Serverhallarna den största investeringen i Luleå sedan stålverket. Dokumentation från öppet informationsmöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Serverhallarna den största investeringen i Luleå sedan stålverket. Dokumentation från öppet informationsmöte 2011 08 15"

Transkript

1 Serverhallarna den största investeringen i Luleå sedan stålverket Dokumentation från öppet informationsmöte

2 Luleå står inför den största investeringen sedan stålverket byggdes. Ett amerikanskt världsledande företag ska lägga en datalagringscentral i Europa och har valt Luleå. Så vill företaget att det ska vara. Vi är nära nu, säger kommunstyrelsens ordförande Karl Petersen, som har lett förhandlingarna med amerikanerna. I går var det stormöte på Kulturens hus. Luleå kommun, Länsstyrelsen och Luleå Näringsliv AB berättade om vägen fram till serverhallarna. Allmänheten fick chans att ställa frågor. Jag blir nästan lyrisk. Det här är inget stormöte om någon besparing eller skolnedläggning. Det här är ett möte om en framtidssatsning som vi gärna vill ha i Luleå. Det är väldigt fint, sa Karl Petersen. Dataföretagets namn nämndes inte under mötet. Det beror på att företaget vill presentera sig när allt är färdigt för etableringen i Luleå inklusive den juridiska processen. Det respekterar vi fullt ut, sa Karl Petersen. Luleå har Europas lägsta elpriser Matz Engman är tillträdande vd för Luleå Näringsliv AB. Han berättade att Luleå har jobbat målmedvetet tillsammans med Piteå för att få hit denna satsning. Matz Engman har själv varit i USA och marknadsfört regionen. Vi har Europas lägsta elpriser och hundra procent förnyelsebar energi. Vi har dessutom ett elnät i världsklass som försörjer basindustrin. Det är precis vad datalagringsföretagen söker efter. En annan fördel är Luleås kalla klimat. Här kan man använda luften till att kyla serverhallar. Närheten till Luleå tekniska universitet är ett annat plus. Mellan tre och fem miljarder kronor ska investeras Serverhallarna kostar mellan tre och fem miljarder kronor att bygga. Hälften är byggkostnader, den andra hälften är kostnader för datautrustning. Byggnationen beräknas ta tre år och sysselsätta personer. De färdiga serverhallarna kommer att ge mellan 70 och 90 jobb. Hälften processingenjörer och hälften dataingenjörer. Det totala antalet jobb som kommer med datalagringscentralen beräknas bli mycket större, säger Matz Engman. Serverhallarna lockar kringverksamheter. Exempelvis supportcenter och fabriker som bygger servrar. Forsknings och utvecklingscenter kan också hamna här. Datacenterföretag sneglar på varandra. Om ett världsledande företag etablerar sig i Luleå är det stor chans att andra följer efter till regionen. I amerikanska North Carolina ligger Google, Facebook, Wipro och Apple inom en radie på 50 kilometer. Där har det investerats över 20 miljarder de senaste fem åren, berättar Matz Engman. sid 1 (6)

