Minnesanteckningar Fartygsforum 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Fartygsforum 2016"

Transkript

1 Minnesanteckningar Fartygsforum 2016 Simrishamn SMM Dnr: Årets fartygsforum genomfördes med Simrishamns scoutkår och segelfartyget Sarpen som värdar. Lördagen den 15 oktober genomfördes mötet på Autoseum ett privatägt bilmuseum med en mycket stor samling bilar. I lokalerna finns även andra samlingar bl a en utställning med musikinstrument. Inledningsvis hälsade Ingrid Hall Roth välkommen å Statens maritima museers vägnar och sedan hälsade Sverker Lindholm från Simrishamns scoutkår deltagarna välkomna till dagens möte. Lokalerna med sina samlingar presenterades kortfattat av ägaren till Autoseum, Nils Nilsson. Claes Wollentz från Kulturarvsenheten gick kortfattat igenom dagens program och tipsade om filmen Över Sund Över hav, där både Sarpen och flera av deltagarna i årets fartygsforum medverkar. Fartygsforum inleddes sedan med presentationerna av de fyra segelfartyg som verkar i trakten.

2 Sarpen Sverker Lindholm gjorde en presentation med rubriken Varför blev Sarpen kvar?. Han berättade dels om fartygets historia då det fortfarande gick i yrkesmässig fraktfart. Sarpen byggdes 1892 i Nykøbing-Falster, Danmark men har under en drygt 40-årig period haft Degerhamn på Öland som hemmahamn. År 1963 köptes fartyget till Simrishamns scoutkår som på den tiden var en mycket bred förening som bl a hade en dyksektion. Vid den tid då fartyget kom till Simrishamn fanns fortfarande stor yrkesmässig kunskap och mycket erfarenhet hos folk på orten man sökte dessutom och fick stöd för ungdomsverksamheten även via de sakkunniga myndigheter både inom sjöfarts och det sociala området. Detta gav ett gott stöd för verksamheten under de första åren. De nödvändiga ombyggnader som behövdes för att göra Sarpen till ett skolsegelfartyg utfördes under vintern efter köpet. Detta innebar att fartyget kunde fortsätta segla som vanligt efter vinteruppehållet. Sverker framhöll att ett av skälen till att man kunnat bibehålla Sarpen är just att hon aldrig slutat segla. Vad gäller finansieringen av både reparationer och ombyggnader så har man kunnat få medel dels genom olika privata bidragsgivare, Allmänna arvsfonden, Flottans ungdomsfonder samt lokala sponsorer. I mitten av 1970-talet sjönk dock engagemanget kring fartyget det handlade bl a om en generationsväxling. I samband med detta genomfördes flera skutseglingar tillsammans med flera historiska segelfartyg ett resultat som man fick glädje av genom dessa seglingar var tillkomsten av organisationen SSF (Sveriges segelfartygsförening). Man startade även stödföreningen Vår skuta Sarpen som kunde satsa på att söka ekonomiskt stöd och arrangera olika aktiviteter till stöd för bevarande och drift av fartyget. Samtidigt kunde scoutkåren fortsätta med själva seglingsverksamheten främst för ungdomar. En grundstötning 1980 tvingade fram en större nödvändig reparation av fartyget tack försäkringspengar och insamlade medel kunde man göra en miljoninvestering vid detta tillfälle. Man fick en nystart efter denna renovering där man bl a riktade in sig på seglingar för elever som inte kommit in på gymnasiet och som behövde aktiviteter för att komma vidare i livet.

3 Sverker återkom i slutet av presentationen till sin ursprungliga frågeställning varför har Sarpen klarat sig som skolsegelfartyg i 50 år och han satte upp ett antal framgångskriterier; - Engagerade människor både inom och utanför den egna organisationen - Ekonomin är svår men den är inte omöjlig. Man måste arbeta för att bredda stödet för fartyget och verksamheten - Att fartyget är i drift varje år innebär att den tekniska statusen upprätthålls något som är centralt för bevarande och bruk. - Infrastrukturen runt fartyget. - Upprätthållande av kunskapen kring både drift och underhåll. Både hos besättning och varv. - Samhälleligt erkännande med k-märkningen som symbolen för att man från det allmännas sida anser att verksamheten är viktig. Sverker avslutade med att fråga publiken vad som behövs för att klara ytterligare 50 år och gemensamt kom deltagarna fram till att samma kriterier gäller även för framtiden. Klara Marie Skonerten Klara Marie, byggd i Rönne på Bornholm 1884 finns sedan 1994 i Skillinge. Mats Malmberg från föreningen partsrederiet Klara Marie berättade inledningsvis litet grand om fartygets historia inom yrkessjöfarten. Från slutet av 1800-talet fram till 1959 gick Klara Marie på fraktfart mellan Bornholm och Köpenhamn. Tack vare sin stävform kallades dessa fartyg för Bornholms-klipper. Under 2:a världskrigets sista skälvande dagar gick fartyget till botten intill kajen under ett sovjetiskt bombardemang av Bornholm till följd av att den tyske kommendanten på ön vägrade att kapitulera. Fartyget kom till Sverige efter att fraktfarten upphört Efter ett antal olika ägare där den första bodde i Skillinge var fartyget till salu på en auktion i början av 1990-talet. Föreningen köpte då fartyget. Efter att föreningen tagit över 1994 arbetade man de först 6 åren med att få fartyget i skick. En kombination av ideellt arbete, stöd från Sparbanken Syd samt förmånliga lånevillkor från både den banken och länsförsäkringars bankverksamhet gjorde att man kunde göra sin jungfrutur i samband med Öresundsbrons invigning år Enligt Mats kan man se även varvet i Skillinge som ett viktigt stöd eftersom man får möjlighet att dela upp betalningen av fakturor därifrån. Intäkterna till fartyget idag är dels medlemsavgifter, dels inkomster från seglingar (t ex bröllop och askspridningar), utöver detta får man även en del bidragsmedel. Till de seglingar man arrangerar hör kortare fisketurer, kvälls- och eftermiddagsturer samt charterseglingar t ex till Christiansø vid Bornholm. Vad gäller fartygets skick så har man gjort ganska omfattande reparationer bl a skrovrenovering med en del bordbyten, stävbyte, ombyggnad av navigationspulpet. Vad gäller marknadsföring så ger man tillsammans med Sarpen, Helene och Hoppet ut tidningen Bogsvall, som kommer ut 3 ggr per år.

