Välkommen till Sociologiska institutionen VÅRTERMINEN 2014 LUNDS UNIVERISTET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Sociologiska institutionen VÅRTERMINEN 2014 LUNDS UNIVERISTET"

Transkript

1 Välkommen till Sociologiska institutionen VÅRTERMINEN 2014 LUNDS UNIVERISTET

2

3 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN 3 Välkommen till Sociologiska institutionen Här bedrivs utbildning och forskning inom sociologi och socialantropologi och pedagogik. På hittar du information om ämnena och länkar till kursutbud, kursplaner, litteraturlistor och scheman.

4 4 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN Studievägledning Till studievägledaren kan du bl.a. vända dig för att få information om kurser om du behöver hjälp med studieupplägg och studieteknik för att ge synpunkter på undervisning och litteratur för att diskutera examen. Du kan också samtala med studievägledaren om olika problem i studiesituationen. Studievägledare har tystnadsplikt. Studievägledare i sociologi Britt Marie Rönn Tel: E-post: studievagledare@soc.lu.se Studievägledare i socialantropologi och pedagogik Ulrika Reichert Tel: E-post: studievagledare@soc.lu.se Studievägledare för programmen i personal- och arbetslivsfrågor samt kriminologi Caroline Spannel Brnelic Tel: E-post: studievagledare@soc.lu.se

5 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN 5 Registrering på kurs Som student måste du vara registrerad för terminen på varje kurs som du deltar i. Registrering görs i universitetets studiedokumentationssystem Ladok. I första hand tilllämpar vi självregistrering i studentportalen. I andra hand på Sociologiska institutionens expedition. Se för info om expeditionens öppettider. StiL STUDENT I LUND Alla studenter får automatiskt tillgång till universitetets studentportal StiL med e-post, utrymme för egna hemsidor och plats på server. Uppgifter om StiL-identitet skickas hem till nya studenter, till den adress som angetts i ansökan till Om man som gammal student inte känner till sin StiL-identitet och sitt lösenord, kontaktas supporten på stil@er.lu.se. Alla studenter har minst två e-postadresser, men alla är kopplade till samma konto. Om man loggar in med sitt StiL-konto så ser man all e-post som skickats till någon av dina e-postadresser. Man kan också välja vilken av e-postadresserna som ska stå som avsändare på skickad e-post, den sk synliga e-postadressen. Glöm inte att koppla ihop dina e-postadresser. Du kan läsa mer om hur du går tillväga på studentportalen, userlayoutrootnode.up. Aktivera din StiL-identitet på: studera/livet-som-student/it-tjanster-supportoch-driftinfo/studentportalen-och-student- konto-stil. E-post till STiL-adressen kan du själv dirigera om till annan adress. Via webbplatsen kan du som student själv se ditt eget Ladok med kontroll av registrering och tagna poäng. Man kan också skriva ut verifierbara ladokintyg via detta konto. STUDIEUPPEHÅLL OCH OMREGISTRERING PÅ KURS Om du av någon anledning behöver göra ett uppehåll i dina studier, kontaktar du expeditionen eller studievägledaren. Har du varit registrerad på en kurs tidigare men gjort uppehåll och vill återuppta studierna, måste du omregistrera dig. Detta kan ske i mån av plats, förutsatt att kursen fortfarande existerar. Observera att man vid omregistrering tenteras på den litteratur som gäller för innevarande termin och vid de tillfällen som gäller för innevarande termins kursdeltagare. Se blankett: STUDIEAVBROTT Om du avbryter studierna på en kurs där du registrerat dig, är det viktigt att du meddelar institutionens expedition detta så snart som möjligt. Om du anmäler avbrott inom fyra veckor efter kursstart (så kallat tidigt avbrott), har du möjlighet att söka kursen igen vid ett annat tillfälle.

6 6 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN Service- och stödfunktioner vid Lunds universitet Studentservice för Lund universitet finns på Stora Algatan 4 samt i Genetikhuset, Sölvegatan 29. Där finns mycket information och hjälp att få: STUDENTRECEPTIONEN De hjälper dig med information om de utbildningar och kurser som erbjuds vid Lunds universitet. De svarar på frågor om bland annat ansökan till universitetet, studier och studentliv. Studentreceptionen hjälper till med praktiska frågor som till exempel att hitta rätt bland Lunds universitets byggnader, ladokintyg samt information om olika aktuella aktiviteter vid Lunds universitet. Ställ dina frågor på facebooksidan: www. facebook.com/studentservicelundsuniversitet Besök hemsidan CENTRAL STUDIEVÄGLEDNING På Sektion student och utbildning finns centrala studievägledare som kan guida villrådiga studenter genom hela universitetets utbud. Studentservice ger dig information om det mesta som rör dina studier. Du kan t ex få svar på frågor om antagning och examen, utbildningar vid andra lärosäten, utlandsstudier, stipendier, högskoleprov mm. Gå in på där finns länkar till mängder med bra studentinformation! STUDIEVERKSTADEN Universitetsstudierna och det akademiska skrivandet ställer krav som ibland kan vara svåra att uppfylla för studenten. På Studieverkstaden kan man bl a få svar på frågor om studieteknik, om muntliga framträdanden, uppsatsskrivande och mycket annat. Studieverkstaden gör inte studenternas arbete, utan ger råd om hur man kan förbättra sitt språk och skrivande. Studieverkstaden finns till för studenter som har svenska såväl som andra språk som modersmål. Studieverkstaden nås på telefon eller på studieverkstad@stu.lu.se. Se även hemsidan www. lu.se/o.o.i.s/839. FÖR STUDENTER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Studenter med funktionsnedsättning har möjlighet att få extra stöd i sin studiesituation - detta gäller även studenter med dyslexi. Kompensatoriska åtgärder kan t ex utgöras av talböcker, anteckningshjälp eller mentorshjälp. Vid behov kan du kontakta Avdelningen för Pedagogiskt stöd på tel alternativt , eller besöka hemsidan Du bör också kontakta din studievägledare på Sociologiska institutionen redan innan kursen startar.

