Plan för utbildning -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för utbildning -"

Transkript

1 Barn- och utbildningsförvaltningen Tjänsteskrivelse Dnr 2018/ Barn- och utbildningsnämnden Plan för utbildning - Introduktionsprogrammen Västerviks Gymnasium Bakgrund och beskrivning av ärendet Introduktionsprogrammen, IM, ska enligt skollagen 2010:800 ha en plan för utbildningen som ska fastställas av huvudmannen. Planen ska kompletteras med en programplan för respektive inriktning och en individuell studieplan för varje elev. Rektor ansvarar för att såväl programplan som de individuella studieplanerna finns upprättade. Planen för utbildning ska enligt skollagen innehålla: Utbildningens syfte Längd Huvudsakliga innehåll Se bilaga: Plan för utbildning Introduktionsprogrammen Västerviks Gymnasium Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta godkänna lämnad redovisning samt att godkänna plan för utbildning, Introduktionsprogrammen, Västerviks kommun Magnus Bengtsson Barn- och utbildningschef Jörgen Jonsson Gymnasiechef Barn- och utbildningsförvaltningen, Västervik, Besöksadress Fabriksgatan 21, Växel E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats:

2 Västerviks Gymnasium Dnr 2018/ Plan för utbildning Introduktionsprogrammen Västerviks Gymnasium Läsåret 18/19

3 Innehåll Allmänt... 3 Studier... 3 Minsta garanterade undervisningstid... 3 Individuell studieplan... 4 Gymnasieintyg/ Examensbevis... 4 Rätt att välja... 4 Behöriga elever... 5 Preparandutbildning... 5 Språkintroduktion... 6 Yrkesintroduktion... 8 Individuellt alternativ... 9 Uppföljning av resultat för utbildningarna på Introduktionsprogrammen (11)

4 Allmänt Introduktionsprogrammen, IM, ska enligt skollagen 2010:800 ha en plan för utbildningen som ska fastställas av huvudmannen. Planen ska kompletteras med en individuell studieplan för varje elev. Rektor ansvarar för att de individuella studieplanerna finns upprättade. Barn- och utbildningsnämnden fastslår plan för utbildning i september varje år. Ansvarig rektor för Introduktionsprogrammen föredrar planen och planen kan efter eventuella synpunkter från nämndens ledamöter revideras. Planen för utbildning ska enligt skollagen innehålla: Utbildningens syfte Huvudsakliga innehåll Längd Studier Utbildningen på introduktionsprogrammen ska som huvudregel ha samma omfattning som de nationella programmen, det vill säga motsvara heltidsstudier. Utbildningarna bedrivs som skolförlagd eller arbetsplatsförlagd utbildning och består av grundskolekurser, kurser från nationella program, praktik/arbetsplatsförlagt lärande utifrån elevens behov och intressen samt insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling. Minsta garanterade undervisningstid Elever på introduktionsprogrammen ska ha en minsta garanterad undervisningstid på 23 timmar i veckan (Skollagen 17 kap 6). Det motsvarar undervisningstiden på gymnasieskolans yrkesprogram. Eftersom introduktionsprogrammen har olika syften ska innehållet i utbildningen, och därmed undervisningen, utformas utifrån elevens behov och i linje med den plan för utbildning som huvudmannen upprättat. Elever som har förutsättningar att tillgodogöra sig mer undervisningstid kan behöva det för att uppfylla utbildningens syfte. Utbildningens omfattning får minskas för en elev som begär det om huvudmannen för utbildningen bedömer att det finns särskilda skäl. 3 (11)

5 Individuell studieplan En individuell studieplan ska upprättas för samtliga elever. Den ska vara anpassad efter varje enskild ungdoms behov, önskemål och förutsättningar. Planen ska utgå från ett helhetstänkande och i samverkan med andra berörda instanser. Planen utformas senast en månad efter skolstart. Studieplanen ska registreras i Dexter (elevregistret) och innehålla överenskomna: grundskoleämnen gymnasiekurser arbetsplatsförlagt lärande (APL)/praktik insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling särskilda stödinsatser beräknad utbildningslängd datum för uppföljning och revidering (minst en gång per halvår) godkännande av rektor och elev (och för omyndig elev dennes vårdnadshavare) Gymnasieintyg/ Examensbevis Målsättningen för introduktionsprogrammen är att de ska leda vidare till ett nationellt program där eleven har möjlighet att uppnå examensbevis, eller till arbete. Om eleven genomför utbildning på något av introduktionsprogrammen men inte går vidare till gymnasieprogram, skall ett gymnasieintyg utfärdas efter avslutade studier. Av intyget ska det framgå: vilken studieväg som gymnasieintyget avser vilka kurser som beviset avser, hur många gymnasiepoäng som varje kurs omfattat och vilket betyg eleven fått på varje kurs eller om betyg inte har kunnat sättas APL/praktik Rätt att välja Introduktionsprogram är en rättighet för de ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt program. Alternativt kan en ungdom som inte är behörig till gymnasieskolan välja att gå kvar upp till två år i grundskolan, då denna rätt är reglerad i skollagen. En elev som har påbörjat ett introduktionsprogram har rätt att fullfölja utbildningen enligt den fastställda planen för utbildningen eller enligt en ändrad plan, om eleven har medgett att planen ändrades. Eleven gör en ansökan till/anmäler intresse för introduktionsprogrammen med studie- och yrkesvägledaren i databasen Dexter. Det innebär lika rätt för eleven att rangordna sina val till IM på samma sätt som vid ansökan till nationella program. 4 (11)