4 Segelfartyget Helene och bild från juniorsegling på jakten Hoppet från respektive förenings hemsida. Jakten Hoppet Till skillnad från de andra skutorna är Hoppet av Brantevik inget 1800-talsskepp utan ett bygge från 2000-talet. Carl-Erik Frisk berättade att tanken på att gå samman och bygga ett traditionellt segelfartyg började diskuteras Väsentligt för Hoppet-projektet var att få med sig hela lokalsamhället bl a eftersom stor kunskap fanns lokalt. Stöd till bygget fick man bl a genom olika donationer virke från det lokala storgodset. Eftersom det endast fanns en slip i Brantevik blev man tvungen att bygga upp ett varv med snickeri och sågmöjligheter. Hoppet är byggt efter samma standard som för ett fiskefartyg i nordsjöfiske. Hans Cederholm stod för professionaliteten i bygget där både skrov och garnering är gjorda i skånsk ek. Sjösättningen, som skedde sommaren 2000 besöktes av personer vilket är nästan tio gånger ortens fasta befolkningsantal. Sedan jungfruseglingen som gjordes 2002 arrangerar man ungdomsseglingar och kvälls- och eftermiddagsseglingar samt längre seglingar av charterkaraktär. Fortfarande idag har man en stark koppling till lokalsamhället där bl a den årliga äggpickningen i samband med påskhelgen drar mycket folk och medel till fartyget. Segelfartyget Helene Rune Sörensson presenterade Helene och Ystads segelfartygsförening. I slutet av 1990-talet fanns några engagerade personer som ville skaffa hem någon av de skutor som byggts i staden. Man fick vetskap om Helene som fanns till salu på Västkusten. Fartyget, som är byggt i Ystad 1916, köptes in för 1.4 miljoner kronor. Sedan dessa har man under åren renoverat fartyget för ungefär 6 miljoner kronor. Det senaste stora jobbat man behövt göra är att byta ut akterspegeln på fartyget. En reparation som kostade ungefär en halv miljon kronor. Vad gäller finansieringen av detta så har renoveringskostnaderna kunnat bekostas av både insamlade medel, sponsring samt olika bidrag. Till fartyget finns även en stödförening Helenes vänner som särskilt engagerar sig i kringverksamheten runt fartyget. Rune berättade även en del om fartygets tidigare ägare, där bl a en stenhuggeri-ägare var delägare i ett av de tidiga partrederierna som hade fartyget. Efter att det lämnat yrkessjöfarten nyttjades Helene för teaterföreställningar och den dåvarande ägaren Anders Lönn har betytt mycket för att fartyget fortfarande finns kvar. Nu på senare år har en av föreningens medlemmar forskat fram tidigare okända delar av fartygets historia. När det kommer till inkomsterna i föreningens verksamhet så är det främst seglingarna till Rostock och den turverksamhet som man gör på festivalens uppdrag, konfirmationsseglingar, kvällsseglingar och litet längre seglingar t ex till Christiansø vid Bornholm.

5 Information från Transportstyrelsen Fredrik Hellsberg från sektionen för sjöfartstillsyn lämnade en lägesrapport vad gäller myndighetens arbete med Projekt Nationella Föreskrifter (PTF). Se myndighetens beskrivning av arbetet samt förslag på Han inledde med att nämna Transportstyrelsen vision som handlar om att möjliggöra morgondagens resor och transporter. För att kunna uppfylla sitt uppdrag har man från myndighetens sida målsättningar som handlar om att reglerna ska vara tidsenliga och följa samhällets utveckling, man ska från Transportstyrelsen kunna möta den teknikutveckling som finns inom transportsystemen. Därutöver ska man säkra digitala lösningar som möter samhällets behov samt bidra till att transporterna i allmänhet blir hållbara. Fredrik reflekterade över att Transportstyrelsen har en del utmaningar på sjöfartssidan särskilt om man jämför med samma myndighets snabba hantering av t ex körkort. På digitaliseringssidan håller man just nu på med att digitalisera fartygsakter. Vad gäller arbetet med de nationella föreskrifterna så vill man dels övergå till ett system med betydligt mera egenkontroll. Tanken är bl a att man därmed kan skapa ett enklare regelverk samtidigt som sjöfartsbranschen känner sig bättre informerad om regelverket. Från Transportstyrelsens sida planerar man för att det nya regelverket och tillsynssystemet ska vara på plats i mars Sedan ska det implementeras. Förslaget till ny föreskrift är nu ute på extern remiss (t o m den 21 oktober 2016). Tillämpningen av de nya föreskrifterna planerar man för till den 1 jan En nyhet avseende tillämpningen är att man även planerar att dessa föreskrifter ska gälla ej certifierat tonnage. Fredrik redogjorde även för att gamla certifikat inte kommer att upphävas av de nya föreskrifterna om man t ex fått ett femårigt certifikat innan de nya reglerna börjar gälla så gäller det certifikatet under hela den bestämda tidsperioden. Kortfattat kan de nya föreskrifterna beskrivas som funktionsorienterade d v s de inriktas på vilka funktioner som fartyget har och olika lösningar kan bli aktuella t ex för olika äldre fartyg. Tillsynen kommer att bli mer inriktad på egenkontroll vilket förhoppningsvis kommer att innebära sänkta kostnader för fartygsägarna. Inledningsvis kommer dock det sistnämnda kräva ökade satsningar på dokumentation. Fredrik beklagade att man från myndigheten ännu inte hunnit få ut systemen av stöd åt fartygsägarna men detta har man som en del i implementeringen av de nya föreskrifterna. Här finns olika delar som en tillsynshandbok, webblänkar där man kan se hur man gör samt allmänna råd som delar i stödverktygslådan. I slutet av sin presentation tog Fredrik även upp en fråga som kommit inför detta möte det gäller huruvida man från myndighetens sida kommer att vara lika noggrann vad gäller krav på full fysisk kapacitet (enligt läkarintyg) hos den personal som framför äldre fartyg Han svarade att man från Transportstyrelsens sida kommer att bara kunna ge undantag, särskilt om personalen har lång yrkeserfarenhet. Man måste dock ansöka om detta. På frågan om hur man tänker sig påbörja arbetet med de mindre fartygen så ser man framför sig något som påminner om en självdeklaration som dessa fartygsägare fyller i och intygar att det stämmer med verkligheten. Nytt från SSF & Transporthistoriskt nätverk Leif Lindau som sitter i SSF:s styrelse framhöll att denna organisations syfte är att framförallt bruka fartygen. Eftersom man är relativt få i styrelsen så prioriterar man segelfartygens förhållande till lagar och förordningar. Därefter arbetar man generellt för en långsiktig finansiering. Även om man även har kunskapsbevarande som målsättning så får det stå tillbaka i nuläget. Leif berättade att SSF växer

