Nationell IT-strategi för skolan. Fredrik Hedström Pedagogik och kommunikationsutvecklare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationell IT-strategi för skolan. Fredrik Hedström Pedagogik och kommunikationsutvecklare"

Transkript

1 Nationell IT-strategi för skolan Fredrik Hedström Pedagogik och kommunikationsutvecklare

2 De gemensamma delarna för alla skolformer ska innehålla: Nationell IT-strategi för skolväsendet (U2015/04666/S & Dnr 2015:899) Strategierna ska bidra till ökad måluppfyllelse och likvärdighet genom att den strategiska potential som IT har tillvaratas i hela skolväsendet. Hålltider 30 mars Skolverket 30 juni Remiss It som ett verktyg för skolutveckling och för effektiv administration. Alla grupper av elever, lärare och annan skolpersonal ska ha tillgång till digitala lärresurser och verktyg. Förändringar i läroplaner och kursplaner där programmering förstärks och tydliggörs som ett inslag i undervisningen. Utveckling och anpassning av arbetet med digitala lärresurser, verktyg och arbetssätt i undervisningen för elever i behov av särskilt stöd. Förändringar i styrdokument för att tydliggöra skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens och innovativa förmåga, för att förbereda dem för ett mer teknikorienterat arbetsliv. Eleverna ska tränas i att kritiskt, säkert och ansvarsfullt kunna använda IT.

3 Tre huvudområden Pedagogers digitala kompetens Kompetensutvecklingsinsatser Likvärdig tillgång till digitala verktyg Tillgång till digitala verktyg för personal Tillgång till digitala verktyg för elever F-9 Undervisning och administration Bättre administrativa lösningar Förenkla inloggningar Dela lärresurser Nya kursplaner

4 Digitala verktyg i år 4-6

5

6

7

8 Andelen lärare som är i behov av fortbildning i Sverige

9

10 Fortbildningsinsatser HT2016 Arbete mot kränkande behandling- ett främjande perspektiv (del 1 av 3) Att leda skolutvecklingsprocesser, med fokus på digitalisering. Delaktighet och inflytande i undervisningen. Digitalt berättande. Kritisk och säker nätanvändning. Leda och lära i tekniktäta klassrum. Utveckla undervisningen i naturvetenskap och teknik.

11 Skolans uppdrag: I ett alltmer digitaliserat samhälle är det viktigt att skolan bidrar tillatt utveckla elevernas digitala kompetens. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förståelse för och förmåga att använda digital teknik för lärande, kommunikation, skapande, informationsbearbetning och problemlösning. De ska ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt för att kunna värdera information, förstå risker och se möjligheter, samt att ta ansvar för sitt eget handlande vid användning av digitala medier. I ett alltmer digitaliserat samhälle är det viktigt att skolan bidrar till att utveckla elevernas digitala kompetens. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förståelse för och förmåga att använda digital teknik för lärande, kommunikation, skapande, informationsbearbetning och problemlösning. De ska ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt för att kunna värdera information, förstå risker och se möjligheter, samt att ta ansvar för sitt eget handlande vid användning av digitala medier.

12 Vilka ämnen påverkas i de nya styrdokumenten? Biologi Fysik Kemi Matematik Teknik Samhällskunskap Slöjd Svenska Svenska som andraspråk

13 Biologi, kemi och fysik Biologi, Kemi och Fysik Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, med och utan digitala verktyg. Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel i faktatexter, och tidningsartiklar och filmer i digitala medier. Biologi Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Fysik Mätningar och mätinstrument, till exempel digitala klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar. Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer som kan användas för att känna av egenskaper hos omgivningen.

