LU har valt att spara alla kurs- och utbildningsplaner i en gemensam databas. Denna funktionalitet ligger i utbildningsdatabasen Lubas som moduler.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LU har valt att spara alla kurs- och utbildningsplaner i en gemensam databas. Denna funktionalitet ligger i utbildningsdatabasen Lubas som moduler."

Transkript

1 A. Inledning LU har valt att spara alla kurs- och utbildningsplaner i en gemensam databas. Denna funktionalitet ligger i utbildningsdatabasen Lubas som moduler. Vilka uppgifter som kurs- och utbildningsplaner ska innehålla framgår av högskoleförordningens kapitel 6. Vidare har rektor beslutat om tillämpningsföreskrifter (G /2006 reviderade ). Fördelarna med en gemensam databas är dels att kursplanerna blir enhetliga eftersom formulären följer rektors föreskrifter, dels att det blir enkelt att skapa underlag för webben då planerna i PDF-format placeras på ett webb-hotell vid LDC. Kursplanerna blir anpassade både för publicering på LU-webben och på fakultetens/institutionens egna hemsidor. En annan fördel med att samla alla planerna centralt är att det blir enklare att ta fram dem i samband med att andra myndigheter, t ex UKÄ, vill göra uppföljningar. Nu kan hela planen färdigställas på ett ställe från idé till färdig kurs- eller utbildningsplan. Enda förutsättningen är att personerna som ska arbeta med detta finns i Lucat. Det finns möjlighet att bjuda in kollegor (måste också finnas i Lucat) att delta i utvecklingen av planen. Genom statusförfarande kan man sedan skicka planen vidare för granskning vid institutionsstyrelse/motsvarande där någon eller några har rollen Granskare. Är denna instans nöjd så går planen vidare till godkännande/fastställande. Om inte, skickas den tillbaka för komplettering/justering. Innan planen går vidare för fastställande måste kurskod beställas av Ladok, vilket kan göras direkt i systemet. Planen kan därefter skickas vidare till fakultetsstyrelsen/utbildningsnämnden/ motsvarande för godkännande/fastställande. Även härifrån kan den skickas tillbaka till de underliggande nivåerna för komplettering/justering. För nya utbildningsprogram är ordningen lite annorlunda. Först ska utbildningen valideras (se därefter inrättar utbildningsnämnden nya program och som sista steg tilldelas programkod (eventuell inriktningskod) av Ladok. Fakulteten har beslutat vem som har rollen Fastställare i systemet. När Fastställaren har fastställt kurs- eller utbildningsplanen i systemet kan den skickas för maskinell översättning till engelska. Denna översättning granskas av den/de som fakulteten utsett till översättningsansvariga. Personen gör de eventuella ändringar som behövs, sparar och godkänner därefter översättningen i översättningsverktyget. Den kommer då tillbaka till Lubas och under natten genereras även en engelsk version av planen som läggs på webbhotellet i PDF-format. Fastställda kurs- och utbildningsplaner kan sedan vid behov revideras. När den reviderade planen fastställs sparas det ursprungliga originalet som historisk. 1(25)

2 Förändringar av karaktären som innebär annat namn, nytt poängtal, annan betygsskala, skärpt eller förminskad särskild behörighet eller ny struktur kräver ny kurs-/programkod. Vid större strukturella förändringar av program så kan det bli fråga om en ny validering. Teknik Systemet är testat med de vanligaste moderna webb-läsarna: Firefox, Chrome, Safari för windows samt Internet explorer (här måste kompabilitetsläget vara avstängt). Test har även skett med Safari på Mac. Status Varje utbildning ges en status, som anger hur pass komplett informationen om utbildningen är och om informationen kan publiceras. Alla utbildningar startar med status Skiss. När den kompletterats med obligatoriska uppgifter och den kan anses så klar att den kan gå vidare för granskning av institutionsstyrelse/motsvarande ändras statusen till Preliminär. Efter godkännande av institutionsstyrelse/motsvarande sätts status Granskad. Nu kan kurskod beställas från Ladok. På fakultetsnivån finns två nivåer Godkänd och Fastställd. När kursplanen är fastställd markerar fastställaren status Fastställd och kan även beställa översättning. Observera att när du flyttar upp statusnivån så är kursplanen inte längre tillgänglig för dig att göra ändringar i. Support Läs först den här manualen. Se även: Om den inte ger dig svar på dina frågor kan du vända dig till någon av följande: Michael Olofsson, Daniel Huledal, (25)

3 B. Inloggning Inloggning görs via Du använder samma användaridentitet och lösenord som i Lucat. Användarhanteringen bygger på universitetets personalkatalog Lucat. Grundbehörigheten är att man finns i Lucat. För att kunna logga in och använda systemet för rollerna Granskare, Godkännare eller Fastställare i Lucat krävs att formuläret på Lubas hemsida fylls i. Kontakt: Michael.Olofsson@stu.lu.se 3(25)

