Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden"

Transkript

1 Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Tid: Måndagen den 24 februari 2014, kl 16 OBS MÅNDAG! Plats: Lokal Sunnerö, längst ner i huset på Kungsgatan 9 Förmötena är förlängda den 24 februari och startar kl 14:30. Vid förmötet skall man behandla den framtida kostupphandlingen. Se separat diskussionsunderlag som sänds ut via e-post. Majoriteten kallas till förmöte kl 14:30 i lokal Silvia. Majoriteten kallas till förmöte kl 14:30 i lokal Carl-Gustaf Information och överläggningar A/ Salutogent arbetssätt, Sonny Dahl B/ Arbetsmiljö - revision, Catharina Johansson C/ Förvaltningschefens information Ajournering av mötet för gruppvisa överläggningar Ärendelista Val av justerare och tid för justering 1. Lokalförsörjningsplan Specificerat förslag av vård- och äldreomsorgsnämndens åtaganden för främjande av social gemenskap i framtida trygghetsboende i Stadsskogen 3. Ej verkställda beslut 2013, kvartal fyra 4. Årsredovisning Anmälan av delegationsbeslut, januari 6. Statistik, januari (handlingar vid sammanträdet) Niklas Hellgren (KD) Ordförande Pernilla Melin Sekreterare pernilla.melin@alingsas.se Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

2 Ärende 1 Lokalförsörjningsplan 2014

3

4 Datum: Vård och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Kerstin Frisk Lokalförsörjningsplan för vård och äldreomsorgen 2014 Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige beslutade i samband med budget för 2008 att anslå medel till kommunstyrelsen för att kunna påbörja ett strategiskt lokalförsörjningsarbete och genomföra en samordnad lokalförsörjningsplan för kommunens verksamheter. En lokalförsörjningsplan ska ge en översikt och vara ett instrument för planering, samordning och effektivisering. Det finns även ett ekonomiskt incitament då lokalkostnader är kommunens näst största kostnadspost. Sedan beslutet togs 2008 har uppdraget för nämnderna i kommunen varit att upprätta en lokalförsörjningsplan som omfattar samtliga lokaler där kommunala verksamheter är hyresgäster och bedriver verksamhet. Behovet av lokaler presenteras i förvaltningarnas lokalförsörjningsplaner som ingår som en del i kommunens lokalförsörjningsplan. Planen skall revideras årligen och underlaget skall ligga till grund för de förslag till beslut om utveckling och förändring som tas inom lokalförsörjning i kommunen. Lokalförsörjningsplanen för vård och äldreomsorg kommer att revideras löpande under året. Planen kommer även att anpassas till eventuella åtgärder i samband införande av LOV, Lagen om valfrihet, i särskilt boende. Förslag till beslut Vård och äldreomsorgsnämnden antar förslaget till lokalförsörjningsplan för vård och äldreomsorgen VÅRD OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson Förvaltningschef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

5 Lokalförsörjningsplan för Vård och äldreomsorgsnämnden Inledning Nämnden ansvarar för att tillgodose de äldres behov av vård och omsorg i Alingsås kommun. Idag finns fyra större äldreboenden, Brunnsgården, Bjärkegården, Hagagården och Tuvegården, som även inrymmer kost- och samlingslokaler. Dessutom finns korttidsboende och rehabilitering på Kvarnbackens Rehabcentrum. Det finns även ett antal mindre enheter med äldreboenden. Samtliga äldreboenden redovisas i förteckningen i avsnitt 2. Nämnden har flera verksamheter som drivs på entreprenad och införde LOV 1 i hemtjänsten Hösten 2012 tog kommunfullmäktige beslutet att ge Vård- och äldreomsorgsnämnden tillåtelse att införa valfrihetssystem för särskilda boendeformer för äldre. Vård och äldreomsorgsnämnden har utrett frågan men valt att avvakta ytterligare utredningar innan riktlinjer tas fram. Med även externa aktörer som utförare har kommunen numera ett förändrat ansvar för beställning och uppföljning av utförandet. 1.1 Förändring över tid - från serviceboende till gruppboende Äldrevården har förändrats över tid. Många av de nuvarande fastigheterna byggdes under en tid då de personer som beviljades plats på äldreboende var friskare än idag. Lägenheterna utformades som en ordinär lägenhet med eget kök osv. Flertalet av de boende hade möjlighet att ta sig till matsal på egen hand. De tankar och riktlinjer för statliga bidrag som då var rådande var att bygga bra bostäder, så kallade servicelägenheter, med tillgång till bl a restaurang för att på så vis klara kvarboende även med större funktionshinder. Med den utveckling som varit de senaste 20 åren har det visat sig att byggnadernas utformning inte motsvarar de behov som finns idag. Dagens särskilda boendeformer är förbehållna personer som oftast är mycket vårdoch omsorgskrävande. Det handlar om fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar och behov av ständig tillsyn av personal. Vårdbehovet kräver specialutrustning som lyftanordningar, larm, lås m.m. samt möjlighet 1 Lagen om valfrihetssystem 2008:962 Alingsås kommun Postadress: Alingsås Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

6 till mat och gemenskap nära lägenheten. För personer med demensdiagnos finns behov av särskild anpassning för att boendet skall bli tryggt. Trycket på framförallt bostäder i gruppboendemiljö har ökat under senare år och en fortsatt ökning är att vänta. Ombyggnationer har skett löpande för att befintliga äldreboenden ska passa bättre för behoven. 1.2 Kvarboende Idag är tendensen att fler äldre får stöd av hemtjänsten och därmed kan klara att bo kvar i en vanlig bostad. Trygghetsboende (se punkt 2.3) och så kallat seniorboende är former av ordinärt boende som gynnar kvarboende. Seniorboende är när fastighetsägare bygger för en specifik målgrupp, vanligtvis brukar man tala om 55+. Lägenheter i dessa båda bostadsformer brukar i regel vara lättillgängliga. I kommunen pågår arbete med att anpassa nuvarande fastighetsbestånd för att få det mer tillgängligt och möjliggöra kvarboende. Ett exempel på denna typ av anpassning är Alingsåshems arbete med projekt Brogården, där vård och äldreomsorgsförvaltningen samverkar vid planering av social träffpunkt för de boende i området. 2 Nulägesbeskrivning 2.1 Anpassning inför framtida behov Brunnsgården och Tuvegården har ett stort antal servicelägenheter vilka inte motsvarar dagens eller framtidens behov av vård- och omsorgsboende fullt ut. Frågan kvarstår för nämnda boenden vilka lösningar som kan vara aktuella. Hittills har ett större antal servicelägenheter konverterats till trygghetsboende. Att fortsätta med en sådan omvandling av befintliga bostäder blir allt svårare att genomföra utan att samtidigt tillskapa nya vårdoch omsorgsplatser. Andra faktorer som kan påverka den framtida utformningen av äldrebostäder är när den enskilde får möjlighet att fritt välja boende och om fri etableringsrätt införs. Dessutom kommer nya lagkrav på bemanning i särskilt boende. Detta kommer att påverka kostnader inom små enheter och i de hus där enheter är spridda på flera våningsplan. Arbetet med att utveckla sociala mötesplatser i vård- och äldreomsorgens lokaler kan också påverka äldre människors behov av annat boende i framtiden. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

7 I tabellen nedan visas en sammanställning av antal boendeplatser i särskilt boende uppdelat på driftsansvar och kategori våren Verksamhet Namn Grupp Grupp Service fysiskt demens boende sjuka sjuka Korttids platser Totalt Vilande per gård Äldreboendeavdelningen Brunnsgården Brunnen Tuvegården Hemsjögården Hagagården Noltorpsgården Bjärkegården Kvarnbacken Antal lägenheter/platser: Vilande platser på Brunnsgården är servicelägenheter som planeras att byggas om till gruppbostäder. Entreprenaddrift och köpta platser Attendo Care AB Ängabogården Attendo Care AB Kaptenen Bräcke Diakoni Ginstgården Köpta platser Salstad m. fl. 2 2 Antal lägenheter/platser: Förteckningen nedan visar vilka boenden förvaltningen hyr idag. Hyreskostnaden är preliminär och avser Gårdsnamn Antal kvm Kostnad Kostnad/kvm Brunnsgården Brunnen Tuvegården Ängabogården Kaptenen Hemsjögården Hagagården Noltorpsgården Kvarnbacken Bjärkegården Ginstgården Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

8 Av dessa äldreboenden är vissa berättigade till avdrag av moms s.k. Ludvikamoms. Den totala hyran har justerats ovan för denna moms och den totala hyran minskats. 2.2 Statistik Alingsås Kommuns befolkningsutveckling från år 2013 och framåt visar att andelen äldre ökar. Fram till 2021 ser vi en sakta ökning av antal äldre. Åldersgrupp w Summa Källa: Befolkningsprognos, Kommunportalen, Alingsås Kommun De senaste årens statistik över inflyttning till kommunen har visat en tendens till en ökning av antalet äldre personer som valt att flytta till kommunen än tidigare år. Fortsätter denna trend kommer andelen äldre att bli högre än beräknat i ovanstående prognos. Om man räknar med att behovet av hjälp med omvårdnadsinsatser börjar uppstå runt 80-årsåldern, så kommer det totala antalet vårdberoende att skjuta i höjden någonstans runt Det är också vid den tidpunkten ett tydligt behov av ytterligare bostäder i särskilt boende förväntas uppstå. Nedanstående trendprognos på kommunnivå visar att antalet äldre över 80 år ökar markant från cirka år 2020 och framåt. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