6 Behöriga elever Huvudregeln är att inga behöriga elever ska gå ett introduktionsprogram. Elever som är behöriga till ett nationellt program kan om synnerliga skäl föreligger få gå ett introduktionsprogram. För en elev som följer ett nationellt program ska samtliga relevanta stödåtgärder enligt 9 kap. gymnasieförordningen ha övervägts innan huvudmannen får pröva om det finns synnerliga skäl. Preparandutbildning Av Skollagen/Gymnasieförordningen framgår att: - Utbildningen ska anordnas. - Eleven ska ges möjlighet att läsa grundskolekurser för behörighet till samtliga nationella program, samt gymnasiekurser inom önskat nationellt program. Undervisningen sker i anslutning till det nationella programmet. - Syftet med preparandutbildning är att elever som fullföljt årskurs nio i grundskolan utan att ha uppnått behörighet till ett visst nationellt program ska uppnå sådan behörighet. - Utbildningen får vara högst ett år och om synnerliga skäl föreligger två år. - Utbildningen ska innehålla de grundskoleämnen eleven inte har betyg i och som behövs för behörighet till nationellt program. Den får även innehålla ytterligare grundskoleämnen eleven inte har betyg i. Den får även innehålla kurser från nationella gymnasieprogram och i mindre omfattning andra insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling. Organisation Preparandutbildning organiseras dels som ett allmänt förberedande år, dels som, i mån av plats, integrerad i de yrkesförberedande program Västerviks Gymnasium erbjuder. Inriktningen ska klart framgå av programplanen. Syfte Preparandutbildningen är avsedd för elever som bedöms läsa in behörighet till ett nationellt program under ett läsår. Längd Högst ett år om inte synnerliga skäl finns. Elev som går integrerad antas av rektor till aktuellt nationellt program så fort behörighet uppnåtts och gymnasieintyg utfärdats. 5 (11)

7 Huvudsakligt innehåll Om eleven läser integrerad i ett yrkesprogram skall eleven ges möjlighet att läsa gymnasieämnen och gymnasiekurser samt grundskoleämnena Matematik, Svenska och Engelska för behörighet till samtliga yrkesprogram. I de fall där eleven önskar läsa något annat grundskoleämne görs en individuell lösning i de fall det är möjligt. Om eleven läser ett allmänt förberedande år läser eleven de ämnen som saknas för behörighet till nationellt program. Kommentar Om eleven i mån av plats kan ingå i klass på något av yrkesprogrammen prioriteras samläsning utifrån elevens studieinriktning, önskemål och behov. Även APL/praktik ingår samt återkommande samtal med SYV. I de fall det för eleven handlar om att läsa upp sitt betyg i grundskoleämnena Svenska, Engelska och Matematik görs detta på yrkesprogrammet. I de fall eleven önskar komplettera med något annat grundskoleämne görs en individuell plan för detta. Möjlighet ska finnas att i mån av plats bli formellt antagen till ett nationellt program så snart det går efter att eleven uppnått behörighet. I de fall som eleven inte läser integrerat kan praktik erbjudas som komplement för att sträva efter heltidsstudier/sysselsättning. Språkintroduktion Av Skollagen/Gymnasieförordningen framgår att: - Utbildningen ska erbjudas. Utbildningstidens längd kan variera dock längst till och med det år eleven fyller 20 år. - Språkintroduktion syftar till att ge ungdomar som nyligen anlänt till Sverige en utbildning med tyngdpunkt i det svenska språket vilket möjliggör för dem att gå vidare i gymnasieskolan eller annan utbildning. - Inför mottagandet av en elev till språkintroduktion ska huvudmannen i god tid göra en bedömning av elevens språkkunskaper. Huvudmannen ska fortlöpande bedöma elevens kunskapsutveckling i övriga ämnen för att eleven så snart som möjligt ska komma vidare i sin utbildning. - Utbildningen ska innehålla undervisning i grundskoleämnena svenska eller svenska som andraspråk. I övrigt ska utbildningen innehålla de ämnen och kurser som eleven behöver för sin fortsatta utbildning. Utbildningen får innehålla grundskoleämnen som eleven inte har betyg i och kurser i gymnasieämnen. Även andra insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling får ingå i utbildningen. Organisation Nyanlända gymnasieungdomar påbörjar sin utbildning vid Västerviks gymnasium oavsett tidpunkt på året. 6 (11)

