Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning Hudiksvalls sjukhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Hudiksvalls sjukhus"

Transkript

1 Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007 Hudiksvalls sjukhus Svante Lönnbark Landstingsdirektör Gunnar Jansson Förvaltningschef

2 Innehållsförteckning Överenskommelse om ekonomisk ersättning och uppdrag Förutsättningar Syfte Förhållningssätt Ekonomi Ekonomisk ersättning och budget och aktiviteter... 5 Ekonomi i balans Verksamhet Innehåll och omfattning och aktiviteter... 7 Jämlik hälso- och sjukvård... 7 Patientfokuserad hälso- och sjukvård... 7 Hälso- och sjukvård i rimlig tid - tillgänglighet... 8 Säker hälso- och sjukvård... 8 Kunskapsbaserad och ändamålsenlig hälso- och sjukvård... 9 Effektiv hälso- och sjukvård... 9 Personal och kompetens Bemanning och aktiviteter Rätt kompetens- och personalförsörjning Gott ledarskap Aktivt medarbetarskap Uppföljning och rapportering Stöd från ledningskontoret och gemensamma resurser.15 Bilagor: Resultatbudget, bil 1 Produktionsvolymer, bil 2 Bemanningsplan, bil 3 2 (16)

3 Överenskommelse om ekonomisk ersättning och uppdrag Förutsättningar Hudiksvalls sjukhus är ett av akutsjukhusen för Gävleborgs befolkning Hudiksvalls sjukhus: skall inom tilldelad budgetram bedriva en patientsäker hälso- och sjukvård för befolkningen inom länet. har i huvudsak ett landskapsuppdrag som i olika utsträckning omfattar Hälsinglands alla kommuner skall, enligt vårduppdraget, i samverkan med alla vårdaktörer (inklusive privata vårdgivare) arbeta enligt LEON-principen. skall under 2007, i samverkan med andra vårdaktörer, intensifiera rekryteringsarbetet inför pågående och kommande generationsväxling inom framförallt läkargruppen. Sjukhuset skall också prioritera utbildningssjukhusets status för att nå en bättre nationell placering och underlätta för framtida rekryteringar. skall enligt landstingsgemensamma riktlinjer planera övergången till den nya arbetstidslagen bl a arbetstidsförläggning, ersättningsnivåer, bemanningsfrågor och arbetsmiljöfrågor så att sjukvården kan bedrivas på ett säkert och tillfredställande sätt. skall under 2007, i samverkan med andra vårdaktörer, verka för att utforma tydliga spelregler för hantering av begreppen gemensam väntelista, gemensamt produktionsansvar, vårdgaranti och ansvar för utomlänsvård. skall delta med representanter från respektive specialitet på ett sätt som ger delaktighet i processer så att välgrundade beslut kan fattas. skall under året utarbeta en 3-årig investeringsplan som säkerställer det medicinska behovet och säkerheten för patienter och personal. har anpassat verksamheten så att ingångsvärdet 2007 är i balans. Totalt sett beräknas ca 30 färre årsarbetare behövas i 2007 års verksamhet. 3 (16)

4 Åtgärder som vidtagits 2006 och som skall vara genomförda o Anpassning av bemanning enligt Ledningsbolagets utredning o Översyn av all mottagningsverksamhet o Minskade kostnader för patienthotell o Avtal med Apoteksbolaget ger minskade läkemedelskostnader o Införande av Time Care ger minskade mertidskostnader o Halvering av sjukhusets fotvårdsverksamhet. o Översyn av Kvinnoklinikens organisation Ytterligare åtgärder skall vidtas under 2007 för att klara kostnadsökningarna. o Överväga införande av allmottagningar/verksamhetsgemensamma mottagningar i Ljusdal, Bollnäs och Söderhamn i samverkan med primärvården. o Förändring av antal jourlinjer med anledning av ny arbetstidslag Planerade förändringar inom förvaltningen, som får verksamhetsmässiga eller ekonomiska konsekvenser för annan förvaltning, ska innan genomförandet vara överenskomna mellan berörda. Vid behov aktualiseras sådana förändringar i Hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp för lösning i koncensus eller för beslut av landstingsdirektören. Förvaltningen tar ansvar för närvårdens utveckling i samverkan med andra förvaltningar och kommuner. Ett särskilt utvecklingsområde för 2007 är vården för äldre med fokus på hemsjukvård, demensvård och kompetensutveckling för personal inom detta verksamhetsområde. 2 Syfte Hudiksvalls sjukhus är ett av akutsjukhusen för Gävleborgs befolkning Sjukhuset skall tillhandahålla och utveckla en samordnad patientsäker specialistvård med hög tillgänglighet och gott bemötande, för den del av befolkningen som är i behov därav för sin hälsa och livskvalitet. 3 Förhållningssätt Patientsäker vård Helhetssyn Samverkan 4 (16)