9 Källa: Befolkningsprognos, Kommunportalen, Alingsås Kommun Under perioden för kommunens flerårsstrategi, , är dock ökningen inte så stor. Vård och äldreomsorgen beräknar att volymtillväxten av personer som kommer att behöva insatser från kommunen kommer att uppgå till 1,5 % per år under ovanstående period. Av dessa beräknas en tredjedel av dessa personer behöva särskilt boende, främst i form av gruppboende. Det motsvarar en utökning med 5-6 platser per år fram till De övriga två tredjedelarna beräknas ha behov av insatser i form av hemtjänst och hemsjukvård. 2.3 Trygghetsboende Med trygghetsboende avses bostadslägenheter som präglas av en hög grad av fysisk tillgänglighet för de boende. Gemensamhetslokaler ska finnas i anslutning till bostaden och trygghetslarm ska kunna erbjudas. Boendeformen har utvecklats utifrån att många äldre, trots olika insatser, känner otrygghet i sin bostad. Trygghetsboendet är tänkt att överbrygga glappet mellan det ordinära boendet och det särskilda boendet, där ett biståndsbeslut krävs. Trygghetsboendet är en slags mellanboendeform där begreppet trygghet ska vara utmärkande. En studie (Pressmeddelande Socialdepartementet 26 nov 2009) visar att sannolikheten att flytta till ett boende med heldygnsomsorg är dubbelt så hög för äldre som bor i ordinärt boende, jämfört med äldre som bor i trygghetsboende. I termer av god ekonomisk hushållning bör därför trygghetsboende vara en prioriterad boendeform att arbeta vidare med i kommunen. I Alingsås finns boendeformen redan idag på flera ställen. Inom AB Alingsåshems bostadsbestånd finns trygghetsbostäder på Brunnsgatan, Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

10 Badhusvägen, Noltorps centrum samt på Centrumgatan i Sollebrunn. Samtliga trygghetsbostäder ligger i anslutning till servicehus. Lägenheterna förmedlas av Alingsåshem och vård och äldreomsorgsförvaltningen har anvisningsrätt. Totalt finns 66 lägenheter. Trygghetsboende i Alingsås Namn Antal lägenheter Drivs av Brunnsbo 8 AB Alingsåshem Tuvebo 12 AB Alingsåshem Hagabo 35 AB Alingsåshem Bjärkebo 11 AB Alingsåshem Summa 66 Ett nytt trygghetsboende med 24 lägenheter är under uppbyggnad på den så kallade Afzeliitomten i centrala Alingsås. Fastigheten ägs numera av Sigillet Fastighets AB. Inflyttning beräknas ske under Under 2011 utarbetades en Alingsåsmodell för trygghetsboende i samband med den planerade byggnationen på Afzeliitomten. För att definieras som trygghetsboende ska följande vara uppfyllt: Boendet ska ha en målgrupp på personer 65 år och äldre. Upplåtelseformen ska vara hyresrätt. Servicetjänster ska kunna erbjudas kontaktvägarna ska vara enkla. Kommunen ska ges möjlighet till anvisningsrätt. Trygghetslarm ska erbjudas. Gemensamhetslokal med pentry och toalett (1,5-2 kvm per hyresgäst) ska finnas. Lägenheter och gemensamhetslokal ska uppföras enligt SS :2006. Boverkets byggregler för entré ska uppfyllas. Dörrautomatik till förråd och entré ska finnas. Förråd för gånghjälpmedel i anslutning till entrén ska finnas. Hiss ska finnas i byggnader med två våningsplan eller fler. God tillgänglighet i gemensamma utrymmen, såsom till exempel i tvättstuga. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

11 Parkeringsplatser i nära anslutning till boendet ska finnas. Sedan 2010 har statligt investeringsstöd kunnat sökas av projekt som skapar fler trygghetsbostäder genom ombyggnad eller nybyggnad efter kriterier angivna av Boverket. Det statliga investeringsstödet upphör Boverkets och Alingsås kommun kriterier för trygghetsboende skiljer sig åt på några punkter, bland annat vad gäller målgruppens ålder och upplåtelseformer. Slutsats: Vid ombyggnad av befintliga byggnader kan ovanstående Alingsåsmodell användas. Investeringsstödet utgör en liten del i den stora kostnad som en ombyggnation kräver. Vid planering av nybyggnation är det viktigt att ta hänsyn även till Boverkets riktlinjer för att stödja entreprenörers möjlighet att ansöka om investeringsstöd. Separata avtal kan upprättas med enskild entreprenör för att harmoniera med Boverkets riktlinjer och möjliggöra rätt att söka investeringsstöd. 2.4 Utveckling och effektivisering Ett antal förändringar och konverteringar inom befintligt bestånd har genomförts genom åren. För att möta kommande behov av gruppboendeplatser krävs kostnadskrävande ombyggnationer eller nybyggnation. Trycket på gruppboendeplatser beräknas fortsätta öka. Däremot bedöms behov av platser i servicelägenheter att fortsatt minska eftersom behovet av denna boendekategori är mer än väl tillgodosedd. I vissa områden har antalet servicelägenheter varit överdimensionerat. Ur strategisk synpunkt är det viktigt att vård och äldreomsorgen fortsätter med sitt arbete med en god planering inför framtiden. Detta innefattar exempelvis att medverka till att skapa fler trygghetsboenden som kan ersätta tidigare serviceboende inom äldrevården. Personalkostnader är en stor del av nämndens budget och det är viktigt att ha lokaler som stödjer en effektiv bemanning. Nya lagkrav på bemanning i särskilt boende kommer att påverka kostnadsbilden framöver. Med anledning av detta kan man förvänta sig att utvecklingen går mot att gruppbostäderna kommer att bli större i framtiden och möjligheten att driva verksamhet i små enheter minskar. Det kommer också att vara mest effektivt att bygga sammanhängande enheter där personalresurser kan samordnas. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

12 Utformningen av lokalerna blir därför särskilt viktig för att verksamheten ska fungera på ett optimalt sätt. Äldregårdarna bör, för att vara effektiva ur bemanningshänseende, ha en viss storlek. En volym om ca 60 platser anses idag effektivt. I tre av kommunens äldregårdar förekommer servicelägenheter. Alternativ är, förutom att bygga om till gruppboendemiljöer, att konvertera till trygghetsboende eller till vanliga lägenheter. Kostnader för de olika alternativen bör vägas mot varandra. 10 servicelägenheter som byggs Bjärkegården om till 9 lägenheter i gruppbostad servicelägenheter 8 6 Brunnshusallén 2-10 Brunnsgården Totalt finns 48 st servicelägenheter fördelat på 3 plan och inom flera enheter 18 av dessa är vilande och planeras att byggas om till lägenheter i gruppboende på Brunnshusallén 6 och 8. Återstående konverteras till trygghetsbostäder. Tuvegården Totalt 40st servicelägenheter fördelat på 4 plan och inom flera enheter Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

13 2.4.1 Kvarnbackens Rehabcentrum Vid Kvarnbackens Rehabcentrum samordnas allt korttidsvård och rehabilitering. Rehabilitering efter sjukhusvistelse erbjudas och man arbetar med aktiv hemgång. Genom att förlägga alla korttidsplatser i samma hus kan man verksamhetsmässigt uppnå fördelar. Här inryms även platser för växelvård och avlastning. På Kvarnbacken finns kommunens Rehabenhet samlad och förråd för alla typer av hjälpmedel (rullstolar m.m.). Här finns också en verksamhetsförlagd utbildningsenhet,(kuvo), för sjuksköterskor som drivs tillsammans med Borås Högskola. Korttidsboende ses idag som en särskild boende/vårdform inom kommunen och ett samordnat korttidsboende skapar också en medvetenhet hos de boende att målet med vistelsen är hemgång. Vid Kvarnbacken arbetar man utifrån en modell som är en variant av s k trygghetshotell. Modellen innebär att enskilda och deras anhöriga själva kan beställa flexibel växelvård vid tidpunkter som passar dem Brunnsgården Brunnsgården är ett centralt boende, med både servicelägenheter och gruppboende för demenssjuka. Hemtjänsten för Centrum ryms också i lokalerna. Brunnsgården har också stora konferens- och restaurangutrymmen. VÄN beslutade att stänga 18 servicelägenheter vid Brunnshusallén 4 och 10 under Förvaltningen har fått i uppdrag att starta upp arbetet med projektering ombyggnation av dessa lägenheter så att behovet för de av gruppbostäder på Brunnsgården för de närmaste åren tillgodoses. Resterande servicelägenheter konverteras till trygghetsbostäder men dessförinnan måste nya gruppbostäder tillskapas Brunnen Brunnen är idag ett serviceboende med stora lägenhetsytor. Genom ombyggnation 2010 har kök tillskapats för boende på andra våning samt personalutrymmen. Efter ombyggnationen uppfyller Brunnen även normen för gruppbostad. I huskroppen intill har 8 lägenheter, som tidigare varit servicelägenheter, konverterats till trygghetsboende Hemsjögården Idag finns på Hemsjögården två gruppbostäder med inriktningen fysiskt sjuka och två gruppbostäder för demenssjuka personer. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

14 2.4.5 Kaptenen Kaptenen består av 24 gruppboendeplatser med inriktning mot demenssjuka. Verksamheten har upphandlats och drivs idag av Attendo Care AB. Ny upphandling av verksamheten kommer att göras under Ängabogården Gården har idag 32 gruppboendeplatser med inriktning för fysiskt sjuka samt ett gruppboende med sju platser för personer med demenssjukdom. Ängabogårdens verksamhet drivs av Attendo Care AB. Ny upphandling av verksamheten kommer att göras under Hagagården Sedan ombyggnationen av Hagagården utfördes för några år sedan har 11 av lägenheterna i en gruppbostad varit vilande. VÄN har beslutat att gruppboendet Rosen stängs våren 2014 och de sju boende istället erbjuds ny bostad i den ombyggda enheten. Korttidsenheten Syrenen upphör och ersätts under en övergångsperiod med sviktplatser, även dessa inom den ombyggda enheten. Förvaltningen har också fått i uppdrag att avveckla lokalerna vid Rosen och Syrenen. När förändringarna har genomförts har Hagagården 40 permanenta lägenheter för personer med demenssjukdom. Förvaltningen har ett fortsatt uppdrag att fortsätta utveckla Hagagården till att bli kommunens demenscentrum. I Hagagårdens B-hus är samtliga boendelägenheter sedan några år konverterade till trygghetsbostäder. Delar av förvaltningens hemsjukvårdsorganisation inryms idag i lokaler på Hagagården som tidigare varit en korttidsenhet. Dessa lokaler kan återskapas till en liten gruppboendeenhet som efter viss ombyggnation kan inrymma ca 10 boendeplatser. Hagagården Rosen och Syrenen Lokaler för hemtjänst och hemsjukvård BV i hus B gamla Blåvik Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