4 C. Meny Menyn har fyra rubriker. Inställningar används för att underhålla utbildningsdatabasens katalogtabeller. Det är endast administratörer som ser denna och har rätt att ändra här. Kursplaner innehåller funktioner för att skapa och ändra information om kursplaner. Se mer i kapitlet Kursplaner. Utbildningsplaner innehåller funktioner för att skapa och ändra information om utbildningsplaner. Se mer i kapitlet Utbildningsplaner. Logga ut avslutar sessionen. Nedanför menyn kommer informations- och felmeddelande upp om sådana finns. Ex. eller De texter som kursplanedelen fylls på med är antingen inskriva direkt eller inklistrade från t ex Word. Vid inklistring av texter rensas de alltid från all formatering. Formatering görs sedan med systemets editor. 4(25)

5 D. Kursplaner Du kan söka fram egna kursplaner, skapa en ny kursplan samt söka fram en viss kursplan. Sökformulär Välj Se egna kursplaner för att se de kursplaner du har skapat. De redovisas med sin status. Ordningen på flikarna beror på vilken roll du har i systemet. Valet Sök ger ett sökformulär som består av tre delar; längst till vänster kod för kursplanen, i mitten kursplanens status och längst till höger kursplanens institutionstillhörighet, i utbildningsdatabasen. Dessa kan kombineras på olika sätt. 5(25)

6 Resultat av sökning: Du kan också skapa en ny kursplan genom att klicka på Ny kursplan. Om kursen redan finns i Ladok men kursplan saknas i systemet kan du hitta kursen genom att ange kurskod enligt nedan: Klicka på rätt kurs ock därefter på Ny kursplan och basuppgifter från Ladok fylls i formuläret. 6(25)

7 Skapa kursplan Det finns en kort förklaring till vad som ska skrivas i de flesta fälten. Håll muspekaren över frågetecknet så kommer en kort förklarande text upp. Till att börja med anger du förslag på kurskod (6 tecken i formen ABCD12), förslag till namn på utbildningen (både svensk och engelsk benämning), antal högskolepoäng samt institution i Ladok (har du bara rättighet till en institution så är denna förvald, finns under fliken Uppgifter för Ladok). I senare skeden av processen när kurskod erhållits från Ladok och fram till fastställd kursplan så används kurskod vid sökningar. Då är ledtexten för benämningarna ändrad till Kursens svenska titel respektive engelska titel. Till vänster i formuläret så finns ett antal flikar: Hur en kursplan ska skrivas är det respektive fakultet/motsv som bestämmer. 7(25)

8 Under denna rubrik fyller du i följande: (Större/annan sorts rubrik än tidigare) Huvudområde och fördjupning: Kursen kan ha inget, ett eller flera huvudområden. Har huvudområde valts är fördjupning obligatoriskt. Fördjupning kan anges utan huvudområde. Gör valen och tryck på Lägg till-knappen Kurstyp och kursens placering i utbildningssystemet: Beskriv om kursen t ex kan läsas som fristående kurs, enbart inom visst program, om den är obligatorisk för viss examen (ange examen) etc. Undervisningsspråk: Välj språk i scroll-listan. I textrutan bredvid kan du ange kompletterande information, t ex Vissa moment ges på engelska. Fri text. Ange kursens mål. Kursplanen ska normalt innehålla samtliga kategorier av mål (kunskap och förståelse, färdighet och förmåga samt värderingsförmåga och förhållningssätt). Målen ska kunna examineras. Använd aktiva verb. 8(25)

9 Vid utskrift blir det ingen rubrik för inledande text. Finns det texter för de övriga tre målen, blir dessa rubriker i PDF-utskriften. Fri text. Gör en kortare beskrivning av kursen och dess innehåll samt om kursen är indelad i olika delkurser. Fri text. I textrutan kan du ange en mer detaljerad beskrivning, t ex undervisningsformer som tillämpas, arbetsinsatser som studenten förväntas utföra samt vilka uppgifter som är obligatoriska. 9(25)

10 Ange de examinationsformer som kan förekomma på kursen. Ange även, om tillämpligt, maximalt antal tillåtna examinationstillfällen. Observera att en eventuell begränsning inte får understiga 5 tillfällen för tentamen/motsvarande respektive 2 tillfällen om examinationen avser praktik. Genom att trycka på: ges möjlighet att ange vilka prov/moment som kursen har. Ange förslag på provkod, provets/momentets svenska och engelska namn, omfattning i högskolepoäng samt betygsskala. Observera att summan av provens/momentens omfattning ska vara större eller lika med kursens totala antal högskolepoäng. Det går också att beskriva hur provet/momentet examineras. Blocken kan sedan flyttas upp och ner så du får dem i den ordning som önskas. Ovanstående bild visar information som används av Ladok. Vi ska se om proven/momenten så småningom kan föras över till Ladok direkt. 10(25)

11 I scroll-listan väljer du den betygskala som ska användas. Fri text. Ange vad som utgör grund för betyg på hel kurs, t ex om en sammanvägning sker av olika prov/moment eller om "viktning" är aktuell för en viss del av kursen. Den inledande frågan avgör om det är en nybörjarutbildning eller ej. Om svaret är Nej: Välj lämplig modell i scroll-listan: Grundläggande behörighet eller lämplig områdesbehörighet. Om svaret är Ja: 11(25)

