BIV-Presentation SAK 3 Certifierad Sakkunnig inom brandskydd BFS 2011:17. Joel Wikström Brandingenjör LTH, BI03 FSD Göteborg AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BIV-Presentation SAK 3 Certifierad Sakkunnig inom brandskydd BFS 2011:17. Joel Wikström Brandingenjör LTH, BI03 FSD Göteborg AB"

Transkript

1 BIV-Presentation SAK 3 Certifierad Sakkunnig inom brandskydd BFS 2011:17 Joel Wikström Brandingenjör LTH, BI03 FSD Göteborg AB

2 Presentation Allmänt om certifieringen, krav för certifiering. Vad säger PBL? Vad är uppgiften? Exempel från verkligheten: Vk4, en utrymningsväg (6-våningshus). Vk5B, gångavstånd/utrymning Vk5B, avsteg boendesprinklernorm. Vk2B stor brandcell utan brandlarm eller sprinkler samt en del andra frågor. Tips utifrån utförda uppdrag Diskussion/Frågor

3 Certifiering - SAK 3 Allmänt om certifieringen, krav för certifiering. BFS 2011:17 1 Den sakkunnige ska kontrollera och verifiera om bygglagstiftningens krav på säkerhet i händelse av brand är uppfyllt.

4 Certifiering - SAK 3 Allmänt om certifieringen, krav för certifiering. Två olika behörighetsnivåer N Kontroll av byggnadsverk där brandskyddet projekterats med hjälp av vedertagna lösningar angivna i tex handböcker. K Kontroll av byggnadsverk där brandskyddet projekterats med hjälp av ingenjörsmässiga bedömningar, metoder och beräkningar.

5 Certifiering - SAK 3 Allmänt om certifieringen, krav för certifiering. Allmän teknisk och brandteknisk kunskap N Lägst ingenjörsutbildning vid tidigare tre- eller fyraårigt tekniskt gymnasium eller annan likvärdig utbildning. Dessutom ska sökanden ha brandteknisk kunskap motsvarande utbildning i förebyggande brandskydd för brandmästare eller annan likvärdig utbildning. K Lägst ingenjörsutbildning, 120 högskolepoäng eller annan likvärdig utbildning. Dessutom ska den sökande ha brandteknisk kunskap motsvarande de brandtekniska kurser som ingår i brandingenjörsutbildning vid teknisk högskolan 150 högskolepoäng.

6 Certifiering - SAK 3 Allmänt om certifieringen, krav för certifiering. Krav på erfarenhet från praktiskt arbete N Ska ha varit yrkesverksam minst 3 år under senaste femårsperioden som projektör samt besiktningsman eller kontrollant av byggnadstekniskt brandskydd. K Ska ha varit yrkesverksam minst 3 år under senaste femårsperioden som projektör samt besiktningsman eller kontrollant av byggnadstekniskt brandskydd som projekterats med hjälp av ingenjörsmässiga bedömningar, metoder och beräkningar.

7 Certifiering - SAK 3 Allmänt om certifieringen, krav för certifiering. Krav på kunskaper om bygglagstiftningen m.m. PBL och PBF Föreskrifter och allmänna råd som meddelats med stöd av PBL/PBF Särskild vikt vid tillämpningen av regler för varsamhet samt om tillgänglighet och användarbarhet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Kunskapen kan ha förvärvats genom yrkeserfarenhet. Kunskapen kan ha förvärvats genom utbildning. Fördjupad kunskap inom brandskydd. Särskilt prov ska avläggas!

8 Certifiering - SAK 3 Allmänt om certifieringen, krav för certifiering. Lämplighet för uppgiften Intyg från senaste yrkesverksamma treårsperioden. Rapporteringsskyldighet Årsrapportering om fortbildning Årsrapportering om genomförda uppdrag.

9 Vad är uppgiften? BFS 2011:17 1 Den sakkunnige ska kontrollera och verifiera om bygglagstiftningens krav på säkerhet i händelse av brand är uppfyllt. Viss vägledning finns i PBL och PBF En del vägledning kan utläsas ur Regeringens proposition 2009/10:170 En enklare plan- och bygglag

10 Vad är uppgiften? PBL 10 Kap: 5 Byggherren ska se till att varje bygg-, rivningsoch markåtgärd som byggherren utför eller låter utföra genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen. Om åtgärden är lov- eller anmälningspliktig, ska byggherren se till att den kontrolleras enligt den kontrollplan som byggnadsnämnden fastställer i startbeskedet.

11 Vad är uppgiften? PBL 10 kap: 8 Av kontrollplanen ska det framgå i vilken omfattning kontrollen ska utföras 1. inom ramen för byggherrens dokumenterade egenkontroll, eller 2. av någon som har särskild sakkunskap och erfarenhet i fråga om sådana åtgärder som kontrollen avser (sakkunnig) och som kan styrka sin sakkunnighet med ett certifikat som har utfärdats av ett organ som har ackrediterats för detta ändamål enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 och 5 lagen (2011:791) om ackreditering och teknisk kontroll eller av någon som uppfyller motsvarande krav enligt bestämmelser i ett annat land inom Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Lag (2011:795).