8 Syfte Utbildningen ska ge elever som nyligen anlänt till Sverige en utbildning i svenska, vilket ger förutsättningar att snarast gå vidare till andra introduktionsprogram eller nationella program inom gymnasieskolan, eller utbildning inom vuxenutbildning och folkhögskola eller arbetsliv. Med nyligen anländ avses som huvudregel högst fyra år. Rektor beslutar om avvikelse, främst utifrån en bedömning av elevens språkliga nivå. Längd Efter en studietid om c:a ett läsår övergår flertalet elever till andra introduktionsprogram, nationellt program inom gymnasieskolan, vuxenutbildning, folkhögskola eller arbetsliv. Huvudsakligt innehåll Huvudsyftet är att eleverna ska få goda kunskaper, så att de snarast kommer vidare i sina studier. För att så snabbt som möjligt lotsa eleven vidare i utbildningssystemet krävs en stor flexibilitet inom skolan. Eleverna ska ges information om och vägledning i det svenska samhället och mot fortsatt utbildning och arbetsmarknad. Ungdomarna ska ges möjlighet att bli aktiva medborgare i samhället. Introduktionsdelen har huvudinriktning på svenska språket, Svenska som andraspråk samt validering av kunskaper och betyg. För de elever som har förutsättningar och intresse erbjuds även matematik samt engelska. Praktik kan erbjudas eleverna som ett stöd i språkinlärningen liksom andra insatser som är gynnsamma för lärandet. Kommentar De elever som läser språkintroduktion har mycket olika bakgrund. En kartläggning avseende utbildningsbakgrund och kunskaper har avgörande betydelse för innehållet. I kontakten med elev och vårdnadshavare ska tolk eller annan tvåspråkig personal, t.ex. modersmålslärare medverka när det behövs för att undvika missförstånd. Den enskilde eleven ska få ämnesundervisning och/eller studiehandledning på modersmålet utifrån sitt behov. Språkutvecklande arbetssätt ska användas och relevanta forsknings- och utvecklingsresultat användas som vägledning i arbetet. En del av de nyanlända eleverna har varit på flykt under lång tid, och/eller varit utsatta för traumatiska händelser, en del lever också under osäkra och svåra omständigheter här i Sverige. Det är viktigt att hela skolan och särskilt elevhälsoteamet har en beredskap för att uppmärksamma och möta dessa elever på ett bra sätt samt lotsar elever vidare som har behov av externa insatser. 7 (11)

9 Yrkesintroduktion Av Skollagen/Gymnasieförordningen framgår att: - Utbildningen ska erbjudas. Den står inte öppen för de ungdomar som ska erbjudas språkintroduktion. Utbildningstidens längd kan variera. - Yrkesintroduktion syftar till att eleverna får en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dem att etablera sig på arbetsmarknaden eller som leder till studier på ett yrkesprogram. - Utbildningen ska i huvudsak innehålla yrkesinriktad utbildning. Den får innehålla hela eller delar av kurser som ingår i gymnasieskolans nationella yrkesprogram eller annan yrkesinriktad utbildning. - Utbildningen ska innehålla arbetsplatsförlagt lärande eller praktik. Hela utbildningen får dock skolförläggas om huvudmannen bedömer att det bäst gynnar eleven. Utbildningen får också innehålla grundskoleämnen som eleven saknar betyg i. Även andra insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling får ingå i utbildningen. Organisation Yrkesintroduktion anordnas med inriktning mot yrkesprogram inom, bygg- och anläggning, handel- och administration, hantverk, industriteknik, restaurang- och livsmedel och vård- och omsorg. De respektive inriktningarna ska klart framgå av programplanen. En elev från grundsärskolan kan ges möjlighet att studera på yrkesintroduktion, om rektor för gymnasiesärskolan bedömer att eleven har förutsättningar att klara utbildningen. Syfte Yrkesintroduktion ska erbjuda en yrkesinriktad utbildning som underlättar för eleven att etablera sig på arbetsmarknaden eller som leder till studier på ett yrkesprogram. Syftet kan också vara att eleven fullgör hela gymnasietiden inom ramen för en yrkesintroduktion. Utbildningen är inte avsedd för elever på språkintroduktion. Längd Anpassas utifrån elevens önskemål, förutsättningar och behov och kan pågå hela gymnasietiden. Huvudsakligt innehåll Yrkesutbildning i anslutning till ett nationellt programområde innebär att eleven erbjuds delar av yrkesprogrammet i kombination med studier i grundskoleämnen, APL/praktik tillsammans med stödjande och motiverande insatser. Utbildningen anpassas utifrån den 8 (11)