7 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN 7 Övriga service- och stödfunktioner STUDENTHÄLSAN Studenthälsan arbetar huvudsakligen med fysiska, psykiska och sociala problem som har med studiesituationen att göra. På Paradisgatan 7 i Lund finns mottagning med allmänläkare, sjuksköterskor, psykiater, psykolog och kuratorer. Studenthälsans personal har tystnadsplikt. Tidsbeställning görs på Hemsida KARRIÄRSTÖD Den som funderar på möjligheterna till jobb efter studierna, kan vända sig till karriärstöd. På hemsidan finns länkar till mängder med bra information inför steget ut i arbetslivet. Se även fakultetens karriärservice på arbetsmarknad-karriaer-och-praktik STUDENTPRÄSTERNA Prästerna finns till för samtal om tro, studier, relationer, identitet och mycket mer. Studentprästerna har tystnadsplikt. Se studentprasterna.wordpress.com/. Studiemedel och sjukanmälan STUDIEMEDEL Bestämmelser om studiemedel finns på CSN:s hemsida Sök alltid studiemedel för två terminer åt gången. Om du gör studieuppehåll eller får ändrade inkomstförhållanden måste du anmäla detta till CSN. Ansökningsblankett för studiemedel finns på CSN:s expedition på Stora Södergatan 47 i Lund, eller på SJUKANMÄLAN Glöm inte att anmäla till Försäkringskassan om du blir sjuk! Gör detta redan första dagen. Din studieskuld avskrivs då under sjukdomsperioden, efter 30 dagars karenstid. Om du avbrutit förvärvsarbete för att studera bör du vända dig till Försäkringskassan för att få reda på vad som gäller för dig. Se Se även info på Studenthälsans hemsida www. lu.se/studera/livet-som-student/service-ochstod/studenthalsan/sjukanmalan-sjukskrivning. Student som behöver vara hemma för vård av sjukt barn ska göra anmälan till CSN.

8 8 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN Praktisk kursinformation ARBETSFORMER Undervisning sker, beroende på vilken kurs du går, i form av större föreläsningar eller lektioner i mindre grupper. I kursen kan också ingå också obligatoriska moment som datalaborationer, gruppdiskussioner eller seminarier. Obligatoriskt är även det första undervisningstillfället på varje delkurs, där du får viktig information om kursens upplägg. Se kursplan för detaljer. Deltagande i övrig lektionsundervisning är vanligen frivillig (se schema för obligatoriska moment), men för din egen skull rekommenderar vi att du kommer. För att få största möjliga behållning av en föreläsning, bör du i förväg ha läst igenom de avsnitt i kurslitteraturen som behandlas (se schema). Undervisning sker i genomsnitt 3 gånger i veckan på heltidskurserna, 2-3 timmar per gång. Läraren går inte igenom all kurslitteratur (ca 200 sidor per poäng), utan studierna bygger till största delen på självstudier. Vid heltidsstudier förutsätts man lägga ner ca 40 timmars arbete per vecka på studierna. Den reella arbetsinsatsen varierar dock mycket beroende på egna ambitioner, erfarenheter, studievana och individuella förutsättningar. Tips om studieteknik på service-och-stod/studieverkstaden. KURSLITTERATUR Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek är ett gemensamt bibliotek för flera samhällsvetenskapliga ämnen. Biblioteket ligger i Hus J på Allhelgona Kyrkogata 14 norr om byggnaden Eden. På biblioteket finns läsplatser, datorarbetsplatser och grupprum till studenternas förfogande. Biblioteket har begränsat med exemplar av kurslitteraturen, samt referenslitteratur och specialtidskrifter. På hemsidan lu.se kan du söka i databasen Lovisa för att se om den litteratur du efterfrågar finns tillgänglig. Kursböcker på litteraturlistan ska gå att köpa på Akademibokhandeln i Lund, på bokhandeln Lexis eller hos bokhandlare på Internet. Det finns även en andrahandsbokhandel för begagnad kurslitteratur - se Fler tips om var man kan komma över kurslitteraturen finns på MEDDELANDEN Viktiga meddelanden skickas ut till studenternas studentmail (StiL), eller meddelas via kursportalen Live@Lund eller Luvit. DATORER OCH INTERNET Tillgång till Internetuppkopplade datorer finns i studenternas uppehållsrum på Sociologen samt på universitetsbiblioteken. StiL-identitet behövs för inloggning på datorerna. Det finns också trådlöst nätverk och möjlighet att koppla upp sig med egen dator. KOPIERING Kopieringsmaskin för enstaka kopior finns i studenternas uppehållsrum på Sociologiska institutionen. Vid kopiering av mindre upplagor, hänvisas främst till Samhällsvetenskapliga fakultetens biblioteket. Se På universitetstryckeriet Media-Tryck kan man kopiera större upplagor och specialframställningar mot betalning. Det gäller kopiering med tilläggsfärg, fullfärgskopior, laminering, vikning, falsning etc. Se