12 Fri text. Ange den särskilda behörigheten i formen: Grundläggande behörighet samt (en eller flera högskolekurser/andra villkor som betingas av utbildningen eller är av betydelse för det yrkesområde som utbildningen förbereder för och om det krävs engelska B/6 och/eller svenska B/3 från gymnasiet). Rekommendation: Försök uttrycka förkunskapskraven i generella termer, exempelvis enligt modellen "Statsvetenskap: Grundkurs, 30 hp (STVA12) eller motsvarande". Koder för specifika kurser kan nämnas som exempel. Fri text. I textrutan kan övrig information om kursen anges. T ex eventuella övergångsregler, eventuell begränsning i giltighetstid (i förhållande till examen), om kursen har begränsningar till annan kurs (i förhållande till examen), om kursen överlappar annan kurs, om möjligheten till förnyad examination begränsas, med anledning av nedläggning av kursen. 12(25)

13 I scroll-listorna väljer du Ladok-institution (har du bara rättigheter för en institution är den förvald) och Ämnesgrupp (enligt SCB). Fördela om flera utbildningsområden är med och finansierar kursen. Du kan söka på programkod eller benämning. Om kursen är obligatorisk inom programmet/ inriktningen markeras rutan.genom att klicka på Lägg till-knappen kan markering om att kursen ingår i program + eventuella inriktningar fyllas på i tabellen nedanför. 13(25)

14 Ex: Sök på kurskod eller benämning. Klicka sedan på Lägg till-knappen. Beställning av kurskod från Ladok kan ske först på statusnivå Granskad. I och med det låses en del fält för förändring. Skickas kursplanen ner till lägre nivå för korrigering så är ändå dessa fält låsta. Beställningen till Ladok motsvarar den gamla kurskodsbeställningsblanketten. 14(25)

15 Beslutsdatum ingår i fastställandebeslutet. Ändringsdatum ingår i revideringsbeslutet. 15(25)

16 Sök fram personer som du vill tillåta att ändra på din kursplan. Sökning kan ske på förnamn + efternamn, bara förnamn eller * efternamn samt del av namn, t ex Mich Olof. Tryck sedan på SÖK. Om personen finns i Lucat kommer namnet upp. Sedan måste du klicka på "Lägg till" för att personen ska hamna på din lista. Litteraturlistan är ett fristående dokument skilt från kursplanen. Klicka på: En litteraturlista kan befinna sig på två statusnivåer, skiss eller fastställd. Skiss är utgångsläget. Du kan skapa litteraturlistan på två sätt, antingen laddar du upp ett dokument från din egen dator (måste vara i PDF-format) eller så söker du fram litteraturen från biblioteksregistren. Klicka på Lägg till en ny bilaga från din dator och sök fram den PDF-fil som du ska använda. Observera att du måste ladda upp bilagan först, spara och sedan välja beslutsfattare och ange datumen. T ex SJSE15 16(25)

17 Här kan du klicka på Ångra utifall det var fel fil. Är det rätt fil, så klickar du på Ladda upp. Eller så söker du fram kursens litteratur antingen genom att ange ISBN-nummer eller titel. Klicka sök och du får fram ett resultatfönster. Finns boken med så klickar du på Välj. Upprepa genom att lägga till ytterligare rader. Du kan använda tomma rader för rubriker, t ex Böcker, Kompendier Vill du ha fetstil gör du på följande sätt: skriver <B>Din rubrik</b> då blir texten i utskriften Din rubrik. Om du vill ha kursiv stil byt ut B mot I. Observera att det är lämpligt att ange både svensk och engelsk benämning, t ex Böcker/Books, eftersom litteraturlistan inte översätts. Genom att ta tag i raderna (muspekaren blir ett kors ) kan man flytta raderna inbördes. 17(25)

18 Eftersom Litteraturlistan är ett eget dokument så skrivs den ut med knappen När du söker fram kurser i menyn kan även litteraturlistan visas: Genom att klicka på kursnamnet viks litteraturlistorna ut. Klicka igen så göms litteraturlistorna. Vill du skicka kursplan och/eller litteraturlista som e-post, bocka i rutorna till höger. 18(25)

19 Klicka på. Då kommer ditt e-postprogram upp med länkar till de kursplaner/litteraturlistor som du bockat för. 19(25)

20 Skapa utbildningsplan Det finns en kort förklaring till vad som ska skrivas i de flesta fälten. Klicka på frågetecknet så kommer den förklarande texten upp i ett nytt fönster. Från början anger man en Interimkod (6 tecken). Namn på utbildningen anges (både svensk och engelsk), nivå samt antal poäng. När utbildningsplanen är fastställd finns Beslutsdatum och beslutsfattare, likaså vid ändringar i befintlig programplan. Diarienummer för kursens fastställande kan anges uppe till höger. På den nedre delen av formuläret så finns ett antal flikar: Programbeskrivning Programmets mål Kursuppgifter Examensbenämning/ar Förkunskapskrav och urvalsgrunder Övergångsregler Övrigt Inriktning Hur en utbildningsplan ska skrivas är det respektive fakultet/motsv som bestämmer. 20(25)

