R 4453/ Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "R 4453/1998 1998-10-14. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet"

Transkript

1 R 4453/ Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 juli 1998 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reformerade försäkringsrörelseregler, Ds 1998:45. Med anledning härav anför advokatsamfundet följande. Sammanfattning Promemorian behandlar i huvudsak frågor som tidigare behandlats i Försäkringsutredningens slutbetänkande (SOU 1995:87) och Kollektivförsäkringsutredningens betänkande (SOU 1998:17) samt delvis i Banklagskommitténs delbetänkande (SOU 1998:27). Advokatsamfundet tillstyrkte redan i sitt yttrande den 29 januari 1996 huvudpunkterna i Försäkringsutredningens slutbetänkande, men var kritiskt till vissa delar. Advokatsamfundet ansåg bland annat att en modernisering av försäkringsrörelsereglerna var eftersträvansvärd, men att vissa delar av Försäkringsutredningens förslag inte kunde tillstyrkas. Promemorians förslag innebär nu att de frågor i Försäkringsutredningens förslag som advokatsamfundet tidigare kritiserat fått en tillfredsställande lösning. Advokatsamfundet tillstyrker därför Finansdepartementets förslag om ändringar i rörelsereglerna för svenska försäkringsbolag. Här nedan kommer advokatsamfundet att lämna kommentarer som följer den systematik som återfinns i promemorian. Lagförslaget 1. Framtida särreglering av försäkringsrörelse Advokatsamfundet delar Finansdepartementets uppfattning att försäkringstagarnas intressen bäst tillgodoses genom särskilda rörelseregler och tillsyn.

2 2 2. Skälighetsprincipen Advokatsamfundet delar Finansdepartementets uppfattning att den nu gällande s k skälighetsprincipen skall slopas. Advokatsamfundet vill ånyo understryka vikten av att åstadkomma en ökad konkurrens på försäkringsområdet, men att detta i sin tur inte får leda till prisdumpning eller andra avarter på marknaden. Advokatsamfundet tillstyrker promemorians förslag till en allmän rörelseregel. Enligt 1 kap 2a lagförslaget innebär den nya genomlysningsprincipen, att information till liv- och skadeförsäkringstagare skall främja en god ekonomisk genomlysning av försäkringens villkor. Advokatsamfundet har i sitt tidigare remissyttrande 29 januari 1996 understrukit vikten av att den information som tillställs försäkringstagarna är klar och tydlig och att försäkringstagaren har möjlighet att förstå den försäkringsprodukt som han eller hon köper. Problemet är att en försäkringstagare, för att kunna jämföra försäkringar från konkurrerande försäkringsgivare, inte kan inskränka sig till ekonomiska aspekter, såsom premier och försäkringsersättning. Även andra villkor är viktiga för försäkringstagaren, exempelvis villkor som reglerar i vilka fall försäkringen gäller samt villkor som inskränker försäkringsskyddet i olika avseenden. Mot denna bakgrund bör 1 kap 2a i lagförslaget föreskriva att informationen skall främja en god genomlysning av försäkringens villkor, utan att det därvid görs en begränsning till en genomlysning ur ekonomiskt hänseende. Detta särskilt för att bestämmelsen inte skall verka i inskränkande riktning på möjligheten att meddela närmare föreskrifter om utformningen av informationen till försäkringstagarna. Advokatsamfundet delar vidare Finansinspektionens tidigare redovisade uppfattning, att Finansinspektionen bör behålla tillsynen över avtalsvillkoren för försäkringar. På sid 284 i promemorian anges emellertid att avtalsvillkorens skälighet på konsumentområdet mer renodlat än i dag kommer att ankomma på Konsumentverket/KO. Samtidigt sägs att Finansinspektionens tillsyn i och för sig skall kunna omfatta försäkringsbolagens villkorsutformning med hänsyn till stabilitetsprincipen, genomlysningsprincipen och sundhetsprincipen. Finansinspektionen skall enligt promemorian tills vidare ha huvudansvaret för marknadsförings- och informationsfrågorna. Mot bakgrund härav framstår det som mest ändamålsenligt att Finansinspektionen även har huvudansvaret för tillsynen över avtalsvillkorens skälighet. 3. Disposition av överskott i livförsäkringsbolag Advokatsamfundet anser att förslaget om villkorad återbäring är bra. Advokatsamfundet noterar att enligt promemorian kommer det i ömsesidiga livbolag även fortsättningsvis finnas möjlighet att åstadkomma s k kollektiv riskutjämning genom konsolideringsfonden. Enligt advokatsamfundets uppfattning borde av kon-