5 Hög tillgänglighet Gott bemötande Sund ekonomi Långsiktighet Bra arbetsmiljö Alla förvaltningar i Landstinget Gävleborg har ett gemensamt ansvar för landstingets verksamhet som helhet och verkar för att sjukvården fungerar bra ur ett medborgar- och patientperspektiv. Detta kräver ett gott samarbete över verksamhetsgränserna både inom och utanför landstinget. Förvaltningens arbete skall ge förutsättningar till det goda mötet mellan patient och vårdgivare samt underlätta för en friktionsfri övergång mellan vårdnivåer. Befolkningens behov av tillgänglighet, tillförlitlighet och respekt kräver att ett systematiskt arbete sker för att utveckla processer, rutiner och arbetssätt för att åstadkomma en så kostnadseffektiv verksamhet som möjligt. 4 Ekonomi 4.1 Ekonomisk ersättning och budget Sjukhuset har för uppdraget 2007 tilldelats 770,6 mkr i landstingsersättning, varav 16 mkr för dyra regionvårdspatienter. Landstingsinterna intäkter beräknas uppgå till 93,9 mkr och externa intäkter till 27,3 mkr. Sjukhusets totala omslutning för 2007 beräknas till 891,8 mkr. Resultatbudget, se bil och aktiviteter Ekonomi i balans : Vi uppfyller vårt ekonomiska åtagande. Vi vidtar erforderliga åtgärder för anpassning till den ekonomiska ramen. Efter förstudie och analys överväga allmottagningarnar/verksamhetsgemensamma mottagningar i Ljusdal, Bollnäs och Söderhamn i samverkan med primärvården. Minskat antal jourlinjer med anledning av ny arbetstidslag (16)

6 : Sjukhuset har en god uppföljning och kontroll Införa gemensam produktionsplanering inom sjukhuset Fortsätta utveckla system/rutiner för internkontroll, uppföljning och återkoppling avseende produktion, personalkostnader, regionvård, läkemedelskostnader, övriga kostnader och investeringar Aktiv uppföljningsdialog i ledningsgruppen med en offensiv hållning. 5 Verksamhet 5.1 Innehåll och omfattning Akutsjukhuset i Hudiksvall har i huvudsak ett landskapsuppdrag som omfattar befolkningen i Hälsinglands alla kommuner. Sjukhusets insatser omfattar verksamhet på flera orter i landskapet. Insatsernas karaktär kan vara direkta eller konsultativa i nära samarbete med övriga vårdaktörer. Sjukhuset bedriver akut och planerad specialistvård inom följande verksamhetsområden: Akutsjukvård Anestesi/iva/operation Barn- och ungdomssjukvård Gynekologi och obstetrik Kirurgi Medicin Ortopedi Röntgen Ögonsjukvård Öron- näs och halssjukvård Specificerat innehåll inom respektive verksamhetsområde framgår av överenskommelsen mellan förvaltningschef och verksamhetschef. Produktionsvolymer, se bil 2. 6 (16)

7 5.2 och aktiviteter Jämlik hälso- och sjukvård : Sjukhuset har ett arbetssätt, rutiner och system som tillförsäkrar att evidensbaserad kunskap används systematiskt. Samverka med landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltningar, Samhällsmedicin, FOU samt kommuner i syfte att patienterna genomgående behandlas med hög vårdkvalitet och på rätt vårdnivå. Utredningen/underlaget för dialog om hälso- och sjukvårdbehov för åtta diagnosgrupper används för aktiv uppföljning. Medverka i projektet Rätt vård i Gävleborg Medverka till att nationella riktlinjer/indikationer följs och utvecklas och att dessa implementeras inom respektive verksamhetsområde Följa landstingets prioriteringsprinciper och medverka till att dessa utvecklas i enlighet med nationella riktlinjer. Patientfokuserad hälso- och sjukvård Patienten ska få sin vård sammanhängande i en obruten vårdkedja och förvaltningen ska för patientens räkning ta de kontakter som behövs, hänvisa till alternativ och samverka med andra vårdgivare och förvaltningar. : Vi är ett akut- och specialistsjukhus som tar vid där övriga lokala vårdgivares kompetens och ansvar upphör. Utöver vård och behandling ger vi också förebyggande vård. Vi bedriver specialistsjukvård inom specialiteterna allmän kirurgi, ortopedi, internmedicin, gynekologi, obstetrik, barnmedicin, ögon, öron-näsa-hals, akutsjukvård, anestesi och röntgen. Modellen motiverande samtal ska läras ut för att stärka patientens ställning i vården Fortsätta utveckla system/rutiner för patientupplevd kvalitet KUPP enkäter. System för att ta hand om patientklagomål och synpunkter tas fram genom sjukhusets nätverk för patientsäkerhet i samverkan med bl a Patientnämnden. För att förbättra bemötandet av patienter 7 (16)

