FÖRHANDLINGAR. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 19 december 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRHANDLINGAR. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 19 december 2011"

Transkript

1 FÖRHANDLINGAR Gunvor Axelsson Karlstad universitet 19 december 2011

2 AVTALSRÖRELSEN En avtalsrörelse innebär att flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår mer eller mindre samtidigt, men också att den sektor som är mest utsatt för internationell konkurrens är först ut. Det finns över 110 centrala parter, 50 arbetsgivarorganisationer och drygt 60 fackförbund, som tillsammans tecknar över 650 kollektivavtal. Under 2011 och 2012 ska över 500 avtal omförhandlas för cirka 2,8 miljoner anställda i näringslivet, staten och kommunerna.

3 KOLLEKTIVAVTAL Kollektivavtal är avtal om arbetsvillkoren för företag och anställda i en bransch eller för en större del av arbetsmarknaden. Avtalen träffas mellan arbetsgivarorganisationer, som företräder företag, och arbetstagarorganisationer eller fackförbund, som företräder anställda. Företag som är med i en arbetsgivarorganisation som har träffat ett nytt kollektivavtal lovar att följa vad som står i avtalet om löner, arbetstider, försäkringspremier för de anställda etc. De anställda lovar att följa arbetsvillkoren, att inte strejka eller att vägra arbeta så länge som kollektivavtalet gäller.

4 INDUSTRIAVTALET Industriavtalet innebär att parterna inom industrin ska sätta märket och att man ska verka för att övriga parter på den svenska arbetsmarknaden ska respektera det. Avtalet reglerar hur förhandlingarna om kollektivavtalen mellan de olika parterna som har undertecknat avtalet ska gå till. Tanken är att minimera risken för konflikter genom att skapa förutsättningar för att nya avtal ska kunna träffas innan de gamla avtalen har upphört att gälla.

5 BAKGRUNDEN TILL INDUSTRIAVTALET Sverige har haft en historia av okontrollerade kostnadsökningar under och 1980-talen. Det ledde till hög inflation och till att Sveriges konkurrenskraft försämrades. Det var också grunden till att fack och arbetsgivare inom industrin träffade Industriavtalet 1997 (ett avtal som förnyades 2011) som innebar ett nytt sätt att se på förhandlingar och konfliktlösning i Sverige.

6 FÖRBEREDELSE FÖR FÖRHANDLINGAR Ett kollektivavtal löper vanligtvis på viss tid. Den vanliga löptiden har varit tre år. Avtalen som tecknades 2010 blev kortare på grund av att det besvärliga ekonomiska läget efter finanskrisen gjorde det svårt att sia om rimliga löneökningar längre fram i tiden. Förhandlingarna förbereds genom att parterna tar fram förhandlingsmål och -krav. Därefter utväxlas bud och krav. Förhandlingarna ska normalt starta senast tre månader innan de gamla avtalen löper ut.

7 OPARTISKA ORDFÖRANDE Om inte ett nytt kollektivavtal har träffats när en månad återstår av avtalstiden följer en fas då opartiska ordförande, som parterna själva har utsett, leder förhandlingarna. Om inte förhandlingarna inom ramen för Industriavtalet under ledning av opartiska ordförande leder fram till ett avtal träder nästa instans medlingsinstitutet in.

8 MEDLINGSINSTITUTET Medlingsinstitutet är en statlig myndighet under Arbetsmarknadsdepartementet, startade sin verksamhet hösten 2000, har nio anställda och lokaler i centrala Stockholm. Medlingsinstitutet har tre huvuduppgifter: Att medla i arbetstvister Att verka för en väl fungerande lönebildning Att ansvara för den officiella svenska lönestatistiken

9 MEDLINGSINSTITUTET Medlingsinstitutet förordnar medlare vid tvister mellan förbundsparter d.v.s. när en arbetsgivarorganisation och ett fackförbund förhandlar om löner och allmänna anställningsvillkor. Medlarnas uppgift är att se till att parterna enas för att få till stånd ett avtal och arbetsfred. Men detta ska inte ske till vilket pris som helst, medlarna ska nämligen också verka för avtal som är förenliga med en väl fungerande lönebildning.

10 VÄL FUNGERANDE LÖNEBILDNING ska kunna förenas med att den konkurrensutsatta sektorn är lönenormerande (d.v.s. löneutvecklingen inom den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara en norm för övriga branscher) att industrins kostnader inte ökar mer än i våra viktigaste konkurrentländer de förhandlingsformer som parterna själva väljer, d.v.s. såväl avtal på förbundsnivå som decentraliserad och individualiserad lönebildning

11 VÄL FUNGERANDE LÖNEBILDNING definieras av att den: ger ökad reallön medverkar till ökad sysselsättning ger så få strejker - och andra arbetskonflikter - som möjligt möjliggör förändringar av en grupps löner jämfört med andra grupper åstadkommer jämställda löner mellan kvinnor och män stimulerar produktivitetsökning

12 VÄL FUNGERANDE LÖNEBILDNING Medlingsinstitutet verkar för en väl fungerande lönebildning genom samtal och möten med arbetsmarknadens parter, seminarier, konferenser, trycksaker och rapporter. Medlarna har också i uppgift att verka för en väl fungerande lönebildning.

13 MEDLINGSINSTITUTET REGIONALA MEDLARE Medlingsinstitutet har också fem regionala, fasta medlare som har sitt uppdrag för ett år i taget och kallas in vid lokala tvister på företagsnivå. Många har haft sina uppdrag i flera år, är domstolsjurister och har uppdraget som en bisyssla. De fem regionala medlarna är spridda över landet med varsitt geografiskt område. En stor del av ärendena som de regionala medlarna hanterar handlar om tecknande av kollektivavtal. Gången i dessa tvister är ofta att ett fackförbund påkallat förhandling om kollektivavtal med en arbetsgivare som inte är bunden av avtal. Om arbetsgivaren har motsatt sig kravet har fackförbundet utfärdat varsel om stridsåtgärder.