9 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN 9 STUDIEINTYG Med hjälp av din StiL-identitet kan du själv utfärda studieintyg ur Ladok. Logga in på Min StiL på och följ anvisningarna. Du får en pdf-fil med en verifieringskod som mottagaren kan använda för att kontrollera intyget. Intyg kan även hämtas på institutionens expedition eller Studentreceptionen på Stora Algatan 4, studera/livet-som-student/service-och-stod/ studentreceptionen. KURSVÄRDERINGAR OCH KURSOMBUD Kursvärderingar ligger till grund för ett kontinuerligt utvecklingsarbete som syftar till att förbättra kursernas upplägg och innehåll. Kursvärderingar görs av lärarna under kursens gång och i slutet av varje termin. Du är också välkommen till studievägledaren eller studierektorn med synpunkter och förslag till förbättringar på kurserna. Studentkåren bevakar fristående kursers och programutbildningars kvalitet genom kontakt med vissa studenter, s k kursombud. Val av kursombud sker genom Lunds Samhällsvetarkår i början av terminen. Kursombudens uppgift är att föra vidare synpunkter och krav som rör undervisningens innehåll och upplägg, kurslitteratur mm. Den som är kursombud kan få ett intyg på sitt förtroendeuppdrag av kåren. Mer info om kåren på lu.se. För den som vill delta i aktiviteter som arrangeras av kår och nation, finns information om medlemskap på samt på

10 10 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN Examination Kurser examineras i allmänhet genom salskrivningar eller genom skriftliga inlämningsuppgifter (individuella eller i grupp) och muntliga seminarier kring dessa. För de som inte godkänns eller inte deltar vid första examinationstillfället, anordnas omtenta inom en månad samt ett tredje tillfälle (uppsamlingstenta) vid terminsskiftet (januari/augusti). BETYGSREGLER Varje delkurs, med få undantag, betygsätts med något av uttrycken godkänd (G), väl godkänd (VG) eller underkänd (U). För VG i slutbetyget på en hel kurs, se kursplanen. För VG på kandidatkursen krävs dock VG på uppsatsarbetet. Antalet tidigare underkända tentamina har ingen betydelse för slutbetyget. Du kan själv gå in i Ladok för att kontrollera tentamensresultat använd dig då av din StiL-identitet ( livet-som-student/it-tjanster-support-ochdriftinfo/studentportalen-och-studentkontostil). Kurser på avancerad nivå har numera betygsskalan A-E samt U=underkänd. TIDIGARE SKRIVNINGAR/GAMLA TENTAMINA (GÄLLER SOCIOLOGI OCH SOCIALANTROPOLOGI) Gamla tentafrågor finns på Sociologens expedition för kopiering. Observera att de kan vara baserade på annan litteratur och vara gjorda av andra lärare än de som är aktuella för din egen tenta. FUSK OCH PLAGIERING Fusk är otillåtet och kan få påföljd för studenten (s.k. disciplinåtgärd t ex avstängning från studierna). Ett tydligt exempel på fusk är att använda icke tillåtna hjälpmedel vid en tentamen, t ex mobiltelefon, lappar eller otilllåtna anteckningar. Det räcker att det är fråga om försök till fusk för att disciplinåtgärd skall kunna vidtas. Det räcker att ha lappar med sig till tentan med avsikt att använda dem som hjälp, oavsett om man sedan faktiskt använder lapparna eller inte. Plagiering är också en form av fusk. Plagiering innebär att man använder sig av en annan persons formuleringar utan att ange var man hämtat dessa. När någon annans text citeras ska texten omges av citattecken. Om en text eller en del av en text sammanfattas i en hemtentamen, uppsats eller i ett annat skriftligt arbete ska detta redogöras för klart och tydligt genom en referens. Om du är osäker på hur man anger referenser, kan du fråga din lärare hur man gör. Du kan också vända dig till biblioteket eller till Studieverkstaden för att få hjälp. Det betraktas även som fusk att hjälpa någon annan att fuska. Man kan alltså bli föremål för disciplinåtgärd om man låter någon annan kopiera ens egna svar. Som student har du ansvar för att du tar del av den information institutionen ger avseende vad som är och inte är tillåtet vid tentamen, uppsats etc. Observera att olika regler gäller vid olika institutioner och att en och samma institution kan ha olika regler på olika kursmoment. Det är ditt ansvar som student att ta del av vad som gäller i ett visst sammanhang. Mer information om plagiering, fusk och vilka påföljder detta kan få finns på studera/livet-som-student/rattigheter-ochskyldigheter/fusk-storningar-och-trakasserier.

11 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN 11 TENTAMENSRUTINER VID SALSTENTAMEN OBSERVERA att du måste uppvisa fotolegitimation för att få lov att tentera! Du måste också vara registrerad för terminen på den kurs tentamen gäller! Den som är registrerad för en viss kurs är automatiskt anmäld till första tentatillfället. Till omtentamen (salstentor) krävs särskild anmälan senast en vecka i förväg. Anmälan görs på institutionens studerandeexpedition. Se blankett: Skrivningarna börjar och slutar prick på angivna klockslag. Eget kladdpapper får inte användas. Papper delas istället ut av skrivvakten. Ofta tenterar flera olika kurser samtidigt. Du måste själv se till att du fått rätt skrivning. Kom ihåg att sätta ut namn, personnummer, delkurs, kurs och examinator på de papper du lämnar in (gäller även vid hemtenta). Mobiltelefoner, anteckningar, böcker och väskor skall före skrivningens början placeras på av skrivvakten anvisad plats. Mobiltelefoner ska vara avstängda. Tillåtna hjälpmedel vid tentamen anges på uppgiftsbladet. Den som har annat modersmål än svenska får medföra ordbok från svenska till sitt modersmål. Ordboken får inte vara försett med anteckningar och ska kunna uppvisas för skrivvakten. Fotolegitimation ska visas upp för skrivvakten. Studentkort gäller inte som legitimation. Den som inte har fotolegitimation med sig, hänvisas till annat tentamenstillfälle. Den som är närvarande när skrivningen börjar får inte lämna skrivningssalen förrän tidigast efter en timmes skrivtid. Detta för att försenade deltagare skall ha en chans att delta. Ingen släpps in senare än en timme efter skrivningens början. Att lämna in blankt räknas som underkänd. TENTAMENSRESULTAT Skrivningar rättas normalt inom tre veckor (max 15 arbetsdagar). Du kan själv kontrollera kursresultat i Ladok med hjälp av din StiL-identitet - inloggning på studentportalen-och-studentkonto-stil. När rättningen är klar brukar läraren hålla tentagenomgång där skrivningarna återlämnas och principerna för rättning klargörs. Vid tentagenomgången har du möjlighet att diskutera rättning och poängsättning med läraren. En student kan begära omprövning av betyg, men examinatorns (lärarens) slutliga beslut kan inte överklagas. Skrivningarna kan kvitteras ut efter skrivningsgenomgången. Den som inte närvarat på genomgången, kan kvittera ut skrivningen hos läraren eller på expen. OMTENTAMEN Förutom ordinarie tentamenstillfälle, ges vanligen en omtenta inom en månad, samt en uppsamlingstenta i mitten av januari för höstterminen och i slutet av augusti för vårterminen. Studerande har också rätt att delta i prov som anordnas under påföljande två terminer, men endast på då gällande kursfordringar - både vad gäller litteratur, examination, obligatorisk närvaro och arbetsuppgifter (då måste man även omregistrera sig på kursen).