14 Teknik Tekniska lösningar: (1-3) Vad datorer används till och några av datorns grundläggande delar för inmatning, utmatning och lagring av information, till exempel tangentbord, skärm och hårddisk. Några vanliga föremål som styrs av datorer. (4-6) Några av datorns delar och deras funktioner, till exempel processor, arbetsminne och nätverkskort. Hur datorer styrs av program och kan kopplas samman i nätverk. (7-9) Tekniska lösningar för styrning och reglering av system med hjälp av digital teknik, till exempel för värme och ventilation. Tekniska lösningar inom kommunikations- och informationsteknik för utbyte av information, till exempel datorer, internet och mobiltelefoni. Tekniska lösningar som utnyttjar Elektroniska komponenter som ingår i tekniska lösningar och hur de kan programmeras. Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar (1-3) Att styra föremål och system med programmering. (4-6) Att styra föremål, system eller egna konstruktioner med programmering. (7-9) Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering. (1-3) Dokumentation i form av enkla skisser, bilder samt fysiska och digitala modeller. (4-6) Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller. (7-9) Dokumentation - samma som förut ändrat eller till och digitala modeller. (7-9) Hur digitala verktyg kan vara stöd i teknikutvecklingsarbete till exempel för att göra ritningar och simuleringar.

15 Teknik Teknik, människa, samhälle och miljö (1-3) Säkerhet vid teknikanvändning, till exempel när man hanterar elektricitet och använder olika tjänster via internet. (4-6) Vanliga tekniska system i hemmet och samhället - exempelvis datornätverk (4-6) Säkerhet vid användning av digital teknik, till exempel säkra lösenord. (4-6) Hur modern teknik ingår som naturlig del inom alla samhällsområden och yrken. (7-9) Internet och andra globala tekniska system. Systemens fördelar, risker och begränsningar. (7-9) Samspel mellan människa och teknik, samt människans möjligheter att skapa tekniska lösningar som kan bidra till hållbar utveckling.

16 Matematik Vidare ska eleverna genom undervisningen ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda programmering och andra digitala verktyg för att kunna undersöka problemställningar, göra beräkningar och för att presentera och tolka data. Generellt att kunna använda simulering för olika uppgifter men också tillägget att använda sig av digitala verktyg i undervisningen. Taluppfattning och tals användning (1-3) Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal, vid huvudräkning och överslagsräkning och vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. (4-6) Talsystem som använts i några kulturer genom historien och i nutid, till exempel den babyloniska samt det binära talsystemet och dess användning i digital teknik. (7-9) Potensform med olika baser. Grundpotensform för att uttrycka små och stora tal samt användning av prefix. Problemlösning och programmering (1-3) Hur entydiga stegvisa instruktioner kan konstrueras, beskrivas och följas. (4-6) Stegvisa instruktioner i form av algoritmer som kan användas vid programmering. Hur algoritmer kan skapas och programmering kan användas för att undersöka problemställningar. (4-6) Begreppen sekvens, alternativ och repetition vid programmering. (7-9) Hur algoritmer kan skapas och programmering kan användas för att lösa matematiska problem. (7-9) Begreppen sekvens, alternativ, repetition och abstraktion vid programmering.

17 Samhällskunskap

18 Samhällskunskap Vidare ska undervisningen ge eleverna möjlighet att förstå hur digitaliseringen kan påverka den demokratiska utvecklingen och den personliga integriteten. Vidare ska undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla sin förståelse för vad det innebär att vara en aktiv och ansvarstagande medborgare, även i ett digitalt samhälle. Att leva tillsammans (1-3) Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i skolan, och i digitala miljöer och i sportsammanhang. Att undersöka verkligheten (1-3) Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. (1-3) Hur man kan värdera och bearbeta olika typer av källor och information, med och utan digitala verktyg. Information och kommunikation (4-6) Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt. (4-6) Ansvarsfullt agerande och kritiskt förhållningssätt vid användning av digitala medier. Beslutsfattande och politiska idéer (4-6) Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom opinionsbildning i sociala medier.

19 Samhällskunskap Vidare ska undervisningen ge eleverna möjlighet att förstå hur digitaliseringen kan påverka den demokratiska utvecklingen och den personliga integriteten. Vidare ska undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla sin förståelse för vad det innebär att vara en aktiv och ansvarstagande medborgare, även i ett digitalt samhälle. Information och kommunikation (7-9) Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel en webbplats eller en dagstidnings olika delar. (7-9) Nyhetsvärdering, och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. och hur information i digitala medier styrs av bakomliggande programmering. (7-9) Möjligheter och risker förknippade med internet och digital kommunikation samt ansvarsfullt agerande och kritiskt förhållningssätt vid användning av digitala medier. Rättigheter och rättsskipning (7-9) Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier. Beslutsfattande och politiska idéer (7-9) Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling i en allt mer digitaliserad värld, samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