14 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING - SKL I sin roll som arbetsgivarorganisation tecknar Sveriges Kommuner och Landsting kollektivavtal med de centrala fackliga organisationerna för drygt 1,1 miljoner medarbetare. Förbundet är därmed Sveriges största arbetsgivarorganisation. Lagarna på arbetsmarknaden slår fast de grundläggande reglerna för alla arbetstagare på arbetsmarknaden. Kollektivavtalen anpassar dem till de förhållanden som råder på det område avtalet gäller. Kollektivavtalen ska göra att strejker och andra konflikter undviks och bidra till att tydliga regler gäller för arbetsgivare och medarbetare i kommuner och landsting.

15 ANSTÄLLDA I KOMMUNERNA CIRKA 80 PROCENT ÄR KVINNOR (ANSTÄLLD = PERSON MED MÅNADSLÖN) A Administration (11%) B Vård och omsorg (31%) C Rehabilitering och förebyggande (1%) D Socialt och kurativt arbete (5%) E Skola och barnomsorg (38%) F Kultur, turism och fritid (3%) G Teknik (12%)

16 ANSTÄLLDA I LANDSTINGEN CIRKA 80 PROCENT ÄR KVINNOR A Administration (17%) B Vård och omsorg (64%) C Tandvård (5%) D Rehabilitering och förebyggande (5%) E Socialt och kurativt arbete (2%) F Skola och barnomsorg (1%) G Kultur, turism och fritid 700 (0,3%) H Teknik (6%)

17 SKLS FÖRHANDLINGSDELEGATION Delegationen hanterar övergripande arbetsgivarpolitiska frågor, kollektivavtalsfrågor och frågor om arbetsmiljö. Delegationen har sju ledamöter och sju ersättare. Förhandlingsdelegationen företräder förbundet i förhandlingarna under avtalsrörelsen. Förhandlingsdelegationen har förhandlingsmandat från styrelsen att förhandla fram avtal inom vissa ramar. Det är sedan SKLs styrelse som fattar beslut om de slutgiltiga avtalen.

18 SKL TECKNAR 6 HUVUDÖVERENSKOMMELSER SKL tecknar sex Huvudöverenskommelser (HÖK) med följande organisationer och förhandlingskonstellationer: Svenska Kommunalarbetareförbundet OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet (Vision, Ledarna, Akademikerförbundet SSR samt Teaterförbundet) AkademikerAlliansen Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Sveriges läkarförbund OFR:s förbundsområde Hälso- och sjukvård (Vårdförbundet och Legitimerade sjukgymnasters riksförbund (LSR)

19 UNDER AVTALSFÖRHANDLINGARNA Under avtalsförhandlingarna leds det dagliga förhandlingsarbetet av: chefen för avdelningen för arbetsgivarpolitik, förhandlingschefen och chefen för förhandlingssektionen. Dessa tjänstemän agerar på uppdrag av förhandlingsdelegationen.

20 HÖK: ETT REKOMMENDATIONSAVTAL Innehållet i HÖK Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. blir bindande för de lokala parterna först sedan det antagits lokalt. 5 Rekommendation om LOK 11 m.m. Parterna rekommenderar berörda arbetsgivare som utgör landsting/region, kommun eller kommunalförbund och berörda arbetstagarorganisationer att träffa kollektivavtal LOK 11 med den utformning och det innehåll som framgår av Bilaga 6.

21 ARBETSGIVARVERKET Arbetsgivarverket är en medlemsstyrd statlig arbetsgivarorganisation. Medlemmarna är totalt cirka 250 myndigheter, affärsverk och andra arbetsgivare med anknytning till det statliga området. Tillsammans samordnar Arbetsgivarverket den statliga arbetsgivarpolitiken och tecknar kollektivavtal för anställda.

22 ARBETSGIVARVERKET OM AVTAL De centrala statliga avtalen ska vara grunden till kostnadseffektiva och konkurrenskraftiga löneoch anställningsvillkor och grunda sig på en samordnad långsiktig arbetsgivarpolitik. Avtalen ska lämna stort utrymme för lokal verksamhetsanpassning och anpassning av dispositiva författningsregler. En ökad globalisering av arbetsmarknaden ställer krav på kunskap om villkor och förutsättningar för utlandsarbete vilket också ska återspeglas i de statliga kollektivavtalen.

23 PACTA Pacta bildades för att förenkla övergången från kommunal till bolagiserad verksamhet. Idag har Pacta växt till ett mer komplett arbetsgivarförbund med många olika verksamhetsområden, från skolverksamhet till renhållning vidare till transport och flygplatser. Pacta erbjuder sina medlemmar samma avtal som Sveriges alla kommuner och landsting har. Pacta är även medlem i CEEP, den europeiska arbetsgivarorganisationen för offentligt och privat ägda bolag som utför offentliga tjänster.

24 MBL-FÖRHANDLINGAR Informationsskyldigheten - 19 MBL Av lagen framgår att arbetsgivaren har skyldighet att fortlöpande hålla arbetstagarorganisationerna informerade om hur verksamheten utvecklas och riktlinjerna för personalpolitiken (19 MBL). Informationsskyldigheten är en viktig förutsättning för arbetstagarorganisationernas möjligheter att följa med i arbetsgivarens resonemang. Arbetstagarorganisationernas rätt till information säkerställer deras möjligheter att tillvarata deras egna och sina medlemmars intressen och rättigheter utifrån det lagstiftade medinflytandet.