12 12 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN Utlandsstudier Utbytesstudier via Lunds universitet är utvecklande, enkelt och fördelaktigt. Utbytesstudier ger fördjupade ämnesmässiga, språkmässiga och kulturella kunskaper samtidigt som man ytterligare kvalificerar sig för arbetsmarknaden. Man kan ansöka om utbytesstudier på flera olika nivåer och typer av avtal t.ex. University of California, fakultets avtal och universitetsövergripande avtal samt institutionsavtal. Sociologiska institutionens tre ämnen sociologi, socialantropologi och pedagogik har utbytesavtal inom ramen för Erasmus med de europeiska och nordiska universitet såväl som utomeuropeiska bilaterala avtal med t.ex. Hawaii och Ottawa. Vi har även ett Linnaeus Palme avtal med Peking University (gäller sociologi och socialantropologi). Du kan läsa mer om utbytesstudier på hemsidan, www. lu.se/studera/studera-utomlands, lu.se/student/studera-utomlands och www. soc.lu.se/student/utlandsstudier/ Inför uppsatsarbete på kandidat-, magisteroch masternivå finns möjlighet att söka SIDAfinansierat MFS-stipendium för att genomföra en fältstudie i ett utvecklingsland. En fantastisk möjlighet till en spännande upplevelse och erfarenhet inom ramen för dina studier! Läs mer på eller på UHRs hemsida

13 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN 13 Institutionens avdelningar och personal EXPEDITION SOCIOLOGI OCH SOCIALANTROPOLOGI Mona Pettersson Telefon: E-post: Håkan Bergquist Telefon: E-post: EXPEDITION PEDAGOGIK Caroline Spannel Brnelic Telefon: E-post: STUDIEVÄGLEDARE Britt Marie Rönn, sociologi Ulrika Reichert, pedagogik, socialantropologi Caroline Spannel Brnelic, PA, Krim E-post: INTERNATIONELL KOORDINATOR Ulrika Reichert Telefon: E-post: STUDIEREKTOR Chris Mathieu Telefon: E-post: PREFEKT Britt-Marie Johansson Tel: Mottagning: enligt överenskommelse E-post: LÄRARE PÅ GRUNDUTBILDNINGEN För information om lärarnas namn, telefonnummer och e-postadresser - se kursschema eller sök under rubriken Kontakt på universitetets hemsida alternativt på institutionens hemsida

14 14 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN FAQ - vanliga frågor till studievägledaren Jag har registrerat mig på en kurs som jag egentligen inte påbörjat och inte heller kommer att kunna gå denna termin vad ska jag göra? Du kontaktar expeditionen för att anmäla s.k. tidigt avbrott på kursen. Avbrottet registreras i Ladok och gör det möjligt för dig att söka och gå kursen en annan termin. Jag vill fullfölja en kurs som jag påbörjat tidigare termin men då inte slutfört hur gör jag? Med påbörjat menas att du godkänts på någon delkurs och fått resultat infört i Ladok. Om kursen fortfarande har samma kurskod/kursplan, kan den inte sökas igen. Du tar istället kontakt med studievägledaren eller expeditionen som i mån av plats på kursen, och om det i övrigt är möjligt, ser till att du blir omregistrerad. På Sociologiska institutionen tillämpas femårsregeln vilket innebär att komplettering av påbörjad kurs måste göras inom fem år. Vad kan jag använda fristående kurser till? Du kan bygga en så kallad generell examen med hjälp av fristående kurser (Filosofie kandidat-/ magister-/masterexamen). Till skillnad från program, ger fristående kurser en möjlighet att utforma en unik utbildning där du på egen hand plockar ihop de ämnen du är intresserad av - och som kan ge dig den kunskapsprofil du söker och tror dig behöva på en arbetsmarknad. En Filosofie kandidatexamen omfattar 180 högskolepoäng, varav minst 90hp ska utgöras av ett s.k. huvudämne, i vilket det ska ingå ett examensarbete om 15 hp på kandidatnivå. Resterande poäng kan utgöras av i princip vilket/vilka andra ämnen som helst. Filosofie magisterexamen är en ettårig påbyggnad om 60 hp ovanpå kandidatexamen. För magisterexamen ställs krav på att vissa av kurserna ska ligga på avancerad nivå. I denna examen ska ingå examensarbete om 15 hp. Masterexamen är en tvåårig påbyggnad på kandidatexamen som också den ställer krav på kurser på avancerad nivå. I examen ska ingå examensarbete om 30 hp. Masterexamen kan antingen läsas inom ramen för särskilda masterprogram eller plockas ihop av fristående kurser. Den som tidigare tagit ut en magisterexamen, kan bygga på med ytterligare kurser för att ta sig till en masterexamen. I examen kan endast ingå hela avslutade kurser. Kurser från flera lärosäten kan ingå man ansöker om sitt examensbevis vid det lärosäte där man läst sin sista kurs som ska ingå i examen. Mer information om de olika typerna av examina på Examensavdelningens hemsida www. lu.se/examen.

