Ordföranden samt Bo Dannegren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordföranden samt Bo Dannegren"

Transkript

1 Protokoll Nr 10 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:00-16:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S), vice ordförande Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) Bo Dannegren (C) Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M) Owe Hjortmarker (L) Othmar Nekham (MP) Per Ola Svensson, sekreterare Anders Ramberg, förvaltningschef Linda Sivertsson, inspektör Angelica Nordlund, inspektör Joel Zetterlund, inspektör 88 Paragrafer Justering Ordföranden samt Bo Dannegren Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson Protokollet justerat och anslaget Ordförande... Ingemar Johansson Justerare... Bo Dannegren Underskrift... Per Ola Svensson

2 84 Upphävande av riktlinjer för tillståndsansökningar inom vattenskyddsområde Dpl 422 Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva Riktlinjer för tillståndsansökningar inom vattenskyddsområde. Redogörelse för ärendet Riktlinjerna, dnr , antogs av miljö- och hälsoskyddsnämnden Riktlinjerna hänvisar till Miljösamverkan Hallands regionala tillsynsvägledning från juni 2009 som inte längre uppdateras. Riktlinjerna kan ersättas av förvaltningens rutiner i kvalitetshandboken, delegationsordningen samt centrala myndigheters tillsynsvägledning. Naturvårdsverket har gett ut en handbok om vattenskyddsområde 2011 (Handbok 2010:5) som används som tillsynsvägledning. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på beslut i ärendet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. 2 (14)

3 85 Upphävande av policy för användandet av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden Dpl 422 Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva Policy för användandet av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden. Redogörelse för ärendet Policyn, dnr , antogs av miljö- och hälsoskyddsnämnden Policyn kan ersättas av förvaltningens rutiner i kvalitetshandboken, delegationsordningen samt nya föreskrifter från Naturvårsverket NFS 2015:2. I föreskrifterna regleras tillstånd för användning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden. Ny tillsynvägledning till föreskrifterna kommer att komma, förslag från Naturverket har varit på remiss under Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på beslut i ärendet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. 3 (14)

4 86 Yttrande gällande detaljplan för busstationen i Ullared Ullared 1:142 Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden lämnar följande yttrande: Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser positivt på att planen möjliggör för en flexibel användning av planytan. Dagvatten I planbeskrivningen nämns att oljeavskiljare ska kopplas på dagvattnet från området innan det leds till närliggande vattendrag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser positivt på att någon form av reningsanläggning (oljeavskiljare, brunnsfilter) används för dagvatten innan det leds vidare till Högvadsån. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen vill också informera om att en anmälan enligt miljöbalken för dagvattenanläggningen ska lämnas in till miljö- och hälsoskyddsnämnden innan anläggningen tas i drift. Redogörelse för ärendet Planarbete för Ullared 1:142 vilken syftar till att skapa ett torgområde med flexibel användning som busshållsplats, parkering, hållplats för taxi, g/c banor, busskurer med mer. I samband med detta har stadsbyggnadskontoret efterfrågat miljö- och hälsoskyddsnämndens yttrande gällande behovsbedömningen för planen. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på yttrande i ärendet. 4 (14)

5 87 Yttrande gällande detaljplanesamråd för möjliggörande av en bostadstomt Hjortsberg 3:37 Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden lämnar följande yttrande: Förebyggande åtgärder mot buller Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser positivt på att bullervallen på planen för Skrea camping fortsätter in på aktuell plan. Grönområden Hjortsberg 3:37 ligger inom ett område där det bedöms vara brist på grönytor och grönområden enligt Falkenbergs Grönstrukturstrategier från Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att man i planbeskrivningen bör beskriva vilka ställningstaganden och avvägningar som gjorts utifrån Grönstrukturstrategin i samband med detaljplanearbetet. På så sätt förtydligas vilket underlag som ligger till grund för framtaganden av detaljplaner. Möjligheterna till en fördröjningsdamm inom området bör övervägas. Redogörelse för ärendet Förslag till detaljplan för Hjortsberg 3:37 är ute på samråd. Planen syftar till att möjliggöra för en bostadstomt och i övrigt lämnas området som parkmark. Förslaget har skickats till miljö- och hälsoskyddsnämnden för yttrande. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på beslut i ärendet. Ordförande Ingemar Johansson (C) yrkar bifall till förvaltningens förslag med tillägg: Möjligheterna till en fördröjningsdamm inom området bör övervägas. 5 (14)