8 Hälso- och sjukvård i rimlig tid tillgänglighet : Vår tillgänglighet är god. Alla som ringer till mottagningar kommer fram vid första påringningen. et för 2007 är att klara 90 procent. Alla väntande för planerat nybesök får besöket inom 90 dagar. Alla väntande för beslutad behandling får behandling/påbörjad behandling inom 90 dagar. Alla väntande för planerad undersökning får undersökningen inom 90 dagar. skall sjukhusets värdegrund tydliggöras i olika utbildningsaktiviteter. Förbättra tillgängligheten enligt LEONprincipen samt landstingets plan för utvidgad vårdgaranti. - Intern och extern information - Kvalitetssäkring av väntelistor - Genombrottsprojekt - Samverka med övriga hälso- och sjukvårdsförvaltningar - Vårdgarantisamordnaren ger stöd och hjälp till patienter som åberopar vårdgarantin - Förbättra och utveckla logistiken inom förvaltningen Säker hälso- och sjukvård : Verksamheterna har och tilllämpar rutiner för avvikelsehantering och förebyggande riskanalys. Vårdkontakter klassificeras i PAS enligt KVÅ 1 senast 31 december, Alla läkarbesök och vårdtillfällen diagnossätts i PAS enligt ICD 10. : De medicinska indikatorer där landstinget ligger under riksgenomsnittet i öppna jämförelser skall förbättras till riksnivån. Tillämpning och uppföljning av landstings gemensamma riktlinjer för avvikelsehantering och förebyggande riskanalys Införande av elektroniskt avvikelse system - Platina Påbörja registrering enligt KVÅ så snart det elektroniska systemet är implementerat. Fortsätta registrera läkarbesök och vårdtillfällen i PAS enligt ICD 10 utifrån landstingets styrande verksamhetsparametrar beskrivs i respektive verksamhets överenskommelse med förvaltningschef. 1 Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) är en gemensam klassifikation för olika verksamhetsområden och yrkeskategorier inom hälso- och sjukvården. Finns i dagsläget inte i våra system. 8 (16)

9 Antalet vårdrelaterade infektioner skall minska Antalet reoperationer skall minska Antal återinläggningar inom 7 resp 14 dagar skall optimeras : Sjukhuset har väl fungerande ledningssystem enligt SOSFS 2005:12 : Sjukhuset har ett väl fungerande systematiskt miljöarbete Grundstruktur för ledningssystem utarbetas på landstingsnivå. Anpassa och införa ledningssystem inom sjukhuset. Införa miljöledningssystem vid samtliga kliniker Kunskapsbaserad och ändamålsenlig hälso- och sjukvård : Sjukhuset har ett arbetssätt, rutiner och system som tillförsäkrar att evidensbaserad kunskap används systematiskt. Vi arbetar utifrån evidens, kvalitet, prioritering och ransonering Kontinuerlig utbildning och utveckling av medarbetarnas kompetens Aktiv omvärldsbevakning samt återförande av nyvunnen kunskap Verksamheterna deltar i och rapporterar systematiskt och heltäckande till relevanta kvalitetsregister. Deltar i regionala/nationella utvecklingsgrupper och forskningsstudier Förnyat arbetssätt införs i länsgrupperna i nära samarbete med specialitetsråden Effektiv hälso- och sjukvård : Rätt vård för rätt patient vid rätt tidpunkt Definiera och utveckla vårdprocesserna samt gränssnitt gentemot övriga vårdaktörer - Tillämpa gemensam väntelista där det krävs för att uppfylla den medicinska säkerheten och/eller vårdgarantin - Genomföra och intensifiera förbättringsarbetet bl a med hjälp av 9 (16)

10 : Andelen strukna operationer skall minska med 50 % Genombrottsmetoden - Fortsätta registrera och DRG gruppera alla vårdtillfällen utifrån landstingets styrande verksamhetsparametrar beskrivs i respektive verksamhets överenskommelse med förvaltningschef. 6 Personal och kompetens 6.1 Bemanning Redovisning av den planerade bemanningen/personalbudget i form av antal inrättade tjänster dvs. tillsvidareanställda omräknat till heltid per huvudgrupp redovisas på förvaltningsnivå/verksamhets-nivå (exkl AT/ST läkare), Bemanningsplan, se bil och aktiviteter Landstinget Gävleborg kommer under första halvåret 2007 att ta fram ett nytt samverkansavtal enligt FAS 05. Förvaltningen medverkar därefter i framtagningen ett lokalt samverkansavtal anpassat till den nya hälso- och sjukvårdsorganisationen fr.o.m Rätt kompetens- och personalförsörjning : Vi har en god kompetens i linje med vad uppdraget kräver och en långsiktig bemanningsstrategi. Implementera lokal plan för läkarförsörjning Utifrån kommande uppdrag skall bemanningen ses över och optimeras. Kontinuerligt arbete och uppföljning av övertalighet i samverkan med resurscentrum Sjukhusets lönestrategi implementeras och följs upp. Planera in klinisk praktik enligt överenskommelse som finns med regionsjukhusen Uppföljning av sjukhusets utbildningsplan utgår från verksamheternas behov Implementera landstingets jämställdhetsplan 10 (16)

