Utbildningsnämnden. Dnr Ubn 2009/153. Ny beställning av IV-IK. Utbildningsnämndens kanslis förslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsnämnden. Dnr Ubn 2009/153. Ny beställning av IV-IK. Utbildningsnämndens kanslis förslag"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (10) (Efter återremiss ) Utbildningsnämnden Ny beställning av IV-IK Dnr Ubn 2009/153 Förslag till beslut Utbildningsnämndens kanslis förslag Introduktionskurs för invandrare (IV-IK) beställs från och med från Järfälla Lärcentrum Ärendet i korthet IV-IK (Individuellt program Introduktionskurs för invandrarelever) är en kurs inom det individuella programmet som vuxit fram för att tillgodose behovet av sfi/svenska som andraspråk och andra kärnämnen hos unga (16 19 år) nyanlända invandrare. Kursens syfte är att möjliggöra för invandraren att gå vidare till reguljära gymnasiala studier. I Järfälla genomförs IV-IK av Kvarngymnasiet mot ersättning med elevpeng för IV. Kursen har kontinuerlig intagning och har normalt mellan 40 och 50 elever. Kansliet föreslår att IV-IK från och med beställs från Järfälla lärcentrum. Förslaget innebär att den kompetens som finns i undervisning i sfi/svenska som andraspråk samlas på ett ställe och därmed kan utnyttjas på ett effektivare sätt. Förslaget innebär också en större tydlighet och struktur på IV-IK i linje med regeringens förslag till utformning av det särskilda programmet, Språkintroduktion i Gymnasieskola Handlingar 1 Kansliets skrivelse Bakgrund IV-IK (individuellt program introduktionskurs för invandrarelever) är en kurs inom det individuella programmet som vuxit fram för att tillgodose behovet av sfi/svenska som andraspråk och andra kärnämnen hos unga (16 19 år) nyanlända invandrare. Kursens syfte är att möjliggöra för invandraren att gå vidare till reguljära gymnasiala studier. IV-IK finns inte som officiell benämning och det finns inga kursplaner eller av staten satta mål för verksamheten. Skälet till att verksamheten knyts till IV är att den ligger inom IV:s allmänna mål att förbereda elever för nationella program. IV-IK genomförs av Kvarngymnasiet mot ersättning med elevpeng för IV. Kursen har kontinuerlig intagning och har normalt mellan 40 och 50 elever IVIK 2010, tjänsteskrivelse.doc Utbildningsnämndens kansli Besöksadress: Vasaplatsen 11 Kansliet Postadress: JÄRFÄLLA Sune Stjärnlöf, Programchef Telefon växel: Telefon: (direkt) (mobil) E-post: utbildningsnamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (10) Från och med hösten 2008 har en utveckling av IV-IK skett i form av inrättandet av PRIVIK på SAMGymnasiet. PRIVIK står för programinriktat IV-IK och syftar till att snabbare slussa in elever på nationella program genom att låta elever, som nått en viss nivå i svenska och som bedöms ha förutsättningar i övrigt, gå över till PRIVIK och där parallellt med ytterligare studier i svenska också pröva på karaktärsämnen i nationella program. För närvarande omfattar den verksamheten ca 20 elever. I samband med utvecklingen av PRIVIK väcktes även frågan om IV-IK:s fortsatta utveckling. Frågor som berördes var bland annat: - De nyanlända invandrarungdomarna blir IV-elever endast av det skälet att de inte kan svenska och det är därför inte givet att deras utbildning knyts till Kvarngymnasiets IV-program - Många av de elever som börjar/slutför IV-IK när de är år börjar aldrig på gymnasiet utan går till Komvux för vidare studier. - Den kompetens i undervisning i sfi/svenska som andraspråk och i alfabetiseringsundervisning som finns på Järfälla Lärcentrum bör tas till vara även för IV-IK-elever. - IV-IK i förhållande till regeringens förslag till särskilt program, Språkintroduktion, i gymnasieskola Kansliet skrev fram ett förslag till ny beställning av IV-IK och föreslog att beställningen skulle göras till Järfälla Lärcentrum. Vid nämndens möte, , återremitterades ärendet Ny beställning av IV-IK (individuellt program introduktionskurs för invandrarelever). Nämnden önskade kompletterande information på följande punkter: - Hur ser det ut i andra kommuner? - Vilka elever studerar på IV-IK - Kompetenser på IV-IK idag och framtiden - Elevernas uppfattning om sin utbildning - Vilket extra stöd behöver IV-IK eleverna? - Hur ser elevernas schema ut på IV-IK? - Hur skiljer sig pedagogiken mellan att undervisa unga och vuxna? - Koppling till den nya gymnasieskolan (GY -11) - Organisation av nya IV-IK Utredning Genomförande För att samla in efterfrågad information genom framför allt intervjuer har Pi Högdahl anlitats av kansliet. Pi Högdahl var tidigare projektledare för Järfälla kommuns mångfaldsprojekt. Ytterligare information har begärts in direkt från Kvarngymnasiet. En expertkommentar har inhämtats från Stockholms universitet. Kommentarens författare, Aina Bigestans, är f d chef för Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet och har tidigare varit i kontakt med Kvarngymnasiets IV-IK.