21 Programbeskrivning Fri text. Lämna en kort beskrivning av programmet. Programmets mål Fri text. Redovisa programmets mål i sin helhet, inkl aktuella examensmål. Observera att utbildningsplan för program som medger olika examina, ska omfatta examensmål för samtliga möjliga examina. Utbildningsplanen ska normalt innehålla samtliga kategorier av mål (kunskap och förståelse, färdighet och förmåga samt värderingsförmåga och förhållningssätt). 21(25)

22 Kursuppgifter Om det finns en schematisk bild av programmet som en bilaga i din dator kan du spara den i databasen. Tryck på "Hitta bilagan i din dator". Nytt fönster öppnas. Tryck på "Bläddra" för att hitta bilagan. När bilagan är hittad tryck på "Öppna" och sedan på "Spara bilagan", bilagan sparas då i databasen. För att titta på en sparad bilaga tryck på "Hämta Existerande bilaga från databasen". Obs filnamnet får vara max 250 tecken inklusive blanka. Obligatoriskt fält, fri text. Ange vilka kurser som ingår i programmet, inkl uppgifter om vilka som är obligatoriska, valbara samt ev utrymme för valfria kurser. Examensbenämning/ar Examensbenämning: Välj. Om beslut finns om särskild examensbenämning kommer det att läggas in i vallistan. 22(25)

23 Övriga examensuppgifter: Fri text. Vid behov anges specificerade upplysningar om villkor för viss examen som vilka kurser som ska ingå. Förkunskapskrav och urvalsgrunder Om olika förkunskapskrav är aktuella för olika inriktningar, markera respektive inriktning (i "Välj inriktning:" längst upp på sidan) och fyll i relevanta uppgifter nedan. Observera att dessa fall kräver att uppgifter lämnas för samtliga inriktningar. Välj relevant alternativ från listan. (Gäller program utan akademiska förkunskapskrav). Annars skriv fri text i rutan (akademiska förkunskapskrav). Ange urvalsmetod om tidigare studier på högskolenivå inte krävs. 23(25)

24 Urvalsmetod text anges som tidigare studier på högskolenivå krävs. Övergångregler Fri text. Redogör för relationer till tidigare program/programversion och ev frågor runt tillgodoräknanden etc i de fall detta program ersätter annan utbildning. Övrigt Ange övrig information som är av vikt för programmet. 24(25)

25 Inriktning För att ange ev programinriktning, klicka på "Lägg till inriktning". Fyll i inriktningens namn och omfattning i högskolepoäng i avsett fält. Vid behov upprepa åtgärden. Användaruppgifter Ange lucat id för personen du vill tillåta att ändra på din utbildningsplan. Tryck sedan på SÖK. Om personen finns i lucat kommer namnet upp i rutan till höger. Sedan måste du klicka på "Lägg till" för att personen skall hamna på din lista. 25(25)

LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Rektor Dnr I G /2006 (reviderad )

LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Rektor Dnr I G /2006 (reviderad ) LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Tillämpningsföreskrifter gällande kursplaner för grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet Nedanstående uppgifter utgör ett minimikrav på struktur och innehåll för

Läs mer

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/244 Rektor Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner Bakgrund Tillämpningsföreskrifter fastställdes första gången 2006 i samband med arbetet

Läs mer

Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet

Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet BESLUT Dnr I G221 5146/2006 Rektor Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet I samband med införandet av ändringar i Högskoleförordningen, SFS 1993:100

Läs mer

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur UMEÅ UNIVERSITET Studentcentrum Ladokgruppen SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Logga in och logga ut CAS... 3 Logga in:... 3 Logga ut:... 3 Söka ut kursplan...

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

Selma Manual. Kursplaner. Selma

Selma Manual. Kursplaner. Selma Selma Manual Kursplaner Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning KURSPLAN... 1 SÖKA UT KURSPLAN... 1 SKAPA NY KURS... 2 NY KURS... 2 NY KURS EFTER FÖRLAGA... 5 KURSPLAN - ALLMÄNT... 7 KURSPLAN BESKRIVNING...

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola UTB 3.2.2.2016/500 1 (av 9) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Anvisningar 2017-02-20 Rektor Tillsvidare

Läs mer

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Instruktion till kursplan 1 (5) Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Kursplaner som gäller utbildning under höstterminen ska vara fastställda av FoUN:s kursplaneutskott

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2016-10-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Arbetsrutin för tillgodoräknande

Arbetsrutin för tillgodoräknande Arbetsrutin för tillgodoräknande Beslut om tillgodoräknande av prov eller kurs görs av institutionen som också lägger in uppgifterna i Ladok. Tillgodoräknandeblankett och de Lokala regler för tillgodoräknande

Läs mer

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007)

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) 2017-02-28 ANVISNINGAR FÖR KURSPLAN PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) Generella anvisningar

Läs mer

Ladok. Funktionsbeskrivning. för KA11 Kurser och prov - utdata. (ny funktion 2005) Beteckning:

Ladok. Funktionsbeskrivning. för KA11 Kurser och prov - utdata. (ny funktion 2005) Beteckning: Ladok Funktionsbeskrivning för KA11 Kurser och prov - utdata (ny funktion 2005) 2016-02-04 Beteckning: Carina Ytterström 2016-02-04 2 (11) Ändringshistorik Datum Av Kommentar Godkännare 2005-11-10 Carina

Läs mer

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig XXX Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig Manual v. 7 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1 Skapa ny bokningslista... 5 2.2 Inställningar... 7 2.2.1 Grundinformation...