20 Svenska + Svenska som andraspråk Eleverna ska även ges förutsättningar att kommunicera i en digital textvärld med interaktiva och föränderliga texter. Undervisningen ska också bidra till att eleverna får förståelse för att sättet man kommunicerar på kan få konsekvenser för en själv och för andra människor. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att ta ansvar för det egna språkbruket i olika sammanhang och medier. Läsa och skriva (1-3) Att skapa och bearbeta texter tillsammans med andra. (1-3) Handstil och att skriva med digitala verktyg. (4-6) Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar med och utan digitala verktyg. (4-6) Olika sätt att bearbeta egna och andras texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. Att skapa och bearbeta gemensamma texter. (4-6) Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg. (7-9) Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form med hjälp av digitala verktyg. (7-9) Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. (7-9) Ordböcker och digitala verktygandra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. Tala, lyssna och samtala (1-3) Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer. (4-6) Stödord, bilder, och digitala medier och verktyg samt andra som hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Berättande texter och sakprosatexter (1-3) Enkla texter i digitala miljöer för barn, till exempel texter med länkar och texter med interaktiva funktioner. (4-6) Texter i digitala miljöer, till exempel texter med länkar och texter med interaktiva funktioner. (7-9) Texter i komplexa digitala miljöer med länkar och interaktiva funktioner.

21 Svenska + Svenska som andraspråk Eleverna ska även ges förutsättningar att kommunicera i en digital textvärld med interaktiva och föränderliga texter. Undervisningen ska också bidra till att eleverna får förståelse för att sättet man kommunicerar på kan få konsekvenser för en själv och för andra människor. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att ta ansvar för det egna språkbruket i olika sammanhang och medier. Språkbruk (1-3) Språkbruk samt möjligheter och risker vid egen kommunikation i digitala medier. (4-6) Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnaden mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext. (4-6) Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier och i olika sammanhang. (7-9) Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang. Informationssökning och källkritik (1-3) Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbsidor webbplatser för barn samt via sökmotorer på internet. (1-3) Källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet, till exempel i tidningsartiklar och i sökträffar via sökmotorer på internet. (7-9) Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

22 Slöjd Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, med och utan digitala verktyg.

Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler.

Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler. Centralt innehåll 4-6 DIGITALISERING Idrott och hälsa Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler. Matematik

Läs mer

Programmering och digital kompetens

Programmering och digital kompetens Kollegialt lärande Föreläsning Workshop Programmering och digital kompetens Lärcafé, 14 juni OSÄKERHET RÄDSLA NYFIKENHET FÖRVALTARE OCH ENTREPRENÖRER Kompetensutveckling Skolverket släpper en modul i oktober.

Läs mer

Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11

Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11 Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11 Övergripande mål och riktlinjer: Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola - kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande,

Läs mer

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se IKT i fokus Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Kap 1: Skolans värdegrund och uppdrag Skolans uppdrag: Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde

Läs mer

Lgr 11 och digital kompetens

Lgr 11 och digital kompetens Lgr 11 och digital kompetens Digital kompetens innebär säker och kritisk användning av informationssamhällets teknik i arbetslivet, på fritiden och för kommunikationsändamål. Den underbyggs av grundläggande

Läs mer

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER TIDNINGSVECKAN 2019 ALLA ÅRSKURSER KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER ÅRSKURS 1 3 analys Informativa bilder, till exempel läroboksbilder och hur de är utformade och fungerar. Historiska och samtida bilder

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Trippel Helix Lund

Trippel Helix Lund Trippel Helix Lund 2016-02-09 Skolverket - projektgrupp Grundskolan (motsvarande) - Olof Andersson - Eva Blomdahl - Helena Karis - Christian Magnusson Gymnasieskolan (motsvarande) - Hans Almgren - Ylva

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Uppdraget enligt Regleringsbrev 2018 främja digitaliseringen inom skolväsendet underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Läs mer

Handledarutbildning NT. Arlanda den 3 maj 2017

Handledarutbildning NT. Arlanda den 3 maj 2017 Handledarutbildning NT Arlanda den 3 maj 2017 Digital kompetens i styrdokumenten Av läroplanernas första del framgår det att undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att: Förstå hur digitalisering