11 : Prioriterad ST-försörjning inom sjukhuset. Tillvarata mångfalden, gällande kultur/religion mm Rekrytera personal så att planerad vård kan ges i egen regi i största möjliga utsträckning Aktiv medverkan vid fördelning av ST Gott ledarskap : Ett utvecklat ledarskap som stödjer utvecklingen mot en lärande organisation 2 : Ett definierat chefsuppdrag Kontinuerliga uppföljningsdialoger i sjukhusets ledningsgrupp och respektive verksamhet, FLC-forum etc. Påfyllning av kunskaper inom ledarskapsområdet Ledningsgruppsutveckling för att utveckla samspelet mellan chefsnivåerna Förvaltningschefen nominerar årligen kandidater till landstingets chefsbank Använda landstingets verksamhetsöverenskommelser och chefskontrakt för att tydliggöra uppdraget för verksamhetschefer och FLC Fortsätta att se över och skapa hanterbara ansvarsområden för första linjens chefer Aktivt medarbetarskap : Alla medarbetare skall ha ett reellt inflytande på arbetsmiljön : Väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete : Vi har välinformerad och motiverad personal Arbeta för att förebygga ohälsa inom ramen för Frisk i landstinget Genomföra arbetsmiljökartläggning inom hela sjukhuset som resulterar i handlingsplaner Genomföra och följa upp utvecklingssamtal samt avvecklingssamtal för de som slutar Införa nytt arbetstidsavtal enligt EU: s regler och samtidigt införa bemanningsverktyget Time Care i verksamheterna Arbeta med arbetsplatsträffen som ett viktigt forum för dialog och inflytande Sjukhusdirektören har personalinformation en gång per månad. 2 Organisation som kontinuerligt lär av sina erfarenheter i syfte att lösa sina uppgifter på ett bättre sätt. 11 (16)

12 7 Uppföljning och rapportering I detta avsnitt redovisas den uppföljning och rapportering som förvaltningen ska göra. Rapporteringen till ledningskontoret sker i form av månadsrapporter, tertialrapporter och årsredovisning samt genom särskilda uppföljningsträffar. Rapportering till andra instanser sker enligt särskilda anvisningar. 7.1 Ekonomi Ekonomisk rapport till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering, delårsrapportering och årsredovisning. Ekonomisk rapport till ledningskontoret/helseplan enligt anvisningar för Nysam. Ekonomisk rapport till ledningskontoret/sveriges Kommuner och Landsting enligt anvisningar för VI Verksamhet Innehåll och omfattning Produktionsrapport till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering, delårsrapportering och årsredovisning. Verksamhetsstatistik till ledningskontoret/helseplan enligt anvisningar för Nysam. Verksamhetsstatistik till Sveriges Kommuner och Landsting enligt anvisningar för VI och aktiviteter Jämlik hälso- och sjukvård Rapport om arbetet med att utveckla verksamheten för de prioriterade grupperna äldre, multisviktande äldre, barn och ungdomar samt psykiskt funktionshindrande till ledningskontoret/socialstyrelsen enligt anvisningar för uppföljning av Nationella handlingsplanen. Rapport om arbetet med barns rättigheter till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. (Ev särskild uppföljning) 12 (16)