3 3 kurrensneutralitetsskäl även vinstutdelande livbolag erhålla möjlighet att ha en fond liknande konsolideringsfonden. I 12 kap 15, fjärde stycket, lagförslaget anges att paragrafens andra stycke skall gälla i tillämpliga delar vid överlåtelse av bestånd till vinstutdelande livförsäkringsbolag eller vid fusion med ett sådant bolag. Paragrafens andra stycke innehåller en regel för fastställande av villkor i bolagsordningen om förlusttäckning i livförsäkringsbolag. Det är enligt advokatsamfundets mening oklart på vilket sätt den regeln skall tillämpas vid beståndsöverlåtelser eller fusioner. Om avsikten är att reglera vad som skall gälla vid beståndsöverlåtelser eller fusioner med livförsäkringsbolag, som har avvikande villkor om förlusttäckning i bolagsordningen, bör detta uttryckas på ett tydligare sätt i lagtexten. 4. Placeringsregler mm Advokatsamfundet vill även vad gäller placeringsreglerna betona vikten av konkurrensneutralitet. De föreslagna placeringsreglerna innebär mera långtgående begränsningar än vad som framgår av EG-direktiven. Många EES-länder har därför mindre ingripande placeringsbegränsningar än vad som nu föreslås gälla i Sverige. Advokatsamfundet tillstyrker vidare att begränsningen i ett försäkringsbolags rätt att inneha större andel av ett aktiebolag än 5% av rösterna, skall ändras i linje med vad som sägs i promemorian. Den föreslagna ändringen i 7 kap 17 FRL är emellertid enligt advokatsamfundets mening vilseledande ur språkligt hänseende. Man får intrycket av att ytterligare aktier eller andelar inte får förvärvas i en juridisk person, som redan är ett dotterföretag eller ett intresseföretag till försäkringsbolaget eller möjligen till något annat företag. Advokatsamfundet föreslår därför att ändringen i 7 kap 17 skall utformas som följer. Ett försäkringsbolag får inte utan Finansinspektionens medgivande förvärva så många aktier eller andelar i en juridisk person, att den juridiska personen blir att betrakta som försäkringsbolagets dotterföretag eller intresseföretag enligt 1 kap 3 lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag. Vad därefter gäller försäkringsbolags upplåningsformer, föreslås ett tillägg i 4 kap 1 lagförslaget av innebörd att fondemission endast kan ske i livförsäkringsbolag som får dela ut vinst. Det borde emellertid framgå att fondemissioner endast får ske i livförsäkringsaktiebolag. (Se även specialmotiveringen till 4 kap 1 lagförslaget.) 5. Ömsesidiga bolag Advokatsamfundet tillstyrker förslaget om att utmönstra kravet på nedsättning av ömsesidiga livbolags ansvarighet mot försäkringstagarna vid förluster samt kraven i ömsesidiga sakbolag på s k uttaxering från försäkringstagarna vid förluster.