Läs mer

Trippel Helix Göteborg

Trippel Helix Göteborg Skolverket - projektgrupp Trippel Helix Göteborg 2016-02-05 Grundskolan (motsvarande) - Olof Andersson - Eva Blomdahl - Helena Karis - Christian Magnusson Gymnasieskolan (motsvarande) - Hans Almgren -

Läs mer

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar Olof Andersson, Christian Magnusson Gemensamt för alla skolformer: vid behov förändringar i läroplaner, kursplaner eller ämnesplaner för att tydliggöra

Läs mer

Skollagen (2010:800) Eleverna ska utan kostnad ha tillga ng till bo cker och andra lärverktyg som beho vs fo r en tidsenlig utbildning (10 kap 10 )

Skollagen (2010:800) Eleverna ska utan kostnad ha tillga ng till bo cker och andra lärverktyg som beho vs fo r en tidsenlig utbildning (10 kap 10 ) Skollagen (2010:800) Eleverna ska utan kostnad ha tillga ng till bo cker och andra lärverktyg som beho vs fo r en tidsenlig utbildning (10 kap 10 ) Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet,

Läs mer

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Centralt innehåll. I årskurs 1 3 75 3.17 Svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner

Läs mer

Digital kompetens i SOklassrummet

Digital kompetens i SOklassrummet Digital kompetens i SOklassrummet Utmaningar och möjligheter Åsa Colliander Celik Gränslöst digitalt lärande @AsaCCelik Förstelärare i SO och IKT Pedagog Stockholm Mälarhöjdens skola Förändringar i läroplanen

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Nationell strategi för skolans digitalisering Övergripande mål Det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Känsliga uppgifter och integritet

Känsliga uppgifter och integritet Känsliga uppgifter och integritet Lektionen handlar om etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar

Läs mer

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Gäller fr.o.m. 170701 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Reviderad 2017, s 283-289 Det här styrdokumentet är reviderat med skrivningar

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs W

Kursplan i svenska grundläggande kurs W kursplan svenska w.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs W Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Vem får se min bild? Sida 1 av 14. En digital lektion från

Vem får se min bild? Sida 1 av 14. En digital lektion från Lektionen handlar om etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala samt hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala medier utifrån sociala och etiska aspekter.

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet Digitalt lärande och programmering i klassrummet Innehåll Vad är programmering och varför behövs det? Argument för (och emot) programmering Programmering i styrdokumenten Kort introduktion till programmering

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i svenska som andraspråk i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i svenska som andraspråk i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i svenska som andraspråk i grundskolan 3.18 Svenska som andraspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin

Läs mer

Var inte en bildtjuv. Till läraren 1. Brukar du använda bilder? 2. Lyssna på Farzad LÄRARINSTRUKTIONER Lektionens syfte

Var inte en bildtjuv. Till läraren 1. Brukar du använda bilder? 2. Lyssna på Farzad LÄRARINSTRUKTIONER Lektionens syfte Var inte en bildtjuv Lektionen syftar till att göra eleverna medvetna om begreppet upphovsrätt och vad det betyder för dem när de vill använda sig av andras bilder. Till läraren 1. Brukar du använda bilder?

Läs mer

Digital kompetens i läroplanerna

Digital kompetens i läroplanerna Digital kompetens i läroplanerna Olof Andersson Nationell it-strategi Styrdokument Personalens digitala kompetens Likvärdig tillgång Potentialen för undervisning och administration Forskning 1 Styrdokument

Läs mer

Terminsplanering i Svenska årskurs 9 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Svenska årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska och

Läs mer

Vem får se min bild? Till läraren

Vem får se min bild? Till läraren Lektionen handlar om ansvarsfull användning av digitala medier. Lektionsförfattare: Boel Nygren Till läraren 1. Vem får se bilden? 2. Dela försiktigt Sida 1 av 16 3. Sammanfatta 4. Fortsätt med nästa lektion

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program november 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Rymdutmaningen koppling till Lgr11

Rymdutmaningen koppling till Lgr11 en koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar med. Vi listar de delar av

Läs mer

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt 9. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska

Läs mer

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Känsliga uppgifter och integritet