3 (10) Här redovisas nu den kompletterande information med bilagor, som nämnden efterfrågat samt kommentarer till denna. Därefter ger kansliet en sammanfattande analys av materialet och redovisar förslag till ny organisation/beställning. Hur ser det ut i andra kommuner? (Bilaga 1a och 1b) Mottagande av nyanlända elever har de senaste åren ägnats stor uppmärksamhet från skolmyndigheternas sida. Såväl Skolverket, Myndigheten för skolutveckling och nu senast Skolinspektionen har i olika rapporter behandlat frågan. I en särskild granskningsrapport Utbildning för nyanlända elever rätten till en god utbildning i en trygg miljö (2009:3) redovisar Skolinspektionen ett antal iakttagelser bl a att vissa elever tycker att man blir kvar för länge på IV-IK. En elev säger i en intervju: Jag önskar att jag inte hade varit tvungen att fly till Sverige när jag hade så kort tid kvar i gymnasieskolan. Här känns det som om jag fått börja om från början. Skolinspektionen har dock funnit exempel i enstaka skolor där elever har fått övergå till reguljär undervisning på ett tidigt stadium och där eleven snabbt nått goda kunskapsresultat. Ett sådant exempel finns i Örebro kommun som inom gymnasieskolan har en s.k. Intergrupp där nyanlända elever studerar integrerat på nationellt program enligt individuella scheman. I bilaga 1b finns utdrag från ett antal kommuners hemsidor där IV-IK presenteras. Allmänt kan konstateras att IV-IK har utformats på olika sätt i kommunerna. I vissa kommuner är koncentrationen på språkundervisning i kombination med vissa kärnämnen. I andra kommuner bland annat Järfälla har IV-IK utvecklats till att bli en mer integrerad del av övriga IV. Elever på IV-IK (Bilaga 2a och 2b) För att få en bild av elevernas tid på IV-IK, deras tidigare utbildning och vad de gått vidare till efter avslutad IV-IK har elevlista från sammanställts. Den samlade bilden visar att elevgruppen är synnerligen heterogen. Åldersmässigt är eleverna mellan 16 och 20 år. Skolbakgrunden varierar kraftigt, från några enstaka skolår till 11 års tidigare skolgång. För flera elever har tidigare skolbakgrund varit svår att fastställa. Tiden på IV-IK varierar mellan ett till två år och elevernas fortsatta väg skiljer sig också. En tredjedel går vidare till annan utbildning på Kvarn. En knapp tredjedel går vidare till PRIVIK på SAMgymnasiet. Kompetenser på IV-IK idag och framtiden (Bilaga 3a, 3b och 3c) Utifrån den redovisning av personal och kompetenser på IV-IK i dag, som rektor för Kvarngymnasiet inkommit med, kan konstateras att en mycket stor resurs, såväl vad gäller lärare som stödpersonal finns inom IV-IK. Därtill kommer en inte redovisad resurs motsvarande drygt en heltidstjänst i form av studiehandledning på modersmål. Den resursen betalas centralt. När det gäller personal för utbildningen i sfi/svenska som andraspråk finns ingen i ämnet behörig lärare. Det måste ses som anmärkningsvärt mot bakgrund av att det är undervisning i svenska som är huvuduppdraget i IV-IK.

4 (10) I bilaga 3b redovisas synpunkter från några av personalen på IV-IK. Det framgår tydligt att man uppfattar att det finns brister i verksamheten, Det gäller framför allt undervisningsdelen och de individuella studieplanerna och hur mentorskapet fungerat. Uppfattningarna stämmer väl med den bild som intervjuerna med eleverna ger. I bilaga 3c redovisar Kvarngymnasiet en tänkt organisation för vt -10. Som framgår av redovisade intervjuer med personal på IV-IK (bilaga 3b) finns insikter om möjliga förbättringar. Om den tänkta organisationen kommer att tillgodose de förbättringar som personalen önskar och hantera de brister som kansliet bedömer finns går inte att utläsa. Elevernas uppfattning (Bilaga 4) Intervjuer har skett med totalt 11 elever. Fem elever på nuvarande IV-IK, fyra elever som gått vidare till PRIVIK och två elever som gått vidare till annan verksamhet på Kvarn. Sammanfattningsvis kan konstateras att alla elever var mycket nöjda med mottagandet på IV-IK och med kontakterna med olika stödfunktioner: syv, kurator och skolsköterska. När det gäller undervisningen var bilden mer splittrad (se bilaga). Många önskar mer struktur och ett snabbare tempo. Den individuella studieplanen var inget levande dokument. Endast någon enstaka elev kände överhuvudtaget till att den fanns. Systematiska mentorssamtal uppfattade inte eleverna att det fanns. Alla elever som gått vidare till PRIVIK önskade att även IV-IK från början hade legat på Jakobsbergskolan och SAMGymnasiet. Vilket extra stöd behöver IV-IK-eleverna? Skolsköterska och kurator framhåller att många i elevgruppen har problem som beror på specifika händelser och på det faktum att man brutit upp från hemlandet och nu måste anpassa sig till en ny miljö. Kvarngymnasiet har syv på 50%, kurator på 75 % och skolsköterska på 50 % för IV-IK-eleverna. Personalens bedömning är att det motsvarar behovet. Hur ser elevernas schema ut på IV-IK? (Bilaga 5) I bilaga 5 finns en sammanställning av schemat för några av eleverna på IV-IK. Det kan konstateras att antalet undervisningstimmar i sfi/sva är mellan 6 och 10 timmar per vecka. Övrig tid används till kärnämnen (engelska och matematik), estetisk/praktisk verksamhet och studiehandledning på modersmålet. Ett skäl till att antalet timmar i svenska är så pass lågt är enligt skolledningen att övrig verksamhet också innebär språkträning. Med vilken systematik detta görs och den faktiska effekten för elevens språkutveckling är dock inte dokumenterad. Vid intervjuer har framkommit att det inte finns metodik för vad som kallas språkutvecklande pedagogik, dvs en pedagogik som bygger på en medveten språkutveckling i andra undervisningssammanhang än sfi/sva. Hur skiljer sig pedagogiken mellan att undervisa unga och vuxna? De ungdomar som går i IV-IK är genomsnittligt 18 år. Vid samtal med sfi/sva-lärare med erfarenhet från undervisning av såväl äldre som yngre studerande så är den all-