25 FÖRHANDLINGSRÄTTENS OMFATTNING Förhandlingsrätten omfattar frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och medlem i arbetstagarorganisation. Det vill säga frågor som rör: anställningsvillkor såsom lön, arbetstider, semester, övertidsersättning, pensioner och försäkringar med mera ingående och hävande av kollektivavtal. påföljd för brott mot kollektivavtal och arbetsrättslagar. arbetets ledning och fördelning och frågor som brukar betecknas som företagslednings- och affärsfrågor.

26 TVÅ TYPER AV FÖRHANDLINGAR Intresseförhandlingar det vill säga förhandlingar där ena parten önskar träffa kollektivavtal med den andra parten om till exempel rese- och traktamentsvillkor eller medbestämmande. Rättstvistförhandlingar till exempel förhandling med anledning av tvist om tolkning eller tillämpning av ett kollektivavtal, anställningsavtal eller någon arbetsrättslag, till exempel brott mot MBL eller löneavtalet.

27 MBL-FÖRHANDLINGAR Förhandling enligt och 38 MBL Reglerna om förhandlingsskyldighet enligt och 38 MBL innebär att arbetstagarorganisationerna har medinflytande i frågor som arbetsgivaren ensam beslutar om. Förhandlingsskyldigheten (primär förhandlingsskyldighet) innebär att arbetsgivaren måste ta initiativ till förhandling avvakta med beslut tills förhandlingarna är avslutade.

28 MBL-FÖRHANDLINGAR 11 S.k. primär förhandlingsskyldighet med kollektivavtalsparter innan beslut om: viktigare förändring av verksamheten, viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållanden för arbetstagare som tillhör organisationen. Exempel: Förändringar av driften Överlåtelse av hela eller del av verksamheten Beslut av strategisk eller principiell innebörd exempelvis affärsidéer, mål och liknande Budget och verksamhetsplaner Arbetsledning, arbetsorganisation, arbetsuppgifter, arbetsmetoder och arbetstidens förläggning Cheftillsättningar på alla nivåer

29 MBL-FÖRHANDLINGAR 13 MBL Arbetsgivaren har enligt 13 MBL även en förhandlingsskyldighet gentemot arbetstagarorganisation utan kollektivavtal. Krav ställs på förhandling innan arbetsgivaren fattar beslut som särskilt angår arbets- eller anställningsförhållande för medlem i en organisation med vilken arbetsgivaren inte har kollektivavtal.

30 MBL-FÖRHANDLING I TVÅ STEG 14 MBL- Förhandling i två steg Om arbetsgivare och arbetstagare/fackförening inte kan komma överens vid en förhandling enligt 11 MBL kan arbetstagarorganisationen begära förhandling på central nivå. Arbetsgivaren ska i dessa fall enligt 14 MBL förhandla ärendet ytterligare en gång. Arbetsgivaren har således inte fullgjort sin förhandlingsskyldighet förrän den centrala förhandlingen är avslutad. När den centrala förhandlingen är avslutad kan arbetsgivaren fatta sitt beslut i det aktuella ärendet oavsett om man inte är överens.

31 MBL: RÅDRUM OCH UPPSKOVSSKYLDIGHET Det är lagstiftarnas mening att arbetstagarparten ska få tillräcklig tid för att kunna överväga sitt ställningstagande, genom att begära rådrum, det vill säga ajournera förhandlingen för att: göra utredningar, studera material rådgöra med expertis och ta upp frågan med sin ombudsman med mera.

32 INHYRD ARBETSTAGARE 38 MBL Arbetsgivaren har en särskild form av primär förhandlingsskyldighet enligt 38 MBL innan beslut fattas om att anlita någon som inte är anställd hos arbetsgivaren. Tre undantag : Arbetet är av kortvarig och tillfällig natur och det inte är fråga om att uthyrd arbetskraft enligt lagen om privatarbetsförmedling och uthyrning av arbetskraft. Arbetet kräver särskild sakkunskap och det inte är fråga om att anlita uthyrd arbetskraft enligt lagen om privatarbetsförmedling och uthyrning av arbetskraft Arbetet tidigare godtagits av arbetstagarorganisation.

33 FÖRHANDLINGS-ETIKETT Oavsett i vilken form förhandlingarna äger rum krävs det i denna paragraf att förhandlande part ska medverka till förhandlingsresultat genom att exempelvis: Ställa uppgifter och handlingar till motparts förfogande (15, ). Klart ange och motivera sin ståndpunkt. Ta del av och studera motparts argument och förslag till lösningar. Utredningar, konsulter I vissa situationer är arbetsgivaren skyldig att närmare utreda ett ärende enligt 19.

34 FULLGJORD FÖRHANDLINGSSKYLDIGHET Förhandlingen är avslutad när förhandlingsskyldigheten är fullgjord och part lämnat skriftligt besked till motparten om att man inte längre förhandlar. Protokoll bör föras i viktigare frågor eller mer omfattande ärenden. Protokollet ska justeras av båda parterna. Om part anser att protokollet inte stämmer överens med vad som hänt under förhandlingarna har denne rätt att begära rättelse eller skriva en protokollsanmärkning till protokollet.

FÖRHANDLINGAR DEL II. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 15 maj 2012

FÖRHANDLINGAR DEL II. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 15 maj 2012 FÖRHANDLINGAR DEL II Gunvor Axelsson Karlstad universitet 15 maj 2012 FÖRHANDLINGSRÄTTENS OMFATTNING Förhandlingsrätten omfattar frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och medlem i arbetstagarorganisation.