Känsliga uppgifter och integritet En introduktion till begreppet integritet; om rätten att själv bestämma med vem och hur man vill dela sin information. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

3.18 Svenska som andraspråk

3.18 Svenska som andraspråk 3.18 Svenska som andraspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att:

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att: Studieteknik för faktatexter 5 LGR11 Hi Re SvA Sv Ke Planering och bedömning i svenska/sva för ett tema om studieteknik för faktatexter i samarbete med SO- och NO-ämnet. Förankring i läroplanen I arbetsområdet

Läs mer

Var inte en bildtjuv. Lektionen handlar om att öka förståelsen för hur man får använda andras bilder. Var inte en bildtjuv

Var inte en bildtjuv. Lektionen handlar om att öka förståelsen för hur man får använda andras bilder. Var inte en bildtjuv Lektionen handlar om att öka förståelsen för hur man får använda andras bilder. Lektionsförfattare: Boel Nygren Till läraren 1. Brukar du använda bilder? 2. Lyssna på Farzad Sida 1 av 10 3. Undersök fria

Läs mer

Varför behöver man vara källkritisk?

Varför behöver man vara källkritisk? Med den här lektionen får du möjlighet att introducera en enkel metod för källkritisk granskning. Christina Löfving har som ansvarig för skolbiblioteket arbetat fram ett material tillsammans med elever

Läs mer

Skolans digitalisering styrdokumentsändringar SETT Syd 2018

Skolans digitalisering styrdokumentsändringar SETT Syd 2018 Skolans digitalisering styrdokumentsändringar SETT Syd 2018 Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Regeringsuppdraget Gemensamt för alla skolformer: Skolans styrdokument tydliggör

Läs mer

Undersök och diskutera sökalgoritmer. Se video

Undersök och diskutera sökalgoritmer. Se video Se video Lektionen handlar om att undersöka vad en algoritm är samt att testa algoritmer genom att kritiskt titta på sökningar som görs via olika söktjänster. Till läraren 1. Beskriv en algoritm 2. Läs

Läs mer

Program. Skolans digitalisering - styrdokumentsförändringar. Skolans digitalisering ett förändringsprojekt

Program. Skolans digitalisering - styrdokumentsförändringar. Skolans digitalisering ett förändringsprojekt Program Skolans digitalisering - styrdokumentsförändringar Skolans digitalisering ett förändringsprojekt Nationella prov - förändringar kring de nationella proven och kommande digitalisering På gång från

Läs mer

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon:

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon: Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan E-post: niklas.svensson@grkom.se Twitter: @svenssonniklas Telefon: 0734-220428 Vad menar vi med digitalisering av skolan? Digitalisering

Läs mer

Plan för skolbiblioteksverksamhet på Centrumskolan, Ringsbergskolan och Ulriksbergskolan i Växjö

Plan för skolbiblioteksverksamhet på Centrumskolan, Ringsbergskolan och Ulriksbergskolan i Växjö Plan för skolbiblioteksverksamhet på Centrumskolan, Ringsbergskolan och Ulriksbergskolan i Växjö I samråd med förskolans och skolans pedagoger ska skolbiblioteket vara ett stöd inom följande områden: läsa

Läs mer

Samtala om nätetikett

Samtala om nätetikett Samtala om nätetikett Lektionen handlar om att tydliggöra de regler och normer som finns på nätet och att låta eleverna gemensamt formulera en bild av hur man är en schysst person på nätet. Filippa Mannerheim

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för årskurs 5 i ämnet svenska som andraspråk

Lokal pedagogisk planering för årskurs 5 i ämnet svenska som andraspråk Annerstaskolan Lokal pedagogisk planering för årskurs 5 i ämnet svenska som andraspråk Centralt innehåll Lärområde Tid Delområde Undervisning/ arbetssätt Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och

Läs mer

Vi är alla källor. En digital lektion från Sida 1 av 6

Vi är alla källor. En digital lektion från   Sida 1 av 6 Vi är alla källor Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Samtalsuppgiften visar att det kan finnas både positiva och negativa aspekter av att lägga

Läs mer

SVENSKA 3.17 SVENSKA

SVENSKA 3.17 SVENSKA ENSKA 3.17 ENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och

Läs mer

Vi är alla källor. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier.