15 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN 15 Hemsidor med bra studentinformation luvit.ced.lu.se liveatlund.lu.se Sociologiska institutionen länkar till kurshemsidor, kursutbud, kursplaner, litteraturlis- -tor mm Samhällsvetenskapliga fakultetens hemsida Startsida för Lunds universitet Studentportalen. Länkar till StiL Kartor - Lunds universitet Samhällsvetenskapliga fakultetens biblioteket Portal till utbildningsplattformen Luvit Logga in med din StiL-identitet Information om examen vid Lunds universitet Länkar mängder med bra studentinfo kurskatalog, antagning, examen, utlandsstudier, stödfunktioner, studenternas rättighetslista Karriärservice vid Lunds universitet. Kurser i CV-skrivande och jobbsökande. Länkar till personlighetstester mm. Information för den som vill aktivera sig i Lunds studentliv. Lunds Samhällsvetarkår. Info om kårmedlemskap, länkar till nationernas hemsidor mm. Bra sammanställning av information för nya studenter vid Lunds universitet Akademiska föreningen. Boende, radio, aktiviteter Gerdahallen - träningscenter med bra studentpriser. Info om högskolestudier, kurser och program vid olika lärosäten. Anmälan till kurser/program. SAKNADE DU NÅGON TYP AV INFORMATION I DET HÄR HÄFTET? Välkommen att höra av dig till din studievägledare eller utbildningsadministratör med frågor, synpunkter och idéer!

16 LUNDS UNIVERSITET Box Lund Tel

Välkommen till Sociologiska institutionen LUNDS UNIVERSITET

Välkommen till Sociologiska institutionen LUNDS UNIVERSITET Välkommen till Sociologiska institutionen LUNDS UNIVERSITET 2 SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN VÄLKOMMEN TILL SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN! Vi är glada över att just du har valt att studera hos oss. I denna broschyr

Läs mer

Välkommen till programinformation Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 Hösten 2014 Tatjana Norbäck Ann Hagernäs

Välkommen till programinformation Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 Hösten 2014 Tatjana Norbäck Ann Hagernäs Välkommen till programinformation Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 Hösten 2014 Tatjana Norbäck Ann Hagernäs Dagens program Måndagen den 22 september kl. 10.30 ca 12.00 Lärarfacket Programmets

Läs mer

Psykoterapeutprogrammet LATHUND. För studenter och lärare. Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010

Psykoterapeutprogrammet LATHUND. För studenter och lärare. Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010 Psykoterapeutprogrammet LATHUND För studenter och lärare Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010 Avdelningen för klinisk och socialpsykologi Institutionen för beteendevetenskap och lärande Linköpings

Läs mer

Institutionen för mediestudier STUDIEHANDBOK. Centrum för modevetenskap Vårterminen Senast uppdaterad:

Institutionen för mediestudier STUDIEHANDBOK. Centrum för modevetenskap Vårterminen Senast uppdaterad: Institutionen för mediestudier STUDIEHANDBOK Centrum för modevetenskap Vårterminen 2018 Senast uppdaterad: 2017-11-01 Här hittar du information om: Funktioner, namn och adresser Student och personal Universitetskonto

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION RKT135 Nya testamentet med grekiska, fördjupningskurs, 15 högskolepoäng The New Testament in Greek, Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

2. Formalia: Att skriva tentamen

2. Formalia: Att skriva tentamen Institutionen för Orientaliska språk Mellanösterns språk och kulturer 2. Formalia: Att skriva tentamen När och hur får jag mina betyg? Vad innebär plagiering? Vilka examinationsformer används inom Mellanösterns

Läs mer

Studenters rättigheter och skyldigheter vid Örebro universitet

Studenters rättigheter och skyldigheter vid Örebro universitet Studenters rättigheter och skyldigheter vid Örebro universitet Innehåll: Kursplan och utbildningsplan...4 Examination...5 Betyg...6 Examina...6 Handledning...7 Studieuppehåll och avbrott...7 Tillgodoräknande

Läs mer

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Antagning till senare del av Apotekarprogrammet och Receptarieprogrammet för studenter med tidigare högskolestudier Farmaceutiska fakulteten

Läs mer

STUDIEHANDBOK HT 2015. för teologistudenter

STUDIEHANDBOK HT 2015. för teologistudenter STUDIEHANDBOK HT 2015 för teologistudenter Välkommen som teologistudent! Vid Ersta Sköndal högskola bedrivs utbildning och forskning inom vårdvetenskap, socialt arbete, psykoterapi, teologi, kyrkomusik

Läs mer

Bra att veta - för dig som är ny student på Alnarp

Bra att veta - för dig som är ny student på Alnarp Bra att veta - för dig som är ny student på Alnarp Studentinformation 2011/12 Adressändring Du uppdaterar själv ditt telefonnummer och eventuell tillfällig postadress via Studentportalen. Din folkbokföringsadress

Läs mer

Examinationsregler från och med vårterminen 2007

Examinationsregler från och med vårterminen 2007 1 (5) 2012-07-06 Dnr SU Johan Schelin Studierektor Juridiska institutionen Examinationsregler från och med vårterminen 2007 Följande information utgör en översikt över regler och rutiner för examination

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Att vara dansk student vid Lunds universitet. Öppet Hus 12 april 2015

Att vara dansk student vid Lunds universitet. Öppet Hus 12 april 2015 Att vara dansk student vid Lunds universitet Öppet Hus 12 april 2015 Svensk Dansk ordlista Universitet / Högskola Universitet / Universitet Folkhögskola Højskole Institution Institutt Examen Akademisk

Läs mer

Välkommen till Lunds universitet och fysioterapeututbildningen!

