Stockholm den 27 februari 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm den 27 februari 2012"

Transkript

1 R-2011/1746 Stockholm den 27 februari 2012 Till Näringsdepartementet N2011/6221/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 november 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över Statsstödsutredningens betänkande Olagligt statsstöd (SOU 2011:69). 1. SAMMANFATTNING 1.1 Förslaget till ny lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler Advokatsamfundet välkomnar förslaget till en ny lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler. På vissa punkter finner Advokatsamfundet dock skäl att göra påpekanden. På ett övergripande plan anser Advokatsamfundet att den valda lagstiftningstekniken riskerar att leda till att den föreslagna lagen brister i förutsägbarhet, lagförslagets förenlighet med grundlagen inte har beaktats tillräckligt i betänkandet, och det finns uppenbara fördelar med att tilldela Konkurrensverket en central tillsynsroll.

2 2 Advokatsamfundet avstyrker utredningens förslag att införa en ogiltighetsregel (se 2 kap. 2 i förslaget till ny lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler), som inbegriper ogiltigt stöd baserat på ett civilrättsligt bindande avtal, med mindre än att frågan utreds ytterligare, möjligheten till skadestånd lagstadgas på sätt som föreslås, och ge vissa bestämmelser i den föreslagna lagen retroaktiv verkan. 2. EUF-FÖRDRAGETS GENOMFÖRANDEFÖRBUD OCH SVENSK RÄTT 2.1 Allmänna anmärkningar Lagstiftningstekniken Advokatsamfundet vill inledningsvis, ur ett allmänt lagstiftningsperspektiv, väcka frågan om valet av lagstiftningsteknik är att föredra. Flertalet av föreslagna bestämmelser är uteslutande av upplysningskaraktär och beskriver, samt i vissa fall hänvisar, endast till EU-rättens innehåll. I de fall där EU-rättens innehåll är relativt tydligt, t.ex. mot bakgrund av fast rättspraxis från EU-domstolen eller mot bakgrund av EU-fördraget, samt tydligt pekas ut genom hänvisningar i bestämmelserna, ser Advokatsamfundet inget direkt problem med den föreslagna lagstiftningstekniken. Å andra sidan, i de situationer där EU-rättens innehåll är mer osäkert och svårligen går att utläsa mot bakgrund av fast rättspraxis m.m., riskerar däremot relevanta regler att brista i förutsägbarhet. Den valda lagstiftningstekniken förutsätter i vilket fall en stor kännedom om EU:s regler och principer. Advokatsamfundet inser samtidigt att om samtlig EU-rätt skulle uttryckas i mer precisa termer i de föreslagna reglerna, så skulle detta kräva kontinuerliga översyner av lagens regler i takt med att EU-rättens innehåll utvecklas. Advokatsamfundet har därför förståelse för utredningens förslag i stort, även om det anser att reglerna bör förtydligas i dessa avseenden (se även Advokatsamfundets anmärkningar under avsnitten och 2.3.4). Advokatsamfundet föreslår slutligen, i förtydligande syfte, att innehållet i artiklarna och i EUF-fördraget införs direkt i den föreslagna lagtexten Definitioner m.m. Advokatsamfundet välkomnar att definitioner införs i lagen avseende centrala begrepp och att de speglar definitionerna i rådets förordning (EG) nr 659/1999 av den 22 mars 1999 om tillämpningsföreskrifter för artikel 93 i EG-fördraget ( procedurförordningen ) 1, då detta bidrar till lagens förutsägbarhet. Se ovan angående artiklarna och i EUF-fördraget. 1 Rådets förordning (EG) nr 659/1999 av den 22 mars 1999 om tillämpningsföreskrifter för artikel 93 i EG-fördraget, EGT L 83, 1999, s. 1.