Vi är alla källor. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Lektionsförfattare: Christina Löfving Till läraren 1. Delar du med dig om din dag? 2. En digital lektion från

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program oktober 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information och Praktisk svenska.

Läs mer

Programmering, dans och loopar

Programmering, dans och loopar Lektionen är en introduktion till programmering; träna loopar med analog dansprogrammering. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. En loop 2. Varför behövs loopar? En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Plan för skolbiblioteksverksamhet på Centrumskolan, Ringsbergskolan och Ulriksbergskolan i Växjö

Plan för skolbiblioteksverksamhet på Centrumskolan, Ringsbergskolan och Ulriksbergskolan i Växjö Plan för skolbiblioteksverksamhet på Centrumskolan, Ringsbergskolan och Ulriksbergskolan i Växjö I samråd med förskolans och skolans pedagoger ska skolbiblioteket vara ett stöd inom följande områden. Förskola

Läs mer

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK 5 F-KLASS Sambandet mellan ljud och bokstav Språket lyfter A3 läsa Alfabetet och alfabetisk ordning Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen

Läs mer

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. 2012-12-06 19:12 Sida 1 (av 11) ESS i svenska, Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Kapitel Läsa för att lära Kapitel Uppslagsboken Kapitel Uppslagsboken

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:3 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Dela, koda och korrigera! Undervisningsmaterial inom digital kompetens

Dela, koda och korrigera! Undervisningsmaterial inom digital kompetens Dela, koda och korrigera! Undervisningsmaterial inom digital kompetens Utvidgat regionalt lärarnätverk Stiftelsen Norrbottens Läns Arbetsstugor Lärarnätverket i samtliga Norrbottens kommuner Likvärdighet

Läs mer

Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11

Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11 Genrekoden svarar mot kursplanen i svenska i Lgr 11 Genrekoden har allt du behöver för att arbeta med svenskämnet enligt Lgr 11. Genrekoden utgår ifrån den nya kursplanens syn på att det i all kommunikation

Läs mer

Samtala om nätetikett. Lektionen handlar om regler och normer på nätet och hur vi förhåller oss till dem. Samtala om nätetikett

Samtala om nätetikett. Lektionen handlar om regler och normer på nätet och hur vi förhåller oss till dem. Samtala om nätetikett Lektionen handlar om regler och normer på nätet och hur vi förhåller oss till dem. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Till läraren 1. Vad är nätetikett? 2. Skriv ner de tio viktigaste reglerna för

Läs mer

IT-plan för Risebergaskolan. Vision och målsättning. IT-organisation. Tekniska förutsättningar. Kompetens Personal

IT-plan för Risebergaskolan. Vision och målsättning. IT-organisation. Tekniska förutsättningar. Kompetens Personal IT-plan för Risebergaskolan rev. 2014-06-16 Malmö stad Risebergaskolan IT-plan för Risebergaskolan Vision och målsättning Vårt mål är att ge alla våra elever grunden i den digitala kompetens som de kommer

Läs mer

Programmering, dans och loopar

Programmering, dans och loopar Programmering, dans och loopar Lektionen handlar om loopar som förklaras genom att eleverna tittar på avsnittet "Vad är en loop?" från serien "Programmera mera". Sedan prövar ni loopar genom dansprogrammering.

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:18) om kursplaner för kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå; Utkom från trycket

Läs mer

Pass 3 Bygga ett samhälle

Pass 3 Bygga ett samhälle Kursplaner åk 1 3 Pass 1 Vad är ett samhälle? Samhällskunskap Att leva i närområdet Centrala samhälls funktioner, till exempel sjukvård, räddningstjänst och skola. Yrken och verksamheter i närområdet.

Läs mer

Undersök Google. Lektionen handlar om att jämföra och pröva källors tillförlitlighet vid informationssökning på internet.

Undersök Google. Lektionen handlar om att jämföra och pröva källors tillförlitlighet vid informationssökning på internet. Lektionen handlar om att jämföra och pröva källors tillförlitlighet vid informationssökning på internet. Lektionsförfattare: Christina Löfving Till läraren 1. Så funkar Google 2. Visste du detta om Google?

