgruppen UNGA 18-30 år i teamet en utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen

Läs mer

UTLYSNING 1 (10) [ ] [ ] Innovativa Startups. Steg 1 Våren En utlysning inom programmet Innovativa Startups

UTLYSNING 1 (10) [ ] [ ] Innovativa Startups. Steg 1 Våren En utlysning inom programmet Innovativa Startups UTLYSNING 1 (10) Innovativa Startups Steg 1 Våren 2019 En utlysning inom programmet Innovativa Startups UTLYSNING 2 (10) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...

Läs mer

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling UTLYSNING 1 1 (10) (10) Internet of Things för innovativ samhällsutveckling En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige är en

Läs mer

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2018-01-12 2014-04036 Reviderad 2017-12-19 Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Utlysning Industridrivna FoU-projekt och SiC Power Center

Utlysning Industridrivna FoU-projekt och SiC Power Center 1 2011-09-15 Utlysning Industridrivna FoU-projekt och SiC Power Center 2 1. Allmänt om utlysningen Industridrivna FoU-projekt och SiC Power Center VINNOVA:s uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-04-14] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-04-14] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2014-04-14] Forska&Väx 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program 1 (15) UTLYSNING Datum Preliminärt utkast version 2013-02-01 prel ver 1 Reviderad Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program Erbjudande att med utgångspunkt i

Läs mer

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med FAPESP

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med FAPESP UTLYSNING 1 (10) Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med FAPESP Bidrag inför gemensamma forskningsoch innovationsprojekt En utlysning inom programmet för Globala

Läs mer

Smartare Elektroniksystem

Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (13) Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Smartare Elektroniksystem är en del av Vinnova,

Läs mer

Forskning och utveckling i små och medelstora företag

Forskning och utveckling i små och medelstora företag Forskning och utveckling i små och medelstora företag - stöd till forskningsinsatser för hållbar tillväxt Utlysningstext Ansökningsperiod för FoU-kort Avancerat: 2018-08-01 2018-10-02 Löpande ansökningar

Läs mer

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte Utlysningen FRÖN - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet Informationsmöte 2014-04-04 Vad är FRÖN? En VINNOVA-satsning på ökad innovationskraft i offentligt finansierad verksamhet Aktörer

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-01-18] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-01-18] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2014-01-18] Forska&Väx 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Innovationsprojekt i företag

Innovationsprojekt i företag 1 [2015-01-14 Ansökningsomgång1] Reviderad 2014-12-15 Utlysning Innovationsprojekt i företag Finansiering av innovationsprojekt i företag med upp till 250 anställda 2 1. Sammanfattning Har ert företag

Läs mer

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med SENAI

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med SENAI UTLYSNING 1 (11) Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med SENAI Förstudiebidrag inför gemensamma forsknings- och innovationsprojekt inom området bioekonomi En utlysning

Läs mer

Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag

Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2016-05-02 2011-03827 Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag En utlysning inom programmet EU-relationer 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet.

Läs mer

Smartare elektroniksystem

Smartare elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Smartare elektroniksystem Forsknings- och innovationsprojekt 2019 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Tjänstelyftet - Innovationsprojekt

Tjänstelyftet - Innovationsprojekt UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 24 mars 2014 2013-01123 Reviderad 27 mars 2014 Tjänstelyftet - Innovationsprojekt Sista ansökningsdag 4 juni 2014 En utlysning inom VINNOVAs program Tjänstelyftet Tänk

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-04-30 2013-02101 Reviderad 2013-04-30 Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 En utlysning inom programmet för ökad EU-samverkan 1 Sammanfattning

Läs mer

Innovationsprojekt i företag

Innovationsprojekt i företag 1 [2015-08-11 Ansökningsomgång 2] Reviderad 2015-08-10 Utlysning Innovationsprojekt i företag Finansiering av innovationsprojekt i företag med upp till 250 anställda 2 1. Sammanfattning Har ert företag

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad VINN NU En utlysning inom programmet VINN NU

UTLYSNING 1 (8) Reviderad VINN NU En utlysning inom programmet VINN NU UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2013-08-20 2013-00989 Reviderad 2013-01850 AO Datum för revidering VINN NU 2013 Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst En utlysning

Läs mer

Strategiska forskningsoch innovationsagendor

Strategiska forskningsoch innovationsagendor 1 2012-04-27 Strategiska forskningsoch innovationsagendor Utlysning av bidrag för att ta fram strategiska forsknings- och innovationsagendor 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Mobilitet, mobil kommunikation och bredband