4 4 Enligt samfundets uppfattning är dessa regler föråldrade och knappast tillämpbara längre. Ett uttaxeringsförfarande mot försäkringstagare som är konsumenter skulle dessutom slå mycket hårt och oväntat eftersom all kunskap om dessa regler saknas hos den normale försäkringskonsumenten. Advokatsamfundet tillstyrker vidare att tillskott av garantikapital skall kunna göras efter bildandet av ett ömsesidigt bolag. Lagförslagets regler härom har dock utformats på ett något oklart sätt. Av 2 kap 13, fjärde stycket, lagförslaget framgår att registrering av ett ömsesidigt bolag, i vilket garantikapital skall finnas, förutsätter att hela garantikapitalet är inbetalt. I 17, samma kapitel, stadgas att tillskott av garantikapital som görs under rörelsens gång skall vara helt inbetalt senast inom sex månader från dagen för tillskottet. Med hänsyn till att hela garantikapitalet skall vara inbetalt när bolaget registreras varför tillskott logiskt sett endast aktualiseras efter registreringen saknas det anledning att i 17 hänvisa till sådana tillskott som görs under rörelsens gång. Även tillskott som görs efter registreringen av bolaget men före det att rörelsen sätts igång bör omfattas av bestämmelsen. Vidare är det oklart när sexmånadersfristen skall börja löpa, eftersom dagen för tillskottet är startpunkten för den tidsfrist inom vilken tillskottet skall vara inbetalt. I specialmotiveringen till 2 kap 17 anges dock att fristen börjar löpa då den första delen av tillskottet gjordes. Detta framgår inte av den föreslagna lagbestämmelsen, varför ett förtydligande vore önskvärt. 6. Tillsyn Promemorian föreslår en renodling av tillsynens inriktning. Samtidigt bör Finansinspektionen ges tillräckliga resurser och möjligheter att behålla tillsynen över försäkringsmarknaden så att Finansinspektionen kan utöva en effektiv kontroll. Huruvida promemorians förslag innebär att sådana resurser och möjligheter kommer att finnas är emellertid svårt att bedöma. 7. Ledningens ansvar för riktlinjer och information Advokatsamfundet delar förslagets uppfattning att en uttrycklig bestämmelse om styrelsens ansvar för information till försäkringstagarna tydliggör styrelsens ansvar. Förslaget stämmer även väl överens med Banklagskommitténs förslag om vad som skall gälla för banker.

5 5 8. Ombildning av livförsäkringsbolag Advokatsamfundet anser att de föreslagna reglerna för ombildning av ömsesidiga livförsäkringsbolag till vinstutdelande livförsäkringsbolag i stort överensstämmer med de av advokatsamfundet i remissyttrandet föreslagna lösningarna. Promemorians förslag är således betydligt bättre än de regler som föreslogs av Försäkringsutredningen. Vad avser minoritetsskyddet vid ombildning vill advokatsamfundet anföra följande. Kravet i den föreslagna bestämmelsens 12 kap 15 3 pkt att inte mer än femtio procent av de försäkringstagare som avhörts skall vara emot ändringen är enligt samfundets uppfattning svårtillämpat och skulle kunna leda till märkliga konsekvenser. Om endast tio försäkringstagare avhörts skulle med andra ord en minoritet bestående av endast sex försäkringstagare kunna stoppa en ombildning. För att undvika sådana effekter kommer troligtvis ömsesidiga försäkringsbolag som planerar att genomföra en ombildning att nödgas samla in positiva skriftliga besked från sina försäkringstagare innan stämman går till omröstning. De försäkringstagare som avhörts är inte heller nödvändigtvis en representativ krets av försäkringstagare, varför det kan ge ett missvisande resultat att tilldela denna krets ett minoritetsskydd baserat på vad majoriteten av dessa försäkringstagare tycker. Det riktiga torde istället vara att basera minoritetsskyddet på ett visst antal av det totala antalet försäkringstagare så som också föreslås att gälla i den andra delen av stadgandet i 12 kap 15 3 pkt. Advokatsamfundet föreslår därför att kravet på godkännande av 50% av de försäkringstagare som avhörts utgår, men att kravet på att inte 10% av det totala antalet försäkringstagare motsätter sig ombildning kvarstår. Därmed åstadkommes ett minoritetsskydd för försäkringstagarkollektivet i sin helhet och inte bara för en liten krets av de som avhörts och vars uppfattning kanske inte speglar uppfattningarna i det totala försäkringstagarkollektivet. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Elisabet Fura-Sandström Lars Bentelius

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 3944/1998 1998-03-26 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 januari 1998 beretts tillfälle att avge yttrande över Försäkringsgarantiutredningens