13 Patientfokuserad hälso- och sjukvård Antal genomförda patientenkäter och erfarenheter av dessa, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning Hälso- och sjukvård i rimlig tid - tillgänglighet Tillgänglighet till besök och behandling, till Sveriges Kommuner och Landsting enligt anvisningar för Väntetider i vården. Telefontillgänglighet till mottagning, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning Säker hälso- och sjukvård Rapport om arbetet med SOSFS 2005:12 ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Rapport om arbetet med riskanalys och avvikelsehantering, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Andel klassificerade vårdkontakter i PAS enligt KVÅ, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Andel diagnossatta läkarbesök och vårdtillfällen i PAS enligt ICD 10, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Fokus på de medicinska indikatorer inom öppna jämförelser där Landstinget Gävleborg ligger under riksgenomsnittet: o Kataraktoperationer - andel patienter med synskärpa under 0,5 på bästa ögat. o Andel omopererade patienter med bråck inom 5 år. o 5-årsöverlevnad i tjocktarmscancer. o Antal sena aborter. o Antal födda med Apgar-poäng under 7. o Andel diabetespatienter som genomgår ögonbottenfotografering o 28-dagars dödlighet efter stroke. o Medianväntetid till operation - hjärtkirurgi. o Strokepatienter - andel nöjda eller mycket nöjda med vård resp rehabilitering. o Knäledsplastik antal revisioner inom 1 år pga infektion samt 5 år alla orsaker. o Total höftledsplastik antal omoperationer inom 2 år, alla orsaker. Uppföljning av antal vårdrelaterade infektioner, till ledningskontoret enligt anvisningar. Uppföljning av antal reoperationer, till ledningskontoret enligt anvisningar för tertialrapport. Uppföljning av antal återinläggningar inom 7 resp 14 dagar, till ledningskontoret enligt anvisningar för tertialrapport. 13 (16)

14 Kunskapsbaserad och ändamålsenlig hälso- och sjukvård Rapport om inhämtning och tillämpning av evidensbaserad kunskap, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Rapport om deltagande i nationella kvalitetsregister till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning Effektiv hälso- och sjukvård Antal och andel strukna operationer, till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering. Rapport om tillämpning av gemensam väntelista där det krävs för att uppfylla den medicinska säkerheten och/eller vårdgarantin. Till ledningskontoret enligt anvisningar för tertialrapport. Produktivitet (vissa verksamhetsområden). Till ledningskontoret/helseplan enligt anvisningar för NYSAM. Andel vårdtillfällen DRG-grupperade enligt PAS. Till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Rapport om arbetet med motiverande samtal, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Rapport om arbetet med Fysisk aktivitet på recept vid hjärtenheten, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Rapport om preoperativt rökstopp och utvecklingsarbete inom ramen för hälsofrämjande sjukhus, till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning Miljö Rapport om miljöarbetet till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. 7.3 Personal och kompetens Antal årsanställda, till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering, delårsrapportering och årsredovisning. Sjukfrånvaro och antal långtidssjukskrivna, till ledningskontoret enligt anvisningar för månadsrapportering, delårsrapportering och årsredovisning. Övrig personalstatistik till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. Rapport om uppfyllelse av personalpolitiska mål till ledningskontoret enligt anvisningar för årsredovisning. 14 (16)

15 Uppföljning av sjukhusets verksamhet skall ske enligt landstingets uppföljningsplan. 7.4 Förvaltningens uppföljning och rapportering Inom sjukhuset skall uppföljning av produktion, personalkostnader (inkl jour/övertid/inhyrd personal), regionvård, läkemedelskostnader, övriga kostnader och investeringar ske varje månad. Dessutom skall verksamheterna följa upp och utvärdera vårdprocessernas kvalitet. Sammanställning av avvikelserapporter skall ske varje tertial. Uppföljning av vårdgarantin skall ske en gång per månad. Uppföljning av Lex Maria-ärenden och LÖF: s statistik skall ske kontinuerligt av chefläkare. Interna avvikelser från överenskommelsen skall hanteras av förvaltningschef med berörd verksamhetschef. Överenskommelsen för Hudiksvalls sjukhus skall följas upp kontinuerligt vid sjukhusledningens möten under Stöd från landstingsledningen och gemensamma funktioner Landstinget Gävleborg är en mycket stor organisation och som sådan har den sammantaget förutsättningar att ha en bredd och ett djup i sin samlade kompetens som en enskild förvaltning inte klarar att upprätthålla. Överenskommelsen innefattar därför en del som översiktligt beskriver Hudiksvalls sjukhus möjligheter att få stöd från landstingsledning och olika gemensamma funktioner. Här ingår inte de serviceförvaltningar inom Landstinget med vilka Hudiksvalls sjukhus tecknar särskilda överenskommelser om service och ekonomiska ersättning. Huvuddelarna i det stöd som Hudiksvalls sjukhus kan få från landstingsledning och gemensamma funktioner är i egenskap av: Uttolkare av innehållet i styrningen från den politiska nivån Omvärldsbevakare Katalysator för skapande av gemensamma visioner och målbilder för hälso- och sjukvården och för hantering av frågeställningar av hälsooch sjukvårdsstrategisk natur Bärare och förmedlare av gemensamma policys 15 (16)

16 Skapare av infrastruktur för gemensamt ansvarstagande och samverkan så att hälso- och sjukvården utvecklas så att det utifrån patientperspektivet uppfattas mer logiskt, tillgängligt och empatiskt Samordning av och aktivt stöd i rekrytering för särskilt utpekade strategiska personalkategorier/befattningar, exempelvis AT-läkare Givare av personligt stöd för chefer på alla nivåer, men främst förvaltningschef och verksamhetschefer I övrigt kan Hudiksvalls sjukhus, om behov uppkommer, under året hos landstingsledningen efterfråga stöd som underlättar uppfyllandet av denna överenskommelse. Gävle Svante Lönnbark Landstingsdirektör. Gunnar Jansson Förvaltningschef 16 (16)