15 2.4.8 Noltorpsgården En ombyggnation på Noltorpsgården genomfördes under Gemensamhetsytor samt avdelningskök för gruppen fysiskt sjuka har byggts om för att få mer ändamålsenliga lokaler för verksamheten. Boendet har efter ombyggnationen 38 platser uppdelat på tre avdelningar, varav en är ett gruppboende för demenssjuka Tuvegården Tuvegården består idag av gruppboenden för personer med demenssjukdom och en stor andel servicelägenheter. I nuläget finns det inga planer för ombyggnationer. I framtiden kan överväganden om ombyggnation till gruppboendemiljöer alternativt konvertering till trygghetsboende komma ifråga även här, eftersom behovet av servicelägenheter minskar. Tuvegårdens D-hus är sedan flera år konverterat till trygghetsboende Bjärkegården Idag består gården av trygghetsbostäder, servicelägenheter, gruppboende för demenssjuka och gruppboende med inriktning mot fysisk sjuka. För delar av Bjärkegården planeras för ombyggnation. Detta gäller främst den avdelning i hus G som har haft 10 platser vilande. Avdelningen består av servicelägenheter som kräver ombyggnation för att kunna användas som gruppboende. En ombyggnation underlättar för verksamheten att planera sin verksamhet och samordna sina personalresurser. När ombyggnationen är klar, erbjuds de nya lägenheterna till de boende från hus B, som kommer att övertas av AB Alingsåshem och byggas om till ordinära lägenheter inom deras bostadsbestånd. Efter konvertering av 11 lägenheter till trygghetsbostäder, under hösten 2012, återstår endast 11 servicelägenheter i hus C Ginstgården Ginstgården uppfördes och togs i drift Gården inrymmer tre gruppboenden för demenssjuka som drivs av Bräcke Diakoni. I byggnaden finns också kommunens dagcentral för demenssjuka och gemensamhetslokaler delas även med förskolan Ginsten. 3 Skatteeffekter Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

16 När ombyggnationer sker i befintliga äldreboenden är det viktigt att ta hänsyn till skatteeffekter. De fastigheter som idag skattemässigt klassificeras som vårdbyggnader är befriade från fastighetsskatt. För att ett äldreboende fortsättningsvis ska kunna klassas som vårdbyggnad krävs att den övervägande delen av den totala byggnadsytan fortsätter att vara särskilt boende. Ombyggnationer av serviceboende till trygghetsboende eller annan verksamhet ska därför ske med max 40 % av den totala byggnadsytan. 3.1 Lag (1995:1518) om mervärdesskattekonton för kommuner och landsting (s. k. Ludvikamoms) Sedan det svenska EU-inträdet 1995 måste kommuner och landsting betala moms även för så kallade icke-skattepliktiga verksamheter. Dessa pengar skall emellertid betalas tillbaka till kommun- och landstingssektorn via ett komplicerat system med olika momsavgifter. Detta system brukar i dagligt tal benämnas "Ludvikamomsen". En kommun har rätt till återbetalning från kommunkontosystemet för sådan mervärdesskatt som är hänförlig till kostnader avseende boendeformer enligt SOL och LSS. I den mån en kommun hyr sådana bostäder från annan fastighetsägare/kommunalt bolag har kommunen rätt till kompensation med 18 % av lokalkostnaden. Äldregårdarna i Alingsås ägs framförallt av AB Alingsåshem med undantag för Hemsjögården och Kaptenen. I dagsläget får förvaltningen 18 procent i Ludvikamomsavdrag för cirka 73 procent av den totala hyreskostnaden. 4 Förslag till åtgärder Plan tas fram över de äldreboenden som står på tur för ombyggnation från serviceboende till gruppboende för fysiskt sjuka eller demenssjukdom. Om byggnaderna inte är lämpade för ombyggnation p.g.a. storlek, utformning eller dyl. bör man avväga en konvertering till trygghetsboende eller annan verksamhet. Enligt den tidigare strukturplanen bör man arbeta vidare med strategier för att minska beroendet av särskilt boende. Ett exempel på detta är trygghetsboende. Där har, som tidigare nämnts, studier visat att behovet av särskilt boende minskar med 50 % om man bor i ett trygghetsboende. Förvaltningen har getts i uppdrag att utreda trygghetsboende vid Brunnsgården. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

17 På sikt kommer behoven att öka och antalet platser kommer troligtvis inte att räcka även om åtgärder görs för att minska beroendet av särskilt boende. Det är därför viktigt att det är behovet som styr tillskapandet av nya platser inom äldreomsorgen, inte minst med tanke på LOV inom särskilt boende. Arbete pågår kring vilka åtgärder som bör vidtas för restaurangerna på gårdarna. Nuvarande kosthantering, med vissa undantag, bygger på att varje enhet äter på respektive avdelning. Kosthanteringen är idag upphandlad och ISS driver verksamheten. De avgränsade kökslokalerna är ISS ansvarsområde. Avtalet med ISS löper t o m De senaste årens förändringar i förvaltningens organisation jämte kommande framtida utmaningar, kommer så småningom att medföra ett behov att hitta mer anpassade lokaler för både hemtjänstorganisationen och hälso- och sjukvårdsavdelningen. All hemtjänst och hemsjukvård är i dagsläget lokaliserade ute på äldregårdarna. En planering av andra lokaler för dessa verksamheter kan antingen bli aktuell när LOViseringen av kommunens äldreboenden sker, eller i samband med att behov av ett nytt äldreboende uppstår. I tabellen nedan beskrivs alla nu kända åtgärder för lokalförsörjning som planeras eller förväntas kräva planering. Planen kompletteras i takt med att förslag till åtgärder tas fram. Lokalförändringar VÄN Nybyggnationer samt större ombyggnationer/tillbyggnationer och tillfälliga lokallösningar Verksamhet Åtgärd som utreds Ny- Omb. Tillf. Färdigställt Kommentar bygg. Tillb. lokal Bjärkegården Ombyggnation X X Hagagården Öppna vilande gruppboende med 11 X lägenheter Brunnsgården Ombyggnation av 18 servicelägenheter till gruppbostäder Hagagården Ombyggnation f d Blåvik X X Tidigast Utökning av personalbudget krävs. Likaså ersättningslokaler för hemtjänst och hemsjukvård. Övrig planering Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

18 Nytt äldreboende ca 60 platser Nytt äldreboende X Behovet påverkas av takten på konverteringar av kommunens befintliga äldreboenden. Förmodad etablering av vårdföretag enligt kommande LOV-riktlinjer Behov påverkas av takten på konverteringar av kommunens befintliga äldreboenden samt befolkningsutvecklingen i gruppen 90 år och äldre. Behovet förväntas först uppstå i Bjärke. Tidigast ca 2020? 5 Sammanfattning Andelen äldre i samhället ökar samtidigt som antalet personer i arbetsför ålder minskar. Ett ökat antal vårdberoende skall försörjas med minskade resurser. För detta krävs att vård och äldreomsorgsförvaltningen fortsätter att ha en god framförhållning och en god beredskap. De som idag beviljas plats i särskilt boende är framförallt de som har behov av gruppbostäder för fysiskt sjuka eller gruppboende för demenssjuka. Nuvarande serviceboenden håller därför på att minska mer och mer. I dagens samhälle har trygghetsboendet i mångt och mycket kommit att ersätta den tidigare formen av serviceboende. Det kommande behovet av gruppbostäder tillsammans med fortsatt konvertering av servicelägenheter till trygghetsboende medför troligtvis att ett nytt äldreboende kommer att behöva tas i drift cirka I och med LOV är det sannolikt att det är privata företag som kommer att etablera sig och starta nya äldreboenden i kommunen för att möta dessa behov. Vilka slutsatser kan vi dra av Strategi för framtidens äldreomsorg? Hur vård och äldreomsorgen skall utformas det närmaste tiotalet år är en fråga som har diskuterats i framtagandet av vård och äldreomsorgsnämndens Strategi för framtidens äldreomsorg. Arbetet med att utforma strategin har präglats av hög delaktighet från olika aktörer såsom pensionärsorganisationer, brukare, anhöriga och politik. Dokumentet skall tjäna som ett portaldokument för vård och äldreomsorgsnämndens utveckling de närmaste tio åren. Strategin skall vara vägledande och följas av mer konkreta planer inom olika områden. Planeringen för var och när nya äldreboenden skall byggas och hur äldregårdarna skall nyttjas i framtiden kommer att vara ett viktigt sådant område. Vilka slutsatser kan vi dra av projektet Trygga bostäder för äldre? Det kommunövergripande projektet om Trygga bostäder för äldre i Alingsås har under 2011 tagit fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet med att Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

19 öka antalet trygga bostäder i Alingsås. Genom projektet har behov kartlagts och i en handlingsplan finns förslag till åtgärder framtagna. Hur kommunen i framtiden skall kunna möta ett ökat behov av bostäder som tilltalar äldre personer är en angelägen utmaning. Äldres boende är ytterst en bostadsförsörjningsfråga med fokus på tillgänglighet och service och en viktig kommunal angelägenhet. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

20 Ärende 2 Specificerat förslag av vård- och äldreomsorgsnämndens åtaganden för främjande av social gemenskap i framtida trygghetsboende i Stadsskogen

21

22

23 Datum VÅRD- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare: Brita Enbom Direktnr: Beteckning: Specificerat förslag av vård- och äldreomsorgsnämndens åtaganden för främjande av social gemenskap i framtida trygghetsboende i Stadsskogen Ärendebeskrivning Boverket har förlängt möjligheten att söka investeringsstöd för uppförande av trygghetsbostäder fram till den 31 december Detta bidrar till att vård- och äldreomsorgsförvaltningen får förfrågningar från externa entreprenörer som är intresserade av att bygga trygghetsboenden i Alingsås. Företaget Wicowia AB, kallad entreprenören, har köpt mark i Stadsskogen och planerar att uppföra ett nytt trygghetsboende med ett femtiotal hyresrätter, vårdcentral, förskola och närbutik. Nu önskar entreprenören veta volymen av de åtaganden vård- och äldreomsorgsnämnden kan göra i samband med uppförandet av bostäderna. Beredning Vård- och äldreomsorgsnämnden fattade den 27 maj 2008 ( 50) beslut om vilka generella kriterier som ska gälla för skapande av trygghetsboende i Alingsås kommun. Dels vid konvertering av befintlig bebyggelse och dels vid nybyggnation. Den 19 juni 2012 ( 56) fattade vård- och äldreomsorgsnämnden beslut om generella åtaganden vid uppförande av nya trygghetsbostäder. Då beslutade man också att ange volymen av sitt åtagande i varje enskilt ärende. För att möjliggöra för entreprenören att söka investeringsstöd från Boverket, bör målgruppens ålder korrigeras till 70 år i detta fall, i stället för de 65 år som Alingsås kommun har i sina gängse riktlinjer. Förslag till beslut I det fall Wicowia AB beslutar uppföra ett trygghetsboende enligt Alingsås kommuns riktlinjer föreslås Vård- och äldreomsorgsnämndens åtagande till entreprenören vara följande: 1. Vård- och äldreomsorgsnämnden bidrar i Stadsskogens trygghetsboende med 50 % av hyreskostnaden för yta för gemenskap och aktiviteter beräknad på 2 kvm /hyresgäst, under 5 år. Yta för matgemenskap i anslutning till kök ingår. Slutligt beslut fattas efter att ritningar inlämnas till vård- och äldreomsorgsnämnden. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

24 2. Vård- och äldreomsorgsnämnden ansvarar för att det under hyrestiden kommer att finnas en person som har till uppgift att vara kontaktperson till trygghetsboendet. Personen ska tillsammans med representant från fastighetsägaren se till att det finns aktiviteter kopplade till gemenskapslokalen. Själva aktiviteterna kan komma att utföras av frivilliga eller andra personer. 3. Vård- och äldreomsorgsnämnden medger en höjning av målgruppens ålder till 70 år i detta ärende, för att harmoniera med Boverkets krav för investeringsstöd. VÅRD- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson Förvaltningschef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

25 Generella riktlinjer vid nybyggnation av trygghetsbostäder samt vård- och äldreomsorgsnämndens åtaganden i de samma Följande kriterier ska uppfyllas vid nybyggnation av trygghetsboende (KS ) Boendet ska ha en målgrupp på personer 65 år och äldre. Upplåtelseformen ska vara hyresrätt. Servicetjänster ska kunna erbjudas kontaktvägarna ska vara enkla. Kommunen ska ges möjlighet till anvisningsrätt. Trygghetslarm ska erbjudas. Gemensamhetslokal med pentry och toalett (1,5-2 kvm per hyresgäst) ska finnas. Lägenheter och gemensamhetslokal ska uppföras enligt SS :2006. Boverkets byggregler för entré ska uppfyllas. Dörrautomatik till förråd och entré ska finnas. Förråd för gånghjälpmedel i anslutning till entrén ska finnas. Hiss ska finnas i byggnader med två våningsplan eller fler. God tillgänglighet i gemensamma utrymmen, såsom till exempel i tvättstuga. Parkeringsplatser i nära anslutning till boendet ska finnas. I de fall entreprenör avser att ansöka om investeringsstöd hos Boverket, kan avsteg från kriterierna göras. Vård- och äldreomsorgsnämnden åtaganden Vård- och äldreomsorgsnämnden åtar sig att samverka med entreprenör kring nedanstående punkter. Volymen på åtagandena beslutas i varje enskilt fall. Hyra i gemensamhetslokal För att stödja gemenskap och mötesplats kan vård- och äldreomsorgsnämnden besluta att gå in med betalning av hyra, alternativt del av hyra, av gemensamhetsutrymme. Detta avgörs i varje enskilt fall under en kontrakterad period. Aktivitet Vård- och äldreomsorgsförvaltningen har genom sina träffpunkter ett gott samarbete med frivilligarbetare och har ett väl utvecklat arbete för att stödja sociala mötesplatser. Möjlighet finns för fastighetsägare och boende i samarbete med vård- och äldreomsorgsförvaltningen att utveckla aktiviteter i trygghetsboendet. Anvisningsrätt Vård- och äldreomsorgsförvaltningen kan ges anvisningsrätt. Vård- och äldreomsorgsnämnden garanterar betalning i minst tre månadshyror i väntan på ny hyresgäst. Om vård- och äldreomsorgsförvaltningen inte finner en ny hyresgäst under den tiden, överlåts lägenheten till fastighetsägaren att hyra ut till målgruppen och anvisningsrätten upphör för just den lägenheten vid det tillfället. Trygghetslarm Personer som bor i trygghetsboende har möjlighet till trygghetslarm via vård- och äldreomsorgsförvaltningen.

26 Sammanställning av trygghetsboenden i Alingsås kommun Tuvebo, 12 lägenheter Bjärkebo, norra kommundelen, Sollebrunn, 11 lägenheter Brunnsbo, centralt Alingsås, 8 lägenheter Hagabo, norra Alingsås, 28 lägenheter Alingsåshem är fastighetsägare till ovanstående trygghetsboenden. Nybyggnation under 2014 Afzelii (Sigillet), centralt Alingsås, 24 lägenheter.

27 Ärende 3 Ej verkställda beslut 2013

28

29 Datum: Vård och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Ann Cajvert/H Direktnr: Beteckning: Rapportering ej verkställda beslut Ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och rapportering enligt 16 kap 6f socialtjänstlagen Bakgrund En rapporteringsskyldighet införs i socialtjänstlagen 16 kap. 6 f- h. Rapporteringen gäller ej verkställda gynnande beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen. Rapporteringen skall ske till IVO (Inspektionen för vård och omsorg), kommunens revisorer och kommunfullmäktige. Genom ändringen i socialtjänstlagen (SoL) ska en kommun som inte inom skälig tid tillhandahåller bistånd enligt 4 kap. 1 SoL som någon är berättigad till, enligt beslut från kommunen, åläggas att betala en särskild avgift, en s.k. sanktionsavgift. Till fullmäktige ska nämnden lämna en statistikrapport över hur många gynnande beslut enligt 4 kap. 1 SoL som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. I rapporten ska anges vilka typer av bistånd dessa beslut gäller samt hur lång tid som förflutit från dagen för respektive beslut. Uppgifterna i rapporten sak vara avidentifierade. Det ska således inte gå att härleda uppgifterna i rapporten till enskilda personer. Inte heller ska nämnden ange skälen till varför de rapporterade besluten inte är verkställda. Meningen är inte att skapa en diskussion kring enskilda ärenden. Däremot ska det framgå hur stor del av de ej verkställda besluten som gäller kvinnor respektive män. Rapporteringen ska göras en gång per kvartal. Beredning Vid rapporteringstillfälle (innefattande kvartal 4) har vård och äldreomsorgsförvaltningen redovisat 18 individrapporter till IVO. 11 är återrapporteringar från förra rapporteringstillfället och 7 är nya. Samtliga är erbjudna särskilt boende inom 3 månader. Statistikrapport se bilaga 1. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

30 Förslag till beslut Vård och äldreomsorgsnämnden antar förvaltningens kvartals- och individrapport som sitt svar till socialstyrelsen och revisorerna. Vård och äldreomsorgsnämnden beslutar att överlämna upprättad statistikrapport till kommunfullmäktige. VÅRD OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson Förvaltningschef Ann Cajvert/H Chef för myndighetsavdelningen Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

31 Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

32 Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

33 Rapporteringsskyldighet enligt socialtjänstlagen 2013 (Bilaga 1) År Kvartal Rapporteringstillfälle Ärenden ej verkställda inom 3 månader från beslutsdatum Typ av bistånd, kön - Kvinna - Man Tid som förflutit från beslut till inrapportering s tillfället Person erbjuden inom 3 månader Verkställt SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) BL 636 dagar UN 421 dagar BR 762dagar MA 275 dagar AiL 350 dagar KL 258 dagar MJ 245 dagar LA 232 dagar Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Erbjuden 2 gånger, tackat nej. Erbjuden 3 gånger, tackat ja Erbjuden 1 gång, tackat nej, återtag Erbjuden 2 gånger, tackat nej Erbjuden 3 gånger, tackat nej Erbjuden 3 gånger, tackat nej Erbjuden 3 gånger, tackat nej Erbjuden 2 gånger, tackat nej, återtag *)Personen tidigare (kan vara flera tillfällen) erbjuden särskilt boende men då tackat nej SÄBO särskilt boende

34 Rapporteringsskyldighet enligt socialtjänstlagen 2013 (Bilaga 1) År Kvartal Rapporteringstillfälle Ärenden ej verkställda inom 3 månader från beslutsdatum Typ av bistånd, kön - Kvinna - Man Tid som förflutit från beslut till inrapportering s tillfället Person erbjuden inom 3 månader Verkställt SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) SÄBO ( ) IF 144 dagar SF 143 dagar IT 160 dagar SS 119 MP 140 GB 197 LK 116 AW 119 RM 116 MH 106 Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Erbjuden 1 gång, tackat ja. Erbjuden 1 gång, tackat ja Erbjuden 3 gånger, tackat ja Erbjuden 1 gång, tackat nej Erbjuden 2 gånger, tackat nej Erbjuden 1 gång, tackat nej Erbjuden 1 gång, tackat nej Erbjuden 1 gång, tackat nej Erbjuden 1 gång, tackat nej Erbjuden 1 gång, tackat nej *) Personen tidigare (kan vara flera tillfällen) erbjuden särskilt boende men då tackat nej SÄBO särskilt boende

35 Ärende 4 Årsredovisning 2013

36 Datum: Vård och äldreomsorgsnämnden Beteckning: Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Ärendebeskrivning I enlighet med den styrmodellen för Alingsås kommun skall årsredovisning inklusive bokslut upprättas per den 31 december. Årsredovisningen som i första hand är kommunstyrelsens rapport till kommunfullmäktige över det gångna året. Årsredovisningen innehåller utöver uppföljning av ekonomi; måluppfyllelse, uppföljning av internkontrollplan och personalredovisning. Beredning Vård och äldreomsorgsnämnden redovisar ett positivt resultat om 2,6 mnkr för verksamhetsåret 2013 vilket är en förbättring från delårsprognosen med 0.6 mnkr. Nämndens nettokostnader har ökat med 0,9 procent jämfört med föregående år, vilket är lägre än pris- och löneökningar och volymförändringar mellan åren. Förslag till beslut 1. Vård och äldreomsorgsnämnden godkänner förvaltningens förslag till årsredovisning inklusive uppföljning av ekonomi och bokslut för Vård och äldreomsorgsnämnden godkänner förvaltningens måluppfyllelse för Vård och äldreomsorgsnämnden godkänner förvaltningens uppföljning av Internkontrollplan Vård och äldreomsorgsnämnden godkänner förvaltningens personalredovisning för 2013 VÅRD OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson Förvaltningschef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

37 Årsredovisning 2013 Måluppfyllelse I Alingsås är det tryggt säkert och välkomnande Bostaden och omgivningen påverkar den äldres möjlighet att kunna bo kvar i sitt boende samt känsla av trygghet. Nämnden arbetar för en utveckling av fler träffpunkter för äldre i samverkan med andra aktörer. Målet är att kunna öka andelen äldre som kan bo kvar i sin invanda bostadsmiljö med bibehållen trygghet genom möjlighet till social gemenskap i sin närmiljö. Därutöver satsar nämnden på att utveckla närstående-/anhörigstöd, flexibel växelvård med hotellbokningssystem, avgiftsfri avlösning vilket bidrar till äldres möjligheter att bo kvar längre hemma. Detta arbete kan bidra till god folkhälsa genom att öka möjligheten till delaktighet i samhällslivet. Andel ganska eller mycket nöjda 2012 Andel ganska eller mycket nöjda 2013 Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende Trygghet 88 % (Riket 83 %) 85 % (Riket 83 %) 90 % (Riket 87 % ) 92 % (Riket 90 % ) I Alingsås finns det attraktiva boendemöjligheter För att främja god samhällsutveckling som ger möjligheter till god hälsa arbetar nämnden i samverkan med andra aktörer och deltar i bostadsplaneringen för att utveckla trygga bostäder samt en trygg närmiljö för äldre. Förvaltningen arbetar för att konvertera om delar av befintliga boenden till trygghetsboenden och samarbetar med privata aktörer kring byggnation av nya trygghetsboenden. Från hösten 2012 har 11 äldreboendeplatser konverterats till trygghetsboenden vilket innebär att antalet trygghetsboende har ökat från 55 till 66. Förvaltningen samverkar med privata aktörer för att ytterligare öka antalet trygghetsboende. I oktober 2013 togs första spadtaget för fler trygghetsboende vid Afzeliskolans f.d. skolgård. I Alingsås finns det valfrihet och självbestämmande Ett projekt har genomförts på förvaltningen under i syfte att öka valfriheten för de som har behov av att få hjälp med maten inom hemtjänsten. Genomförande sker under 2014 och innebär att det är den enskilde själv som väljer vilken mat han/hon ska äta och därmed ansvarar för maten. Det kan innebära matlagning i hemmet till dem som verkligen behöver det, hjälp med hemleverans av dagligvaror, uppvärmning av färdigrätter från butik eller hjälp att ta sig till en restaurang. Den äldre som behöver stöd med planering, inköp, tillagning och/eller servering av måltider kan beviljas denna hjälp från kommunen. Den enskildes möjlighet att påverka matsituationen kan leda till en bättre aptit, bättre hälsa samt ökad nöjdhet. Kommunfullmäktige har tagit beslut om att ge vård och äldreomsorgsnämnden tillåtelse att införa valfrihetssystem LOV för särskilda boendeformer för äldre. Förvaltningen har under året utrett frågan och konstaterat att ett införande kan bidra till stora kostnadsökningar och nämnden avvaktar den nationella utredning i frågan som särskilt ska belysa för- och nackdelar med att införa valfrihetssystem inom särskilda boendeformer. Nämnden har arbetat fram ett preliminärt förfrågningsunderlag med tillhörande kvalitetskrav som ska gälla för alla särskilda boende. I Alingsås råder god ekonomisk hushållning grundad på effektiv resursanvändning Vård och äldreomsorgsnämnden har under året strävat mot att med bibehållen god kvalitet anpassa kostnaderna inom äldreomsorgen i förhållande till jämförbara kommuner. Under

38 2012 låg Alingsås 4,9 procent över rikssnittet enligt avvikelse från strukturårsjusterad standardkostnad. Resultatet för 2013 publiceras i juni Nämndens låga kostnadsökning under 2013 indikerar minskad avvikelse när 2013 års avvikelse publiceras. De insatser som har genomförts beskrivs mer ingående i internkontrollplanen. I Alingsås utvecklas vården och omsorgen för individens behov I arbetet med att utveckla vård och omsorg efter individens behov deltar verksamheterna i en nationell satsning för att förbättra vård och omsorg för de mest sjuka äldre. Syftet är att utveckla god vård i livets slutskede, preventivt arbetssätt, god vård vid demenssjukdom, god läkemedelsbehandling för äldre samt sammanhållen vård och omsorg. Satsningen innebär att verksamheterna medverkar i olika kvalitetsregister för att få underlag för kvalitetsutveckling. Under 2013 har verksamheten utvecklat arbetet i olika kvalitetsregister som Senior alert och Palliativregistret samt börjat registrera i BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens). Resultat från kvalitetsregister Andel äldre i SÄBO som fått riskbedömning och åtgärd i Senior Alert Mål. 90% 75% 100% Täckningsgrad i Palliativregistret. Mål 70% 87% 84% Under 2013 har vård och äldreomsorgen haft fokus på värdegrundsarbete. Arbetet utgår från den nationella värdegrunden för äldreomsorgen som gäller alla kommuner och verksamheter som utför äldreomsorg enligt socialtjänstlagen. Värdegrundsarbetet ska leda till att alla personer som får äldreomsorg ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Arbetet berör all personal som arbetar inom förvaltningen. Nämnden har även antagit värdighetsgarantier och införandet av dessa har pågått under hela Andel som uppger att de alltid eller oftast får ett bra bemötande från personalen Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende 97 % (Riket 96 %) 95 % (Riket 92 %) 99 % (Riket 97 % ) 95 % (Riket 94 % ) Andel som uppger att de alltid eller oftast kan påverka vilka tider de får hjälp Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende 61 % (Riket 55 %) 44 % (Riket 45 %) 62 % (Riket 61 % ) 60 % (Riket 59 % ) Andel som uppger att personalen alltid eller oftast tar hänsyn till åsikter och önskemål Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende 88 % (Riket 80 %) 66 % (Riket 63 %) 88 % (Riket 86% ) 79 % (Riket 79% ) Ett område som äldreomsorgen i Alingsås har arbetat aktivt med att utveckla under de två senaste åren (2012 och 2013) är att genom olika aktiviteter skapa social gemenskap. Från en låg nöjdhet i jämförelse med riket, hamnade Alingsås 2012 två procent över riket. Ett år senare (2013) är en ännu större andel nöjda med aktiviteterna Alingsås kommun ligger på 72 procent jämfört med 63 procent för hela Sverige. Under 2013 och inför 2014 kommer arbetet med att förbättra nöjdheten med omsorgen fortsätta. I Socialstyrelsens brukarundersökning redovisas hur nöjda brukarna är med hemtjänsten och särskilt boende i Alingsås kommun. I Alingsås svarar 93 procent att de är mycket eller ganska nöjda sammantaget med sin hemtjänst (78:e plats i riket) och 87 procent svarar att de är mycket eller ganska nöjda sammantaget med sitt boende (61:a plats i riket).

39 Samhällsutveckling Vård och äldreomsorgsnämndens huvuduppdrag bidrar i stor utsträckning till folkhälsan i Alingsås kommun. Nämnden arbetar exempelvis med att förebygga fall och undernäring samt att ge vård, omsorg och stöd till invånarna när de egna resurserna sviktar. Insatserna anpassas efter den enskildes behov och kan exempelvis bestå av bostadsanpassning, färdtjänst, trygghetslarm, anhörigstöd, fixartjänst eller någon biståndsbedömd insats. Verksamheterna har fokus på god service med ett gott bemötande och satsar därför extra på värdegrundsarbetet. För att minska energiförbrukningen har olika insatser genomförts i verksamheterna. Bland annat har personalen fått möjlighet att gå en utbildning i eco-driving, fem lastcyklar har tagits i drift inom hemtjänsten och personalen har fått utbildning om förvaltningens miljöprogram. Under 2013 har en student, via Miljöbron, gjort en kemikalieinventering på kommunens särskilda boende. Arbetet kommer att presenteras under Internkontrollplan Uppföljning av internkontrollplan 2013 Rätt volym äldreboendeplatser Inför och under början av 2013 minskades cirka 35 äldreboendeplatser, delvis p.g.a. att det under 2012 fanns en överkapacitet av äldreboendeplatser. Under 2013 har behovet av äldreboendeplatser ökat och periodvis har personer fått vänta mer än tre månader från beslut till erbjudande om en boendeplats. Framförallt har det uppstått en längre kösituation till somatiska äldreboendeplatser än normalt. Nämnden har månadsvis fått statistik över beläggning och kösituation till särskilt boende Antal aktiva särskilda boendeplatser Antal bifallsbeslut om särskilt boende Beläggning 96,7 % 91,0 % 95,4 % Kö till särskilt boende (medel per månad) varav tackat nej till särskilt boende (medel per månad) Personer som väntat mer än tre månader på särskilt boende (medel per månad) 0,7 0,3 1,3 VoÄ har under 2013 arbetat för att öka hemgången till ordinärt boende när vårdtagare är utskrivningsklara från sjukhus, vilket bidragit till att det höga trycket på korttidsplatser och kostnaderna för betalningsansvar avtagit under hösten. Ökning av hemtjänsttimmar Under de senaste fem åren har antalet hemtjänsttimmar ökat med knappt åtta procent per år. Under 2013 har utvecklingen vänt och hemtjänsttimmarna har minskat något jämfört med Nämnden har löpande informerats om hemtjänstutvecklingen Antal personer med hemtjänst varav med privat utförare Hemtjänsttimmar per månad varav privata utförare Hemtjänsttimmar per person och vecka 9,2 9,9 9,4 Inför 2013 påbörjades ett arbete för att bromsa ökningstakten av hemtjänsttimmar, dels genom att uppmuntra personer med omfattande hemtjänstinsatser att söka äldreboende och

40 dels genom att bättre samordna hemtjänstbeslut enligt Socialtjänstlagen och hemtjänstbeslut enligt Hälso- och sjukvårdslagen. Under 2013 har antalet hemtjänsttimmar minskat något trots att cirka 30 personer med hemtjänst tillkommit vilket framförallt beror på att antalet personer med väldigt omfattande hemtjänstinsatser minskat. Lagstiftning kring minimibemanning och nattbemanning samt lagstiftning kring individuell biståndsprövning på äldreboende i enlighet med SOSFS2012:12 Socialstyrelsens tvingande författning (SOSFS 2012:12) kräver att kommunerna ska säkerställa att varje särskilt boende där en person med demenssjukdom bor är bemannat på ett sådant sätt det finns närhet till personal dygnet runt. Bemanningen måste vara sådan att personal kan ha uppsikt över och finnas lätt tillgänglig för de boende. Den nya författningen ställer även krav på att det ska göras en biståndsbedömning för de som beviljas särskilt boende och varje boende ska få insatser efter sina behov och inte efter vilken bemanning som finns på boendet. Författningen skulle ursprungligen träda i kraft från januari 2014 men har ersatts med författning (SOSFS 2013:27) som ställer ovanstående krav på verksamheten men förskjuter införandet i kommunerna till 31/ Förvaltningen har löpande under 2013 omvärldsbevakat hur andra kommuner arbetar mot och tolkar föreskrifterna samt bevakat Socialstyrelsens arbete och intentioner med föreskrifterna. Införande av tekniska lösningar och IT För att hantera ökningen av andelen äldre med omsorgsbehov behöver välfärdsteknologin utvecklas. Smarta produkter och enkla hjälpmedel kan vara till stor hjälp för både anhöriga och den äldre. Utvecklingen av ny teknik som underlättar arbetet, som exempelvis nyckelfria lås, övervakning via webbkamera, med mera kommer att öka under perioden Vård och äldreomsorgsnämnden har inkluderat utveckling av IT-lösningar och teknik i åtaganden i flerårsstrategin Under 2013 har förvaltningen testat säkerhetslösningar för att nå vårt verksamhetssystem utanför kontoret och kunna arbeta mer mobilt. Vi har startat upp arbetet för att ansluta oss till Nationell Patientöversikt NPÖ och infört E-tjänster, vidare har arbetet startat att byta analog teknik till digital inom trygghetslarmen. Kompetensutveckling Under 2013 har ett valideringsprojekt slutförts som resulterat i att andelen utbildad vårdpersonal ökat med 46 personer. Inför och under valideringsprojektet uppstod ekonomiska farhågor om stöd från europeiska socialfonden, omfattning på valideringsprojektet. Farhågorna besannades ej utan en god kostnadstäckning har erhållits under projektperioden. För mer information om kompetensutveckling se avsnitt kompetens under personalredovisning. Sysselsättningsgrader Alingsås kommun har upphandlat ett schema- och bemanningssystem för optimal bemanningsplanering, TimeCare Planering. Systemet ska bidra till att Alingsås kommun ska möjliggöra att erbjuda önskade sysselsättningsgrader och större påverkan vid arbetstidens förläggning. Under 2013 har planering inför införandet pågått och under 2014 kommer pilotområden inom Socialförvaltningen, Vård och äldreomsorgsförvaltningen och Barn och ungdomsförvaltningen erbjuda önskade sysselsättningsgrader inom pilotområdena.

41 Ekonomisk sammanfattning Drift Belopp i tkr Budget 2013 Årsbokslut 2013 Avvikelse årsbokslut/budget 2013 Årsbokslut 2012 Verksamhetens intäkter Personalkostnader Lokalhyror Köp av tjänster Övriga kostnader Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat Vård och äldreomsorgsnämnden redovisar ett överskott 2013 om 2,6 mnkr. Det positiva resultatet beror framförallt på att verksamheten klarat att ställa om till minskat antal platser på särskilt boende, därtill har antalet hemtjänsttimmar minskat något under Verksamheten har 2013 kombinerat budgetföljsamhet, låg nettokostnadsökning och ett aktivt kvalitetsarbete som visar att nöjdheten med äldreomsorgen i Alingsås 2013 är god i jämförelse med riket och i jämförelse med kringliggande kommuner. Kommentarer till årets resultat Inför budgetår 2013 hade nämnden ovanligt många obelagda äldreboendeplatser och en hemtjänst som ökade kraftigt. Inför 2013 initierades ett arbete för att bromsa ökningen av hemtjänsttimmar och hitta en jämnvikt mellan antalet äldreboendeplatser och behovet av äldreboendeplatser. Resultatet av förändringarna är att hemtjänsttimmarna minskat något under 2013 trots att cirka 30 hemtjänstärenden tillkommit, därtill har antalet platser på särskilt boende minskat med 34 platser inför och under 2013 genom att 18 platser stängts i väntan på ombyggnation 11 boendeplatser konverterats till trygghetsboenden och 6 boendeplatser hyrts ut till annan kommun. Ovanstående åtgärder har medfört att vård och äldreomsorgsnämndens verksamhet lyckats med de ekonomiska utmaningar som nämnden stod inför 2013 och redovisar ett överskott med 2,6 mnkr för verksamhetsår Kommentarer till budgetavvikelsen Vård och äldreomsorgsnämnden har för femte året i rad klarat verksamheten inom fördelad budget. Den positiva budgetavvikelsen beror framförallt på att verksamheten lyckats genomföra de förändringar som beslutades om inför Att nämnden därtill redovisar ett överskott beror framförallt på att bidragsfinansiering visar överskott samt att omvårdnadsoch hälso- och sjukvårdsintäkter ökat under 2013.

42 Kommentarer till avvikelse mot prognos Vid våruppföljningen prognostiserades en nollavvikelse och vid delårsbokslutet prognostiserades ett överskott med 2,0 mnkr för vård och äldreomsorgsnämndens verksamhet. Överskottet blev 0,6 mnkr bättre än delårsprognos. Orsaken till att överskottet blev något större än delårsprognoser är framförallt att hemtjänstens resultat förbättrats under slutet av året. Skillnader jämfört med bokslut 2012 Verksamhetens nettokostnader har ökat med 0,9 procent jämfört med föregående år, nettokostnadsökningen är cirka 2,0 2,5 procent (8 10 mnkr) lägre än pris- och löneökningar och volymökningar mellan åren. Den låga nettokostnadsökningen visar den ekonomiska effektivisering som vård och äldreomsorgsnämndens verksamhet genomgått mellan 2012 och 2013, den låga nettokostnadsökningen är också orsaken till att ekonomin är balanserad mot budget. Investeringar Belopp i tkr Budget 2013 Årsbokslut 2013 Avvikelse årsbokslut/budget 2013 Årsbokslut 2012 Inventarier IT-utrustning Trygghetslarm Vårdarhjälpmedel Vårdarhjälpmedel, sängar Summa investeringar Kommentarer till bokslut Investeringsbudgeten uppvisar en positiv budgetavvikelse med 1,4 mnkr. Minskat behov att byta ut sängar, försenad uppstart av ny boendeavdelning samt att larmkostnader successivt skiftats från investering till drift är huvudorsaker till att investeringsposterna trygghetslarm, vårdarhjälpmedel och sängar visar på överskott för verksamhetsår Större avvikelser jämfört med delårsuppföljningen Investeringskostnaderna är cirka 0,3 mnkr högre än vid delårsprognos. Orsaken är framförallt att vissa IT-investeringar påskyndats under slutet av 2013.

43 Personalredovisning Personalsammansättning och löner Antalet tillsvidareanställd personal har under år 2013 minskat med 26 personer i jämförelse med år 2012, från 718 tillsvidareanställda till 692 tillsvidareanställda. Det är bland omvårdnadspersonalen som personalminskningen har skett. Anledning till personalminskningen är att två avdelningar på Brunnsgårdens äldreboende stängdes ner år 2013 som en del av de kostnadsreducerande åtgärder som gjordes under året för att hålla en budget i balans. En annan åtgärd var att en serviceavdelning på Bjärkegårdens äldreboende konverterades till ett trygghetsboende under senare delen av 2012 för att möta den ökade efterfrågan av trygghetsboende. Personalövertaligheten hanterades i båda fallen utan uppsägningar genom att personal förflyttades till andra avdelningar. Utöver ovanstående har förvaltningen 58 personer motsvarande 42 årsarbetare på månadsvikariat. År 2013 startade Alingsås kommun en central bemanningsfunktion kallad bemanningsservice. Bemanningsfunktionens uppdrag är att ansvara för all akut- och korttidsrekrytering upp till 3 veckor för barn- och ungdomsförvaltningen, vård- och äldreomsorgsförvaltningen och socialförvaltningen. Den samordnade funktionen ska bidra till att tidsåtgången för vikariehantering vid förvaltningar och vid löneenheten minskar med 50% vilket ska frigöra resurser som kan användas på annat sätt. Medianlön 10:e percentil 2013 Medianlön :e percentil 2013 Medianlön 2012 Män Kvinnor Totalt Medianlönen ökade med 2,4% under år I lönerörelsen fick Kommunals medlemmar (i huvudsak vårdpersonal) i genomsnitt ett påslag på 560 kr. Övriga yrkesgrupper fick generellt ett påslag på 2,6%. Utöver detta fick sjuksköterskorna (totalt 47 st) ett påslag på 215 kronor och distriktssköterskorna (totalt 13 st) fick ett påslag på 100 kr i den centrala lönekartläggningen i syfte att utjämna osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Kompetens Nämnden har som mål att andelen undersköterskor ska vara 80%. För att anpassa personalens kompetens mot de behov som finns har förvaltningen genomfört en satsning, med stöd från ESF (europeiska socialfonden), för vårdpersonal att öka sin kompetens genom

Lokalförsörjningsplan för Vård och äldreomsorgsnämnden 2014

Lokalförsörjningsplan för Vård och äldreomsorgsnämnden 2014 Lokalförsörjningsplan för Vård och äldreomsorgsnämnden 2014 1 Inledning Nämnden ansvarar för att tillgodose de äldres behov av vård och omsorg i. Idag finns fyra större äldreboenden, Brunnsgården, Bjärkegården,

Läs mer

Lokalförsörjningsplan Vård- och äldreomsorgsnämnden

Lokalförsörjningsplan Vård- och äldreomsorgsnämnden Lokalförsörjningsplan Vård- och äldreomsorgsnämnden 2017 2020 Dokumenttyp: Dokumentet gäller för, personalkategori: Fastställelsedatum, nämnd, paragraf: Diarienummer: Dokumentansvarig, befattning och namn:

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och 12-19 2 Information och överläggningar 12. Lokalförsörjningsplan 2014 13. Specificerat förslag av vård- och s åtaganden för främjande av social gemenskap i framtida trygghetsboende i Stadsskogen

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Kallelse/föredragningslista Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Tid: 2018-08-27, kl. 14:00 Plats: Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Lokal Sunnerö Micaela Kronberg Thor (M), Ordförande Brita

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Måndag den 9 Januari 2017, kl 16:00 Plats: Kungsgatan 9, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, lokal Silvia Information

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll arbetsutskott 44-52 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 14:00-15:45 Paragrafer 44-52 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Pär-Göran Björkman (S) v ordf Ingela

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Andel ganska eller mycket nöjda 2012 Andel ganska eller mycket nöjda 2013. Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende

Andel ganska eller mycket nöjda 2012 Andel ganska eller mycket nöjda 2013. Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende Årsredovisning 2013 Måluppfyllelse I Alingsås är det tryggt säkert och välkomnande Bostaden och omgivningen påverkar den äldres möjlighet att kunna bo kvar i sitt boende samt känsla av trygghet. Nämnden

Läs mer

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE Facebook: facebook.com/kristdemokraterna Instagram: @kristdemokraterna, @buschebba Twitter: @kdriks, @BuschEbba Webbplats: www.kristdemokraterna.se E-post: info@kristdemokraterna.se

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Vad är vad, och vad är särskilt boende?

Vad är vad, och vad är särskilt boende? Vad är vad, och vad är särskilt boende? Särskilt boende, SoL 1992. Gruppboende, äldreboende, servicehus, sjukhem, ålderdomshem, vårdboende, vårdbostäder, demensboende, servicelägenheter, omsorgsboende,

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 84-91 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 84. Förfrågningsunderlag för entreprenad avseende Ängabogården och Kaptenens äldreboenden 85.

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Tid: Måndagen den 22 Augusti 2016, kl 16:00 Plats: Kungsgatan 9, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, lokal Sunnerö Majoriteten har

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 75-84 Vård- och äldreomsorgsnämnden Sammanträde Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 kl 16:00-18:45 Paragrafer 75-84 Beslutande Övriga deltagare

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Regler för trygghetsbostäder

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Regler för trygghetsbostäder Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Regler för trygghetsbostäder Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 14 Januari 2014, kl 16:00 Plats: Kungsgatan 9, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, lokal Silvia Information

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Plan för hållbart boende

Plan för hållbart boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 218-3-8 OSN-218-174 Anders Stjernlöf Petra Sundström Maarit Rajamäki Omsorgsnämnden Plan för hållbart boende 218-222 Förslag till beslut

Läs mer

Helårsuppföljning. Hemtjänst / LOV

Helårsuppföljning. Hemtjänst / LOV Helårsuppföljning Hemtjänst / LOV 2017 Långsiktig ökningstakt av hemtjänst (Hemtjänsttimmar per månad) 40 000 35 000 30 000 25 000 21 869 23 344 23 751 26 137 27 127 28 240 30 821 30 387 33 900 20 000

Läs mer

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 91-11-2.6:9 SID 1 (6) SDN 2012-06-14 2012-06-04 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Blackebergs vård-

Läs mer

Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program Äldrepolitiskt program Reviderat i Kommunfullmäktige 2017-03-23 2(8) Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 4 Attityder och värderingar... 5 Äldre är en tillgång... 6 Hälsa och livskvalitet... 6 Mat och måltid...

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Ny särskild boendeform för äldre. Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen

Ny särskild boendeform för äldre. Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen Ny särskild boendeform för äldre Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen Lagförslag under beredning Två departementspromemorior Lagrådsremiss Proposition förväntas i juni Förslag till

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-09-22 52-57

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-09-22 52-57 Vård- 52-57 2 Information överläggningar Delårsbokslut 2014... 6 Ej verkställda beslut 2014... 7 Anmälan av delegationsbeslut från 2014... 8 Statistik 2014... 13 Övriga frågor...14 Meddelanden...15 3 Plats

Läs mer

Särskilda boenden för äldre i Alingsås kommun

Särskilda boenden för äldre i Alingsås kommun Särskilda boenden för äldre i Alingsås kommun Särskilda boenden Äldre i Alingsås kommun ska kunna bo tryggt utifrån sina förutsättningar. Trygghet kan vara att bo kvar i sin invanda miljö, att det finns

Läs mer

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2015-04-22 Handläggare, titel, telefon Lotta Rengart, ekonomistrateg 011-153312 Vård- och omsorgsnämnden Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämnden Vård-och 9-19 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 16:00-19:30 Paragrafer 9-19 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Anders Sandberg (S) vice ordf Ingela Andreen (L)

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Boendeplan 2015-2017. äldreomsorgen. Handläggare: Inga-Lena Palmgren

Social- och omsorgskontoret. Boendeplan 2015-2017. äldreomsorgen. Handläggare: Inga-Lena Palmgren Social- och omsorgskontoret Boendeplan 2015-2017 äldreomsorgen Handläggare: Inga-Lena Palmgren Innehållsförteckning Introduktion...3 Demografi...3 Nyttjandegrad...4 Aktuella förutsättningar...4 Vård- och...4

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan)

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan) Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan 2019-2028 ( inklusive specifikation till investeringsplan) 1. Inledning Ett av äldrenämndens viktigaste mål är att Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer

Läs mer

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Tryffeln Paragrafer 457-461 kl. 09:00-12:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Eva-Lotta Pamp (M) (ordförande) Britt-Marie Kuylenstierna (MP) (vice

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Lokalförsörjningsplan 2017-2026 Socialnämnden Inledning Det finns många osäkerhetsfaktorer i lokalförsörjningsplanen. Den ekonomiska situationen i samhället påverkar inflyttningen och nybyggnationen i

Läs mer

Yttrande över motion om rätt till boende

Yttrande över motion om rätt till boende Tjänsteutlåtande Handläggare 2016-11-10 Sandra Odenberg 08-590 972 77 Dnr: Sandra.Odenberg@upplandsvasby.se SÄN/2016:263 20354 Yttrande över motion om rätt till boende Förslag till beslut 1. Social- och

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

3.4 Bakgrund till boendebehov för Vård och Omsorg

3.4 Bakgrund till boendebehov för Vård och Omsorg 3.4 Bakgrund till boendebehov för Vård och Omsorg 3.4.1 Nuläge Utbyggnad av Niklasbergsområdets särskilda boenden har hittills skett enligt boendeplan, 2011-2016. Linden stod klart 2011 med tillskott av

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN UPPHANDLING OCH UTVE CKLING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0801-88/2012 2013-02-26 Handläggare: Marita Sundell 08-508 36 205 Revidering av tillämpningsanvisningar från 2012-04-24 Tillämpningsanvisningar

Läs mer

INFORMATION OM VÅRD OCH ÄLDREOMSORGEN I ALINGSÅS KOMMUN

INFORMATION OM VÅRD OCH ÄLDREOMSORGEN I ALINGSÅS KOMMUN INFORMATION OM VÅRD OCH ÄLDREOMSORGEN I ALINGSÅS KOMMUN INNEHÅLL Att bo kvar hemma Trygghetsboende... Sidan 4 Hemtjänst... Sidan 5 Bostadsanpassning... Sidan 6 Färdtjänst/Riksfärdtjänst... Sidan 6 Träffpunkter

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 65-72 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 65. Anmälan av delegationer 66. Statistik per månad 2013 augusti 67. Fråga om avtalsförlängning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

Förslag till riktlinjer för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden Remiss från kommunstyrelsen

Förslag till riktlinjer för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden Remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG DNR504-563/2007 SID 1 (8) 2008-01-25 Handläggare: Per-Ove Mattsson Telefon: 08-508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2008-02-14 Förslag till riktlinjer

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2010-09-28 63-71 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 63. Ekonomisk uppföljning 64. Kostnader för införandet av valfrihetssystem och entreprenad

Läs mer

RÄL ARBOGA KOMMUN. Rapport - ej verkställda gynnande biståndsbeslut, kvartal 2 år 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen.

RÄL ARBOGA KOMMUN. Rapport - ej verkställda gynnande biståndsbeslut, kvartal 2 år 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammantrådesdatum 2014-10-07 Blad 7 Ks 142 Au 120 Dnr 157/2014-754 Rapport - ej verkställda gynnande biståndsbeslut, kvartal 2 år 2014 Från socialnämndens sammanträde

Läs mer

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) per den 31 mars 2017

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) per den 31 mars 2017 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Maarit Rajamäki 2017-06-05 OSN-2017-0366 Omsorgsnämnden Rapport av ej beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service vissa funktionshindrade

Läs mer

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 2, 2018

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 2, 2018 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid. Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 128 Till Bromma stadsdelsnämnd inom avdelning Socialtjänst och fritid Förvaltningens

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN Stockholms Trygghetsjour Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2016-09-26 Handläggare Annelie Svensson Telefon: 08-508 36 227 Till Äldrenämnden 2016-10-18 Revidering av tillämpningsanvisningar

Läs mer

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) den 30 september 2017

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) den 30 september 2017 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg -10-31 OSN--0581 Omsorgsnämnden Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service vissa funktionshindrade

Läs mer

Rapportering av ej verkställda myndighetsbeslut 2018

Rapportering av ej verkställda myndighetsbeslut 2018 SOCIALFÖRVALTNINGEN Elisabeth Karlsson 2018-05-02 Socialnämnden Rapportering av ej verkställda myndighetsbeslut 2018 Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att godkänna rapporten över ej verkställda

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 2011-01-25 4-11 Vård och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 4. Val av justerare 5. Svar på motion angående trygghetshotell 6. Revisionsrapport

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll Vård-och arbetsutskott 4-10 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 14:00-17:00 Paragrafer 4-10 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Anders Sandberg (S) vice

Läs mer

Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior

Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior 1. Förord I Krokoms kommun fanns en tid när utflyttningen var så stor att bostadsfastigheter måste avvecklas. I modern tid har inga

Läs mer

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen Nyckeltal Omsorgsförvaltningen Invånare 65-79 år, andel (%) (N1812) Antal invånare 65-79 år dividerat med antal invånare totalt 31/12. Källa: SCB. Invånare 8+ andel (%) Sammanfattning OMS Hemtjänst Kvalitet

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-02-22 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

Utredning angående införande av lagen om valfrihetssystem inom särskilt boende

Utredning angående införande av lagen om valfrihetssystem inom särskilt boende 1 Datum: 13-04-29 Handläggare: Ingela Oscarsson, Andreas Hassellteg, mfl. Direktnr: Beteckning Bilaga till beslutsunderlag Utredning angående införande av lagen om valfrihetssystem inom särskilt boende

Läs mer

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Omsorgsförvaltningen 1(5) Datum 2008-02-28 Handläggare Jerry Karlsson Omsorgsnämnden Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Inledning Regeringskansliet, Socialdepartementet har inbjudit Landskrona

Läs mer

Delrapport från Äldreboendeutredningen Remissvar

Delrapport från Äldreboendeutredningen Remissvar Bromma stadsdelsförvaltning Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 291-16-1.5.1. Sida 1 (10) SDN 2016-08-25 2016-07-04 Handläggare Monica Mården Anna-Lena Yngvesson Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och 55-61 2 Information 55. Avlösning i hemmet, flexibel växelvård och hemgångsteam - återkoppling av uppdrag.7 56. Årlig granskning av nämnd 2016...9 57. Ej verkställda beslut 2016...10 58. Statistik

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 55-64 Vård- och äldreomsorgsnämndens sammanträde Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 Kl 16:00-18:00 Paragrafer 55-64 Beslutande Niklas Hellgren

Läs mer

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun Förslag till riktlinjer för trygghetsboende Enköpings kommun 2017 Yulia Innehåll: Inledning 3 Beskrivning av boendeformen 5 Riktlinjer 7 Dokumentversion: 2016-11-18 Getty Images Inledning Enköpings kommun

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver hemtjänst ...

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver hemtjänst ... modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2015-12-09 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Michael Boström 08 508 18 156 Till

Läs mer

Information om ej verkställda beslut

Information om ej verkställda beslut Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Dnr 1.2.1.-514-2017 Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Monica Holst Telefon: 08-50801373 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-11-23 Ulla Thorslund

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2012-06-19 52-59

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2012-06-19 52-59 Vård- och äldreomsorgsnämnden 52-59 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Plats och tid kl 16:00-19:00 Paragrafer 52-59 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Niklas Hellgren (KD) Anders Sandberg

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 5. Plats och tid Torparummet, Kommunhuset, Tranemo kl

Pensionärsrådet Sidan 1 av 5. Plats och tid Torparummet, Kommunhuset, Tranemo kl Pensionärsrådet 2009-01-27 Sidan 1 av 5 Plats och tid Torparummet, Kommunhuset, Tranemo kl. 13.30 15.45 Beslutande Icke tjänstg ersättare Övriga deltagare Stefan Hjertén, ordf Sture Haglund, vice ordf

Läs mer

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86)

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen (1981:1370)

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

ÄLDREPOLITISKT PROGRAM FÖR EKSJÖ KOMMUN

ÄLDREPOLITISKT PROGRAM FÖR EKSJÖ KOMMUN 2008-02-03 ÄLDREPOLITISKT PROGRAM FÖR EKSJÖ KOMMUN Framtaget av vuxenberedningen på uppdrag av kommunfullmäktige Inledning Vi ser i Sverige idag en utveckling där befolkningen blir allt äldre. 1,6 miljoner

Läs mer

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Sida 1 (7) 2017-11-01 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd inom avdelning Socialtjänst och fritid Förvaltningens

Läs mer

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 31 mars 2019

Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 31 mars 2019 Datum: Diarienummer: 2019-04-05 OSN-2019-0242 Sida 1 (2) Omsorgsförvaltningen Beslut Omsorgsnämnden Handläggare: Camilla Viberg Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg OSN

Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg OSN OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 2018-10-12 OSN-2018-0527 Omsorgsnämnden Rapport av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (2001:453) (SoL) och lagen (1993:387)

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Bo bra hela livet. Barbro Westerholm. Äldreboendedelegationen

Bo bra hela livet. Barbro Westerholm. Äldreboendedelegationen Bo bra hela livet Barbro Westerholm Varför en utredning om äldreboenden? Bristen på platser i särskilda boenden När hemmets borg blev ett fängelse Den röda tråden i utredningen Vi lever inte för att bo.

Läs mer

Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun

Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun Trygghetsboende ska ses en del av utbudet av bostäder i kommunen där

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:253 RVIII (Dnr 152-1632/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD Vår omsorg, din trygghet Socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet Rätten till bistånd 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun Förord Den 1 november 2012 infördes en ny bestämmelse i socialtjänstlagen (4 kap. 1 c SoL) som innebär att äldre makar och sambor har rätt att fortsätta att bo tillsammans i ett särskilt boende även i

Läs mer

Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni Mölndals stad. Förstudie av tillgänglighet av särskilt boende inom äldreomsorgen

Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni Mölndals stad. Förstudie av tillgänglighet av särskilt boende inom äldreomsorgen Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2016 Mölndals stad Förstudie av tillgänglighet av särskilt boende inom äldreomsorgen Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1.

Läs mer

Ej verkställda beslut och domar

Ej verkställda beslut och domar Ej verkställda beslut och domar inom äldre- och handikappomsorgen 31 december 2005 Foto: Carina Remröd www.t.lst.se Publ.nr. 2006:35 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Sammanfattning av enkätsvaren 3 Behov

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg 1 Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Föreningen Blomsterfonden Org.nr: 802005-1465 ÅR 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-26 Socialnämnden, Kommunstyrelsen Dnr Son 2017/225, Kst 2017/249 Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande

Läs mer

Stöd och hjälp i det egna boendet

Stöd och hjälp i det egna boendet Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Trygg hemgång Övriga insatser Stöd och hjälp i det egna boendet VI VILL GE äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda och trygga

Läs mer

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0184 011 Socialnämnden Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:252 RVIII (Dnr 152-1047/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Beräkning av behov av äldreomsorg år

Beräkning av behov av äldreomsorg år TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2009-05-19 1 (12) Mia Ledwith Karin Alexandersson Dnr: Socialnämnden Beräkning av behov av äldreomsorg år 2009-2014 Förslag till beslut 1. Socialnämnden antar socialförvaltningens

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv En förbättrad bostadssituation för äldre Dir. 2014:44 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på åtgärder som förbättrar

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Nämnden beställer verksamhet Från Division Social omsorg i Internöverenskommelsen Från hemtjänstleverantörer enligt LOV (privata och DSO) Från privata särskilda boenden

Läs mer

Bilaga 3 Sammanställning av remissvar för Äldreomsorgsplan

Bilaga 3 Sammanställning av remissvar för Äldreomsorgsplan Bilaga 3 Sammanställning av remissvar för Äldreomsorgsplan 2016-2020 Sammanställt av Kenny Thärnström, Omsorgsnämndens au Remissvarare Syfte Prognos Säbo Prognos hemtjänst Boendeformer Fastigheternas utnyttjande

Läs mer

Avveckling av Akalla vård- och omsorgsboende

Avveckling av Akalla vård- och omsorgsboende Svar Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Äldreomsorg Dnr 1.2.1.-316-2017 Sida 1 (5) 2017-09-26 Handläggare Annika Ekengren Telefon: 08-508 01 230 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-10-26 Förvaltningens

Läs mer

Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun. Äldrepolitiskt program 2012-2025. Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130

Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun. Äldrepolitiskt program 2012-2025. Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130 Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130 Fotografer: Duo Fotografi, Johan Lindqvist, Annelie Sjöberg, Inger Nilsson, Laila Mikaelsen, Therese Pettersson,

Läs mer