Läs mer

Solvens II - Nulägesanalys

Solvens II - Nulägesanalys Solvens II - Nulägesanalys Kontributionsprincipen - Hur påverkas den av regelverksförändringar? 28 april 2016 Håkan Ljung, Skandia hakan.ljung@skandia.se Daniel E Eriksson, Folksam daniel.e.eriksson@folksam.se

Läs mer

1. Advokatsamfundets allmänna synpunkter på förslaget till ny försäkringsrörelselag

1. Advokatsamfundets allmänna synpunkter på förslaget till ny försäkringsrörelselag R-2009/2270 Stockholm den 4 februari 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/7173 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 november 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Stockholm den 21 februari 2013

Stockholm den 21 februari 2013 R-2012/1915 Stockholm den 21 februari 2013 Till Finansdepartementet Fi2012/3967 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 26 oktober 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över Livförsäkringsutredningens

Läs mer

Svarsmall, tentamen den 13 januari 2010

Svarsmall, tentamen den 13 januari 2010 Svarsmall, tentamen den 13 januari 2010 Fråga 1 Socialförsäkring På socialförsäkringsområdet administreras försäkringarna av myndigheter och ansvaret för försäkringarna kan ytterst härledas till svenska

Läs mer

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian.

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian. R-2019/1224 Stockholm den 15 oktober 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/02372/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Kompletteringar

Läs mer

Rörelseregler. Lektion 7 - Rörelseregler Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015. pje@vinge.se. 6555768-v1

Rörelseregler. Lektion 7 - Rörelseregler Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015. pje@vinge.se. 6555768-v1 Rörelseregler Lektion 7 - Rörelseregler Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015 Föreläsare: Per Johan Eckerberg, pje@vinge.se Disposition 1. Regelverk 2. FRL - översikt 3. FRL:s avtalsrättsliga

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

Stockholm den 3 september 2013

Stockholm den 3 september 2013 R-2013/0997 Stockholm den 3 september 2013 Till Finansinspektionen FI Dnr 11-5610 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 juni 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Förslag

Läs mer

Stockholm den 19 december 2014

Stockholm den 19 december 2014 R-2014/1742 Stockholm den 19 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/3021 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-08. Granskning av interna modeller för att beräkna riskkänsligt kapitalkrav för försäkringsföretag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-08. Granskning av interna modeller för att beräkna riskkänsligt kapitalkrav för försäkringsföretag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-08 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Granskning av interna modeller för att

Läs mer

Ny associationsrätt för försäkringsföretag (SOU 2006:55)

Ny associationsrätt för försäkringsföretag (SOU 2006:55) AD 41-721/2006 851 81 Sundsvall 2006-10-16 1 (7) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm Ny associationsrätt

Läs mer

Stockholm den 10 augusti 2015

Stockholm den 10 augusti 2015 R-2015/0905 Stockholm den 10 augusti 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4155/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 maj 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Kollektiv

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06. Några aktiebolagsrättsliga frågor. 2. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551).

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06. Några aktiebolagsrättsliga frågor. 2. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551). 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Några aktiebolagsrättsliga frågor

Läs mer

Stockholm den 27 april 2012

Stockholm den 27 april 2012 R-2012/0531 Stockholm den 27 april 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/1465 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 mars 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Beskattning av

Läs mer

Nya försäkringsrörelselagen. Juridikseminariet Svenska Försäkringsföreningen 19 oktober 2011 Per Johan Eckerberg 1

Nya försäkringsrörelselagen. Juridikseminariet Svenska Försäkringsföreningen 19 oktober 2011 Per Johan Eckerberg 1 Nya försäkringsrörelselagen Juridikseminariet Svenska Försäkringsföreningen 19 oktober 2011 Per Johan Eckerberg 1 Disposition 1. Felen på gamla FRL 2. Försäkringsföretagsutredningens kontroversiella förslag

Läs mer

Svar 1 Garantibelopp och garantikapital (4p) Svar 2 Genomlysningsprincipen (4p) Garantibelopp