5 (10) männa uppfattningen att skillnader i ålder är inte något större problem. Det som ställer störst krav på pedagogisk anpassning är skillnader i utbildningsbakgrund. Koppling till den nya gymnasieskolan (GY -11) (Bilaga 6) I bilaga 6 redovisas den förändring av det nuvarande IV-programmet som regeringen fastställt. Utgångspunkten för förändringen är att nuvarande IV uppfattas ha för oklar struktur och att verksamheten i många fall är för heterogen och diffus och inte leder till målet - studier på ett nationellt program. IV-programmet kommer därför att ersättas av fem särskilda program. Ett av dessa program heter Språkintroduktion. Programmet Språkintroduktionen är till för nyanlända invandrarungdomar och tonvikten ligger därför på utbildning i det svenska språket. Även andra ämnen från såväl grundskolan som gymnasiet kan ingå. Eleven ska så snart som möjligt kunna fortsätta till ett nationellt program. Kansliet ser det särskilda programmet Språkintroduktion som en vilja till uppstramning av det nuvarande IV-IK och ett uttryck för att invandrareleverna ska ges möjlighet till att snabbare gå vidare till ett nationellt program eller gymnasieutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen. Organisation av nya IV-IK (Bilaga 7) Rektor för Järfälla Lärcentrum ombads att formulera sina tankar inför att få ett uppdrag att genomföra IV-IK/Språkintroduktion. Ytterligare förutsättningar för en ny beställning finns längre fram i skrivelsen. Analys Utifrån den ytterligare information som samlats in kring IV-IK är kansliets bedömning om nuvarande IV-IK sammanfattningsvis: - IV-IK möter eleverna inledningsvis på ett bra sätt. Man har bra resurser för stöd i form av studie- och yrkesvägledare, kurator och skolsköterska. - Undervisningen uppfattas av såväl elever som personal ha brister, bl a anser man att det i många fall går för långsamt och att grupperna är för stora och för heterogena. - Uppföljningen av eleverna via individuell studieplan fungerar inte. - Mentorssamtalens frekvens och systematik uppfattas olika av eleverna. De flesta elever uppger att samtalen endast förts i grupp. Sammantaget den information och den ytterligare inblick i verksamheten IV-IK som givits är det kansliets bedömning att verksamheten behöver utvecklas. De punkter som det är särskilt angeläget att utveckla är: 1. De individuella studieplanerna måste utvecklas och beskriva planering på såväl kort som lång sikt och bli ett levande dokument för eleverna. (se bilaga 3b)

6 (10) 2. Ett för eleverna tydligt mentorskap (se bilaga 3b) 3. Tidig validering och en kontinuerlig uppföljning av kunskapsutvecklingen 4. Hög kvalitet på sfi/sva. Det gäller såväl lärarkompetensen som organisationen av undervisningen. 5. Ett språkutvecklande arbetssätt i andra ämnen 6. Effektiv utslussning. Utslussningen ska börja vid starten genom tydlig planering av studierna och tydliga mål. Utvecklat samarbete med de andra gymnasieskolorna krävs. Ytterligare förklaringar till dessa punkter ges i Aina Bigestans skrivelse Angående ärende om överflyttning av introduktionskurs för invandrare till Järfälla lärcentrum. Se bilaga 8 Det är vidare kansliets uppfattning att bäst förutsättningar för att få en utveckling i den här angivna riktningen är att förlägga utförandet till Järfälla Lärcentrum. Kansliet föreslår att beställningen av IV-IK från 1/7-10 ska följa den modell som beskrivs nedan. En BasIV-IK (Sfi/svenska som andraspråk och till viss del kärnämnen) genomförs av Järfälla lärcentrum. Tre utgångar ska finnas: - de elever som bedöms ha behov av ett fortsatt IV hänvisas till Kvarngymnasiet - de elever som vill och som bedöms kunna gå vidare till ett nationellt program på ungdomsgymnasiet hänvisas till PRIVIK - de äldre ungdomarna som inte vill till ungdomsgymnasiet hänvisas till Komvux Järfälla lärcentrum (JLC) BasIV-IK (Sfi/Svenska som andra språk, Kärnämnen) IV Kvarn Gymnasial vuxenutbildning KOMVUX PRIVIK SAM, NT,HTS,YTC I det fall Järfälla lärcentrum (JLC) blir utförare av Bas IV-IK ska följande beaktas:

7 (10) - verksamheten ska fortfarande formellt vara ett IV-program bl a för att skolhälsovård, studiestöd (CSN), SL-kort ska vara en rättighet för eleverna - resursen till studie- och yrkesvägledning ska vara omfattande - resursen till kurator och skolsköterska vara lika omfattande som idag - verksamheten ska bedrivas i Jakobsbergsskolan - eleverna ska utöver sfi/svenska som andraspråk också efter behov erbjudas grundskole- och gymnasiekurser i företrädesvis - kärnämnena. - idrott och hälsa och estetisk verksamhet ska erbjudas. - studiehandledning på modersmål ska erbjudas - elevassistenter ska finnas - samarbete med övriga gymnasieskolor ska utvecklas för att etablera PRIVIK Rektor för Järfälla lärcentrum bedömer att JLC har goda förutsättningar att utföra en beställning med ovanstående utgångspunkter. Se bilaga 7. Vikten av en gradvis integration med andra ungdomar för IV-IK elever är angelägen att beakta. I den modell som presenteras här beaktas behovet på flera sätt: - redan från början ska integrationstanken genomsyra framför allt verksamheterna idrott och hälsa och estetisk verksamhet - genom en koncentration på språkutbildningen och en tydlig studieplan utifrån de fortsatta alternativ som modellen medger skapas förutsättningar för en snabb utslussning till verksamheter där en naturlig integration sker - verksamheten bedrivs i Jakobsbergsskolan För att effektivisera utslussningen ställs krav på att utveckla PRIVIK (se sid. 2). PRIVIK har inrättats som en försöksverksamhet med syftet att snabba på vissa IV-IK elevers övergång till nationellt program. På PRIVIK ska eleverna, parallellt med fortsatt svenskundervisning, kunna läsa karaktärsämnen på ett nationellt program. PRIVIK fungerar därmed som en sluss in till de nationella programmen. Formellt är PRIVIK ett IV-program med SAM-gymnasiet som utförare. I förlängningen kommer PRIVIK att bli en del av Programinriktat individuellt val, som är ett av de fem särskilda program som regeringen ersätter nuvarande IV med. Överväganden Kansliet bedömning är att en beställning av IV-IK från Järfälla Lärcentrum har följande fördelar: - I linje med gymnasieskola 2011 I samband med gymnasieskola 2011 har utbildningsdepartementet lagt förslag till hur dagens individuella program (IV) ska ersättas. Utgångspunkten är att dagens IV är alldeles för heterogent. För att möta de olika behoven hos eleverna behövs tydliga, flexibla och individanpassade studievägar. Departementet föreslår därför fem olika särskilda program. Ett av dessa program är Språkintroduktion. Programmet Språkintroduktionen är till för nyanlända invandrarungdomar och tonvikten ligger därför på utbildning i det svenska språket. Även andra ämnen från såväl grundskolan som

8 (10) gymnasiet kan ingå. Eleven ska så snart som möjligt kunna fortsätta till ett nationellt program. (Utbildningsdepartementet, 28 september, 2009). (Se bilaga 6) En beställning av IV-IK från Järfälla Lärcentrum innebär en sådan eftersträvad tydlighet. Med den modell som här föreslagits blir också utgångarna till fortsatta vägar för IV- IK eleverna tydliga. Utifrån nuvarande elevgrupp så skulle fördelningen på de olika vägarna bli ungefär: via PRIVIK till studieförberedande program 35 % och till yrkesförberedande 25 %, till IV 20 % och till KOMVUX 20 %. Erfarenhetsmässigt så är det också så att en del av eleverna till de nationella programmen och till IV avslutar sina gymnasiestudier på KOMVUX. Genom att stor koncentration läggs på språkundervisningen ökar förutsättningarna att snabbt komma ut i den fortsatta verksamhet som eleven har som mål. Därmed ökar också förutsättningarna att på ett mer bestående sätt integreras inom den reguljära verksamheten. En tydligare struktur på verksamheten underlättar också uppföljning och utvärdering av verksamhetens kvalitet och effektivitet. - Effektivare utnyttjande av kommunens kompetens i sfi/svenska som andraspråk Både inom IV-IK och inom sfi finns elever med varierande bakgrund. Vissa elever har en god tidigare skolgång, för vissa IV-IK elever kan det till och med handla om i det närmaste färdiga gymnasiestudier, medan andra elever är mer eller mindre analfabeter. Ur ett övergripande perspektiv så är det effektivare att den breda kompetens som krävs för att erbjuda dessa elever adekvat utbildning, finns på ett och samma ställe. För detta finns det stöd i såväl skollag som gymnasieförordning. I gymnasieförordningen 2 kap 22 sägs: Ett individuellt program kan kombineras med svenskundervisning för invandrare (sfi). I skollagen 13 kap 6 stadgas att personer har rätt att delta i kommunens sfi från och med 16 års ålder. Enligt lagen går det alltså att placera nyanlända invandrare direkt i sfi eller i en kombination mellan IV och sfi. Förslaget här är dock att eleven placeras formellt på IVprogrammet men att utförare av språkintroduktionen är den som har kommunens samlade kompetens inom sfi. Järfälla Lärcentrum har ca 20 lärare i sfi/svenska som andraspråk. Med något undantag är samtliga behöriga i ämnet. Järfälla Lärcentrum bedriver också en kontinuerlig kompetensutveckling för lärarna och genomför utvecklingsprojekt inom området. Med verksamheten förlagd till Järfälla Lärcentrum ökar därför förutsättningarna på ett betydande sätt att möta de olika behov av språkundervisningen som IV-IK eleverna har beroende på sin skiftande bakgrund.