10 enskilde elevens behov, möjligheter och önskemål. Innehåll kan utgå från det lokala eller regionala arbetslivets behov och efterfrågan. Även helt skolförlagd utbildning kan förekomma i anslutning till yrkesprogrammen, men också som en introduktion för de elever som behöver tid och stöd för att nå arbetsmarknaden. Kommentar Det är viktigt att syftet med yrkesintroduktionen klart framgår av den individuella studieplanen, antingen det är att pröva på olika yrkesutbildningsalternativ, kvalificering till nationellt yrkesprogram eller en hel yrkesutbildning inom ramen för yrkesintroduktion. Utbildningens innehåll och längd ska framgå av planen för utbildningen. Individuellt alternativ Av Skollagen/Gymnasieförordningen framgår att: - Utbildningen ska erbjudas. Den står inte öppen för de ungdomar som ska erbjudas språkintroduktion. Utbildningstidens längd kan variera dock längst till det år eleven fyller 20 år. - Individuellt alternativ syftar till att eleverna ska gå vidare till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller till arbetsmarknaden. Utbildningen ska utformas utifrån elevens behov och förutsättningar. Den får innehålla grundskoleämnen som eleven saknar betyg i och hela eller delar av gymnasieskolans kurser. Även praktik samt andra insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling får ingå i utbildningen. Organisation Individuellt alternativ är i första hand avsett för elever med olika behov av särskilt stöd. Utbildningen är speciellt avsedd för dem som har stora kunskapsbrister och/eller svag motivation. Syfte Individuellt alternativ ska förbereda eleven för yrkesintroduktion, preparandutbildning, nationellt program, annan utbildning eller arbetsmarknaden. Längd Anpassas utifrån elevens önskemål, förutsättningar och behov och dokumenteras i den individuella studieplanen. 9 (11)

11 Huvudsakligt innehåll Utbildningen anpassas utifrån den enskilde elevens behov, möjligheter och önskemål. De grundskoleämnen som eleven behöver för behörighet till nationellt program ska erbjudas inom gymnasieområdet, liksom kurser från nationella program. APL/praktik ska erbjudas i förekommande fall, liksom insatser som är gynnsamma för att möta elever med stora kunskapsbrister och svag motivation. Kommentar Individuellt alternativ erbjuder lärande för elever med stora behov av olika slag och samverkan med elevhälsan och samhällets olika instanser är särskilt viktig för dessa elever. De skilda målsättningar som kan vara aktuella ska klart framgå, så att de olika vägarna dit framgår i planen för utbildningen och konkretiseras i elevens individuella studieplan och eventuella åtgärdsprogram. Uppföljning av resultat för utbildningarna på Introduktionsprogrammen Uppföljning introduktionsprogrammen: I det dokumenterade systematiska kvalitetsarbetet kommer följande uppgifter vara en del av uppföljningen: Elevstatistik: Antal elever, Andel % kön på de fem inriktningar som finns på introduktionsprogrammen, Antal elever per årskurs, vilka program elever på yrkesintroduktion samt programinriktat individuell val är inskrivna på, personaltäthet för relevanta personalgrupper, Resultat: 1. betygsstatistik för elever som under läsåret deltagit i undervisningen per grundskoleämne, antal satta betyg per ämne, andel elever som under läsåret betygsatts, antal betyg per betygssteg och det genomsnittliga meritvärdet på de betyg som är satta. 2. Betygsstatistik gymnasieämnen: antal elever som under året deltagit i gymnasieundervisning per ämne, antal satta betyg per ämne, andelen elever som under läsåret betygsatts, antal betyg per betygssteg och det genomsnittliga meritvärdet på de betyg som är satta. 3. Antal elever som går från ett introduktionsprogram till ett annat nationellt program. 4. Frånvaro. Närvaro är en av det viktigaste förutsättningarna för lärande. All frånvaro påverkar elevens möjlighet att tillgodogöra sig vald utbildningen. Heltidsmentorer och elevhälsa arbetar tillsammans med rektor och lärare för att främja närvaron i skolan. Frånvaron måste följas och följas upp som en del i kvalitetsarbetet. All elevstatistik, resultat och frånvarostatistik är underlag i det systematiska kvalitetsarbetet som inom ramen för förvaltningens årshjul redovisas i samband med temadagar, verksamhetsrapporter och verksamhetsberättelser för huvudmannen i form av barn och utbildningsnämnden. Presidiet i nämnden har ansvar för att följa upp 10 (11)

12 introduktionsprogrammens resultat med kommunstyrelsen i samband med presidieträffar. 11 (11)

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Fernvall 2016-09-05 UBN-2016-3461 Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen

Läs mer

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2017-09-12 Diarienummer UBN-2017-4004 Utbildningsnämnden Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad

Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad Utbildningskansliet Lena Jagers Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad Introduktionsprogrammen, IM, ska enligt skollagen 2010:800 ha en plan för utbildningen som ska fastställas av huvudmannen.