Svar 1 Garantibelopp och garantikapital (4p) Svar 2 Genomlysningsprincipen (4p) Garantibelopp Svar 1 Garantibelopp och garantikapital (4p) Garantibelopp Enligt 2 kap. 10 FRL skall ett försäkringsföretag (oavsett associationsform), ha en kapitalbas när rörelsen påbörjas som minst uppgår till det

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag; SFS 2010:2058 Utkom från trycket den 18 januari 2011 utfärdad den 22 december 2010. Enligt riksdagens

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk. R-2008/0032 Stockholm den 28 januari 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9999 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:911) om avgifter för prövning av ärenden hos Finansinspektionen; SFS 2010:1438 Utkom från trycket den 7 december 2010 utfärdad den

Läs mer

Försäkringsrörelse får enligt 2 kap. 1 första stycket FRL endast drivas av vissa

Försäkringsrörelse får enligt 2 kap. 1 första stycket FRL endast drivas av vissa Svarsmall, tentamen den 19 mars 2012 Fråga 1 (4p) Socialförsäkring två utmärkande drag Socialförsäkringen uppvisar några grundläggande karaktärsdrag. För det första utmärks de försäkringssystem som ingår

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Svenska Aktuarieföreningen

Svenska Aktuarieföreningen Svenska Aktuarieföreningen 2014-11-25 Finansdepartementet Jakobsgatan 24 103 33 Stockholm Remissvar Genomförande av Solvens-II direktivet på försäkringsområdet Svenska Aktuarieföreningen vill härmed som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043); utfärdad den 30 maj 2013. SFS 2013:456 Utkom från trycket den 12 juni 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

R 7515/ Till Justitiedepartementet

R 7515/ Till Justitiedepartementet R 7515/2001 2001-05-30 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 februari 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Distansavtalslagen och fritidsevenemang,

Läs mer

Stockholm den 1 september 2014

Stockholm den 1 september 2014 R-2014/0870 Stockholm den 1 september 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/2963/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 maj 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Genomförande

Läs mer

Advokatsamfundet avstyrker förslaget att införa förenklad delgivning i brottmål.

Advokatsamfundet avstyrker förslaget att införa förenklad delgivning i brottmål. R 6168/2000 2000-05-02 Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 februari 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över Domstolsverkets promemoria

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-03-04

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-03-04 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-03-04 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Göran Schäder. Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Seminarium med anledning av nya försäkringsrörelselagen

Seminarium med anledning av nya försäkringsrörelselagen Seminarium med anledning av nya försäkringsrörelselagen Skadeförsäkringsföretag 2011-09-09 Agenda Bakgrund Redovisning Rapportering och informationskrav Dispenser för skadeförsäkring Frågor 2 Förkortningar

Läs mer

R 10187/2002 Stockholm den 12 februari 2003

R 10187/2002 Stockholm den 12 februari 2003 R 10187/2002 Stockholm den 12 februari 2003 Till Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 december 2002 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Redovisning

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor. R-2007/0688 Stockholm den 26 juni 2007 Till Finansdepartementet Fi2007/4031 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35). R-2009/0981 Stockholm den 14 oktober 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/3453/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20). R-2006/0355 Stockholm den 8 juni 2006 Till Finansdepartementet Fi 2006/1167 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU

Läs mer

Stockholm den 8 augusti 2014

Stockholm den 8 augusti 2014 R-2014/0861 Stockholm den 8 augusti 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/3186/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 maj 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 YTTRANDE 2011-09-06 Dnr 2011-128 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 Inledning Revisorsnämnden

Läs mer

Onödig lag äntligen eliminerad

Onödig lag äntligen eliminerad NFT 3/2001 Vinstutdelningsförbudet Onödig lag äntligen eliminerad av Jarl Symreng, avdelningschef Finansinspektionen Vinstutdelningsförbudets införande 1983 är ett exempel på en fullkomligt meningslös

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Stockholm den 4 juni 2013

Stockholm den 4 juni 2013 R-2013/0446 Stockholm den 4 juni 2013 Till Finansdepartementet Fi2013/905 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 mars 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Prospektansvar (Ds