6 man har fått 10 nya fartyg in i organisationen. Man har förändrat organisationens namn till Sveriges Segelfartygsförbund även om förkortningen blir densamma. Man prioriterar dialog med Transportstyrelsen samt engagemanget i EMH särskilt fokuserat på MoU (memorandum of understanding). Sedan sist har man från SSF även träffat kulturutskottets ledamöter. Anders Svensson informerade om det senaste inom det Transporthistoriska nätverket. Man har tillsammans med Helena Törnqvist från Arbetets museum varit på en träff med Fredrik Linder på Kulturdepartementet. Man framhöll då det rörliga kulturarvets betydelse och vikten av att även detta kulturarv får ett relevant skydd. Intrycket från mötet var positivt där man från departementets sida framhöll att detta kulturarv kommer att betonas i den kulturarvsproposition som regeringen förbereder. Anders berättade även om sommarens engagemang under Almedalsveckan där nätverkets programpunkter ökat i popularitet för politikerna. Man känner till att en handfull riksdagsledamöter just nu förbereder motioner inriktade på det rörliga kulturarvets betydelse. Helena Törnqvist från Arbetets museum informerade kortfattat om möjligheten att sprida information om sitt fartyg genom medlemskap i Arbetsam och prisvärda presentationer i den årligt utkommande museiguiden för arbetslivsmuseer. Ångmaskinistutbildning för bibehållen kompetens Claes Insulander inledde sin presentation med att göra liknelser från segelfartygens komplexa rigg. De speciella kunskaper som behövs för att på ett sakkunnigt sätt kunna segla en jakt eller en galeas motsvarande kunskaper behövs på ångfartyget. Dock är det då ångpannan som står i fokus. Det som behövs är dels att ge formell kompetens till dem som redan är insatta i arbetsuppgifterna dels öka antalet nyutbildade ångmaskinister. Utbildningen har tidigare getts på Sjöfartshögskolan i Kalmar men problemet var då avståndet till skolan för de ideellt engagerade. Från ångbåtsrörelsen i Stockholm har man sedan något år tillbaka fått Sjöskolan på Beckholmen att agera utbildningsanordnare och Claes Insulander är själv på plats som lärare för vissa moment. Därmed kan man hålla den kontinuerliga ångbåtstrafiken vid liv. Det kunde konstateras att utbildningen även behövs på andra platser i landet där det finns ångbåtar i drift.

7 Gemensam middag på segelsällskapet Efter att programmet på Autoseum återsamlades deltagarna på Simrishamns Segelsällskap där Sarpen-gänget ordnat en middag som skulle passat vilken redare som helst. Under middagen berättade Bengt-Olof Näslund om bogserbåten Dynäs II ett fartyg som finns i Ångermanälven. Dynäs II ägs och drivs sedan 2005 av en ideell förening och drog timmer sista året Föreningen har satsat på en rejäl upprustning av båten. I nuläget står man inför en del tekniska problem efter ett maskinhaveri men föreningen har övervunnit sådana utmaningar tidigare och hoppas göra det igen. Madeleine Bäckvall från Sarpen har varit central vid planeringen och genomförandet av Fartygsforum. Simrishamns varv Under söndagen gjordes besök vid de kommersiella varven i Simrishamn och Skillinge. I Simrishamn var det Andreas Eldh som presenterade varvet och ledde rundvandringen. Här är man särskilt inriktad på fartyg med stålskrov men emellanåt nyttjar även skutorna varvets tjänster. Bland annat berättade Andreas om den attityd man har till nya jobb och komplexa arbetsuppgifter, nämligen det där kan vi ännu inte men det ska vi lära oss. Varvet har drygt 20 anställda och har gemensam ägare med flera andra varv, t ex Ö-varvet på Öckerö utanför Göteborg och Hasslö varv utanför Karlskrona. En lotsbåt under arbete i en av Simrishamns varvs lokaler.

8 Brantevik I Brantevik gjordes besök både i sjöfartsmuseet Hoppet. John E Persson visade runt och berättade både om skutsjöfarten och om den lokala historien i huset. Runt sekelskiftet 1900 fanns flest antal segelskutor i landet just i Brantevik. I museets lokaler finns många fartygsporträtt men även den mycket speciella räddningsutrustning som användes här. Både de varvsbyggnader och jakten Hoppet besöktes i Brantevik. Bland annat berättade företrädare för föreningen om de olika aktiviteter man arrangerar. I byggnaderna finns bl a en del av de maskiner som man fick som gåva under byggnadsarbetet av fartyget. Man berättade även att under byggtiden så fanns det återkommande varje vecka en teckning och en statusrapport hur skeppsbygget gick i Sydsvenska Dagbladet. Klara Marie på äldre foto hämtat från föreningens hemsida.

9 Skillinge I Skillinge avslutades dagens rundtur med besök vi varvet som sysslar med olika typer av arbeten på fartyg både i trä och plåt. Man satsar även på vinterförvaring och har nyss byggt en ny stor hall för detta syfte. Varvet har goda kontakter med skutorna vilket är till stor nyttaför dessa ideellt drivna föreningar. Bland annat berättade Thomas och Maria Ingvarsson-Glimberg från varvet att man samarbetar om olika jobb med t ex varvet i Simrishamn vilket innebär att man kan använda deras större slip, men egen personal från Skillinge. Avslutningsvis besöktes segelfartyget Klara Marie som har sin hemmahamn i Skillinge. Ombord var det Mats Malmberg som berättade om både verksamheten och fartyget. I Skillinge varvs lokaler.

Utvärdering av K-märkta fartyg

Utvärdering av K-märkta fartyg Sjöhistoriska museet Kulturarvsenheten RAPPORT Datum Utvärdering av K-märkta fartyg 1. Fartygets namn och signal Fritextsvaren är här med självklarhet olika för alla de fartyg som skickat in enkätsvaren.

Läs mer

Minnesanteckningar Fartygsforum Stockholm 2015

Minnesanteckningar Fartygsforum Stockholm 2015 Minnesanteckningar Fartygsforum Stockholm 2015 Lördag 10 oktober SMM Dnr: 3.2.3-2015-976 Museichefen på Sjöhistoriska museet, Hans-Lennart Ohlsson, hälsade deltagarna välkomna till årets fartygsforum.