3 Människors data måste lagras Vad är ett datacenterföretag? Stora internetbaserade företag som IBM, Microsoft, Google, Facebook och Apple har enorma behov av att lagra data. Deras tjänster och programvara lagras inte i våra hemdatorer utan i stora serverhallar. Det kallas för molntjänster. Mellan 2,5 och 3 miljarder människor i världen använder molntjänster. Datacenterföretagens serverhallar kan vara allt från till kvadratmeter. Det är en miljövänlig industriverksamhet med stora energibehov. Kapitalet som satsas är internationellt och investeringarna flyttar inte när de väl har kommit hit, säger Matz Engman. Kommunen föreslog Porsön Lena Segerlund är etableringschef på Luleå Näringsliv AB. Hon berättar att de planerade serverhallarna i Luleå ska ligga på Porsön, i direkt anslutning till Aurorum Science Park och nära Luleå tekniska universitet. Området för serverhallarna gränsar till naturreservatet Gammelstadsviken men ligger inte i reservatet. Förutom de fördelar Matz Engman har nämnt är energin lättillgänglig här. Det finns en högspänningsledning precis i närheten. Det är viktigt för den här verksamheten. Luleå kommun har föreslagit Porsön som en lämplig plats för etablering av serverhallar. Luleå Näringsliv AB har hjälpt det nu aktuella företaget att hitta rätt i området. Upp till 80 parametrar har stötts och blötts. Det här företaget vill inte ta några risker. Allt måste vara klarlagt och gå rätt till, säger Lena Segerlund. Både sekretess och öppenhet i processen Kommunen har ansvar för tre processer i etableringen av datalagringscentralen: Detaljplanen, bygglovet och försäljningen av marken till företaget. Företaget måste själv söka tillstånd för sina reservkraftsgeneratorer, som ska träda in om det skulle bli elavbrott. Detta tillstånd har företaget sökt och fått beviljat från Länsstyrelsen. De affärsmässiga bitarna i den här etableringen är det strikt sekretess kring. Men myndigheternas handläggning av tillstånd och planer sköts precis som vanligt med full insyn och öppenhet, säger Lena Segerlund. Detaljplanen tar form och beslutas Anna Karin Lidén är planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret i Luleå. Datalagringscentralens närhet till naturreservatet och Natura 2000 området gjorde det viktigt att snabbt komma igång med utredningar, säger hon. Var det lämpligt att bygga serverhallar på den här platsen? Gick det att göra eller inte? En naturinventering och en fågelinventering har gjorts. Serverhallarnas inverkan på landskapsbilden har undersökts. Dessutom har stor vikt lagts vid vattenfrågor. Hur påverkar bygget dag, grund och ytvattnet i området? sid 2 (6)

4 Processen har bedrivits enligt plan och bygglagen. Samråd har skett med berörda myndigheter och allmänheten. Planerna har presenterats i tidningsannonser, i utställningar och på nätet. Synpunkter från samrådet gjorde att en av serverhallarna flyttades, för att inte riskera för stor påverkan på naturreservatet. Den slutgiltiga detaljplanen beslutades av politikerna i kommunfullmäktige den 30 maj 2011 och vann laga kraft 22 juni Skydda Gammelstadsvikens vatten Gammelstadsviken hämtar sitt vatten från en dubbelt så stor yta som hela naturreservatet. Platsen för datalagringscentralen är en väldigt liten del av denna yta. Men det kan bli en lokal påverkan på vattnet, säger Magnus Bäckström från Vatten & Miljöbyrån. Därför har en dagvattenplan tagits fram. Den ska fördröja avrinningen och stoppa föroreningar, så att datalagringscentralens lokala påverkan på vattnet blir så liten som möjligt. Planen innehåller tre zoner. I den första zonen, närmast husen som utgör serverhallarna, ska man använda gräsdiken, rännstensbrunnar och ledningar i marken. I den andra zonen, där vattnet rinner nedströms, ska det finnas fördröjningsmagasin, filtervallar och oljeavskiljare. I den tredje zonen återförs vattnet i våtmarken. Dessa tre zoner ska göra att biotoperna i naturreservatet, den fjärde zonen, inte påverkas. Hur görs en miljökonsekvensbeskrivning? Charlotta Lindberg på Vatten & Miljöbyrån beskriver den miljökonsekvensbeskrivning som har gjorts. En miljökonsekvensbeskrivning undersöker lokaliseringen. Finns det andra platser som skulle vara lämpligare att bygga på? En stor bit handlar om att beskriva miljökonsekvenser: hur påverkar bygget miljön och vilka åtgärder ska vidtas för att minimera påverkan? Man berättar även hur den färdiga verksamheten bör kontrolleras ur miljösynpunkt. Vi har jämfört den nuvarande lokaliseringen av datalagringscentralen med ett tiotal andra platser, för att se om den här lösningen är godtagbar ur miljösynpunkt eller om en annan plats borde väljas istället. Vi har kommit fram till att den nuvarande platsen är godtagbar, säger Charlotta Lindberg. sid 3 (6)