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personal- och löneavdelningen Datum

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personal- och löneavdelningen Datum MEDBESTÄMMNDERÄTT PERSONLHNDBOK FGERST KOMMUN 2000-09-0 vsnitt (5) MEDBESTÄMMNDERÄTT MEDBESTÄMMNDELGEN - MBL Medbestämmandeformer I lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) finns de grundläggande reglerna

Läs mer

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8)

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8) Lagen om medbestämmande i arbetslivet - MBL Arbetshäfte Fackligt inflytande i arbetet 1(8) MBL LAG OM MEDBESTÄMMANDE I ARBETSLIVET... 3 KOMMENTARER TILL NÅGRA PARAGRAFER... 3 Inledande bestämmelser...

Läs mer

Förhandlingar enligt MBL. Förhandling enligt Information enligt 19

Förhandlingar enligt MBL. Förhandling enligt Information enligt 19 Förhandlingar enligt MBL Förhandling enligt 10 11-14 Information enligt 19 Allmän förhandlingsskyldighet 10 Ömsesidig förhandlingsrätt/förhandlingsskyldighet Part är skyldig att ställa upp till förhandling

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Avtalsförhandlingarna med OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet pågick i över fyra månader.

Läs mer

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 ARBETSRÄTTENS GRUNDER Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 DEN SVENSKA MODELLEN Att parternas arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer kommer överens utan politisk inblandning

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK T i lydelse fr.o.m. 2012-05-01 exklusive Allmänna bestämmelser, som behandlas

Läs mer

Lönebildning och medling

Lönebildning och medling Lönebildning och medling Per Ewaldsson Disposition Lönebildningen i Sverige s roll Medling: regler och praktik Konflikter med kollektivavtalsbundna arbetsgivare (regeringsuppdrag) Lönebildningen i Sverige

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2010-12-07

Förhandlingsprotokoll 2010-12-07 Förhandlingsprotokoll 2010-12-07 Överenskommelse om Särskild ersättning till äldre arbetstagare som efter uppsägning är arbetslös och inte längre har rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

MBL anvisning vid Göteborgs universitet

MBL anvisning vid Göteborgs universitet Anvisning DNR P 2016/301 Personalenheten MBL anvisning vid Göteborgs universitet Syftet med lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) är att ge medarbetarna medinflytande och medbestämmande i viktiga

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 18:33 Diarienr: 18/04269 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord:

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 18:33 Diarienr: 18/04269 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 18:33 Diarienr: 18/04269 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: HÖK 18, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd

Läs mer

Den svenska modellen och Medlingsinstitutet

Den svenska modellen och Medlingsinstitutet Den svenska modellen och Medlingsinstitutet Den svenska arbetsmarknadsmodellen innebär att arbetsmarknadens parter har det huvudsakliga ansvaret för att reglera löner och andra anställningsvillkor. Detta

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 11 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 11 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård 2011-04-18 Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 11 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 11. Därutöver ges en mer utförlig beskrivning

Läs mer

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda.

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda. Det här är Saco I drygt 70 år har Saco drivit akademikers intresseintresse. Som organisation har Saco bidragit till att utveckla och förbättra anställningsförhållanden och yrkesutövning för Sveriges akademiker

Läs mer

Medlemsorganisationen för statliga arbetsgivare

Medlemsorganisationen för statliga arbetsgivare Medlemsorganisationen för statliga arbetsgivare Utgiven av Arbetsgivarverket 2008 Produktion & grafisk form: Arbetsgivarverket informationsenheten Tryck: Tabergs Media Group STHLM På statens område har

Läs mer

Cirkulärnr: 16:15 Diarienr: 16/02106 P-cirknr: 16-2:8 Nyckelord: Handläggare:

Cirkulärnr: 16:15 Diarienr: 16/02106 P-cirknr: 16-2:8 Nyckelord: Handläggare: Cirkulärnr: 16:15 Diarienr: 16/02106 P-cirknr: 16-2:8 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: HÖK 16 Svenska Kommunalarbetarförbundet Marianne Albemark Peter Öhrström Förhandlingssektionen Datum:

Läs mer

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Allmänt om förhandlingar Ha rätt attityd Respektera motparten, dess företrädare och de intressen de företräder Uppträd korrekt och proffsigt Håll dig till

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Inledning Parterna i Huvudöverenskommelsen är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Sobona Kommunala företagens

Läs mer

OFR/S,p,o Förhandlingsprocessen i praktiken

OFR/S,p,o Förhandlingsprocessen i praktiken OFR/S,p,o Förhandlingsprocessen i praktiken OFR/S,P,O OFR/S,P,O är ett förhandlande samverkansorgan för åtta självständiga fackförbund inom statlig sektor. Vårt namn dyker oftast upp i samband med avtalsförhandlingar

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 12 Juni 2010

Arbetsgivarfrågor Nr 12 Juni 2010 Arbetsgivarfrågor Nr 12 Juni 2010 Avtal med Ledarna klart Livsmedelsföretagen har nu tecknat avtal med Ledarna. De allmänna villkoren får samma innehåll som för övriga tjänstemän och gäller för samma period,

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 17 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 17 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 17 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Inledning Den 20 april 2017 enades parterna om ny HÖK 17 för OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet.