Läs mer

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-03 1 (2) Kommunstyrelsen Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 Förslag till beslut Förslaget på Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram antas. Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-07-01 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 076 12 33 818 Till Utbildningsnämnden 2011-08-18 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM Grunder Gymnasieskolan har fem introduktionsprogram för ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt program (Skollagens 17 kap).

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun. Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun. Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet Dokumentansvarig: Rektor Fridegårdsgymnasiet Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden ( 107/2017) Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet

Läs mer

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram ÅKF: ÅKF 2018:12 Dnr: ATVKS 2017-00524 600 Antagen: Kommunstyrelsen 107, 2018-06-05 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014 Handläggare Margareta Nenzén Innehållsförteckning 1. Introduktionsprogrammen... 3 2. Preparandutbildning (IMPRE)... 4 2.1. Behörighet...

Läs mer

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2016-01-25, rev. 2016-02-17 Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun Förslag till beslut Kompetensnämnden fastställer Plan för

Läs mer

Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad

Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad 2015-01-20 Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad, har antagit en plan för utbildningen i enlighet med Skollagen

Läs mer

Plan för Introduktionsprogrammen i Jönköpings kommun

Plan för Introduktionsprogrammen i Jönköpings kommun Plan för Introduktionsprogrammen i Jönköpings kommun Preparandutbildning - IMPRE Programinriktat individuellt val - IMPRO Yrkesintroduktion - IMYRK Individuellt alternativ - IMIND Språkintroduktion - IMSPR

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020 Datum: Diarienummer: 2019-05-15 UBN-2019-4355 Sida 1 (2) Utbildningsförvaltningen Utbildningsnämnden Handläggare: Cecilia Fernvall Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020 Förslag till beslut

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2018-06-01 Diarienummer UBN-2018-3506 Utbildningsnämnden Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Plan för samtliga introduktionsprogram(im)

Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Huvudmannens plan för utbildningen Introduktionsprogrammen har ingen nationell fastställd struktur och längd. Informationen i gymnasieförordningen om vad utbildningarna

Läs mer

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015 Bengt Weidow Agenda Elever på programmen Planen för utbildningen Den individuella studieplanen Preparandutbildning Programinriktad individuellt

Läs mer

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden Plan för introduktionsprogrammen Mölndals stad Utbildningsnämnden Introduktionsprogram (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan

Läs mer

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 6 september 2018 Innehåll Plan för introduktionsprogrammen... 4 Introduktionsprogram (IM)... 4 Behörighetskrav till

Läs mer

Plan för utbildning gällande:

Plan för utbildning gällande: Mall avseende Plan för utbildning utdelad i samband med seminarium vid Skolriksdagen, SKL, den 6 maj 2019. /Bengt Weidow Plan för utbildning gällande: Programinriktat val Programinriktat val riktar sig

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Nyheter Nya behörighetsregler införs till gymnasieskolans nationella program Fem nya introduktionsprogram införs

Läs mer

Introduktionsprogrammen. Håbo kommun. Antaget av. Barn- och utbildningsnämnden. Antaget Giltighetstid. Tills vidare.

Introduktionsprogrammen. Håbo kommun. Antaget av. Barn- och utbildningsnämnden. Antaget Giltighetstid. Tills vidare. PLAN FÖR Introduktionsprogrammen i Håbo kommun Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2019-03-27 33 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Verksamhetschef Gymnasium Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan Juridisk vägledning Reviderad december 2013 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Fem introduktionsprogram finns för elever som är obehöriga till de nationella programmen i gymnasieskolan. Introduktionsprogrammen

Läs mer

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 160908 Innehåll Plan för introduktionsprogrammen... 4 Introduktionsprogram (IM)... 4 Behörighetskrav till de nationella

Läs mer

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret Gymnasienämnden 2019-04-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Gymnasieskolan GN/2019:70 Karin Holmberg Lundin, 016-710 52 31 1 (5) Gymnasienämnden Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Läs mer

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret 2017-2018 Introduktionsprogrammen, förkortat IM,vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationella program i gymnasieskolan

Läs mer

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Klippans kommun

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Klippans kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Klippans kommun Introduktionsprogrammen (nedan benämnt IM) ska enligt skollagen (2010:800) 17 kap., 7 ha en plan för utbildningen