12 Vad är uppgiften? Prop. 2009/10:170 (avsnittet om startbesked, skälen för regeringens förslag) I normalfallet har byggnadsnämnden ingen anledning att misstro den byggherre som genom sin redovisning visar, att ett byggprojekt kommer att uppfylla de tekniska kraven. Processen med ett tekniskt samråd och beslut om kontrollansvarig och kontrollplan går då lika snabbt som i dag. Om projektet däremot är så bristfälligt redovisat att byggnadsnämnden inte har möjlighet att bedöma det, behövs en bättre redovisning, innan ett startbesked kan ges. Om redovisningen är sådan att byggnadsnämnden inte kan ha tilltro till att byggprojektet kommer att kunna uppfylla alla tekniska krav, kan byggnadsnämnden begära att byggherren utser en eller flera särskilt sakkunniga, som kan verifiera att de tekniska lösningarna uppfyller kraven.

13 Vad är uppgiften? Prop. 2009/10:170 (avsnittet om startbesked, skälen för regeringens förslag) I vissa fall när det finns anledning till tveksamhet beträffande byggherrens eller dennes medhjälpares kompetens bör byggnadsnämnden själv kunna utse en särskilt sakkunnig på byggherrens bekostnad, som får till uppgift att bedöma kvaliteten på den tekniska lösningen. Detta är en liten utvidgning av dagens möjligheter enligt 10 kap. 20 plan- och bygglagen.

14 Krav på fristående? Även om det inte står speciellt för SAK3 i lagtexten så har jag tolkat propositionen och texten för kontrollansvariga som att det är olämpligt att utföra SAK3-granskning i projekt där i mitt fall FSD-gjort projekteringen. Dvs på något sätt bör man ha en fristående ställning i förhållande till den/det som granskas.

15 Krav på fristående? Krav för kontrollansvariga: 9 För den kontroll som avses i 5 ska det finnas en eller flera kontrollansvariga som 1. har den kunskap, erfarenhet och lämplighet som behövs för uppgiften och kan styrka detta med ett bevis om certifiering, och 2. har en självständig ställning i förhållande till den som utför den åtgärd som ska kontrolleras. Om det finns flera kontrollansvariga, ska byggherren se till att någon av dem samordnar de kontrollansvarigas uppgifter.

16 Vem betalar? Utifrån FSDs utförda SAK3-uppdrag har fakturorna gått till: - Byggherren (fastighetsägare i de fallen) - Stadsbyggnadskontor (oklart om byggherren fakturerades i slutänden) - Totalentreprenör (oklart om denne vad byggherre). Anm: FSD har tagit in extern SAK3-kompetens (som skrivits in i kontrollplanen) för granskning av egen projektering. Detta har fakturerats FSD som skickat vidare detta till byggherren.

17 SAK 3 - utförande Tillvägagång vid utförda SAK3-uppdrag: - Fokus på de infekterade frågorna. - Uppfylls föreskrifterna genom korrekt utförd förenklad dimensionering? - Uppfylls föreskrifterna genom analytisk dimensionering? BBRAD? - Har inte tagit granskningsuppdrag som SAK3 i FSDprojekt, endast extern granskning av andra konsulter. - Granskningen är personlig men jag har ändå använt intern granskning.

18 Praktiska Exempel Hotellbyggnad Vk4 En utrymningsväg Vk5B Utrymningsfrågor Vk5B Frågor ang. boendesprinkler Vk2B (P-hus) Skydd mot omfattande brandspridning samt en del annat.

19 Praktiska Exempel Hotellbyggnad Vk4 - Flera byggnader, 6-våningshus - Lägenheter som ska hyras ut som hotell. - Operatören kommer söka hotelltillstånd för verksamheten. - Någonstans i fjällvärlden. - Loftgångshus med ett trapphus. - Projektet vill ha med en SAK3-certifierad som garant för lösningarna. - Projektören skickar över BSB, AD-utredningar m.m. för att jag ska göra en första översyn så att jag är med på deras tänk.

20 Praktiska Exempel Hotellbyggnad Vk4 Utredning ang. verksamhetsklass från BSB: Då byggnaden innehåller lägenheter för uthyrning kan dock inte lokalkännedomen likställas med bostäder, där boende vistas till vardags. God lokalkännedom likställs i BBR med boende och även om aktuell byggnad har förmildrande egenskaper bedöms lokalkännedomen inte vara i paritet med boende och verksamheten hänförs därför till verksamhetsklass 4. Slutsats Med stöd i ovan dras slutsatsen att aktuell byggnad i allt väsentligt tillhör verksamhetsklass 4. Husets enkla och överblickbara utformning gör att boende kan förväntas ha kännedom om byggnaden och dess utrymningsvägar även om det är deras första natt i byggnaden. Risk för brands uppkomst är något förhöjd på grund av installationen av bastu i varje enskild lägenhet. Hänsyn ska i detta avseende tas i fortsatt projektering men bedöms inte påverka verksamhetsklassen. Verksamhetsklassen bedöms vara Vk4.