6 88 Yttrande över tillståndsansökan för bergtäkt Eftra-Svenstorp 1:19 Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden lämnar följande yttrande Miljö- och hälsoskyddsnämnden gör bedömningen att bolagets tillståndsansökan kan bifallas under förutsättning att nedanstående punkter beaktas. Nämnden har inget invända mot verkställighetsförordnandet. Tillståndet bör gälla över en period av 10 år. Motivering: Verksamheten ligger i ett delområde i Vastaddalen där har angett att befintlig täktverksamhet bör prövas restriktivt vad det gäller förlängning. I Vastaddalen finns flera andra täkter, samtliga täkter är föremål för klagomål. Den upplevda störningen från verksamheten av närboende är stor. När man talar om tillstånd enligt 9 kap Miljöbalken brukar man tala om att ett tillstånd med fördel är begränsat till 10 år. Bedömningsgrunder och förutsättningar förändras med tiden och för att inte riskera att verksamheter blir sittande på gamla otidsenliga beslut är det fördelaktigt att dessa är begränsade i tiden. För verksamheter som bergtäkt bedöms det än mer angeläget att dessa inte får bedrivas över alltför lång tid, utan omprövning. Samhället bör beredas chansen att fatta beslut baserat på tidens teknik och samhällsutveckling. Verksamheten inom täkten bör få bedrivas mellan , måndag till fredag, helgfri vardag. Utlastning och transporter får tillåtas mellan , måndag till fredag, helgfri vardag. Tillsdess linsågningsfrågan är utredd bör linsågning inkluderas inom den tid då verksamheten får bedrivas måndag-fredag, helgfri vardag. För verksamhet övrig tid vill miljö- och hälsoskyddsnämnden att länsstyrelsen formulerar ett tydligt villkor. Motivering: Gällande tillstånd säger att verksamheten får bedrivas vardagar, kl Utlastning och transporter för även ske vardagar måndag-fredag kl Att utöka arbetstiden inom täkten kan bidra till att öka de upplevda störningarna ytterligare jämfört med idag. Hallands-Sten AB har inte redovisat någon information om buller från linsågning utan enbart angett att linsågning har en mycket låg bullernivå. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har flera frågetecken angående företagets förslagna villkor för verksamhet övrig tid. Vilka fastigheter/vem klassas som närboende? Vad händer om närboende ställer sig negativt till verksamhet övrig tid, kommer det att vara upp till tillsynsmyndighet att fatta ett beslut i frågan? Vad menas med högst 5 gånger per år? Som företaget har föreslagit villkoret 6 (14)

7 88 forts. kan man efter samråd påbörja verksamhet övrig tid även om närboende är negativa till det. Nämnden vill att länsstyrelsen sätter upp ett klart villkor där verksamhet övrig tid regleras. För sprängning bör gällande villkor eller liknande villkor ställas och kompletteras med att sprängningar över 5 kg ska meddelas till tillsynsmyndigheten senast tre dagar i förväg. Motivering: Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade ( 96) om att förelägga Halliden Granit AB efter klagomål på buller från sprängningar att sprängningar över 5 kg ska meddelas till miljö- och hälsoskyddsnämnden tre dagar i förväg. Nämnden har inte meddelats om någon sprängning över 5 kg under 2015, enligt företagets egna uppgifter i tabell 1 avsnitt 11 i komplettering avseende fortsatt täktverksamhet inom fastigheten Eftra-svenstorp 1:19 (Falkenbergs)kommun har tre sprängningar med sprängmedel över 5 kg gjorts. Ingen av dessa sprängningar har nämnden informerats om. För att kunna säkerställa att verksamheten inte ger upphov till oacceptabla störande moment vid sprängning och för att underlätta för tillsyn av verksamheten vill miljö- och hälsoskyddsnämnden att länsstyrelsen villkorar att sprängningar över 5 kg ska rapporteras senast tre dagar i förväg till tillsynsmyndigheten. Villkor angående luftstötsvåg bör formuleras enligt gällande villkor för luftstötsvåg: Luftstötvågor till följd av sprängning får inte vid bostäder inte överstiga 50 pascal (50 Pa) och som riktvärde inte överstiga 25 Pa mätt som frifältsvärde. Motivering: Att öka riktvärdet med nästa 5 gånger och inte ha något gränsvärde för luftstötvåg enligt företagets föreslagna villkor riskerar att bidra till att öka de upplevda störningarna ytterligare jämfört med idag. Enligt företagets egna undersökningar finns det ingen anledning till att minska kraven på luftstötsvåg då man anger att man vid normal drift idag underskrider gällande villkor. Klagomål angående lutstötsvåg från sprängningar i täkten förekommer. Villkor angående vibrationer till följd av sprängning bör formuleras enligt gällande villkor för vibrationer: Viberationer till följd av sprängning får i bostäder i omgivningen inte överstiga 4 mm/sek och som riktvärde inte överstiga 2,5 mm/sek. Motivering: Max vibrationer på 4 mm/sek vid bostäder är praxis (MÖD , M ) gällande från sprängning i täkt. Formuleringen på villkoret som företag har föreslagit är att betrakta som ett riktvärde och inte som begränsningsvärde som praxis säger. Enligt företagets egna undersökningar finns det ingen anledning till att minska kraven på vibrationer då man anger att man vid normal drift idag underskrider gällande villkor. Flera klagomål angående vibrationer från sprängningar i täkten har förekommit, med verksamhetens föreslagna villkor för vibrationer finns det risk att öka de upplevda störningarna ytterligare jämfört med idag. 7 (14)