Läs mer

Försäkringsrörelselagen (1982:713) Kapitelindelning

Försäkringsrörelselagen (1982:713) Kapitelindelning Försäkringsrörelselagen (1982:713) Kapitelindelning 1 Inledande bestämmelser 1a Särskilt om europabolag som driver försäkringsrörelse 2 Bildande av försäkringsbolag 2a Verksamhet i ett annat land inom

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Enklare redovisning (SOU 2008:67).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Enklare redovisning (SOU 2008:67). R-2008/0815 Stockholm den 15 oktober 2008 Till Justitiedepartementet Ju2008/5460/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Enklare

Läs mer

Angående promemorian Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, Fi2009/1252

Angående promemorian Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, Fi2009/1252 YTTRANDE AD 41-216/2009 851 81 Sundsvall 2009-03-03 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm

Läs mer

Kollektiv. konsolidering. - vägledning för livförsäkringsbolag och tjänstepensionskassor 2009-04-03

Kollektiv. konsolidering. - vägledning för livförsäkringsbolag och tjänstepensionskassor 2009-04-03 Kollektiv 2009-04-03 konsolidering - vägledning för livförsäkringsbolag och tjänstepensionskassor INNEHÅLL FÖRORD 1 KOLLEKTIV KONSOLIDERING 2 Tillämpningsområde 2 Nivå och gränser för kollektiv konsolidering

Läs mer

Stockholm den 28 juni 2011

Stockholm den 28 juni 2011 R-2011/0601 Stockholm den 28 juni 2011 Till Justitiedepartementet Ju2011/2567/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 mars 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i försäkringsrörelseförordningen (1982:790); SFS 1999:690 Utkom från trycket den 6 juli 1999 utfärdad den 10 juni 1999. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-09. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-09. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-09 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 24 april 2003

Läs mer

Värdepappersmarknaden MiFID II och MiFIR SOU 2015:2

Värdepappersmarknaden MiFID II och MiFIR SOU 2015:2 1 YTTRANDE 2015-05-11 Finansdepartementet Fi2015/578 103 33 Stockholm Värdepappersmarknaden MiFID II och MiFIR SOU 2015:2 InsureSec AB (InsureSec) har beretts möjlighet att lämna synpunkter på Värdepappersmarknadsutredningens

Läs mer

Ds 2018:15 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang Förslag till genomförande i svensk rätt (Ju2018/03135/L1)

Ds 2018:15 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang Förslag till genomförande i svensk rätt (Ju2018/03135/L1) 2018-08-31 R E M I S S V A R Justitiedepartementet FI Dnr 18-10487 103 33 Stockholm (Anges alltid vid svar) Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46

Läs mer

Stockholm den 30 oktober 2014

Stockholm den 30 oktober 2014 R-2014/1112 Stockholm den 30 oktober 2014 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2014/2170/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 Till Finansdepartementet Inledning Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 maj 2004 beretts tillfälle att avge yttrande över Egendomsskattekommitténs huvudbetänkande

Läs mer

Formerna för den framtida regleringen och tillsynen. 4 kap. 9 lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden

Formerna för den framtida regleringen och tillsynen. 4 kap. 9 lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden R-2005/1082 Stockholm den 20 september 2005 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 juni 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Ny reglering av offentliga

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24). R-2010/0681 Stockholm den 1 september 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/3129/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad

Läs mer

Remissyttrande över Promemoria om en ny Försäkringsrörelselag (Ds 2009:55)

Remissyttrande över Promemoria om en ny Försäkringsrörelselag (Ds 2009:55) TJÄNSTESTÄLLE HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENT ID Kansliet Westerlund/Pow 2010-02-05 HUVUDMOTTAGARE Finansdepartementet BIMOTTAGARE 103 33 Stockholm Remissyttrande över Promemoria om en ny Försäkringsrörelselag

Läs mer

R 5426/1999 1999-10-12. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

R 5426/1999 1999-10-12. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 5426/1999 1999-10-12 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 juni 1999 beretts tillfälle att avge yttrande över av skattemyndigheten upprättad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043); SFS 2016:121 Utkom från trycket den 1 mars 2016 utfärdad den 18 februari 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-20 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 8 maj 2003

Läs mer

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen.