Läs mer

Överenskommelse om Krislägesavtal

Överenskommelse om Krislägesavtal Förhandlingsprotokoll 2019-06-28 Överenskommelse om Krislägesavtal Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

FACKEN INOM INDUSTRIN. och industriavtalet

FACKEN INOM INDUSTRIN. och industriavtalet FACKEN INOM INDUSTRIN och industriavtalet FACKEN INOM INDUSTRIN Facken inom industrin Olof Palmes gata 11, 105 52 Stockholm Telefon: 08-786 8000 e-post: fi.kansli@fikansli.se Hemsida: www.fackeninomindustrin.se

Läs mer

UTBILDAR. Företaget och facket. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

UTBILDAR. Företaget och facket. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Klicka här Välkommen! för att ändra format Företaget och facket på Program Presentation Inledning Medbestämmandelagen (MBL) Facklig förtroendeman (FML) på Den svenska modellen på Förhandlingsmotparter

Läs mer

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Antagen av styrelsen 2017-01-19 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Inledning Bakgrund Den 1 december 2016 enades parterna om en ny Huvudöverenskommelse, HÖK 16, för OFRs förbundsområde

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:28 Diarienr: 17/03064 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare:

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:28 Diarienr: 17/03064 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare: UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 17:28 Diarienr: 17/03064 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: HÖK 17, OFRs förbundsområde Läkare Ann-Sophie Svedhem Jeanette Hedberg

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-06-16 LS-LED08-196 77 Antagande av huvudöverenskommelser om lön och allmänna anställningsvillkor s beslut 1. beslutar, i enlighet med rekommendation från, att anta bestämmelserna

Läs mer

Ändrades: :15. Avtal om samverkan och arbetsmiljö

Ändrades: :15. Avtal om samverkan och arbetsmiljö Ändrades:2017-06-15 16:15 Avtal om samverkan och arbetsmiljö Innehåll Avtal om samverkan och arbetsmiljö... 3 Samverkansavtal, bilaga 1... 7 1 Mål och syfte... 7 2 Rättslig grund... 7 3 Lokalt samverkansavtal...

Läs mer

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord:

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetsdomstolen, AD, arbetsrätt, arbetstid, kollektivavtal, rast, måltidsuppehåll Arbetsrättssektionen

Läs mer

Cirkulärnr: 17:16 Diarienr: 17/02317 P-cirknr: 17-2:9 Nyckelord:

Cirkulärnr: 17:16 Diarienr: 17/02317 P-cirknr: 17-2:9 Nyckelord: Cirkulärnr: 17:16 Diarienr: 17/02317 P-cirknr: 17-2:9 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: HÖK 16 - Prolongerad - Svenska Kommunalarbetarförbundet Marianne Albemark Peter Öhrström Förhandlingssektionen

Läs mer

CIRKULÄR 2004:108. Principöverenskommelse om Huvudöverenskommelse (PHÖ) med Vårdförbundet. Vårdförbundet

CIRKULÄR 2004:108. Principöverenskommelse om Huvudöverenskommelse (PHÖ) med Vårdförbundet. Vårdförbundet Cirkulärnr: 2004:108 Diarienr SK: 2004/2732 Diarienr Lf: 1616/04 P-cirknr: 2004-2:25 Nyckelord: Huvudöverenskommelse, Vårdförbundet Handläggare: Peter Hattendorff och Marianne Hörding Avdelning: Arbetsgivarpolitiska

Läs mer

Personalfrågor Skolfrågor Överenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor m.m. ÖLA 00 med Lärarnas Samverkansråd

Personalfrågor Skolfrågor Överenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor m.m. ÖLA 00 med Lärarnas Samverkansråd Cirkulärnr: 2000:145 Diarienr: 3047/2000 P-cirknr: 2000:2-34 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: ÖLA, Lärarnas Samverkansråd Förhandlingssektionen Datum: 2000-12-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen

Läs mer

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING 1 6.1 Förhandlingsordning vid 6.1.1 MBL och dess tillämpning Allt fackligt medinflytande i gällande arbetsrättslig lagstiftning och andra för statsförvaltningen gemensamma lagar och avtal har sin grund

Läs mer

4 Förutsättningar för väl fungerande samverkan och arbetsmiljö- och hälsoarbete. 5 Former/struktur för samverkan och arbetsmiljöarbete

4 Förutsättningar för väl fungerande samverkan och arbetsmiljö- och hälsoarbete. 5 Former/struktur för samverkan och arbetsmiljöarbete Oktober 2017 Förhandlingsprotokoll 2017-10-24 Innehåll Avtal om samverkan och arbetsmiljö Samverkansavtal, bilaga 1 1 Mål och syfte 2 Rättslig grund 3 Lokalt samverkansavtal 4 Förutsättningar för väl fungerande

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

De svenska reglerna om förhandling och medling. En kort sammanfattning

De svenska reglerna om förhandling och medling. En kort sammanfattning De svenska reglerna om förhandling och medling En kort sammanfattning De svenska reglerna om förhandling och medling En kort sammanfattning 1. Arbetsmarknadens parter Såväl arbetstagare som arbetsgivare

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2010-05-27 kl 13:15 15:45. Förh.chef Per Sundelius Sekr Kersthin Berggren

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2010-05-27 kl 13:15 15:45. Förh.chef Per Sundelius Sekr Kersthin Berggren 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2010-05-27 kl 13:15 15:45 Beslutande: Bo Lager Ordf ( M ) Lennart Nilsson ( C ) Bengt Sävström ( S ) Esa Jääskeläinen ( M ) Eva Kullenberg ( FP ) Övriga

Läs mer

Riktlinjer för arbetsgivare vid överenskommelse om AKAP-KL i stället för KAP-KL. - Råd och stöd för arbetsgivare utformad av parterna på AKAP-KL

Riktlinjer för arbetsgivare vid överenskommelse om AKAP-KL i stället för KAP-KL. - Råd och stöd för arbetsgivare utformad av parterna på AKAP-KL Riktlinjer för arbetsgivare vid överenskommelse om AKAP-KL i stället för KAP-KL Parter - Råd och stöd för arbetsgivare utformad av parterna på AKAP-KL Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Läs mer

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2012-06-08 Sammanträdestid 08.00-11.15

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2012-06-08 Sammanträdestid 08.00-11.15 Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2012-06-08 Sammanträdestid 08.00-11.15 Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott Närvarande Ledamöter Tjänstemän Stig Agnåker (c), ordförande Per-Gunnar Andersson (s), vice ordförande

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare 2014-12-17 Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Parter är Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Omställningsavtal KOM-KL

Omställningsavtal KOM-KL Omställningsavtal KOM-KL 1 Vision Alla som kan och vill arbeta ska också ha ett arbete att gå till. 2 Innehåll Förkortningar...5 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL...7 Parter 7 1 Innehåll m.m....