Välkommen till Lunds universitet och fysioterapeututbildningen! INTRODUKTIONSBREV 1 December 2016 Fysioterapeututbildningen Välkommen till Lunds universitet och fysioterapeututbildningen! Upprop och registrering sker måndagen den 16 januari 2017 kl 10.15 på Health

Läs mer

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Stockholms universitet ht 2013 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Inom kursens ram erbjuds fem undervisningstillfällen. Vid det första

Läs mer

Kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet

Kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet 2015-06-10 1(11) GUIDE TILL STUDIER PÅ KANDIDATPROGRAMMET I Kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet Saker att göra första månaden på programmet: Att du är registrerad är viktigt bland annat för

Läs mer

Studievägledare SVL. Civilingenjörsprogrammet CMEDT 300 hp. Ann Häger Nerdell Medicinsk teknik

Studievägledare SVL. Civilingenjörsprogrammet CMEDT 300 hp. Ann Häger Nerdell Medicinsk teknik Studievägledare SVL Civilingenjörsprogrammet CMEDT 300 hp Ann Häger Nerdell Medicinsk teknik ann.hager.nerdell@sth.kth.se 1 Studievägledning på KTH. Vägledning: Vägledningssamtal Individuell studieplanering

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Pedagogiskt stöd LUNDS UNIVERSITET

Pedagogiskt stöd LUNDS UNIVERSITET Pedagogiskt stöd LUNDS UNIVERSITET 2 PEDAGOGISKT STÖD Pedagogiskt stöd Denna broschyr vänder sig till dig som blivit beviljad pedagogiskt stöd under din studietid. Här kan du läsa vilket stöd du kan få,

Läs mer

STUDIEHANDBOK. Enheten för filmvetenskap Vårterminen 2017 Senast uppdaterad:

STUDIEHANDBOK. Enheten för filmvetenskap Vårterminen 2017 Senast uppdaterad: Institutionen för mediestudier STUDIEHANDBOK Enheten för filmvetenskap Vårterminen 2017 Senast uppdaterad: 2016-11-25 Här hittar du information om: Funktioner, namn och adresser Student och personal Universitetskonto

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp VT 2013 Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Registrering... 3

Läs mer

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan Uppsala universitet Historisk-filosofiska fakulteten Litteraturvetenskapliga institutionen Masterprogram i humaniora Inriktning retorik Studieplan 1 Studieplan Masterprogram i humaniora 120 Hp Inriktning

Läs mer

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av utbildningsledaren

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH49, Företagsekonomi: Examensarbete i organisation på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Organization Undergraduate Level, 15 credits

Läs mer

STUDIEHANDBOK. Enheten för filmvetenskap Vårterminen 2018

STUDIEHANDBOK. Enheten för filmvetenskap Vårterminen 2018 Institutionen för mediestudier STUDIEHANDBOK Enheten för filmvetenskap Vårterminen 2018 Senast uppdaterad: 2017-11-01 Här hittar du information om: Funktioner, namn och adresser Student och personal Universitetskonto

Läs mer

STUDIEHANDBOK. Enheten för filmvetenskap Höstterminen 2017 Senast uppdaterad:

STUDIEHANDBOK. Enheten för filmvetenskap Höstterminen 2017 Senast uppdaterad: Institutionen för mediestudier STUDIEHANDBOK Enheten för filmvetenskap Höstterminen 2017 Senast uppdaterad: 2017-06-02 Här hittar du information om: Funktioner, namn och adresser Student och personal Universitetskonto

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

tentamensguide studentens

tentamensguide studentens studentens tentamensguide prestation. Exempel på olika examinationsformer är: laboration, inlämningsuppgift, uppsats samt muntlig eller skriftlig tentamen. I den aktuella kursplanen anges examinationsformen

Läs mer

A-kursen i religionsvetenskap: en praktisk guide

A-kursen i religionsvetenskap: en praktisk guide A-kursen i religionsvetenskap: en praktisk guide Hur tar jag reda på saker? Arbetsformer på A-kursen Om att läsa en universitetskurs Examination Rättigheter och skyldigheter Vad om jag får problem? (...)

Läs mer

NEKN65, Nationalekonomi: Avancerad hälsoekonomi, 7,5 högskolepoäng Economics: Advanced Health Economics, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

NEKN65, Nationalekonomi: Avancerad hälsoekonomi, 7,5 högskolepoäng Economics: Advanced Health Economics, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan NEKN65, Nationalekonomi: Avancerad hälsoekonomi, 7,5 högskolepoäng Economics: Advanced Health Economics, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrativa

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2127 Missbrukspsykologi 1, 15 högskolepoäng Psychology of Abuse and Addiction 1, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Programinformation Förskollärarprogrammet. Ann Hagernäs studievägledare

Programinformation Förskollärarprogrammet. Ann Hagernäs studievägledare Programinformation Förskollärarprogrammet Ann Hagernäs studievägledare Studievägledning Förskollärarprogrammet Ann Hagernäs E-post: ann.hagernas@mdh.se Telefon: 016-15 37 96 Besök i Eskilstuna eller Västerås

Läs mer

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande).

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande). Ekonomihögskolan FEKL11, Kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Business Administration for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Välkommen till studierna i engelska!