Läs mer

Referat från fartygsforum 2009. Lördag 17 oktober

Referat från fartygsforum 2009. Lördag 17 oktober Referat från fartygsforum 2009 Fartygsforum är en mötesplats för de som bevarar och brukar historiska fartyg. Det är ett tillfälle för ideella aktörer och myndigheter att mötas och tillsammans diskutera

Läs mer

Referat från Varvsforum Karlskrona & Sölvesborg, 10-11 maj 2014

Referat från Varvsforum Karlskrona & Sölvesborg, 10-11 maj 2014 Referat från Varvsforum Karlskrona & Sölvesborg, 10-11 maj 2014 Värdföreningar för 2014 års varvsforum var de varvshistoriska föreningarna i Karlskrona och Sölvesborg. Årets varvforum arrangerades inledningsvis

Läs mer

Minnesanteckningar Fartygsforum 2018 i Lysekil

Minnesanteckningar Fartygsforum 2018 i Lysekil Skandiamuseet & Asta af Smögens fördäck. Foto: Fredrik Blomqvist/SMM Minnesanteckningar Fartygsforum 2018 i Lysekil Lördag 13 oktober Platsen för fartygsforum 2018 var Lysekil. Genom välvilliga samarbeten

Läs mer

Varvsforum Nätverket Svenska Varv/Statens maritima museer Varvshistoriska föreningen i Göteborg och Sjöfartsmuseet Akvariet

Varvsforum Nätverket Svenska Varv/Statens maritima museer Varvshistoriska föreningen i Göteborg och Sjöfartsmuseet Akvariet Varvsforum 2016 Nätverket Svenska Varv/Statens maritima museer Varvshistoriska föreningen i Göteborg och Sjöfartsmuseet Akvariet 2016-03-09 / Dnr: 3.2.3-2016-238 Välkommen till Göteborg den 23 24 april.

Läs mer

Minnesanteckningar Fartygsforum 2017 i Hjo

Minnesanteckningar Fartygsforum 2017 i Hjo S/S Trafik, Foto: Terje Fredh, Sjöhistoriska museets bildarkiv Minnesanteckningar Fartygsforum 2017 i Hjo Lördag 14 oktober SMM Dnr: 3.2.2-2017-1063 Årets fartygsforum genomfördes med Sällskapet S/S Trafiks

Läs mer

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012 REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012 Fartygsforum 2012 genomfördes den 13-14 oktober i Göteborg. Fartygsforum är en mötesplats för alla som bevarar och använder historiska fartyg, ett tillfälle för ideella aktörer

Läs mer

Ansökan om kulturhistorisk märkning av fartyg samt traditionsfartygsklassning

Ansökan om kulturhistorisk märkning av fartyg samt traditionsfartygsklassning en del av Statens maritima museer Ansökan om kulturhistorisk märkning av Ansökan avser Kulturhistorisk märkning Traditionsfartygsklassning Upplysningar se sidan 7 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Registerbeteckning

Läs mer

Förslag till föreskrifter om avgifter inom Transportstyrelsens verksamhet

Förslag till föreskrifter om avgifter inom Transportstyrelsens verksamhet 2014-04-24 Transportstyrelsen TSG 2014-45 601 73 Norrköping Förslag till föreskrifter om avgifter inom Transportstyrelsens verksamhet Motorhistoriska Riksförbundet vill med anledning av förslagen lyfta

Läs mer

Regler för nationell sjöfart

Regler för nationell sjöfart Regler för nationell sjöfart NYA REGLER FRÅN 1 JUNI 2017 Nya regler för nationell sjöfart Från och med den 1 juni 2017 gäller nya regler för dig som använder ditt fartyg yrkesmässigt. Reglerna är funktionsbaserade.

Läs mer

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2014

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2014 REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2014 Eskilstuna 11-12 oktober 2014 Lördag 11 oktober SMM Dnr: 3.2.3-2014-930 Årets fartygsforum inleddes av museichefen på Sjöhistoriska museet Hans-Lennart Ohlsson. Från Eskilstuna

Läs mer

Referat från Fartygsforum 2008.

Referat från Fartygsforum 2008. Referat från Fartygsforum 2008. Foto: Claes Wollentz, SMM Fartygsforum är en mötesplats för de som bevarar och brukar historiska fartyg. Det är ett tillfälle för ideella aktörer och myndigheter att mötas

Läs mer

Flytvästar kg för passagerarna finns på ALLA båtar.

Flytvästar kg för passagerarna finns på ALLA båtar. AKTIVITETER FÖR UNGDOMAR I VÄSTRA GÖTALAND - 2016 Maritimt i Väst är en ideell förening som är till för att stödja samt skapa ett intresse för det maritima kulturarvet. Våra medlemmar är maritimt anknutna

Läs mer

Allmänt om projektet Nytt regelverk. Nytt tillsynssystem. Vad händer nu? Funktionskrav, allmänna råd och vägledningar Exempel från regelverket

Allmänt om projektet Nytt regelverk. Nytt tillsynssystem. Vad händer nu? Funktionskrav, allmänna råd och vägledningar Exempel från regelverket Nya nationella föreskrifter Sjöfartsseminarium den 7 april 2016 Innehåll Allmänt om projektet Nytt regelverk Funktionskrav, allmänna råd och vägledningar Exempel från regelverket Nytt tillsynssystem Egenkontroll

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Mina äventyr på Vänern

Mina äventyr på Vänern Mina äventyr på Vänern 2011 2012 Utvärdering av projektet Johannes och Mina Mina låg nybyggd vid bryggan på Brommö. För bröderna Johannes och Oskar Persson från det lilla torpet på ön var det en oemotståndlig

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN FARTYGSFORUM 2011

MINNESANTECKNINGAR FRÅN FARTYGSFORUM 2011 MINNESANTECKNINGAR FRÅN FARTYGSFORUM 2011 KARLSTAD 15/10-16/10 Välkomsthälsningar Lars Hedenskog, ordförande i Ångbåtssällskapet Polstjärnan hälsade välkommen i egenskap av lokal arrangör. Susanne Olsson

Läs mer

Yttrande stadens engagemang för Ostindiefararen Götheborg (Dnr 0960/16)

Yttrande stadens engagemang för Ostindiefararen Götheborg (Dnr 0960/16) Bilaga 9 Sida 1 Styrelsen 2016-09-27 Diarienummer: 0163/16 Handläggare: Anders Söderberg Tel: 031-368 40 18 E-post: anders.soderberg@goteborg.com Yttrande stadens engagemang för Ostindiefararen Götheborg

Läs mer

Hej svejs bland tackel och tåg.