9 (10) Snabbare väg ut till reguljär verksamhet Järfälla Lärcentrum har lång erfarenhet av validering och testning /kunskapsbedömning för att snabbt placera på rätt nivå såväl i sfi/svenska som andraspråk som i andra ämnen. Detta för att undvika att eleven förlorar tid genom att börja på för låg nivå. Järfälla Lärcentrum arbetar också aktivt med de individuella studieplanerna där mål sätts på både kort och lång sikt. Det skapar tydlighet för eleverna och leder till snabbare genomströmning. Genom att stor koncentration läggs på språkundervisningen ökar också förutsättningarna för eleverna att snabbt komma ut i den fortsatta reguljära verksamhet som eleven har som mål. Tidplan För att nuvarande utförare ska få rimlig tid att avveckla verksamheten och den kommande utföraren tid att planera så är bedömningen att en överföring av verksamheten till JLC ska ske från och med Bedömningen av eventuella omställningskostnader för Kvarngymnasiet är inte helt enkel att göra. Den är bland annat beroende av om någon/några personal går med över till den nya anordnaren och hur verksamheten i övrigt utvecklas på Kvarngymnasiet. Vid möte särskilt om detta med tf skolchef Lars Tosteberg bedömdes att föreslaget datum är rimligt. Ekonomiska konsekvenser Med frågetecken för en viss omställningskostnad är utgångspunkten att förändringen i övrigt inte ska medföra förändrade kostnader. När det gäller lokalkostnaderna finns en osäker faktor. Om IV-IK flyttar från Kvarnskolan förutsätts att de lämnade lokalerna (2 klassrum) kan användas till annan verksamhet. Ett förslag som för närvarande prövas är att flytta Komtek till Kvarngymnasiet. Bakom förslaget till ändrad beställning ligger intentionen att om stor koncentration läggs på språkundervisningen så ökar förutsättningarna för eleverna att snabbt komma ut i den fortsatta verksamhet som eleven har som mål. Det i sig är kostnadseffektivt. Slutsatser Mot bakgrund av en tydligare struktur - i linje med gymnasieskola för IV-IK och ett effektivare utnyttjande av kommunens resurs för undervisning i sfi och

10 (10) svenska som andraspråk föreslår kansliet att beställning av IV-IK från och med läggs på Järfälla lärcentrum. Kerstin Ekenberg Utbildnings-, kulturoch fritidsdirektör Sune Stjärnlöf Programchef Expedieras Kvarngymnasiet Järfälla lärcentrum Bilagor 1 a Hur ser det ut i andra kommuner? 1 b Exempel från kommuner (Hemsidor) 2 a Elever på IV-IK 2 b IV-IK-elever a Organisation och personal IV-IK 3 b Frågeställning: Vad anser du skulle gagna IV-IK elevernas språk- och kunskapsutveckling? 3 c IVIK organisation Vt Elevintervjuer 5 Elevscheman 6 IV-program avskaffas 7 Organisation av IV-IK Järfälla lärcentrum 8 Angående ärende om överflyttning av introduktionskurs

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2016-01-25, rev. 2016-02-17 Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun Förslag till beslut Kompetensnämnden fastställer Plan för

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

Dnr Ubn 2009/50 Preventionsprogram och Järfälla gymnasieskolor

Dnr Ubn 2009/50 Preventionsprogram och Järfälla gymnasieskolor TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-04-29 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2009/50 Preventionsprogram och Järfälla gymnasieskolor Förslag till beslut Utbildningsnämndens kanslis förslag 1 Varje gymnasieskola inom Järfälla

Läs mer

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2010-05-11 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår 2010 - samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsnämndens

Läs mer

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-07-01 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 076 12 33 818 Till Utbildningsnämnden 2011-08-18 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden Plan för introduktionsprogrammen Mölndals stad Utbildningsnämnden Introduktionsprogram (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan

Läs mer

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 6 september 2018 Innehåll Plan för introduktionsprogrammen... 4 Introduktionsprogram (IM)... 4 Behörighetskrav till

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning

Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning Beslut Tillsyn i gymnasieskolan och vuxenutbildningen 2010-11-04 1 (1) Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning efter tillsyn av gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Nordanstigs kommun 2010-11-04

Läs mer

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram ÅKF: ÅKF 2018:12 Dnr: ATVKS 2017-00524 600 Antagen: Kommunstyrelsen 107, 2018-06-05 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Arbetsutskott Onsdagen den 26 maj, kl Kallhällsrummet, kommunalhuset plan 3

Arbetsutskott Onsdagen den 26 maj, kl Kallhällsrummet, kommunalhuset plan 3 Arbetsutskott Maivor Carlstam KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2010-05-12 Utbildningsnämnden Tisdagen den 1 juni, kl 18.30 Birgittasalen, kommunalhuset plan 2 Justering Fredagen den 4 juni, kl 08.15 Arbetsutskott

Läs mer

Dnr Ubn 2012/47 Principbeslut - organisationsförändring av HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet

Dnr Ubn 2012/47 Principbeslut - organisationsförändring av HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2012-11-09 Dnr Ubn 2012/47 Principbeslut - organisationsförändring av HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 HTS-gymnasiet,

Läs mer

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program SALA2000, v 2.0, 2012-08-02 1 (8) DNR 2019/912 ÄRENDE 7 BILAGA 1 PLAN PLAN Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program Enligt skollagens 17 kap. 7 ska introduktionsprogrammen

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

36 Remiss av KLIVA:s delbetankande. Pa vag-mot starkt kvalitet och likvardighet inom komvux for clever med svenska som andrasprak (U2019/02278/GV)

36 Remiss av KLIVA:s delbetankande. Pa vag-mot starkt kvalitet och likvardighet inom komvux for clever med svenska som andrasprak (U2019/02278/GV) NR36 SODERTALJE KOMMUN Protokoll fort den 5 juli 2019 over arenden som kommunstyrelsens ordforande enligt kommunstyrelsens i Sodertalje delegationsordning har ratt att besluta i. 36 Remiss av KLIVA:s delbetankande.