Läs mer

BIOLOGI Ämnets syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

BIOLOGI Ämnets syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att Läroplan Här nedanför finns exempel på delar av LGR 11 vilka kopplar till projektet Spindeljakten. Tanken är att projektet skall kunna lyftas in i undervisningen istället för att vara ytterligare arbetsmoment

Läs mer

Digital kompetens i läroplanen styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner

Digital kompetens i läroplanen styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Digital kompetens i läroplanen styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Dagens presentation Bakgrund och uppdrag Styrdokument som berörs, och lite ansvarsfördelning.

Läs mer

Varför programmering i läroplanerna?

Varför programmering i läroplanerna? Att programmera Varför programmering i läroplanerna? Regeringsuppdrag förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen (bl.a.) Läroplanen

Läs mer

Undersök Google. Sida 1 av 9. En digital lektion från

Undersök Google. Sida 1 av 9. En digital lektion från Syftet med lektionen är att prata om Google och göra elever medvetna om att de behöver ställa kritiska frågor kring sina sökningar i Google. Lektionen grundar sig på material som vuxit fram och använts

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:1 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Grön Flagg TEMA: Vatten förankrat i Lgr 11.

Grön Flagg TEMA: Vatten förankrat i Lgr 11. Grön Flagg TEMA: Vatten förankrat i Lgr 11. Från kapitel 1 Skolan ska syfta till att eleven ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till

Läs mer

Skolverkets förslag till kursplan i svenska i grundskolan. Svenska

Skolverkets förslag till kursplan i svenska i grundskolan. Svenska Svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Om nätmobbning 1 av 2. Lektionen handlar om nättrakasserier. Om nätmobbning 1 av 2. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim.

Om nätmobbning 1 av 2. Lektionen handlar om nättrakasserier. Om nätmobbning 1 av 2. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim. Lektionen handlar om nättrakasserier. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Till läraren 1. Diskutera en kortfilm om facerape 2. En helt vanlig vecka på nätet 3. Om du själv råkar ut för något 4. Nästa

Läs mer

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Dagens presentation Bakgrund och uppdrag Styrdokument som berörs, och lite ansvarsfördelning.

Läs mer

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt

Läs mer

SVA 3.18 SVENSKA SOM ANDRASPRÅK. Syfte

SVA 3.18 SVENSKA SOM ANDRASPRÅK. Syfte 3.18 SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

Lars Lingman. Undervisningsråd - skolans bit.ly/skolverketxxx

Lars Lingman. Undervisningsråd - skolans bit.ly/skolverketxxx Lars Lingman Undervisningsråd - skolans digitalisering lars.lingman@skolverket.se @LarsLingman bit.ly/skolverketxxx Nationell strategi Läroplaner Leda digitalisering bit.ly/skolverketxxx Nationell strategi

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Undersök och diskutera sökalgoritmer

Undersök och diskutera sökalgoritmer Se video Undersök och diskutera sökalgoritmer Lektionen handlar om vad en algoritm är och algoritmers betydelse för hur söktjänster fungerar. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Beskriv

Läs mer

Undersök och diskutera sökalgoritmer. Lektionen handlar om vad en algoritm är och algoritmers betydelse för hur söktjänster fungerar.

Undersök och diskutera sökalgoritmer. Lektionen handlar om vad en algoritm är och algoritmers betydelse för hur söktjänster fungerar. Undersök och diskutera sökalgoritmer Lektionen handlar om vad en algoritm är och algoritmers betydelse för hur söktjänster fungerar. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren Sida 1 av 14

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019 Pedagogisk planering till klassuppgifterna åttan 2019 åttans intentioner med årets klassuppgifter är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna tror vi att eleverna

Läs mer

Granska YouTube Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för hur du kritiskt kan granska innehåll på YouTube.

Granska YouTube Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för hur du kritiskt kan granska innehåll på YouTube. Granska YouTube Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för hur du kritiskt kan granska innehåll på YouTube. Till läraren 1. Hur fungerar YouTube? 2. Granska ett YouTube-klipp 3. Sammanfatta

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

IT-plan. Trollehöjdskolan, Mullsjö Kommun

IT-plan. Trollehöjdskolan, Mullsjö Kommun IT-plan Trollehöjdskolan, Mullsjö Kommun Lokal strategi utifrån Skolverkets kursplaner och regeringens uppdrag till Skolverket gällande informations- och kommunikationsteknik (U2008/8180/S) Innehåll Introduktion...