Läs mer

Plan för introduktionsprogram 2019/2020

Plan för introduktionsprogram 2019/2020 Plan för introduktionsprogram 2019/2020 Bakgrund Utbildningen på ett introduktionsprogram i gymnasieskolan ska följa en plan som beslutas av huvudmannen. Planen bör utgå ifrån de lokala förutsättningarna

Läs mer

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program SALA2000, v 2.0, 2012-08-02 1 (8) DNR 2019/912 ÄRENDE 7 BILAGA 1 PLAN PLAN Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program Enligt skollagens 17 kap. 7 ska introduktionsprogrammen

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig

Läs mer

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram Publikationen finns att ladda ner som kostnadsfri PDF från Skolverkets webbplats: skolverket.se/publikationer ISBN: 978-91-7559-291-6 Grafisk produktion och

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

att fastställa Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun.

att fastställa Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun. Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-04-17 13 Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun UN-2015/150 Beslut Arbetsutskottet föreslår nämnden att besluta att fastställa

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig i din personliga utveckling. Det finns fem inriktningar

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-03-30 30 Reviderad plan för utbildning på introduktionsprogram (UN 2015.101) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen på Bergska skolan, Finspångs kommun Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE)

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Målgrupp: Elever som är studiemotiverade och har en klar ambition att nå behörighet till ett nationellt program. Syfte: Syftet med utbildningen är att snabbt

Läs mer

Plan för utbildningar på introduktionsprogram

Plan för utbildningar på introduktionsprogram Plan för utbildningar på introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen i Gävle skall anta en plan för utbildningen i enlighet med Skollagen 17 kap 7. Planen

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

Enligt skollagspropositionen 2009/10:165. mats.soderberg@skl.se

Enligt skollagspropositionen 2009/10:165. mats.soderberg@skl.se Enligt skollagspropositionen 2009/10:165 mats.soderberg@skl.se Introduktionsprogram i gymnasieskolan Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion Individuellt alternativ Språkintroduktion

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 20.4 Behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram Regeringens förslag: För behörighet till ett yrkesprogram ska det krävas godkända betyg i svenska, engelska,

Läs mer

Skollag (2010:800) kap.15-17

Skollag (2010:800) kap.15-17 Skollag (2010:800) kap.15-17 Detta dokument innehåller Skolverkets utdrag ur Skollagens kapitel 15 till 17 om gymnasieskolan. Kapitel 15-16 innehåller allmänna bestämmelser om gymnasieskolan och nationella

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 11 november2014 1(21) Göran Andersson, Pia Skoglund, Jerry Rothin. Utses att justera: Henric Forsberg Paragrafer: 55-64

Barn- och utbildningsnämnden 11 november2014 1(21) Göran Andersson, Pia Skoglund, Jerry Rothin. Utses att justera: Henric Forsberg Paragrafer: 55-64 Barn- och utbildningsnämnden 11 november2014 1(21) Plats och tid: Ferlinrummet kl 13.30-18.00 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Henric Forsberg (s)

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2017-10-04 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Introduktionsprogram läsåret

Introduktionsprogram läsåret Sida 1 (45) Utbildningsförvaltningen Plan för utbildning. introduktionsprogram Introduktionsprogram läsåret 2019 2020 Postadress: Uppsala kommun, 753 75 Uppsala Telefon: 018-727 00 00 (växel) www.uppsala.se

Läs mer

Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan

Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Gäller för utbildning som påbörjas efter den 1/7 2011 Mer om Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan Nyheter Från och med hösten 2011 har en elev som på grund av

Läs mer

Gymnasiets introduktionsprogram, översyn inför höstterminen 2018

Gymnasiets introduktionsprogram, översyn inför höstterminen 2018 Ärende 10 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-02-05 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Gymnasiets introduktionsprogram, översyn inför höstterminen 2018 Dnr: UN 18/15 Sammanfattning av ärendet Bakgrund Introduktionsprogrammen

Läs mer

Organisation och planering av språkintroduktion Göteborg, 1 september 2016

Organisation och planering av språkintroduktion Göteborg, 1 september 2016 Organisation och planering av språkintroduktion Göteborg, 1 september 2016 Cristina Pontis, undervisningsråd Regleringar: lag, förordning, allmänna råd Analys och uppföljning Kartläggning av behov, mål

Läs mer

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever. 1 (5) 2017-02-24 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Yttrande avseende SOU 2016:77, En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Dispens bör beviljas när Eleven har under en betydande del av sin grundskoletid ej haft möjlighet

Läs mer

fin Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Vänergymnasiet beläget i Mariestads kommun

fin Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Vänergymnasiet beläget i Mariestads kommun fin Skolinspektionen Dnr 44-2016:11140 Vänergymnasiet AB Org.nr. 556626-9014 stefan@yanergymnasiet.se för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Vänergymnasiet beläget i Mariestads

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2016-10-11 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Naturbrukskonferensen 2016

Naturbrukskonferensen 2016 Naturbrukskonferensen 2016 Tällberg den 14 april 2016 Aktuellt från Skolverket Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Nya inriktningar inom NB? 3. Förslag på ändringar i ämnesplaner

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 13 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800) 2 dels att 17

Läs mer

Insyn 18 Den kommun där en fristående skola som anordnar fritidshem är belägen har rätt till insyn i verksamheten.