5 Pengarna går tillbaka till Gammelstadsviken Karl Petersen berättar hur Luleå kommun samarbetar med intresseorganisationer för att skydda och utveckla naturreservatet runt Gammelstadsviken när serverhallarna byggs. Redan i samrådsskedet var Naturskyddsföreningen och Ornitologerna med och yttrade sig. Nu har kommunen och Länsstyrelsen gjort en överenskommelse med dessa intresseorganisationer. Pengarna som kommunen tjänar på markförsäljningen ska användas till att värna fågellivet i Gammelstadsviken, säger Karl Petersen. Insatserna i naturreservatet ska göras i samråd med Naturskyddsföreningen och Ornitologerna. Längs Gammelstadsviken finns några slåtterängar som inte längre slås varje år. Det borde åtgärdas. Även vissa öar måste röjas för fågellivets skull. Länsstyrelsen ger tillstånd Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation beslutade om tillståndet för dataföretagets reservkraftsgeneratorer. Anna Carin Ohlsson är sakkunnig på Länsstyrelsens miljöskyddsenhet och berättar hur det gick till. Miljöprövningsdelegationen analyserade bland annat miljökonsekvensbeskrivningen, serverhallarnas påverkan på grundvattnet, den värmealstring som kan ske från anläggningen och det buller som kan uppstå. Vi kom fram till att verksamheten är tillåtlig enligt miljöbalken. Dataföretaget kunde få tillstånd för att driva reservkraftsgeneratorerna. Miljöprövningsdelegationen slog fast att ett tillstånd för påverkan av Natura 2000 området inte behövdes. Påverkan var inte betydande med tanke på bolagets försiktighetsåtgärder och Länsstyrelsens villkor. Till tillståndet kopplades 17 stycken villkor för verksamheten, säger Ann Carin Ohlsson. /Åsa Petersen sid 4 (6)

6 Frågor från allmänheten: Om det blir fler etableringar av serverhallar i vår region, var kommer de att ligga? I Luleå pågår arbetet med att ta fram nya områden. Det finns redan färdiga områden i Piteå och Boden där dataföretag kan etablera sig, säger Anders Granberg på Luleå Näringsliv AB. Har Luleå högsta prioritet när ni samarbetar med andra kommuner för att få hit datalagringscentraler? Det är kunden som väljer var den vill etablera sig, säger Anders Granberg. Jag som kommunalråd ser gärna att en närliggande kommun kan släppa till mark. Det spelar ingen roll om man arbetar och bor i Luleå, Piteå eller Boden. Det är hit till regionen investeringarna ska, säger Karl Petersen. Hur säkra är ni på att det här företaget verkligen bygger sin datalagringscentral i Luleå? Aldrig under mina 32 år i Luleå har vi varit lika nära en så stor etablering. Företaget har valt oss, de vill hit till Luleå. Allt är klart för det. Sedan finns det en liten juridisk process som vi inte kan lägga oss i, den har sitt eget liv. Jag säger att den här etableringen blir verklighet och att byggstarten sker i oktober. Men jag tar inte ut något i förskott. Spaden i marken är det slutgiltiga beskedet, säger Karl Petersen. Vilka konsekvenser och effekter har den här etableringen för Luleå tekniska universitet? Universitetets olika avdelningar har konsulterats väldigt ofta i den här etableringen. Molntjänster, medieteknik, demokratiprocesser och IT i stort är motorn i väldigt många framtida verksamheter. Vi har med oss LTU i det arbetet, säger Thomas Nilsson, avgående vd för Luleå Näringsliv AB och ordförande i universitetets holdingbolag. Är Östersund ute efter samma affär som Luleå eller tycker de bara att affärsidén är bra? Vi samarbetar med Östersund för att få investeringar till Sverige, men visst blir det ändå konkurrens. Det här företaget valde mellan Luleå och Östersund för att etablera sin datalagringscentral. Luleå vann, säger Anders Granberg. Om Östersund märker att Luleå fastnar i en juridisk process kör de igång för att kanske få ta över. Men man ska komma ihåg att i Luleå är allting redan klart. Det är därför det kan verka som att Östersund arbetar febrilt medan vi inte gör någonting, säger Matz Engman. Kommer det att bli stora säkerhetsanordningar runt serverhallarna? Det blir inga murar runt anläggningen. Informationen som finns lagrad där finns alltid någon annanstans också, säger Thomas Nilsson. Anders Granberg citerar en företrädare för ett dataföretag: Det är inte fysiska hot mot våra anläggningar som är bekymret. Vi har fullt upp med att hitta sabotagen på nätet. sid 5 (6)

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 14 oktober 2011. Serverhallar till Luleå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 14 oktober 2011. Serverhallar till Luleå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 32 Fredag 14 oktober 2011 NORRBOTTEN Serverhallar till Luleå Nu är det klart. Dom stora serverhallarna ska byggas på Porsön i Luleå. I fredags fick kommunen besked om att företaget