8 88 forts. Bedömning och avvägningar Lokalisering enligt 2 kap 6 Miljöbalken: s översiktsplan antagen av Kommunfullmäktige har tre punkter som nämner täktverksamhet: 1. Elva områden pekas ut som möjliga utredningsområden (prövning krävs) för framtida materialtäkter för naturgrus och fem områden för krossberg. Det är dock av vikt ur ett hushållningsperspektiv att nyttja befintliga täkter före man öppnar upp nya. 2. Vid tänkt nyetablering av täkt i Vastaddalen och avvägning mellan riksintresse enl. 4 kap. miljöbalken och miljöbalken 3:7 (riksintresse värdefulla ämnen) ska hushållningsbestämmelserna överväga och riksintresset för värdefulla ämnen stå tillbaka. Hushållningsbestämmelserna gör det olämpligt för nyetablering av täkter i området. 3. Vad det gäller befintlig täkt med tillstånd i Vastaddalen så föreslås att denna prövas restriktivt vad det gäller förlängning. Vid eventuell prövning för utvidgning rekommenderas avslag. Punkt 1 och 3 ovan rör Halland-Sten ABs ansökan om tillstånd för fortsatt täktverksamhet på fastigheten Eftra-svenstorp 1:19. Det är miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning att ansökan inte går emot översiktsplanen. Hydrologi: Berget som företaget vill bryta har få vattenförandesprickor, lägsta brytningsnivå kommer ligga på +24 m ö h, enligt förtagets egna undersökningar ligger grundvattenytan på högst + 8 m ö h. Verksamheten kommer att bedrivas minst 16 meter över högsta grundvatten nivå. Miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer att verksamheten kommer ha liten påverkan av grundvattnet i området. Buller, vibrationer och luftstötsvåg: Av företagets redovisade rapporter angående buller, vibrationer och luftstötsvåg som kan uppstå vid normal drift av verksamheten bedömer miljö- och hälsoskyddsnämnden att eventuella störningar från verksamheten ligger inom ramen för vad som anses vara skäligt enligt miljöbalken. Transport: Då verksamheten inte ansöker om ökat årsuttag så bedömer miljö- och hälsoskyddsnämnden att transporter till och från verksamheten inte kommer att öka avsevärt. 8 (14)

9 88 forts. Redogörelse för ärendet Halland-Sten AB har hos Länsstyrelsen i Hallands län ansökt om tillstånd till fortsatt täktverksamhet inom fastigheten Eftra-Svenstorp 1:19 i Falkenbergs Kommun, Hallands län. Ansökan gäller om att få bryta maximalt 8000 ton bergmaterial per år under 20 års tid. Företaget ansöker om att bryta berg inom samma brytningsområde som nuvarande tillstånd +24 m ö h. Företaget ansöker om att få verkställighetsförordnandet. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på yttrande i ärendet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt miljö- och hälsoskyddsförvaltningens förslag. 9 (14)