Hej svejs bland tackel och tåg. Nr 2 2009 Årgång 27 Hej svejs bland tackel och tåg. Detta blir den sista tidning, som kommer från min dator. Jag har skrivit i tidningen sedan 1996. Det känns som om nya idéer och bättre datakunskaper

Läs mer

Minnesanteckningar Varvsforum Stockholm

Minnesanteckningar Varvsforum Stockholm Minnesanteckningar Varvsforum Stockholm 2017-04-22 23 Foto: Leif Grundberg/SMM Årets varvsforum inleddes på det gamla Galärvarvsområdet i Stockholm. Inledningshälsningarna framfördes Leif Grundberg som

Läs mer

Nyheter för arbetslivsmuseer

Nyheter för arbetslivsmuseer Juli 2014 Nyheter för arbetslivsmuseer Mer från Almedalen s. 2 2014 Årets Arbetsmyra 2015 s. 3 Årets Arbetslivsmuseum 2014 s. 4 Nyheter från Facebook Vår panel i debatten om fri entré på centralmuseer,

Läs mer

Ungdomsfullmäktige 2013/2014

Ungdomsfullmäktige 2013/2014 Ungdomsfullmäktige 2013/2014 4 mars 2014 Knutssalen, Gamla Rådhuset I samband med att Ystads kommun nya hemsida startade har också Ungdomsfullmäktiges sida fått ny plats och nytt utseende. Inspirationen

Läs mer

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr Nr 2 2009 Information, funderingar och planer hösten 2009 Hösten får väl anses ha kommit och passerat, för de flesta innebär väl det avrustning och landtagning av båten. Vi kan minnas den sommar som gick,

Läs mer

Nyheter från Radiomuseet Nr 24, 7 januari 2011

Nyheter från Radiomuseet Nr 24, 7 januari 2011 Nyheter från Radiomuseet Nr 24, 7 januari 2011 1 Detta nyhetsbrev är sänt till alla medlemmar vi har e-postadress till i medlemsregistret och som inte meddelat att de inte vill ha nyhetsbrevet. Meddela

Läs mer

Carlskrona Båteskader Stumholmen, Karlskrona. Välkommen till Carlskrona Båteskader år 2018

Carlskrona Båteskader Stumholmen, Karlskrona. Välkommen till Carlskrona Båteskader år 2018 Carlskrona Båteskader 2018-05-01 Stumholmen, Karlskrona Till CBE medlemmar Samtliga båtklubbar i Blekinge och alla övriga seglingsintresserade Välkommen till Carlskrona Båteskader år 2018 Kort om eskadern

Läs mer

Mina frågor om SDs språkpolitiska program

Mina frågor om SDs språkpolitiska program Mina frågor om SDs språkpolitiska program 2018-01-09 Publicerad: 2018-03-05 Även Sverigedemokraterna anser att det i teorin är viktigt att tala svenska i Sverige och vill därför att språklagen ska fastslå

Läs mer

Fyrseminarium september 2018 Förvaltning, bruk och renoveringar

Fyrseminarium september 2018 Förvaltning, bruk och renoveringar Fyrseminarium 29-30 september 2018 Förvaltning, bruk och renoveringar Minnesanteckningar Helgen den 29-30 september arrangerade Sjöhistoriska museet ett fyrseminarium tillsammans med Mariestads Fyrsällskap.

Läs mer

RENOVERINGSDAGEN 2017

RENOVERINGSDAGEN 2017 RENOVERINGSDAGEN 2017 HÅLLBAR RENOVERING VEM SKA GÖRA JOBBET? 2017-03-30 Andres Muld Ordförande i Nationellt Renoveringscentrum Renoveringsbehovet Minst 500 miljarder kr Många aktörer Många problemställningar

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

Var med och arrangera Utställningen Unga Forskare 2020!

Var med och arrangera Utställningen Unga Forskare 2020! Var med och arrangera Utställningen Unga Forskare 2020! Ansök till vår arrangörsgrupp och få värdefulla erfarenheter och meriter inom projektledning, finansiering, event eller kommunikation, samtidigt

Läs mer

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017 Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet år 2017 samt övergripande mål för verksamheten. Målsättningen är att kunna genomföra alla mål

Läs mer

anpassningar av bestämmelserna om rederiers och fartygs säkerhetsorganisation.

anpassningar av bestämmelserna om rederiers och fartygs säkerhetsorganisation. Trafikutskottets betänkande Vissa anpassningar av bestämmelserna om rederiers och fartygs säkerhetsorganisation Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:10 Vissa

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr Lustfylld mat Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn. Projektägare: Skördefest i Dalarna, ideell förening Projektledare: Olle Bengtsson Kommuner: Säter,

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte för Dusty Road Blues

Protokoll fört vid styrelsemöte för Dusty Road Blues Protokoll fört vid styrelsemöte för Dusty Road Blues Tid: Onsdagen den 12 mars 2014 Plats: Föreningslokalen på Drottninggatan 2, Tidaholm Närvarande: Jan-Yngve Ekstedt, ordförande Anneli Persson, kassör

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Vad ska vi göra med alla våra gamla hus?

Vad ska vi göra med alla våra gamla hus? Vad ska vi göra med alla våra gamla hus? Vid förra sekelskiftet flyttades en mängd gamla byggnader till hembygdsparker och hembygdsgårdar. Husen räddades från förgängelsen i ett försvinnande allmogearv.