Läs mer

2006-09-20 TF 2006:482 SAMRÅD OM MILJÖKONSEKVENSERNA AV EN NY ÅTERVINNINGSCENTRAL I STOCKBY

2006-09-20 TF 2006:482 SAMRÅD OM MILJÖKONSEKVENSERNA AV EN NY ÅTERVINNINGSCENTRAL I STOCKBY 2006-09-20 TF 2006:482 SAMRÅD OM MILJÖKONSEKVENSERNA AV EN NY ÅTERVINNINGSCENTRAL I STOCKBY Datum: 6 september 2006 Tid: Kl 19.00 Plats: Lidingö stadshus, rum 205 och 206 Antal deltagare: Cirka 100 deltagare

Läs mer

Affärsplan North Sweden Datacenter Location AB (Förslag till bolagsnamn) Bakgrund Syfte 1. AFFÄRSIDÉ Kundbehov Erbjudande Marknad Kundnytta Vision

Affärsplan North Sweden Datacenter Location AB (Förslag till bolagsnamn) Bakgrund Syfte 1. AFFÄRSIDÉ Kundbehov Erbjudande Marknad Kundnytta Vision Affärsplan North Sweden Datacenter Location AB (Förslag till bolagsnamn) Bakgrund I den mycket kraftfulla globala tillväxten vad gäller behov av datalagring har Luleåregionens visat hålla högsta internationella

Läs mer

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014 stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Dnr 1.5.1.-336/2014 Sida 1 (5) 2014-07-02 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 20 032 Till stadsdelsnämnd Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Planprocessen Idén att bygga något nytt eller på något annat sätt förändra stadsmiljön kommer ofta från en markägare eller en exploatör. I

Läs mer

Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016

Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016 Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016 För tredje året i rad kommer Luleå kommun att delta under Almedalsveckan i Visby, Sveriges största politiska mötesplats. Representanter från Luleå kommun deltar

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka.

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Tal, Livs kongress 2013-06-04 12 min Tack! Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Jag vill gratulera till en lyckad kongress. Ett uttalande från er som har spridits på nätet

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 29 Fredag 23 september 2011 NORRBOTTEN Nu kan serverhallarna byggas Nu kan serverhallarna på Porsön i Luleå börja byggas. Domstolen har bestämt att den person som vill stoppa bygget

Läs mer

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket) Kommunstyrelsen 2009-04-14 86 201 Plan- och tillväxtutskottet 2009-03-23 26 48 Dnr 08.719-341 aprilkf16 Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 35 Fredag 4 november 2011. Facebook i Luleå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 35 Fredag 4 november 2011. Facebook i Luleå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 35 Fredag 4 november 2011 NORRBOTTEN Facebook i Luleå I torsdags i förra veckan presenterade Facebook sina planer på att bygga serverhallar i Luleå. - Vi har letat efter en bra plats

Läs mer

Företagarens vardag i Göteborg 2014

Företagarens vardag i Göteborg 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag i Göteborg 2014 www.pwc.se/sma-medelstora-foretag Sammanfattning Resultat av den nationella undersökningen:

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Sida. Sammanträdesdatum (2)

Sida. Sammanträdesdatum (2) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 226 Yttrande över tillståndsansökan för datacenter med tillhörande reservkraftsgeneratorer i Eskilstuna - Amazon Web Services Sweden

Läs mer

Angående ansökan om tillstånd för kommersiellt linjeflyg på Arna

Angående ansökan om tillstånd för kommersiellt linjeflyg på Arna KS 12 6 NOVEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum 2013-11-02 Diarienummer KSN-2004-0211 Kommunstyrelsen Utökad civil verksamhet på Uppsala Ärna Flygplats Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl

Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl Dnr.: BN2017-1120 Datum: 2019-04-02 Behovsbedömning Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp Behovsbedömning för detaljplan Miljöpåverkan

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder Sverigebygget 150 000 100 000 nya bostäder Nya Moderaterna vill nå 150 000 nya bostäder Nya Moderaterna presenterar i dag ytterligare åtgärder för mer och snabbare bostadsbyggande. Vi vill öka tillgången

Läs mer

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Naturskyddsföreningen Norrköping 1 maj 2016 Djurparkens utveckling Från början var Kolmårdens Djurpark en lugn anläggning som visade djur och hade

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 19 Fredag 20 maj 2011

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 19 Fredag 20 maj 2011 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 19 Fredag 20 maj 2011 NORRBOTTEN Vargen skjuten I söndags sköts en varg i närheten av Dockasberg i Boden. Vargen var på väg in i ett område med många renar. Det var Naturvårdsverket