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Gävle sjukhus 2006-09-04

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Gävle sjukhus 2006-09-04 Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007 Gävle sjukhus 2006-09-04 Svante Lönnbark Landstingsdirektör Lars Gunnarsson Tf bitr förvaltningschef Innehållsförteckning Överenskommelse om ekonomisk

Läs mer

Omställningsarbete HSF

Omställningsarbete HSF Omställningsarbete HSF 1. Vårdplatser och dimensionering av dessa 2. KK, barn, akuten och An/Op/IVA 3. Specialistmottagningar, dimensionering, produktivitet och gränsdragning mot primärvården 4. Jourlinjer

Läs mer

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Primärvården Hälsingland

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007. Primärvården Hälsingland Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007 Primärvården Hälsingland Svante Lönnbark Landstingsdirektör Jan Woxberg Förvaltningschef Innehållsförteckning Överenskommelse om ekonomisk ersättning

Läs mer

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning för. Primärvården Gästrikland

Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning för. Primärvården Gästrikland Överenskommelser om uppdrag och ekonomisk ersättning 2007 för Primärvården Gästrikland Svante Lönnbark Landstingsdirektör Berit Fredricsson Förvaltningschef Innehållsförteckning Överenskommelse om ekonomisk

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015 1 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Fastställt i Hälso och sjukvårdsnämnden 2014 05 22 Dnr 14HSN372 Hälso och sjukvårdsnämnden 2 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) är ansvarig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 1 Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 2 3 Smittskydd (2) Vårdhygien (3) Patientsäkerhetsavdelningen Läkemedelskommitté (1,5) Läkemedelssektion (4) STRAMA (0,3) Patientsäkerhetssamordnare

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Oktober 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Hälso-och sjukvården Dalarna

Verksamhetsplan 2015 Hälso-och sjukvården Dalarna BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (3) Hälso- och sjukvårdsenhet Dnr LD15/00372 Uppdnr 994 2015-02-16 Landstingsstyrelsen Verksamhetsplan 2015 Hälso-och sjukvården

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Uppdrag Värdegrund och vision Balanserad verksamhetsstyrning

Uppdrag Värdegrund och vision Balanserad verksamhetsstyrning Styrkort SkaS 2014 Uppdrag Skaraborgs Sjukhus uppdrag är att tillhandahålla specialistsjukvård för befolkningen i sitt närområde, och i tillämpliga delar för befolkningen som helhet i ett regionperspektiv.

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014 -11-15 Dnr NiF -66 Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar - kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Medarbetarperspektivet 4 Ekonomiperspektivet

Läs mer

Öppna jämförelser; landstingets arbete med

Öppna jämförelser; landstingets arbete med Revisionsrapport* Öppna jämförelser; landstingets arbete med resultatet av redovisningen Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor 1 Sammanfattning Revisorerna

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun Överenskommelse mellan Region Gävleborg och länets kommuner gällande personer med omfattande hälso - och sjukvårdsinsatser som vårdas i hemmet ~ Region ID Edsbyn&AijiJ,-jusdals n Kommun ~ Gävleborg s,0v,nlwskomrun

Läs mer

Verksamhetsplan HSF 2014

Verksamhetsplan HSF 2014 Verksamhetsplan HSF 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2013-10-21 Diarienummer: Innehållsförteckning HSF Verksamhetsplan 2014... 3 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Målbild för framtidens

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB År 2014 Datum 2015-03-01 Camilla Nilsson, verksamhetschef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG Sidnu mmer 1(1) Uppdrag Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur Uppdragsgivare: Ann-Christin Kullberg Uppdragstagare: FLG Bakgrund 1. För hög kostnad i förhållande till given budgetram 2. Uppdraget

Läs mer

Prioritering av landstingets verksamheter. Pressinformation 7 februari 2008

Prioritering av landstingets verksamheter. Pressinformation 7 februari 2008 Prioritering av landstingets verksamheter Pressinformation 7 februari 2008 1 Deltagare Svante Lönnbark, landstingsdirektör, 070-559 28 19 Berit Fredricsson, chef Division Primärvård, 070-655 94 31 Gunnar

Läs mer

STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSOMRÅDE BARN-KVINNA

STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSOMRÅDE BARN-KVINNA Gällande fr o m 2004-01-01 1(6) STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSOMRÅDE BARN-KVINNA UPPGIFT Området skall bedriva verksamhet inom Barn- och ungdomssjukvård, Kvinnosjukvård, Barn- och ungdomspsykiatri, Barn-

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för

Patientsäkerhetsberättelse för Patientsäkerhetsberättelse för Familjeläkarna i Olofström Datum och ansvarig för innehållet 20160226 Maria Theandersson, Verksamhetschef Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län RJL 2017/3091 RJL 2017/2982 Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län 1 Giltig från 2018-01-01 Innehåll Överenskommelsens omfattning...