Läs mer

Kansliets bedömning är att en etablering av Järfälla Tekniska Gymnasium får påtagligt negativa följder på sikt för skolväsendet i kommunen.

Kansliets bedömning är att en etablering av Järfälla Tekniska Gymnasium får påtagligt negativa följder på sikt för skolväsendet i kommunen. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-05-05 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2010/66 Yttrande över ansökan från Lernia College AB om statlig tillsyn och rätt till bidrag till en fristående gymnasieskola, Järfälla Tekniska

Läs mer

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever. 1 (5) 2017-02-24 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Yttrande avseende SOU 2016:77, En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014 Handläggare Margareta Nenzén Innehållsförteckning 1. Introduktionsprogrammen... 3 2. Preparandutbildning (IMPRE)... 4 2.1. Behörighet...

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Fernvall 2016-09-05 UBN-2016-3461 Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen

Läs mer

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-03 1 (2) Kommunstyrelsen Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 Förslag till beslut Förslaget på Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram antas. Sammanfattning

Läs mer

Reviderad modell för styrning, planering och uppföljning av IM Språkintroduktion i Västerås stad.

Reviderad modell för styrning, planering och uppföljning av IM Språkintroduktion i Västerås stad. Reviderad modell för styrning, planering och uppföljning av IM Språkintroduktion i Västerås stad. Dr.nr 2016/642-UAN-666 Språkintroduktion Utbildningens syfte Introduktionsprogrammen regleras i skollag

Läs mer

Beslut för gymnasieutbildning

Beslut för gymnasieutbildning Dnr 43-2014:8497 Storfors kommun storfors.kommun@storfors.se Beslut för gymnasieutbildning efter tillsyn i Storfors kommun 2(12) Tillsyn i Storfors kommun har genomfört tillsyn av Storfors kommun under

Läs mer

Plan för utbildning gällande:

Plan för utbildning gällande: Mall avseende Plan för utbildning utdelad i samband med seminarium vid Skolriksdagen, SKL, den 6 maj 2019. /Bengt Weidow Plan för utbildning gällande: Programinriktat val Programinriktat val riktar sig

Läs mer

Organisationsbeskrivning

Organisationsbeskrivning Organisationsbeskrivning Organisation Organisationen kring Individuella programmet (IV) på Österlengymnasiet i Simrishamn består av en studie-och yrkesvägledare, en specialpedagog, fyra pedagoger och en

Läs mer

KARTLÄGGN/ INTAGNING SLUSSEN VINGA BAS PRIV PRIVIK SKYDDS- NÄTET PROJEKT

KARTLÄGGN/ INTAGNING SLUSSEN VINGA BAS PRIV PRIVIK SKYDDS- NÄTET PROJEKT KARTLÄGGN/ INTAGNING SLUSSEN PRIV VINGA BAS PRIVIK SKYDDS- NÄTET PROJEKT VINGA BAS 300 elever på varje enhet varav totalt ca 200 IVIK Uppdrag: Behörighet: svenska, engelska, matematik, sv2/sfi Studier/praktik.

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Nyheter Nya behörighetsregler införs till gymnasieskolans nationella program Fem nya introduktionsprogram införs

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 160908 Innehåll Plan för introduktionsprogrammen... 4 Introduktionsprogram (IM)... 4 Behörighetskrav till de nationella

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 PM 2017:225 RIV (Dnr: 110-1171/2017) Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Plan för samtliga introduktionsprogram(im)

Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Huvudmannens plan för utbildningen Introduktionsprogrammen har ingen nationell fastställd struktur och längd. Informationen i gymnasieförordningen om vad utbildningarna

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov för elever med annat modersmål än svenska

Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov för elever med annat modersmål än svenska Regeringsbeslut I:2 2015-06-04 U2015/3356/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av utbildningen på språkintroduktion vid Huddingegymnasiet i Huddinge kommun

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av utbildningen på språkintroduktion vid Huddingegymnasiet i Huddinge kommun Bilaga 1 Dnr 400-2015:6585 efter kvalitetsgranskning av utbildningen på språkintroduktion vid Huddingegymnasiet i Huddinge kommun 1 (12) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om Huddingegymnasiet Resultat

Läs mer

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-02-27 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1. Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan Juridisk vägledning Reviderad december 2013 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Fem introduktionsprogram finns för elever som är obehöriga till de nationella programmen i gymnasieskolan. Introduktionsprogrammen

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2018-06-01 Diarienummer UBN-2018-3506 Utbildningsnämnden Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020 Datum: Diarienummer: 2019-05-15 UBN-2019-4355 Sida 1 (2) Utbildningsförvaltningen Utbildningsnämnden Handläggare: Cecilia Fernvall Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020 Förslag till beslut

Läs mer

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret 2017-2018 Introduktionsprogrammen, förkortat IM,vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationella program i gymnasieskolan

Läs mer

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2017-09-12 Diarienummer UBN-2017-4004 Utbildningsnämnden Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun. Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun. Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet Dokumentansvarig: Rektor Fridegårdsgymnasiet Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden ( 107/2017) Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet

Läs mer

Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB

Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB Beslut Växjö Fria Gymnasium AB Org. nr 556584-7836 Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB efter riktad tillsyn i Växjö Fria Gymnasium i Växjö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk Sida 1 (6) 2019-07-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 0850812196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 29 augusti 2019 På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2017:5365 Karlsborgs kommun kommun@karlsborg.se för gymnasieskola efter tillsyn i Karlsborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5365 2 (7)

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig i din personliga utveckling. Det finns fem inriktningar