Läs mer

Ändring av detaljplan 11-HÄS-185/65, Område norr om Brobyvägen, Hästveda stationssamhälle

Ändring av detaljplan 11-HÄS-185/65, Område norr om Brobyvägen, Hästveda stationssamhälle Dnr.: BN 2017-1499 Datum: 2018-05-03 Underlag för behovsbedömning Ändring av detaljplan 11-HÄS-185/65, Område norr om Brobyvägen, Hästveda stationssamhälle Hässleholms kommun, Skåne län Ändring av befintlig

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Frågor och svar från kvällen vid Södra Viken 9 april 2013

Frågor och svar från kvällen vid Södra Viken 9 april 2013 Frågor och svar från kvällen vid Södra Viken 9 april 2013 Om Climate Arena 1. När tror ni att anläggningen kan stå klar? Planerad byggtid är 4-5 år från beslut om byggnation 2. Blir anläggningen ovan eller

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Artikel 9 av 9 Projekt Kaxås Familjen Andersson är första familj inom ramen för Projekt Kaxås att flytta till byn. Strax

Läs mer

Rastplats vid väg E45, Häggenås

Rastplats vid väg E45, Häggenås SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rastplats vid väg E45, Häggenås Östersunds kommun, Jämtlands län Vägplan, 2015-04-16 Projektnummer: 145408 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Kyrkgatan

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Detaljplan för del av Hässleholm 88:1

Detaljplan för del av Hässleholm 88:1 Dnr.: BN 2016-927 Datum: 2018-06-05 Underlag för behovsbedömning Detaljplan för del av Hässleholm 88:1 Hässleholms kommun, Skåne län Underlag för behovsbedömning www.hassleholm.se/dp Behovsbedömning för

Läs mer

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin (Det talade ordet gäller) Inledningsanförande Sten Nordin Stockholmsmötet 2010, 100531 utveckling, och ett utmärkt tillfälle för nätverkande och utbyte av idéer mellan regionens näringsliv och politiska

Läs mer

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 ABILD. Vattenfall planerar för en vindkraftspark i skogarna sydost om Abilds kyrkby. Men kommunen vill ha en samlad bild innan man har någon åsikt

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN TINGDALSSKOLAN SPARVUGGLAN 4 OCH DEL AV BJÖRNEKULLA 8:46 I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN TINGDALSSKOLAN SPARVUGGLAN 4 OCH DEL AV BJÖRNEKULLA 8:46 I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2018-01-16 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN TINGDALSSKOLAN SPARVUGGLAN 4 OCH DEL AV BJÖRNEKULLA 8:46 I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 1 Miljönämnden 2007 09 20 57 1 Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Svenska Statoil AB har till miljönämnden lämnat in en anmälan om nybyggnad av en automatstation på fastigheten Storheden

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Vindkraften og befolkningen hvordan sikres lokal opbakning til projekter? Johan Risholm, Stadsbyggnadskontoret Falkenberg

Vindkraften og befolkningen hvordan sikres lokal opbakning til projekter? Johan Risholm, Stadsbyggnadskontoret Falkenberg Vindkraften og befolkningen hvordan sikres lokal opbakning til projekter? Johan Risholm, Stadsbyggnadskontoret Falkenberg Vindkraften og befolkningen hvordan sikres lokal opbakning til projekter? jan-ake.jacobson@telia.com

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Lov- och byggprocessen 4 Vad är bygglov? 5 Intervju med Magnus Olsson 6 Vad är syftet med bygglov? 7 Vad är nyttan med bygglov? 8 Olika typer av ärenden

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Vi skapar möten som ger affärer

Vi skapar möten som ger affärer Vi skapar möten som ger affärer Vi brinner för att knyta samman företag och se affärerna gå i lås. Luleå ska vara en intressant plats för människor, etableringar och investeringar. Luleå Näringsliv bidrar

Läs mer

Var ska det nya reningsverket byggas?

Var ska det nya reningsverket byggas? Var ska det nya reningsverket byggas? PRESENTATION AV LOKALISERINGSUTREDNING APRIL 2016 Resultat av lokaliseringsutredning för nytt reningsverk i Lidköping Här följer en sammanfattning av lokaliseringsutredningen.