10 89 Redovisning av budget och verksamhetsplan, januarinovember Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att lägga redovisning av budget och verksamhetsplan jan-nov till handlingarna. Ärendet Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tagit del av resultat för perioden jan-nov i för ändamålet upprättade matriser. Årsbudgetens storlek är fastslagen sedan 2014 med justering för ökade arvoden och årets lönejusteringar (+290 tkr). Periodens ekonomiska resultat Nämnden visar ett överskott för perioden med 893 tkr. Överskottet beror främst på att både personalkostnader (pga. vakanta tjänster) och övriga kostnader hittills blivit lite lägre än budgeterat. Måluppfyllelse Hälsoskydd har halkat efter lite både när det gäller planerade och löpande kontroller. Det beror på att en del objekt avslutat sina verksamheter samt att enheten är underbemannad, då en handläggare tillfälligt lånats ut till livsmedelsenheten. Miljöskyddsenheten har haft färre inkommande ärenden än väntat. Även avloppsenheten ligger lite efter då färre självmanta ansökningar kommit in än estimerat. Dessa ansökningar kommer att inkomma, men då något senare än förväntat. Prognos för helår Nämnden kommer sannolikt att gå med överskott ca 500 tkr, Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på beslut i ärendet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. 10 (14)

11 90 Tillsyn- och kontrollplaner för 2016 Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att redovisade kontrollplaner läggs till handlingarna. Redogörelse för ärendet Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har tagit fram förslag till kontroll- och tillsynsplaner för verksamhetsåret Planerna omfattar den kontroll som ska utföras inom livsmedelstillsynen och miljöbalkstillsynen. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har tagit fram tillsyn- och kontrollplaner för (14)

12 91 Budget- och verksamhetsplanering Övergripande mål för verksamheten Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att anta följande övergripande mål för sin verksamhet: Alla medborgare och verksamhetsutövare ska uppleva god service och känna förtroende för myndighetens arbete. I sitt myndighetsuppdrag vill nämnden prioritera vattenförvaltning och livsmedelsverksamhet, samt samhällsbyggande - med en god bebyggd miljö, som har sitt fokus i folkhälsa Nämndens myndighetsarbete ska utgå från ett perspektiv där hållbarhet uppnås för nuvarande och kommande generationer. Nämnden beslutar vidare att ge förvaltningen i uppdrag att utarbeta en genomförandeplan samt verksamhetsöversikt, i enlighet med mallar, som tagits fram i kommunen för genomförande av styrmodell för budget och verksamhetsplanering. Redogörelse för ärendet Miljö- och hälsoskyddsnämnden har sedan antagande av verksamhetsplan för vid augusti månads sammanträde arbetat med att ta fram övergripande mål för nämndens arbete i enlighet med grundtankarna i den nya styrmodell som ska användas av nämnder och styrelser inom kommunorganisationen. Tanken med detta arbete har varit att minimera antalet målformuleringar i nuvarande antagen plan, för att i stället projicera på nämndens grunduppdrag från kommunfullmäktige att leverera beslut och kunskap inom myndighetsområdet miljö- och hälsa, livsmedel etc. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på beslut i ärendet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. 12 (14)

13 92 Ärenden för kännedom Miljö- och hälsoskyddsnämnden lägger nedan redovisade ärenden till handlingarna: - Överklagande av nämndens beslut i anmälningsärende, Långaveka Dnr Föreläggande att redovisa bullermätningar m.m. avseende verksamheter på fastigheten Falkenberg Askome 1:3; nu fråga om avvisning. Dnr Överklagande av miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut angående klagomålsärende gällande buller från tvättstuga Stöveln Dnr Rapport Kontroll av bagerier konditorier caféer Rapport (14)

14 93 Kurser och konferenser Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att ordförande Ingemar Johansson (C) och Peter Janson (S) deltar vid konferensen Avlopp och växtnäring i den hållbara bebyggelsen från tätort till landsbygd den 20 januari i Göteborg. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar vidare att ordförande Ingemar Johansson (C), vice ordförande Bengt Hackberg(S), Eva Bengtsson (S), Otmar Nekham (MP), Owe Hjortmarker (L) och Peter Janson (S) deltar vid länsstyrelsens miljömålskonferens 2016 Hallands landsbygd en resurs i miljömålsarbetet den 22 januari på Gullbrannagården. 14 (14)