Välkommen till studierna i engelska! 1(4) Juli 2011 Information till antagna till EN01H8, Engelska I, med didaktisk inriktning, heltid hösten 2011 Välkommen till studierna i engelska! Vi hoppas att du kommer att trivas som student hos oss

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU 2012/129 Regeldokument för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Ordförandena i fakultetsnämnderna samt nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från

Läs mer

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Instruktion till kursplan 1 (5) Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Kursplaner som gäller utbildning under höstterminen ska vara fastställda av FoUN:s kursplaneutskott

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Studieguide och schema Makroekonomi och Arbetsmarknad

Studieguide och schema Makroekonomi och Arbetsmarknad Studieguide och schema Makroekonomi och Arbetsmarknad Struktur/upplägg våren 2013 Det övergripande syftet med kurserna är att ge en god förståelse för hur samhällsekonomin fungerar och utvecklas över tid.

Läs mer

Program/kursinformation

Program/kursinformation Program/kursinformation Program/kursinformation 11.00 Civilekonomprogrammet Hörsal L1, Långhuset Ekonomiprogrammet Företagsekonomi grundkurs Nationalekonomi grundkurs 11.00 Systemvetenskapliga programmet

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2014 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Provkod: (bestäms centralt)

Läs mer

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

LOKALA BESTÄMMELSER FÖR EXAMINATION

LOKALA BESTÄMMELSER FÖR EXAMINATION LOKALA BESTÄMMELSER FÖR EXAMINATION Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Reviderad 2007-09-25 Reviderad 2008-08-26 Reviderad 2010-09-01 Reviderad 2010-11-11 Dnr 51-2005-1482

Läs mer

Att studera vid Newmaninstitutet

Att studera vid Newmaninstitutet Att studera vid Newmaninstitutet På vår hemsida www.newman.se finns all information du kan behöva för dina studier hos oss. Aktuella evenemang och nyheter finner du under fliken Aktuellt Vi finns även

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

INFM10, Informatik: Magisteruppsats, 15 högskolepoäng Informatics: Master Thesis, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

INFM10, Informatik: Magisteruppsats, 15 högskolepoäng Informatics: Master Thesis, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan INFM10, Informatik: Magisteruppsats, 15 högskolepoäng Informatics: Master Thesis, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Välkommen till Lärarhögskolan!

Välkommen till Lärarhögskolan! Välkommen till! Till dig som är antagen till Yrkeslärarprogrammet 90 hp Varmt välkommen, vi hoppas att du ska få en mycket givande studietid! I det här brevet hittar du viktig information inför programstarten.

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

ENGA04, Engelska: Grundkurs, 30 högskolepoäng English: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGA04, Engelska: Grundkurs, 30 högskolepoäng English: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGA04, Engelska: Grundkurs, 30 högskolepoäng English: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar

Läs mer

Regler för kursansvar och examination

Regler för kursansvar och examination Sidan 1 av 5 Dnr 2013-114-385 Fastställd 2013-10-29 Reviderad 2015-05-19 Utbildningsnämnden för hälsa och samhälle (UHS) Utbildningsnämnden för lärande och miljö (ULM) Regler för kursansvar och examination

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT Högskolan i Skövde Rektor Box 408 541 28 Skövde Caroline Cruz BESLUT 2007-09-18 Reg.nr 31-582-07 Examination vid Högskolan i Skövde Studenter som har påbörjat en kurs sent och missat flera obligatoriska

Läs mer

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(8) Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 2013-09-11 och 2015-06-09. Tidigare versioner upphör att gälla. Se även

Läs mer

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018. Ekonomihögskolan INFL11, Kompletterande utbildning för systemvetare med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Information Systems for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

ATT STUDERA VID NEWMANINSTITUTET Att studera vid en högskola eller ett universitet ställer stora krav på egen planering och egna initiativ, men vi

ATT STUDERA VID NEWMANINSTITUTET Att studera vid en högskola eller ett universitet ställer stora krav på egen planering och egna initiativ, men vi ATT STUDERA VID NEWMANINSTITUTET Att studera vid en högskola eller ett universitet ställer stora krav på egen planering och egna initiativ, men vi hoppas att du också ska finna att du kan få den assistans

Läs mer

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN Behörighetskrav och ansökan inom programmet Närvaro vid kursupprop är alltid obligatoriskt. Särskilda behörighetskrav gäller vid övergången till termin tre

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola

Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola Diarienr 32/2012 Juridiskt granskade av Anders Stening 2012-04-12 Fastställd av Högskolenämnden 2012-05-07. Reviderad i enlighet med rektorsbeslut dnr

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel 2. 7,5 hp HT Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel 2. 7,5 hp HT Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 2 7,5 hp HT 2014 Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Registrering...

Läs mer

INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska.

Undervisningsspråk: Engelska Undervisningen sker på engelska. (Undervisningen kan ske på svenska om alla registrerade studenter behärskar svenska. Ekonomihögskolan NEKP41, Nationalekonomi: Ekonomisk tillväxt, avancerad kurs, 7,5 högskolepoäng Economics: Economic Growth, Advanced Course, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , vårterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , vårterminen 2018. Ekonomihögskolan SYSK16, Informatik: Examensarbete (uppsats) för, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project (Thesis), 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

PC2309, Kurs 9: Metod 1 i psykologi, 15,0 högskolepoäng Research Method 1 in Psychology, 15.0 higher education credits

PC2309, Kurs 9: Metod 1 i psykologi, 15,0 högskolepoäng Research Method 1 in Psychology, 15.0 higher education credits SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PC2309, Kurs 9: Metod 1 i psykologi, 15,0 högskolepoäng Research Method 1 in Psychology, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som kan:

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som kan: Ekonomihögskolan FEKH10, Företagsekonomi: Kandidatkurs i Strategic Management, 15 högskolepoäng Business Administration: Strategic Management - Bachelor Course, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Vä lkommen till ekonomprogrämmet pä distäns!