3 Övergångsbestämmelserna fråga om lagens retroaktiva verkan I och med de föreslagna övergångsbestämmelserna ges vissa bestämmelser retroaktiv verkan (2 kap. 2, 3 och 6 8 ) och ska således tillämpas på olagligt stöd som genomförts innan den föreslagna lagen träder i kraft. Anledningen till detta är, enligt utredningen, att dessa regler endast återger befintliga unionsrättsliga regler. Mot bakgrund av rättssäkerhets- och legalitetsprincipen anser dock Advokatsamfundet att det är tveksamt om det verkligen är befogat att göra några regler i förslaget retroaktivt tillämpliga och särskilt med avseende på den föreslagna bestämmelsen i 2 kap. 2. Detta eftersom den inbegriper civilrättsliga verkningar gentemot enskild, som dessutom inte otvetydigt och undantagslöst tycks följa av unionsrätten (se även Advokatsamfundets anmärkning under avsnitt 2.2.2). Huvudregeln på det civilrättsliga området är trots allt, som utredningen själv påpekar (se betänkandet s. 338), att nya regler inte bör ges retroaktiv verkan. Enligt Advokatsamfundet finns det vidare inget skäl att låta de svenska reglerna vinna retroaktiv verkan endast mot bakgrund av att desamma (till sina innehåll) redogör för unionsrätten. Detta eftersom unionsrätten är tillämplig alldeles oavsett de föreslagna bestämmelserna. Ur ett rent förutsägbarhetsperspektiv, och mot bakgrund av rättssäkerhetsprincipen, ser dock Advokatsamfundet att ett förtydligande i denna del kan vara motiverat och att föredra. Det skulle t.ex. kunna göras genom att det i övergångsbestämmelserna tydliggörs att desamma inte påverkar unionsrättens tillämpning på olagligt stöd som genomförts innan den föreslagna lagens ikraftträdande Förslagets eventuella oförenlighet med grundlagen Utredningen konstaterar att grundlagsändringar kan krävas i syfte att uppfylla de aktuella unionsrättsliga kraven på effektiva rättsmedel för att hindra att stöd lämnas i strid med genomförandeförbudet. I betänkandet föreslås dock inga grundlagsändringar. Advokatsamfundet anser att det är beklagligt att utredningen inte närmare har utrett de föreslagna reglernas förenlighet eller oförenlighet med grundlagen, t.ex. 12 kap. 2 RF Tillsyn m.m. Utredningen anser varken att en central myndighet bör erhålla ett bredare uppdrag att utöva tillsyn över att genomförandeförbudet iakttas eller att en viss myndighet bör ges i uppdrag att kontrollera att återkrav sker när kommissionen eller svensk domstol har slagit fast att olagligt stöd har lämnats. Advokatsamfundet anser att det kan finnas ett värde med en (central) tillsynsmyndighet med ett särskilt ansvar för att informera om statsstödsreglernas tillämpning och för att bevaka upprätthållandet av genomförandeförbudet.

4 4 Advokatsamfundet anser inte att utredningens bedömning och slutsats avseende behovet av en central myndighet är särskilt övertygande. Utredningens slutsats i frågan bygger sammanfattningsvis på att kommissionen redan har en tillsynsfunktion på området och att de föreslagna reglerna antas medföra ett bättre iakttagande av genomförandeförbudet och effektivare återkrav. Utredningen anser således att det inte är motiverat att omfördela medel inom utgiftsområdet för att möjliggöra en tillsynsroll på statsstödsområdet för Konkurrensverket. Advokatsamfundet anser dock att det finns god anledning att överväga om inte Konkurrensverket, inte minst mot bakgrund av dess uppdrag avseende konkurrens, offentlig upphandling och tillsyn avseende transparenslagen, borde tilldelas en tillsynsroll även på statsstödsområdet. Konkurrensverket skulle inte bara medverka till att ytterligare medvetandegöra tillämpningsområdet för och innebörden av EU:s statsstödsregler. Myndigheten skulle vidare fylla en roll i förhållande till enskilda och till kommissionen där Konkurrensverket skulle kunna bevaka upprätthållandet av genomförandeförbudet. Sist men inte minst skulle en central tillsynsmyndighet med samlad expertkunskap på området vara att föredra ur förtroende- och rättssäkerhetssynpunkt. Advokatsamfundet anser däremot inte att Konkurrensverket nödvändigtvis skulle tilldelas befogenheter att ingripa i enskilda situationer (t.ex. tilldelas befogenhet att återkräva olagligt stöd). 2.2 Stödgivarens och stödmottagarens skyldigheter Anmälningsskyldigheten och möjligheten till undantag I 2 kap. 1 i förslaget till lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler, redogörs för anmälningsskyldigheten och genomförandeförbudet enligt artikel i EUF-fördraget. Enligt den föreslagna paragrafens sista mening följer dock att [s]tödåtgärder kan vara undantagna från underrättelseskyldigheten. Lagtexten ger däremot inget svar om i vilka situationer så kan vara fallet. Advokatsamfundet anser att lagen åtminstone bör tydliggöra att de i lagen nämnda undantagssituationerna följer av EU-rätten. Det bör även övervägas om upplysningen om möjligheten till undantag från anmälningsplikten bör läggas i en separat bestämmelse i förtydligande syfte Civilrättsliga verkningar av olagligt stöd I 2 kap 2 i förslaget till lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler, föreslås att rätten till olagligt stöd inte ska kunna göras gällande med laga verkan. Advokatsamfundet ställer sig tveksamt till att införa en sådan regel i den föreslagna lagen. Detta eftersom man riskerar att inkräkta på svenska civilrättsliga principer till skydd för enskilda, utan ett tydligt unionsrättsligt stöd. Advokatsamfundet noterar till att börja med att utredningen synes ha en kluven inställning till frågan (jfr s. 98 och s. 347 i betänkandet). Sedan utredningen presenterade sitt betänkande har vidare domen i målet

5 5 Residex Capital IV CV mot Gemeente Rotterdam meddelats, där EU-domstolen i och för sig fastställt att en civilrättslig rättshandling kan förklaras ogiltig, i avsaknad av mindre ingripande åtgärder, dvs. inte undantagslöst. 2 Advokatsamfundet anser därför att det kan finnas behov att se över förslaget i ljuset av detta avgörande. Advokatsamfundet anser att en avvägning mellan, å ena sidan, behovet av att beakta genomförandeförbudets direkta effekt och ett effektivt införlivande av förbudet och, å andra sidan, den enskildes rätt att kunna förutse rättshandlingars civilrättsliga verkan, bör resultera i att ogiltigheten i aktuellt avseende inte bör lagregleras, med mindre än att ett tydligt stöd för densamma går att återfinna inom unionsrätten och särskilt i ljuset av ovannämnda avgörande, som meddelats efter att utredningen presenterat sitt betänkande. Advokatsamfundet avstyrker därför förslaget om att införa en ogiltighetsbestämmelse, som även täcker situationer då det olagliga stödet grundats på ett civilrättsligt avtal och anser, mot bakgrund av senare unionspraxis enligt ovan, att frågan kräver ytterligare överväganden Möjligheten till skadestånd I 2 kap. 5 i förslaget till lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler, regleras skadeståndsskyldighet vid överträdelse av genomförandeförbudet. I den föreslagna bestämmelsen stadgas att [a]v EU-rätten följer att den som har lämnat olagligt stöd kan vara skyldig att ersätta den skada som uppkommer därigenom. Advokatsamfundet anser att den föreslagna regeln brister i tydlighet, inte minst mot bakgrund av att det inte tycks finnas någon unionsrättslig praxis som reglerar när skadestånd kan aktualiseras vid överträdelse av genomförandeförbudet. Mot bakgrund av det otydliga rättsläget i detta avseende och det faktum att den föreslagna regeln endast är av upplysningskaraktär, avstyrker Advokatsamfundet förslaget. 2.3 Effektiva rättsmedel Allmänt om möjligheten till tredjemanstalan Advokatsamfundet anser att behovet av att säkerställa effektiva rättsmedel till enskilda med rättigheter till följd av genomförandeförbudet, i stort tillgodoses genom de föreslagna reglerna om s.k. tredjemanstalan. Det är dock enligt Advokatsamfundet tveksamt om det enligt gällande svensk processrätt går att föra en talan om tredjemansrätt i de situationer som de föreslagna rättegångsreglerna tar sikte på, dvs. om det verkligen rör sig om sådana undantagssituationer som kan motivera tredjemanstalan enligt gällande rätt. Mot bakgrund av genomförandeförbudets direkta effekt, anser dock Advokatsamfundet att de föreslagna rättegångsreglerna, trots att de alltså möjligen avviker från vad som är 2 Se domstolens dom av den 8 december 2011 i mål C-275/10, Residex Capital IV CV mot Gemeente Rotterdam, REU 2011 s

6 6 möjligt enligt den svenska huvudregeln om förbud mot tredjemanstalan, kan motiveras eftersom konkurrenter (och andra berörda enskilda) i annat fall inte skulle erhålla effektiva rättsmedel. Advokatsamfundet anser därför att det, mot bakgrund av att tredjemanstalan som huvudregel inte tillåts i Sverige, är önskvärt med uttryckliga undantag från förbudet, på sätt som föreslås, eftersom det bidrar till bättre förutsägbarhet för enskilda och främjar rättstillämpningen Undantag från kravet i 42 kap. 2 första stycket 1 rättegångsbalken I syfte att tillgodose behovet av effektiva rättsmedel, föreslår utredningen att en fastställelsetalan av skyldighet för en stödgivare att återkräva olagligt statligt stöd från stödmottagaren, ska kunna väckas utan angivande av vilka stödmottagare det rör sig om (se 3 kap. 4 i förslaget till lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler). Enligt utredningens författningskommentar synes vidare käranden endast behöva ange det aktuella stödet eller stödordningen så precist som möjligt. Advokatsamfundet har förståelse för att det finns situationer där det kan te sig svårt, om inte omöjligt, för tredje man att ta reda på och ange vilka som har tagit emot stöd och med vilka belopp. Frågan är dock i vilken mån EU-rättens krav på effektiva rättsmedel kan motivera ett undantag från kravet på att ett yrkande ska vara bestämt (enligt 42 kap. 2 första stycket 1 rättegångsbalken) på sätt som föreslås. Enligt Advokatsamfundet medför förslaget till att börja med en del praktiska tillämpningsproblem, eftersom processens ram riskerar att bli föga avgränsad och målen riskerar därmed att bli svårprocessade i praktiken. Så torde särskilt vara fallet om varken det/den aktuella stödet/stödordningen eller aktuell mottagare anges i stämningsansökan. Enligt Advokatsamfundet bör åtminstone stödet eller stödordningen preciseras relativt tydligt för att en talan ska tillåtas. I annat fall riskerar rättskraften av ett dylikt avgörande att bli mycket otydlig, om inte innehållslös. Eftersom fastställelsedomen inte heller vinner rättskraft mot stödmottagaren, kan problem dessutom uppstå när domen ska verkställas. Utredningen tycks exempelvis inte ha beaktat hur man ska hantera situationer där stödmottagaren vägrar att betala tillbaka ett stöd. Det finns även rättssäkerhetsaspekter som talar emot utredningens förslag till undantag i aktuellt avseende. Mottagarens möjligheter att tillvarata sin rätt minskar nämligen avsevärt. Utredningens förslag rörande inträde i rättegång (se 3 kap i förslaget till lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler) i mål om fastställelse av återkravsskyldighet, som tillgodoser tredje mans möjlighet att tillvarata sin rätt, kommer inte att få någon praktisk verkan med avseende på okända stödmottagare. Utredningen föreslår förvisso att stödmottagare, som inte är kända för käranden, ska underrättas genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar och, i vissa fall, ortstidningar. Advokatsamfundet anser dock inte att denna åtgärd är tillräcklig för att tillgodose

7 7 stödmottagarens grundläggande rättigheter, avseende rätten till försvar och rätten till en rättvis rättegång Stockholms tingsrätt som exklusivt forum i statsstödsmål Advokatsamfundet anser att det mot bakgrund av reglernas komplexitet är till nytta för rättsutvecklingen att statsstödsmål handläggs vid ett exklusivt forum. Eftersom statsstödsreglerna har ett samband med konkurrensreglerna och de överväganden som måste göras vid tillämpningen av desamma (t.ex. med avseende på samhandel och konkurrenssnedvridning), tillstyrker Advokatsamfundet förslaget om att göra Stockholms tingsrätt till exklusivt forum i aktuella mål. Advokatsamfundet vill dock understryka att det i sådant fall är nödvändigt att tillse att Stockholms tingsrätt får de ytterligare resurser som den ökade arbetsbelastningen skulle kräva Talerätt I 3 kap. 9 andra stycket i förslaget till lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler, får talan föras av den som kan anses vara taleberättigad med stöd av unionsrätten. Enligt Advokatsamfundet brister denna bestämmelse i förutsägbarhet, eftersom det enligt regeln tycks framgå att det i unionsrätten går att utläsa vem som är taleberättigad. Unionsrätten ger dock inget uttömmande svar om detta, varför regelns hänvisning till unionsrätten i detta fall inte ger någon vägledning. Det är förvisso så att det finns praxis från EU-domstolen som tyder på att åtminstone konkurrenter och andra enskilda som påverkas av konkurrenssnedvridningen, på grund av det olagliga stödet, borde kunna ges talerätt. Advokatsamfundet föreslår därför att talerätten i stället avgränsas genom att det klargörs att konkurrenter och andra berörda enskilda enligt unionsrätten är taleberättigade. 3. REVISORSINTYG ENLIGT LAGEN (2005:590) OM INSYN I VISSA FINANSIELLA FÖRBINDELSER Vid införlivandet av transparensdirektivet föreslog Advokatsamfundet i sitt remissyttrande att informationen skulle göras tillgänglig för allmänheten genom att redovisas i företagets årsredovisning eller på annat sätt göras tillgänglig för allmänheten. Advokatsamfundet bedömer på samma sätt som då att denna lösning skulle bidra till såväl kontrollen, som efterlevnaden av relevanta bestämmelser samt tillgodose allmänhetens intresse av insyn i offentliga verksamheter och offentligt finansierade verksamheter. I förlängningen skulle en dylik insyn även kunna bidra till efterlevnaden av EU:s statsstödsregler i Sverige. Trots dessa anmärkningar har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslaget. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet PM 2012: RI (Dnr 001-2350/2011) Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Olagligt statsstöd

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

Statsstödsutedningens betänkande - Olagligt statsstöd (SOU 2011:69)

Statsstödsutedningens betänkande - Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) 1(6) 2012-02-08 LK11-0713 Landstinget i Jönköpings län Landstingsstyrelsen Statsstödsutedningens betänkande - Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss Näringsdepartementet har 2011-11-18 för Landstingets

Läs mer

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet PM 2012:15 RI (Dnr 001-2350/2011) Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Olagligt statsstöd

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Ändringar i lagen om tillämpning av Europeiska

Läs mer

ft*w> wiwii0 nmam*maii*l*jf*i***t"*mmm^^^^^mi

ft*w> wiwii0 nmam*maii*l*jf*i***t*mmm^^^^^mi Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-02-08 LS 1111-1574 Landstingsstyrelsen ft*w> wiwii0 nmam*maii*l*jf*i***t"*mmm^^^^^mi t.ancsttngssl VRElSEN M?-02-?1 * 010 Yttrande

Läs mer

Betänkandet Olagligt statsstöd (SOU 2011:69)

Betänkandet Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-02-22 Dnr 773/2011 1 (6) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) N2011/6221/MK Allmänna synpunkter Konkurrensverket tillstyrker

Läs mer

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet.

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet. R-2010/1025 Stockholm den 11 oktober 2010 Till Näringsdepartementet N2010/4944/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 juli 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Utländsk

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Stockholm den 29 november 2007

Stockholm den 29 november 2007 R-2007/1258 Stockholm den 29 november 2007 Till Näringsdepartementet N2006/10823/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Näringsdepartementets

Läs mer

snabbanalys Ny lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler snabbanalys sabo tittar närmare på statsstödsregler april 2013

snabbanalys Ny lag om tillämpningen av Europeiska unionens statsstödsregler snabbanalys sabo tittar närmare på statsstödsregler april 2013 snabbanalys sabo tittar närmare på statsstödsregler april 2013 snabbanalys För mer information kontakta: Jörgen Mark-Nielsen 08-406 55 40 jorgen.mark-nielsen@sabo.se Lars Matton 08-406 55 32 lars.matton@sabo.se

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12)

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) YTTRANDE 1 (6) Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) Allmänna synpunkter Hovrätten välkomnar förslaget om en ny patentlag och tillstyrker i allt väsentligt de förslag som lämnas

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-25 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Thomas Bull Ny dataskyddslag Enligt en lagrådsremiss den 21 december

Läs mer

Stockholm den 12 december 2018 R-2018/1679. Till Försvarsdepartementet. Fö2018/00999/RS

Stockholm den 12 december 2018 R-2018/1679. Till Försvarsdepartementet. Fö2018/00999/RS R-2018/1679 Stockholm den 12 december 2018 Till Försvarsdepartementet Fö2018/00999/RS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 september 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24). R-2010/0681 Stockholm den 1 september 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/3129/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad

Läs mer

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3 R-2016/0740 Stockholm den 17 maj 2016 Till Finansdepartementet Fi2016/01353/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Utbyte av upplysningar

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM62. EU:s godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM62. EU:s godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria EU:s godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol Justitiedepartementet 2014-03-06 Dokumentbeteckning KOM(2014) 46 slutlig Förslag till rådets beslut om

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Stockholm den 16 juni 2009 R-2009/0800. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2268/L2

Stockholm den 16 juni 2009 R-2009/0800. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2268/L2 R-2009/0800 Stockholm den 16 juni 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/2268/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 april 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över publikationen Avtalsslutande

Läs mer

Betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Kammarrätten lämnar följande synpunkter på det remitterade förslaget.

Betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Kammarrätten lämnar följande synpunkter på det remitterade förslaget. REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2019-04-05 KST 2019/09 Ert datum Ert diarienr 2018-12-20 Ju2018/05292/L4 Justitiedepartementet Betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Läs mer

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R R-2006/0556 Stockholm den 21 augusti 2006 Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Stockholm den 15 december 2015

Stockholm den 15 december 2015 R-2015/2024 Stockholm den 15 december 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/04904/UR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 oktober 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Kompletterande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-11-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Ny lag om kontroll av ekologisk produktion Enligt

Läs mer

Stockholm den 29 juni 2011

Stockholm den 29 juni 2011 R-2011/0759 Stockholm den 29 juni 2011 Till Justitiedepartementet Ju2010/3132/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 april 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över dels EU-kommissionens

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

Stockholm den 21 november 2017

Stockholm den 21 november 2017 R-2017/1883 Stockholm den 21 november 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/07698/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission Mål C-298/00 P Republiken Italien m o t Europeiska gemenskapernas kommission "Överklagande Statligt stöd Godstransporter på väg Inverkan på handeln mellan medlemsstaterna och snedvridning av konkurrensen

Läs mer

Nya regler föreslås för att lättare kunna angripa otillåtet statsstöd

Nya regler föreslås för att lättare kunna angripa otillåtet statsstöd NYHETER Februari 2012 för att lättare kunna angripa otillåtet Statsstöd är stöd som kommuner, landsting eller stat ger till enskilda företag. Stödet kan ta många olika former t.ex. bidrag, avgiftsfria

Läs mer

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38)

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2011-12-07 i (i) LS 1111-1540 Landstingsstyrelsen r tandstwgsstyrelsen 1M2-20 * 011 Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-24 Närvarande: f.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Nina Pripp. Enligt en lagrådsremiss den 5

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-06. Viss kreditgivning till konsumenter

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-06. Viss kreditgivning till konsumenter 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-06 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Gudmund Toijer. Viss kreditgivning till konsumenter Enligt

Läs mer

Stockholm den 18 december 2014

Stockholm den 18 december 2014 R-2014/2076 Stockholm den 18 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/4044 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 november 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Utkast till lagrådsremiss

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579); Utkom från trycket den 22 mars 2016 utfärdad den 10 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (2008:579)

Läs mer

Stockholm den 27 september 2017

Stockholm den 27 september 2017 R-2017/1185 Stockholm den 27 september 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/05764/BIRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 juni 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Amerikansk

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35). R-2009/0981 Stockholm den 14 oktober 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/3453/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

En kort sammanfattning av hovrättens synpunkter

En kort sammanfattning av hovrättens synpunkter YTTRANDE 2011-01-21 SVEA HOVRÄTT Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Medling i vissa privaträttsliga tvister (Ds 2010:39) Inledning Hovrätten, som inte har

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ingripanden mot unga lagöverträdare

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ingripanden mot unga lagöverträdare 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Karin Almgren och f.d. kammarrättspresidenten Jan Francke. Ingripanden mot unga lagöverträdare

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson och f.d. regeringsrådet Leif Lindstam samt justitierådet Per Virdesten. Offentlig upphandling från eget

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

Advokatsamfundet tillstyrker i stort utredningens förslag.

Advokatsamfundet tillstyrker i stort utredningens förslag. R-2008/0529 Stockholm den 5 september 2008 Till Finansdepartementet Fi2008/2861/OFA/BO Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 april 2008 beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet EU, allmännyttan

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag (SOU 2017:29).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag (SOU 2017:29). R-2017/0744 Stockholm den 10 juli 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/03283/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister REMISSYTTRANDE Vår referens: 2015/03/005 Er referens: Fi2012/4241 1 (6) 2015-04-30 Skatte- och Tullavdelningen Att. Helena Persson Finansdepartementet S-103 33 Stockholm Via e-post till fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Fakultetsnämnden tillstyrker utredningens övriga förslag. Stoppa klockan vid utredningar av företagskoncentrationer

Fakultetsnämnden tillstyrker utredningens övriga förslag. Stoppa klockan vid utredningar av företagskoncentrationer 1 (5) 2013-06-12 Dnr SU FV-1.1.3-1062-13 Regeringskansliet (Näringsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Effektivare konkurrenstillsyn (SOU 2013:16) Sammanfattning Juridiska fakultetsnämnden avstyrker

Läs mer

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM R-2007/0326 Stockholm den 1 juni 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/1311/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 februari 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Målsägandebiträdet

Läs mer

Stockholm den 19 september 2016

Stockholm den 19 september 2016 R-2016/1320 Stockholm den 19 september 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05469/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 juli 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över En omarbetad Bryssel

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2007 R-2006/1365. Till Finansdepartementet

Stockholm den 13 februari 2007 R-2006/1365. Till Finansdepartementet R-2006/1365 Stockholm den 13 februari 2007 Till Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 november 2006 beretts tillfälle att lämna synpunkter på Svenskt Näringslivs promemoria

Läs mer

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet)

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet) Lagrådsremiss Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Peter Hultqvist Maria

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 maj 2012 KLAGANDE Välfärden kök & kaffe AB Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Malmö högskola 205 06 Malmö ÖVERKLAGAT

Läs mer

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6)

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) YTTRANDE 1 (6) Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (dnr Ju2017/01226/L2) Inledning

Läs mer

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet YTTRANDE Diarienr AD 138/2013 851 81 Sundsvall 2013-04-16 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Näringsdepartementet Enheten för marknad och konkurrens

Läs mer

Stockholm den 30 oktober 2014

Stockholm den 30 oktober 2014 R-2014/1112 Stockholm den 30 oktober 2014 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2014/2170/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet

Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet Försvarsutskottets betänkande 2006/07:FöU8 Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2006/07:67 Lagen om elektromagnetisk

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS

Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissyttrande 2018-10-11 1 (6) Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS

Läs mer

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 juli 2003 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandena Alkohol i tryckta skrifter

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2018

Stockholm den 22 augusti 2018 R-2018/0998 Stockholm den 22 augusti 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02158/B Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Tillsyn över

Läs mer

Stockholm den 29 april 2011

Stockholm den 29 april 2011 R-2011/0154 Stockholm den 29 april 2011 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2011/533/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 januari 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Stockholm den 29 maj 2017

Stockholm den 29 maj 2017 R-2017/0385 Stockholm den 29 maj 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/01226/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 februari 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Se barnet!

Läs mer

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare.

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare. SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2008-03-14 Stockholm Dnr 044/08 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Europeiskt betalningsföreläggande, Ds 2008:2

Läs mer

1. Sammanfattning. Stockholm den 5 februari 2007 R-2006/1351. Till Näringsdepartementet. N2006/8580/ITFoU

1. Sammanfattning. Stockholm den 5 februari 2007 R-2006/1351. Till Näringsdepartementet. N2006/8580/ITFoU R-2006/1351 Stockholm den 5 februari 2007 Till Näringsdepartementet N2006/8580/ITFoU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 november 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över slutbetänkandet

Läs mer

Stockholm den 16 december 2016

Stockholm den 16 december 2016 R-2016/1940 Stockholm den 16 december 2016 Till Socialdepartementet S2016/06189/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reglering

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR)

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) 1 (5) Näringsdepartementet Enheten för konkurrens, statsstöd och ramvillkor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) Inledande kommentarer Hovrätten,

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 13.8.2008 KOM(2008) 514 slutlig VOL.I 2008/0167 (CNS) 2008/0168 (CNS) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 2182/2004 om medaljer

Läs mer

Stockholm den 12 juni 2015 R-2015/0743. Till Finansdepartementet. Fi2015/1216. 1. Inledning

Stockholm den 12 juni 2015 R-2015/0743. Till Finansdepartementet. Fi2015/1216. 1. Inledning R-2015/0743 Stockholm den 12 juni 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/1216 1. Inledning Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Överprövning

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 2017-10-12 Dnr 370/2017 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Sammanfattning Konkurrensverket avgränsar sitt

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder YTTRANDE 1 (7) Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder (Ds 2015:57) Sammanfattning Hovrätten tillstyrker med de påpekanden