Ordföranden samt Eva Bengtsson. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ordföranden samt Eva Bengtsson. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2015-08-19 Sammanträdestid 13:00-14:40 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (M), ordförande Bengt Hackberg

Läs mer

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2015-02-11 Sammanträdestid Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S), vice ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Ordföranden samt Peter Janson

Ordföranden samt Peter Janson Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2015-11-11 Sammanträdestid 09:00-15:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S), vice

Läs mer

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-21 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ersättare Bengt Hackberg (S), Ordförande Ninni Gustavsson (M), Vice Ordförande Isabell Leoson

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Denisa Ruca (S) Ordföranden samt Bengt Hackberg. Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson

Denisa Ruca (S) Ordföranden samt Bengt Hackberg. Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2016-05-11 Sammanträdestid 13:00-15:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (C), ordförande

Läs mer

Remiss Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (SOU 2017:22). KS

Remiss Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (SOU 2017:22). KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-30 177 Remiss Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (SOU

Läs mer

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström Protokoll Nr 5 Sammanträdesdatum 2011-05-11 Sammanträdestid 13.30-16.30 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande

Läs mer

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-01-24 Sammanträdestid 13:30-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Översyn av taxor inom miljöbalkens område bilaga A och B. KS 2015-332

Översyn av taxor inom miljöbalkens område bilaga A och B. KS 2015-332 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-11-03 303 Översyn av taxor inom miljöbalkens område bilaga A och B. KS 2015-332 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Ordföranden samt justerare

Ordföranden samt justerare Protokoll Nr 3 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2017-04-05 Sammanträdestid 08:30-16:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga närvarande Bengt Hackberg (S) Vice ordförande Peter

Läs mer

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-01 343 Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS 2016-431 Beslut

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson

Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2016-11-09 Sammanträdestid 13:00-14:30 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (C), ordförande

Läs mer

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2011-04-13 Sammanträdestid 13:30-17:00

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2011-04-13 Sammanträdestid 13:30-17:00 Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2011-04-13 Sammanträdestid 13:30-17:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-04-25 1 Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl.13:00-16:00 Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Hans Lind (M) Bertil Helmersson (V) Mikael Östling

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2013-02-13 Sammanträdestid 13:00-16:30 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Anders Hellström (M), ordförande Bengt Hackberg (S), vice ordförande Bo Dannegren

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen 2013-06-18 1(7) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 18 juni 2013, kl 11.00 11.55. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Anne Johansson

Läs mer

Datum Ann-Charlotte Lind, bygg- och miljöchef Anders Simonsson, sekreterare. Måndagen den 23 februari, klockan 8.

Datum Ann-Charlotte Lind, bygg- och miljöchef Anders Simonsson, sekreterare. Måndagen den 23 februari, klockan 8. 1(13) Plats och tid Måndagen den 16 februari, klockan 15.00-16.10 Ordförande ande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Jonas Ahlgren (S) Jonas Ahlgren (S) Niklas Isfeldt (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Hedvig Helldorff 2018-03-27 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 mars 2018 Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

Onsdag den 25 januari 2012 kl Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl

Onsdag den 25 januari 2012 kl Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl sid 1 (12) Tid och plats Ledamöter Ersättare Onsdag den 25 januari 2012 kl 14.00-16.20 Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl 15.25-16.00 Martin Oscarsson (MP) ordförande Håkan Svenneling (V)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2018-03-15 Blad 1 A() Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.25 Sammanträde 11.25 11.45 Lars Andreasson, (S), ordförande Magnus Svensson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl. 8.00 11.00 ande Christina Bröms (C), ordförande Åke Falk (C), vice ordförande Margareta Ahlström (MOP) Karolina

Läs mer

Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare

Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare 1(12) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 10.30 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare Övriga närvarande Marie-Christine

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:00 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

Tjänstemän m.fl. Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Anna Stjernholm, miljöinspektör, 1-2 Fredrik Berlin, miljöinspektör, 1-4

Tjänstemän m.fl. Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Anna Stjernholm, miljöinspektör, 1-2 Fredrik Berlin, miljöinspektör, 1-4 Sida 1(15) Plats och tid Mölndals stadshus rum 214, klockan 17.30 18.15. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Emil Forsberg (S) tjänstgör för Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande

Läs mer

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson.