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska

Kursplan - Grundläggande svenska 2012-11-08 Kursplan - Grundläggande svenska Grundläggande svenska innehåller tre delkurser: Del 1, Grundläggande läs och skrivfärdigheter (400 poäng) GRNSVEu Del 2, delkurs 1 (300 poäng) GRNSVEv Del 2,

Läs mer

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia)

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Läroplanens mål: Historia Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska

Läs mer

Granska YouTube. Granska YouTube. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson. Till läraren

Granska YouTube. Granska YouTube. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson. Till läraren Lektionen ger grundläggande förståelse för hur man kritiskt kan granska youtube och andra källor som sprider information och underhållning. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital

Läs mer

Om nätmobbning. En digital lektion från Sida 1 av 9

Om nätmobbning. En digital lektion från   Sida 1 av 9 Om nätmobbning Lektionen är en samtalslektion kring frågor som rör hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter. Fokus ligger på nättrakasserier.

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Teknikåttans intentioner med årets klassuppgifter är att de ska vara väl förankrade i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna

Läs mer

Granska konspirationer. Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Granska konspirationer

Granska konspirationer. Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Granska konspirationer Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Vad innebär det att vara kritisk? 2. Kritik, källkritik

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Lpp för Svenska som andraspråk år 6 9 Hofors kommun, Petreskolan År6 Ht studieteknik 1 Vt sagor År 7 Ht Studieteknik 2 Vt Boken om mig själv År 8 Ht Studieteknik 3 Vt År 9 Ht Vt Deckare Studieteknik 4,

Läs mer

Granska syftet med skolans webbplats

Granska syftet med skolans webbplats Lektionen handlar om kritiskt granska en källa som eleverna känner för att få en grundläggande förståelse för källkritik och för hur information presenteras på webben. Till läraren 1. Titta på filmen att

Läs mer

Prövningsanvisningar våren 2017 Svenska som andraspråk grundläggande nivå

Prövningsanvisningar våren 2017 Svenska som andraspråk grundläggande nivå Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisningar våren 2017 Svenska som andraspråk grundläggande nivå Läs igenom kursplanen för Svenska som andraspråk här nedanför. Läs och arbeta med kursboken

Läs mer

Pedagogisk planering

Pedagogisk planering Pedagogisk planering Årskurs 6 Ämne: Rörelse och konstruktion (NTA-låda) Period: Vecka 39 ca: vecka 51 Det här ska vi träna på: (Syfte) Hur framgångsrik en teknisk produkt är beror på den vetenskap som

Läs mer

svenska kurskod: sgrsve7 50

svenska kurskod: sgrsve7 50 Svenska Kurskod: SGRSVE7 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Ämnet handlar om hur språket är uppbyggt och fungerar samt hur det kan användas. Kärnan i ämnet är språk

Läs mer

LPP 7P2 i svenska och svenska som andra språk

LPP 7P2 i svenska och svenska som andra språk LPP 7P2 i svenska och svenska som andra språk Centralt innehåll: Läsa och skriva Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang. Olika sätt att bearbeta egna texter

Läs mer

Handlingsplanen finns på Ystad kommuns hemsida- Skola & Förskola-Mål och kvalitete- Styrdokument.

Handlingsplanen finns på Ystad kommuns hemsida- Skola & Förskola-Mål och kvalitete- Styrdokument. Koppling mellan styrdokumentet HANDLINGSPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESORIENTERING I YSTAD KOMMUN och LGR11 årskurs 1-3 ämnesvis. Här visas exempel på hur du kan uppfylla målen för studie- och yrkesorientering,

Läs mer

Vad är en källa? Lektionen handlar om betydelsen av att ha ett källkritiskt förhållningssätt. Vad är en källa?

Vad är en källa? Lektionen handlar om betydelsen av att ha ett källkritiskt förhållningssätt. Vad är en källa? Lektionen handlar om betydelsen av att ha ett källkritiskt förhållningssätt. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Titta på bilden 2. Sammanfatta En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer