Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning för. Primärvården Gästrikland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning för. Primärvården Gästrikland"

Transkript

1 Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007 för Primärvården Gästrikland Svante Lönnbark Landstingsdirektör Berit Fredricsson Förvaltningschef

2 Innehållsförteckning Överenskommelse om ekonomisk ersättning och uppdrag Förutsättningar Syfte Förhållningssätt Ekonomi Ekonomisk ersättning och budget Mål och aktiviteter... 5 Ekonomi i balans Verksamhet Innehåll och omfattning Mål och aktiviteter... 7 Jämlik hälso och sjukvård... 7 Patientfokuserad hälso och sjukvård... 8 Hälso och sjukvård i rimlig tid tillgänglighet... 9 Säker hälso och sjukvård... 9 Kunskapsbaserad och ändamålsenlig hälso och sjukvård Effektiv hälso och sjukvård Personal och kompetens Bemanning Mål och aktiviteter Rätt kompetens och personalförsörjning Gott ledarskap Aktivt medarbetarskap Uppföljning och rapportering Ekonomi Verksamhet Jämlik hälso och sjukvård Patientfokuserad hälso och sjukvård Hälso och sjukvård i rimlig tid tillgänglighet Säker hälso och sjukvård Kunskapsbaserad och ändamålsenlig hälso och sjukvård Effektiv hälso och sjukvård Miljö Personal och kompetens Stöd från landstingsledning och gemensamma funktioner (15)

3 Överenskommelse om ekonomisk ersättning och uppdrag 1 Förutsättningar Primärvården är första instans för befolkningens behov av hälso och sjukvård. Neddragning av kostnader för verksamheterna i Primärvården Gästrikland har påbörjats under Inför 2007 behöver ytterligare verksamhetsanpassningar göras på grund av minskad budgetram och utebliven uppräkning för att denna överenskommelse skall kunna verkställas. Utgångspunkten är att förvaltningen går in i 2007 med bemanning och budgetering för verksamheternas övriga kostnader som harmonierar med tilldelad ram. För att nå en ekonomi i balans måste verksamheterna ha reducerat sina kostnader. De anslagsfinansierade verksamheterna har fått en procentuell besparing på cirka 10 % och hälsocentralernas ramar är fördelad enligt modell från tidigare år med tillägg av täckningsgradsvariabeln, Remissfrekvens. Ledningen har därefter gjort bedömning om rimligheten att klara den tilldelade ramen med tanke på ökade kostnader på grund av läkartjänstavtal eller behovet av att köpa externa vårdtjänster. Utifrån denna rimlighetsbedömning har vissa hälsocentraler en större ram utifrån uppdrag och befolkning och andra mindre. Denna åtgärd skall göra det rimligt och möjligt för alla enheter att lägga en budget som stämmer med verkligheten och därmed ha förutsättningar till en verksamhet med ekonomi i balans. Under våren 2006 har diskussioner om rimlig bemanning utifrån uppdrag och ekonomi förts med verksamheter och fackliga representanter. Rimlig bemanning för varje enhet fastslogs. Vissa verksamheter kunde genast se vilka åtgärder som krävdes och har med föredömlighet skött kontakterna med medarbetare och fack. Förvaltningen har sedan 1,5 år haft dispensförfarande för utannonsering av tjänster vilket gör att övertalighet och resursbehov kan matchas. Tjänster efter pensionsavgång vakanshålls liksom följden av beviljade särskilda ålderspensioner. Varje verksamhet har tillsammans med områdesekonom utifrån sin ekonomiska ram lagt en budget för Nödvändigheten av kostnadsanpassningar i personalbudgeten utöver tidigare preciserade rimlig bemanning har konstaterats. Personalenheten träder in för att vara behjälplig i processen att finna alternativa lösningar för de personer som identifieras som övertaliga. Förvaltningen kommer under hösten att arbeta med dessa personer genom intern omplacering alternativt omplacering via Resurscentrum. 3 (15)

4 Det åtagande som beskrivs i denna överenskommelse är under förutsättning att gränsdragning mellan primärvård och kommun samt mellan primärvård och sjukhus förändras i enlighet med Landstinget Gävleborgs intentioner. Förvaltningen kommer att delta i de utvecklingsarbeten som finns inom Landstinget Gävleborg. Förvaltningen har även att ta hänsyn till hälsoläget i kommunerna. Medellivslängden i Gästrikland är lägre jämfört med riket. Död i hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Gästrikland liksom i riket och i Gästrikland dör fler män och kvinnor i denna diagnosgrupp än i rikets genomsnitt. När det gäller diagnosgruppen skador är dödligheten i Sandviken något högre än riksgenomsnittet för män medan den minskar i de andra kommunerna. Sjukligheten i cancer för kvinnor är högre i Gävle, Ockelbo och Hofors och lägre i Sandviken. Till cancerformer som ökar bland kvinnor hör bröst och lungcancer. När det gäller levnadsvanor har Gästrikland en högre andel med övervikt och fetma men ligger i många andra levnadsvanor nära riksgenomsnittet. Förvaltningen har en Folkhälsosektion som är drivande och stödjande för verksamheterna i det förebyggande arbetet. Förutom denna överenskommelse regleras Primärvården Gästriklands åtagande i dokumentet Uppdrag till Primärvården i Gävleborg. Information enligt 19 MBL har givits till Primärvården Gästriklands FMgrupp den 30 augusti Syfte Primärvården Gästrikland skall bedriva primärvård i Gästrikland för listade personer samt för personer som ej är listade men bosatta i länet. Tillfälliga behov hos övriga vårdsökande (inklusive asylsökande), som vistas inom området ska också tillgodoses. För asylsökande barn ska sedvanlig hälsooch sjukvård erbjudas. Primärvården svarar som en del av den öppna vården, utan avgränsning gällande sjukdomar, ålder, patientgrupp, för befolkningens behov av sådan grundläggande medicinsk behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering, som inte kräver specialistsjukvårdens medicinska eller tekniska resurser eller annan särskild kompetens som inte ryms inom det allmänmedicinska området. 4 (15)

5 3 Förhållningssätt Alla förvaltningar i Landstinget Gävleborg har ett gemensamt ansvar för landstingets verksamhet som helhet och verkar för att sjukvården fungerar bra ur ett medborgar och brukarperspektiv. Detta kräver ett gott samarbete över verksamhetsgränser både inom och utanför landstinget. Förvaltningens arbete skall ge förutsättningar till det goda mötet mellan patient och vårdgivare samt underlätta för en friktionsfri övergång mellan vårdnivåer. Befolkningens behov av tillgänglighet, tillförlitlighet och respekt kräver att ett systematiskt arbete sker för att utveckla processer, rutiner och arbetssätt för att åstadkomma en så kostnadseffektiv verksamhet som möjligt. Ledord skall vara helhetssyn, samverkan och tillgänglighet. 4 Ekonomi 4.1 Ekonomisk ersättning och budget Primärvården Gästrikland erhåller 560,2 miljoner kronor att bedriva verksamhet för 2007, vilket är 16,2 miljoner mindre än Utebliven uppräkning gör att förvaltningens ram minskas med cirka 30 miljoner kronor. 1,2 milj kronor för inkontinensmaterial har överförts till Gävle sjukhus. Efter överenskommelse med Gävle sjukhus angående övertagande av jourverksamhet och mödrahälsovård kommer justering av den totala ramen att göras. Förvaltningen skall tillsammans med Primärvården Hälsingland utveckla rutiner för uppföljning av verksamheternas ekonomiska utfall inför ett nytt ersättningssystem för primärvården Resultatbudget för förvaltningen bifogas. 4.2 Mål och aktiviteter Ekonomi i balans Planerade förändringar inom förvaltningen, som får verksamhetsmässiga eller ekonomiska konsekvenser för annan förvaltning, skall innan genomförandet vara överenskomna mellan berörda. Vid behov aktualiseras 5 (15)

6 sådana förändringar i Hälso och sjukvårdens ledningsgrupp för lösning i koncensus eller för beslut av landstingsdirektören. Ledningsbolaget har tagit fram ett förslag till ersättningsmodell för primärvården. Effekterna av modellen skall följas under 2007 för att införas skarpt Primärvården Gästrikland skall uppfylla beskrivna åtaganden inom den tilldelade ramen. Förvaltningen skall följa och analysera nyckeltal och kostnader för personal, lab, röntgen, läkemedel, inkontinenshjälpmedel, extern sjukgymnastik, hjälpmedel och externt köpta vårdtjänster. 5 Verksamhet 5.1 Innehåll och omfattning Enligt Sveriges kommuner och Landstings verksamhetsindelning består Primärvården Gästrikland av följande verksamheter som helt eller delvis finns på varje hälsocentral: allmänläkarvård, sjuksköterskevård, barnhälsovård, mödrahälsovård, jourverksamhet, sjukgymnastik, arbetsterapi, primärvårdsansluten hemsjukvård, sluten primärvård och övrig primärvård Primärvården Gästrikland har verksamhet i hälsocentralerna Andersberg, Bomhus, Stortorget, Strömsbro, Sätra och Södertull för befolkningen i centrala Gävle. I Gävle kommun finns för övrigt hälsocentralerna Hamrånge, Hedesunda och Valbo. För befolkningen i centrala Sandviken finns hälsocentralerna Björksätra, Centrum/Torget och Vallhov. I Sandvikens kommun finns dessutom hälsocentralerna Färnebo och Storvik. Hälsocentral finns i kommunerna Hofors och Ockelbo. Verksamhetsområdena Arbetsterapi, Sjukgymnastik och Psykosocialenhet för vuxna har ansvar för befolkningen i den del av Gästrikland som den offentliga hälso och sjukvården betjänar. Verksamhetsområdena Barn och ungdomshälsovård, Folkhälsosektion och Jourverksamhet har ett uppdrag som helt eller delvis omfattar befolkningen i hela Gästrikland. Verksamheter med patientkontakt finns lokalmässigt på alla hälsocentraler med några undantag. Till detta kommer ett kansli med syfte att stödja och samordna samtliga verksamheter. Nya verksamheter från 2007 är Familjeläkarjour på Södertull, Gävle och Mödrahälsovård. Överföring av ekonomiska och/eller personella resurser 6 (15)

7 för dessa verksamheter har gjorts i samverkan mellan förvaltningen och Gävle sjukhus. Förvaltningen skall ansvara för två sjukskötersketjänster vid Beroendecentrum Västra Gästrikland samt ekonomiskt ersätta Gävle Beroendecentrum med motsvarande två sjukskötersketjänster. Familjecentral skall finnas vid hälsocentralerna Andersberg, Björksätra, Vallhov, Storvik och Ockelbo. Ingen utbyggnad sker under Förvaltningen skall ansvara för den del av Dr Boströms listade patienter som inte är allmänläkarvård. I övrigt hänvisas till primärvårdens uppdrag. Produktionsvolym för förvaltningen bifogas. 5.2 Mål och aktiviteter Jämlik hälso och sjukvård Primärvårdens uppdrag överensstämmer helt med definitionen av jämlik hälso och sjukvård. Hälso och sjukvården ges efter behov på lika villkor för hela befolkningen oavsett kön, ålder, funktionshinder, social position, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell identitet. Rutiner och system skall finnas som tillförsäkrar att befintlig evidensbaserad kunskap används systematiskt i förvaltningen. Patienter med funktionshinder och kroniska sjukdomar skall erbjudas kontinuitet i läkarkontakten. Lisning till familjeläkare skall erbjudas upp till full lista för enskild familjeläkare. Hälsocentralerna skall influensavaccinera patienter över 65 år och riskgruppspatienter till minst 65 %. Förvaltningen skall bidra till att likvärdiga bedömningar utifrån definitionen av egenansvar gällande hjälpmedel tillämpas i de båda primärvårdsförvaltningarna. Förvaltningen skall tillämpa framtagna kriterier för extern rehabilitering (konvalescentvård och klimatvård). 7 (15)

8 Förvaltningen skall tillsammans med Primärvården Hälsingland och sjukhusförvaltningarna definiera nivå fyra, den palliativa vården enligt Socialstyrelsens uppdelning av hemsjukvård. Den palliativa vården skall utvecklas enligt förväntat beslut efter en utredning i samverkan med Gävle sjukhus och kommunerna. Förvaltningen skall ta ansvar för närvårdens utveckling i samverkan med andra förvaltningar och kommuner. Ett särskilt utvecklingsområde för 2007 är vården för äldre med fokus på hemsjukvård, demensvård och kompetensutveckling för personal inom detta verksamhetsområde. Det individinriktade primärpreventiva arbetet skall förstärkas på hälsocentralerna och hjärtkärlprogrammet med hälsobedömning av 40 åringar och patienter med en eller flera riskfaktorer skall genomföras och utvecklas. Primärvården Gästrikland skall tillhandahålla utbildare i motiverande samtal, som övriga förvaltningar skall nyttja vid behov. Primärvården Gästrikland skall ersättas utifrån nyttjandegrad. Förvaltningen skall fortsätta sitt arbete mot ett Miljöledningssystem enligt standarden ISO genom att miljödiplomera fyra enheter Förvaltningen skall delfinansiera folkhälsosekreterare eller motsvarande till de lokala folkhälsoråden och tillsammans med kommunerna arbeta för en bättre folkhälsa. Förvaltningen skall bidra till att en samverkansarena skapas tillsammans med Primärvården Hälsingland och de privata vårdgivarna. Patientfokuserad hälso och sjukvård Patienter skall ges möjlighet att framföra sina åsikter både genom personliga möten och via enkäter. Förvaltningen skall i möjligaste mån använda KUPP som uppföljningsinstrument. Förvaltningens verksamheter skall samverka för att finna effektiva lösningar på omhändertagande av patienter både över tid och mellan professioner. Samarbetet med Gävle sjukhus vid in och utskrivning av patienter skall utvecklas. I samverkan med Gävle sjukhus skall närsjukvårdens jourverksamhet (NSV) överföras från sjukhusets akutmottagning till en hälsocentral. 8 (15)

9 Parterna skall verka för att överföringen av patientflödet sker smidigt och så att inga patienter drabbas av sämre vård eller service. Patienten skall få sin vård sammanhängande i en obruten vårdkedja och förvaltningen ska för patientens räkning ta de kontakter som behövs, hänvisa till alternativ och samverka med andra vårdgivare och förvaltningar. Det värdegrundsarbete som påbörjats skall utvecklas. Primärvården Gästrikland skall genom kontinuerlig dialog med befolkningen informera om primärvårdens innehåll och tillgänglighet. Vid större förändringar i primärvården ansvarar förvaltningen för informationsinsatserna. Patienterna skall informeras om hälso och sjukvårdens valfrihetsregler. Hälso och sjukvård i rimlig tid tillgänglighet Vårdgarantin utgör bas för tillgänglighet. Förvaltningen skall följa landstingets beslutade vårdgaranti och beakta de nationella prioriteringarna Alla som ringer till hälsocentralen skall komma fram vid första påringningen Läkartid skall, om medicinska behov finns, erbjudas inom sju dagar. Väntetider till övrig vårdpersonal skall målsättas och följas. Förvaltningen skall bidra till att Sjukvårdsrådgivningen utvecklas till ett första handsalternativ för egenvårdsråd och att möjligheten finns för den verksamheten att erbjuda tider för vidare medicinsk bedömning vid ett antal hälsocentraler. Detta skall utvärderas. Psykosocial verksamhet för barn 612 år skall ses över och med målsättning att bedrivas i hela Gävle kommun. Verksamheten skall samordnas med Gävle kommuns insatser för målgruppen. Säker hälso och sjukvård Förvaltningen skall följa aktuella, skriftliga, rutiner för risk och avvikelserapportering och vidta de åtgärder som krävs. 9 (15)

10 Förvaltningen skall vara informerad om patientnämndens ärenden och till andra myndigheter anmälda ärenden som berör verksamheterna samt sprida kunskap om lärdomar därav. Förvaltningen skall utveckla modell för systematisk riskanalys. Kunskapsbaserad och ändamålsenlig hälso och sjukvård Läkarbesöken skall diagnossättas. Enheterna skall ha heltäckande inrapportering i nationella diabetesregistret och ha rutiner för analys och förbättring. Förvaltningen skall följa upp medicinska resultat genom nyckeltal beträffande blodtryck, diabetes och tobak. Förvaltningen skall använda Nysammaterial och nyckeltalsammanställningar som diskussionsunderlag vid verksamhetsutveckling Effektiv hälso och sjukvård Förvaltningen skall tillsammans med Gävle sjukhus vidareutveckla arbetsformer i syfte att förhindra onödiga inläggningar. Förvaltningen skall arbeta hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande Förvaltningens hälsocentraler skall ha en täckningsgrad på minst 50 %. Förvaltningen skall arbeta för att patienter hänvisas till rätt vårdgivare enligt LEONprincipen. Primärvården i Landstinget Gävleborg skall ha gemensam barnhälsovårdsöverläkare senast då ett förändrat hälso och sjukvårdssystem införs. Alla hemsjukvårdspatienter skall ha en vårdplan Förvaltningen skall ansvara för läkartillsynen vid kommunernas korttidsplatser och särskilda boenden för de verksamheter som finns inom förvaltningens ansvarsområde. Patienter hänvisade från annan vårdgivare/förvaltning för laboratorieprovtagning och preoperativa undersökningar ska tas emot. 10 (15)

11 6 Personal och kompetens 6.1 Bemanning Primärvården Gästriklands hälsocentraler har en bemanning på 2,6 till 4,3 personal per familjeläkare med en lista på 1500 poäng, inklusive bemanning för hälsosamtal, extern provtagning, palliativ vård samt ev tjänsteförsäljningar. Psykosocialpersonal är inte inkluderat. Skillnaderna beror på befolkningsunderlag och geografi. Hälsocentraler i landskapets ytterkanter har högre bemanning än de som ligger centralt. Högst ligger Hedesunda och Hamrånge hälsocentraler och lägst ligger hälsocentralerna Torget och Strömsbro. Förvaltningen har en genomsnittlig bemanning på 3.0 tjänst per familjeläkare med en lista på 1500 poäng. I bilaga redovisas antal årsanställda i förvaltningen. 6.2 Mål och aktiviteter Rätt kompetens och personalförsörjning Förvaltningen skall under 2007 erbjuda en arbets och verksamhetsmiljö som bidrar till att behålla, motivera och utveckla befintlig personal. Förvaltningen skall vara aktiv i rekrytering av familjeläkare. Förvaltningen skall stimulera familjeläkare till chefskap. Förvaltningen skall ta emot studerande och erbjuda god klinisk handledning och utbildningsmiljö. Gott ledarskap Förvaltningschefen skall arbeta för att Primärvården Gästriklands chefer får den utbildning och det stöd som krävs för att fungera som en chef och ledare. Förvaltningens ledningsorganisation skall stödja ett gott ledarskap. 11 (15)

12 Aktivt medarbetarskap Förvaltningen skall följa Landstinget Gävleborgs samverkansavtal med de fackliga organisationerna gällande utbildning/utvecklingsdagar, utvecklingssamtal mm. Landstinget Gävleborg kommer under första halvåret 2007 att ta fram ett nytt samverkansavtal enligt FAS 05. Förvaltningen medverkar därefter i framtagningen ett lokalt samverkansavtal anpassat till den nya hälso och sjukvårdsorganisationen fr o m Förvaltningens verksamheter skall mäta arbetsklimatet genom psykosocial arbetsmiljöenkät och aktivt arbeta med resultatet. Förvaltningen skall bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete. Förvaltningen skall minska heltidssjukfrånvaron i förhållande till 2005 års nivå. 7 Uppföljning och rapportering I detta avsnitt redovisas den uppföljning och rapportering som förvaltningen ska göra. Rapporteringen till ledningskontoret sker i form av månadsrapporter, tertialrapporter och årsredovisning samt genom särskilda uppföljningsträffar. Rapportering till andra instanser sker enligt särskilda anvisningar. 7.1 Ekonomi Ekonomisk rapport till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering, delårsrapportering och årsredovisning. Ekonomisk rapport till ledningskontoret/helseplan enligt anvisningar för Nysam. Ekonomisk rapport till ledningskontoret/sveriges Kommuner och Landsting enligt anvisningar för VI Verksamhet Produktionsrapport till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering, delårsrapportering och årsredovisning. Verksamhetsstatistik till ledningskontoret/helseplan enligt anvisningar för Nysam. Verksamhetsstatistik till Sveriges Kommuner och Landsting enligt anvisningar för VI (15)

13 Jämlik hälso och sjukvård Andel av befolkningen över 65 år som influensavaccinerats, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Andel patienter i målgruppen (40 år) som erbjudits resp. genomfört hälsosamtal, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Andel patienter som tillfrågats om rökning, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Antal listade i befolkningen till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Rapport om arbetet med att utveckla verksamheten för de prioriterade grupperna äldre, multisviktande äldre, barn och ungdomar samt psykiskt funktionshindrande, till ledningskontoret/socialstyrelsen enligt anvisningar för uppföljning av Nationella handlingsplanen. Rapport om arbetet med barns rättigheter till ledningskontoret/barnombudsmannen enligt anvisningar för årsredovisning. Patientfokuserad hälso och sjukvård Antal genomförda patientenkäter samt resultat av dessa och ev åtgärder, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Hälso och sjukvård i rimlig tid tillgänglighet Tillgänglighet till besök, till Sveriges Kommuner och Landsting enligt anvisningar för Väntetider i vården. Telefontillgänglighet till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering och årsredovisning. Säker hälso och sjukvård Rapport om arbetet med riskanalys och avvikelsehantering till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Kunskapsbaserad och ändamålsenlig hälso och sjukvård Rapport om inhämtning och tillämpning av evidensbaserad kunskap, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Rapport om deltagande i nationella kvalitetsregister till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Andel diagnossatta läkarbesök, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. 13 (15)

14 Effektiv hälso och sjukvård Rapport om arbetet med motiverande samtal till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Antal läkarbesök i förhållande till utfall 2005, till ledningskontoret (enligt anvisningar för månadsrapport och årsredovisning). Antal och andel remisser till specialistvård. Antal och andel remisser till annat landsting. Till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Hälsocentralernas täckningsgrad, till ledningskontoret enligt anvisningar. Antal genomförda psykoterapier i förhållande till antal remisser, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Antal extern provtagning och preoperativa undersökningar, till ledningskontoret enligt anvisningar. 7.3 Miljö Rapport om miljöarbetet till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. 7.4 Personal och kompetens Antal årsanställda till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering, delårsrapportering och årsredovisning. Sjukfrånvaro och antal långtidssjukskrivna till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering, delårsrapportering och årsredovisning. Övrig personalstatistik till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Rapport om uppfyllelse av personalpolitiska mål till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. 8 Stöd från landstingsledning och gemensamma funktioner Landstinget Gävleborg är en mycket stor organisation och som sådan har den sammantaget förutsättningar att ha en bredd och ett djup i sin samlade kompetens som en enskild förvaltning inte klarar att upprätthålla. Överenskommelsen innefattar därför en del som översiktligt beskrivning av primärvårdens möjligheter att få stöd från landstingsledning och olika gemensamma funktioner. Här ingår inte de serviceförvaltningar inom Lands 14 (15)

15 tinget med vilka Primärvården Gästrikland tecknar särskilda överenskommelser om service och ekonomiska ersättningar. Huvuddelarna i det stöd som Primärvården Gästrikland kan få från landstingsledning och gemensamma funktioner är i egenskap av: Uttolkare av innehållet i styrningen från den politiska nivån Omvärldsbevakare Bärare och förmedlare av gemensamma policys Samordning av och aktivt stöd i rekrytering för särskilt utpekade strategiska personalkategorier/befattningar, exempelvis ATläkare Givare av personligt stöd för chefer på alla nivåer, men främst förvaltningschef och verksamhetschefer I övrigt kan Primärvården Gästrikland, om behov uppkommer, under året hos landstingsledningen efterfråga stöd som underlättar uppfyllandet av denna överenskommelse. 15 (15)

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Primärvården Hälsingland

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Primärvården Hälsingland Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007 Primärvården Hälsingland Svante Lönnbark Landstingsdirektör Jan Woxberg Förvaltningschef Innehållsförteckning Överenskommelse om ekonomisk ersättning

Läs mer

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Hudiksvalls sjukhus

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Hudiksvalls sjukhus Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007 Hudiksvalls sjukhus Svante Lönnbark Landstingsdirektör Gunnar Jansson Förvaltningschef Innehållsförteckning Överenskommelse om ekonomisk ersättning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015 1 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Fastställt i Hälso och sjukvårdsnämnden 2014 05 22 Dnr 14HSN372 Hälso och sjukvårdsnämnden 2 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) är ansvarig

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Genom vår samverkan i ett handlingskraftigt nätverk ska de äldre i Gävleborg uppleva trygghet och oberoende. Inledning och bakgrund