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson. Sida 1(13) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 18.10. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Emil Forsberg (S) tjänstgör för Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande

Läs mer

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:30 14:40

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:30 14:40 Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2011-10-05 Sammanträdestid 13:30 14:40 Kultur- och fritidsnämnden Närvarande Ledamöter Per Johansson (C), ordförande Bernt Zander (S), vice ordförande Knut-Arne Kareld

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stadshuset Fyrkanten kl 13:00 ande Bengt Ek (S) ordförande Stig Sjölund (S) vice ordförande Jonas Vikström (S) Margit Johansson (S) Catrin Gisslin (MP) Håkan Johansson (M) Jeanette

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-14 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2015-03-11 Sammanträdestid 13.00 16.00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ingemar Johansson (C), ordförande 21-27 Bengt Hackberg (S), vice ordförande Håkan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl.

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Omfattning: 25 Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 13:00-16:15 Beslutande: Bengt Ferm (M) Ragnar Nilsson (C) Thomas Larsson (MP) Elise Arnell

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljönämnden 2012-06-20 1 Plats och tid Kommunalkontoret 14.00-16.30 Beslutande Lisa Johansson (V), ordförande Lars-Göran Gustavsson (S) Jörgen Norén (S) Lars Björlin (S) Ulf Andersson (M) Conny Sivertsen

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (11) 2009-12-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (11) 2009-12-09 Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Plats och tid Runnabönning, Rydals museum, Rydal, kl. 8.30-12.30 Beslutande s Berndt Ekholm v Eivor Hellman Max m Göte Nilsson c Ragnar Nilsson mp Kristina Hasselblad s Samir

Läs mer

Återrapportering av vattenmyndighetens åtgärdsprogram redovisning från vattendirektivsgruppen

Återrapportering av vattenmyndighetens åtgärdsprogram redovisning från vattendirektivsgruppen Meddelande 1(1) Datum Vårt dnr 2015-2362 Ingela Danielsson 0346-88 50 41 ingela.danielsson@falkenberg.se Kommunstyrelsen Återrapportering av vattenmyndighetens åtgärdsprogram redovisning från vattendirektivsgruppen

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun 2016-11-17 1 (8) Plats och tid Boxholm, kl 13:00-15:00 Beslutande Ersättare Ellinor Karlsson, S Stig Adolfsson, S Lars-Göran Hjelm, S Anders Wikström, S Lennart Karlsson, M Matz Bohlin, C Lars Adolfsson,

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:30 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Therese Hamilton, Miljö- och hälsoskyddsinspektör MaryAnn Fargo, Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Therese Hamilton, Miljö- och hälsoskyddsinspektör MaryAnn Fargo, Miljö- och hälsoskyddsinspektör Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 Beslutande Berit Karlsson (S) Calinge Lindberg (S) Jan Widegren (M) Ann-Sophie Nygren (S) Birgitta Luoto (S) Hans Hedström (V)

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Madelene Johansson. Bo Göthesson. Inge Löfgren ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Madelene Johansson. Bo Göthesson. Inge Löfgren ANSLAGSBEVIS: 1 (9) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-08-24 kl. 09.15-11.30 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare 1(6) Plats och tid Carl August-rummet, onsdagen den 26 oktober 2016 kl 08:00-08:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

Bo Eddie Rossbol (BA), ordförande Albin Johansson (KD), ersättare för Erling Karlsson (C) Thomas Gustafson, (M) Kent-Göran Karlsson, (BA)

Bo Eddie Rossbol (BA), ordförande Albin Johansson (KD), ersättare för Erling Karlsson (C) Thomas Gustafson, (M) Kent-Göran Karlsson, (BA) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Sammanträdesrum Moberg, kl. 13:00 16:15 Studiebesök på Björken 1, nya Hälsocentralen i Emmaboda. Beslutande Övriga deltagande Bo Eddie Rossbol (BA), ordförande

Läs mer

Lantmäterinämnden 30 januari 2013

Lantmäterinämnden 30 januari 2013 Lantmäterinämnden Lantmäterinämnden 30 januari 2013 Sid Justering... 3 1 Bokslut 2012 - Lantmäterinämnden... 4 2 Överföring av resultat - lantmäterinämnden... 5 3 Svar på remiss angående revidering av

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(17)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(17) Sida 1(17) Plats och tid Mölndals stadshus, klockan 17.30 18.20. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Jennie Rodin (MP) tjänstgör för Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande Lars

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 08:

Kommunkontoret Djurås , kl. 08: Kultur- och fritidsnämnden 2018-03-22 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14:00-15:05, ajournering kl. 14.25-14.35 Beslutande Ledamöter Christina Walles (S), ordförande Ola Granath (KOSA) Tomas

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Ersättare Viktoria Eliasson (V), 39-43

Ersättare Viktoria Eliasson (V), 39-43 Sida 1(15) Plats och tid Scandic Hallandia, Rådhusgatan 4, Halmstad, klockan 15.55 16.40. Beslutande Övriga deltagande Marion Carlsson (S) tjänstgör för Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Jennie

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden Plats och tid Bonaren, torsdagen den 6 oktober 2016 kl 17:00 19:00 ande Gunnel Johansson (S), Ordförande Kenth Wengholm (M), 1:e vice ordförande Jan Holm (S) Jan Gustafsson (C) Jan Lundqvist (KD) Erlinda

Läs mer

Göran Löfquist (M) Eva Bengtsson (S) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande...

Göran Löfquist (M) Eva Bengtsson (S) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2013-04-10 Sammanträdestid 13:00-17:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande Bengt Hackberg (S), vice

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, onsdag 6 februari 2019, kl. 15.00 15.55 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Mikael Johansson (S)

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Beredningsrummet MSBN 2016-12-20, kl. 09:00-10:30 ande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunhuset, Mellanfryken, torsdag 22 januari 2015, 15.00

Sammanträdesdatum Kommunhuset, Mellanfryken, torsdag 22 januari 2015, 15.00 TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-22 PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, torsdag 22 januari 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare 1 Information om kommunens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(17)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(17) Sida 1(17) Plats och tid Mölndals stadshus rum 214, klockan 17.30 19.15. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande Viktoria Eliasson (V) tjänstgör

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Socialchefens tjänsterum kl. 13:00-14:55 Beslutande Elisabeth Holmer (S), ordförande Jenny Delén (M), 1 vice ordförande Lars Ottosson (PF), 2 vice ordförande Övriga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (20)

Sammanträdesprotokoll 1 (20) Sammanträdesprotokoll 1 (20) Plats och tid Överförmyndarenheten S:t Larsgatan 41, kl. 13:30-16:10 Beslutande Se nästa sida Övriga deltagande Se nästa sida Paragrafer 45-61 Utses att justera Göran Falkenberg

Läs mer

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Döderhultsrummet, kl. 10:00-12:00 Beslutande Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Johannes Lindberg (L) Berit Sjöö (KD) Richard Karlsson (M), 1:e vice ordförande Dan Bengtsson

Läs mer

Blerta Mlinaku (S) Anna Andersson (C) Margareta Gustavsson (S) Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M)

Blerta Mlinaku (S) Anna Andersson (C) Margareta Gustavsson (S) Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M) Protokoll Nr 12 Sammanträdesdatum 2016-10-26 Sammanträdestid 13.15 - Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande Charlotta Jonson

Läs mer

Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS

Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-17 195 Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS 2014-227 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Lars Björneld. Ulf Hanstål ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Lars Björneld. Ulf Hanstål ANSLAGSBEVIS: 1 (10) Samhällsbyggnadsnämnd Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2019-01-09 kl. 09.00-13.45 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Lars Björneld (L), ordf. Ulf Hanstål (M), vice ordf.

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(16) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Elisabeth

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA Till miljö- och byggnämndens sammanträde Onsdagen den 3 december 2008, kl. 13.00 Grums kommunhus, sammanträdesrummet Bruket OBS TIDEN! Socialdemokratiska partigruppen har

Läs mer

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Eric Berntsson (SD) Stefan Sturesson (M) 60-63

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Eric Berntsson (SD) Stefan Sturesson (M) 60-63 1(8) Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej 60-63 Rolf Mårtensson (M) Rickard

Läs mer

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Jenny Bollner, planarkitekt Evelina Lilja, Sekreterare. Kenneth Wåhlund.

Catarina Bernau, miljöchef Sören Linder, bygglovchef Jenny Bollner, planarkitekt Evelina Lilja, Sekreterare. Kenneth Wåhlund. Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson, vice ordförande

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden Innehåll 15 Förslag till yttrande över remiss, Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län... 23 16 Fastställande av provtagningsfrekvens och analysomfattning för dricksvattenanläggning

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 13:00-15:30.