Läs mer

2009-04-15 1 (14) Miljö- och byggnämnden

2009-04-15 1 (14) Miljö- och byggnämnden 2009-04-15 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 15 april, kl 13:00-15:00. ande Nils Erik Falk (c), ordförande Tord Berbres (kd) Allan Elfstrand (c) Hans Rostock (fpl) Jan-Åke

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

1. Anbudsgivarens namn och organisationsnummer:

1. Anbudsgivarens namn och organisationsnummer: Luleå 97347 Torpslingan 25 A Piteå 94152 Furunäsvägen 100 Boden 96128 Sturegatan 10 1 (8) Ort 26 Ort 27 Ort 28 Ort 29 Ort 30 Ort 31 Ort 32 Ort 33 Ort 34 Ort 35 Ort 36 Ort 37 Ort 38 Ort 39 Ort 40 Ort 41

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET Regionplanenämnden förslag till Regional

Läs mer

Mål nr: M 4903-04 Avfallsanläggningen Fagerliden på fastigheten Edfastmark7:242, Robertsfors

Mål nr: M 4903-04 Avfallsanläggningen Fagerliden på fastigheten Edfastmark7:242, Robertsfors Umeå tingsrätt Miljödomstolen Box 138 902 04 UMeå Vår ref: Umeå 2008-05-07 Mål nr: M 4903-04 Avfallsanläggningen Fagerliden på fastigheten Edfastmark7:242, Robertsfors I egenskap av ombud för Urban Zingmark

Läs mer

VÄSTLÄNKEN OCH DE JURIDISKA PROCESSERNA

VÄSTLÄNKEN OCH DE JURIDISKA PROCESSERNA VÄSTLÄNKEN OCH DE JURIDISKA PROCESSERNA Carina Bulić Utredare i Skona Göteborg Samordnare i Stoppa Västlänken Nu Ekonom och småföretagare SKONA GÖTEBORG Paraplyorganisation med syfte: Administrera insamling

Läs mer

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN för vatten tillämpning i fysisk planering Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Översiktsplan Behovsbedömning / miljöbedömning Detaljplan Exempel från ärendehantering http://www.lansstyrelsen.se/skane/

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN HAGANÄSSKOLAN DEL AV ÅSTORP 112:54 M.FL. I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN HAGANÄSSKOLAN DEL AV ÅSTORP 112:54 M.FL. I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-12-19 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN HAGANÄSSKOLAN DEL AV ÅSTORP 112:54 M.FL. I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 40 Fredag 16 december 2011. Fortsatt tågtrafik

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 40 Fredag 16 december 2011. Fortsatt tågtrafik LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 40 Fredag 16 december 2011 NORRBOTTEN Fortsatt tågtrafik Godstrafiken på tåg kommer att fortsätta till april nästa år. I fredags blev företagen som sköter godstrafiken eniga om att

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1. med närområde inom Gamla staden i Norrköping

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1. med närområde inom Gamla staden i Norrköping Behovsbedömning 1(6) SPN 2010/0113 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1 med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 29 september 2017 SAMRÅDSHANDLING Antagen: Laga kraft:

Läs mer

SOLIDARISKT ANSVAR FÖR MILJÖSKADOR

SOLIDARISKT ANSVAR FÖR MILJÖSKADOR SOLIDARISKT ANSVAR FÖR MILJÖSKADOR Miljölagstiftningen kan vara krånglig men är något som angår alla inblandade parter på ett bygge. Visste du förresten att ansvaret för eventuella miljöskador kan vara

Läs mer

GYMNASIECASET 2018 Uppgifter och lösningsförslag

GYMNASIECASET 2018 Uppgifter och lösningsförslag GYMNASIECASET 2018 Uppgifter och lösningsförslag Följande lösningar är endast förslag på hur man skulle kunna lösa uppgifterna. Precis som i andra case finns olika sätt att komma fram till ett bra svar.