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

Sunderby sjukhus. Om- och tillbyggnad. Funktionsplanerarkonferens 22 oktober 2015. Vistet det hälsofrämjade hotellet

Sunderby sjukhus. Om- och tillbyggnad. Funktionsplanerarkonferens 22 oktober 2015. Vistet det hälsofrämjade hotellet Om- och tillbyggnad Sunderby sjukhus Funktionsplanerarkonferens 22 oktober 2015 Vistet det hälsofrämjade hotellet Anne Lindahl hur började vi? Inger Gustafsson och så blev det! BILD 1 Om- och tillbyggnad

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Bilaga Uppföljning 2014

Bilaga Uppföljning 2014 Diarienr 1 (7) Bilaga Uppföljning 2014 Innehåll 1 Uppföljning...2 1.1 Allmänna förutsättningar...2 1.2 Områden för uppföljning...2 1.3 Hälsovalsrapport...2 2 Former för uppföljning...3 2.1 Vad som skall

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB.

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB. Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB. År 2012 Datum 2013-03-01 Camilla Nilsson, vårdcentralchef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Styrkortens relationer 2006

Styrkortens relationer 2006 VISION VISION VISION VISION VISION Styrkortens relationer 2006 Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige Vision Strategier Huvudmannastyrning 3-årsbudget m.m Vision (LF) Strategier (LF) Hälso- och sjukvårds

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Birgitta Boqvist Patientsäkerhetssamordnare Norrbottens läns landsting Norrbotten Kiruna Gällivare Pajala Landstinget är länets största

Läs mer

UNDERLAG FÖR LOKALT HANDLINGSPROGRAM FÖR AVVIKELSEHANTERING 2009. Basen i det fortlöpande förbättringsarbetet. Avvikelsehanteringsrutiner

UNDERLAG FÖR LOKALT HANDLINGSPROGRAM FÖR AVVIKELSEHANTERING 2009. Basen i det fortlöpande förbättringsarbetet. Avvikelsehanteringsrutiner ENHETENS NAMN DATUM UNDERLAG FÖR LOKALT HANDLINGSPROGRAM FÖR AVVIKELSEHANTERING 2009 2008-11-21 Basen i det fortlöpande förbättringsarbetet Enhetens avvikelser ska utgöra en del av det systematiska kvalitets-

Läs mer

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072 1 (5) Utvecklings och kvalitetsavdelningen Ann Louise Brolin 0340-697198 ann.louise.brolin@varberg.se KVALITETSREVISION Socialtjänstlagen (SoL 3kap 3) anger att Insatser inom socialtjänsten skall vara

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Capio S:t Görans Sjukhus ur ett flödesperspektiv

Capio S:t Görans Sjukhus ur ett flödesperspektiv Capio S:t Görans Sjukhus ur ett flödesperspektiv Samverkansnämnden Stockholm Gotland 13 november 2009 PA Dahlberg vvd, chefläkare Agenda Introduktion till Capio S:t Görans Sjukhus och resultat av förbättringsarbetet

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Innehåll i vårdtjänsten

Innehåll i vårdtjänsten 1 UPPFÖLJNING AV AKUTSJUKVÅRD PÅ VERKSAMHETSOMRÅDESNIVÅ Bilaga 2-U2 - UNDERLAG VID UPPFÖLJNINGSMÖTEN Innehåll i vårdtjänsten 1. Kunskapsbaserad och ändamålsenlig vård Kunskapsbaserad och ändamålsenlig

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116 Innehållsförteckning 1 Parter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte med samverkan... 4 4 Målgrupp... 4 5 Gemensamma utgångspunkter... 4 6 Övergripande mål för överenskommelsen... 4 6.1 Hälsofrämjande förhållningssätt

Läs mer

Landstingsprofiler resultat per landsting i alla jämförelser

Landstingsprofiler resultat per landsting i alla jämförelser Bilaga 2 19 juni 2006 Landstingsprofiler resultat per landsting i alla jämförelser I huvudrapporten Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet jämförelser mellan landsting 2006

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan Att mäta patientsäkerhetskulturen ger kunskap om medarbetarnas uppfattning om faktorer av betydelse för patientsäkerheten. Forskning inom så kallade HRO-organisationer (High Reliability Organizations)visar

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Patientkontrakt. Projekt maj 2017 januari 2018