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen. R-2007/0475 Stockholm den 20 april 2007 Till FAR SRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 mars 2007 beretts tillfälle att yttra sig över FAR SRS revisionskommittés förslag till rekommendation

Läs mer

Stockholm den 16 december 2016

Stockholm den 16 december 2016 R-2016/1940 Stockholm den 16 december 2016 Till Socialdepartementet S2016/06189/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reglering

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny lag om ekonomiska föreningar

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny lag om ekonomiska föreningar 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-31 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Lennart Hamberg samt justitierådet Erik Nymansson En ny lag om ekonomiska föreningar Enligt en

Läs mer

Försäkringsaktiebolag

Försäkringsaktiebolag Försäkringsaktiebolag Lektion 12 - Försäkringsaktiebolag Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015 Föreläsare: Per Johan Eckerberg pje@vinge.se Disposition 1. Övergripande skillnader GFRL/FRL

Läs mer

Stockholm den 26 januari 2012

Stockholm den 26 januari 2012 R-2011/1600 Stockholm den 26 januari 2012 Till Finansdepartementet Fi2011/4348 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 oktober 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över Solvens II-utredningens

Läs mer

Påminnelse vid utebliven betalning av årlig avgift enligt fastighetsmäklarlagen. Mikael Pauli (Finansdepartementet)

Påminnelse vid utebliven betalning av årlig avgift enligt fastighetsmäklarlagen. Mikael Pauli (Finansdepartementet) Lagrådsremiss Påminnelse vid utebliven betalning av årlig avgift enligt fastighetsmäklarlagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 24 maj 2017 Per Bolund Mikael Pauli (Finansdepartementet)

Läs mer

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1 Svensk Försäkring Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Yttrande Stockholm 2018-08 30 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt.

Läs mer

R 9276/2002 Stockholm den 26 september 2002

R 9276/2002 Stockholm den 26 september 2002 R 9276/2002 Stockholm den 26 september 2002 Till Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 maj 2002 beretts tillfälle att avge yttrande över Förenklingsutredningens slutbetänkande

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713); SFS 2000:623 Utkom från trycket den 11 juli 2000 utfärdad den 8 juni 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-20 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Alkolås vid rattfylleri Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-25 Närvarande: F.d. justitieråden Dag Victor och Per Virdesten samt justitierådet Olle Stenman. Åtgärder för att hantera stora brottmål och inställda

Läs mer

Användningen av kreditbetyg i riskhantering. Katarina Back (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Användningen av kreditbetyg i riskhantering. Katarina Back (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Användningen av kreditbetyg i riskhantering Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 6 februari 2014 Peter Norman Katarina Back (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Promemoria med förslag till ändring i reglerna om beskattningen vid underprisöverlåtelser

Promemoria med förslag till ändring i reglerna om beskattningen vid underprisöverlåtelser Promemoria 2001-02-01 Fi 2001/437 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för företagsbeskattning, S1 Christina Rosén Telefon 08-405 16 79 Promemoria med förslag till ändring i reglerna

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-12-17. Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-12-17. Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-12-17 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. Nya administrativa sanktioner på finansmarknadsområdet

Läs mer

Finansdepartementet FI Dnr 04-3898-001 103 33 STOCKHOLM

Finansdepartementet FI Dnr 04-3898-001 103 33 STOCKHOLM 2004-08-26 Remissvar Finansdepartementet FI Dnr 04-3898-001 103 33 STOCKHOLM Yttrande över Finansdepartementets promemoria om vissa skattefrågor vid utbetalning från pensionsförsäkring (Fi2004/2518) Finansinspektionen

Läs mer

Några särskilda rörelseregler för tjänstepensionsförsäkring

Några särskilda rörelseregler för tjänstepensionsförsäkring Några särskilda rörelseregler för tjänstepensionsförsäkring Lektion 8 Några särskilda rörelseregler för tjänstepensionsförsäkring Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015 Föreläsare:Per