21 Praktiska Exempel Hotellbyggnad

22 Praktiska Exempel Hotellbyggnad Vad säger föreskrifterna i BBR 5:321? Om inget annat anges i avsnitt 5:322 ska utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt utformas med tillgång till minst två av varandra oberoende utrymningsvägar. 5:322 anger följande som ok med en utrymningsväg: - Dörr direkt till säker plats i markplan för Vk1, 2A, 3 och 4. - Tr1-trapphus för Vk1 och 3 (16-våningar) - Tr2-trapphus för Vk1 och 3. (8 och 16-våningar) En enda utrymningsväg inte OK i detta fall!!

23 Praktiska Exempel Hotellbyggnad Vad hände? - Jag ringer upp granskaren i projektet och påtalar att föreskriftskraven i BBR inte är uppfyllda och frågar denne (som jag vet brukar vara noggrann i övrigt) om varför detta har passerat igenom. - Granskaren säger då Detta var precis det som jag anmärkte på i min granskning internt. - Projektören har alltså gått vidare med projektet trots att intergranskningen slagit ner på att föreskrift i BBR inte uppfylldes. - Hur slutade detta?

24 Praktiska Exempel Hotellbyggnad Vad hände sedan? - Projektören anser att jag är helt oflexibel att tänka på ett nyanserat sätt. Vi har ju gjort analytisk dimensionering är dennes argument. - Projektören ringer vidare på SAK3-listan tills denne hittar någon som ansåg att utformningen var ok. - Projekterade lösningen bröt mot föreskrift i BBR och borde aldrig kommit så långt som detta. - Projektören har i detta fall inte förstått innebörden av föreskriftstext. - Vem bestämmer vad som ska stå i en handling, handläggaren eller granskaren?

25 Praktiska Exempel Vk5B (Gångavstånd/Utrymningsprincip) Bakgrund: - RTJ och Brandkonsult är inte överens om utrymningsprincip. - Brandkonsult har tidigare tagit in en SAK3 från samma företag för att granska sin egen lösning. Detta underkändes av SBK i kommunen. Dom ville ha en oberoende granskning. - Jag blir i detta fall anlitad av fastighetsägaren (byggherren) att granska de infekterade frågorna för att projektet ska komma vidare.

26 Praktiska Exempel Vk5B (Gångavstånd/Utrymningsprincip) Föreslagen utformning (delvis ändrad efter detta):

27 Praktiska Exempel Vk5B (Gångavstånd/Utrymningsprincip) Vad säger BBR? Allmänt råd BBR 5:321: En korridor inom egen brandcell, en loftgång eller motsvarande i direkt anslutning till det utrymme som den betjänar kan utom för samlingslokaler i verksamhetsklasserna 2B eller 2C utgöra en gemensam del av i övrigt skilda utrymningsvägar. Sådana korridorer bör avskiljas i enheter om högst 60 m längd. Avskiljningarna bör utformas i lägst brandteknisk klass E 15 med dörrar i brandteknisk klass E 15- C.

28 Praktiska Exempel Vk5B (Gångavstånd/Utrymningsprincip) Bedömning: - Både RTJ, projektör och tidigare SAK3 har inte förstått att korridoren utgör utrymningsväg. (del av i övrigt skilda utrymningsvägar). Diareförd fråga till Boverket bekräftar korridoren som utrymningsväg även om tex dagrum m.m. tillåts ingå i samma brandcell. - En av de två utrymningsvägarna utgörs av utrymning över annan brandcell för att nå nästa trapphus. Tillåtet enligt allmänt råd 5:321 - Projekterade lösningen uppfyller enligt min bedömning alltså föreskrifterna i BBR. Även om detta var en mycket dålig praktisk lösning.

29 Praktiska Exempel Vk5B (Boendesprinkleravsteg) Bakgrund: - RTJ och Brandkonsult är inte överens om boendesprinklerutformning. - BSB beskriver ett avsteg med 20 minuters påföringstid. (SS anger 30 minuter). Viss motivering finns att det är ett mindre boende med inte så många lägenheter. - Två tekniska byten mot boendesprinkler finns angivna (luftad takfot och lägre klass på vindsbjälklag). Ingen verifiering av vare sig dessa eller en kombination av dessa. (Anm: Brandskyddshandboken anger automatisk vattensprinkleranläggning som skydd av takfot)

30 Praktiska Exempel Vk5B (Boendesprinkleravsteg) Bedömning (utdrag): - I och med att boendesprinkler är krav för aktuell verksamhet, att andra tekniska byten har utförts på grund av boendesprinklerinstallation samt att inga andra kompenserande åtgärder eller omständigheter finns, anser undertecknad att byggnadsnämnden inte ska godkänna detta som en mindre avvikelse utifrån BBR 1:21. Det finns dock möjlighet att via analytisk dimensionering frångå kravet på 30 minuters påföringstid. Men det kräver kompenserande åtgärder för att samma säkerhetsnivå ska uppnås. Några sådana åtgärder finns inte redovisade i detta fall.

31 Praktiska Exempel Vk5B (Boendesprinkleravsteg) Vad hände sedan? - SBK struntade i utlåtandet för att de ansåg att 30 minuters påföring bara var allmänt råd och inte föreskriftstext.