Vä lkommen till ekonomprogrämmet pä distäns! Vä lkommen till ekonomprogrämmet pä distäns! Du är antagen till vårt ekonomprogram som ges på it-distans. Om du blivit antagen eller reservplacerad i urval 1 måste du tacka JA till det antagningsbesked

Läs mer

Psykologprogrammets LATHUND. Fo r studenter och la rare

Psykologprogrammets LATHUND. Fo r studenter och la rare Psykologprogrammets LATHUND Fo r studenter och la rare Läsåret 2015/2016 Uppdaterad maj 2015 1 Psykologprogrammets lathund Detta är en information om övergripande regler och principer på Psykologprogrammet

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor 2007-04-20 Examinationsformer vid Linköpings universitet Examination är en ytterst väsentlig del av utbildningsprocessen och är såväl för den studerande

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr o m: Vårterminen 2009 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng

Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng Vårterminen 20121 Välkommen till Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens innehåll och

Läs mer

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet?

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Några samlade riktlinjer för Dig som studerar på våra kurser Varmt välkommen som studerande på någon av våra

Läs mer

Studenthandbok 2019/20 INSTITUTIONEN FÖR STRATEGISK KOMMUNIKATION

Studenthandbok 2019/20 INSTITUTIONEN FÖR STRATEGISK KOMMUNIKATION 1 Studenthandbok 2019/20 INSTITUTIONEN FÖR STRATEGISK KOMMUNIKATION 2 Välkommen! Strategisk kommunikation är ett flervetenskapligt ämne som hjälper oss att förstå, analysera och granska verksamhetskommunikation

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2016 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Stina Bergman

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2231 Neuropsykologi - diagnostik och testmetodik i vuxenklinisk verksamhet, 15 högskolepoäng Neuropsychology - Diagnostic and Test Methodology in Clinical Work with Adults,

Läs mer

SIMM25, Social Sciences: Fieldwork, 7,5 högskolepoäng Social Sciences: Fieldwork, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SIMM25, Social Sciences: Fieldwork, 7,5 högskolepoäng Social Sciences: Fieldwork, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMM25, Social Sciences: Fieldwork, 7,5 högskolepoäng Social Sciences: Fieldwork, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Graduate

Läs mer

Information för utresande inom MD

Information för utresande inom MD Information för utresande inom MD Studieplanering, tillgodoräkning av utlandsstudier, kursanmälan och uppflyttning 2015/2016 Karin Björsten och Lennart Hågeryd TFK, Origo Agenda Studieplan Tillgodoräkning

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Att vara dansk student vid Lunds universitet. 10 mars 2019

Att vara dansk student vid Lunds universitet. 10 mars 2019 Att vara dansk student vid Lunds universitet 10 mars 2019 Ordlista svensk dansk Universitet / Högskola Folkhögskola Institution Examen Kandidatexamen Masterexamen Ämne Program Fristående kurs Grundnivå

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

SOL-guiden SPRÅK- OCH LITTERATURCENTRUM

SOL-guiden SPRÅK- OCH LITTERATURCENTRUM SOL-guiden SPRÅK- OCH LITTERATURCENTRUM HITTA RÄTT PÅ SOL 3 Hitta rätt på SOL Varmt välkommen till Språk- och litteraturcentrum (SOL-centrum)! Du som har valt att läsa något av våra ämnen kommer till en

Läs mer

Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11

Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11 Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11 Här hittar du information om kursen som är viktig att läsa. Kursplan Kursens kod i ladok är DA120A. Denna beteckning används ofta som unik referens för kursen. Denna

Läs mer

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 Master of Science Programme in Social Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till Dig som är student:

Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till Dig som är student: HÖGSKOLAN I BORÅS INFORMATION till student 1 (5) 2008-04-23 Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till Dig som är student: DISCIPLINÄRENDE FÖRSEELSE Vad menas med disciplinärende?

Läs mer

Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner du information om kursen.

Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner du information om kursen. Institutionen för medicinsk cellbiologi, avdelningen för integrativ fysiologi Hej! Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Studentens. tentamensguide. LiU EXPANDING REALITY

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Studentens. tentamensguide. LiU EXPANDING REALITY LINKÖPINGS UNIVERSITET Studentens LiU EXPANDING REALITY tentamensguide Ordningsföreskrifter vid skriftlig tentamen I enlighet med Rektors beslut 2006-06-21 tillämpar Linköpings universitet från och med

Läs mer

Anonymiserade tentamina

Anonymiserade tentamina Guide Anonymiserade tentamina Från tentamensanmälan till resultatrapportering hantering i Studentportalen, i skrivningssalar och i Ladok. Instructions in English are available in the manual. Senast uppdaterad:

Läs mer

Hantering av tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Hantering av tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå BESLUT 2018-12-05 U 2018/776 1 Institutionerna Utbildningsnämnden Hantering av tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå För att säkerställa att handläggningen av tillgodoräknandeärenden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1230 Danska, fortsättningskurs, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

CHECKLISTA FÖR LÄRARE

CHECKLISTA FÖR LÄRARE CHECKLISTA FÖR LÄRARE Kemicentrum Avd för Kemisk grundutbildning 2017 Uppdaterad 2017-06-27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING RUTINER I SAMBAND MED KURSSTART... 1 Före kursstart... 1 Kursstart... 1 INKOMMANDE UTLÄNDSKA

Läs mer

Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan Sida 1(5) Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-10-09, reviderad vid FiF 1 2007-12-13 och 2008-11-11, reviderad av FoUN 2009-06-16. 1. Allmänt Att examinera är myndighetsutövning.

Läs mer