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om utbildning för nyanlända med kort utbildning utveckling av kommunal vuxenutbildning

Delredovisning av uppdrag om utbildning för nyanlända med kort utbildning utveckling av kommunal vuxenutbildning Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) Dnr 2017:01146 Delredovisning av uppdrag om utbildning för nyanlända med kort utbildning utveckling av kommunal vuxenutbildning Dnr U2017/02921/GV Härmed

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Örkelljunga kommun för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Örkelljunga Utbildningscentrum, gymnasieskola i Örkelljunga kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringsbeslut I:5 2013-02-21 U2013/1101/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/00404/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/00404/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:2 2018-02 - 01 U2018/00404/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" (5)

Bilaga 1. Bilaga till Stöd för nulägesanalys (5) 1 (5) Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" I de riktade insatserna för nyanländas lärande ska en nulägesanalys av de olika skolformernas verksamhet (förskoleklass, fritidshem, grundskola och motsvarande

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Betänkande av Utredningen om elever som kommer till Sverige under grundskolans senare årskurser Stockholm 2017 SOU 2017:54 Sammanfattning Utredningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Skolinspektionen 2015-09-15 Ingridskolan AB Rektorn vid Ingridskolans grundskola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ingridskolans grundskola i Solna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

181 Dnr Kon 2016/105 Remiss Arbetslinjen in i gymnasieskolan. Motion från Cecilia Löfgreen (M).

181 Dnr Kon 2016/105 Remiss Arbetslinjen in i gymnasieskolan. Motion från Cecilia Löfgreen (M). UTDRAG Sid 1 (2) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kompetensnämnden 2016-11-09 Expedieras till Kommunstyrelsen 181 Dnr Kon 2016/105 Remiss Arbetslinjen in i gymnasieskolan. Motion från Cecilia Löfgreen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret Gymnasienämnden 2019-04-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Gymnasieskolan GN/2019:70 Karin Holmberg Lundin, 016-710 52 31 1 (5) Gymnasienämnden Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10515 Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10515 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Plan för utbildning -

Plan för utbildning - Barn- och utbildningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 2018-06-28 Dnr 2018/392-612 Barn- och utbildningsnämnden Plan för utbildning - Introduktionsprogrammen Västerviks Gymnasium Bakgrund och beskrivning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter

Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:3983 Innehåll Kommunbeslut Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Allmänt om tillsynen och beskrivning av

Läs mer

Introduktionsprogrammen. Håbo kommun. Antaget av. Barn- och utbildningsnämnden. Antaget Giltighetstid. Tills vidare.

Introduktionsprogrammen. Håbo kommun. Antaget av. Barn- och utbildningsnämnden. Antaget Giltighetstid. Tills vidare. PLAN FÖR Introduktionsprogrammen i Håbo kommun Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2019-03-27 33 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Verksamhetschef Gymnasium Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola %e/ Skolinspektionen Dnr 43-2016:4736 Skara kommun skara.kommun@skara.se för gymnasieskola efter tillsyn i gymnasieskolan i Skara kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

fin Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Vänergymnasiet beläget i Mariestads kommun

fin Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Vänergymnasiet beläget i Mariestads kommun fin Skolinspektionen Dnr 44-2016:11140 Vänergymnasiet AB Org.nr. 556626-9014 stefan@yanergymnasiet.se för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Vänergymnasiet beläget i Mariestads

Läs mer

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten Sid (7) Rapport Dnr 323725 208-02-07 Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten sfi Bakgrund Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har ansvaret för uppgifterna i skollagen (200:800) som avser skolformerna

Läs mer

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm Beslut Melleruds kommun 4644 80 Mellerud kommunen@mellerud.se 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423 Komm munbeslut efter tillsyn av Melleruds kommunn Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besök: Kungsgatan

Läs mer

Kunskapsresultat 2015

Kunskapsresultat 2015 Handlingstyp Resultatsammanställning Datum 2 augusti 2016 1 (5) Resultatsammanställning Vuxenutbildningen Kunskapsresultat Uppföljning enligt verksamhetsplan 2016, utifrån målbilden om kunskapslyft för

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

SOU 2017:54 Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Yttrande till regeringen

SOU 2017:54 Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Yttrande till regeringen 2017-09-29 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/791 Kommunstyrelsen SOU 2017:54 Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Yttrande till regeringen Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen antar

Läs mer

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 20.4 Behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram Regeringens förslag: För behörighet till ett yrkesprogram ska det krävas godkända betyg i svenska, engelska,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Dnr 43-2016:4660 Ale kommun kommun@ale.se för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Ale gymnasium i Ale kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(13)

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2010-04- 23. Undervisning i svenska för invandrare (sfi) hos andra aktörer. Sammanträdesprotokoll Sida 17 (24) 2010-04-12

ESLÖVS KOMMUN 2010-04- 23. Undervisning i svenska för invandrare (sfi) hos andra aktörer. Sammanträdesprotokoll Sida 17 (24) 2010-04-12 ESLÖVS KOMMUN Utskottet för Gymnasie- och Vuxenutbildning Sammanträdesprotokoll Sida 17 (24) 2010-04-12 2010-04- 23 24 GoVu.2010.0168 Undervisning i svenska för invandrare (sfi) hos andra aktörer Ärendebeskrivning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Lärarförbundets synpunkter på utbildningsdepartementets utredning om utbildning för nyanlända elever

Lärarförbundets synpunkter på utbildningsdepartementets utredning om utbildning för nyanlända elever 14 december 2012 Till Utredare Marie-Hélène Ahnborg Utredningssekreterare Fredrik Lind Utbildningsdepartementet Lärarförbundets synpunkter på utbildningsdepartementets utredning om utbildning för nyanlända