32 Praktiska Exempel Vk2B P-hus (skydd mot omfattande brandspridning samt andra frågor) Bakgrund: - Blir kontaktad direkt av SBK i aktuell kommun för att RTJ och brandkonsult inte är överens. - P-hus (delvis öppet, delvis med väggar) 6000m2 per plan - Två våningar samt parkering på taket. - Inget brandlarm - Ingen sprinkler - Analytisk dimensionering av utrymning. (Det antas att utrymningslarmet aktiveras manuellt efter en viss tid). - Analytisk dimensionering med CFD-beräkningar. (dock påvisas rökspridning som överstiger både 1250m2 och ytor i tabellen för skydd mot omfattande brandspridning i BBR.) - Andra indata för brandförlopp än vad som anges i BBRAD.

33 Praktiska Exempel Vk2B P-hus Skyddsnivå enligt BBR 5:561: - Brandceller max 1250m2 - Brandsektioner med brandlarm, max 5000m2 - Sprinklerinstallation.

34 Praktiska Exempel Vk2B P-hus 5:5 Skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgas inom byggnader. 5:51 Allmänt råd: Brandklassat ytskikt och beklädnad, brandcellsindelning, brandsektionering, brandtekniska installationer är exempel på skyddsåtgärder som kan begränsa utveckling och spridning av brand och brandgas inom en byggnad.

35 Praktiska Exempel Vk2B P-hus 5:5 Skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgas inom byggnader. 5:51 Allmänt råd: Brandklassat ytskikt och beklädnad, brandcellsindelning, brandsektionering, brandtekniska installationer är exempel på skyddsåtgärder som kan begränsa utveckling och spridning av brand och brandgas inom en byggnad. 5:53 Brandcellsindelning När byggnader delas in i brandceller ska dessa utformas så att ett tillfredsställande skydd mot spridning av brand och brandgas erhålls. Utformningen av brandcellen ska begränsa spridning av brand och brandgas till intilliggande brandcell under en bestämd tid.

36 Praktiska Exempel Vk2B P-hus Utifrån förutsättningarna för brandceller så dras alltså slutsatsen att även skydd mot rökspridning ingår som brandskydd i förenklad dimensionering enligt 5:561.

37 Praktiska Exempel Vk2B P-hus (utdrag från utlåtandet) Utifrån ovanstående gör undertecknad bedömningen att redovisat utförande av projektörerna på X inte uppfyller alla kraven i BBR. Det baseras på följande: Brandscenario i utrymningsanalys som inte är vald utifrån BBRADs kriterier måste tydligare redovisas och motiveras till aktuella referenser som förmodligen avses men inte redovisats. Manuell aktivering av utrymningslarm kan inte tillgodoräknas som dimensionerande scenario för utrymning om inte forskning kan presenteras av projektören som styrker detta antagande. Krav på utvändig nödbelysning utanför utgångar till det fria är inte inarbetade i handling. Förskriftstexten i BBR 5:352 är således inte uppfylld.

38 Praktiska Exempel Vk2B P-hus (utdrag från utlåtandet) Utifrån ovanstående gör undertecknad bedömningen att redovisat utförande av projektörerna på X inte uppfyller alla kraven i BBR. Det baseras på följande: Skydd mot omfattande brandspridning är inte redovisat att det uppfyller motsvarande nivå som förenklad dimensionering i 5:561. Med redovisade brandsimuleringar fås omfattande rökspridning i byggnaden som vida överstiger en yta på 1250m 2, försvårar en insats för Räddningstjänsten samt leder till större ytor med egendomsskador än vad brandcellsindelning enligt förenklad dimensionering hade gjort. Om istället en större yta väljs som brandsektion måste det säkerställas att någon gör insats med samma insatstid och förmåga som räddningstjänsten hade kunnat göra vid ett automatiskt brandlarm. Grundförutsättningen enligt förenklad dimensionering i BBR är trots allt sprinklerinstallation vid denna storlek på osektionerad byggnad. Om projektören vill avvara både sprinkler och brandlarm krävs således en mycket mer omfattande verifiering än den som är utförd hittills för att uppfylla samma säkerhetsnivå som allmänna råden i BBR 5:561

39 SAK 3 Tips! Utifrån erfarenhet från utförda uppdrag: - Förslag på tillvägagång vid granskning - Förslag på tillvägagång vid utlåtande

40 SAK 3 - utförande Tips för tillvägagång vid SAK3-uppdrag (projekteringsgranskning) 1. Svara endast på om man har tid att göra jobbet inom angiven tidsram. 2. Förekommer jäv-situation? 3. Orderbekräftelse!! 4. Se till att bli inskriven i kontrollplanen för projektet samt vilka delar som kontrollen avser. 5. Inhämta underlag för granskning - Brandskyddsbeskrivning - Analytisk dimensionering - Yttranden från RTJ, SBK, andra konsulter m.m. - Ring och prata med berörda parter om dokumentationen är oklar. 6. Försök att avgränsa granskningen till det som är infekterade frågor. - Eventuella andra synliga avvikelser mot föreskrifter bör givetvis noteras! 7. Uppfyller projekteringen föreskrifterna genom förenklad dimensionering? 8. Uppfyller projekteringen föreskrifterna genom analytisk dimensionering - Har förutsättningarna enligt BBRAD använts? - Har annan indata än BBRAD använts? Är denna tillräckligt underbyggd? Referenser? 9. Utlåtande (inklusive intern kvalitetsgranskning, gärna av annan SAK3)