Läs mer

KHA 94 Kommunalt Huvudavtal

KHA 94 Kommunalt Huvudavtal KHA 94 Kommunalt Huvudavtal I lydelse fr.o.m. 1999-12-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Kap I Förhandling om upprättande av kollektivavtal... 3 Kap II Primär förhandling

Läs mer

Centrala protokollsanteckningar

Centrala protokollsanteckningar Svenska Kommunförbundet Bilaga 5 Arbetsgivarförbundet KFF till ÖLA 01 Centrala protokollsanteckningar 1. Anteckningar till AB 01 Kontorsarbetstid 1. Kommuner som tillämpar en kortare kontorsarbetstid än

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 16 Prolongerad med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 16 Prolongerad med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 16 Prolongerad med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Den 12 april 2017 enades parterna om Huvudöverenskommelse, HÖK 16 Prolongerad, för Kommunal.

Läs mer

Stiven Wiklund Ordförande Ann-Catrin Nyberg Sekreterare

Stiven Wiklund Ordförande Ann-Catrin Nyberg Sekreterare Plats och tid för sammanträdet Föredragande Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdag den 17 maj 2005, kl 08.30 Ärenden 1 Justering 2 Föregående mötesprotokoll 08.30 Göran Fjellström/Frank

Läs mer

Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Arbetsgivarförbundet Pacta

Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Arbetsgivarförbundet Pacta Partsgemensam information till arbetstagarna Information till dig som är född 1985 eller tidigare och överväger tjänstepensionsavtalet AKAP-KL i stället för KAP-KL. Parter - en information från parterna

Läs mer

4. Förhandlingsordning

4. Förhandlingsordning 1 Ledaravtalet Avtal om lönebildning Elektriska Installatörsorganisationen EIO, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Målaremästarna, Plåtslageriernas Riksförbund, VVS Företagen, och Ledarna är

Läs mer

Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) är en uppdragsstyrd förhandlingsorganisation som samlar sexton fackförbund inom offentlig sektor.

Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) är en uppdragsstyrd förhandlingsorganisation som samlar sexton fackförbund inom offentlig sektor. Förbund i samverkan Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) är en uppdragsstyrd förhandlingsorganisation som samlar sexton fackförbund inom offentlig sektor. Inom OFR samverkar och samarbetar förbunden

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 10 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 10 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet 2010-05-21 Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 10 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 10 exklusive Allmänna bestämmelser,

Läs mer

Motion till riksdagen 2016/17:157 av Ali Esbati m.fl. (V)

Motion till riksdagen 2016/17:157 av Ali Esbati m.fl. (V) Kommittémotion V333 Motion till riksdagen 2016/17:157 av Ali Esbati m.fl. (V) Medlingsinstitutets uppdrag 1 Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Medlingsinstitutets

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Förhandla framgångsrikt 25 oktober 2016 Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Välkommen! Klicka här för att ändra format Förhandla framgångsrikt 25 oktober 2016 Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! Förhandla framgångsrikt 25 oktober 2016 Anders Lenhoff, Almega Vad är arbetsrätt Bestämmelser som gäller förhållandet mellan arbetsgivare arbetstagare Lag Kollektivavtal Det enskilda anställningsavtalet

Läs mer

Överenskommelse om Bilersättningsavtal - BIL 01

Överenskommelse om Bilersättningsavtal - BIL 01 Förhandlingsprotokoll 2001-04-06 Överenskommelse om Bilersättningsavtal - BIL 01 Parter Landstingsförbundet, Svenska Kommunförbundet, Arbetsgivarförbundet för kommunalförbund och kommunala företag KFF

Läs mer

OFR Förbund i samverkan

OFR Förbund i samverkan Förbund i samverkan OFR Förbund i samverkan Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) är en uppdragsstyrd förhandlingsorganisation som samlar sexton fack förbund inom offentlig sektor. Inom OFR samverkar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-02-12 1 (8) Personalutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-02-12 1 (8) Personalutskottet 2013-02-12 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum B, onsdagen den 12 februari 2013, kl. 13.00 14.50 Ledamöter Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Patrik Eriksson (MP) 1-4 Björn

Läs mer

Avsiktsförklaring 16 augusti 2011

Avsiktsförklaring 16 augusti 2011 Avsiktsförklaring 16 augusti 2011 1 Namn och deltagare Facken inom industrin är ett samarbete mellan fackförbund som organiserar anställda inom industrin och omfattas av Industriavtalet. De fem förbunden

Läs mer

MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet

MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet I lydelse fr.o.m. 2010-04-15 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Inledande bestämmelser... 3 Föreningsrätt... 4 Förhandlingsrätt...