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 13:00-15:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 13:00-15:30. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Elisabet Rex, kommunekolog, Fredrik Berlin, miljöinspektör, Annikka Hedberg (M)

Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Elisabet Rex, kommunekolog, Fredrik Berlin, miljöinspektör, Annikka Hedberg (M) Sida 1(16) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 18.30. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande Lars Selin (V) Annika Hedberg

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 17 juni 2013 kl. 13:30-15:40. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 17 juni 2013 kl. 13:30-15:40. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 17 juni 2013 kl. 13:30-15:40. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S) Håkan

Läs mer

Victoria Häggkvist, sekreterare Åsa Sjöberg, Handläggare. Justeras direkt efter sammanträdet

Victoria Häggkvist, sekreterare Åsa Sjöberg, Handläggare. Justeras direkt efter sammanträdet 1(8) Plats och tid Förvaltningsbiblioteket, våning 3, 10:00--11.00 Beslutande ledamöter Leif Georgsson, ordf, (V) Kerstin Frånlund, (S) Magnus Svensson, (C) Lillemor Zidén, (M), tj ers Ej beslutande ersättare

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 9 oktober 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-10-02 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-10-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S)

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S) Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet Klockan 8.30-8.45 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Lars Stranne (M), ordförande Alf Olofsson (S), vice ordförande Ove Svan (M)

Läs mer

Yttrande över remiss: Ändring av tid för igångsättning av civil flygverksamhet vid Uppsala flygplats/ärna, Fullerö 18:48 m. fl.

Yttrande över remiss: Ändring av tid för igångsättning av civil flygverksamhet vid Uppsala flygplats/ärna, Fullerö 18:48 m. fl. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Vidmark Hannes Datum 2016-08-24 Diarienummer KSN-2016-1521 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Ändring av tid för igångsättning av civil flygverksamhet vid Uppsala

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Annica Malmer, förvaltningschef Margareta Levin, sekreterare Sofia Magnusson, miljöinspektör 12. Harriet Cajfeldt-Carlsson Paragrafer: 12-16

Annica Malmer, förvaltningschef Margareta Levin, sekreterare Sofia Magnusson, miljöinspektör 12. Harriet Cajfeldt-Carlsson Paragrafer: 12-16 13 Plats och tid: Beslutande: Vänstra kammaren i kommunhuset, Habo, torsdagen den 17 februari 2011 klockan 15.00-17.20 Erik Johansson(M), ordförande Nina Zacho (MP) tjg ersättare för Bertil Engström (MP)

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Onsdag den 20 mars Fågelviksalen Mötet ajourneras för gruppmöten kl

Onsdag den 20 mars Fågelviksalen Mötet ajourneras för gruppmöten kl sid 1 (11) Tid och plats Ledamöter Onsdag den 20 mars 2013 13.00-16.05 Fågelviksalen Mötet ajourneras för gruppmöten kl. 14.35-15.30 Martin Oscarsson (MP) ordförande Håkan Svenneling (V) 1:e vice ordförande

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Ulf Nilsson (S) Christoffer Rungberg (M) Christoffer Wallin (SD) Stellan Welin (S)

Ulf Nilsson (S) Christoffer Rungberg (M) Christoffer Wallin (SD) Stellan Welin (S) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2019-01-21 kl 09.00-11.40 Beslutande Närvarande ersättare Eva Abrahamsson (M), ordförande Nina J Andersson (KD) Stig-Arne Helmersson (C) Yngve Larsson (L)

Läs mer

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Ola Lorentzson (SD)

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Ola Lorentzson (SD) 1(7) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.35 Beslutande Ledamöter Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Ola Lorentzson (SD) Övriga närvarande

Läs mer

Guldsmeden, Rådsrummet kl.09:00-10:00. Ulrika Wenn Susanne Eriksson Linda Anderton. Louise Jonsson. Ulrika Wenn. Louise Jonsson

Guldsmeden, Rådsrummet kl.09:00-10:00. Ulrika Wenn Susanne Eriksson Linda Anderton. Louise Jonsson. Ulrika Wenn. Louise Jonsson Protokoll 1 (8) Plats och tid: Guldsmeden, Rådsrummet kl.09:00-10:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Alf Nordberg (V) Bo Lindgren (S) Louise Jonsson (M) Lena Gustafsson (S) Eva Hallander (S)

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer