Ledamöternas intervjuer - vad betyder en hållbar utveckling för dig i kommunen?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ledamöternas intervjuer - vad betyder en hållbar utveckling för dig i kommunen?"

Transkript

1 1 Ledamöternas intervjuer - vad betyder en hållbar utveckling för dig i kommunen? Britra Kajrup (MP) Naturvårdsverkets sju råd att lyckas med hållbarhetsarbetet: 1. Hitta egna regionala prioriteringar 2. Pröva nya sätt att samverka och mötas 3. Ta var på eldsjälarna 4. Ta ett helhetsgrepp lämna stuprören 5. Ställ krav i alla viktiga beslut och följ upp dem 6. Dra nytta av synergier och konflikter 7. Marknadsför begreppet hållbar utveckling våga var konkret Man 55 år It-företagare Småföretagare, förenkla förutsättningarna. Uppmuntra, hjälpa och lyssna på. Miljömässig hållbarhet genom återvinning av allt avfall på ett bra sätt biogas? Transporter och kommunikation utvecklas och farm för allt vårdas. Marknadsföring till företagare och andra som vill bo på landet. Tierp måste våga ta initiativ och profilera sig som miljövänligt hållbar kommun. Kvinna 43 år, två skolbarn Upptåget. Bra parkering, tillräckligt många Bra förbindelser till Upptåget med andra kommunikationer = bussar till Hållnäs, Karlholm och Söderfors m.m. Cykelvägar. Synliggöra miljökostnaderna. Det vi tror är gratis är inte så gratis Många bäckar små tänk på ekologi o miljö i alla ärenden. Tänk på det hela. Säg inte att det är inte mitt bord när det gäller ekonomi. Gör Tierp attraktivt för miljömedvetna människor. Här finns så många fina områden och natur Dam ca. 70 år Vad är hållbarhet? Man 18 år En bra livsmiljö för allt levande och kommande generationer. För att åstadkomma det behövs mer kunskap, mindre tyckande. Dom som bestämmer bara tjafsar. Därför ser det ut som det gör. Kvinna 50 år, 3 vuxna barn Skolan och barnomsorgen. Det är barnen som är framtiden. Vi måste göra allt vi kan för att alla ska ha möjlighet att komma till sin rätt och utvecklas så att dom har en chans i framtiden när det blir mer och mer ont om jobb. Och så vill dom att vi jobbar till sjutti eller åtti. När ska ungdomarna få ett jobb? Socialen? Dom pengarna räcker väl inte heller? Vi måste börja redan i småbarnsåren. Mer personal? Gunilla Wisell (KD) Man, 64 år Att vi har en positiv befolkningsutveckling Man, 62 år Att kommunen klarar av att ta hand om våra äldre invånare på ett bra sätt. Kvinna, 62 år att kommunen sattsar på skolorna och att vi får hit barnfamiljerna.

2 2 Man, 62 år Att vi inte slösar med eller förstör de naturresurser som finns i kommunen. Kvinna, 64 år Att vi värnar om och behåller den allmänna servicen som finns i kommunen, tex vårdcentralen, affärer, bankerna, postservice, kommunikationerna, distriktssköterskemottagningarna, biblioteken etc. Barbro Jurell (FP) Utveckla hemsidan bättre Lyssna på medborgarnas åsikter Ren energi Elisabet Rosengren (V) Susanne Simonson Strömbergs bruk. Skansenvägen 4, Tierp Tankar om Miljöpolicy för Tierps kommun Det ska finnas en generell miljöpolicy som ska gälla alla, privatpersoner, företag - stora som små. Alla företag och institutioner skall drivas så att de påverkar miljön på minsta möjliga sätt. Miljöregler måste finnas som omfattar hela kedjan. Vattenrening, skräp och produktionsavfall. De positiva naturvärden som nu definierar Tierps kommun utåt måste beaktas och lyftas fram än mer. Allemansrätten. De strandskyddade områden som finns vid kusten som ger möjlighet till rekreation och ett rikt naturliv. (Biologisk mångfald). Skogarna utgör grunden för kulturvärde och biologisk mångfald. Som det är nu tas inte tillräcklig hänsyn till de bynära skogar som människor har nära sina hem. Allt för stor vikt läggs på de ekonomiska värden som skogen kan ge och för lite på det existentiella värdet av att ha ett långsiktigt skogsbruk. Det går inte längre att försvara kalhyggen i industriell skala. Vattendrag och källor i skog och mark skall tas hänsyn till och lämplig avloppsrening skall vara lagstadgad skyldighet. Odlingskunskap. Kurser i odlingskunskap borde vara ett ämne i skolan. Kanske kunde det även finnas som arbetsmarknadsutbildning i kommunal regi. Råvaror i storkök i skolan t.ex. skall i största möjliga mån vara lokala så att traktens odlare premieras. Naturkunskap. För att få framtida generationer att intressera sig för den miljö de har runt knuten men kanske har svårt att nå. Som det är nu är naturintresse generellt förbehållet en välutbildad medelklass. Lokaltrafiken borde omfatta turer in i mindre byar. Fyra turer om dagen minst. förhållandet till naturen har vi INGA rättigheter bara skyldigheter. Vår skyldighet är att se till att vi gör minsta möjliga påverkan på den natur vi är satta att förvalta till kommande generationer. Man Kollektivtrafiken dragspelsbussar? 1 person? Mindre bussar? Upphandling lokalproducenter. Cykla mer! Åk mindre bil! Påverka och uppmuntra folk. Per Bergsten (M) Att vi inte lämnar över en sämre miljö till nästa generation än vi själva fått av föregående generation.

3 3 Föregå med gott exempel (transporter, bilpark, förbrukningsmaterial). Aktivt arbeta med att sänka den egna energikonsumtionen. Att vara aktsam när det gäller vatten i gångarna, speciellt i kustområdet. Att installera varmvattenmätare i alla lägenheter. Att arbeta med utgångspunkt från de regionala och nationella miljömålen. Barbro Wiklund (S) 30 år Bra VA-nät på alla orter Bra vägar och kommunikationer, buss, it, tåg Nyetablering av förtag Nya bostadsområden med miljövänlig struktur. Bra skolor med utvecklingsmöjligheter för eleverna kreativa förmågor. D.v.s. ta tillvara ungdomens kompetens En välfungerande socialtjänst med tidiga insatser för barn som far illa. Man, 34 år Floskelsvaret är kopplat till miljö. Men jag anser att det handlar om befolkningsmässig, jobben, utbildning och ekonomiskt i kommunen Jämn ökning i befolkningen Att det finns möjlighet att jobba här alt att bo här och jobba n ån annanstans. Utbildningsmöjligheter. Tydligare estetikprägel, föreningsliv, musikskola, bra skola, bra kommunikationer. Ekonomi budget i balans. En hållbar ekonomisk utveckling med en bra servicenivå. Kvinna, 45 år Goda kommunikationer Kommunen satsar på fritidsverksamheter som gör att människor vill både bo och flytta hit. Det kan vara goda förutsättningar för fritid och rekreation. Kultur, bibliotek, bio, musik på slotten, konst på väg, Satsa på boende, vad jag förstår har det vid flera tillfällen varit aktuellt att bygga fler bostäder men det har av olika anledningar inte fungerat. Alltså satsa på ombyggnation och nyproduktion. Kommunen har ett ypperligt läge. Skola, vård och omsorg är viktigt för att det ska vara en hållbar utveckling i kommunen. Skapa förutsättningar för små företag att etablera sig. God miljöpolicy, vilket innebär att kommunen själva har ett miljötänk i allt som görs. Fler cykelvägar. 63 år Bra affär. Bra bussförbindelser. Bra skolor, dagis och äldreboende. 71 år Möjlighet för nyetablering av företagare. Komplettera och utveckla kommunikationen. Medieutveckling efter kommande behov. Attraktiv skolor med framtidsformade program. Stöd till ungdomar i ett tidigare skede så möjligheten finns att utvecklas till självständiga vuxna.

4 4 Balans i ekonomi med ekonomisk buffert som möjliggör att möta de behov som en växande kommun behöver. Torsten Lindberg (S) Äldre blir en allt större grupp i samhället och de måste skapas attraktiva boendeformer t.ex. marknära lägenheter. Hushålla med vatten, energi och andra naturresurser. Att minska avfallsmängder och öka återvinning. Miljöfrågor skall var som en röd tråd i allt kommunalt arbete. God tillgänglighet för alla. Mindre bilåkning och ökad kollektivtrafik. Simundervisning i alla kommundelar. Håkan Ståhlberg (S) Ekonomiskt perspektiv Då tänker jag att vi ska se kommunen som en helhet, vad behövs för att kommunen ska bli attraktiv? Billigare boende? Fylla tomma lokaler? Fler kommunikationer? Fler samlingspunkter? Ambitionen måste vara att vilja utvecklas, kanske billigare boende inte behöver betyda billigare än idag, det kanske bara innefattar förmåner för de boende: t.ex. billigare el, bredband, kabel-tv med alla kanaler, service med sopsortering, fina utemiljöer, träffpunkter. Underlätta för föreningar och organisationer att samlas utan att ha egna kostsamma lokaler, hjälpa till med tillstånd och bygglov som inte kostar skjortan, så vi har råd att utvecklas. Fler kommunikationer kan innebära cykel/gångvägar mellan orterna i kommunen. Ett företagsklimat som främjar etablering av nya företag. Får till följd att skatteunderlaget ökar. Att värd, skola och omsorg får de resurser som krävs för att de skall kunna göra ett bra jobb. Miljö perspektiv Upprustning av kommunens alla orter, bättre utemiljöer. Uppfylla kraven för sopsortering, (kompostering). Ordning vid sorterings stationerna. Använda befintliga lokaler för fler ändamål. Strategiskt utsatta sopkärl, inte bara vid bostadsområden och gångvägar, utan titta vart går folk? varför bara vid några busshållplatser och inte alla? Miljövänlig uppvärmning, satsa på ökad kollektivtrafik - Ökad tillgång till rekreation, mer grönområden etc. Övrigt Att samhället anpassas i högre grad till de äldres behov, t ex större bredd på boendealternativ. Utnyttja den kunskap som finns bland framförallt de äldre. Marianne Eriksson (C) Marknadsföra Tierp från E4:an. Restaurang vi E4:an.

5 5 Underlätta för nyföretagare. Utveckla Vegavallen. Bad och all idrott vid Vegavallen i Tierp. Försköna Tämnarån så att Tierp har något vackert. Marknadsför Fågelsundet. En skamfläck Fredners torg. Parkering för tågpendlare från norrsidan i Tierp. Satsa på simundervisning så inte föräldrarna behöver åka till andra kommuner för att barnen ska lära sig simma, för vi är ju en kustkommun. Fler cykelvägar runt skolorna, som det är idag är det kaus kl Behåll småskolorna för att få en levande landsbygd. Med denna ledning finns ingen framtidstro. Man avvecklar Björken och nu Forshem med flytt av demensvård till Wesslandia. Långa vägar för anhöriga att besöka dessa. Sen bygga ett litet badhus som är en plaskdamm. Intet som var tänkt förut är kvar. Satsa på landsbygden annars utarmas den. Trygghetsboende över hela kommunen. Utbyggnad av internet. Politiker behöver måste lyssna på sin remissinstanser. Att lämna korrekta uppgifter till socialstyrelsen. Att det kan skilja på budgeter 2 milj. +, när det skulle bli 7 milj. -. Bredband i Hållnäs. Var tog det löftet vägen att vi skulle var bäst. Hårt arbete skapar välstånd. Levande landsbygd, men vi får inte röra den. Mer företagsvänligt klimat. Skall man be om något så skall man ha kontakt med 10 andra. Per Wendin (C) De flesta som jag har frågat vill bo kvar i sitt hem så länge som möjligt med hemhjälp, larm och där man kan få styra de olika hjälpbehoven efter eget tycke. Att man inte delar makar och sambor ifrån varandra när man önskar trygghetsboende eller särskilt boende, alltså man får bo tillsammans. Att man inte bygger Ålderdomshem efter den gamla boendeformen där man kan flytta in medan man någorlunda kan ta reda på sig själv eller själva. Att man inte bygger Ålderdomshemmet vid havet/sjönära typ. Fågelsundet, Ängskär, Fagerviken med havsutsikt. Med vandrarhemsmöjligheter för anhöriga. Täppa, hönshus, hund, katt. Kommunikationer med buss, färdtjänst. Möjlighet till läkarbesök 2 ggr i veckan på boendet även sköterska för omläggningar av typ bensår. Samlingssal för sång och enkla uppträdanden. Högläsning, uppspelning av inspelade gudstjänster från olika samfund. Pingst osv. Marknadsföra kommunen vid E4:an. Service i Örbyhus och Tobo bl.a. Lars G Wadström, besökare Sammanfattning av en hållbar utveckling i kommunen. Jord skog och vatten är ju basen för vårt uppehälle. En återgång till det småskaliga jordbruket utan att produktiviteten minskar ä möjlig då vår kunskap om ekologi och miljöfaktorer är mycket större idag än när vi hade just det småskaliga jordbruket. Vi kan t.o.m. brädda utbudet av när odlade grönsaker större delar av året med växthus där vi kan ta tillvara spillvärme och använda jordvärme mm för uppvärmning vid kallare väderlek.

6 6 Även återgången till gammeldags djurhållning jämt fördelad över här för lämplig mark. Det pratas om öppna landskap i vissa kretsar. Därmed skulle vi ha en lokal kött, mjölk och äggproduktion. Utan mastodontanläggningar där djuren mår dåligt. Lokala slakterier och mejerier blir en naturlig del i det hela. Det skulle också skapa många arbetstillfällen och vi skulle slippa alla dessa långväga livsmedelstransporter. Skogen Hur bedrivs skogsbruket idag. Hur mycket insyn har du och jag. Vem tillhör skogen? Ett fåtal, eller är det allas vår skog? Storbolagen härskar. Stora Enso. De kalavverkar, återplanterar med minimalt intresse för ekologi och hotade arter. Det gröna man ser och tror är skog är i många fall granplantager. Här som överallt annars är det lönsamhet som gäller, lönsamhet för vem? Även mindre skogsägare tvingas ofta att sköta sin skog efter samma principer. Det kortsiktiga tänkandet innebär som sagt monokulturer där mänsklig insatts reducerats till skördemaskinförare. Att tänka sig inplantering av lövskog och öka mångfalden av arter är olönsamt. Att ha en skog med rik flora och fauna är olönsamt. Endast snabbväxande gran är lönsamt. Av det ovan sagda kan utläsas vad jag menar med hållbarhet. Kommunikationer Bilen är nog en nödvändighet länge än i vår kommun. Men om befolkningen erbjuds fria resor med tätare turer skulle nog bilåkandet minska en hel del och det skulle gynna flertalet och miljön. Kustvatten, sjöar och vattendrag Även här skulle en utveckling kunna ske. Vattenvård pågår ju men kan förbättras. Minskad användning av handelsgödsel och besprutningar är enligt min mening nödvändigt. Bättre avloppsrening behövs fortfarande på sina håll. Rena kustvatten sjöar och vattendrag skulle förbättra tillgången på fisk kanske t.o.m. odling. Ta tillvara komposteringstekniken, återföra biologiskt nedbrytningsbart material till våra jordar. Skulle ha en gynnsam effekt på vattenkvaliteten även det. För att genomföra allt på min önskelista behöver skolans studieplaner ändras så att eleverna får kunskap om det långsiktigt hållbar ekologiska samhället där många av de kan få en viktig roll i förverkligandet. En långsiktig hållbar utveckling innebär självklart en minskning av arbetstiden och en demokratisering av beslutsprocesserna. Som det är nu slits det på människor som arbetar men även de som inte gör det. Vems land är det? Folkets? Anna Ahlin, Tierpsbyggen Var 5:e invånare i kommunen bor i Tierpsbyggens boende. Vi vill inte lämna över något sämre till våra barn. Viktigt att skriva i handlingsplaner vad och hur det ska göras. Studera miljömålen

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga!

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Mats Abrahamsson Att vända den sedan mitten av 90-talet nedåtgående trenden med minskad befolkning i vår kommun är Sotenäsmoderaternas viktigaste fråga

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2010-03-22 11 (18) Plats och tid Björken, samlingssalen, Tierps köping Kl. 15.00-17.00 Beslutande Se sid. 12 Övriga närvarande Åsa Joelsson, sekreterare Utses att justera Håkan Ståhlberg Justeringens plats

Läs mer

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås 1 (5) 2019-10-23 Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås Del 1: Swot KROKOM4000, v3.0, 2018-05-25 Styrkor och möjligheter Mångkulturellt Ursprungsbefolkning Bra läge Levande föreningar, starkt

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Representanter från partierna var: Sjöbopartiet: Roger Karlsson och Carina Jönsson Moderaterna: Kent-Ivan Andersson (ordförande

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND Laholm g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Laholm Workshop i Laholms kommun Den 23 september 2013 samlades 50 personer i Ysby bygdegård för att

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA Läs vårt valmanifest så förklarar vi varför Trelleborgs grönaste valmanifest 2018 Tänk om vi bygger en kommun utifrån barnens bästa. Om vi låter barnens behov och

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Kinda kommun Styrning och Kvalitet

Kinda kommun Styrning och Kvalitet Kinda kommun Styrning och Kvalitet Diarienummer: Publiceringsdatum: Publicerad: Hemsida, Kindanätet (inom snar framtid) Beslutsfattare: Ledningsgrupp Beslutsdatum: Giltighetstid: Tills vidare Uppföljning:

Läs mer

A Attraktiv kommun. Socialdemokraterna i Vallentuna Kommunplan 2012-2014. Mål Åtgärder Indikatorer Kommentarer. målsättning 1/3 år 2012

A Attraktiv kommun. Socialdemokraterna i Vallentuna Kommunplan 2012-2014. Mål Åtgärder Indikatorer Kommentarer. målsättning 1/3 år 2012 A Attraktiv kommun 1 Balans mellan antalet bostäder med olika upplåtelseformer Tillse att hyresrätter börjar byggas i kommunen Påbörja planeringen av nästa trygghetsboende Påbörja planläggning av studentlägenheter

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

hela Vi ser älvkarleby kommun omsorg med respekt och värme trygg och attraktiv boendemiljö smartare skola och tryggare barn Agneta Lundgren

hela Vi ser älvkarleby kommun omsorg med respekt och värme trygg och attraktiv boendemiljö smartare skola och tryggare barn Agneta Lundgren omsorg med respekt och värme Vi ser hela älvkarleby kommun trygg och attraktiv boendemiljö smartare skola och tryggare barn Clarrie Leim Agneta Lundgren kommunvalet Eget ansvar ger styrka tillsammans Att

Läs mer

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halland g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halland Workshops i Halland Under september och oktober 2013 genomfördes 6 workshops i Halland, en i

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Programförklaring 2010-2014 Rödgröna Oppositionen i Sotenäs Kommun

Programförklaring 2010-2014 Rödgröna Oppositionen i Sotenäs Kommun Programförklaring 2010-2014 Rödgröna Oppositionen i Sotenäs Kommun Inledning I följande dokument beskrivs inriktningen på den politik som den Rödgröna Oppositionen har enats om att arbeta för under mandatperioden.

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Björken samlingssalen, Tierps köping kl. 17.00-19.00 Se sidan 2 Åsa Joelsson, sekreterare Jan Salomonsson (M) Kommunhuset måndag den 23 januari 10.00 Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Ansvarig för undersökningen åt Vimmerby kommun är Birgitta Hultåker.

Ansvarig för undersökningen åt Vimmerby kommun är Birgitta Hultåker. SKOP,, har på uppdrag av intervjuat 5 av kommunens invånare. Resultatet av undersökningen redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande redovisas i Bilaga 1. Ansvarig för undersökningen åt är

Läs mer

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun Vision för Tierps kommun Innehåll 2 Grund för visionsdokumentet 3 Varför en vision? 3 Vem skapar framtiden? 3 Hur tar vi fram en vision? 4 Våra utmaningar

Läs mer

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND Kungsbacka g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Kungsbacka Workshop i Kungsbacka kommun Den 7 oktober 2013 samlades 25 personer Fjärås bygdegård

Läs mer

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 1 NORDANSTIGS KOMMUN Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 Del A. Hur är du med Nordanstigs kommun som en plats att bo och leva på Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL Arbete med Lokal Utvecklingsplan Varbergs kommun BYGDEPROFIL Vad och varför en Lokal Utvecklingsplan? - Vad hette det sa du? ( kan kalla den vad vi ) Tre delar 1. Bygdeprofil - beskriver den lokala identiteten,

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård.

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård. MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013 Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40 Plats Västerlanda bygdegård Moderator Maria Wramsten Willmar Medverkande från kommunen Antal besökare

Läs mer

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora. I ett tryggt samhälle lever vi i gemenskap. Vi ser varandra, vi bryr oss om och vågar sätta gränser. Vi växer

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Planering i Häggvik Joakim, Melker, Marcus, Jesper och William

Planering i Häggvik Joakim, Melker, Marcus, Jesper och William Vad ska vi göra? Planering i Häggvik Joakim, Melker, Marcus, Jesper och William Det vi ska göra är att bygga en park vid Häggviks station som ska innefatta ett utegym, en vattenfontän, basketplan samt

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

För en levande kommun. Mariestad

För en levande kommun. Mariestad För en levande kommun Mariestad Handlingsprogram 2011-2014 Vår vision Mariestad ska vara en säker och trygg kommun för alla. Mariestad ska vara en kommun där människor vill leva och bo. Den service kommunen

Läs mer

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på?

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter din kommun som en plats att bo och leva på. Frågorna handlar bl. a. om arbetsmöjligheter,

Läs mer

Levande landsbygd och skärgård April

Levande landsbygd och skärgård April Levande landsbygd och skärgård April 2016 Innehåll 3 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 9 11 Inledning Landsbygdens och skärgårdens möjligheter Utveckling på ett hållbart sätt Lokalt utvecklingsarbete så går det till

Läs mer

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2011-2014.

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2011-2014. NORDANSTIGS KOMMUN Ledningskontoret Datum Diarienummer 2011 06 27 1 (6) Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2011-2014. Antagna i fullmäktige 2011-06-27

Läs mer

Sammanställning av workshopen Tobo 2025 vad vill vi? som genomfördes i Tobo Gamla Folkets Hus + Tillägg från uppföljningsmöte

Sammanställning av workshopen Tobo 2025 vad vill vi? som genomfördes i Tobo Gamla Folkets Hus + Tillägg från uppföljningsmöte #ötv2025 Sammanställning av workshopen Tobo 2025 vad vill vi? som genomfördes 2015-09-08 i Tobo Gamla Folkets Hus + Tillägg från uppföljningsmöte 2015-10-20 Bakgrund Utveckla Örbyhus Tobo Vendel påbörjar

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2012-06-25 Mönsterås Kommuns strategi för elektronisk kommunikation Mönsterås Kommun vill verka för att kommunens

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

En närodlad politik för ett hållbart Karlskrona

En närodlad politik för ett hållbart Karlskrona En närodlad politik för ett hållbart Karlskrona Valprogram Karlskrona 2014 Jobbskapande Fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen. Jobb och företagande är grunden för att vi ska få resurser till en grön

Läs mer

Hela Norrtälje kommun ska utvecklas!

Hela Norrtälje kommun ska utvecklas! Hela Norrtälje kommun ska utvecklas! Ett lyft för hela kommunen! Centerpartiet står för en närodlad politik. Alla människor ska ha närhet till beslut och kunna påverka sin vardag. Centerpartiet arbetar

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ej beslutade åtgärder, prioriteringar från höstmötet 2017. Övriga idéer är inte rangordnade. Förskola och skola Större skola, större matsal och bättre underhåll

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Skola Sverigedemokraterna i Sala vill se en skola som genomsyras av demokratiska värden och respekt för andras åsikter, en skola där kritiskt och kons

Skola Sverigedemokraterna i Sala vill se en skola som genomsyras av demokratiska värden och respekt för andras åsikter, en skola där kritiskt och kons FÖR SALA I TIDEN Skola Sverigedemokraterna i Sala vill se en skola som genomsyras av demokratiska värden och respekt för andras åsikter, en skola där kritiskt och konstruktivt tänkande stimuleras och uppmuntras

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden.

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden. vårt håbo 2030 Året är 2030 Året är 2030 och Håbo kommun i hjärtat av Mälardalen är en plats för hela livet. Det bor 25 000 invånare i vår växande kommun och vi har hög kvalitet i alla våra verksamheter.

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 9 Kollektivtrafik April Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1. Svarsfrekvens Det är 85 personer 57 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av dem som

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

SCB:s medborgarundersökning 2014

SCB:s medborgarundersökning 2014 SCB:s medborgarundersökning 2014 Trollhättan stads resultat Miljö Trollhättan bäst på renhållning toppar ranking från branschorganisation Det handlar om Sveriges bästa avfallskommun 2013 med avseende på

Läs mer

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på:

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på: Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle för alla inte bara för de rikaste, ett samhälle som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Vänsterpartiet i Region Jämtland Härjedalen vill att

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

Ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter på vårt skogsbruk. Hur påverkar skogsbruket vår ekonomi? Vår miljö? Vår vardag, vår bygd, vår framtid?

Ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter på vårt skogsbruk. Hur påverkar skogsbruket vår ekonomi? Vår miljö? Vår vardag, vår bygd, vår framtid? Ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter på vårt skogsbruk. Hur påverkar skogsbruket vår ekonomi? Vår miljö? Vår vardag, vår bygd, vår framtid? Vilken roll spelar dessa frågor? I vilken ordning uppmärksammas

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Övergripande mål och strategisk plan för Tranemo kommun 2012-2015

Övergripande mål och strategisk plan för Tranemo kommun 2012-2015 Vision TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination med naturskön omgivning

Läs mer

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill VÄLKOMNA! Se dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill till och kommer de dit så ska jag se till

Läs mer