Läs mer

Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen

Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen PM 2003 RVIII (Dnr 303-2270/2003) Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Frågor och svar om Skutbergets framtid

Frågor och svar om Skutbergets framtid SKUTBERGETS FRAMTID UTVECKLAT FRILUFTSLIV OCH TEMAPARK Frågor och svar om Skutbergets framtid Det är många som har frågor om Karlstads kommuns planer för utvecklingen av Skutbergets friluftsområde och

Läs mer

Detaljplan för Vannaröd 7:35 m.fl. (förskola)

Detaljplan för Vannaröd 7:35 m.fl. (förskola) Dnr.: 2016-520 Datum: 2017-05-02 Underlag för behovsbedömning Detaljplan för Vannaröd 7:35 m.fl. (förskola) Hässleholms kommun, Skåne län Underlag för behovsbedömning www.hassleholm.se/dp Behovsbedömning

Läs mer

Inriktningsbeslut för AB Stockholmshem gällande nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm

Inriktningsbeslut för AB Stockholmshem gällande nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm Utlåtande 2013:101 RI+RV (Dnr 311-814/2013) Inriktningsbeslut för AB Stockholmshem gällande nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

vindkraft Sammanställt av Åsa Laurell

vindkraft Sammanställt av Åsa Laurell Bliekevare vindkraftspark i Dorotea kommun. Foto: Åsa Laurell Fallgropar i MKB vid tillståndsansökan för vindkraft Sammanställt av Åsa Laurell FÖRST BERÖM! --- Rundringning g bland länen (Jämtland, Skåne,

Läs mer

Vindkraft i Markbygden ett regionalt industriprojekt inom förnyelsebar energi

Vindkraft i Markbygden ett regionalt industriprojekt inom förnyelsebar energi Det är nu klart att börja bygga vindkraftverk på Gabrielsberget. Svevind har fått bygglov, miljötillståndet är klart och regeringens beslut kring detaljplanen står fast. Under hösten planerar bolaget påbörja

Läs mer

Dnr: SBK 2011/77. Copyright BLOM Pictometry. Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Hertsön 11:1, Islamiskt center Hertsö centrum

Dnr: SBK 2011/77. Copyright BLOM Pictometry. Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Hertsön 11:1, Islamiskt center Hertsö centrum Dnr: SBK 2011/77 Copyright BLOM Pictometry Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Hertsön 11:1, Islamiskt center Hertsö centrum Luleå kommun Norrbottens län GRANSKNINGshandling 2013-09 1 Innehåll Hur

Läs mer

Remissvar En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

Remissvar En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Er referens Fi 2015/1581 Remissvar En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Återvinningsindustrierna, ÅI, är en branschförening som företräder de privata återvinningsföretagen

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Medborgarförslag om att utreda konsekvenserna av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland

Medborgarförslag om att utreda konsekvenserna av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland Kommunfullmäktige 2012-01-30 19 48 2012-08-27 152 354 Kommunstyrelsen 2012-08-13 159 398 Arbets- och personalutskottet 2012-06-18 151 321 Dnr 12.33-008 jankf23 Medborgarförslag om att utreda konsekvenserna

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 1 Fredag 15 januari 2010. Kall vinter

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 1 Fredag 15 januari 2010. Kall vinter LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 1 Fredag 15 januari 2010 NORRBOTTEN Kall vinter Förra veckan var det riktigt kallt i Norrbotten. Flera affärer i Luleå tvingades stänga för att det var för kallt inne. Det var tomt

Läs mer

Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15

Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15 Byggnadsnämnden 2012 11 06 192 27 Byggnadsnämndens arbetsutskott 2012 10 23 170 24 Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15 Ärende Bygglov för tillbyggnad

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Bedömningsobjekt: Detaljplan för Slåtta industriområde - del av Alfta

Läs mer

Ny plan och bygglovstaxa

Ny plan och bygglovstaxa Kommunstyrelsen 2011 04 11 91 185 Plan och tillväxtutskottet 2011 03 21 34 62 Dnr 11.207 41 aprilkf14 Ny plan och bygglovstaxa Bilaga: Ny plan och bygglovstaxa 2011 05 02 Ärendebeskrivning Nuvarande plan

Läs mer

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag Småföretagens vardag En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag September 2006 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 De viktigaste slutsatserna 4 Introduktion 5 Fakta om undersökningen

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

BESLUT. Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun

BESLUT. Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun 1(4) Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB 941 86 Piteå Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun Kod i miljöprövningsförordningen (2013:251): 9 kap. 1-2 ; 21.10,

Läs mer

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse Avtal 41-2018, Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse PU 55/18 Handläggare: Johan Gerremo Beskrivning Karta 1 Karta 2 Länsstyrelsen

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Skellefteå Stadshus AB

Skellefteå Stadshus AB Skellefteå Stadshus AB Bolag Skellefteå Stadshus AB Fastighets AB Polaris 100% Skelleftebostäder AB 100% Skelleftebuss AB 100% Skellefteå City Airport AB 100% Skellefteå Kraft AB 100% Nolia AB 33% Skellefteå