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Selma - Manual Utbildningsplan

Selma - Manual Utbildningsplan Selma - Manual Utbildningsplan Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning UTBILDNINGSPLAN... 3 SKAPA UTBILDNINGSPLAN... 3 ARBETA MED EN PÅBÖRJAD UTBILDNINGSPLAN... 3 Allmänt... 4 Beskrivning... 6 Studieplan

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

2013-05-10. Detaljerad processbeskrivning Ta fram och revidera kursplaner. Sida 1 (10)

2013-05-10. Detaljerad processbeskrivning Ta fram och revidera kursplaner. Sida 1 (10) 2013-05-10 Detaljerad processbeskrivning Ta fram och revidera kursplaner Sida 1 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PROCESS TA FRAM OCH REVIDERA KURSPLANER... 3 1.1 Processens syfte... 3 1.2 Övergripande beskrivning

Läs mer

Selma Manual Kurslitteratur administrera kurslitteraturlista. Ladokgruppen

Selma Manual Kurslitteratur administrera kurslitteraturlista. Ladokgruppen Selma Manual Kurslitteratur administrera kurslitteraturlista Ladokgruppen Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledande information... 3 Allmänt om kurslitteraturmodulen... 3 Arbeta med kurslitteraturlistor...

Läs mer

Inrättande av kurs [kurskod][svensk benämning] och fastställande av kursplan

Inrättande av kurs [kurskod][svensk benämning] och fastställande av kursplan BESLUT Datum: Diarienummer: KS-kod Ange datum Ange Diarienummer 3.2.2 MALL OBS! Alla gråmarkerade fält fylls i och klamrar tas bort. Röd text och text som inte är relevant tas bort. Kontrollera stoppdatum

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

Inrättande av kurser och fastställande av kursplan för kurser inom behörighetsgivande utbildning

Inrättande av kurser och fastställande av kursplan för kurser inom behörighetsgivande utbildning BESLUT Datum: Diarienummer: KS-kod Ange datum Ange Diarienummer 3.2.2 MALL OBS! Alla gråmarkerade fält fylls i och klamrar tas bort. Röd text och text som inte är relevant tas bort. Kontrollera stoppdatum

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna 1 Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna Beslut: UFN 2017-09-14 Revidering: UFN 2018-04-11 Dnr: HDa 1.2-2017/1115 Gäller fr o m: 2017-09-14 Ersätter: Handläggningsordning för författande och beredning

Läs mer

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska.

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska. Ekonomihögskolan NEKP41, Nationalekonomi: Ekonomisk tillväxt, avancerad kurs, 7,5 högskolepoäng Economics: Economic Growth, Advanced Course, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

valbara programkurser

valbara programkurser Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för arbetet med kurstillfällen för valbara programkurser forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process för att skapa kurstillfällen

Läs mer

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska.

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska. Ekonomihögskolan NEKN21, Nationalekonomi: Avancerad mikroekonomisk analys, 7,5 högskolepoäng Economics: Advanced Microeconomic Analysis, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Selma - Manual Kurslitteratur

Selma - Manual Kurslitteratur Selma - Manual Kurslitteratur Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning KURSLITTERATUR... 3 KURSLITTERATUR... 3 SKAPA EN NY LITTERATURLISTA... 3 NY LITTERATURLISTA... 3 NY LITTERATURLISTA EFTER FÖRLAGA...

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

NAMAS, Masterprogram i matematisk statistik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematical Statistics, 120 credits

NAMAS, Masterprogram i matematisk statistik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematical Statistics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMAS, Masterprogram i matematisk statistik, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

valbara programkurser

valbara programkurser Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för arbetet med kurstillfällen för valbara programkurser forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process för att skapa kurstillfällen

Läs mer

Inrättande av kurs [kurskod][svensk benämning] och fastställande av kursplan

Inrättande av kurs [kurskod][svensk benämning] och fastställande av kursplan BESLUT Datum: Diarienummer: KS-kod Ange datum Ange Diarienummer 3.2.2 MALL OBS! Alla gråmarkerade fält fylls i och klamrar tas bort. Röd text och text som inte är relevant tas bort. Kontrollera stoppdatum

Läs mer

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord.

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på  Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. LISAM Logga in Du loggar in på http://lisam.liu.se Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. Din personliga sida (Min Sida) skapas första gången du loggar in så det kan ta en liten stund innan den

Läs mer

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Kursplanen beslutas utifrån den svenska texten. Engelsk version är endast en översättning. Kurskod Kursnamn (svenska) Kursnamn (engelska) Ämne Antal

Läs mer

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av utbildningsledaren

Läs mer

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Bologna resursgrupp 2007-06-08 Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Granskning av kursplaner ett led i kvalitetsutvecklingsarbetet Bolognaprocessen och genomförandet av förändringar i Högskoleförordningen

Läs mer

Mall för kursplaner vid samhällsvetenskapliga fakulteten

Mall för kursplaner vid samhällsvetenskapliga fakulteten Mall Senast uppdaterad 2016-05-25 Mall för kursplaner vid samhällsvetenskapliga fakulteten Nedanstående uppgifter utgör ett minimikrav för innehåll i kursplaner framtagna vid samhällsvetenskapliga fakulteten.