Läs mer

Underhållsbehov av Bojorten Christine af Bro

Underhållsbehov av Bojorten Christine af Bro Kommunledningsförvaltningen Peter Eskebrink,0550-85836 peter.eskebrink@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(4) Datum 2015-05-26 Ks/2013:64 043 Statsbidrag/kommunbidrag Underhållsbehov av Bojorten Christine

Läs mer

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Motion 2014-01-11 Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Sida 1 av 2 Motion 2014-01- 11 Inköp av IF- båt för att stimulera kappsegling Bakgrund historik: 2013 startade ett unikt initiativ i Gäddvikens

Läs mer

1 FÖRORD INLOGGNING Logga in som företag Logga in som privatperson NÄR DU LOGGAT IN I EKAN... 6

1 FÖRORD INLOGGNING Logga in som företag Logga in som privatperson NÄR DU LOGGAT IN I EKAN... 6 Innehåll 1 FÖRORD... 3 2 INLOGGNING... 4 2.1 Logga in som företag... 5 2.2 Logga in som privatperson... 5 3 NÄR DU LOGGAT IN I EKAN... 6 4 MINA FARTYG... 7 4.1 Fartygsuppgifter... 8 4.1.1 Ångra inskickade

Läs mer

PNF förslag till nytt Tillsynssystem. Möte med referensgruppen i Stockholm , Möte med referensgruppen i Göteborg

PNF förslag till nytt Tillsynssystem. Möte med referensgruppen i Stockholm , Möte med referensgruppen i Göteborg Möte med referensgruppen i Stockholm 2014-09-10, Möte med referensgruppen i Göteborg 2014-09-11 Projektet omfattar alla nationella fartyg, (utom fritidsfartyg under 24 meter), och i de delar de inte omfattas

Läs mer

12 Augusti Nu ligger skolans framtid i dina händer. Välkommen! Sponsorer

12 Augusti Nu ligger skolans framtid i dina händer. Välkommen! Sponsorer 12 Augusti 2013 Nu ligger skolans framtid i dina händer. Sponsorer Välkommen! Dagordning 12 Augusti 2013 Michael Hansson (Ordförande) välkomnar. Summering av vad som pågått under året som gått fram tills

Läs mer

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd Leaderguiden 2016-04-26 Till skillnad från programperioden 2007-2013 kommer inte ideella resurser att ingå som en privat medfinansiering i projektens budget. Under programperioden 2014-2020 kommer det

Läs mer

Idrottskonsulenter diskuterar följeforskningens resultat

Idrottskonsulenter diskuterar följeforskningens resultat Idrottskonsulenter diskuterar följeforskningens resultat Åsa Bringsén Idrottskonsulenter hade en central roll som stödpersoner för idrottsföreningar generellt och för de olika delregionala FMI projekten

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Verksamhetsplan Askerödgården

Verksamhetsplan Askerödgården 2015-07-05, Intagan - Hålleröd Verksamhetsplan Askerödgården Verksamhetsplan 2015-2017 Innehåll 1. Inledning 2. Ledning och samordning 3. Prioriterade åtgärdsområden 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Tillväxt Syd Hållbar Tillväxt Nätverk för företag i Ystad Österlen

Tillväxt Syd Hållbar Tillväxt Nätverk för företag i Ystad Österlen Tillväxt Syd Hållbar Tillväxt Nätverk för företag i Ystad Österlen Tillväxtsatsning för företagen i Ystad, Tomelilla och Simrishamnskommun Warren Greshes Seminarium och utbildningar för att stärka företagens

Läs mer

Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola

Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola Seglingsprogram 2013 Segla med oss! Än har du möjlighet att uppleva livet ombord i ett traditionellt segelfartyg. Du får uppleva den ofantliga kraften och

Läs mer

Protokoll för Länna Byalags årsmöte Plats: Länna skola

Protokoll för Länna Byalags årsmöte Plats: Länna skola Protokoll för Länna Byalags årsmöte 2018-03-22 Plats: Länna skola Närvarande: ca 40 personer 1 Mötets öppnande Ordförande Andreas Almstedt öppnade mötet och förklarade alla välkomna. 2 Mötets stadgeenliga

Läs mer

VARVSFORUM 2009 Maritiman i Göteborg den 28-29 mars Minnesanteckningar

VARVSFORUM 2009 Maritiman i Göteborg den 28-29 mars Minnesanteckningar VARVSFORUM 2009 Maritiman i Göteborg den 28-29 mars Minnesanteckningar Varvsforum 2009 genomfördes på Maritiman i Göteborg med studiebesök på Gotenius varv. Lördag 28 mars Per Kärnman, vd för Maritiman

Läs mer

I hjärtat av Gamla Enskede

I hjärtat av Gamla Enskede GUNILLA NILSSON I hjärtat av Gamla Enskede Under några månader våren och hösten 1975 (22 mars-25 maj, 2-28 september) hade invånarna i Gamla Enskede möjlighet att förgylla kvälls- och söndagspromenaderna

Läs mer

Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna

Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna Motionen Motionären önskar att SSF skall utreda möjligheterna att ändra kapitel III 5 Rösträtt i stadgarna för att kunna

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 26 sept 2010 mellan kl 09.00-13.00

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 26 sept 2010 mellan kl 09.00-13.00 Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 26 sept 2010 mellan kl 09.00-13.00 Plats: Brandstationen i Loftahammar Närvarande Svante Gustafson, ordförande Cecilia

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument BIDRAG FÖR KOSTNADSKRÄVANDE PROJEKT ÖVER 0,5 MNKR

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument BIDRAG FÖR KOSTNADSKRÄVANDE PROJEKT ÖVER 0,5 MNKR Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument BIDRAG FÖR KOSTNADSKRÄVANDE PROJEKT ÖVER 0,5 MNKR ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2016-09-29, 146 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2016-09-29 ANSVAR

Läs mer

Regler för föreningsstöd

Regler för föreningsstöd Regler för föreningsstöd KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-13 Dokumentinformation Fastställt av: Kultur- och fritidsnämnden Fastställt, datum: 2019-06-13 Dokumentsansvarig:

Läs mer

summerar den nya kulturarvspolitiken

summerar den nya kulturarvspolitiken summerar den nya kulturarvspolitiken De svenska museerna i siffror 66% besöker museerna årligen (SIFO 2016) 1 700 svenska museer (varav 1 200 har mindre än en årsarbetskraft) 26,5 miljoner besök 5,5 miljarder

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag till ungdomsverksamhet i allmänna samlingslokaler enligt förordningen (1996:1593) (BFS 2007:10)

Ansökan om utvecklingsbidrag till ungdomsverksamhet i allmänna samlingslokaler enligt förordningen (1996:1593) (BFS 2007:10) Ansökan om utvecklingsbidrag till ungdomsverksamhet i allmänna samlingslokaler enligt förordningen (1996:1593) (BFS 2007:10) Inlämnas i 1 ex till Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Datum Diarienummer Bidrag

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan om stöd kommit in till oss. Spara alla underlag för utgifterna i original

Läs mer

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Projektet har bl.a. bidragit till att en vacker lekstuga blivit verklighet på Laxön. Projektägare: Destination Älvkarleby, ideell förening Projektledare: Sanna

Läs mer

I mars 1927 köps hon till Stocken av ett partrederi med lika ägarandelar bestående av Joakim Edvardsson (befälhavare) och Bernhard Andersson.