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Läkare, Sveriges läkarförbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Läkare, Sveriges läkarförbund Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Läkare, Sveriges läkarförbund Den 8 maj enades parterna om ny HÖK 13 för OFRs förbundsområde Läkare. Denna redogörelse omfattar

Läs mer

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-04-16 Sammanträdestid 08:00-11:20

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-04-16 Sammanträdestid 08:00-11:20 Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-04-16 Sammanträdestid 08:00-11:20 Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott Närvarande Ledamöter Tjänstemän Stig Agnåker (c), ordförande Per-Gunnar Andersson (s), vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott Sammanträdesprotokoll Tid och plats Beslutande Övriga deltagande 2013-05-29 klockan 09:00-11:40 i Kommunhuset. Carina Zachau (M) - ordförande Tomas Nilsson (C) - förste vice ordförande 22-30 Christer Olsson

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar

ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar September 2005 Reviderad februari 2012 2 INNEHÅLL: sid Viktiga paragrafer i MBL... 3 Information.. 4 Informationsmottagning 4-5 Begäran om förhandling 5 Kallelse till förhandling..

Läs mer

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Kommunstyrelsens FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 Lokalt avtal om samverkan i Lunds Kommun 1 Mellan Lunds kommun genom kommunstyrelsens

Läs mer

Förhoppningen är att era svar på dessa frågeställningar kan hjälpa er att nå de mål och syften som är viktiga i den lokala processen.

Förhoppningen är att era svar på dessa frågeställningar kan hjälpa er att nå de mål och syften som är viktiga i den lokala processen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Förhandlingsprotokoll 206-04-29 Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

Förhandlingsordning för företag anslutna till KFS FO-F 03

Förhandlingsordning för företag anslutna till KFS FO-F 03 1 (11) Förhandlingsordning för företag anslutna till KFS FO-F 03 Förhandlingsordning för företag anslutna till KFS FO-F 03...1 Kapitel I Definitioner...2 Kapitel II Förhandling om upprättande av kollektivavtal...3

Läs mer

Kommundirektörsföreningens. vårkonferens 2010

Kommundirektörsföreningens. vårkonferens 2010 Kommundirektörsföreningens vårkonferens 2010 Aktuellt från SKL Regionfrågan Uppdrag från SKL:s arbetsutskott - Utse en grupp bestående av Roland Andersson, Jerker Swanstein och Kent Johansson. - Uppdrag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott 1(9) Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2013-12-11 - i Kommunhuset klockan 09:30 Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Tomas Nilsson (C) - förste vice ordförande Christer Olsson (S) - andre vice ordförande

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 17 med OFRs förbundsområde Läkare

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 17 med OFRs förbundsområde Läkare 2017-06-01 Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 17 med OFRs förbundsområde Läkare Inledning Parter i Huvudöverenskommelsen är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Arbetsgivarförbundet Pacta samt

Läs mer

Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL

Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Förkortningar... 5 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL... 7 1 Innehåll m.m.... 7

Läs mer

Överenskommelse rörande vissa frågor i samband med sommartid

Överenskommelse rörande vissa frågor i samband med sommartid 2018-10-25 Överenskommelse rörande vissa frågor i samband med sommartid Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona Kommunala företagens arbetsgivarorganisation å ena sidan samt Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2005:51 Diarienr: 2005/1279 P-cirknr: 2005-2:25 Nyckelord: BEA 01 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Phia Moberg Datum: 2005-05-26 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen

Läs mer

Prolongering av Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m.

Prolongering av Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. Förhandlingsprotokoll HÖK 12 2015-11-16 Prolongering av Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. HÖK 12 Parter Sveriges Kommuner och

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 10 med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 10 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 10 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 10 exklusive Allmänna bestämmelser, som behandlas

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 12 inklusive samtliga protokollsanteckningar

Läs mer

OFR ett modernt samverkansorgan

OFR ett modernt samverkansorgan förbund i samverkan M ERVÄ R D EN OFR ett modernt samverkansorgan Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) är en uppdragsstyrd förhandlings- och serviceorganisation för fackliga organisationer inom den

Läs mer

Stadgar för Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR)

Stadgar för Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) STADGAR 2016-09-01 Stadgar för Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) Reviderade 1993-05-03, 1995-06-02, 1995-09-29, 1997-09-22, 1999-09-27, 2001-05-23, 2001-12-27, 2003-05-01, 2011-09-27, 2013-11-12

Läs mer

Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL

Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL Förhandlingsprotokoll KOM-KL 2010-12-07 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta Arbetstagarsidan Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

Frågor och svar kring Läraravtalet

Frågor och svar kring Läraravtalet Frågor och svar kring Läraravtalet 2 Frågor och svar kring Läraravtalet Läraravtalet Vi som företräder lärare och landets kommuner är överens om att vi gemensamt vill höja kvaliteten i skolan och förbättra

Läs mer

Hemställan. Bakgrund och alternativ. APM-Terminals Gothenburg AB. Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4

Hemställan. Bakgrund och alternativ. APM-Terminals Gothenburg AB. Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4 Hemställan APM-Terminals Gothenburg AB Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4 Vi, av Medlingsinstitutet utsedda medlare, i konflikten mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4(Hamn 4an) och APM-Terminals

Läs mer

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? Det finns ett avtal om villkor för anställda som blir uppsagda

Läs mer

Att vara med innan besluten fattas. Lag om medbestämmande i arbetslivet kommentarer, råd och anvisningar 2010

Att vara med innan besluten fattas. Lag om medbestämmande i arbetslivet kommentarer, råd och anvisningar 2010 Att vara med innan besluten fattas Lag om medbestämmande i arbetslivet kommentarer, råd och anvisningar 2010 PTKs medlemsförbund Akademikerförbundet SSR Civilekonomerna DIK Farmaciförbundet Förbundet Sveriges

Läs mer

KOM KL. Omställningsavtal för kommun, landsting och företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta. I lydelse fr.o.m.