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN SV RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN om läget när det gäller arbetet med riktlinjerna för statligt stöd till tjänster av allmänt ekonomiskt intresse 1. RAPPORTENS SYFTE I sina slutsatser uppmanar Europeiska rådet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Eskil Nord och Lena Moore samt justitierådet Dag Mattsson Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/0783 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/3556/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Ny

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

REMISSVAR 1 (8) 2013-03-12 2013-1712-3

REMISSVAR 1 (8) 2013-03-12 2013-1712-3 0 REMISSVAR 1 (8) HEMLIG Mottagare Justitiedepartementet 103 33 Stockholm En sammanhållen svensk polis - följdändringar i författningar (SOU 2012:78) Inledande synpunkter Säkerhetspolisen konstaterar att

Läs mer

R 4453/1998 1998-10-14. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

R 4453/1998 1998-10-14. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 4453/1998 1998-10-14 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 juli 1998 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reformerade försäkringsrörelseregler,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Harmoniserad patenträtt Enligt

Läs mer

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION Bilaga till remissyttrande avseende promemorian Nya skatteregler för företagssektorn Några närmare synpunkter på vissa av förslagen till lagtext och författningskommentarer 20 b kap. 1 IL Licensavtal avseende

Läs mer

Statsstöd, Självkostnadsprincipen Lena Dalman. Avdelningen för juridik

Statsstöd, Självkostnadsprincipen Lena Dalman. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 13:50 Diarienr: 13/5676 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Statsstöd, Självkostnadsprincipen Lena Dalman Datum: Mottagare: Avdelningen för juridik EU-frågor/Internationella frågor Kommundirektörer/motsvarande

Läs mer

Kommittédirektiv. Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Dir. 2018:92

Kommittédirektiv. Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Dir. 2018:92 Kommittédirektiv Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter Dir. 2018:92 Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt kommitté

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) R2B YTTRANDE 1 (7) Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Regeringskansliets

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Stockholm den 22 april 2015

Stockholm den 22 april 2015 R-2015/0366 Stockholm den 22 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/700 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 februari 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny svensk

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-20 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Alkolås vid rattfylleri Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

Remiss: Nya rättsmedel m.m på upphandlingsområdet (Ds 2009:30)

Remiss: Nya rättsmedel m.m på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) 1 (5) YTTRANDE 2009-10-01 Dnr SU 302-1651-09 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss: Nya rättsmedel m.m på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet, som

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av regler för genomförande av EU-rätten på EU-nivå Statsrådsberedningen 2013-11-21 Dokumentbeteckning KOM (2013) 751 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-06-25 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Tydligare reaktioner på ungas brottslighet Enligt

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 FÖRORDNINGAR 5.3.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 169/2009 av

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 31 januari 2013 Ö 4578-11 SÖKANDE 1. JA 2. SA 3. TB 4. JB 5. JD 6. C-U E 7. BF 8. JG 9. TG 10. GG Dok.Id 75346 HÖGSTA DOMSTOLEN Postadress

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 8.5.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 106/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 20 april 2009 om ett

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Regeringskansliet Faktapromemoria En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Justitiedepartementet 2016-05-18 Dokumentbeteckning KOM (2016) 216 Rekommendation

Läs mer

Statsstödsreglerna hur gör vi rätt? MEX-dagarna 6 7 november 2012 i Umeå Förbundsjuristen Lena Dalman lena.dalman@skl.se

Statsstödsreglerna hur gör vi rätt? MEX-dagarna 6 7 november 2012 i Umeå Förbundsjuristen Lena Dalman lena.dalman@skl.se Statsstödsreglerna hur gör vi rätt? MEX-dagarna 6 7 november 2012 i Umeå Förbundsjuristen Lena Dalman lena.dalman@skl.se Regelverket statligt stöd en sammanfattning - Regler om statligt stöd är en del

Läs mer

Stockholm den 27 januari 2017

Stockholm den 27 januari 2017 R-2016/2076 Stockholm den 27 januari 2017 Till Näringsdepartementet N2016/06470/FF Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Entreprenörskap

Läs mer

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14)

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) REMISSYTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) Regeringskansliets diarienummer S2014/2509/PBB

Läs mer

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian.

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian. R-2019/1224 Stockholm den 15 oktober 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/02372/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Kompletteringar

Läs mer