I mars 1927 köps hon till Stocken av ett partrederi med lika ägarandelar bestående av Joakim Edvardsson (befälhavare) och Bernhard Andersson. 1 Tremastskonaren META Bild 1. Tremastskonaren Meta med last i en Östersjöhamn. Skonaren Meta byggdes i ek på varvet Carl Holzerland jr i Barth 1 (på tyska Östersjökusten, väster om Stralsund). Hon sjösattes

Läs mer

Protokoll: Datum: Plats: Löpnummer: Styrelsemöte 23 november 2012 Fryshuset, Stockholm 2012:09

Protokoll: Datum: Plats: Löpnummer: Styrelsemöte 23 november 2012 Fryshuset, Stockholm 2012:09 Protokoll: Datum: Plats: Löpnummer: Styrelsemöte 23 november 2012 Fryshuset, Stockholm 2012:09 Dnr O51-14-2012 Styrelsemöte Närvarande: Helene Gestrin, ordförande Svenska Scoutrådet Martin Björgell, vice

Läs mer

Föreningsträff. Sammanställning av föreningsträffen den 4 juni 2013

Föreningsträff. Sammanställning av föreningsträffen den 4 juni 2013 Föreningsträff Sammanställning av föreningsträffen den 4 juni 2013 Beredningen för Kultur och Fritid i Svedala kommun har fått i uppdrag att genomföra en översyn av kommunens stöd till föreningar inom

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

Region Skåne om Överenskommelsen i Eslöv v 2010 11 24. Ideella sektorn/ Civilsamhället och kommunerna. Jan Linde SFFF jan.linde@folkhalsoarbete.

Region Skåne om Överenskommelsen i Eslöv v 2010 11 24. Ideella sektorn/ Civilsamhället och kommunerna. Jan Linde SFFF jan.linde@folkhalsoarbete. Region Skåne om Överenskommelsen i Eslöv v 2010 11 24 Ideella sektorn/ Civilsamhället och kommunerna. Jan Linde SFFF jan.linde@folkhalsoarbete.se Kommunstyrelsepolitiker Deltagit i SKL:s arbete med Civilsamhället

Läs mer

Kvalitet & Engagemang

Kvalitet & Engagemang Kvalitet & Engagemang Ett nyhetsbrev från Danfo #1 2015 Helhetskonceptet Sanirent Malmö stad - en förebild för offentliga toaletter SaniRent Helhetskoncept för bibehålle Placering och utformning i all

Läs mer

Logg fra n A lva. Elevlogg: Elevloggare: Josefin & Joar. Personalloggare: Kapten Sören. Position: Waterford, Irland

Logg fra n A lva. Elevlogg: Elevloggare: Josefin & Joar. Personalloggare: Kapten Sören. Position: Waterford, Irland Logg fra n A lva Datum: 9 April Elevloggare: Josefin & Joar Personalloggare: Kapten Sören Position: Waterford, Irland Planerat datum för att segla vidare: 11 april Beräknad ankomst till nästa hamn: Swansea

Läs mer

Ungdomsprojekt Liten Ångbåt på sjön Mjörn. Mjörn Ångbåtsförening Alingsås

Ungdomsprojekt Liten Ångbåt på sjön Mjörn. Mjörn Ångbåtsförening Alingsås Ungdomsprojekt Liten Ångbåt på sjön Mjörn Mjörn Ångbåtsförening Projektbeskrivning Som komplement till Mjörns ångbåtsföreningens nuvarande ångbåt S/S Herbert satsas det nu på en mindre ångbåt på Mjörn

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Sydostleden har klassats som nationell cykelled med Region Skåne som huvudledman. Invigning kommer att ske i mitten av 2016.

Sydostleden har klassats som nationell cykelled med Region Skåne som huvudledman. Invigning kommer att ske i mitten av 2016. Kommunledningskontoret Mötesanteckningar från NTM-utskottet den 14 oktober 2015 kl. 8.00 12.00 Plats: Rådhuset, Simrishamn Deltagare: Ledamöter: Karl-Erik Olsson (S) ordförande Malin Henriksson (FP) Lisa

Läs mer

Projekt Nationella föreskrifter Status mars Mikael Huss

Projekt Nationella föreskrifter Status mars Mikael Huss ! Projekt Nationella föreskrifter Status mars 04 Projektets mål Projektet ska skapa ett samlat modernt nationellt regelverk och ett effektivt tillsynssystem för svenska fartyg som inte omfattas av internationella

Läs mer

Styrelsens förslag inför Seglardagen 2015 Ny avgiftsstruktur

Styrelsens förslag inför Seglardagen 2015 Ny avgiftsstruktur Styrelsens förslag inför Seglardagen 2015 Ny avgiftsstruktur 1. Bakgrund Efter det att sammanslagningsdiskussionerna med Svenska Båtunionen avslutades vid Seglardagen 2013 gavs styrelsen uppdrag att starta

Läs mer

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015.

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Fredag 8/5 18.00 Samling på Stena terminalen i Karlskrona. 19.00 Stena Vision lägger ut med kurs mot Gdynia. 20.00 Kvällens stora buffémiddag

Läs mer

Var med och arrangera Utställningen Unga Forskare 2019!

Var med och arrangera Utställningen Unga Forskare 2019! Var med och arrangera Utställningen Unga Forskare 2019! Ansök till vår arrangörsgrupp och få värdefulla erfarenheter och meriter inom projektledning, finansiering, event eller kommunikation, samtidigt

Läs mer

Arbetets museums vänförening

Arbetets museums vänförening Arbetets museums vänförening 1 Arbetets Museums Vänförening Årsmöte 11 april 2015 Klockan 11.30 på Arbetets museum, Norrköping Lokal: Alvarummet, plan 6 Förslag till Dagordning 1. Mötets öppnande samt

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen Transportstyrelsen 2014-03-20 1 Möte med flygplatserna 2014-03-18/19 VÄLKOMNA Andreas Holmgren chef för sektionen för sjötrafik och flygplatser Deltagare från Transportstyrelsen Tomas Olsson Chef Infrastrukturenheten

Läs mer

Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN

Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN Antikvarisk rapport Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN Malmö kyrkliga samfällighet, Malmö socken i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2013:006 Lina Bjermqvist Malmö Museer Box