Insyn 18 Den kommun där en fristående skola som anordnar fritidshem är belägen har rätt till insyn i verksamheten. Fritidshem med enskild huvudman Bidrag från hemkommunen 15 Hemkommunen ska lämna bidrag till huvudmannen för varje elev vid skolenheten. Bidraget består av ett grundbelopp enligt 16 och i vissa fall ett

Läs mer

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 1 (9) Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 I denna promemoria jämförs vilka program eleverna sökte i första hand och vad de sedan läste i gymnasieskolan läsåret 2017/18.

Läs mer

NY SKOLLAG och andra skoljuridiska nyheter

NY SKOLLAG och andra skoljuridiska nyheter NY SKOLLAG och andra skoljuridiska nyheter Örebro Januari 2011 Lars Werner Flera olika riksdagsbeslut Pedagogisk omsorg Allmän förskola från 3 år Bidrag fristående skolor Ramar ny gymnasieskola Ny betygsskala

Läs mer

Reviderad modell för styrning, planering och uppföljning av IM Språkintroduktion i Västerås stad.

Reviderad modell för styrning, planering och uppföljning av IM Språkintroduktion i Västerås stad. Reviderad modell för styrning, planering och uppföljning av IM Språkintroduktion i Västerås stad. Dr.nr 2016/642-UAN-666 Språkintroduktion Utbildningens syfte Introduktionsprogrammen regleras i skollag

Läs mer

Introduktionsprogram UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Introduktionsprogram UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Introduktionsprogram UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin helhet

Läs mer

Elevers rättigheter i skolan -enligt Skolverket. Malmköping 2 juni 2014

Elevers rättigheter i skolan -enligt Skolverket. Malmköping 2 juni 2014 Elevers rättigheter i skolan -enligt Skolverket Malmköping 2 juni 2014 Rätten till utbildning Alla nyanlända barn och ungdomar i Sverige har rätt att gå i skolan. Denna rätt gäller oavsett skälet till

Läs mer

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde!

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Betyg Ej uppnått målen 0p Godkänd 10p Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Högre behörigheteskrav till gymnasieskolan 8 ämnen med betyget godkänd

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever ... modell plan policy program riktlinje för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildningsnämnden Beslutandedatum:

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

ATT SÖKA GYMNASIEPROGRAM

ATT SÖKA GYMNASIEPROGRAM ATT SÖKA GYMNASIEPROGRAM Ansökan till årskurs 1 läsåret 2018/2019 Information till sökande som är folkbokförda i Örebro län Att söka till gymnasiet Du som är folkbokförd i Örebro län ska göra din ansökan

Läs mer

Yttrande om Mer tid för kunskap. (Dnr hos Regeringskansliets U2015/04749/S)

Yttrande om Mer tid för kunskap. (Dnr hos Regeringskansliets U2015/04749/S) 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-29 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Yttrande om Mer tid för kunskap. (Dnr hos Regeringskansliets U2015/04749/S) Dnr: UN 16/015 Sammanfattning av ärendet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Departementspromemoria

Departementspromemoria Promemoria 2009-09-25 U2009/5552/G Utbildningsdepartementet Departementspromemoria Särskilda program och behörighet till yrkesprogram 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Författningsförslag...

Läs mer

skolan läsåret 2013/2014

skolan läsåret 2013/2014 Introduktionsprogrammen på Bergska skolan läsåret 2013/2014 Upprättad 20110322 Reviderad 2013-01-09 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Dnr 43-2016:4660 Ale kommun kommun@ale.se för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Ale gymnasium i Ale kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(13)

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2017:5365 Karlsborgs kommun kommun@karlsborg.se för gymnasieskola efter tillsyn i Karlsborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5365 2 (7)

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/03882 2017-10-13 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU )

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU ) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-12-16 Handläggare Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-02 En gymnasieutbildning för alla - åtgärder

Läs mer

Beslut för introduktionsprogrammen

Beslut för introduktionsprogrammen Sollentuna kommun för introduktionsprogrammen efter riktad tillsyn i Rudbeck i Sollentuna kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (4) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 2013-03-21 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand baseras dels på den slutliga antagningen bland samtliga