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NANEV, Masterprogram i naturgeografi och ekosystemvetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Physical Geography and Ecosystem Science, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NAASK, Masterprogram i atmosfärvetenskap och biokemiska kretslopp, 120 högskolepoäng Master Programme in Atmospheric Sciences and Biogeochemical Cycles, 120 credits Program

Läs mer

Regler för kursplaner

Regler för kursplaner Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr 2016/1906 Beslutande: Fakultetsnämnden 1 (5) Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Regler Datum för ikraftträdande: 2018-04-01 Revideras senast: 2021-03-05 Regler

Läs mer

Kursen ges som en fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå.

Kursen ges som en fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå. 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod FFS M02 2. Kursens namn Författarskolan: Magisterkurs 3. Nivå och kod för A1F Avancerad nivå, har kurser från avancerad nivå som fördjupning i förhållande

Läs mer

ENGA04, Engelska: Grundkurs, 30 högskolepoäng English: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGA04, Engelska: Grundkurs, 30 högskolepoäng English: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGA04, Engelska: Grundkurs, 30 högskolepoäng English: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NANEV, Masterprogram i naturgeografi och ekosystemvetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Physical Geography and Ecosystem Science, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Bokningslista Examinator

Bokningslista Examinator XXX Bokningslista Examinator Manual v. 5 2014-04-23 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1.1 Överblick över alla studentgrupper... 5 2.1.2 Enskild studentgrupp... 8 2.1.3

Läs mer

Masterexamen i geografisk informationsvetenskap

Masterexamen i geografisk informationsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Naturvetenskapliga fakulteten 1. Identifikation 1:1 Utbildningsprogram för Study programme for Master (120 credits) in Geographical Information Science 1:2 Omfattning i högskolepoäng 120

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. 2. Startsidan När du loggat in i Forskningsdatabasen (FDB) kommer du till

Läs mer

Selma - Manual Administration

Selma - Manual Administration Selma - Manual Administration Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inför nytt läsår 3 2. Defaultvärde för sökandewebben 4 3. Administration>Läsår 5 4. Administration>Redigera 7 5. Administration>Katalogdata

Läs mer

Publicera material i Learn

Publicera material i Learn Publicera material i Learn Inne i kursrummet har du en ny meny till vänster. Har du arbetat i Fronter tidigare känner du igen dig rätt bra. Du kan publicera material i Kursinformation och i Kursmaterial.

Läs mer

valbara programkurser (inom

valbara programkurser (inom Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för arbetet med kurstillfällen för valbara programkurser (inom sjuksköterskeprogrammen) forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process

Läs mer

Beslutsdatum: MDH /13. Utbildnings- och forskningssektionen

Beslutsdatum: MDH /13. Utbildnings- och forskningssektionen Beslutsdatum: 2014-10-24 MDH 2.1-74/13 Beslutande: Ansvarig: Dokumenttyp: Fakultetsnämnden Utbildnings- och forskningssektionen Regler Datum för ikraftträdande: 2014-10-24 Revideras senast: 2017-10-24

Läs mer

Kursen är en grundkurs på distans i ämnet nationalekonomi. Kursen kan ingå i flera program på grundnivå.

Kursen är en grundkurs på distans i ämnet nationalekonomi. Kursen kan ingå i flera program på grundnivå. Ekonomihögskolan NEKA52, Nationalekonomi: Makroekonomisk teori och ekonomisk politik, 9 högskolepoäng Economics: Macroeconomic Theory and Economic Policy, 9 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Ekonomihögskolan SASE11, Economic Change, Labour Market and the Population, 7,5 högskolepoäng Economic Change, Labour Market and the Population, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska.

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska. Ekonomihögskolan NEKP51, Nationalekonomi: Avancerad offentlig ekonomi, 7,5 högskolepoäng Economics: Advanced Public Economics, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

2015-11-10. Tänk på innan du beställer kod

2015-11-10. Tänk på innan du beställer kod 1 2015-11-10 Camilla Hedberg Checklista för utbildningsnämnder (kursun, programun) - till hjälp för arbete med kursplaner och utbildningsutbud. Innan du börjar beta av checklistan vill jag att du läser

Läs mer

Användarmanual för nya Röda tråden

Användarmanual för nya Röda tråden Användarmanual för nya Röda tråden - En manual för att ge insikt om att det är enklare att lära sig själv Av: Kristofer Eriksson, Kvalitetsamanuens 11/12 Innehåll 1. Skapa ett konto... 2 2. Ändra kontoinställningar...