41 SAK 3 - utlåtandet Tips för Utlåtande för SAK3-uppdrag (projekteringsgranskning) 1. Uppfyller projekteringen föreskrifterna Ja/Nej? - Ge aldrig förslag på andra bättre lösningar om projekterad lösning uppfyller föreskrifterna. 2. Kom inte med lösningsförslag. Projektören får istället komma med ett nytt bättre genomarbetat förslag på lösning som uppfyller föreskrifterna. 3. Viktigt att SAK3-granskaren inte kommer med lösningsförslag av flera anledningar: - Förlorar sin oberoende ställning. Då är man plötsligt involverad. - Det kan finnas olika lösningar för att byggnaden ska uppfylla föreskrifterna. En del enkla/billiga medan andra mer komplicerade/dyra. Det måste vara byggherrens uppgift att avgöra vilken väg denne vill gå i de fallen. 4. Ha alltid i åtanke att Du som certifierad kan anmälas av någon part och certifieringen bli indragen.

42 SAK 3-Frågor? Är det rimligt med ett krav på fristående ställning även för SAK3 vid granskning? (Motsvarande Kontrollansvarig) Jämför tex med BIVs-hederskodex? BRAs etiska regler? Kan SBK ifrågasätta en projektering som är utförd av SAK3 från början om detta ligger med i byggherrens dokumenterade egenkontroll? Hur bör man agera när man märker att någon part inte gör rätt? Till exempel inte följer ett utlåtande från SAK3? (RTJ, Konsult, KA, Entreprenör, Byggherre, SBK m.fl.) Bör man anmäla en SAK 3-certifierad som missköter sig i andra projekt? (typ i granskningsuppdrag erkänner att denne inte har tillräcklig kompetens att utföra granskningen utan hänvisar till att konsulten har bättre kompetens och säkerligen gjort rätt) Varför har inte fler certifierat sig?

43 Tack för visat intresse! Joel Wikström Tel: / Mail: joel.wikstrom@fsd.se FSD Göteborg AB

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Rollfördelningen under byggprocessen

Rollfördelningen under byggprocessen Carl-Magnus Oredsson Tf enhetschef enheten för styrmedel och fastighetsekonomi carl-magnus.oredsson@boverket.se Byggherrens ansvar för kontrollen av genomförandet PBL 10 kap 5 Byggherren ska se till att

Läs mer

Sakkunniga inom brandskydd

Sakkunniga inom brandskydd Certifieringsregel för Sakkunniga inom brandskydd -Behörighet N -Behörighet K RISE Research Institutes of Sweden AB Certifiering - Certification 2019-10-09 2 Förord Certifiering innebär bestyrkande från

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5.332 finns för Vk 4 (hotell).

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla föreskriften BBR 5:332 trots att längre gångavstånd än det i tabell 5:332 angivna gångavståndet

Läs mer

Brandskydd i asylboende

Brandskydd i asylboende Brandskydd i asylboende FSD -praktisk tillämpning vid ombyggnad Maria Ovesson maria.ovesson@fsd.se Disposition Tillfälligt boende? Bakgrund till Vk3B Utmaningar bef. byggnader Praktiska exempel Funderingar

Läs mer

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Följande yttrande utgör ett generellt remissvar vid ändring av vind i befintligt flerbostadshus till bostad. Yttrandet är även vägledande

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, Forshaga kommun Bakgrund HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn inryms i en enplansbyggnad i Deje i Forshaga kommun.

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BFS 2011:x Boverkets föreskrifter och allmänna råd om certifiering av sakkunniga inom områdena betong-, trä- och stålkonstruktioner, geoteknik,

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR 19

Boverkets byggregler, BBR 19 Boverkets byggregler, BBR 19 Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggandeavdelningen Introduktion Brandskydd regleras i: Lag och om skydd mot olyckor Plan och bygglagen Boverket ger

Läs mer

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: BAKKANTSUTRYMNING I KÖPCENTRA Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5:332 i

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:14 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om certifiering av kontrollansvariga; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den 19 april

Läs mer

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Case Study av Br0-byggnader Varmt välkomna till försommarens lokalgruppsträff i Göteborg. Temat för träffen kommer att vara en case study av Br0-byggnader.

Läs mer

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26).

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26). 5 Brandskydd Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 8 kap. 9, PBL och 3 kap. 8, PBF. Avsnittet innehåller även allmänna råd till 10 kap. 6 PBL. Avsnitt 5:8 innehåller också föreskrifter

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

Förebyggarseminarium 2015

Förebyggarseminarium 2015 Förebyggarseminarium 2015 Johan Rönmark Frågor tar vi löpande! Utkiken Egen inloggning via din arbetsgivare Räddsam F betalar tillsammans för Utkiken per år PM för tillsyn På gång att samlas in Möjlighet

Läs mer

ÖP DP BL (Genomförande)

ÖP DP BL (Genomförande) Nyheter i Plan- och bygglag Lagen börjar gälla från 2 maj 2011. ÖP DP BL (Genomförande) Slutbesked ANSÖKAN OM LOV Besked till bygglovansökande ska lämnas inom tio veckor. Redan i bygglov ska en bedömning

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 MEDDELANDE FRÅN RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Allmänna råd och kommentarer Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete beslutade den 20 december 2001. Enligt

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6)

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6) Brandskyddstekniskt utlåtande avseende ansökan om bygglov 2018-05-18 2 av 3 Möjlighet till utrymning (BBR 5:3) Utrymning från byggnaden sker via trapphus alternativt via utgångar direkt till det fria.