Läs mer

Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB

Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB Beslut Växjö Fria Gymnasium AB Org. nr 556584-7836 Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB efter riktad tillsyn i Växjö Fria Gymnasium i Växjö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

SKOLLAGEN. Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde. 1 kap Inledande bestämmelser

SKOLLAGEN. Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde. 1 kap Inledande bestämmelser Dokumenttitel: Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde Ämnesområde: Politisk ansvarsfördelning och arbetsordning Dokumentkategori: Rutin Författare:

Läs mer

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6)

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-06 GSN-2013/93.619 1 (6) HANDLÄGGARE Ann-Britt Steen Hodin Tel. 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss - Utbildning för nyanlända

Läs mer

Uppföljning introduktionsprogrammen

Uppföljning introduktionsprogrammen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 2013-01-23 1 (9) Diarienr: 2013 GAN 0067 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning introduktionsprogrammen Förslag till beslut 1. Godkänna

Läs mer

Ekonomifrågor enligt ekonomipolicyn Uppdatering av beslutsattestantförteckning Beslut om löpande uppdateringar av den av nämnden årligen fastställda förteckningen av beslutsattestanter. Attestfrågor enligt

Läs mer

Anvisningar för lokala programråd

Anvisningar för lokala programråd Anvisningar för lokala programråd Antagna av Direktionen 2017-12-07 56 2 (5) Inledning 2 Lokala programråd för yrkesprogram 2 Högskoleråd 3 Lokalt programråd för introduktionsprogrammet 4 Lokalt programråd

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Ne/ Dnr 43-2016:10731 Falköpings kommun kommunen@falkoping.se för gymnasieskola efter tillsyn i Falköpings kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2016:10731 2 (7) s beslut

Läs mer

Individuellt alternativ Yrkesintroduktion. nativ & Yrkesintroduktion. Introduktionsprog. Fyrisskolan

Individuellt alternativ Yrkesintroduktion. nativ & Yrkesintroduktion. Introduktionsprog. Fyrisskolan nativ & Yrkesintroduktion grammet Individuellt altern Introduktionsprog Individuellt alternativ Yrkesintroduktion på Fyrisskolan 1 Fyrisskolan Fyrisskolan har lång erfarenhet av att arbeta med elever i

Läs mer

Remissvar till lagrådsremiss Ny möjlighet till uppehållstillstånd

Remissvar till lagrådsremiss Ny möjlighet till uppehållstillstånd LULEÅ KOMMUN REMISSVAR Dnr 1 (5) Sven Lindahl 2018-02-20 2018/187 Remissvar till lagrådsremiss Ny möjlighet till uppehållstillstånd (Ert dnr Ju2018/00750/L7) Sammanfattning Sammanfattningsvis är Luleå

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola Denna plan avser elever i skolor med Kristianstads kommun som huvudman. Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Ersättning för förlängd studietid i gymnasieskolan

Ersättning för förlängd studietid i gymnasieskolan RIKTLINJER FÖR Ersättning för förlängd studietid i gymnasieskolan Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2018-12-05 131 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Administrativa chefen Håbo kommuns

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-81-3 Beställningsnummer:

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Elev Namn och pnr. Uppfölj ning från JVC Ange antal ggr sedan start. Överförd info från grsk. Ange 1=personlig kontakt 2= skriftligt underlag

Elev Namn och pnr. Uppfölj ning från JVC Ange antal ggr sedan start. Överförd info från grsk. Ange 1=personlig kontakt 2= skriftligt underlag BILAGA 1 2013-01-30 Matris för insamling av uppgifter för elever på Kvarngymnasiets Individuella alternativ Järfälla ungdomar som börjat ht 2011 eller senare på introduktionsprogrammet Individuellt alternativ,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Introduktionsprogrammen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av prioriterade... 3 2.1 Utveckling och lärande / Kunskaper/Kunskaper... 3 2.1.1 Inget

Läs mer

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk Sida 1 (6) 2019-07-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 0850812196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 29 augusti 2019 På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Örkelljunga kommun för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Örkelljunga Utbildningscentrum, gymnasieskola i Örkelljunga kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Processbeskrivning för mottagande, organisation och undervisning av nyanlända elever på språkintroduktion

Processbeskrivning för mottagande, organisation och undervisning av nyanlända elever på språkintroduktion Sida 1 (5) undervisning av nyanlända elever på språkintroduktion Processbeskrivningen är ett stöd för att säkerställa likvärdighet och kvalitet i skolans arbete med nyanlända elever. Innehåll: Förutsättningar

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Kommunala mål

KVALITETSREDOVISNING Kommunala mål KVALITETSREDOVISNING Kommunala mål Gymnasieskolan - introduktionsprogrammen 2012 ENHET Gymnasieskolan, introduktionsprogrammet FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET TIDSPERIOD 2012 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Gymnasieskolan

Läs mer