Läs mer

Riktlinjer för hantering av kursplaner vid Karolinska Institutet (KI)

Riktlinjer för hantering av kursplaner vid Karolinska Institutet (KI) Riktlinjer för hantering av kursplaner vid Karolinska Institutet (KI) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-03-23, dnr 1873/2007-300 Senast reviderad 2015-08-27, dnr 1-547/2015. Frågor rörande detta

Läs mer

Använda Convertus Kursplaneöversättaren

Använda Convertus Kursplaneöversättaren Utbildningsavdelningen INSTRUKTION 2015-10-09 Använda Convertus Kursplaneöversättaren Programmet Kursplaneöversättaren är ett hjälpmedel för att översätta kursplaner från svenska till engelska. Du måste

Läs mer

LibNet 2.1 onlinetjänst

LibNet 2.1 onlinetjänst LibNet 2.1 onlinetjänst Användarguide Innehållsförteckning 1. Generell information... 3 1.1. Tekniska krav... 4 2. Kunduppgifter... 5 2.1. Användarprofiler... 6 2.1.1. Ändra en befintlig användarprofil...

Läs mer

Kursen är en grundkurs på distans i ämnet nationalekonomi. Kursen kan ingå i flera program på grundnivå.

Kursen är en grundkurs på distans i ämnet nationalekonomi. Kursen kan ingå i flera program på grundnivå. Ekonomihögskolan NEKA52, Nationalekonomi: Makroekonomisk teori och ekonomisk politik, 9 högskolepoäng Economics: Macroeconomic Theory and Economic Policy, 9 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

NEKH41, Nationalekonomi: Ekonomisk tillväxt, 7,5 högskolepoäng Economics: Economic Growth, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

NEKH41, Nationalekonomi: Ekonomisk tillväxt, 7,5 högskolepoäng Economics: Economic Growth, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan NEKH41, Nationalekonomi: Ekonomisk tillväxt, 7,5 högskolepoäng Economics: Economic Growth, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE 1 KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE Söka kursplan i KIWAS Sök efter skapade kursplaner genom att klicka på Lista kursplaner i menyn under fliken Kurser. Listan som visas är begränsad till de kursplaner som

Läs mer

NEKP34, Nationalekonomi: Ekonometrisk teori, 7,5 högskolepoäng Economics: Econometric Theory, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

NEKP34, Nationalekonomi: Ekonometrisk teori, 7,5 högskolepoäng Economics: Econometric Theory, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan NEKP34, Nationalekonomi: Ekonometrisk teori, 7,5 högskolepoäng Economics: Econometric Theory, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten 1. Benämning Kursens namn. Kursnamn på självständigt arbete (examensarbete) ska följa modellen Ämne, självständigt arbete. Om kursen är uppdragsutbildning eller en orienteringskurs ska det framgå av kursens

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2017 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Utbildningsplan Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga in och logga ut - CAS ----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Lathund utbildarwebben

Lathund utbildarwebben Handledning 1 (13) Upprättad av Konrad Asterbäck Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för sjöpersonal Till utbildningssamordnare Handledning 2 (13) shistorik Beskrivning

Läs mer

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska.

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska. Ekonomihögskolan NEKN75, Nationalekonomi: Institutioner, marknader och företag i ett kinesiskt sammanhang, 7,5 högskolepoäng Economics: Institutions, Markets and Firms in a Chinese Context, 7.5 credits

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Riktlinjer för kursplaner för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Riktlinjer för kursplaner för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 1 (7) 2012-11-14 Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) Riktlinjer för kursplaner för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga

Läs mer

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan ENTA80, Entreprenörskap: Social innovation - en strategi för hållbarhet, 7,5 högskolepoäng Entrepreneurship: Social Innovation - a Strategy for Sustainability, 7.5 credits Grundnivå /

Läs mer

Översättning med Kursplaneöversättaren sker i tre huvudsakliga steg:

Översättning med Kursplaneöversättaren sker i tre huvudsakliga steg: Användarhandledning Kursplaneöversättaren Bakgrund Convertus Kursplaneöversättare är en maskinell översättningstjänst för översättning av kursplaner från svenska till engelska. Översättningen görs med

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Dnr CIF 2017/8 Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute i god tid när du ska lämna

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen Arbetsplatsansvarig Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Startsidan... 3 Behörighet... 4 Granska en arbetsplats placeringar... 5 Lägg till arbetsplatsansvarig/handledare...

Läs mer

Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma. för fliken Utbildningsplan. Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd

Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma. för fliken Utbildningsplan. Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för fliken Utbildningsplan forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Process för att skapa ny utbildningsplan i Selma... 3 2. Logga in och logga ut... 4 3. Att söka fram

Läs mer

Applikation för att skapa, underhålla, lagra och publicera litteraturlistor Lärare skapar och underhåller litteraturlistor Ämnesansvariga eller andra

Applikation för att skapa, underhålla, lagra och publicera litteraturlistor Lärare skapar och underhåller litteraturlistor Ämnesansvariga eller andra Applikation för att skapa, underhålla, lagra och publicera litteraturlistor Lärare skapar och underhåller litteraturlistor Ämnesansvariga eller andra granskar och godkänner publicering Studenter kan söka

Läs mer

NEKA54, Nationalekonomi: Internationell ekonomi, 5 högskolepoäng Economics: International Economics, 5 credits Grundnivå / First Cycle