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun Överenskommelse mellan Region Gävleborg och länets kommuner gällande personer med omfattande hälso - och sjukvårdsinsatser som vårdas i hemmet ~ Region ID Edsbyn&AijiJ,-jusdals n Kommun ~ Gävleborg s,0v,nlwskomrun

Läs mer

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län 1(5) Landstingets kansli Hälso- och sjukvårdsavdelning Mats Bojestig Landstingsstyrelsen Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län Bakgrund Planeringsdelegationen

Läs mer

Befolkningsinriktade hälsosamtal

Befolkningsinriktade hälsosamtal Befolkningsinriktade hälsosamtal Gävleborgs hälsosamtal för 40-åringar Information till medarbetare Bakgrund Gävleborgs hälsosamtal Gävleborg har kortare medellivslängd, i jämförelse med riket. Under 2009-2013

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Oktober 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Styrkortens relationer 2006

Styrkortens relationer 2006 VISION VISION VISION VISION VISION Styrkortens relationer 2006 Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige Vision Strategier Huvudmannastyrning 3-årsbudget m.m Vision (LF) Strategier (LF) Hälso- och sjukvårds

Läs mer

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN Elevhälsan och särskilt den medicinska delen av elevhälsan har ett omfattande regelverk. Det handlar om allt från internationella konventioner och överenskommelser

Läs mer

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

1 Specifik Uppdragsbeskrivning

1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1.1 Inledning I Allmänna villkor beskrivs det generella uppdrag som gäller alla vårdgivare som har avtal med Stockholms läns landsting. I denna bilaga beskrivs det specifika

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Handlingsplan för Norrbottens läns landsting

Handlingsplan för Norrbottens läns landsting Handlingsplan för Norrbottens läns landsting Landstingets mål och strategier för att bidra till förverkligande av Norrbottens folkhälsopolitiska strategi 1 Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Följande statistik skall följas av vårdgivaren och inrapporteras till landstinget på anmodan:

Följande statistik skall följas av vårdgivaren och inrapporteras till landstinget på anmodan: Bilaga 2 I; Uppföljning sida 1 (6) A Uppföljning Avtalad verksamhet kommer att följas upp enligt nedanstående rutiner. Kraven på uppföljningen kan komma att ändras under avtalstiden. Bonus utgår för ställda

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Bilaga Uppföljning 2014

Bilaga Uppföljning 2014 Diarienr 1 (7) Bilaga Uppföljning 2014 Innehåll 1 Uppföljning...2 1.1 Allmänna förutsättningar...2 1.2 Områden för uppföljning...2 1.3 Hälsovalsrapport...2 2 Former för uppföljning...3 2.1 Vad som skall

Läs mer

Budgetunderlag Primärvård

Budgetunderlag Primärvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Annika Hagstedt Hälso- och sjukvård +46155245753 2016-05-30 PVN16-0126-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E S D A T

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Landstingets strategiska plan med treårsbudget

Landstingets strategiska plan med treårsbudget Landstingets strategiska plan med treårsbudget 2011-2013 Förändringar jämfört 2010-2012 Vissa begreppsförändringar Markerad hållbarhetsdimension Perspektivet Förnyelse borttaget Perspektivens innebörd

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116 Innehållsförteckning 1 Parter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte med samverkan... 4 4 Målgrupp... 4 5 Gemensamma utgångspunkter... 4 6 Övergripande mål för överenskommelsen... 4 6.1 Hälsofrämjande förhållningssätt

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072 1 (5) Utvecklings och kvalitetsavdelningen Ann Louise Brolin 0340-697198 ann.louise.brolin@varberg.se KVALITETSREVISION Socialtjänstlagen (SoL 3kap 3) anger att Insatser inom socialtjänsten skall vara

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 1 Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 2 3 Smittskydd (2) Vårdhygien (3) Patientsäkerhetsavdelningen Läkemedelskommitté (1,5) Läkemedelssektion (4) STRAMA (0,3) Patientsäkerhetssamordnare

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Handlingsplan för Mysam Gävle år

Handlingsplan för Mysam Gävle år Handlingsplan för Mysam Gävle år 2019-2021 Samarbetsparter Gävle kommun, Region Gävleborg, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Bakgrund och förutsättningar Mysam står för Myndigheter i samverkan.