Läs mer

Stockholm den 9 oktober 2018 R-2018/1282. Till Finansdepartementet. Fi2018/02661/FPM

Stockholm den 9 oktober 2018 R-2018/1282. Till Finansdepartementet. Fi2018/02661/FPM R-2018/1282 Stockholm den 9 oktober 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02661/FPM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 juli 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian En ny reglering

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-10

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-10 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-10 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Kjerstin Nordborg och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Personlig assistans

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om införande av försäkringsrörelselagen (2010:2043); Utkom från trycket den 18 januari 2011 utfärdad den 22 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Stockholm den 27 augusti 2018 R-2018/1049. Till justitiedepartementet. Ju2018/03135/L1

Stockholm den 27 augusti 2018 R-2018/1049. Till justitiedepartementet. Ju2018/03135/L1 R-2018/1049 Stockholm den 27 augusti 2018 Till justitiedepartementet Ju2018/03135/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Direktivet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-02-18. Utländsk näringsverksamhet i Sverige

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-02-18. Utländsk näringsverksamhet i Sverige 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-02-18 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Utländsk näringsverksamhet

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 8 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om försäkringsrörelselagen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 7 februari

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juni 2013 T 2437-12 KLAGANDE Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ), 502017-3083 106 55 Stockholm Ombud: Försäkringsjurist B-GJ MOTPART

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-12-19. Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-12-19. Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-12-19 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Omreglering av apoteksmarknaden Enligt en

Läs mer

3 Organledamöternas ansvar för vissa erbjudandehandlingar

3 Organledamöternas ansvar för vissa erbjudandehandlingar Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Rättssakkunnig Rebecca Appelgren 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Fi2013/905 Remissyttrande avseende departementspromemorian Ds 2013:16

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-04-14 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och justitierådet Eskil Nord. Investeringsfondsfrågor Enligt

Läs mer

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31 REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/06/027 Er referens: Fi2017/02886/DF 2017-09-29 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

Finansdepartementet FI Dnr 03-1221-001 103 33 STOCKHOLM

Finansdepartementet FI Dnr 03-1221-001 103 33 STOCKHOLM 2003-03-28 Remissvar Finansdepartementet FI Dnr 03-1221-001 103 33 STOCKHOLM Remissvar över delbetänkandet Principer för ett moderniserat solvenssystem för försäkringsbolag (SOU 2003:14) Finansinspektionen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-29 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Auktionering av utsläppsrätter Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Försäkring under krigsförhållanden

Försäkring under krigsförhållanden NFT 4/1994 Försäkring under krigsförhållanden av Edmund Gabrielsson, f.d. generaldirektör och chef för Försäkringsinspektionen Krigsförsäkringsutredningen har nyligen slutfört sitt uppdrag att göra en

Läs mer

Yttrande över (Ds 2002:5) om Reformerade bank- och finansieringsrörelseregler

Yttrande över (Ds 2002:5) om Reformerade bank- och finansieringsrörelseregler 2002-06-06 Dnr 02-512-DIR Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över (Ds 2002:5) om Reformerade bank- och finansieringsrörelseregler 1. Inledning Riksbanken har beretts tillfälle att yttra sig

Läs mer

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 november 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över 1. Departementspromemorian Ändringar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:2004) om kapitaltäckning och stora exponeringar för kreditinstitut och värdepappersbolag; SFS 2006:536 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad

Läs mer

Stockholm den 28 september 2005 R-2005/0947. Till Finansdepartementet. Fi2005/1587

Stockholm den 28 september 2005 R-2005/0947. Till Finansdepartementet. Fi2005/1587 R-2005/0947 Stockholm den 28 september 2005 Till Finansdepartementet Fi2005/1587 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 maj 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över Prospektutredningens slutbetänkande

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2018

Stockholm den 22 augusti 2018 R-2018/0998 Stockholm den 22 augusti 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02158/B Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Tillsyn över

Läs mer

R 5514/1999 1999-08-19. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

R 5514/1999 1999-08-19. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 5514/1999 1999-08-19 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 juli 1999 beretts tillfälle att avge yttrande över promemoria om Finalitydirektivets

Läs mer