Läs mer

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Stöd för bygglovhandläggare Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Brand och räddningstjänstfrågor i byggprocessen Brand- och utrymningssäkerhet är en viktig del av en byggnads egenskaper. För att kunna

Läs mer

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler BRANDSKYDD En handbok i anslutning till Boverkets byggregler Torkel Danielsson Tomas Fagergren Daniel Larsson Martin Olander Gösta Sedin Urban Söderberg Jörgen Thor Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst

Läs mer

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ...

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ... Brandskydd....1 Begrepp Allmänna förutsättningar Följande avsnitt redovisar bl.a vanliga begrepp enligt Boverkets Byggregler, Euroklasser samt gipsskivors brandskyddande egenskaper. I övrigt se respektive

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BFS 1996:55 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd om certifiering av riksbehöriga kvalitetsansvariga; Utkom från

Läs mer

VFA 5.4: Utrymningsbredd

VFA 5.4: Utrymningsbredd VFA 5.4: Utrymningsbredd VFA 5.4: UTRYMNINGSBREDD Syfte: Indata: Resultat: Att vid dimensionering av lokaler för över 150 pers. möjliggöra byte av en (1) utrymningsväg av bredden 1,2 meter mot två (2)

Läs mer

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Bakgrund På Orust finns ett flertal hotell/pensionat/vandrarhem och privata uthyrare med mer än 5 rum eller fler än 9 bäddar för korttidsuthyrning.

Läs mer

20111-10- 22 t.s.aitnom-g8

20111-10- 22 t.s.aitnom-g8 Sida 1 (1) Kommunledningskontoret Eslövs kommun att: Minna Hatti 241 80 Eslöv 20111-10- 22 t.s.aitnom-g8 Angående detaljplan för förskola i Skytteskogen, del av Eslöv 53:4 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Läs mer

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Kontorshus med kantine för 100 personer Tre etager 75-100 kontorsplatser / etage Konferensrum för 75 personer i 1

Läs mer

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL I figurerna nedan visas övergripande förslag på hur energifrågan kan hanteras i byggprocessen och hur ansvarsfördelningen

Läs mer

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor Handling 07.2 Sidantal 7 07.2 Brandskyddsbeskrivning Upprättad av Mikael Nimmersjö Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM INNEHÅLLFÖRTECKNING INNEHÅLLFÖRTECKNING 2 0 Inledning 3 1 Byggnadsbeskrivning

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 1/9 LEXUS Kv. Hjulet / Olaus Petri 3:84 BETTORP, ÖREBRO BRANDSKYDDSDOKUMENTATION 2009-08-06 Rev 2010-11-29 W2009-215 LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus UTLÅTANDE 2015-01-27 joachim.s.eriksson@icloud.com Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus Detta brandtekniska utlåtande är upprättat av brandingenjör Folke Andersson,

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Flyktingsituationen - ur räddningstjänstens perspektiv Hur hanterades situationen inom Räddningstjänsten Storgöteborg Vilka problembilder behövde hanteras

Läs mer

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: BYTE AV EI-GLAS MOT E-GLAS Syfte: Indata: Resultat: Att möjliggöra byte av EI-klassat glas mot E-glas i brandcellsgräns mot utrymningsväg. Presentera beräkningsmetodik

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? 2 Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till behöver

Läs mer

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede Brandbottnen Nybyggnad flerbostadshus Övergripande b randskydds beskrivning Projekterings underlag Samrådskede Magnus Lindström Handläggande b randingenjör ( N ) Mattias Skjöldebrand Internkontrollerande

Läs mer

Befintligt brandskydd

Befintligt brandskydd Blombacka Byggnaden 6 våningar. 35 lägenheter. Restaurang för boende i bottenplan. Centralt trapphus. På varje våningsplan leder två korridorer ut från trapphuset till lägenheterna. Uppfördes 1992 som

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2013:3) om certifiering av vissa installatörer samt om ackreditering av organ för sådan certifiering; BFS 2015:xx Utkom från trycket

Läs mer

Frågor och svar om kontrollplan, webbseminarium den 12 september 2011

Frågor och svar om kontrollplan, webbseminarium den 12 september 2011 2011-09-12 Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar om kontrollplan, webbseminarium den 12 september 2011 Finns det möjlighet att ladda ner PowerPoint bilder som visades?

Läs mer

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Sven-Åke Persson Diligentia Sven-ake.persson@diligentia.se 2015-01-29 JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Brandskyddstekniskt utlåtande nybyggnad bostäder Underlag detaljplan Syfte Detta utlåtande redovisar

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe Boverkets byggregler, BBR Caroline Bernelius Cronsioe VILKEN VERKSAMHET RÖR DET SIG OM ENLIGT BYGGREGLERNA? Hem för ensamkommande flyktingbarn Anläggningsboende Uppförande av nya byggnader Ändring av en

Läs mer

Brandskyddsbeskrivning

Brandskyddsbeskrivning Uddeäng AB Nybyggnad industri/lagerlokaler Eggen 1- Holmängen Vänersborgs kommun Brandskyddsbeskrivning Bygglovhandling 2016-03-29 FAST Engineering AB/ Brandingenjör Anders Wallin anders@brandanders.se

Läs mer

De gemensamma frågorna LOKALGRUPPERNA

De gemensamma frågorna LOKALGRUPPERNA De gemensamma frågorna LOKALGRUPPERNA Fråga 1 En fråga vi fått från en medlem: Brandspridning från ett miljöhus i ett plan som ligger exempelvis 7 meter från ett bostadshus i 3 eller fler våningsplan.

Läs mer

BIV, lokalgruppsträff Östergötland. Utförandekontroll brandskydd Nils Olsson, Bengt Dahlgren Brand & Risk 2015-09-21

BIV, lokalgruppsträff Östergötland. Utförandekontroll brandskydd Nils Olsson, Bengt Dahlgren Brand & Risk 2015-09-21 BIV, lokalgruppsträff Östergötland Utförandekontroll brandskydd Nils Olsson, Bengt Dahlgren Brand & Risk 2015-09-21 1 Utförandekontroll brandskydd VARFÖR? PBL (Plan- och bygglagen) 10 kap. Genomförande

Läs mer

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB BBR 2012 BBR 19 Innehåll BBR - Uppbyggnad, principer Brandskydd Avsnitt 5 Energihushållning Avsnitt 9 Säkerhet vid användning Avsnitt 8 Ändring/ombyggnad Tillämpning i byggprojekt/genomförande 3 1 Boverkets

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som övernattar: Åldersgrupp:

Läs mer

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 1 (6) KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 0. INLEDNING I kv Radiomasten i Luleå planeras ett större radhusområde. I detta dokument redovisas översiktligt förutsättningar

Läs mer

Byggprocessen Vilka dokument behövs när?

Byggprocessen Vilka dokument behövs när? Byggprocessen Vilka dokument behövs när? Caroline Bernelius Cronsioe & Anders Johansson, Boverket, Claes Nicklasson, Räddningstjänsten Östra Blekinge Mats Sjökvist, byggnadsnämnden i Karlskrona kommun

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till kan du

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete Räddningstjänst

Läs mer

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden med anledning av ny utgåva av BBR (20)

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden med anledning av ny utgåva av BBR (20) Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden med anledning av ny utgåva av BBR (20) Hittar du fel i handboken som bör korrigeras, skicka ett meddelande till nils.olsson@bengtdahlgren.se

Läs mer

Välkommen! www.fsd.se

Välkommen! www.fsd.se Välkommen! Fakta Hotel Post Ca 500 gästrum, 3 större sviter Konferensrum för > 1000 personer Befintlig byggnad från 1925 Invigning Hotel Post 26 jan 2012 Ca 37 000 m 2 Kostnad ca 1,4 miljarder SEK 5 bra

Läs mer

Projekteringsanvisning Brandskydd 1. Inledning

Projekteringsanvisning Brandskydd 1. Inledning Uppdragsnamn Projekteringsanvisning - Brandskydd, Climate Recovery Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Climate Recovery 110116 2017-07- 05 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Tomas Fagergren TFN 2017-07-

Läs mer

Brandskydd i bostäder

Brandskydd i bostäder Brandskydd i bostäder Vad kan gå fel? Vad ska vi uppmärksamma? 2014-05-22 Daniel Olsson & Sofie Bergström Luleå räddningstjänst Innehåll Brand i bostäder Lagstiftning Byggprocessen Brandskyddsdokumentation

Läs mer

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Information angående tillsynsbesöken Under 2012 har 26 vårdboenden i Kramfors besökts av räddningstjänsten. Anledningen till valet

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 2010 2011 2012 Arbetet påbörjas Remiss juni-september EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter, OVK

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter, OVK Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. För uppgift om ikraftträdande och övergångsbestämmelser och samtliga fotnoter; se respektive

Läs mer

Boverkets Byggregler, BBR

Boverkets Byggregler, BBR BBR 2012 Boverkets Byggregler, BBR Funktionskrav på Byggnader och tomter som tas i anspråk för bebyggelse Nybyggnad, om- och tillbyggnad samt markeller rivningsarbeten, med avseende på Hygien Luft Ljus

Läs mer

INVENTERING BRANDSKYDD

INVENTERING BRANDSKYDD IRM CONTRACTING I KRISTINEHAMN AB INVENTERING SOMMARVIK AB SOMMARVIK- ÅRJÄNG CAMPING & STUGOR INFORMATIONSHANDLING PATRIK ROSLUND SÄSONGSPLATSER HUSVAGN Antal sidor: 15 Kristinehamn Uppdragsnr: PR 16052

Läs mer

Kontrollansvarigas uppföljning av bärförmåga

Kontrollansvarigas uppföljning av bärförmåga Kontrollansvarigas uppföljning av bärförmåga Civ. Ingenjör Sofie Nilsson, Stockholm KA nivå K Lead Auditor A3 Cert ordf KARF Vad gör KA upprättar förslag till kontrollplan ger råd om inventering för rivning