KOM KL. Omställningsavtal för kommun, landsting och företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta. I lydelse fr.o.m. Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects OMSTÄLLNINGSAVTAL FÖR KOMMUN, LANDSTING OCH FÖRETAG OCH KOMMUNALFÖRBUND SOM ÄR MEDLEMMAR I PACTA KOM KL Omställningsavtal för kommun, landsting och

Läs mer

Råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal

Råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal Råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal 3 Innan ni börjar Har tidigare samverkan utvärderats så att erfarenheter kan tas tillvara? Vad vill ni uppnå med ert FAS-avtal? Hur kan ni skapa

Läs mer

Lønnsdannelse og økonomisk politikk i Sverige. Hur fungerar lönebildningen i Sverige? Åsa Olli Segendorf, Enheten för arbetsmarknad och prisbildning

Lønnsdannelse og økonomisk politikk i Sverige. Hur fungerar lönebildningen i Sverige? Åsa Olli Segendorf, Enheten för arbetsmarknad och prisbildning Lønnsdannelse og økonomisk politikk i Sverige Hur fungerar lönebildningen i Sverige? Åsa Olli Segendorf, Enheten för arbetsmarknad och prisbildning Disposition 1. Lönebildningen i Sverige 2. Arbetsmarknadens

Läs mer

Några råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal

Några råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal Verksamhet och arbetsliv i utveckling Sveriges Kommuner och Landsting och fackliga organisationer i samverkan Några råd och frågeställningar på vägen mot ett eget FAS-avtal Februari 2009 Förnyelse, arbetsmiljö

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:26 Diarienr: 17/02921 P-cirknr: 17-2:15 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Datum: Mottagare

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:26 Diarienr: 17/02921 P-cirknr: 17-2:15 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Datum: Mottagare UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 17:26 Diarienr: 17/02921 P-cirknr: 17-2:15 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Datum: 2017-05-22 Mottagare Rubrik: Bilagor: Arbetsmarknadsavtal, BEA, BUI, BAL

Läs mer

Överenskommelse om undantag från BEA för anställningar i s.k. Plusjobb i enlighet med budgetpropositionen 2005/06:1

Överenskommelse om undantag från BEA för anställningar i s.k. Plusjobb i enlighet med budgetpropositionen 2005/06:1 Bilaga 19:19 till kommunstyrelsens protokoll den 26 oktober 2005, 22 PM 2005 RV (Dnr 213-3999/2005) Överenskommelse om undantag från BEA för anställningar i s.k. Plusjobb i enlighet med budgetpropositionen

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Kommunstyrelsens personalutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Kommunstyrelsens personalutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Kommunstyrelsens personalutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-09-12 Sida 31 Plats och tid Kommunkontoret, Örkelljunga, onsdagen den 12 september, 2012, klockan 08.30-12.00 Beslutande Carina

Läs mer

Samverkansavtal. Kalmar kommun

Samverkansavtal. Kalmar kommun Samverkansavtal Kalmar kommun 2007 Samverkan är grunden för att Kalmar kommun ska vara en attraktiv, utvecklande och effektiv kommunal arbetsplats. Det handlar om delaktighet och inflytande för alla anställda

Läs mer

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? KOM-KL ett omställningsavtal för kommun, landsting och Pactaföretag Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? Det finns ett avtal om villkor för anställda som blir uppsagda

Läs mer

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Foto: Jeanette Andersson KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Om förhandlingsprotokoll 1 Förhandlingar 4 a) Olika typer av förhandlingar 4 b) Förhandlingens genomförande 4 2 Allmänt om protokoll 5 3 Protokollets

Läs mer

FACKLIG HANDBOK. om medbestämmande och samverkan i staten

FACKLIG HANDBOK. om medbestämmande och samverkan i staten FACKLIG HANDBOK om medbestämmande och samverkan i staten INNEHÅLL 1. Inledning... 3 2. Medbestämmandeförhandlingar... 3 3. Centrala kollektivavtal... 4 Huvudavtalet (HA)... 4 Allmänt löne- och förmånsavtal

Läs mer

Föreningsrätt och förhandlingsrätt.

Föreningsrätt och förhandlingsrätt. Föreningsrätt och förhandlingsrätt ida.hellberg@jur.lu.se Upplägg Föreningsrätt Innebörd Personkrets Föreningsrättskränkning Förhandlingsrätt Innebörd EU-rättens regleringar angående förhandlingsrätt Olika

Läs mer

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund.

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. Samverkansavtal Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. SAMVERKANSAVTAL Parter: Praktiska Sverige AB och Movant AB

Läs mer

Facklig ordlista och förkortningar

Facklig ordlista och förkortningar Facklig ordlista och förkortningar AEA Akademikernas a-kassa (AEA) är Sveriges största a-kassa med cirka 700 000 medlemmar. AHT Se Akademikerförbunden. Ajournera Ta paus i en förhandling/möte. En ajournering

Läs mer

Förhandlingsrapport oktober-november 2014

Förhandlingsrapport oktober-november 2014 FS-sammanträde 141208-09 p. 10 Carl-Axel Holmberg 2014-11-28 Förhandlingsrapport oktober-november 2014 Medlemsrådgivning och förhandlingar Ombudsmännen hanterar för närvarande ett flertal ärenden rörande

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Datum: 2018-10-02 Tid: 09:00-11:05 Plats: Lokal Vidöstern, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Robert Olesen (S), ordförande Anna Fransson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal FACKLIG HANDBOK om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal Akademikerförbundet SSR, DIK, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Naturvetarna, Sveriges Farmacevtförbund, Sveriges

Läs mer