Mobilitet, mobil kommunikation och bredband 2007-05-28 Reviderad 2007-08-15 Mobilitet, mobil kommunikation och bredband Utlysning som främjar forskning inom Framväxt av tjänster i nät och terminaler och Speciella insatser för att samverka med, komplettera

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-03-31 2014-02348 Reviderad 2015-02-02 Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2014-06-03 Version Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA,

Läs mer

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer 2015-02-20 2015-00027 VINNVÄXT 2016 Skiss Inbjudan att inkomma med skisser för uppbyggnad och utveckling av innovationsmiljöer inom strategiska områden av betydelse för

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-06-16 2017-03113 Reviderad Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [ ] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [ ] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2013-12-19] Forska&Va x 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 4 3 Vem riktar

Läs mer

Innovativa startups Fas 1

Innovativa startups Fas 1 Innovativa startups Fas 1 6 december 2016 Diarienummer 2016-04714 Revisionshistorik efter publicering Datum Ändring Innehållsförteckning 1 Erbjudandet i korthet 4 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?

Läs mer

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health

Läs mer

Tillämpad genusforskning

Tillämpad genusforskning 1 2008-03-03 Utlysning Tillämpad genusforskning för starka forsknings- och innovationsmiljöer Steg 2 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed genusforskare, huvudansvariga för starka forsknings- och innovationsmiljöer

Läs mer

Stöd till innovatörer 2018

Stöd till innovatörer 2018 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-11-21 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer 2018 En utlysning för organisationer som kan stödja enskilda innovatörer och uppfinnare VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-03-01 2016-05332 Reviderad 2017-03-22 Leda och organisera för ökad innovationsförmåga En utlysning inom programmet Innovationsledning och organisering VERKET FÖR

Läs mer

FashionTech och MediaTech

FashionTech och MediaTech 1 FashionTech och MediaTech 1 Sammanfattning Från analog till digital 2017 Bärbart mode och nyhetsmedia har gemensamt att de befinner sig i en förändringsfas som drivs av digitaliseringen för nya tjänster.

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

Säkerhet och krisberedskap - Produkt- och tjänstedemonstratorer

Säkerhet och krisberedskap - Produkt- och tjänstedemonstratorer 1 11 april 2011 Utlysning Säkerhet och krisberedskap - Produkt- och tjänstedemonstratorer En utlysning inom programmet Säkerhet och krisberedskap 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

VINN Verifiering höst 2015

VINN Verifiering höst 2015 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-06-16 2013-05653 Reviderad VINN Verifiering höst 2015 VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS Post: VINNOVA, SE-101 58

Läs mer

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-03-04 2013-01042 Reviderad 2013-09-02 FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Internationell samverkan med aktörer i Kina för Ecoinnovationer

Internationell samverkan med aktörer i Kina för Ecoinnovationer UTLYSNING 1 (14) Datum Diarienummer 2013-02-28 2012-02001 Reviderad 2013-02-22 Utlysning Internationell samverkan med aktörer i Kina för Ecoinnovationer 2013 Projektform B: Genomförande av internationella

Läs mer

Normkreativ innovation 2017

Normkreativ innovation 2017 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-30 2016-05307 Reviderad Normkreativ innovation 2017 - finansiering av instegsprojekt i företag Normkreativ innovation handlar om att utmana normer för att skapa

Läs mer

Innovationsprojekt i företag

Innovationsprojekt i företag Innovationsprojekt i företag 6 december 2016 Diarienummer 2016-04662 Revisionshistorik efter publicering Datum Ändring Innehållsförteckning 1 Erbjudandet i korthet 4 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?

Läs mer

Smartare elektroniksystem.

Smartare elektroniksystem. UTLYSNING 1 (13) Smartare elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2019 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem. Det strategiska innovationsprogrammet Smartare

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 5 3 Vem riktar

Läs mer

Innovationsprojekt i företag Ett erbjudande för små och medelstora företag

Innovationsprojekt i företag Ett erbjudande för små och medelstora företag UTLYSNING 1 (15) Innovationsprojekt i företag Ett erbjudande för små och medelstora företag UTLYSNING 2 (15) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet...3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...5 3 Vem

Läs mer

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2016-06-10 ans.omg 1 [DIARIENUMMER] Utveckling och produktion av biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Regeringen har

Läs mer

Bygginnovationen

Bygginnovationen UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-01-19 2015-06960 Reviderad 2016-09-27 Bygginnovationen 2016-2018 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft

Läs mer

Hållbara verksamhets- och affärsmodeller för e-tjänster

Hållbara verksamhets- och affärsmodeller för e-tjänster 2008-01-29 Utlysning Hållbara verksamhets- och affärsmodeller för e-tjänster 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed aktörer inom näringsliv, offentlig förvaltning, universitet och högskolor samt forskningsinstitut

Läs mer

Innovationer för ett hållbart samhälle (IHS) för en klimatneutral framtid

Innovationer för ett hållbart samhälle (IHS) för en klimatneutral framtid UTLYSNING 1 (11) Innovationer för ett hållbart samhälle (IHS) för en klimatneutral framtid Behovsmotiverad kunskaps- och kompetensutveckling UTLYSNING 2 (11) Innehåll Innehåll... 2 1. Erbjudandet i korthet...

Läs mer

Utlysning som främjar forskning på innovativa inbyggda system, programvara och hårdvara

Utlysning som främjar forskning på innovativa inbyggda system, programvara och hårdvara 1 2007-06-25 Reviderad 2007-09-03 Utlysning Banbrytande informations- och kommunikationsteknik 2007 Utlysning som främjar forskning på innovativa inbyggda system, programvara och hårdvara 2 1. Inbjudan

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING Datum [2018-01-16] Diarienummer 2017-02398 Reviderad [2018-12-21] Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet 2 (8) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

UTLYSNING 1 (12) Reviderad 2013-02-26. Mötesprojekt 2013. En utlysning inom programmet Testmarknad.

UTLYSNING 1 (12) Reviderad 2013-02-26. Mötesprojekt 2013. En utlysning inom programmet Testmarknad. UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2013-02-15 2013-00570 Reviderad 2013-02-26 Mötesprojekt 2013 En utlysning inom programmet Testmarknad. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi

Läs mer

Normkritisk innovation 2018

Normkritisk innovation 2018 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-12-15 2017-05257, 2017-05259 Reviderad Normkritisk innovation 2018 Jämställdhet och jämlikhet som drivkraft för innovation och hållbar tillväxt En utlysning inom

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-05-15 2014-04036 Reviderad 2017-05-11 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2017 1 Sammanfattning Utlysningen riktar

Läs mer

Kompetenscentrum 2017- Steg 1

Kompetenscentrum 2017- Steg 1 UTLYSNING 1 (14) Kompetenscentrum 2017- Steg 1 Skiss 1 Inledning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta. VINNOVAs vision är

Läs mer

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (10) Datum Utveckling och produktion av biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Regeringen har gett Vinnova och Vetenskapsrådet i uppdrag att

Läs mer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer UTLYSNING 1 (13) Datum 2012-12-19 Skiss Reviderad Diarienummer 2012-03843 Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar

Läs mer

2010-01-18. Utlysning. VINN-Verifiering 2010. Programmet ingår i VINNOVAs och Innovationsbrons satsning "Verifiering för Tillväxt"

2010-01-18. Utlysning. VINN-Verifiering 2010. Programmet ingår i VINNOVAs och Innovationsbrons satsning Verifiering för Tillväxt 1 2010-01-18 Utlysning VINN-Verifiering 2010 Programmet ingår i VINNOVAs och Innovationsbrons satsning "Verifiering för Tillväxt" En utlysning inom programmet VINN-verifiering 2 1. Allmänt om utlysningen

Läs mer

2011-09-15. Reviderad [2014-09-25] Utlysning. En utlysning inom programmet Nationellt innovationsprogram - Bygginnovationen

2011-09-15. Reviderad [2014-09-25] Utlysning. En utlysning inom programmet Nationellt innovationsprogram - Bygginnovationen 1 2011-09-15 Reviderad [2014-09-25] Utlysning Bygginnovationen 2011-2016 En utlysning inom programmet Nationellt innovationsprogram - Bygginnovationen 2 1. Allmänt om Bygginnovationen VINNOVAs uppgift

Läs mer

Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga, 2019.

Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga, 2019. UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga, 2019. En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12)

Läs mer

Följeforskning biologiska läkemedel

Följeforskning biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-04-11 [DIARIENUMMER] Följeforskning biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Vinnova och Vetenskapsrådet har på uppdrag

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2015-09-02 2014-02347 Reviderad Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt 2014-01-18 www.lighterarena.se 1 Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer 30/1-31/3 2014 Utlysningstexten är ett utkast ej för

Läs mer