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN STRÖMSTAD

RÄDDNINGSTJÄNSTEN STRÖMSTAD RÄDDNINGSTJÄNSTEN STRÖMSTAD Upprättad av: BE Datum: 2002-04-26 Rev 2008-05-28 Godkänd av: BE 1. Bakgrund 2. Ansvarsförhållanden PM: 7 Lokalers personkapacitet Det finns många aktörer som behöver veta vilket

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

Föreläggande med vite enligt lagen om skydd mot olyckor på fastigheten Öregrund 25:13, Hotell Floras Trädgård

Föreläggande med vite enligt lagen om skydd mot olyckor på fastigheten Öregrund 25:13, Hotell Floras Trädgård Datum: Diarienummer: 2017-09-07 2016-000766 (RÄN 2017-0124) Räddningsnämnden Föreläggande med vite enligt lagen om skydd mot olyckor på fastigheten Öregrund 25:13, Hotell Floras Trädgård Förslag till beslut

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Skriv ut och fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:16 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter;

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (2011:6) om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga

Läs mer

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19 Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergripande i LSO 2004 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor Minskad detaljreglering

Läs mer

Kontroll av brandskydd i byggprocessen. 1. Bakgrund och innehåll. Lund 2013-01-11

Kontroll av brandskydd i byggprocessen. 1. Bakgrund och innehåll. Lund 2013-01-11 Swedish Chapter Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Kontroll av brandskydd i byggprocessen 1. Bakgrund och innehåll Lund 2013-01-11 Processen från idé till färdig byggnad är en lång resa

Läs mer

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Lokalgrupp Syd David Tonegran Tyréns Daniel Rosberg WSP Martin Nilsson LTH/Boverket Emma Nordwall Helsingborgs Brandförsvar Joel Wollberg - ESS

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

CHALMERSFASTIGHETER KONTOR/UTBILDNINGSLOKAL (DEL AV PLAN 5) GIBRALTARGATAN 1C JOHANNEBERG 31:10 GÖTEBORG

CHALMERSFASTIGHETER KONTOR/UTBILDNINGSLOKAL (DEL AV PLAN 5) GIBRALTARGATAN 1C JOHANNEBERG 31:10 GÖTEBORG CHALMERSFASTIGHETER KONTOR/UTBILDNINGSLOKAL (DEL AV PLAN 5) GIBRALTARGATAN 1C JOHANNEBERG 31:10 GÖTEBORG KORTFATTADE BRANDTEKNISKA PROJEKTERINGSANVISNINGAR Antal sidor: 7 Projektnr: 845 24 02 Författare:

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter BFS 2011:16 med ändringar till och med BFS 2017:10 Detta är en konsoliderad

Läs mer

Carl-Mikael Siljedahl, AlbaCon AB, på uppdrag av byggherren. Objekt: 9185

Carl-Mikael Siljedahl, AlbaCon AB, på uppdrag av byggherren. Objekt: 9185 1(7) Av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering certifierat besiktningsföretag Konsulterande ingenjörer och certifierade besiktningsmän inom förebyggande brandskydd BRANDSKYDDSDOKUMENTATION - 2006 Objekt:

Läs mer

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: ---

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: --- Brandskyddsbeskrivning mall BBR22/55/1 g:\uppdrag\215487 kaverös göteborg pm räddningsväg\dokumentation\215487 pm räddningsväg 16323.docx BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG BRANDSKYDD : Reviderad:

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 Arbetet påbörjas 2010 Remiss juni-september 2011 EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

VFA 5.1: Utrymning från entresolplan

VFA 5.1: Utrymning från entresolplan VFA 5.1: Utrymning från entresolplan VFA 5.1: UTRYMNING FRÅN ENTRESOLPLAN Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:321, föreskrift, med avseende på att uppnå tillfredställande utrymning med enbart en

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Syfteshandboken - Bakgrund

Syfteshandboken - Bakgrund Syfteshandboken - Bakgrund Funktion enligt föreskrift Acceptabel nivå enligt allmänt råd Alternativa utformningar enligt analytisk dimensionering Syfte med föreskrift och allmänt råd Skapa inriktning för

Läs mer

VFA 5.3: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG

VFA 5.3: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG VFA 5.3: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG VFA 5.3: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla föreskriften BBR 5:332 trots att längre gångavstånd än det i tabell 5:332 angivna gångavståndet

Läs mer

Mål med utbildningen. Byggprocessen. Byggnadstekniskt brandskydd. Ville Bexander.

Mål med utbildningen. Byggprocessen. Byggnadstekniskt brandskydd. Ville Bexander. Byggnadstekniskt brandskydd Ville Bexander ville.bexander@svbf.se 1. 2015-03-02 Mål med utbildningen Kännedom om byggprocessen med tillhörande lagstiftning Grundläggande kunskap om byggnadstekniskt brandskydd

Läs mer

Räddningstjänstens syn på lämplig brandskyddsnivå för hotell utifrån skälighetsprincipen. Bakgrund:

Räddningstjänstens syn på lämplig brandskyddsnivå för hotell utifrån skälighetsprincipen. Bakgrund: Räddningstjänstens syn på lämplig brandskyddsnivå för hotell utifrån skälighetsprincipen. Bakgrund: På Öland finns 52 (kända) hotell/pensionat/vandrarhem med mer än 4 rum eller fler än 8 bäddar för korttidsuthyrning.

Läs mer