Patientkontrakt. Projekt maj 2017 januari 2018 Patientkontrakt Projekt maj 2017 januari 2018 Patienten i fokus blir patientens fokus Jag är frisk men lever med en sjukdom Patientkontrakt - uppdrag Ökad samordning av vård, behandling och förebyggande

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD)

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik Förslag 2013-10-16 Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) I detta dokument redovisas driftnämndens

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Hallands sjukhus. från delar till helhet

Hallands sjukhus. från delar till helhet Hallands sjukhus från delar till helhet Tre sjukhus en ledning Hallands sjukhus - fakta Cirka 4000 medarbetare. Utbudspunkter i samtliga kommuner i Halland. En omsättning på cirka 3,4 miljarder kronor.

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Södra Älvsborgs Sjukhus

Södra Älvsborgs Sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med ett flertal öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-05-16 1 (1) HSN 2016-0844 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Birgitta Almgren 2016-06-21, p 5 Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren Patientsäkerhetsberättelse för Daglig Verksamhet, Nytida AB År 2014 2015-01-08 Ewa Sjögren Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper 14 juni 2013 Styrelsebeslut SKL Kontakt: ingvor.bjugard@skl.se Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper ett dokument inom ett område där Sveriges

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Fagersta 2014-02-28 Lennart Nyman Verksamhetschef Mitt Hjärta i Bergslagen AB Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva Axelsson/Donald Casteel Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhet och arbetsmiljö som bidrar till god hälsa. Annica Öhrn & Eva Granfeldt

Patientsäkerhet och arbetsmiljö som bidrar till god hälsa. Annica Öhrn & Eva Granfeldt Patientsäkerhet och arbetsmiljö som bidrar till god hälsa Annica Öhrn & Eva Granfeldt Det hänger ihop. Patientsäkerhet Kvalitetsoch förbättrings -arbete Arbetsmiljö 2 Systematiskt patientsäkerhets- och

Läs mer

Överenskommelse om uppdrag och ekonomisk ersättning för Bollnäs sjukhus 2007

Överenskommelse om uppdrag och ekonomisk ersättning för Bollnäs sjukhus 2007 Överenskommelse om uppdrag och ekonomisk ersättning för Bollnäs sjukhus 2007 Svante Lönnbark Landstingsdirektör Jan-Olov Strandell Sjukhusdirektör 2006-09-07 G:\Sjukhusledning\Verksamhetsplan\2007\orginal\Överenskommelse

Läs mer

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maria Samuelsson Almén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 5 1 (2) HSN 1402-0216 Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Läs mer

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning LS 1112-165 Specifik uppföljning 1 Uppföljning 1.1 Beställarens uppföljning I Allmänna villkor beskrivs uppföljningen. Den innebär att Beställaren löpande följer att Vårdgivare uppfyller sitt Åtagande

Läs mer

ST i vårdval. Framtidens specialistläkare den 4 september 2014

ST i vårdval. Framtidens specialistläkare den 4 september 2014 ST i vårdval Framtidens specialistläkare den 4 september 2014 Bakgrund Förändringar i sjukvårdens organisation påverkar FOU. Vårdval är en aspekt i denna process Olika faktorer bakom förändring Befolkningsökning

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser Bakgrund varför? Kort om Landstinget i Kalmar län Så här gjorde vi Våra förslag Vad blev

Läs mer

1 Specifik Uppdragsbeskrivning

1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1.1 Inledning I Allmänna villkor beskrivs det generella uppdrag som gäller alla vårdgivare som har avtal med Stockholms läns landsting. I denna bilaga beskrivs det specifika

Läs mer

Verktyg i ett ledningssystem för god vårdhygienisk standard vid sjukhusbedriven vård

Verktyg i ett ledningssystem för god vårdhygienisk standard vid sjukhusbedriven vård Verktyg i ett ledningssystem för god vårdhygienisk standard vid sjukhusbedriven vård Arbetsgrupp Ingrid Ekfeldt Hans Ahrne Kia Karlman Gunnar Hagström Lasse Hellström Inga-Britt Svartholm Monica Ling-Roos

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Följande statistik skall följas av vårdgivaren och inrapporteras till landstinget på anmodan:

Följande statistik skall följas av vårdgivaren och inrapporteras till landstinget på anmodan: Bilaga 2 I; Uppföljning sida 1 (6) A Uppföljning Avtalad verksamhet kommer att följas upp enligt nedanstående rutiner. Kraven på uppföljningen kan komma att ändras under avtalstiden. Bonus utgår för ställda

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg och styrelsen för Skaraborgs Sjukhus År 2010 Beslutad av Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg den

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-19 Fredric Tesell Sammanfattning Norrköping Psykiatri bedriver omsorg för personer med bl.a.

Läs mer