NEKA54, Nationalekonomi: Internationell ekonomi, 5 högskolepoäng Economics: International Economics, 5 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan NEKA54, Nationalekonomi: Internationell ekonomi, 5 högskolepoäng Economics: International Economics, 5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

3. Författare: Ange samtliga författare. Gör så här:

3. Författare: Ange samtliga författare. Gör så här: Gör så här: 1. Logga in i DiVA http://kau.diva-portal.org/login med ditt Net ID (studentkonto). 2. Välj publikationstyp: Studentuppsats (Examensarbete) är förvald. Klicka på fortsätt. Du kan alltid spara

Läs mer

MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER

MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER - ARKIVERA UPPSATSER/EXAMENSARBETEN I DiVA Bilden visar processen för hur uppsatser/examensarbeten ska hanteras. Den inringade aktiviteten beskrivs i den här manualen.

Läs mer

NAGIV, Masterprogram i geografisk informationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master's Programme in Geographical Information Systems, 120 credits

NAGIV, Masterprogram i geografisk informationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master's Programme in Geographical Information Systems, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAGIV, Masterprogram i geografisk informationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master's Programme in Geographical Information Systems, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Forskarstuderande. 1. Inloggning

Forskarstuderande. 1. Inloggning Forskarstuderande 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. OBS! Är du en extern doktorand utan anställning på MIUN så använder du knappen

Läs mer

NEKN65, Nationalekonomi: Avancerad hälsoekonomi, 7,5 högskolepoäng Economics: Advanced Health Economics, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

NEKN65, Nationalekonomi: Avancerad hälsoekonomi, 7,5 högskolepoäng Economics: Advanced Health Economics, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan NEKN65, Nationalekonomi: Avancerad hälsoekonomi, 7,5 högskolepoäng Economics: Advanced Health Economics, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Hantering av webbinformation i databasen för presentation på MIUNs engelska webb för Exchange Students (utbytesstudenter) och Free Movers.

Hantering av webbinformation i databasen för presentation på MIUNs engelska webb för Exchange Students (utbytesstudenter) och Free Movers. Engelsk webbinfo Hantering av webbinformation i databasen för presentation på MIUNs engelska webb för Exchange Students (utbytesstudenter) och Free Movers. Underlag tas fram av ämnesansvarig och internationell

Läs mer

Bokningslista Handledare

Bokningslista Handledare XXX Bokningslista Handledare Manual v. 5 Bokningslista v. 4, Handledarmanual Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1.1 Överblick över alla studentgrupper... 5 2.1.2 Enskild

Läs mer

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN STYRDOKUMENT G 2015/571 HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Beslutsfattare Handläggare Linda Forsberg, institutionen

Läs mer

Det generella begränsningspaketet i Ladok Nouveau

Det generella begränsningspaketet i Ladok Nouveau Det generella begränsningspaketet i Ladok Nouveau Det generella begränsningspaketet 2 Allmänt om begränsningspaketet 3 Begränsning via program 4 Begränsning via kurs 5 Begränsning via uppnådd poäng 6 Begränsning

Läs mer

Ladok grundkurs. Resultatrapportering. Höstterminen 2013 Susanne Dackheim Erik Wallenberg

Ladok grundkurs. Resultatrapportering. Höstterminen 2013 Susanne Dackheim Erik Wallenberg Ladok grundkurs Resultatrapportering Höstterminen 2013 Susanne Dackheim Erik Wallenberg Systemförvaltning Ladok/SISU Kontakta oss ladok@su.se Tfn 08-16 tfn 3989 (kl 10-12 må-to) www.su.se/ladok www.su.se/sisu

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

NEKA54, Nationalekonomi: Internationell ekonomi, 5 högskolepoäng Economics: International Economics, 5 credits Grundnivå / First Cycle

NEKA54, Nationalekonomi: Internationell ekonomi, 5 högskolepoäng Economics: International Economics, 5 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan NEKA54, Nationalekonomi: Internationell ekonomi, 5 högskolepoäng Economics: International Economics, 5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Beslut om generella krav på utformningen av kurs- och utbildningsplaner och därtill hörande föreskrifter enligt rektors delegationsordning

Beslut om generella krav på utformningen av kurs- och utbildningsplaner och därtill hörande föreskrifter enligt rektors delegationsordning 1(6) om generella krav på utformningen av kurs- och utbildningsplaner och därtill hörande föreskrifter enligt rektors delegationsordning Under året har i samband med att den nya universitetsgemensamma

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska.

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska. Ekonomihögskolan NEKP21, Nationalekonomi: Mikroekonomi - individuella val, 7,5 högskolepoäng Economics: Microeconomics - Individual Choice, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen. Samhällsvetenskapliga fakulteten KSMB32, Redovisning och ekonomistyrning i serviceverksamheter, 15 högskolepoäng Financial Accounting and Management Accounting in the Service Sector, 15 credits Grundnivå

Läs mer

NAMAT, Masterprogram i matematik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematics, 120 credits

NAMAT, Masterprogram i matematik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMAT, Masterprogram i matematik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematics, 120 Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå / First

Läs mer