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:1 2017-01-26 U2017/00300/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Läs mer

Processbeskrivning för mottagande, organisation och undervisning av nyanlända elever på språkintroduktion

Processbeskrivning för mottagande, organisation och undervisning av nyanlända elever på språkintroduktion Sida 1 (5) undervisning av nyanlända elever på språkintroduktion Processbeskrivningen är ett stöd för att säkerställa likvärdighet och kvalitet i skolans arbete med nyanlända elever. Innehåll: Förutsättningar

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/03882 2017-10-13 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet

Läs mer

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik 1 (6) 2014-12-22 Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Kommentar till regeringens proposition 2014/15:45 Utbildning för nyanlända elever mottagande och skolgång Definition och målgrupper Begreppet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i förskoleklassen och grundskolan i Skövde kommun 2 (12) Tillsyn i förskoleklassen och grundskolan i Skövde kommun

Läs mer

Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå - en översyn för ökad individanpassning och effektivitet

Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå - en översyn för ökad individanpassning och effektivitet YTTRANDE 2013-10-08 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Stockholms universitet Utbildningsdepartementet Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram Publikationen finns att ladda ner som kostnadsfri PDF från Skolverkets webbplats: skolverket.se/publikationer ISBN: 978-91-7559-291-6 Grafisk produktion och

Läs mer

Remissvar till lagrådsremiss Ny möjlighet till uppehållstillstånd

Remissvar till lagrådsremiss Ny möjlighet till uppehållstillstånd LULEÅ KOMMUN REMISSVAR Dnr 1 (5) Sven Lindahl 2018-02-20 2018/187 Remissvar till lagrådsremiss Ny möjlighet till uppehållstillstånd (Ert dnr Ju2018/00750/L7) Sammanfattning Sammanfattningsvis är Luleå

Läs mer

Utbildningsavdelningens riktlinjer för mottagande av nyanlända elever

Utbildningsavdelningens riktlinjer för mottagande av nyanlända elever 2016-02-26 1 (10) Kommunförvaltningen Handlingsplan UN 2016/4 Ansvarig Ester Alavei Upprättad av Ester Alavei Upprättad den 2016-01-03 Reviderad den Utbildningsavdelningens riktlinjer för mottagande av

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola Denna plan avser elever i skolor med Kristianstads kommun som huvudman. Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Särskilda program och behörighet till yrkesprogram (dnr U2009/5552/G) Remiss från Utbildningsdepartementet

Särskilda program och behörighet till yrkesprogram (dnr U2009/5552/G) Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2009:205 RIV (Dnr 001-1985/2009) Särskilda program och behörighet till yrkesprogram (dnr U2009/5552/G) Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Beslut för fristående gymnasiesärskola

Beslut för fristående gymnasiesärskola Beslut 2013-02-20 Utvecklingspedagogik Sverige AB kontakt@up.se Rektorn vid Häggviks Gymnasium viveka.rosqvist@up.se Beslut för fristående gymnasiesärskola efter tillsyn av Häggviks Gymnasium i Sollentuna

Läs mer

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 2014-04-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/58-631 Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015 Bengt Weidow Agenda Elever på programmen Planen för utbildningen Den individuella studieplanen Preparandutbildning Programinriktad individuellt

Läs mer

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning 1 (5) Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning Bedömningsunderlag Skolform: Vuxenutbildning Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för utbildningen inom vuxenutbildningen 2. Utveckling av utbildningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om betygsrätt för vuxenutbildning; SFS 2010:253 Utkom från trycket den 13 april 2010 utfärdad den 31 mars 2010. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ungdomscentrum Gymnasieskola, individuella programmet

Utbildningsinspektion i Ungdomscentrum Gymnasieskola, individuella programmet Utbildningsinspektion i Hässleholms kommun Ungdomscentrum Dnr 53-2005:3060 Utbildningsinspektion i Ungdomscentrum Gymnasieskola, individuella programmet Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Sida 1 (5) 2017-02-27 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden 2017-03-16 Ingalill Hägglund Telefon: 08-508 33

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Ab Skolinspektionen Dnr 43-2016:10935 Luleå kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Luleå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-11-26 Sandvikens kommun kommun@sandviken.se Rektorn vid särskolan amia-karrn.brostrom@sandviken.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i särskolan i Sandvikens

Läs mer

Yttrande över GRUV-utredningens betänkande "Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå" (SOU 2013:20)

Yttrande över GRUV-utredningens betänkande Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå (SOU 2013:20) REMISSVAR BJ/PB 1(5) Datum Referens Dnr 2013-09-25 U2013/4124/GV 140/13 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över GRUV-utredningens betänkande "Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå"

Läs mer

Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion i skolan - CIS - för utökade insatser mot grundskolan

Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion i skolan - CIS - för utökade insatser mot grundskolan Uppsala ^ KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer P-0 Östergren 2012-10-29 BUN-2012-0816 Barn- och ungdomsnämnden Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 44-2017:6125 Östersunds gymnasieskola AB Org.nr. 556721-2641 för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Östersunds gymnasieskola Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-05-20 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/83 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola 3lin Köpings kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Köpings kommun 2(5) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola v Beslut Skolinspektionen 2014-04-25 Internationella Engelska Skolan i Sverige AB info@engelska.se Rektorn vid IES i Skärholmen s te ven.b a tty e. skar holmen@en gel ska. se Beslut för grundskola efter

Läs mer