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2015.296 Datum: 2015-10-29 Planarkitekt Elin Celik E-post: elin.celik@ale.se Kommunstyrelsen Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Läs mer

Regelverk, kompetens och framtidsvisioner En rapport om småföretagens vardag

Regelverk, kompetens och framtidsvisioner En rapport om småföretagens vardag www.pwc.se Regelverk, kompetens och framtidsvisioner En rapport om småföretagens vardag En undersökning om de viktigaste frågorna för svenska småföretagare nu och framöver. Innehåll Inledning 3 Utvecklingen

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter En beskrivning av tillståndsprocessen MILJÖSKYDDSENHETEN Senast uppdaterad: 2009-01-20 Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Miljöbalken Miljöbalken

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets rapport om ändrat kontrollansvar för vissa typer av livsmedelsanläggningar

Yttrande över Livsmedelsverkets rapport om ändrat kontrollansvar för vissa typer av livsmedelsanläggningar Kommunstyrelsen 2012-05-14 103 257 Arbets- och personalutskottet 2012-04-30 103 215 Dnr 12.59-46 majks23 Yttrande över Livsmedelsverkets rapport om ändrat kontrollansvar för vissa typer av livsmedelsanläggningar

Läs mer

UR-val svenska som andraspråk

UR-val svenska som andraspråk AV-nr 101196tv 3 4 UR-val svenska som andraspråk Klimatet och växthuseffekten och Klimatet vad kan vi göra? Handledning till två program om klimat och växthuseffekten av Meta Lindberg Attlerud Förberedelse

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

UPPLÄGG. Från idé till hus hur går byggprocessen till? Presentation av projekt i närliggande områden. Frågor. Lars Böhme, landskapsarkitekt

UPPLÄGG. Från idé till hus hur går byggprocessen till? Presentation av projekt i närliggande områden. Frågor. Lars Böhme, landskapsarkitekt UPPLÄGG Från idé till hus hur går byggprocessen till? Presentation av projekt i närliggande områden Frågor Lars Böhme, landskapsarkitekt Stadsbyggnadsprocessen Uppdrag från Fastighetsägare/Byggherre VAD

Läs mer

Vitbok runt Örebro flygplats och TNT:s flytt till Västerås

Vitbok runt Örebro flygplats och TNT:s flytt till Västerås Vitbok runt Örebro flygplats och TNT:s flytt till Västerås Flygplatsens framtid riskeras... 2 1. Kritiken från TNT... 2 2. Flygplatsens nedprioritering... 2 3. Översiktsplan utan utveckling för flygplatsen...

Läs mer

Omprövning av principöverenskommelse med Luleå Hockey angående Coop Arena med träningshallar

Omprövning av principöverenskommelse med Luleå Hockey angående Coop Arena med träningshallar Kommunstyrelsen 2008-06-05 150 389 Arbets- och personalutskottet 2008-06-02 146 348 Dnr 07.775-82 junikf18 Omprövning av principöverenskommelse med Luleå Hockey angående Coop Arena med träningshallar Bilagor:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING. av miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING. av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Detaljplan för gamla vattentornet, del av Västervik 4:2, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunledningskontoret 2010-12-20 Behovsbedömning/

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun.

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun. 1(7) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun den 25 maj 2012 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2012-10-09, 198 Laga kraft: 2012-11-13

Läs mer

Bygglov vara klart på 10 veckor vid särskilda skäl 20 veckor. Men inga sanktioner finns för den som bryter mot lagen!

Bygglov vara klart på 10 veckor vid särskilda skäl 20 veckor. Men inga sanktioner finns för den som bryter mot lagen! Tillståndsprocessen för vindkraft Temaseminarium 2010-12-01 Barbro Larson Kriterierna för BMP (betydande miljöpåverkan) är bara svammel och det kommunala vetot är jäkligt underligt. Måns Hagberg, fd stadsarkitekt

Läs mer

2015 Bolagsstiftarna AB

2015 Bolagsstiftarna AB 2015 Charlotte Wiberg Vice VD Patrik Nilsson VD Ansvarig snabbavveckling Lämna ditt bolag i trygga händer Efter mer än 20 år i branschen har vi på Bolagsstiftarna blivit experter inom bolagsjuridik. Vi

Läs mer