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

(O)hälsoutmaning: Norrbotten

(O)hälsoutmaning: Norrbotten (O)hälsoutmaning: Norrbotten Vi har mer hjärtinfarkt, stroke och högt blodtryck än i övriga riket. 61% av männen och 47 % kvinnorna är överviktiga/feta i åldern16-84 år. Var fjärde ung kvinna visar symptom

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Hälso-och sjukvården Dalarna

Verksamhetsplan 2015 Hälso-och sjukvården Dalarna BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (3) Hälso- och sjukvårdsenhet Dnr LD15/00372 Uppdnr 994 2015-02-16 Landstingsstyrelsen Verksamhetsplan 2015 Hälso-och sjukvården

Läs mer

Bilaga Uppföljning 2016

Bilaga Uppföljning 2016 Diarienr 1 (7) Bilaga Uppföljning 2016 Innehåll 1 Uppföljning... 2 1.1 Allmänna förutsättningar... 2 1.2 Områden för uppföljning... 2 1.3 Hälsovalsrapport... 2 2 Former för uppföljning... 3 2.1 Vad som

Läs mer

Forebygging i helsetjensten Implementering av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Forebygging i helsetjensten Implementering av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Forebygging i helsetjensten Implementering av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Rubrik Iréne Nilsson Carlsson 2014-09-01 De nationella riktlinjerna 2014-09-01 2 Varför riktlinjer för

Läs mer

Resursfördelning Region Östergötland

Resursfördelning Region Östergötland Resursfördelning 2016 1 HSN:s behovsstyrningsprocess med uppdrag och resursfördelning Uppdrag beslutas av HSN i februari. Uppdrag Specificering av uppdraget till vårdgivare i Region Östergötland samt privata

Läs mer

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Innehållet i denna överenskommelse är framtaget av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen,

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

BESKRIVNING AV UPPDRAG FÖR TRANSKULTURELLT CENTRUM, kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation

BESKRIVNING AV UPPDRAG FÖR TRANSKULTURELLT CENTRUM, kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation Sidan 1(5) BESKRIVNING AV UPPDRAG FÖR TRANSKULTURELLT CENTRUM, kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation 1 Mål och inriktning Ett mål med verksamheten

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Sunne kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 5

Sunne kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 5 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 5 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

En god vård? SoS 2018

En god vård? SoS 2018 En god vård? SoS 2018 Ramverk En god vård? Hur mycket betalar vi för hälso-och sjukvården? Har vi tillgång till hälso-och sjukvård när vi behöver? Hur väl bidrar hälso-och sjukvården till att hålla oss

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor.

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Folkhälsoenkät 2008 Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Den högsta andelen ses bland unga kvinnor i åldern 18-34 år.. Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer,

Läs mer

Granskning år 2013 av nämnderna för folkhälsa och primärvård

Granskning år 2013 av nämnderna för folkhälsa och primärvård Granskning år 2013 av nämnderna för folkhälsa och primärvård Rapport nr 33/2013 Mars 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1 Tillfredsställande måluppfyllelse...

Läs mer

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler Ärende 24 Primärvårdsledningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-01-10 Diarienummer 170627 Sida 1 (2) Landstingsfullmäktige Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens

Läs mer

Balanserat styrkort 2018 Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen

Balanserat styrkort 2018 Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen Balanserat styrkort 2018 Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2017-05-09 Dnr 17RS3647 BALANSERAT STYRKORT 2018 REGIONSTYRELSEN Regionstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande politiska sorgan.

Läs mer

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Gävle sjukhus 2006-09-04

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Gävle sjukhus 2006-09-04 Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007 Gävle sjukhus 2006-09-04 Svante Lönnbark Landstingsdirektör Lars Gunnarsson Tf bitr förvaltningschef Innehållsförteckning Överenskommelse om ekonomisk

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg Kattens Läkargrupp Västergatan 14B, 231 64 Trelleborg. Tel. 0410-456 70 Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva-Christin

Läs mer

Strategi Bättre liv för sjuka äldre i Norrbottens län 2015-2018

Strategi Bättre liv för sjuka äldre i Norrbottens län 2015-2018 Strategi Bättre liv för sjuka äldre i Norrbottens län 2015-2018 Inledning Under åren 2011-2014 har det pågått en satsning kallad Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Denna satsning med

Läs mer