Läs mer

alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna

alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna BåtklubbarnasDag alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna Båtklubbarnas Dag är ett initiativ för att bevara våra båtklubbar och fritidsbåtarnas plats i sjön och på

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter för tillsyn;

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter för tillsyn; Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter för tillsyn; beslutade den 24 november 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 Kungl. Maj:ts kungörelse (1954:555) angående mätbrev för

Läs mer

Öland och Skåne med Power Riders tom

Öland och Skåne med Power Riders tom Öland och Skåne med Power Riders. Deltagare: Håkan Andersson och Frank Skaufel. Börje Salonen skulle delta men skadade ryggen strax innan avfärd. Resan startade egentligen redan 20/5 då jag mötte Frank

Läs mer

Flygvapenmuseum redan en stor succé

Flygvapenmuseum redan en stor succé 8 Flygvapenmuseum redan en stor succé Det råder stor uppståndelse när TIFF besöker det nya Flygvapenmuseum i Linköping. Vilket inte är så konstigt. Satsningen på museet är minst sagt rejäl. Vi är där på

Läs mer

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet Tjänsteutlåtande Koordinator 2015-08-17 Linda Nordberg 08-590 971 07 Dnr: linda.nordberg@upplandsvasby.se KS/2014:505 34661 Kommunstyrelsen Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel,

Läs mer

SSF:s styrelse har startat upp ett arbete med att utveckla en framtida strategi för svensk segling och SSF.

SSF:s styrelse har startat upp ett arbete med att utveckla en framtida strategi för svensk segling och SSF. Måldokument 2014 Innehåll Framtidens strategi Fokusområden Huvudmålsättningar och Huvudstrategier Områden - Delmål och Delstrategier Process Framtidens strategi SSF:s styrelse har startat upp ett arbete

Läs mer

Styrelsen har beslutat sig för att föreslå följande vision för svensk fäktning:

Styrelsen har beslutat sig för att föreslå följande vision för svensk fäktning: Farsta i november 2003 Till föreningar och SDF För tre månader sedan skrev jag ett brev till föreningarna och berättade om resultatet av rådslaget Fäktningen inför framtiden som föreningar, SDF och några

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Projekt Eriksgata Journalnummer: 2010-637 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Norra

Läs mer

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen Transportstyrelsen 2013-03-21 1 Möte med flygplatserna 2013-03-19/20 VÄLKOMNA Tomas Olsson chef för infrastrukturenheten Deltagare från Transportstyrelsen Andreas Holmgren Chef sektionen för sjötrafik

Läs mer

Bidragsregler för kultur i Gagnefs kommun

Bidragsregler för kultur i Gagnefs kommun Bidragsregler för kultur i Gagnefs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-11-04 159, dnr 2013:417/80. Gäller from 2014-01-01 tills vidare. Målsättning med kommunens bidragsgivning inom kulturområdet

Läs mer

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Fyrdagen Dagen arrangerades av Vänermuseet i Lidköping, med stöd av Vänersamarbetet (Västra Götalands-Regionen).

Läs mer

Verksamhetsplan. Internationella Arbetslag 2008. Volontärförmedling

Verksamhetsplan. Internationella Arbetslag 2008. Volontärförmedling Verksamhetsplan Internationella Arbetslag 2008 Volontärförmedling En viktig del av IAL:s verksamhet och den som berör flest medlemmar är att förmedla platser på volontärläger utanför Sverige. Under flera

Läs mer

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM JÖNKÖPINGS JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM LÄNS MUSEUM BYGGNADSVÅRD Jönköpings läns museum har i över hundra år arbetat med kulturmiljövård i vid bemärkelse. Ett av museets samhällsuppdrag är att föra det byggda

Läs mer

Ansökan om investeringsbidrag till allmänna samlingslokaler enligt förordningen (1996:1593) (BFS 2007:10)

Ansökan om investeringsbidrag till allmänna samlingslokaler enligt förordningen (1996:1593) (BFS 2007:10) Ansökan om investeringsbidrag till allmänna samlingslokaler enligt förordningen (1996:1593) (BFS 2007:10) Inlämnas i 1 ex till Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Datum Diarienummer Bidrag söks för standardhöjande

Läs mer

Medlemsbrev våren 2017

Medlemsbrev våren 2017 Medlemsbrev våren 2017 Föreningen Backamo Vänner kallelse till årsmöte 29 april Alla är hjärtligt välkomna till årsmötet, ingen föranmälan. Årsmöte 29 april Vi samlas i matsalen, byggnad 40. Programmet

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

industrihistoriskt forum 2008 11 12 september innovatum i trollhättan

industrihistoriskt forum 2008 11 12 september innovatum i trollhättan industrihistoriskt forum 2008 11 12 september innovatum i trollhättan 14 föredrag och 1 exkursion om industrisamhällets kulturarv Välkommen till Industrihistoriskt forum 2008. Konferensen vänder sig till

Läs mer

Information till ledare i Sundbybergs IK

Information till ledare i Sundbybergs IK Information till ledare i Sundbybergs IK Innehåll: Om handslaget 1 Skola-föreningsliv 1 Föreningsaktiviteter 2 Kontaktpersoner SF 3 Verksamhetsbidrag 4 Aktivitetsbidrag 4 Vår medlemstidning SIKAREN 4 Bingo

Läs mer

REGISTER: Sammanträde nr 6/

REGISTER: Sammanträde nr 6/ REGISTER: Sammanträde nr 6/2017-11-27 43 Mötets öppnande 44 Godkännande av dagordning 45 Justering av föregående protokoll (2017-06-11) 46 Ekonomi a) Balans- & resultatrapport b) Förslag på budget för

Läs mer

Ang. Institutet för språk och folkminnens beslut att flytta folkminnesarkiv från Lund och Umeå.

Ang. Institutet för språk och folkminnens beslut att flytta folkminnesarkiv från Lund och Umeå. Stockholm 2014-11-13 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ang. Institutet för språk och folkminnens beslut att flytta folkminnesarkiv från Lund och Umeå. Sveriges Hembygdsförbund vill med denna skrivelse

Läs mer

Historik. Utdrag ur GAMMALT OCH NYTT I TUVE 1992

Historik. Utdrag ur GAMMALT OCH NYTT I TUVE 1992 Historik Utdrag ur GAMMALT OCH NYTT I TUVE 1992 Vid Gunnestorps mosse fanns tidigare en gammal rink, Torbjörnsrinken. Denna hade under flera år vanskötts, och inte kunnat användas. Sommaren 1977 började

Läs mer